Hoofdvraag: Is de werkwijze van CMD, de design cycle, op een heldere manier uitgelegd in deze video?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoofdvraag: Is de werkwijze van CMD, de design cycle, op een heldere manier uitgelegd in deze video?"

Transcriptie

1 TEST VERSLAG

2 TEST ANIMATIE Hoofdvraag: Is de werkwijze van CMD, de design cycle, op een heldere manier uitgelegd in deze video? Inleiding De opleiding Communicatie en Multimedia Design (CMD) in Utrecht heeft te maken met afval een percentage van 36% in het eerste jaar. Om dit percentage te verlagen hebben wij bedacht om de aankomend student die zich al heeft ingeschreven voor de opleiding beter te informeren over de opleiding. Dit om ervoor te zorgen dat zij zo zeker mogelijk zijn van hun keuze voor deze studie. Een van de uitingen die wij hiervoor hebben gekozen is een animatie over de werkwijze van CMD. Want als dit dit de aankomend student aanspreekt, is de opleiding hoogstwaarschijnlijk een goede keuze. Spreekt het niet aan? Dan kan de aankomend student zich nog uitschrijven. Vragen: Wat is volgens jou de boodschap van de video? Komt de boodschap van de video duidelijk over, is de design cycle duidelijk? Waren er dingen onduidelijk? Heb je nog tips? Hoe vind je dat het er visueel uitziet? Participanten Nina de roos - 22 jaar Nina heeft een opleiding gedaan aan het grafisch lyceum, maar is daarna psychologie gaan studeren. Na het behalen van haar propedeuse op het HBO heeft ze ervoor gekozen om verder te studeren aan de universiteit. Ze heeft lange tijd getwijfeld tussen CMD en psychologie. Ze woont in Utrecht in een studentenhuis en houdt van uitgaan en lezen. Vanwege haar interesse voor het creatieve vak is zij een goed testpersoon. Suzanne ter Horne - 18 jaar Suzanne doet dit jaar examen VWO en heeft zich net ingeschreven voor CMD Utrecht. Ze was op de open dag geweest en was direct enthousiast over de opleiding. Ze woont nog bij haar ouders en geeft in haar vrije tijd voetbaltraining. Suzanne is een goed testpersoon omdat zij precies binnen de doelgroep valt waarvoor de animatie is gemaakt. Anne Zeegers - 22 jaar Anne is een CMD student die nu gaat afstuderen. Na twee jaar aan de kunstacademie te hebben gestudeerd was ze toe aan iets met meer grip en houvast, en dat vond ze in CMD. Anne is erg creatief en houdt in haar vrije tijd een blog bij. Anne is een goed testpersoon omdat zij veel ervaring heeft in CMD vlak en daardoor goede feedback kan geven.

3 Jesse Uilenreef - 21 jaar Jesse heeft voordat hij aan CMD begon interactieve vormgeving gestuurdeerd aan het GLU. Hij heeft zijn diploma gehaald. De doorstroom naar CMD was logisch voor hem omdat hij dacht dat wat hij op het GLU had geleerd nog meer kon ontwikkelen. Hij woont in Hoograven met een vriend en een kitten. Omdat Jesse nog maar kort de opleiding volgt, is hij de juiste doelgroep omdat hij het perspectief kan geven vanuit de nieuwe student. Sofie Meinema - 17 jaar Sofie is een havo student die dit jaar eindexamen gaat doen. Ze is afgelopen december op de meeloopdag van CMD aanwezig geweest. Ze woont in Arnhem bij haar ouders. Sofie is een goed testpersoon omdat zij de precies binnen de doelgroep valt. Marco Deijman Marco is docent bij CMD, met name in de visuele vormgeving. Hij is een goed testpersoon omdat hij veel weet over CMD en over vormgeving en zo de animatie goed kan beoordelen. Resultaten Nina Wat is volgens jou de boodschap van de video? Ik denk dat het doel van deze video is om de aankomend studenten informatie te geven over wat voor hoe een het proces van een opdracht tijdens de opleiding verloopt, maar ook hoe dit in de toekomst als CMD er in het werkveld zou verlopen. Het is duidelijk dat de opleiding goed zal aansluiten op het werkveld. Dus je snapt nu goed wat de design cycle inhoudt? Ja, dat is echt heel goed stap voor stap uitgelegd. Waren er nog dingen die je wat beter uitgelegd had willen zien? Ik had ook graag gezien wat voor opdrachten er dan worden gegeven. Er wordt wel duidelijk uitgelegd hoe je ze uitvoert maar niet echt wat ze in kunnen houden. Maar misschien is dat niet iets voor in deze animatie, maar iets wat los nog aangekaart zou moeten worden. Dat je de animatie alleen voor de werkwijze, de design cycle, houdt. Heb je nog tips? Als de video puur voor informatie is bedoeld vind ik hem heel goed en duidelijk. Maar als het echt mensen moet aantrekken voor de opleiding en je deze wil promoten zou het wel wat spettender moeten. Maar als ze zich al hebben ingeschreven hebben ze waarschijnlijk al interesse, en is deze informatieve video juist alleen maar duidelijk. Hoe vind je dat de animatie er visueel uit ziet? Ik vind de video erg leuk opgezet. Strak en clean, en dat is nodig als je iets duidelijk wil uitleggen. Leuk dat de beelden ook echt een toevoeging hebben, ze zorgen voor een bepaalde leidraad en houden je aandacht erbij.

4 Suzanne Wat is volgens jou de boodschap van de video? Volgens mij wordt er verteld wat CMD inhoud, en dan met name de manier van werken. Komt de boodschap van de video duidelijk over, is de design cycle duidelijk? Jazeker. Mij is de design cycle al eens eerder uitgelegd op de open dag, maar zo duidelijk als dat ie is uitgelegd in deze video is hij nog duidelijker! Waren er nog dingen waar je meer informatie over gehad zou willen hebben? Ik had nog wel wat meer willen zien over de opleiding CMD in Utrecht zelf. Het gaat nu alleen om de werkwijze. Hoe vind je dat het er visueel uitziet? Die strakke vormgeving is echt mijn smaak, dus misschien heb je daar al een voordeel mee. Maar ik vind dat die vormgeving zeker met zo n informatieve video erg goed werkt. Het maakt het verhaal extra duidelijk. Anne Wat is volgens jou de boodschap van deze video? De boodschap is denk ik dat je veel projecten gaat doen op de opleiding, maar ook in het latere werkveld, en dat deze in een paar stappen gaan. En die heb je duidelijk uitgelegd. Ik denk dat dan het filmpje een algemeen beeld geeft over hoe de opleiding werkt met haar projecten en wat er te verwachten valt van het werkveld Dus de design cycle is volgens jou wel duidelijk? Ja, zeker. Je hebt de stappen goed omvat. Toch denk ik dat sommige dingen voor een 5havo er wel een beetje snel gaan denk ik zoals de debriefing en media-onafhankelijkheid van het concept. Je zou bijvoorbeeld aan de debrief nog toe kunnen voegen dat het een soort check is, om te kijken of de opdrachtgever en de cmd er op 1 lijn zitten. Hoe vind je dat de video er visueel uit ziet? De vormgeving komt overeen met de boodschap; helder en duidelijk, maar niet op een klinische manier. Ik kan me voorstellen dat als aankomende studenten dit zien, ze wel zin in de opleiding krijgen. Ook het feit dat het een animatie is helpt mee, dan krijgen ze vast het idee: straks kan ik ook ziets tofs maken! Heb je verder nog tips? Hoewel voor mij als cmd er alles voor zichzelf spreekt, kan ik me voorstellen dat nieuwe studenten die recht van de middelbare school komen moeite hebben met bepaalde termen zoals de debriefing, mediaonafhankelijk concept en hier zou ik dan ook wat meer aandacht aan geven. Jesse Wat is volgens jou de boodschap van deze video? Het is een soort grid waarin je tijdens de opleiding cmd moet gaan werken. In de video wordt uitgelegd in welke volgorde je projecten gaat leren aanpakken. Er worden geen specifieke voorbeelden gegeven maar wel hints waardoor je weet dat het omtrent vormgeving en het bedenken van bijvoorbeeld campagnes

5 kan gaan. Dit is echter niet heel duidelijk en dat maakt het vak CMD in de video ontzettend breed. Dat het breed is, is op zich goed want dat is de opleiding ook. Maar voor deze video is het misschien beetje onduidelijk wat de opleiding precies inhoudt. Maar weet niet of dat per se de bedoeling is? Dus de design cycle is verder wel duidelijk op deze manier? Uit die cycle is alles duidelijk voor mij, maar misschien wat duidelijkere voorbeelden er bij. De beelden zijn niet duidelijk? Jawel, maar als iemand met de verkeerde info naar de video kijkt, en bijvoorbeeld denk dat het gaat over het gebied van marketing, kan dit ervoor zorgen dat de student zich uiteindelijk toch uitschrijft. Zijn er verder nog dingen onduidelijk? Ik weet nu nog niet wat voor dingen je precies gaat maken op de opleiding. Misschien kun je nog een lijstje maken zoals: Je gaat leren om: campagnes te bedenken, websites te bouwen, print uitingen vorm te geven je creatieve geest te trainen en filmpjes te maken monteren. Hoe vind je dat de video er visueel uit ziet? Heel mooi. Ik heb daar echt niets op aan te merken. Maar ik zou wel even kijken nog naar de voice over. Wanneer er niet gepraat wordt, hoor je duidelijk een stilte. Misschien kun je die nog opvullen. Sofie Wat is volgens jou de boodschap van het filmpje? Ik denk dat de boodschap van het filmpje is om te laten zien wat het doel van CMD uiteindelijk is. Niet alleen wat je op de opleiding gaat leren, maar ook dat de studie duidelijk heel goed aansluit op wat je daarna in dat werkveld gaat doen. Waren er nog dingen onduidelijk uit de design cycle? Ik begrijp niet in 1 keer wat de concurrentie in het onderzoek betekent in deze context. Briefing, debriefing en medium onafhankelijk, dat begreep je wel meteen? Ja, dat komt denk ik door de plaatjes. Die ondersteunen de uitleg heel erg goed. Heb je verder nog tips? Nee, ik vind het filmpje heel helder. Wat vind je van de vormgeving van het filmpje? Het spreekt mij wel aan omdat het vrolijk wordt vertelt zegmaar, met duidelijke plaatjes. Heb je nu nog nieuwe inzichten gedaan over de opleiding? inzichten waardoor je denkt: ja deze opleiding is echt iets voor mij, of juist niet? of heeft dit niets veranderd? Het heeft voor mij niet echt iets veranderd, omdat ik het natuurlijk al op de meeloopdag heb gehoord. Maar vind het vooral leuk om te zien dat jij, als CMD student, nu dit soort dingen maakt. Dat ik denk, dat wil ik ook!

6 Marco Vind jij de design cycle op deze manier duidelijk weergegeven? Jazeker. Het is helder, clean, niet teveel poespas en de afbeeldingen ondersteunen het verhaal zeer. Heb je nog tips? Wat vind je van de vormgeving? Ik vind de vormgeving heel goed. Het is fris en omdat het zo strak is komt het verhaal veel beter over. Er zijn nog een paar kleine dingetjes. Het woord DESIGN is niet goed gespatieerd. Ook gaat het stukje over iteratief werken, feedback, iets te snel. Ook is het misschien leuk dat je aan het eind een soort stempel plakt op je naam, bij de aftiteling, waardoor duidelijk wordt dat jij ook een CMD student bent. Zo krijgen de studenten pas echt een goed idee van wat je met de opleiding kan. Evaluatie Over het algemeen was de boodschap van de video duidelijk onder alle ondervraagden. CMD studenten geven aan dat ze de design cycle nog nooit zo duidelijk uitgelegd hebben gekregen! Wel werden er door CMD studenten wat vragen gerezen of sommige termen wel duidelijk zouden zijn onder de aankomend studenten. Zoals mediumonafhankelijk en debrief. Maar de aankomend studenten die werden ondervraagd gaven aan hier geen moeilijkheid mee te hebben. De CMD studenten hebben wel wat opmerkingen over de inhoud. Namelijk dat ze wat informatie missen over de opleiding in Utrecht zelf. Bijvoorbeeld wat voor vakken er worden gegeven en voorbeelden van opdrachten. Echter kunnen wij hier helaas niets mee omdat er nog geen duidelijke en concrete beslissingen zijn gemaakt over het curriculum van CMD voor de aankomende jaren. We moesten het dus enkel met de design cycle doen. Qua vormgeving is iedereen zeer te spreken. Ze vinden de strakke stijl goed werken omdat dit een informatieve video als deze extra duidelijk maakt. Ook vinden ze dat de afbeeldingen de voice over goed ondersteunen, waardoor het verhaal nog beter te begrijpen is. Ze vinden het vrolijk, maar weten niet of de geluidjes wel echt nodig zijn. Conclusie De inhoud van de video kunnen we helaas niet veranderen omdat we hier niet genoeg informatie over hebben. Echter is dit niet nodig, omdat de design cycle zelf goed is uitgelegd. Wel ontbreekt het aan extra informatie over de opleiding maar zoals eerder gezegd kunnen wij hier nu helaas niets mee. Qua vormgeving zijn er maar een paar kleine dingen die aangepast zullen worden. Zo zal er nog worden gekeken naar de spatiëring van verschillende woorden. Ook zal bij iteratief werken de snelheid worden aangepast omdat het nu iets te snel gaat. Bij de aftiteling zal nog een stempel worden toegevoegd waaruit duidelijk wordt dat de maker van de video een CMD student is.

7 TESTEN MEELOOPDAG Wij hebben een eerste versie van de bedachte opdracht kunnen testen op de meeloopdag. De briefing van de opdracht is te vinden in bijlage B. Hoofdvraag Is de onze opdracht voor de decentrale selectie CMD waardig? Deelvragen Moeten we de studenten individueel of in groepen laten werken tijdens deze opdracht? Is de opdracht duidelijk voor de aankomende studenten? Snappen de aankomende studenten na deze opdracht beter hoe CMD in elkaar zit? Inleiding De opdracht van de decentrale selectie moet er voor zorgen dat de aankomende studenten een beter beeld krijgen van wat CMD inhoudt. Na deze opdracht op de decentrale selectie moet de studenten zeker weten dat ze de goede studie hebben gekozen. We gaan de hoofdvraag en deelvragen onderzoeken door middel van observeren van de studenten tijdens het maken van deze opdracht. Waar hebben we opgelet? Hoe was de sfeer in het lokaal? Begrijpen de studenten de opdracht? Hoe is de houding van de student? Hoe verloopt de brainstorm? Hoe verloopt de concept schetsfase? Hoe gaat het presenteren? Wat zijn vragen die de studenten tijdens de opdracht gesteld hebben? Wat vinden ze van de opdracht? Resultaten Individueel Hoe was de sfeer in het lokaal? Er stond een muziekje aan en de studenten lijken ontspannen. Het valt gelijk op dat studenten elkaar gaan opzoeken. Studenten die naast elkaar zitten praten samen over de opdracht en helpen elkaar. De begeleiders en docent lopen rond en vragen hier en daar hoe het gaat. Er is veel concentratie, iedereen is serieus aan de opdracht bezig. De studenten vragen of we een voorbeeld filmpje van andere AXE reclames kunnen laten zien, zodat ze meer inspiratie krijgen. Na verloop van tijd worden er veel algemene vragen over de opleiding gesteld en is de workflow een beetje verstoord. Deze vragen zijn logisch, want dat is waar de meeloopdag voor is. Bij de decentrale selectie zal dit anders verlopen. Begrijpen de studenten de opdracht? De studenten vinden het lastig om te beginnen. Na de uitleg zijn er nog vragen over wat ze eerst moeten en doen. Er wordt gevraagd of ze echt een mindmap moeten maken of dat ze gelijk een concept mogen bedenken. Daarop wordt gezegd dat het handig is om eerst goed na te denken over verschillende ideeën voordat je en daadwerkelijk concept maakt. Een mindmap is dus wel zo handig.

8 Hoe is de houding van de student? Verschillende studenten willen liever opschrijven dan tekenen. Dit mag natuurlijk, maar het wordt ze aangeraden om meer visueel te werk te gaan omdat beeld beter werkt dan tekst. Sommige studenten lezen de briefing niet en andere studenten beginnen met het onderstrepen van belangrijke woorden. Tot slot willen de studenten vrij snel een voorbeeld van een AXE filmpje zien, zodat ze meer inspiratie krijgen Hoe verloopt de brainstorm? Sommige studenten hebben al gelijk een idee en kunnen dit niet makkelijk loslaten. Deze studenten beginnen dan ook niet met een brainstorm, maar gaan gelijk dit idee uitwerken. De brainstorm wordt niet als iets nuttigs gezien en de studenten vragen zich af wat ze hier eigenlijk aan hebben? Hoe verloopt de concept schetsfase? De studenten zijn benieuwd hoe mooi de schetsen moeten zijn. Sommige studenten beginnen met hele gedetailleerde schetsen en sommige studenten maken in eerste instantie helemaal geen schetsen (ze denken deze niet nodig te hebben). Hoe gaat het presenteren? Het presenteren gaat in kleine groepjes waarin ieder kort zijn idee kan pitchen. De studenten aarzelen een beetje en zijn een beetje terughoudend. Het presenteren zelf gaat goed, iedereen kan goed zijn proces en idee vertellen. Feedback geven vinden de studenten lastig. als de begeleidende student vraagt wat ze ervan vinden durven de studenten bijna niets te zeggen. Wat zijn vragen die de studenten tijdens de opdracht gesteld hebben? Waar moeten we aan denken tijdens het bedenken van een idee? Aan reclame campagne of is alles helemaal vrij? Is het de bedoeling dat we het uitschrijven of moet het al echt een poster maken? Gaat de hele opleiding op deze manier? Wat vinden de studenten van de opdracht? De studenten vonden het een leuke opdracht die goed overeen komt met hoe de opleiding is uitgelegd. De opdracht wordt minder serieus genomen omdat hij veel korter is dan normaal. Door deze opdracht hebben de studenten een beter beeld van wat je gaat doen tijdens deze opleiding. De opdracht was extra interessant, omdat ze zelf ook in de doelgroep zitten. De briefing was duidelijk en werd van tevoren goed uitgelegd. Door deze uitleg begint de student iets zekerder aan de opdracht. Groepen Hoe was de sfeer in het lokaal? De sfeer is ontspannen, er staat een lekker muziekje aan en er zit een begeleider bij elk groepje. De begeleiders ondersteunen en begeleiden en groepje. De studenten stellen vaak vragen over de opleiding en dwalen daardoor snel af van de opdracht. Ze gebruiken een telefoon om extra informatie over het product op te zoeken. Begrijpen de studenten de opdracht? De studenten weten wat de opdracht inhoud, maar hebben wel wat moeite over hoe ze moeten beginnen. De begeleiders helpen bij de uitleg over hoe een brainstorm werkt.

9 Hoe is de houding van de student? Iedereen is gemotiveerd, ze willen graag beginnen aan de opdracht en zijn ook actief bezig. Het duurt bij sommige studenten even om los te komen, maar uiteindelijk doet bijna iedereen actief mee aan de opdracht. Wel word er gelijk één idee bedacht en word er niet verder gekeken. De begeleider moet dan duidelijk maken dat het goed is om meer te brainstormen zodat er meerdere concepten komen. Hoe verloopt de brainstorm? Veel groepjes beginnen met een woordweb of een lijstje maken. Waarbij vaak 1 iemand uit het hele groepje schrijft, de rest zit er bij en zeggen niet veel. Pas als de begeleiders iedereen persoonlijk vraagt wat ze vinden komen ze wat meer los. Ook gaan ze op aanraden van de begeleiders mindmaps maken, waardoor iedereen mee gaat doen. Hoe verloopt de concept schetsfase? Ze beginnen met nette en gedetailleerde tekeningen met potlood te maken. Ze weten eigenlijk niet echt wat ze moeten schetsen bij bijvoorbeeld een applicatie of filmpje. Dus houden ze het maar op het maken van een poster. Na wat meer uitleg over wat ze moeten schetsen, gaan ze groter en met stift schetsen. Wel blijft een applicatie of filmpje moeilijk om te schetsen. Hoe gaat het presenteren? Wordt er feedback gegeven? Iedereen is heel rustig tijdens het presenteren en lijken niet heel nerveus. De presentaties hebben meestal een goede en duidelijke opbouw en laten ook zien dat ze hebben na gedacht over wat ze willen doen. Zoals gewoonlijk geven ze liever geen feedback aan elkaar, maar bij de laatste twee presentaties word steeds meer feedback gegeven door de aankomend studenten. Wat zijn vragen die de studenten tijdens de opdracht gesteld hebben? Wat is een medium onafhankelijk concept? En waarom we dit gebruiken. Verder wordt er veel gevraagd over de opleiding zelf. Zoals: Heb je ook vakken als Nederlands en Engels enzo? Wat zijn de vakken die je krijgt? Wat kan ik hier later mee? Wat vinden de studenten van de opdracht? De meeste studenten vonden het een leuke opdracht om te doen en hebben een duidelijk beeld over wat de studie in hield. Iedereen was blij dat ze in groepen mochten werken zodat je wat minder alleen in het proces stond. Wel waren er een paar die graag wat extra informatie hadden gewild over het bedrijf en het product. Evaluatie Nadat we de opdracht uitgelegd hadden, bleek gelijk dat de individuele studenten het lastig vonden om te beginnen. Er waren een paar vragen over wat er van ze verwacht werd en wat een (mediumonafhankelijk) concept nou eigenlijk is? Bij de groepen verliep dit een stuk soepeler, er waren geen vragen over de opdracht en iedereen ging gelijk aan het werk. Ten tweede beseften we ons dat de individuele studenten meestal gelijk met een concept kwamen en de brainstormfase overslagen. Bij de groepen was dit minder. Als je in een groep werkt heb je input van

10 verschillende mensen en krijg je meerdere ideeën bij elkaar, je wordt gedwongen om meerdere ideeën te bespreken. Als je individueel te werk gaat heb je vrij snel één idee waar je blijft hangen. Tot slot vonden de studenten het lastig om elkaar feedback te geven tijdens de presentatie, maar ook tijdens het werken in de groepen. Doordat de studenten elkaar nog niet kennen durfte ze nog geen opbouwende kritiek te geven aan groepsgenoten. Conclusie Wij gaan tijdens de decentrale selectie de studenten in groepen laten werken. Per groep zal er ook een ouderejaars of docent aanwezig zijn om de studenten richting te geven in het conceptualiseren. We gaan vooraf duidelijk aan geven welke stappen de student moet zetten en wat er uiteindelijk opgeleverd moet worden. Hierbij is het belangrijk dat het duidelijk wordt gemaakt dat deze opdracht géén toets moment is, maar inzicht moet geven of deze opleiding bij de student past. Op deze manier kunnen de studenten ontspannen werken en echt ervaren of ze de opdracht interessant vinden, in plaats van stress ervaren omdat ze bang zijn dat dit invloed heeft op hun toelating.

11 BIJLAGE B 1. Briefing Axe, opdracht meeloopdag

12 Briefing Achtergrondinformatie Axe is een sterk merk, wie kent het niet? Met name de bodyspray (geurtje) is zeer succesvol. De Dry Range (anti-transpirant) van Axe is echter minder bekend en verliest marktaandeel.. De functionaliteit van de anti-transpirant is niet altijd even duidelijk voor de doelgroep. Dit moet verbeteren, maar wel op een Axe manier. Opdracht Ontwikkel een concept waarmee de boodschap van Axe Dry op een unieke, maar typische Axe manier, wordt verteld. Doelgroep Jonge mannen (18-24). De Axe Dry gebruiker is zeer actief, sport veel, gaat veel uit en heeft een druk sociaal leven. Inzicht De doelgroep wordt niet meer alleen getriggerd door emotionele communicatie gericht op verleiding, maar zoekt ook zekerheid over hun lichaamsgeur. Ze willen letterlijk en figuurlijk cool blijven (door lekker te ruiken en niet overmatig te transpireren). Kernboodschap: Axe dry zorgt dat je droog blijft. Belofte Axe zorgt er letterlijk voor dat je droog, en dus cool, blijft. Zodat je je in alle situaties zelfverzekerd en aantrekkelijk voelt. Tone-of-voice Axe gaat over verleiding en de suggestie van seks, nooit over expliciete seks. Axe is stylish en classy, nooit ordinair. De Axe jongen is one of the guys en niet de hunk. Middelenkeuze De middelen om de boodschap over te brengen zijn eindeloos. Met middelen worden bijvoorbeeld een poster actie, guerrilla actie, commercial, social media enzovoorts bedoeld.

DEFINITIEVE UITINGEN

DEFINITIEVE UITINGEN DEFINITIEVE UITINGEN VOOR DE DECENTRALE SELECTIE Animatie over de design cycle Om de aankomend studenten op een leuke manier een beter beeld te geven over hoe de opleiding werkt, gaan we een animatie maken

Nadere informatie

Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759. 24 september 2013 Versie 1

Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759. 24 september 2013 Versie 1 Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759 24 september 2013 Versie 1 Aanleiding en probleemomschrijving: Het project wordt uitgevoerd omdat

Nadere informatie

EEN OPEN DAG BEZOEKEN

EEN OPEN DAG BEZOEKEN Activiteit voor in de les: EEN BEZOEKEN Middels dit document wil De Haagse Hogeschool de aankomende studenten tools geven om zich goed voor te bereiden op hun studiekeuze via het bezoeken van een Open

Nadere informatie

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten.

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten. Anne H Heijkoop eijkoop Assesment Assesment Anne Anne AnneHeijkoop Heijkoop Assesment Assesment Anne Anne Heijkoop Heijkoop Assesment Assesment DE GRAFISCH VORMGEVER Voorwoord AHA! De Grafisch Vormgever

Nadere informatie

Darling Dong :49 Formatted: Position:Horizontal: Right, Relative to: Margin, Vertical: 0 cm, Relative to: Paragraph, Wrap Around

Darling Dong :49 Formatted: Position:Horizontal: Right, Relative to: Margin, Vertical: 0 cm, Relative to: Paragraph, Wrap Around 1 2 3 4 5 6 7 8 9 * De opbouw en het onderwerp 3x * Dat ik nu meer over iets totaal onbekends weet 2x * Samenwerken (5x) * een nieuwe religie leren kennen * Yoga onderzoeken, dieper erop ingaan en meditatieles

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

User testing: Aan de hand van een expectation map heb ik 3 verschillende personen gevraagd om het prototype te testen.

User testing: Aan de hand van een expectation map heb ik 3 verschillende personen gevraagd om het prototype te testen. Evaluatie: Usability test Inleiding We hebben verschillende testpersonen gebruikt om in het platform FRIS community onduidelijkheden weg te nemen. Het testen hebben we gedaan door middel van een prototype.

Nadere informatie

Bevindingen In totaal hebben we de test afgenomen bij 9 mensen. Helaas door beperkte aanwezigheid van vrouwen zijn dit enkel mannen geweest.

Bevindingen In totaal hebben we de test afgenomen bij 9 mensen. Helaas door beperkte aanwezigheid van vrouwen zijn dit enkel mannen geweest. Bevindingen In totaal hebben we de test afgenomen bij 9 mensen. Helaas door beperkte aanwezigheid van vrouwen zijn dit enkel mannen geweest. Wel hebben we gekeken om verschillende profielen en leerjaren

Nadere informatie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie

Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Leer authentiek bloggen en trek meer klanten aan Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Persoonlijk én succesvol bloggen vanuit jouw passie Backhuijs Communicatie 1 Les 2: Onderwerpen Les

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION

THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM Roy van de Vathorst (2556746) Thomas Gruben (2554243) Informatie, Multimedia en Management Project Interactive Multimedia

Nadere informatie

Werkstuk Filosofie De invloed van muziek op reclame

Werkstuk Filosofie De invloed van muziek op reclame Werkstuk Filosofie De invloed van muziek op re Werkstuk door een scholier 1649 woorden 3 februari 2004 4,9 72 keer beoordeeld Vak Filosofie Inleiding Wij hebben voor levensbeschouwing een opdracht gekregen

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu

Een gebouw inrichten. Lesbrief over inrichting en afwerking. Project Topstages www.ontdektechniek.nu Een gebouw inrichten Lesbrief over inrichting en afwerking Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding Het Mondial College krijgt binnenkort een nieuw gebouw. In dit gebouw

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

Museumbezoek onder Studenten

Museumbezoek onder Studenten Museumbezoek onder Studenten Ontwerprapport CMD-Project Jelle Clignet CMD2B 1108174 Inhoudsopgave Inleiding 2 Concept 3 Beschrijving van het concept 3 Applicatie 3 Ondersteunende middelen 3 Middelen 4

Nadere informatie

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526

Lezen - Leesverslag HV12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52526 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 31 oktober 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52526 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

r ipboek voor ouders over studiekeuze

r ipboek voor ouders over studiekeuze s t r ipboek voor ouders over studiekeuze Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen? Studeren Werken Eigen Bedrijf Start Index Uw kind gaat kiezen. Wat kunt u doen als ouder? Hebt u vragen? Mail of bel mij.

Nadere informatie

Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309

Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309 Naam: Louay Alzaghtity StudentNum:1593536 GroepNum: imm08309 Abstract In dit essay zal ik uitleg geven over het samenwerken en wat ik vooral geleerd hebt. Verder zal ik uitleggen over mijn interactieve

Nadere informatie

De ideale duurzame stad! 10-14

De ideale duurzame stad! 10-14 De ideale duurzame stad! 10-14 Inhoud Inleiding... 1 Stap 1: De stad verkennen... 2 Stap 2: Jullie ideale stad maken!... 6 Stap 3: Het vormen van groepjes... 8 Stap 4: Help, wat is duurzaam?... 9 Stap

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

van stoffen illustreren

van stoffen illustreren Bouw van stoffen illustreren Keuzeopdracht voor scheikunde bovenbouw vwo Een herhalende opdracht scheikunde over de bouw van stoffen VWO4 Omvang: 5-8 SLU 2013 Universiteit Utrecht: Junior College Utrecht

Nadere informatie

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304)

Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Making an interactive video Door Remco Draijer (imm08304) Achtergrond Deze paper is een opdracht voor het vak Inleiding Multimedia voor de studie Informatica aan de Vrije Universiteit. In de periode van

Nadere informatie

De oude molen groep 7/8

De oude molen groep 7/8 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde De oude molen groep 7/8 Episode 1: Het uitzicht van Merlijn De leerkracht vertelt over Merlijn, een jongen van een jaar of 10. Merlijn

Nadere informatie

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers

Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers Vertel eens - aanpak van Aidan Chambers bijlage 6 2 Theorie Aidan Chambers wil met de Vertel eens-aanpak kinderen helpen goed te praten over wat zij hebben gelezen en goed naar elkaar te leren luisteren.

Nadere informatie

Studiekeuzecheck euzech voor het mbo

Studiekeuzecheck euzech voor het mbo Studiekeuzecheck voor het mbo Nieuwe manieren om aankomende studenten te begeleiden bij hun keuze Studiekeuzecheck euzech voor het mbo Nieuwe manieren om studenten te begeleiden bij hun keuze Bijlage 2

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Project Storesafari

Docentenhandleiding. Project Storesafari Docentenhandleiding Project Storesafari Docentenhandleiding project Storesafari Inhoud opdracht Storesafari De opdracht bestaat uit: 1 Links naar project Storesafari en retailquiz. 2 Docentenhandleiding

Nadere informatie

Seminar. Essay conceptstores

Seminar. Essay conceptstores Seminar Essay conceptstores Marlies van den Bos 1622703 Concept Design Eng JDE-SCONE.3V-13 Marvin Fernandes 19-12-2014 1 CONTENT IntroductiE Conceptstores Communicatie Conclusie uitwerking infographic

Nadere informatie

PEER REVIEWS SEMINAR..

PEER REVIEWS SEMINAR.. PEER REVIEWS SEMINAR.. E-mailadres tim.terlingen@student.hu.nl Wat is je naam? Tim Terlingen Wat is je studentnummer? 1607633 Wie was je docent voor deze cursus? Annemieke Pesch / Rob van den Idsert (feedback

Nadere informatie

BESCHRIJVING DEELONDERZOEK: USER TESTING. Joost van der Zanden /05/2016

BESCHRIJVING DEELONDERZOEK: USER TESTING. Joost van der Zanden /05/2016 BESCHRIJVING DEELONDERZOEK: USER TESTING Joost van der Zanden 2212130 19/05/2016 Inhoudsopgave INTRODUCTIE METHODOLOGIE RESULTATEN CONCLUSIE & AANBEVELINGEN 3 5 6 8 Introductie WAT IS FUNDYFRIEND? Fundyfriend

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Het beste idee van Nederland

Het beste idee van Nederland Het beste idee van Nederland 1. DE OPDRACHT Opdrachtgever De opdrachtgever is Manon Vos-Vlamings, docente Human Technology/Industrieel product ontwerpen aan de Hanzehogeschool in Groningen. Situatie Bekend

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Motivatieplan Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dienstverlenen is niet zomaar helpen, je hebt een doel.

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

Hoe weet je wat er van je verwacht wordt?

Hoe weet je wat er van je verwacht wordt? Het Sectorwerkstuk Hoe weet je wat er van je verwacht wordt? Je krijgt een online SWS-boekje. Daarin staat: waarom je een SWS moet maken, wat de eisen zijn waaraan je moet voldoen, wat de planning is.

Nadere informatie

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE

IN 3 STAPPEN NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE IN 3 STAPPEN 1 2 3 NAAR DE BESTE STUDIEKEUZE HOE KIES JE JOUW STUDIE? Halverwege de middelbare school ga je nadenken over je vervolgstudie. Het is belangrijk dat je daar op tijd mee begint. Want: hoe beter

Nadere informatie

Leven lang lef! RSZK/Kempenlef

Leven lang lef! RSZK/Kempenlef Leven lang lef! Mensen worden steeds ouder. Er komen dus steeds meer ouderen (65+) bij. Dit noemen we vergrijzing. Vroeger gingen ouderen in een bejaardenhuis of verzorgingshuis wonen. Deze huizen bestaan

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520 Spreken - Presenteren HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52520 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Presentatie Feedback. Door: Tim Janssen Klas: GDD1A

Presentatie Feedback. Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Presentatie Feedback Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Inhoud Reflecties Voorbereiding presentatie Reflecties Silver Huber: Breakdance Goede duidelijke presentatie. Heel helder en goed te horen. Leuk dat ie

Nadere informatie

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Workshop Portfolio. Linsey Meenken CMD2D

Workshop Portfolio. Linsey Meenken CMD2D Workshop Portfolio Linsey Meenken 0930123 CMD2D 16-11-2017 Portfolio STARR-t Situatie Voorbereiden voor stage met een eigen portfolio maken, voorbereiden op solliciteren en informatie verzamelen hierover.

Nadere informatie

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur Conceptdocument Informatie Architectuur Elyse Teerink 500604947 Herkanser Y. Westplat HVA 15/11/2012 1 Inhoudsopgave Inleiding De doelgroep De opdracht In gesprek met kitesurfers Account en inloggen Automatisch

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Reflectieverslag Project Nieuwe Dingen Doen JDE-CTDESA.3V-12. Robin Leenders

Reflectieverslag Project Nieuwe Dingen Doen JDE-CTDESA.3V-12. Robin Leenders Reflectieverslag Project Nieuwe Dingen Doen JDE-CTDESA.3V-12 Robin Leenders 1594657 1 Leerdoelen Ik heb voor mijzelf drie leerdoelen opgesteld. Op de volgende pagina s noem ik ze onder elkaar en laat ik

Nadere informatie

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing Een goede online briefing past op één A4 [+ checklist] Auteur: Ronald Heijkens, Sabel Online Je wilt een nieuwe website, intranet, online magazine of app. Maar omdat je de expertise zelf niet in huis hebt,

Nadere informatie

Het beste idee van Nederland

Het beste idee van Nederland School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever De opdrachtgever is Manon Vos-Vlamings, docente Human Technology/Industrieel product ontwerpen aan de Hanzehogeschool in Groningen. Situatie

Nadere informatie

Hoorcollege s. Soraya Cosaert

Hoorcollege s. Soraya Cosaert Hoorcollege s Soraya Cosaert 0781578 Hoorcollege 1 Mijn eerste hoorcollege ging over de effectieve voort innovatie methode. Onze spreker is afgestudeerd aan de Universiteit van Rotterdam. En begon daarna

Nadere informatie

Snuffelstage Exact. Kjell Ouwendijk Klas 2D. Stagebegeleiders : Dhr. Michael Vermeulen Dhr. Deyar Aljabbary Dhr. Olivier Deleye

Snuffelstage Exact. Kjell Ouwendijk Klas 2D. Stagebegeleiders : Dhr. Michael Vermeulen Dhr. Deyar Aljabbary Dhr. Olivier Deleye Snuffelstage Exact Kjell Ouwendijk Klas 2D Stagebegeleiders : Dhr. Michael Vermeulen Dhr. Deyar Aljabbary Dhr. Olivier Deleye Begeleiding school: Mevrouw Lindenbergh 22 oktober 2018 Inleiding Vanuit school

Nadere informatie

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA

VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA VOOR- EN NADELEN VAN SOCIAL MEDIA Social media zijn leuk en boeiend. Maar er zitten ook zeker andere kanten aan. Niet voor niets volg je nu deze lessen. Het is belangrijk

Nadere informatie

Plan van aanpak. Aanleiding en probleemomschrijving. Gevraagd eindproduct. Probleembeschrijving en analyse. Stappenplan: Subdoelen en fasering

Plan van aanpak. Aanleiding en probleemomschrijving. Gevraagd eindproduct. Probleembeschrijving en analyse. Stappenplan: Subdoelen en fasering Aanleiding en probleemomschrijving Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van het Financieele Dagblad (FD). Het FD is dé dagelijkse kwaliteitskrant in Nederland met financieel-economische focus. Het

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. 1. Kijk naar de titel en de tussenkopjes van de tekst. Kijk ook naar het plaatje. Waar gaat de tekst over? 2. Tijdens deze les let je extra op moeilijke woorden in de tekst. Kies of je opdracht 1 met hulp

Nadere informatie

Naam: Abdurrahman AKIN St.nr: 1595148 Stud.: Informatica

Naam: Abdurrahman AKIN St.nr: 1595148 Stud.: Informatica Naam: Abdurrahman AKIN St.nr: 1595148 Stud.: Informatica Inhoudsopgave Inleiding... 3 Realisatie... 4 Concept, Scenario s, Story graph... 5 Video na veranderingen..... 6 Conclusie/ervaringen... 7 Bijlagen......

Nadere informatie

Die titel bepaalt de vervolg actie.

Die titel bepaalt de vervolg actie. De titel van je boek. Waarom is het belangrijk om een goede titel te hebben? De titel is de eerste kennismaking met je boek. Want als je boek op de schappen staat dan lezen toekomstige lezers eerst de

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie. Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard

Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie. Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard Vormgeving Werkgroep 04! Gebruik van een grid en interactie Bron: smashingmagazine.com, image credit: Kristian Bjornard Programma deze week # In de werkgroep vandaag: Het visual designproces, de uitwerkingsfase

Nadere informatie

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015

Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Evaluatie Waterdag 17 maart 2015 Grafieken uitgedrukt in % Wat vond je van deze activiteit? Wat vond je het meest/minst leuke onderdeel van deze dag? Redenen meest/minst leuk: Workshop Meest Minst Super

Nadere informatie

Talentmeting in korte trajecten

Talentmeting in korte trajecten Talentmeting in korte trajecten Het portfolio is voor kort durende maatschappelijke stages een te uitgebreid middel om mee te werken. Voor de kortdurende intensieve maatschappelijke stages is een andere

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

Inleiding Motivatie & Leerstijlen. Hoogste scores. Motivatie overzicht. Uw resultaten in een overzicht. Naam:

Inleiding Motivatie & Leerstijlen. Hoogste scores. Motivatie overzicht. Uw resultaten in een overzicht. Naam: Rapportage De volgende tests zijn afgenomen: Test Motivatie en Leerstijlenvragenlijst (MLV-M) Status Voltooid Vertrouwelijk Naam Datum onderzoek 12 mei 2014 Emailadres Inleiding Motivatie & Leerstijlen

Nadere informatie

Maak ruimte om te leven

Maak ruimte om te leven Maak ruimte om te leven De visie van IKEA is: "een beter dagelijks leven creëren voor zo veel mogelijk mensen" Dit betekent dat IKEA over de hele wereld woonoplossingen biedt voor een betaalbare prijs.

Nadere informatie

het begin van dit boek

het begin van dit boek De autisme survivalgids 9 het begin van dit boek Ken je dat gevoel? Je bent een kind. Een jongen of een meisje. Om je heen zijn er heel veel andere kinderen. Allemaal zien ze er net een beetje anders uit.

Nadere informatie

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider:

Naam:. Namen groepsleden:... Begeleider: Naam:. Klas: Namen groepsleden:........ Begeleider: 1 Inleiding In deze projectweek ga je onderzoek doen. Dit onderzoek is ter voorbereiding op het sectorwerkstuk in de vierde klas. Dit boekje is jouw

Nadere informatie

PIM 2013 VU. One day in Amsterdam. Martijn van der Burg MBG215

PIM 2013 VU. One day in Amsterdam. Martijn van der Burg MBG215 PIM 2013 VU One day in Amsterdam Martijn van der Burg 2527162 MBG215 Achtergrond Dit essay is geschreven in opdracht voor het vak Interactieve Multimedia voor de studie IMM aan de Vrije universiteit. Het

Nadere informatie

Mediavormgever Art & Design

Mediavormgever Art & Design Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25201 4 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Thorbeckestraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE Om toegelaten te worden tot een middenkaderopleiding

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

Procesverslag project Blok 1. Luc Kersbergen

Procesverslag project Blok 1. Luc Kersbergen Procesverslag project Blok 1 Luc Kersbergen Minor Data Beleving 2013 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Voorafgaand 4 Het concept/idee 4 Werkwijze 5 Voice-over 7 Inspiratie 8 2 Inleiding In dit procesverslag

Nadere informatie

CMD AAN PROCESVERSLAG

CMD AAN PROCESVERSLAG CMD AAN PROCESVERSLAG Team: One Soul Teamnummer: 01 zwart Teamleden: Wesley Versteegen, Arjen Tienkamp, Zenja Gammer, Emir Bajric, Cynthia van Asperen Website: http://stap.iam.hva.nl/~tienkaa001/cmdaan/

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

(TAAL)ACTIVITEITEN VOOR JONGEREN. Tilburgse jongeren van Campus 013 en ROC Tilburg locatie Wandelboslaan in gesprek met onderzoeksbureau Youngworks.

(TAAL)ACTIVITEITEN VOOR JONGEREN. Tilburgse jongeren van Campus 013 en ROC Tilburg locatie Wandelboslaan in gesprek met onderzoeksbureau Youngworks. (TAAL)ACTIVITEITEN VOOR JONGEREN Tilburgse jongeren van Campus 013 en ROC Tilburg locatie Wandelboslaan in gesprek met onderzoeksbureau Youngworks. INLEIDING Veel mensen in Nederland kunnen niet goed lezen

Nadere informatie

Fase Ontdek en onderzoek

Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI de dwalende robot Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Groep 1: Robomind Je werkt in een groepje van vier leerlingen.

Nadere informatie

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you.

Sterker naar het mbo. Docentenhandleiding. Januari 2018 Spirit4you. Sterker naar het mbo Docentenhandleiding Januari 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie 3 Aanleiding 3 Vaardigheden oefenen 3 Voor wie? 3 Bij welk vak? 3 Algemene

Nadere informatie

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B

Begrijpend lezen Strategie 6 & 7. Extra oefenen Niveau B Begrijpend lezen Strategie 6 & 7 Extra oefenen Niveau B Remediëringsbladen - strategie 6 en 7 Niveau B 2 Je gaat leren om je leesdoel bij een tekst te bepalen en je leert om te controleren of je je leesdoel

Nadere informatie

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website).

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website). groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Ik herken reclame en kan er kritisch mee omgaan. - Pen en papier (bij Oriëntatie en Zelfstandig)

Nadere informatie

KLANTTEST. Een test bij onze doelgroep op de middelbare school Huygens College in Heerhugowaard.

KLANTTEST. Een test bij onze doelgroep op de middelbare school Huygens College in Heerhugowaard. KLANTTEST Een test bij onze doelgroep op de middelbare school Huygens College in Heerhugowaard. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Onderzoeksvraag 3. Vraagstuk 4. Doelstelling 5. Hypothese 6. Functieomschrijving

Nadere informatie

3 redenen om video voor interne communicatie te gebruiken

3 redenen om video voor interne communicatie te gebruiken De tijd dat je dagen bezig was om een video te publiceren is voorbij. Vandaag de dag kan iedereen met een videocamera of zelfs smartphone binnen no-time een video schieten en delen binnen zijn netwerk.

Nadere informatie

Analyse document. Motion Graphic. Naam: Fabio D Apice student nummer: Docent:Bart Dijkman Datum: Klas: CAVI B

Analyse document. Motion Graphic. Naam: Fabio D Apice student nummer: Docent:Bart Dijkman Datum: Klas: CAVI B Analyse document Motion Graphic Naam: Fabio D Apice student nummer: 512466 Docent:Bart Dijkman Datum: 26-02-14 Klas: CAVI B INHOUDSOPGAVE Inleiding Onderwerp Doel opdracht Kwaliteitseisen Gebruikers/ kijkers

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 VMBO

DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 VMBO DEEL 1 DE NATIONALE WETENSCHAPSAGENDA VOOR SCHOLIEREN - DEEL 1 In Nederland wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar wie bepaalt wat er onderzocht wordt? In het voorjaar van 2015 hebben Nederlanders

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

visuele communicatie Auteur: Raoul Postel

visuele communicatie Auteur: Raoul Postel visuele communicatie Auteur: Raoul Postel het idee het concept het doel: een logisch proces naar een verrassend concept / idee het concept / idee vertalen naar vormgeving en medium het idee het concept

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

In je kracht. Spelhandleiding

In je kracht. Spelhandleiding In je kracht Spelhandleiding Inhoud Introductie 3 1. Kennismakingsspel 4 2. Inspiratiespel 7 3. Kwaliteitenspel 11 Colofon De aanpak EVA (Educatie voor Vrouwen met Ambitie) is een verdieping op het ondersteuningsprogramma

Nadere informatie

Creatief. brainstorm sessie draaiboek. Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande

Creatief. brainstorm sessie draaiboek. Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande Creatief brainstorm sessie draaiboek Facilitators Gideon Swart Amy Brekelmans Marion Venmans Lisa van de Sande Voorbereiding De voorbereiding van de workshop bestaat uit acht stappen 1. Formuleer een vraagstelling

Nadere informatie

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me.

? Hier heb ik een vraag bij.?? Dit snap ik niet.! Dit valt me op! N Dit is nieuw voor me. Zonder hulp: onduidelijkheden ophelderen 1. Lees de tekst actief. Schrijf de volgende tekens in de kantlijn bij de tekst om te laten zien dat je actief leest. X Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht.

Nadere informatie

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief In 2016 (februari tot juli) hebben acht studenten, in totaal 3 groepen, van de Hogeschool Arnhem Nijmegen nader

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Zoek het uit! Studiekeuze123

Zoek het uit! Studiekeuze123 Zoek het uit! Opdrachten Studiekeuze123 Naam: Klas: Wat denk je zelf? Het maken van een studiekeuze is belangrijk, maar kan best lastig zijn. Er zijn ruim 1.700 bacheloropleidingen waaruit je kunt kiezen

Nadere informatie

Interview met: Dylan Connor Haigh Geïnterviewd door: Josse van Horn Thema: Promofilm. Kroost PROMOFILM!

Interview met: Dylan Connor Haigh Geïnterviewd door: Josse van Horn Thema: Promofilm. Kroost PROMOFILM! 20-04-2017 Interview met: Dylan Connor Haigh Geïnterviewd door: Josse van Horn Thema: Promofilm Kroost PROMOFILM! 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgaven Pag. 2 Inleiding Pag. 3 Het Interview Pag. 4, 5 Conclusie

Nadere informatie

VORMGEVERRPC/ SIGNSPECIALIST

VORMGEVERRPC/ SIGNSPECIALIST NAAM: KLAS: VAK: PROJECT MEDIA & RECLAME CODE: PRO 271 LEERJAAR: 2 PERIODE: 7 TIJD: 22 OPDRACHT: Deze periode ga je tijdens de lessen PRO 7 weken werken aan het project MEDIA & RECLAME. Het project bestaat

Nadere informatie