Werken met een omgekeerd objectief update september 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken met een omgekeerd objectief update september 2016"

Transcriptie

1 Werken met een omgekeerd objectief update september 2016 Niet veel mensen weten dat het in bepaalde gevallen ook mogelijk is om een objectief omgekeerd (dus andersom gemonteerd) te gebruiken. Als je een objectief omgekeerd op je camera gebruikt heb je een zeer goedkope en uitstekende macro mogelijkheid. Dit voordeel heeft twee nadelen, de scherpstelling is alleen op één werkafstand en er is slechts één vergrotingsfactor. De vergrotingsfactor varieert per objectief en gaat van 1:1 tot ongeveer 4:1 Met een omgekeerd objectief kun je dezelfde kwaliteit halen als in het normale gebruik van dat objectief. Je veranderd er niks aan. Dat is anders dan bij de andere macro mogelijkheden: - Gebruik je tussenringen, dan verlies je licht, soms wel tot 2 stops. Ook bij een balg verlies je licht. - Gebruik je voorzetlenzen, dan verlies je, afhankelijk van de kwaliteit van de voorzetlenzen, altijd meer of minder aan kwaliteit van je gebruikte objectief. Een voorzetlens is een ook een relatief goedkope oplossing. Een speciaal macro-objectief Van voor naar achter: zonnekap, omgekeerd 20mm AIS zoals bijvoorbeeld de AF-S Micro f/3,5, BR-2A en een D200 camera. De zonnekap zou je 105 f/2,8 G ED VR, verliest geen vast kunnen zetten met een BR-3, die is hier niet gebruikt. kwaliteit, je wint zelfs aan kwaliteit in het 1:1 bereik. Deze oplossing is voor een ieder het gemakkelijkst, alhoewel je over een compleet andere prijsklasse praat. Camera. Hoe gaan we te werk. Je begint met een camera. Elke Nikon gemaakt tussen 1959 en nu is goed. In dit verhaal ga ik er van uit dat een ieder een Nikon D reflex gebruikt, maar de meeste informatie gaat ook op voor de andere merken. Daar waar je voor Nikon de BR-2A omkeerring nodig hebt kun je voor andere camera's zoeken naar de JJC RR- omkeerringen. Die zijn leverbaar in meerdere objectiefmaten van 52 tot 77 millimeter. Leverbaar voor Canon, Pentax, Olympus, Sony en Nikon. Canon heeft ook een EOS reverse adapter in het leveringsprogramma gehad. Maar let op als je een Canon objectief aanschaft: lees verder op.

2 Je hebt een BR-2A ring nodig. In de winkel kost dit ongeveer 25 euro. Er zijn goedkopere alternatieven maar die hebben niet de stevigheid van de BR-2A. Een BR-2A weegt ongeveer 50 gram en dat is niet zomaar. Met veel massa kun je ook een grote precisie realiseren. Er is ook nog een BR-2 ring uit 1968, die mag je alleen gebruiken op de oudere niet-af camera's. De bajonet van deze oudere ring kan de AF-contacten in je camera beschadigen. Al in 1977 begon Nikon met de productie van de BR-2A, en waarschijnlijk zal Nikon deze ring nooit meer vervangen. Het is handig om eerst een objectief met een 52 millimeter filter schroefdraad aan de voorzijde op de ring te draaien. Deze schroefdraad heb je normaal nodig om een filter te kunnen gebruiken. Als je objectief op de BR-2A zit kun je de BR-2A wat gemakkelijker op je camera plaatsen. Op de BR-2A zitten meerdere zwarte justering-stippen. Het maakt niet uit welke stip je gebruikt. Maar het handigst is het om een stip te kiezen waarmee je het diafragma gemakkelijk kunt aflezen.

3 Er zijn ook andere merken dan Nikon die een omkeerring leveren. Bijvoorbeeld Caruba levert de Reverse Ring Nikon AI- in meerdere maten: 52, 55, 67 enz. Meer andere merken: Zoek op het www naar Nikon Inversion Ring, Nikon Reverse Ring, Nikon Reverse Adapter, of gewoon omkeerring. Caruba Reverse Ring RR-AI BR-5. Met een BR-5 tussen de BR-2A en het objectief kun je ook een objectief met 62 mm schroefdraad gebruiken. Heb je een ander maat op je objectief, koop dan een verloopring van 52 millimeter naar de maat die je objectief heeft. BR-6. Met een BR-6 kun je het diafragma van een omgekeerd objectief bedienen. Je plaatst de BR-6 adapter op de F-bajonetaansluiting van een objectief. Daarna kun je met een afstandsbediening AR-3, AR-4, AR-7, en of AR-10 het palletje naar beneden duwen waardoor het diafragma zich sluit. De AR-3 is een manuele draadontspanner. Vergelijkbaar met elke ISO draadontspanner. Met de AR-4 kun je zowel een F-3 en een BR-6 bedienen. Eerst sluit zich het diafragma en daarna druk je de afdrukknop in. In plaats van de F-3 kun je elke Nikon camera met de Leica ISO aansluiting gebruiken. De AR-7 is een dubbele draadontspanner. Je bedient eerst de BR-6 en daarna de ISO afstandsbediening op de ontspanknop van bijvoorbeeld een F-601 of een F4. De AR-10 is een dubbele afstandsbediening. Je sluit eerst het diafragma middels de BR-6 en daarna sluit je de ontspanner van een camera die aangestuurd wordt door bijvoorbeeld een MD-4, MD-12, of bijvoorbeeld direct op de 3-polige aansluiting van een F4, F-801, e.d. Middels een MC-25 kun je ook de Nikon 10-polige aansluiting op de actuele camera's gebruiken. Deze zit op alle wat duurdere digitale reflexen.

