In het domein van de openbare ruimte staan drie onderwerpen in de kaderbrief, waarover ik graag nadere achtergrondinformatie wil geven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In het domein van de openbare ruimte staan drie onderwerpen in de kaderbrief, waarover ik graag nadere achtergrondinformatie wil geven."

Transcriptie

1 gemeentebestuur PURMEREND Postbus AA Purmerend telefoon telefax Afdeling Stadsbeheer Team Staf Stadsbeheer Aan de Gemeenteraad van Purmerend Postbus AA PURMEREND uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 19 april 2016 onderwerp Aanvullende informatie onderwerpen kaderbrief Geachte leden, In het domein van de openbare ruimte staan drie onderwerpen in de kaderbrief, waarover ik graag nadere achtergrondinformatie wil geven. Ik heb dit vervat in bijgaand document, in de hoop dat het u helpt om tot de juiste afweging te komen bij de besluitvorming. Namens het college/van burgemeester en wethouders van Purmerend, bijlage(n): 1 behandeld door: J.A. van Workum telefoonnummer Stadhuis bezoekadres: Purmersteenweg 42 rekeningnummer: NL35 BNGH Werkplein Purmerend Waterlandlaan 22-36

2 Onderwerp Bestrijding uitheemse woekerende planten - Blz. 6 kaderbrief Achtergrond Invasieve exoten zijn uitheemse planten, struiken en bomen die zich buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied vestigen en vervolgens explosief vermeerderen. Invasieve exoten komen in een dusdanig groot aantal en schaal voor dat ze een bedreiging zijn voor de lokale inheemse flora en voor het functioneren van natuurlijke ecosystemen. Invasieve exoten kunnen eveneens de volksgezondheid of veiligheid bedreigen en daarmee de maatschappij overlast of economische schade bezorgen. In Purmerend gaat het momenteel om twee plantsoorten: reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop. Reuzenberenklauw In Purmerend komt m 2 aan reuzenberenklauw voor, waarvan m 2 op grond beheerd door de gemeente. Het komt vooral veel voor in Weidevenne, Purmer-Noord en Overwhere. Reuzenberenklauw kan in één seizoen tot vijf meter hoog worden en heeft grote, scherp getande bladeren (afbeelding 1). De plant komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië. Afbeelding 1: reuzenberenklauw Verspreiding De zaden van de plant worden verspreid door zowel natuurlijke factoren (zoals wind, dieren en waterlopen) als menselijke factoren (via schoenzolen en voorbijrijdende voertuigen). Hoewel de zaden zich over een grote afstand kunnen verspreiden, valt de meerderheid van de zaden binnen een straal van vier meter van de plant. Overlast Naast verdringing van inheemse flora en fauna vormt de reuzenberenklauw ook een risico voor de volksgezondheid. De plant bevat een waterachtige sap van chemicaliën die geactiveerd worden door zonlicht. De geactiveerde chemicaliën veroorzaken ernstige brandwonden wanneer deze in aanraking komen met het huidoppervlak (afbeelding 2). Wanneer het sap in de ogen komt kan dit, wanneer niet op tijd actie wordt ondernomen, zelfs tot blindheid leiden.

3 Afbeelding 2: reuzenberenklauw: schadelijk voor mens en dier Bestrijding De gemeente voert op dit moment geen actief beleid voor het bestrijden van reuzenberenklauw. Op basis van meldingen van bewoners worden er wel incidenteel enkele planten verwijderd. Echter, zolang de reuzenberenklauw niet actief wordt bestreden, keert deze jaarlijks terug waarbij niet alleen de overlast blijft bestaan maar ook de kans op uitbreiding van het areaal. Immers, het zaad van reuzenberenklauw behoudt tot wel zeven jaar zijn kiemkracht. Op basis van een afweging tussen werking, kosten en (bestrijdings)omstandigheden is chemisch bestrijden de meest (kosten)effectieve manier (zie tabel 1). Hoewel chemische bestrijding in strijd is met het huidige beleid van Purmerend (geen chemische bestrijding in groen en op verharding) moet er - gezien de eerder omschreven overlast - overwogen worden een uitzondering te maken voor het bestrijden van reuzenberenklauw. Ook Staatsbosbeheer - in principe tegen chemisch bestrijden - gebruikt een herbicide voor het bestrijden van reuzenberenklauw in het Purmerbos en boekt hiermee goede resultaten. Staatsbosbeheer gebruikt onder meer het middel Genoxone Z. Dit middel bevat de werkzame stof triclopyr, heeft een aantoonbare werking en is toegestaan voor gebruik in de openbare ruimte. Voor het bestrijden van het huidige areaal reuzenberenklauw op gemeentegrond is 5 liter Genoxone Z voldoende. Een ander effectief middel tegen reuzenberenklauw is SquareDown 1. Dit biologisch onkruidbestrijdingsmiddel geeft vergelijkbare resultaten als glyfosaat maar is nog niet geregistreerd en toegelaten. Het gebruik van glyfosaat (onder meer in Roundup) is geen optie: dit middel wordt op termijn wettelijk verboden. Tabel 1: bestrijdingsmethoden reuzenberenklauw Maaien en afvoeren: het bovengronds verwijderen van planten. S S Relatief snel en makkelijk grote aantallen planten verwijderen; Doeltreffend mits de maaiwerkzaamheden frequent en langdurig uitgevoerd worden. Dient zeer frequent en langdurig uitgevoerd te worden; Relatief duur; Bij slechts eenmaal maaien kan er versnelde (nood)bloei optreden; Timing van uitvoeren werkzaamheden van zeer groot belang (zowel voor de mate van doeltreffendheid als voor de veiligheid van de medewerkers); Kans op zaadverspreiding. 1 Zowel in begroeiing als op verharding.

4 Uitsteken: het afsnijden van de plant onder de wortelhals. / Zeer doeltreffende methode voor locaties met Zeer tijds-en arbeidsintensief; maximaal 200 planten. Duurste bestrijdingsmogelijkheid; Ongeschikte methode bij grote populaties. Chemische bestrijding: het bespuiten van groeiplaatsen met bepaalde chemische stoffen. V Doeltreffend want eenmaal bespuiten leidt in Milieubelastend; veel gevallen tot het afsterven van de plant; Doeltreffendheid afhankelijk van timing; Kosteneffectief. Voor optimaal resultaat dient de plant tenminste zeven jaar bestreden te worden. Biologische bestrijding: bestrijdingsmethode op basis van in de natuur voorkomende 'producten'. In dit geval gaat het om een bestrijdingsmiddel (BioBeer) dat - onder meer - een inheemse schimmelsoort bevat.* V Testresultaten: doeltreffend. Middel is nieuw en zit nog in de experimentele fase waardoor het (nog) niet toepasbaar is voor regulier beheer: Middel lijkt alleen te werken op zandgronden en niet op kleigronden; Timing van belang voor mate van doeltreffendheid; Begrazing: het laten opeten van begroeiing door dieren. S Doeltreffende methode voor het verwijderen Dierenwelzijn: dieren krijgen een beperkt van grote aantallen planten. voedselaanbod, vergiftiging door 'overeten'; Methode ongeschikt in stedelijke omgevingen. Inunderen: het onder water laten lopen van terreinen om wortelrot te bevorderen. Vermindert bestrijdingsintensiteit Als individuele bestrijdingsmethode ongeschikt; Methode ongeschikt in stedelijke omgevingen. * het betreft hier alleen het middel BioBeer en niet andere middelen (bijvoorbeeld Squaredown). Bron: Groot, C. de & J. Oldenburger (2011). De bestrijding van invasieve uitheemse plantensoorten. Wageningen, stichting Probos. Japanse duizendknoop Japanse duizendknoop komt een stuk minder vaak voor in Purmerend: 245 m 2. Het overgrote deel daarvan is gesignaleerd in Gors. De Japanse duizendknoop is een diepgewortelde vaste plant bestaande uit lange, holle stengels die tot drie meter hoog kunnen groeien. In de winter sterft de plant bovengronds af. In het voorjaar schieten de stengels relatief snel de grond uit tussen de verdorde stengels van het jaar ervoor en ontwikkelen zich lichtgroene bladeren op regelmatige hoogten op de stengel. De stengel is in het begin nog vrij flexibel. De plant groeit tot minimaal één meter hoog zonder ondersteuning van andere planten of hekken. In de zomer bloeit de plant met crème witte, soms wit-roze, bloempjes (afbeelding 3).

