De financiële performance van woningcomplexen in de corporatiesector. Financiële sturing en maatschappelijke prestaties

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De financiële performance van woningcomplexen in de corporatiesector. Financiële sturing en maatschappelijke prestaties"

Transcriptie

1 De financiële performance van woningcomplexen in de corporatiesector Peter van Os, RIGO, juni 2006 Financiële sturing De financiële sturing van woningcorporaties is van cruciaal belang. De bedrijfstak is immers zeer kapitaalintensief en financieel wanbeheer kan verstrekkende gevolgen hebben voor de bedrijfstak en voor uiteindelijk voor de klant. Op bedrijfsniveau is, naast variabelen die een beeld geven van de financierbaarheid, de omvang van het eigen vermogen van het bedrijf de sleutelvariabele in de financiële sturing. Het eigen vermogen is de maat voor de financiële weerbaarheid en voor de mogelijkheid om nieuwe investeringen te financieren. Het eigen vermogen wordt grotendeels bepaald door het verschil tussen de waarde van het vastgoed van de corporatie en de omvang van het vreemd vermogen (de leningenportefeuille). Aanvankelijk werd de boekwaarde (historische waarde) als waarde genomen, maar tegenwoordig is het gebruikelijk om uit te gaan van de bedrijfswaarde als grondslag. Anders dan de boekwaarde kijkt de bedrijfswaarde naar de toekomst: alle nog te verwachten kasstromen (kosten en opbrengsten) worden netto contant gemaakt 1 en opgeteld tot de bedrijfswaarde. Beslissingen over de toekomst van het vastgoed op complexniveau hangen in de praktijk doorgaans af van de kwaliteit van het complex en soms van de huidige of verwachte marktpositie. Zelden speelt het financiële exploitatieresultaat op complexniveau een rol van betekenis. Alleen als er investeringbeslissingen aan de orde zijn wordt de hoogte van de onrendabele top in de afweging betrokken. Is dat een omissie of een terechte zienswijze? Financiële sturing en maatschappelijke prestaties Hoe belangrijk ook, de financiële sturingscriteria vormen slechts de randvoorwaarden bij de beleids- en investeringsafwegingen van de corporatie. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het maatschappelijk effect van de inspanningen van de corporatie, oftewel het maatschappelijk presteren. Om een maximaal maatschappelijk effect te bereiken is echter een maximale inzet van middelen nodig. Dat lijkt een betrekkelijk eenvoudige stelregel, maar dat is het niet. Want uit de stelregel vloeien tenminste vier complexe vraagstukken voort. Ten eerste is de vraag wat de maximaal mogelijke inzet van middelen is. Hierboven is het eigen vermogen al als sleutelvariabele aangemerkt. Dus is de vraag wat de omvang van het eigen vermogen van een corporatie minimaal zou moeten zijn. Daar is geen generiek percentage voor te geven 2. De benodigde omvang is vooral afhankelijk van de onrendabele top van de investerings- en beheeropgaven op 1 Met behulp van de disconteringsvoet omgerekend naar euro s van nu. 2 Bedoeld wordt het solvabiliteitspercentage als maat voor het eigen vermogen.

2 korte, middellange èn lange termijn. Het onrendabele deel dient immers uit het rendement op het eigen vermogen betaald te worden 3. De tweede vraag is hoe de corporatie de beschikbare middelen toe kan delen aan (kan alloceren naar) de diverse bestedingsmogelijkheden om een optimaal maatschappelijk effect te bereiken. Alloceren kan naar twee dimensies: een ruimtelijke en een sectorale, dat wil zeggen naar complexen en/of buurten en naar soorten activiteiten: bouwen en renoveren, sociaal beheer, welzijnsactiviteiten, realiseren van zorgvoorzieningen etc.. De derde vraag is de meest complexe. Namelijk hoe kan een corporatie meten welk effect de inzet van haar middelen heeft op de maatschappij. Lang niet altijd is het immers mogelijk om een causaal verband aan te tonen tussen de maatregel en het effect. Vaak hebben immers verschillende factoren, verschillende partijen invloed op het resultaat. De laatste twee vragen betroffen in essentie de vraag naar de grootste effectiviteit. De vierde vraag betreft de efficiency: hoe kunnen de middelen op de meest doelmatige worden ingezet. Er worden allerwegen vraagtekens gezet bij de efficiency van corporaties, vooral omdat zij de prikkel (de tucht ) van de markt niet ondervinden. Ook efficiency laat zich overigens lastig onderzoeken en beoordelen. In het vervolg van dit artikel zullen we ingaan op de tweede vraag; de allocatie van middelen en in het bijzonder op de ruimtelijke dimensie ervan: de toedeling naar woningcomplexen. Direct en indirect rendement Bij de allocatie van middelen gaat het niet alleen om de toedeling van beschikbare middelen ten behoeve van investeringen 4, maar ook om de middelen die de exploitatie van de diverse woningcomplexen als opbrengst genereert; namelijk het exploitatieresultaat op complexniveau. Sommige complexen kunnen immers als melkkoe worden aangemerkt, andere complexen dragen daarentegen in relatief geringe mate bij aan het financiële resultaat van de corporatie. Maar het is nog ingewikkelder, omdat er altijd sprake is van een directe en een indirecte opbrengst (of rendement) van het vastgoed. De directe opbrengst is het saldo van de kasstromen in een bepaalde periode (een jaar). De indirecte opbrengst is de stijging of daling van de waarde van het vastgoed. In geval van bedrijfswaarde zal een jonge portefeuille of complex in het algemeen in waarde stijgen en een oudere portefeuille of complex in waarde dalen. Die waardeontwikkelingen spelen bij de bepaling van het financiële resultaat naast het kasstroomresultaat ook een rol, omdat de ontwikkeling van het vermogen gelijk is aan het kasstroomresultaat plus de zogeheten autonome waardeontwikkeling van het vastgoed en van de leningenportefeuille. Het kan dus zo zijn, dat een woningcomplex 3 Voor een financieel-technische toelichting hierop zie onder andere de SEV-publicatie over de Transparantiemethodiek () 4 Of het verkrijgen van middelen door verkoop (desinvesteringen).

