Naam : College van Burgemeester en Wethouders Adres : Postbus 450 Postcode : 5830 AL Woonplaats : Boxmeer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naam : College van Burgemeester en Wethouders Adres : Postbus 450 Postcode : 5830 AL Woonplaats : Boxmeer"

Transcriptie

1 Naam : College van Burgemeester en Wethouders Adres : Postbus 450 Postcode : 5830 AL Woonplaats : Boxmeer Boxmeer, 15 oktober Betreft : BPR advies beleidsplan jeugd Uw kenmerk : I-WL/2014/2885 Ons kenmerk : BPR-j-01 Geacht College, Adviezen/aandachtspunten BPR gemeente Boxmeer Inleiding: Wij hebben het beleidsplan aandachtig, kritisch en zorgvuldig gelezen en wij willen hierover dan ook een compliment maken voor de leesbaarheid van het verslag. Wij hebben hier intern BPR een uitgebreid verslag van gemaakt met onze zorg- en aandachtspunten. Naar aanleiding van ons intern overleg en verslaglegging doen wij u hieronder onze adviezen toekomen. We zien hierop graag een gedegen antwoord tegemoet. Verantwoording: Over de uitwerking hebben in het Land van Cuijk gesprekken plaatsgevonden en zijn bijeenkomsten georganiseerd met de zorginstellingen, professionals, huisartsen. De BPR adviseert dat deze bijeenkomsten georganiseerd blijven worden en dat de knowhow van professionals gevraagd blijft worden, waarbij ook een vertegenwoordiging van de BPR uitgenodigd wordt en adviseert juist ook de vrijwilligers hierbij uit te nodigen. Dit alles zodat beroepskrachten en vrijwilligers steeds meer gebruik van elkaar kunnen gaan maken. Ook dienen scholen vaker betrokken te worden waardoor mensen uit het onderwijs in het basisteam kunnen worden opgenomen zoals bijv. een intern begeleider. Artikel 2.2 De gemeenteraad stelt telkens periodiek een uitvoeringsplan vast dat richting geeft aan de door de gemeenteraad en het college te nemen beslissingen betreffende preventie en jeugdhulp Het advies hierin is om de BPR tijdig op de hoogte te brengen van het uitvoeringsplan, zodat zij hierin zo snel mogelijk de adviserende rol kunnen hebben. 2.6 AWBZ gefinancierde jeugdzorg:

2 Een aantal taken gaat over van de AWBZ naar de gemeenten. Het gaat om begeleiding en kortdurend verblijf van langdurige zieke kinderen en jeugd met een lichamelijke, zintuigelijke, psychiatrische of verstandelijke beperking. De BPR adviseert een onderzoek in te stellen naar tevredenheid van ouders en de vraag die hiernaar is om te komen tot het antwoord of hierop wel bezuinigd moet worden. En wel om de volgende redenen de BPR heeft gehoord dat de weekendopvang ouders echt ontlast, dat er weinig aanbieders zijn op dit vlak en dat de huidige aanbieder een wachtlijst heeft. De BPR is zich ervan bewust dat bezuinigingen nodig zijn, maar vraagt zich af of het uitbreiden van weekendopvang niet noodzakelijk is in onze regio. Transformatie: Op het moment dat het eigen netwerk niet toereikend is, kunnen deskundigen het gezin ondersteunen. De BPR adviseert om voorlichting aan burgers te geven en interactief met hen in gesprek gaan. Burgers willen betrokken worden bij het bespreken van de voor-en nadelen hiervan. Zeker in deze materialistische, individualistische samenleving het moeilijk zal zijn om de kanteling voornamelijk bij de burgers te bewerkstelligen. Mensen hebben hun gezinsleven, hun werk, hun bezigheden etc. 4.2 Regionale doelen en resultaten: Werken met 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur: De BPR adviseert de gemeente om als er daadwerkelijk 1 regisseur is waar het gezin vertrouwen in heeft, de continuïteit hiervan geborgd dient te worden. Waarom: De BPR hoort thans dat mensen bij diverse organisaties lopen en keer op keer bij een nieuwe hulpverlener komen. De intentie zal moeten zijn dat mensen in de basisteams en mensen die in nauwe verbinding tot het gezin staan vaste contracten hebben/krijgen zodat er een vast gezicht is waar een gezin een vertrouwensband mee op kan bouwen. 4.3 Samenwerking in het Land van Cuijk: Er wordt gesproken over de samenwerking in de vorming van het Centrum Jeugd en Gezin. De BPR adviseert de gemeente om het CJG los te laten en het CJG op korte termijn te koppelen aan een uitvoeringsorganisatie. Hierdoor wordt beleid en de uitvoering duidelijk van elkaar gescheiden. De gemeente bewaakt het proces en behoudt de regie. De beroepsbeoefenaars zorgen voor de inhoud van het werk, zij hebben immers de gevraagde en benodigde ervaring en expertise. 5.2 De sociale omgeving versterken: De rol van de gemeenten is initiatieven van bewoners te zien, mogelijk te maken en zelforganisatie van bewoners te stimuleren. De BPR adviseert om verzoeken van de wijk/dorpsraden uiterst serieus te nemen en zoveel mogelijk tegemoet te komen aan burgerinitiatieven en neem de BPR mee in de ontwikkelingen van de jeugd wijkraad. Als voorbeeld het organiseren van wijkschouws is zeer waardevol zoals dat in Boxmeer- Noord toen geregeld was (mensen van de wijk, professionals, vrijwilligers, mensen van de gemeente/handhaving, van Mooiland etc. gingen samen op pad)

3 5.3 Basiszorg inrichten met basisteam CJG In het Land van Cuijk is momenteel 1 basisteam, vooralsnog werkend als netwerkorganisatie en als dit genoeg voordelen biedt toewerken naar 1 organisatie. De BPR adviseert de gemeente om in gesprek te gaan met de BPR omdat er veel vragen zijn over het basisteam en om een goed advies te kunnen blijven geven in enige verduidelijking nodig. Het basisteam krijgt, meer dan in de bestaande situatie, te maken met zware en complexe problematiek waarin passende hulpverlening niet altijd gemakkelijk te realiseren is. De BPR adviseert om in het te ontwikkelen protocol een paragraaf op te nemen over de veiligheid van de leden van het basisteam. Veiligheid van kinderen bewaken: De BPR adviseert om de basisteams mandaat te geven om naar probleemgezinnen toe te treden of aan te sluiten bij de oudergesprekken op school in het geval van zorg mijden. Dit alles omdat bijzondere inspanning is vereist om- met respect voor het recht op privacy van -persoonsgegevens te kunnen uitwisselen om effectief te kunnen samenwerken in vooral complexe probleemsituaties. Expertpool: Er is deskundigheid nodig van experts voor consultatie en nadere diagnostiek. De BPR adviseert de gemeente om in gesprek te gaan met de BPR om onderstaande opmerkingen te bespreken. Als BPR missen wij de rol van de Jeugdzorgwerker hierin. Zij kunnen beter dan welke andere expert ook schatten of de veiligheid thuis geborgd wordt. De BPR vindt het belangrijk dat ook een medewerker van het huidige BJZ aan deze pool deelneemt. Als BPR is ons het volgende opgevallen. De professionals die werkzaam zijn in het basisteam kunnen zelf veel doen. Het zijn immers competente gezinswerkers en ook een psycholoog, pedagoog en arts maken deel uit van het basisteam staat er op blz. 18. Op blz. 25 staat dat deze mensen; de orthopedagogen, psychologen, een arts, psychiater etc. deelnemen aan de expertpool. Dit tweede lijkt de BPR dan ook wenselijker, omdat deze mensen kunnen worden ingevlogen/geconsulteerd indien nodig. De BPR vraagt zich af hoe de gemeente kan borgen dat BJZ niet failliet zal zijn nog voordat BJZ als GI (gecertificeerde instelling) zal gaan functioneren zoals op blz. 29 beweerd wordt. De BPR wil net als mevrouw Stevens weten hoe de gemeente dit aan zal pakken. Waar is de rol van de jeugdagent? Laat deze ook een rol nemen in de basisteams. Advies Meldpunt en Kindermishandeling: Er wordt geschreven dat het AMK soms zaken als niet ernstig genoeg ziet. De BPR adviseert de gemeente om beleid te maken over vechtscheidingen daar deze vallen onder de term kindermishandeling. Dit om vragen zoals hoelang mag een vechtscheiding duren voordat er in de toekomstige situatie kan en mag worden ingegrepen. Dit alles omdat er geen kinderen tussen wal en schip vallen.

4 De BPR adviseert om in de volgende zin De Raad voor de Kinderbescherming neemt alleen zaken in onderzoek die door de gemeente zijn aangemeld. Een verduidelijk aan te brengen wie er met de gemeente wordt bedoeld, is dat het college van B &W, of de beleidsmedewerkers, de gemeenteraad. Dit geldt overigens voor meerdere onderwerpen die in het gehele beleidsplan worden beschreven. Relatie met Passend onderwijs: De BPR maakt zich veel zorgen over de druk die op leerkrachten wordt gelegd, de klassen worden steeds voller en er blijven steeds meer kinderen met gedrags en leer problemen in het reguliere onderwijs. De BPR adviseert om Sjors Sportief waarbinnen bijv. tigers4life en kinderyoga aangeboden. Op te nemen in het onderwijsaanbod. De BPR realiseert zich dat dit extra geld kost, maar de BPR is van mening dat dit op den duur geld kan besparen. Kinderen leren binnen dit programma hoe met elkaar om te gaan. Kinderen met gedragsproblemen leren een aantal basisvaardigheden en de middenmoot leert hoe zij zich kunnen verweren tegen bepaald gedrag dat de uiting kan zijn van een kind met gedragsproblemen. AWBZ: De BPR adviseert dat de overgang van de Jeugdwet naar de WMO en/of participatiewet als jeugdige de leeftijd van 18 bereiken, goed geborgd wordt. Het traject/dossier/klantplan dient dan overgedragen te worden zodat een klant/burger dan niet helemaal opnieuw door de molen moet. Werk en inkomen; participatiewet Deze jongeren zijn oververtegenwoordigd in de Jeugdzorg. Bezien moet worden wie dit op welk niveau oppakt, om te voorkomen dat deze jongeren tussen wal en schip vallen. De BPR adviseert de gemeente om meer jongerenwerkers en jeudgpreventiewerkers in het leven te roepen/aan te stellen om dit probleem te ondervangen. Hiervoor is ook (transculturele) werkgroep nodig om dit in kaart te brengen, te volgen, signalen af te geven en te komen tot mogelijkheden/oplossingen om dit probleem aan te pakken. Veiligheidshuizen: De BPR adviseert om de burgers op de hoogte te brengen van het veiligheidshuis en wat daar gebeurt. Wellicht kan er eens een voorlichting plaatsvinden op ontmoetingsplekken in de gemeente Boxmeer. Bestuurlijk aanbesteden: Van werkers wordt verwacht dat zij meer vraaggericht werken in plaats van aanbodgericht. Wij willen dat de gemeente zich ervan bewust is dat zij dan criteria dienen te verleggen. Ouders willen graag een KIES-training (voor kinderen van gescheiden ouders) De groep

