Adobe Photoshop 7.0 Workshop 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Adobe Photoshop 7.0 Workshop 1"

Transcriptie

1 Adobe Photoshop 7.0 Workshop 1 De eerste Workshop bestaat eruit het werkgebied te verkennen. We gaan in deze Photoshop Workshop leren werken met Adobe Photoshop. In deze Workshops gaan we Foto s verbeteren en composities maken, maar dit is geen diepgaande cursus. Gewoon korte lesjes waarin je leert spelen met afbeeldingen. Allereerst moeten we het werkgebied verkennen zodat we weten waar de knoppen en icoontjes staan. 1. Werkgebied Het werkgebied bestaat uit 4 grote delen: Het afbeeldingvenster De gereedschapsset De optiebalk De zwevende paletten Afbeeldingsvenster Dit is het venster waar je de afbeelding of foto op het scherm te zien krijgt. Dit kan volledig scherm of gedeeltelijk. Je kan ook meerdere foto s openen in het afbeeldingsvenster.

2 2 Gereedschapsset (of Toolbox) De gereedschapsset is één van de belangrijkste onderdelen van Photoshop. Je selecteert het gewenste gereedschap en voert er een bewerking mee uit. Als je een gereedschap wil gebruiken, klik je op het bijhorende pictogram in de gereedschapsset. Sommige gereedschappen hebben in de rechterbenedenhoek van het pictogram een zwart driehoekje staan, dit toont aan dat het gereedschap nog verborgen gereedschappen bezit. Je kan de verborgen gereedschappen als volgt zichtbaar maken: Klik op het gereedschap dat zichtbaar is Houd de linker muisknop ingedrukt tot de verborgen gereedschappen zichtbaar worden of klik met de rechter muisknop in het gereedschap Kies dan het gewenste gereedschap uit de lijst die je te zien krijgt Bijv. als je blijft drukken op het selectiekader dan krijg je volgend scherm te zien.

3 3 De optiebalk Deze balk bevat alle optie-instellingen van het geselecteerde gereedschap. De optiebalk vinden we terug onder de menubalk. De optiebalk komt steeds tevoorschijn als je op het bijhorende gereedschap geklikt hebt. Als de optiebalk verborgen is, kan je die zichtbaar maken door te kiezen voor het menu venster, opties aanvinken. Bijvoorbeeld, Je klikt op het Tekstgereedschap in de gereedschapsset. De optiebalk van het gereedschap tekst verschijnt onder de menubalk. Zwevende paletten Als je Photoshop 7.0 opent dan verschijnen er al onmiddellijk enkele paletten. Indien dit niet het geval is, kun je de paletten als volgt weergeven en verbergen: Klik op het menu venster en vink het gewenste palet aan of af. Klik op de tab-toets om alle geopende paletten en de gereedschapsset te verbergen of weer te geven. Als je op de shift+tab-toets drukt dan verberg je alleen de paletten, de gereedschapsset blijft staan. Niet alle paletten kunnen samen worden geopend. Er is daarvoor te weinig plaats op het scherm. Afhankelijk van de ruimte die je hebt, ga je de paletten verplaatsen. Je hebt 4 manieren om de paletten te verplaatsen: Verplaatsen van een volledig palet: versleep de titelbalk naar de gewenste plaats op het scherm. Een palet verplaatsen naar een andere groep: dit kan je doen door in het tabblad van het palet te klikken en dit te verslepen naar een andere groep. Een palet loskoppelen van een groep: je kan een palet loskoppelen als je het tabblad van het palet buiten de bestaande groep sleept. Er wordt een nieuwe groep gemaakt. Zo kan je de paletten die je veel gebruikt verzamelen in 1 groep. Niet alle beschikbare paletten in de die groep zijn zichtbaar bij het openen van de groep. Om de verborgen paletten zichtbaar te maken, klik je op het zwarte driehoekje dat je in de rechterbovenhoek van de paletgroep vindt. Je kan nu het palet, dat verborgen is, zichtbaar maken door een vinkje te plaatsen. Je kan ook een palet verbergen door het af te vinken.

4 4 2. Een foto openen Een afbeelding kan je openen door te kiezen voor menu bestand, openen of via de sneltoets ctrl+o. De bestandenbrowser De bestandenbrowser kan je op 2 verschillende manieren openen: Bestand, bladeren Venster, bestandenbrowser Met de bestandenbrowser kun je ook een afbeelding openen. Als je kiest om een document of figuur te openen via de bestandenbrowser krijg je steeds een miniatuur van iedere afbeelding te zien. Om de figuur te openen dubbelklik op de figuur. Met de bestandenbrowser kan je vlug zien welke documenten of figuren er in een bepaalde map bewaard worden. De bestandenbrowser is zeer handig als je een overzicht wenst te krijgen van de foto's die je met je digitaal fototoestel genomen hebt. In de bestandenbrowser kan je foto s draaien, het pijltje naast het vuilbakje.

5 5 Een nieuwe afbeelding maken Je kan niet alleen een afbeelding openen maar je kan ook zelf een nieuwe afbeelding maken in Photoshop. Je kiest voor Bestand, nieuw of de sneltoets ctrl+n. Op het dialoogvenster nieuw kan je bepaalde zaken gaan instellen. Bijvoorbeeld: Je kan een naam geven aan de afbeelding De breedte van de afbeelding bepalen De hoogte van de afbeelding bepalen De resolutie van de afbeelding wijzigen De modus, hier kies je meestal RGB (Rood Groen Blauw) omdat dit de standaardkleuren zijn voor de schermweergave. (modus) Bij inhoud kan je kiezen voor een witte achtergrond, een achtergrondkleur of transparant. Als er iets op je klembord staat, zullen de afmetingen automatisch deze overnemen van de gekopieerde foto. BV. Je kopieert een foto vanuit het Internet. Als je dan op nieuw klikt en daarna plakt, dan past deze foto juist in het nieuw venster.

6 6 3. Een foto opslaan Je kunt, net zoals in alle Windows programma s, een bestand opslaan door te kiezen voor bestand, opslaan of opslaan als. Het verschil tussen opslaan en opslaan als is het volgende: Opslaan: De eerste keer wordt gevraagd om een naam en een plaats waar de afbeelding wordt opgeslagen. De tweede keer wordt de afbeelding onder dezelfde naam en dezelfde plaats opgeslagen. Dit kan ook door de sneltoets ctrl + s. Opslaan als: Er wordt iedere keer opnieuw een naam en een plaats gevraagd waar je de afbeelding wilt opslaan. We kiezen om een bestand de eerste keer op te slaan. Bij formaat kan je het gewenst formaat kiezen om een afbeelding op te slaan. Het is belangrijk om goed na te denken onder welk formaat je de afbeelding zult opslaan. Gewoonlijk JPEG of als je dit nog verder wil bewerken als Photoshop extensie zelf PSD.

7 7 Je kan uit volgende formaten kiezen: BMP: Gebruik je best als je nog met een oude PC werkt. Dit formaat wordt door alle Windows toepassingen ondersteund. JPEG: is een heel gekende compressievorm. Het voordeel is dat het een heleboel plaats bespaart. Het grote nadeel is echter dat het programma pixels die ongeveer dezelfde kleur hebben samenvoegt tot één grote pixel. Zo verliest je echter veel van de kwaliteit van de foto als je de kompressie te groot maakt. GIF: is ook een compressievorm. Deze zal niet het aantal pixels reduceren, maar de inhoud van de pixel en de keuzemogelijkheid aan kleuren. Het GIF-formaat reduceert alle kleuren tot een palet van 256 kleuren, wat ruim voldoende is voor tekeningen maar te weinig voor foto's. PSD: Photoshop Formaat PNG: Wordt vooral gebruikt op het internet. Dit is een vorm van compressie maar in tegenstelling tot JEPG zonder veel verlies van kwaliteit. TIFF: Je kan kiezen voor compressie of niet. OPMERKINGEN Tijdens het werken, bewaar regelmatig tussentijds om bij problemen niet opnieuw te moeten beginnen. Gebruik wel PSD-formaat anders kan je niet verder werken met Photoshop. Bij JPG worden bijvoorbeeld de lagen niet afzonderlijk opgeslagen. Geef je bestand een volgnummer, dan kan je altijd teruggaan naar een fase. Als je foto of compositie klaar is, bewaar in gewenst formaat, bewaar ook een PSD-formaat voor eventuele latere wijzigingen aan te brengen. Foto's van maximale kwaliteit bekom je het best door de foto op te slaan in het TIFF formaat. Ook als je een foto scant met je scanner, best in Tiff opslaan daarna kan je toch naar Jpeg gaan, maar je origineel blijft van goede kwaliteit om er bv. Stukken uit te snijden. Een bestand sluiten Als je een afbeelding open staan hebt maar je wilt er niet verder meer aan werken, dan is het beter om deze afbeelding te sluiten. De afbeelding neemt anders onnodig geheugen in beslag waardoor je computer trager zal werken. Het bestand kan je op 2 verschillende manieren sluiten: Menu bestand, sluiten Klik op het kruisje rechts in de menubalk Als de afbeelding nog niet opgeslagen is wordt er door Photoshop gevraagd om de afbeelding te bewaren. Je klikt op ja om het bestand te bewaren of op nee om het bestand niet op te slaan. Je kan ook op annuleren drukken om het sluiten te annuleren.

8 8 4. Hoe komen de foto s op je computer? Om met Photoshop te werken heb je afbeeldingen nodig. Deze kunnen we op verschillende manieren bekomen: Scannen Foto's laten op cd-rom plaatsten Digitaal fototoestel Internet (via of via een website) Scannen Het is belangrijk om van een goed product te vertrekken in Photoshop. Bij het scannen van een foto, de Scanresolutie zo hoog mogelijk instellen, achteraf kan je deze aanpassen in Photoshop. (Altijd boven de 600 dpi) Foto's op cd-rom plaatsen In veel fotospeciaalzaken kun je de foto's op de cd-rom laten plaatsen als u uw filmrolletje laat afmaken. Deze foto's zijn meestal opgeslagen in JPEG formaat en hebben een redelijke tot goede kwaliteit. Je kan de foto's ook via het internet op het cd-rom laten plaatsen. Digitale fototoestel De digitale fototoestellen vinden steeds meer hun weg naar de huiskamer. Ze worden steeds beter en goedkoper. Als je een digitaal fototoestel koopt moet je ten eerste afvragen waarom je het fototoestel gaat gebruiken. Voor vakantiefoto's en geen grote uitvergrotingen voldoet een gewoon fototoestel van boven de 2 megapixels. Voor meer professioneel fotograferen neem je best een digitale spiegelreflex met hoge resolutie boven de 5 megapixels. Heb je al lenzen met AF (Autofocus) van een bepaald merk bij je analoge fototoestel dan kies je best hetzelfde merk. Internet. Op het internet vindt je bijna alles wat je nodig hebt. In een bv. Google kan je op afbeeldingen zoeken. Let wel, op de meeste foto s staat een Copyright. Je kan ze gebruiken voor eigen gebruik maar niet voor commerciële doeleinden.

9 9 5. Foto s bewerken De grootte van een afbeelding aanpassen Het handje Als je een foto hebt die te groot is om in één keer te bekijken, kan je volgende werkwijze toe passen: Klik op het handje in de gereedschapsset of druk op de letter H Ga in de foto staan Sleep naar het deel van de foto dat je wilt zien Je kunt het vergelijken met een blad papier dat je verschuift. Je kan ook de afbeelding bekijken door de schuifbalken te verschuiven. Door op de spatiebalk te drukken kan je met het handje de foto verschuiven. Het zoomgereedschap Inzoomen op een afbeelding Als je een afbeelding wilt vergroten selecteer je het zoomgereedschap door op het symbool te klikken in de gereedschapsset of door op de letter Z te drukken. Je kan nu de afbeelding vergroten door te klikken in de afbeelding of door over het deel te slepen dat je wenst te vergroten. Uitzoomen van een afbeelding Als je de weergave van een foto terug wilt verkleinen, houd je de ALT-toets ingedrukt terwijl je met het zoomgereedschap in de afbeelding klikt. In en uitzoomen met de Palet navigator Als het palet navigator niet zichtbaar is, kies je voor venster, navigator aanvinken. In het palet krijg je een miniatuur van de afbeelding te zien. In het miniatuur zie je een rood kader. Dat is het weergavekader. Door dat kader te verslepen krijg je een ander deel van de afbeelding te zien. Als je het weergavekader kleiner maakt wordt de afbeelding ingezoomd. Als je het weergavekader groter maakt wordt de afbeelding uitgezoomd.

10 10 Onderaan kan je via de zoomregelaar de afbeelding in- en uitzoomen naar keuze. Je hoeft enkel de zoomregelaar te verschuiven. Je kan bij percentage ook een percentage kiezen of intypen om de gewenste grootte van de afbeelding te kiezen. Met de knoppen in- en uitzoomen kan je ook de afbeelding vergroten of verkleinen. Bewerkingen ongedaan maken Laatste bewerking ongedaan maken Je kan, zoals in meerdere Windows programma s, ook in Photoshop een bewerking ongedaan maken. Je doet dit op dezelfde manier namelijk door Bewerken, ongedaan maken of CTRL + Z. Als je een bewerking ongedaan gemaakt hebt maar je wenst die toch uit te voeren dan kies je voor Bewerken, opnieuw of door nog eens op CTRL + Z te drukken. Meerdere bewerkingen ongedaan maken Je kunt steeds terug keren naar de laatst opgeslagen versie van de afbeelding door bestand, vorige versie te kiezen. De laatst opgeslagen versie wordt nu onmiddellijk geopend. Er bestaat misschien nog een handigere manier om meerdere bewerkingen ongedaan te maken namelijk via het palet historie. Om het palet zichtbaar te maken kies je voor venster, historie tonen. Bewerking afbreken In dit palet vind je de laatste 20 bewerkingen terug die je op de afbeelding hebt uitgevoerd. Als je wilt terug gaan naar een vroegere stap dan klik je op de naam van de stap in het palet historie. Om een stap te verwijderen selecteer je de stap en klik je onderaan op het vuilnisbakje of je sleept die stap naar het vuilnisbakje. Een bewerking die nog bezig is, kan onmiddellijk stopgezet worden door op de ESC-toets te drukken. Selecties maken In Photoshop vinden we veel verschillende manieren om pixels te selecteren. We kunnen gebruik maken van volgende selectiegereedschappen: Het selectiekader of M, De lasso of L De toverstaf of W. Met het selectiekader en de lasso kun je verschillende vormen gebruiken. Deze gereedschappen vind je terug bovenaan de gereedschapsset. We weten nu nog niet wanneer we welk gereedschap moeten gebruiken maar met volgende Workshops wordt het duidelijker.

11 11 Werkwijze selectiekader Het selectiekader kan verschillende vormen aannemen, rechthoekig of ovaal. Je kiest een selectievorm en sleept met het gereedschap over het gebied dat je wil selecteren. Bij het indrukken van de SHIFT-toets krijg je een perfect vierkant of cirkel. Als je de ALT-toets ingedrukt houdt, begint de selectie vanuit het midden in plaats vanuit de hoek. Het selectiekader kan ook verplaatst worden door middel van de pijltjestoetsen of erin te klikken en te verslepen. In sommige gevallen is het moeilijk om in één keer een deel van een figuur te selecteren. Daarom kun je het selectiekader verfijnen of wijzigen. Met de optie toevoegen aan selectie wordt de selectie aan de vorige selectie gekoppeld Met de optie Uit selectie verwijderen wordt de laatste selectie uit de selectie verwijderd. Met de optie doorsnede ga je alleen de doorsnede van de twee selecties selecteren. Werkwijze lasso We hebben 3 soorten van lasso's, elk met een specifieke werking. Lasso Met dit gereedschap selecteer je het gebied met een onregelmatige vorm. Je begint met een beginpunt te plaatsen en gaat zo rond de figuur. Als je de muisknop los laat voor je terug aan het beginpunt bent dan wordt de selectie gesloten met een rechte lijn. Veelhoeks lasso De veelhoeklasso gelijkt sterk op de gewone lasso maar met het verschil dat de veelhoeklasso rechte randen selecteert. Je kan dus als volgt een selectie maken met de veelhoeklasso. Klik eerst een beginpunt aan in je afbeelding, klik vervolgens op hoekpunten en klik tot slot terug op het beginpunt. Magnetische lasso Dit is een combinatie tussen de veelhoeklasso en de toverstaf. De magnetische lasso zoekt automatisch op basis van de kleuren en de randen van de afbeelding. Je sleept dus over de lijn en de afbeelding wordt geselecteerd. Niet tevreden over de selectie: klik dan met het gereedschap op de hoeken (de selectie gebeurt dan zoals bj de veelhoeklasso).

12 12 Werkwijze toverstaf Met de toverstaf kan je een deel van een figuur, die dezelfde kleur heeft, in één keer selecteren. Als je op de toverstaf klikt krijg je volgende optiebalk bovenaan te zien. Als je de optieblak niet te zien krijgt, ga dan naar het menu venster, optie aanvinken. In deze optiebalk kan je bijvoorbeeld de tolerantie veranderen. Hoe hoger de tolerantie hoe groter het kleurbereik. Als het niet helpt om de tolerantie van een figuur te verhogen om zo de ganse figuur te selecteren dan kan je ook als volgt te werk gaan. 1 Je selecteert eerst de figuur met de toverstaf 2 Je drukt nu op de SHIFT-toets en houdt deze ingedrukt ( je krijgt naast het zoomgereedschap een plus te zien). 3 Nu klik op je op de gebieden die nog niet geselecteerd zijn 4 De gebieden die je aanklikt, zijn nu toegevoegd aan de selectie Selecties dupliceren verplaatsen Verplaatsen Een deel van een foto verplaatsen, kan je eenvoudig doen door op het verplaatsingsgereedschap te klikken en de figuur te verslepen naar de gewenste plaats. Dupliceren Je kunt bijvoorbeeld ook gemakkelijk een foto vermenigvuldigen met behulp van het verplaatsingsgereedschap. Selecteer het verplaatsingsgereedschap. Je houdt de ALT-toets ingedrukt en versleept de figuur naar de gewenste plaats. Nu heb je een exacte kopie van wat je geselecteerd hebt.

13 13 Lagen of Layers In Photoshop kan je gebruik maken van verschillende lagen. Een laag is eigenlijk een gedeelte dat boven op een ander deel komt. Photoshop kan automatisch een nieuwe laag aanmaken maar je kan het ook zelf instellen. Voorbeeld automatisch: Bij een bewerking kopiëren en plakken. U kopieert iets en plakt het op een andere foto. Het stukje dat je plakt komt in een andere laag. Voegt u bijvoorbeeld tekst toe dan komt die automatisch in een nieuwe laag. Een nieuwe laag maken Als je een nieuwe laag wil aanmaken dan zorg je er eerst voor dat het palet lagen zichtbaar is op u scherm. Je kan dit zichtbaar maken door te kiezen voor venster, lagen. Onderaan het palet kan je kiezen om een nieuwe laag toe te voegen. Bij het kiezen van een nieuwe laag wordt in het palet lagen een nieuwe laag toegevoegd dat hij automatisch de naam laag 1 geeft. Door dubbel op laag 1 te klikken in het palet lagen kan je de naam van de laag aanpassen.

14 14 Je kan ook een nieuwe laag toevoegen door naar het menu lagen te gaan en te kiezen voor nieuwe laag. Je krijgt volgend scherm te zien: Je kan hier onmiddellijk een naam geven aan de laag. Je kan ook de kleur, de mode en de dekking van de laag kiezen.(deze instellingen kan je later ook nog allemaal instellen). Klik op Ok om een nieuwe laag toe te voegen. Lagen weergeven en selecteren Een laag kan je zichtbaar en onzichtbaar maken door op het oogje voor de laag te klikken. Je ziet dat voor alle 3 de lagen een oogje staat, dit wil zeggen dat de alle drie de lagen zichtbaar zijn. Als je het klikt op het oogje verdwijnt het oogje en verdwijnt ook de laag. De laag background staat in het blauw dit wil zeggen dat deze laag geselecteerd is en dat ik nu in die laag zal kunnen werken. Je kan het ook zien aan het penseeltje dat voor de laag staat. Als je wil voorkomen dat de laag nog wordt aangepast kan je kiezen om alles te vergrendelen. Dit doe je met de knop Lagen verwijderen Als je een laag niet meer nodig hebt dan kan je die eenvoudig verwijderen. U gaat als volgt te werk: 1. Selecteer de laag in het pallet lagen. 2. Kies vervolgens het menu lagen, laag verwijderen. OF Je kan ook de laag selecteren en dan op het vuilbakje onderaan het palet lagen te klikken. OF Je kan het ook doen door in het pallet lagen op het driehoekje rechtsboven te klikken en te kiezen voor laag verwijderen. 3. Als je de knop gebruikt wordt de laag onmiddellijk verwijdert, bij gebruik van het menu krijg je eerst nog een vraag voor bevestiging.

15 15 Lagen dupliceren Als je een nieuwe laag wil maken op basis van een bestaande laag dan wil dat zeggen dat je een laag dupliceert. Om een laag te dupliceren moet je als volgt te werk gaan: Selecteer de laag in het palet lagen Sleep de laag naar de knop nieuwe laag. De nieuwe lagen krijgen automatisch een nieuwe naam. Bijvoorbeeld: laag 1 kopie, laag 1 kopie 2,... Volgorde van lagen De volgorde van de lagen is zeer belangrijk. De lagen die bovenaan in het pallet staan, liggen op de lagen onder in het palet. De onderste laag is altijd de achtergrondlaag. De volgorde is zeer belangrijk omdat de bovenste laag de onderliggende lagen beïnvloedt, maar een lagere laag heeft geen invloed op de lagen erboven. Indien je de volgorde van de lagen wilt wijzigen kan je als volgt te werk gaan: 1. Selecteer de laag die je wil verplaatsen 2. Je sleept de laag naar de gewenste plaats. Een zwarte balk toont aan waar de laag zal tussengevoegd worden. Dekking van lagen Bij iedere laag kan de dekking van een laag worden ingesteld. De dekking kan worden ingesteld tussen 100% (niet transparant) en 0%(transparant). Met deze eigenschap kan je ervoor zorgen dat een onderliggende laag zichtbaar wordt. De dekking kan je instellen in het pallet lagen. Rechts bovenaan zie je dekking staan. Daar kan je het procent gaan invullen.

16 16 6. Tekst Tekst toevoegen en bewerken Tekst ga je toevoegen via het tekstgereedschap dat je kan vinden in de gereedschapsset. Je hebt 2 soorten van tekst: Punttekst: Verkrijg je door op het tekstgereedschap te klikken, ergens in de foto met de cursor te klikken en de tekst in te typen. Alineatekst: Verkrijg je door te slepen met het tekstgereedschap. Door te slepen ga je de grootte van het kader bepalen waar de tekst moet komen. Tekst verplaatsen en transformeren Tekst verplaatsen kunnen we eenvoudig met behulp van het verplaatsingsgereedschap. Je klikt in de tekst met het verplaatsingsgereedschap en versleept het naar de gewenste plaats. Het is handig om bij het verplaatsen het selectiekader van de tekst te zien. Je kan dit doen door in de optiebalk van het verplaatsingsgereedschap het vinkje selectiekader tonen aan te vinken. Nu het selectiekader zichtbaar is kan je makkelijk oprekken, roteren en schuintrekken. Oprekken: Je klikt op een vierkant hokje van het selectiekader en versleept deze naar keuze. Roteren: Je plaatst de aanwijzer net buiten het selectiekader en versleept de tekst. Schuintrekken: Versleep de zijgrepen van het selectiekader terwijl je CTRL+SHIFT ingedrukt houdt.

17 17 7. Foto's retoucheren Om foto's te retoucheren heeft Photoshop 7 een aantal handige gereedschappen zoals: Retoucheerpenseel en reparatie Kloonstempel Vervagen, verscherpen, natte vinger Historiepenseel, penseel tekeninghistorie Tegenhouden, doordrukken, spons Wanneer en welk gereedschap je het best gebruikt gaan we nu uitleggen. Je moet wel weten dat er tussen het retoucheerpenseel en de kloonstempel maar weinig verschil zit. Je gaat dus zelf een keuze moeten maken. Je gebruikt het gereedschap dat je het best ligt. Als je niet tevreden bent over het resultaat van een gereedschap kun je gebruik maken van het palet historie. Retoucheerpenseel Het retoucheerpenseel is een gereedschap dat een kopie maakt van een figuur. De kopie is echter niet volledig identiek. Het retoucheerpenseel houdt rekening met structuur, belichting en schaduwen. Het retoucheerpenseel wordt meestal gebruikt om onvolkomenheden aan een gelijkaardige figuur te bewerken, niet om een kopie van een figuur te maken. Om het retoucheerpenseel te gebruiken selecteer je eerst het gereedschap in de gereedschapset, je drukt op de ALT-toets en maakt een selectie van de pixels die je wilt gebruiken. We noemen dat een pixelmonster. Dat gebied gaan we dus gebruiken om een ander gebied te herstellen. Reparatie Het gereedschap reparatie werkt op een andere manier als het retoucheerpenseel maar heeft wel ongeveer het zelfde effect. Je gaat met het gereedschap reparatie een selectie maken dat je selecteert naar een ander deel in de afbeelding. In het engels wordt het gereedschap reparatie Patch Tool genoemd. De kloonstempel De kloonstempel is een gereedschap dat een exacte kopie gaat maken van een figuur die je geselecteerd hebt. We gaan hier later in de workshops nog veel op terugkomen. Vervagen, verscherpen, natte vinger Je kan een afbeelding vervagen of verscherpen met het gereedschap vervagen en gereedschap verscherpen en we hebben ook het gereedschap natte vinger. Je kan ook op de letter R drukken om het gereedschap te activeren. Het gereedschap vervagen dient om de details onzichtbaar te maken en de randen van de afbeelding te vervagen (minder goed zichtbaar maken). Het gereedschap verscherpen heeft het omgekeerde effect. Het gaat de randen juist beter zichtbaar maken en het zorgt er ook voor dat de figuur helderder wordt.

18 18 8. Filters Met het menu filters kan er enorm veel gedaan worden. Als je een filter op een foto toepast wordt de foto aangepast. Die verandering kan heel eenvoudig zijn maar een enorme verandering te weeg brengen. In het menu vindt je allerlei soorten filters. 9. Tot Slot Nu kennen we genoeg van ons werkgebied om foto s te gaan bewerken. Er zit natuurlijk veel meer in Photoshop, maar dit waren de voornaamste zaken om vlot met Photoshop te leren werken. In de volgende workshops gaan we leren werken met alle gereedschappen en sommige filters. We gaan zien hoe we een foto moeten opbouwen in lagen en curven en selecties toepassen.. Foto s bewerken is een heel plezante, creatieve en boeiende bezigheid. Mic voor GCC 2004

Lesje 02: Uitselecteren van bloem

Lesje 02: Uitselecteren van bloem Lesje 02: Uitselecteren van bloem 1. Inleiding Gebruik voor alle lesjes steeds de aanbevolen foto s daar de instellingen van de waarden hierop zijn berekend. Oefenen kan later met eigen materialen. Vooraleer

Nadere informatie

Initiatie Elements 8. De wat vroegere versies van elements gaan naar het menu venster

Initiatie Elements 8. De wat vroegere versies van elements gaan naar het menu venster Les02 Uitselecteren van een bloem Gebruik voor alle lesjes steeds de aanbevolen foto s daar de instellingen van de waarden hierop zijn berekend. Oefenen kan later met eigen materialen. Vooraleer een nieuwe

Nadere informatie

Digitale fotobewerking.

Digitale fotobewerking. Let op: Deze beschrijving is gemaakt voor Adobe Photoshop CS2. Er zijn verschillen met CS3, CS4 en CS5, maar vele van hieronder beschreven functies vind u ook in die versies. Digitale fotobewerking. De

Nadere informatie

Initiatie deel 2 Test selecties

Initiatie deel 2 Test selecties Test deel 2 Selecties. In deze les gaan we verschillende selectiemogelijkheden uitvoeren, laagstijlen, overvloeimodus, maskers enz.. Het is geen makkelijke les, daarom is het ook onze test, neem er uw

Nadere informatie

Initiatie deel 2 Test selecties

Initiatie deel 2 Test selecties deel 2 Test selecties Test deel 2 Selecties. In deze les gaan we verschillende selectiemogelijkheden uitvoeren, laagstijlen, overvloeimodus, maskers enz.. Het is geen makkelijke les, neem er uw tijd voor

Nadere informatie

Workshop Digitale fotobewerking.

Workshop Digitale fotobewerking. Workshop Digitale fotobewerking. Doel van deze workshop: het aanleren van de beginselen van Photoshoppen, zodat men daarna zelf thuis eenvoudiger met dit, of een soortgelijk programma, aan het werk kan.

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

Selecties. SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso

Selecties. SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso Selecties SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso 1 Selectiegereedschappen Selectiekaders Selectiekadergereedschappen zijn ideaal om selecties van symmetrische vormen te maken.

Nadere informatie

Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2

Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2 Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2 MicDigital In deze tweede Workshop gaan we met lagen leren werken. We gaan in deze Photoshop Workshop leren omgaan met het werkgebied. De beste manier om het werkgebied te

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen:

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen: Photoshop Elements is het kleinere zusje van PhotoShop. Als amateur-fotograaf, kan je er omzeggens evenveel mee doen maar voor een veel lagere prijs (100 i.p.v. 1000 ). Het programma is op te delen in

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto.

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. 1. Collegekaart Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters (Windows)

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://design.tutsplus.com/tutorials/create-a-mixed-style-collage-free-psd-premium-tutorial--psd-11581 Mixed collage Mixed collage blz. 1 Nodig: grunge structuur; model1; model2; vogel; bergen; asteroïde;

Nadere informatie

Samenstelling van een mooie omslag met toepassen pengereedschap.

Samenstelling van een mooie omslag met toepassen pengereedschap. http://www.freepsd.com/2009/02/25/a-letter-from-florence/#more-536 Samenstelling van een mooie omslag met toepassen pengereedschap. Vooraleer je begint, bekijk de video s bij bovenstaande link, daar kan

Nadere informatie

Kubus in CS5. Voor iedere zijde wensen we een andere afbeelding te gebruiken.

Kubus in CS5.  Voor iedere zijde wensen we een andere afbeelding te gebruiken. http://photoshopper27.blogspot.nl/2012/02/3d-cube-in-photoshop-cs5.html Kubus in CS5 Voor iedere zijde wensen we een andere afbeelding te gebruiken. Verzamel dus een zestal afbeeldingen; hieronder de gebruikte

Nadere informatie

Photoshop handleiding.

Photoshop handleiding. Photoshop handleiding. Bestand Nieuw Open een nieuw leeg document Openen Opslaan als Open een eerder opgeslagen document Sla je werk op in een aangewezen map Bewerken Stap vooruit Ongedaan maken van een

Nadere informatie

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff)

Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Les19 Schaaktornooi (les Greenstuff) Beginfoto Bijsnijden 1) Open de afbeelding les19 Schaakbord.jpg en snij de foto bij zodat het bovenste donker groene deel wat verdwijnt. (Gereedschap Uitsnijden, in

Nadere informatie

3D puzzel in bolvorm in CS5

3D puzzel in bolvorm in CS5 http://psd.tutsplus.com/tutorials/3d/create-a-spherical-3d-puzzle-with-photoshop/ 3D puzzel in bolvorm in CS5 Gebruikt: foto met wolken en water, handen, puzzelstructuur Stap 1 Nieuw Document Nieuw wit

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken

mailgroep photoshop Copyright Foto Effect maken http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/polaroids/ Foto Effect maken Startfoto Eindresultaat Copyright Stap 1: Open je afbeelding en dupliceer (Ctrl + J) de achtergrondlaag = laag1 Stap 2: Voeg

Nadere informatie

Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm

Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm Les06 Foto verbeteren sepia oud randje geven met vorm 1) Open de afbeelding les06 koppel.jpg We proberen die foto eerst een klein beetje te verbeteren. Wil je meer weten over kleurcorrecties dan kan je

Nadere informatie

OPTIKA - Maken van selecties in Photoshop

OPTIKA - Maken van selecties in Photoshop 1. Maken van selecties Door het maken van selecties kunnen we bewerkingen uitvoeren op een gedeelte van de foto. Zoals in de meeste computertoepassingen kan je ook in Photoshop selecties kopiëren (Ctrl+C)

Nadere informatie

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren.

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren. PhotoShop Les 2 Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College.

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Collegekaart Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters

Nadere informatie

Lesje 05: Foto s laten overvloeien.

Lesje 05: Foto s laten overvloeien. Lesje 05: Foto s laten overvloeien. 1. Documenten openen. Open het bestand les 05 achtergrond.jpg. Menu bestand openen of Ctrl+O. zoek de achtergrondfoto en open de afbeelding. Sla dit al een eerste keer

Nadere informatie

Gebruik voor deze "lessen" het gratis programma FastStone Image Viewer vanaf versie 4.0. (Zie de downloadlink op blz. 4)

Gebruik voor deze lessen het gratis programma FastStone Image Viewer vanaf versie 4.0. (Zie de downloadlink op blz. 4) Let op: Deze les is gemaakt in 2010. Dat betekent dat de Link naar FastStone veranderd kan zijn. Google dus voor alle zekerheid op internet naar FastStone. Ook zal er wel een nieuwere versie bestaan, dus

Nadere informatie

Verander je voorgrondkleur naar Wit. ( D) Klik op t pijltje om zwart- wit om te keren.

Verander je voorgrondkleur naar Wit. ( D) Klik op t pijltje om zwart- wit om te keren. Workshop 24 MicDigital Het verloopgereedschap & spelen met licht Een van de fijne dingen die je met Photoshop kan doen, vooral met digitale foto s, is het licht van een foto kan bewerken, verhogen of toevoegen.

Nadere informatie

Bepaal grootte van de Tekst En type bv. Copyright 2006 en klik op V in optiebalk

Bepaal grootte van de Tekst En type bv. Copyright 2006 en klik op V in optiebalk 10 april 2006 Eigen penseel definiëren (Soort stempel) Je kunt je eigen stempel maken. Open een nieuwe afbeelding 10x10 cm. en 72 pixels per inch. Achtergrond is wit. Ga naar gereedschap aangepaste vormen

Nadere informatie

Selecties worden gebruikt om bewerkingen uit te voeren die alleen effect mogen hebben op het geselecteerde gedeelte van een afbeelding.

Selecties worden gebruikt om bewerkingen uit te voeren die alleen effect mogen hebben op het geselecteerde gedeelte van een afbeelding. Selecties worden gebruikt om bewerkingen uit te voeren die alleen effect mogen hebben op het geselecteerde gedeelte van een afbeelding. De bewerkingen die je op en met een selectie uitvoert kunnen erg

Nadere informatie

Standaard voorgrondkleur en achtergrondkleur. Voorgrondkleur en achtergrondkleur verwisselen. Afbeelding sluiten en overschakelen naar Bridge

Standaard voorgrondkleur en achtergrondkleur. Voorgrondkleur en achtergrondkleur verwisselen. Afbeelding sluiten en overschakelen naar Bridge Contactinformatie Telefoon:0591-769023 en Onze favorieten Photoshop Download als pdf document Ctrl + T Ctrl + Enter Enter en Esc Vrije transformatie Tekstinvoer afsluiten Een bewerking toepassen of annuleren

Nadere informatie

Handleiding Word de graad

Handleiding Word de graad Handleiding Word 2010 3de graad Inhoudsopgave Regelafstand 3 Knippen 3 Kopiëren 5 Plakken 6 Tabs 7 Pagina-instellingen 9 Opsommingstekens en nummeringen 12 Kopteksten en voetteksten 14 Paginanummering

Nadere informatie

Een compositie of collage maken.

Een compositie of collage maken. Workshop 4 MicDigital Een compositie of collage maken. We nemen een sportwagen, een mooie meid, een sprookjesachtig landschap en Photoshop 7, mixen dit tezamen om een kleurrijke reclame affiche te creëren.

Nadere informatie

Workshop 8. Trek een kader rond de foto. ( Zie fig.)

Workshop 8. Trek een kader rond de foto. ( Zie fig.) Workshop 8 MicDigital Oude foto s Soms willen we een oude foto herstellen, maar het is perfect mogelijk om een hedendaagse foto er oud te laten uitzien. Wat we in het ene herstellen willen we in een andere

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/holiday-photo-border/ Eigen kerst kaart Stap 1: Nieuw Photoshop Document Vooraleer aan de kerstkaart te beginnen maken we eerst enkele sneeuwpenselen klaar.

Nadere informatie

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0 Start Photoshop Elements op en kies in het Welkomstscherm voor de optie Bewerken Oefening 1 Filters half gebruikt en open afbeelding oefening 1.jpg. Door middel van filters kunnen we speciale effecten

Nadere informatie

Tekst rond een bol laten roteren

Tekst rond een bol laten roteren Tekst rond een bol laten roteren Deze oefening gemaakt in CS3, kan ook in andere versies van photoshop. Is een eigen interpretatie van de weekles156 1) Nieuw psd document in Photoshop, neem het zeker niet

Nadere informatie

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop

1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop Beeldbewerking 1 GIMP: een gratis en volwaardig alternatief voor Photoshop GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program. Het is een grafisch programma voor het bewerken van foto's evenals het creëren

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/tools-tips/useful-applications-for-the-clone-stamp-tool/ Het Kloonen in Photoshop (vanaf versie CS3) Er al aan gedacht dat er met het Kloongereedschap zoveel meer te doen

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

Kleurige ring maken - werken met paden!!! Voor ervaren Photoshoppers.

Kleurige ring maken - werken met paden!!! Voor ervaren Photoshoppers. Video op volgende link: Bekijk zeker eerst de Video vooral wie nog maar weinig met paden gewerkt heeft http://www.youtube.com/watch?v=xghxy-oxhso Les op volgende link http://tutvid.com/create-vibrant-color-ring-photoshop-tutorial/

Nadere informatie

Chocolade reep tekst effect maken

Chocolade reep tekst effect maken http://textuts.com/chocolate-bar-text-effect/ Chocolade reep tekst effect maken Deze tutorial legt uit hoe je een simpel patroon kan gebruiken samen met een paar laagstijlen om een chocoladereep als tekst

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://psdtuts.com/tutorials/drawing/how-to-create-a-classic-guitar-from-scratch-in-photoshop/ Gitaar tekenen In deze les leer je een Klassieke Gitaar tekenen. Iedere vorm en effect wordt in Photoshop

Nadere informatie

Duizenden woorden - blz 1

Duizenden woorden - blz 1 http://www.webdesign.org/photoshop/photoshop-cs4-tutorials/a-picture-worth-a-thousandwords.17979.html Duizenden woorden 1. Foto kiezen Zoek een foto waarin de contrasten duidelijk zijn, een donkere foto

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-05-01 Omgaan met de pengereedschappen Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Je kunt delen van een foto selecteren. Dat doe je met de selectiegereedschappen. Je

Nadere informatie

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg Retoucheren Algemeen Nieuw document Selecteer in de Menubalk in het menu Bestand (File) de optie Nieuw (Ctrl+N) voor een nieuw document. Naam: Retoucheren Breedte: 10 cm Hoogte: 15 cm Resolutie: 300 pixels/inch

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien...

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien... Inhoud werken met paden... 3 deel van een pad kopiëren... 3 pad aan beide kanten versmallen... 3 hoek van een ankerpunt aanpassen... 4 een gesloten pad maken... 5 inzoomen/uitzoomen... 6 groeperen... 7

Nadere informatie

Foto manipulatie met straatdanser

Foto manipulatie met straatdanser http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/photo-manipulation/dazzling-dance-photomanipulation/all-pages.html Foto manipulatie met straatdanser Foto s worden gecombineerd, speciale effecten toegevoegd

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop Poster blz 1 Stap 1 Open Photoshop, nieuw document: breedte

Nadere informatie

Sprookjesboek.

Sprookjesboek. http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/photo-manipulation/make-a-story-book-come-tolife-in-photoshop.html Sprookjesboek Nodige foto s: hout ; oranje zonsondergang ; achtergrond ; gras ; lange

Nadere informatie

Les07 Verschillende foto s uitsnijden en samenbrengen tot een mooi geheel

Les07 Verschillende foto s uitsnijden en samenbrengen tot een mooi geheel Les07 Verschillende foto s uitsnijden en samenbrengen tot een mooi geheel We gebruiken vier foto s met paddenstoelen. 1) Open een nieuw bestand bestand: 800 x 800 pix; RGB; Wit; 72 dpi Menu Bestand Nieuw

Nadere informatie

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking.

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking. Adobe Photoshop Adobe Photoshop is een grafisch programma voor het bewerken digitale beelden via de computer. Photoshop is beschikbaar voor Mac OS X en Windows. Tot en met versie 4 bestond er ook een UNIX-variant.

Nadere informatie

Scene.html Kleurrijke regenboog

Scene.html Kleurrijke regenboog http://www.pxleyes.com/tutorial/photoshop/1694/create-a-colorful-rainbow-fantasy- Scene.html Kleurrijke regenboog Regenboog - blz 1 Stap1 Nieuw document : Breedte = 1000px, hoogte = 1500px ; 72 dpi (Dots

Nadere informatie

Les03 Een ster maken en inkleuren

Les03 Een ster maken en inkleuren Les03 Een ster maken en inkleuren Een beetje meetkunde; tekenen met exacte afmetingen; gebruik van hulplijnen; figuren roteren; spiegelen met de functie transformatie; toverstokje gebruiken; veelhoeklasso

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie

http://www.1stwebdesigner.com/tutorials/create-surreal-photo-manipulation-photoshop-tutorial/ Man en hoed Benodigdheden: volgende afbeeldingen nodig: Watertoren ; Achtergrond ; Victorian Gustov ; hoed;

Nadere informatie

Teksteffect op steen

Teksteffect op steen http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kv212p-67t4 Bekijk eerst de video op bovenstaande link, dan kan je onderstaande nota's beter volgen. Teksteffect op steen 1) Deze steen downloaden

Nadere informatie

Wanneer we Elements opstarten krijgen we dit scherm. Vermits we hier vooral gaan werken met de editor klik je op bewerken.

Wanneer we Elements opstarten krijgen we dit scherm. Vermits we hier vooral gaan werken met de editor klik je op bewerken. Kennismaking met Elements Alle lesjes kunnen met elke versie van elements gemaakt worden, doch hou er rekening mee dat er enkele verschillen mogelijk zijn. Zoals het gebruik van hulplijnen(bij eerdere

Nadere informatie

Plaatjes-bewerken.nl Pixlr basisgereedschap paneel

Plaatjes-bewerken.nl Pixlr basisgereedschap paneel Plaatjes-bewerken.nl Pixlr basisgereedschap paneel De Basisgereedschappen [Tools] van Pixlr. Dit scherm is vergelijkbaar met de tools zoals deze in Photoshop te vinden zijn. Uitsnijden In Photoshop: Crop

Nadere informatie

In deze les leer je hoe je weerspiegelingen kan maken in Adobe Photoshop. Met onderstaande foto werd gestart:

In deze les leer je hoe je weerspiegelingen kan maken in Adobe Photoshop. Met onderstaande foto werd gestart: http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/sunglasses/ Een weerspiegeling maken in een zonnebril In deze les leer je hoe je weerspiegelingen kan maken in Adobe Photoshop. Met onderstaande foto werd

Nadere informatie

00_PhotoshopCC-CiaB-boek.indb 18

00_PhotoshopCC-CiaB-boek.indb 18 Tijdens het werken met Adobe Photoshop ontdekt u dat er vaak meerdere manieren zijn om een taak uit te voeren. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de uitgebreide bewerkingsmogelijkheden van Photoshop

Nadere informatie

1 De essentie van PS speelt zich voornamelijk af in het LAGENPALET [#VENSTER>LAGEN]

1 De essentie van PS speelt zich voornamelijk af in het LAGENPALET [#VENSTER>LAGEN] PHOTOSHOP: basisoefening TBKilustratie > OSTYN G BENODIGDHEDEN 1 De essentie van PS speelt zich voornamelijk af in het LAGENPALET [#VENSTER>LAGEN] Inklappen tot laagsymbool Het lagen tabblad De mixing

Nadere informatie

6. Tekst verwijderen en verplaatsen

6. Tekst verwijderen en verplaatsen 6. Tekst verwijderen en verplaatsen In deze module leert u: een stuk tekst selecteren een stuk tekst verwijderen; acties ongedaan maken en opnieuw doen; een stuk tekst vervangen; een stuk tekst verplaatsen;

Nadere informatie

Selectietechnieken / Affiche

Selectietechnieken / Affiche Selectietechnieken / Affiche Maak een affiche van personen die bij elkaar horen. Maak de personen vrijstaand met een van de selectietechnieken. Verwerk eventueel een foto van jezelf in het affiche. Affiche

Nadere informatie

Workshop 11. Geef in als Naam: Cdhoes Breedte: 12 cm Hoogte: 12 cm. Klik op OK

Workshop 11. Geef in als Naam: Cdhoes Breedte: 12 cm Hoogte: 12 cm. Klik op OK Workshop 11 MicDigital Werken met tekst. In deze workshop gaan we werken met tekst. Tekst kan gebruikt worden in Photoshop om een affiche te maken, een wenskaart, menu enz. Wij gaan een CD hoes maken met

Nadere informatie

De PSP les vindt je hier: Did I See Myself. Benodigdheden

De PSP les vindt je hier:   Did I See Myself. Benodigdheden De PSP les vindt je hier: http://www.esmakole.nl/didiseemyself.htm Did I See Myself Deze les is gemaakt met CS6, maar kan goed met andere versies gemaakt worden Benodigdheden 4 of 5 Tubes 2 Maskers 1 Selectie

Nadere informatie

Photoshop Elements basis

Photoshop Elements basis Photoshop Elements basis Deel 1: Algemene inleiding De digitale camera? Fototoestellen o Compact camera s o Digitaal spiegel reflex Resolutie Megapixels Geheugen Foto formaten Het begrip PDF 1 Deel 2:

Nadere informatie

FilmPoster Opdracht, Filmposter Poster Formaat; Selectietechnieken: Compositie Snelle selectie

FilmPoster Opdracht, Filmposter Poster Formaat; Selectietechnieken:  Compositie Snelle selectie FilmPoster Opdracht, Filmposter Maak een Affiche voor een film... Maak de verschillende personen vrijstaand met snelle selectie en magnetische lasso en plaats ze in een compositie met tekst. Poster Zoek

Nadere informatie

Portretten Retoucheren

Portretten Retoucheren Portretten Retoucheren Opdrachten: 1. Make over Zoek een foto van een persoon waarbij je de rimpels gaat verminderen. Gebruik de twee gereedschappen: Retoucheerpenseel en Reparatie. 2. Glamour Zoek een

Nadere informatie

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie.

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie. Inhoud selecteren... 2 gereedschap; toverstaf ... 3 gereedschap; magnetische lasso ... 6 gereedschap quick selection < w>... 8 Een selectie hergebruiken... 9 meerdere selecties selecteren... 9 selecteren

Nadere informatie

werken met selecties (expert modus)

werken met selecties (expert modus) les 5 werken met selecties (expert modus) Werken met selecties U kunt onderdelen uit foto's selecteren om daar bijvoorbeeld correcties op toe te passen. Daarnaast kunt u selecties kopiëren en plakken,

Nadere informatie

Achtergrond en foto - blz 1

Achtergrond en foto - blz 1 http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/photoshop-background/ Achtergrond en foto De foto wordt gebruikt en omgezet in een achtergrond. Er wordt gebruik gemaakt van de gereedschappen Selectiekader

Nadere informatie

Een doorzichtige wereldbol

Een doorzichtige wereldbol Een doorzichtige wereldbol Om een wereldbol te maken gaan we eerst een wereldkaart in Photoshop bewerken om daarna in Illustrator er een bol van te maken. Als we een doorzichtige wereldbol hebben, plaatsen

Nadere informatie

Water reflectie maken

Water reflectie maken http://www.photoshopstar.com/photo-effects/realistic-water-reflection-effect/ Water reflectie maken Nodig: kasteel afbeelding Stap 1 Open afbeelding met kasteel; deze afbeelding is nogal groot; we passen

Nadere informatie

http://www.pxleyes.com/tutorial/photoshop/1439/create-a-wrong-fruit-collage.html Fruitcollage Er wordt gebruik gemaakt van volgende gereedschappen: Verplaatsen, Kloonstempel, Gum, Doordrukken, Penseel,

Nadere informatie

DEEL 1. Voorwoord Over dit boek en de auteurs...ix

DEEL 1. Voorwoord Over dit boek en de auteurs...ix Voorwoord Over dit boek en de auteurs...............................ix DEEL 1 Basisvaardigheden. Situering van Photoshop binnen de grafische sector..............5 Het werkgebied..........................................7

Nadere informatie

http://www.graphix1.co.uk/2010/09/23/photoshop-tutorial-out-of-bounds-sketch/

http://www.graphix1.co.uk/2010/09/23/photoshop-tutorial-out-of-bounds-sketch/ http://www.graphix1.co.uk/2010/09/23/photoshop-tutorial-out-of-bounds-sketch/ Schetsen Nodig: afbeelding met vlinder ; notebookpaper ; stukje afgescheurd papier ; hand Gebruik je andere afbeeldingen dan

Nadere informatie

Een Panoramafoto maken Twee of meerdere foto s aan elkaar plakken.

Een Panoramafoto maken Twee of meerdere foto s aan elkaar plakken. Workshop 10 Micdigital Deel 1. Een Panoramafoto maken Twee of meerdere foto s aan elkaar plakken. In deze workshop gaan we twee foto s aan elkaar plakken en de helderheid aanpassen. Soms wil je van een

Nadere informatie

Opdracht - Digitale fotografie - Basis Oefening Kennismaking Photoshop Elements 7 op windows

Opdracht - Digitale fotografie - Basis Oefening Kennismaking Photoshop Elements 7 op windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie - Basis Oefening Kennismaking Photoshop Elements 7 op windows Lagen oefening Basis Tip: Vink steeds de 'checkbox' aan wat je al hebt gedaan,

Nadere informatie

Les15 Kaartje maken Filters gebruiken

Les15 Kaartje maken Filters gebruiken Les15 Kaartje maken Filters gebruiken Eerste opdracht 1) Bestand openen : Menu Bestand Openen, open de beginfoto van deze de afbeelding les15 bloemenmand.jpg Werk op kopie van foto = CTRL+J, je bekomt

Nadere informatie

Paasachtergrond tekenen

Paasachtergrond tekenen http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/super-cute-easter-wallpaper-illustration-tutorial/ Paasachtergrond tekenen Stap 1 Nieuw Photoshop document (Ctrl + N). De grootte is niet zo belangrijk, witte

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Sneeuw globe maken.

Sneeuw globe maken. http://graphicssoft.about.com/od/photoshop/l/blsnowglobe1.htm Sneeuw globe maken 1.) Nieuw document: 400 x 500 pixels, 72 ppi, witte achtergrond. Werk je met een groter document dan zal je in de loop van

Nadere informatie

Rode ogen verwijderen CS2

Rode ogen verwijderen CS2 Rode ogen verwijderen CS2 Gebruikte technieken: Duplicaat foto, gereedschap rode ogen verwijderen, Penseel en de penseel overvloeimode, Optie Vervagen, Opslaan als => Jpeg formaat. Met het gereedschap

Nadere informatie

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen  Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf 1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met eigen foto, spiegeling, officiële logo, informatie over je abonnement en een passende achtergrond. Google, Zoekhulpmiddelen In Photoshop

Nadere informatie

Onze eigen scrap maken

Onze eigen scrap maken http://www.mosaicale.com/graphic/photoshop/page_tuts28/scrap.html Onze eigen scrap maken Nodig : enkele foto's naar keuze Papier achtergrond 1) Nieuw document =128 x 128 px, witte achtergrond. Bewerken

Nadere informatie

BEWERKINGEN verzameling deel 1

BEWERKINGEN verzameling deel 1 PS.01 Bewerkingen verzameling deel 1 1-17 BEWERKINGEN verzameling deel 1 Afbeeldingen op Internet, die niet te downloaden zijn, toch kopiëren. Maak een printscreen van het scherm, waarbij de afbeelding

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Fotobewerking op de computer ISBN

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Fotobewerking op de computer ISBN Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Hoe werkt u met dit boek?... 9 De website bij het boek... 10 Toets uw kennis... 10 Voor docenten... 10

Nadere informatie

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html Rooster Deze foto werd gebruikt in de hoogste resolutie. En dit is het einderesultaat: Het is heel belangrijk van

Nadere informatie

Deze Workshop is gemaakt in Photoshop 7, maar kan natuurlijk evengoed in Photoshop CS gemaakt worden.

Deze Workshop is gemaakt in Photoshop 7, maar kan natuurlijk evengoed in Photoshop CS gemaakt worden. Workshop 13 MicDigital Foto s een andere, betere achtergrond geven We gaan met deze workshop de gereedschappen die we van Photoshop kennen eens opfrissen. In deze workshop gaan we twee foto s samenvoegen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 9

Inhoudsopgave. Inleiding 9 Inhoudsopgave Inleiding 9 1. De Organizer 11 1.1 Adobe Photoshop Elements 12 1.2 De Organizer 12 1.3 Het taakvenster verbergen of tonen 13 1.4 Formaat miniaturen wijzigen 13 1.5 Foto s binnenhalen in de

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Handleiding Paint

Inhoudsopgave: Handleiding Paint lesmateriaal Inhoudsopgave: 1. Inleiding... 2 2. Verplichte vaardigheden... 2 3. Paint openen... 3 4. Uitleg:... 3 A. De belangrijkste menu-opties... 4 B. De Werkset gereedschappen... 4 C. Kleurenset...

Nadere informatie

Tekenen met Floorplanner

Tekenen met Floorplanner Overzicht Het scherm 1. Zoom 2. Opslaan 3. Verdieping tab 4. Undo / Redo 5. Constructiemenu 6. Bibliotheek 7. Tekenvlak Eigenschappenmenu s De plattegrond wordt opgebouw uit verschillende elementen: ruimtes,

Nadere informatie

Workshop 21. Curven tekenen.

Workshop 21. Curven tekenen. Workshop 21 MicDigital Curven tekenen. Logo s en webkop ontwerpen Voor je website heb je een kop, een header nodig. Dit kan je makkelijk in Photoshop aanmaken. We gaan zo n webkop maken en leren een curve,

Nadere informatie

Animatie toevoegen aan een achtergrondafbeelding. We gebruiken een niet te grote achtergrondafbeelding, anders wordt het gifbestand te groot.

Animatie toevoegen aan een achtergrondafbeelding. We gebruiken een niet te grote achtergrondafbeelding, anders wordt het gifbestand te groot. Animatie toevoegen aan een achtergrondafbeelding. We gebruiken een niet te grote achtergrondafbeelding, anders wordt het gifbestand te groot. Deze passieflora is 335 x 300 pixels (72pixels/inch) Dan willen

Nadere informatie

Een panoramafoto maken in Photoshop CS2

Een panoramafoto maken in Photoshop CS2 Een panoramafoto maken in Photoshop CS2 Marc Cielen - Versie 1.0 - Februari 2006 - Alle foto s en illustraties: marc-en-ciel Alles uit deze uitgave mag vrij verspreid en gekopieerd worden, mits vermelding

Nadere informatie

1. Nieuw document openen: 600 x 600 pix, RGB, 300 dpi, Transparante achtergrond.

1. Nieuw document openen: 600 x 600 pix, RGB, 300 dpi, Transparante achtergrond. http://www.dwphotoshop.com/photoshop/dragon_wing_jewelry.php Draak met Vleugels Juweel Deel 1: De Vleugels 1. Nieuw document openen: 600 x 600 pix, RGB, 300 dpi, Transparante achtergrond. 2. Nieuwe laag,

Nadere informatie

Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het

Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het werkgebied van InDesign kent zodat u de krachtige mogelijkheden

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie