De toekomst van de lerarenopleiding vanuit het perspectief van duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden KU Leuven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De toekomst van de lerarenopleiding vanuit het perspectief van duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden KU Leuven"

Transcriptie

1 De toekomst van de lerarenopleiding vanuit het perspectief van duurzaam onderwijs Kris Van den Branden KU Leuven

2 De voorgeschiedenis. Steunpunt Gelijke Onderwijskansen Lerarenopleider KU Leuven Hoe kan onderwijs zo goed mogelijk werken voor zoveel mogelijk lerenden?

3 De toekomst (althans de volgende 40 minuten ) Basisprincipes van duurzaam onderwijs Reflecties op de uitdagingen voor de lerarenopleiding

4 ENERGIE

5 ENERGIE Leren Ontwikkeling Demotivatie Frustratie Spijbelgedrag Ongekwalificeerde uitstroom Stopzetten studies

6 ENERGIE leren Leren Ontwikkeling demotivatie frustratie spijbelgedrag geen diploma

7 energie leren

8 . als de energie die geïnvesteerd wordt in leren tot echte ontwikkeling leidt, dan kan die succesvolle leerervaring nieuwe sociale, emotionele en cognitieve energie voor leren losmaken. Op die manier wordt energie-voor-leren hernieuwbare energie. Het wiel blijft draaien. Als dit systematisch en regelmatig gebeurt, en voor elke individuele leerling in het onderwijssysteem, dan wordt energie-voor-leren op een duurzame manier aangewend, eerder dan uitgeput. Dan wordt onderwijs duurzaam onderwijs. Visietekst duurzaam onderwijs, p. 1 energie leren

9 2 vragen 1. Hoe kan je positieve energie bij alle leerlingen opwekken? 2. Hoe kan die positieve energie maximaal in leren worden omgezet, zodat bij elke leerling het energieleren-wiel blijft draaien?

10 Positieve energie voor leren losweken Door het bevorderen van ZINVOLLE competenties Vlaamse Scholierenkoepel, 2010: Leerlingen willen zinvolle leerstof!

11 Positieve energie voor leren losweken Door het bevorderen van ZINVOLLE competenties Raamwerken voor 21 ste eeuwse sleutelcompetenties Zie o.a. Dumont et al, 2010; Gardner, 2008; Marzano & Heflebower, 2011; OECD, 2005; Partnership for 21th century skills (2009); Trilling and Fadel, 2011; Van den Branden, 2012; Wagner, 2010

12 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw kennis doen werken

13 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw taal en informatie doen werken

14 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw hun verbeelding doen werken

15 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw sociale relaties doen werken

16 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw technologie doen werken

17 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw verandering doen werken

18 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw hun leer-kracht doen werken

19 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw hun leven doen werken

20 Zinvolle competenties voor de 21 ste eeuw het leven op deze planeet doen werken

21 Mensbeeld? - Mensen die persoonlijke belangen kunnen verzoenen met sociale en maatschappelijke belangen - Creatieve dromers die rationeel onderbouwde beslissingen kunnen nemen - Mensen die vertrouwen hebben en geloof in eigen kunnen

22 Vakkenonderwijs? Synergie tussen vakdoelstellingen en 21 ste - eeuwse sleutelcompenties

23 Hamvraag voor de lerarenopleiding - In welke mate bevorderen we in de lerarenopleiding deze zinvolle sleutelcompetenties bij onze studenten, en vormen we de hele persoon van de student? - In welke mate zorgen we ervoor dat jonge leerkrachten deze competenties bij hun leerlingen kunnen bevorderen?

24 Positieve energie voor leren losweken Hoe? Door leerlingen te respecteren, een warme band met hen te smeden, en het vertrouwen te geven dat ze die zinvolle competenties zullen kunnen verwerven

25 Wat is een goede leerkracht? Iemand bij wie we ons gedacht mogen zeggen. Een leerkracht bij wie we zelf mee mogen beslissen. Iemand waar je ook eens mag lachen en waar je over jezelf kunt vertellen. Iemand die niet roept, die luistert naar de leerlingen en respect toont. Unicef-rapport (2013). Iedereen gelijke kansen op school? Dat denken zij ervan!

26 Uitbouwen van een positieve relatie met leerlingen Leerlingen hebben behoefte aan: - relatie (je veilig voelen binnen de omgeving) - competentie (geloof en plezier hebben in eigen kunnen) - autonomie en onafhankelijkheid (de wens zelfstandig dingen te doen) (Cornelius-White, 2007; Stevens, 2002; Deci & Ryan, 2009; Hattie & Yates, 2014)

27 Positieve energie voor leren opwekken INTERESSE COMPETENTIE RELATIE AUTONOMIE

28 Hamvraag voor de lerarenopleiding In welke mate bevorderen we bij onze studenten lerarenopleiding de competenties om op een constructieve, ondersteunende manier in interactie te treden met hun leerlingen en een warme relatie met hen op te bouwen?

29 Energie omzetten in leren Hoe?

30 Wat doen succesvolle onderwijssystemen? (1) - Ze confronteren de student met zinvolle inhouden en haalbare uitdagingen. - Ze motiveren lerenden en zetten hen aan tot actief leren. - Ze geven lerenden kansen om verbindingen te maken tussen het nieuwe en het gekende, tussen gekende ideeën, tussen abstract en concreet, tussen binnenschools en buitenschools - Ze contextualiseren en re-contextualiseren abstracte leerinhouden. (zie o.a. De Corte, 2011; Dumont et al, 2010; Pashler et al., 2007; Van den Branden, 2012; Hattie, 2009; Petty, 2009; Marzano, 2003)

31 Serieschakeling of synergie?

32 (zie o.a. De Corte, 2011; Dumont et al, 2010; Pashler et al, 2007; Van den Branden, 2012; Hattie, 2009; Petty, 2009; Marzano, 2003) Wat doen succesvolle onderwijssystemen? (2) - Ze confronteren de student met zinvolle inhouden en haalbare uitdagingen. - Ze motiveren lerenden en zetten hen aan tot actief leren. - Ze geven lerenden kansen om verbindingen te maken tussen het nieuwe en het gekende, tussen gekende ideeën, tussen abstract en concreet, tussen binnenschools en buitenschools - Ze contextualiseren en re-contextualiseren abstracte leerinhouden. - Ze maken het leren socialer en collaboratiever. - Ze maken gebruik van een variatie aan werk- en groeperingsvormen. - Ze verhogen de zelf-regulatie en autonomie van de leerder geleidelijk. - Ze differentiëren tussen studenten. - Ze geven studenten feedback. - Ze gebruiken evaluatie om het onderwijs beter te maken.

33 Hamvraag voor de lerarenopleiding In welke mate krijgen onze studenten de kans om kennis te nemen van wat we (op basis van onderzoek) weten over leren en over onderwijs? In welke mate krijgen onze studenten de kans om pogingen te ondernemen om die kennis om te zetten in krachtig onderwijs?

34 Hamvraag voor de lerarenopleiding In welke mate is onze eigen lerarenopleiding een levend voorbeeld van het soort onderwijs dat we van onze studenten willen zien?

35 W ste eeuwse sleutelcompetenties Evidence 21 ste eeuws onderwijs?

36

37 De leerkracht als onderwijspedagogisch wijs mens De leerkracht als oordeelkundige beslisser De leerkracht als dynamische synergiebewerker De leerkracht die werkt met mensen en voor mensen (Biësta, 2015)

38 Hamvraag voor de lerarenopleiding In welke mate is de lerarenopleiding een omgeving waarin studenten stelselmatig beter kunnen worden in het onderwijspedagogisch wijzer worden, in het maken van oordeelkundige beslissingen in specifieke leeromgevingen?

39 De leerkracht maakt het verschil De leerkracht die on the spot en on the fly voortdurend evalueert hoe het onderwijs verloopt en op basis van die evaluatie bijstelt en bijstuurt De leerkracht die samen met (individuele) leerlingen onderwijs maakt en de kans op leren maximaliseert

40 Evalueren om te leren INTERESSE? COMPETENTIE? RELATIE? AUTONOMIE? VERBINDINGEN?

41 In de spiegel kijken In duurzaam onderwijs is het belangrijkste doel van evaluatie het verbeteren van het onderwijs. Evaluatie en assessment moeten blootleggen of de energie-leren-cyclus van de leerlingen nog draait, en als dat niet het geval, welke hinderpalen het proces doen stokken.

42 Evalueren om te leren Wat doet evaluatie in het onderwijs met de positieve-energie-voor-leren van de student? Leidt evaluatie tot: Meer ZORGEN voor de leerling? Een betere ZORG voor de leerling? (zie ook Brown, 2004, Castelijns e.a., 2011; Hattie & Yates, 2014)

43 Opvolgen van evaluatie Het cruciale belang van feedback en verfijnde ondersteuning: Evaluatie als aanzet tot verder leren Feedback die positief motiveert én informeert Feedback die het leerproces voortstuwt, cognitief én socio-emotioneel (Hattie, 2009; Hattie & Timperley, 2007)

44 De kracht van feedback Where am I going? Feed up How am I going? Feed back Where to next? Feed forward (Hattie & Timperley, 2007)

45 Hamvraag voor de lerarenopleiding In welke mate krijgen studenten de kans om hun visie op evaluatie te verbreden, en formatieve evaluatie in de praktijk om te zetten? In welke mate is onze lerarenopleiding een model op dit gebied?

46 Sociale bocht Van leerkrachten opleiden naar leerkrachtenteams die zichzelf opleiden.

47 Sociale bocht Ook in dit opzicht zal onderwijs een sociale bocht moeten nemen. Waarschijnlijk vormen schoolteams de potentieel meest krachtige leergemeenschappen op aarde. Maar opdat schoolteams echt professionele leergemeenschappen kunnen worden, moet de beschikbare en schier onuitputtelijke energie-voor-leren van een schoolteam op gepaste wijze aangeboord worden. (Visietekst duurzaam onderwijs)(zie ook Fullan, 2011; Levin, 2012)

48 Ook de leerkracht leert door samenwerkend leren INTERESSE COMPETENTIE RELATIE AUTONOMIE VERBINDINGEN

49 Hamvraag voor de lerarenopleiding In welke mate worden studenten doorheen de opleiding doordrongen van het feit dat uitstekend onderwijs iets is dat leerkrachten SAMEN maken? In welke mate krijgen studenten de kans om competenties samen op te bouwen?

50 Professioneel continuüm Van student tot startbekwame leerkracht (STARTCOMPETENTIES) Van startbekwame leerkracht tot ervaren leerkracht (GEVORDERDE COMPETENTIES) Van ervaren leerkracht tot expert-leerkracht (EXPERTCOMPETENTIES)

51 Hamvraag voor de lerarenopleiding In welke mate is er een synergie tussen de lerarenopleiding en het professioneel continuüm van beroepsvervolmaking?

52 Duurzaam onderwijs Cruciale competenties worden ontwikkeld: leerlingen en studenten ontwikkelen de competenties die cruciaal zijn voor hun toekomstig leven en voor de toekomst van de planeet. Energie voor leren wordt hernieuwd: de energie die leerlingen en studenten investeren in onderwijs moet maximaal omgezet worden in leren en ontwikkeling, wat op haar beurt nieuwe energie voor leren oplevert. Er gaat geen talent verloren: onderwijs moet optimaal werken voor elke leerling/student, ongeacht zijn of haar achtergrond.

53 Een lerarenopleiding die voor studenten het boeiendste deel van hun hele schoolcarrière vormt. die een levend model is van het soort onderwijs dat we graag willen zien.. die de batterijen van studenten vollaadt met positieve energie voor leren en onderwijzen zodat ze anderen in de toekomst energie voor leren kunnen geven

54 Nood aan een expertisenetwerk? JA

55 Meer lezen over duurzaam onderwijs? Van den Branden, K. (2012). Sustainable education: basic principles and strategic recommendations. School Effectiveness and School Improvement, vol. 23/3, pp Van den Branden, K. (2013). Duurzaam onderwijs: van theorie naar praktijk. Impuls, jg. 44, nr. 1 Van den Branden, K. (2011). Krijtlijnen voor duurzaam onderwijs. Impuls, jg. 42, nr. 1

56 Referenties Biësta, G. (2015) Het prachtige risico van onderwijs. Culemborg: Uitgeverij Phronese. Bransford, J., Brown, A., & Cocking, R. (1999). How people learn: Brain, Mind, Experience, and School. Washington, DC: National Academy Press. Brown, S. (2004). Assessment for learning. Learning and Teaching in Higher Education, 2004/1, Castelijns, J., Segers, M., & Struyven, K. (red.),(2011) Evalueren om te leren. Toetsen en beoordelen op school. Bussum: Coutinho. Cornelius-White, J. (2007). Learner-centred student-teacher relationships are effective: A meta-analysis. Review of Educational Research, 77/1, Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2000). The 'what' and 'why' of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry, 11, De Corte, E. (2011). Constructive, self-regulated, situated and collaborative learning: An approach for the acquisition of adaptive competence. Journal of Education, 192, Dumont, H., Istance, D., & Benavides, F. (Eds.) (2010). The nature of learning. Using Research to Inspire Practice. Paris: OECD. Dweck, C. (2000). Self-theories: Their role in motivation personality and development. Philadelphia: Psychology Press. Fullan, M. (2011). Choosing the wrong drivers for whole system reform. Melbourne: Centre for Strategic Education. Gardner, H. (2008). 5 Minds for the future. Boston: Harvard Business Press. Hattie, J. (2009). Visible Learning: A synthesis of over 800 meta-analyses relating to achievement. New York: Routledge. Hattie, J. (2012). Visible learning for teachers. Maximizing impact on learning. New York: Routledge. Hattie, J. & Yates, G. (2014). Visible learning and the science of how we learn. New York: Routledge. Hattie, J. & Timperley, H. (2007). The power of feedback. Review of Educational Research, 77, Levin, B. (2012). How to change 500 schools. Cambridge: Harvard Education Press. Marzano, R. (2003). What works in education: Translating research into action. Alexandria: ASCD. Marzano, R., & Heflebower, T. (2011). Teaching and Assessing 21st Century Skills. Cheltenham: Hawker Brownlow Education. Partnership for 21st Century Skills. P21 Framework Definitions. Available online: (accessed on 12 January 2015). Pashler, H., Bain, P., Bottge, B., Graesser, A., Koedinger, K., McDaniel, M., Metcalfe, J. (2007). Organizing instruction and study to improve student learning. Washington, DC: National Center for Education Research, Institute of Education Sciences.. Retrieved from Petty, G. (2009). Evidence-based teaching: a practical approach. Cheltenham: Nelson Thornes. Hattie, J. (2009). Visible Learning: A synthesis of over 800 meta-analyses relating to achievement. New York: Routledge. Hattie, J. & Timperley, H. (2007). The power of feedback. Review of Educational Research, 77, Hattie, J. & Yates, G. (2014). Visible learning and the science of how we learn. New York: Routledge. Stevens, L. (2002). Zin in leren. Antwerpen: Garant. Trilling, B, & Fadel, C. (2011). 21th Century skills. Learning for life in our times. San Fransisco: Jossey-Bass. Wagner, T. (2008). The Global Achievement Gap. New York: Basic Books. Willingham, D. (2009). Why don t students like schools? San Fransisco: Jossey-Bass.

Onderwijs voor de 21 ste eeuw. Kris Van den Branden

Onderwijs voor de 21 ste eeuw. Kris Van den Branden Onderwijs voor de 21 ste eeuw Kris Van den Branden Is ons onderwijs nog mee met de tijd? Met de deur in huis De wereld is drastisch veranderd, de school niet. En dus falen onze scholen niet. Ze zijn gewoon

Nadere informatie

Taal Aan Z. TAAL EN ONDERWIJS. Nu werken aan de uitdagingen van de toekomst! Kris Van den Branden

Taal Aan Z. TAAL EN ONDERWIJS. Nu werken aan de uitdagingen van de toekomst! Kris Van den Branden Taal Aan Z. TAAL EN ONDERWIJS Nu werken aan de uitdagingen van de toekomst! Kris Van den Branden Memorandum CTO Is ons talenonderwijs nog mee met de tijd? De wereld is drastisch veranderd, de school niet.

Nadere informatie

Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden

Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs Kris Van den Branden ENERGIE ENERGIE Leren Ontwikkeling Demotivatie Frustratie Spijbelgedrag Ongekwalificeerde uitstroom ENERGIE leren Leren Ontwikkeling demotivatie

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Zijn we nog mee? De wereld is drastisch veranderd, de school niet. En dus falen onze scholen niet. Ze zijn gewoon hopeloos verouderd. (Wagner,

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN ENERGIE Leren Ontwikkeling Demotivatie Frustratie Spijbelgedrag Ongekwalificeerde uitstroom Stopzetten studies energie leren Energie voor leren

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Onderwijs voor de 21 ste eew KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN ENERGIE Leren Ontwikkeling Demotivatie Frstratie Spijbelgedrag Ongekwalificeerde itstroom Stopzetten stdies energie leren Energie voor leren

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Energie voor leren ENERGIE Leren Ontwikkeling Demotivatie Frustratie Spijbelgedrag Ongekwalificeerde uitstroom Stopzetten studies energie leren

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Zijn we nog mee? De wereld is drastisch veranderd, de school niet. En dus falen onze scholen niet. Ze zijn gewoon hopeloos verouderd. (Wagner,

Nadere informatie

Taalonderwijs in de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Taalonderwijs in de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Taalonderwijs in de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Drie adviezen Actualiseer het curriculum. Globaliseer het taalonderwijs. Maak het taalonderwijs duurzamer. Advies 1 Actualiseer het curriculum.

Nadere informatie

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN

Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Onderwijs voor de 21 ste eeuw KRIS VAN DEN BRANDEN KU LEUVEN Stellingen: mee eens, gedeeltelijk mee eens, of mee oneens? 1. De wereld is tijdens de afgelopen 25 jaar drastisch veranderd. Ons onderwijs

Nadere informatie

Curriculaire confectie werkt niet

Curriculaire confectie werkt niet Curriculaire confectie werkt niet Slim! Educatief Eleonoor van Gerven www.slimeducatief.nl/edutalks-en-handouts/ Jammer dan! Er bestaat geen perfecte leerling Er bestaat geen perfecte leraar Er bestaan

Nadere informatie

Vergelijken met de theorie Beoordelen en waarderen van eigen denkbeelden en aanpak aan de hand van theorie

Vergelijken met de theorie Beoordelen en waarderen van eigen denkbeelden en aanpak aan de hand van theorie FEEDBACK FORMULEREN & STRUCTUREREN Andries Vroegrijk 6 juni 2014 Programma Introductie Oefening feedback geven Video Overleg Feedback Vergelijken met de theorie Beoordelen en waarderen van eigen denkbeelden

Nadere informatie

FONTYS UITGANGSPUNTEN VOOR LEREN. Kernprincipes voor de vormgeving van onderwijs

FONTYS UITGANGSPUNTEN VOOR LEREN. Kernprincipes voor de vormgeving van onderwijs FONTYS UITGANGSPUNTEN VOOR LEREN Kernprincipes voor de vormgeving van onderwijs 1 WAAROM DEZE UITGANGSPUNTEN? Binnen Fontys hebben we meer dan honderd verschillende opleidingen: van Dans tot Accountancy

Nadere informatie

Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden

Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs. Kris Van den Branden Werken aan zorg binnen duurzaam onderwijs Kris Van den Branden ENERGIE ENERGIE Leren Ontwikkeling Demotivatie Frustratie Spijbelgedrag Ongekwalificeerde uitstroom ENERGIE leren Leren Ontwikkeling demotivatie

Nadere informatie

Directe feedback in digitale leermiddelen; succes gegarandeerd?.

Directe feedback in digitale leermiddelen; succes gegarandeerd?. Directe feedback in digitale leermiddelen; succes gegarandeerd?. Kwaliteit van feedback Auteur: Pepijn Dousi Digitale leermiddelen hebben een grote toegevoegde waarde in het basisonderwijs. Kinderen vinden

Nadere informatie

Teaching tomorrow. Kwaliteitsplan voor de komende 5 jaar. Waar willen we met de school naartoe? Evolutie en innovatie.

Teaching tomorrow. Kwaliteitsplan voor de komende 5 jaar. Waar willen we met de school naartoe? Evolutie en innovatie. Teaching tomorrow Kwaliteitsplan voor de komende 5 jaar Studieweek Malta Pedagogische studiedag met Kris Van den Brande Waar willen we met de school naartoe? Studieweek Portugal Evolutie en innovatie Studieweek

Nadere informatie

Prof. dr. Kris Van Den Branden KULeuven Centrum voor Taal en Onderwijs

Prof. dr. Kris Van Den Branden KULeuven Centrum voor Taal en Onderwijs Prof. dr. Kris Van Den Branden KULeuven Centrum voor Taal en Onderwijs Prof. dr. Katrien Struyven Vrije Universiteit Brussel Vakgroep Educatiewetenschappen Waar hebben we het over? Competentie = totale

Nadere informatie

Feedbacktool. Feestelijke lancering op het SOK-congres. De theorie. Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T >

Feedbacktool. Feestelijke lancering op het SOK-congres. De theorie. Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T > Feedbacktool Feestelijke lancering op het SOK-congres Nijverheidsstraat 10 > 1000 Brussel T 02 894 74 70 > www.scholierenkoepel.be De theorie > 1 Onderzoek 1: leerkrachten zijn de sleutel Invloed op schoolprestaties

Nadere informatie

Het spel van de teacher leader in een veranderproces

Het spel van de teacher leader in een veranderproces Het spel van de teacher leader in een veranderproces Symposium CPO van de Master Leren en Innoveren (MLI), locatie Helmond We are all in the game 17 juni 2016 drs. Monique van der Heijden Academic Director

Nadere informatie

Formative assessment: leerlingen helpen de regie te nemen over eigen leren

Formative assessment: leerlingen helpen de regie te nemen over eigen leren Formative assessment: leerlingen helpen de regie te nemen over eigen leren SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Nationaal Congres Engels Ede, 17 maart 2017 Daniela Fasoglio & Bas Trimbos

Nadere informatie

Taalcompetenties. waarom, wat, hoe, en dan? 6 Tijdschrift Taal, jaargang 5, nummer 8

Taalcompetenties. waarom, wat, hoe, en dan? 6 Tijdschrift Taal, jaargang 5, nummer 8 6 Tijdschrift Taal, jaargang 5, nummer 8 Taalcompetenties evalueren: waarom, wat, hoe, en dan? Auteur: Kris Van den Branden Leraren stellen zich heel wat vragen bij het evalueren van taalcompetenties.

Nadere informatie

Scrum maakt leren zichtbaar

Scrum maakt leren zichtbaar Scrum maakt leren zichtbaar 3 e landelijke Scrum@school co nferentie Doorn, 5 april 2017 Docent Scheikunde Greijdanus Zwolle Onderzoeker: effect scrum op leeropbrengsten Universiteit Leiden Introductie

Nadere informatie

Duurzaam onderwijs voor de 21ste eeuw 1 Kris Van den Branden

Duurzaam onderwijs voor de 21ste eeuw 1 Kris Van den Branden Duurzaam onderwijs voor de 21ste eeuw 1 Kris Van den Branden 1 Onderwijs drijft op energie. Ik heb het over de energie van studenten, leerkrachten, directieleden, ouders en alle anderen die betrokken zijn

Nadere informatie

Hoe autonomie-ondersteunend werkt een docent binnen honoursonderwijs? Tineke Kingma Elanor Kamans Marjolein Heijne-Penninga Marca Wolfensberger

Hoe autonomie-ondersteunend werkt een docent binnen honoursonderwijs? Tineke Kingma Elanor Kamans Marjolein Heijne-Penninga Marca Wolfensberger Hoe autonomie-ondersteunend werkt een docent binnen Tineke Kingma Elanor Kamans Marjolein Heijne-Penninga Marca Wolfensberger Fellow onderzoeker Adviseur en coördinator 2 Opzet onderzoekspresentatie 1.

Nadere informatie

EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN

EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEVE INSTRUCTIE EN EVALUATIE STRATEGIEEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN HET DOEL VAN DEZE LEZING - Wat is formatief toetsen - De relatie tot bijvoorbeeld SRL en motivatie - Introduceren

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE Hoogbegaafde leerlingen en 21st century skills

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE Hoogbegaafde leerlingen en 21st century skills STUDIEGIDS 2016-2017 SPECIALISATIEMODULE Hoogbegaafde leerlingen en 21st century skills Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Hoogbegaafde leerlingen

Nadere informatie

Marlies Baeten Centrum voor Professionele Opleiding en Ontwikkeling en Levenslang Leren

Marlies Baeten Centrum voor Professionele Opleiding en Ontwikkeling en Levenslang Leren STIMULEREN VAN LEREN IN STUDENTGERICHTE LEEROMGEVINGEN? Marlies Baeten Centrum voor Professionele Opleiding en Ontwikkeling en Levenslang Leren Probleemgestuurd leren Projectonderwijs Casusgebaseerd onderwijs

Nadere informatie

Overzicht. Introductie. Warming-up Intermezzo: Een kleine geschiedenis Cooling-down. Iwan Wopereis. 4CID Symposium 2017, Nijmegen 21 april 2017

Overzicht. Introductie. Warming-up Intermezzo: Een kleine geschiedenis Cooling-down. Iwan Wopereis. 4CID Symposium 2017, Nijmegen 21 april 2017 Introductie Iwan Wopereis Overzicht Warming-up Intermezzo: Een kleine geschiedenis Cooling-down Maastricht University en Open Universiteit 1 Overzicht Warming-up Intermezzo: Een kleine geschiedenis Cooling-down

Nadere informatie

Mindset: Onderwijsmythe of niet? Onderzoek naar de rol van mindset in het basisonderwijs

Mindset: Onderwijsmythe of niet? Onderzoek naar de rol van mindset in het basisonderwijs Mindset: Onderwijsmythe of niet? Onderzoek naar de rol van mindset in het basisonderwijs Door: Joshi Verschuren, Universiteit Utrecht Vele basisscholen besteden tegenwoordig aandacht aan de mindset van

Nadere informatie

Differentiëren en uitdagen met hele taak eerst hulp op maat

Differentiëren en uitdagen met hele taak eerst hulp op maat met speciale dank aan Gerben Koops & Laurin Thole en hun leerlingen met speciale dank aan Gerben Koops & Laurin Thole en hun leerlingen Praktisch basismodel Fred Janssen (ICLON) Praktisch basismodel Fred

Nadere informatie

Leeropbrengsten: een kwalitatieve benadering

Leeropbrengsten: een kwalitatieve benadering Leeropbrengsten: een kwalitatieve Kenniscenter De Kempel (KCDK) & Kempelonderzoekscentrum (KOC) van Hogeschool de Kempel drs. Monique van der Heijden hogeschooldocent-onderzoeker- interne promovenda 1

Nadere informatie

Deze eeuw vraagt om procesgericht en kindgericht cultuuronderwijs

Deze eeuw vraagt om procesgericht en kindgericht cultuuronderwijs Deze eeuw vraagt om procesgericht en kindgericht cultuuronderwijs DEEL 3 HOE BEOORDEEL JE DE CULTURELE ONTWIKKELING VAN DE LEERLINGEN? KIM HARSTA (CULTUURMIJ OOST) Robinson is een digitaal leerlingontwikkelsysteem

Nadere informatie

BEROEPSGERICHT REKENEN IN MBO. Kees Hoogland Hogeschoolhoofddocent Didactiek Rekenen en Wiskunde in Beroepsonderwijs

BEROEPSGERICHT REKENEN IN MBO. Kees Hoogland Hogeschoolhoofddocent Didactiek Rekenen en Wiskunde in Beroepsonderwijs BEROEPSGERICHT REKENEN IN MBO Kees Hoogland Hogeschoolhoofddocent Didactiek Rekenen en Wiskunde in Beroepsonderwijs Kees.hoogland@hu.nl Rekenen in het mbo Hoe zit u erbij? A C B D Rekenen, taal en burgerschap

Nadere informatie

Jan Velghe Universiteit Gent 27/09/2016 DIRECTIE ONDERWIJSAANGELEGENHEDEN AFDELING ONDERWIJSKWALITEITSZORG FLIPPED CLASSROOM

Jan Velghe Universiteit Gent 27/09/2016 DIRECTIE ONDERWIJSAANGELEGENHEDEN AFDELING ONDERWIJSKWALITEITSZORG FLIPPED CLASSROOM DIRECTIE ONDERWIJSAANGELEGENHEDEN AFDELING ONDERWIJSKWALITEITSZORG FLIPPED CLASSROOM Jan Velghe - 27/09/2016 1 AANDACHT TIJDENS EEN LES De aandacht van de studenten verslapt na gemiddeld 20 minuten aandacht

Nadere informatie

Cognitieve strategieën voor diepe verwerking en feedback

Cognitieve strategieën voor diepe verwerking en feedback Cognitieve strategieën voor diepe verwerking en feedback Samenvatting van het artikel van Henry L. Roediger III, Mary A. Pyc (2012), Inexpensive techniques to improve education: Applying cognitive pgychology

Nadere informatie

ONDERWIJS VOOR DE 21STE EEUW: ANDERS DAN IN DE VORIGE EEUW?

ONDERWIJS VOOR DE 21STE EEUW: ANDERS DAN IN DE VORIGE EEUW? ONDERWIJS VOOR DE 21STE EEUW: ANDERS DAN IN DE VORIGE EEUW? Kris Van den Branden Ons onderwijs moet niet veranderen om maar te veranderen. Ons onderwijs moet veranderen om er nog beter voor te zorgen dat:

Nadere informatie

Waarde(n)volle professional

Waarde(n)volle professional Waarde(n)volle professional Tineke Kingma, 10 april 2014 Invalshoeken en bijdragen miniconferentie Persoon Waarde(n)loos of waarde(n)vol? Comakers Professional: teaamprofessionalisering Waardecreatie met

Nadere informatie

EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEF TOETSEN

EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEF TOETSEN EFFECTIEF LEREN DOOR FORMATIEF TOETSEN DR. KELLY MEUSEN-BEEKMAN LECTOR ONDERWIJSEXCELLENTIE ROOSEVELT CENTRE FOR EXCELLENCE IN EDUCATION HOGESCHOOL ZEELAND HET DOEL VAN DEZE LEZING - Ingaan op formatief

Nadere informatie

Standaard Maatwerk; is dat mogelijk? Wij denken van wel! En waarom willen we het? Omdat het tijd scheelt!

Standaard Maatwerk; is dat mogelijk? Wij denken van wel! En waarom willen we het? Omdat het tijd scheelt! 1 2 Standaard Maatwerk; is dat mogelijk? Wij denken van wel! En waarom willen we het? Omdat het tijd scheelt! Afbeelding: Question mark by Neetal Parekh. Gevonden op 4 11 2015 op www.flickr.com/photos/44313045@n08/8706485644.

Nadere informatie

Zijn cijfers motiverend, of geven cijfers juist een verhoogd gevoel van druk? Examens november 2017 nr 4

Zijn cijfers motiverend, of geven cijfers juist een verhoogd gevoel van druk? Examens november 2017 nr 4 Zijn cijfers motiverend, of geven cijfers juist een verhoogd gevoel van druk? 24 Cijfers en motivatie van leerlingen in de gymles Christa Krijgsman C. Krijgsman is promovenda aan Universiteit Utrecht,

Nadere informatie

Handelingsgericht werken & Empowerment. Vlaamse Netoverstijgende Stuurgroep HGW/HGD. Reflectie op bijdragen Petri Partanen en Els Dammekens

Handelingsgericht werken & Empowerment. Vlaamse Netoverstijgende Stuurgroep HGW/HGD. Reflectie op bijdragen Petri Partanen en Els Dammekens Handelingsgericht werken & Empowerment Ontmoetingsdag 2013, Antwerpen Handelingsgericht Samenwerken: Ieder in zijn Kracht! Noëlle Pameijer, school/kinderpsycholoog, SWV Annie M.G. Schmidt (NL) 1 Vlaamse

Nadere informatie

Effectief leren door formatief toetsen

Effectief leren door formatief toetsen Effectief leren door formatief toetsen Dr. Kim Dirkx In samenwerking met Dr. Desiree Joosten-ten Brinke en Dr. Gino Camp Welten Instituut Open Universiteit Heerlen NRO Reviewstudie 405.17710.057 Programma

Nadere informatie

Geaccepteerd voorstel Onderwijs Research Dagen 28, 29 en 30 juni 2017 te Antwerpen

Geaccepteerd voorstel Onderwijs Research Dagen 28, 29 en 30 juni 2017 te Antwerpen Geaccepteerd voorstel Onderwijs Research Dagen 8, 9 en 0 juni 017 te Antwerpen Melline Huiskamp (Iselinge Hogeschool), Emmy Vrieling (Open Universiteit) en Iwan Wopereis (Open Universiteit) Titel: Waardevol

Nadere informatie

STEM academies voor kwetsbare jongeren in Brussel.

STEM academies voor kwetsbare jongeren in Brussel. STEM academies voor kwetsbare jongeren in Brussel Jan.Sermeus@odisee.be Jelle.DeSchrijver@odisee.be http://odifiks.odisee.be/ 1 STEM academies 9 14 jaar, 4 x 2 uur aandacht voor kansengroepen focus op

Nadere informatie

Fabel Positieve feedback in het schrijfschrift zorgt ervoor dat kinderen leesbaar leren schrijven.

Fabel Positieve feedback in het schrijfschrift zorgt ervoor dat kinderen leesbaar leren schrijven. Fabel of feit? Auteurs: Annelies de Hoop & Johannes Noordstar Goed zo! Kinderen leren leesbaar schrijven door positieve feedback. Kerndoel van het schrijfonderwijs is dat leerlingen gedurende de basisschool

Nadere informatie

Jan Coppieters. PVOC Oost-Vlaanderen

Jan Coppieters. PVOC Oost-Vlaanderen Jan Coppieters PVOC Oost-Vlaanderen Ik weet hoe ik leerbereidheid van leerlingen kan beïnvloeden Ik kan de verwachtingen van leerlingen over het eigen presteren gunstig beïnvloeden Ik kan een gunstige

Nadere informatie

UNIVERSITEIT TWENTE WORKSHOP TWENTS MEESTERSCHAP STUDENT DRIVEN LEARNING OP DE UT

UNIVERSITEIT TWENTE WORKSHOP TWENTS MEESTERSCHAP STUDENT DRIVEN LEARNING OP DE UT UNIVERSITEIT TWENTE WORKSHOP TWENTS MEESTERSCHAP STUDENT DRIVEN LEARNING OP DE UT FRANK VAN DEN BERG & ANNE MULLER CENTRE OF EXPERTISE IN LEARNING AND TEACHING 23 JANUARI 2019 29/1/19 1 STUDENT DRIVEN

Nadere informatie

Digitaalkit: Vat je taal bij de horens!

Digitaalkit: Vat je taal bij de horens! Digitaalkit: Vat je taal bij de horens! Instelling UCLL Contact Hilde Van Brabant, Martien Geerts Toelichting Onderzoeksproject Taal Digitaal Het tweejarige PWO-project Taal Digitaal liep aan UCLL Lerarenopleiding

Nadere informatie

DIGITALE MEDIA EN HET ONDERWIJS LIESBETH NEESKENS

DIGITALE MEDIA EN HET ONDERWIJS LIESBETH NEESKENS DIGITALE MEDIA EN HET ONDERWIJS LIESBETH NEESKENS 1 PROGRAMMA VOOR VANDAAG 1. Doelen en inleiding 2. Criteria voor (multi)media presentatie vaststellen 3. Wat is de theorie? 4. (Bestaand) filmmateriaal

Nadere informatie

Blended learning effectiever met regelmatig online toetsen

Blended learning effectiever met regelmatig online toetsen 3 Blended learning effectiever met regelmatig online toetsen Ingrid Spanjers, Karen Könings, Jimmie Leppink & Jeroen van Merriënboer School of Health Professions Education, Universiteit Maastricht Blended

Nadere informatie

Feedback geven en krijgen. Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings

Feedback geven en krijgen. Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings Feedback geven en krijgen Diepteverwerking 9 november 2016 Marieke Thurlings Overzicht Wat is feedback? Feedback van leraar aan leerlingen Hét model van Hattie & Timperley (2007) Zelf aan de slag Uitwisselen

Nadere informatie

Projectdefinitie. Plan van aanpak

Projectdefinitie. Plan van aanpak Projectplan DOT2 Projectdefinitie ICT is niet meer weg te denken uit ons onderwijs (Hasselt, 2014). Als (toekomstige) leerkracht is het belangrijk dat je daar op inspeelt en kennis hebt van de laatste

Nadere informatie

helga.bellaert@vsko.be WAT WERKT OP SCHOOL? IN DE KLAS? R. MARZANO John Hattie Visible Learning, 2009 University of Auckland, New Zealand INHOUD Belangrijkste invloeden op leerprestaties op basis van 800

Nadere informatie

De kenniswerker. Prof. Dr. Joseph Kessels. Leuven 31 mei 2010

De kenniswerker. Prof. Dr. Joseph Kessels. Leuven 31 mei 2010 De kenniswerker Prof. Dr. Joseph Kessels Leuven 31 mei 2010 Is werken in de 21 ste eeuw een vorm van leren? Het karakter van het werk verandert: Van routine naar probleemoplossing Van volgend naar anticiperend

Nadere informatie

De leerwaarde van toetsen, op weg naar een feedbackcultuur

De leerwaarde van toetsen, op weg naar een feedbackcultuur PLATFORM LEREN VAN TOETSEN De leerwaarde van toetsen, op weg naar een feedbackcultuur Martijn Leenknecht (HZ University of Applied Sciences) Ik ben werkzaam als Ik ken Platform Leren van Toetsen Mijn lievelingskleur

Nadere informatie

Je moet ze loslaten?!

Je moet ze loslaten?! Je moet ze loslaten?! Presymbolische communicatie: dyade --> triade KINDEREN Micheline Mets: spel om verbinding te maken met kinderen. Loris Malaguzzi: ruimte en materialen als derde pedagoog. OUDERS

Nadere informatie

Formatieve evaluatie in het leesonderwijs

Formatieve evaluatie in het leesonderwijs 38 Tijdschrift Taal, jaargang 6, nummer 9 Formatieve evaluatie in het leesonderwijs Auteur: Carmen Damhuis De laatste jaren is er veel discussie over de noodzaak van toetsen in het basisonderwijs. Scholen

Nadere informatie

Feedback middels formatief toetsen

Feedback middels formatief toetsen Feedback middels formatief toetsen Studiedag Mbo Taalacademie Kim Schildkamp Contact: k.schildkamp@utwente.nl Formatief toetsen en feedback Waar denkt u aan bij de termen formatief toetsen en feedback?

Nadere informatie

and Learning: Over wat het is en wat het kan betekenen voor je eigen onderwijspraktijk

and Learning: Over wat het is en wat het kan betekenen voor je eigen onderwijspraktijk Scholarship of Teaching and Learning: Over wat het is en wat het kan betekenen voor je eigen onderwijspraktijk j M. Clement (KU Leuven, DUO) SoTL: Test jezelf 1. Wanneer ik mijn lessen voorbereid, A. Vraag

Nadere informatie

Doelgericht toetsen. Platform Leren van toetsen Symposium Van visie naar feedbackcultuur 2 juni, Hogeschool Rotterdam. Desirée Joosten-ten Brinke

Doelgericht toetsen. Platform Leren van toetsen Symposium Van visie naar feedbackcultuur 2 juni, Hogeschool Rotterdam. Desirée Joosten-ten Brinke Welkom! Ga naar: https://answergarden.ch/490660 en beantwoord de vraag. Doelgericht toetsen Desirée Joosten-ten Brinke Platform Leren van toetsen Symposium Van visie naar feedbackcultuur 2 juni, Hogeschool

Nadere informatie

Stan Buis & Jirka Born

Stan Buis & Jirka Born Toetsen van groepsproducten Toetsen van groepsproducten Stan Buis & Jirka Born Doelen workshop Theoretische achtergrond van toetsen van groepsproducten Beoordelingswijze van groepswerk kritisch onder de

Nadere informatie

JoTondeur (VUB), Koen Aesaert & Johan van Braak (UGent)

JoTondeur (VUB), Koen Aesaert & Johan van Braak (UGent) JoTondeur (VUB), Koen Aesaert & Johan van Braak (UGent) Inhoud Context en theorie ICT-competenties studentleraren Strategieën lerarenopleiding (SQD) Probleemstelling Methode Survey Multilevel analyse Resultaten

Nadere informatie

Verspreiden van innovaties & databased

Verspreiden van innovaties & databased Verspreiden van innovaties & databased decision making Nelleke de Jong MSc Dr. Elanor Kamans Hanzehogeschool Groningen, Universiteit Twente Een demonstratie van de Exchangeteam-methode Hanze Research Day,

Nadere informatie

Formatief toetsen: Randvoorwaarden & concrete handvaten voor in de klas

Formatief toetsen: Randvoorwaarden & concrete handvaten voor in de klas Formatief toetsen: Randvoorwaarden & concrete handvaten voor in de klas Kim Schildkamp Contact: k.schildkamp@utwente.nl Programma Formatief toetsen Voorwaarden voor formatief toetsen Voorbeelden van technieken

Nadere informatie

Co-teaching voor Inclusie in de lagere school. Elke Van Nieuwenhuyze en Liesbet Decroos BALO Odisee-Waas

Co-teaching voor Inclusie in de lagere school. Elke Van Nieuwenhuyze en Liesbet Decroos BALO Odisee-Waas Co-teaching voor Inclusie in de lagere school Elke Van Nieuwenhuyze en Liesbet Decroos BALO Odisee-Waas Co-teaching voor Inclusie in de lagere school een praktijkvoorbeeld binnen de zichtlijn: leraren,

Nadere informatie

Blended Learning. Dr. Coyan Tromp UvA - Institute for Interdisciplinary Studies Presentatie voor studentencolloqium 1-3-2016

Blended Learning. Dr. Coyan Tromp UvA - Institute for Interdisciplinary Studies Presentatie voor studentencolloqium 1-3-2016 Blended Learning Dr. Coyan Tromp UvA - Institute for Interdisciplinary Studies Presentatie voor studentencolloqium 1-3-2016 Who am I Curriculum Developer & Assistent Professor Interdisciplinary Programmes

Nadere informatie

Visie op het leren van het jonge kind

Visie op het leren van het jonge kind ebook Visie op het leren van het jonge kind Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en leergierig, van meet af aan uit op sociale binding en op het verwerven van kennis en vaardigheden. In de motivatieliteratuur

Nadere informatie

UNIT 2 Begeleiding. Coaching proces, Instrumenten and vaardigheden voor Coacing en mobiliteit for Coaching and Mobility

UNIT 2 Begeleiding. Coaching proces, Instrumenten and vaardigheden voor Coacing en mobiliteit for Coaching and Mobility UNIT 2 Begeleiding Coaching proces, Instrumenten and vaardigheden voor Coacing en mobiliteit for Coaching and Mobility 1 2 Wat is coaching? Coaching is een methode voor het ontwikkelen van potentieel

Nadere informatie

Blended learning effectiever met regelmatig online toetsen

Blended learning effectiever met regelmatig online toetsen 3 Blended learning effectiever met regelmatig online toetsen Ingrid Spanjers, Karen Könings, Jimmie Leppink & Jeroen van Merriënboer School of Health Professions Education, Universiteit Maastricht Blended

Nadere informatie

Het belang van een evidence based benadering in het onderwijs. Martin Valcke Martin.Valcke@UGent.be

Het belang van een evidence based benadering in het onderwijs. Martin Valcke Martin.Valcke@UGent.be Het belang van een evidence based benadering in het onderwijs Martin Valcke Martin.Valcke@UGent.be Structuur Vlaanderen aan de top versus Vlaanderen in de problemen Even kwaliteit testen Complexer benaderen

Nadere informatie

Het leren door de werknemers van de toekomst Infosessie opleidingsincentives en levenslang leren 18 April 2016 Prof. dr. Eva Kyndt

Het leren door de werknemers van de toekomst Infosessie opleidingsincentives en levenslang leren 18 April 2016 Prof. dr. Eva Kyndt Het leren door de werknemers van de toekomst Infosessie opleidingsincentives en levenslang leren 18 April 2016 Prof. dr. Eva Kyndt Stellingen Leren doe je enkel tijdens een opleiding Niets gaat boven al

Nadere informatie

Motiverend talenonderwijs door gedifferentieerd en taakgericht werken. Margreet Pol Funne Veugen Inge Elferink

Motiverend talenonderwijs door gedifferentieerd en taakgericht werken. Margreet Pol Funne Veugen Inge Elferink Motiverend talenonderwijs door gedifferentieerd en taakgericht werken Margreet Pol Funne Veugen Inge Elferink Er was eens Doel: motivatie van leerlingen in het tweede leerjaar verhogen Van motivatie (zie

Nadere informatie

Een betekenisvolle dialoog door peer feedback en reflectie binnen een virtuele leeromgeving

Een betekenisvolle dialoog door peer feedback en reflectie binnen een virtuele leeromgeving Een betekenisvolle dialoog door peer feedback en reflectie binnen een virtuele leeromgeving Jos J.M. Baeten Een onderzoekstraject in de laatste fase Begeleid door: Robert Jan Simons Albert Pilot Verwachte

Nadere informatie

Verbindend Leiderschap Samen werken aan professionaliteit. Jan Jutten doelen in deze workshop

Verbindend Leiderschap Samen werken aan professionaliteit. Jan Jutten   doelen in deze workshop communicatie Verbindend Leiderschap Samen werken aan Jan Jutten www.natuurlijkleren.org doelen in deze workshop onderscheid kunnen maken tussen en inzicht in de belangrijke rol die leiders spelen als het

Nadere informatie

Professionalisering van leraren ter bevordering van zelfsturend leren van basisschoolleerlingen

Professionalisering van leraren ter bevordering van zelfsturend leren van basisschoolleerlingen Professionalisering van leraren ter bevordering van zelfsturend leren van basisschoolleerlingen Patrick Sins: Lectoraat Vernieuwingsonderwijs, Saxion Hogeschool; Thomas More Hogeschool Emmy Vrieling: Welten-instituut,

Nadere informatie

FEEDBACK IN INTERACTIE. Frans Prins & Marieke van der Schaaf Departement Educatie Universiteit Utrecht

FEEDBACK IN INTERACTIE. Frans Prins & Marieke van der Schaaf Departement Educatie Universiteit Utrecht FEEDBACK IN INTERACTIE Frans Prins & Marieke van der Schaaf Departement Educatie Universiteit Utrecht Workshop bij symposium Leren van toetsen: De rol van feedback Hogeschool Zeeland/Rotterdam 6 juni 2014,

Nadere informatie

Breedbeeldevaluatie in het geschiedenisonderwijs

Breedbeeldevaluatie in het geschiedenisonderwijs Breedbeeldevaluatie in het geschiedenisonderwijs Paul Janssenswillen VELOV-congres 8 februari 2018 Future performance in plaats van past performance Punten op een rapport kunnen iets vertellen over leerprestaties

Nadere informatie

Welkom! Beoordelen is en blijft mensenwerk. Over zorgvuldig beoordelen in de praktijk. 9 maart 2016

Welkom! Beoordelen is en blijft mensenwerk. Over zorgvuldig beoordelen in de praktijk. 9 maart 2016 9 maart 2016 Welkom! Beoordelen is en blijft mensenwerk Over zorgvuldig beoordelen in de praktijk Symposium hbo-v van de toekomst: Binden, begeleiden, beoordelen Dominique Sluijsmans Zuyd Hogeschool Lectoraat

Nadere informatie

~VISIE ~VERBINDING~VERBEELDING~ pilot directeuren p.o. 3 oktober 2018

~VISIE ~VERBINDING~VERBEELDING~ pilot directeuren p.o. 3 oktober 2018 ~VISIE ~VERBINDING~VERBEELDING~ pilot directeuren p.o. 3 oktober 2018 Albert Einstein Imagination is more important than knowledge. For knowledge is limited, whereas imagination embraces the entire world.

Nadere informatie

Communiceren en samenwerken

Communiceren en samenwerken Special Samen sterker dan alleen Communiceren en samenwerken Een constructieve samenwerking tussen leerkrachten en ouders is cruciaal bij het bevorderen van schoolsucces. Hoe geef je het communiceren en

Nadere informatie

Een kwaliteitsfunctionaris faciliteert practice development

Een kwaliteitsfunctionaris faciliteert practice development Een kwaliteitsfunctionaris faciliteert practice development Dr. Shaun Cardiff Programmaleider Professionele Ontwikkeling Lectoraat Persoonsgerichte & Evidence Based Praktijkvoering in Zorg & Welzijn Opbouw:

Nadere informatie

Het Vlaamse secundair onderwijs internationaal vergeleken

Het Vlaamse secundair onderwijs internationaal vergeleken Het Vlaamse secundair onderwijs internationaal vergeleken Jeroen Lavrijsen Doctoraatsonderzoeker, HIVA - KU Leuven www.steunpuntssl.be Structuur secundair onderwijs Focus op twee kenmerken van het secundair

Nadere informatie

LEER STUDEREN MET Spaced Practice SPREID JE STUDEERMOMENTEN IN DE TIJD

LEER STUDEREN MET Spaced Practice SPREID JE STUDEERMOMENTEN IN DE TIJD Spaced Practice SPREID JE STUDEERMOMENTEN IN DE TIJD Start je planning voor je toetsen vroeg genoeg en maak hiervoor dagelijks een beetje tijd vrij. 5 uren verspreid over 2 weken is beter dan 5 uur aan

Nadere informatie

Congresbundel HANovatie themadag Studierendement en sekseverschillen

Congresbundel HANovatie themadag Studierendement en sekseverschillen 1 Congresbundel HANovatie themadag 2010 Studierendement en sekseverschillen 2 Congresbundel HANovatie themadag 2010 3 4 5 Congresbundel HANovatie themadag 2010 algemeen kuo htno hsao hpo hgzo ned vrouwen

Nadere informatie

Interventieonderzoek als onderdeel van docentenprofessionalering Een good practice

Interventieonderzoek als onderdeel van docentenprofessionalering Een good practice Interventieonderzoek als onderdeel van docentenprofessionalering Een good practice Interventieonderzoek als onderdeel van docentenprofessionalisering: het stimuleren van een onderzoekende houding bij honoursdocenten

Nadere informatie

Looking beyond the data Statistiekvaardigheden van beginnende PABO-studenten

Looking beyond the data Statistiekvaardigheden van beginnende PABO-studenten Looking beyond the data Statistiekvaardigheden van beginnende PABO-studenten Arjen de Vetten (ipabo, VU) Judith Schoonenboom (VU), Ronald Keijzer (ipabo, UU) & Bert van Oers (VU) Het Ministerie van Onderwijs

Nadere informatie

Value based healthcare door een quality improvement bril

Value based healthcare door een quality improvement bril Rotterdam, 7 december 2017 Value based healthcare door een quality improvement bril Ralph So, intensivist en medisch manager Kwaliteit, Veiligheid & Innovatie 16.35-17.00 uur Everybody in healthcare really

Nadere informatie

Moetivatie of motivatie. Hans van Ekdom en Ger van Mossel VO-studiedag 14 januari 2014

Moetivatie of motivatie. Hans van Ekdom en Ger van Mossel VO-studiedag 14 januari 2014 Moetivatie of motivatie Hans van Ekdom en Ger van Mossel VO-studiedag 14 januari 2014 Pedagogisch-didactisch klimaat Autonomie Competentie Verbondenheid met leerlingen met docent Psychologische basisbehoeften

Nadere informatie

Welkom! Peer feedback in online onderwijs. Over de mooie uitdaging van implementatie en verankering. 9 oktober

Welkom! Peer feedback in online onderwijs. Over de mooie uitdaging van implementatie en verankering. 9 oktober 9 oktober 2017 Welkom! Peer feedback in online onderwijs Over de mooie uitdaging van implementatie en verankering Bijdrage seminar peer feedback en peer assessment in online onderwijs SURF Utrecht Dominique

Nadere informatie

WORKSHOP : COMPTENCES FOR THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS ( SDGs )

WORKSHOP : COMPTENCES FOR THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS ( SDGs ) WORKSHOP : COMPTENCES FOR THE SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS ( SDGs ) Jos van Hal, MSc 24th May 2019 Recent publication: SDGs INSPIRATIONAL OR ASPIRATIONAL? HOW TO OPERATIONALISE AND IMPLEMENT THE SUSTAINABLE

Nadere informatie

Motivatie: Hoe tem je de olifant in de klas? Arnout Prince

Motivatie: Hoe tem je de olifant in de klas? Arnout Prince Motivatie: Hoe tem je de olifant in de klas? Arnout Prince Joey vindt jouw lessen niet leuk. Hij zegt dit regelmatig: Waarom moet ik dit doen? Hij reageert zo op momenten dat hij aan het werk moet maar

Nadere informatie

Handelingsgericht werken

Handelingsgericht werken Handelingsgericht werken 16-09-2013 Waarom en hoe Door: Jose Oosterheert Uitgangspunten van HGW 1. Onderwijsbehoeften 2. Systematisch en transparant 3. Doelgericht werken 4. Transactioneel kader 5. Constructieve

Nadere informatie

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015

Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken. Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Welke ruimte en skills hebben leerlingen nodig om bevlogen en gemotiveerd te werken Astrid van den Hurk 22 januari 2015 Doelen Zicht op basisbehoeftes van leerlingen om gemotiveerd te kunnen werken; Zelfdeterminatietheorie

Nadere informatie

Een experiment met een didactiek die betere toetsresultaten moet opleveren. Metacognitieve vaardigheden Wilbert van der Heul

Een experiment met een didactiek die betere toetsresultaten moet opleveren. Metacognitieve vaardigheden Wilbert van der Heul Een experiment met een didactiek die betere toetsresultaten moet opleveren Metacognitieve vaardigheden Wilbert van der Heul Inleiding 00-10 Voorstellen: afhankelijk van de grote van de groep ieder persoonlijk?

Nadere informatie

2.2. Inne Vandyck en Karel Kreijns: Motivatie en intentie om te leren in CoPs

2.2. Inne Vandyck en Karel Kreijns: Motivatie en intentie om te leren in CoPs HOOFDSTUK 2: LEERGEMEENSCHAPPEN 2.2. Inne Vandyck en Karel Kreijns: Motivatie en intentie om te leren in CoPs Sedert 2011 is er samenwerking tussen het lectoraat en het Welten Instituut van de Open Universiteit.

Nadere informatie

Overzicht curriculum VU

Overzicht curriculum VU Overzicht curriculum VU Opbouw van de opleiding Ter realisatie van de gedefinieerde eindkwalificaties biedt de VU een daarbij passend samenhangend onderwijsprogramma aan. Het onderwijsprogramma bestaat

Nadere informatie

Betekenisvol Leren Onderwijzen in de werkplekleeromgeving

Betekenisvol Leren Onderwijzen in de werkplekleeromgeving Betekenisvol Leren Onderwijzen in de werkplekleeromgeving Kempelonderzoekscentrum Jeannette Geldens, lector Monique van der Heijden, docentonderzoeker Herman L. Popeijus, erelector Popeijus, H. L., & Geldens,

Nadere informatie

Learning Analytics. Big Data in het onderwijs: Prof dr. Tammy Schellens Elise Ameloot. 14 juni 2017

Learning Analytics. Big Data in het onderwijs: Prof dr. Tammy Schellens Elise Ameloot. 14 juni 2017 VAKGROEP ONDERWIJSKUNDE ONDERZOEKSGROEP EDUMAST Big Data in het onderwijs: Learning Analytics Prof dr. Tammy Schellens Elise Ameloot Kraks@DeKrook 14 juni 2017 Overzicht Inleiding Learning Analytics Toepassingen

Nadere informatie

Betekenisvol Leren Onderwijzen in de werkplekleeromgeving

Betekenisvol Leren Onderwijzen in de werkplekleeromgeving Betekenisvol Leren Onderwijzen in de werkplekleeromgeving Kempelonderzoekscentrum Jeannette Geldens, lector Monique van der Heijden, promovenda-docentonderzoeker Herman L. Popeijus, erelector Doelen en

Nadere informatie

E-learning maturity model. Hilde Van Laer

E-learning maturity model. Hilde Van Laer E-learning maturity model Hilde Van Laer E-learning maturity model (emm) Self-assessment van online en blended leren met e-learning maturity model (emm) A driver for change? http://www.utdc.vuw.ac.nz/research/e

Nadere informatie