5 mag pas starten bij tien deelnemers. Als je vraaggericht werk, krijg je een dergelijke groep niet snel vol, terwijl er wel 5 zeer gemotiveerde kinderen zijn. De BPR adviseert dat als er 5 mensen ergens naar vragen, er dan een groep van start mag gaan. Dit is ook een aanbodgerichte afspraak maar al meer passend dan de huidige aanbodgerichte afspraak. Kwaliteit: De BPR adviseert de gemeente om niet alleen de resultaten van een zorgtraject te bekijken op korte termijn maar ook op de langere. Burgers kunnen in eerste instantie boos zijn na het advies van de beroepsbeoefenaar. Als er tijd overheen gaat, kunnen burgers gaan beseffen dat de professional het goede voor ogen had. Voor verandering zijn zorgvuldige confrontaties nodig en dat waarderen burgers niet altijd meteen wanneer het dossier gesloten wordt. Bezuiniging: Met een aantal instellingen wordt gewerkt aan een warme overdracht: De BPR adviseert dat er transparant gewerkt wordt dit wil zeggen bespreek met ouders wat je ziet, voelt en denkt. Doe het met ouders en niet over ouders. Ouders weten dat de beroepsbeoefenaars hun kind in een bepaalde risicocategorie plaatsen en lichten dit toe. Ouders hoeven het er niet altijd over eens te zijn, maar ze zijn wel op de hoogte. De BPR adviseert ook om een overdrachtsgesprek tot stand te laten komen tussen peuterspeelzaal en de basisschool net zoals er een warme overdracht plaats vindt tussen de basisscholen en middelbare scholen. Gezien de huidige ontwikkelingen doe je dit met ouders. Of het observatieverslag van de peuterspeelzaal wordt overgedragen aan de basisschool. Solidariteit tussen gemeenten: De BPR adviseert om beleid te maken over de termijnen waarin kinderen woonachtig in het AZC in de gewone klassen te laten instromen, en wil indien er beleid komt graag tijdig hiervan op de hoogte worden gesteld zodat de BPR ook hierover een advies kan uitbrengen. Monitoring: Met aanbieders spreken we af dat zij direct of indirect zijn aangesloten op het systeem van de Landelijke Verwijs Index c.q Zorg voor Jeugd. De BPR adviseert de gemeente om aanbieders verplicht te stellen om jongeren te registreren in deze systemen. Dit om een volledig beeld van de hulpverlening rondom een kind/gezin te hebben. Ouders weten het soms ook gewoon niet, dus deze systemen zijn goed mits er goed gebruik van gemaakt wordt. Tot slot: -De BPR wil graag op de hoogte gehouden worden van hoe de transitie Jeugdzorg en het passend onderwijs met elkaar verweven kunnen/gaan worden.

6 -Dit geldt ook voor de samenwerking tussen het basisteam en de sociale wijkteams. -De BPR adviseert de gemeente om in zicht te geven hoe na afronding van de pilot sociaal wijkteam Bakelgeert Noord het verdere verloop hierin is, bijvoorbeeld sluiten andere dorpen aan en is sociaalwijkteam Bakelgeert Noord alleen voor Boxmeer Noord. Mochten naar aanleiding van dit advies zaken verheldering behoeven dan kunt contact opnemen met de BPR-Boxmeer. In afwachting van uw reactie, verblijven wij, Met vriendelijke groet, Noud Philips, Voorzitter Burgerparticipatieraad. Boxmeer.

FACT. Informatie voor verwijzers en professionals

FACT. Informatie voor verwijzers en professionals FACT Informatie voor verwijzers en professionals FACT Heeft u te maken met mensen met een lichte verstandelijk beperking, waarbij sprake is van psychiatrische problematiek en/of ernstige gedragsproblemen?

Nadere informatie

Over zorg voor de jeugd en de Jeugdwet. hoorn.nl

Over zorg voor de jeugd en de Jeugdwet. hoorn.nl Over zorg voor de jeugd en de Jeugdwet hoorn.nl Wmo Partici patiewet Jeugdwet gemeente Aanleiding Jeugdwet huidige stelsel versnipperd samenwerking rond gezinnen schiet tekort druk op gespecialiseerde

Nadere informatie

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen.

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen. Datum: 28-10-14 Onderwerp Beleidsplan jeugd en verordening jeugdhulp Status Besluitvormend Voorstel 1. het regionale beleidsplan jeugd vast te stellen 2. het lokale beleidsplan jeugd gemeente Boxtel 2015

Nadere informatie

Samenvatting reacties regionale raadsbijeenkomst 2 oktober 2013 van 19.30 tot 22.00 uur

Samenvatting reacties regionale raadsbijeenkomst 2 oktober 2013 van 19.30 tot 22.00 uur Samenvatting reacties regionale raadsbijeenkomst 2 oktober 2013 van 19.30 tot 22.00 uur Aanwezig: 27 raadsleden ( 3 uit Boekel, 5 uit Landerd, 3 Sint-Oedenrode, 8 uit Uden, 8 uit Veghel 5 wethouders jeugdbeleid

Nadere informatie

Netwerkcafé 17 november 2014 Centrum Jeugd en Gezin gemeente De Bilt

Netwerkcafé 17 november 2014 Centrum Jeugd en Gezin gemeente De Bilt Netwerkcafé 17 november 2014 Centrum Jeugd en Gezin gemeente De Bilt Voorstellen Jolanda Verkade Advies dwars door de 3 decentralisaties Passie en specialisatie is het Jeugddomein 15 jaar managementervaring

Nadere informatie

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet

Kwaliteit. 1 Inleiding. 2 De wettelijke voorwaarden. 2.1 Jeugdwet Kwaliteit 1 Inleiding Wat is kwaliteit van zorg en wat willen we als gemeenten samen met onze zorgaanbieders ten aanzien van kwaliteit afspreken? Om deze vraag te beantwoorden vinden twee bijeenkomsten

Nadere informatie

Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam

Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam Decentralisaties Versterken zelfredzaamheid Wet werken naar Vermogen Jongere met ondertoezichtstelling en verstandelijke beperking Jongere met gedragsproblemen

Nadere informatie

Wmo-adviesraad West Maas en Waal. 24 november 2014

Wmo-adviesraad West Maas en Waal. 24 november 2014 Wmo-adviesraad West Maas en Waal 24 november 2014 1. Welkom, 2. Agenda 3. Wmo adviesraad, wat doen wij. 4. Hoe ziet de toekomst er uit? 5. Doel van vanavond. Agenda: Opening Onno Siegers Introductie avondprogramma

Nadere informatie

Jeugdhulp in Nissewaard

Jeugdhulp in Nissewaard Jeugdhulp in Nissewaard Projectleider decentralisatie jeugdhulp Angela van den Berg Regisseur jeugd en gezin JOT kernen Jolanda Combrink Inhoud 1. Wat verandert er? 2. Beleidskaders 3. Jeugdhulpplicht

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Aan het college van Burgemeester en Wethouders van Haarlem Datum Ons kenmerk Contactpersoon Doorkiesnummer E-mail Kopie aan Onderwerp 3 november 2016 2016/18 S.K. Augustin 023-511 5273 augustsk@haarlem.nl

Nadere informatie

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET)

BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) BOB 14/001 BELEIDSKADER SOCIAAL DOMEIN (NIEUWE WMO EN JEUGDWET) Aan de raad, Voorgeschiedenis / aanleiding Per 1 januari 2015 worden de volgende taken vanuit het rijk naar de gemeenten gedecentraliseerd:

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Beleidsplan jeugdhulp lokaal Registratienummer: 00531755 Op voorstel B&W d.d.: 18-11-2014 Datum vergadering: 27-01-2015 Portefeuillehouder: M. Schlösser Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Dilemma s in de toegang Jeugd

Dilemma s in de toegang Jeugd Dilemma s in de toegang Jeugd Inrichting Toegang In Zwolle werken we met 5 sociale wijkteams, gekoppeld aan 5 stadsdelen Deze wijkteams geven uitvoering aan de Jeugdwet, WMO en participatiewet. Dit zijn

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2018

Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2018 Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2018 Jaarverslag Adviesraad Sociaal Domein Ede 2018 1. Inleiding Voor u ligt het jaarverslag 2018 van de Adviesraad Sociaal Domein Ede. In dit jaarverslag beschrijven

Nadere informatie

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen.

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen. Datum: Onderwerp Beleidsplan jeugd en verordening jeugdhulp Status Besluitvormend Voorstel 1. het regionale beleidsplan jeugd vast te stellen 2. het lokale beleidsplan jeugd gemeente Boxtel 2015 vast te

Nadere informatie

PREVENTIE/VROEGSIGNALERING

PREVENTIE/VROEGSIGNALERING PREVENTIE/VROEGSIGNALERING Aansluiting jeugd-onderwijs (incl voorschoolse voorzieningen: Vroegsignalering voorschoolse voorzieningen /scholen, bespreekbaar maken signalen. Passend onderwijs; klachten van

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Op dit moment wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat deze overgang goed

Nadere informatie

Ons kenmerk : Raalte, 5 oktober 2014

Ons kenmerk : Raalte, 5 oktober 2014 Secretariaat: Giselle Ras, telefoon: 06-12630914 Postadres: Kerkweg 7, 8148 PX, Lemele - e-mail: info@wmoraadraalte.nl Aan het college van Burgemeester en Wethouders gemeente Raalte Via dhr. Remko de Paus

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

Wmo adviesraad Boxtel. p/a Boxtelseweg 31. 5298 VA Liempde

Wmo adviesraad Boxtel. p/a Boxtelseweg 31. 5298 VA Liempde Wmo adviesraad Boxtel p/a Boxtelseweg 31 5298 VA Liempde Gemeente Boxtel t.a.v. het College van Burgermeesters en Wethouders Postbus 1000 5280 DA Boxtel Betreft: Reactie van de Wmo adviesraad Boxtel op

Nadere informatie

PARTICIPATIERAADHAARLEM

PARTICIPATIERAADHAARLEM Uitkomsten werkgroepen Netwerkbijeenkomst 19 februari 2014 De deelnemers aan de werkgroepen vertegenwoordigen met elkaar het brede sociale domein van Haarlem. Samen met de leden van de Participatieraad

Nadere informatie

Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Noordoost-Brabant. Commissievergadering 25 november Gemeente Sint Anthonis

Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Noordoost-Brabant. Commissievergadering 25 november Gemeente Sint Anthonis Regionaal transitiearrangement Jeugdzorg Noordoost-Brabant Commissievergadering 25 november Gemeente Sint Anthonis Terugblik Startnotitie oktober 2011. Oriëntatie fase: werkbezoeken. Plan van aanpak Land

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders van de gemeente Woudrichem cc gemeenteraad Postbus ZG WOUDRICHEM

College van burgemeester en wethouders van de gemeente Woudrichem cc gemeenteraad Postbus ZG WOUDRICHEM Wmo-adviesraad gemeente Woudrichem secretariaat: mevrouw A. Hogenhorst Postbus 6 4285 ZG Woudrichem tel.: 0183 308158 e-mail: ahogenhorst@woudrichem.nl College van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper

PAOG nascholing JGZ Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper PAOG nascholing JGZ 26-11-2013 Integrale Aanpak Jeugdzorg Eerder, sneller, beter en goedkoper Gemeenten: verantwoordelijk voor sociale domein Nieuwe verantwoordelijkheden Per 1-1-2015, invoering 3 decentralisaties

Nadere informatie

Plan van aanpak om te komen tot een regionaal specialistisch team in de Regio Lekstroom

Plan van aanpak om te komen tot een regionaal specialistisch team in de Regio Lekstroom Plan van aanpak om te komen tot een regionaal specialistisch team in de Regio Lekstroom Leeswijzer: In hoofdstuk 1 treft u de tekst over het regionaal diagnostisch team aan zoals deze is opgenomen in het

Nadere informatie

Jeugd en toegang in het sociaal domein

Jeugd en toegang in het sociaal domein Jeugd en toegang in het sociaal domein April 2015 Toegang is een cruciaal element in het lokale jeugdstelsel. Bij de uitvoering van het nieuwe jeugdstelsel hebben gemeenten sinds 1 januari 2015 de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad

Postbus AA Bleskensgraaf T Aan de leden van de gemeenteraad Aan de leden van de gemeenteraad Postbus 5 2970 AA Bleskensgraaf T 14 0184 www.gemeentemolenwaard.nl Zaaknummer: 696529 Datum: 13 maart 2017 Portefeuillehouder: wethouder P. (Piet) Vat Bijlage: 2 Onderwerp:

Nadere informatie

Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017

Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017 Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017 Wet Jeugdhulp; aanleiding > Sterke stijging vraag naar zorg /verwijzingen (ook indicaties

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Stand van zaken beleidskeuzes sociaal domein. Transities & Transformatie Commissie Samenleving 7 oktober 2013

Stand van zaken beleidskeuzes sociaal domein. Transities & Transformatie Commissie Samenleving 7 oktober 2013 Stand van zaken beleidskeuzes sociaal domein Transities & Transformatie Commissie Samenleving 7 oktober 2013 Toelichting stand van zaken beleidskeuzes Januari besluitvorming beleidskeuzenota Stand van

Nadere informatie

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL

JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL JAARPLAN 2015 WMO ADVIESRAAD BOXTEL 1 INLEIDING De Wmo Adviesraad is op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning bij besluit van de gemeenteraad van 27-9-2007 (de z.g. participatieverordening) door

Nadere informatie

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp 2017 Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Annelies Kooiman Thijs van den Enden a.kooiman@movisie.nl t.vandenenden@movisie.nl Indeling Landelijke peiling

Nadere informatie

hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek

hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek Betreft Vergaderdatum hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek 25-februari-2014 Gemeenteblad 2014 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: 1. De hoofdlijnennotitie

Nadere informatie

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid

De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid De Wmo adviesraad en het gemeentelijk beleid Alle hens aan dek Presentatie door Gerda van der Lee, Voorzitter Wmo adviesraad s-hertogenbosch 12 maart 2013 De Wet Maatschappelijke Ondersteuning wil dat

Nadere informatie

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Beleid Jeugdhulp De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Agenda Wie ben ik? - Sandra Raaijmakers, beleidsmedewerker jeugdzorg Wat is mijn doel voor de avond? - Informeren over stand

Nadere informatie

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014

Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014 Aan: de gemeenteraad Vergadering: 23 juni 2014 Onderwerp: Kwaliteitseisen ten behoeve van opdrachtgeven in het sociaal domein Agendapunt: STATUS RAADSVOORSTEL Raadsbesluit. Wij stellen U voor om: 1. In

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 31 839 Jeugdzorg Nr. 466 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN VOLKSGE- ZONDHEID, WELZIJN EN SPORT EN VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter

Nadere informatie

CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen,

CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen, CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen, Naar aanleiding van uw mail d.d. 15 december wil ik graag vanuit de gemeente Beesel reageren op uw vragen. Wij hebben elkaar donderdag

Nadere informatie

Zelftest Basisteam Jeugd -

Zelftest Basisteam Jeugd - Zelftest Basisteam Jeugd - Realisatie doelen van de jeugdwet 2015 Universitair Medisch Centrum Groningen Afdeling Gezondheidswetenschappen Ant. Deusinglaan 1 9713 AV Groningen Uitvoeringsteam C4Youth Contactpersoon:

Nadere informatie

Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp

Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp Oplegnotitie verlenging beleidsplan Jeugdhulp 2017-2019 Midden-Limburg West: Leudal, Nederweert, Weert Midden-Limburg Oost: Echt-Susteren, Maasgouw, Roerdalen, Roermond 1. Verlenging van beleid De gemeenten

Nadere informatie

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin.

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Bijlage 6: Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Op 30 augustus gingen ouders, kinderen, raadsleden en wethouders, professionals en ambtenaren met elkaar in gesprek

Nadere informatie

gelet op artikel 2, artikel 4, artikel 7 en artikel 12 van de Jeugdverordening gemeente IJsselstein 2015;

gelet op artikel 2, artikel 4, artikel 7 en artikel 12 van de Jeugdverordening gemeente IJsselstein 2015; Het college van burgemeester en wethouders van IJsselstein; gelet op artikel 2, artikel 4, artikel 7 en artikel 12 van de Jeugdverordening gemeente IJsselstein 2015; besluit vast te stellen Besluit Jeugd

Nadere informatie

Basisteam centrum jeugd en gezin land van Cuijk. Hoe werkt het in praktijk

Basisteam centrum jeugd en gezin land van Cuijk. Hoe werkt het in praktijk Basisteam centrum jeugd en gezin land van Cuijk Hoe werkt het in praktijk Zorgvormen nu en vanaf 2015 Functies Lokale jeugdhulp Bureau Jeugdzorg Jeugd- en opvoedhulp Jeugd GGZ Jeugd GGZ Eerste Lijn Jeugd-VG,LG,

Nadere informatie

Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp

Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp Voor welke vormen van jeugdhulp wordt de gemeente verantwoordelijk? In het nieuwe jeugdstelsel wordt de gemeente verantwoordelijk voor: - alle vormen

Nadere informatie

Ik verwijs regelmatig patiënten naar het Sociaal Plein

Ik verwijs regelmatig patiënten naar het Sociaal Plein Wegwijzer voor huisartsen Ik verwijs regelmatig patiënten naar het Sociaal Plein Marieke De Graaff-Buijs, huisarts Casa Cura www.hilversum.nl/sociaalplein we Wat doet het Sociaal Plein? Heeft u als huisarts

Nadere informatie

Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: 13.0014 B&W-besluit d.d.: 5-2-2013 B&W-besluit nr.: 13.0048 Naam programma +onderdeel: Jeugd en onderwijs Onderwerp: Transitie zorg voor de jeugd: visie jeugdhulp en informatie Aanleiding:

Nadere informatie

Raadscommissie 13 oktober 2014 Transitie Jeugdzorg Sint Anthonis

Raadscommissie 13 oktober 2014 Transitie Jeugdzorg Sint Anthonis Raadscommissie 13 oktober 2014 Transitie Jeugdzorg Sint Anthonis Annemiek van Woudenberg transitiemanager Land van Cuijk Jeannette Posthumus CJG manager Land van Cuijk 2013 RICHTEN 2014 INRICHTEN 2015

Nadere informatie

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS.

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS. Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ 19-11-2012. OCW Aanval op de uitval, RMC, plusvoorziening: 320 mln Onderwijsachterstanden-beleid (incl VVE): 249 mln SO, VSO, rugzakjes, praktijk

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Gemeente

Hoofdstuk 2. Gemeente Fawzi Salih van K2 Brabants Kenniscentrum Jeugd heeft voor u een eerste screening gemaakt van hoofdstuk 2. Het resultaat van de screening is terug te vinden op de volgende pagina s. De samenvatting per

Nadere informatie

Concept Beleidsregels Jeugdhulp (versie 09-12-2015)

Concept Beleidsregels Jeugdhulp (versie 09-12-2015) Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-44524496 - email: wmoraad@oss.nl Datum 12 januari 2015 Kenmerk WMOR15002/JOL/LS Aan het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft Advies

Nadere informatie

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering

Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Checklist Kanteling binnen gemeenten Korte schets over wat de Kanteling inhoudt, samenhang met Welzijn Nieuwe Stijl Kanteling in beleid en verordening Kanteling in de uitvoering Kanteling in beleid Ja

Nadere informatie

De brief aan de de fractie PvdA over Kinderen zijn de toekomst vast te stellen.

De brief aan de de fractie PvdA over Kinderen zijn de toekomst vast te stellen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen PvdA Kinderen zijn de Toekomst Programma / Programmanummer Zorg & Welzijn / 1051 Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 27 mei

Nadere informatie

Pedagogische civil society: Gemeenschappelijke activiteiten van burgers rondom het grootbrengen van kinderen.

Pedagogische civil society: Gemeenschappelijke activiteiten van burgers rondom het grootbrengen van kinderen. Beleidsplan Onderdeel Vrij en niet vrij toegankelijke jeugdhulp In deze memo wordt nader in gegaan op de volgende onderwerpen: A. Eenduidige definiëring typen jeugdhulp B. Definiëring welke jeugdhulp wel

Nadere informatie

Nieuwe Jeugdwet 1. Vanaf 01 januari 2015 geldt de nieuwe Jeugdwet. Vanaf dat moment is de gemeente

Nieuwe Jeugdwet 1. Vanaf 01 januari 2015 geldt de nieuwe Jeugdwet. Vanaf dat moment is de gemeente «Naam_» «Adres_Compleet» «PC_Woonplaats» Datum 02 december 2014 Onderwerp Aantal bijlagen Nieuwe Jeugdwet 1 Beste ouder(s), cliënt(en), Vanaf 01 januari 2015 geldt de nieuwe Jeugdwet. Vanaf dat moment

Nadere informatie

Vrijwillige zorg in het gezin

Vrijwillige zorg in het gezin Vrijwillige zorg in het gezin Netty Jongepier Informatiebijeenkomsten Oranjefonds Februari 2018 Waarom vrijwillige zorg in gezinnen? Toenemende druk op professionele zorg Jaren 90 2015: Meer beroep op

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014

Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014 Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014 Reusel, 11 december 2014 Welkom Programma Korte Toelichting op het dienstverleningsmodel De teams Wat

Nadere informatie

*ZE9CFF87C44* Raadsvergadering d.d. 25 november 2014

*ZE9CFF87C44* Raadsvergadering d.d. 25 november 2014 *ZE9CFF87C44* Raadsvergadering d.d. 25 november 2014 Agendanr.. Aan de Raad No.ZA.14-30738/DV.14-404, afdeling Samenleving. Sellingen, 20 november2014 Onderwerp: Beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Uitwerking producten Ondersteuning zelfredzaamheid (C1) en ondersteuning maatschappelijke deelname (C2)

Uitwerking producten Ondersteuning zelfredzaamheid (C1) en ondersteuning maatschappelijke deelname (C2) Uitwerking producten Ondersteuning zelfredzaamheid (C1) en ondersteuning maatschappelijke deelname (C2) Het betreft ondersteuning voor jeugdigen om weer maatschappelijk, op school en binnen het gezin zelfstandig

Nadere informatie

De expertpool voor de regio Brabant Noord Oost

De expertpool voor de regio Brabant Noord Oost De expertpool voor de regio Brabant Noord Oost De expertpool is een pool van tweedelijns specialisten, die generalisten consult en advies biedt als specialistische hulp nodig is, maar niet direct duidelijk

Nadere informatie

Onderwerp: Inspraakreactie Jeugdplatform Amsterdam op het concept Nadere Regels op de Verordening op de Zorg voor Jeugd in Amsterdam

Onderwerp: Inspraakreactie Jeugdplatform Amsterdam op het concept Nadere Regels op de Verordening op de Zorg voor Jeugd in Amsterdam Gemeente Amsterdam Programmamakers Om Het Kind t.a.v. mevr. P. Helderman Jodenbreestraat 25 1011 NH Amsterdam Datum: 18 november 2014 Onderwerp: Inspraakreactie Jeugdplatform Amsterdam op het concept Nadere

Nadere informatie

Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn

Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Jongeren met complexe problemen krijgen bij voorkeur ondersteuning thuis en in de wijk. Zo kort en effectief mogelijk. Soms is tijdelijk verblijf in een behandelcentrum

Nadere informatie

De nieuwe Jeugdwet op hoofdlijnen. André Schoorl Programma stelselherziening jeugd

De nieuwe Jeugdwet op hoofdlijnen. André Schoorl Programma stelselherziening jeugd De nieuwe Jeugdwet op hoofdlijnen André Schoorl Programma stelselherziening jeugd Aanleiding Conclusies Parlementaire werkgroep 2011: - Huidige stelsel is versnipperd - Samenwerking rond gezinnen schiet

Nadere informatie

Arnhem ^ Datum Zaaknummer Contactpersoon Telefoonnummer. Adviesraad Jeugdhulp Postbus EL ARNHEM

Arnhem ^ Datum Zaaknummer Contactpersoon Telefoonnummer. Adviesraad Jeugdhulp Postbus EL ARNHEM G E M E E N T E ^^f^ Arnhem ^ Adviesraad Jeugdhulp Postbus 9029 6800 EL ARNHEM Datum Zaaknummer Contactpersoon Telefoonnummer 13 maart 2017 116071 Michiel Noordanus 026 3774978 Onderwerp: Uitkomsten bijeenkomst

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1110466 Datum: 28 januari 2014 Behandeld door: M. Megens Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Raadsvoorstel bij beleidsplan jeugdzorg Purmerend Samenvatting:

Nadere informatie

Startnotitie Ontwikkeltafel Kwaliteit 1

Startnotitie Ontwikkeltafel Kwaliteit 1 Startnotitie Ontwikkeltafel Kwaliteit 1 tbv de bijeenkomst op 10 april 2015 1 Inleiding In 2014 is in verschillende ontwikkeltafels het inkoopbeleid, inclusief de DVO-2015 ontwikkeld. In deze ontwikkeltafels

Nadere informatie

Jeugd. Sociaal Domein Jeugd Werk Zorg. 1 september 2014, verordening Jeugdhulp

Jeugd. Sociaal Domein Jeugd Werk Zorg. 1 september 2014, verordening Jeugdhulp Jeugd Sociaal Domein Jeugd Werk Zorg 1 september 2014, verordening Jeugdhulp Wat moet geregeld zijn? Focuslijst Jeugd: Zorgcontinuïteit is geregeld: passend en dekkend aanbod blijft bestaan Regionaal Transitie

Nadere informatie

Advies: Leg meer de nadruk op preventie bij het afgeven van indicaties en het monitoren van de geleverde zorg.

Advies: Leg meer de nadruk op preventie bij het afgeven van indicaties en het monitoren van de geleverde zorg. Datum : 22 april 2017 Kenmerk : ASD20170005 Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : advies Inkoopplan Wmo 2018-2019 Geacht college, Op 29 maart kregen wij per e-mail het verzoek om een

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Toetsingskader Kwaliteit opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Toetsingskader Kwaliteit opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen Toetsingskader Kwaliteit opvang alleenstaande minderjarige vreemdelingen Utrecht, april 2016 Motto Naar zichtbare kwaliteit in de jeugdhulp! Missie De Inspectie Jeugdzorg, de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten

Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten Reactie op Advies Adviesraad Sociaal Domein Houten Met veel interesse hebben wij - de gemeente Houten - op 1 februari 2016 kennis genomen van het advies van de Adviesraad Sociaal Domein Houten. Om te komen

Nadere informatie

Basisschool de Bukehof, Oudenbosch

Basisschool de Bukehof, Oudenbosch Basisschool de Bukehof, Oudenbosch 2015-2016 0 Het bevoegd gezag van basisschool de Bukehof Overwegende dat de school verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan haar leerlingen

Nadere informatie

Transformatie Jeugdzorg

Transformatie Jeugdzorg Transformatie Jeugdzorg Inhoud presentatie 1. Opdracht gemeente en besluitvorming 2. Zorgstructuur jeugd Oosterhout 3. Terugblik 2015 4. Doelen en aandachtsgebieden 2016 e.v. 5. Vragen Nieuw jeugdzorgstelsel

Nadere informatie

Transitie jeugdzorg. Ab Czech. programmamanager gemeente Eindhoven. januari 2013

Transitie jeugdzorg. Ab Czech. programmamanager gemeente Eindhoven. januari 2013 Transitie jeugdzorg Ab Czech programmamanager gemeente Eindhoven januari 2013 1. Samenhangende maatregelen Decentralisatie jeugdzorg Decentralisatie participatie Decentralisatie AWBZ begeleiding Passend

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u de antwoorden op de schriftelijke vragen van het Kamerlid Bergkamp (D66) over overgangsproblemen tussen zorgdomeinen (2015Z19261).

Hierbij ontvangt u de antwoorden op de schriftelijke vragen van het Kamerlid Bergkamp (D66) over overgangsproblemen tussen zorgdomeinen (2015Z19261). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Jeugdzorg Brabant Noord Oost. 11 november 2013

Jeugdzorg Brabant Noord Oost. 11 november 2013 Jeugdzorg Brabant Noord Oost 11 november 2013 Betrokken partijen Regionaal Transitie-arrangement Noordoost- Brabant Gemeenten Zorginstellingen Financiers, Provincie, Zorgkantoor VGZ en Zorgverzekeraar

Nadere informatie

Toetsingskader Nieuwe toetreders jeugdhulp

Toetsingskader Nieuwe toetreders jeugdhulp Toetsingskader Nieuwe toetreders jeugdhulp Utrecht, november 2015 Dit is een uitgave van: Inspectie Jeugdzorg Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inspectie voor de Gezondheidszorg Ministerie

Nadere informatie

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden INLEIDING: Veel bijeenkomsten bezocht en meegedacht die gaan over de transitie. Inschrijven en verkrijgen van een raamovereenkomst met de 14 Twentse gemeenten De planning voor 2015 maken tot zover de indicatie

Nadere informatie

Datum : 20 maart 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Ongevraagd advies transformatie jeugdzorg

Datum : 20 maart 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Ongevraagd advies transformatie jeugdzorg Datum : 20 maart 2017 Kenmerk : ASD20170004 Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Ongevraagd advies transformatie jeugdzorg Geacht college, Op 22 februari jl. troffen wij op ibabs

Nadere informatie

Leren sturen op kwaliteit

Leren sturen op kwaliteit Leren sturen op kwaliteit Tom van Yperen Nederlands Jeugdinstituut / Universiteit Groningen 5 november 2015 E-mail: t.vanyperen@nji.nl Twitter: @tomvanyperen De verandering: oude jeugdstelsel (S)MW Vroege

Nadere informatie

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam Perceelbeschrijving Jeugd en gezinsteam Samenwerkende gemeenten Holland Rijnland: Alphen aan den Rijn Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Leiden Leiderdorp Lisse Nieuwkoop Noordwijk Noordwijkerhout Oegstgeest

Nadere informatie

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA - Oss - telefoon 06-2527 4240 - email: wmoraad@oss.nl

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA - Oss - telefoon 06-2527 4240 - email: wmoraad@oss.nl Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA - Oss - telefoon 06-2527 4240 - email: wmoraad@oss.nl Datum 2 september 2014 Kenmerk Wmo / adviesgroep JOL / LS Aan het college van B en W van de Gemeente Oss

Nadere informatie

14uit Wmo Platform Drimmelen P/A De Hoef BP HOOGE ZWALUWE. Geachte leden van het Wmo Platform,

14uit Wmo Platform Drimmelen P/A De Hoef BP HOOGE ZWALUWE. Geachte leden van het Wmo Platform, Wmo Platform Drimmelen P/A De Hoef 23 4927 BP HOOGE ZWALUWE Datum 15 september 2014 Uw brief van 27 augustus 2014 BSN / KVK Betreft Beantwoording vragen en reactie op commentaar Ons kenmerk 14uit06548

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : Agendanummer : Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : B.J.N Fintelman : Beleid en Projecten : J.R.A. (Nelly) Wijnker Voorstel aan de raad Onderwerp : Beleidsplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering Portefeuillehouder H.A. Driessen en M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp - Beleidsplan Wmo en Jeugdhulp 2015 2016 - Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Wmo Adviesraad Opmeer

Wmo Adviesraad Opmeer Aan het college van B&W t.a.v. mevrouw E.Deutekom-Muntjewerff Klaproos 1 1716 VS Opmeer Wmo Adviesraad Opmeer Secretariaat Gerda CM. van der Kolk-de Leeuw Klaproos 22 1716 VS Opmeer Tel; 0226-362708 Email:

Nadere informatie

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat

Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Afdeling Maatschappelijke Ondersteuning Meerjarenprogramma Van Beschermd wonen naar wonen met begeleiding op maat Be z o e k a d r e s Kreupelstraat 1 Leden van de gemeenteraad O p e n i n g s t i j d

Nadere informatie

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie vergadering dorpsraad Gerwen 28 oktober 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Van zorgzaam naar partcipatie. Kanteling Decentralisaties Transitie & transformatie

Van zorgzaam naar partcipatie. Kanteling Decentralisaties Transitie & transformatie Van zorgzaam naar partcipatie Kanteling Decentralisaties Transitie & transformatie Uitganspunten transities: Zorgzame samenleving Past niet bij wensen van nu Objectieve producten Aanpassing aan regels

Nadere informatie

Beoogd effect We voldoen aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen.

Beoogd effect We voldoen aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen. Aan de gemeenteraad Volgnummer: Dienst/afdeling: Onderwerp Beleidsplan jeugd en Verordening jeugdhulp. Voorstel 1. Het beleidsplan jeugd gemeente Oss vast te stellen. 2. De Verordening jeugdhulp gemeente

Nadere informatie

Factsheet Besluit gemeente na verwijzing door huisarts?

Factsheet Besluit gemeente na verwijzing door huisarts? JStelselwijziging Jeugd Factsheet Besluit gemeente na verwijzing door huisarts? Aanleiding Moet of kan de gemeente na de verwijzing door de huisarts en de beoordeling door de jeugdhulpaanbieder nog een

Nadere informatie

Advies visienota: Positief Jeugdbeleid Ondersteuning van de Jeugd

Advies visienota: Positief Jeugdbeleid Ondersteuning van de Jeugd Advies visienota: Positief Jeugdbeleid Ondersteuning van de Jeugd WMO- (advies)raden: Elburg Ermelo Harderwijk Nunspeet Oldebroek Putten Zeewolde (toehoorder) Hattem (toehoorder) Reactie en adviezen van

Nadere informatie

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK)

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) Vragenlijst Inhoud: 1. In hoeverre is er een gedeelde visie in de regio over wat er op lokaal, regionaal en bovenregionaal niveau dient te worden ingekocht en georganiseerd? Er vindt al goede samenwerking

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. 2 april 2014 Ronald Buijs Directeur Yulius KJP

Transitie Jeugdzorg. 2 april 2014 Ronald Buijs Directeur Yulius KJP Transitie Jeugdzorg 2 april 2014 Ronald Buijs Directeur Yulius KJP 2 Vragen van het organisatiecomité De transities in het sociale domein, een antwoord op? Wat is de transitie Jeugdzorg precies? Hoe ziet

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Kooiman (SP) over de stand van zaken in de jeugdhulp (2016Z10761).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Kooiman (SP) over de stand van zaken in de jeugdhulp (2016Z10761). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Over de calamiteitenprocedure en de expertisefunctie wensen wij t.z.t. ook te adviseren.

Over de calamiteitenprocedure en de expertisefunctie wensen wij t.z.t. ook te adviseren. Participatieraad Montfoort Secretaris Aad van der Veen Mannenhuisstraat 23 3417 ED Montfoort Tel. 0348 473129 aadvdrveen@zonnet.nl 31 oktober 2014 Onze referentie: ParRaad / U / 014 / 016 Geachte mevrouw

Nadere informatie