4 Met een niet-g of niet-dx objectief dan kun je van te voren het diafragma op de gewenste stand instellen. Met een vinger of een afstandsbediening sluit je dan het diafragma. Heb je wel een G of DX objectief dan is het ingestelde diafragma natte vinger werk. Met een AR-3 en of met een vinger kun je het diafragma ongeveer voor 2/3 sluiten. Dan kom je ook uit op ongeveer f/11 - f/16. Let op: de oudere BR-4 niet gebruiken op AF objectieven. Dat geeft een beschadiging van de elektrische contacten. Objectief. Welk objectief is te gebruiken? Vrijwel elk objectief tussen 20 en 50 millimeter werkt goed. Meer groothoek = meer vergroting Van links naar rechts: f/3,5 20mm Ais, f/2,8 24 mm AF. F/2,8 28 mm AF + f/1,8 85 mm AF. Met een: AF NIKKOR 20mm f/2,8 heb je een vergroting van 3.4x; AF NIKKOR 24 mm f/2,8 heb je een vergroting van 2,5x; AF NIKKOR 28 mm f/2,8 heb je een vergroting van 2,0x; AF NIKKOR 35 mm f/2,0 heb je een vergroting van 1,4x; AF NIKKOR 50 mm f/1,8 heb je een vergroting van 1,4x; AF Micro NIKKOR 55mm f/2,8 heb je een vergroting van 1,2x. Met een AI of AIS NIKKOR krijg je dezelfde vergrotingen. Een vergroting van 2 keer schrijf je normaal als 2:1, of te wel het onderwerp is 2 keer groter dan normaal afgebeeld. Het maakt niet uit of je een FX of een DX camera hebt. Alleen heb je met een DX camera een kleinere uitsnede. Een omgekeerde 50 of 55 mm heeft dus eigenlijk niet zoveel zin voor macro. De vergrotingsfactor is beperkt. Zelf gebruik ik heel graag de AIS 20 mm f3,5. En wel om meerdere redenen. Sterke vergroting, het objectief heeft de standaard 52mm filterschroefdraad, compacter dan de andere 20 millimeters van Nikon. Je zou een zoomobjectief kunnen gebruiken maar je hebt dan niet de kwaliteit die je met een vast brandpunt kunt halen. Objectieffouten worden bij een omgekeerd objectief vergroot. Ook

5 worden de lichtsterke vaste brandpunten afgeraden. Zoals de f/1,2; of de f/1,4 28, 35 en 50 millimeters. Het goedkoopst ben je uit met een tweedehandse 28, 35 millimeter. Reken voor een gebruikte AF 28 f/2,8 op 90 euro. Oudere manuele objectieven: tot hooguit 50 euro, afhankelijk van het type. Een E /2,8 28mm AIS is iets van één euro per millimeter! Let op: je maakt je het moeilijk als je een G of DX objectief gebruikt: deze objectieven hebben geen mechanische diafragmaring meer. Daarom zijn ze Goedkoper, en kun je alleen met open diafragma werken. Nikon liefhebbers duiden de letter G als Gecastreerd. Bij de G (DX is ook G) objectieven is de mechanische diafragmaring weggehaald. Omdat er geen diafragmaring meer is kun je het diafragma van een omgekeerd objectief ook niet regelen. Nu zijn er 2 oplossingen. Koop een BR-6 ring, of bedien met een vinger dit palletje aan de achterkant van je objectief. Kijk even hoever je het pinnetje moet bewegen om f/11 te krijgen. Bij Nikon België stond de BR-6 in 2015 nog in de prijslijst. Let op: bij Nikon Engeland staat de BR-6 in de lijst met uit de handel genomen artikelen. Bij een grote winkel in de USA: We're sorry, this item is no longer available. De BR-6 heeft een adviesprijs van rond de 125,=. Gebruik je langere objectieven zoals bijvoorbeeld een AF 85 f/1,8 D dan zie je al de beperkingen. Vrijwel geen vergroting meer en de scherpte is zelfs bij een behoorlijk diafragma, alleen in het midden van het beeld zichtbaar. Veelal zul je ook tussenringen of een balg tussen het omgekeerde objectief en de camera moeten zetten. Als je met een omgekeerd objectief werkt, heb je veelal een werkafstand tussen de frontlens en het onderwerp van zeg 2 tot hooguit 5 centimeter. Dat is heel gering. Nu doet zich een voor mij merkwaardig verschijnsel voor dat als je de afstand tussen een omgekeerd objectief en de camera vergroot door middel van tussenringen, dat dan de werkafstand en de vergrotingsfactor groter worden. De scherptediepte neemt af. Dus handig is het niet. Met een 20 millimeter maak je het werken wel heel moeilijk. Maar gebruik eens een 50 millimeter objectief op een of meerdere tussenringen of op een balg. Ken ook iemand die een 60mm macro omgekeerd op een balg gebruikt.

6 Scherpstelling. Scherpstelling met een omgekeerd objectief kan alleen door camera en objectief samen naar voren of naar achteren te verplaatsen. Gebruik een grote diafragma opening, je kunt dan goed kadreren. Bij de opname zelf gebruik je een diafragma tussen f/8 of f/11. Bij diafragma's kleiner dan f/16 gaat diffractie een rol spelen. Het ene objectief heeft meer last van diffractie dan het andere. De onscherpte die diffractie geeft is redelijk goed te zien in een 100% vergroting van je opname op het scherm van een computer. Je hebt een klein diafragma nodig om een redelijke scherptediepte te krijgen. Bij de normale objectieven maakt het niet uit op welke focusafstand het objectief staat ingesteld. Kijk maar eens wat er gebeurd als je aan de instelring van de focusafstand draait al het objectief omgekeerd op de camera zit. Je beweegt slechts het omhulsel van het objectief. De lensdelen zelf veranderen niet en de scherpstelling blijft gelijk. Dit gaat niet op voor de CRC objectieven. Enkele NIKKORs hebben deze Close Range Correction om in het normale gebruik van het objectief ook een betere kwaliteit in het dichtbij bereik te hebben en om dichterbij te kunnen scherpstelen dan normaal met een objectief mogelijk zou zijn. Door de CRC bewegen bepaalde lensgroepen in het objectief als je de focusafstand versteld. Bij de CRC objectieven kun je het best het objectief op de kortste afstand gebruiken. Dat geeft een betere kwaliteit bij de opname. Welke NIKKORs hebben CRC aan boord: Alle f/2,8 20 millimeters, AIS en AF. Kortste instelafstand 25 centimeter. Alle f/2,8 en f/2,0 24 millimeters, van tot heden. Kortste instelafstand 30 centimeter. Het f/2,8 28 millimeter AIS objectief. Kortste instelafstand 20 centimeter. Alle f/2,0 28 millimeters, van 1971 tot Kortste instelafstand 30 centimeter. De AIS versie haalt 25 centimeter.