3 een slecht kasstroomresultaat te zien geeft, maar tegelijkertijd een waardestijging. De introductie van de Aedex-benchmark in 1997 heeft nog een extra element in discussie gebracht: de marktwaarde van het vastgoed. Een aantal deelnemers aan de Aedex heeft, in samenwerking met Ortec 5, het begrip beklemd vermogen geintroduceerd; dat is het verschil tussen de marktwaarde en de beleidswaarde 6. Dit is het bedrag dat de maatschappelijke onderneming, die de corporatie is, in de gedachtegang van de bedenkers opoffert aan maatschappelijke doelen. Samenvattend kun je zeggen dat vier componenten relevant kunnen zijn bij het bepalen van de bijdrage van het complex aan het financiële resultaat van de corporatie: het saldo van de (des)investeringskasstromen, de exploitatiekasstromen, de autonome waardeontwikkeling van het vastgoed en de marktwaarde. De beleidscyclus; prognosticeren en evalueren Financiële sturing is een begrip dat nauw verbonden is met de beleidscyclus (zie figuur). Aan de voorkant van de beleidscyclus (begroten en plannen) worden onder meer de toekomstige kasstromen geprognosticeerd, die opgenomen worden in de bedrijfswaarde. Aan de achterkant van de beleidscyclus zal de corporatie de gerealiseerde kasstromen in beeld willen brengen om te toetsen of deze conform de prognoses zijn. Doelen (bij)stellen meten en beoordelen : simuleren en prognosticeren Evalueren en verantwoorden Beleidscyclus Begroten en plannen figuur: de beleidscyclus Realiseren Het is vanzelfsprekend dat de evaluatieresultaten waar nodig zullen leiden tot de bijstelling van de prognoses: het sluiten van de beleidscyclus. In de praktijk ligt dat niet zo eenvoudig. Vaak worden in de bedrijfswaardeberekeningen kengetallen voor met name onderhoud gebruikt die generiek zijn, niet complex-specifiek, en doorgaans niet of slechts marginaal getoetst aan de evaluatieresultaten. 5 De ontwikkelaars van het financieel rekenpakket WALS. 6 De beleidswaarde is de bedrijfswaarde waarin naast de exploitatiekasstromen ook de verwachte (des)investeringskasstromen zijn verwerkt.

4 Financiële indicatoren op complexniveau Als het gaat om financiële sturing op complexniveau dringen zich twee vragen op: is het zinvol om financiële indicatoren en normen op complexniveau te hanteren en zo ja, welke indicatoren hebben de meeste zeggingskracht? De eerste vraag is met een volmondig ja te beantwoorden. Immers, een effectieve inzet van middelen vergt een rationeel allocatieproces, dat wil zeggen dat de corporatie moet kunnen expliciteren in welke complexen en ten aanzien van welke activiteiten zij de beschikbare middelen moet inzetten om een optimaal maatschappelijk rendement te bereiken. De tweede vraag laat zich lastiger beantwoorden. Op grond van de vier mogelijk relevante componenten van financiële sturing op complexniveau (zie hierboven) is de volgende tabel samen te stellen. Het kassaldo 7 Het direct rendement De bedrijfswaarde De gecorrigeerde bedrijfswaarde De beleidswaarde: Het betreft het saldo van huurinkomsten en onderhoudsuitgaven. Twee varianten zijn mogelijk. Variant 1: de huuropbrengsten minus alle onderhoudskosten. Variant 2: gelijk aan variant 1, maar zonder de kosten van planmatig onderhoud. In twee varianten. Variant 1: het kassaldo (variant 1) gedeeld door de bedrijfswaarde. Variant 2: het kassaldo (variant 1) gedeeld door de marktwaarde. Hierin zijn alleen de exploitatiekasstromen opgenomen. De bedrijfswaarde gedeeld door de restant levensduur. De bedrijfswaarde met inbegrip van de kasstromen die voortvloeien uit de scenario s voor het (des)investeringsbeleid. Variant 1 geeft door de jaren heen een sterk fluctuerend beeld te zien; op te lossen door een meerjaren gemiddelde van het planmatig onderhoud te nemen. Variant 2 is onvolledig door het ontbreken van de relatief grote onderhoudskasstroom. Het rendementsgetal voegt weinig of niets toe aan het kassaldo; werkt eerder verhullend, omdat de noemer (de waarde) het beeld vertroebelt. De bedrijfswaarde is een indicator die de toekomst simuleert. De waarde is sterk afhankelijk van de restant levensduur van het complex. Een houtje touwtje methode om het effect van de restant levensduur in de bedrijfswaarde te elimineren (is rekenkundig niet geheel correct). 7 Alle indicatoren betreffen gemiddelden per woning

5 De marktwaarde Het indirect rendement De verhouding tussen de bedrijfswaarde of beleidswaarde en de marktwaarde Bijvoorbeeld volgens de richtlijnen van de Aedex. In twee varianten. Variant 1: de mutatie van de bedrijfswaarde gedeeld door de bedrijfswaarde. Variant 2: de mutatie van de marktwaarde gedeeld door de marktwaarde. Verschillende varianten zijn denkbaar. We noemen het beklemd vermogen: het verschil tussen de marktwaarde en de beleidswaarde. Betreft ook een indicator die de toekomst simuleert. De marktwaarde is in de meeste gevallen fictief: de corporatie zal doorgaans deze waarde niet willen realiseren. Feitelijk is het een bijzondere vorm van beleidswaarde (zie aldaar). Ook deze rendementsgetallen voegen weinig toe aan de bedrijfswaarde respectievelijk de marktwaarde als indicatoren. Het beklemd vermogen kan beschouwd worden als een maat voor het financiële offer dat de corporatie brengt voor de realisatie van het maatschappelijk rendement. Kasstromen en waarde Er is in bovenstaande tabel sprake van twee typen indicatoren: kasgeoriënteerde en waardegeoriënteerde. Met de kasgeoriënteerde indicator kan men inzicht krijgen in de historische kasstromen, maar ook in de te verwachten, toekomstige kasstromen. De waardegeoriënteerde indicatoren worden alleen toegepast bij prognoses. Van groot belang in het kader van het sluiten van de beleidscyclus is om de resultaten van de historische cijfers (in dit geval de kasstromen en hun saldo) te verwerken in de prognoses (in dit geval de waardecalculatie). Als die aansluiting niet goed is, is de waarde van de prognoses gering. Toegepast op historische cijfers heeft de kasgeoriënteerde indicator een indirecte sturingsfunctie (het verbeteren van de prognoses), maar heeft zo n indicator ook een directe functie in de strategieafweging op complexniveau? Die is er strikt genomen niet. Immers de strategieafweging moet geënt zijn op de toekomstige financiële en maatschappelijke effecten van het beleid en niet op historie. Om diezelfde reden nemen steeds meer corporaties afscheid van de historische boekwaarde als waarderingsgrondslag ten gunste van de bedrijfswaarde. Dat alles neemt niet weg dat de indirecte sturingsfunctie van de indicator wel van groot belang is! De kasgeoriënteerde indicator toegepast in prognoses heeft als nadeel dat, zoals hiervoor al is gesteld, de autonome waardeontwikkeling niet in ogenschouw genomen wordt. Sturing en ijkpunten De centrale sturingsopgave van corporaties is om zoveel mogelijk maatschappelijk rendement te realiseren onder de nadrukkelijke voorwaarde dat de financiële continuïteit van de organisatie niet in het geding komt. Dat betekent dat de financiële

6 waardesturing niet gericht is op maximalisatie van de financiële waarde, maar op het handhaven van een aanvaard minimum van de waarde (eigenlijk het eigen vermogen). Het allocatieproces van middelen naar soorten uitgaven en naar complexen zal gericht moeten zijn op de optimalisatie van het maatschappelijk rendement. De beleidswaarden geven de financiële vertaling van de mogelijke beleidsstrategieën voor complexen weer. De optimale strategiekeuze resulteert dus in het hoogste maatschappelijke rendement bij een totale beleidswaarde die voor de continuïteit nog juist aanvaardbaar is. De corporatie moet er bij dat allocatieproces van uitgaan dat zij een surplus aan beleidswaarde altijd kan èn, vanwege de doelstelling van de maatschappelijke onderneming, moet omzetten in maatschappelijke waarde, desnoods langs de weg van matching van taken en middelen! Al eerder werd gesteld dat de marktwaarde een bijzondere vorm van beleidswaarde is. De marktwaarde kan dan niet het ijkpunt voor de sturing zijn. Dat geldt logischerwijs ook voor het zogenaamde beklemd vermogen. Dat is in lijn met de voorgaande alinea; in de financiële sturing geldt de minimaal benodigde beleidswaarde als ijkpunt 8. De marktwaarde is daarnaast in onze visie vooral een marktindicator en speelt als zodanig in de sturing een rol van belang 9. Het allocatieproces Het voornoemde allocatieproces is ingewikkeld: bij de afweging dienen zowel alle complexen als alle mogelijk soorten (maatschappelijke) uitgaven te worden betrokken. Als bij de toedeling van middelen op complexniveau alleen naar de financiële en maatschappelijke effecten in het onderhavige complex wordt gekeken, is de uitkomst per definitie suboptimaal, omdat dezelfde middelen in een ander complex wellicht een hoger maatschappelijk rendement kunnen genereren. Er bestaan geen expertsystemen die de taak van de beleidvormer kunnen overnemen. Er zijn wel methoden om dit complexe, iteratieve proces te structureren. Het proces kan overigens wel door vormen van multicriteria-analyses ondersteund worden. Conclusie Het gebruiken van financiële indicatoren op complexniveau is zinvol. Twee typen indicatoren zijn mogelijk: kasgeoriënteerde en waardegeoriënteerde. De kasgeorienteerde indicatoren kunnen naar het verleden en naar de toekomst kijken. De historische cijfers worden gebruikt om de prognoses te verbeteren. De toekomstgerichte, kasgeoriënteerde indicator heeft als nadeel dat de autonome waardeontwikkeling niet in de afwegingen meegenomen wordt. Daarom geniet de waardegeoriënteerde indicator bij prognoses de voorkeur. De indicatoren brengen de uitkomsten op complexniveau in beeld, maar de ijkpunten in de sturing liggen op bedrijfsniveau: de laagste beleidswaarde die uit oogpunt van de continuïteit op 8 Dat maakt dat de discussie over het minimaal benodigd vermogen cruciaal is in de sturing van corporaties 9 In het kader van risicoanalyse; is hier niet verder besproken.

7 lange termijn nog aanvaardbaar is bij een maximale maatschappelijke waarde. Financiële sturing vraagt een tweedimensionaal afwegingsproces: een allocatie van middelen naar complexen en naar soorten activiteiten, gegeven de financiële en de maatschappelijke doelstelling (respectievelijk de minimale beleidswaarde en het maximale maatschappelijke rendement).

Allocatie van vermogen aan doelstellingen

Allocatie van vermogen aan doelstellingen 05 Naar een optimale voorraadstrategie Allocatie van vermogen Woningcorporaties zijn de grootste spelers op de Nederlandse woningmarkt. Sinds de brutering focussen deze ondernemingen zich steeds meer op

Nadere informatie

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU

VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU VASTGOEDSTURING OP COMPLEXNIVEAU INLEIDING In onze voorgaande blog hebben we verschillende gangbare waarderingsmethoden toegelicht: de historische kostprijs, de bedrijfswaarde en de marktwaarde. Dit deden

Nadere informatie

Verhogen bedrijfseconomische prestaties met de IPD/aeDex corporatie vastgoedindex

Verhogen bedrijfseconomische prestaties met de IPD/aeDex corporatie vastgoedindex Verhogen bedrijfseconomische prestaties met de IPD/aeDex corporatie vastgoedindex OTB-studiedag Delft, 17 maart 2010 mr Arnoud L.M. Vlak, directeur IPD Nederland Agenda 1. Verhoogt deelname aan IPD/aeDex

Nadere informatie

DrieKamerModel. Johan Conijn

DrieKamerModel. Johan Conijn DrieKamerModel Johan Conijn 18 september 2012 DrieKamerModel Het DrieKamerModel is een integraal, strategisch sturingsconcept voor een corporatie. Het is een antwoord in de al langlopende discussie over

Nadere informatie

Trends ontwikkeling financiële positie woningcorporaties

Trends ontwikkeling financiële positie woningcorporaties Trends ontwikkeling financiële positie woningcorporaties Het WSW is in overgegaan op een nieuwe wijze van risicomonitoring van woningcorporaties, op basis van kasstromen in plaats van bedrijfswaarde. In

Nadere informatie

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING

CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Onroerende zaken in exploitatie, bestemd voor verkoop Bij het bepalen van de bedrijfswaarde van voor verkoop bestemde huurwoningen verwijst de richtlijn voor woningcorporaties (RJ 645) naar de richtlijn

Nadere informatie

Woningmarkt en corporatiesector. Johan Conijn

Woningmarkt en corporatiesector. Johan Conijn Woningmarkt en corporatiesector Johan Conijn Ruimteconferentie PBL 21 mei 2013 Inhoud Woningmarktdebat Positie woningcorporatie Regeer- en woonakkoord DrieKamerModel 2 Woningmarkt Overmatige subsidiering

Nadere informatie

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017

WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 WSW trendanalyse woningcorporaties 2013-2017 Risico s voor borgstelsel nemen toe Corporaties nemen maatregelen om de financiële conti - nuïteit te waarborgen. Dit is het gevolg van de overheidsmaatregelen

Nadere informatie

Financieringsmodel EnergieSprong Is nul-op-de-meter te financieren?

Financieringsmodel EnergieSprong Is nul-op-de-meter te financieren? Financieringsmodel EnergieSprong Is nul-op-de-meter te financieren? Ugchelen, Oktober 2013 Agenda 1. Verwachtingen en uitgangspunten 2. Voorbeelden uit de praktijk: a. Project A (240 meergezinswoningen)

Nadere informatie

Leergang Integrale Vastgoedsturing Woningcorporaties

Leergang Integrale Vastgoedsturing Woningcorporaties Financieel rendement Laag Hoog Leergang Integrale Vastgoedsturing Woningcorporaties Inhoud van de leergang Vijftien keer eerder werd de vijfdaagse leergang Integrale Vastgoedsturing Woningcorporaties (IVW)

Nadere informatie

EEN BUSINESSMODEL VOOR ALL ELECTRIC

EEN BUSINESSMODEL VOOR ALL ELECTRIC EEN BUSINESSMODEL VOOR ALL ELECTRIC NUL OP DE METER WONINGEN Rob Rötscheid Ede 11 november 2014 UITDAGINGEN VOOR DE CORPORATIESECTOR Kwaliteit voorraad Betaalbaarheid Duurzaamheid TWEE FINANCIËLE VRAAGSTUKKEN

Nadere informatie

Leergang Integrale Vastgoedsturing Woningcorporaties

Leergang Integrale Vastgoedsturing Woningcorporaties Financieel rendement Laag Hoog Leergang Integrale Vastgoedsturing Woningcorporaties Inhoud van de leergang De eenentwintigste editie van de vijfdaagse leergang Integrale Vastgoedsturing Woningcorporaties

Nadere informatie

INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW

INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW Vastgesteld: 23 november 2016 INVESTERINGSSTATUUT WOONSTICHTING SSW 1. Inleiding De Governancecode Woningcorporaties 2015 beveelt aan dat woningcorporaties beschikken

Nadere informatie

Leergang Integrale Vastgoedsturing Woningcorporaties

Leergang Integrale Vastgoedsturing Woningcorporaties Financieel rendement Laag Hoog Leergang Integrale Vastgoedsturing Woningcorporaties Inhoud van de leergang Veertien keer eerder werd de vijfdaagse leergang Integrale Vastgoedsturing Woningcorporaties (IVW)

Nadere informatie

Vastgoeddata woningcorporaties beperkt

Vastgoeddata woningcorporaties beperkt IV WONINGCORPORATIES Vastgoeddata woningcorporaties beperkt Geen inzicht in effectiviteit maatschappelijke doelen Jan Veuger Minister Blok van Wonen heeft de woningcorporaties gevraagd met een plan van

Nadere informatie

WALS gebruikersopleiding

WALS gebruikersopleiding WALS gebruikersopleiding Met WALS kan de financiële meerjarenprognose voor een woningcorporatie worden opgesteld. WALS kan echter nog veel meer. Ortec Finance streeft ernaar dat corporaties volledig zelfstandig

Nadere informatie

Fakton. Solving complex real estate challenges. Consultancy

Fakton. Solving complex real estate challenges. Consultancy Fakton Solving complex real estate challenges 1. De Majestic Mansion 2. Doelstellingen actualisatie handboek 3. De essentie van Asset Management 4. Maatschappelijke Kamer 5. Vermogenskamer 6. IRR eis 1.De

Nadere informatie

Waardering vastgoed woningstichting Icarus

Waardering vastgoed woningstichting Icarus woningstichting Icarus Dit is een voorbeeld; één wijze van benadering van vastgoedwaardering. Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Waardering van onroerende zaken 3 3 AEDEX/IPD vastgoedindex 4 4 Investeringsseclectie

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORTAGE Q VASTGOED FUNDAMENT FONDS N.V.

KWARTAALRAPPORTAGE Q VASTGOED FUNDAMENT FONDS N.V. KWARTAALRAPPORTAGE Q4 2017 VASTGOED FUNDAMENT FONDS N.V. 12 JANUARI 2018 Inhoud 1. Management samenvatting... 2 2. Financiële rapportage: 4 e kwartaal 2017... 3 3. Verklarende begrippen en definities...

Nadere informatie

Overvloed en onbehagen in de corporatiesector

Overvloed en onbehagen in de corporatiesector Overvloed en onbehagen in de corporatiesector Coen Teulings Corporaties in discussie Kroes: sector te groot voor doelgroep Discussies over oneigenlijke beleggingen koopwoningen, winkelcentra (geen doelgroep)

Nadere informatie

Aedex en investeringen. Paul Konings, directeur Aedex Colleges Marie-Thérèse Dubbeldam, manager financiën / controller Wonen Limburg

Aedex en investeringen. Paul Konings, directeur Aedex Colleges Marie-Thérèse Dubbeldam, manager financiën / controller Wonen Limburg Aedex en investeringen Paul Konings, directeur Aedex Colleges Marie-Thérèse Dubbeldam, manager financiën / controller Wonen Limburg Aedex Aedex berekent rendementsprestaties over uitgevoerde activiteiten

Nadere informatie

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 3 ANALYSE FINANCIËLE RATIO S OMGEVINGSDIENSTEN

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 3 ANALYSE FINANCIËLE RATIO S OMGEVINGSDIENSTEN Berenschot Evaluatie wet VTH Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 3 ANALYSE FINANCIËLE RATIO S OMGEVINGSDIENSTEN 22 mei 2017 Bijlage 3. Analyse financiële ratio s omgevingsdiensten Inleiding In deze

Nadere informatie

Knelpuntenanalyse Novelle en BTIV 2015

Knelpuntenanalyse Novelle en BTIV 2015 Knelpuntenanalyse Novelle en BTIV 2015 Frank Vermeij Augustus 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanpak... 3 3 Juridische scheiding... 3 3.1 Aannames... 3 3.2 Resultaten... 4 4 Administratieve scheiding...

Nadere informatie

bouwjaar woonoppervlak 80m2 80m2 boekwaarde huidige huurprijs per maand markthuur per maand

bouwjaar woonoppervlak 80m2 80m2 boekwaarde huidige huurprijs per maand markthuur per maand VASTGOEDSTURING CORPORATIES VOORBEELD REKENMETHODIEKEN INLEIDING Stel je wilt als corporatie je woningvoorraad vernieuwen. Twee complexen komen in aanmerking om gesloopt te worden. Het grondperceel dat

Nadere informatie

Validatie handboek 2016 en asset management. Johan Conijn, 8 november 2017

Validatie handboek 2016 en asset management. Johan Conijn, 8 november 2017 Validatie handboek 2016 en asset management Johan Conijn, 8 november 2017 Onderwerpen 1. Validatie Handboek 2016 2. Marktwaarde: waar is het voor? 3. Van theorie naar weerbarstige praktijk 4. Rode draad:

Nadere informatie

Verhuurderheffing en effecten investeringsfaciliteit

Verhuurderheffing en effecten investeringsfaciliteit Verhuurderheffing en effecten investeringsfaciliteit Johan Conijn & Wolter Achterveld 30 mei 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Gevolgen verhuurderheffing... 3 3 Gevolgen nieuwe investeringsfaciliteit,

Nadere informatie

Assetmanagement. Waar begin ik? CORPORATIEDAG VABI en ORTEC FINANCE Nieuwegein, 9 maart 2017

Assetmanagement. Waar begin ik? CORPORATIEDAG VABI en ORTEC FINANCE Nieuwegein, 9 maart 2017 Assetmanagement Waar begin ik? CORPORATIEDAG VABI en ORTEC FINANCE Nieuwegein, 9 maart 2017 Ir. P.R. de Vries MSc MSRE Manager vastgoedsturing Lefier Bestuurslid Vereniging Van Assetmanagers Woningcorporaties

Nadere informatie

Woningstichting Berg en Terblijt

Woningstichting Berg en Terblijt Woningstichting Berg en Terblijt Investeringsstatuut 1. Inleiding Sinds 1 juli 2015 is de nieuwe Woningwet van kracht. De nieuwe Woningwet geeft bij de governance aspecten ook extra aandacht aan verbindingen

Nadere informatie

Financieel Statuut. Woonstichting SSW

Financieel Statuut. Woonstichting SSW Financieel Statuut Woonstichting SSW Vastgesteld: RvC 21 januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Interne sturing SSW... 3 3 Financiële kaders SSW... 4 4 Vertaling van de financiële kaders naar de

Nadere informatie

Grip op Financiën. 13 januari 2015 Sector Control

Grip op Financiën. 13 januari 2015 Sector Control Grip op Financiën 13 januari 2015 Sector Control Opbouw presentatie Inzicht in ontwikkeling leningenportefeuille en rente Normenkader van de gemeente Eindhoven Beheersmaatregelen Huidige leningenportefeuille

Nadere informatie

TOELICHTING BESLISBOOM

TOELICHTING BESLISBOOM TOELICHTING BESLISBOOM De beslisboom is bedoeld als hulpmiddel bij het maken van de keuze tussen administratief of juridisch scheiden. Ook gaat de beslisboom in op de mogelijkheid van vrijstelling van

Nadere informatie

Naar de eredivisie van vastgoedsturing. Kenschets van de maatschappelijke onderneming

Naar de eredivisie van vastgoedsturing. Kenschets van de maatschappelijke onderneming Naar de eredivisie van vastgoedsturing Peter van Os, RIGO Research & Advies BV, januari 2009 Een door de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting en RIGO opgesteld manifest (SEV, 2008) opent met de constatering

Nadere informatie

Huurinkomsten van corporaties, De gevolgen van het regeerakkoord

Huurinkomsten van corporaties, De gevolgen van het regeerakkoord Huurinkomsten van corporaties, 2012 2021. De gevolgen van het regeerakkoord Johan Conijn & Wolter Achterveld Inleiding Op verzoek van Aedes heeft Ortec Finance de financiële gevolgen van het regeerakkoord

Nadere informatie

Effecten en risico s van Koopgarant voor kasstromen

Effecten en risico s van Koopgarant voor kasstromen 38 TIJDSCHRIFT VOOR DE volkshuisvesting nummer 5 OKTOBER 21 Effecten en risico s van Koopgarant voor kasstromen Het verkopen van woningen met een korting en enige vorm van waardedeling en terugkoopregeling

Nadere informatie

Leergang Mensen Stenen - Geld

Leergang Mensen Stenen - Geld Leergang Mensen Stenen - Geld Integrale prestatiesturing bij woningcorporaties Financiële sturing Vastgoedsturing Maatschappelijke sturing Dienmodel Verdienmodel Portfolio management Asset management Property

Nadere informatie

Een eigen(wijze) kijk op financiële sturing. Aedes Corporatiedag 2012. - Welkomst dia bij binnenkomst.

Een eigen(wijze) kijk op financiële sturing. Aedes Corporatiedag 2012. - Welkomst dia bij binnenkomst. Een eigen(wijze) kijk op financiële sturing. Aedes Corporatiedag 2012 - Welkomst dia bij binnenkomst. 1 Een eigen(wijze) kijk op financiële sturing Thom Wolters Gert Boels 2 Introductie Aanleiding Introductie

Nadere informatie

Vastgoedsturing bij Ymere.

Vastgoedsturing bij Ymere. Ymere Vastgoedsturing bij Ymere. Pablo van der Laan strategisch adviseur Kennisochtend NVDO Kwaliteitsborging en vastgoedsturing Utrecht, 18 september 2015 Groot stedelijke corporatie in Metropool Regio

Nadere informatie

Rendements Analyse voor Vastgoed Portefeuilles

Rendements Analyse voor Vastgoed Portefeuilles Rendements Analyse voor Vastgoed Portefeuilles Portefeuilleanalyse en Objectanalyse Direct Rendement per Object trademark Vastgoed drs. Ernst RADEMA MSc Real Estate Finance 020 67 37 937 RADEMA@tRADEMArk-Vastgoed.nl

Nadere informatie

15 november 2012. Investeringsstatuut Maasvallei

15 november 2012. Investeringsstatuut Maasvallei 15 november 2012 Investeringsstatuut Maasvallei Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Beleid en strategie 3 3 Processen 4 4 Strategische samenwerking en verbindingen 4 5 Risicobeheersing 5 6 Financiën 5 6.1 Financieel

Nadere informatie

Evidence based assetmanagement. ofwel: onderbouwd kaders stellen en keuzes maken

Evidence based assetmanagement. ofwel: onderbouwd kaders stellen en keuzes maken Evidence based assetmanagement ofwel: onderbouwd kaders stellen en keuzes maken Even voorstellen: Stadlander Woningcorporatie West Brabant 15.000 VHE Bergen op Zoom en Tholen Reorganisatie achter de rug:

Nadere informatie

Bijlage 1: Beschrijving berekening beleidwaarde

Bijlage 1: Beschrijving berekening beleidwaarde Bijlage 1: Beschrijving berekening beleidwaarde De beleidswaarde wordt bepaald door op vier aspecten aanpassingen door te voeren in de uitgangspunten van de DCF berekening van de marktwaarde. De (lagere)

Nadere informatie

IMPRESSIE BMT Inzicht door benchmarking van kosten en kwaliteit van medische technologie

IMPRESSIE BMT Inzicht door benchmarking van kosten en kwaliteit van medische technologie Inzicht door benchmarking van kosten en kwaliteit van medische technologie IMPRESSIE BMT 2013 Sparrenheuvel 32, 3708 JE Zeist (030) 2 270 500 offertebureau@mxi.nl www.mxi.nl IMPRESSIE BENCHMARK MEDISCHE

Nadere informatie

Verschillenanalyse stap 3 t/m 5 en rw correctie

Verschillenanalyse stap 3 t/m 5 en rw correctie Verschillenanalyse stap 3 t/m 5 en rw correctie Inleiding/algemeen. U heeft een verslagstaat in Excel met uitkomsten en een workspace van ons ontvangen met daarin een aantal varianten van de stappen 1

Nadere informatie

KWARTAALRAPPORTAGE Q SUPER WINKEL FONDS N.V.

KWARTAALRAPPORTAGE Q SUPER WINKEL FONDS N.V. KWARTAALRAPPORTAGE Q4 2017 SUPER WINKEL FONDS N.V. 12 JANUARI 2018 Inhoud 1. Management samenvatting... 2 2. Financiële rapportage: 4 e kwartaal 2017... 3 3. Verklarende begrippen en definities... 4 Disclaimer:

Nadere informatie

Fakton. Financial Engineering in de Praktijk Asset Management: sturen op verdienvermogen, waarde en rendement. Solving complex real estate challenges

Fakton. Financial Engineering in de Praktijk Asset Management: sturen op verdienvermogen, waarde en rendement. Solving complex real estate challenges Fakton Solving complex real estate challenges Financial Engineering in de Praktijk Asset Management: sturen op verdienvermogen, waarde en rendement Wim Weide, Partner Fakton 1 Relevante context / ontwikkelingen

Nadere informatie

SBI. Hulpmiddel bij strategische portefeuillesturing

SBI. Hulpmiddel bij strategische portefeuillesturing SBI Hulpmiddel bij strategische portefeuillesturing Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Maatschappelijke doelstellingen... 4 2 Wensportefeuille... 4 3 Financiële kaders... 5 4 Beleidsmaatregelen... 5 5 Risicoanalyse...

Nadere informatie

HALFJAARBERICHT 2018 WONINGFONDS NIEUWEGEIN CV

HALFJAARBERICHT 2018 WONINGFONDS NIEUWEGEIN CV HALFJAARBERICHT 2018 WONINGFONDS NIEUWEGEIN CV 30 AUGUSTUS 2018 Inhoud 1. Management samenvatting... 2 2. Financiële rapportage: eerste halfjaar 2018... 3 3. Verklarende begrippen en definities... 4 Disclaimer:

Nadere informatie

Strategische Analyse van Vastgoed Objecten

Strategische Analyse van Vastgoed Objecten Strategische Analyse van Vastgoed Objecten Hold-Sell-Invest-Analyse 1 HOLD Desinvesteren 2 SELL 3 INVEST Desinvesteren 4 INVEST & SELL De strategische matrix TRADEMARK Vastgoed / TRADE-MAKELAARS drs. Ernst

Nadere informatie

Q&A Handboek Marktwaardering

Q&A Handboek Marktwaardering Q&A Handboek Marktwaardering Jaarrekening... 1 Oppervlakte... 1 Complex... 2 Splitsing daeb/niet daeb... 2 Model BOG/MOG... 2 Model parkeren... 2 Objectgegevens... 3 Mutatiekans... 3 Eindwaarde... 4 Contante

Nadere informatie

Rendement, Effectief rendement, IRR, wat is het nu?

Rendement, Effectief rendement, IRR, wat is het nu? Rendement, Effectief rendement, IRR, wat is het nu? Author : G.K. van Dommelen Date : 02-10-2014 (publicatiedatum 3 oktober 2014) Op 18 september jongstleden publiceerden wij een artikel over het bod dat

Nadere informatie

Resultaatgericht samenwerken bij investeren en Onderhoud

Resultaatgericht samenwerken bij investeren en Onderhoud Resultaatgericht samenwerken bij investeren en Onderhoud BouwLokalen 1 oktober 2015 Klantgericht bouwen door gericht vakmanschap Thomas Chaulet Introductie Missie Smits Vastgoedzorg richt zich op het voorspelbaar

Nadere informatie

Partners. Case Impairment. Verpleeg & Verzorgingsinstelling

Partners. Case Impairment. Verpleeg & Verzorgingsinstelling Case Impairment Verpleeg & Verzorgingsinstelling Eigenschappen van de instelling In deze case wordt een impairment uitgevoerd voor een verpleeg- en verzorginstelling. De instelling heeft vijf panden in

Nadere informatie

Welke ontwikkelingen komen op ons af? Bijeenkomst spelregels vanuit financieel perspectief, 22 juni 2016 Wouter van den Wildenberg Erik Vlaming

Welke ontwikkelingen komen op ons af? Bijeenkomst spelregels vanuit financieel perspectief, 22 juni 2016 Wouter van den Wildenberg Erik Vlaming Welke ontwikkelingen komen op ons af? Bijeenkomst spelregels vanuit financieel perspectief, 22 juni 2016 Wouter van den Wildenberg Erik Vlaming Inhoud BBV Historie Actuele ontwikkelingen Vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Activiteiten Beter Wonen in ALMELO

Activiteiten Beter Wonen in ALMELO Bijlage 3 Financiële paragraaf Beter Wonen Het bod in aantallen In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Beter Wonen, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden

Nadere informatie

Welke keuzes maakt u op weg naar een duurzaam maatschappelijk bedrijfsmodel?

Welke keuzes maakt u op weg naar een duurzaam maatschappelijk bedrijfsmodel? Welke keuzes maakt u op weg naar een duurzaam maatschappelijk bedrijfsmodel? Inleiding Duurzaam - Maatschappelijk - Bedrijfsmodel Strategische sturing gericht op gezond bedrijfsmodel Lange termijn financieel

Nadere informatie

Lean Six-Sigma. HealthRatio Operational Excellence

Lean Six-Sigma. HealthRatio Operational Excellence Lean Six-Sigma HealthRatio Operational Excellence De zorg werkt in een roerige omgeving Veel veranderingen leggen extra druk op zorginstellingen om goedkoper, efficiënter en transparanter te kunnen werken.

Nadere informatie

Eigen Haard en het Driekamermodel. Voor Alert 12 maart 2015

Eigen Haard en het Driekamermodel. Voor Alert 12 maart 2015 Eigen Haard en het Driekamermodel Voor Alert 12 maart 2015 Programma (voorstel) 1. 17.00 uur Het Driekamermodel: hoe werkt het? (Ortec) 2. 17.20 uur Eigen Haard quiz 3. 17.40 uur Hoe besteedt Eigen Haard

Nadere informatie

De toekomst van corporaties Johan Conijn Dennis Berkeveld

De toekomst van corporaties Johan Conijn Dennis Berkeveld De toekomst van corporaties Johan Conijn Dennis Berkeveld Hervorming woningmarkt Diverse hervormingsvoorstellen: - werkgroep Wonen onderdeel Heroverwegingen (2010) - Rapport CSED van de SER (2010) - Wonen

Nadere informatie

Vastgoedsturing met de basiswaardering

Vastgoedsturing met de basiswaardering Ortec Finance Vastgoedsturing met de basiswaardering Johan Conijn en Annique Verkoeijen Inhoud Vooraf...3 1. Samenvatting... 4 2. Doel en aanleiding van het project... 8 3. Complexprestatiemeting...11

Nadere informatie

VERDIEPING FINANCIAL RISK - UITLEG EN BEREKENING FINANCIËLE RATIO S

VERDIEPING FINANCIAL RISK - UITLEG EN BEREKENING FINANCIËLE RATIO S VERDIEPING FINANCIAL RISK - UITLEG EN BEREKENING FINANCIËLE RATIO S 1 Risico Beoordelingsmodel WSW Risico Management Model WSW baseert zijn risicobeoordeling op het bedrijfsmodel van een corporatie WSW

Nadere informatie

Investerings- en financieel statuut

Investerings- en financieel statuut Investerings- en financieel statuut Inleiding Het belang van financiële sturing is in de afgelopen jaren toegenomen. Wijzigingen in de wettelijke regels, waaronder de scheiding van DAEB en niet-daeb activiteiten

Nadere informatie

15 november Investeringsstatuut Maasvallei

15 november Investeringsstatuut Maasvallei 15 november 2012 Investeringsstatuut Maasvallei Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Beleid en strategie 3 3 Processen 4 4 Strategische samenwerking en verbindingen 4 5 Risicobeheersing 5 6 Financiën 5 6.1 Financieel

Nadere informatie

Leergang Maatschappelijk Rendement Woningcorporaties

Leergang Maatschappelijk Rendement Woningcorporaties Leergang Maatschappelijk Rendement Woningcorporaties Data 14 juni 2012 28 juni 2012 Locatie Hoog Brabant, Utrecht Begrippen MAATSCHAPPELIJKE EFFECTEN MAATSCHAPPELIJK RENDEMENT KOSTEN BATEN ANALYSES ALLOCATIE

Nadere informatie

Bijlage 2: Financiële paragraaf. Het bod in aantallen

Bijlage 2: Financiële paragraaf. Het bod in aantallen Bijlage 2: Financiële paragraaf Het bod in aantallen In onderstaande tabellen wordt de inhoud van het bod van Beter Wonen, zoals hiervoor is verwoord, concreet gemaakt in meetbare grootheden zoals aantallen

Nadere informatie

Nul op de Meter businesscase nieuwbouw

Nul op de Meter businesscase nieuwbouw Nul op de Meter businesscase nieuwbouw Kan het financieel uit? Jeffrey Mennen relatiemanager corporaties bij Stroomversnelling Sean Vos SlimRenoveren, expertpool Stroomversnelling maandag 16 oktober 2017

Nadere informatie

Rekenmodel IBW Handleiding Mei 2017

Rekenmodel IBW Handleiding Mei 2017 Rekenmodel IBW 2017 Handleiding Mei 2017 Inhoud Handleiding Rekenmodel IBW 2017... 3 1. Hoe gaat u aan de slag?... 4 2. Beschrijving tabbladen... 5 2.1. Algemeen... 5 2.1.1. Menu... 5 2.1.2. INF_DPI...

Nadere informatie

SIMPHO. Simulatie en prognosemodel voor woningcorporaties. RIGO Research & Advies BV. IKM Engineering BV

SIMPHO. Simulatie en prognosemodel voor woningcorporaties. RIGO Research & Advies BV. IKM Engineering BV SIMPHO Simulatie en prognosemodel voor woningcorporaties RIGO Research & Advies BV IKM Engineering BV December 2005 Bedrijfssturing en de rol van prognoses Voor de bedrijfstak van de woningcorporaties

Nadere informatie

Q en A s IBW2018 website

Q en A s IBW2018 website Q en A s IBW2018 website Gebruik van de IBW Waarom publiceert BZK de IBW? Dat gebeurt formeel op grond van een wettelijke verplichting (Woningwet artikel 42 en Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting

Nadere informatie

Woningwet op weg: Workshop spoedcursus corporatiefinanciën 30 september 2015. Eindhoven

Woningwet op weg: Workshop spoedcursus corporatiefinanciën 30 september 2015. Eindhoven Woningwet op weg: Workshop spoedcursus corporatiefinanciën 30 september 2015 Eindhoven Natasja Georgius-van Dijk Adviseur BNG Advies 30 september 2015 BNG Advies ondersteunt haar cliënten bij het maken

Nadere informatie

9. Financiele aspecten

9. Financiele aspecten 9. Financiele aspecten ANNEXUM 9.1 Rendement Het beleid van het Fonds en de Beheerder is gericht op het behalen van een optimale opbrengst uit de verhuur en de verkoop van de vastgoedportefeuille. De kansen

Nadere informatie

Strategisch scheiden of splitsen DAEB / niet-daeb. Bram Klouwen en Bert van t Land Companen

Strategisch scheiden of splitsen DAEB / niet-daeb. Bram Klouwen en Bert van t Land Companen Strategisch scheiden of splitsen DAEB / niet-daeb Bram Klouwen en Bert van t Land Companen Agenda Inleiding Achtergrond scheiden / splitsen Juridische verankering Plan maken Strategische afweging portfolio

Nadere informatie

FINANCIERBAARHEID NOM RENOVATIES

FINANCIERBAARHEID NOM RENOVATIES FINANCIERBAARHEID NOM RENOVATIES De impact van NOM renovaties op het financial risk volgens het WSW 11 december 2015 VIER PROCENT VAN HET BEZIT PER JAAR NUL-OP-DE-METER RENOVEREN VOOR EEN GEMIDDELDE CORPORATIE

Nadere informatie

Corporatie in Perspectief

Corporatie in Perspectief Samenvatting CFV 2011 Corporatie in Perspectief L0151 Eindhoven Samenvatting Corporatie in Perspectief Ter introductie In Corporatie in Perspectief is te zien hoe de volkshuisvestelijke en financiële

Nadere informatie

TOEPASSEN VAN DE BEDRIJFSWAARDE PRAKTIJKVOORBEELDEN

TOEPASSEN VAN DE BEDRIJFSWAARDE PRAKTIJKVOORBEELDEN TOEPASSEN VAN DE BEDRIJFSWAARDE PRAKTIJKVOORBEELDEN 1 T O E P A S S E N V A N D E B E D R I J F S W A A R D E P R A K T I J K V O O R B E E L D E N Naarden, februari 2006 2 Inhoud Postbus 5075 1410 AB

Nadere informatie

Titel Datum. Q&A beleidswaarde 18 september 2018 Pagina 1/7. Q&A Beleidswaarde

Titel Datum. Q&A beleidswaarde 18 september 2018 Pagina 1/7. Q&A Beleidswaarde Pagina 1/7 Q&A Beleidswaarde Pagina 2/7 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 2 ALGEMEEN BELEIDSWAARDE / MARKTWAARDE... 4 2.1 MOET DE MARKTWAARDE FULL OF BASISVERSIE ALS STARTPUNT WORDEN GEHANTEERD?... 4 2.2

Nadere informatie

Fundament voor toekomstige uitdagingen

Fundament voor toekomstige uitdagingen Woningcorporaties Financiële sturing Fundament voor toekomstige uitdagingen Een onderzoek naar de toepassing van financiële sturing uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers en aedex onder de veertig grootste

Nadere informatie

5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk)

5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk) 5.1.2 Woonlasten (lokale lastendruk) Tot de woonlasten worden gerekend de OZB, rioolrechten en afvalstoffenheffing. De woonlasten vormen het grootste deel van de opbrengst uit de gemeentelijke heffingen

Nadere informatie

Directie Wijk & Stad Ingekomen stuk D61 (PA 28 september 2011) Ontwikkelingsbedrijf. Ons kenmerk P300/11.00033. Datum uw brief

Directie Wijk & Stad Ingekomen stuk D61 (PA 28 september 2011) Ontwikkelingsbedrijf. Ons kenmerk P300/11.00033. Datum uw brief Directie Wijk & Stad Ingekomen stuk D61 (PA 28 september 2011) Ontwikkelingsbedrijf Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) (024) 329 91 11 Telefax (024) 329

Nadere informatie

Benchmark: Hoe werkt het vergelijkbaar maken van gegevens? Cijfers vergelijkbaar maken. Niet-beïnvloedbare kosten

Benchmark: Hoe werkt het vergelijkbaar maken van gegevens? Cijfers vergelijkbaar maken. Niet-beïnvloedbare kosten Benchmark: Hoe werkt het vergelijkbaar maken van gegevens? Benchmarking gaat over het vergelijken van gegevens. Maar dan moeten die gegevens wél eenduidig zijn. Een belangrijk onderdeel van de Aedes-benchmark

Nadere informatie

Methodiek voor de analyse van het economisch evenwicht van een concessie voor openbaar personenvervoer per spoor

Methodiek voor de analyse van het economisch evenwicht van een concessie voor openbaar personenvervoer per spoor Methodiek voor de analyse van het economisch evenwicht van een concessie voor openbaar personenvervoer per spoor 1 Inleiding 1. Per dienstregelingsjaar 2021 is het in Nederland mogelijk om op basis van

Nadere informatie

Verkorte jaarrekening 2013. Stichting Den Haag onder de Hemel. Den Haag

Verkorte jaarrekening 2013. Stichting Den Haag onder de Hemel. Den Haag Verkorte jaarrekening 2013 Stichting Den Haag onder de Hemel Den Haag (Ontleend aan het Jaarverslag en Jaarrekening 2013, zoals op 27 maart 2014 door het bestuur goedgekeurd en vastgesteld en van een goedkeurende

Nadere informatie

Inzicht door benchmarking van kosten en kwaliteit van medische technologie IMPRESSIE BENCHMARK MEDISCHE TECHNOLOGIE 2014

Inzicht door benchmarking van kosten en kwaliteit van medische technologie IMPRESSIE BENCHMARK MEDISCHE TECHNOLOGIE 2014 Inzicht door benchmarking van kosten en kwaliteit van medische technologie IMPRESSIE BENCHMARK MEDISCHE TECHNOLOGIE 2014 Sparrenheuvel 32, 3708 JE Zeist (030) 2 270 500 info@mxi.nl www.mxi.nl Versie 00-01

Nadere informatie

2 Trendanalyse Woningcorporaties 2014 2018

2 Trendanalyse Woningcorporaties 2014 2018 WSW Trendanalyse 14 218 Woningcorporaties 214 218 WSW Trendanalyse Woningcorporaties 214 218 214 WSW Waarborgfonds Sociale Woningbouw Marathon 6 1213 PK Hilversum Postbus 1964 12 BZ Hilversum T (+31) (35)

Nadere informatie

RIGO Research en Advies BV De bewoonde omgeving www.rigo.nl. Vastgoedsturing, financieel

RIGO Research en Advies BV De bewoonde omgeving www.rigo.nl. Vastgoedsturing, financieel RIGO Research en Advies BV De bewoonde omgeving www.rigo.nl Vastgoedsturing, financieel De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij RIGO Research en Advies. Het gebruik van cijfers en/of teksten

Nadere informatie

Stichting Futura Impact Europadossier t.b.v. toezichthouders

Stichting Futura Impact Europadossier t.b.v. toezichthouders Sectorgroep Woningcorporaties Stichting Futura Impact Europadossier t.b.v. toezichthouders PwC Agenda Waar gaat het om? Financiële gevolgen Onderwerpen voor nadere uitwerking Conclusies Slide 2 Waar gaat

Nadere informatie

Spoedcursus corporatiefinanciën. Fleur Elderhorst Hoofd BNG Advies 17 juni 2015

Spoedcursus corporatiefinanciën. Fleur Elderhorst Hoofd BNG Advies 17 juni 2015 Fleur Elderhorst Hoofd BNG Advies 17 juni 2015 BNG Advies ondersteunt haar cliënten bij het maken van afwegingen bij (des)investeringen, financiering, risico s Het resultaat van onze dienstverlening is

Nadere informatie

9e PUG symposium PRINCE2, The Next Generation. Is sturen op budget voldoende?

9e PUG symposium PRINCE2, The Next Generation. Is sturen op budget voldoende? 9e PUG symposium PRINCE2, The Next Generation Is sturen op budget voldoende? Nieuwe ontwikkelingen om de resultaten te volgen! Nicole Claassen Gianni Piazza Performanagement Introductie Performanagement

Nadere informatie

revolving fund ten einde?

revolving fund ten einde? Corporatiesector als revolving fund ten einde? Johan Conijn Bijzonder hoogleraar Woningmarkt Universiteit van Amsterdam en directeur Ortec Finance Tussen Scylla en Charybdis De Vernieuwde Stad 23 juni

Nadere informatie

Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV

Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV Beoordeling jaarrekening van een woningcorporatie versus WSW en CFV FAMO, Den Haag Wim Pijffers, Senior Manager BDO Consultants B.V. 23 april 2015 Uw gesprekspartner Wim Pijffers Senior Manager Treasury

Nadere informatie

Toelichting en berekeningswijze financiële ruimte

Toelichting en berekeningswijze financiële ruimte Startpagina / Praktijkboeken / Corporaties & Vastgoedsturing / Toelichting en berekeningswijze financiële ruimte Toelichting en berekeningswijze financiële ruimte Bijlage 5 van het boek: Corporaties &

Nadere informatie

Alternatieve financieringsbronnen voor duurzaamheid. 4 maart 2013

Alternatieve financieringsbronnen voor duurzaamheid. 4 maart 2013 Alternatieve financieringsbronnen voor duurzaamheid 4 maart 2013 Aanleiding Het woonakkoord verminderd de investeringscapaciteit van woningcorporaties Het WSW wil dat de schuld per woning niet teveel oploopt

Nadere informatie

Richtlijn borgingsplafond

Richtlijn borgingsplafond Richtlijn borgingsplafond Pagina 2/8 Inleiding Het borgingsplafond van een corporatie is de maximale omvang van de geborgde leningportefeuille van een corporatie per ultimo kalenderjaar. Voor borging door

Nadere informatie

Rekenmodel IBW Handleiding Mei 2018

Rekenmodel IBW Handleiding Mei 2018 Rekenmodel IBW 2018 Handleiding Mei 2018 Inhoud Handleiding Rekenmodel IBW 2018... 3 1. Hoe gaat u aan de slag?... 4 2. Beschrijving tabbladen... 5 2.1. Algemeen... 5 2.1.1. Menu... 5 2.1.2. INF_DPI...

Nadere informatie

Financieel Statuut 2015 Status: Definitief

Financieel Statuut 2015 Status: Definitief Financieel Statuut 2015 Status: Definitief 20151230 Financieel statuut 2015 definitief.doc 2 Inhoudsopgave 1. Waarom een financieel statuut... 4 1.1 Uitgangspunten... 4 1.2 Instrumenten... 4 1.3 Relatie

Nadere informatie

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V.

BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. BUSINESS VALUATION UITWERKING TOPAAS B.V. VERONDERSTELLINGEN Vraagprijs 2.500.000 (pand en inventaris). Inkomsten: In totaal 40 kamers; Bezetting kamers: T1 45%, T2 52%, T3 63%, vanaf T4 en verder 68%;

Nadere informatie

Probleemstelling: Berekening benodigde bedrag voor de herfinanciering: Financieringsmemo juni 2015 nr.

Probleemstelling: Berekening benodigde bedrag voor de herfinanciering: Financieringsmemo juni 2015 nr. Financieringsmemo juni 2015 nr. Aan: Treasurycommissie Van: Arjan van de Wetering Datum: 15 juni 2015 Onderwerp: Herfinanciering leningen Afschrift aan: vul in Probleemstelling: Eind juni moeten een vaste

Nadere informatie

S T U R E N O P R E N D E M E N T

S T U R E N O P R E N D E M E N T S T U R E N O P R E N D E M E N T Naarden, 22 juni 2004 INHOUDSOPGAVE 2 Voorwoord...3 1. De corporatie als hybride organisatie...5 1.1 De corporatie als maatschappelijke onderneming...5 1.2 De corporatie

Nadere informatie

Onderhoudsbeleid afwegingen en effecten

Onderhoudsbeleid afwegingen en effecten Onderhoudsbeleid afwegingen en effecten Platform Technisch Beheer 27 maart 2014 http://www.dwvb.nl Kostenverlagen(pas en straks) Platform technisch beheer 27 maart 2014 2 Onderhoudsconditie(werkelijken

Nadere informatie

Woningbeheer vanuit de doelstelling

Woningbeheer vanuit de doelstelling d Woningbeheer vanuit de doelstelling Werkcongres Halveer je beheer? Efficiënt en effectief woningbeheer in een nieuwe tijd Karin E. de Graaf, directeur-bestuurder Delft, 6 juni 2013 1 Vraagje Is de (beheer)doelstelling

Nadere informatie