Checklist criteria duurzaamheidslabel voor grootkeukens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Checklist criteria duurzaamheidslabel voor grootkeukens"

Transcriptie

1 Checklist criteria duurzaamheidslabel voor grootkeukens Rob Renaerts Zaakvoerder CODUCO bvba/sprl Tel:0488/ MontSerratstraat 28, 1000 Brussel Ondernemingsnummer:

2 Werking erkenningssysteem Het label bestaat uit drie niveaus (sterren). Een eerste niveau met een reeks verplichte criteria gevolgd door twee hogere niveaus (sterren) waarbij een bepaalde score moet worden behaald op een breed gamma aan optionele criteria. Het eerste niveau bestaat uit een reeks van verplichte criteria die makkelijk te controleren zijn via een administratieve checklist. Hiervoor moet de keuken onder andere de menu's van de laatste 2 maanden doorgeven samen met een reeks van andere eenvoudig te verzamelen administratieve documenten. Er moet aan alle verplichte criteria worden voldaan alvorens het eerste niveau van het label kan worden behaald. De hogere niveaus (2 en 3 sterren) zijn gelinkt aan een reeks van optionele criteria waaraan een aantal punten wordt toegekend. In totaal zijn er maximaal 82 optionele punten te verdienen 1. Hoe meer criteria men vervuld, hoe hoger de score. Om het 2de niveau te bereiken moet 35% van de maximale score worden behaald. Om het hoogste niveau te bereiken moet 70% van de maximale score worden behaald. Een aantal optionele criteria zijn niet van toepassing voor bepaalde grootkeuken. Deze criteria worden buiten beschouwing gelaten voor het uitvoeren van de berekening van de score. 1 Voor sommige grootkeukens zijn bepaalde optionele criteria niet van toepassing. Hierdoor is het mogelijk dat het maximum aantal te verdienen optionele punten lager ligt dan 82 punten. 2

3 Verplichte criteria Bij de keuze van de verplichte criteria werden 2 richtlijnen gevolgd: het moet de keuken verplichten kennis te maken met alle principes van duurzame voeding goedgekeurd door de stakeholders het moet gaan om een instapniveau dat relatief eenvoudig kan worden behaald. De bewijslast voor alle criteria moet worden gebundeld in een administratief dossier. Het merendeel van de criteria worden gecontroleerd op basis van de menu's van de laatste twee maanden. Deze menu's moeten worden aangeleverd in het administratieve dossier. In de kolom verificatie staan de bijkomende gegevens die moeten worden aangeleverd ter controle van elk criterium. Criterium2 1. Minimale hoeveelheid biologische producten 2. De volgende vis wordt niet geserveerd. Verplicht of optioneel Verplicht Aankoop van 5 biologische ingrediënten het hele jaar door. Verplicht Korte uitleg Verificatie Uitzonderingen De ingrediënten mogen niet op de negatieve lijst van ingrediënten staan3. De volgende vissen staan niet op het menu: paling, griet, haai, marlijn, blauwvin tonijn, rog, red snapper, victoriabaars en wijting.4 Bijvoegen aankoopbonnen van de 5 ingrediënten gedurende de laatste 2 maanden. Grootkeukens met het Biogarantielabel zijn vrijgesteld Controle via de menu's van de laatste 2 maanden. 2 De stakeholders geven aan dat de criteria op regelmatige basis moeten worden aangepast om te voldoen aan de continue evolutie van het begrip duurzame voeding. 3 De negatieve lijst kan in de bijlage worden teruggevonden. 4 Deze lijst is een combinatie van de viswijzers van Delhaize en WWF.

4 De viswijzer van WWF moet verplicht worden uitgehangen in de grootkeuken. 3. Vegetarisch aanbod5 Verplicht Er wordt dagelijks een vegetarisch alternatief voorzien indien de keuken 3 of meer maaltijden serveert. 4. Seizoensgroenten Verplicht 5. Voldoen aan de huidige wetgeving en richtlijnen Verplicht Verplicht Indien er 2 maaltijden per dag worden aangeboden moet er iedere week een vegetarisch alternatief voorhanden zijn. Indien er slechts 1 maaltijd per dag geserveerd wordt, is er 1x per maand een vegetarische menu. Aanduiden van de seizoensgroenten in vet (of andere manier van aanduiden) op de menukaart. Verplicht X% van de groenten op de menukaart en de saladbar zijn seizoensproducten6 Er mag de laatste 3 jaar geen verwittiging zijn geweest door het FAVV. Controle via de menu's van de laatste 2 maanden De maaltijd is een volwaardig alternatief voor de dagschotel en wordt als dagschotel verkocht. Verplichte ondertekening van het charter donderdag veggiedag in geval van deelname aan de campagne. Controle via de menu's van de laatste twee maanden Opmerking: gerechten met meerdere groenten (bv. Spaghetti) worden niet in rekening gebracht Aangeven controlenummer FAVV Uitzonderingen in functie van het aantal aangeboden menu's. Uitzondering: voor de menu's voor baby's (jonger dan 1 jaar) is dit criterium niet van toepassing. 5 Definitie vegetarische maaltijd: een maaltijd, samengesteld uit ingrediënten die niet afkomstig zijn van gedode dieren (en die dus geen vlees (incl. kip), vis, zeevruchten, gelatine of dierlijk gestremde kaas bevatten). Een vegetarische maaltijd wordt hierbij beschouwd als volwaardig wanneer ze voorziet in voldoende vleesvervangende eiwitbronnen (75g à 100g per maaltijd). Voorbeelden van goede plantaardige eiwitbronnen zijn seitan, tofu, peulvruchten (linzen, bonen.), Quorn, veggieburgers op basis van voorgaande producten, noten of producten met noten, enzovoort. 6 Het percentage verschilt van maand tot maand en kan worden teruggevonden in bijlage 2. Er wordt gewerkt op basis van de seizoenskalender van Leefmilieu Brussel.

5 6. Minimale hoeveelheid producten uit sociaal verantwoorde productie Verplichte gescheiden afvalinzameling (in de zaal en de keuken). Recyclage frituurolie Verplicht Alle koffie en bananen zijn afkomstig uit sociaal verantwoorde productie7. Er is minimaal één thee verkrijgbaar uit sociaal verantwoorde productie. 7. Aanbod kraantjeswater Verplicht Er is kraantjeswater aanwezig in het restaurant of het is mogelijk kraantjeswater te bestellen. De verwittiging slaat enkel op de werking van de keuken en heeft geen betrekking op administratieve formaliteiten die niet vervuld werden. Controle aan de hand van foto's van selectieve afvalinzamelingssystemen in de grootkeuken. Bijvoegen aankoopbonnen van de 3 producten voor de laatste 2 maanden. waterfontein/karaf of de menukaart. Indien koffie niet wordt geserveerd aan het cliënteel (bijvoorbeeld: crèches of scholen) vervalt deze verplichting Uitzondering voor Horeca. Restaurants moeten niet voldoen aan dit criterium o.w.v. economische redenen. 8. Gezonde voeding Behalen van minimaal 3 punten uit de lijst van optionele criteria Zie lijst criteria gezonde voeding Zie lijst criteria gezonde voeding 7 De volgende labels worden aanvaard als bewijsmateriaal: Max Havelaar, Utz Certified, Bio-équitable, Hand-in-hand, Ecocert équitable of Rain Forest alliance. Ook producten van het merk Oxfam worden aanvaard.

6 inzake voeding gezonde 9. Voedselverspilling Behalen van minimaal 2 punten uit de lijst van optionele criteria inzake voedselverspilling Zie lijst criteria voedselverspilling Zie lijst criteria voedselverspilling 10. Informatie gebruikers Verplicht Het charter met de verplichte criteria wordt uitgehangen. Dit criterium moet slechts worden vervuld na goedkeuring van de aanvraag. Een foto als bewijsmateriaal moet worden doorgestuurd. Uitzondering: restaurants zijn niet verplicht het charter uit te hangen en informatie aan te bieden over de verschillende thematieken. Op dezelfde plaats wordt gedurende het ganse jaar informatie aangeboden over één of meer van de volgende producten: duurzame vis biologische teelt eerlijk handel vegetarisme en/of plant-aardige eiwitten lokale seizoensproducten voedselverspilling De grootkeukens worden aangemoedigd 6 keer per jaar het informatieaanbod aan te passen. Er wordt 1x per jaar een informatie campagne opgezet inzake duurzame voeding. Er worden foto's toegevoegd van de laatste campagne Voor crèches moet de informatiecampagne zich richten tot de ouders.

7 11. Vorming van keukenpersoneel Verplicht Er is minimaal 1 jaarlijkse vorming inzake duurzame voeding voor de verantwoordelijke van de keuken of de aankoopdienst. Er wordt een factuur of attest van de laatste/komende vorming toegevoegd. Keukens die het labels wensen aan te vragen, moeten de cyclus van vormingen van Leefmilieu Brussel inzake duurzame grootkeukens doorlopen hebben. De keukens geven de namen van de personen door die de vormingscyclus gevolgd hebben. Controle gebeurt via de aanwezigheidslijsten van de vormingen.

8 Optionele criteria: milieucriteria (34 punten) Criterium Verplicht of optioneel Servetten 1 punt Er worden enkel servetten of slabben uit textiel gebruikt of de papieren servetten zijn 100% gerecycleerd of dragen ze een erkend Ecolabel. Producten uit het 5de gamma worden niet gebruikt. Aankoop duurzame nietalcoholische dranken9 OF Korte uitleg Verificatie Uitzonderingen Er is een distributeur die servetten per stuk uitdeelt Controle aan de hand van aankoopdocumenten 1 punt Enkel toegestaan in noodgevallen 8. Controle van de keuken. Uitzondering: het leveren van afgewerkte maaltijden aan een organisatie valt niet onder producten van het 5de gamma. Minimaal 3 producten : 1 punt Hieronder worden de volgende producten verstaan: frisdranken en aankoopdocumenten of de Uitzondering: Voor restaurants mogen onder geen enkel voorwendsel producten van het 5de gamma worden gebruikt. 8 Onder noodgevallen wordt verstaan het niet leveren van producten de dag van de bereiding. Onder producten uit het 5de gamma worden verstaan: alle volledig afgewerkte gerechten. 9 De volgende labels worden aanvaard als bewijsmateriaal: alle biolabels, Max Havelaar, Utz Certified, Bio-équitable, Hand in Hand, Ecocert équitable of Rain Forest alliance. Ook producten van het merk Oxfam worden aanvaard.

9 Aankoop duurzame alcoholische dranken Aankoop duurzame voorverpakte desserts Alle eieren zijn vers en uit vrije uitloop. 100% duurzaam aanbod: 2 punten Minimaal 3 producten : 1 punt 100% duurzaam aanbod: 2 punten Minimaal 3 varianten : 1 punt 100% duurzaam aanbod: 2 punten 1 punt fruitsappen. Hieronder worden de volgende producten verstaan: wijn, bier, cider, sterke drank,... Hieronder worden de volgende producten verstaan: (drink)yoghurt, koekjes, wafels, muesli, chocoladerepen,... eiernummer. menukaart. aankoopdocumenten of de menukaart. aankoopdocumenten of de menukaart. Foto van de eieren of bestelbon. Alle eieren zijn vers en biologisch 2 punten Aankoop duurzame vis 10-50%: 1 punt > 50%: 2 punten Het percentage duurzame vis van de laatste 2 maanden wordt berekend op basis van de financiële waarde10. aankoopdocumenten van de laatste twee maanden. De indiener levert zowel de aankoopdocumenten van duurzame vis als nietduurzame vis aan zodat de berekening kan worden uitgevoerd. 10 MSC en ASC label wordt aanvaard als duurzame vis. Biologische vis wordt niet in rekening gebracht aangezien deze reeds verrekend wordt in het criterium biologische producten.

10 De volgende vis wordt niet geserveerd. Herbruikbare drankverpakkingen 2 punten De volgende vissen staan niet op het menu: calamaris, goudbrasem, grijze garnalen, heilbot, krab, kreeft, poon, roodbaars, schartong, staartvis, zeebaars, zeewolf11 2 punten 90% van het productaanbod van dranken bezit een herbruikbare verpakking Broodbeleg 2 punten Er wordt minstens 1 soort plantaardig veganistisch broodbeleg geserveerd12 Vermelding herkomst van de ingrediënten Gebruik vergeten groenten 2 punten 2 punten Van alle ingrediënten met >3% van het gewicht van het bord wordt de herkomst vermeld 1x per maand wordt een vergeten groenten gebruikt13. Vegetarisch aanbod 2 punten Voor grootkeukens met drie of meer maaltijden: op donderdag zijn er 2 vegetarische alternatieven. Voor grootkeukens met 2 maaltijden: er is dagelijks een vegetarisch alternatief. Voor grootkeukens met één Controle via de menu's van de laatste 2 maanden. aankoopdocumenten of een foto van het aanbod aankoopdocumenten of een foto van de menukaart Controle via de menu's van de laatste 2 maanden Controle via de menu's van de laatste 2 maanden Controle via de menu's van de laatste 2 maanden. Uitzondering voor Horeca zaken (moeilijkheid te voldoen aan dit criterium indien men over een groot aanbod dranken beschikt) Uitzonderingen in functie van het aantal aangeboden menu's. 11 Deze lijst is een combinatie van de viswijzers van Delhaize en WWF. 12 Confituren, choco of andere vormen van zoet broodbeleg worden niet toegestaan. Veganistische producten bevatten geen enkel ingrediënt van dierlijke oorsprong. 13 De volgende producten worden beschouwd als een vergeten groente: koolrabi, pastinaak, kardoen, topinamboer, schorseneren, snijbiet, wortelpeterselie, raapstelen, postelein, rammenas, patisson, boerenkool, andijvie, zeekraal, tuinbonen en waterkers, butternut, courge de spaghetti

11 maaltijd: 1x per week is er een vegetarisch alternatief Brood 2 punten Er wordt enkel biologische brood gebruikt. Systeem biomethanisatie compostering Seizoensgroenten producten van 2 punten Alle groenten en fruitafval wordt of gebiomethaniseerd of gecomposteerd. 1 tot 3 punten (zie bijlage 2) Enkel van toepassing voor groenten aanwezig op de menukaart en de saladbar aankoopdocumenten of certificatie. Bijvoegen van foto installatie of contract met verwerker. Controle via de menu's van de laatste 2 maanden Opmerking: menu's met meerdere groenten (bv. Spaghetti) worden niet in rekening gebracht Certificatie Biogarantie 3 punten Aanvragen van de certificatie van het label biogarantie voor minimaal 9 ingrediënten of één schotel of gebaseerd op een percentage. Controle aan de hand van de certificatie.

12 Optionele criteria: Socio-economische criteria (14 punten) Criterium Verplicht of optioneel Vormingen personeel 1 punt Er is minimaal 2 maal per jaar een opleiding inzake duurzame voeding voor de verantwoordelijke van de keuken. Producten uit sociaal verantwoorde productie Korte uitleg Verificatie Uitzonderingen Er worden minimaal 2 bijkomende producten aangekocht. Er wordt een factuur of aanwezigheidsattest van de laatste/komende vorming toegevoegd aan het dossier. aankoopdocumenten Goede arbeidsomstandigheden14 Fair trade15 1 punt 2 punten De producten zijn moeten minimaal 6x per jaar op het menu staan. Nietduurzame varianten worden niet langer gebruikt. Informatie gebruikers 1 punt 2 punten Er wordt 1x iedere 6 maanden een informatie campagne opgezet Er wordt 1x iedere 3 maanden een informatie campagne opgezet Er worden foto's van de campagne toegevoegd aan het dossier 3 punten Er wordt 1x iedere 2 maanden een informatie campagne opgezet Opleiding werklozen16 langdurig 2 punten Er staat minimaal één langdurig werkloze op de loonlijst Activa-kaart van de betrokken werknemer. 14 De volgende labels gelden als bewijsmateriaal: Utz Certified en Rain forest alliance 15 De volgende labels en merken gelden als bewijsmateriaal: IMO, Ecocert, Oxfam en Max Havelaar 16 De voorwaarden voor inschakeling van langdurig werklozen kunnen worden teruggevonden op

13 Inschakeling arbeidsgehandicapten17 Korte keten 1-2 leveranciers: 2 punt 3-5 leveranciers: 3 punten > 5 leveranciers: 4 punten 2 punten Er staat minimaal één arbeidsgehandicapte op de loonlijst De aankoop moet rechtstreeks bij de producent gebeuren Activa-kaart van de betrokken werknemer. Controle van de lijst van producenten aan de hand van de bijhorende facturen. Controle gebeurt op basis van het contract. Het is toegestaan op te werken met een transporteur voor de ophaling van de producten. 17 Er wordt momenteel nagevraagd welke de criteria zijn en op welke manier dit best kan worden aangetoond.

14 Optionele criteria: voedselverspilling (13 punten, waarvan 2 verplicht) Aanwezigheid receptenfiches van 1 punt Basisingrediënten en hun hoeveelheden per gerecht per persoon en de bereidingswijze worden vermeld in de receptenfiche. De receptenfiches van de laatste week worden toegevoegd. Voedselresten worden op systematische wijze hergebruikt 1 punt Enkele voorbeelden: - Oud brood in paneermeel omzetten Een beschrijving van de gebruikte praktijken wordt toegevoegd aan het dossier.. Niet van toepassing voor crèches. Geïnformatiseerd systeem voor het beheer van de stock Aanbod kleine porties (of verkoop op gewicht) en /of saladebar au poids Systematisch meetsysteem voor voedselverspilling - Gekookte groenten worden gebruikt als basis van de soep 1 punt Dit systeem geeft een dagelijkse opvolging van de producten in de stock. 2 punten Het is mogelijk een kleine portie van het standaardmenu te krijgen tegen een gereduceerde prijs Er is een duidelijke communicatie om de bezoeker te informeren over de mogelijkheid een kleine portie te verkrijgen 2 punten Er is een systeem dat de elke dag de voedselverspilling bijhoudt. Ophaling overschotten 3 punten De overschotten worden uitgedeeld via een voedselbedelingsorganisatie Een beschrijving van het systeem wordt toegevoegd aan het dossier. Foto van de menukaart Een beschrijving van het meetsysteem wordt toegevoegd aan het dossier. Bewijs van contract met voedselbank Saladbar op basis van gewicht enkel bij aanwezigheid van een zelfbedieningssaladebar. Kinderporties zijn niet toegelaten. Niet van toepassing voor creches en scholen Niet van toepassing voor

15 Aanwezigheid bestelsysteem voor de maaltijden 3 punten Er is een bestelsysteem aanwezig OF een systeem voor inschatten van de verkochte hoeveelheden Een beschrijving van het bestelsysteem of systeem voor het inschatten van de verkochte hoeveelheden wordt toegevoegd aan het dossier. creches

16 Optionele criteria:gezondheidscriteria (21 punten waarvan 3 verplicht) Aanwezigheid receptenfiches Criterium Verplicht of optioneel van 1 punt Basisingrediënten en hun hoeveelheden per gerecht per persoon en de bereidingswijze worden vermeld in de receptenfiche. Korte uitleg Verificatie Uitzonderingen De receptenfiches van de laatste week worden toegevoegd. Er worden 2 soorten vers seizoensfruit aangeboden als dessert 1 punt De prijs van het fruit mag niet hoger liggen dan de prijs van de nietgezonde desserts. De herkomst van het fruit moet worden aangeduid18. Foto van het aanbod en de menukaart. Uitzondering: voor keukens met slechts één dessert moet één maal per week vers fruit als dessert worden aangeboden. De sandwiches / boterhammen worden geserveerd zonder mayonaise of andere industriële sauzen 1 punt Er wordt vermeld op de kaart dat de sandwiches / boterhammen geen mayonaise of andere industriële sauzen bevatten. Verse soep 1 punt De soep wordt gemaakt van verse of gerecupereerde groenten zonder toevoeging ingrediënten die Foto van de menukaart receptenfiche De volgende groenten mogen in voorverpakte vorm gebruikt worden: tomaten in blik, 18 Het fruit is bij voorkeur lokaal en seizoensgebonden.

17 Publicatie van de ingrediënten van de maaltijden De saladbar bestaat voor X% uit verse seizoensproducten en / of plantaardige proteïnen Portie vlees glutamaat bevatten. 1 punt Alle ingrediënten met >3% worden vermeld 50% of meer: 2 punten 90% of meer: 3 punten Optioneel: < 140g: 1 punt < 120g: 2 punten < 100g: 3 punten Hierbij gaat het om verse seizoensgroenten of vegetarische proteïnen enkel gekruid met kruiden en/of oliën. De gemiddelde portie van één stuk vlees in de dagmenu bedraagt... voor de leeftijdscategorie 6 tot 99j Voor peuters (1,5-3j) worden de grammages gedeeld door 2. Controle in de zaal (foto's worden toegevoegd in het dossier) Foto van het aanbod Controle via receptenfiche van de laatste maand champignons, asperges, erwten, bonen, spinazie Niet van toepassing voor creches Geen criteria voor baby's (<1jaar). Voor kleuters (3-6j) worden de grammages gedeeld door 1,33. Portie groenten Optioneel: > 200g: 1 punt > 250g: 2 punten > 300g: 3 punten De gemiddelde portie rauwe groenten in de dagmenu bedraagt... voor de leeftijdscategorie 6 tot 99j. Voor peuters (1,5-3j) worden de grammages gedeeld door 3. Controle via receptenfiche van de laatste maand Voor kleuters (3-6j) worden de grammages gedeeld door 2. Voor geriatrische patiënten worden d

18 De voedingswaarde van één maaltijd wordt aangeduid De voedingswaarde van alle maaltijden wordt aangeduid Frisdranken worden niet verkocht Gefrituurde zetmeelproducten 1 punt 2 punten grammage gedeeld door 1,25 De voedingswaarde (Kcal, vetten, suikers, eiwitten, vezels) van de maaltijden wordt aangeduid 2 punten Er worden enkel fruitsappen, water, wijn en bier verkocht. 3 punten Gefrituurde feculenten (frieten, kroketten...) worden max. 1x per maand geserveerd in de dagmenu's menukaart. Foto van het aanbod en controle ter plekke. Controle via de menu's van de laatste 2 maanden. Niet van toepassing voor creches Uitzondering voor HORECA

19 Bijlage 1: Lijst met niet-toegestane biologische producten Kruiden en specerijen Geen enkele kruid of specerij, noch oliën en azijn voor het op smaak brengen van de gerechten wordt aanvaard als gebruik van een biologisch ingrediënt. Voorverpakte producten Alle dranken, voorverpakte desserts en overige voorverpakte producten die rechtstreeks aan de consument worden verkocht, komen niet in aanmerking aangezien ze reeds in de andere criteria zijn opgenomen. Brood Brood komt niet in aanmerking aangezien dit op een andere manier kan worden gevaloriseerd bij aanvraag van het label. Overige producten Alle producten moeten minimaal 6x per jaar worden geserveerd. Dit moet worden bewezen aan de hand van de menu's of de aangekochte hoeveelheden.

20 Bijlage 2: Minimale percentages seizoensproducten De controle gebeurt aan de hand van de seizoenskalender van Leefmilieu Brussel. Verplicht 1 punt 2punten 3 punten Maand januari 25% 30% 40% 50% februari 20% 25% 35% 45% maart 20% 25% 35% 45% april 15% 20% 25% 30% mei 25% 30% 40% 50% Juni 40% 50% 60% 70% Juli 60% 70% 80% 90% augustus 70% 80% 90% 100% september 70% 80% 90% 100% oktober 50% 60% 70% 80% november 30% 35% 45% 55% december 25% 30% 40% 50%

21

Bijlage 2 Technische bepalingen over de voedingsgerelateerde inhoud van de concessie van RESTO BEL

Bijlage 2 Technische bepalingen over de voedingsgerelateerde inhoud van de concessie van RESTO BEL 1 Bijlage 2 Technische bepalingen over de voedingsgerelateerde inhoud van de concessie van RESTO BEL Via de concessie van RESTO BEL wenst Leefmilieu Brussel een smakelijke, gezonde en gevarieerde voeding

Nadere informatie

BESTEK Controle inzake de duurzaamheidscriteria van de catering van collectiviteiten

BESTEK Controle inzake de duurzaamheidscriteria van de catering van collectiviteiten BESTEK Controle inzake de duurzaamheidscriteria van de catering van collectiviteiten INLEIDENDE OPMERKING TOT HET BESTEK Dit lastenboek heeft als doel de aanbestedende overheid de mogelijkheid te geven

Nadere informatie

BESTEK Aankoop van duurzame levensmiddelen

BESTEK Aankoop van duurzame levensmiddelen BESTEK Aankoop van duurzame levensmiddelen INLEIDENDE OPMERKING TOT HET BESTEK Dit document stelt de duurzaamheidscriteria voor die overheden kunnen opnemen in hun overheidsopdrachten inzake de aankoop

Nadere informatie

Eten we duurzaam? Pistes om groen te eten.

Eten we duurzaam? Pistes om groen te eten. Vergroening van de overheidsaankopen in het Brussels Gewest: Raphaël Dugailliez Expert, consultant en lesgever 18 november 2010 Actiris Séance d information Eten we duurzaam? Pistes om groen te eten. Milieucriteria

Nadere informatie

Studienamiddag: Duurzaamheid in de Grootkeuken

Studienamiddag: Duurzaamheid in de Grootkeuken Studienamiddag: Duurzaamheid in de Grootkeuken Impact consumptiegedrag Hefbomen naar verandering Aankoopbeleid van voedingssector verduurzamen Actieve gedragsverandering van BE consument Verduurzamen

Nadere informatie

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL

VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL VRIJE UNIVERSITEIT BRUSSEL Een duurzame grootkeuken in Etterbeek. Universiteit - www.vub.be Projectdragers & contact: Mr. Philippe Merckx, Diensthoofd Restaurant, pmerckx@vub.ac.be Mevr. Rebecca Lefevere,

Nadere informatie

Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint

Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint Activiteit 3: aan de slag met de waterfoodprint Doelstellingen De leerlingen kunnen voor een menu berekenen wat de water- en ecologische voetafdruk is van de ingrediënten. De leerlingen kunnen voor een

Nadere informatie

RESTAURANTGIDS FASE 1 EN 2

RESTAURANTGIDS FASE 1 EN 2 RESTAURANTGIDS FASE 1 EN 2 Kyalin. Uw persoonlijk afslankprogramma! 1 Uw voeding gezond en evenwichtig samenstellen kunt u het gemakkelijkste bij u thuis. Dan weet u welke ingrediënten in de gerechten

Nadere informatie

Eiwitbeperkt dieet. Over een eiwitbeperkt dieet. Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag

Eiwitbeperkt dieet. Over een eiwitbeperkt dieet. Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag Eiwitbeperkt dieet Almere, Dieetadvies voor: Eiwitbeperkt à gram eiwit per dag Natriumbeperkt à 2400 mg natrium per dag (6 gram zout) Over een eiwitbeperkt dieet U heeft het advies gekregen een eiwitbeperkt

Nadere informatie

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek

VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek VOEDINGSDRIEHOEK: Gezond en duurzaam eten met de voedingsdriehoek Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit. Onderwerp: Overeenkomst met betrekking tot niet-exclusief gebruiksrecht 'Donderdag Veggiedag' - Goedkeuring

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit. Onderwerp: Overeenkomst met betrekking tot niet-exclusief gebruiksrecht 'Donderdag Veggiedag' - Goedkeuring GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 19 januari 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00073 Onderwerp: Overeenkomst met betrekking tot niet-exclusief gebruiksrecht 'Donderdag Veggiedag' - Goedkeuring

Nadere informatie

Bijdrage (%) van maaltijden aan de consumptie van groepen

Bijdrage (%) van maaltijden aan de consumptie van groepen Tabel 25 Bijdrage (%) van maaltijden aan de consumptie van groepen voedingsmiddelen Project : Basis rapportage VCP (SAS) Weergave: Gewogen, vast aantal van 2 dagen, naar gebruik van consumptietypering

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Taken voor Module 1

Inhoudsopgave. Taken voor Module 1 wr kbok, S I T A u T I S R L TAKN, N N S S L L D O M MTHODN Inhoudsopgave Taken voor Module 1 1.1 Vegetarisme van gisteren tot vandaag... 4 Leersituatie: veggie of niet?... 4 1.2 Waarom kiezen mensen in

Nadere informatie

standaard gebruikers Voedingsmiddel gemiddelde afwijking aantal [%] Overigen 112 92 4952 83 td ochtend 0 4 6 0 td middag 1 7 49 1 td avond 1 11 63 1

standaard gebruikers Voedingsmiddel gemiddelde afwijking aantal [%] Overigen 112 92 4952 83 td ochtend 0 4 6 0 td middag 1 7 49 1 td avond 1 11 63 1 Tabel 24 Dagelijkse consumptie van groepen voedingsmiddelen door diverse bevolkingsgroepen naar tussendoorgebruik (berekening bij gebruikers van tussendoortjes) Project : Basis rapportage VCP (SAS) Weergave:

Nadere informatie

Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen

Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen Tabel 18 Bijdrage (%) van de tussendoortjes aan de consumptie van productgroepen in drie voedselconsumptiepeilingen Bijdrage (%) van tussendoortjes aan de consumptie van groepen voedingsmiddelen bij de

Nadere informatie

DE MAAND ZONDER SUIKER

DE MAAND ZONDER SUIKER DE MAAND ZONDER SUIKER Spelregels Hoe werkt het experiment? De maand november is voor Kassa de Maand Zonder Suiker. Helemaal suikervrij is niet gezond: in fruit zit bijvoorbeeld van nature suiker, maar

Nadere informatie

Stad Gent biedt lekkere, gezonde en duurzame schoolmaaltijden aan vanaf 2017

Stad Gent biedt lekkere, gezonde en duurzame schoolmaaltijden aan vanaf 2017 Stad Gent biedt lekkere, gezonde en duurzame schoolmaaltijden aan vanaf 2017 De Stad Gent heeft een nieuwe partner voor het leveren van lekkere, gezonde en duurzame schoolmaaltijden. Zo zet het stadsbestuur

Nadere informatie

Koolhydraatarm dieet PET/CT. Nucleaire geneeskunde

Koolhydraatarm dieet PET/CT. Nucleaire geneeskunde Koolhydraatarm dieet PET/CT Nucleaire geneeskunde Het is belangrijk om 24 uur vóór het PET/CT onderzoek een koolhydraat arm dieet te volgen. De laatste twaalf uur vóór het onderzoek moet u nuchter blijven.

Nadere informatie

1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest

1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest 1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest 4. Goede indeling van het bord 3. Goede vulling van het bord 6. Goede hoeveelheid kiezen 5. Goede keuze maken 8. Drink geen vruchtensap 7. Gedroogd of

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis

Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis Duurzame overheidsopdracht-fiche: basis 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een eerlijke

Nadere informatie

1,6 miljoen. Fairtrade in het Zuiden 87,7% 12,3% leden. kleinschalige boeren. arbeiders. kleinschalige boeren en arbeiders binnen Fairtrade.

1,6 miljoen. Fairtrade in het Zuiden 87,7% 12,3% leden. kleinschalige boeren. arbeiders. kleinschalige boeren en arbeiders binnen Fairtrade. Jaarcijfers Fairtrade in het Zuiden arbeiders en Dit zijn cijfers die verzameld zijn in op basis van auditrapporten van FLO Cert. Ze zijn verwerkt door Fairtrade International in en gepubliceerd begin

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2017 gedurende 600 minuten consumptief-horeca BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 16 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar

Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Wat is goede voeding? Aanbevelingen & tips voor kinderen 9 t/m 18 jaar Gezonde leefstijl Ben jij benieuwd hoe je gezond kunt eten? Daar kan de Schijf van Vijf je bij helpen. Door iedere dag producten uit

Nadere informatie

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn

Gezonde Voeding. Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Gezonde Voeding Nieuwe voedingsdriehoek Heleen Casteleyn Een juiste balans voor gezondheid en milieu 3 uitgangspunten: Meer plantaardige producten dan dierlijke Vermijden van ultrabewerkte producten Verspil

Nadere informatie

FOSFOR QUIZ : WORDT FOSFORSLIM!

FOSFOR QUIZ : WORDT FOSFORSLIM! FOSFOR QUIZ : WORDT FOSFORSLIM! 1) Omcirkel de maximaal toegelaten hoeveelheid fosfor per dag voor hemodialyse patiënten 1. 200 mg 500 mg 2. 800 mg 1400 mg 3. 2100 mg 2750 mg 4. 3000 mg 3500 mg Antwoord

Nadere informatie

10 tips voor een gezond eetpatroon

10 tips voor een gezond eetpatroon 10 tips voor een gezond eetpatroon Vermageringsdieet weinig eten Eet voldoende laag-energetisch voedingsmiddelen: Vermijd hoog-energetische voedingsmiddelen: de meeste soorten groenten de meeste verse

Nadere informatie

Voeding na transplantatie. 2013 Universitair Ziekenhuis Gent

Voeding na transplantatie. 2013 Universitair Ziekenhuis Gent Voeding na transplantatie 1 Algemene voedingsrichtlijnen Jemina Van Loo 24/06/2013 2 Inleiding Optimale gezondheid bereiken of bewaren 1) Medicatie 2) Gezonde voeding gezond gewicht gezonde voedingskeuzes

Nadere informatie

Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE

Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE Resultaten Panelonderzoek VOEDSELFRAUDE 2015 September 2016 1 Wat is voedselfraude volgens consumenten? Bij verkoop van voedsel onjuiste informatie vermelden Dat er opzettelijk met ons voedsel gerommeld

Nadere informatie

Adres: Ons adres is Halvemaanstraat 30, 5651 BP te Eindhoven.

Adres: Ons adres is Halvemaanstraat 30, 5651 BP te Eindhoven. Het vergader- en dinerhuisje van Piet Hein Eek is gelegen op het perron achter het restaurant. Deze ruimte is te huur voor een vergadering of een gezellig privé dinertje. Info facts: De huur voor het vergader-

Nadere informatie

Bereide maaltijden ( 151

Bereide maaltijden ( 151 Bereide maaltijden Bereide maaltijden Bereide of kant-en-klaar gerechten vinden meer en meer hun ingang in onze dagelijkse voeding. We hebben niet altijd de mogelijkheid om dagelijks met volle moed een

Nadere informatie

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid

Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid Duurzame overheidsopdracht-fiche: uitgebreid 1) Onderwerp 1) Voedsel en dranken uit de organische voedingsproducten en geproduceerd op een milieuvriendelijke wijze EN / OF 2) Voedsel en dranken die een

Nadere informatie

De interne werking van de collegekeuken. Een evenwichtig aanbod om gevarieerd te eten

De interne werking van de collegekeuken. Een evenwichtig aanbod om gevarieerd te eten De interne werking van de collegekeuken onder het motto Een evenwichtig aanbod om gevarieerd te eten De De interne keuken - voorstelling - van van een een dag dag De De interne interne keuken keuken -

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. VIGeZ 2012

De actieve voedingsdriehoek. VIGeZ 2012 De actieve voedingsdriehoek VIGeZ 2012 De actieve voedingsdriehoek Geeft weer - Wat je dagelijks zou moeten eten - Hoeveel je best beweegt Voor iedereen vanaf 6 jaar De actieve voedingsdriehoek Is gebaseerd

Nadere informatie

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht

Schijf van Vijf-spel. Opdracht 4C. Opdracht Opdracht 4C Schijf van Vijf-spel Opdracht Doel: Introductie: 15 min. Opdracht 1: Opdracht 2: Kinderen worden bewust gemaakt van wat gezonde basisvoeding is. Dit zijn producten uit de Schijf van Vijf. Als

Nadere informatie

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Let op: u hoeft dit dieet alleen te volgen als u als voorbereiding Dieet en nuchter heeft. Het is belangrijk dat u de dag voor het onderzoek tot de laatste 6 uren voor

Nadere informatie

PROGRAMMA «DUURZAME KANTINES»

PROGRAMMA «DUURZAME KANTINES» PROGRAMMA «DUURZAME KANTINES» Op weg naar duurzame grootkeukens in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 73.14 miljoen... dat is het aantal maaltijden dat jaarlijks opgediend wordt in de grootkeukens van

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

VOEDING OP DE BUURDERIJ

VOEDING OP DE BUURDERIJ VOEDING OP DE BUURDERIJ De voeding op de Buurderij voldoet aan de richtlijnen Gezonde Voeding van het Voedingscentrum. Per 1 januari 2018 is er gemiddeld 6,60 beschikbaar per bewoner per dag voor het eten.

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Hongaarse goulash

Artikelnummer: EAN: Hongaarse goulash Henri Langzaam, op lage temperatuur gegaard biologisch Eco Fields rundvlees, in een saus met paprika, ui, prei en champignons. EAN: 8713041843247 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele

Nadere informatie

Loes Neven, Erika Vanhauwaert en Krista Morren BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN

Loes Neven, Erika Vanhauwaert en Krista Morren BEWUST ETEN KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN Loes Neven, Erika Vanhauwaert en Krista Morren KIEZEN, KOPEN EN KLAARMAKEN DE ACTIEVE VOEDINGSDRIEHOEK GROEP PER GROEP WEETJE DEHYDRATEREND EFFECT VAN ALCOHOL EN KOFFIE Alcoholische dranken hebben een

Nadere informatie

Voorkom Zwangerschapsdiabetes

Voorkom Zwangerschapsdiabetes Voorkom Zwangerschapsdiabetes Steeds meer zwangere vrouwen krijgen zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker). Deze folder geeft informatie over gezond eten en bewegen tijdens zwangerschap. Wat is zwangerschapsdiabetes?

Nadere informatie

CSC-CAT1201 - BIJLAGE 3 Milieukundige specificaties van de markt

CSC-CAT1201 - BIJLAGE 3 Milieukundige specificaties van de markt CSC-CAT1201 - BIJLAGE 3 Milieukundige specificaties van de markt De Koninklijke Muntschouwburg draagt aandacht voor het milieu en voor sociale aspecten hoog in het vaandel. Dit engagement wordt op een

Nadere informatie

Het verduurzamingstraject van de VUB Resto. Van donderdag-veggiedag naar elke dag-vegandag

Het verduurzamingstraject van de VUB Resto. Van donderdag-veggiedag naar elke dag-vegandag Het verduurzamingstraject van de VUB Resto Van donderdag-veggiedag naar elke dag-vegandag 23-11-2016 2 Charter duurzame voeding Sustainability is one of the core values of the Vrije Universiteit Brussel.

Nadere informatie

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten

Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Bijlage: Dieet zonder koolhydraten Let op: u hoeft dit dieet alleen te volgen als u als voorbereiding Dieet en nuchter heeft. Het is belangrijk dat u de dag voor het onderzoek tot de laatste 6 uren voor

Nadere informatie

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen

VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Gezond eten Opleiding Lekker en gezond eten met kinderen tips and tricks VC Groot Dilbeek Denkcel opleidingen Lifestyle bij VC Groot Dilbeek gezond eten We willen als club ons steentje bijdragen om de

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: Spaanse paella

Artikelnummer: EAN: Spaanse paella Henri Spaans rijstgerecht met mosselen, grote garnalen, witvis, kip en groenten. EAN: 8713041859088 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Paella Rijstgerecht met mosselen,

Nadere informatie

Voedingskundige criteria reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen - Reclame Code voor Voedingsmiddelen 2015

Voedingskundige criteria reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen - Reclame Code voor Voedingsmiddelen 2015 Categorie 1: Plantaardige en Dierlijke oliën en vetten, incl. smeer-en bereidingsvetten alsmede sauzen die op emulsies zijn gebaseerd 1. Subcategorie A: plantaardige en dierlijke oliën en vetten en smeer-

Nadere informatie

Tarieven 2017 Vlaamse gewest Controles van de productie op biologische wijze GROOTKEUKENS - RESTAURANTS CATERING BEDRIJVEN

Tarieven 2017 Vlaamse gewest Controles van de productie op biologische wijze GROOTKEUKENS - RESTAURANTS CATERING BEDRIJVEN Tarieven 2017 Vlaamse gewest Controles van de productie op biologische wijze Tarieven excl BTW voor controle kosten, verplaatsing kosten en analysekosten Deze tarieven zijn geldig voor het kalenderjaar

Nadere informatie

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding?

Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme Waarom eet je eigenlijk vegetarisch?waar haal je je eiwitten vandaan?zijn die schoenen van leer?is vegetarisme een volwaardige voeding? Vegetarisme is een voedingsgewoonte die meer en meer

Nadere informatie

Adres: Ons adres is Halvemaanstraat 30, 5651 BP te Eindhoven.

Adres: Ons adres is Halvemaanstraat 30, 5651 BP te Eindhoven. Het vergader- en dinerhuisje van Piet Hein Eek is gelegen op het perron achter het restaurant. Deze ruimte is te huur voor een vergadering of een gezellig privé dinertje. Info facts: De huur voor het vergader-

Nadere informatie

KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST

KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST LEEF PUUR NATUUR 1 KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST MEER DAN 100 PRODUCTEN 2 LEEF PUUR NATUUR KOOLHYDRAATARME BOODSCHAPPENLIJST Hieronder vind je een lijst met alle koolhydraatarme producten die je mag

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende voedingsstoffen

Nadere informatie

Eiwitbeperkt dieet Radboud universitair medisch centrum Radboud universitair medisch centrum

Eiwitbeperkt dieet Radboud universitair medisch centrum Radboud universitair medisch centrum Eiwitbeperkt dieet U heeft het advies gekregen om een eiwitbeperkt dieet te volgen. Deze brochure geeft u algemene informatie en voedingsadviezen over een eiwitbeperkt dieet. Heeft u na het lezen van

Nadere informatie

Ondervoeding: een miskend probleem

Ondervoeding: een miskend probleem Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Ondervoeding: een miskend probleem Dienst Kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 28 91 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Artikelnummer: EAN: cupjes assortiment

Artikelnummer: EAN: cupjes assortiment OTTIO Krokante cupjes met verrassende en afwisselende vullingen Namen Commerciele naam Wettelijke benaming Ingrediënten informatie cupje groene asperges (vulling (h) 80% (39% groene asperges,, TARWEEEL,

Nadere informatie

Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg!

Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! Ben je geïnteresseerd in het Paleo-dieet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! 1. Maak je keuken paleo-proof Heb je verleidelijk voedsel in

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie rood

Examen VMBO-BB versie rood Examen VMBO-BB versie rood 2018 gedurende 180 165 minuten profielvak HBR CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen een bijlage, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand.

Nadere informatie

Veelgestelde Vragen voor Biogarantie-winkeliers

Veelgestelde Vragen voor Biogarantie-winkeliers Veelgestelde Vragen voor Biogarantie-winkeliers Deze leidraad met vraag en antwoord bevat de basiskennis voor biowinkeliers en verkoopspersoneel. Een goede kennis van bio geeft immers vertrouwen aan jouw

Nadere informatie

Eten en drinken in het ziekenhuis

Eten en drinken in het ziekenhuis Eten en drinken in het ziekenhuis T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André

Nadere informatie

PRODUCTFICHE 1. PRODUCT IDENTIFICATIE. Product beschrijving. Medium (65 gr) 2. IDENTIFICATIE PRODUCENT (= VERPAKKER) 2.1 Productie & verpakking

PRODUCTFICHE 1. PRODUCT IDENTIFICATIE. Product beschrijving. Medium (65 gr) 2. IDENTIFICATIE PRODUCENT (= VERPAKKER) 2.1 Productie & verpakking PRODUCTFICHE 1. PRODUCT IDENTIFICATIE Verkoopsbenaming Kalfzwezerik kroket Product beschrijving Soort Medium (65 gr) 2. IDENTIFICATIE PRODUCENT (= VERPAKKER) 2.1 Productie & Naam Adres Mestdagh nv Koksijdestraat

Nadere informatie

Netwerkdag Vermijden voedselverlies via bestekken cateringopdrachten. Gids schoolmaaltijden

Netwerkdag Vermijden voedselverlies via bestekken cateringopdrachten. Gids schoolmaaltijden Netwerkdag Vermijden voedselverlies via bestekken cateringopdrachten Gids schoolmaaltijden Richtlijnen voor Vlaamse scholen over schoolmaaltijden Richtlijnen schoolmaaltijden Richtlijnen voor een gezonde

Nadere informatie

Diëtetiek Eiwitbeperkt dieet

Diëtetiek Eiwitbeperkt dieet Diëtetiek Eiwitbeperkt dieet Afdeling diëtetiek, telefoonnummer: 0344 674285 K. van Galen D. Jansen A. Kalisvaart R. van Nuland I.Oosterhof R. Weterings Eiwit Eiwitten zijn voedingsstoffen die we dagelijks

Nadere informatie

Preventie van nier- en ureterstenen

Preventie van nier- en ureterstenen az Sint-Blasius Kroonveldlaan 50 9200 DENDERMONDE Dieetafdeling 052 25 24 93 dieet@azsintblasius.be Preventie van nier- en ureterstenen Als u een niersteen hebt gehad hebt u 50% kans om weer een steen

Nadere informatie

Introductie van bio in het kader van een duurzaam aankoopbeleid

Introductie van bio in het kader van een duurzaam aankoopbeleid Introductie van bio in het kader van een duurzaam aankoopbeleid Inleiding BioForum? Koepelorganisatie voor de Biosector in Vlaanderen. producenten verwerkers verkooppunten foodservices KETEN De keuze van

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

P.S.M.F. (protein sparing modified fasting)

P.S.M.F. (protein sparing modified fasting) P.S.M.F. (protein sparing modified fasting) informatie voor patiënten INLEIDING 3 HET DIEET 4 Modifast Intensive Groenten Drank VERLOOP VAN HET DIEET 6 CONTACT 7 BIJLAGE: RECEPTEN 7 2 Inleiding Uw behandelende

Nadere informatie

BESTEK Catering voor vergaderingen/evenementen

BESTEK Catering voor vergaderingen/evenementen BESTEK Catering voor vergaderingen/evenementen INLEIDENDE OPMERKING TOT HET BESTEK Dit document stelt de duurzaamheidscriteria voor die overheden kunnen opnemen in hun overheidsopdrachten inzake occasionele

Nadere informatie

2. RECEPTEN. 2.1 Wok met rijst, kip en groentjes. Portie voor 4 personen

2. RECEPTEN. 2.1 Wok met rijst, kip en groentjes. Portie voor 4 personen 1. INLEIDING In een evenwichtige gezonde voeding is het belangrijk om iedere dag een goeie portie groenten en fruit te eten. Deze kunnen soms duur oplopen. Daarom is het belangrijk om groenten en fruit

Nadere informatie

Eet, drink en. beweeg!

Eet, drink en. beweeg! Eet, drink en. beweeg! WAAROM? Gezond eten en regelmatig bewegen gaan hand in hand. Door een gevarieerde voeding te combineren met voldoende lichaamsbeweging zorgen we ervoor dat we het risico op allerlei

Nadere informatie

Voedingskundige criteria Reclame Code voor voedingsmiddelen

Voedingskundige criteria Reclame Code voor voedingsmiddelen Voor referentieporties: zie portielijst. In deze lijst staan de meest gehanteerde portiegroottes, tenzij anders aangegeven op de verpakking van producten. Categorie 1: Plantaardige en Dierlijke oliën en

Nadere informatie

LA VIE RizRiz burger 16st

LA VIE RizRiz burger 16st Naam van de exploitant: LA VIE EST BELLE Merknaam: LA VIE Etikettekst (NL) (nl): RIZRIZ Sunria rijst, groenten en nasikruiden Wettelijke verkoopsbenaming (NL) (nl): Vegetarische burger met Sunria rijst,

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2017 gedurende 570 minuten consumptief-horeca CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 18 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

De Volle Maan Krentenkaasje 125g

De Volle Maan Krentenkaasje 125g Naam van de exploitant: de volle maan Merknaam: VOLLE MAAN Etikettekst (NL) (nl): krentenkaasje Wettelijke verkoopsbenaming (NL) (nl): de volle maan krentenkaasje Biologisch: Ja Biolabel: Biogarantie,

Nadere informatie

RECEPTIE DEGUSTATIE KOFFIESTOP MIDDAGMAAL BUFFET BBQ-FORMULE WALKING DINNER FEESTMENU ROUWMAALTIJD

RECEPTIE DEGUSTATIE KOFFIESTOP MIDDAGMAAL BUFFET BBQ-FORMULE WALKING DINNER FEESTMENU ROUWMAALTIJD B A N K E T K A A R T ST.JEF oude kaasmakerij Passendale s Graventafelstraat 48 8980 Zonnebeke mail@stjef.be RECEPTIE p3 DEGUSTATIE p4 KOFFIESTOP p5 MIDDAGMAAL p6 BUFFET p7 BBQFORMULE p9 WALKING DINNER

Nadere informatie

LA VIE souka 2 st

LA VIE souka 2 st Legen Heirweg 51, B-9890 Gavere Naam van de exploitant: LA VIE EST BELLE Merknaam: LA VIE Etikettekst (NL) (nl): LA VIE EST BELLE Souka paddenstoel en kaas 180g e Wettelijke verkoopsbenaming (NL) (nl):

Nadere informatie

Vegetarische mini loempia

Vegetarische mini loempia Dorada EAN: 8710481156104 (CE), 8710481156111 (HE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam krokant gebakken deeg met zachte groentenvulling Functionele naam Variant Merk Dorada Het verhaal Krokant

Nadere informatie

Eten & Drinken. Informatie

Eten & Drinken. Informatie Eten & Drinken Informatie Werkdag >Pakket samenstellen >Deals Avond >Borrelen >Dineren >Drank One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well. Virginia Woolf Pakket samenstellen

Nadere informatie

www.voedingscentrum.nl Veranderingen in indelingscriteria 1/10

www.voedingscentrum.nl Veranderingen in indelingscriteria 1/10 BIJLAGE 2: Vergelijking criteria RV 2009 versus RV 2011 Voor de voetnoten bij criteria RV 2011 zie RV zelf. Richtlijnen voedselkeuze 2009 hoofdgroep subgroep a/b b/c BASIS PRODUCTGROEPEN Groente* Alle

Nadere informatie

Energie- en eiwitrijke voeding

Energie- en eiwitrijke voeding Energie- en eiwitrijke voeding Beste patiënt Deze brochure is opgesteld om te zorgen voor gewichtsoptimalisatie in de voorbereiding op uw operatie. Dit indien er sprake is van ongewenst gewichtsverlies

Nadere informatie

LA VIE souka 2 st

LA VIE souka 2 st Legen Heirweg 51, B-9890 Gavere Naam van de exploitant: LA VIE EST BELLE Merknaam: LA VIE Etikettekst (NL) (nl): LA VIE EST BELLE Souka paddenstoel en kaas 180g e Wettelijke verkoopsbenaming (NL) (nl):

Nadere informatie

LA VIE bermuda 2 st

LA VIE bermuda 2 st Legen Heirweg 51, B-9890 Gavere Naam van de exploitant: LA VIE EST BELLE Merknaam: LA VIE Etikettekst (NL) (nl): LA VIE EST BELLE Bermuda wortel en kaas 180g e Wettelijke verkoopsbenaming (NL) (nl): Bermuda

Nadere informatie

Chauvinisme Vlaming op vlak van kopen en koken. ivox in opdracht van VLAM

Chauvinisme Vlaming op vlak van kopen en koken. ivox in opdracht van VLAM Chauvinisme Vlaming op vlak van kopen en koken ivox in opdracht van VLAM Methode Online vragenlijst Respondenten gerekruteerd uit het panel van ivox Vlamingen 18+ N = 1.000 Representatief op leeftijd,

Nadere informatie

Het preoperatieve dieet voor een obesitas operatie Obesitas Centrum Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis

Het preoperatieve dieet voor een obesitas operatie Obesitas Centrum Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Het preoperatieve dieet voor een obesitas operatie Obesitas Centrum Waregem O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Inleiding Deze folder geeft u informatie over het dieet dat u moet volgen voorafgaande aan een

Nadere informatie

De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven. Nina Van Den Broecke 30/09/2018

De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven. Nina Van Den Broecke 30/09/2018 De nieuwe voedingsdriehoek: kompas voor een gezond leven Nina Van Den Broecke 30/09/2018 Inhoud 1. Nieuwe voedingsdriehoek: waarom en hoe? 2. De voedingsdriehoek Inhoudelijke visie Gezond Leven tips 3.

Nadere informatie

Weiderijck Biologische rundvlees bitterbal

Weiderijck Biologische rundvlees bitterbal Biologische bitterbal met 12% rundvlees. * Van biologische oorsprong. EAN: 8711923504989 (CE) Basisgegevens Commerciële naam Wettelijke naam Functionele naam Merk Biologische rundvlees bitterbal Het verhaal

Nadere informatie

Eten & Drinken. Informatie

Eten & Drinken. Informatie Eten & Drinken Informatie Werkdag >Pakket samenstellen >Deals Avond >Borrelen >Dineren >Drank One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well. Virginia Woolf Pakket samenstellen

Nadere informatie

Allergenen. Gluten. Schaaldieren

Allergenen. Gluten. Schaaldieren Allergenen Allergenen zijn stoffen in producten die bij iemand met een voedselallergie een allergische reactie kunnen veroorzaken. Dit kan variëren van jeuk en tranende ogen tot ademhalingsproblemen en

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid. van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid. van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Lieve Busschots Directeur Communicatie FAVV 23/11/2013 1 VEILIG VOEDSEL UW ZORG ONZE

Nadere informatie

Good Food in de kantine Diensten, hulpmiddelen en begeleiding voor duurzamere maaltijden op school en in de crèche

Good Food in de kantine Diensten, hulpmiddelen en begeleiding voor duurzamere maaltijden op school en in de crèche Good Food in de kantine Diensten, hulpmiddelen en begeleiding voor duurzamere maaltijden op school en in de crèche 1 OP HET MENU MEER GOOD FOOD IN DE KANTINE! De Good Food -strategie is in 2016 gelanceerd

Nadere informatie

Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen?

Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen? Ben je geïnteresseerd in het Paleo dieet, maar weet niet waar je moet beginnen? Volg deze vijf eenvoudige stappen en je bent goed op weg! 1. Maak je keuken paleo proof Het lukt niet met zelfbeheersing

Nadere informatie

SNEEUWHUTBUFFET THUIS IN SNEEUW

SNEEUWHUTBUFFET THUIS IN SNEEUW HUTBUFFET EIGENGEMAAKTE TOMATENSOEP HUZARENSALADE MET DIVERSE WORSTSOORTEN ZALMSALADE MET GARNALEN EN ZALMSNIPPERS PASTASALADE GEMENGDESALADE SATÉ MET SATESAUS GEHAKTBALLETJES IN ZOETZURE SAUS BEENHAM

Nadere informatie

Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine

Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine Richtlijnen Assortimentskeuze De 1 e Fase op weg naar de gezonde kantine Voorlopig achtergrond document tbv Criteria Brons voor de sportkantine februari 2014 Achtergrond Er zijn veel locaties die voedingsmiddelen

Nadere informatie

Examen VMBO-GL versie rood

Examen VMBO-GL versie rood Examen VMBO-GL versie rood 2018 gedurende 180 165 minuten profielvak HBR CSPE GL onderdeel C Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen een bijlage, een uitwerkbijlage en een digitaal bestand.

Nadere informatie

Gewicht verliezen. snel. blijvend. medisch begeleid

Gewicht verliezen. snel. blijvend. medisch begeleid Gewicht verliezen snel blijvend medisch begeleid Uitleg Proteïne dieet Via onze dagelijkse voeding nemen we koolhydraten, vetten en eiwitten (proteïnen) in ons lichaam op. De koolhydraten en de vetten

Nadere informatie

Let daarbij. 5 tips om te genieten zonder lactose. Lees het voedingsetiket. op de volgende benamingen:

Let daarbij. 5 tips om te genieten zonder lactose. Lees het voedingsetiket. op de volgende benamingen: 5 tips om te genieten zonder lactose Lactose is een suiker die van nature aanwezig is in melk en melkproducten. Lactose wordt toegevoegd aan bepaalde levensmiddelen, en soms ook aan geneesmiddelen. Volg

Nadere informatie

consumptief-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

consumptief-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 700 minuten consumptief-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 20 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

EerlijkWinkelen criteria 2016

EerlijkWinkelen criteria 2016 EerlijkWinkelen criteria 2016 Winkels kunnen op de EerlijkWinkelen site en app als ze aantoonbaar een substantieel aandeel eerlijke producten verkopen. In de beschrijving van de winkel moet aangegeven

Nadere informatie

Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN?

Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN? Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN? Op zoek naar een nieuwe cateraar? En je vindt duurzaamheid belangrijk? Vergeet niet de juiste balans te vinden tussen duurzame, gezonde en gewenste voeding. Alleen

Nadere informatie

HET LEVERSPAREND DIEET

HET LEVERSPAREND DIEET HET LEVERSPAREND DIEET Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper 40.031N 20170720 www.yperman.net 057 35 35 35 info@yperman.net Diensthoofd keuken Veel vet en moeilijk verteerbaar voedsel prikkelt

Nadere informatie