7 De f/1,4 28 millimeter AFD. Kortste instelafstand 35 centimeter. Alle f/1,4 35 millimeters, manueel, niet de AFS versie. Kortste instelafstand 30 centimeter. Er zijn wel meer CRC objectieven, maar die zijn niet bruikbaar als omgekeerd objectief. Of je NIKKOR CRC heeft kun je vinden in de gebruiksaanwijzing van het objectief. Heb je die niet, ga dan op zoek naar de boeken van bijvoorbeeld Peter Brackzco. Of zoek je objectief op de website van Roland Vink: Omdat je eigenlijk elk NIKKOR van groothoek tot normaal kunt gebruiken, let er dan wel op dat je NIKKOR wel de Nikon Multicoating heeft. De multicoating doet zijn intrede in het midden van de jaren 70. Er is wel enig verschil met de kwaliteit van de coatings die Nikon op dit moment gebruikt, maar de verbeteringen zijn volgens mijn indruk marginaal. Met een omgekeerd objectief is er geen informatie uitwisseling tussen camera en objectief. Je zult de camera op de M (Manueel) stand moeten gebruiken. Begin eens met een sluitertijd van /60 seconde en diafragma f/11. Na de opname beoordeel je op het beeldscherm de belichting. Gebruik daarbij de grafiek (histogram) van de belichting. Probeer de piek in het midden van de grafiek te krijgen. Staat de piek links, dan zul je een langzamere sluitertijd en of kleiner diafragma moeten gebruiken. Is de piek rechts, dan gebruik je een snellere sluitertijd en of een groter diafragma. Statief. Het werken met omgekeerd objectief gaat gemakkelijker met een statief. Je kunt dan het onderwerp zo schikken dat het goed binnen het beeld past. Zonder de uitsnede te veranderen kun je dan ook het diafragma van het objectief naar keuze veranderen. Gaat het om een bloem, neem die dan af van de stengel, ga er mee naar binnen. Dan kun je met een gekleurd papier een leuk kleurcontrast aanbrengen tussen bloem en achtergrond. Grootste voordeel binnen: het waait er zelden. De bloem blijft stil liggen. Je kunt exact scherpstellen middels een macro-rail. Je plaatst je camera op de macro-rail, en met een of meerdere draaiknoppen kun je dan de camera ten opzichte van het onderwerp van voor naar achteren verschuiven. Het scherpstellen blijft moeilijk. Maak een opname en bekijk op het beeldscherm van de camera een vergroting op 100 procent. Staat je camera op een statief, dan veranderd er niks aan de instelling van camera en objectief. Scherp stellen door de zoeker is moeilijk. Met een BR of 6 adapter kan het iets makkelijker worden, omdat je dan vanaf elke kant in de zoeker kunt kijken. Recentelijk eens gewerkt met een D5100. Liveview aan, uitstekende scherpstelling via het contrast, goed zicht op de monitor. Op dit moment (juni 2011) de ideale camera voor dit werk. En omdat je toch alles manueel doet, dat kan ook met de D5100.

8 Vergrotingsobjectieven. Vergrotingsobjectieven zijn voor een habbekrats te verkrijgen. Je koopt een leuke vergroter, je haalt het objectief er af en laat de eigenaar de vergroter houden. De betere vergrotingsobjectieven hebben meer optische kwaliteit dan een gemiddelde NIKKOR ooit zal hebben. Alleen werkt het niet zo gemakkelijk. Geen automatiek en daarom moet alles manueel. Veelal gebruik je een vergrotingsobjectief van 35 tot 50 millimeter. Ook hier zie je dat de langere objectieven niet echt handig zijn. Je plaatst ze middels de BR-2A op een balg. Veel EL-NIKKORs hebben nog de oude standaard maat en daardoor ook de 52 millimeter schroefdraad. Heb je een ander objectief dan op zoek naar een verloopring. Nikon Instruments (voor de grootformaatcamera's) heeft zelf meerdere omkeerringen in productie gehad. De ELUM1 omkeerring om een EL NIKKOR vergrotingsobjectief met een filtermaat van 40,5 millimeter omgekeerd te gebruiken. De ELUM2 omkeerring om een EL NIKKOR vergrotingsobjectief met een filtermaat van 34,5 millimeter omgekeerd te gebruiken. De ELUM3 omkeerring om een EL NIKKOR vergrotingsobjectief met een filtermaat van 52 millimeter omgekeerd te gebruiken. De ELV verloopringring voor een 50 of 135 millimeter EL NIKKOR vergrotingsobjectief. BR-16 adapterring met een bajonetaansluiting en een schroefdraad waardoor een EL vergrotingsobjectief (63, 80, 105) omgekeerd op een balgapparaat te plaatsen is. Dit soort verloopringen vindt je soms in een doos onder de tafel van iemand op een fotograficabeurs. Op de doos staat dan een waarschuwing: zeer obscuur. Niemand weet wat het precies is en je betaald een habbekrats. Nikon Fotografie heeft ook een EL-NIKKOR omkeerring in het programma gehad: Reversing Adapter voor de 63 en 50 mm EL-Nikkor s met 40,5 mm filterdraad. Veel vergrotingsobjectieven hebben deze 40,5 mm filterdraad, schaf een verloopring 40,5-52 mm aan. Rodenstock heeft meerdere verloopringen om een omgekeerd vergrotingsobjectief op een BR-2A ring te zetten. Oudere EL-Nikkors hebben een 34,5 mm frontring. Links: On line interactive macro depth of field calculator: EL-Nikkor folder. (zoek op het www met EL-Nikkor pdf) Omgekeerd objectief op een ander objectief. Eigenlijk gebruik je het omgekeerde objectief als een dioptrie filter voor het andere objectief. Het werkt eigenlijk alleen als het omgekeerde objectief een langer brandpunt heeft als het objectief dat op de camera zit. Anders krijg je vignettering. Op je camera Met deze ring past een oude EL-Nikkor op een BR-2A adapter. bijvoorbeeld een 105 millimeter en dan daar een 50 millimeter er omgekeerd op plaatsen. Een leuke mogelijkheid is om alle objectieven die je in je bezit hebt eens te stapelen. Met stapelen bedoel ik dat je ze op elkaar monteert. Opnieuw: gebruik geen zoomobjectieven. De

9 scherpstelling van het op de camera gemonteerde objectief op oneindig. We stellen scherp volgens de macromethode: beweeg de hele camera voor- en achteruit. Wat gaat goed: zet een 200 millimeter objectief op je camera en zet daar omgekeerd een 50 millimeter objectief op. Het koppelen van de lenzen kan met speciale ringen, die aan 2 kanten een uitspringende schroefdraad hebben, of je plakt met secondelijm 2 ringen op elkaar met de gewenste draad. Er zijn verloopringen leverbaar van 52 millimeter schroefdraad aan beide zijden. Hama noemt ongeveer ring een koppelring. Hebben beide objectieven dezelfde frontdiameter dan plak je ze aan elkaar met plakband. Voorkom een eventuele beschadiging door er een zelfgemaakt kartonnen ringetje tussen te plaatsen. Je kunt twee passende filters met secondelijm op elkaar lijmen, elk luchtvlak en elk glasvlak geeft echter aberratie. Je kunt twee Cokin adapterringen op elkaar lijmen. Het omgekeerde objectief zet je voor de opname of f5,6 of f8. Afhankelijk van de gebruikte objectieven kom je tot een bereik van 1:2 tot 6:1. Je kunt zelf uitrekenen wat het bereik zal worden. In het voorbeeld van een 200 en een 50 objectief is de functie 200/50= een 4x macro-objectief. Zoek op het internet eens naar 'stacked lenses' en dan kom je daar wel voorbeelden tegen. Sommige combinaties geven vignettering en de scherpte aan randen en hoeken laat te wensen over. Naar n indruk halveer je de scherptediepte. Wil je nog dichterbij, zet een tussenring tussen camera en eerste objectief. Als je een AF objectief op de camera gebruikt, zet dan de AF uit. Omdat er een ander objectief aan de frontlens hangt, wordt de AF motor te zwaar belast. De praktijk. Steeds hetzelfde 5 euro cent muntstukje op de foto gezet met statief en onder een hoek van 45 graden. Steeds diafragma f/11. Gemaakt met de 85 millimeter AF en BR-5. Scherpgesteld op het muntstuk. Je ziet de onscherpte toenemen, met name aan de linkerkant van het euro biljet.

10 Gemaakt met de 28 millimeter AF op f/11. Gemaakt met de 24 millimeter AF op f/11.

11 Gemaakt met de 20 millimeter AF op f/11. ps: het gaat bij de voorbeeld foto's om de vergrotingsfactor. Hoe meer groothoek hoe sterker de vergroting. Het verschil in kleur en contrast was niet bedoeld en is ontstaan in de automatische bewerking. Flitsen. Flitsen met een BR-2A en een omgekeerd objectief. De ingebouwde flitser van je camera werkt altijd als je de camera op M(anueel) zet. Om alleen die flitser te gebruiken is niet handig. Omdat de werkafstand tussen onderwerp en de voorkant van je objectief - lens enkele centimeters is, zal het onderwerp vrijwel geheel in de schaduw blijven. Omdat de BR-2A ring geen CPU heeft kun je de i-ddl-flitssturing van de camera niet gebruiken. Je kunt altijd met een kabel een gewone flitser met automatische lichtmeting gebruiken, mits deze flitser een eigen meetcel heeft. Bij Nikon zijn dat alleen de SB-800, SB-900 en de SB Deze flitser werkt dan niet DDL, maar in de A stand. Veelal heeft een flitser meerdere A standen en daardoor ook meerdere diafragma s die te gebruiken zijn. Veelal zal de lichtopbrengst van de flitser te hoog zijn als de werkafstand tussen flitser en onderwerp minder dan één meter is. Corrigeren met ISO, sluitertijd, diafragma of de flitser verder van het onderwerp plaatsen. Welke SC kabel je kunt gebruiken tussen je camera en Nikon flitser staat hier in rij 111. Veelal SC-17, SC-28 of SC-29. Maar zonder CPU, met de camera in M-stand kan de ingebouwde flitser wel gebruikt worden als die ook manueel wordt ingesteld.

12 Dat is dan niet met ittl en niet met CLS. Dus simpelweg alles manueel. Nikon flitsers kun je veelal manueel instellen van M1/1 (volle flitskracht) tot M1/64 (1/64 gedeelte van de de volle flits) Met die instellingen zou je externe flitsers ook kunnen aansturen, als die externe flitsers met een simpele "slave" instelling kan worden ingesteld. Het vermogen van die externe flitsers regel je verder manueel of eventueel met een "A" AUTO-instelling ofwel voorkeuze diafragma als de flitser een eigen foto-cellletje heeft en de functies van die voorkeuze-diafragma heeft ingebouwd (o.a. SB-800, SB-900, SB- 910). a. macro met G objectieven Met G objectieven worden die objectieven bedoeld die Geen mechanisch diafragma meer hebben. Het diafragma wordt elektronisch door de camera bediend. Er staat dan of een G of een DX op het objectief. Andere afkortingen die voor G gebruikt worden: Gecastreerd, Goedkoop. Macro is bij Nikon tegenwoordig een ondergeschoven kindje. Er wordt uitgezonderd de AF macro objectieven, geen aandacht meer aan gegeven. Omdat velen nu wel de G en DX objectieven gebruiken heb je een probleem als je met een omkeerring wat aan macro wilt doen. Want hoe stel je dan het diafragma in? Nikon BR-6 adapter Als je nu wel een G zoom objectief hebt en je wilt toch wat met macro uitproberen? Je hebt dan 2 problemen. Als je een G objectief omgekeerd wilt gebruiken, dan staat het diafragma geheel dicht. En wegens de ontbrekende diafragmaring, kun je het ook niet manueel bedienen. Het tweede probleem is dat als je een tussenring wilt gebruiken, de diafragma bediening middels het draai-wiel op de camera, niet werkt. Veel G objectieven passen ook niet op de BR-2A met een filtermaat van 52mm. Met een BR-5 kun je objectieven met een 62mm filtermaat op een BR-2A zetten. Aan de achterkant van je objectief zit een rechthoekig pinnetje. Duw dat ding eens op zij en je ziet dat het diafragma open gaat. Met elastiekje kun je het diafragma open houden, dan kun je ook scherpstellen en de compositie bepalen. Zet je nu een Nikon BR-6 adapter op het omgekeerde G objectief dan gaat het diafragma geheel open en kun je met de hand, via het zwarte schuifje, het diafragma sluiten. Dat kan ook met een draadontspanner. Veel draadontspanners hebben een schroefje waarmee je de ontspanner kunt vast zetten. Als je de ontspanner nu half in drukt en deze dan vast zet, dan kun je controleren of het diafragma van het objectief ook op de helft staat. Het is een kwestie van uitproberen. Nikon heeft de BR-6 nog steeds leverbaar.

13 Met een NIKKOR objectief, de BR-6 en de dubbele draadontspanner AR-10 kun je met volle opening scherpstellen, en sluit het diafragma zich bij de opname. De AR-10 past met een MC-26 adapter op elke 10 polige afstandsbediening aansluiting van de wat duurdere camera s. BR-4: niet gebruiken. De opening van deze ring is net iets te klein (niet AI dus), waardoor je de elektrische contacten van je objectief "verwijdert". Ander alternatief is de ring E-2, evt met draadontspanner AR-2 erop. Je zou met wat knutselwerk, een beetje Uit: nadenken en zo zelfs het diafragma van een G-lens kunnen instellen. Plaatsing van ringen gaat uiteraard wel ten koste van de vrije afstand. E-2 is inclusief de bajonet plm 19 mm dik. Macro met een 35 mm AF-S f1,8 G Het lijkt zo simpel, maar gebruik geen BR-4, in dit filmpje zie je wel een aanbeveling. En draai je objectief eerst op de BR-2a en dan het geheel op de camera. Als je de prijs van alle benodigde onderdelen optelt, geef je al veel geld uit om G-objectief met handicap aan het werk te krijgen. Advies, ga gewoon op zoek naar een nieuw of tweedehands Ai(s) objectief met diafragmaring. Of wat let je een f/2,8 24mm Olympus, met een 52mm filtermaat, anders past de BR-2A niet. Nog een oplossing: Een Fotodiox M-Reverse-49-Nikon-Kit BR2A adapter. Fotodiox M-Reverse-49-Nikon-Kit

