Notulen Ondernemersplatform bio-energie voor de glastuinbouw

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notulen Ondernemersplatform bio-energie voor de glastuinbouw"

Transcriptie

1 Notulen Ondernemersplatform bio-energie voor de glastuinbouw Datum 13 mei 2011 Locatie 1 Locatie 2 Het Witte Huis Raadhuisplein DR, Pijnacker Richard van Winden B.V. Europalaan RX, Pijnacker Tel: Aanwezig Afwezig Notulen Richard van Winden, Jaap Vink, Martijn Evers, Roland Duijvesteijn, Gebr. Van der Kooij, Geert Bouten, Ferdi van Elswijk, A. Baas, F. Beumers, Leon van Rijn, Wilfried Martens, Harry Verbeek, Frits Mostert, Jaap Ammerlaan, Richard van Winden, Wilco Wisse, Frank van den Vossenberg, Peter van Tilburg, Jan Smits (PT), Stijn Schlatmann (EM), Sander Peeters (EM, Notulen) Cees Kerklaan, Leo Verbeek, Sander Peeters 1. Opening Na de uitgebreide lunch opent Stijn Schlatmann van Energy Matters (voorheen Cogen Projects) de vergadering om 13:15u. Een aantal leden hebben telefonisch danwel via de mail laten weten niet aanwezig te kunnen zijn. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt enigszins gewijzigd. Door ziekte vervalt de presentatie van de leerervaringen van tuinder Cees Kerklaan over zijn houtketel. Door het uitlopen van de lunch verschuiven de onderwerpen in tijd naar achteren. 1. Ontvangst/ lunch 2. Notulen/ acties vorige bijeenkomst en mededelingen 3. Presentatie Herlt-ketel voor de glastuinbouw door Gert Jochems van Gemjo 4. Stand van zaken CO 2 -winning uit houtstook door Jaap Vink/VinkSion en Nick ten Asbroek van Procédé 5. Terugkoppeling overleg PT en Bosschap over houtcontract door Jan Smits en Eppo Bolhuis 6. Leerervaringen tuinder met houtstook-installatie door Strelitziakweker Richard van Winden 7. Stappenplan houtcontract & ketel door Sander Peeters van Energy Matters 8. Excursie Binder 500 kwth houtketel bij Richard van Winden 3. Mededelingen Cees Kerklaan zal door ziekte geen presentatie geven.

2 4. Ingekomen stukken Openstelling SDE+ (2011) Emissie-normen leveranciers houtketels Samenwerkingsverband tussen Productschap Tuinbouw, Min.EL&I en Bosschap en Staatsbosbeheer Artikel Vakblad voor de Bloemisterij, nr. 17, 29 april 2011 Artikel Vakblad voor de Bloemisterij, nr. 13, 1 april 2011 Stappenplan houtcontract en ketel Notulen Ondernemersplatform 18 januari Presentatie biomassa-gestookte Herlt-ketel Gert Jochems en zoon van de Gemjo Handelsonderneming BV uit Beekbergen geven een uiteenzetting van de inzetbaarheid van de Herlt-ketel. De Herlt-ketel is in voormalig Oost- Duitsland ontwikkeld door dhr. Herlt. Oost-Duitsland wilde niet afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen uit het buitenland. De Herlt-ketel is geen houtketel zoals wij deze kennen. Het is een pyrolyse-vergasser-installatie. Door een ondermaat aan zuurstof komen bij het smeulen van de biomassa vluchtige koolwaterstoffen vrij, het zogenaamde productgas. Dit productgas wordt in een aparte kamer tot ontbranding gebracht. Het voordeel hiervan is dat de verbranding van de biomassa efficiënter verloopt en schonere verbrandingsgassen geeft ten opzichte van een standaard houtketel. Door de efficiënte verbranding kan als het ware meer warmte gewonnen worden uit een eenzelfde hoeveelheid biomassa. Biomassa-gestookte Herlt-ketel voor warmtebehoefte glastuinder Een ander voordeel is dat de ketel meerdere brandstofsoorten met uiteenlopende vochtpercentages aankan (25-50% vocht). Naast stro valt te denken aan riet, miscanthus, hout en hooi (gedroogd maaisel). Voor elke m 3 gas of liter stookolie moet ongeveer 2,25 kg stro worden benut. Het as-percentage van schoon stro ligt op ca. 5%. Een nadeel van dit systeem kan zijn is dat de biomassa in baal-vorm (rond) aangeleverd dient te worden en dat het voeden van de ketel het verwarmingsproces onderbreekt. De Herlt-ketel is met name in het buitenland, in Denemarken, voormalig Oost-Duitsland en Zweden populair. In Nederland staat er echter nog geen. Wel is de installatie naar Nederlandse maatstaven en klantwensen te verkrijgen. Dat wil zeggen dat de ketel wordt voorzien van de benodigde rookgasreiniging-systemen waardoor deze voldoet aan de Nederlandse emissie-norm. Ook is de ketel desgewenst te automatiseren waarbij de ketel automatisch met biomassa wordt gevoed.

3 Geschikte biomassa voor de Herlt-ketel (stro en vers hout) De Herlt-ketel heeft een technische levensduur van ca. 20 tot 25 jaar. De investering ligt tussen de /kwth voor een kleine installatie (100 kwth) en /kwth voor een grote installatie (3 MWth). De brandstofflexibiliteit, en daarmee de mogelijkheid goedkopere biomassa te gebruiken geeft mogelijk lagere exploitatiekosten en een betere economische rentabiliteit ten opzichte van een houtketel. Een andere leverancier van volautomatische stropak-verbranders is LinKa Maskinfabrik. Deze wordt in Nederland vertegenwoordigd door De Roo BV Technisch Advies en Installatieburo. De biomassa dient dan niet baal-vormig te worden aangeleverd maar in pakken. 6. CO 2 -winning uit rookgas houtstook Paprikateler Jaap Vink van Vink Sion uit het Noord-Friese Beetgum geeft een korte stand van zaken rondom zijn CO 2 -win-project dat door HoSt-Imtech Vonk geïntegreerd is in zijn zeer efficiënte houtgestookte warmtekrachtinstallatie op basis van stoomcycli. De geproduceerde CO 2 is zuiver genoeg om te worden ingezet als CO 2 bemesting. Echter na vele verbeteringen geeft het CO 2 -win-systeem nog niet de gewenste hoeveelheid CO 2. Om de CO 2 weer te onttrekken aan het solvent op basis van amines is veel warmte nodig. Warmte die anders nuttig wordt omgezet in groene stroom. Om de juiste capaciteit CO 2 te winnen is voor Jaap Vink een extra warmtebron noodzakelijk die op zijn beurt extra brandstofkosten met zich meebrengt. Niet echt een gewenste situatie volgens Jaap. Op dit moment is Jaap Vink daarom in gesprek met HoSt, Procédé en andere om alsnog het CO 2 win-systeem te optimaliseren naar zijn behoefte. Jaap gebruikte destijds MEI-subsidie voor zijn installatie. Jaap Vink voor zijn houtgestookte WKK. De biowkk voorziet 7,5 + 4 hectaren paprika s van warmte en de duurzaam geproduceerde elektriciteit wordt aan het net geleverd. De installatie vraagt dagelijks 160 kuub hout en geeft een besparing van 3 + 1,5 miljoen kuub aardgas per jaar. (bron: factsheet KaE, Creatieve Energie, EnergieTransitie) Na de toelichting van Jaap Vink doet Nick ten Asbroek het geheim van Procédé, succesvolle CO 2 winning uit rookgas uit een Vyncke houtstook-installatie, uit de doeken. Onder de naam ProSelect wordt in Canada, bij glastuinder SunSelect Produce (Delta) Inc. door Procédé 5,5 ton CO 2 /uur geproduceerd voor CO 2 bemesting van 16 hectaren Paprika s. Alvorens de CO 2 inzetbaar is wordt het rookgas dat afkomstig is van de houtketel geconditioneerd.

4 CO 2 -Absorptiekolom en buffer bij SunSelect Produce en biobrandstof voor de Vyncke-houtketel Het rookgas wordt ontdaan van verontreinigingen als fijnstof, NOx en H2S om vervolgens bij een bepaalde temperatuur door de absorptiekolommen met een stabiele en milieuvriendelijk solvent te worden geleid. Het solvent bindt alleen het CO 2 en kan worden gebufferd en weer beschikbaar komen na verhitting. Volgens onafhankelijk onderzoek wordt hoogwaardige CO 2 geproduceerd en geleverd en voldoet aan de norm die het gewas vergt (Ethyleen <0,1 pbb; CO <2 pbb; reactief NOx <2 ppb; andere vervuilingen <2 ppb). Het proces van Procédé toont, met uitzondering van het solvent, gelijkenis met het CO 2 -win-systeem van Knook. Volgens Procédé liggen de afvangkosten tussen de /ton CO 2 (>2 ton/uur). De eerste 5 jaar kost de CO 2 tot /ton CO 2. De lage houtprijs in Canada en de schaalgrootte waarmee CO 2 gewonnen wordt zorgt ervoor dat de totale exploitatie voor SunSelect goedkoper is dan bij een tuinder in Nederland. 7. Terugkoppeling overleg PT en Bosschap Jan Smits van Productschap Tuinbouw en Eppo Bolhuis van Bosschap geven een terugkoppeling over de moeizame gesprekken die zij de afgelopen maanden hebben gevoerd met het ministerie van EL&I en Staatsbosbeheer. Uitkomst gesprek; het gezamenlijk komen tot een billijke houtprijs en contracttermijn van 5 jaar voor tuinders met houtstook is tot op heden niet gerealiseerd. Achtergrond; zowel de glastuinbouw als de houtsector hebben in het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren afspraken gemaakt over verduurzaming. De Nederlandse houtsector streeft daarbij naar maximering van duurzame exploitatie en lokale levering van houtige reststromen. De glastuinbouw neemt deel aan de energietransitie middels het programma Kas als Energiebron. In dat programma is Biobrandstoffen als transitiepad opgenomen. De glastuinder met houtketel streeft daarbij naar een duurzame exploitatie, lees economisch rendabele energievoorziening. De rentabiliteit van een houtstook-installatie staat door de relatief hoge investering, stijgende houtprijs in combinatie met leveringszekerheid en de relatief lage aardgasprijs onder druk. De stijgende houtprijs is het gevolg van het spel tussen vraag- en aanbod. Door ruimere wet- en regelgeving en een beter subsidieklimaat voor bio-energieprojecten in omringende landen gaat veel hout de grens over waardoor de houtprijs in Nederland stijgt. Daarnaast neemt de vraag toe naar laagwaardige reststromen voor de productie van hoogwaardige producten; de Biobased Economy krijgt gestalte. Tevens is de biomassamarkt in Nederland nog onvoldoende transparant waardoor de ene tuinder, inclusief transportkosten, meer of minder betaalt dan de ander. De tuinder wil beschikken over voorfinanciering waarbij een leveringscontract van minimaal 5 jaar noodzakelijk is voor de bank. Langjarige gascontracten zijn namelijk gangbaar. Houtleveranciers

5 zijn echter niet bekend met deze lange contracttermijnen. Anderzijds is de tuinder onvoldoende bekend met de houtmarkt; waar zitten deze houtleveranciers en welke houtprijs, inclusief transport en contractvoorwaarden zijn reëel. Houtsnippers Door Productschap Tuinbouw, het ministerie van EL&I, Bosschap en Staatsbosbeheer is geconstateerd dat er in de Nederlandse bossen en daarbuiten een aanzienlijk deel van het hout onbenut achterblijft. Het extra hout dat geëxploiteerd kan worden zou voor een meer stabielere houtprijs in Nederland kunnen zorgen. Voor de houtsector betekent dit langdurige- en extra houtafzet. Voor ondernemers in de tuinbouw levert een energie-installatie op basis van een langjarig houtcontract met gunstige houtprijs stabiele en gelijkwaardige total cost of ownership ten opzichte van aardgas. Voor beide sectoren levert dit een bijdrage aan de duurzaamheid van de sector. 8. Stappenplan houtcontract & ketel Om tijd in te halen wordt door Sander Peeters van Energy Matters kort ingegaan op het stappenplan houtcontract & ketel wat in ontwikkeling is. Een beknopt stappenplan dient een tuinder die geïnteresseerd is in houtstook te helpen om de juiste keuzes te maken. In het volgende Ondernemersplatform wordt hier verder op ingegaan. 9. Leerervaringen en excursie houtketel door Richard van Winden Richard van Winden verwarmt zijn 1,4 hectare strelitziakwekerij sinds september 2009 zonder veel problemen met een 500 kwth Binder-houtstookinstallatie van Tubro. De houtketel bespaart hem kuub aardgas per jaar. Daarnaast heeft hij nog 0,9 hectare op een andere lokatie. Daar wil Richard zonnepanelen plaatsen. De hoge gasprijs van 2008 van maar liefst 42 ct/kuub, inclusief transportkosten zette Richard aan naar alternatieven te zoeken. Omdat hij geen elektriciteit en CO 2 behoefte heeft, ging zijn aandacht uit naar een houtketel. Hierbij liet hij zich goed informeren bij twee andere amarylliskwekers en een pluimveehouder met een houtstookinstallatie. De amarylliskwekers hadden te kampen met veel storingen die o.a. te wijden waren aan een minder robuust systeem. Het biomassa-aanvoersysteem was niet toeberust op de grove en grote hoeveelheden houtsnippers. Tubro wist voor Richard wel de juiste houtketel-, houtsoort-, buffer- en aanvoersysteem te combineren tot een naar tevredenheid werkend systeem.

6 Richard van Winden geeft uitleg over zijn Binder-houtketel aan medeondernemers Het stoken, lees inregelen moet je volgens Richard wel even onder de knie krijgen. Een houtketel vergt meer aandacht dan een gasketel of gaswkk. Naast 1 keer per maand smeren dient het as afgevoerd te worden en de vlampijpen regelmatig schoongespoten te worden. Richard heeft naar eigen zeggen gekozen voor een degelijke houtketel die zich in de praktijk heeft bewezen. Een kijkje bij elkaar in de keuken; Richard van Winden en Amarylliskweker Martijn Evers Verder is het van groot belang dat je het juiste hout tegen de juiste voorwaarden verstookt en een robuust houtaanvoersysteem kiest. Het hout moet geschikt zijn voor jouw type ketel en omgekeerd. Het ene merk/type ketel heeft liever wat vochtiger hout, de andere wat droger. Droog hout (< 22% vocht) heeft weliswaar een hogere verbrandingswaarde en is duurder maar zorgt voor meer wrijving in het aanvoersysteem, ofwel is wat storingsgevoeliger. Met nat hout (> 45%) zakt het ketelvermogen iets maar is meer voorhanden, is wat goedkoper. Richard verstookt jaarlijks ca. 650 ton droge houtsnippers dat afkomstig is van Sita-afvalverwerking in Delft. Samen met één andere teler heeft hij hier een contract voor 2 jaar. Hij werkt hierbij met een betrouwbare transporteur die het voor dezelfde prijs in de silo dropt.

7 Daarnaast is het volgens Van Winden van belang dat je leverancier vierkant achter je staat. Dat je op hem kunt rekenen, 24 uur per dag 365 dagen per jaar. Verder heeft hij als backup een olieketel staan. Richard verteld dat hij bij de aanschaf van de houtketel ( ) nog gebruik heeft gemaakt van de MEI-regeling. Dit scheelde hem 40% op de investeringskosten. Binnen de investeringskosten zijn ook de kosten inbegrepen voor het aansluiten, ketelhuis en opslagsilo. De bouw- en milieuvergunning zijn makkelijk verkregen. Nu geldt de IRE-regeling met een gegarandeerde korting van 25% op je investeringskosten. Aanvoersysteem voor houtsnippers (vijzel) en het eindproduct; Strelitzia/ Paradijsbloem Naar eigen zeggen was hij het vorige jaar slechts kwijt aan houtstookkosten i.p.v aan aardgaskosten. Dat zal dit jaar anders zijn. In 2009 betaalde Richard nog 29,50 /ton voor zijn A-hout met 25% vocht. Hier kwam dan nog 24 /ton aan transportkosten bij. Inmiddels betaald hij 74 /ton (inclusief transport). De houtprijs moet niet veel meer stijgen wil het systeem nog rendabel blijven. 10. Rondvraag Afsluiting Rond 17:30u wordt de dag afgesloten

8 Acties: Nummer Datum Wie Wat Wanneer Sander Peeters I.s.m. tuinders het stappenplan Volgende Energy Matters houtstook verder uitwerken ondernemersplatform

Programma Kas als Energiebron

Programma Kas als Energiebron Programma Kas als Energiebron Studiegroep bio-energie, door en voor glastuinders Uitwisselen van kennis- en ervaring over bio-energie Onderwerp: beschikbaarheid en duurzaamheid houtige biomassa Datum:

Nadere informatie

Technologie en haalbaarheid houtketels en WKK

Technologie en haalbaarheid houtketels en WKK Technologie en haalbaarheid houtketels en WKK Matchmaking bijeenkomst Hout zoekt tuinder Datum: 1 december 2011 Door: Sander Peeters, Energy Matters 1 Overzicht stappenplan houtcontract & ketel 1. Keuze

Nadere informatie

Programma Kas als Energiebron

Programma Kas als Energiebron Programma Kas als Energiebron Transitiepad bio-energie in de glastuinbouw Glastuinbouwdag 2014 Vrijdag 7 maart 2014 Sander Peeters www.energymatters.nl Inhoud 1. Bio-energie in de glastuinbouw 2. Herijking

Nadere informatie

Pogramma Kas als Energiebron

Pogramma Kas als Energiebron Pogramma Kas als Energiebron Studiegroep bio-energie, door en voor glastuinders Uitwisselen van kennis- en ervaring over bio-energie Datum: Woensdag 21 mei 2014 Locatie: Peter Biogas, Luttelgeest 1 Programma

Nadere informatie

Programma Kas als Energiebron

Programma Kas als Energiebron Programma Kas als Energiebron Bio-WKK voor een duurzame glastuinbouw Workshop 10 september 2009 Jan Smits Agenda Productschap Tuinbouw & kengetallen glastuinbouw Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren

Nadere informatie

Notulen Ondernemersplatform bio-energie voor de glastuinbouw. 1. Opening. 2. Vaststelling agenda. 3. Mededelingen. Datum 14 september 2011

Notulen Ondernemersplatform bio-energie voor de glastuinbouw. 1. Opening. 2. Vaststelling agenda. 3. Mededelingen. Datum 14 september 2011 Notulen Ondernemersplatform bio-energie voor de glastuinbouw Datum 14 september 2011 Locatie 1 Locatie 2 Aanwezig Showkas Kwekerij Arendshoeve Aalsmeerderdijk 438 1436 BL, Aalsmeerderbrug Tel: 0297-341213

Nadere informatie

Optimale benutting van de energie input van een houtgestookte centrale door plaatsing rookgascondensor en CO2- benutting met PVT

Optimale benutting van de energie input van een houtgestookte centrale door plaatsing rookgascondensor en CO2- benutting met PVT Resultaten en bevindingen van project Optimale benutting van de energie input van een houtgestookte centrale door plaatsing rookgascondensor en CO2- benutting met PVT Dit rapport is onderdeel van de projectencatalogus

Nadere informatie

CO2 uit andere bronnen

CO2 uit andere bronnen CO2 uit andere bronnen InnovatieNetwerk Energie Systemen Datum: 29 november 2012 Naam: Sander Peeters, Energy Matters 1 Inhoud 1. CO2 bronnen 2. CO2 kwaliteit 3. Techniek & projecten 4. Productie-, Opslag-

Nadere informatie

Introductie HoSt B.V.

Introductie HoSt B.V. HR Hout WKK (Vink Sion) voor glastuinbouw en stadverwarming door HoSt Imtech Vonk vof door H. Klein Teeselink info@host.nl Introductie HoSt B.V. Inhoud: Waarom biomassa WKK, belang van warmte? Wie zijn

Nadere informatie

Programma Kas als Energiebron

Programma Kas als Energiebron Programma Kas als Energiebron Co-innovatie in de glastuinbouw KIVI NIRIA jaarcongres 2010 Ir. P. Jan Smits 6 oktober 2010 Inhoud Introductie Kengetallen en energietransitie Convenant Schone en Zuinige

Nadere informatie

Energietransitie in de Betuwse Bloem

Energietransitie in de Betuwse Bloem Energietransitie in de Betuwse Bloem Eric Poot, Wageningen UR Glastuinbouw Energietransitie Landelijk niveau (Nederland) Energie infrastructuur: Landelijke grids aardgas en electra Kennis: landelijke energietransitie

Nadere informatie

HR WKK met CO 2 winning

HR WKK met CO 2 winning HR WKK met CO 2 winning Door: Herman Klein Teeselink HoSt Sheet 1 of 22 Inhoud HoSt HoSt ImtechVonkV.O.F. - Reinigen van rookgassen - Rookgascondensor / Scrubber - Nat elektrostatisch filter - Waterbehandeling

Nadere informatie

De ka(n)s voor energie: The Big Picture

De ka(n)s voor energie: The Big Picture De ka(n)s voor energie: The Big Picture Eric Poot, Wageningen UR Glastuinbouw eric.poot@wur.nl Toekomst Glastuinbouw 2 keer meer met 2 keer minder 1 De Ka(n)s voor energie Ondernemers Overheden Kennisinstellingen

Nadere informatie

WKK en biowkk in de glastuinbouw

WKK en biowkk in de glastuinbouw WKK en biowkk in de glastuinbouw Het opgesteld vermogen van WKK op basis van gasmotoren in de glastuinbouw is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd tot circa 3.000 MWe. Nog steeds levert WKK een belangrijke

Nadere informatie

Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig

Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig Tuinbouw zoekt Chemie voor Puur Plantaardig Conferentie Agro met Energie verbinden, Rotterdam, 10 mei 2011 Jan Smits Toekomst Tuinbouw in de Biobased Economy Achtergrond Wat willen we bereiken Kenniscentrum

Nadere informatie

Glastuinbouwdag 16 maart 2018 Biomassa het duurzame alternatief. Voorzitter NBKL Eppo Bolhuis

Glastuinbouwdag 16 maart 2018 Biomassa het duurzame alternatief. Voorzitter NBKL Eppo Bolhuis Glastuinbouwdag 16 maart 2018 Biomassa het duurzame alternatief Voorzitter NBKL Eppo Bolhuis Bio energie betreft 65 % van de duurzame energie markt Twee derde van alle hernieuwbare energie in Nederland

Nadere informatie

buffer warmte CO 2 Aardgas / hout WK-installatie, gasketel of houtketel brandstof Elektriciteitslevering aan net

buffer warmte CO 2 Aardgas / hout WK-installatie, gasketel of houtketel brandstof Elektriciteitslevering aan net 3 juli 2010, De Ruijter Energy Consult Energie- en CO 2 -emissieprestatie van verschillende energievoorzieningsconcepten voor Biologisch Tuinbouwbedrijf gebroeders Verbeek in Velden Gebroeders Verbeek

Nadere informatie

Geothermie en Glastuinbouw Partners voor een duurzame toekomst? Nico van Ruiten Amsterdam, 31 maart

Geothermie en Glastuinbouw Partners voor een duurzame toekomst? Nico van Ruiten Amsterdam, 31 maart Programma Kas als Energiebron Geothermie en Glastuinbouw Partners voor een duurzame toekomst? Nico van Ruiten Amsterdam, 31 maart Inhoud Kenmerken glastuinbouw Introductie Programma Kas als Energiebron

Nadere informatie

Stappenplan houtstook

Stappenplan houtstook Stappenplan houtstook Door en voor tuinders Datum: November 2011 Door: Sander Peeters, Energy Matters 1 Overzicht stappenplan houtcontract & ketel 1. Keuze energiebron & benodigd vermogen 2. Verkrijgbaarheid

Nadere informatie

Presentatie Warmteproductie met snoeihout. 3 November 2011 Doen! Ervaring en tips uit de praktijk Ben Reuvekamp HeatPlus

Presentatie Warmteproductie met snoeihout. 3 November 2011 Doen! Ervaring en tips uit de praktijk Ben Reuvekamp HeatPlus Presentatie Warmteproductie met snoeihout 3 November 2011 Doen! Ervaring en tips uit de praktijk Ben Reuvekamp HeatPlus Inhoud presentatie Historie HeatPlus Energie en warmte Werking houtgestookte CV installatie

Nadere informatie

Jaarplan Energie Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag

Jaarplan Energie Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag Jaarplan 2019 - Energie Verantwoorde Glastuinbouw: morgen groeit vandaag Nederlandse glastuinbouwbedrijven dragen in grote mate bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Het komende decennium wordt

Nadere informatie

Houtketel met rookgascondensor

Houtketel met rookgascondensor Houtketel met rookgascondensor Totaal pakket vyncke De ketel stookt twee ton chips per uur. Voor een optimaal rendement van de condensor hebben we hout nodig van 40-45% vocht, als het te nat is hebben

Nadere informatie

Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder

Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder Voor kwaliteitsvolle WarmteKrachtKoppeling in Vlaanderen Bio-WKK en WKK in de glastuinbouw: meer met minder 16/12/2010 Cogen Vlaanderen Daan Curvers COGEN Vlaanderen Houtige biomassa in de landbouw 16

Nadere informatie

Stappenplan houtstookinstallaties

Stappenplan houtstookinstallaties Stappenplan houtstookinstallaties Door en voor tuinders Sander Peeters & Thijs Hoek Energy Matters www.energymatters.nl April 2017 Heeft u al nagedacht over houtstook? Houtstook blijft interessant: Zelfs

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

26 maart bijeenkomst startnotitie m.e.r. Bio WKK Arnhem

26 maart bijeenkomst startnotitie m.e.r. Bio WKK Arnhem 26 maart bijeenkomst startnotitie m.e.r. Bio WKK Arnhem 1 Achtergrond energie in Arnhem 2 De Kleefse Waard - Arnhem 3 Startnotitie: onderzoek mogelijke milieu effecten 4 Tijdspad 5 Biomassa 6 Vragen 1

Nadere informatie

Introductie HoSt B.V. Beschikbare Biomassa in Nederland. Inefficiënt gebruik van biomassa in Nederland (en Europa)

Introductie HoSt B.V. Beschikbare Biomassa in Nederland. Inefficiënt gebruik van biomassa in Nederland (en Europa) Hoog efficiënte voor glastuinbouw en stadverwarming door HoSt Imtech Vonk vof door H. Klein Teeselink Directeur HoSt B.V. in Nederland 0742401807 info@host.nl Inhoud: Introductie HoSt B.V. Beschikbare

Nadere informatie

100% groene energie. uit eigen land

100% groene energie. uit eigen land 100% groene energie uit eigen land Sepa green wil Nederland op een verantwoorde en transparante wijze van energie voorzien. Dit doen wij door gebruik te maken van duurzame energieopwekking van Nederlandse

Nadere informatie

Bioketels: duurzaamheid en luchtkwaliteit. Voorzitter NBKL Eppo Bolhuis

Bioketels: duurzaamheid en luchtkwaliteit. Voorzitter NBKL Eppo Bolhuis Bioketels: duurzaamheid en luchtkwaliteit Voorzitter NBKL Eppo Bolhuis 1 Hernieuwbare energie naar bron, voor warmte in TJ (CBS) 2010 2017 Geothermie 318 3.047 Bodemenergie 2.183 4.079 Buitenlucht 536

Nadere informatie

Bio-energiecentrales Eindhoven

Bio-energiecentrales Eindhoven Bio-energiecentrales Eindhoven Frans Kastelijn Programmamanager Energie Gemeente Eindhoven December 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen 2. Duurzame energie en activiteiten op lokaal niveau 3. Bio-energie centrales

Nadere informatie

Bio-Energie voor bedrijven en woningen

Bio-Energie voor bedrijven en woningen Bio-Energie voor bedrijven en woningen Wie is Bee? Bee (Belgian Eco Energy) is een geïntegreerd energiebedrijf met uitgebreide ervaring in de ontwikkeling, bouw en exploitatie van hernieuwbare energieprojecten

Nadere informatie

Grenzen voor Luchtkwaliteit

Grenzen voor Luchtkwaliteit Grenzen voor Luchtkwaliteit Jolanda Heistek Projectmanager CropEye: KennisMakelaar, InnovatieRegisseur, NetwerkFacilitator T:06 13608752 Jolanda.heistek@cropeye.com Aanleiding Vragen van tuinbouwondernemers;

Nadere informatie

Biomassa WKK in de glastuinbouw

Biomassa WKK in de glastuinbouw Management samenvatting Biomassa WKK in de glastuinbouw Evaluatie van transitieroutes Februari 2005 Auteurs Opdrachtgevers : Ir. Joep Coenen, Cogen Projects Ir. Stijn Schlatmann, Cogen Projects : Productschap

Nadere informatie

Symposium De Groene Delta van Nijmegen. Dag van de duurzaamheid 10 oktober 2014

Symposium De Groene Delta van Nijmegen. Dag van de duurzaamheid 10 oktober 2014 Symposium De Groene Delta van Nijmegen Dag van de duurzaamheid 10 oktober 2014 Noodzaak tot veranderen 13-10-2014 2 En toen was daar... http://www.energieakkoordser.nl/ https://energiekgelderland.nl/paginas/default.aspx

Nadere informatie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie Biomassa Pilaar in de energietransitie en Uitgangspunt voor de biobased economie Klimaatverandering: onze uitdaging Onze opdracht om er snel en écht iets aan te gaan doen Overeenstemming: er moet wat gebeuren!

Nadere informatie

De economische kansen van de glastuinbouw Workshop - G. Datum 05 april 2011

De economische kansen van de glastuinbouw Workshop - G. Datum 05 april 2011 De economische kansen van de glastuinbouw Workshop - G Datum 05 april 2011 EMT debat 5 apr. 2011 Stef Huisman & Sjaak Bakker Economisch belang glastuinbouw Glastuinbouw Ned - Groente & Bloemen Areaal 10.000

Nadere informatie

Presentatie HoSt Microferm voor CLM/NMU

Presentatie HoSt Microferm voor CLM/NMU Presentatie HoSt Microferm voor CLM/NMU 25-11-2010 Door Bart Brouwer Sheet 1 of 26 Agenda Introductie HoSt B.V. Waarom Microferm? Het Microferm concept Beschrijving installatie Voordelen Economie Vragen

Nadere informatie

Grenzen voor Luchtkwaliteit

Grenzen voor Luchtkwaliteit Grenzen voor Luchtkwaliteit Jolanda Heistek Projectmanager CropEye: KennisMakelaar, InnovatieRegisseur, NetwerkFacilitator T:06 13608752 Jolanda.heistek@cropeye.com Agenda Grenzen voor Luchtkwaliteit;

Nadere informatie

Mono vergisting in Wijnjewoude?!

Mono vergisting in Wijnjewoude?! Mono vergisting in Wijnjewoude?! Jan Willem Bijnagte bijnagte@cocos.nl www.cocos.nl 06 82404591 Inhoud CCS Mono mestvergisting Gasverwaarding Noord Deurningen Bio-Up Kansen Wijnjewoude Mono mestvergisting

Nadere informatie

De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen.

De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen. De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen. Inhoud De warmtemarkt Warmtevraag woningen Warmtemarkt voor woningen Gasdistributie en CV ketel Elektriciteitsdistributie

Nadere informatie

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST

NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST Deze folder is een uitgave van de gemeente Winterswijk NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST NIEUWBOUW ZONDER AARDGAS; VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST Per 1 juli 2018 is in heel Nederland de aansluitplicht

Nadere informatie

Samenwerken aan Energie voor de toekomst. Duurzame energie vanuit het perspectief van Grontmij

Samenwerken aan Energie voor de toekomst. Duurzame energie vanuit het perspectief van Grontmij Samenwerken aan Energie voor de toekomst Duurzame energie vanuit het perspectief van Grontmij Sept 2015 Wie is Vincent Jansen van Grontmij? Ervaring: 9 jaar werkzaam in de energiewereld. Van projectontwikkelaar,

Nadere informatie

Duurzame warmte in de SDE+

Duurzame warmte in de SDE+ Duurzame warmte in de SDE+ Sander Lensink www.ecn.nl Doel van de presentatie Filosofie achter wijziging in de SDE-regeling Belangrijkste verschillen tussen SDE en SDE+ Uitwerking bio-wkk in de SDE+ 2 29-06-2011

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Energie-Rijk Zeijen Pelletkachels v1.0 2 van 16

Inhoudsopgave. Energie-Rijk Zeijen Pelletkachels v1.0 2 van 16 Pelletkachels Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Conclusies... 4 3 Wat is een pelletkachel?... 5 4 Wat zijn pellets?... 6 5 De kachel... 7 5.1 Werking... 8 5.2 Gebruik... 9 5.3 Bouwkundige aspecten... 9

Nadere informatie

Duurzame warmte uit biomassa bij zwembaden

Duurzame warmte uit biomassa bij zwembaden Duurzame warmte uit biomassa bij zwembaden Belangrijke parameters IGEV Tubro Filter- en Luchttechniek Rene Nijboer 1 Agenda Techniek / achtergrond Belangrijke parameters Keuze optimale ketel Pellets /

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Welkom bij Bio Energie Friesland Uw partner in duurzame energie

Welkom bij Bio Energie Friesland Uw partner in duurzame energie Welkom bij Bio Energie Friesland Uw partner in duurzame energie Wie is Bio Energie Friesland Wat doet Bio Energie Friesland? Bio Energie Friesland bestaat uit 3 gedreven ondernemers die hun kennis en know-how

Nadere informatie

HERIJKING TRANSITIESPOOR BIO-ENERGIE VOOR DE GLASTUINBOUW

HERIJKING TRANSITIESPOOR BIO-ENERGIE VOOR DE GLASTUINBOUW HERIJKING TRANSITIESPOOR BIO-ENERGIE VOOR DE GLASTUINBOUW Om papier te sparen is de opmaak van dit rapport geoptimaliseerd voor dubbelzijdig afdrukken. HERIJKING TRANSITIESPOOR BIO-ENERGIE VOOR DE GLASTUINBOUW

Nadere informatie

Houtige biomassaketen

Houtige biomassaketen Houtige biomassaketen 27 januari 2016, Gilze Rijen Schakelevent RVO: Is houtige biomassateelt voor kleinschalige warmte-opwekking interessant? Ton.van.Korven@zlto.nl Eigen duurzame energieketen Biomassaproductie/Biomassa

Nadere informatie

MAGASRO HOUTGESTOOKTE CV KETELS

MAGASRO HOUTGESTOOKTE CV KETELS MAGASRO HOUTGESTOOKTE CV KETELS MAGASRO VERBRANDINGSPRINCIPE STOKEN MET COMFORT Hout vullen, aansteken en al het andere verloopt automatisch. De grote verbrandingsruimte zorgt voor een lange verbrandingsduur.

Nadere informatie

BIOCHP. Enkele verschillende voorbeelden Kansen, mogelijkheden, calculaties

BIOCHP. Enkele verschillende voorbeelden Kansen, mogelijkheden, calculaties BIOCHP Enkele verschillende voorbeelden Kansen, mogelijkheden, calculaties 1. Biovergasser + WKK (productgasmotor) 2. De pelletbrander + stirlingmotor 3. De Pelletvergasser +WKK 4. De HT-water + ORC CHP

Nadere informatie

Projectgroep Biomassa & WKK & Warmtenetwerk presenteren: Geothermie: meer opbrengst dankzij wkk en warmtepomp

Projectgroep Biomassa & WKK & Warmtenetwerk presenteren: Geothermie: meer opbrengst dankzij wkk en warmtepomp Foto ECW: Geobron Projectgroep Biomassa & WKK & Warmtenetwerk presenteren: Geothermie: meer opbrengst dankzij wkk en warmtepomp Waarom lid worden van BioWKK: Ongeveer 50 deelnemende organisaties Promotie

Nadere informatie

Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht

Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht Stand van zaken Stadswarmte in Utrecht Stan de Ranitz Jaarbijeenkomst Warmtenetwerk 12 mei 2016 Inhoud presentatie 1. Stadswarmte Utrecht 2. Het equivalent opwek rendement (EOR) in Utrecht 3. Verdere verduurzaming

Nadere informatie

Nationale Energieverkenning 2014

Nationale Energieverkenning 2014 Nationale Energieverkenning 2014 Remko Ybema en Pieter Boot Den Haag 7 oktober 2014 www.ecn.nl Inhoud Opzet van de Nationale Energieverkenning (NEV) Omgevingsfactoren Resultaten Energieverbruik Hernieuwbare

Nadere informatie

BETER ZORGEN VOOR ONSZELF EN ONZE PLANEET

BETER ZORGEN VOOR ONSZELF EN ONZE PLANEET BETER ZORGEN VOOR ONSZELF EN ONZE PLANEET Meer dan 550.000 gezinnen hebben al een milieubewuste en verantwoorde kijk op energie. Omdat je energiebudget steeds belangrijker wordt, biedt Lampiris je verschillende

Nadere informatie

Circulair Congres TKI-BBE Ronald Zwart, Platform Bio-Energie 08 mei 2019

Circulair Congres TKI-BBE Ronald Zwart, Platform Bio-Energie 08 mei 2019 De Toekomst van Bio-energie Circulair Congres TKI-BBE Ronald Zwart, Platform Bio-Energie 08 mei 2019 De Toekomst van Bio-energie Bio-energie is vandaag de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in

Nadere informatie

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst.

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Duurzame biomassa Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Nuon Postbus 4190 9 DC Amsterdam, NL Spaklerweg 0 1096 BA Amsterdam, NL Tel: 0900-0808 www.nuon.nl Oktober 01 Het groene alternatief Biomassa

Nadere informatie

Onderzoek kosten actualisatie BEES B Pieter Kroon/Wouter Wetzels; ECN Beleidsstudies

Onderzoek kosten actualisatie BEES B Pieter Kroon/Wouter Wetzels; ECN Beleidsstudies Onderzoek kosten actualisatie BEES B Pieter Kroon/Wouter Wetzels; ECN Beleidsstudies Ten behoeve van doelgroepen overleg VROM maart 2008 www.ecn.nl Inhoud 1. Nederlandse situatie 2. Positie BEES B ten

Nadere informatie

Warmteopwekking in de Muziekwijk. Duurzame warmte door houtsnippers 10 december 2014 M. Gehrels

Warmteopwekking in de Muziekwijk. Duurzame warmte door houtsnippers 10 december 2014 M. Gehrels Warmteopwekking in de Muziekwijk Duurzame warmte door houtsnippers 10 december 2014 M. Gehrels Artikelen 2 Muziekwijk Wijk met 333 woningen Gefaseerde bouw Duurzaam verwarmen Opdrachtgever: SWZ Opdracht

Nadere informatie

Houtgestookte ketels. Kostenbesparend en duurzaam

Houtgestookte ketels. Kostenbesparend en duurzaam Houtgestookte ketels Kostenbesparend en duurzaam Geveke is met ruim 40 jaar ervaring specialist in het adviseren, leveren, samenbouwen en in werking stellen van producten en systemen voor uw gebouw en

Nadere informatie

Optimaal gebruik van CO 2

Optimaal gebruik van CO 2 Optimaal gebruik van CO 2 Energiek2020 Event, 17 maart 2011 Anja Dieleman Wageningen UR Glastuinbouw Onderwerpen Trends CO 2 balans van de kas Effecten van CO 2 op groei Fysiologisch effect van CO 2 :

Nadere informatie

Bio energiecentrales Eindhoven

Bio energiecentrales Eindhoven Bio energiecentrales Eindhoven Frans Kastelijn Projectmanager Gemeente Eindhoven Maart 2009 Inhoudsopgave 1. Duurzame energie op lokaal niveau 2 Activiteiten op lokaal niveau 3. Bio energiecentrales in

Nadere informatie

Biowkk in de glastuinbouw Praktijkvoorbeeld BioEnergieBergerden. 10 september 2009 Zevenhuizen Presentatie; Jan Willemsen

Biowkk in de glastuinbouw Praktijkvoorbeeld BioEnergieBergerden. 10 september 2009 Zevenhuizen Presentatie; Jan Willemsen Biowkk in de glastuinbouw Praktijkvoorbeeld BioEnergieBergerden 10 september 2009 Zevenhuizen Presentatie; Jan Willemsen 2004 Doelstelling Initiatiefnemers 2004 Doelstelling Initiatiefnemers Rendement

Nadere informatie

Quickscan energie uit champost

Quickscan energie uit champost Quickscan energie uit champost Paddenstoelenpact 27 juni 2018 Stijn Schlatmann en Erik Kosse Achtergrond Wekelijks 16.000 ton champost Strengere regelgeving in Duitsland Kosten voor afvoer ca 15 per ton

Nadere informatie

Dorset Droogsysteem. biomassa en pluimveemest

Dorset Droogsysteem. biomassa en pluimveemest Dorset Droogsysteem voor biomassa en pluimveemest n Drogen van Biomassa Biogasdigistaat Houtsnippers Zuiveringsslib Pluimveemest Veevoeders n Compact en flexibel n Korrelfabriek n Hygiënisatie n Wegen

Nadere informatie

Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw

Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw Brandstofcel in Woning- en Utiliteitsbouw Leo de Ruijsscher Algemeen directeur De Blaay-Van den Bogaard Raadgevende Ingenieurs Docent TU Delft faculteit Bouwkunde Inleiding Nu de brandstofcel langzaam

Nadere informatie

De markt voor houtige biomassa

De markt voor houtige biomassa De markt voor houtige biomassa Jan Oldenburger Ede, 1 november 2016 Inhoud Houtige biomassa Gebruik van hout in Nederland Biomassa potentieel en benutting Biomassatoepassing en -markt Markt voor chips

Nadere informatie

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Voorbeeldproject voor een gecombineerde inzet van duurzame energiebronnen voor de productie van warmte en elektriciteit Presentatie 18 dec. VV. Berkum Eddy Bramer

Nadere informatie

Benutting nieuwe groene (afval) reststromen als tweede generatie biobrandstof. Bijeenkomst studiegroep bio-energie 19 december 2017

Benutting nieuwe groene (afval) reststromen als tweede generatie biobrandstof. Bijeenkomst studiegroep bio-energie 19 december 2017 Benutting nieuwe groene (afval) reststromen als tweede generatie biobrandstof Bijeenkomst studiegroep bio-energie 19 december 2017 De wereld is van ons allemaal We zijn er alleen niet altijd even zuinig

Nadere informatie

eindrapportage consultancy Kennistrip WKK met WP eindrapportage consultancy betreft versie datum Auteur project 10-0067

eindrapportage consultancy Kennistrip WKK met WP eindrapportage consultancy betreft versie datum Auteur project 10-0067 eindrapportage consultancy Kennistrip WKK met WP eindrapportage consultancy betreft Kennistrips met diverse telers naar een WKK installatie die gecombineerd is met een Warmtepomp en aquifer. versie 1.0

Nadere informatie

Houtige biomassa: markt, kenmerken en aandachtspunten

Houtige biomassa: markt, kenmerken en aandachtspunten Houtige biomassa: markt, kenmerken en aandachtspunten Jan Oldenburger Inhoud Houtige biomassa? Kwaliteitsaspecten De markt Omvang Nederlandse markt Typering Prijzen Houtige biomassa? Houtige biomassa?

Nadere informatie

Bedrijfspresentatie BeGreen Energy. Chris Kleinschmidt

Bedrijfspresentatie BeGreen Energy. Chris Kleinschmidt Bedrijfspresentatie BeGreen Energy Chris Kleinschmidt Energieverbruik Nederland Bron: Senter Novem/ Agentschap Fueling the Future 2 Conclusies IEA World Energy Outlook International energy prices for Europe

Nadere informatie

Duurzame. warmte in uw bedrijf. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam

Duurzame. warmte in uw bedrijf. Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas. Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Duurzame warmte in uw bedrijf Tot maar liefst 75% minder CO 2 -uitstoot vergeleken met warmte uit gas Warmte van HVC comfortabel en duurzaam Warmte van HVC: slim, schoon en zorgeloos Als ondernemer moet

Nadere informatie

Aandacht voor bouw en techniek

Aandacht voor bouw en techniek Semigesloten kassen Aandacht voor bouw en techniek AVAG-projectgroep om knelpunten van de semigesloten kas op te lossen Wat zijn de knelpunten? Interview met telers met een semigesloten kas Waarom semigesloten

Nadere informatie

Thema-avond Warmte. 28 februari 2018

Thema-avond Warmte. 28 februari 2018 Thema-avond Warmte 28 februari 2018 Energieverbruik gemiddeld huis in NL Business case voor besparingen Besparingspotentieel Netto Contante Waarde huidige besparing electra gas investeringsruimte 1500

Nadere informatie

Presentatie voor Agrivaknet Kleinschalig mest vergisten met Microferm

Presentatie voor Agrivaknet Kleinschalig mest vergisten met Microferm Presentatie voor Agrivaknet Kleinschalig mest vergisten met Microferm Door Bart Brouwer Sheet 1 of 26 Kleinschalige mestvergisting met Microferm Staatssecretaris Joop Atsma en gedeputeerde Theo Rietkerk

Nadere informatie

Presentatie Microferm studiegroep Westhoek Holsteins

Presentatie Microferm studiegroep Westhoek Holsteins Presentatie Microferm studiegroep Westhoek Holsteins Door Bart Brouwer Sheet 1 of 26 Agenda Introductie HoSt B.V. Waarom Microferm? Het Microferm concept Beschrijving installatie Voordelen Economie Vragen

Nadere informatie

Bioenergie in Oost-Nederland

Bioenergie in Oost-Nederland Bio-energie cluster Oost Nederland Bioenergie in Oost-Nederland www.bioenergieclusteroostnederland.nl Inhoud 1. inleiding - het bioenergiecluster BEON - duurzame energie en de rol van bio-energie slide

Nadere informatie

Praktische opdracht Scheikunde Biomassa als brandstof

Praktische opdracht Scheikunde Biomassa als brandstof Praktische opdracht Scheikunde Biomassa als brandstof Praktische-opdracht door een scholier 694 woorden 13 april 2016 9 2 keer beoordeeld Vak Scheikunde Pagina 1 van 5 PO biomassa als brandstof (practicum

Nadere informatie

Samenwerking overheid en bedrijfsleven

Samenwerking overheid en bedrijfsleven Bio-energie cluster Oost Nederland Samenwerking overheid en bedrijfsleven ontwikkeling en realisatie van bioenergieprojecten Inhoud 1. inleiding 2. bioenergie in Oost Nederland 3. rol van gemeente 4. samenwerking

Nadere informatie

Prof. Jos Uyttenhove. E21UKort

Prof. Jos Uyttenhove. E21UKort Historisch perspectief 1945-1970 Keerpunten in de jaren 70 oliecrisis en milieu Tsjernobyl (1986) ramp door menselijke fouten Kyoto protocol (1997) (CO 2 en global warming problematiek) Start alternatieven

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? AM ontwikkelt in Park Centraal comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen. Deze

Nadere informatie

Verkenning energie en verduurzaming glastuinbouw Limburg. 20 februari 2019

Verkenning energie en verduurzaming glastuinbouw Limburg. 20 februari 2019 Verkenning energie en verduurzaming glastuinbouw Limburg 20 februari 2019 Initiatief en doel Initiatief 2017 LLTB-vakgroep tuinbouw bedekte teelten Ism LLTB en LTO Glaskracht Nederland Visie Klimaatneutrale

Nadere informatie

Voorstel voor ontzorging warmte productie met biomassa

Voorstel voor ontzorging warmte productie met biomassa Voorstel voor ontzorging warmte productie met biomassa Probleemstelling Industrie en glastuinbouw betalen meer voor de energie uit gas-installaties dan wat mogelijk is met een biomassainstallatie (bij

Nadere informatie

Biomassa: realistisch doel of niet?

Biomassa: realistisch doel of niet? Biomassa: realistisch doel of niet? Biomassa uit natuur, bos, landschap en de houtketen Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Platform Hout Nederland (PHN) Bosschap Branchevereniging Organische

Nadere informatie

GREENPORTKAS IN VOGELVLUCHT

GREENPORTKAS IN VOGELVLUCHT 12 GREENPORTKAS IN VOGELVLUCHT Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan bij Greenportkas ondernemer Joep Raemakers hoog aangeschreven. De ondernemer wil tomaten telen, de uitputting

Nadere informatie

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw

Compact Plus biogasinstallatie, Lierop, 600 kw Hoe maak je biogas? Inhoud presentatie Wie en wat is Biogas Plus? Hoe werkt een biogasinstallatie? Voor wie is een biogasinstallatie interessant? Is een biogasinstallatie duurzaam? Zijn subsidies nodig?

Nadere informatie

AANVRAAG CERTIFICERING

AANVRAAG CERTIFICERING AANVRAAG CERTIFICERING KEURMERK WADDENGOUD Naam Bedrijf:... Adres... Postcode/Plaats... Datum... Inhoud Het Keurmerk Waddengoud 2 Wat is de procedure voor u om te komen tot een Waddengoud certificering

Nadere informatie

Boeren met energie. 11 November 2010

Boeren met energie. 11 November 2010 Boeren met energie 11 November 2010 Wat doen wij? Ontwikkelen projecten energie uit biomassa Opzetten expertisecentrum energie uit hout droogtechnieken stookgedrag rookgasmetingen rookgasreiniging Ontwikkelen

Nadere informatie

VERGASSER-WKK VOOR DE GLASTUINBOUW KENNISONTWIKKELING EN OVERDRACHT

VERGASSER-WKK VOOR DE GLASTUINBOUW KENNISONTWIKKELING EN OVERDRACHT VERGASSER-WKK VOOR DE GLASTUINBOUW KENNISONTWIKKELING EN OVERDRACHT Datum: 10 januari 2013 Opdrachtgever: Productschap Tuinbouw en het Ministerie van EZ, voorheen EL&I Om papier te sparen is de opmaak

Nadere informatie

Community of Practice Benutting regionale biomassa Noord Veluwe

Community of Practice Benutting regionale biomassa Noord Veluwe Community of Practice Benutting regionale biomassa Noord Veluwe 1 Inhoud Inleiding Voorstelrondje Voordracht Marie-Therese Tetteroo Warmtevraag en biomassa Thema s voor samenwerking 2 1 Doel Community

Nadere informatie

Westvoorne CO 2 - uitstoot

Westvoorne CO 2 - uitstoot Westvoorne CO 2 - uitstoot De grafiek geeft de CO 2-uitstoot verdeeld over de hoofdsectoren over de jaren 2010 tot en met 2013. Cijfers zijn afkomstig uit de Klimaatmonitor van RWS. Cijfers over 2014 zijn

Nadere informatie

Biogas is veelzijdig. Vergelijking van de opties 1-2-2012. Vergelijking opties voor benutting van biogas

Biogas is veelzijdig. Vergelijking van de opties 1-2-2012. Vergelijking opties voor benutting van biogas 1--1 Ongeveer 7 deelnemende organisaties Promotie van optimale benutting van biomassa Kennisoverdracht door workshops, excursies, nieuwsbrief en artikelen in vakbladen Vergelijking opties voor benutting

Nadere informatie

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning

Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Een comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woning Bent u voorbereid op de toekomst? Een toekomst zónder gas? Heijmans ontwikkelt op Forteneiland comfortabele, gasloze en toekomstbestendige woningen.

Nadere informatie

Geothermie. traditioneel energiebedrijf?

Geothermie. traditioneel energiebedrijf? 31 maart 2010 T&A Survey Congres Geothermie Duurzame bron voor een traditioneel energiebedrijf? Hugo Buis Agenda Duurzame visie & ambities Waarom kiest Eneco voor Geothermie? Stand van zaken Markten Pro

Nadere informatie

Werkgroep Landbouw (2 e deel: glastuinbouw) 20 september 2007

Werkgroep Landbouw (2 e deel: glastuinbouw) 20 september 2007 Werkgroep Landbouw (2 e deel: glastuinbouw) 20 september 2007 Doelstelling: 75 % van het energiegebruik in de glastuinbouw op basis van aardgas en andere duurzame energiebronnen in 2012 Energie enquête

Nadere informatie

Schiedam, 12 februari 2007 OCAP, het bedrijf dat CO2 van de industrie. levert aan de Nederlandse glastuinbouw, zal zijn doelstellingen aanzienlijk

Schiedam, 12 februari 2007 OCAP, het bedrijf dat CO2 van de industrie. levert aan de Nederlandse glastuinbouw, zal zijn doelstellingen aanzienlijk PERSMEDEDELING OCAP CO2 project sneller succes dan verwacht Milieu profiteert een jaar eerder van een besparing van 95 miljoen kubieke meter aardgas en een verminderde CO2 uitstoot van 170 duizend ton

Nadere informatie

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum verzoek 2 april 2010

Uw kenmerk Ons kenmerk Datum verzoek 2 april 2010 Aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten Afdeling Ruimtelijk Ordening T.a.v. de heer S. Olschewsky Postbus 290 5720 AG Asten Uw kenmerk Ons kenmerk Datum 100486-002-verzoek

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie