Verslag van een 2-daagse persreis naar het Wijngebied Franken, georganiseerd door het DWI. Door Paul Op ten Berg.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag van een 2-daagse persreis naar het Wijngebied Franken, georganiseerd door het DWI. Door Paul Op ten Berg."

Transcriptie

1 Terug in Franken Verslag van een 2-daagse persreis naar het Wijngebied Franken, georganiseerd door het DWI. Door Paul Op ten Berg. Een rondreis door de wijnstreek Franken is altijd een plezierige bezigheid. Zeker als de reis als thema heeft: Modern Wine Country Germany, met bezoeken aan vijf zeer verschillende en niet minder interessante wijnbedrijven, in verschillende deelgebieden van Franken. En temeer daar het NGS op 16 april 2012 een uitgebreide proeverij organiseerde van wijnen uit Franken. Voor mijn inleiding over het wijngebied volgens de bekende wijnjournalist Stuart Pigott de meest dynamische wijnstreek van Duitsland - verwijs ik dan ook naar het verslag van de Franken proeverij op de NGS website. Der edlen Frankenreben saft gibt guten Muet und neue Kraft Drumb willstu dem Gesundheit meren sollstu die Frankenreben eren Nymalen andern Wein begeren Spruch aus dem Jahre 1994 De drie voornaamste bodemsoorten van Franken

2 Weingut Max Müller I Dit gereputeerde wijngoed te Volkach aan de Main heeft een lange geschiedenis achter de rug. Het werd in 1692 gesticht door de bisschoppen van Würzburg en de familie Müller is sinds 4 generaties eigenaar. Weingut Max Müller I is lid van de VDP. Rainer Müller en zijn oudste zoon en wijnmaker Christian (25) verzorgen de rondleiding en een proeverij. Christian studeerde in Geisenheim en werkte o.a. bij Wittmann en Wagner-Stempel (Rheinhessen). Zijn 21-jarige broer Toni werkte bij Schäfer-Fröhlich (Nahe) en Philipp Kuhn (Pfalz). Christian Müller en zijn vader Rainer Typische naam Max Müller, de overgrootvader van Christian Müller, kocht het bedrijf van de bisschoppen. Iets later werd een ander wijngoed gesticht met dezelfde naam, maar de eigenaar was geen familie. Om onderscheid te maken met het concurrerende en nog steeds bestaande - Weingut Max Müller werd de naam veranderd in Max Müller I.

3 Schelpenkalk van de wijngaard Volkacher Ratsherr Wijngaarden Vijf jaar geleden bezat Weingut Max Müller I nog 12 hectare aan wijngaarden, maar nu zijn dat er 18,5. Er worden druiven bijgekocht van 5 à 6 ha. Silvaner is met 38% van de aanplant het belangrijkste druivenras, dan volgen riesling, müller thurgau, weissburgunder, scheurebe, rieslaner, kerner en bacchus. 15% van de productie bestaat uit rode wijn van spätburgunder, domina, portugieser en schwarzriesling, maar de bodem van kalksteen, klei, zand en 2 andere bodemsoorten - is meer geschikt voor wit. De wijngaarden liggen in 4 dorpen, Volkach, Sommerach, Eschendorf en Obereisenheim. De beste percelen: Volkacher Ratsherr, Volkacher Karthäuser, Sommeracher Katzenkopf en Eschendorfer Lump. Het rendement varieert van 40 tot 85 hl/ha.

4 Oogst en vinificatie Christian plukt vrij vroeg en handmatig, in 2 tot 3 plukgangen binnen 2 à 3 weken, met een tweede selectie bij aankomst van de druiven. Er wordt niet ontsteeld, maar wel gekneusd. Na een langdurige koude inweking worden de witte wijnen langzaam vergist op rvs tank met temperatuurcontrole, waarbij aroma s en frisheid zoveel mogelijk intact blijven. De basiswijnen worden gedurende 2-4 weken vergist met een gistcultuur. Enkele witte wijnen gisten op hout. De vergisting van de hogere wijnen gebeurt met autochtone gisten en kan enkele maanden duren. Opvoeding Tijdens de langdurige rijping op de fijne lie wordt de wijn zo veel mogelijk met rust gelaten. De rode wijnen rijpen gedurende 6 tot 10 maanden op eiken vaten, waarvan de beste op barrique. De vaten liggen in de oude kelder uit Af en toe worden de grote foeders van tot liter vervangen door nieuwe. De wijnen worden voor 65% op bocksbeutel gebotteld, voor 30% op een langwerpige slanke fles en voor 5% op een bourgognefles (de wijnen met houtopvoeding). Stijl Elke wijn moet het eigen karakter van de desbetreffende wijngaard weergeven. Christian wil dat zijn wijnen vragen opwerpen. Productie en verkoop De productie bedraagt gemiddeld flessen per jaar. Daarvan wordt 65% direct gekocht door consumenten. 30% gaat naar de gastronomie en wijnspeciaalzaken, en slechts 5-6% wordt geëxporteerd. Traditioneel en modern Zoals in zo veel oude bedrijven wordt de traditie hier in ere gehouden, maar in 2010 is ook een en ander gemoderniseerd. De familie wil de streek en het dorp Volkach aantrekkelijk maken voor wijntoeristen, waarbij de wijngaarden ook als recreatiegebied fungeren. Restaurants, vinotheken en hotels doen mee en men organiseert gezamenlijk wijnfeesten, muziekuitvoeringen en kunstexposities, waarbij de hele streek profiteert en meer kwaliteit krijgt.

5 Geproefd ***(*)Silvaner Kabinett 2011 Gutswein. Bocksbeutel met schroefdop. Flinke kalkachtige aroma s. Zilte smaak met prima zuren. Levendige zuren, speeksel opwekkende wijn. Prima basiswijn met fenolische structuur. **** Silvaner Eigenart 2011 Een gezamenlijk project van Rainer Müller en zijn zoon Christian. Van silvaner druiven van oude stokken met een zeer laag rendement en Spätlese niveau uit de Eschendorfer Lump wijngaard. De bodem bestaat uit muschelkalk met iets klei bevattende leem. Lichte persing, 20 uur rust, vergisting met autochtone gisten. Gerijpt in een nieuw halbstück vat van 600 liter, van eikenhout uit Franken. Deze nieuwe vaten worden niet vooraf enkele weken met water gevuld, want silvaner kan houttannines goed aan. Wordt op bourgognefles gebotteld. Alc. 13,5%, restsuiker 5,5 gr/l, zuren 6 gr/l. Fenolisch en kruidig, met elegante zuren en veel extract. Het hout is prima geabsorbeerd. Romige complexiteit door Spontanvergärung en hout. Zeer lange finale, bijzonder geslaagd. ***(*)Katzenkopf Sommerach Weissburgunder trocken 2011 Van de gelijknamige wijngaard in Sommerach met een zandbodem. Opgevoed voor 85% op rvs tank en voor 15% op halbstück. Alc. 13%, restsuiker 3,9 gr/l, zuren 6 gr/l. Bocksbeutel. Stuivende geur met veel aroma van wit fruit. Aangenaam slank en elegant van smaak. Mooie lengte met goede vulling. Karaktervolle wijn met veel typiciteit en een delicate balans.

6 ****(*)Ratsherr Volkach Silvaner 2011 Tijdens de opvoeding wekelijkse batonnage gedurende 2 maanden. Alc. 13,5%, restsuiker 6,1 gr/l, zuren 6 gr/l. Gedecanteerd, en dat is nodig. Kalkachtige geur van tropisch fruit. De smaak vertoont veel bodemkarakter, fruit van ananas en specerijen. Fenolische structuur met krachtige zuren. Zeer lange, elegante finale. Prachtige complexe wijn, nog veel te jong. ***(*)Berg Riesling 2011 Van een steile wijngaard. Gevinifieerd door Tony, de 21-jarige broer van Christian, die stage liep in Zuid-Afrika, Oregon, etc. Alc. 13,5%, restsuiker 5,8 gr/l, zuren 7,2 gr/l. Schroefdop. Fonkelend geelgroen. Edele geur van o.a. patisserie: marsepein en amandelen. Sappige inzet met veel fruit van appel en perzik. Speels mineraal en iets fenolisch van de schillen. Krachtige wijn, maar niet vet, eerder knisperend. Prima lengte, keurig in evenwicht. Nu al heerlijk op dronk. ***(*)Lump Eschendorf Riesling 2011 Van een rijke bodem. Alc. 13,5%, restsuiker 5,4 gr/l, zuren 7,4 gr/l. Bleek geelgroen. Mooie elegante geur met fraaie riesling kenmerken. Tamelijk gesloten in de smaak met compact citrusfruit en specerijen. Flinke zuren geven een heerlijke frisheid. Voorname lengte. Serieuze stijl, bewaarwijn. De hoofdstraat in Volkach Importeurs: Q Vignes Wijnimport info@qvignes.nl en Wijnkopers Streuselberg & Co. wijn@streuselberg.com

7 Weingut am Stein Dit familiebedrijf dateert van 1819, en was toen nog beneden in de stad Würzburg gevestigd. Het bedrijf verhuisde naar de voet van de Würzburger Stein wijngaard, met uitzicht op de stad. Sandra en Ludwig Knoll, de sympathieke eigenaars (5 e generatie), waren niet aanwezig. Keldermeester Tom Glass en bedrijfsleider/wijngaardmanager Christian Lau namen de honneurs waar. Christian kwam in 1997 van Hamburg. Tom is afkomstig van het Australische Adelaide en versterkte het team in Wijngaarden Het wijngaardbezit omvat 28 hectare. De aanplant is als volgt verdeeld: 25% silvaner, 25% uit pinot soorten, 20% riesling en verder rieslaner, müller thurgau, bacchus en scheurebe. De snoeiwijze is voornamelijk VPS (vertical shoot positioning). De belangrijkste wijngaarden zijn: Stettener Stein Deze 50-80% steile wijngaard ligt 20 km stroomafwaarts van Würzburg en is 2 miljoen jaar geleden ontstaan door erosie van de rivier Main. De wijngaard ligt op 80 meter hoogte boven de rivier, in een halfronde bocht van kalkrotsen aan de oever. Door de beschutte ligging is sprake van een microklimaat, waarbij de rotsen de warmte opslaan en de lucht verwarmen. De bovenlaag van de bodem bevat veel stenen, die eveneens voor warmteopslag zorgen. De wortels dringen diep in de rotsen door om hun voeding te vinden en geven de wijn een krachtig en elegant karakter van schelpenkalk. Van oude silvaner en scheurebe stokken uit de beste delen van deze wijngaard worden de 2 wijnen van de serie Vinz gemaakt. Hiervoor worden zeer rijpe druiven geselecteerd. Voor de wijnen van de serie Montonia wordt gebruik gemaakt van de beste weissburgunder, frühburgunder en spätburgunder druiven uit de Stettener Stein.

8 Würzburger Stein Steile wijngaard (30-80%) op het zuiden, tegenover het centrum van Würzburg, op een hoogte van m. Zeer dunne bovenlaag van verweerde schelpenkalk, die de warmte goed vasthoudt. Af en toe ook leem en klei. Van de Würzburger Stein heeft Weingut am Stein helaas niet het beste stuk ( lees: het hart van de wijngaard), en deze wijnen hebben dan ook niet het predikaat Grosses Gewächs. Juliusspital, Bürgerspital en de Staatlicher Hofkeller Würzburg hebben in de Stein wel percelen met de Grosses Gewächs kwalificatie. Würzburger Innere Leiste Steile wijngaard in een soort kom op de linkeroever van de Main in Würzburg. Daardoor hebben de wijnstokken beschutting tegen de wind en rijpen de druiven optimaal. Het microklimaat heeft een grote invloed op het terroir. Enerzijds is er de warmte van de zon uit het dal van Würzburg, anderzijds is er de beschutting tegen de koude wind uit het noorden. De bodem bestaat voornamelijk uit kleihoudende middelste schelpenkalk, een laag van afzettingen uit kalkalgen en schelpen. Deze bodem houdt de warmte goed vast. Hier worden sinds 2001 Grosses Gewächs wijnen geproduceerd van riesling en silvaner.

9 Biodynamische wijnbouw In 2008 werd begonnen met biologische wijnbouw en in 2011 werden de wijngaarden gecertificeerd. Vanwege de zorg voor natuur en milieu en de wens om wijnen met nog meer spanning, karakter en uitdrukking te produceren, wordt momenteel op biodynamische wijze gewerkt. De kwaliteit van de druiven wordt immers beter door zorg voor de wijnstokken in samenwerking met de natuur. Uitgangspunt is het biologische evenwicht in de wijngaard. Als begroeiing tussen de rijen wijnstokken wordt om-en-om de zogenaamde Wolf-Mischung 10 gebruikt. Tom Glass laat een kist zien met compostpreparaten Deze moeten altijd op een vaste plek in de kist liggen en worden regelmatig begoten met water. Ze worden wegens tijdgebrek kant-en-klaar gekocht. De compost, die ruikt naar frisse tuinaarde, wordt vervolgens in koeienhoorns gestopt, die in de wijngaard worden begraven. Vinificatie Sinds de invoering van de biodynamie wordt er vergist met autochtone gisten (Spontanvergärung) was een jaar met enorm veel zuren. Daarom werden gistculturen gebruikt en geen wilde gisten. De wijnen van 2010 hebben een elegant stijl en moeten nog verder rijpen. Hout en beton-ei Van origine zijn de Knolls vatenmakers, en hout speelt hier dan ook een voorname rol. De pinotwijnen van de Montonia serie rijpen op foeders van liter of op barriques, die 2 of 3 jaar worden gebruikt. Sinds 2008 rijpt de Vinz wijn deels op beton-ei. Zie wein-aus-dem-betonei.

10 Klimaatverandering De regen komt de laatste jaren steeds later in het seizoen. Dit is een probleem voor laat rijpende rassen als riesling en silvaner. Productie Silvaner maakt 35% uit van de totale productie. Franken heeft 3 verschillende bodemsoorten: bondzandsteen (Buntsandstein), Klingenberg; schelpenkalk (Muschelkalk), Main-Dreieck; keuper (een soort leem, bovenste trias-laag), Steigerwald. Weingut am Stein produceert silvaner van Muschelkalk, in de wijngaarden Stettener Stein, Würzburger Stein en Randersacker Sonnenstuhl. Van de geproduceerde wijnen wordt 5 à 10% geëxporteerd. Men wil niet groeien qua totale productie, maar als er een goede wijngaard te koop is, wordt deze verworven en wordt een mindere wijngaard verkocht. Geproefd De vermelde prijzen zijn horecaprijzen ex BTW bij importeur De Wijntherapeut. *** Grauer Burgunder Brut 2009 Zeer rijp geoogst. Méthode traditionnelle. Weinig zwavel, snelle vergisting met malo. Alc. 13%. Verrassende kleur, diep goud met oranje reflex. Geur van kruidig geel fruit. Fenolische aspecten in de smaak, niet al te hoge zuurgraad. Gemakkelijk drinkbaar. *** Silvaner Brut ,50. Donker ambergoud van kleur. Krachtige minerale neus met o.a. droogbloemen. Aangename, volle smaak met veel fruit en kruidigheid. Apart glas. ***+ Stettener Stein Grauer Burgunder trocken ,10 (2011). Vrij stevig. Volle smaak met flink wat mineralen. Deze goede maaltijdwijn mist wat complexiteit, maar drinkt lekker door. **** Randersacker Sonnenstuhl Silvaner trocken 2011 De bodem bevat schelpenkalk en vuursteen. Licht groengeel. Volle, rokerige geur van rijp geel fruit met iets banaan en een fenolische toon. Brede zuren kenmerken

11 de rijke en brede smaak, waarin dezelfde aroma s terugkomen. Zeer lange finale. Stevige, machtige wijn met spanning. **** Würzburger Stein Silvaner trocken ,20 (nu nog 2010). Licht groengeel. Strakke neus met finesse, citrus en peer, niet zo wulps en aromatisch als van de vorige wijn, maar meer gesloten. Slanke, minerale smaak met groene appel en rijpe peer, maar zonder opulentie. Eerder verfijnd en strak, met een fraaie balans, puur en schoon fruit, iets munt. Met beluchting komt complexiteit tevoorschijn. ****- Weisser Burgunder trocken Montonia 2009 Gerijpt op nieuw hout. 17,50. Tamelijk diepe kleur. Krachtige geur van nieuw hout, vanille en ananas. De smaak is beter in balans dan de geur, waarbij een goede zuurgraad voor spanning zorgt. Dit is een duidelijk product van biodynamische wijnbouw en spontane vergisting, met functionele fenolische tonen en elegantie. Een wijn met smoel. ****- Stettener Stein Silvaner Alte Reben Vinz 2010 Vernoemd naar de nu 11-jarige zoon Vinzenz Knoll, roepnaam Vinz. Uit de beste percelen van de Stettener Stein wijngaard, van ruim 40 jaar oude stokken met tot 10 meter diepe wortels, die 1,5 meter van elkaar staan op een steile helling van muschelkalk. Hier staan ook stokken van de oude kloon 71, die weinig druiven leveren. Al het werk in de wijngaard gebeurt met de hand. Selectieve handmatige pluk. 75% van de oogst werd koel vergist (waarvan een derde met autochtone gisten) en 7 maanden opgevoed op de fijne lie in rvs tanks, 25% in beton-ei. Alc. 13 %, restsuiker 2 gr/l, zuren 6 gr/l. 15,90. Bleek geelgroen. De geur is in het begin benauwd en rokerig, daarna stenig, met fruit van mandarijn. Florale smaak met witte perzik. De stevige zuurgraad geeft elegantie maar staat nog wat apart. Zilte, brede finale met vrij veel lengte en sterke bitters. Het typische fruit van silvaner is wat verborgen achter metalige mineralen. Krachtige wijn. ****(*)Würzburger Innere Leiste Silvaner Grosses Gewächs 2010 Selectieve, handmatige oogst. Rendement maximaal 50 hl/ha. 20,50. Bleek geelgroen. Superbe geur met veel finesse en complexiteit. Ragfijn fruit van citrus en appel. Subtiele smaak. Overtuigt direct door grote verfijning en eminente balans. Zonder meer Grosses Gewächs niveau. Klasse, met sappige verteerbaarheid. ****- Würzburger Innere Leiste Riesling Grosses Gewächs 2008 Uit een vrij koel jaar, met harde zuren en minder rijp fruit. De gisting duurde maar liefst 6 maanden. Bleek tot gemiddeld geelgroen. In de vrij diepe en rijke, minerale en typerende geur heeft zich al wat firne ontwikkeld, samen met geconcentreerd perzikfruit. De smaak valt iets tegen qua balans door harde zuren en

12 gebrek aan romigheid. Goede tot zeer goede lengte met weer iets firne. Nu nog wat teleurstellend voor Grosses Gewächs, de geur is het beste. Heeft nog een paar jaar rijping nodig. ****+Würzburger Innere Leiste Riesling Grosses Gewächs 2011 De gisting van deze wijn nam 4 weken in beslag. Geproefd uit tank, wordt in augustus 2012 gebotteld. 20,50. Bleek geelgroen. De zeer elegante neus heeft nog een kleine gisttoon en iets banaan. De smaak is erg gesloten, schoon en elegant, met fris fruit. Prima lengte. Balans en finesse. ****+Würzburger Stein Silvaner Auslese 2006 Restsuiker 104 gr/l. Goudgeel met gemiddelde concentratie. Weelderige geur met veel fruit van perzik, ananas en mango. Taart van marsepein met gekonfijt fruit, tarte tatin. In de smaak veel tropisch fruit en frambozen met een sappige zuurgraad. Ook darjeeling thee. Complexe wijn. ****(*)Randersacker Pfülben Riesling Auslese 2010 Single vineyard wijn, de druiven werden geoogst met gezonde botrytis. Zuren 18,5 gr/l. Op halve fles. Machtige, geconcentreerde geur van perzik en abrikoos, diep en complex. Geen firne in de smaak, maar een heerlijke frisheid door hoge zuren. Granny smith, perzik, limoen, meloen. Bijzonder goed, diep en complex. 5 tot 10 jaar te jong nog. ****+Stettener Stein Riesling Beerenauslese 2004 Zuren circa 13 gr/l. Goudgeel met amber. Diepe geur met firne, abrikozen, honing, kruiden en room. In de geur iets karamel, old English marmelade, room, boter en abrikozen. Fraaie Beerenauslese met donkere tonen. **** Spätburgunder trocken Montonia 2002 Laag rendement. Opvoeding op barrique of foeder. Vitale kleur met goede concentratie, zonder evolutie. Veel typiciteit in de zuivere geur: kersen van een fraaie rijpheid, iets neigend naar kersen op eau-de-vie. De smaak is prachtig gerijpt, erg fris en niet jammy.

13 Uitstekende balans en vrij veel lengte, met zachte tannines. Heerlijk. ****(*)Spätburgunder trocken Montonia 2011 Geproefd uit barrique. 23,50. Zeer aromatische geur. Zeer krachtige smaak met fris fruit. Het hout is volledig geïntegreerd. Deze wijn is nu al superieur! Keldermeester Tom Glass Bedrijfsleider/wijngaardmanager Christian Lau Agent: Jacob Molendijk van RieslingPartners&Co. Importeurs: AMSTERDAM - Wijnhandel Pasteuning BREDA - Wijnhuis Oktober ERMELO - De Wijntherapeut HARDERWIJK Ovino LAREN - Wijnhandel van Huystee MAARTENSDIJK - Wijnhandel "Op de Terp" ROTTERDAM - Jan van Breda Wijnhandel ZEIST Rieslinghuis

14 Weingut Bickel-Stumpf Dit wijngoed in het dorpje Frickenhausen ontstond in 1976 door het huwelijk van Carmen Bickel en Reimund Stumpf, die elk hun wijngoed - in Thüngersheim en het op 40 km afstand gelegen Frickenhausen - inbrachten. Zoon Matthias heeft zijn opleiding tot wijnmaker afgerond en liep in 2003 stage in Nieuw Zeeland en daarna in Zuid-Afrika. Dochter Melanie studeerde journalistiek en is nu in het bedrijf verantwoordelijk voor administratie, externe contacten en marketing.

15 Links de Kapellenberg wijngaard, rechts de Valentinus kapel Wijngaarden Tot het 12,5 hectare grote bezit 6 ha in Frickenhausen en 6,5 ha in Thüngersheim - behoren de Erste Lagen Thüngersheimer Johannisberg (riesling, spätburgunder, portugieser, domina) en de Frickenhäuser Kapellenberg met een bodem van schelpenkalk (riesling, rieslaner, silvaner). De meeste wijngaarden liggen op steile hellingen. Irrigatie is niet nodig, er valt voldoende neerslag. Tussen de rijen wijnstokken staat begroeiing van gras, kruiden, koolzaad of tarwe. Kapellenberg De Kapellenberg ligt aan de punt van de Main-Dreieck. Deze oude wijngaard uit de 10 e

16 eeuw en daarmee een van de oudste van Franken - ligt ten oosten van het dorp Frickenhausen, vlak langs de Main, die hier vrij smal is. De hellingsgraad is 60%, de ligging is op het zuiden en de hoogte boven de zeespiegel is 210 meter. De bodem bestaat uit verweerde bovenste schelpenkalk uit het Trias. Bickel-Stumpf bezit het beste en steilste gedeelte van de Kapellenberg, het dichtst bij de rivier en direct onder de kapel, dat de naam Mönchshof draagt. Het is een VDP Grosse Lage. Aan de Valentinus kapel dankt de wijngaard zijn naam. De kapel werd in 1699 midden in de wijngaarden gebouwd in opdracht van de burgemeester, uit dank voor een wonderbaarlijke genezing van een langdurige ziekte. De wijnstokken werden door de familie geplant tussen 1980 en 1986, na de Flurbereinigung (herstructurering). Johannisberg De Johannisberg ligt ten oosten van Thüngersheim. De wijngaard bestaat uit verschillende kleine zijdalen op het zuiden en zuidoosten, tot aan de westelijke hellingen aan de Main. Boven de wijngaarden ligt een bosrand, die beschutting biedt tegen de koude oostenwind. De wijngaard ligt op 200 tot 330 m hoogte en heeft een hellingsgraad van 60%. De geologische samenstelling in Thüngersheim wordt gekenmerkt door de overgang van bovenste bontzandsteen naar onderste schelpenkalk. Deze bijzondere bodem, ook wel Thüngersheimer Sattel genoemd, werd ca. 235 miljoen jaar geleden in het Trias gevormd uit golfkalk en is op sommige plekken doorsneden met bondzandsteen. Deze onderbodem is sterk gespleten en droog, waardoor hij snel opwarmt. Het klimaat is hier koeler en er valt meer regen dan in Frickenhausen. De beste en steilste gedeeltes van de Johannisberg zijn de VDP Grosse Lagen Freiberg en Rothlauf, met ligging op het zuiden.

17 Matthias Stumpf Wijnbouw Deze is milieuvriendelijk, de kwaliteit moet uit de wijngaard komen. Vanaf het snoeien is alles gericht op een laag rendement 30 tot 70 hl/ha afhankelijk van het type wijn - en een hoge kwaliteit. In de zomer vindt een groene oogst plaats. De pluk is in principe handmatig en vindt soms plaats in 2 of 3 plukgangen, steeds met selectie op rijpheid en kwaliteit. Wily de hond wil altijd de kurk hebben en steelt de show

18 Raimund Stumpf Vinificatie De druiven van beide gebieden worden zo snel mogelijk geperst in de winery te Frickenhausen. Dan volgt een natuurlijke bezinking van de most. Reimund Stumpf vinifieert de meeste witte wijnen op stalen tanks met temperatuurcontrole en de rode wijnen sinds 1994 op barrique. De wijnen rijpen langdurig op de fijne lie. Matthias en Melanie Stumpf Productie Van de geproduceerde wijnen flessen per jaar - is silvaner de nummer een, gevolgd door müller thurgau en riesling. Een vijfde van de productie betreft rode wijnen. Geproefd Vermeld zijn de consumentenprijzen op het wijngoed. ****- Silvaner trocken Buntsandstein 2011 Ortswein van rode bontzandsteen bodem in Thüngersheim. Zuren 6,5 gr/l. Flinke zuurgraad. Schoon en zuiver, zeer levendig. Fraaie expressie. Zeer mooie, stijlvolle wijn.

19 ***(*)Silvaner trocken Muschelkalk 2011 Ortswein van schelpenkalkbodem in Frickenhausen, van de eerste plukgang. Zuren 6,5 gr/l. De zuren zijn hier verpakt in de balans. Mooi geel fruit, romig mondgevoel. Klassieke stijl. **** Silvaner trocken Muschelkalk 2007 Ortswein van schelpenkalkbodem in Frickenhausen, van de eerste plukgang. Om te laten proeven hoe de wijn zich na 4 jaar heeft ontwikkeld. Geelgroen. Geur van reine claude, perzik, kweepeer en veel bloemen. Prachtig ontwikkelde smaak, slank en mineraal. Zilte, ietwat medicinale finale met rijpe appel en groene pruimen. Eetwijn met een rijke smaak. **** Silvaner trocken Kapellenberg 2011 VDP Erste Lage. Van de tweede plukgang. Vergist met deels wilde gisten en opgevoed op 10 jaar oude vaten van 500 liter. Veel expressie en wat aroma van groente. Vrij complex en nog erg jong: zal zich over 5-6 jaar optimaal laten proeven. *** Gemischter Satz 2011 Gemaakt volgens de oude methode, zoals de vader van Reimund Stumpf het ook deed. Hij kende de juiste verhoudingen, die in een oud document werden beschreven. Van silvaner, riesling, gelber muskateller, roter muskateller, traminer en elbling. Alles werd tegelijk geplukt en samen vergist. Er wordt geplukt zodra de silvaner en de riesling rijp zijn. De andere druivenrassen zijn dan ook rijp, behalve de elbling, want die wordt hier nooit helemaal rijp. Zuren 8 gr/l. Geur en smaak hebben al wat muskaattonen ontwikkeld, maar dat wordt over 6 maanden nog sterker. Interessante wijn. ***- Spätburgunder trocken Buntsandstein 2009 Deze wijn werd geschonken uit een aangebroken fles, die iets te lang open stond. Vitale kleur met weinig evolutie. Open geur van kruidige kersen. Zachte smaak met voldoende zuren, maar ook iets groen. Door te lang openstaan iets oxidatie. Correcte lengte. Aardig glas. ***+ vom rot Hügl trocken 2009 Rode gemischter satz van pinot noir, domina, blaufränkisch (lemberger) en cabernet sauvignon. De wijnstokken stammen uit Vrij diep geconcentreerd paarsrood. Levendige en zuivere geur. Stevige, robuuste en vlezige smaak met soepele tannines. Redelijke lengte. Goede blend, prima wijn.

20 Weingut Bickel-Stumpf is lid van de VDP en is op zoek naar een importeur. Weingut Hans Wirsching Dit 382 jaar oude VDP wijngoed te Iphofen, op 30 km ten oosten van Würzburg, is een van de grootste familiewijngoederen van Duitsland en behoort bij de 100 beste producenten van het land. Andrea Wirsching, 14 e generatie, ontving ons. Haar vader Dr. Heinrich Wirsching liet zich heel even zien, maar is nog steeds bij het bedrijf betrokken. Andrea en haar zuster Lena zijn met de dagelijkse leiding belast. De keldermeester, die al 30 jaar in dienst is, gaat in 2013 met pensioen. Het oude pand werd gemoderniseerd met een eigentijdse aanbouw. Klimaat en terroir Iphofen heeft een landklimaat met droge zomers en koude winters. Door de schaarse neerslag heeft de bodem een hoog gehalte aan mineralen. Boven op de heuvel van

21 Iphofen ligt een bos, dat bescherming biedt tegen koude lucht. De bodem werd gevormd in het Trias en bestaat uit gips en rode mergel met lagen rode zandsteen. Wijnbouw De voornaamste druivenrassen zijn hier silvaner (40%), riesling (20%), scheurebe (7%) en pinot noir (7%). Silvaner is de grote passie. Hans Wirsching, de grootvader van Andrea, kwam als militair terug uit de Eerste Wereldoorlog en trof al zijn wijnstokken dood aan als gevolg voor de phylloxera. De toenmalige 7 hectare moesten opnieuw worden aangeplant met nieuwe wijnstokken, waarschijnlijk uit de Pfalz. Hij plantte in 1952 als eerste silvaner en scheurebe in Franken. De wijnbouw is milieuvriendelijk, de rendementen worden laag gehouden en de oogst gebeurt handmatig. Wijngaarden Het wijngaardbezit omvat 85 hectare. De beste wijngaarden zijn Iphöfer Kalb, Iphöfer Kronsberg en vooral Iphöfer Julius-Echter-Berg. Deze laatste ligt teruggetrokken als een schelp in de heuvel, op een steile helling van de Schwanberg en is zonder twijfel een van de beste wijngaarden van Franken. Door deze ligging kan de temperatuur s zomers erg oplopen, er is hier 70 Celsius gemeten! De bodem bevat keuper en schilfsandstein.

22 Vinificatie Wirsching maakt bij het sorteren van de druiven op het wijngoed gebruikt van zeer kostbare optische, computergestuurde apparatuur. Zie 10&nav=m201&dash=traubensort ieranlage en ysr1_juil2011_gb.pdf. De meeste witte wijnen gisten op rvs tank, en alle rode wijnen op oude en/of nieuwe vaten. Voor pinot noir, pinot blanc en pinot gris worden steeds meer barriques gebruikt, die zich bevinden in de nieuwe vatenkelder, die 4 jaar geleden in moderne stijl werd geconstrueerd. Er liggen barriques van de Franse tonneliers Radoux en Nadalie en van de Duitse vatenmaker Andress Assmann te Bubenheim. Het meeste eiken is Allier en Tronçais. De vergisting van de Grosse Gewächse verloopt deels spontaan, met wilde gisten. Maar voor de andere wijnen gebeurt dit nog niet automatisch. Droge wijnen hebben in Franken minder restsuiker dan in andere Duitse wijnstreken, maximaal 4 gr/l in plaats van 9 gr/l.

23 Productie De jaarlijkse productie ligt tussen en flessen. Geproefd De vermelde prijzen zijn horecaprijzen ex BTW bij importeur Résidence Wijnimport / Wijnkoperij De Gouden Ton. ***(*)Iphöfer Julius-Echter-Berg Scheurebe Spätlese 2011 Prachtige wijn, met zeer mooi gezond fruit, sap en spanning. Deze Spätlese komt niet te zoet over tegen 2011 Om het verschil te laten proeven tussen deze 2 oogstjaren werd uit beide jaren dezelfde wijn geschonken was een extreem jaar, met late vorst in maart, veel hitte in juni en juli, veel regen in augustus en een zonnige herfst die alles weer goed maakte. Gedurende het groeiseizoen was veel werk nodig. De oogst vergde inzet van meer mensen om een strenge selectie toe te passen. Het gemiddelde rendement was slechts 38 hl/ha. De laat rijpende Silvaner is het meest geslaagd. Topwijnen zijn de BA s en TBA s kende een late vorst begin mei, een vroege bloei begin juni en een vroege oogst begin september. De nieuwe optische selectiemachine werd voor het eerst ingezet. Het resultaat is rijpe en elegante wijnen met gemiddeld 95 Öchsle, een flink extract en een lagere zuurgraad dan in Ook 2011 is een silvaner jaar. ***(*)Iphöfer Kronsberg Silvaner Kabinett trocken 2010 Dit is met 80% de meest verkochte wijn. Restsuiker minder dan 1 gr/l. Meer kleur dan die van 2011, gemiddeld geconcentreerd goudgeel. De geur is wat gesloten, elegant geel fruit komt aarzelend los. Elegante, sappige smaak met aroma s van perzik. In de finale ontwikkelt de wijn een krachtig extract. Oplegwijn. ***(*)Iphöfer Kronsberg Silvaner Kabinett trocken ,95. Duidelijk lichter van kleur dan de vorige. Geur en smaak zijn wulps en meer open, met veel rijp fruit. Minder strak, eerder opulent, en in al zijn jeugdigheid nu al overtuigend. In de vrij lange finale komen de zuren tevoorschijn, samen met een bittertje. Deze jaargang is eerder toegankelijk. ****(*)Iphöfer Julius-Echter-Berg Riesling Kabinett trocken 2011 De wijnstokken werden geplant in 1968 en Bleek geelgroen. Elegante geur, puur en zuiver, van perzik en citrus. In de smaak proef je eerst citrus en mooie zuren. Daarna komen de mineralen en vervolgens geel fruit. Lange finale, waarin alles speels en sappig blijft. Complexe klasse!

24 ****(*)Iphöfer Julius-Echter- Berg Riesling Kabinett trocken was een groot jaar. Bleek geel. Fijn ontwikkelde neus waarbij met beluchting langzaam wat komt, en verder abrikozen en grapefruit. De zeer sappige inzet van de smaak geeft speekselvorming. Super elegant. Iets van pijnboompitten en sesamzaad. Fijn en subtiel. Zeer lange, minerale finale. Ook hier grote klasse. *****-Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Grosses Gewächs trocken 2010 Alc. 13,5%, restsuiker 3,7 gr/l, zuren 6,6 gr/l. Geoogst op 14 oktober 2010 met een mostgewicht van 104 Öchsle. 25,95. Nogal geconcentreerd geelgroen. In de geur rijk fruit van rijpe perzik, peer, citrus en abrikoos met kruidigheid. De smaak heeft veel rijp fruit, ook iets tropisch (ananas), en kruidige tonen. Volle en zeer lange finale met minerale bitters. Stevig en zeer complex, met spanning en klasse. *****Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Grosses Gewächs trocken 2004 Fonkelend donker goudgeel. De diepe geur is uitgesproken tropisch, met o.a. mango, papaya en lychee, maar ook boter, room en honing. Brede, enorm complexe smaak met volop sappigheid en immense finesse. Buitengewoon mooi fruit. De lengte is geweldig. De beste wijn van deze persreis, inclusief Rheinhessen. **** Iphöfer Kronsberg Scheurebe Alte Reben (SL) trocken 2011 Scheurebe wordt in de USA vaak joyrebe genoemd. Het is een wijn die jonge mensen aanspreekt en ze een kick geeft. Bleek geelgroen. Zeer aromatisch van geur, meloen, perzik en peer, rokerig, doet denken aan sauvignon blanc. Weelderige smaak met zoetimpressie. Super rijpe meloen, peer en mango. Lange, zilte finale met aangename bitters. Deze wijn overtuigt al heel goed.

25 ****+Iphöfer Kronsberg Scheurebe Spätlese (SL) trocken ,95. De elegantie van riesling met aromatische kracht. Gemiddeld geconcentreerd geelgroen. Neus van tropisch fruit, peer, citrus, cassis en lychee: sauvignon blanc eigenschappen. De smaak is erg sappig en fruitig, met een immense rijpheid van cassis en mango. Dit is moeilijk om uit te spuwen. Lange tot zeer lange finale met honing en meloen. Bijzondere wijn, waarvan de prachtige zuurgraad de wijn fris houdt. *****Iphöfer Kronsberg Silvaner Trockenbeerenauslese 2006 De consument in Franken heeft weinig of geen belangstelling voor zoete wijnen. Van deze topwijn, die slechts 3 tot 4 keer per decennium wordt geproduceerd, is maar heel weinig gemaakt. Diep goudkleurig en zeer viscoos. Complexe, krachtige en zeer diepe geur van honing, citrus en tropische vruchten. In de smaak honing, abrikoos, excellente botritis, superbe zuren en romigheid. Grootse lengte en complextiteit, zonder plakkerigheid en met voorname elegantie. Deze TBA van grote klasse staat voor mij op hetzelfde kwaliteitsniveau als de beste Hongaarse Tokaji. Andrea Wirsching Importeurs: Résidence Wijnimport / Wijnkoperij De Gouden Ton en Ruud De Geus Wijnimport.

26 Winzerkeller Sommerach Tot slot van deze persreis een bezoek aan de coöperatie in de plaats Sommerach. Deze plaats is al sinds de 11 e eeuw bekend om haar wijnbouw. In het dorp is een wijnfeest gaande, met muziek, veel mensen op straat en blije gezichten. Sommerach ligt, inclusief de Katzenkopf wijngaard, op een eiland tussen de Main en het Mainkanaal. Harmonie van de kracht De Winzerkeller de oudste van Franken - werd opgericht in 1901 door 15 families, die vonden dat ze te weinig betaald kregen voor hun druiven. De coöperatie omvat nu 190 hectare aan wijngaarden, 90 families en 120 leden. Hiervan zijn er 10 commercieel actief (dat zijn de bestuursleden), voor de andere leden is wijnbouw een hobby. Het idee om kleine zelfstandige wijnproducenten te verenigen met een centrale productie-unit en marketing had al snel succes. De harmonie van de kracht is hier het motto. Het symboliseert de gezamenlijke ambitie richting hoogst bereikbare kwaliteit. Met de leden is een contract afgesloten met strenge regels voor wijnbouw, waaronder intensief werk in de wijngaard, een laag rendement en handmatige oogst. In Sommerach zijn verder 23 zelfstandige producenten actief, die geen lid zijn van de Winzerkeller.

27 Wijngaarden De meeste wijngaarden van de Winzerkeller liggen in Sommerach. Deze liggen op het zuiden en hebben alluviale bodems van uit schelpenkalk ontstane, zandachtige leem, afgezet door de Main. Deze bodems warmen snel op en houden de zonnewarmte goed vast. De rivier zorgt voor een gunstig microklimaat binnen het heersende landklimaat. Fruitige druivenrassen als traminer en scheurebe doen het hier goed. In 2013 zal sauvignon blanc worden aangeplant. Maar droge, stijlvolle, extractrijke en minerale silvaner wijnen vormen de grote traditie van de Winzerkeller Sommerach. Klimaat en kalkbodem zijn ook erg geschikt voor rode druivenrassen als pinot noir en sommige lokale domina variëteiten. De leden bezitten ook wijngaarden in het gebied Steigerwald en in Escherndorf, met stenige bodems. De beste wijngaarden van de leden percelen zijn: Sommeracher Katzenkopf, Escherndorfer Lump, Volkacher Ratsherr, Obereisenheimer Höll en Wiebelsberger Dachs. Nieuw gebouw In 2006 werden in het gebouw uit de jaren 80 nieuwe proeflokalen en een grote barrique kelder geconstrueerd. Daarbij werd moderne architectuur gecombineerd met de traditionele. Het geheel kreeg de naam Weinreich en is zonder meer interessant om te bezoeken. Behalve wijnpresentaties worden hier ook kooklessen voor groepen van 16 personen gegeven, waarbij wijn-spijs een grote rol speelt. Vinificatie De leden zijn verplicht om al hun druiven hier af te leveren voor vinificatie en opvoeding. Zorg hiervoor dragen de keldermeester en zijn 7 assistenten.

28 Productie De jaarlijkse productie bedraagt circa flessen, verdeeld over circa 66 verschillende wijnen plus een lijn voor supermarkten. 80% ervan bestaat uit witte wijnen en 20% uit rode. De meeste wijnen worden in Duitsland verkocht, maar er is ook export naar landen als China, de USA, Zweden en Nederland. Sinds 2008 heeft 95% van de wijnen, ook die op bocksbeutel, een schroefdop. Van de Vino-lok sluiting is men afgestapt, omdat deze niet betrouwbaar genoeg bleek te zijn bij temperatuurswisselingen. Geproefd De vermelde prijzen zijn horecaprijzen ex BTW bij importeur deconinckwines Daniella Köberle **(*) Frizzante Valentin rosa Licht mousserende rosé van pinot meunier, pinot noir en domina, met een touwtje om de kurk. De productie van mousserende wijnen wordt uitbesteed in Würzburg. 5,95. Oranjeroze van kleur. Zoetige geur. In de smaak staan zoet en zuur naast

29 elkaar. Klein rood fruit. Eenvoudig en lekker. Buiten geschonken als aperitief in de Sommerbar tegenover het hoofdgebouw, in gezelschap van feestvierende wijnliefhebbers. In het grote proeflokaal Weinschule op de eerste verdieping staat heel toepasselijk een opstelling van schoolbanken, en tafels met ingebouwde spuugbakken. Een echte wijnschool, waar regelmatig proeverijen en cursussen plaats vinden. Medewerkster Daniella Köberle liet een en ander proeven. *** Grauburgunder trocken Edition St. Valentin 2011 Gebotteld op een Bordeauxfles. St. Valentin is de patroon van de wijnboeren hier. Fonkelend licht goudgeel. Rokerige geur van geel fruit. De smaak biedt voldoende zuren en redelijk veel materie, zodat de balans in orde is. Vrij goede lengte, keurig glas wijn. ***+ Sommeracher Katzenkopf Silvaner Kabinett trocken 2011 Alc. 11,6%, restsuiker 5,1 gr/l, zuren 6,7 gr/l. Bocksbeutel. 5,75. Licht groengeel, fonkelend. Tamelijk goede geurexpressie, lichte kruidigheid, herkenbaar als silvaner. Volle inzet van de smaak, met rijp geel fruit en voldoende minerale vulling, rechtlijnig. Prima lengte, goed glas.

30 ****- Escherndorfer Lump Riesling Spätlese trocken 2010 Zeer steile wijngaard met een stenige bodem. Alc. 13,5%, restsuiker 7,6 gr/l, zuren 8,4 gr/l. Nog steeds groen. De filigrane neus is gesloten en toont veel mineraal extract, perzik en citrus. Prachtige frisse zuren kenmerken de opwekkende smaak, die vrij elegant is en eveneens gesloten. In de lange finale blijven de zuren aangenaam. Nog niet ontwikkelde, stijlvolle wijn met enige complexe tonen. ***(*)Weissburgunder trocken Weinreich E1NS 2011 De serie Weinreich E1NS bestaat uit witte en rode monocepagewijnen van geselecteerde percelen met oude wijnstokken en een laag rendement, die op hout zijn opgevoed. Deze wijn komt van 15 jaar oude stokken. Opgevoed op deels oude, deels nieuwe vaten. Alc. 13,5%. 9,95. Geelgroen. Geur van perzik en peer, met weinig vanille. In de smaak iets banaan, peer, boter en wat vanille. Goede houtverwerking. Prima lengte, vrij volle en stevige wijn. ***(*)Experiment W 2009 Van het druivenras kerner (kruising van riesling met trollinger, een rode druif). Spontane vergisting met gedeeltelijke malo. 9 maanden opvoeding op hout. Een experiment van de medewerkers, staat niet in de prijscourant. Prijs in de shop 12,00. Gemiddeld geconcentreerd groengeel, geen roodzweem. Minerale geur met veel tropisch fruit. De smaak opent met vanille, boter en fruit van ananas, appel en perzik. Vrij lange, brede finale. Volle wijn met een wat lage zuurgraad, maar al met al goed van bouw. Geur- en smaaktest In de schoolbanken onderwierp Daniella Köberle de wijnjournalisten aan een geur- en smaaktest. Ieder kreeg een klem op de neus en ontving een plastic doosje met een poeder, waarvan met een natte vinger moest worden geproefd. Raden wat het is, luidde de opdracht. Het bleek een mengsel te zijn van kaneel en suiker. De truc is dat suiker ook met een afgesloten neus kan worden geproefd, net zoals zout, zuur, bitter en umami), maar kaneel niet. Deze test werd herhaald met de volgende wijn. Eerst met een klem op de neus geproefd en daarna zonder.

31 ***(*)Traminer trocken Weinreich E1NS ,55. Met de klem proef je zuren, zoute en bittere mineralen, en zoet. Zonder de klem ruik je de kenmerkende lychee en rozen rozengeur. Ook in de smaak zijn deze aroma s nu waar te nemen, terwijl de zuurgraad nu veel lager lijkt. De bitters worden echter sterker. Goed glas wijn, waarbij de aromatische kracht voor een zoetimpressie zorgt. ***+ Sommeracher Katzenkopf Spätburgunder trocken 2011 Opgevoed op grote vaten. Goed geconcentreerd robijnrood. De kersengeur is een tikje jammy, maar niet groen. In de zachte smaak een zoetimpressie, weinig tannine en voldoende frisheid. De lengte is correct. Aangenaam glas met redelijke balans. *** Cuvée Cabernet trocken 2009 Blend van cabernet mitos en cabernet dorsa. Opgevoed op barriques van eikenhout uit Frankrijk, de USA en Duitsland, waarvan 1/3 nieuw, 1/3 een jaar oud en 1/3 twee jaar oud. Alc. 14%, restsuiker 1,6 gr/l, zuren 5,6 gr/l. Zeer diep paarsrood. In de minerale geur domineren leer en specerijen. Stevige smaak met goede zuren, flinke maar afgeronde tannines en behoorlijk wat hout. In de finale zoete vanille van het Amerikaanse eiken en kruidnagel. Kortom, teveel hout, nu al drogend. Importeurs: deconinckwines, Turkenburg Tradition

Vinificatie Productie en export

Vinificatie Productie en export Bouza do Rei Bij dit in 1983 opgerichte bedrijf worden wij ontvangen door bedrijfsleider Isidoro Serantes Serantes. Het is een van de grootste privébedrijven van Rías Baixas. Bouza do Rei is pionier voor

Nadere informatie

Bedrijfsleider Karsten Peter

Bedrijfsleider Karsten Peter Gut Hermannsberg met prachtige wijnen van 2010 Door Paul Op ten Berg De wijnstreek Nahe is met 4.000 ha wijngaarden een van de kleinere wijngebieden van Duitsland. Maar door een veelheid aan bodemtypes

Nadere informatie

Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan

Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan Hotel te Rotterdam. Door Paul Op ten Berg. Aperitief Champagne

Nadere informatie

Wijngaarden Het landgoed omvat 130 ha, waarvan 38 ha beplant is met wijnstokken, inclusief 15 ha met sagrantino en 6 ha nieuwe aanplant met

Wijngaarden Het landgoed omvat 130 ha, waarvan 38 ha beplant is met wijnstokken, inclusief 15 ha met sagrantino en 6 ha nieuwe aanplant met Scacciadiavoli Dit historische bedrijf wordt geleid door Liù Pambuffetti (34 jaar) en haar neef Iacopo (36 jaar) is gevestigd in de omgeving van de plaats Bastardo en dateert uit 1884. Het is een van de

Nadere informatie

Weingut Wagner-Stempel

Weingut Wagner-Stempel Weingut Wagner-Stempel www.wagner-stempel.de Dit wijngoed opgericht in 1845 en sinds 2004 VDP lid - ligt in het dorp Siefersheim, in het koele zuidwesten van Rheinhessen. Vijf kilometer verder naar het

Nadere informatie

Château Léoville Poyferré, 2ème Grand Cru Classé St. Julien

Château Léoville Poyferré, 2ème Grand Cru Classé St. Julien De verscheidenheid van de Médoc deel 3 Door Paul op ten Berg Château Léoville Poyferré, 2ème Grand Cru Classé St. Julien Op dit familiebedrijf van de Cuveliers werden wij ontvangen door oenologe Isabelle

Nadere informatie

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig, lichte

Nadere informatie

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25 WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Pronol Frizzante 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco en de Frizzante druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig,

Nadere informatie

Bodegas Pazo de Señorans

Bodegas Pazo de Señorans Bodegas Pazo de Señorans Dit familiebedrijf is gevestigd in de plaats Vilanoviña. Wij werden ontvangen door export manager Javier Izurieta Romero. Eigenaresse Marisol Bueno voegt zich wat later bij het

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

Proefdoos: Toscaanse top wijnen

Proefdoos: Toscaanse top wijnen Proefdoos: Toscaanse top wijnen 2009 Pianirossi Sidus DOC De CEO van Tod's & Hogan is de eigenaar van dit domein. Een middelzware fruitige wijn is de beste typering. Veel fruit, sap met mooie tonen van

Nadere informatie

goed makers ausgetrunken! Gelber Muskateller 2011 PRIJS: EUR 12,-

goed makers ausgetrunken! Gelber Muskateller 2011 PRIJS: EUR 12,- Gelber Muskateller 2011 Zanderige klei met grind en mergel in de ondergrond. Geplant tussen 2002 en 2004. Guyot met enkele draagtak, volledig begroende bodem. Na korte rust en bezinktijd van de most vindt

Nadere informatie

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l Wijnpakket Chili Castillo de Molina Syrah Reserva Druivensoorten: syrah Alcoholpercentage: 14% De Syrah komt uit de Pencahue regio in de Maule Valley. Hier is de Syrah in zijn element. Door de verkoelende

Nadere informatie

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Huiswijnen wit Urmeneta, Sauvignon Blanc Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Een typisch Chileense Sauvignon. Hij is milddroog, makkelijk en zit vol exotische aroma s van onder andere passievrucht.

Nadere informatie

Presentatie PETER SPRONCK

Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Wijngaarden in Nederland 1997 2017 De nieuwe druivenrassen Johanniter Muscaris Riesel Solaris Lijkt

Nadere informatie

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento Santa Caterina Chardonnay Igt Salento De wijnstreek Puglia in Zuid- Italië is gespecialiseerd in de productie van rode wijnen. De hoge temperaturen lijken minder geschikt voor de verbouw van witte druivensoorten.

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog Löwengang Chardonnay Jaartal 2014 medium-vol, krachtig, droog 100% chardonnay De Chardonnay Löwengang heeft een briljante, goudkleurige kleur. Complexe aroma's van rijp tropisch fruit, vanille, geroosterde

Nadere informatie

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Naturalys Chardonnay Deze frisse sappige biologisch chardonnay heeft mooie tonen van tropisch fruit. Naturalys Rosé Deze frisse biologische wijn

Nadere informatie

2015 kreeg biodiversiteit veel aandacht. Steeds meer kleine dieren en insecten bevolken de wijngaarden. De oogst gebeurt met de hand.

2015 kreeg biodiversiteit veel aandacht. Steeds meer kleine dieren en insecten bevolken de wijngaarden. De oogst gebeurt met de hand. Tenuta Castelbuono Dit bedrijf is onderdeel van het imperium van de familie Lunelli. Ik ontmoette dit jaar eigenaresse Camilla Lunelli tijdens het bezoek aan Ferrari in Trentino (zie mijn verslag). De

Nadere informatie

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk Witte wijnen Huiswijn: La Qroix d Argent Gascogne, Frankrijk Expressieve witte wijn met bloemen, wit fruit en citrus in het aroma. De smaak is levendig met een lekkere melange van citrusvruchten en tropisch

Nadere informatie

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel.

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel. Azienda Agricola COFFELE Soave Veneto Soave Spumante Brut DOC Droge wijn, met een frisse structuur, volhardend, evenwichtig, met een aangename amandel nasmaak. Een voluptueuze en sierlijke interpretatie

Nadere informatie

BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina

BODEGAS FABRE SA  Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina De in Bordeaux geboren Fransman Hervé J. Fabre arriveerde begin jaren 90 in Argentinië;

Nadere informatie

Couly-Dutheil Arnaud Couly Dutheil Wijngaarden

Couly-Dutheil Arnaud Couly Dutheil Wijngaarden Couly-Dutheil Arnaud Couly Dutheil is een van de talentvolste en creatiefste jonge wijnproducenten van de Val de Loire. Het familiebedrijf Couly-Dutheil werd opgericht in 1921 en is een van de vooraanstaande

Nadere informatie

TEL ALLE MARTINOLLES WIJNEN BIJ ELKAAR VOOR DE MAXIMALE KORTING!

TEL ALLE MARTINOLLES WIJNEN BIJ ELKAAR VOOR DE MAXIMALE KORTING! MAGNIFIQUE MARTINOLLES 16 Martinolles Vermentino Dit is dé perfecte wijn om in het zonnetje op het terras te drinken. Om jezelf eens lekker te verwennen, veelzijdig inzetbaar aan tafel of bij onaangekondigd

Nadere informatie

Maandag 23 mei Sandra Krisznik van het AWMB was deze dag onze gids. Wachau, Kremstal en Traisental stonden op het programma.

Maandag 23 mei Sandra Krisznik van het AWMB was deze dag onze gids. Wachau, Kremstal en Traisental stonden op het programma. Maandag 23 mei Sandra Krisznik van het AWMB was deze dag onze gids. Wachau, Kremstal en Traisental stonden op het programma. Wachau De fascinerende wijnstreek Wachau is een van de vooraanstaande gebieden

Nadere informatie

Gut Hermannsberg, een parel aan de Nahe straalt weer Lange historie Beroemdheden Nieuwe eigenaars, nieuwe naam

Gut Hermannsberg, een parel aan de Nahe straalt weer Lange historie Beroemdheden Nieuwe eigenaars, nieuwe naam Gut Hermannsberg, een parel aan de Nahe straalt weer Verslag van een bezoek aan dit historische cultuurwijngoed, dat volledig in de oude luister werd hersteld en als een Phoenix uit zijn as herrees. Door

Nadere informatie

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich mag verheugen in duidelijke seizoenswisselingen: in de zomer warm en droog, in de winter koud en regenachtig. Het lijkt onbelangrijk,

Nadere informatie

CULINAIR GENIETEN BEGINT BIJ BUITENLUST

CULINAIR GENIETEN BEGINT BIJ BUITENLUST CULINAIR GENIETEN BEGINT BIJ BUITENLUST Met veel zorg selecteren wij in samenwerking met de wijn therapeut de wijnen, hierbij houden wij rekening met de seizoenen, maar bovenal met de gerechten van onze

Nadere informatie

Woensdag 25 mei Burgenland / Neusiedlersee Eisenberg Leithaberg Mittelburgenland

Woensdag 25 mei Burgenland / Neusiedlersee Eisenberg Leithaberg Mittelburgenland Woensdag 25 mei Burgenland / Neusiedlersee Met Andrea Weinberger van AWMB per bus op weg naar Burgenland, een lange rit. De streek telt 13.840 ha en circa 100 wijnproducenten. De wijnproductie bedraagt

Nadere informatie

Chileense huis wijnen

Chileense huis wijnen Wijnkaart Chileense huis wijnen Pionero Viña Morande Chardonnay In deze droge witte wijn proeft u aroma's van fris fruit zoals perzik, peer, citrus en meloen. Smaaktype: soepel, aromatisch met houtrijping.

Nadere informatie

Bodega Altos de Torona

Bodega Altos de Torona Bodega Altos de Torona links export manager Cornelia Proca, midden wijnmaker Pepe Rodriguez Deze bedrijven zijn onderdeel van de groep HGA Bodegas y Viñedos de Altura. Wij worden ontvangen door wijnmaker

Nadere informatie

Interessante wijnen van Sula Vineyards Door Paul Op ten Berg

Interessante wijnen van Sula Vineyards Door Paul Op ten Berg Interessante wijnen van Sula Vineyards Door Paul Op ten Berg Op 19 maart 2015 werd in restaurant Catch by Simonis te Scheveningen aan pers en horeca een serie wijnen gepresenteerd van de grootste wijnproducent

Nadere informatie

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral WITTE WIJNEN Val de Loire, Collection Blanc - Chenin Blanc, Chardonnay Stuivende geur met een heerlijk smaakpallet van jong tropisch wit en groen fruit, in de afdronk zacht en licht mineralig. Côtes de

Nadere informatie

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van Anjou, Yves Matignon en zijn zus Hélène zijn de derde

Nadere informatie

Een onbekend wijngebied, de Nahe

Een onbekend wijngebied, de Nahe Onze proefavond van 9 maart 1 DR. CRUSIUS - NAHE Gastsprekers : Dr. Peter Crusius ( eigenaar ) & Dhr. Langbeen ( invoerder ) Ver afgelegen van alle drukte, in het kleine, idyllische Traisen ligt dit befaamd

Nadere informatie

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Heerlijke frisse witte wijn uit de Languedoc gemaakt van de Rhone druif viognier. De wijn heeft in de geur elementen van gedroogde perzik en abrikoos.

Nadere informatie

OSIRIS stelt voor: Best Of PFALZ Riesling VDP

OSIRIS stelt voor: Best Of PFALZ Riesling VDP OSIRIS stelt voor: Best Of PFALZ Riesling VDP Praktische info : Datumswitch : 14 maart 2017 pv 21 maart 8 en 9 december : Rhône-events!! Ventoux / Wijn / Liefmans / Wielrennen Banket 25 jaar : 25 mei 2018

Nadere informatie

Productie en export Proeverij

Productie en export Proeverij Pereira D Oliveiras Pereira D Oliveiras (Vinhos), Lda. is een kleine producent van Madeira die bekend staat als de hoeder van de traditie. Het hoofdkantoor - tevens lodge en proeflokaal - is gevestigd

Nadere informatie

***(*) Zweigelt Klassik 2015, Weingut Hannes Reeh Alc. 14%. Zoekt importeur. Vlezige wijn met ruggengraat en balans, prima.

***(*) Zweigelt Klassik 2015, Weingut Hannes Reeh Alc. 14%. Zoekt importeur. Vlezige wijn met ruggengraat en balans, prima. Overzichtsproeverij Na deze zeer geslaagde opsplitsing in groepjes keerde iedereen terug naar de Genussakademie Burgenland te Donnerskirchen, waar tot slot van onze reis een overzichtsproeverij klaar stond

Nadere informatie

Nu 10% korting én uniek lotnummer bij aankoop van iedere 6 flessen Dal Cero

Nu 10% korting én uniek lotnummer bij aankoop van iedere 6 flessen Dal Cero Nu 10% korting én uniek lotnummer bij aankoop van iedere 6 flessen Dal Cero MARTIN WAßMER Kwaliteit uit Baden In het uiterste zuidwesten van Baden ligt het gebied Markgräflerland. In een prachtige omgeving

Nadere informatie

Perfecte organisatie Importeurs en prijzen Zondag 22 mei

Perfecte organisatie Importeurs en prijzen Zondag 22 mei Jubileumreis Oostenrijk Verslag van de NGS reis naar diverse Oostenrijkse wijngebieden, die plaats vond van 22 t/m 25 mei 2016 in het kader van het 30-jarig jubileum van de vereniging. Tekst en foto s

Nadere informatie

A B. A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek. C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan

A B. A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek. C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan Situering wijngaarden D C A B A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan Fietstocht langs onze wijngaarden A B C D Vertrek bij den

Nadere informatie

WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ. (zie bijlage)

WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ. (zie bijlage) WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ (zie bijlage) 91 PARKER PUNTEN! 2014 Terrasses Rouge Grenache Noir, Syrah Internationaal zeer gewaardeerd en een fantastische presentatie van de hoge kwaliteit

Nadere informatie

Tenuta Iuzzolini Ciro Calabria. Ciro Bianco. Productiegebied. Calabria, provincie Crotone, Ciro Marina Timpa Bianca. Druiven: Greco Bianco

Tenuta Iuzzolini Ciro Calabria. Ciro Bianco. Productiegebied. Calabria, provincie Crotone, Ciro Marina Timpa Bianca. Druiven: Greco Bianco Ciro Bianco Druiven: Greco Bianco Vinificatie: na handmatige oogst (eind september) zachte pressing, fermentatie bij gecontroleerde temperatuur, rijping in stalen vaten, één maand op fles bij gecontroleerde

Nadere informatie

BIO! DAT IS LOGISCH. L Hirondelle Organic

BIO! DAT IS LOGISCH. L Hirondelle Organic BIO! DAT IS LOGISCH Bewust kiezen voor mens, dier en milieu. Dat is voor de nieuwe generatie producenten een belangrijk argument om over te gaan op biologische wijnbouw. Ook bij onze klanten worden biologische

Nadere informatie

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo.

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo. Een familiebedrijf ontstaan aan het eind van de jaren 80 en op dit moment nog steeds geleid door Fiorella, haar broer en haar twee zonen Alessandro en Alberto. Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een

Nadere informatie

Proeverij De vermelde prijzen zijn bruto horecaprijzen ex BTW bij importeur Wine Companions.

Proeverij De vermelde prijzen zijn bruto horecaprijzen ex BTW bij importeur Wine Companions. Proeverij De vermelde prijzen zijn bruto horecaprijzen ex BTW bij importeur Wine Companions. WITTE WIJNEN **** Taïka 2012, Castell d Encus Mousserende wijn van 60% sauvignon blanc en 40% sémillon uit eigen

Nadere informatie

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn:

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn: Produktblad 1 van 61 Viña Ventisquero De wijngaard Ventisquero is het resultaat van een nieuwe uitdaging van Agrosuper, de grootste producent van verse voedingsmiddelen in Chili. Enthousiast over het idee

Nadere informatie

Franse wijnen op de proeftafel Door Paul Op ten Berg

Franse wijnen op de proeftafel Door Paul Op ten Berg Franse wijnen op de proeftafel Door Paul Op ten Berg Ik ontving van enkele Franse wijnproducenten een viertal flessen wijn ter recensie. Hier volgen mijn bevindingen. Het familiebedrijf Domaine Brusset

Nadere informatie

De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas

De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas Marcel-les-Vignes Coopérative d achat à finalité sociale de vins naturels et bios De proeverijen van Marcel April 2013 Elzas Om van de zuurkool naar de asperges over te gaan en daarmee de lente in te glijden,

Nadere informatie

Als voorbeeld zullen we Sancerre gebruiken. De bevindingen voor wat kleur en geur betreft, hebben we inmiddels in dit tabelletje ingevuld:

Als voorbeeld zullen we Sancerre gebruiken. De bevindingen voor wat kleur en geur betreft, hebben we inmiddels in dit tabelletje ingevuld: De kunst van het schrijven van een bruikbare proefnotitie door Cees van Casteren De grootste uitdaging van elke wijncursus voor mij is mijn studenten te leren een bruikbare proefnotitie te schrijven. Voor

Nadere informatie

DE CLASSIFICATIE VAN VDP. Hoe preciezer de herkomst, des te hoger de kwaliteit

DE CLASSIFICATIE VAN VDP. Hoe preciezer de herkomst, des te hoger de kwaliteit DE CLASSIFICATIE VAN VDP Hoe preciezer de herkomst, des te hoger de kwaliteit DE VDP-CLASSIFICATIE De wijngaard is de steunpilaar voor de VDP-classificatie en het kwaliteitskenmerk voor topwijnen. Wijngaardnamen

Nadere informatie

Dinsdag 3 april 2012: Weingut Leth Wagram Oostenrijk. PROEFNOTITIES Vanavond zal Gino van de Vinotheek ons 15 wijnen van het huis Leth laten proeven.

Dinsdag 3 april 2012: Weingut Leth Wagram Oostenrijk. PROEFNOTITIES Vanavond zal Gino van de Vinotheek ons 15 wijnen van het huis Leth laten proeven. Dinsdag 3 april 2012: Weingut Leth Wagram Oostenrijk PROEFNOTITIES Vanavond zal Gino van de Vinotheek ons 15 wijnen van het huis Leth laten proeven. WITTE WIJNEN 1. Grüner Veltliner Klassik 2011 - zeer

Nadere informatie

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo :

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo : Romántica Verdejo : Romántica Verdejo wordt gemaakt in het hart van Rueda. Dit is een wijn met een intens aroma van fruit met kruidige notities, zijn frisheid en elegantie munten uit. Prijs/st : 75cl.:

Nadere informatie

De Etna wijnen van Tenuta delle Terre Nere Door Paul Op ten Berg

De Etna wijnen van Tenuta delle Terre Nere Door Paul Op ten Berg De Etna wijnen van Tenuta delle Terre Nere Door Paul Op ten Berg Sinds kort worden de wijnen van Tenuta delle Terre Nere in Nederland geïmporteerd door Les Généreux. Volgens velen een van de beste producenten

Nadere informatie

Het thema van deze bijeenkomst, die door circa 50 sommeliers werd bijgewoond, was Duitse wijnen en gastronomie.

Het thema van deze bijeenkomst, die door circa 50 sommeliers werd bijgewoond, was Duitse wijnen en gastronomie. Neerlands Wijnhuis in Restaurant Amarone Verslag van de proeverij van Duitse wijnen uit het assortiment van Neerlands Wijnhuis, gehouden in samenwerking met The Wine & Food Association op 27 oktober 2008

Nadere informatie

Presentatie SOPHIE PLUIM

Presentatie SOPHIE PLUIM AUSTRALIAN VALLEY WINES Presentatie SOPHIE PLUIM http://www.australianvalleywines.nl/nl/ AUSTRALIE WIJNLAND MET DIVERSITEIT Australië is het wijnsucces van de afgelopen decennia. Niet alleen in kwantiteit,

Nadere informatie

SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014.

SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014. SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014. Vandaag zal onze voorzitter deze wijnen voorstellen. Het huis Mellot bestaat al sinds 1513, en het is de 19 de generatie die nu het

Nadere informatie

Highlights uit Chili Wijnstreken

Highlights uit Chili Wijnstreken Highlights uit Chili Verslag van de NGS themaproeverij met de beste wijnen van twee reizen, gehouden op 11 mei 2015 in Restaurant Le VIN x te Den Bosch. Door Paul Op ten Berg Niek Beute (Vinoniek) en Paul

Nadere informatie

Huiswijn. La Croisade. La Croisade

Huiswijn. La Croisade. La Croisade Huiswijn La Croisade Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne, Frankrijk Zowel geur als smaak zijn fris en fruitig. Passiefruit, perzik en kruisbes voeren de boventoon, met zachte zuren in de afdronk. Per karaf

Nadere informatie

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen 2011 Damilano Barbera d'asti DOCG 100% Barbera uit wijngaarden in Casorzo, gelegen in de heuvels van Monferrato in de provincie Asti. Uit dit specifieke gebied komen

Nadere informatie

MOUSSEREND. Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO

MOUSSEREND. Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO WIJNKAART MOUSSEREND Frizzante Pinot Nero 'Sacchetto' Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO Frizzante Prosecco 'Sacchetto' Fijne

Nadere informatie

De presentatie werd verzorgd door de Voorzitter van het Conseil Jean-François Quenin. Jean-François Quenin

De presentatie werd verzorgd door de Voorzitter van het Conseil Jean-François Quenin. Jean-François Quenin Verslag van de NGS proeverij van Saint-Emilion Grand Cru Classé wijnen, gehouden op 24 november 2014 in Restaurant Noble te Den Bosch. Door Paul Op ten Berg. Deze proeverij werd gerealiseerd in samenwerking

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

Woensdag 17 november 2010

Woensdag 17 november 2010 Woensdag 17 november 2010 Bodegas Julian Chivite Dit is een van de oudste wijnbedrijven van Spanje. Sinds 1647 hebben elf generaties het bedrijf uitgebouwd tot het huidige, met zusterbedrijven in Rioja

Nadere informatie

BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina

BODEGAS FABRE SA  Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina BODEGAS FABRE SA www.bodegasfabre.com Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina Best Argentinian Wine Producer of the year IWSC, 2010 De in Bordeaux geboren Fransman Hervé

Nadere informatie

CAVA FRANCESC RICART BRUT

CAVA FRANCESC RICART BRUT CAVA FRANCESC RICART BRUT Francesc Ricart Brut is gemaakt volgens de traditionele methode met de typische cava-druiven Xarel-lo, Macabeo en Parellada. Deze cava heeft 14 maanden gerijpt op fles, maar behoudt

Nadere informatie

Huiswijnen (ook per glas te bestellen)

Huiswijnen (ook per glas te bestellen) Wijnkaart Huiswijnen (ook per glas te bestellen) Opta Wit Dão Vinho Branco 2015 20,50 Sappige, droge witte wijn uit de Dão regio. Deze wijn is gemaakt van de Encruzado, Malvasia Fina en Cerceal Branco.

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE WITTE PESSAC-LEOGNAN OP 12/2/2019 DOOR PETER LESAGE.

VERSLAG DEGUSTATIE WITTE PESSAC-LEOGNAN OP 12/2/2019 DOOR PETER LESAGE. VERSLAG DEGUSTATIE WITTE PESSAC-LEOGNAN OP 12/2/2019 DOOR PETER LESAGE. Traditioneel start Peter Lesage ons nieuw seizoen bij de wijnacademie. Vanavond zal hij witte wijnen uit de Pessac-Leognan laten

Nadere informatie

Bubbles. Mont Blanc Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada

Bubbles. Mont Blanc Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada Bubbles Mont Blanc 362 - Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada Mooie uitgebalanceerde cava. Fris met fijne bubbels. Mooie hinten van noten en appel. Perfecte balans tussen

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

Wijnproeverij zaterdag 13 oktober 2012

Wijnproeverij zaterdag 13 oktober 2012 Wijnproeverij zaterdag 13 oktober 2012 Een wijnreis in 2 uur Wijn is niets anders dan het resultaat van de alcoholistische vergisting van druivensap. Zet druivensap in een niet te koude ruimte en binnen

Nadere informatie

De Morgenzon, Reserve Chenin Blanc 2015

De Morgenzon, Reserve Chenin Blanc 2015 Winnaar Chenin blanc 21 Chenin blanc Zuid-Afrika s paradepaard - de meest aangeplante variëteit - geeft een grote diversiteit aan wijnen, waarvan de besten tegenwoordig tot de wereldtop behoren; ingezonden

Nadere informatie

Viña von Siebenthal. Aconcagua - www.vinavonsiebenthal.com

Viña von Siebenthal. Aconcagua - www.vinavonsiebenthal.com Viña von Siebenthal Aconcagua - www.vinavonsiebenthal.com Het laatste bezoek van onze Chili reis. We vinden het bedrijf van de Zwitser Mauro von Siebenthal direct naast Viña Errazuriz, in de plaats Panquehue.

Nadere informatie

Montepulciano d Abruzzo

Montepulciano d Abruzzo Montepulciano d Abruzzo Rosso di Montepulciano Montepulciano d Abruzzo Plaats Montepulciano Druif Vino Nobile di Montepulciano Rosso Piceno Superiore Wijn 1 Wijn 1: Tesoruccio Montepulciano d'abruzzo

Nadere informatie

Veneto ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan de Adriatische zee en het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bevat onder andere kalk,

Veneto ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan de Adriatische zee en het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bevat onder andere kalk, Veneto ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan de Adriatische zee en het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bevat onder andere kalk, leem en zand. Het gebied is één van de grootste productiegebieden

Nadere informatie

WIJNKAART --- WINE LIST --- CARTE DES VINS --- WEINKARTE

WIJNKAART --- WINE LIST --- CARTE DES VINS --- WEINKARTE WIJNKAART --- WINE LIST --- CARTE DES VINS --- WEINKARTE BUBBELS & COCKTAILS Palau Cava Semi Seco 5,50 30,00 Penedés Spanje Xarello, Macabeo, Parellada Deze Cava heeft een frisse mousse met een fijn floraal

Nadere informatie

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco HUISWIJN Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Glas Fles Drostdy-Hof Chenin Blanc 3,50 17,50 Klosterhof Bereich Bernkastel 3,50 17,50 Rosé d Anjou Couperin 3,50 17,50

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016.

VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016. VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016. Vanavond zal dhr Luc Vannevel, invoerder en verkoper van wijnen, ons kennis laten maken met enkele van zijn Zuid Afrikaanse wijnen.

Nadere informatie

Wijn: Avantgarde Weissburgunder Elf Producent: Christian Nett Weingut Bergdolt-Reif & Nett. Beoordeling: Twee stemmen.

Wijn: Avantgarde Weissburgunder Elf Producent: Christian Nett Weingut Bergdolt-Reif & Nett. Beoordeling: Twee stemmen. Dinsdag 19 juni proeven we wijnen uit Duitsland van jonge, veelbelovende wijnmakers (zgn. Jungwinzer). Het organiserend comité bestaat uit Pieter de Wildt, Piet Smits en Bert Koeneman. De mooiste wijn

Nadere informatie

Gomez Cruzado Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION

Gomez Cruzado Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION Bodegas Gomez Cruzado werd opgericht in 1886, door Angel Gomez Cruzado. Hij besloot zijn wijngaarden aan te planten op de hellingen rond Haro het hart

Nadere informatie

Lars Daniëls. In 2012 heeft de VDP. een eigen classificatie gecreëerd, een pyramide met vier kwaliteitsklassen:

Lars Daniëls. In 2012 heeft de VDP. een eigen classificatie gecreëerd, een pyramide met vier kwaliteitsklassen: Silvaner in de Bokkedoorns Verslag van de NGS proeverij met Silvaner wijnen van VDP. producenten, gehouden op 24 april 2017 in Restaurant De Bokkedoorns te Overveen Door Paul Op ten Berg Deze proeverij

Nadere informatie

Weingut Winfried Seeber uit die Pfalz Edenkobener str St Martin Haus der Biologischen Weine

Weingut Winfried Seeber uit die Pfalz Edenkobener str St Martin Haus der Biologischen Weine Weingut Winfried Seeber uit die Pfalz Edenkobener str 31 67487 St Martin Haus der Biologischen Weine De sympathieke wijnbouwer Winfried Seeber en zijn echtgenote Eugenie zijn gasten van de commanderij.

Nadere informatie

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt).

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Herckenrodestraat 51 3550 Heusden-Zolder Telefoon: 011-42 25 21 Fax: 011-42 99 43 Al onze wijnen bewaren en rijpen in donkere en koele

Nadere informatie

Digitale Wijnnieuwsbrief

Digitale Wijnnieuwsbrief Digitale, BQ products, Juli 2012 In deze editie Mouton Cadet Reserve Graves Blanc p.3 Mouton Cadet Reserve Graves Rouge p.4 Mouton Cadet Reserve Saint Medoc p.5 Mouton Cadet Reserve Saint Emilion p.6 Mouton

Nadere informatie

HEERLIJK ARGENTIJNS CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH

HEERLIJK ARGENTIJNS CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH Malbec, Syrah, Merlot Luján de Cujo, Mendoza CORTE RESERVADO MALBEC/SYRAH : Stevige en toch ook zachte wijn met veel rood fruit, een mild pepertje en van de Malbec herkenbare kracht in smaak en afdronk

Nadere informatie

Awards - Medailles DE WIJNGAARDEN OOGST

Awards - Medailles DE WIJNGAARDEN OOGST Bodegas Sottano Argeninië Een woordje uitleg KLIMAAT De Bodega Sottano staat aan de voet van het Andesgebergte in de Mendoza-vallei in Argentinië. In de subregio Perdriel heerst een bijzonder microklimaat.

Nadere informatie

Proefdoos:(Rioja(toppers(

Proefdoos:(Rioja(toppers( Proefdoos toppers Proefdoos:toppers Copyright 2014Grandcruwijnen.nl Proefdoos toppers HerasCordonVendimiaSeleccionadaAlta De Heras Cordon wijn is de enige Spaanse wijn welke wordt geschonken in het Vaticaaan.

Nadere informatie

Presentatie. Paul Houben

Presentatie. Paul Houben Port proeverij Presentatie Paul Houben Wijngebieden langs de Douro Douro wijn Dourovallei beschut tegen Atlantische winden Arme grond: leisteen, graniet met zand Klimaat: bergen beschermen wijnranken,

Nadere informatie

9.50 47.50 Een zachte frisse en kruidige wijn, met een lange afdronk en tonen van grapefruit

9.50 47.50 Een zachte frisse en kruidige wijn, met een lange afdronk en tonen van grapefruit Ti n t o H ui s WIT Callia Alta - Pinot Grigio - Argentinië Een zachte frisse en kruidige wijn, met een lange afdronk en tonen van grapefruit Callia Alta - Chardonnay - Argentinië Een volle romige Chardonnay,

Nadere informatie

Binnengekomen proefflessen Door Paul Op ten Berg

Binnengekomen proefflessen Door Paul Op ten Berg Binnengekomen proefflessen Door Paul Op ten Berg De laatste 2 maanden heb ik ter recensie diverse proefflessen ontvangen. Onderstaand zijn mijn proefnotities te lezen. De vermelde prijzen zijn horecaprijzen

Nadere informatie

Vinificatie Fermentatie op inox vaten onder gecontroleerde temperatuur. Kleur Strogeel met groene reflecties

Vinificatie Fermentatie op inox vaten onder gecontroleerde temperatuur. Kleur Strogeel met groene reflecties Azienda Agricola ORSOLANI San Giorgio Canavese Piemonte Erbaluce di Caluso DOCG Een wijn voor elke gelegenheid, met een fris karakter en levendige zuurtegraad. Zowel de druif als zijn wijn zijn uniek in

Nadere informatie

Witte wijnen. Oostenrijkse. Huiswijn Franse 1 fles 3/4 l... 18,00 1/2 l... 13,00 1/4 l... 7,00 1 glas... 4,00

Witte wijnen. Oostenrijkse. Huiswijn Franse 1 fles 3/4 l... 18,00 1/2 l... 13,00 1/4 l... 7,00 1 glas... 4,00 Witte wijnen Huiswijn Franse 1/2 l......................... 13,00 1/4 l.......................... 7,00 1 glas......................... 4,00 Sauvignon/Chardonnay uit de Ardèche. Deze worden zodanig aangeplant

Nadere informatie

Limburgse wijnen. Mousserende wijnen Bubbelkes-wien

Limburgse wijnen. Mousserende wijnen Bubbelkes-wien Limburgse wijnen Mousserende wijnen Bubbelkes-wien De Limburgse bubbelkeswien heeft intussen zijn plaats veroverd. Het mag weliswaar geen champagne heten, maar intussen is menigeen ervan overtuigd dat

Nadere informatie

Wijnpakket wit oude nieuwe wereld

Wijnpakket wit oude nieuwe wereld Wijnpakket wit oude nieuwe wereld Luigi Bosca La Linda, Torrontés Druivensoorten: torrontes Land: Argentinië Alcoholpercentage: 14% De Finca La Linda Torrontés heeft een heldere gele kleur. In de geur

Nadere informatie

Dalvina

Dalvina Dalvina www.dalvina.com.mk Deze winery is gevestigd in de plaats Strumica, wijnregio Strumichko-Radovishki, in de uiterste zuidoosthoek van Povardarie. Wij worden ontvangen door General Manager Zoran Peev.

Nadere informatie

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter.

Kleur Licht strogeel. Smaak Zuivere smaak met frisse citrustoetsen en lichte kruidigheid, afgerond met amandelbitter. Fratelli Pardi Montefalco Umbria Colli Martani Grechetto familiebedrijf uit Montefalco, een gemeente in de provincie Perugia in het hartje van Umbrië. De Colli Martani, de productiezone rond Todi waar

Nadere informatie

2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven

2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven Bacchus 1 - Romeinse god van de wijn. 2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven Baden De meest zuidelijke wijnregio van Duitsland, van de Bodensee tot Heidelberg.

Nadere informatie

Wijnkaart. Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc. Glas : 4,00. Pichet : 7,00. Karaf : 13,00. Fles : 18,50

Wijnkaart. Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc. Glas : 4,00. Pichet : 7,00. Karaf : 13,00. Fles : 18,50 Wijnkaart Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc Glas : 4,00 Pichet : 7,00 Karaf : 13,00 Fles : 18,50 Witte Wijn : Chardonnay Deze Vin de Pays du Jardin de France is afkomstig uit de Loire streek en

Nadere informatie