14 Werken met een ander objectief op de BR-2A. De BR-2A heeft een 52 millimeter ring die daarmee op de 52 mm filterdraad van heel veel objectieven past. Regelmatig kom ik oude Olympus, Pentax en dergelijke objectieven tegen uit de tijd dat 52 millimeter de standaard norm was voor filters op een objectief. Nikon ging daar heel ver in. Maar je dan kom je een leuke Canon tegen. Met FD vatting, vergeet het maar, Canon heeft er misschien wel een hulpmiddel voor, maar zelf krijg ik zo het diafragma niet mechanisch ingesteld. Met een nieuwere Canon, met EF vatting, geen mechanisch diafragma te zien. Een van de redenenen dat ik Nikon fan ben. Zelfs het goedkoopste DX plastic objectief heeft nog een mechanisch knopje waarmee je handmatig het diafragma kunt bedienen. Kost wat, heb je wat. De Canon oplossing: Novaflex EOS Retro. Doe het zelf: ng/

15 Nog een oplossing. Heb je een Canon EOS met AF, dan zou je ook dit kunnen proberen: Hier wordt door middel van twee ringen en een kabel de AF functie en de diafragmabesturing van een omgekeerd objectief aangestuurd. In de advertentie van Traumflieger geen info over welke camera, welke bajonet (EF, EF-M, EF-S) en voor welke objectieven dit bedoeld is.

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE

HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE HAND-OUT MACRO FOTOGRAFIE RvK 3-2018 DOEL HAND-OUT Macro (en close up) fotografie kent vele stijlen en technieken ieder met zijn eigen doel om een, meestal, klein onderwerp vast te leggen. Afhankelijk

Nadere informatie

Wat zijn tussenringen?

Wat zijn tussenringen? Wat zijn tussenringen? Om onderwerpen van heel dichtbij te kunnen fotograferen, kun je diep in de buidel tasten en een speciaal macro-objectief aanschaffen. Wat als ik je zeg dat er ook een goedkopere

Nadere informatie

De apparatuur die je nodig hebt

De apparatuur die je nodig hebt Dichterbij met macro Met close-up- of macrofotografie gaat er een compleet nieuwe wereld open voor jou en je EOS. Alledaagse objecten veranderen voor het oog van je camera in fascinerende onderwerpen.

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

M A C R O fotografie

M A C R O fotografie Macrofotografie M A C R O fotografie wat is macrofotografie welke lens sluitertijd diafragma en bokeh scherpte/diepte verlichting A F S P R AA K negatief = beeldsensor = full frame full frame (ff) = 24

Nadere informatie

Test Nikon D3300 juni 2014

Test Nikon D3300 juni 2014 Test Nikon D3300 juni 2014 Samenvatting: een dijk van een camera, met beperkingen. Het verschil met de concurrentie. Als ik zo kijk bij de Overall Score van DxOMark, dan zie je dat de de D3300 ( 500) zo

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

SENSOR op stof en vlekken controleren

SENSOR op stof en vlekken controleren SENSOR op stof en vlekken controleren Camera: Jpeg. Om sneller te kunnen kijken op de computer. ISO op 100. Brandpuntsafstand 50 mm of meer. Scherpinstelling op handmatig (MF). a. Effen wit vel: Scherpstelling

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

MR-14EX versus de MT-24EX.

MR-14EX versus de MT-24EX. MR-14EX versus de MT-24EX. Auteur Vertaling : John Kimbler (www.johnkimbler.com) : Tom Smit (www.natuurlijkwild.nl) Een van de redenen waarom ik begonnen ben met het schrijven van deze reeks artikelen

Nadere informatie

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen

HET DIAFRAGMA. Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen HET DIAFRAGMA Voor iedereen die er geen gat meer in ziet. Algemeen Allemaal gebruiken wij het, maar toch blijkt uit regelmatig terugkerende vragen op het forum dat dit gebruiken soms iets anders is dan

Nadere informatie

Downloaded from www.vandenborre.be MACRO PHOTO LENS. MP-E 65mm f/2.8 1-5 NLD. Handleiding

Downloaded from www.vandenborre.be MACRO PHOTO LENS. MP-E 65mm f/2.8 1-5 NLD. Handleiding MACRO PHOTO LENS MP-E 65mm f/2.8 1-5 NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. Het Canon macrofoto-objectief MP-E 65mm f/2,8 1-5x is een macro-objectief met een hoge vergrotingsfactor.

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas LES 3 - OBJECTIEF & SCHERPTE Maken van een foto Objectief Oefening Bespreken thuisopdracht Scherpte Toevoegen: vertekening groothoek Check dubbeling met les 2 over objectief

Nadere informatie

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens

Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie Basiskennis! 13 september 2005 Door Augustijn Buelens & Jeff Ceuppens Fotografie de basiskennis! Waarom? Analoog of digitaal blijft gelijk! Basiskennis is onontbeerlijk! Beter inzicht in wat

Nadere informatie

Welkom op deze presentatie over MACROFOTOGRAFIE

Welkom op deze presentatie over MACROFOTOGRAFIE Welkom op deze presentatie over INHOUD : 1. Wat is macrofotografie? 2. Wat heb je nodig voor macrofotografie? 3. Instellingen voor macrofotografie 4. Macrofotografie met je smartphone 5. Voorbeelden 1.

Nadere informatie

EF-S60mm f/2.8 MACRO USM

EF-S60mm f/2.8 MACRO USM EF-S60mm f/2.8 MACRO USM NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. Het Canon EF-S60mm f/2,8 MACRO USMobjectief is een macro-objectief dat gebruikt kan worden voor normale fotografie

Nadere informatie

SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto?

SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto? SCHERPTE? Scherpte in de fotografie en wat het doet in je foto? HET GEBRUIK VAN SCHERPTE OF JUIST ONSCHERPTE Scherpte in het algemeen benadrukt iets Onscherpte laat iets in de achtergrond of voorgrond

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

Gebruik hyperfocale afstand

Gebruik hyperfocale afstand Gebruik hyperfocale afstand Hyperfocale afstand wordt veel gebruikt door landschapsfotografen. Het gaat over een scherpstelafstand waarbij een zo groot mogelijke scherptediepte behaald wordt. De scherpstelafstand

Nadere informatie

Technische aspecten van de MACROFOTOGRAFIE. Presentatie voor FC Rapenland. September 2013. Door. Jos van der Hijden. met dank aan:

Technische aspecten van de MACROFOTOGRAFIE. Presentatie voor FC Rapenland. September 2013. Door. Jos van der Hijden. met dank aan: Technische aspecten van de MACROFOTOGRAFIE Presentatie voor FC Rapenland September 2013 Door met dank aan: Wikipedea, Johan van der Wielen, W.Kruyt, Rober Berdan, Ron Todd, Frank Phillips (Versie 1.1,

Nadere informatie

EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS

EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. Het Canon EF-S18-135mm f/3,5-5,6 ISobjectief is een hoogwaardig zoomobjectief met een hoge vergroting uitgerust

Nadere informatie

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking

Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl. Focusstacking Auteur: Tom Smit www.natuurlijkwild.nl Focusstacking Deze keer een blogje over hoe focusstacking uit te voeren. De techniek is niet zo moeilijk t'is alleen een beetje meer werk dan een foto maken. Waar

Nadere informatie

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere 1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere dieren (slakjes) in de vegetatie aanwezig zijn. Goed zoeken!

Nadere informatie

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld.

Instellingen. Afbeelding 3.1 Boven op een spiegelreflexcamera. draaiknop waarmee de M-stand kan worden ingesteld. Instellingen 3 Hoe geavanceerd de camera ook is, met mondfotografie zijn de beste resultaten te bereiken door manueel te werken. Dit hoofdstuk zal dat duidelijk maken. Omdat de instelling van de verschillende

Nadere informatie

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer?

Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? Je camera heeft een aantal voorkeuze modi waarmee je de camera op verschillende manier kunt laten werken. De P, Av, Tv en M standen zijn hierbij de

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

Uitleg opnamens met een digitale camera

Uitleg opnamens met een digitale camera Uitleg opnamens met een digitale camera Telescopen Telescoop 152mm William Optics van volkssterrenwacht Orion. Op dit moment staat de telescoop in gesteld voor naar de zon te kijken. Aan de voorkant van

Nadere informatie

EF70-300mm f/4-5.6 IS USM

EF70-300mm f/4-5.6 IS USM EF70-300mm f/4-5.6 IS USM NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. Het Canon EF70-300mm f/4-5,6 IS USMobjectief, dat geschikt is voor EOS-camera's, is een hoogwaardig telezoomobjectief

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Cursus: tilt-shiftlenzen voor landschaps- en architectuurfotografie

Cursus: tilt-shiftlenzen voor landschaps- en architectuurfotografie Cursus: tilt-shiftlenzen voor landschaps- en architectuurfotografie Wie aan landschaps- of architectuurfotografie doet, heeft ongetwijfeld al van een tilt-shiftlens gehoord. Het ideale instrument om zowel

Nadere informatie

Focus Stacking in Photoshop CC

Focus Stacking in Photoshop CC Focus Stacking in Photoshop CC Focus stacking, sorry er is geen fatsoenlijke Nederlandse term, is het stapelen van verschillende foto's en die omzetten tot één foto waarop veel meer scherp is. Bij iedere

Nadere informatie

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522

Ruud Gort www.zienwateris.nl contact@zienwateris.nl 06-24670522 Het 5 stappenplan voor het gebruik van Nikon D3100 spiegelreflex camera: Bij elke camera is er een onderverdeling van hoofdonderdelen en aanvullingen. In deze handleiding wil ik in 5 stappen de basis,

Nadere informatie

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip Wanneer is Macro Macro? Een macrofoto heeft een vergrotingsfactor van 1:1. In de praktijk betekent dit dat het gefotografeerde object ongeveer even groot is als de sensor. In de andere gevallen wordt het

Nadere informatie

EF85mm f/1.2l II USM NLD. Handleiding

EF85mm f/1.2l II USM NLD. Handleiding EF85mm f/1.2l II USM NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. Het Canon EF85mm f/1,2l II USM-objectief is een hoogwaardig medium-teleobjectief dat speciaal voor de EOS-camera

Nadere informatie

Type D7000 D7100 D7200 introductie op: 15-09-10 21-02-13 02-03-15 adviesprijs bij introductie 1.189 1.179 1.199

Type D7000 D7100 D7200 introductie op: 15-09-10 21-02-13 02-03-15 adviesprijs bij introductie 1.189 1.179 1.199 Test Nikon D7200 juli-september 2015 De D7200 camera werd aangekondigd begin maart 2015. De camera vervangt de D7100 niet, die camera blijft gewoon verkocht worden. Wel met een prijsverschil om de oudere

Nadere informatie

EF-S10-22mm f/ USM

EF-S10-22mm f/ USM EF-S10-22mm f/3.5-4.5 USM NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. Het Canon EF-S10-22mm f/3,5-4,5 USMobjectief is een compact en licht objectief met een ultragroothoeklens

Nadere informatie

Fotoclub OPTIKA. Zwijndrecht. Macrofotografie. 1. Wat is macrofotografie? OPTIKA Zwijndrecht 9 november 2012

Fotoclub OPTIKA. Zwijndrecht. Macrofotografie. 1. Wat is macrofotografie? OPTIKA Zwijndrecht 9 november 2012 1. Wat is macrofotografie? komt neer op het nemen van foto s van kleine voorwerpen zodat we op de foto s details zien die we met het blote oog niet zouden opmerken. Je ontdekt een nieuwe wereld waar je

Nadere informatie

Cursus fotografie les 4. De computer les

Cursus fotografie les 4. De computer les Cursus fotografie les 4 De computer les Wat bepaalt de belichting? ISO Belichtingstijd Diafragma Extra (flits) licht 2 Verband ISO-Belichtingstijd-Diafragma ISO Diafragma Belichtingstijd 3 Voorbeeld van

Nadere informatie

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud Welkom op de avond Basistechniek camera Gerrit Valkenwoud 1 Basistechniek camera Nodig om je te onderscheiden van de kiekjesmaker Geeft beter voorspelbare foto s Alleen te leren door veel te doen Lees

Nadere informatie

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera.

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Prijs, vorm, kleur en koopmoment. Digitale fotocamera's met verwisselbare lens t.o.v. camera's met vaste lens. Minimum aantal pixels. Lengte breedte

Nadere informatie

Nikon brengt drie S-Line NIKKOR Z- objectieven en de vattingadapter FTZ uit en kondigt de ontwikkeling aan van de de 58mm f/0.

Nikon brengt drie S-Line NIKKOR Z- objectieven en de vattingadapter FTZ uit en kondigt de ontwikkeling aan van de de 58mm f/0. Nikon brengt drie S-Line NIKKOR Z- objectieven en de vattingadapter FTZ uit en kondigt de ontwikkeling aan van de de 58mm f/0.95 S Noct Exclusief ontworpen voor het Z-vattingsysteem van Nikon met een nieuwe

Nadere informatie

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte.

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Lezing door Hannes Voor CGC Fotoclub 22 november 2018 Inleiding Iedere fotograaf wordt vroeg of laat geconfronteerd met onscherpte. Onscherpte kan functioneel

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera

Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera 1 Cursus Fotograferen met je spiegelreflexcamera Door Fotowerkplaats Tekst, vormgeving en foto's: Mariska Hanegraaf www.fotowerkplaats.com & www.11afotografie.nl 2015 Fotowerkplaats Mariska Hanegraaf (www.fotowerkplaats.com)

Nadere informatie

Het gebruik van oude lenzen op moderne camera s

Het gebruik van oude lenzen op moderne camera s Het gebruik van oude lenzen op moderne camera s KFM - Paul d Aubioul - Mei 2006 1. Wat zijn oude lenzen? : hiervoor wordt gewoonlijk de afkorting MF gebruikt. Het zijn Manuele Focus lenzen die geproduceerd

Nadere informatie

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben.

Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Het maken van een foto met sterrensporen Dit kan je met elke camera die een M stand hebben. Je hoef niet speciaal een aparte lens te hebben. Ik geef hier enkele voorbeelden met een camera die een standaard

Nadere informatie

1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12

1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12 Inhoud 1: Definities en onderwerpen 1 Introductie 2 Definities 2 Onderwerpen 12 2: Gereedschap 21 Introductie 22 Camera 22 Lenzen 29 Belichting 39 Accessoires 45 Samenvatting 55 3: Instellingen 57 Introductie

Nadere informatie

Nikon kondigt twee nieuwe18-55mm DX-zoomobjectieven aan

Nikon kondigt twee nieuwe18-55mm DX-zoomobjectieven aan Nikon kondigt twee nieuwe18-55mm DX-zoomobjectieven aan Handzame,veelzijdige objectieven voor alledaags gebruik Nikon breidt het assortiment NIKKOR-objectieven uit met twee nieuwe DX-formaat zoomobjectieven

Nadere informatie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 2. Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd. Basiscursus Digitale Fotografie Les 2 Brandpuntsafstand/Objectieven & Sluitertijd Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Bonus Les 9. Focus + Scherptediepte + Diafragma

Nadere informatie

Fotograferen in een sporthal

Fotograferen in een sporthal Fotograferen in een sporthal In een spothal fotograferen is iets anders dan buiten op het sportveld. Weer en wind zullen je binnen niet zoveel parten spelen. Maar het slechte licht wat je in een sporthal

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie BASIS FOTOGRAFIE Flits fotografie FLITSEN Flitsen Oefening Bespreken ideeen essay Vragen? FLITSFOTOGRAFIE Waarom flitsen? Te weinig licht Slecht licht (schaduwen) Contrast verkleinen (bij tegenlicht) Contrast

Nadere informatie

BELICHTING(SDRIEHOEK)

BELICHTING(SDRIEHOEK) BELICHTING(SDRIEHOEK) Wat je moet weten om foto s te maken Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 19 september 2017, Paul van der Zwan 2 INHOUD Werking camera Diafragma Sluitertijd ISO De belichtingsdriehoek

Nadere informatie

EF24-70mm f/2.8l II USM

EF24-70mm f/2.8l II USM EF24-70mm f/2.8l II USM NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. De EF24-70mm f/2,8l II USM van Canon is een hoogwaardig standaard zoomobjectief voor gebruik met EOS-camera

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

3 Autofocus modes, wanneer gebruik je ze?

3 Autofocus modes, wanneer gebruik je ze? 3 Autofocus modes, wanneer gebruik je ze? Een digitale spiegelreflexcamera is een zeer ingenieus apparaat met zeer geavanceerde optische technologie. Het toestel kan lichtmeten, automatisch scherpstellen,

Nadere informatie

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf

Alles over lenzen voor de beginnende fotograaf Handige gidsjes Deel 1 Als je net begint te fotograferen en je hebt net je eerste digitale spiegel reflex camera gekocht begint er een nieuwe reis voor je. Een reis op een pad dat al veel betreden is en

Nadere informatie

Oculair accessoires december 2014 INHOUDSOPGAVE

Oculair accessoires december 2014 INHOUDSOPGAVE Oculair accessoires december 2014 INHOUDSOPGAVE 1 oculair accessoires.................................................. 2 1.1 de maat van oculair accessoires.................................. 2 1.2 oculair

Nadere informatie

Fotografie: macrofotografie fototips

Fotografie: macrofotografie fototips Fotografie: macrofotografie fototips Tips en trucs door Rob Doolaard april 2013 - versie 1.2 Registreer dit boek! Na de registratie op onze site www.dierenfotografie.nl krijg je op gezette tijden onze

Nadere informatie

EF-S17-55mm f/2.8 IS USM

EF-S17-55mm f/2.8 IS USM EF-S17-55mm f/2.8 IS USM NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. Het Canon EF-S17-55mm f/2,8 IS USM-objectief is een hoogwaardig standaardzoomobjectief met groot diafragma

Nadere informatie

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3

SCHERPSTELLEN DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK HOOFDSTUK 3 3 SCHERPSTELLEN HOOFDSTUK 3 DIGITALE FOTOGRAFIE VAN OPNAME TOT AFDRUK Dit is hoofdstuk 3 van het boek waarin de volledige workflow voor de digitaal werkende fotograaf wordt behandeld. Wanneer u op de hoogte

Nadere informatie

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE

Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE centrum voor VOLWASSENENONDERWIJS Heusden - Zolder Fotografie Pro 1 SCHERPTEDIEPTE Uitgegeven door het CVO Heusden-Zolder Auteur: Rebecca Dekleermaeker Copyright 2010 CVO - All rights reserved http://www.cvohz.be

Nadere informatie

Meer objectieven. Fisheye

Meer objectieven. Fisheye Meer objectieven Hier vindt u een uitgebreide beschrijving van Nikon-objectieven. Dit document is een uitbreiding op hoofdstuk 8 van het boek Fotograferen met een digitale spiegelreflexcamera: Nikon,geschreven

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos Het gebruik van filters bij landschapsfotografie Waarom zijn er filters nodig? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen.

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE Tip 1 Fotografeer zonder uitzondering op een statief en gebruik de zelfontspanner functie van de camera of een afstandsbediening of externe trigger. Het statief moet zwaar genoeg zijn om bij eventuele

Nadere informatie

Architectuurfotografie. Tips

Architectuurfotografie. Tips Architectuurfotografie Tips Compositie Onderwerp zien?) Abstractie detail) Standpunt vogelperspectief) Kadering (omgeving) Lijnenspel beweging) Structuur symmetrie) Contrast(en) elementen) Lichtval en

Nadere informatie

NIEUW! Twee unieke Lensbaby objectieven: de Lensbaby Sol 45 én Sol 22

NIEUW! Twee unieke Lensbaby objectieven: de Lensbaby Sol 45 én Sol 22 ! PERSBERICHT NIEUW! Twee unieke Lensbaby objectieven: de Lensbaby Sol 45 én Sol 22 Nieuw-Vennep, 7 augustus 2018: Transcontinenta BV, distributeur van Lensbaby in de Benelux, introduceert twee nieuwe

Nadere informatie

Test Nikon D januari 2011

Test Nikon D januari 2011 Test Nikon D3100 21 januari 2011 Op het moment dat de D3100 in de winkels komt, is de voorganger de D3000 de best verkochte reflex camera in Europa. (je hebt het dan oer de winter van 2010. En de D3000

Nadere informatie

Fotografietips - Vuurwerk

Fotografietips - Vuurwerk Fotografietips - Vuurwerk Jaap de Lang EXIF: ISO 200 f13 5,4sec (bulb) 1 Inleiding Vuurwerk. Met wat knallen en lichteffecten een spetterend geheel!! Op fotografietips komen regelmatig foto s van vuurwerk

Nadere informatie

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering

Snelheid scherpstellen. Met of zonder beeldstabilisatie. Bereik Kleurfouten Vignettering De Laatste les Bereik Kleurfouten Vignettering Snelheid scherpstellen Prijs Met of zonder beeldstabilisatie Canon - IS - Image Stabilisation Nikon - VR - Vibration Reduction Sony - SSS - SuperSteadyShot

Nadere informatie

Digitale fotografie onder water

Digitale fotografie onder water Digitale fotografie onder water Digitale fotografie wordt meer en meer bereikbaar voor de gewone duiker (Jan-met-de- Cap). Dit komt omdat veel camera merken goed geprijsde onderwaterhuizen leveren voor

Nadere informatie

Test Nikon Df januari 2014

Test Nikon Df januari 2014 Test Nikon Df januari 2014 Om met de deur in huis te vallen: voor de prijs van de Df koop je een D800 en een D7100 samen. Je komt dan ongeveer 250 Euro te kort. (prijs medio januari 2014). De Df is duur

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

Test: Nikon Fieldscope EDG 65(A ) en Fieldscope EDG 85 (A). 11 juli 2010

Test: Nikon Fieldscope EDG 65(A ) en Fieldscope EDG 85 (A). 11 juli 2010 Test: Nikon Fieldscope EDG 65(A ) en Fieldscope EDG 85 (A). 11 juli 2010 Ongeveer een jaar na de aankondiging ontstond er de gelegenheid om deze nieuwe EGD Fieldscopes eens aan de tand te voelen. Dankzij

Nadere informatie

Personen bij weinig licht

Personen bij weinig licht Personen bij weinig licht Camera in auto-stand: van zodra er iets minder licht is, klapt de interne flits open en gaat deze af Flitslicht is soms nuttig (zie volgend thema), maar vaak krijg je betere resultaten

Nadere informatie

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé!

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé! Als u tijdens de vakantie in zonnige oorden fotografeert, zult u met enige regelmaat met contrasten te maken krijgen die voor onze beeldsensor niet meer te overbruggen zijn. De beste remedie is natuurlijk

Nadere informatie

Licht meten en lichtmeters

Licht meten en lichtmeters Licht meten en lichtmeters Je wilt geen overbelichte foto's. En ook geen onderbelichte. Je wilt foto's die belicht zijn zoals jij dat voor ogen hebt. Nu kun je gaan experimenteren. Iedere keer een foto

Nadere informatie

Techniek. Microfotografie. Huub de Waard

Techniek. Microfotografie. Huub de Waard Techniek Microfotografie Huub de Waard Microfotografie Microfotografie is de overtreffende tak van macrofotografie. Bij vergrotingen van 1:1 spreken we van macro en is het onderwerp op de sensor net zo

Nadere informatie

EF100mm f/2.8l MACRO IS USM

EF100mm f/2.8l MACRO IS USM EF100mm f/2.8l MACRO IS USM NLD Handleiding Hartelijk dank voor de aanschaf van dit Canon-product. Het Canon EF100mm f/2,8l MACRO IS USMobjectief is een macro-objectief speciaal ontwikkeld voor EOS-camera

Nadere informatie

Tien tips voor vuurwerk fotograferen

Tien tips voor vuurwerk fotograferen Tien tips voor vuurwerk fotograferen maandag 28 december 2015, 13:31 door Nando Harmsen 5198x gelezen 4 reacties Met het inluiden van het nieuwe jaar zal er weer veel vuurwerk afgeschoten worden. Van simpel

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Een verzameling voorbeeldfoto s. Deze gids beschrijft verschillende SB flitsertechnieken en bevat voorbeeldfoto s Nikon Corporation

Een verzameling voorbeeldfoto s. Deze gids beschrijft verschillende SB flitsertechnieken en bevat voorbeeldfoto s Nikon Corporation Een verzameling voorbeeldfoto s Deze gids beschrijft verschillende SB-5000- flitsertechnieken en bevat voorbeeldfoto s 2016 Nikon Corporation TT6D01(1F) 8MSA981F-01 Nl Index 1 Indirecte flitser Pagina

Nadere informatie

MACROFOTOGRAFIE De onzichtbare wereld -zichtbaar gemaakt. Jeroen Stel, Natuurfotograaf. Wat houdt dat in..? Natuurfotograaf..?

MACROFOTOGRAFIE De onzichtbare wereld -zichtbaar gemaakt. Jeroen Stel, Natuurfotograaf. Wat houdt dat in..? Natuurfotograaf..? MACROFOTOGRAFIE De onzichtbare wereld -zichtbaar gemaakt Jeroen Stel, Natuurfotograaf Wat houdt dat in..? Natuurfotograaf..? Werkzaamheden: Fotoverkoop via stock bureau s Exposities Organiseren van workshops

Nadere informatie

FUJIFILM introduceert FUJINON MKX18-55mmT2.9 en MKX50-135mmT2.9 voor FUJIFLM X-Mount

FUJIFILM introduceert FUJINON MKX18-55mmT2.9 en MKX50-135mmT2.9 voor FUJIFLM X-Mount FUJIFILM introduceert FUJINON MKX18-55mmT2.9 en MKX50-135mmT2.9 voor FUJIFLM X-Mount Gorinchem, 15 februari 2018. FUJIFILM zal vanaf mei 2018 de FUJINON MKX18-55mmT2.9 en de FUJINON MKX50-135mmT2.9 toevoegen

Nadere informatie

24 eerste ontmoeting?

24 eerste ontmoeting? 24 eerste ontmoeting? Grip Wanneer u ooit dansles hebt gehad of anderszins met anderen op intieme voet hebt verkeerd, dan weet u dat de manier waarop u iemand vasthoudt van groot belang kan zijn. In de

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Algemene Camera techniek

Algemene Camera techniek Mei 2010 Algemene Camera techniek Een camera zonder geheimen G.van Koppen Wat komt er aan bod... De camerafamilie Compact vs. Spiegelreflex (DSLR) Invloed van sluiter, diafragma en ISO Scherptediepte Lichtmeting

Nadere informatie

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 Inleiding Een aantal factoren speelt een rol bij het maken van een goede foto. In de eerste plaats het onderwerp en dan vooral de manier waarop het onderwerp is ingekaderd.

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie