Bewegen is Goed Goed bewegen is Beter. Healthfocus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bewegen is Goed Goed bewegen is Beter. Healthfocus"

Transcriptie

1 1 Bewegen is Goed Goed bewegen is Beter Healthfocus

2 2

3 Inhoudsopgave Presenta e Artros Healthfocus 4 De VVV van de gezondheidszorg 5 Artros Healthfocus algemeen 6 Methodiek 8 Preven e van klachten 9 Overzicht Preven eve trainingen 10 - Prak jktraining Fysieke Belas ng - Prak jktraining Fysieke Belas ng met Klachten - Prak jktraining Fysieke Belas ng met Hulpmiddelen - Prak jktraining Fysieke Belastbaarheid - Training met Periodiek Medisch Onderzoek - EHBB / Snelservice - Aan de slag met houding en gedrag - Opleiding instructeurs 3 Overzicht cura eve programma s 20 - Back at work - Onderzoeken / Analyses - Fysiotherapie Scholing 28 - Jonge mensen in de steigerbouw Overig 30 - Bedrijfsfitness - MuJo

4 Artros Healthfocus is de specialist op het gebied van ergonomie, fysieke belas ng en belastbaarheid, preven e en bestrijding van verzuim. Zij hee een aantal producten ontwikkeld met de func onerende mens uitgangspunt, op basis van een visie/missie/filosofie. Met deze producten ontstaat een complete aanpak, waarmee de mens grip kan krijgen op fysieke belas ng en belastbaarheid. Artros hee met haar producten/diensten een volledig pakket opgezet van advies, preven e, interven e, diagnos ek en onderzoek waarmee dit bereikt kan worden. 4 De dagelijkse taken die mensen uitvoeren zorgen voor fysieke belas ng op het lichaam. Volgens Peter Rij ogel, directeur van Artros Healthfocus, kent het lichaam geen verschil tussen een werkpresta e, een sportpresta e, of het zorgen voor de kinderen thuis. Het lichaam moet dan ook getraind worden waarvoor het geschikt moet zijn in het dagelijkse leven. Dat geldt voor een metselaar, steigerbouwer, verpleegkundige, kantoormedewerker, net zoals voor een voetballer, zwemmer of marathonloper. Fysieke prestatie vraagt een fysieke belastbaarheid die daaraan voldoet.

5 De VVV van de gezondheidszorg De eerste prioriteit voor elk persoon is zijn of haar gezondheid, dat is de basisvoorwaarde voor een gelukkig leven. Maar ook werkgevers hebben er veel baat bij wanneer hun medewerkers gezond zijn en blijven. Het Verhelpen, Voorkomen met Verstand (de VVV van de gezondheidszorg) van lichamelijke klachten is daarom van groot belang. Artros kan u hierbij van dienst zijn door u en uw werknemers kennis, bewustzijn en handva en te bieden voor een verantwoorde fysieke belas ng en belastbaarheid. Daar is iedereen bij gebaat. Ons mo o is: bewegen is goed, goed bewegen is beter. Lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen en verholpen door een verantwoorde houding en verantwoorde fysieke belastbaarheid. Artros biedt handva en om tot die gezonde levenss jl te komen. 5

6 Artros Healthfocus algemeen 6 Artros verzorgt gemiddeld trainingen per jaar op het gebied van preven e, EHBB (Eerste Hulp Bij overbelas- ng/snelservice) en cura e. Bij Artros werken docenten, instructeurs en bewegingsspecialisten die mensen met (poten ële) lichamelijke klachten kunnen trainen en begeleiden. Al deze specialisten hebben een opleiding bedrijfsgeneeskunde; fysiotherapie; CIOS; ALO en/of toegepaste ergonomie genoten en worden door middel van interne trainingen op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen en technieken wereldwijd op het gebied van lichamelijke belas ng en belastbaarheid. Het eigen lichaam is het belangrijkste gereedschap van de mens en je moet er je hele leven mee doen.

7 Visie Ieder mens is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen lichaam. Iedereen moet zelf de balans tussen belas ng en belastbaarheid kunnen controleren, en de belastbaarheid op eigen func oneel niveau kunnen handhaven. Missie Het is onze missie om mensen de handva en aan te reiken waarmee zij deze eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Dit doen we door hen te leren de balans te realiseren tussen belas ng (de presta e die je wilt of moet leveren) en belastbaarheid (kracht, condi e, lenigheid enzovoort). 7 Filosofie Om gezond te blijven is het van groot belang dat func oneel fysieke voorwaarden aanwezig zijn en blijven. Het eigen lichaam is het belangrijkste gereedschap van de (werkende) mens.

8 Methodiek 8 Fysieke overbelas ng en de daaruit voortvloeiende klachten wordt meestal veroorzaakt door: een verkeerde lichaamshouding, verkeerd of eenzijdig llen, duwen, trekken, dragen, langdurig zi end werken of langdurig in dezelfde houding werken > belas ng; een verminderde fysieke condi e > belastbaarheid. Voor het realiseren van de balans tussen belas ng en belastbaarheid passen we de Ryfcomethode toe. Deze methodiek is door Artros Healthfocus ontwikkeld en biedt mensen kennis, bewustzijn en handva en om zelf aan de slag te gaan en het op male resultaat: balans, te bereiken. De ac viteiten van Artros zijn onder te verdelen in drie categorieën: preven ef met ESF subsidie (voorkomen) cura ef (verhelpen) EHBB (Eerste Hulp Bij overbelas ng / Snelservice) De preven eve trainingen vinden plaats op een loca e van uw keuze. EHBB/Snelservice vindt plaats bij de persoon thuis, of op de werkplek, zodat de rela e tussen klachten en omstandigheden direct geinventariseerd kan worden. De cura eve trainingen vinden plaats in de woonplaats van de cliënt.

9 Preventie van klachten In de ideale situa e worden lichamelijke klachten voorkomen. Dan is er balans tussen belas ng en belastbaarheid. Op het gebied van preven e biedt Artros diverse trainingen om die balans weer tot stand te brengen. Doelstellingen van de preven eve trainingen zijn: Bewustwording van de invloed van eigen houding en beweging op fysieke belas ng; Veranderd bewegingsgedrag; Controle van fysieke belas ng jdens werktaken en daarbuiten; Handva en aanreiken om eventueel beginnende klachten zelf op te lossen en daarmee verzuim te voorkomen. 9 Rendement Artros verzorgt cursussen en EHBB/Snelservice door geheel Nederland. Uit onderzoek, gehouden 6 maanden na afloop van de cursus, blijkt dat 90 procent van de deelnemers de kernpunten van de cursus nog kan reproduceren, en dat 75 procent van de cursisten de aangeleerde technieken nog dagelijks in prak jk brengt. Uit onderzoek naar de effec viteit van EHBB/ Snelservice blijkt dat bij inzet hiervan de ziektekosten met 53% verminderd worden.

10 Overzicht preventieve trainingen Vanuit het oogpunt `Voorkomen is beter dan genezen wordt er gewerkt jdens de preven e trainingen. Voordat de prak jk aan de orde komt moet iedereen goed weten waar het over gaat. Tijdens deze trainingen wordt onder andere ingegaan op de anatomie van het lichaam. Het evenwicht tussen belas ng en belastbaarheid is van groot belang om lichamelijke klachten bij personen te verminderen. Artros Healthfocus biedt de volgende preven eve trainingen: Aan de slag met Houding en Gedrag (ESF-gesubsidieerde training) Prak jktraining Fysieke belas ng en Prak jktraining Fysieke belas ng met Hulpmiddelen 10 Hierbij krijgt iedere deelnemer de kennis ten aanzien van zijn eigen houdings- en bewegingsapparaat, en wordt hij/zij bewust gemaakt van (werk)belas ng en de invloed van houding en beweging daarop. De deelnemer krijgt prak sch toepasbare handva en aangereikt om onder alle omstandigheden (zowel thuis als op het werk) klachten te voorkomen of te verhelpen. Prak jktraining Fysieke belastbaarheid De deelnemers aan deze training krijgen een uitleg over de basisprincipes van fysieke belas ng. Vervolgens krijgen ze een uitgebreid programma waarmee ze hun eigen belastbaarheid op een verantwoorde manier kunnen verbeteren en op maliseren. De trainingsmethode is gebaseerd op func onele training van kracht, stabiliteit, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Training met Periodiek Medisch Onderzoek Artros biedt werkgevers de mogelijkheid om naast het reeds bestaande Periodiek Arbeid Gezondheids Onderzoek (PAGO), nu ook een overzicht te krijgen van de belastbaarheid van hun werknemers ten aanzien van hun werktaken. Dit om de mogelijke oorzaken voor verzuim als gevolg van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Artros EHBB / Snelservice Bij beginnende overbelas ng of verzuim verzorgt Artros binnen 24 uur een specialist op loca e. Deze specialist houdt een intakegesprek en analyseert de situa e. Vervolgens biedt hij een individuele instruc e en een advies. Dit alles leidt tot een snelle herva ng van de werkzaamheden.

11 Verhelpen van klachten Wanneer de balans tussen belas ng en belastbaarheid al is verstoord, dan is de kans groot dat de persoon al fysieke klachten hee. Het is dan zaak, de belas ng effec ef te verminderen, maar ook de belastbaarheid te vergroten. Rendement 11 Artros Healthfocus hee een aantal interven etrajecten uitgevoerd bij personen en werknemers waar als gevolg van fysieke klachten verzuim was opgetreden. De interven etrajecten varieerden in duur van 1 tot 3 maanden. 98 procent van de werknemers kon binnen het traject terugkeren naar de eigen werktaak; 2 procent van de werknemers is bij de eigen werkgever naar andere taken overgeschakeld.

12 Werkwijze preventie Praktijktraining Fysieke Belasting 12 Artros Healthfocus brengt deelnemers o.a. technieken bij, met als doel: Inzicht te geven in de bouw en func e van het lichaam voor zover van belang bij het voorkomen dan wel verminderen van lichamelijke klachten; Inzicht te geven in de factoren die de belas- ng op het lichaam en de belastbaarheid van het lichaam kunnen beïnvloeden; Mogelijkheden aan te reiken om het eigen lichaam te behoeden voor letsel dat ontstaat door te grote en/of sta sche belas ngen; Inzicht te geven in werk(plek)inrich ng. Het doel van deze training is de persoon bewust te maken van de factoren die belas ng en belastbaarheid beïnvloeden. Inhoud van de training: Anatomie; Belas ng en belastbaarheid; Houding en de rol in het voorkomen/ verminderen van lichamelijke klachten; Technieken (a ankelijk van de dagelijkse taken) zoals llen, dragen, duwen, trekken, repeterende handelingen, dynamisch zi en en zi end werken; Oefeningen om lichamelijke klachten te voorkomen/ behandelen; Organisa e van de werkplek; Training van eigen vaardigheden; Prak jksitua es. Artros reikt de deelnemer de handva en aan om zelf de balans tussen belas ng en belastbaarheid in evenwicht te houden. Tijdens de training wordt er ingegaan op iedere func e in het bedrijf, dan wel in de thuissitua e.

13 Praktijktraining Fysieke Belasting met Klachten Er bestaan allemaal klachten die veel pijn geven. Zoals langdurig of herhaaldelijk pijn in de (lage) rug, overbelaste schouders, ellebogen of knieën, een hernia, ischias of spit. Door de klachten wordt het zwaarder, soms zelfs onmogelijk, de dagelijkse dingen te doen. Het leven en werken kan hierdoor geheel worden ontwricht.maar wat betekent het precies om een hernia, spit, een versleten rug, versleten schouders of een tenniselleboog te hebben? En wat betekent het voor u, als werkgever/ huisgenoten? Doelstellingen van de training zijn: Inzicht te geven in de lichamelijke klachten en de rol van eigen houding en beweging hierbij; Inzicht te geven in de factoren die de klachten hebben veroorzaakt; Mogelijkheden aan te reiken om herstel van deze klachten te bewerkstelligen en terugval tegen te gaan. In de training zal Artros personen kennis geven over hoe deze klachten ontstaan zijn en antwoorden geven op de vragen die zij hebben over hun klachten. Wat maakt de klachten erger en wat zorgt voor verbetering? Ook laten we zien wat men zelf kan doen om minder last te hebben. Inhoud van de training: Werking van het lichaam en in bijzonder die onderdelen waar zich klachten bevinden; Wat betekenen deze klachten voor uw dagelijks leven? Fysieke belas ng en kenmerken van overbelas ng; Spieren en belastbaarheid en hun rol bij preven e van klachten; In kaart brengen van de specifieke kenmerken van klachten; Oefenen met basisprincipes om klachten te verminderen. De deelnemer (maar ook de eventuele werkgever) ontvangt na de training een rapportage waarin opgenomen: De gevonden tekortkomingen in belas ng en belastbaarheid; De instruc es die uitgevoerd zijn; Welke follow-up eventueel nodig kan zijn. 13

14 Praktijktraining Fysieke Belasting met Hulpmiddelen 14 Tijdens deze training wordt ingegaan op de hulpmiddelen in het bedrijf of in de thuissitua e, en hoe deze hulpmiddelen verantwoord gebruikt dienen te worden. Zo worden werknemers zich bewust van de soorten belas ng die zij uitoefenen door bijvoorbeeld een kruiwagen op een goede manier te gebruiken en voort te bewegen. Bij het gebruik van hulpmiddelen spelen twee soorten belas ng een grote rol: de lichamelijke belas- ng en de energe sche belas ng. Het doel van de training is de persoon bewust te maken van beide vormen van belas ng. Dit om het effect van verminderde energe sche belas ng te combineren met het verminderen van de lichamelijke belas ng in het dagelijks gebruik van hulpmiddelen. Overige doelstellingen: Inzicht te geven in de factoren die het gebruik van hulpmiddelen kunnen op maliseren; Mogelijkheden aan te reiken om het eigen lichaam te behoeden voor letsel dat ontstaat door te grote en/of sta sche belas ngen; Inzicht te geven in het verantwoord gebruik van hulpmiddelen. Inhoud van de training: Energe sche belas ng; Lichamelijke belas ng; Uitgangshouding bij het gebruik van hulpmiddelen en de rol in het voorkomen/verminderen van lichamelijke klachten; Inventarisa e van hulpmiddelen in het bedrijf of in de thuissitua e; Prak jksitua es bespreken; Communica elijnen bij gebruik van hulpmiddelen. Al deze onderdelen worden afgewisseld waardoor het voor de deelnemer interessant is en blij gedurende de dag of het dagdeel dat de training duurt.

15 Praktijktraining Fysieke Belastbaarheid Tijdens deze trainingen wordt onder andere ingegaan op de anatomie van het lichaam. Het evenwicht tussen belas ng en belastbaarheid is van groot belang om lichamelijke klachten bij personen te verminderen. Overige doelstellingen: Inzicht te geven in de bouw en func e van het lichaam; Inzicht te geven in de factoren die de belas- ng op het lichaam en de belastbaarheid van het lichaam kunnen beïnvloeden; Mogelijkheden aan te reiken om het eigen lichaam te behoeden voor letsel dat ontstaat door te geringe belastbaarheid; Inzicht te geven in trainingsmogelijkheden en trainingsprogramma s; Een trainingsprogramma ter beschikking te stellen om specifieke en algemene belastbaarheid te op maliseren. Inhoud van preven eve training: Anatomie; Belas ng en belastbaarheid; Uitgangshouding en haar rol bij trainen; Trainingstechnieken voor rompstabiliteit, schouder/nekstabiliteit, armen en benen; Trainingsopzet en uitbreiding; Training van eigen vaardigheden. Genoemde onderdelen worden afgewisseld waardoor een dynamisch geheel ontstaat dat voor de deelnemer steeds een grote rela e hee met de eigen belastbaarheid. Het doel van de trainingen is de persoon bewust te maken van factoren die belas ng en belastbaarheid beïnvloeden. Dit doet Artros door hem/haar handva en aan te reiken zodat hij/zij zelf de belastbaarheid kan op maliseren. 15

16 Training met Periodiek Medisch Onderzoek procent van het verzuim ontstaat als gevolg van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Deze cijfers liegen er niet om. Daarom wordt veel waarde gehecht aan het ac ef terugdringen van lichamelijke klachten. Door de juiste werkhoudingen en bewegingen worden veel van deze klachten voorkomen of verminderd. In deze cursus wordt op een zeer prak sche wijze aandacht besteed aan het aanleren van verantwoorde werkhoudingen en bewegingen in combina e met een individueel medisch onderzoek. Er wordt gewerkt door middel van theorie en prak- jk waarbij de werktaken centraal staan. Naast het controleren van belas ng is het van groot belang dat werknemers fysiek gezien voldoen aan de voorwaarden die hun werk hen stelt. Het gaat hierbij om kracht en lenigheid van het houdings- en bewegingsapparaat. In het individuele onderzoek worden de medische aspecten, kracht en lenigheid van het lichaam geïnventariseerd in rela e tot de werktaken van de deelnemer. Zo hee een kantoormedewerker te maken met andere voorwaarden dan een tunnelbouwer. Echter voor beiden zijn deze specifieke voorwaarden van groot belang om klachten als gevolg van overbelas ng te voorkomen. De training zal onder andere bestaan uit: Kennis: Anatomie; Kenmerken van overbelas ng van het houdings- en bewegingsapparaat; Kenmerken van verantwoorde belastbaarheid van het houdings- en bewegingsapparaat; De rol van houdingsspieren bij preven e van klachten. Individueel onderzoek Fysieke scan ten aanzien van de basisvoorwaarden van het lichaam voor de specifieke werktaken van de werknemer; Medisch onderzoek gericht op de specifieke werktaken van de werknemer.

17 EHBB / Snelservice Wanneer werknemers al een preven eve training gevolgd hebben, maar toch (dreigen) uit (te) vallen vanwege fysieke overbelas ng, biedt Artros EHBB/ Snelservice aan. Wij kunnen u op werkdagen een snelservice bieden binnen 24 uur. De werkgever ontvangt binnen 72 uur een rapportage, daarna volgt een wekelijkse rapportage over de vorderingen van de werknemer. Sinds de aanscherping van de Arbo-wet en de Wet Verbetering Poortwachter is het aan de werkgever en werknemer om klachten zo snel mogelijk op te lossen. Het is belangrijk snel en effec ef te handelen zodat het ziekteverzuim verkort kan worden. De Wet Verbetering Poortwachter moet voorkomen dat werknemers ten onrechte in de WAO terechtkomen. Om dat te bereiken moeten zowel werkgever als werknemer zich inspannen. De Wet Verbetering Poortwachter gee aan dat de Arbo-dienst na 6 weken een advies moet geven over herva ng van werktaken; na 8 weken moet er een Plan van Aanpak gemaakt worden. Doel van deze training: De fysieke overbelas ng te controleren; Verergering van klachten als gevolg van de overbelas ng te voorkomen door instruc e in correcte houding en beweging; Werkonderbreking vanwege klachten te minimaliseren en indien mogelijk te voorkomen. Inhoud van de training: Een analyse van de oorzaken in houding en beweging die de overbelas ng aan het bewegingsapparaat veroorzaakt hebben; Individuele instruc e en advies in specifieke houding en beweging gericht op het verminderen van de geconstateerde overbelas ng; Aanvullend worden ter consolida e, door middel van telefonische follow-up gedurende een maand, nadere instruc es gegeven en wordt toezicht gehouden op de effec viteit van het traject; De werknemer kan voor vragen jdens het traject tussen 07.00u en 22.00u contact opnemen met de telefonische helpdesk. 17

18 Aan de slag met houding en gedrag Aboma uit Ede en Artros Healthfocus uit Rijssen hebben een uniek samenwerkingsverband voor het gezamenlijk organiseren van een cursus verantwoord werknemersgedrag en bewustwording. Het unieke aan de cursus is de insteek. Aboma richt zich in de samenwerking op bewustwording, gedrag en leren waar het de werkplek en de omgeving betre. Er wordt ingegaan op wat gedrag is, hoe met risico s wordt omgegaan en hoe deelnemers zich het veilig werken eigen kunnen maken. Daarbij worden de grenzen verkend van datgene wat nog veilig kan worden uitgevoerd. 18 Artros richt zich op het bewuste gebruik van het lichaam in rela e tot het uit te voeren werk, ofwel is het lichaam geschikt voor de uit te voeren werkzaamheden. Er wordt gekeken naar de belas ng en de belastbaarheid en hoe het lichaam func especifiek kan worden getraind zodat het (weer) geschikt is om het werk te kunnen uitvoeren. De houding van het lichaam bij het uitvoeren van bewegingen is hierbij van cruciaal belang.

19 Opleiding instructeurs Nieuw in Nederland. Bent u een bewegingsprofessional en op zoek naar verdieping van uw kennis op het gebied van verantwoord en func oneel trainen? Wij zijn Artros Healthfocus. Wij zijn een groep bevlogen en betrokken bewegingsprofessionals en educators met hart voor ons vak en voor mensen die iedere dag weer moeten presteren in hun dagelijks leven. Wij helpen mensen, via een revolu onaire en zeer effec eve methode (Healtmoves ), om in hun kracht te gaan staan en zelf de verantwoordelijkheid voor hun fysieke gezondheid te nemen. Zo worden blessures, nu en in de toekomst, duurzaam bestreden en vermeden. Onze aanpak 1. Blessures worden eerst, op basis van ons unieke analysesysteem, grondig geëvalueerd; 2. Wanneer blijkt dat de blessure via onze methodiek te verhelpen is, gaan we gezamenlijk met de klant aan de slag; 3. Wij leren onze klanten, door gerichte uitleg en training, te ervaren en te begrijpen waarom de blessure optreedt en hoe ze hier zelfstandig en onder de juiste voorwaarden controle over kunnen krijgen, ook op de lange termijn. Vanaf 2013 bieden wij de fitnessinstructeur de mogelijkheid zich deze specifieke kennis eigen te maken om zo hun klanten beter te kunnen bedienen en daarmee langdurig aan zich te binden. In het eerste kwartaal bieden wij het eerste deel van Healthmoves aan in de vorm van cursus: Bewust Omgaan met Fysieke (Trainings)Belas ng. 19

20 Overzicht curatieve programma s Artros Healthfocus biedt de volgende cura eve programma s aan: Cura eve en Reïntegra e trajecten: Back at work 20 Artros hee individuele, op maat gesneden trainingsprogramma s voor mensen van wie de specifieke en/of algemene balans tussen belas ng en belastbaarheid sterk uit evenwicht is als gevolg van (langdurige) klachten en verzuim. De belastbaarheid wordt op een verantwoorde manier verhoogd tot een func oneel niveau. In 90 procent van de gevallen kan de deelnemer na het traject weer terugkeren naar zijn eigen werkzaamheden. Monitoring bij de start en begeleiding van trajecten Zowel bij Snelservice/EHBB als bij Back at work trajecten treedt Artros op als contactpersoon voor de bedrijfsarts, huisarts, werkgever en werknemer. Werkplekonderzoek / werkplekinstruc e Hierbij vindt een analyse plaats van de deelnemer op zijn/haar werkplek, waarbij wordt gelet op factoren die overbelas ng kunnen veroorzaken. Vervolgens worden deze factoren besproken in een werkplekinstruc e en verbeteringen ingetraind.

21 21

22 Werkwijze Interventie Back at work Wanneer werknemers als gevolg van het uit balans zijn van belas ng en belastbaarheid herhaaldelijk of langdurig verzuimen is het mogelijk om een cura ef traject op te ze en. Dit gaat mogelijk in overleg met de huisarts of Arbo-arts. Bij Back at work wordt getraind in één van onze trainingscentra in de woonplaats van de werknemer, of het Artros Healthfocus BewegingsCentrum in Rijssen. Doelstelling Back at work (work condi oning/work hardening): Vermindering van de fysieke overbelas ng; 22 Trainen van het handhaven en normaliseren van de neutrale krommingen van de wervelkolom en neutrale standen van overige gewrichten ter behandeling van ontstane klachten; Bij workcondi oning: trainen van regiospecifieke belastbaarheid en algemene belastbaarheid zodat herva ng van eigen werk mogelijk is; Bij workhardening: trainen van func especifieke belastbaarheid zodat herva ng van ander werk mogelijk is; Terugval van fysieke overbelas ng in de toekomst voorkomen.

23 Bij Back at work (workhardening) wordt getraind in ons Bewegingscentrum in Rijssen. Wanneer werknemers al in de WAO (procedure) terecht gekomen zijn, maakt dit traject het mogelijk een reïntegra e traject op te ze en voor herva ng van andere werktaken. Wat wordt er gedaan bij Back at work workcondi oning / workhardening? Er wordt een analyse gemaakt van de oorzaken in houding en beweging die de overbelas ng aan het bewegingsapparaat veroorzaakt hebben; Instruc e, training en advies in (werk)houding en beweging, anatomie, belas ng en belastbaarheid gericht op het verminderen van de geconstateerde overbelas ng; 23 Bij workcondi oning: func oneel trainingsprogramma toegespitst op de lichamelijke klachten die ontstaan zijn; Bij workhardening: func oneel trainingsprogramma toegespitst op de taken die hervat moeten worden; Bij workhardening: gedragsverandering realiseren.

24 Onderzoeken/Analyses 24 Artros Healthfocus hee, naast het geven van trainingen, twee soorten onderzoeken in haar pakket. Het werkplekonderzoek en het onderzoek van fysieke belastbaarheid. Doelstelling werkplek onderzoek en werkinstruc e: Evalua e van de verschillende taken van een werknemer die fysieke overbelas ng kunnen veroorzaken; Een totaalbeeld verkrijgen van de factoren van de werkplek die fysieke overbelas ng kunnen veroorzaken; Het in kaart brengen van de factoren die tot fysieke overbelas ng kunnen leiden voor de betrokkene. Inhoud van het werkplekonderzoek Analyse van de werkplek; Analyse van de mens op deze werkplek. Prak sche oplossingen en instruc es met betrekking tot de analyses. Wat wordt er gedaan bij het werkplekonderzoek? Tijdens het werkplekonderzoek en de daarbij horende werkinstruc e vindt onder andere een evalua e plaats van eventueel ontstane klachten. Samen met de betrokken persoon onderzoekt Artros de werkhouding, werkgewoonten, organisa e van de werkplek en de werkplek zelf. Artros gee korte instruc es in werkhoudingen en werktechnieken. Ook gee Artros advies hoe de werkplek beter georganiseerd kan worden. Verder wordt er gekeken naar: Worden er jdens het werk genoeg rustpunten ingebouwd om herstel van de doorbloeding van de spieren mogelijk te maken? Onguns ge werkhoudingen, belas ngmomenten bij het zi end werken, llen, duwen en trekken, repeterende bewegingen, energe sche belas ng van het takenpakket, werkmaterialen, werk jden en rus jden. Na het werkplekonderzoek schrij Artros een rapportage met aanbevelingen naar aanleiding van de conclusies. Doel van het onderzoek van fysieke belastbaarheid is om de betrokkene inzicht te geven in de belastbaarheid van zijn/haar werk.

25 Doelstelling onderzoek van fysieke belastbaarheid Evalua e van de fysieke voorwaarden die nodig zijn om de func e specifieke werktaken goed uit te kunnen voeren; Een totaalbeeld verkrijgen van de inzetbaarheid van de werknemer voor eigen func e; Het in kaart brengen van eventuele trainbare grootheden voor het uitvoeren van specifieke werktaken. Tijdens het onderzoek leert de persoon de juiste werkhouding(en) zodat de belas ng afneemt en de juiste uitvoering van werktaken zodat verantwoorde belastbaarheid toe kan nemen. Belangrijk is dat er fysieke voorwaarden aanwezig zijn voor het verantwoord uitvoeren van werktaken. Bij ieder beroep/takenpakket liggen deze voorwaarden weer anders. Als een individu inzicht hee in zijn/haar belastbaarheid en voorwaarden, dan kunnen hiermee klachten verholpen en door houding en beweging zelfs voorkomen worden. 25 Als er ergonomisch verantwoord gewerkt wordt en er zijn geen klachten, verhoogt dat de produc viteit. Met het onderzoek van fysieke belastbaarheid krijgt u als werkgever een volledig overzicht van alle fysieke voorwaarden in kracht, lenigheid, condi e, stabiliteit van de werknemer die nodig zijn om zijn taken verantwoord uit te kunnen voeren.

26 26

27 Fysiotherapie De gang naar de fysiotherapeut is vaak snel gemaakt bij klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Maar veel behandelaars houden zich, alle goede bedoelingen ten spijt, regelma g bezig met symptoombestrijding. Hierdoor worden de echte oorzaken van de problemen niet of onvoldoende aangepakt. De klachten blijven aanhouden of komen snel terug, waardoor men soms lang doorgaat met behandelen. Dit kan vervelende persoonlijke gevolgen hebben op fysieke, mentale en soms zelfs in financiële zin. Is dit een bekend verhaal voor u? En zoekt u naar nieuw perspec ef om duurzaam van uw pijn af te komen? Dan horen wij graag van u! Sinds januari 2013 kan Fysiotherapeu sche Hulp bij Artros Heal ocus gedeclareerd worden bij uw ziektekostenverzekeraar op basis van fysiotherapie. U hee hiervoor geen verwijzing nodig. Na de intake stellen wij samen met u een behandelplan op. Hierin brengen we direct de doelstellingen resultaten van het traject overzichtelijk voor u in kaart. Van daaruit wordt binnen het vooraf afgesproken aantal sessies gewerkt aan deze doelstellingen. Zo ontstaat een behandelplan dat gestructureerd wordt uitgevoerd en gecontroleerd kan worden op zijn effec viteit. 27 Re-integratie Wanneer u als werkgever een werknemer hebt die al in een WIAprocedure terecht gekomen is en het percentage arbeidsgeschiktheid op meer dan 65% geschat is of verwacht wordt, is het mogelijk een reïntegra etraject op te starten bij Artros Healthfocus. Het gemiddelde ziekteverzuim weten wij terug te brengen tot slechts 3,6 dagen.

28 Scholing Jonge mensen in de steigerbouw Jonge mensen zijn net als ruwe diamanten die tot briljanten geslepen moeten worden. Zoals de face en van een edelsteen moet het vak dat hen interesseert in al zijn face en gaan fonkelen bij de jonge leerling. Daarvoor is een nieuwe aanpak nodig. 28 Uit onderzoek is gebleken dat aandacht voor de gezondheid van (jonge) mensen in de bouw van essen eel belang is voor het kunnen blijven werken in hun func e. We hebben het in deze no e echter niet over ervaren bouwers, maar over jonge steigerbouwers in opleiding die nog moeten starten in de branche. De focus is gericht op deze groep waarbij het zwaartepunt ligt bij de gezondheidsbegeleiding van jonge leerlingen die hun intrede doen in de branche. Vanaf het moment van intrede wordt de leerling gezondheidskundig gevolgd op zijn weg naar vakvolwassenheid. Deze opleiding is ontwikkeld als Steigerbouwopleiding voor de Vereniging van Steigerbouw, - Hoogwerk- en Betonbekis- ngbedrijven (VSB).

29 29

30 Overig Bedrijfsfitness Wel eens last van uw rug, schouders of spieren? Peter Rij ogel, directeur van Artros Healthfocus, gee aan dat veel Nederlanders deze klachten wel kennen. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen lichaam. Om klachten op te lossen moet u zelf uw balans tussen belas ng en belastbaarheid kunnen controleren. 30 Met speciaal ontwikkelde bewegingsprogramma s verhelpt en voorkomt Artros klachten. Deze programma s kunnen uitstekend worden ingezet bij bedrijfsfitness, eventueel als aanvulling op de andere, eerder genoemde trainingen en interven es. Rij ogel: Het is een groeiend probleem voor jong en oud: een slechte fysieke condi e in combina e met een verkeerde houding. Artros leert haar leden goed om te gaan met de kracht en flexibiliteit van het lichaam om zo de oorzaken voor het ontstaan van klachten aan te pakken. Artros hee ervaring met de fysieke belas ng en belastbaarheid ten aanzien van de meeste taken en kan daardoor verantwoord inspelen op specifieke lichamelijke klachten. Bedrijfsfitness kan op maat voor uw organisa e opgezet worden: Hee u een eigen loca e voor bedrijfsfitness dan kan Artros haar bewegingsprogramma s en/of apparatuur inze en. Bent u op zoek naar een bewegingsloca e; dan hee het BewegingsCentrum in Rijssen alle mogelijkheden voor bedrijfsfitness. Wilt u uw werknemers s muleren te gaan fitnessen in hun eigen woonomgeving, dan kan Artros individueel opgeze e bewegingsprogramma s verzorgen.

31 MuJo FITNESS Onze apparatuur kan de presta e op maliseren door gebruik te maken van bewegings specifieke en presta e gerichte trainingstechnieken in elke denkbare sport. MuJo creëert een natuurlijk, func oneel bewegingsverloop van het lichaam. Geen andere presta e verbeterende apparatuur komt in de buurt van de mogelijkheden van het MuJo mul -axiale spoel-systeem, hetgeen een unieke serie van fysiologisch specifieke oefeningen mogelijk maakt. 31 MuJo REVALIDATIE Met het unieke MuJo mul -axiale spoel-systeem, kunnen pa ënten trainen met een vooral gedefinieerde bewegingsuitslag. Zo kunnen zij progressie opbouwen naar de volledige bewegingsmogelijkheid met behulp van de weerstand gestuurde oefeningen. Exacte instelling van begin en eindpunt van de bewegingsuitslag wordt gebruikt om de klinische mogelijkheden exact na te bootsen. Hierdoor wordt gewrichtsstress beperkt, kan er effec ef getraind worden en het herstel proces sterk verbeterd.

32 32 ARTROS HEALTHFOCUS EN MuJo FITNESS Hoofdkantoor Almenseweg PG Warnsveld T: F: E: info@artros.nl I: Artros BewegingsCentrum Heliumstraat PL Rijssen T:

Lichamelijke ac viteit bij kinderen met spas sche cerebrale parese

Lichamelijke ac viteit bij kinderen met spas sche cerebrale parese Lichamelijke ac viteit bij kinderen met spas sche cerebrale parese Samenva ng Cerebrale parese (CP) is een verzamelnaam voor aandoeningen die gekenmerkt worden door een afwijkende ontwikkeling van het

Nadere informatie

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat

Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat Interventies Houdings- en Bewegingsapparaat 2013 Re. Entry is samenwerkingspartner binnen FIT Return (zie www.fit-return.nl) 1 Arbeid en Belastbaarheid Intake Fysiek (Arbeids- Bedrijfsfysiotherapeut) De

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie programma s

Poliklinische revalidatie programma s Poliklinische revalidatie programma s Mensen met chronische pijn van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouder, knie) kunnen revalideren met behulp van gespecialiseerde revalidatieprogramma s. Er is meer

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie programma s

Poliklinische revalidatie programma s Poliklinische revalidatie programma s Mensen met chronische pijnklachten van het bewegingsapparaat (rug, nek, schouder, knie) kunnen revalideren met behulp van gespecialiseerde revalidatieprogramma s.

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie. Huizen en Almere

Arbeidsrevalidatie. Huizen en Almere Arbeidsrevalidatie Huizen en Almere Arbeidstraining bij De Trappenberg is voor werknemers met chronische pijnklachten aan het houdings- en bewegingsapparaat zonder duidelijke oorzaak, al dan niet gecombineerd

Nadere informatie

Dental Experience Special

Dental Experience Special Dental Experience Special ERGONOMIE ACADEMy Maak van gezond werken een routine Marleen Diemel, ergonomisch adviseur voor Dental Union en bedrijfsfysiotherapeut bij Ergo Exam www.dentalunion.nl Beleef het

Nadere informatie

NEEM KLACHTEN SERIEUS. Wij helpen u daar graag bij! stac.nl

NEEM KLACHTEN SERIEUS. Wij helpen u daar graag bij! stac.nl NEEM KLACHTEN SERIEUS Wij helpen u daar graag bij! Waarom naar STAC Beter functioneren? IK HEB LICHAMELIJKE KLACHTEN We hebben specialisten in het complete (para) medische spectrum. IK BEN WERKGEVER STAC

Nadere informatie

Dental Experience Special

Dental Experience Special Dental Experience Special ERGONOMIE academy Maak van gezond werken een routine Marleen Diemel, ergonomisch adviseur voor Dental Union en bedrijfsfysiotherapeut bij Ergo Exam www.dentalunion.nl Beleef het

Nadere informatie

Tot snel! Beatrijs Oosterhof

Tot snel! Beatrijs Oosterhof Pijler 1 Positiviteit Toen ik star e met Eyes for Details had ik drie belangrijke punten voor ogen: posi viteit, beleving en verkoop. Drie punten die belangrijk zijn voor iedereen die werkt in de belevingswereld.

Nadere informatie

Bedrijfs- en Arbeidsfysiotherapie. Samen werken aan gezond werk!

Bedrijfs- en Arbeidsfysiotherapie. Samen werken aan gezond werk! Bedrijfs- en Arbeidsfysiotherapie Samen werken aan gezond werk! Samen werken aan gezond werk De vitaliteit van een bedrijf of organisatie is voor een groot deel afhankelijk van de werknemers. Gezonde werknemers

Nadere informatie

Aspecifieke klachten aan arm, nek en/of schouder 1

Aspecifieke klachten aan arm, nek en/of schouder 1 Aspecifieke klachten aan arm, nek en/of schouder 1 blijven? In de linkerkolom vindt u de verschillende onderwerpen die in deze folder behandeld worden. Door te klikken op deze items gaat u direct naar

Nadere informatie

Voorkomen is nog altijd beter dan.

Voorkomen is nog altijd beter dan. Voorkomen is nog altijd beter dan. Colofon Auteur Erwin Napjus Human-Invest B.V. Loosdrecht/ Oktober 2012 Inleiding Een gezonde en veilige werkomgeving is belangrijk. Voor uw medewerkers, maar ook voor

Nadere informatie

Aanpak van dit onderwerp

Aanpak van dit onderwerp Exper secentrum Introduc e klinisch redeneren ProAc ve Nursing 2015 Marc Bakker Expert Lecturer Aanpak van dit onderwerp A. Instruc vis sch? B. Construc vis sch? Q&A Klinisch redeneren Q&A Klinisch redeneren

Nadere informatie

Informatiebrochure voor bedrijven en intermediairs. Versie: januari 2012-1 -

Informatiebrochure voor bedrijven en intermediairs. Versie: januari 2012-1 - Informatiebrochure voor bedrijven en intermediairs - 1 - Inhoudsopgave Inleiding Fys Optima, wie zijn we? Werkwijze Diensten en producten in leaflets Diensten en producten, korte omschrijving - 2 - Inleiding

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie bij klachten aan houding- en bewegingsapparaat. Informatie voor de verwijzer, werkgever en werknemer

Arbeidsrevalidatie bij klachten aan houding- en bewegingsapparaat. Informatie voor de verwijzer, werkgever en werknemer Arbeidsrevalidatie bij klachten aan houding- en bewegingsapparaat Informatie voor de verwijzer, werkgever en werknemer De werkgever heeft in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Groepen 1 en 2 We starten in augustus 2016 met twee kleutergroepen. De kinderen komen hier spelenderwijs in aanraking met de Daltonbeginselen, waarbij

Groepen 1 en 2 We starten in augustus 2016 met twee kleutergroepen. De kinderen komen hier spelenderwijs in aanraking met de Daltonbeginselen, waarbij Wat leert mijn kind op de Jorisschool? Op de Jorisschool vinden we een aantal zaken erg belangrijk. Dat is op de eerste plaats de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen en het leren omgaan met elkaar

Nadere informatie

Wat leert mijn kind op de Jorisschool? Op de Jorisschool vinden we een aantal zaken erg belangrijk. Dat is op de eerste plaats de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen en het leren omgaan met elkaar

Nadere informatie

Workshop revalidatietraining

Workshop revalidatietraining Opleidingszondagen Theorieles over revalidatietraining Deze les maakt je vertrouwd met de principes van de belastbaarheid en belasting die van toepassing zijn op elke blessure. We gebruiken ook enkel veel

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie bij klachten aan houding- en bewegingsapparaat. Informatie voor de verwijzer

Arbeidsrevalidatie bij klachten aan houding- en bewegingsapparaat. Informatie voor de verwijzer Arbeidsrevalidatie bij klachten aan houding- en bewegingsapparaat Informatie voor de verwijzer Arbeidsrevalidatie bij De Trappenberg is voor werknemers met chronische pijnklachten aan het houdings- en

Nadere informatie

LAGE RUGPIJN 1 STE LIJNSZORG

LAGE RUGPIJN 1 STE LIJNSZORG Week 1 Week 2 Week 3 tot 5 Week 6 tot 11 Week 12 en volgende (chronische fase)! Bij recurrente pijn, begin het zorgpad dan meteen op week 3 tot 5!! Sluit de aanwezigheid van een onderliggende, erns ge

Nadere informatie

Fysieke klachten? STEP Specialisten in Preventie & Reïntegratie. STEP Preventie & Reïntegratie begeleiding

Fysieke klachten? STEP Specialisten in Preventie & Reïntegratie. STEP Preventie & Reïntegratie begeleiding 23 Fysieke klachten? De STEP Preventie & Reïntegratie begeleiding speelt optimaal in op de BenutBare Mogelijkheden van de werknemer, direct na elke begeleiding ontvangt de werkgever hierover realtime online

Nadere informatie

Ziekteverzuim & Raymedy

Ziekteverzuim & Raymedy Ziekteverzuim & Raymedy inhoud Waar staat wat? 4. Raymedy 5. Meridianen 7. Meten, weten, reguleren 8. Welke klachten 9. Welke klachten (psychisch) 10. Traject ziekte van Lyme 13. Traject PTSS 15. Intake

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: DE KITESURF ELLEBOOG

INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: DE KITESURF ELLEBOOG INFORMATIEFOLDER FYSIOTHERAPIE BIJ: DE KITESURF ELLEBOOG ELLEBOOG KLACHTEN EN KITESURFEN ELLEBOOGKLACHTEN BIJ KITESURFEN Kitesurfen is een sport waarbij veel blessures voorkomen. Zo komen binnen het kitesurfen

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector

Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Omgaan met fysieke belasting in de zorgsector Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

GROEPSBEHANDELING FIBROMYALGIE

GROEPSBEHANDELING FIBROMYALGIE GROEPSBEHANDELING FIBROMYALGIE Brochure Groepsbehandeling Fibromyalgie Tijdens uw bezoek aan de reumatoloog is bij u de diagnose fibromyalgie gesteld. Mogelijk komt u in aanmerking voor de groepsbehandeling

Nadere informatie

Zo draagt Zitwerk bij aan uw gezondheid en welzijn. En dat van uw medewerkers.

Zo draagt Zitwerk bij aan uw gezondheid en welzijn. En dat van uw medewerkers. Veel mensen krijgen in hun leven met rugklachten te maken. Rugpijn wordt vooral veroorzaakt door onvoldoende beweging en langdurig zitten. Vooral tijdens zittend werk kan rugpijn hinderlijk zijn. Soms

Nadere informatie

Ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten

Ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten Deze folder informeert u over ergotherapie in het Ikazia Ziekenhuis en daarbuiten. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, stelt u die dan aan de ergotherapeut

Nadere informatie

Opleiding tot Ergocoach Zorg

Opleiding tot Ergocoach Zorg Opleiding tot Ergocoach Zorg In de 6-daagse (=12 dagdelen) opleiding tot Ergocoach Zorg worden de kennis en vaardigheden aangereikt om teams op de werkplek te kunnen coachen op een ergonomische én haptonomische

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hypermobiliteit

PATIËNTEN INFORMATIE. Hypermobiliteit PATIËNTEN INFORMATIE Hypermobiliteit 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder willen wij de behandeling van klachten ten gevolge van hypermobiliteit in ons revalidatiecentrum toelichten. Inleiding Ten gevolge

Nadere informatie

Zwanger en fit? www.mothersinmotion.nl

Zwanger en fit? www.mothersinmotion.nl Zwanger en fit? Zwangerschapscursus Zwangerschap, bevallen en de eerste tijd samen met je baby zijn unieke ervaringen. Ze zijn mooi en positief maar ook zwaar en ingrijpend. Mothers in Motion helpt je

Nadere informatie

Hartrevalidatie CARDIOLOGIE. Het vinden van de juiste balans

Hartrevalidatie CARDIOLOGIE. Het vinden van de juiste balans CARDIOLOGIE Hartrevalidatie Het vinden van de juiste balans In verband met hartklachten wordt u behandeld in het Laurentius ziekenhuis. Een hartstoornis kan grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben.

Nadere informatie

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Informatie Algemeen Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Deze informatie is bedoeld voor de deelnemers die de opleiding tot Ergocoach Zorg gaan volgen

Nadere informatie

Introductie interventiebedrijf. Contactpersonen interventiebedrijf. Locatiegegevens. Naam interventiebedrijf. Algemene introductie

Introductie interventiebedrijf. Contactpersonen interventiebedrijf. Locatiegegevens. Naam interventiebedrijf. Algemene introductie Introductie interventiebedrijf Naam interventiebedrijf BAG Beheer (Bureau Arbeid en Gezondheid). Tweede handelsnaam BAG Nederland Algemene introductie BAG Nederland is een onafhankelijke organisatie voor

Nadere informatie

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Gezond werken aan het beeldscherm (voor medewerkers) Brochure voor medewerkers over het voorkomen van gezondheidsklachten door beeldschermwerk Inhoudsopgave Gezond

Nadere informatie

Arbo- en Milieudienst

Arbo- en Milieudienst Arbo- en Milieudienst KANS B.Groenenberg, bedrijfsarts 19 november 2013 1 KANS - Wat is KANS? - Welke factoren kunnen KANS veroorzaken? - Wat kan de medewerker doen bij KANS? - Wat kan de PAM doen bij

Nadere informatie

Behandelingen. 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Doel van de screening. De screeningsdag

Behandelingen. 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Doel van de screening. De screeningsdag 19/01/2019 Behandelingen 1 Multidisciplinaire screening Zorg op Maat Uw revalidatiearts kan u aanmelden voor de multidisciplinaire screening Zorg op Maat. Hierbij gaan we met meerdere behandelaren uw problemen

Nadere informatie

Bedrijfsconcept Brochure voor praktijken

Bedrijfsconcept Brochure voor praktijken Bedrijfsconcept Brochure voor praktijken Brochure InPraktijk Bedrijfsconcept 1 Inhoudsopgave Inleiding H1. Diensten InPraktijk Bedrijfsconcept 1.1. Database bedrijfsconcept 1.2. Curatieve individuele dienstverlening

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie Folder voor werkgevers

Arbeidsrevalidatie Folder voor werkgevers Arbeidsrevalidatie Folder voor werkgevers Arbeidsrevalidatie Revant, uw partner bij verzuim! Heeft u medewerkers die al langere tijd fysieke en/of psychische klachten hebben waardoor zij hun werk niet

Nadere informatie

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Informatie Algemeen Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 24 januari 2017 Deze informatie is bedoeld voor de deelnemers die de opleiding tot Ergocoach Zorg gaan volgen

Nadere informatie

Onze praktijk. Fysiotherapie. Manuele therapie. Kinderfysiotherapie. Sportfysiotherapie. Sporten onder begeleiding. Echografie. Voeding.

Onze praktijk. Fysiotherapie. Manuele therapie. Kinderfysiotherapie. Sportfysiotherapie. Sporten onder begeleiding. Echografie. Voeding. Onze praktijk Fysiotherapie Manuele therapie Kinderfysiotherapie Sportfysiotherapie Sporten onder begeleiding Echografie Voeding (Orthomoleculaire geneeskunde) Dry Needling Moderne praktijk Paramedisch

Nadere informatie

Reuma of artrose. En dan?

Reuma of artrose. En dan? Reuma of artrose Reuma of artrose. En dan? Evean helpt en wijst u de weg Evean. Midden in het leven. Reuma of artrose? Evean helpt u met alle zorg en aandacht Is bij u de diagnose reuma of artrose gesteld?

Nadere informatie

RSI. Informatie voor werknemers en werkgevers

RSI. Informatie voor werknemers en werkgevers RSI Informatie voor werknemers en werkgevers RSI RSI (Repetitive Strain Injury) is de veelgebruikte verzamelnaam voor klachten aan nek, bovenrug, schouders, armen, polsen en handen. Deze klachten komen

Nadere informatie

wie zijn wij Resultaatgericht voorspelbaar betrouwbaar innovatief doelmatig gepassioneerd

wie zijn wij Resultaatgericht voorspelbaar betrouwbaar innovatief doelmatig gepassioneerd 1 Resultaatgericht voorspelbaar betrouwbaar innovatief doelmatig gepassioneerd wie zijn wij? is de nieuwe naam van een van de grootste fysiotherapiepraktijken in de regio Venlo. Al sinds 1974 lopen wij

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken (EHBSO) Blessure preventie

Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken (EHBSO) Blessure preventie Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken (EHBSO) & Blessure preventie Wie zijn wij? Wij zijn Procare fysiotherapie met praktijkruimtes in Gorinchem, Vuren en Herwijnen. Onze praktijken bieden naast diverse specialisaties

Nadere informatie

Core training. Door: Roeland Smits. Roeland Smits Core training voor zwemmers 1

Core training. Door: Roeland Smits. Roeland Smits Core training voor zwemmers 1 Core training Door: Roeland Smits Roeland Smits Core training voor zwemmers 1 Voorbereiding krachttraining zwemmen: Core training: In eerste instantie zal er een grondige bases gelegd moeten worden waar

Nadere informatie

Bewegen via het Brein. Bewust uw lichaam onbewust leren gebruiken

Bewegen via het Brein. Bewust uw lichaam onbewust leren gebruiken Bewegen via het Brein Bewust uw lichaam onbewust leren gebruiken Denken, voelen en handelen Verkeerd gebruik van ons lichaam kan leiden tot klachten zoals rug-, nek- en hoofdpijn en hernia. Om deze klachten

Nadere informatie

Meten is weten : Naar hanteerbare presta-e- indicatoren van integrale aanpak gezinnen met mul-problema-ek. 14 november 2013 Dr.

Meten is weten : Naar hanteerbare presta-e- indicatoren van integrale aanpak gezinnen met mul-problema-ek. 14 november 2013 Dr. Meten is weten : Naar hanteerbare presta-e- indicatoren van integrale aanpak gezinnen met mul-problema-ek 14 november 2013 Dr. Rienk Prins 1 Thema s 1. Inleiding: enkele basisbegrippen (en voorbeelden):

Nadere informatie

Reuma of artrose. En dan?

Reuma of artrose. En dan? Reuma of artrose Reuma of artrose. En dan? Evean helpt en wijst u de weg 447.013 Evean. Midden in het leven. EVNZW20170578-Correctie folder Reuma en Artrose_DEF.indd 1 19/09/17 12:12 Reuma of artrose?

Nadere informatie

Naam:... man/vrouw. Geboortedatum:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:... adres:...

Naam:... man/vrouw. Geboortedatum:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Telefoonnummer:... Mobiel nummer:...  adres:... Aanmeldingsformulier Oncologische Revalidatie Jeroen Bosch Ziekenhuis Herstel & Balans of Fysieke training Om in aanmerking te komen voor Oncologische Revalidatie moet u het aanmeldingsformulier invullen

Nadere informatie

Inleiding. Reumatische ziekten

Inleiding. Reumatische ziekten De reumatoloog Inleiding Ieder jaar bezoekt een groot aantal mensen de huisarts met klachten van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen en botten). Vaak is de huisarts in staat de diagnose

Nadere informatie

Opleiden. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER

Opleiden. jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER HEALTHY Opleiden jouw gezondheid telt! HAIRDRESSER Opleiden Uitval is te voorkomen door het gericht opleiden van je personeel, met daarin veel aandacht voor arbo en gezondheid. De kosten van preventieve

Nadere informatie

Present. Gezond en vitaal aan het werk

Present. Gezond en vitaal aan het werk Present Gezond en vitaal aan het werk Uw werkgever heeft naast de collectieve zorgverzekering ook Present afgesloten bij Zilveren Kruis Achmea. Present biedt een compleet pakket aan diensten en maatregelen

Nadere informatie

Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen!

Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen! Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen! Waarom de meeste hardlopers klachten krijgen! In nederland hebben hebben we ongeveer 1,2 miljoen mensen die hardlopen. Hiervan komen er ongeveer 720.000 per

Nadere informatie

Rymedy & Sport. Wat is Raymedy? www.raymedycentrumeindhoven.nl

Rymedy & Sport. Wat is Raymedy? www.raymedycentrumeindhoven.nl Sport & Raymedy Wat is Raymedy? Rymedy & Sport (Top)sport draait om details Eén Procent kan het verschil maken tussen het podium en de zijdeur. Toppresta es leveren, wordt ook gezien als een ingewikkeld

Nadere informatie

Het Functionele Fitprogramma. Best Practice, december 2017

Het Functionele Fitprogramma. Best Practice, december 2017 Het Functionele Fitprogramma Best Practice, december 2017 Casus Bij Dunea zijn er diverse teams waar zich een combinatie van een aantal geïdentificeerde risico s op inzetbaarheid bij medewerkers voordoet

Nadere informatie

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES

Organisatiekracht. Mentale veerkracht. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES Mentale veerkracht MEER VEERKRACHT, MEER ENERGIE, BETERE PRESTATIES In de (top)sport is het een vast gegeven; wil je succesvol zijn als sporter dan investeer je in techniek en conditie, maar ook in mentale

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Maatwerk in verzuimbegeleiding

Maatwerk in verzuimbegeleiding Maatwerk in verzuimbegeleiding Verzuimpakket Compleet, Basis en Eigen Regie SAZAS dé verzuimspecialist Maatwerk in verzuimbegeleiding Als één van uw werknemers ziek wordt is dat vervelend. Dit raakt direct

Nadere informatie

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland

Dé VCA-specialist van Zuid-Nederland Toolbox: Fysieke belasting Het doel van een toolboxmeeting is om de aandacht en motivatie voor veiligheid en gezondheid binnen het bedrijf te verbeteren. Wat verstaan we onder fysieke belasting? De door

Nadere informatie

Infobrochure. Manueel hanteren van lasten

Infobrochure. Manueel hanteren van lasten Infobrochure Manueel hanteren van lasten Inhoud Infobrochure Manueel hanteren van lasten 1. Anatomie en inzicht in het lichaam 1.1 1.2 Wervelkolom Tussenwervelschijf 2. Oorzaken en risico's van (over)belasting

Nadere informatie

Adviezen bij KANS/rsi

Adviezen bij KANS/rsi Adviezen bij KANS/rsi U bent momenteel in behandeling wegens klachten aan arm, nek en schouders. Dit wordt ook wel KANS/rsi genoemd. Het begrip RSI (Repetitive Strain Injury) heeft in de praktijk een groot

Nadere informatie

Professionele Teamontwikkeling Leiderschap, & Managementtraining Events en locatieverhuur

Professionele Teamontwikkeling Leiderschap, & Managementtraining Events en locatieverhuur Professionele Teamontwikkeling Leiderschap, & Managementtraining Events en locatieverhuur Een unieke loca e in het prach ge Sauerland op steenworp afstand van Nederland Slechts 2 uur rijden vanaf Venlo,

Nadere informatie

jouw gezondheid telt! Ziekteverzuim HAIRDRESSER

jouw gezondheid telt! Ziekteverzuim HAIRDRESSER HEALTHY jouw gezondheid telt! Ziekteverzuim HAIRDRESSER Ziekteverzuim Ziekteverzuim komt altijd voor. Een hoog ziekteverzuim is een probleem. Hoog verzuim kan een financiële molensteen zijn en de teamsfeer

Nadere informatie

Medische Trainings Therapie

Medische Trainings Therapie Medische Trainings Therapie Medische Trainings Therapie Medische Trainings Therapie (MTT) is een vorm van training, waarbij u met specifieke oefeningen en/of oefenapparatuur op een verantwoorde wijze werkt

Nadere informatie

Inleiding Wat is fibromyalgie? Oorzaak van fibromyalgie

Inleiding Wat is fibromyalgie? Oorzaak van fibromyalgie FIBROMYALGIE 286 Inleiding Uw reumatoloog heeft u verteld dat u fibromyalgie hebt. Er komen ongetwijfeld veel vragen in u op. In deze folder proberen wij antwoord te geven op uw vragen. U leest meer over

Nadere informatie

Snel herstel en duurzame inzetbaarheid

Snel herstel en duurzame inzetbaarheid HR-professionals en leidinggevenden Snel herstel en duurzame inzetbaarheid Behandelcentrum voor bewegen en functioneren Samen resultaten boeken met eigen verantwoordelijkheid 2 De sleutel tot snel en duurzaam

Nadere informatie

Omgaan met fysieke belasting tijdens werk

Omgaan met fysieke belasting tijdens werk Omgaan met fysieke belasting tijdens werk Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van klachten en uitval door lichamelijk zwaar werk 1 Inhoud Inleiding 3 A Slim omgaan met fysieke belasting

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS)

Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) Centrum voor Revalidatie Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS) Het verloop, de symptomen en de behandeling Centrum voor Revalidatie Inleiding Uw arts heeft bij u de diagnose Complex Regionaal Pijn Syndroom

Nadere informatie

Verwijzers informatie.

Verwijzers informatie. Verwijzers informatie www.nordichealth.nl Volksgezondheid op z n Fins Nordic Health is een van oorsprong Fins bedrijf dat zich inzet voor een duurzame en effectieve revalidatie van rug en nekklachten.

Nadere informatie

Wij zijn Kantoor in beweging.

Wij zijn Kantoor in beweging. Wij zijn Kantoor in beweging. Wij maken iets los in ieder kantoor. WAT ONS BEWEEGT Kantoor in beweging, een familiebedrijf, creëert een gezonde werkomgeving voor zowel werknemer als werkgever. Afwisseling

Nadere informatie

fit for work AAN HET WERK BLIJVEN MET EEN CHRONISCHE AANDOENING HANDREIKING WERNEMER

fit for work AAN HET WERK BLIJVEN MET EEN CHRONISCHE AANDOENING HANDREIKING WERNEMER HANDREIKING WERNEMER AAN HET WERK BLIJVEN MET EEN CHRONISCHE AANDOENING fit for work Eén op de drie mensen krijgt te maken met een chronische aandoening. Werken met een chronische aandoening is goed mogelijk.

Nadere informatie

Revalidatieprogramma

Revalidatieprogramma Revalidatiegeneeskunde Revalidatieprogramma Chronische pijn Deze folder geeft u algemene informatie over revalidatie bij chronische pijn. Uiteraard komt de folder niet in plaats van een gesprek met uw

Nadere informatie

Mentaalrijk voor verwijzers. Integrale aanpak tot verhoogde mentale weerbaarheid. Voorkomt en reduceert verzuim.

Mentaalrijk voor verwijzers. Integrale aanpak tot verhoogde mentale weerbaarheid. Voorkomt en reduceert verzuim. Mentaalrijk voor verwijzers Integrale aanpak tot verhoogde mentale weerbaarheid. Voorkomt en reduceert verzuim. duurzaam resultaat wetenschappelijk onderbouwd Verminderde productiviteit en verzuim Iedere

Nadere informatie

UW BEDRIJF IN TOPVORM

UW BEDRIJF IN TOPVORM UW BEDRIJF IN TOPVORM Veel bedrijven hebben een hoger ziekteverzuim dan nodig is. Een gezonde levensstijl is daarom van belang. Belangrijk is dan om te bewegen onder deskundige begeleiding, zodat klachten

Nadere informatie

Behandelprogramma chronische pijn. Almere

Behandelprogramma chronische pijn. Almere Behandelprogramma chronische pijn Almere Voor wie is het behandelprogramma zinvol? Als eerdere behandelingen zoals fysiotherapie of een operatie niet geholpen hebben komen mensen met chronische pijn vaak

Nadere informatie

Manuele therapie bij heupklachten

Manuele therapie bij heupklachten Manuele therapie bij heupklachten Informatie voor cliënten Manuele therapie bij heupklachten Pijn in de lies of opstartproblemen na een tijdje zitten. U kunt in uw dagelijks leven behoorlijk last hebben

Nadere informatie

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI!

Hogeschool van Amsterdam. Beeldschermwerk? Voorkom RSI! Hogeschool van Amsterdam Beeldschermwerk? Voorkom RSI! RSI, dat krijg ik toch niet, dat krijgen anderen... Iedereen die dagelijks langer dan 2 uur ononderbroken op de computer werkt loopt het risico om

Nadere informatie

MART. Werk Agile vanuit je persoonlijke missie en vergroot je impact. Continue verbeteren. leiderschap. Team. Structuur. Proces. Reflectie.

MART. Werk Agile vanuit je persoonlijke missie en vergroot je impact. Continue verbeteren. leiderschap. Team. Structuur. Proces. Reflectie. Team leiderschap Continue verbeteren Structuur Proces Reflectie Innovatie kern activiteiten Agile Werken en Leiderschap voor Professionals Vergroot je zel ewustzijn in dit 9-maands intensief programma.

Nadere informatie

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 10 januari 2019

Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach Zorg startdatum 10 januari 2019 Informatie Algemeen Informatie, data en contactgegevens opleiding tot Ergocoach startdatum 10 januari 2019 Deze informatie is bedoeld voor de deelnemers die de opleiding tot Ergocoach gaan volgen verzorgd

Nadere informatie

Arbeidsrevalidatie Folder voor cliënten

Arbeidsrevalidatie Folder voor cliënten Arbeidsrevalidatie Folder voor cliënten Arbeidsrevalidatie Revant, jouw partner op weg naar een gezond leven. Hebt u al langere tijd fysieke en/of psychische klachten waardoor u werk of andere activiteiten

Nadere informatie

Maatwerk in verzuimbegeleiding

Maatwerk in verzuimbegeleiding Maatwerk in verzuimbegeleiding Verzuimpakket Compleet en Basis Maatwerk in verzuimbegeleiding Als één van uw werknemers ziek wordt is dat vervelend. Dit raakt direct uw bedrijfsvoering. Als werkgever bent

Nadere informatie

Patiënten Informatie Map Programma Terug naar Evenwicht

Patiënten Informatie Map Programma Terug naar Evenwicht Patiënten Informatie Map Programma Terug naar Evenwicht Deze Patiënten Informatie Map is eigendom van: Naam: De vinder van deze map wordt dringend verzocht contact op te nemen met de polikliniek van het

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt!

Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt! Verwijzers informatie Aanpak chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Mentaal & fysiek Het Rughuis helpt! Ernstige chronische rug-, bekken- en/of nekklachten Heeft uw patiënt ernstige chronische rug-,

Nadere informatie

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen.

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Een overzicht van ons aanbod in 2017-2018 Inhoud Inleiding: Samen investeren

Nadere informatie

Trilogie. Gezond en Fit op het Werk

Trilogie. Gezond en Fit op het Werk Trilogie Gezond en Fit op het Werk Forto Training & Opleiding Broeklaan 101 5953 NA Reuver (t) 077-4769500 (f) 077-4769501 www.forto-to.nl Januari 2005 Deel 1 Van onderen Til en werktechniek training Minder

Nadere informatie

Houding is een kunstige zaak

Houding is een kunstige zaak Contactdag Marfan, Fysiotherapie denker_small.jpg www.byrodin.nl 250x300 François Gérard, Portret van François Gérard, Portret van François Gérard, Portret van keizerin Joséphine.jpg www.artifex.nu Houding

Nadere informatie

AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING

AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING AANMELDINGSFORMULIER ONCOLOGISCHE NAZORG HERSTEL & BALANS OF FYSIEKE TRAINING Om in aanmerking te komen voor Oncologische Nazorg dient u het aanmeldingsformulier invullen en binnen drie weken retourneren

Nadere informatie

Noodzakelijke cultuurveranderingen in de orthopedische hulpmiddelenzorg?!

Noodzakelijke cultuurveranderingen in de orthopedische hulpmiddelenzorg?! Noodzakelijke cultuurveranderingen in de orthopedische hulpmiddelenzorg?! Presenta-eonderdelen: Beschikbaar kader voor kwalita-eve hulpmiddelenzorg De huidige prak-jk Waardoor wordt de prak-jk bepaald

Nadere informatie

Een effectiviteitsanalyse van de

Een effectiviteitsanalyse van de Verzuimende werknemers Een effectiviteitsanalyse van de verzuimbegeleiding door Top-Care Onderzoek naar de effectiviteit van de verzuimspecifieke aanpak van Top-Care Esther Hilbers 1 In deze rapportage

Nadere informatie

Effectief verzuim terugdringen

Effectief verzuim terugdringen Effectief verzuim terugdringen De tijd dat de overheid zorgde voor de Sociale Zekerheid is definitief voorbij. De overheid legt steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij werkgevers neer. De regels

Nadere informatie

Module Verzuim en Re-integratie 2015

Module Verzuim en Re-integratie 2015 Module Verzuim en Re-integratie 2015 Re. Entry is samenwerkingspartner binnen FIT Return (zie www.fit-return.nl) Inhoudsopgave Kennismakingsgesprek Re. Entry... 1 Fysiek 1: Wachtlijstbemiddeling voor consult

Nadere informatie

pedagogie van het jonge kind

pedagogie van het jonge kind BACHELOR pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching DE GEDRAGSINDICATOREN VOOR AFSTUDEERSTAGE (WIE DOET WAT? WELKE INDICATOREN? WELKE VERWACHTINGEN?) DEEL 1: WIE DOET WAT? ROL VAN DE STUDENT:

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord. Rugschool op Maat

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord. Rugschool op Maat UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Rugschool op Maat UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Uw revalidatiearts heeft u doorverwezen naar het behandelprogramma Rugschool op Maat

Nadere informatie

Salbar Health Concept op de werkvloer.

Salbar Health Concept op de werkvloer. Salbar Health Concept op de werkvloer. Salbar Health Concept op de werkvloer: voor bedrijven die gezonde werkomstandigheden willen scheppen Over de toename en de gevolgen van ziekteverzuim, RSI, burn-out

Nadere informatie

ADVIES NA RUGOPERATIE

ADVIES NA RUGOPERATIE ADVIES NA RUGOPERATIE TIPS IVM HEF-EN TILTECHNIEKEN - Patiëntinformatie - ANATOMIE VAN DE RUG De wervelkolom bestaat uit 7 halswervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, een heiligbeen en een staartbeen.

Nadere informatie

RADICULAIRE PIJN 1 STE LIJNSZORG

RADICULAIRE PIJN 1 STE LIJNSZORG Sluit de aanwezigheid van een onderliggende, erns ge pathologie uit; bij cluster van rode vlaggen, stuur de pa ënt ogenblikkelijk door (zie Kader 1) Als de radiculaire pijn minder uitgesproken is en ondergeschikt

Nadere informatie

Werken aan Werkvermogen. Verzuimkosten beheersen met duurzaam inzetbare werknemers

Werken aan Werkvermogen. Verzuimkosten beheersen met duurzaam inzetbare werknemers Werken aan Werkvermogen Verzuimkosten beheersen met duurzaam inzetbare werknemers De Nederlandse samenleving is erop gericht om burgers zo lang mogelijk te laten meewerken op de arbeidsmarkt. Om dat mogelijk

Nadere informatie

Momenteel zit ik op een goed project, dus geef ik er de voorkeur aan op loca e bij de klant te werken.

Momenteel zit ik op een goed project, dus geef ik er de voorkeur aan op loca e bij de klant te werken. P 1 PASSMAP Dankzij Passwerk heb ik na een lange zoektocht en na het volgen van vele opleidingen en het uitoefenen van minder leuke jobs, eindelijk iets gevonden wat ik graag doe en wat me voldoening schenkt.

Nadere informatie

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente

Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Beeldschermwerk en werken in de e-gemeente Voorbeelden van goede praktijken van gemeenten in de aanpak van beeldschermwerk Inhoudsopgave 6 3 2 6 Preventieve zorg, gedeelde verantwoordelijkheid bij gemeente

Nadere informatie