5 A f b e e l d i n g 3: J a p a n s d u i z e n d k n o o p Verspreiding De Japanse duizendknoop wordt voornamelijk verspreid door maaiwerkzaamheden. Doordat plantenresten achterblijven in delen van de maaimachine wordt de plant onbedoeld verspreid. De plant heeft geen natuurlijke vijanden en komt op uiteenlopende gronden voor. Zuurgraad, verontreiniging met zware metalen of zout is voor de plant geen belemmering. Overlast In tegenstelling tot de reuzenberenklauw vormt de Japanse duizendknoop geen directe risico voor de volksgezondheid maar veroorzaakt de plant wel economische en maatschappelijke schade. De wortelmassa kan schade toebrengen aan asfalt, funderingen, rioleringen en drainagebuizen (afbeelding 4). In België en Engeland worden er al hypotheken geweigerd vanwege de aanwezigheid van de plant. Tevens is er In Engeland een vervoersverbod van kracht. Vanwege het invasieve karakter vormt de Japanse duizendknoop ook een bedreiging voor de stabiliteit van dijken, taluds en oevers doordat het planten verdringt die zorgen voor versteviging. 2 A f b e e l d i n g 4: s c h a d e d o o r J a p a n s e d u i z e n d k n o o p Bestrijding Ook voor Japanse duizendknoop geldt een intensief bestrijdingsproces. Vanwege het nog beperkt voorkomen van de plant in Purmerend is het meest (kosten)effectieve bestrijdingsmiddel het uit- en In de Environmental Protection Act 1990 is Japanse duizendknoop geclassificeerd als "controlled waste", wat inhoudt dat het dezelfde status heeft als huishoudelijk en industrieel afval. Dit betekent dat maaisel gecontroleerd moet worden afgevoerd naar een vuilstort met officiële licentie. 2

6 afgraven waarbij de plant ondergronds wordt afgegraven (zie tabel 2). De breedte en diepte van het af te graven grond is afhankelijk van de wortelmassa. Omdat de Japanse duizendknoop geen direct gevaar vormt voor de volksgezondheid wordt de exoot op dit moment nog niet bestreden. Tabel 2: bestrijdingsmethoden Japanse duizendknoop Maaien en afvoeren: het bovengronds verwijderen van planten. S Handmatig maaien (zeis) doeltreffend bij kleine Machinaal maaien wordt afgeraden: aantallen planten Niet doeltreffend, zelfs niet na langdurig en frequent maaien; Zeer grote kans op verspreiding door overblijfselen van maaisel in de machine. Handmatig maaien geen geschikte methode voor grote aantallen planten. Uit- en afgraven: het uitgraven van de plant tot een zekere diepte en het afgraven van het grond en deze vervangen voor 'schone' grond. V Doeltreffende bestrijdingsmethode omdat de Zeer tijds-en arbeidsintensief; plant met wortel wordt verwijderd. Niet geschikt voor het bestrijden van een groot areaal. Chemische bestrijding: het bespuiten van groeiplaatsen met bepaalde chemische stoffen Doeltreffend; Milieubelastend; V Kosteneffectief. Stoffen die werkzaam blijken zijn niet toegestaan in Nederland. Van de vier toegestane stoffen is de werking van drie stoffen onbekend; Voor optimaal resultaat dient de behandeling meerdere keren uitgevoerd te worden. Biologische bestrijding: bestrijdingsmethode op basis van in de natuur voorkomende 'producten' (schimmels en geleedpotigen) S Veelbelovende resultaten door bestrijding Bestrijdingsmethode zit nog in de middels de bladvlo. experimentele fase; Begroeiing wordt wel in toom gehouden maar niet uitgeroeid. Begrazing: het laten opeten van begroeiing door dieren S Doeltreffend voor het verwijderen van jonge Alleen doeltreffend bij zeer intensieve planten. begrazing; Weinig gebruikte methode -> weinig ervaring; Oudere planten worden niet opgegeten; Methode ongeschikt in stedelijke omgevingen. Afdekken: het afdekken van de groeiplaats met een niet lichtdoorlatende materie met als doel het uitputten van de wortels Doeltreffend voor het bestrijden van een groot Weinig ervaring met deze methode; areaal met weinig obstakels (bomen/verharding Wisselende resultaten; etc). Doeltreffendheid afhankelijk van veel randvoorwaarden. Ongeschikt voor stedelijke omgevingen Bron: Groot, C. de & J. Oldenburger (2011). De bestrijding van invasieve uitheemse plantensoorten. Wageningen, stichting Probos.

7 Social return Voor het bestrijden van invasieve exoten zijn ook de mogelijkheden om het werk door social return uit te laten voeren onderzocht. Vanwege organisatorische aspecten kan social return vóór 2017 de werkzaamheden in ieder geval niet uitvoeren. Het is zeer de vraag of dat na 2017 wel kan, niet alleen vanwege het organisatorisch aspect maar ook vanwege de aard van het werk. Het bestrijden van invasieve exoten is specialistisch werk: chemisch bestrijden mag alleen gedaan worden door bedrijven met een spuitvergunning. Ook het op andere wijze verwijderen van reuzenberenklauw kent gezondheidsrisico's. Het verwijderen van Japanse duizendknoop is eveneens specialistisch werk: verwijdering dient zeer secuur te gebeuren om verspreiding te minimaliseren. Financiële gevolgen Gedurende het eerste jaar bedragen de kosten voor het bestrijden van invasieve exoten in Purmerend ,-. Dit bedrag is gebaseerd op het bestrijden van m 2 reuzenberenklauw op gemeentegrond middels chemische bestrijding en het bestrijden van 245 m 2 Japanse duizendknoop op gemeentegrond middels afgraven (zie tabel 4). Tabel 4: kosten verwijderen huidig areaal invasieve exoten op gemeentegrond per bestrijdingsmethode en plant Bestrijdingsmethode Reuzenberenklauw Japanse duizendknoop (6.770 m 2 ) (245 m 2 ) Maaien en afvoeren ,- n.v.t. Uitsteken ,- n.v.t. Chemisch bestrijden ,- n.v.t. Afgraven n.v.t ,- Doordat de exoten op dit moment nog niet bestreden worden is het zeer aannemelijk dat het areaal groeit en dat er nieuwe populaties worden ontdekt. Daarnaast hebben beide exoten beheermatige onzekerheden: voor reuzenberenklauw is dat de duur van de kiemkracht van de zaden (7 jaar), voor Japanse duizendknoop is dat de grootte van de wortelmassa. Om deze onzekerheden op te vangen moet er extra geld worden gereserveerd. De totale kosten voor bestrijding van invasieve exoten op gemeentegrond - gedurende een periode van acht jaar - worden geraamd op ,- wanneer er gekozen wordt voor het chemisch bestrijden van reuzenberenklauw en het afgraven van Japanse duizendknoop. Indien men afziet van chemische bestrijding (bijvoorbeeld door wetgeving of politieke ambities) stijgen de totale kosten naar ,-. In dit geval wordt reuzenberenklauw niet chemisch bestreden maar worden de planten gemaaid en afgevoerd (zie tabel 5). Het is echter niet aan te raden reuzenberenklauw te maaien en af te voeren (zie onder meer tabel 2 en de opmerkingen onder het kopje 'tot slot'). Tabel 5: kosten verwijderen huidig areaal invasieve exoten op gemeentegrond + reservering kosten voor beheermatige onzekerheden per bestrijdingsmethode en plant Bestrijdingsmethode Reuzenberenklauw Japanse duizendknoop Maaien en afvoeren ,- n.v.t. Uitsteken ,- n.v.t. Chemisch bestrijden ,- n.v.t. Afgraven n.v.t ,- Binnen het huidige budget is er geen geld gereserveerd voor het bestrijden van invasieve exoten!

8 Tot slot Bestrijding voor langere tijd Bestrijding is vrij zinloos wanneer dit zich beperkt tot een eenmalige verwijderingsactie van het bestaande areaal zonder nazorg of wanneer verwijdering plaatsvindt op basis van meldingen. Deze 'reactieve' methode kost uiteindelijk meer doordat er geen maatregelen worden genomen om de kans op terugkeer te beperken met als resultaat een uitbreiding van het areaal en oplopende bestrijdingskosten. Effectieve bestrijding houdt in het verwijderen van het volledige areaal en het treffen van maatregelen om de exoten (plaatselijk) uit te roeien. Voor reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop betekent dit een bestrijdingsduur van minimaal acht jaar. Afstemming tussen terreinbeheerders Vanwege de verspreiding van invasieve exoten is het van belang dat er afstemming plaatsvindt tussen de verschillende terreinbeheerders voor maximale effectiviteit en het kiezen van de juiste bestrijdingsmethode. Zo kunnen de inspanningen van Staatsbosbeheer voor het bestrijden van reuzenberenklauw in het Purmerbos teniet worden gedaan wanneer er op andere (aangrenzende) terreinen geen actief ruimingsbeleid wordt gevoerd. Ook kan het toepassen van verschillende bestrijdingsmethoden leiden tot verdere verspreiding. Om deze reden wordt er ook voorgesteld om reuzenberenklauw op grond beheerd door de gemeente chemisch te bestrijden. Vooralsnog ontbreekt het aan landelijk beleid, maar wordt er wel actie verlangd wanneer de volksgezondheid in het geding is. Vanwege mondialisering en verspreidingsmethoden is het de vraag is of het maken van beleid op dit ruimtelijk schaalniveau voldoende is. Er is daarom Europese wetgeving in de maak en er geldt een mogelijke opruimingsplicht. Onderwerp Verbeterd onderhoud openbare ruimte - Blz. 5 kaderbrief Op 6 november 2014 heeft de raad, op basis van een initiatiefvoorstel van het CDA, besloten het kwaliteitsniveau van de openbare ruimte in heel Purmerend te verlagen naar beeldkwaliteitsniveau C en de beschikbare budgetten daarop aan te passen. Het CDA constateert dat de verlaging van het kwaliteitsniveau inmiddels zichtbaar is: de stad is minder schoon en het onkruid staat hoog. Zij ontvangen veel signalen dat inwoners graag zien dat hier iets aan gedaan wordt. Bij de afgelopen begrotingsbehandeling heeft het CDA daarom een wijzigingsvoorstel ingediend om de kwaliteit van de openbare ruimte opnieuw te bespreken tijdens de midterm review in De raad heeft dit voorstel overgenomen. Vooruitlopend daarop heeft de afdeling Stadsbeheer een berekening gemaakt van de jaarlijkse, structurele meerkosten ten opzichte van niveau C: Het onderhouden van de hoofdinfrastructurele wegen in heel Purmerend op niveau A kost jaarlijks ,- méér, onderhouden op niveau B kost jaarlijks ,- méér; Het onderhouden van wegen, groen en straatreiniging in het centrum en rondom (wijk)winkelcentra op niveau A kost jaarlijks ,- méér, onderhouden op niveau B kost jaarlijks ,- méér. De totale meerkosten voor bovengenoemde gebieden op beeldkwaliteitsniveau A bedragen ,-. Onderhoud op beeldkwaliteitsniveau B kost totaal ,-. Dit is exclusief de eventuele eenmalige kosten die gemaakt moeten worden om eerst op het gewenste niveau te komen. Kwaliteitsniveau Purmerend Centrum en (wijk)winkelcentra) Hoofdinfra - wegen Wegen Groen Straatreiniging Totaal A , , , , ,- B , , , , ,- Tabel 1: jaarlijks, structurele meerkosten t.o.v. kwaliteitsniveau C (zonder eenmalige kosten om e.e.a. op niveau te brengen). Voor de goede orde het volgende: Het initiatiefvoorstel betrof uitsluitend het op een hoger niveau onderhouden van een aantal taken in een beperkt aantal gebieden. Invulling geven aan de benodigde kosten om de betreffende gebieden ook op het gewenst hogere niveau te brengen vraagt om behoorlijke investeringen. Ik stel voor om de nu door u ter beschikking te stellen onderhoudsmiddelen van in te zetten

9 voor het (deels) ophogen van de beeldkwaliteit van het aspect schoon in de door u genoemde gebiedsdelen. Onderwerp Dilatatievoegen Mandelabrug - Blz. 10 kaderbrief De geluidemissie van de nieuwe duurzame dilatatievoegen in de Mandelabrug voldoen niet aan de geluidscontouren van de wet op de geluidshinder. De Ingevolge de wet op de geluidshinder vastgestelde geluidscontour is 48 DbA. Een door een gespecialiseerd bedrijf opgesteld meetrapport is -desgewenst- in te zien bij de afdeling Stadsbeheer. Dit rapport is (zeer) technisch van aard en in de afweging om uw raad niets aan informatie te onthouden maar u allen ook niet te overladen met allerlei rapporten, heb ik besloten dit rapport niet mee te sturen, maar u te verwijzen naar de afdeling.

Oplegnotitie bestrijding Japanse duizendknoop.

Oplegnotitie bestrijding Japanse duizendknoop. Oplegnotitie bestrijding Japanse duizendknoop. Bij brief van 19 juli 2018 heeft het College van B&W de raad geïnformeerd over de locaties waar de Japanse duizendknoop in IJsselstein is gelokaliseerd en

Nadere informatie

Bestrijding Duizendknoop

Bestrijding Duizendknoop Bestrijding Duizendknoop (Japanse) duizendknoop: een invasieve soort Invasieve soorten zijn soorten die niet van nature in Nederland voorkomen en vormen een bedreiging voor de Nederlandse planten en dieren.

Nadere informatie

Invasieve exoten: Japanse duizendknoop. Rotterdam, 7 november 2017

Invasieve exoten: Japanse duizendknoop. Rotterdam, 7 november 2017 Invasieve exoten: Japanse duizendknoop Rotterdam, 7 november 2017 Inhoud presentatie Invasieve exoten, wat zijn dat? Voorbeeld: Japanse duizendknoop Regelgeving Hoe nu verder? Invasieve exoten dieren,

Nadere informatie

Invasieve uitheemse planten in het beheer

Invasieve uitheemse planten in het beheer Invasieve uitheemse planten in het beheer Casper de Groot september 2011 Aanleiding project Keuze voor zes soorten: Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw, reuzenbalsemien, Amerikaanse vogelkers, rododendron

Nadere informatie

Bestrijding Duizendknoop

Bestrijding Duizendknoop Bestrijding Duizendknoop (Japanse) duizendknoop: een invasieve soort Invasieve soorten zijn soorten die niet van nature in Nederland voorkomen en vormen een bedreiging voor de Nederlandse planten en dieren.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47570 21 augustus 2017 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 15 augustus 2017, nr. 17122018 houdende

Nadere informatie

De Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop 26 Ons Buiten juli 2015 TEKST ERIK HOOIJBERG De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een frisgroene plant met een prachtige aarvormige bloeiwijze. Van oorsprong komt de plant uit Taiwan, Korea,

Nadere informatie

Perzische berenklauw Heracleum persicum

Perzische berenklauw Heracleum persicum Perzische berenklauw Heracleum persicum Algemene opmerkingen: Noot 1: De soorten Fallopia japonica, F. x bohemica en F. sachalinensis hebben veel overeenkomsten en deze soorten zijn in het verleden vaak

Nadere informatie

Watercrassula en Grote waternavel. Paul Hendriks en Saskia de Vries

Watercrassula en Grote waternavel. Paul Hendriks en Saskia de Vries Watercrassula en Grote waternavel Paul Hendriks en Saskia de Vries Inhoud Watercrassula Bekende informatie Ervaringen uit werkveld Grote waternavel Bekende informatie Ervaringen uit werkveld Onze verplichtingen

Nadere informatie

Japanse duizendknoop Fallopia japonica

Japanse duizendknoop Fallopia japonica panse duizendknoop Fallopia japonica Algemene opmerkingen: Noot 1: De soorten Fallopia japonica, F. x bohemica en F. sachalinensis hebben veel overeenkomsten en deze soorten zijn in het verleden vaak door

Nadere informatie

Beslisboom Duizendknoop

Beslisboom Duizendknoop 1 Beslisboom Duizendknoop Achtergronddocument Joyce Penninkhof, Martijn Boosten, Jasprina Kremers, Gebca Velema Wageningen, november 2018 3 Beslisboom Duizendknoop Achtergronddocument Joyce Penninkhof,

Nadere informatie

Boheemse duizendknoop Fallopia x bohemica

Boheemse duizendknoop Fallopia x bohemica Boheemse duizendknoop Fallopia x bohemica Algemene opmerkingen: Noot 1: De soorten Fallopia japonica, F. x bohemica en F. sachalinensis hebben veel overeenkomsten en deze soorten zijn in het verleden vaak

Nadere informatie

Invasieve exoten in de tuin. KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018

Invasieve exoten in de tuin. KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018 Invasieve exoten in de tuin KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018 In de media 2 Invasieve exoten (definitie) dieren, planten en micro-organismen die door menselijk handelen in een nieuw gebied terechtkomen

Nadere informatie

Registratienummer: Onderwerp: Voorstel Zienswijze Kadernota 2016 GGD Zaanstreek-Waterland

Registratienummer: Onderwerp: Voorstel Zienswijze Kadernota 2016 GGD Zaanstreek-Waterland Onderwerp: Voorstel Zienswijze kadernota 2016 GGD Zaanstreek-Waterland Samenvatting: Het dagelijks bestuur van de GGD ZW heeft haar kadernota 2016 ingediend en vraagt om een zienswijze van uw gemeenteraad.

Nadere informatie

MEMO. Ecoloog: Michiel Schaap ( ) Dijkbeheerder: Ruud de Vries ( ) en Rens Huuskes ( )

MEMO. Ecoloog: Michiel Schaap ( ) Dijkbeheerder: Ruud de Vries ( ) en Rens Huuskes ( ) MEMO Aan : Organisatieonderdeel : Waterkering; K&A; Communicatie Van : Kennis en Advies Organisatieonderdeel : Michiel Schaap Datum : 14-09-2016 Onderwerp : Proef bestrijding Japanse duizendknoop Projectnummer

Nadere informatie

Praktijkproef bestrijding duizendknoop

Praktijkproef bestrijding duizendknoop Praktijkproef bestrijding duizendknoop Casper de Groot en Jan Oldenburger Startbijeenkomst 26 september 2013 Inhoud 1. Duizendknoop 2. Aanleiding praktijkproef 3. Opzet praktijkproef a) Deelnemers b) Locaties

Nadere informatie

Programma : 3. Stedelijk beheer en milieu

Programma : 3. Stedelijk beheer en milieu RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 5426484 Aan : Gemeenteraad Datum : 7 februari 2017 Portefeuillehouder : Wethouder M. Tigelaar Programma : 3. Stedelijk beheer en milieu TITEL

Nadere informatie

Praktijkproef duizendknoop

Praktijkproef duizendknoop Praktijkproef duizendknoop Joyce Penninkhof 28 sept 2017 Stichting Probos zet zich in voor duurzaam bosbeheer en duurzame bosketens. Probos Kennis- en innovatiecentrum Projectorganisatie, 7 collega s Houtketen

Nadere informatie

Praktijkproef duizendknoop

Praktijkproef duizendknoop Praktijkproef duizendknoop Joyce Penninkhof november 2018 Wie herkent de duizendknoop? Is duizendknoop een probleem of een kans? Wie weet waar de duizendknoop zich bevindt in het gebied dat hij/zij beheert?

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Japanse duizendknoop in Vlaanderen

Japanse duizendknoop in Vlaanderen Japanse duizendknoop in Vlaanderen AGENTSCHAP NATUUR & BOS Ongevraagde gast Planten en dieren kunnen door toedoen van de mens op plaatsen belanden waar ze van nature niet voorkomen. Dit kan opzettelijk

Nadere informatie

Onkruidbestrijding. Rapportage milieuvriendelijke alternatieven. Tevens bijlage bij de kadernota

Onkruidbestrijding. Rapportage milieuvriendelijke alternatieven. Tevens bijlage bij de kadernota Onkruidbestrijding Rapportage milieuvriendelijke alternatieven Tevens bijlage bij de kadernota 2013-2016 Onkruidbestrijding, bijlage bij de Kadernota 2013-2016 1 Onkruidbestrijding Inleiding In september

Nadere informatie

Het Probleem. Groeiwijze

Het Probleem. Groeiwijze Het Probleem Japanse duizendknoop (Fallopia japonica of Polygonum cuspidatum) werd in Nederland omstreeks 1840 geïntroduceerd toen hij aankwam bij de plantenkwekerij van Philippe von Siebold in Leiden.

Nadere informatie

Japanse duizendknoop Help mee deze plant te bestrijden

Japanse duizendknoop Help mee deze plant te bestrijden Japanse duizendknoop Help mee deze plant te bestrijden Stad met een hart Deze folder gaat over de bestrijding van de Japanse duizendknoop. Deze plant groeit erg snel. De wortels zijn heel sterk en kunnen

Nadere informatie

B en W d.d Brief reactie advies LMR

B en W d.d Brief reactie advies LMR B en W. 12.0656 d.d. 26-6-2012 Onderwerp Brief reactie advies LMR besluiten:behoudens advies van de commissie 1. bijgaande brief aan de Leidse MilieuRaad vast te stellen waarin conform het reglement Leidse

Nadere informatie

Samenwerken rond het terug dringen van woekerende (invasieve) planten in Noord- Limburg

Samenwerken rond het terug dringen van woekerende (invasieve) planten in Noord- Limburg Samenwerken rond het terug dringen van woekerende (invasieve) planten in Noord- Limburg Inhoud Onze landschapselementen vroeger, nu en morgen: een blik op het verleden de huidige situatie en de toekomst

Nadere informatie

Toezegging Raad 29 juni 2006: Herziening onkruidbestrijdingsmethode op verhardingen, keuze wel of niet chemisch. 1. Toelichting Raadsvoorstel

Toezegging Raad 29 juni 2006: Herziening onkruidbestrijdingsmethode op verhardingen, keuze wel of niet chemisch. 1. Toelichting Raadsvoorstel Aan de Raad Made, 26 februari 2008 Raadsvergadering: 17 april 2008 Nummer raadsnota: 13 Onderwerp: Toezegging Raad 29 juni 2006: Herziening onkruidbestrijdingsmethode op verhardingen, keuze wel of niet

Nadere informatie

Kleine waterteunisbloem op Tiengemeten. Astrid Withagen 12 juni 2015

Kleine waterteunisbloem op Tiengemeten. Astrid Withagen 12 juni 2015 Kleine waterteunisbloem op Tiengemeten Astrid Withagen 12 juni 2015 Inhoud Even voorstellen Waarom een risico Bestrijding de theorie Tiengemeten Bestrijding de praktijk Inzicht in vindplaatsen en bestrijding

Nadere informatie

Bestrijding Invasieve wateren oeverplanten

Bestrijding Invasieve wateren oeverplanten Bestrijding Invasieve wateren oeverplanten wet- en regelgeving 2 mei 2014 Doel presentatie: Inzicht nieuwe/aankomende wet- en regelgeving m.b.t. aanpak invasieve water- en oeverplanten Inzicht nieuwe/aankomende

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT É N RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1195969 Datum: 28 april 2015 Behandeld door: Mark Jan Prins Afdeling/Team: Maatschappelijke Ontwikkeling/Team Beleidsontwikkeling Onderwerp:

Nadere informatie

Advies: de bijgevoegde RIB ter informatie aan de gemeenteraad aan te bieden.

Advies: de bijgevoegde RIB ter informatie aan de gemeenteraad aan te bieden. VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: V. Reintjes Tel nr: 8512 Nummer: 17A.00361 Datum: 3 april 2017 Team: Realisatie en Beheer Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift aan:

Nadere informatie

Waterbericht van Anita, zomer 2018.

Waterbericht van Anita, zomer 2018. Waterbericht van Anita, zomer 2018. Algemeen Bestuur waterschap Aa en Maas: Deze zomer waren er 2 AB-vergaderingen, een hele reeks commissievergaderingen voor het waterschapsbestuur en nog enkele informatieve

Nadere informatie

1nvexo. Interreg Vlaanderen Nederland. minder invasieve planten en dieren. Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

1nvexo. Interreg Vlaanderen Nederland. minder invasieve planten en dieren. Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling 1nvexo minder invasieve planten en dieren Interreg Vlaanderen Nederland Europa investeert in uw regio Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Casus Grote waternavel en andere invasieve

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST Vergadering van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Enschede van 19 september 2017

OPENBARE BESLUITENLIJST Vergadering van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Enschede van 19 september 2017 OPENBARE BESLUITENLIJST Vergadering van Burgemeester en Wethouders van Gemeente Enschede van 19 september 2017 Aanwezig: G.O. van Veldhuizen, burgemeester K. Nickolson (H), gemeentesecretaris E.A. Smit,

Nadere informatie

Onkruidbestrijding op verhardingen. Een zoektocht naar niet chemische alternatieven

Onkruidbestrijding op verhardingen. Een zoektocht naar niet chemische alternatieven Onkruidbestrijding op verhardingen Een zoektocht naar niet chemische alternatieven Aanleiding - Brief staatssecretaris Wilma Mansveld - Aangenomen motie m.b.t. gifvrije onkruidbestrijding (11 november

Nadere informatie

Werkinstructies bestrijding plaagsoorten

Werkinstructies bestrijding plaagsoorten Werkinstructies bestrijding plaagsoorten 1-2-2015 Auteurs: Bart Brugmans (Waterschap Aa en Maas) Elize van Reenen (Waterschap De Dommel) Jeffrey Samuels (Waterschap Brabantse Delta) Inhoud Werkinstructie

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 26 mei 2005 Nummer raadsnota: 15 Onderwerp:

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 26 mei 2005 Nummer raadsnota: 15 Onderwerp: Aan de Raad Made, 3 mei 2005 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 26 mei 2005 Nummer raadsnota: 15 Onderwerp: onkruidbestrijding op (half-)verhardingen Portefeuillehouder:

Nadere informatie

WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD.

WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD. WERKPROTOCOLLEN VOOR WERKZAAMHEDEN IN HET KADER VAN BESTENDIG BEHEER EN ONDERHOUD. In onderstaande werkprotocollen geeft de tabel aan waneer de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. In de tabel wordt

Nadere informatie

Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015.

Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015. Beleid Natuurvriendelijk maaien gestart in 2015. Natuurvriendelijk maaien is in 2015 opgestart en heeft zich steeds verder ontwikkeld. Het heeft geresulteerd in het onderstaande maaiplan dat in het voorjaar

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 Onderwerp Provinciaal maaibeleid en bermbeheer: bescherming broedvogels en andere dieren Aan de leden van Provinciale

Nadere informatie

Onkruidbeheer middels een wave-machine

Onkruidbeheer middels een wave-machine Onderhoud van de openbare ruimte Natuurlijk vinden bewoners het prettig als de straat waarin ze wonen schoon is en het groen goed wordt bijgehouden. De gemeente zorgt ervoor dat straten, pleinen, grasvelden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrienden van het Waterwingebied 2016

Nieuwsbrief Vrienden van het Waterwingebied 2016 Nieuwsbrief Vrienden van het Waterwingebied 2016 kunstgrasveld Vrienden van het Waterwingebied, v/h Eindstraat 22, NW Amersfoort KvK nr. 32085084 Bank: ABN-AMRO rek. NL78 ABNA 054.92.35.175 Kunstgras Er

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Commissienotitie Amendement groenonderhoud Registratienummer: 00581120 Datum: 24 maart 2016 Portefeuillehouder: W.A. Verhees Steller: G.E. van van Woezik Nummer: RIB-HV-1626

Nadere informatie

gemeentebestuur Aan de heer E. van Damme Fractie LVD Postbus AA PURMEREND Eigen afdeling datum 9 juni 2015 ons kenmerk

gemeentebestuur Aan de heer E. van Damme Fractie LVD Postbus AA PURMEREND Eigen afdeling datum 9 juni 2015 ons kenmerk gemeentebestuur PURMEREND Postbus 15 1440 AA Purmerend telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Eigen afdeling Aan de heer E. van Damme Fractie LVD Postbus 15 1440 AA PURMEREND uw brief van 26 mei 2015

Nadere informatie

1 0 SEP 2014. Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen:

1 0 SEP 2014. Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: Van: Verzonden: Aan: Onderwerp: Bijlagen: [info@nmv.nu] dinsdag 9 september 2014 14:20 Diergezondheidsproblemen door Jacobskruiskruid B3584 Jacobskruiskruid.pdf; B3584 Bijlage Jacobskruiskruid.pdf Geachte

Nadere informatie

In het onderhoud van de openbare ruimte meerdere disciplines te herkennen.

In het onderhoud van de openbare ruimte meerdere disciplines te herkennen. Fractie: PU Naam: T. van Steen Onderwerp: Onderhoudsniveaus Datum indiening vragen: 2 december 2016 Opmerking Gerrit Taal: Donderdag 1 december telefonisch gesproken met dhr. Van Steen. Vragen hebben betrekking

Nadere informatie

voor bestrijding van waterteunisbloem

voor bestrijding van waterteunisbloem Protocol voor bestrijding van waterteunisbloem Bron: Een efficiënte aanpak van invasieve exoten in en rond de waterloop. Eindrapport van de Invexo-casus Grote waternavel en andere invasieve (water)planten,

Nadere informatie

DSI regenwater infiltratie.

DSI regenwater infiltratie. DSI regenwater infiltratie. De adequate oplossing van een actueel probleem. Klimaatverandering. Het klimaat verandert. Met als gevolg een toename van de duur en frequentie van wateroverlast, verkeersonveiligheid

Nadere informatie

Kennisbijeenkomst. Chemievrij onkruidbeheer op Verhardingen. Welkom

Kennisbijeenkomst. Chemievrij onkruidbeheer op Verhardingen. Welkom Kennisbijeenkomst Chemievrij onkruidbeheer op Verhardingen Welkom Programma 9.30 uur Welkom 9.45 uur Ministerie I&M over regelgeving en GreenDeals 10.05 uur Eco Consult over de praktijk 10.35 uur CLM over

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (Partij voor de Dieren) (d.d. 25 september 2011) Nummer 2551 Onderwerp Verleende vergunning Natuurbeschermingswet voor gebruik glyfosaat Aan de leden

Nadere informatie

Aquatische exoten. Didier Soens Directeur dienst Waterbeleid Provinciebestuur Antwerpen. Departement Leefmilieu. Departement Leefmilieu

Aquatische exoten. Didier Soens Directeur dienst Waterbeleid Provinciebestuur Antwerpen. Departement Leefmilieu. Departement Leefmilieu Aquatische exoten Didier Soens Directeur dienst Waterbeleid Provinciebestuur Antwerpen Dienst Waterbeleid Uitheemse soorten Via tuinvijvers, aquaria, in milieu Niet elke soort zorgt voor problemen 2 Drie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bestrijding onkruid op verharding

Raadsvoorstel. Bestrijding onkruid op verharding Raadsvoorstel Inleiding Tijdens de raadsvergadering van 14 mei 2013 is een ordevoorstel aangenomen van meerdere fracties om in een volgende informatievergadering een voorstel over het gebruik van RoundUp

Nadere informatie

Aanvraag. Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet. Waarom dit formulier? Uw gegevens. In te vullen door Dienst Regelingen.

Aanvraag. Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet. Waarom dit formulier? Uw gegevens. In te vullen door Dienst Regelingen. Aanvraag Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet o A o B Waarom dit formulier? Met dit formulier vraagt u ontheffing aan voor activiteiten die gevolgen hebben voor beschermde dier- en plantensoorten.

Nadere informatie

Hydrocotyle ranunculoides L. f. Een handleiding voor identificatie, risico beoordeling en management

Hydrocotyle ranunculoides L. f. Een handleiding voor identificatie, risico beoordeling en management Hydrocotyle ranunculoides L. f. Een handleiding voor identificatie, risico beoordeling en management Nationaal Referentie Centrum, NVWA, Wageningen, NL Centre for Ecology and Hydrology Wallingford, UK

Nadere informatie

CONCEPT* Evaluatie onkruidbeheersing op verhardingen 2018 en Plan van aanpak 2019

CONCEPT* Evaluatie onkruidbeheersing op verhardingen 2018 en Plan van aanpak 2019 * Evaluatie onkruidbeheersing op verhardingen 2018 en Plan van aanpak 2019 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave... 2 2. Inleiding... 3 3. Evaluatie onkruid op verhardingen... 3 3.1 Wetgeving... 3 3.2 Onkruidbeheersing

Nadere informatie

Aanpak Invasieve exoten. Henk Siebel mei 2014

Aanpak Invasieve exoten. Henk Siebel mei 2014 Aanpak Invasieve exoten Henk Siebel mei 2014 Aanpak probleem met invasieve exoten in bos- en natuurgebieden Waar hebben we het over? Welke strategie is de beste? Algemene opties Struiken, bomen en ruigtekruiden

Nadere informatie

(Invasieve*) exoten wandeling Schothorst

(Invasieve*) exoten wandeling Schothorst (Invasieve*) exoten wandeling Schothorst Een exoot is een plant, dier of ander organisme dat van nature niet in Nederland voorkomt. Als een soort schadelijk is voor de natuur noemen we ze invasieve exoten.

Nadere informatie

Let op: niet toepassen in bestaand gazon. Wettelijk gebruiksvoorschrift. Dit etiket is een boekje. Trek deze open rechts onderin.

Let op: niet toepassen in bestaand gazon. Wettelijk gebruiksvoorschrift. Dit etiket is een boekje. Trek deze open rechts onderin. Verkoop alleen toegestaan in onze ongeopende originele verpakking. Verpakking mag niet opnieuw worden gebruikt. Voor schade door onoordeelkundig gebruik wordt geen aansprakelijkheid genomen. Waarschuwingszinnen

Nadere informatie

288445/ gebruik chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest

288445/ gebruik chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest Valkenswaard Lokaal t.a.v. de heer F. Emmerik V de VA LKENSWAAR.D \ \\ Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 oemeente(5>valkenswaard.nl www. alkenswaard.nl Uw

Nadere informatie

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting.

Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting. Page 1 of 35 Rapportage project: Vaststellen van de nulsituatie in de gemeente Noordenveld bij de vijverpartij de vijfde verloting Uitgevoerd door: Laboratorium Specialist in vijverwaterkwaliteit Page

Nadere informatie

De bestrijding van invasieve uitheemse plantensoorten. Casper de Groot & Jan Oldenburger

De bestrijding van invasieve uitheemse plantensoorten. Casper de Groot & Jan Oldenburger De bestrijding van invasieve uitheemse plantensoorten Casper de Groot & Jan Oldenburger Wageningen, september 2011 De bestrijding van invasieve uitheemse plantensoorten Casper de Groot & Jan Oldenburger

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20077 21 april 2016 Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken 8 april 2016, nr. 16052648, houdende tijdelijke

Nadere informatie

gemeentebestuur Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Planontwikkeling Gemeenteraad Purmerend datum 23 juni 2015

gemeentebestuur Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Planontwikkeling Gemeenteraad Purmerend datum 23 juni 2015 gemeentebestuur Postbus 15 1440 AA Purmerend PURMEREND telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Planontwikkeling Gemeenteraad Purmerend uw brief van uw kenmerk

Nadere informatie

Bijenorchis (Ophrys apifera)

Bijenorchis (Ophrys apifera) Bijenorchis (Ophrys apifera) De onderstaande gebiedstypen kunnen de functie van groeiplaats voor deze soort vervullen. Achter de gebiedstypen staat het hoofdstuknummer waarin de werkzaamheden worden beschreven

Nadere informatie

Evaluatie onkruidbestrijding 2016

Evaluatie onkruidbestrijding 2016 Evaluatie onkruidbestrijding 2016 Pagina 1 van 12 Colofon Gemeente: Afdeling: Waterland Openbare Werken Onderwerp: Evaluatie onkruidbestrijding 2016 Opgesteld: woensdag 22 maart 2017 Auteur(s): R. Kiewiet

Nadere informatie

nr. 820 van TINNE ROMBOUTS datum: 20 juli 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Invasieve exoten - Bestrijding

nr. 820 van TINNE ROMBOUTS datum: 20 juli 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE Invasieve exoten - Bestrijding SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 820 van TINNE ROMBOUTS datum: 20 juli 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Invasieve exoten - Bestrijding Invasieve exotische dier- en plantensoorten

Nadere informatie

Onderhoud buitenruimte. Beeldkwaliteitsniveau C?

Onderhoud buitenruimte. Beeldkwaliteitsniveau C? Onderhoud buitenruimte Beeldkwaliteitsniveau C? 1 Hoe werkt het Er is weinig onkruid Er is redelijk veel onkruid Er is veel onkruid 2 Verlaging kwaliteit B C t/m 2104 beeldkwaliteit B (basis) Taakstellingen

Nadere informatie

Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen

Beperking aanbieden e.d. van geschreven of gedrukte stukken of afbeeldingen en/of mogelijke risico s van de artikelen die niet worden opgenomen of zijn aangepast Artikel 2:6 Artikel 2:7 Handhaving: Verwerkingstijd: Artikel 2:9 Artikel 2:10 Handhaving: Verwerkingstijd: Artikel

Nadere informatie

Omgaan met exoten. een controversiële en beladen discussie. Gerard Oostermeijer

Omgaan met exoten. een controversiële en beladen discussie. Gerard Oostermeijer Omgaan met exoten een controversiële en beladen discussie Gerard Oostermeijer Ecologische effecten van exoten Positief soortenrijkdom bloemenrijkdom grote hoeveelheden voedsel - nectar en stuifmeel voor

Nadere informatie

Prijsbewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding

Prijsbewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding Prijsbewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding WAVE onkruidbestrijding met 100% heet water Effectieve onkruidbestrijding met minimale hoeveelheden heet water door de gepatenteerde sensortechniek.

Nadere informatie

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken;

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken; Vrijstelling op grond van artikel 46, eerste lid, Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden inzake de biociden VectoBacWG, VectoMax en Aqua-K-Othrine (Vrijstelling biociden exotische muggen 2014) IENM/BSK-2014/103462

Nadere informatie

Studiedag Rivierkreeft: Exoot uit de sloot. Jeffrey Samuels

Studiedag Rivierkreeft: Exoot uit de sloot. Jeffrey Samuels Studiedag Rivierkreeft: Exoot uit de sloot Jeffrey Samuels 14-11-2018 Kreeftenproblematiek bij Waterschap Brabantse Delta Wat ga ik vertellen? Waar wij als WSBD tegen aanlopen als het om invasieve (uitheems)

Nadere informatie

Ervaringen met de bestrijding van reuzenbalsemien. 13 september 2011

Ervaringen met de bestrijding van reuzenbalsemien. 13 september 2011 Ervaringen met de bestrijding van reuzenbalsemien 13 september 2011 Verloop van de presentatie 1. Aanzet 2. Plantkundig 3. Bestrijding I. 1 ste jaar (2010) II. 2 de jaar (2011) 4. Conclusies Aanzet Evolutie

Nadere informatie

Afdeling Vergunningen Toezicht en Handhaving Aanvraagformulier maatwerkvoorschriften op basis van het Besluit lozen buiten inrichtingen

Afdeling Vergunningen Toezicht en Handhaving Aanvraagformulier maatwerkvoorschriften op basis van het Besluit lozen buiten inrichtingen Afdeling Vergunningen Toezicht en Handhaving Aanvraagformulier maatwerkvoorschriften op basis van het Besluit lozen buiten inrichtingen Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend.

Nadere informatie

Bomen en overlast. 8 december 2015

Bomen en overlast. 8 december 2015 Bomen en overlast 8 december 2015 Bomen en overlast 2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 2. Wat te doen bij overlast van bomen van de gemeente?... 4 2.1. Schaduw... 4 2.2. Invloed op de productiviteit van

Nadere informatie

Telefoonnummer(s) 0165301851

Telefoonnummer(s) 0165301851 Aanvraag Ontheffing artikel 75 Flora- en faunawet Wilt u een ontheffing aanvragen voor activiteiten die gevolgen voor beschermde dier- en plantsoorten? Namelijk voor: ruimtelijke ingrepen beheer en schadebestrijding,

Nadere informatie

Ter informatie zenden wij u het bestedingsvoorstel Intensivering onderhoud openbare ruimte.

Ter informatie zenden wij u het bestedingsvoorstel Intensivering onderhoud openbare ruimte. 4+4A Gemeente Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787, t.n.v. gemeente Delft Behandeld door R.A. van Beek Telefoon 14015 Internet www.delft.n1 Retouradres : Centrals Staf, Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de

Nadere informatie

AKKERRANDEN. Hoe? Wat? Waar?

AKKERRANDEN. Hoe? Wat? Waar? AKKERRANDEN Hoe? Wat? Waar? 1. Wetgeving & controles 2. Inrichting 3. Beheer 4. Relatie tot waterloop WETGEVING & CONTROLES 4 Wetgeving Controles Alle oppervlaktewaterlichamen Waterlopen ingetekend op

Nadere informatie

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 7 juni 2011 VERZONDEN begrotingswijziging 2011 van de GGD Zaanstreek Waterland.

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 7 juni 2011 VERZONDEN begrotingswijziging 2011 van de GGD Zaanstreek Waterland. gemeentebestuur PURMEREND Postbus 15 1440 AA Purmerend telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad uw brief van uw kenmerk

Nadere informatie

Milieubewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding

Milieubewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding Milieubewust kiezen voor heetwateronkruidbestrijding WAVE is de nieuwe standaard in onkruidbestrijding. Het is milieuvriendelijk, effectief, zuinig met water en aantrekkelijk in prijs WAVE bestrijdt onkruid

Nadere informatie

Bestrijding reuzenberenklauw in het openbaar groen

Bestrijding reuzenberenklauw in het openbaar groen E E R Agendanr. Voorstelnr. Onderwerp 23 2008-075 Bestrijding reuzenberenklauw in het openbaar groen Aan de Raad, Heerhugowaard, 3 juni 2008 Beknopt voorstel Het bestrijden van reuzenberenklauw en het

Nadere informatie

Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Purmerend

Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Purmerend gemeentebestuur >i>i, Postbus 15 PURMEREND K r 1440 AA Purmerend telefoon 0299-452452 telefax 0299-452124 Afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling Team Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Purmerend

Nadere informatie

Budget voor uitvoeren amendement openstellen Duikeendtunnel

Budget voor uitvoeren amendement openstellen Duikeendtunnel Nieuwegein m Gemeenteraad % c r- - :. - -. r$ Q 2 013-302 Onderwerp Openstellen Duikeendtunnel Datum 13 september 2013 Raadsvoorstel Afdeling Portefeuillehouder A.J. Adfiani 1 Onderwerp Budget voor uitvoeren

Nadere informatie

Pesticidenreductie. Wetgevend kader: historiek

Pesticidenreductie. Wetgevend kader: historiek Pesticidenreductie - Wetgevend kader - Alternatieve technieken - Welke afwijkingen zijn mogelijk - Aangevraagde afwijking: case UZA Wetgevend kader: historiek 2001, 2004 en 2008: Vlaams pesticidenreductie-besluit

Nadere informatie

*Z0499F6DB39* 1. Wat zijn de resultaten van de proef met Ultima van Ecostyle als alternatief voor de onkruidbestrijding op verhardingen?

*Z0499F6DB39* 1. Wat zijn de resultaten van de proef met Ultima van Ecostyle als alternatief voor de onkruidbestrijding op verhardingen? Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z0499F6DB39* Ons kenmerk : Z -15-46100/5049 Behandelaar : A. Flikweert Uw kenmerk : Uw brief : Onderwerp : Beantwoording schriftelijke

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud

Inhoud. Voorwoord 5. Inhoud Inhoud Voorwoord 5 1 Handel in duurzame producten 11 1.1 Duurzame of traditionele productie? 11 1.2 Logo s en keurmerken 13 1.3 Kosten van duurzame teelt 18 1.4 Relatie prijs - kwaliteit - afzet 19 1.5

Nadere informatie

voor bestrijding van parelvederkruid

voor bestrijding van parelvederkruid Protocol voor bestrijding van parelvederkruid Bron: Een efficiënte aanpak van invasieve exoten in en rond de waterloop. Eindrapport van de Invexo-casus Grote waternavel en andere invasieve (water)planten,

Nadere informatie

Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud

Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud Veelgestelde vragen schouw dagelijks onderhoud Wat is gewoon onderhoud? Gewoon onderhoud is het jaarlijks verwijderen van een overmaat aan begroeiing, vuil enzovoort dat zich in en direct naast de watergang

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave 1

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave 1 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1 Onkruidbeheer op verharding 2 1.1 Veranderingen in de wetgeving 2 1.2 Alternatieve methoden 3 1.3 Consequenties gemeente Woudrichem 4 ONKRUIDBEHEER OP VERHARDING Onkruid op

Nadere informatie

lim Gemeente Delft Geachte leden van de raad,

lim Gemeente Delft Geachte leden van de raad, Samenleving lim Gemeente Delft Wijken en voorzieningen De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Wijken en voorzieningen, Postbus

Nadere informatie

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO)

Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Gemeente Heerhugowaard Schriftelijke vragen ex artikel 37 Reglement van orde voor de raadsvergaderingen (RvO) Datum indiening 22 april 2014 Volgnummer Registratienummer Bij14-258 Onderwerp Vraag groenbeheer:

Nadere informatie

Technische vragenmarkt. Kaderbrief

Technische vragenmarkt. Kaderbrief Technische vragenmarkt Kaderbrief 2017-2020 d.d. 18 april 2016 1 Algemeen Inleiding en trends, decentralisaties (blz. 2) 1. (AOV) Het blijkt dat van de vergoedingsregelingen voor minima minder gebruik

Nadere informatie

invasieve exotische planten en dieren in onze waterlopen

invasieve exotische planten en dieren in onze waterlopen invasieve exotische planten en dieren in onze waterlopen Wat zijn invasieve exoten? Invasieve exotische planten en dieren zijn uitheems. We treffen ze steeds meer in onze streken aan. Ze doen het bij ons

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1126366 Datum: Behandeld door: 28 april 2014 MJ. Prins Afdeling / Team: SO/BMO Onderwerp: Raadsvoorstel Zienswijze jaarrekening 2013 GGD Zaanstreek-Waterland

Nadere informatie

Boomkeuze. Zuilvormige bomen zijn toe te passen wanneer de bovengrondse ruimte beperkt is.

Boomkeuze. Zuilvormige bomen zijn toe te passen wanneer de bovengrondse ruimte beperkt is. Boomkeuze Wij vragen veel van stadsbomen, terwijl we de bomen vaak maar heel weinig bieden om het gevraagde allemaal mogelijk te maken. Door kennis van de eigenschappen en gebruikswaarde van de verschillende

Nadere informatie

1 9 DEC Gemeente V Hellendoorn. Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 17INT Datum vergadering:

1 9 DEC Gemeente V Hellendoorn. Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 17INT Datum vergadering: Gemeente V. WJKJ Hellendoorn 1 9 DEC. 2017 Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 17INT02865 Datum vergadering: Nota openbaar: J a, de nota is openbaar, bijlage2 niet I ^ Onderwerp: B&W-advies: Resultaten

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DG Dier, Plant en Voeding (DG4) DIENST GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN MESTSTOFFEN MONSANTO EUROPE N.V. REGULATORY AFFAIRS

Nadere informatie

4. met een pilot de effectiviteit van diverse niet-chemische bestrijdings- en beheersmethoden op de JDK verder te onderzoeken;

4. met een pilot de effectiviteit van diverse niet-chemische bestrijdings- en beheersmethoden op de JDK verder te onderzoeken; Collegevoorstel Sector : DIR-LO Reg.nr. : 5415259 Opsteller : C.I.M. Tijhuis Telefoon : (033) 469 52 24 Datum : 7 februari 2017 User-id : TIJ3 Onderwerp Stadsbrede bestrijding Japanse Duizendknoop 2017-2019

Nadere informatie

Portefeuillehouder: H. Blok Behandelend ambtenaar K. Schuurman, (t.a.v. K. Schuurman)

Portefeuillehouder: H. Blok Behandelend ambtenaar K. Schuurman, (t.a.v. K. Schuurman) Vergadering: 13 januari 2015 Agendanummer: 9 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: H. Blok Behandelend ambtenaar K. Schuurman, 0595-447785 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. K. Schuurman) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie