juli 14 Steeds beter te zien hoe het wordt Wijkcoach als bruggenbouwer bij onderlinge contacten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "juli 14 Steeds beter te zien hoe het wordt Wijkcoach als bruggenbouwer bij onderlinge contacten"

Transcriptie

1 juli 14 Steeds beter te zien hoe het wordt Het nieuwe Provi wordt beetje bij beetje realiteit. Het is al goed zichtbaar hoe de eerste zorgwoningen eruit gaan zien. We lopen, fietsen en rijden al over nieuwe wegen. De kopers van de eerste marktwoningen kijken uit naar hun nieuwe woning. En op een kavel is de eigenaar begonnen met de bouw van zijn/haar droomhuis. De omvorming van Providentia is in volle gang. Dat brengt nieuwe aandachtspunten met zich mee. Wijkcoach als bruggenbouwer bij onderlinge contacten Nu de eerste koopcontracten zijn getekend en de bouw van de eerste marktwoningen na de bouwvakvakantie begint, krijgen medewerkers van de woonzorgafdelingen meer nadrukkelijk een taak in de contacten tussen onze bewoners en de nieuwe buren. Simone Kuilder vervult hierin een speciale rol als wijkcoach. Wie is Simone en wat is haar taak? Wat is je achtergrond? Ik werk sinds 2009 in buitenhuis Hofpad in Leende. Ik ben toen ook lid geworden van ons platform Sociale Participatie en in 2012 rondde ik de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening af. Mijn afstudeerproject ging over sociale netwerken van mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb zodoende meegedacht in de projectgroep Omgekeerde Integratie (inclusie) die gevraagd is hoe te zorgen en te borgen dat onze bewoners daadwerkelijk maatschappelijk partici peren in de nieuwe wijk. De aanstelling van een wijkcoach was één van de aanbevelingen. Wat doet een wijkcoach? Ik ga een ondersteunende en verbindende rol spelen tussen onze bewoners, onze medewerkers, de nieuwe buren en passanten. De nieuwe omgeving doet een ander beroep op de competenties van medewerkers. Hoe leg je contacten met nieuwe mensen en hoe begeleid je die contacten? Waar liggen kansen? Ik zal bijdragen aan een bijscholing (red: volgens de methode Active Support, in het najaar te starten) die medewerkers helpt om zulke nieuwe vragen aan te pakken. Daarnaast ben ik voor de nieuwe buren en belangstellenden voor de marktwoningen het eerste aanspreekpunt voor vragen over bijvoorbeeld epilepsie en/of over onze bewoners. Als wijkcoach ben ik bruggenbouwer, initiator en aanspreekpunt voor allen in de wijk. Een ieder is van harte uitgenodigd om Simone Kuilder te benaderen met praktische vragen, opmerkingen, ideeën of problemen rond omgekeerde integratie : KuilderS@kempenhaeghe.nl Wat vind je het leukst aan je nieuwe taak? Op Hofpad geniet ik enorm van interacties tussen onze bewoners en mensen uit het dorp. Mooi en inspirerend om te zien hoe onze bewoners hiervan leren en zich ontwikkelen. Ik hoop deze ervaringen ook op het nieuwe Provi te gaan meemaken. Wat zijn je eerste stappen als wijkcoach? Ik begin met het maken van een informatiepakket voor de bewoners van de particuliere woningen. Daartoe doe ik eerst een klein onderzoek naar hun informatiebehoefte.

2 Hoogste punt eerste zorgwoningen in plan De Vrije Ruimte van Terreininrichting en infrastructuur Het blijft nog even rommelig Op donderdag 15 mei werd het bereiken van het hoogste punt van de bouw van de eerste zorgwoningen gevierd. Onder het genot van een frietje en een drankje werden de bouwers bedankt voor de inspanningen tot nu toe, en veel succes gewenst bij de verdere afronding van de eerste gebouwen. Vervolgens was er gelegenheid voor bewoners en medewerkers om de zorgwoningen in aanbouw van binnen te bekijken. Inmiddels schiet de bouw aardig op, deze eerste zorgwoningen worden rond het einde van dit jaar opgeleverd. Daarna start de bouw van de tweede fase van de zorgwoningen. In totaal komen er zo n 176 wooneenheden voor cliënten, verspreid over zes clusters. De wegen rondom het groene hart - het Dokter Ruttenpark - zijn inmiddels aangelegd. De nieuwe toegangsweg naar de Albertlaan is geasfalteerd. Hiermee is een groot deel van de hoofdinfra structuur klaar. Maar er staat nog veel te gebeuren waardoor het terrein er nog een tijdje rommelig blijft uitzien. De aanleg van de subwegen, fiets- en wandelpaden volgt en vanaf september 2014 zetten de nutsbedrijven het terrein enige tijd op zijn kop. Endinet legt de gas leidingen, Brabant Water de waterleidingen, Enexis de elektriciteitsleidingen en HSL de glasvezelkabels. In verband met de extra veiligheidsmaatregelen, worden (nieuwe) wegen wellicht weer deels afgezet met bouwhekken. De aanleg van de nutsvoorzieningen is niet alleen complexer vanwege de veiligheids eisen. Ook het operationeel houden van de bestaande (zorg)voor zieningen compliceert het een en ander. Dat maakt de aanleg andere koek dan die in een nog onbewoonde nieuwe woonwijk! Om die reden heeft Enexis een extra coördinerende taak en hebben projectontwikkelaar CRA en Kempenhaeghe goede afspraken gemaakt met uitvoerende partijen om de veiligheid te borgen en snel te kunnen handelen bij eventuele calamiteiten of storingen. Ook de terreininrichting rondom de nieuwe zorggebouwen krijgt nog vorm. In het ontwerp hebben tuinafscheidingen, bergingen, terrassen, voetpaden en beplanting nu hun plek, passend in het beeldkwaliteitsplan en de wens om de zorggebouwen een huiselijke uitstraling te geven.

3 Nieuw leven voor het klooster Het meest beeldbepalende gebouw op Providentia is natuurlijk het klooster. Dit stamt uit 1927 en is als verpleeghuis voor mannen met epilepsie gebouwd door de broeders van de Heilige Joseph uit Heerlen. In de Tweede Wereldoorlog werd Huize Providentia ontruimd. De kinderen gingen naar Huize St. Jozef in Heel en de oudere patiënten naar Huize Savelberg in Koningslust. In het klooster kwam een school voor de Hitler Jugend. Van de bunker achter het klooster zijn de resten nu nog te zien. In de periode van de bevrijding richtten de Engelsen een veldhospitaal in het klooster in. 42 Engelse soldaten overleden er en vonden hun laatste rustplaats op het oorlogskerkhofje, nog altijd een apart deel van de begraafplaats op Providentia. Na de oorlog namen de broeders het klooster weer in gebruik. Vanaf dat moment kon dokter Rutten - al in 1942 benoemd tot geneesheer-directeur - zijn taak oppakken en groeide Providentia en later Kempenhaeghe verder uit. dagbestedingslokalen, kantoren, vergaderruimtes, horeca met zalen, een gezondheidscentrum en kleinschalige winkelvoorzieningen. De kapel blijft vanzelfsprekend gehandhaafd. Architect Satijnplus tekende niet alleen voor het ontwerp van de zorgwoningen, maar ook voor het kloosterplan dat een waardevolle bijdrage gaat leveren aan de levendigheid in de nieuwe wijk. Naar verwachting start begin 2015 de asbestsanering van het klooster waarna de gehele verbouwing begint die minstens een jaar zal duren. Bij de herontwikkeling van Providentia is behoud van het klooster altijd het uitgangspunt geweest. Er zijn diverse studies verricht naar mogelijke invullingen. Uiteindelijk is gekozen voor een combinatie van

4 Voorzieningen Samen genieten van het buitenleven! Ruimte creëren voor ontmoetingen is één van de kernpunten bij de ontwikkeling van de nieuwe wijk. Om interactie te faciliteren tussen onze bewoners, de nieuwe buren en passanten zijn voorzieningen onmisbaar. In en rond het klooster In en rond het klooster wordt gedacht aan kleinschalige horeca, een theaterzaaltje, een baklokaal, een vergadercentrum, een winkeltje et cetera. Deze voorzieningen zullen niet alleen voor onze bewoners, hun familie en personeel inzetbaar zijn, maar ook een aantrekkende werking hebben op de nieuwe buren. Maar primair zijn ze bedoeld voor dagbesteding en vrijetijdsbesteding van onze bewoners en daarom kunnen ze vanuit de budgetten hiervoor worden bekostigd. Eventuele opbrengsten zullen terugvloeien naar de organisatie van de dagbesteding. Dagelijks leven Hierbij gaat het om voorzieningen waaraan ook de nieuwe buren behoefte (kunnen) hebben. Denk aan een gezondheids- en sportcentrum en vervoer. Deels kunnen we dit type voorzieningen uitbouwen vanuit al bestaande, zoals uitbreiding van het huidige spreekuur van huisarts en tandarts. Deels is dit type enkel haalbaar op basis van een sluitende business case. Buitenleven De basisinrichting van het terrein - het groen, de wegen, de paden, de straatverlichting - valt onder de verantwoordelijkheid van de projectontwikkelaar. Maar het stimuleren van omgekeerde integratie/ontmoetingen vraagt om meer. De boerderij krijgt een centrale functie in het creëren van ontmoetingen buiten, met een evenemententerrein en een natuurspeelplek nabij. Ruimte om te spelen en te bewegen en de natuur te ontdekken en te beleven krijgt bovendien vorm in een vrij door het gebied slingerend rolstoeltoegankelijk struin- en natuurpad. Het plaatsen van oefen- en belevingselementen aan dit pad stimuleert bewegen en beleven in de buitenlucht. Voor de realisatie van dit type elementen is een subsidie aangevraagd bij de Vriendenloterij. Filmopnames op de boerderij Op woensdag 18 juni was de boerderij omgetoverd tot een echte filmset. Om de subsidieaanvraag bij de Vriendenloterij kracht bij te zetten, is een filmpje gemaakt ter toelichting van de beoogde omgekeerde integratie/ontmoetingen. Drie uur aan gemaakte opnames worden gemonteerd tot een 2,5 minuten durend voorlichtingsfilmpje. Begin 2015 weten we of de subsidieaanvraag wordt gehonoreerd. Het filmpje zal ook benut worden als algemeen voorlichtingsmateriaal. Het was hard werken, maar bovenal heel gezellig!

5 Bomen over de bomen Soms lijkt een boom de meest lastige plant op aarde. Je hoort wel eens: Je hebt er vier keer per jaar last van. Tijdens de bloei vallen de bloesemblaadjes, dan volgt het ongedierte - processierups, luis. In de zomer neemt de boom licht weg en in de herfst valt het blad af. Dan heb ik het nog niet over dennenappels en eikels die lastig zijn voor mensen in een rolstoel. Maar toch: We kunnen bomen niet missen. Ook niet op Providentia waar ze een belangrijke factor vormen binnen de planontwikkeling. Dankzij bomen kunnen wij prettig verblijven. Bomen vangen fijnstof op en geven schaduw op warme dagen. Diersoorten die we graag zien, zoals eekhoorns, wonen in bomen. Ook produceren bomen zuurstof, onmisbaar voor mens en dier. In de nieuwe wijk willen we waardevolle bomen behouden. Ruim 400 bomen zijn daarom precies ingemeten en op kaart gezet. Voor elke geïnventariseerde boom is de waarde en de gezondheid vastgesteld. Als de bouwplannen knellen met de bomeninventarisatie doorlopen we drie stappen: - Kan de boom worden verplaatst? Nee? - Kan het bouwplan redelijkerwijs worden aangepast? Nee? - Kan/mag de boom worden gekapt? Nee? Dan moet het bouwplan toch worden aangepast; zo zijn al wegen verlegd en woonblokken verzet. Een boom kun je niet zomaar verplaatsen. Hij mag niet te groot zijn. Met een boom tot een jaar of 40 lukt het meestal wel. Maar daar gaat een jaar van voorbereiding aan vooraf. Die voorbereiding begint met het rondgraven van de boom vanaf 90 centimeter van de stam. In de geul komt speciale bomengrond waarin de wortels opnieuw kunnen wortelen. Een jaar later graven we de boom op 120 centimeter vanaf de stam uit en verplanten we hem. Op de nieuwe plek krijgt de boom twee jaar lang extra water en voeding. Ook het kappen van een boom gebeurt niet zomaar. Dat is aan regels gebonden. Als het onmogelijk is om een boom te behouden, vragen we een kapvergunning aan. Die wordt getoetst door de gemeente en over de schouders kijkt de IVN hierin mee. Bij verlening van de kapvergunning mag de boom volgens de voorwaarden van de flora- en faunawet worden gekapt. Dus niet tussen 20 maart en 20 juli. En niet als er een nest in de boom zit. Op Providentia staan jammer genoeg meerdere bomen die niet meer gezond zijn. Deze zijn niet opgenomen in de lijst van waardevolle bomen, maar toch voelt het als een verlies ze te moeten kappen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de rode beuken aan de laan richting de begraafplaats. Inspanningen van de medewerkers van de Groenvoorziening en inschakeling van een externe boomspecialist hebben niet geholpen om de slechte gezondheid van deze beuken te keren. Ze worden (deels) gekapt. Gelukkig is het wel mogelijk om de grond uit te graven en aan te vullen met nieuwe voedselrijke grond waarin nieuwe gezonde rode beuken komen. Maar het duurt een flink aantal jaren voordat de laan haar lommerrijke aanblik terug heeft. Om onze bomen gezond te houden in de bouwperiode, bevat de overeenkomst met de projectontwikkelaar vele bepalingen. Zo mag er onder de kroon van de boom niet worden gegraven, geen grond worden opgehoogd en niet met machines worden gereden. We zien daar streng op toe. Omdat we er niet aan ontkomen sommige bomen te kappen, planten we ter compensatie nieuwe. We compenseren in zeer ruime mate. Op de akkers achter de boerderij zijn al twee nieuwe stukken bos geplant. Al met al streven we naar een mooie groene omgeving waar we nog jaren van de bomen en van de andere natuur kunnen genieten. Peter Geurts, coördinator Groenvoorziening

6 Vleermuizen Batman gesignaleerd Ook dieren wonen graag op Providentia! Konijntjes, verschillende vogelsoorten, een kerkuil en vleermuizen worden beschermd tegen de gevolgen van de bouw. Een ware Batman heeft recent een nachtelijke inventarisatie van de vleermuizen verricht. In de spouwmuren van Jonckheit, Klaver en Bongerd zijn verblijf- en broedplaatsen ontdekt door expert Regelink Ecologie & Landschap. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Daarom is het nodig een vervangende huisvesting voor de dieren te realiseren voordat de sloop van de paviljoenen begint. Aan de gevels van de nieuwe gebouwen hangen begin 2015 speciale vleermuiskasten. Het open zetten van de spouwen van de oude paviljoens stimuleert de vleermuizen om gebruik te gaan maken van hun nieuwe onderkomens. De Vrije Ruimte van op Facebook Social media gelden tegenwoordig als regulier communicatiekanaal. Ook in de communicatie over de nieuwe wijk gebruiken we deze. Zo bericht projectontwikkelaar CRA Vastgoed vooral over ontwikkelingen rondom de marktwoningen op facebook.com/devrije.ruimtevan Pas als officieel is vastgesteld dat de spuwen leeg zijn, mogen, naar verwachting in het voorjaar van 2015, Jonckheit en een deel van Klaver en Bongerd worden gesloopt. Aldaar wordt dan gestart met de tweede fase in de bouw van de zorgwoningen (Z4, Z5, Z6). De op Providentia aangetroffen dwergvleermuis is zo klein dat deze in een luciferdoosje past. De vleermuis is ongevaarlijk voor mensen. Hij vliegt boven de 2 tot 3 meter, uitsluitend bij schemer of duisternis en bij een buitentemperatuur boven de 10 C. Op facebook.com/werkinuitvoeringkempenhaeghe zijn vooral berichten te volgen over de lopende en aanstaande werkzaamheden op het terrein. Beide pagina s zijn nog maar net opgezet. Zoek ze beide op, like ze en blijf zo op de hoogte!

7 Voorbereiding verhuizing Als de eerste zorgwoningen eind dit jaar worden opgeleverd, zijn ze voorzien van vloer- plafond- en wandafwerkingen, maar is er nog geen stoffering en meubilering. Pas als de inrichting klaar is, begint de verhuisstroom. Die wordt nu al voorbereid. Inmiddels is van elke bewoner bekend waar deze gaat wonen. Ook komt er zicht op de samenstelling van de teams en komt de overgangsfase in beeld. Deze overgangsfase, waarin een deel van de bewoners tijdelijk woont in de resterende paviljoens, is nodig omdat op de plek van het huidige Bongerd 1 en 2 en op de plek van Klaver de tweede fase van de nieuwe zorgwoningen is gesitueerd. Pas als deze is voltooid hebben al onze bewoners een nieuwe woning. Naast deze logistiek is er nog een praktische inventarisatie: die van alle huidige inventaris die meeverhuist en die van nieuw aan te schaffen spullen. Ook een mega klus! Nieuwe werkplekken voor (bijna) alle zorgmedewerkers De nieuwe zorgwoningen betekenen niet alleen een nieuwe woonplek voor alle bewoners, maar ook een nieuwe werkplek voor de bijna 450 woonzorg- en dagbestedingsmedewerkers die op Providentia werken. Alleen de medewerkers van woonzorgafdeling Jonckheit en van dagbestedingsafdeling Het Werk verhuizen samen met de bewoners die onder hun hoede vallen als geheel naar de nieuwe zorgwoning Z1. Een projectgroep heeft een aanpak ontwikkeld om te komen tot een objectieve wijze volgens welke alle andere zorgmedewerkers een nieuwe werkplek aangeboden krijgen. Daarbij is vanzelfsprekend de expertise van de afdeling Personeel & Organisatie van Kempenhaeghe betrokken en zijn ook referentiebezoeken gepleegd bij collega- instellingen die zo n transitie hebben meegemaakt. Na diverse afwegingen, is men tot zes te doorlopen stappen gekomen: 1. Het bepalen van de financiële ruimte per nieuw zorgcluster. 2. Het bepalen van een profiel per zorg-/dagbestedingscluster voor wat betreft de aard en intensiteit van de zorgvragen en de algemene organisatie van het beantwoorden hiervan. 3. Het organiseren van een belangstellingsregistratie van mede werkers voor het totale plan. 4. Het indelen (door een centrale commissie) van de mede - werkers, waarbij onder andere percentage-dienstverband, man-/vrouw verdeling, leeftijd- en ervaringsopbouw en persoonlijke competenties zijn gewogen. 5. Het (individueel) bespreken van de resultaten/uitkomsten met medewerkers. 6. Finetuning om tot een eindresultaat te komen. In dit geheel is de intentie meegenomen zo veel mogelijk bewoners in hun nieuwe huisvesting een bekend gezicht te laten aantreffen. De eerste vijf stappen zijn inmiddels voorspoedig verlopen. De fine tuning met daarbij ook de aanpak van de overgangsfase - waarin een deel van de bewoners wel de huidige woonafdeling verlaat, maar nog niet gelijk verhuist naar de definitieve plek - vraagt nog om de laatste puntjes op de i.

8 Betrokkenen bij de bouw Niet alleen vanuit de projectontwikkelaar en de bouwers wordt de nieuwbouw op Providentia gemanaged. Meerdere Kempenhaeghe-medewerkers helpen de bouw in goede banen te leiden. Remco Duin Bouwkundige Remco Duin is sinds 2013 projectleider Providentia. Ik geef samen met Hilke Huysinga binnen Kempenhaeghe leiding aan de dagelijkse gang van zaken van het project. Het is mijn taak de kwaliteit van de zorgwoningen en de terreininrichting te bewaken in relatie tot de gemaakte afspraken. Ik begeleid deelprojecten tijdens de uitvoering en bereid nieuwe plannen voor. Ik signaleer en bespreek afwijkingen en zorg voor de communicatie met en tussen belanghebbenden legt Remco uit. Hilke Huysinga Hilke Huysinga is sinds 2008 manager projectontwikkeling Providentia. Ik heb bijgedragen aan de bestemmingsplanprocedure en aan de aanbesteding-/ selectieprocedure van de projectontwikkelaar. Nu richt ik me op de opzet en ontwikkeling van de voorzieningen, op het totaalplaatje van de terreininrichting en natuurontwikkeling en op de aansluiting en afstemming van de marktwoningen op het oorspronkelijke doel van het plan. Ook werk ik aan de hiermee samenhangende gebiedspromotie en communicatie. Pieter van Duppen Pieter van Duppen is manager Bouw binnen de Facilitaire Dienst van Kempenhaeghe. Vanuit die hoedanigheid ben ik intensief betrokken bij de bouw van de zorgwoningen. Ik overleg doorlopend met managers van de zorgclusters en stem de eisen en wensen vanuit de zorg zo optimaal mogelijk af met de aannemer die de bouw uitvoert. Ik overleg dus ook veelvuldig met de aannemer en zie ik toe op de voortgang en de kwaliteit van hetgeen de aannemer neerzet. Ook beoordeel ik meer- minderwerken en leg ik die voorzien van een advies ter besluitvorming voor aan het interne kernteam. Alle formele zaken worden in de bouwvergadering besproken, namens Kempenhaeghe neem ik hieraan deel. In de eerste periode van de bouw was ik ook met collega s van onze afdeling Gebouwenservice Techniek en Groenvoorziening betrokken bij de controle van werkdocumenten van vooral de installaties, maar ook bijvoorbeeld het hang- en sluitwerk. Rob van de Velde Rob van de Velde is manager van de Facilitaire Dienst van Kempenhaeghe. Zodoende ben ik betrokken bij diverse werkgroepen die alle te maken hebben met de bouw van de zorgwoningen. Vanuit mijn rol probeer ik zoveel mogelijk waarde toe te voegen aan het totale project, gezien vanuit het brede facilitaire perspectief. Denk aan advisering rondom de inrichting, advies over de opzet van voorzieningen, toezien op juiste keuzes aangaande afwerkmaterialen en installaties et cetera, zodanig dat het toekomstig beheer en onderhoud op een verantwoorde wijze kan plaatsvinden. Verder verzorg ik samen met medewerkers de in- en verhuisorganisatie. Als de zorgwoningen eind dit jaar bouwkundig worden opgeleverd, moeten deze nog gereed worden gemaakt voor bewoning. Intensieve klussen, maar heel erg leuk om te doen. Sterkselseweg VE HEEZE Postbus AB HEEZE T (040) E info@kempenhaeghe.nl W 07/14/800 ex.

Plenair gedeelte 5 onderdelen. Sterkselse muzikale verrassing. Interactief gedeelte met stands. Vragen, opmerkingen

Plenair gedeelte 5 onderdelen. Sterkselse muzikale verrassing. Interactief gedeelte met stands. Vragen, opmerkingen Welkom & opening Plenair gedeelte 5 onderdelen Sterkselse muzikale verrassing Interactief gedeelte met stands Vragen, opmerkingen Afsluiting Programma plenair gedeelte: Verantwoording algemeen beleid en

Nadere informatie

Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten; woondroom voor betrokken burgers

Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten; woondroom voor betrokken burgers Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten; woondroom voor betrokken burgers Providentia als nieuw dorp: Burgerschap voor cliënten woondroom voor betrokke Op Providentia in Sterksel wonen mensen

Nadere informatie

Zorgwoningen feestelijk geopend

Zorgwoningen feestelijk geopend mei 15 Save the date! Open huis voor breed publiek Ontdek De Vrije Ruimte van Providentia 31 mei 2015 13.00-17.00 uur Zorgwoningen feestelijk geopend Onder het toeziend oog van ruim honderd genodigden,

Nadere informatie

Verhuizen en nieuwe buren

Verhuizen en nieuwe buren dec 14 Verhuizen en nieuwe buren Een mooi nieuw jaar komt eraan! Begin 2015 is het dan echt zover: de Fase 1 zorgwoningen worden opgeleverd en de eerste groep bewoners van Kempenhaeghe verhuist ernaartoe.

Nadere informatie

maart 14 WIE MOOI WIL ZIJN, Feestelijke start bouw

maart 14 WIE MOOI WIL ZIJN, Feestelijke start bouw maart 14 WIE MOOI WIL ZIJN, De werkzaamheden op Providentia zijn in volle gang. Dat zal niemand zijn ontgaan. Een groot deel van het terrein is afgezet met bouwhekken, er zijn wegen afgesloten en veel

Nadere informatie

Het beste uit jezelf

Het beste uit jezelf Het beste uit jezelf 2 3 Met elkaar bouwen aan het Huis van Philadelphia Philadelphia wil dat mensen met een beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom doen we ons werk

Nadere informatie

Inleiding. Begraafplaats bij Providentia in Sterksel

Inleiding. Begraafplaats bij Providentia in Sterksel Begraafplaats bij Providentia in Sterksel Inleiding In 1919 besloten de Broeders van de Heilige Joseph in Heerlen om in Sterksel een terrein te kopen voor de stichting van een nieuw verpleeghuis voor epileptici.

Nadere informatie

Transitie Maasveld Maastricht

Transitie Maasveld Maastricht Transitie Maasveld Maastricht Wonen / Zorgen / Werken / Multifunctioneel #transformatie - #gebiedsontwikkeling - #gehandicaptenzorg - #spreekuuromgeving Aan de rand van Maastricht, op de grens van stad

Nadere informatie

Joris bouwt! Aanleiding. Leefplein. Ruimte

Joris bouwt! Aanleiding. Leefplein. Ruimte Joris bouwt! Zorg Aanleiding Goede dag meneer, goede dag mevrouw, wat kan ik voor u doen? Wilt u misschien een kopje koffie? Neemt u vast plaats in het grandcafé of op het terras. Het zonnetje schijnt

Nadere informatie

juli 13 DE BOUW BEGINT!

juli 13 DE BOUW BEGINT! juli 13 DE BOUW BEGINT! Wie het een beetje in de gaten heeft gehouden heeft vast gezien dat er al diverse werkzaamheden op Providentia hebben plaatsgevonden. Richting Bongerd en in de buurt van de boerderij

Nadere informatie

nov 12 Nieuw dorp stap voor stap concreter Woonsferen stap verder uitgewerkt

nov 12 Nieuw dorp stap voor stap concreter Woonsferen stap verder uitgewerkt nov 12 Nieuw dorp stap voor stap concreter Zo n anderhalf jaar geleden is het nieuwe bestemmingsplan voor het instellingsterrein Providentia na het doorlopen van diverse procedures definitief geworden.

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: Onderwerp Vragen inzake onderwerp ex artikel 3.2 van het Reglement van Orde betreffende Providentia te Heeze-Leende Vragen van het lid van Provinciale Staten Mevrouw

Nadere informatie

Achter de schermen. Projectgroep en werkgroepen. Andere overleggen

Achter de schermen. Projectgroep en werkgroepen. Andere overleggen november-december 2014 Bouwbrief 8 Herontwikkeling locatie De Wissel Achter de schermen De verbouw van de locaties t Rond 1, 3, 7, en 9 gaat razendsnel; als je een week niet hebt gekeken herken je het

Nadere informatie

Verslag en afspraken overleg Klankbordgroep Grevenstraat e.o.

Verslag en afspraken overleg Klankbordgroep Grevenstraat e.o. Verslag en afspraken overleg Klankbordgroep Grevenstraat e.o. Datum: 21 december 2017 Agenda: 1. Opening 2. Terugkoppeling koude opnames 3. Uitgangspunten (technisch en sociaal) 4. Verslag vorige bijeenkomst

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING MOGELIJKE OPLOSSINGEN. GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE

INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING MOGELIJKE OPLOSSINGEN. GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE BRUG DE STUW INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 2 MOGELIJKE OPLOSSINGEN GEN...4 Drie opties Draagvlak voor keuze 3 UITWERKING VOORKEUROPTIE ROPTIE...7 Locatie Kostenraming Planning 4 FINANCIERING...8 2 1 INLEIDING

Nadere informatie

Bewonersavond Bosveld druk bezocht

Bewonersavond Bosveld druk bezocht jaargang 1 nummer 1 In dit nummer Bewonersavond druk bezocht Start werkgroep Werkgroep praat en denkt mee Werkzaamheden renovatie Wisselwoning Planning Bewonersinbreng aanbesteding Huurverhoging na renovatie?

Nadere informatie

(Bouw)plannen en de Flora- en faunawet

(Bouw)plannen en de Flora- en faunawet (Bouw)plannen en de Flora- en faunawet Inleiding Bijna overal in Nederland komen beschermde soorten planten en dieren voor. Bekende voorbeelden zijn een vleermuiskolonie in een te slopen of renoveren gebouw,

Nadere informatie

Help, een wooncoöperatie!

Help, een wooncoöperatie! Help, een wooncoöperatie! Naar een nieuw segment op de woningmarkt Tineke Lupi, (Platform31) Hanno van Megchelen (Coöperatie Roggeveenstraat) Richelle Krens (Haag Wonen) en Ludolf de Boer (Gemeente Den

Nadere informatie

Bijlage 4b. Communicatie en participatie

Bijlage 4b. Communicatie en participatie Bijlage 4b Communicatie en participatie INHOUD 1 Op weg naar een Definitief Ontwerp voor Kerckebosch... 3 2 Informeren en betrekken... 3 3 Participatie... 4 Communicatie en participatie 2 Op weg naar een

Nadere informatie

Notitie flora en fauna

Notitie flora en fauna Notitie flora en fauna Titel/locatie Projectnummer: 6306 Datum: 11-6-2013 Opgesteld: Rosalie Heins Gemeente Baarn is voornemens om op de locatie van de huidige gemeentewerf een nieuwe brede school ontwikkelen.

Nadere informatie

Nieuwbouwplan De Koekoek

Nieuwbouwplan De Koekoek Sprang-Capelle Nieuwbouwplan De Koekoek S Daar waar gemoedelijkheid, tevredenheid, wonen en werken, inspanning en ontspanning hand in hand gaan. Dát is wonen in de gemeente Sprang-Capelle, met de vele

Nadere informatie

Busbaan langs de Kruisvaart

Busbaan langs de Kruisvaart Busbaan langs de Kruisvaart Onderzoek Flora en Fauna Opdrachtgever ITC Utrecht B.V. De heer P. van Sterkenburg Ondertekenaar Movares Nederland B.V. ir. W.J. Arnold Kenmerk D83-WAR-KA-1200532 v1.0 - Versie

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking 1 Er zíjn in zorg Ieder mens is uniek. Mensen met een verstandelijke beperking hebben vaak wat meer hulp nodig om hun eigen,

Nadere informatie

Quickscan. Een. Projectnummer 018. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Scholtenhagenweg 10

Quickscan. Een. Projectnummer 018. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Scholtenhagenweg 10 Quickscan natuuronderzoek ivm bestemmingsplan en ontwikkelingen Bellersweg 13 Hengelo Een inventarisatie van beschermde flora en fauna Haaksbergen 9 juli 2013 Rapportnummer 0128 Projectnummer 018 Opdrachtgever

Nadere informatie

Q&A informatiebijeenkomst woensdag 9 november 2016

Q&A informatiebijeenkomst woensdag 9 november 2016 Q&A informatiebijeenkomst woensdag 9 november 2016 Op dit moment zijn we druk met de voorbereidingen voor het eerste nieuwe gebouw op Het Dorp. Als u regelmatig op Het Dorp komt, gaat u daar iets van merken.

Nadere informatie

Voor beide soorten aanbouwen geldt dat Woonlinie geen vergoedingen verstrekt voor het aanbrengen en/of verwijderen ervan.

Voor beide soorten aanbouwen geldt dat Woonlinie geen vergoedingen verstrekt voor het aanbrengen en/of verwijderen ervan. KLUSWIJZER 11 Zelf een aanbouw plaatsen Woont u naar uw zin, maar wilt u toch meer ruimte in de woning? Als verhuizen voor u geen optie is, kan een aanbouw uitkomst bieden. U kunt bijvoorbeeld de wasmachine

Nadere informatie

Jouw thuis vind je bij Daelzicht

Jouw thuis vind je bij Daelzicht Jouw thuis vind je bij Daelzicht Kijk voor de mogelijkheden en het complete woningaanbod op onze nieuwe woonsite www.daelzicht.nl/wonen en zoek de woning die bij jou past. Kennismaken met wonen Wonen bij

Nadere informatie

SCHOOLTUINEN MAHLERLAAN AMSTERDAM

SCHOOLTUINEN MAHLERLAAN AMSTERDAM FLORA- EN FAUNADOSSIER SCHOOLTUINEN MAHLERLAAN AMSTERDAM 3 maart 2014 dr. M. Kuiper NatuurBeleven bv. Oostermeerkade 6 1184 TV Amstelveen 020-4727777 info@natuurbeleven.nl Inhoud 1. Aanleiding... 3 2.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. april 2019 BOUW. Lieve vrienden van St. Zo Mooi Wonen,

NIEUWSBRIEF. april 2019 BOUW. Lieve vrienden van St. Zo Mooi Wonen, Lieve vrienden van St. Zo Mooi Wonen, Voor jullie ligt de 7 e editie van de nieuwsbrief over de ontwikkelingen rondom ons woonhuis. De oplevering was begin april een feit en de meeste bewoners zijn inmiddels

Nadere informatie

Het nieuwe Kerckebosch met 6 Scheggen (buurten)

Het nieuwe Kerckebosch met 6 Scheggen (buurten) De belangrijkste opbrengst van de eerste meedenkbijeenkomst Klantenpanel Kerckebosch Vernieuwt 5 juli 0 Aan drie ronde tafels hebben meer dan 30 mensen meegedacht over de nieuwbouw in de eerste fase. Met

Nadere informatie

Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk

Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Betrokken mantelzorger(s) en/of sociaal netwerk Bronnen: Toolkit familieparticipatie, Poster goed verbonden, juridische aspecten van informele zorg, invoormantelzorg en exptertisecentrum mantelzorg Twee

Nadere informatie

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 0 T Inhoud 01 ouwmanagement 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 04 Initiatieffase bij nieuwbouw 05 Schetsfase bij verbouwing of nieuwbouw 06 Voorontwerp

Nadere informatie

Mekkelholt. Herontwikkeling. Mekkelholt is in beweging! > Lees nu meer over de verschillende deelprojecten

Mekkelholt. Herontwikkeling. Mekkelholt is in beweging! > Lees nu meer over de verschillende deelprojecten Herontwikkeling Mekkelholt > Lees nu meer over de verschillende deelprojecten Mekkelholt is in beweging! Verschillende plannen krijgen steeds meer vorm. In deze brochure informeren we u over welke ontwikkelingen

Nadere informatie

Nieuwe gymzaal in Kralingen

Nieuwe gymzaal in Kralingen Nieuwe gymzaal in Kralingen Waarom een nieuwe gymzaal in Kralingen? Gemeente Rotterdam stimuleert sporten en bewegen. Via Rotterdam Lekker Fit! zet de gemeente zich, samen met andere partijen, in voor

Nadere informatie

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen

Bouw zelf je eigen droomhuis. Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Bouw zelf je eigen droomhuis Woonstad Rotterdam maakt het mogelijk in het Oude Westen Inhoud 1. Inleiding 2. Van droom naar werkelijkheid: collectief particulier opdrachtgeverschap 3. Je eigen droomhuis

Nadere informatie

Het College van B. en W. en leden van de Raad van de Gemeente Nederweert. Postbus 2728 6030 AA Nederweert.

Het College van B. en W. en leden van de Raad van de Gemeente Nederweert. Postbus 2728 6030 AA Nederweert. Aan: Het College van B. en W. en leden van de Raad van de Gemeente Nederweert. Postbus 2728 6030 AA Nederweert. Van: 1) J.H.G. Kunnen. Nobellaan 9 6006 NP Weert Contactpersoon van de Bomenstichting voor

Nadere informatie

Jouw huis verdient een mooie badkamer.

Jouw huis verdient een mooie badkamer. Jouw huis verdient een mooie badkamer. Van harte gefeliciteerd met je nieuwe woning! De keuze voor een nieuwe woning is ingrijp end en spannend. Ten slot otte te kom t er heel wat kijken bij de in richti

Nadere informatie

Ecowieck in Ewijk. In deze folder leest u meer over de Ecowieck in Ewijk.

Ecowieck in Ewijk. In deze folder leest u meer over de Ecowieck in Ewijk. Ecowieck in Ewijk Ten westen van Beuningen, in de wijk Keizershoeve in Ewijk komt een gloednieuwe wijk, de Ecowieck. Er is hier ruimte voor maximaal 71 woningen. In deze folder leest u meer over de Ecowieck

Nadere informatie

Het doel van deze notitie is het inzichtelijk maken welke bomen in het plangebied aanwezig zijn en welke bomen kapvergunningplichtig zijn.

Het doel van deze notitie is het inzichtelijk maken welke bomen in het plangebied aanwezig zijn en welke bomen kapvergunningplichtig zijn. 1 INLEIDING Door Woonstad Rotterdam is aan Koenders & Partners adviseurs en procesmanagers bv opdracht verleend voor het uitvoeren van een inventarisatie van de aanwezige bomen ( bosbouwkundige opname

Nadere informatie

Nieuwsbrief - april 2012

Nieuwsbrief - april 2012 Nieuwsbrief - april 2012 WERKEN AAN GOEDE ZORG IN MOOIE GEBOUWEN Op de website hebben wij de rubriek Aan het woord geïntroduceerd. De mensen die werken aan de ontwikkeling van het landgoed vertellen over

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 September 2015

Nieuwsbrief 6 September 2015 Stichting In de Wingerd Gezinshuis In de Wingerd Hullenweg 6 Hullenweg 6 8191 LB Wapenveld 8191 LB Wapenveld secretarisindewingerd@gmail.com 038-3376189 www.indewingerd.nl indewingerd@gmail.com www.indewingerd.nl

Nadere informatie

Kwaliteitsjaarplan Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept. Samen aan de slag! Gewoon goede zorg

Kwaliteitsjaarplan Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept. Samen aan de slag! Gewoon goede zorg Locatie Reggersoord 3 en 4 Datum: augustus 2018 concept Samen aan de slag! Gewoon goede zorg 1 Voorwoord Dit is het kwaliteitsjaarplan van verpleeghuis Reggersoord (etages 3 en 4). Op beide etages zijn

Nadere informatie

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de toekomst zal onze samenleving er anders

Nadere informatie

Bouw uw toekomst samen met BouwTeam Oost

Bouw uw toekomst samen met BouwTeam Oost Bouw uw toekomst samen met BouwTeam Oost Over BouwTeam Oost Sinds 1999 is BouwTeam Oost actief in de bouw sector als bouwbedrijf, en profileert zicht sindsdien als een traditionele kwaliteitsbouwer. Met

Nadere informatie

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014

Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Toekomst Sluisweg verslag bewonersavond 13 mei 2014 Verslag van de bijeenkomst met de bewoners van de Sluisweg op dinsdag 13 mei 2014 om 19.30 uur in het EMS gebouw aan de Sluisweg 67 E. Aanwezigen: Van

Nadere informatie

Vleermuisonderzoek Locatie Zorgcentrum De Klaarbeek te Epe

Vleermuisonderzoek Locatie Zorgcentrum De Klaarbeek te Epe Vleermuisonderzoek Locatie Zorgcentrum De Klaarbeek te Epe projectnr. 181571 Definitief 1 oktober 2008 Opdrachtgever Woonzorg Nederland Business Unit Projectontwikkeling Postbus 339 1180 AH AMSTELVEEN

Nadere informatie

Handhaven Wet natuurbescherming. Eerste ervaringen

Handhaven Wet natuurbescherming. Eerste ervaringen Handhaven Wet natuurbescherming Eerste ervaringen Praktijkcongres Natuur in de omgevingsvergunning Programma RUD Utrecht in het kort Natuurtaken RUD Utrecht Hoe handhaven wij? Dilemma s uit de praktijk

Nadere informatie

Werken en dagbesteding

Werken en dagbesteding Werken en dagbesteding Leven zoals jij dat wilt Minke wil ervaring opdoen voor een baan in de bediening Ondersteund door SDW Welke informatie vind je in deze brochure? SDW helpt je verder pagina 3 Activiteiten

Nadere informatie

Kwaliteitsimpuls openbare ruimte Operalaan Hermitage Gebiedstoer en workshop 9 juli 2018

Kwaliteitsimpuls openbare ruimte Operalaan Hermitage Gebiedstoer en workshop 9 juli 2018 Kwaliteitsimpuls openbare ruimte Operalaan Hermitage Gebiedstoer en workshop 9 juli 2018 Welkom Operalaan/Hermitage Toekomstbeeld groene buitenruimte Welkom Gebiedstoer: verkenning Presentatie: aanvang

Nadere informatie

Raadsbrief rapport (bevings)bestendige zorg in de aardbevingsregio

Raadsbrief rapport (bevings)bestendige zorg in de aardbevingsregio Raadsbrief Verzenddatum 08-10-2018 : Behandeld door: Zaak: Joyce van der Waal 2018-028562 Mailadres: joyce.vanderwaal@middengroningen.nl Onderwerp: Raadsbrief rapport (bevings)bestendige zorg in de aardbevingsregio

Nadere informatie

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden

Bij antwoord datum, kenmerk en onderwerp vermelden Postadres Postbus 16200, 3500 CE Telefoon 030-286 11 12 Fax 030-286 10 33 www.utrecht.nl Aan de commissie voor Stad en Ruimte postbus 16200 3500 CE UTRECHT Behandeld door Marlies de Nijs, Wim Beelen Datum

Nadere informatie

Belanghoudersbijeenkomst

Belanghoudersbijeenkomst V e r s l a g Belanghoudersbijeenkomst Donderdag 17 november was u met ruim 30 andere genodigden aanwezig bij de belanghoudersbijeenkomst van Woningstichting Bergh. Een bijeenkomst waarbij wij graag twee

Nadere informatie

De boerderij wordt gerenoveerd en is daarmee weer een lust voor het oog. Voor zowel voorbijgangers als buurtbewoners.

De boerderij wordt gerenoveerd en is daarmee weer een lust voor het oog. Voor zowel voorbijgangers als buurtbewoners. Erve Oostermaet. Niet voor niets een gemeentelijk monument. Jarenlang al bepaalt de boerderij het beeld van deze prachtige omgeving. Drie partijen gaan Erve Oostermaet in ere herstellen. Maar wel met een

Nadere informatie

Renovatie kantoor Stedin te Utrecht (Nijverheidsweg 15)

Renovatie kantoor Stedin te Utrecht (Nijverheidsweg 15) Renovatie kantoor Stedin te Utrecht (Nijverheidsweg 15) Toelichting/onderbouwing bij herziene aanvraag kapvergunning, d.d. 4 juli 2017 Naar aanleiding van een eerder ingetrokken aanvraag voor een kapvergunning

Nadere informatie

Maak kennis met uw toekomstige buren! Voorspoedige verkoop De Beekse Bron. Start selectie aannemers en bouwpartners. De Beekse Bron Event.

Maak kennis met uw toekomstige buren! Voorspoedige verkoop De Beekse Bron. Start selectie aannemers en bouwpartners. De Beekse Bron Event. Nieuwsbrief De Beekse Bron Event. Maak kennis met uw toekomstige buren! Voorspoedige verkoop De Beekse Bron Een gevarieerde, aantrekkelijke en duurzame wijk Start selectie aannemers en bouwpartners Voorspoedig

Nadere informatie

Zienswijzennota gewijzigde vaststelling bestemmingsplan I Stratum buiten de Ring (Aalsterweg 241)

Zienswijzennota gewijzigde vaststelling bestemmingsplan I Stratum buiten de Ring (Aalsterweg 241) gemeente Eindhoven nnota gewijzigde vaststelling bestemmingsplan I Stratum buiten de Ring (Aalsterweg 241) Inleiding Het bestemmingsplan VI Stratum buiten de Ring 2004 (Aalsterweg 241) maakt de bouw van

Nadere informatie

Participatie Oost Boswinkel versie

Participatie Oost Boswinkel versie Bijlage 6 Participatie Oost Boswinkel versie 0.4 02-02-2017 Inleiding De wijk Oost Boswinkel wordt gesloopt en opnieuw opgebouwd. Er zijn twee verhuurders, de Woonplaats en Ons Huis. Globaal is de wijk

Nadere informatie

Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz

Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz Informatie over Topaz in relatie tot de de werving en selectie van onafhankelijk voorzitter van de Centrale Cliëntenraad Topaz Leiden, oktober 2018 Achtergrond vacature Topaz heeft een Centrale Cliëntenraad

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Mitigatie effecten op de natuur bouwplannen Kleizuwe

Mitigatie effecten op de natuur bouwplannen Kleizuwe Mitigatie effecten op de natuur bouwplannen Kleizuwe Mitigatie effecten op de natuur bouwplan Kleizuwe Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Driessen Vreeland 11.056

Nadere informatie

Beleidsplan 2014-2018

Beleidsplan 2014-2018 Beleidsplan 2014-2018 (versie 20 oktober 2014) INLEIDING Wooninitiatief Plu-S is een stichting waarvan het bestuur wordt gevormd door ouders of de wettelijke vertegenwoordigers van mensen met een beperking.

Nadere informatie

GEBOUWBEWONENDE FAUNA APELDOORN

GEBOUWBEWONENDE FAUNA APELDOORN SMP STAP-VOOR-STAP GEBOUWBEWONENDE FAUNA APELDOORN (Ver)bouwen voor uzelf èn voor de natuur. Bij het verbouwen, isoleren of slopen van een gebouw kunt u te maken krijgen met de Wet natuurbescherming door

Nadere informatie

Verder in deze nieuwsbrief ook nog een berichtje over de voortgang van onze nieuwbouw.

Verder in deze nieuwsbrief ook nog een berichtje over de voortgang van onze nieuwbouw. Nr 13, 11 april 2016 Beste ouders/verzorgers, Op moment van dit schrijven is onze Open Dag al weer achter de rug. Het is nou niet zo dat we werden overlopen met belangstellenden, maar er was voldoende

Nadere informatie

Bomenbeleidsplan Sliedrecht

Bomenbeleidsplan Sliedrecht Bomenbeleidsplan Sliedrecht Bomenbeleidsplan Sliedrecht Afdeling Plantsoenen en Reiniging Sliedrecht, 2009 Inhoud 1. Inleiding 1 2. Definiëring boomcategorieën en status 2 3. Herplant- en compensatiebeleid

Nadere informatie

Raadsstuk. Beschikbaarstellen krediet voor aanlegkosten openbare ruimteen proceskosten herontwikkeling Schalkwoud, Stad Tussen de Bomen

Raadsstuk. Beschikbaarstellen krediet voor aanlegkosten openbare ruimteen proceskosten herontwikkeling Schalkwoud, Stad Tussen de Bomen Gemeente Haarlem Raadsstuk Onderwerp Beschikbaarstellen krediet voor aanlegkosten openbare ruimteen proceskosten herontwikkeling Schalkwoud, Stad Tussen de Bomen Nummer 2018/342987 Portefeuillehouder Roduner,

Nadere informatie

Naam en telefoon. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Portefeuillehouder Onderwerp Concept Structuurplan Bomen Datum Afdeling 10 december 2015 S/RO Naam en telefoon Portefeuillehouder E. Moors 5822 M. Rekswinkel 9740 J. van der Schoot Wat zijn de mogelijkheden? Belangrijkste

Nadere informatie

kappen bomen 2x, staan niet op bomenlijst, vergunningsvrij bestaand achterhuis 12.41x11.36 m, 141 m2 sloop en nieuwbouw woongedeelte

kappen bomen 2x, staan niet op bomenlijst, vergunningsvrij bestaand achterhuis 12.41x11.36 m, 141 m2 sloop en nieuwbouw woongedeelte 3941 bestaande droogschuur 31.17x11.50 m, 364 m2 sloop en nieuwbouw schuur vlgs sloopbonus regeling 1926 Bergweg deel renovatie bestaand huuske 10.96x9.55 m, 105 m2 deels renovatie (72 m2) en deels slopen

Nadere informatie

Dakopbouw Uitbouw Samenvoegen. Maak van twee woningen één, en verdubbel uw woonoppervlak!

Dakopbouw Uitbouw Samenvoegen. Maak van twee woningen één, en verdubbel uw woonoppervlak! Dakopbouw Uitbouw Samenvoegen Maak van twee woningen één, en verdubbel uw woonoppervlak! Vergroot je woning Voor meer informatie kunt u vrijblijvend langskomen bij de Serviceorganisatie op de Apeldoornselaan

Nadere informatie

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014

WSN: Thuis in Nijkerk. Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 WSN: Thuis in Nijkerk Een kennismaking met onze plannen tot en met 2014 V O O R W O O R D Bertus Rakhorst over...geborgenheid Een goed en veilig thuis vormt een stevige basis van waaruit je je verder kunt

Nadere informatie

Onderhoud. Klussenwijzer. Aanleg van een geveltuin

Onderhoud. Klussenwijzer. Aanleg van een geveltuin Onderhoud Klussenwijzer Aanleg van een geveltuin BrabantWonen 2 e druk februari 2015 Aanleg van een geveltuin Veel woningen in ons bestand zijn direct aan de openbare weg gelegen. Zij hebben geen voortuin,

Nadere informatie

Dossiercode: Bijlagen: Verzonden:

Dossiercode: Bijlagen: Verzonden: Gulpen-Wittem Gedeputeerde Staten van Limburg Postbus 5700 6202 MA MAASTRICHT Postbus 56 6270 AB Gulpen Willem Vliegenstraat 12 6271 DA Gulpen T 14 043 F 043-880 06 01 info@gulpen-wittem.nl www.gulpen-wittem.nl

Nadere informatie

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS Een school met talentuitdagend onderwijs Een basisschool kiezen is moeilijk. Er is zoveel om op te letten. Is de school wat zij lijkt? Van buiten kan een schoolgebouw

Nadere informatie

Besprekingsverslag Herinrichting Prinsenhove

Besprekingsverslag Herinrichting Prinsenhove Besprekingsverslag Herinrichting Prinsenhove datum bespreking datum verslag 11 april 2019 5 juli 2019 aanwezigen Gemeente Middelburg: Pascal Geldof, projectleider Michel Joosse, coördinator Civiele Techniek

Nadere informatie

Nieuwe bedrijfslocaties

Nieuwe bedrijfslocaties E c o l o g i s c h e i n v e n t a r i s a t i e Om de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan Midwolda-Nieuwlandseweg Arts/Rulo te toetsen, is een ecologische inventarisatie uitgevoerd. Tevens is gekeken

Nadere informatie

Samen bouwen in Gieten. Goornsenaere

Samen bouwen in Gieten. Goornsenaere Samen bouwen in Gieten Goornsenaere Welkom in Gieten Gieten ligt centraal in het noorden en is één van de grootste dorpen van de gemeente Aa en Hunze en is als woonplek zeer geliefd. Het heeft uitstekende

Nadere informatie

nieuwsbrief Waarom deze

nieuwsbrief Waarom deze N wonen en werken in stedelijk groen nieuwsbrief Meedenken? Kom naar de bijeenkomst op dinsdag 7 oktober Het Lucentterrein ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. Dit 3,5 hectare grote kantoorterrein

Nadere informatie

Werken met een Architect. Jeroen de Vries Architecten

Werken met een Architect. Jeroen de Vries Architecten Werken met een Architect Jeroen de Vries Architecten WERKEN MET EEN ARCHITECT Je loopt rond met het idee je droomhuis te gaan bouwen of je huis te laten verbouwen, maar eigenlijk weet je niet precies hoe

Nadere informatie

Plan van Aanpak aanvraag kapvergunningen en uitvoering kappen bomen Quatrebras

Plan van Aanpak aanvraag kapvergunningen en uitvoering kappen bomen Quatrebras Plan van Aanpak aanvraag kapvergunningen en uitvoering kappen bomen Quatrebras 1. Inleiding 2. Context 2.1 Omlegging A9 2.2 Quatrebras 2.3 Natuurwetgeving 3. Plan van Aanpak kapvergunningen 3.1 Bomen verplanten

Nadere informatie

Inleiding Toetsing Participatie Overzicht... 4

Inleiding Toetsing Participatie Overzicht... 4 Inhoud Inleiding... 3 Toetsing... 3 Participatie... 3 Overzicht... 4 Toelichting... 4 Velserbroek... 4 Klipper... 4 Wieringeraak (voetbalkooi)... 5 Aletta Jacobsstraat... 6 Watermuur... 7 Velsen-Noord...

Nadere informatie

Herinrichting Zuiderham (Neptunuslaan en omgeving)

Herinrichting Zuiderham (Neptunuslaan en omgeving) Herinrichting Zuiderham (Neptunuslaan en omgeving) De gemeente Zaanstad start dit najaar met de werkzaamheden van het resterende deel van Zuiderham in de omgeving van de Neptunuslaan. Het riool en het

Nadere informatie

Wij bundelen onze kennis en krachten om mensen met een woonwens én locaties met elkaar te verbinden.

Wij bundelen onze kennis en krachten om mensen met een woonwens én locaties met elkaar te verbinden. Wij bundelen onze kennis en krachten om mensen met een woonwens én locaties met elkaar te verbinden. Ieder mens woont ergens en heeft verstand van wonen. En niet iedereen wil op dezelfde manier of plek

Nadere informatie

Personeelsbestand Stichting Laverhof

Personeelsbestand Stichting Laverhof Personeelsbestand Stichting Laverhof Inleiding Zorg, wonen, welzijn en ondersteuning thuis van Laverhof is georganiseerd rondom cliëntgroepen (doelgroepen). Wij onderscheiden de volgende doelgroepen: Psychogeriatrie

Nadere informatie

Amsterdam 5 april Beste supporters van Westerpark Groen,

Amsterdam 5 april Beste supporters van Westerpark Groen, Amsterdam 5 april 2019 Beste supporters van Westerpark Groen, De afgelopen periode hebben we overleg gehad met Pinnacle en de gemeente. Hieronder lezen jullie over de laatste stand van zaken t.a.v. Westerpark

Nadere informatie

Een uitgave van Careander Kort & Krachtig. Talent ontwikkelen

Een uitgave van Careander Kort & Krachtig. Talent ontwikkelen Contact Een uitgave van Careander - 1 2019 Kort & Krachtig Talent ontwikkelen VAN DE BESTUURDER: Ontdek je talent Talent. Dat betekent dat je iets goed kunt. Zoals eten koken. Of genieten van muziek. Je

Nadere informatie

Hart voor Emmeloord. Verslag van stadscafé op 23 mei Eindrapportage. 24 mei 2017

Hart voor Emmeloord. Verslag van stadscafé op 23 mei Eindrapportage. 24 mei 2017 Hart voor Emmeloord Verslag van stadscafé op 23 mei 2017 Eindrapportage 24 mei 2017 Samenvatting en conclusie Inwoners van Emmeloord reageerden positief op het laatste ontwerp voor het stadshart dat in

Nadere informatie

Locaties: J. Louwerensplein, Dorpsdijk 129, Strawinskiplein, Strawinskiplein/Viaductweg en Bachlaan

Locaties: J. Louwerensplein, Dorpsdijk 129, Strawinskiplein, Strawinskiplein/Viaductweg en Bachlaan Bijlage 3 Toelichting per onderzochte locatie Basisscenario [zie bijlage 2 voor een overzichtstekening] Locaties: J. Louwerensplein, Dorpsdijk 129, Strawinskiplein, Strawinskiplein/Viaductweg en Bachlaan

Nadere informatie

Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht

Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht Beschermd thuis wonen en opvang in de regio Utrecht Samenvatting van de Regionale koers maatschappelijke opvang en beschermd wonen U16 Tijdelijke woonplek Regionale opvang en beschermd wonen Financiële

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK. Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen

BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK. Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen BIJLAGE 1 BIJ PLAN VAN AANPAK Toelichting afweging per locatie structuurvisie Eibergen 1 1. Huenderstraat 2 (locatie voormalig kantoor Betula) Centrum 2011, bestemming Maatschappelijk Het perceel is in

Nadere informatie

Mei Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden?

Mei Erf & landschap. Wat zijn uw mogelijkheden? Mei 2018 Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Erf & landschap Wat zijn uw mogelijkheden? Peel en Maas is een mooie en uitgestrekte plattelandsgemeente met veel ruimte voor groen. We streven naar

Nadere informatie

Februari Informatiebijeenkomst

Februari Informatiebijeenkomst Februari 2019 Informatiebijeenkomst Verscherpt toezicht IGJ Een half jaar later Marie-Louise van der Kruis Raad van Bestuur Dank voor je inzet! Dank voor je vertrouwen! Verscherpt Toezicht per 14-02-2019

Nadere informatie

Stichting Beheer Beeldkwaliteit Wilgenrijk

Stichting Beheer Beeldkwaliteit Wilgenrijk Welkom Stichting Beheer Beeldkwaliteit Wilgenrijk 19:30 Algemene introductie 19:45 Uitleg van het principe 20:00 Voorbeelden uit de praktijk 20:15 De toekomst in Wilgenrijk 20:30 Vragen van algemene aard

Nadere informatie

t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug

t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug Masterplan t Bouwhuis Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug 1. landgoederen Zorgterrein t Bouwhuis

Nadere informatie

Samen richting geven aan toekomst

Samen richting geven aan toekomst Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe & Maastricht UMC+ Samen richting geven aan toekomst Transitie voor jongeren met epilepsie Epilepsie ontstaat vaak in de kindertijd. Veel kinderen worden

Nadere informatie

Jongerengemeenteraad

Jongerengemeenteraad Verslag Ruimte, Economie en Duurzaamheid Verslag van Jongerengemeenteraad Vergaderdatum 3 juli 2019 Aanwezig Jongerengemeenteraad, ambassadeur raadsleden, ambtelijke ondersteuning Afwezig Verslaglegging

Nadere informatie

Brief over nieuwbouw Aldlanstâte naar Gemeenteraad Leeuwarden

Brief over nieuwbouw Aldlanstâte naar Gemeenteraad Leeuwarden Brief over nieuwbouw Aldlanstâte naar Gemeenteraad Leeuwarden Van: Belangenbehartiging Pieter Christiaanpark Verzonden: zondag 20 augustus 2017 11:31 Aan: raadsleden@leeuwarden.nl

Nadere informatie

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela

Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Resultaten monitoring uitvoeringsprogramma leefbaarheid provincie Groningen 2017-2018 Project Centrumontwikkeling Oude Pekela Beschrijving project Het centrum van Oude Pekela heeft te maken met leegstand

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

Verkoopuitgangspunten bouwkavels Sprokkelenburg. 5 april 2016

Verkoopuitgangspunten bouwkavels Sprokkelenburg. 5 april 2016 Verkoopuitgangspunten bouwkavels Sprokkelenburg 5 april 2016 Contactgegevens: Projectleider Sprokkelenburg: Anne-Louise (A.) Vader Sprokkelenburg@culemborg.nl 0345-477 805 O6-31 63 26 62 (niet op vrijdagmiddag)

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1

Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1 Nieuwsbrief December 2013 Nummer 1 Start brede school Steenvoorde Met deze nieuwsbrief informeren wij jou als medewerker van de toekomstige brede school Steenvoorde over de voortgang van onze brede school.

Nadere informatie