Uitdaging. Observeren: zone van actuele en naaste ontwikkeling. Reflectie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitdaging. Observeren: zone van actuele en naaste ontwikkeling. Reflectie"

Transcriptie

1 Kindvisie Tuin Je kunt onze kindvisie vergelijken met een tuin. Door de tuin goed te onderhouden en de planten de juiste voeding te bieden, kunnen alle planten tot bloei komen. Elke plant is uniek, maar samen vormen zij een geheel. Uitdaging Een goeie tuinier daagt de planten uit tot groei en bloei, door het bieden van de juiste voeding en groeiomstandigheden, zoals de juiste plek: zon, half schaduw of schaduw, de juiste bemesting en soms een steuntje zoals een muur of schutting om tegenaan te groeien. Zo willen wij onze kinderen uitdagen om tot leren te komen door hen een rijke, uitdagende leeromgeving te bieden, met oog voor de behoeften van de individuele leerling. Observeren: zone van actuele en naaste ontwikkeling Hoe staat de plant erbij en wat heeft de plant nodig voor de volgende stap: water, mest of juist rust, bescherming of een snoeibeurt. Groei is immers een doorlopend proces. Als leerkracht moet je weten in welke fase een leerling zich bevindt om ervoor te zorgen dat je de leerling op het juiste moment de juiste stof aanbiedt, zodat het de volgende stap kan zetten. Reflectie Een plant kan ook veel zelf, zichzelf beschermen, dieper gelegen water zoeken, naar de zon toedraaien. Zo kunnen kinderen ook naar zichzelf en hun werk kijken en beoordelen wat zij nodig hebben. Daartoe houden de leerlingen een reflectieboekje bij waarin zij, op basis van beoordeeld werk, hun doelen (bij)stellen.

2 Thema s De seizoenen bepalen voor de planten de activiteiten. Een seizoen is de agenda van de tuin: wat heeft de tuin nodig, wat gaan we doen. De seizoenen zijn betekenisvol, want het ene seizoen leidt naar het volgende seizoen. De thema s van ons onderwijs, zijn als de seizoenen van onze tuin. De thema s bepalen de inhoud van het onderwijs: wat willen we leren, wat gaan we daarvoor doen. Omdat de thema s actueel zijn, uit de echte wereld komen en aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen, zijn de activiteiten betekenisvol, ze doen ertoe, leiden ergens toe. Portfolio Een trotse tuinier maakt natuurlijk foto s van zijn tuin, van die ene plant die dit jaar zo prachtig in bloei staat, of van het plantje dat hij met zoveel moeite heeft opgekweekt en het nu zo goed doet. Vol trots deelt de tuinier zijn foto s met anderen. Kijk maar eens wat een websites er worden bijgehouden door trotse tuinbezitters! Onze leerlingen houden een portfolio bij. - Een naslagwerk voor henzelf: Wat heb ik allemaal gedaan. - Een groeiboek: Wat kon ik eerst en wat kan ik nu. - Een bewijsboek: Kijk, pap en mam, dit heb ik allemaal gedaan, dit kan ik al. - Een beoordelingsboek voor de leerkracht: Wat heeft deze leerlingen allemaal gedaan, wat is het resultaat, hoe is zijn groei geweest. Differentiatie en leerlingenzorg Niet alle planten groeien even snel en makkelijk. Je hebt vroegbloeiers, laatbloeiers, maar ook planten die extra zorg nodig hebben, die het niet zo goed doen, staan te kwakkelen. Een goede tuinier zorgt ervoor dat elke plant de juiste verzorging krijgt: meer of minder water, meer of minder mest, een extra steunstokje, leiden, opbinden, terugsnoeien, verpotten de tuinier zal goed moeten observeren om te kunnen bepalen wat nodig is. Zo ook de leerkracht. Elke leerling heeft zijn sterke en zwakke kanten. Het is aan de leerkracht om hierachter te komen en erop in te spelen: uitdagende stof aanbieden of juist een minimum programma, extra ondersteuning, verlengde instructie, een schouder maatje of externe hulp. Eindproduct Door de compositie van alle planten, struiken en bomen ontstaat de tuin. Een mooie tuin is in balans. Elk onderdeel van de tuin draagt iets bij aan het geheel. De schutting zorgt ervoor dat de clematis goed kan klimmen, de grote beuk zorgt voor schaduw, zodat de anemoontjes kunnen groeien en bloeien, de lavendel houdt luizen op afstand en de vijver zorgt voor kikkers die van de muggen smullen en een slakkenplaag voorkomen. Samen met wat hulp van de tuinier, zorgen zij voor de juiste balans. Met als resultaat: een mooie, harmonische tuin, waarin alle onderdelen tot hun recht komen.

3 Onze leerlingen werken, zeker binnen de thema s, veel samen. Hierbij is sprake van individuele inbreng, maar tegelijkertijd ook van wederzijdse afhankelijkheid en sociale interactie (sociaal constructivisme). Dit leidt tot het gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het proces en resultaat, een voorwaarde voor coöperatief leren. Instructie Geen plant is hetzelfde. Je kunt ze dus ook niet allemaal hetzelfde behandelen. Hooguit aan het begin van een nieuw seizoen: de tuin na de winter klaarmaken voor het voorjaar, na een hele droge periode de hele tuin besproeien en na de herfst de hele tuin winterklaar maken. Veel vaker heeft één bepaalde plantensoort verzorging nodig: een snoeibeurt of speciale voeding. Zo is het ook met onze leerlingen. De één heeft een uitgebreide instructie nodig, de ander kan met een korte instructie al snel zelfstandig aan de slag. Wij geven dan ook weinig klassikale instructie, hooguit bij de start van een nieuw thema of nieuwe taal- en rekenstof. Veel vaker wordt de instructie afgestemd op de individuele leerling die om uitleg vraagt of wordt een groepje leerlingen te dezelfde instructiebehoefte geclusterd. Leerkracht en het team De tuinier is verantwoordelijk voor zijn eigen tuin, maar kan natuurlijk best hulp en expertise van de buurman vragen en andersom. Daarnaast kunnen tuineigenaren activiteiten gezamenlijk plannen, zoals het snoeien van een gezamenlijke heg of boom of het aanleggen van een gezamenlijk tuinpad. Onze leerkrachten zijn verantwoordelijk voor hun eigen klas en leerlingen, maar soms kan er samengewerkt worden met andere groepen, of kan de kennis van een collega gebruikt worden. Daarnaast zijn er ook gezamenlijke activiteiten. Leeromgeving De tuin is meestal omheind, maar toch kan een tuin niet zonder de rest van zijn omgeving. Vogels en dieren uit andere tuinen komen buurten, insecten brengen stuifmeel en de wind brengt zaden uit andere tuinen. De tuin bestaat ook niet alleen uit borders met planten. Vaak is er ook sprake van een gazon, een terras met planten in potten, een schuur en soms zelfs een kasje. Al deze ruimten vormen samen de uiteindelijke tuin, met centraal daarin een pad dat de weg wijst. De leeromgeving van de groepen binnen onze school, beperkt zich niet alleen tot het klassenlokaal. Er wordt veel gebruikt gemaakt van andere ruimten, zoals: de gang met werkplekken, het speellokaal, het plein (niet alleen tijdens de pauzes), het handenarbeidlokaal, de techniekwerkplaats en de uitgebreide bibliotheek met werkplekken. Centraal gelegen is de hal, met de bewegwijzering. Maar de centraal gelegen hal, of zoals in de tuin het pad, biedt ook houvast, is de rode draad, het uitgangspunt, het pad waarlangs zich het onderwijs afspeelt.

4 Tablets Een professionele tuinier heeft een bewateringssysteem. Zo kan hij precies zien welke planten er water nodig hebben en ervoor zorgen dat planten dit water krijgen. Binnen de groep zijn alle kinderen met elkaar en de leerkracht verbonden middels hun tablets. Zo kan de leerkracht direct zien waar de leerlingen mee bezig zijn en hen, wanneer nodig, extra instructie geven. De leerkracht kan middels de tablets ook het werk nakijken en corrigeren. Beoordelingen Een beetje tuinier laat zijn tuin graag aan andere zien en velen doen mee aan wedstrijden. Van lokaal tot nationaal: de mooiste tuin van het dorp tot de mooiste tuin van het land. Ook onze leerlingen worden beoordeeld en hun vorderingen worden bijgehouden. Dit doen wij door het beoordelen van presentaties, projecten en opdrachten, maar ook middels de landelijk genormeerde Cito-toetsen. Dit wordt bijgehouden in het leerlingvolgsysteem, waar naast de cognitieve prestaties ook de sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling wordt bijgehouden. In de periodiek rapporten werken wij met cijfers, maar beschrijven vooral in woorden de ontwikkeling van de leerling. Ouders en omgeving Een tuinier kan niet alles alleen. Hulp van een medetuinier of een buurman of buurvrouw is vaak zeer welkom. Deze hulp wordt ingezet bij klussen waar meer handen bij nodig zijn of wanneer de expertise van een ander nodig is. Er zijn ook tuinverenigingen waarbij tuiniers een taak vervullen als penningmeester, voorzitter, zitting nemen in het bestuur of de activiteitencommissie Ook wij maken graag gebruik van de hulp en kennis van ouders. Soms in de vorm van extra handen bij activiteiten, vaak door gebruik te maken van hun expertise bij thema s: de vader, moeder, oma, opa of tante die piloot, stewardess, luchtverkeersleider of medewerker bij de bagage afhandeling op Schiphol is en erover komt vertellen tijdens het thema Luchtvaart. Ook zijn er ouders van onze leerlingen die deelnemen aan de ouderraad en zitting hebben in diverse commissies. Pedagogisch klimaat Het klimaat in de tuin is van levensbelang: niet te heel, te koud, te droog, te nat, maar vooral onkruid en ziektes kunnen de tuin verwoesten. De tuinier moet daar dus heel erg alert op zijn en adequaat op reageren, om zijn tuin en elke individuele plant in goede conditie te houden. De tuinier weet veelal de oplossing door zijn ervaring en kennis, maar wanneer nodig kan hij natuurlijk gebruik maken van tuinboeken en expertise van anderen. Eén van de belangrijkste taken van ons als school is het bieden van een veilig leerklimaat, want zonder dat is leren niet mogelijk. Dat betekent dat alle leerkrachten de leerlingen goed observeren, aandacht hebben voor de sociale processen in de groep, oog hebben voor de sociale ontwikkeling van de leerlingen en hun zelfbeeld. Communicatie is zeer belangrijk in onze samenleving en dus ook op onze school en in onze groepen. Er wordt hier veel aandacht aan besteed. Mocht het nodig zijn dan worden

5 er speciale trainingen aangeboden op het gebied van sociale vaardigheden, weerbaarheid en faalangstreductie. Ook hanteren wij een pestprotocol, wanneer pesten aan de orde is. ICT Een moderne tuinier kan niet zonder goede informatie en zal in onze huidige tijd zijn informatie vaak van internet halen, maar moet wel weten waar hij betrouwbare informatie kan vinden. Leerkrachten kunnen niet zonder computer en internet, maar dat geldt ook voor de leerlingen. Geen opleiding of baan meer zonder computer en internet. Onze kinderen moeten dus goed toegerust zijn om met de moderne media te werken. Wij zien hier een belangrijke taak voor onze school weggelegd. Daarom maken alle leerlingen gebruik van een tablet om, behalve het technische aspect, vooral te leren hoe zij om moeten gaan met de enorme hoeveelheid informatie waar zij via internet toegang toe hebben. Passend onderwijs Ben je tuinier in hart en nieren, dan zijn ook planten die het wat moeilijker hebben, welkom in jouw tuin, of beter gezegd bieden dit soort planten jou een uitdaging. Kwetsbare planten zijn een welkome aanvulling in de tuin en een goede tuinier zal alles wat leeft koesteren. Tenzij een plant een gevaar vormt voor de rest van de tuin, bijvoorbeeld onkruid of extreme woeker planten. Ook zijn er planten die niet gedijen in onze tuin, planten die meer zon, een hogere temperatuur of een andere bodem nodig hebben dan wij ze kunnen bieden. In ons onderwijs is dat precies zo. Alle kinderen zijn welkom op onze school en wij zien zorgleerlingen niet als last, maar als normale aanvulling op ons leerlingenbestand en noodzakelijk als juiste afspiegeling van de maatschappij. Ook bieden wij deze kinderen graag een plek tussen hun leeftijd- en buurtgenootjes. Er zijn wel twee voorwaarden: de kinderen mogen geen bedreiging vormen voor het klimaat binnen onze school en ze moeten leerbaar zijn. Resultaat Een mooie tuin, waar het fijn vertoeven is, met een grote variatie aan planten, struiken en bomen, met elk hun specifieke zorgbehoefte, maar die samen een evenwichtige tuin vormen. Een fijne school, waar zowel leerlingen als leerkrachten en ouders graag verblijven; met een gevarieerd leerlingen- en leerkrachtenbestand, die samen een hechte en harmonieuze gemeenschap vormen, binnen een rijke leeromgeving.

Opdracht kernsituaties

Opdracht kernsituaties Kindvisie Arnoud de Bok Erwin van Koppen Eveline Mulder s1062976 s1062409 s1062650 Opdracht kernsituaties 03-06-2013 Kindvisie In onze kindvisie willen we duidelijk maken hoe wij aan de verschillende facetten

Nadere informatie

Je tuin. tips en afspraken

Je tuin. tips en afspraken Je tuin tips en afspraken Je tuin hoort bij je woning. Het is prettig als deze er netjes en goed onderhouden uitziet. Zodat je er altijd van kunt genieten. Maar hoe richt je je tuin in? En hoe onderhoud

Nadere informatie

RESULTATEN LEERLINGEN. Rapportage K.B.S. `t Schrijverke, Lelystad

RESULTATEN LEERLINGEN. Rapportage K.B.S. `t Schrijverke, Lelystad RESULTATEN LEERLINGEN Rapportage K.B.S. `t Schrijverke, Lelystad Tevredenheidsonderzoeken 1 t Schrijverke Schoolklimaat Leerlingen gaan graag naar school. 3,1 Leerlingen voelen zich veilig op school. 3,5

Nadere informatie

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT

COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT DE SBL competenties COMPETENTIE 1: INTERPERSOONLIJK COMPETENT De leraar primair onderwijs moet ervoor zorgen dat er in zijn groep een prettig leef- en werkklimaat heerst. Dat is de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Uw tuin. tips en afspraken

Uw tuin. tips en afspraken Uw tuin tips en afspraken U huurt een huis van Standvast Wonen met een tuin. Praktisch ingericht en goed onderhouden, is een tuin een prettige plek om te verblijven. Hoe pak je inrichting en onderhoud

Nadere informatie

Aardoliealarm in het bos

Aardoliealarm in het bos de graad > Landbouw > lesmateriaal > spelkaarten Aardoliealarm in het bos BIOBOER Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5

Nadere informatie

Onderhoud van sierheesters

Onderhoud van sierheesters AFDELING HERENTALS Onderhoud van sierheesters Lesgever: Bert Peers 16-11 - 14 Tekst: Bert Peers Verslag: Michel Peeters 1 Sierheesters zijn dankbare planten om in de tuin te hebben. Ze brengen structuur,

Nadere informatie

De school is mijn tuin. Claudia Diepstraten, directeur onderwijsteam DHKT. gekomen na 4 sessies met de gezamenlijke teams van de vier

De school is mijn tuin. Claudia Diepstraten, directeur onderwijsteam DHKT. gekomen na 4 sessies met de gezamenlijke teams van de vier De school is mijn tuin Claudia Diepstraten, directeur onderwijsteam DHKT 2015-2019 Dit document beschrijft de parasolvisie van onderwijsteam DHKT. Het vormt een beschrijving van de gezamenlijke visie van

Nadere informatie

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is.

BIOBOER. Maar vandaag is het aardoliealarm. Kijk op je aardoliekaart of er voor jou een probleem is. BIOBOER 1 Hoe het elk jaar gaat... Om goed te kunnen zaaien, moet de aarde los. Daarvoor gebruik je een tractor. Dat gaat vlot. Neem reuzenpassen en ga 5 vakjes vooruit! Maar vandaag is het aardoliealarm.

Nadere informatie

Acanthuskusjes- zomer 2015

Acanthuskusjes- zomer 2015 Acanthuskusjes- zomer 2015 Een nieuwe trend zet door! Kies voor een Prairietuin! Schoorvoetend, maar toch, sinds de mooie promotietuin, die Tuinontwerp de Weieven in Zijtaart had bij Geert van Boxmeer

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

Pluspunt Een professioneel voorbeeld zijn voor leerlingen en in gesprek blijven over de vraag hoe gaan we met elkaar om.

Pluspunt Een professioneel voorbeeld zijn voor leerlingen en in gesprek blijven over de vraag hoe gaan we met elkaar om. Reflectie op de deeltaken; start bekwaam INTERPERSOONLIJK COMPETENT Je zorgt ervoor dat er in de groep een prettig leef- en werkklimaat is. Je geeft op een goede manier leiding, schept een vriendelijke

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 4 26 oktober 2016

NIEUWSBRIEF 4 26 oktober 2016 NIEUWSBRIEF 4 26 oktober 2016 Agenda datum ma 31 okt- do 3 nov. vanaf 10 nov di 15 nov. activiteit in deze week oudergesprekken start tweede thema voor IPC MR vergadering Aanwezigheid directie Vanaf deze

Nadere informatie

Meerwerf basisschool Thorbecke. Baken tussen centrum en zee

Meerwerf basisschool Thorbecke.  Baken tussen centrum en zee Meerwerf basisschool Thorbecke www.meerwerf.nl Baken tussen centrum en zee OOp volle kracht vooruit Basisschool Thorbecke ligt in het levendige centrum van Den Helder, maar vormt voor onze kinderen een

Nadere informatie

Een project van Jeelo gaat zo

Een project van Jeelo gaat zo Handleiding groep 3-8 Een project van Jeelo gaat zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe een project van Jeelo in elkaar zit. Voor groep 3-4 wijzer 2007 Zo gaat een

Nadere informatie

Gemiddelde. Gemiddelde

Gemiddelde. Gemiddelde Aantal respondenten: 67 Ouders-verzorgers (4) Onderwijs en leren On Meer on dan Meer dan on Eens? Leerstof en toetsen 3,5 B1. Het is mij duidelijk wat de school onderwijskundig wil bereiken. 3,6 6 17 42

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 2: Groen in de stad

Materiaal Groen. Deel 2: Groen in de stad Materiaal Groen Deel 2: Groen in de stad Colofon Deel 2: Groen in de stad Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen inde stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren

Nadere informatie

GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010

GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010 GROTE OUDER- EN LEERLINGENENQUETE 2010 1 Algemeen In 2010 is er een Grote Ouder- en Leerlingenenquete geweest. Het onderzoek is uitgevoerd door het bekende bureau Beekveld en Terpstra. Alle ouders en de

Nadere informatie

Protocol sociale/emotionele ontwikkeling

Protocol sociale/emotionele ontwikkeling Betreft: Protocol sociale/emotionele ontwikkeling Waar staat basisschool Megelsheim voor? De missie van basisschool Megelsheim is samen het beste uit jezelf halen. Wij streven ernaar om het beste uit kinderen

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Uit: Besluit van 16 maart 2017 tot wijziging van het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel en het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel BES in verband

Nadere informatie

Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar. Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht

Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar. Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht Kinderen in beweging 9 t/m 12 jaar Een groepsprogramma voor kinderen met overgewicht Vind je jezelf te dik? Wil je op je gewicht gaan letten, maar weet je niet zo goed hoe je dat kunt doen? Wij kunnen

Nadere informatie

De Schoolwerkplaats school van nu

De Schoolwerkplaats school van nu 2015 De Schoolwerkplaats school van nu Visie en uitgangspunten Manon van der Linde Ilse Overzier Marjan van Baekel- Kan 1. Waar de Schoolwerkplaats voor staat Missie Wat we willen is dat alle kinderen

Nadere informatie

Heeft dit verhaal je geinspireerd? bel dan met Mieke Hurkmans op of mail naar:

Heeft dit verhaal je geinspireerd? bel dan met Mieke Hurkmans op of mail naar: De Prairietuin Een nieuwe trend zet door! Kies voor een Prairietuin! Schoorvoetend, maar toch De prairietuin staat in de belangstelling. De aandacht nam toe nadat ik in 2011 bij Geert van Boxmeer hoveniers

Nadere informatie

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school.

Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Voorwoord Basisschool De Poolster straalt, vanuit deze gedachte werkt het team samen met de kinderen en ouders aan kwalitatief goed onderwijs op onze school. Onze visie op eigentijds, boeiend onderwijs

Nadere informatie

Informatieboekje

Informatieboekje Informatieboekje 2016-2017 Basisschool Windekind Van Weerden Poelmanstraat 192 6417 ES HEERLEN E: info.windekind@innovo.nl T: 045-5419761 W; www.bswindekind.nl Beste ouders/verzorgers, In dit boekje informeren

Nadere informatie

Uw tuin goed onderhouden

Uw tuin goed onderhouden Uw tuin goed onderhouden Een goed onderhouden tuin is een lust voor het oog en een kostbaar bezit. Het vereist de nodige kennis en kunde om het onderhoud goed uit te voeren. Bijvoorbeeld wat, wanneer en

Nadere informatie

WAT IS DALTONONDERWIJS?

WAT IS DALTONONDERWIJS? WESTERKIM EN DALTON DALTONONDERWIJS Westerkim vindt het belangrijk rekening te houden met de mogelijkheden van het kind en de verschillen tussen kinderen. Aandacht voor ieder kind, zelfstandigheidsbevordering,

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit Materiaal Groen Deel 3: Groen groeit Colofon Deel 3: Groen groeit Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren (dl.

Nadere informatie

Hydrangea macrophylla Magical selectie

Hydrangea macrophylla Magical selectie Hydrangea macrophylla Magical selectie Magical Four Seasons Speciaal geselecteerd Kleurverandering per seizoen Prachtig geschenk De vier seizoenen van de Magical De Hydrangea macrophylla Magical is een

Nadere informatie

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen

SWOT-ANALYSE. 1 Interpersoonlijk competent. 1.1 Eisen. 1.2 Mijn ontwikkelpunten. 1.3 Mijn leerdoelen SWOT-ANALYSE Met een SWOT-analyse breng ik mijn sterke en zwakke punten in kaart. Deze punten heb ik vervolgens in verband gebracht met de competenties van en leraar en heb ik beschreven wat dit betekent

Nadere informatie

BROCHURE TIENER COLLEGE

BROCHURE TIENER COLLEGE BROCHURE TIENER COLLEGE School is niet een voorbereiding op het leven, maar is het leven zelf. John Dewey loopbaan wilt vervolgen. Door het werken met een speciaal voor jou samengesteld programma willen

Nadere informatie

Talent nl: een uniek kindcentrum!

Talent nl: een uniek kindcentrum! Welkom bij Talent.nl, de christelijke basisschool van de Nieuwveense Landen. Met ons onderwijs sluiten wij aan bij de unieke manier van leren van uw kind - met hoofd, hart en handen. Belangrijk op onze

Nadere informatie

2. Profiel van onze school

2. Profiel van onze school 2. Profiel van onze school Bij ons op school voelen kinderen zich gerespecteerd en gewaardeerd binnen een WARM pedagogisch klimaat, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen op zowel: COGNITIEF, CREATIEF,

Nadere informatie

Kwaliteitsvragenlijst

Kwaliteitsvragenlijst Samenvatting Kwaliteitsvragenlijst Ouders September 2011 Vragenlijst ingevuld door 79 ouders in september 2011 De ouders geven Octant een 7,2 als algemeen rapportcijfer We scoren het best op: Leer- en

Nadere informatie

Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Ouders

Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Ouders Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Ouders Aantal respondenten: 37 01-04-2011 Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Ouders 1 / 11 Welkomstblad Fijn dat u mee wilt werken aan dit onderzoek.

Nadere informatie

Gemeentelijk basisonderwijs: Pedagogisch project

Gemeentelijk basisonderwijs: Pedagogisch project : Het pedagogische project geeft de kenmerken aan die de school hanteert bij de opvoeding en het onderwijs van de kinderen. De missie en visie die het schoolbestuur, de directie en de leerkrachten nastreven,

Nadere informatie

Uw tuin. tips en afspraken

Uw tuin. tips en afspraken Uw tuin tips en afspraken U huurt een huis van Standvast Wonen met een tuin. Praktisch ingericht en goed onder- Privacyschot of erfafscheiding De erfgrens is meestal aangeduid met paal en Bij verhuizing

Nadere informatie

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020. Godelindeschool Hilversum

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020. Godelindeschool Hilversum Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 Godelindeschool Hilversum 17 september 2015 Feedbackgesprek De inspectie voert aan het eind van het bezoek graag een gesprek over de kwaliteit van de

Nadere informatie

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen?

Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Hoe volgt en begeleidt Montessori-Zuid de leerlingen? Opbrengstgericht onderwijs, een verzamelnaam voor het doelgericht werken aan het optimaliseren van leerlingprestaties. systeem van effectieve schoolontwikkeling

Nadere informatie

De Margriet.de school waar gewerkt wordt vanuit een Christelijke levensovertuiging.

De Margriet.de school waar gewerkt wordt vanuit een Christelijke levensovertuiging. Februari 2018 Beste ouders en andere belangstellenden! Welkom op de Margriet, fijn dat u onze prachtige school hebt gevonden! De Margriet.de school waar gewerkt wordt vanuit een Christelijke levensovertuiging.

Nadere informatie

Mijn visie; mijn manier van handelen en

Mijn visie; mijn manier van handelen en Mijn visie; mijn manier van handelen en ideeën over hoe kinderen ontwikkelen, leren en zouden moeten leren op school. Mariska Gerritsen, Docent beeldende vorming Fontys Tilburg Onderwijs Mijn visie op

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

Maak van uw tuin, uw droomtuin

Maak van uw tuin, uw droomtuin Van Hout Tuinprojecten Maak van uw tuin, uw droomtuin www.vanhouttuinprojecten.nl 1 2 Tuinontwerp Bent u trots als u naar uw tuin kijkt? Of ziet uw droomtuin er heel anders uit? Van Hout Tuinprojecten

Nadere informatie

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Tuinvoornemens 2017 25 & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Een goed begin is het halve werk. Voor iedereen met mooie balkon-, terras- of tuinplannen organiseren wij in samenwerking met de van TV bekende

Nadere informatie

Basisschool Develhoek steunt: Informatiefolder voor ouders

Basisschool Develhoek steunt: Informatiefolder voor ouders Basisschool Develhoek steunt: Informatiefolder voor ouders Ons team bestaat uit gepassioneerde en ervaren mensen, die het onderwijs aan uw kind een warm hart toedragen. Een woord vooraf Betekenisvol werk.

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden

Groene Detailhandel. Een- en tweejarigen antwoorden 1. Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden Een- en tweejarige tuinplanten Antwoorden 1 Omschrijf met eigen woorden wat eenjarige planten zijn. Aan het einde van het seizoen vormen ze zaad en sterven af. Met andere woorden de meeste eenjarige kun

Nadere informatie

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met

Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met Woordenschat blok 03 gr4 Les 1 De bodem: de grond waarin planten kunnen groeien. De duinen: heuvels van zand langs de zee. De plant: een stengel met bladeren die groeit. De rots: een heel grote steen op

Nadere informatie

Natuurvriendelijk beheer voor Gentse parken

Natuurvriendelijk beheer voor Gentse parken Natuurvriendelijk beheer voor Gentse parken Natuur is niet alleen te vinden 'op den buiten'. Ook in onze Gentse parken en natuurgebieden vinden we veel planten en dieren. Door het openbaar groen op een

Nadere informatie

Oudertevredenheidsonderzoek maart 2015

Oudertevredenheidsonderzoek maart 2015 Analyse aantoonbaar beter onderwijs voor de Rossenberg Oudertevredenheidsonderzoek maart 015 Maeyke Wiggers, locatiedirecteur Rossenberg november 015 Inhoudsopgave Algemeen... 3 Ambities... 3 Resultaten...

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren

De stap naar duurzaam tuinieren De stap naar duurzaam tuinieren Vormingsaanbod Vormingsaanbod vzw Tuinhier Vzw Tuinhier Woodrow Wilsonplein 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren

Nadere informatie

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren).

Hieronder geven wij antwoord op een aantal vragen, die van belang kunnen zijn bij het kiezen van een school voor uw kind(eren). Waarom kiezen voor onze school? Het is geen gemakkelijke opgave, een goede basisschool te kiezen voor uw kind(eren). De basisschool vervult immers een belangrijke rol in de opvoeding en ontwikkeling van

Nadere informatie

Wie eet wie en wie eet wat?

Wie eet wie en wie eet wat? Leerkracht Wie eet wie en wie eet wat? Maak een voedselweb Inhoud in het kort In deze les krijgen de leerlingen een beeld van de relaties tussen dieren en planten. Leerlingen maken een voedselweb van één

Nadere informatie

JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE

JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE GROEN DOET JE GOED De geur van vers gemaaid gras en zingende vogels. Het sproeien van het gras en het voldane gevoel van een strakke grasmat. Geniet van je gazon!

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Didactisch Groepsplan Leerjaar 2 BK

Didactisch Groepsplan Leerjaar 2 BK Didactisch Groepsplan Leerjaar 2 BK Lesmodel: DAIM 45 min 5 min Oriëntatie: herhalen vorige les 5 min Instructie: doel benoemen aan het begin van de les Na de klassikale instructie tenminste een verlengde

Nadere informatie

De grond waarop wij wonen.

De grond waarop wij wonen. De grond waarop wij wonen. GROEP 7/8 Doel: Planten horen bij de grond waarop wij wonen. Dit onderdeel gaat over het onderzoekend verkennen van de vegetatie in de omgeving van de kinderen van de bovenbouw.

Nadere informatie

team De gelukkige groep

team De gelukkige groep pedagogisch klimaat... sociaal-emotionele ontwikkeling team Aandacht voor sociaal-emotioneel functioneren De gelukkige groep Op school en in uw groep speelt veel meer dan alleen het schoolse leren. Het

Nadere informatie

Herhaling leerstof / maatwerk. Les EVOLUTIE (Groepsopdracht)

Herhaling leerstof / maatwerk. Les EVOLUTIE (Groepsopdracht) Herhaling leerstof / maatwerk Les EVOLUTIE (Groepsopdracht) Inleiding: Je gaat nadenken over hoe de mens er na 1000 jaar uit zou zien wanneer deze in een nieuwe, vreemde omgeving terecht zou komen en zich

Nadere informatie

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 De Egelantier Soest 31 mei & 1 juni 2016 Feedbackgesprek De inspectie voert aan het eind van het bezoek graag een gesprek over de kwaliteit van de school

Nadere informatie

De Margriet.waar we werken vanuit een veilige basis en waar het talent van uw kind gezien wordt.

De Margriet.waar we werken vanuit een veilige basis en waar het talent van uw kind gezien wordt. Februari 2019 Beste ouders en andere belangstellenden! Welkom op de Margriet, fijn dat u onze prachtige school hebt gevonden! De Margriet.de school waar gewerkt wordt vanuit een Christelijke identitieit.

Nadere informatie

Uit het onderzoekskader 2017 van Inspectie van het Onderwijs. Primair onderwijs

Uit het onderzoekskader 2017 van Inspectie van het Onderwijs. Primair onderwijs Uit het onderzoekskader 2017 van Inspectie van het Onderwijs Primair onderwijs ONDERWIJSPROCES (OP) OP1. Aanbod Het aanbod bereidt de leerlingen voor op vervolgonderwijs en samenleving. De school biedt

Nadere informatie

De basis voor de ondersteuning van elk kind ligt gewoon in de klas.

De basis voor de ondersteuning van elk kind ligt gewoon in de klas. Ook kinderen met leerproblemen kunnen met plezier naar school. Basis voor Passendonderwijs De basis voor de ondersteuning van elk kind ligt gewoon in de klas. Wat is dan precies die basis? Denk daarbij

Nadere informatie

ALGEMEEN BEMESTEN WATER GEVEN

ALGEMEEN BEMESTEN WATER GEVEN ALGEMEEN Alleen werken aan gezonde bomen. Als de boom niet gezond is, dan beschermen tegen de zon. Gun hem de brood nodige rust. Bedenk te allen tijde dat in principe alleen dat wordt gedaan dat goed is

Nadere informatie

Tuinieren is kinderspel

Tuinieren is kinderspel Hans Clauzing & Francisca Laureijs Tuinieren is kinderspel A E R I A L M E D I A CO M PA NY 2 ISBN 978-94-026-0101-5 NUR 424 2016 Tekst en fotografie: Francisca Laureijs en Hans Clauzing 2016 Nederlandstalige

Nadere informatie

Plantensoorten kiezen

Plantensoorten kiezen Plantensoorten kiezen De keuze lijkt ontzettend groot Een ieder heeft zijn eigen voorkeur Een kort overzicht van de vele mogelijkheden Klein kan effectief zijn Mantel en zoom meidoorn en voorjaarszonnebloem

Nadere informatie

CP Resultaten QuickScan

CP Resultaten QuickScan CP Resultaten QuickScan Interpersoonlijk competent 1.1 Hij maakt contact met de leerlingen en hij zorgt ervoor dat zij contact kunnen maken met hem en zich op hun gemak voelen. score: 83% 1.2 Hij geeft

Nadere informatie

groen in de stad BIOTOOPWANDELING BIOTOOPWANDELINGleidraad natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen biotoopstudie 1 MO biotoopstudie

groen in de stad BIOTOOPWANDELING BIOTOOPWANDELINGleidraad natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen biotoopstudie 1 MO biotoopstudie groen in de stad BIOTOOPWANDELING natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen 1 MO 01 Gewoon doen Deze wandeling met een biotooptas is ontwikkeld door het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Milieudienst

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent De stap naar duurzaam tuinieren VORMINGSAANBOD VZW TUINHIER Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren bevorderen, en

Nadere informatie

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen www.obs-delijster.nl wat maakt onze school bijzonder? Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen, waarbij wereld oriënterende vakken,

Nadere informatie

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen www.obs-delijster.nl Wij werken vanuit deze uitgangspunten: Wij geven ruimte aan ontwikkeling van kinderen Wij stimuleren zelfstandigheid en zelfreflectie

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

...paspoort naar grenzeloos onderwijs...

...paspoort naar grenzeloos onderwijs... OBS Waarom kiest u voor De Border? Engelse taal in elk lokaal! Wij bereiden onze leerlingen erop voor om goed te functioneren in de hedendaagse samenleving, die zowel binnen als buiten de Nederlandse grenzen

Nadere informatie

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland. Samen op kop

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland. Samen op kop Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland Samen op kop 1 Het wordt anders Het onderwijs is volop in beweging. De afgelopen hebben scholen veel energie in opbrengstgericht werken

Nadere informatie

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist

Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Een mooie tuin? Bemest! Top 5 vragen en antwoorden over bemesting! + 5 tips van onze specialist Inhoudsopgave 1 Waarom is bemesten zo belangrijk? p5 Hoe vaak moet ik eigenlijk bemesten? p6 4 3 Wat is het

Nadere informatie

Peiling ouders en school samen. Landelijke ouderraad, september 2016

Peiling ouders en school samen. Landelijke ouderraad, september 2016 Peiling ouders en school samen Landelijke ouderraad, september 2016 Contact ouders en school Voelt u zich welkom op school? 60 op schaal van 100 Helemaal niet welkom een beetje welkom Heel welkom Minuten

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

Dieren in de winter 3

Dieren in de winter 3 Dieren in de winter 3 inhoud blz. 1. Winter 3 2. De egel 4 3. De vleermuis 5 4. De eekhoorn 6 5. De merel 7 6. De ree 8 7. De pad 9 8. Het lieveheersbeestje 10 9. Filmpjes 11 Bronnen en foto s 12 Colofon

Nadere informatie

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012

Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2012 Inhoudsopgave 1. Voorwoord...2 2. 2012: jaaroverzicht in vogelvlucht...3 3. Verantwoording bestuur...6 1 1. Voorwoord In april 2011 zijn we van start gegaan met

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen

Protocol doubleren en versnellen Protocol doubleren en versnellen Leerlingen doorlopen de school normaal gesproken in 8 jaar. Het kan gebeuren dat een leerling niet klaar is om de overstap naar de volgende groep te maken. Ondanks veel

Nadere informatie

Uitgangspunt: De indeling van de basisgroepen, instructiegroepen en units behoort tot de bevoegdheid van de school.

Uitgangspunt: De indeling van de basisgroepen, instructiegroepen en units behoort tot de bevoegdheid van de school. Procedure groepsindeling Kindcentrum Leyenbroek zie vergroting: laatste pagina In artikel 8 van de Wet Primair Onderwijs staat dat de school tot taak heeft het onderwijs zodanig in te richten dat de leerlingen

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

dialooghouding We stellen u onze visie even voor.

dialooghouding We stellen u onze visie even voor. schoolvisie Als katholieke basisschool willen we zorg dragen voor de opvoeding van elk kind. We zien onze school als een huis met een tuin waarin we de basis leggen voor de toekomst, om later met de beste

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Onderwijsgemeenschap Titus Brandsma, Hengelo, Ouder vragenlijst oktober 2014 De Akker

Onderwijsgemeenschap Titus Brandsma, Hengelo, Ouder vragenlijst oktober 2014 De Akker Onderwijsgemchap Titus Brandsma, Hengelo, Ouder vragenlijst oktober 2014 De Akker Aantal respondenten: 76 02-10-2015 Onderwijsgemchap Titus Brandsma, Hengelo, Ouder vragenlijst oktober 2014 De Akker 1

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Voorwoord. De planperiode van 2011-2014 ligt bijna achter ons en geeft ons reden tot nadenken over de doelen voor de komende vier jaar. Als we terugdenken

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere

Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere Schoolondersteuningsprofiel Primair Onderwijs Almere Gegevens van de school Naam van de school: Basischool Vuurvogel Directie: Anneke Koelman, interim directeur Bestuur: Almeerse Scholen Groep Visie Onderwijs

Nadere informatie

Taxi. De Taxus. Taxushagen zie je overal. Strak gesnoeid, Hoe snoeiafval helpt in de strijd tegen kanker. Inspiratie

Taxi. De Taxus. Taxushagen zie je overal. Strak gesnoeid, Hoe snoeiafval helpt in de strijd tegen kanker. Inspiratie De Taxus Taxi Hoe snoeiafval helpt in de strijd tegen kanker. ANNE WIEGGERS Taxushagen zie je overal. Strak gesnoeid, of juist veel te groot gegroeid en donkere schaduwen werpend. Veel mensen weten wel

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

TUINIEREND OUDER WORDEN

TUINIEREND OUDER WORDEN TUINIEREND OUDER WORDEN TIPS VOOR EENVOUDIGER ONDERHOUD 35 TIPS TUINIEREND OUDER WORDEN Helaas zie ik veel te vaak dat 60-plussers, ook al zijn ze nog gezond, hun geliefde huis met tuin gaan verlaten voor

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. samen spelen + leren = groeien. Mediaopvoeding

NIEUWSBRIEF. samen spelen + leren = groeien. Mediaopvoeding NIEUWSBRIEF samen spelen + leren = groeien Beste ouder, Mediaopvoeding Al vanaf zeer jonge leeftijd komen kinderen in aanraking met media. Vooral met de komst van de tablet kunnen kinderen van alles zien

Nadere informatie

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument

Interactie 1. Basiscommunicatie en schriftelijke correctie. Slotdocument Interactie 1 Basiscommunicatie en schriftelijke correctie Slotdocument Verantwoording: Onder basiscommunicatie verstaan we de vaardigheid van de leerkracht om zo met leerlingen te communiceren dat zij

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

HET GOEDE VAN EEN GROENE TUIN STEENBREEK GROEN IS LEVEN OPERATIE

HET GOEDE VAN EEN GROENE TUIN STEENBREEK GROEN IS LEVEN OPERATIE HET GOEDE VAN EEN GROENE TUIN GROEN IS LEVEN OPERATIE STEENBREEK Het goede van een groene tuin Groen is leven Ons klimaat is zichtbaar aan het veranderen. Het weer in ons land wordt meer en meer onvoorspelbaar.

Nadere informatie

Protocol Herfstleerlingen

Protocol Herfstleerlingen Protocol Herfstleerlingen Procedure voor herfstleerlingen in groep 1 Wat te doen Activiteiten Betrokkenen Tijdpad 1.Signalering en leggen de procedure uit over de ontwikkeling en de vorderingen van het

Nadere informatie

RESULTATEN KMPO VRAGENLIJST De KMPO is ingevuld door 50% van de ouders, 75% van het personeel en 100% door de lln (6,7,8,).

RESULTATEN KMPO VRAGENLIJST De KMPO is ingevuld door 50% van de ouders, 75% van het personeel en 100% door de lln (6,7,8,). RESULTATEN KMPO VRAGENLIJST De KMPO is ingevuld door 50% van de ouders, 75% van het personeel en 100% door de lln (6,7,8,). april 1 ALGEMEEN 1.1 Inleiding Algemeen Het instrument de Kwaliteitsvragenlijst

Nadere informatie

Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018

Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018 Uitslag jaarlijks tevredenheidsonderzoek december 2018 alles wat lager gescoord is dan 2,5 alles wat tussen de 2,5 en 3,5 gescoord is (niet in onderstaand overzicht opgenomen) Zeer tevreden: alles wat

Nadere informatie

Externe benchmark Aantal scholen: 692 Benchmark cijfer scholen Hoogste cijfer scholen Laagste cijfer scholen Cijfers Ouders Mariaschool 2016

Externe benchmark Aantal scholen: 692 Benchmark cijfer scholen Hoogste cijfer scholen Laagste cijfer scholen Cijfers Ouders Mariaschool 2016 Externe benchmark Aantal scholen: 692 Benchmark cijfer scholen Hoogste cijfer scholen Laagste cijfer scholen Cijfers Ouders Mariaschool 2016 Verschil met benchmark cijfer scholen Vensters PO Schoolklimaat

Nadere informatie

Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders

Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders Aantal respondenten: 134 14-11-2010 Basisschool 't Maxend, Nistelrode, Ouders 1 / 9 Welkomstblad Fijn dat u mee wilt werken aan dit onderzoek. De vragen gaan over

Nadere informatie