NIEUWSBRIEF 2009 Editie 8. Beste lezer,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUWSBRIEF 2009 Editie 8. Beste lezer,"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF 2009 Editie 8 Beste lezer, Hier is weer de nieuwste editie van onze nieuwsbrief! U kunt hier zelf ook input voor aanleveren. Weet u een leuk verhaal of anekdote, heeft u een lekker recept of heeft u een leuke foto, stuur het op naar info@omavanroodkapje.nl En wie weet, komt uw bijdrage dan in een volgende editie van deze nieuwsbrief te staan. Eerste EVC-certificaten uitgereikt! Met grote trots kondigen wij aan dat op 7 december 2009 de eerste EVC-certificaten zijn uitgereikt aan twee van onze gastouders. De heer Daniels en mevrouw Dickmann mochten hun certificaat in ontvangst nemen uit handen van mevrouw Margot Wijdeven van ROC-Eindhoven. De heer Daniels vertelde dat het hele traject hem reuze was meegevallen. Door de goede begeleiding van Roodkapje was het niet nodig om aanvullende cursussen te volgen. Mevrouw Wijdeven van ROC-Eindhoven benadrukte nog eens dat het behalen van een EVC-certificaat geen kwestie is van online even een toetsje maken, zoals sommige gastouderbureaus hun klanten voorhouden, maar dat het portfolio serieus moet worden ingevuld, met alle bewijsstukken die daarbij horen. ROC Eindhoven is inmiddels officieel beëdigd als EVC-aanbieder en staat ook als zodanig geregistreerd op de sites en Dat er veel verschillen zijn in de werkwijzen van gastouderbureaus blijkt wel. Bij de één wordt gezegd dat een toets op internet voldoende is, bij de ander moet je naar de schoolbanken. We krijgen nog wel eens de vraag van gastouders waarom ze bij Roodkapje niet naar school hoeven en bij een ander gastouderbureau wel. Het antwoord is dat elk gastouderbureau zelf mag bepalen op welke manier ze hun gastouders gaan kwalificeren/opleiden. Gastouderbureau Roodkapje heeft er voor gekozen om een EVCtraject in te gaan met het ROC Eindhoven, terwijl een ander gastouderbureau er misschien voor kiest om hun gastouders de MBO 2 opleiding Helpende Zorg en Helpende Welzijn te laten doen. Beide keuzes komen op hetzelfde niveau uit. Een simpele toets op internet maken is echter niet voldoende om gekwalificeerd gastouder te worden! Ook is er soms nog onduidelijkheid of een bepaald diploma nu wel of niet voldoet aan de gestelde eisen.op onze website vindt u een lijst met diploma's die kwalificeren voor het gastouderschap. Alleen diploma's met daarop exact dezelfde naam als op de lijst voldoen. Op de lijst staan dus geen verzamelnamen. Staat de exacte naam van uw diploma er niet bij, dan gaat u het EVC-traject in.

2 EHBO We gaan binnenkort starten met de kinder EHBO cursussen. Deze zijn bedoeld voor de gastouders die met ons het EVC-traject ingaan en is voor hen helemaal gratis. Zij mogen een introducé meenemen. De kosten voor de introducé zijn 67,50 p.p. De cursus duurt in totaal 6 uur en is verdeeld over twee dagdelen. Er kunnen maximaal 15 personen deelnemen per les en deze gaat pas door bij een minimum aantal deelnemers van 10 personen. Aanmelden De gastouders kunnen zich binnenkort via onze website aanmelden voor een cursus. Dit onderdeel is nu echter nog niet online beschikbaar. We zijn op dit moment druk bezig om samen met het opleidingsinsituut alle data en locaties in te plannen. Zodra de eerste data en plaatsen bekend zijn, komt het onderdeel EHBO online beschikbaar op onze site. Dit zal steeds aangevuld worden met nieuwe plaatsen en data waar u zich voor in kunt schrijven. Staat er dus nog geen plaats of datum bij die u schikt, hou de site dan goed in de gaten om u alsnog aan te melden! Zodra de aanmelding van start kan gaan, ontvangen alle gastouders van ons een nieuwsbrief met daarin uitleg hoe de aanmelding in zijn werk gaat. Na deelname aan de cursus ontvangt u vóór 31 december 2010 een certificaat van het Oranje Kruis. Om de geldigheid van uw certificaat te waarborgen dient u eens per twee jaar een herhalingscursus te volgen. OVERIGE MEDEDELINGEN Handboek Binnenkort verschijnt er een handboek speciaal ontwikkeld door gastouderbureau Roodkapje als naslagwerk voor alle gastouders. In dit handige boekje is informatie en tips over kinderen en opvoeding verzameld, zodat gastouders de nodige informatie meteen bij de hand hebben. De uitleg en tips bieden geen kant-en-klare oplossingen, maar kunnen een handige leidraad zijn. Dit alles wordt vergezeld door het sprookjesverhaal van Roodkapje, wat als een rode draad door het boekje heen loopt. Iedere gastouder krijgt van ons een exemplaar aangeboden. Betalingen december Door alle politieke ontwikkelingen zal er in december geen geldstroom plaatsvinden. De eerstvolgende betalingen worden op 5 januari 2010 in gang gezet. Gast- en vraagouders krijgen hierover spoedig nader bericht via mail. Openingstijden hoofdkantoor Tussen Kerst en Nieuwjaar is het hoofdkantoor in Bladel gesloten. Maandag 4 januari zijn wij u weer graag van dienst. Wij wensen u alvast hele prettige feestdagen en een voorspoedig 2010! Beschikking 2010

3 De meeste vraagouders hebben inmiddels de nieuwe voorschotbeschikking 2010 van de Belastingdienst ontvangen. Het voorschot is gebaseerd op het nieuwe uurtarief van 5,00. Indien er bij u geen wijziging is dan verzoeken wij u de beschikking nog voor 15 december a.s. naar ons toe te sturen (of mailen), alleen dan gaan wij incasseren. Wij ontvangen graag een kopie van de voor- en achterkant. U kunt de beschikking ook via onze website doorgeven. Op de Homepage staat een link naar een digitaal beschikkingsformulier 2010, als u daar de gegevens invult van uw beschikking kunt u het formulier digitaal naar ons verzenden. Heeft u een wijziging doorgegeven of een stopzetting, dan is deze wijziging op de beschikking 2010 nog niet verwerkt. U hoeft nu dan ook geen kopie naar ons te sturen! U ontvangt de juiste beschikking pas in januari Dus alleen als de beschikking 2010 die u nu heeft ontvangen klopt (toetsingsinkomen en aantal uren gastouderopvang zijn juist), dan stuurt u z.s.m. een kopie van de voor- en achterkant naar ons toe. Hetzij per post of anders digitaal. Cyberpesten Wat is cyberpesten? Cyberpesten is pesten via internet. Het wordt ook wel digitaal pesten of digipesten genoemd. Het kan op verschillende manieren gedaan worden zoals: een kwetsende versturen een bedreiging via een chatprogramma een sms bericht op de mobiele telefoon Cyberpesten is vaak harder en gemener dan gewoon pesten omdat: 1. dader en slachtoffer niet tegenover elkaar staan en elkaar aan kunnen kijken 2. het vaak anoniem gebeurt 3. de gegevens op internet blijven staan, waar meer toeschouwers zijn. Bij welke groep hoor je? De pester is vaak onzeker, wil aardig en stoer gevonden worden en denkt door te pesten dat iedereen hem/haar grappig vindt. De stiekemerd vindt het goed, bemoeit zich er niet mee, bang om zelf gepest te worden. De meepester doet mee om erbij te horen. De helper neemt het op voor degene die gepest wordt, is niet bang, helpt graag, en is daarom ook populair in de groep. De gepeste voelt zich vaak verdrietig en eenzaam, durft meestal niets terug te doen of het verder te vertellen, bang om nog meer gepest te worden. Wat kan een kind zelf wel doen?

4 geef nooit je wachtwoord en inlognaam aan mensen die je niet vertrouwt blokkeer de afzender bij pestmails of sms'jes bewaar de nare berichten als bewijs let op met de webcam, want opeens sta je op internet zonder dat je het wilt praat erover met mensen die je vertrouwt, zoals ouders, vrienden of docenten Wat kunnen ouders doen? Plaats de computer op een centrale plaats in huis om een oogje in het zeil te houden Leer het kind wat privacy is, welke gegevens bekend mogen worden Maak duidelijke afspraken over internet- en GSM gebruik Meer informatie nodig? Meer informatie over dit onderwerp op of tel Bron: de eyckelbergh Kerst Voorleesverhaal Een mooie boom! Katinka en Boris hebben een kerstboom. Hij staat in de kamer. Hij is nog kaal, maar papa heeft een doos met mooie zilveren kerstballen. Die gaan ze in de boom hangen. Boris pakt een bal en gooit hem in de lucht. Niet doen! roept papa. Maar het is al te laat. De bal valt kapot. Het is niet zo erg, zegt papa. We hebben er genoeg. Maar het is beter als Boris even gaat slapen. Papa stopt Boris in bed. Welterusten, Boris! Katinka mag helpen om de boom te versieren. Ze pakt een kerstbal. Even wachten, zegt papa. Eerst moeten de lampjes erin. Daarna mag Katinka de kerstbal ophangen. Ze wil hem heel hoog in de boom hangen. Maar de bal stoot tegen een tak en valt op de grond. Hij is kapot. Katinka is er verdrietig van. Papa vindt het niet zo erg. We hebben er nog genoeg! zegt papa. Er zijn ook zilveren slingers en houten engeltjes. Ze hangen alles in de boom. Ze doen het heel voorzichtig. Poes Brannie komt kijken. Ze slaat met haar pootje tegen een kerstbal. Zoiets heeft ze nog nooit gezien! De bal valt op de grond. Hij is kapot! Brannie schrikt ervan. Papa lacht. Nu zijn er al drie kerstballen kapot! Als het zo doorgaat hebben we er straks geen meer over! Nee, zegt Katinka. Nu doen we heel voorzichtig! Papa steekt een stekker in het stopcontact. De lichtjes gaan branden. Wat een mooie boom! Nu is het tijd om Boris uit zijn bedje te halen. Papa heeft nog een doos ronde koekjes met een gat erin. Kerstkransjes. Boris mag ze samen met papa in de boom hangen. En dan is de boom klaar. Wanneer gaan we de kerstkransjes opeten? vraagt Katinka.

5 Als het kerst is, zegt papa. Duurt dat nog lang? Nog een paar dagen. Katinka en Boris gaan op een stoeltje voor de boom zitten. Ze kijken naar de mooie ballen én naar de koekjes. Katinka zucht. Wat mooi! Maar het is wel moeilijk om naar koekjes te kijken, als je ze niet mag opeten! Van onze lezers Oma Tineke stuurde ons dit mooie verhaal met bovenstaande foto. Naast de oppas voor Quinten pas ik (vaak samen met opa Bert) ook op alle vrienden en alle knuffels van Quinten. Opa is van het repareren van auto's, afgebroken haakjes en oogjes e.d. Oma is meer van het koekjes bakken, knuffelen en "husse knusse"! Vorige week viel het mij (oma) ineens op dat de Vlekkies: Vlekkie 1 en (eerst als reserve) Vlekkie 2 er slecht uitzagen. Zij waren slap en hingen samen op de bank. Ze waren niet blij! Toen Quinten weer naar zijn vader en moeder ging zijn de Vlekkies nog een paar nachtjes bij Oma gebleven. Oma heeft ze lekker (in de) met "watten" verwend en zie hier,... het resultaat! Trotse oma Nellie Frölich uit Roermond vertelde ons over haar kleinzoon Timo. Timo is een echte hartedief die niet op zijn mondje is gevallen en ons met zijn gevatte antwoorden en opmerkingen geregeld in een deuk heeft, al zolang hij kan praten. Hij is een echte charmeur en komiek en we horen daar vaak hilarische verhalen over van de juffrouw in het kinderdagverblijf. Een tijdje terug, hij was pas drie geworden, zat hij op een dag tijdens de lunch met zijn boterhammetje te spelen. Hij deed alsof het een geweer was en maakte schietbewegingen. Zijn juffrouw mopperde: 'Timo je mag niet met je eten spelen!' Timo kijkt haar aan met zijn grote onschuldige blauwe ogen en zegt dan: 'Mijn mama zegt dat je niet met de mond vol mag praten!' En ja hoor, dat is precies wat de juffrouw aan het doen was. Deze nieuwsbrief is copyright 2008 Gastouderbureau Roodkapje Klik hier als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen

Vanaf vandaag zijn er weer nieuwe plaatsen en data beschikbaar op onze website waar u voor in kunt schrijven.

Vanaf vandaag zijn er weer nieuwe plaatsen en data beschikbaar op onze website waar u voor in kunt schrijven. NIEUWSBRIEF 2009 Editie 10 Beste lezer, Hier is weer de nieuwste editie van onze nieuwsbrief! U kunt hier zelf ook input voor aanleveren. Weet u een leuk verhaal of anekdote, heeft u een lekker recept

Nadere informatie

Verder zijn we bezig met onderzoek naar een aantal eisen die in onze ogen nog nader bekeken moeten worden.

Verder zijn we bezig met onderzoek naar een aantal eisen die in onze ogen nog nader bekeken moeten worden. NIEUWSBRIEF 2009 Editie 7 Beste lezer, Hier is weer de nieuwste editie van onze nieuwsbrief! U kunt hier zelf ook input voor aanleveren. Weet u een leuk verhaal of anekdote, heeft u een lekker recept of

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

Informatiebrochure Bemiddeling tussen Vraagouders en gastouders

Informatiebrochure Bemiddeling tussen Vraagouders en gastouders Informatiebrochure Bemiddeling tussen Vraagouders en gastouders Inhoudsopgave pag. 1. Voorstellen 2 2. Werkwijze 2 3. Vraagouders 2 4. Gastouders 2 5. Kwaliteit 3 6. Kosten 3 1. Even voorstellen Gastouderbureau

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gastouderbureau Kinderopvang Barendrecht WINTER 2012

Nieuwsbrief Gastouderbureau Kinderopvang Barendrecht WINTER 2012 BESTE VRAAG- EN GASTOUDERS Hierbij ontvangt u de winter editie van de nieuwsbrief van het gastouderbureau SKB. We wensen u veel plezier met lezen. DESKUNDIGHEIDSAVONDEN Tijdens de deskundigheidsavonden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2009 Editie 4. Beste Lezer

NIEUWSBRIEF 2009 Editie 4. Beste Lezer NIEUWSBRIEF 2009 Editie 4 Beste Lezer Hier is weer de nieuwste editie van onze nieuwsbrief! U kunt hier zelf ook input voor aanleveren. Weet u een leuk verhaal of anekdote, heeft u een lekker recept of

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Mijn computer is leuk!

Mijn computer is leuk! Mijn computer is leuk! ➊ Kijk eens naar onze computers! Kijk, papa, mama en drie kinderen. Het kleinste meisje is 2 jaar, zij heet Maria. Rajan is een jongen, hij is 4 jaar. Nora is de oudste, zij is 6

Nadere informatie

TIKO Kinderopvang / informatie gastouder

TIKO Kinderopvang / informatie gastouder 1 Informatie voor gastouders over gastouderopvang Gastouderopvang: een kleinschalige vorm van kinderopvang die plaats vindt bij een gastouder thuis, in een gezinssituatie, dicht bij huis of werk, op vaste

Nadere informatie

voor ouders De nieuwe regels voor gastouderopvang

voor ouders De nieuwe regels voor gastouderopvang voor ouders De nieuwe regels voor gastouderopvang 1 Voor de communicatie over en implementatie van de wijzigingen in de gastouderopvang is een Implementatiebureau opgericht. Dit bureau informeert en ondersteunt

Nadere informatie

Informatie voor gastouders

Informatie voor gastouders Informatie voor gastouders Semarangplantsoen 23, 1335 GV Almere, T 036-5337598, info@flevokidscare.nl, www.flevokidscare.nl Inhoudsopgave pag. 1. Introductie 3 2. Wat is gastouderopvang? 4 2.1 Wet kinderopvang

Nadere informatie

Wij verwachten echter dat de meeste gastouders door hun jarenlange ervaring als opvoeders, veel vrijstellingen zullen krijgen.

Wij verwachten echter dat de meeste gastouders door hun jarenlange ervaring als opvoeders, veel vrijstellingen zullen krijgen. NIEUWSBRIEF 2009 Editie 5 Beste Lezer Hier is weer de nieuwste editie van onze nieuwsbrief! U kunt hier zelf ook input voor aanleveren. Weet u een leuk verhaal of anekdote, heeft u een lekker recept of

Nadere informatie

Nieuwsbrief Piereweetjes

Nieuwsbrief Piereweetjes Nieuwsbrief Piereweetjes nummer 1: januari 2016 Beste gast- en vraagouders, het nieuwe jaar is weer begonnen. Ook komend jaar gaan we er samen met onze gastouders weer voor zorgen dat onze gastkinderen

Nadere informatie

TOELICHTING RESULTAATKAARTEN TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

TOELICHTING RESULTAATKAARTEN TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

Vivian den Hollander. Kaarsjes. blazen. met illustraties van Alex de Wolf. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Vivian den Hollander. Kaarsjes. blazen. met illustraties van Alex de Wolf. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Vivian den Hollander Kaarsjes blazen met illustraties van Alex de Wolf Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Inhoud Bijna Kerst 7 Knutselen: Engeltjes 14 Een heel bijzondere engel 16 Liedje: Er is een kindeke

Nadere informatie

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden.

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Er is een verschil tussen plagen en pesten. Iets van iemand afpakken kan plagen zijn, maar ook pesten. Het is plagen als het gaat

Nadere informatie

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Twee vrienden na de examens: Man, man, gene vette hé je punten op school! Wat zal de mama daar van zeggen? (ondertussen trekt hij aan zijn oor) Ei, gay, met

Nadere informatie

ALGEMEEN. Wat is gastouderopvang? GASTOUDERBURO PIERROT

ALGEMEEN. Wat is gastouderopvang? GASTOUDERBURO PIERROT ALGEMEEN Wat is gastouderopvang? In Nederland zijn diverse vormen van kinderopvang. De meest bekende is wel het kinderdagverblijf of crèche. Daarnaast is er bijvoorbeeld buitenschoolse of naschoolse opvang.

Nadere informatie

Januari 2013. Pestprotocol Basisschool de Schrank

Januari 2013. Pestprotocol Basisschool de Schrank Januari 2013 Pestprotocol Basisschool de Schrank Inhoudsopgave 1. Waarom heeft de Schrank een pestprotocol 3 2. Pesten op school 3 3. Signalen van pesten 4 4. Oorzaken van pesten 4 5. Rollen bij pesten

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Handleiding gastouders Korelon IedereenEHBO.nl

Handleiding gastouders Korelon IedereenEHBO.nl Handleiding gastouders Korelon IedereenEHBO.nl Beste cursist, U gaat binnenkort starten met de cursus EHBO bij kinderen speciaal voor gastouders. Via uw gastouderbureau Korelon krijgt u een korting van

Nadere informatie

Veel van de informatie die u wenst te ontvangen of die u zou moeten weten, is te vinden op onze website:

Veel van de informatie die u wenst te ontvangen of die u zou moeten weten, is te vinden op onze website: Geachte gastouder, Wij zijn blij u te mogen verwelkomen als (potentiële) klant bij Gastouderbureau Oostnederland. Veel van de informatie die u wenst te ontvangen of die u zou moeten weten, is te vinden

Nadere informatie

Ria Massy. De film van Abel

Ria Massy. De film van Abel DE FILM VAN ABEL Ria Massy De film van Abel De film van Abel 2018 Ria Massy & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Frederik de Merodestraat

Nadere informatie

Informatie voor vraagouders over gastouderopvang

Informatie voor vraagouders over gastouderopvang TIKO Kinderopvang/ Informatie vraagouder februari 2015 1 Informatie voor vraagouders over gastouderopvang Gastouderopvang: een kleinschalige vorm van kinderopvang die plaats vindt bij een gastouder thuis,

Nadere informatie

Toelichting. U moet in het gesprek vertellen waarom u deze antwoorden heeft ingevuld. Daarom is het belangrijk dat u de Resultaatkaarten zelf invult.

Toelichting. U moet in het gesprek vertellen waarom u deze antwoorden heeft ingevuld. Daarom is het belangrijk dat u de Resultaatkaarten zelf invult. Toelichting Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt Toelichting op het portfolio en examen Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden in Nederland. Als u zich voorbereidt

Nadere informatie

WERKBOEK SOCIALE MEDIA

WERKBOEK SOCIALE MEDIA WERKBOEK SOCIALE MEDIA door: GGD Hart voor Brabant Sociale media De volgende pagina s in dit werkboek gaan over internet en sociale media. Wat is sociale media? Opdracht 1 Wat is sociale media? Schrijf

Nadere informatie

Ruben. Mijn broertje heeft epilepsie

Ruben. Mijn broertje heeft epilepsie Ruben Mijn broertje heeft epilepsie Ruben Mijn broertje heeft epilepsie Voor Deborah, Gideon en Matthias. Om samen groot te worden. Copyright 2013 Saskia Hendriks Dit is Ruben Ruben is mijn kleine broertje.

Nadere informatie

PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding

PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding Pesten...? No way Samen zorgen we voor een veilige school PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding Pesten...? No way Samen zorgen we voor een veilige school Pesten...?

Nadere informatie

Cyberpesten. Maak je weerbaar!!

Cyberpesten. Maak je weerbaar!! Cyberpesten Maak je weerbaar!! Wie zijn wij? Sk1llz Almere is een Hackerspace We zijn te gast bij het DDAMA Een fysieke ontmoetingsruimte voor technologisch geïnteresseerden Ethische en white-hat -hackers

Nadere informatie

Kijk, de vogel zingt. Bente Jonker Moniek Peek. De Vier Windstreken. Jonker - Peek Kijk, de vogel zingt. Het verhaal van Jet en haar dove zusje

Kijk, de vogel zingt. Bente Jonker Moniek Peek. De Vier Windstreken. Jonker - Peek Kijk, de vogel zingt. Het verhaal van Jet en haar dove zusje Kijk, de vogel zingt vertelt het verhaal van Jet die een doof zusje krijgt. Voor Jet maakt het niets uit, ze begrijpt haar zusje Keet toch wel! Haar ouders zijn geschrokken, ze geloven het eigenlijk niet.

Nadere informatie

Voorkom. Pesten. DMS-educatief

Voorkom. Pesten. DMS-educatief Voorkom Pesten lle kinderen krijgen weleens met pesten te maken. Bij pesten is het ene kind altijd sterker dan het andere. De een heeft meer kracht, een grotere mond of meer invloed op de ander. Diegene

Nadere informatie

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen?

ZORA. is zwanger. Wat kan Zora doen? ZORA is zwanger Wat kan Zora doen? Zora is zwanger van haar eerste kindje Dit zijn Zora en Samir. Ze krijgen een baby. Zora is 5 maanden zwanger. Haar buik is dik en ze voelt de baby bewegen. Ze is blij

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief:

In deze nieuwsbrief: Juni 2014 In deze nieuwsbrief: Kopie verklaring omtrent gedrag (VOG) Kopie certificaat Eerste Hulp aan Kinderen 2014 Uitschrijven van opvanglocaties waar niet langer wordt opgevangen Wijziging van opvanglocatie

Nadere informatie

Informatie voor vraagouders over gastouderopvang

Informatie voor vraagouders over gastouderopvang TIKO Kinderopvang/ Informatie vraagouder januari 2017 1 Informatie voor vraagouders over gastouderopvang Gastouderopvang: een kleinschalige vorm van kinderopvang die plaats vindt bij een gastouder thuis,

Nadere informatie

Gastouderbureau MijnGastouderopvang

Gastouderbureau MijnGastouderopvang Hoe gaat het met mijn gast- of oppaskind? Gastouderbureau MijnGastouderopvang Observatielijst voor de ontwikkeling van kinderen in de gastouderopvang Iedere gastouder kent 'haar' gastkind na tijdje behoorlijk

Nadere informatie

Vraagouder nieuwsbrief

Vraagouder nieuwsbrief Vraagouder nieuwsbrief December 2015 Beste Vraagouder, Graag uw aandacht voor deze belangrijke nieuwsbrief van december 2015. Er staan enkele zaken in, die we goed onder de aandacht willen brengen. Leest

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, jongens en meisjes, Hé Joyce, ga je mee? Emma rent achter Joyce aan als ze van het schoolplein lopen. Joyce, wij gaan vanmiddag op bezoek bij mijn oom,

Nadere informatie

INFO VOOR DE STARTENDE GASTOUDER

INFO VOOR DE STARTENDE GASTOUDER INFO VOOR DE STARTENDE GASTOUDER Welkom bij Gastouderbureau de Vlinder! Als startende gastouder zit u natuurlijk vol met vragen. De meest voorkomende vragen hebben we daarom voor u onder elkaar gezet in

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

pesten in een modern kleedje

pesten in een modern kleedje pesten in een modern kleedje Cyberpesten : een definitie Cyberpesten omvat alle vormen van pesterijen die een beroep doen op ICT* om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen, te beledigen * Informatie-

Nadere informatie

Nieuws uit het mandje van Roodkapje oktober 2015

Nieuws uit het mandje van Roodkapje oktober 2015 Nieuws uit het mandje van Roodkapje oktober 2015 In deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen: * 250 miljoen euro extra voor de kinderopvang * Roodkapje-APP * Visitekaartjes en bordje Erkend gastouder *

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Pesten

Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk door een scholier 1721 woorden 12 juni 2005 6,9 373 keer beoordeeld Vak Verzorging HOOFDSTUK 1 WAT IS PESTEN Pesten is iets heel anders dan plagen, plagen is bijvoorbeeld

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Je kind als tolk? Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Dit is Yara. Ze is 10 jaar oud. Yara woont 1 jaar in Nederland. Ze woont hier met haar vader, twee broertjes en haar moeder Suzan. Yara gaat naar school.

Nadere informatie

Gastouderbureau. Tjil! Gastouderopvang Eilenbergstraat 176 5011 EB Tilburg 013-455 92 98 06-54 77 43 67 www.tjil.net info@tjil.net

Gastouderbureau. Tjil! Gastouderopvang Eilenbergstraat 176 5011 EB Tilburg 013-455 92 98 06-54 77 43 67 www.tjil.net info@tjil.net Gastouderbureau Tjil! Gastouderopvang Eilenbergstraat 176 5011 EB Tilburg 013-455 92 98 06-54 77 43 67 www.tjil.net info@tjil.net Inhoud Welkom Start je eigen kinderopvang! Wat is gastouderopvang? Wat

Nadere informatie

Informatie voor Gastouders

Informatie voor Gastouders Informatie voor Gastouders Gastouderbureau Haaglanden en Kinderzaken Klaverveld 173 2492 KB Den Haag Haaglanden 088 002000 gob@haaglandenkinderzaken.nl www.gastouderbureauhaaglanden.nl Kinderzaken 088

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari 2007 6,6 478 keer beoordeeld Vak Nederlands Voorwoord Ik heb het onderwerp pesten bedacht voor mijn werkstuk. Ik heb dat gedaan omdat ik meer over pesten

Nadere informatie

Het speelhuis van Lotte en Nina

Het speelhuis van Lotte en Nina VERHAAL Het speelhuis van Lotte en Nina Uit logeren Nina zit achter in de auto van mama. Spannend, hè? zegt mama. Voor het eerst ga jij ergens logeren. Aap steekt zijn kop uit haar rugzak. Hij lacht, omdat

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR GASTOUDERS

INFORMATIE VOOR GASTOUDERS INFORMATIE VOOR GASTOUDERS Gastouderbureau Haaglanden en Kinderzaken Klaverveld 173 2492 KB Den Haag Haaglanden - Telefoon 088 002000 Email: gobhaaglanden@casema.nl www.gastouderbureauhaaglanden.nl Kinderzaken

Nadere informatie

Informatiebrochure Bemiddeling tussen vraagouders en gastouders

Informatiebrochure Bemiddeling tussen vraagouders en gastouders Informatiebrochure Bemiddeling tussen vraagouders en gastouders Inhoudsopgave informatiebrochure pag. Gastouderland, even voorstellen 3 Werkwijze Gastouderland 3 Selectiecriteria gastouders 3 Kwaliteit

Nadere informatie

Op weg naar het Kerstfeest.

Op weg naar het Kerstfeest. Schooljaar 2015-2016 Nieuwsbrief 0 8 1 0-12 - 2015.. activiteiten commissie, alle hulpouder(s), leerlingen en leerkrachten voor alle hulp tijdens de Sinterklaas ochtend en middag! Zonder jullie hadden

Nadere informatie

Een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Zo geregeld!

Een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Zo geregeld! Kinderopvangtoeslag 2007 Een bijdrage in de kosten van kinderopvang. Zo geregeld! 1 2 3 4 Ontdek of u in aanmerking komt Kinderopvangtoeslag aanvragen Kinderopvangtoeslag ontvangen Wijzigingen doorgeven

Nadere informatie

pest eruit? De baas spelen

pest eruit? De baas spelen Hoe ziet iemand die een ander pest eruit? Waarschijnlijk heb je wel gemerkt dat het ontzettend moeilijk is om zo n beschrijving te geven. Dat is logisch want er bestaat niet iemand die eruit ziet als een

Nadere informatie

Kerstwerkboekje. Naam: www.jufsharona.bekijknu.nl

Kerstwerkboekje. Naam: www.jufsharona.bekijknu.nl Kerstwerkboekje Naam: De Kerstman heeft een gedichtje voor je. Lees het maar eens! Kun jij de rijmwoorden vinden? Geef de woorden die rijmen allemaal dezelfde kleur! Kun jij het gedichtje netjes overschrijven

Nadere informatie

Inschrijfformulier Gastouder Welkom Kind Amsterdam

Inschrijfformulier Gastouder Welkom Kind Amsterdam Uw gegevens Voornaam: Achternaam: Geslacht: man vrouw Burgelijke staat: gehuwd ongehuwd gescheiden alleenstaand Nationaliteit: Geboortedatum: Bank / Ing rekeningnr: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoonnummer:

Nadere informatie

www.gastouderland.nl

www.gastouderland.nl www.gastouderland.nl Inhoudsopgave informatiebrochure pag. Gastouderland, even voorstellen 2 Werkwijze Gastouderland 2 Selectiecriteria gastouders 2 Kwaliteit gastouders 3 De kosten 3 Klachtenreglement

Nadere informatie

Digitale post van de Belastingdienst

Digitale post van de Belastingdienst Belastingdienst Digitale post van de Belastingdienst Steeds meer mensen regelen via internet allerlei zaken. Denk bijvoorbeeld aan het bestellen van een boek, het boeken van een vakantie en internetbankieren.

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Anti-pestprotocol. Maritieme Academie Harlingen

Anti-pestprotocol. Anti-pestprotocol. Maritieme Academie Harlingen Inleiding De baseert de pedagogische aanpak op de principes van de Verbindende school. Vanuit de principes van herstelrecht is de verbindende school ontwikkeld, waar gewerkt wordt vanuit de visie dat iedereen

Nadere informatie

WAT IS PESTEN ANDERS ZIJN

WAT IS PESTEN ANDERS ZIJN Pesten door; Luna, Kayleigh, Maartje en Tim WAT IS PESTEN Wat is pesten? Pesten is een vorm van vervelend doen. Tegen anderen bijvoorbeeld slaan, schoppen, uitschelden noem maar op. Maar een ding is zeker

Nadere informatie

Roodkapje en haar zieke voorleesoma

Roodkapje en haar zieke voorleesoma Toneelstuk opening Kinderboekenweek 2016 Roodkapje en haar zieke voorleesoma Tekst Rian Visser Rollen Roodkapje Moeder Oma Boze wolf Jager Verteller In het verhaal staat een prentenboek centraal. In dit

Nadere informatie

Werkbladen Groep 5 & 6

Werkbladen Groep 5 & 6 Werkbladen Groep 5 & 6 e-mail? H1: Werkblad Leuk op internet Veel kinderen hebben een favoriete website. De één kletst met vriendinnen op MSN, de andere gaat naar Hyves. Ook spelen veel kinderen spelletjes

Nadere informatie

Emma brengt een bezoek aan de IC

Emma brengt een bezoek aan de IC Emma brengt een bezoek aan de IC Intensive Care Locatie Hoorn/Enkhuizen Emma brengt een bezoek aan de Intensive Care Een bezoek aan de Intensive Care kan best spannend zijn voor een kind. Toch willen wij

Nadere informatie

Internet protocol en Cyberpesten

Internet protocol en Cyberpesten E-mail & Internet Internet protocol en Cyberpesten Versie mei 2014 Algemeen Dit internet protocol is tot stand gekomen na overleg met directie, ICT en team. Er zit in de ICT-documentatie die elke collega

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Kantoor Utrecht. NAW gegevens aanvrager. Geachte heer/mevrouw,

Kantoor Utrecht. NAW gegevens aanvrager. Geachte heer/mevrouw, Kantoor Utrecht Antwoordnummer 21440 6400 SL HEERLEN BelastingTelefoon 0800-0543 NAW gegevens aanvrager Datum 15 juli 2011 Uw kenmerk Betreft Jaaroverzicht kinderopvang 2010 Kenmerk TKG10

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuwe functionaliteit: Internet Dagboek. GASTOUDERBUREAU All Kidz Nederland. Inhoud. Inleiding. Veel leesplezier

Nieuwsbrief. Nieuwe functionaliteit: Internet Dagboek. GASTOUDERBUREAU All Kidz Nederland. Inhoud. Inleiding. Veel leesplezier 16-03-2013 Jaargang 2, nummer 7 Nieuwsbrief GASTOUDERBUREAU All Kidz Nederland Inhoud Inleiding Gastouder als zelfstandig ondernemer Nieuwe functionaliteit Internet Dagboek VOG en start continu screening

Nadere informatie

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media.

Overzicht. Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Overzicht Wat zijn social media? Voorbeelden van social media. Social media in de ICT-lessen. De gevaren van social media. Mindreader Wat zijn social media? Social media is een verzamelbegrip voor online

Nadere informatie

Informatie gastouder. Gastouderbureau NL

Informatie gastouder. Gastouderbureau NL Informatie gastouder Gastouderbureau NL www.gobnl.nl info@gobnl.nl 01-09-2016 Informatie voor gastouder In dit boekje geven we uitleg over kleinschalige kinderopvang bij de gastouder of bij de ouder thuis.

Nadere informatie

Gemaakt door: Kelly.

Gemaakt door: Kelly. De kanjertraining. Gemaakt door: Kelly. Inhoud. Inhoud. 1 Inleiding. 2 Wat is de Kanjertraining? 3 Hoe en wanneer is de Kanjertraining ontstaan? 4 Wanneer ga je naar de Kanjertraining? 6 Welke stappen

Nadere informatie

Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web. Vragenlijst 1

Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web. Vragenlijst 1 Versie: november 2014_2 IN TE VULLEN DOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKER Postcode van de bibliotheekvestiging. Samen op t web Vragenlijst 1 Beste deelnemer, U gaat oefenen met internet. De bibliotheek helpt u daar

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Pesten in het voortgezet onderwijs

Pesten in het voortgezet onderwijs Pesten in het voortgezet onderwijs Aandacht voor Pesten Week tegen pesten: 22-26 september 2014 Het thema is Horen, Zien en Speak Up! Zie onderstaande link. week tegen pesten Wat is nu eigenlijk pesten?

Nadere informatie

voor astouders De nieuwe regels voor gastouderopvang

voor astouders De nieuwe regels voor gastouderopvang voor astouders De nieuwe regels voor gastouderopvang Voor de communicatie over en implementatie van de wijzigingen in de gastouderopvang is een Implementatiebureau opgericht. Dit bureau informeert en ondersteunt

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Wilt u de vragenlijst liever op de computer invullen? Ga op internet dan naar de volgende link:

Wilt u de vragenlijst liever op de computer invullen? Ga op internet dan naar de volgende link: Welke dag is het vandaag? - - [dag] [maand] [jaar] Beste deelnemer, U gaat oefenen met sociale media. De bibliotheek helpt u daar graag bij. Wij willen u daarom enkele vragen stellen. Het invullen duurt

Nadere informatie

Annie van Gansewinkel. Vast

Annie van Gansewinkel. Vast Annie van Gansewinkel Vast 4 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen De groeten Je krijgt de groeten van je vader. Jim haalt zijn schouders op. Hij blijft tegen de bal schoppen. De bal knalt tegen

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Achtergrond informatie:

Achtergrond informatie: Pestprotocol Inleiding Voor u ligt het pestprotocol van de Koningin Wilhelminaschool. Met behulp van dit protocol willen wij het pestgedrag binnen de school voorkomen en indien nodig aanpakken. In onze

Nadere informatie

Uit de reader "Van pesten naar een wij-gevoel" (VPNEW) van Theo Klungers van bureau Posicom.

Uit de reader Van pesten naar een wij-gevoel (VPNEW) van Theo Klungers van bureau Posicom. Uit de reader "Van pesten naar een wij-gevoel" (VPNEW) van Theo Klungers van bureau Posicom. Plagen / ruzie / pesten Er bestaat een verschil tussen plagen, pesten en ruzie maken. Maar wat is nu eigenlijk

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Uurtje factuurtje. HANDLEIDING voor de urenadministratie en algemene financiële informatie

Uurtje factuurtje. HANDLEIDING voor de urenadministratie en algemene financiële informatie Uurtje factuurtje HANDLEIDING voor de urenadministratie en algemene financiële informatie Beste Gastouder, Opvang bieden is fantastisch. Je doet je werk met plezier en krijgt knuffels van je gastkinderen

Nadere informatie

PSZ Zalmkolk. Piramidebericht. KERSTMIS Feest

PSZ Zalmkolk. Piramidebericht. KERSTMIS Feest PSZ Zalmkolk Piramidebericht KERSTMIS Feest Aan ouders/verzorgers, Het Sinterklaasfeest is weer voorbij, maar het was een mooi feest! We hebben samen met de peuters een leuke en gezellige ochtend gehad

Nadere informatie

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol 2016-2017 kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Waarom een pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op

Nadere informatie

Al getagd. Gastouderschap

Al getagd. Gastouderschap Al getagd Gastouderschap Nieuwsbrief nummer 2 van 2014 blad 1 Beste (gast)ouders, Hierbij ontvangt u de tweede editie van onze nieuwsbrief voor 2014. U kunt hier zelf ook input voor aanleveren. Weet u

Nadere informatie

1 Kussen over mijn hoofd

1 Kussen over mijn hoofd 1 Kussen over mijn hoofd De woonkamerdeur valt met een klap achter mij dicht. Ik ren de trap op, sla hier en daar een tree over. Niet vallen, denk ik nog, of misschien wel vallen. Mijn been breken en dan

Nadere informatie

Wilt u de vragenlijst liever op de computer invullen? Ga op internet dan naar de volgende link:

Wilt u de vragenlijst liever op de computer invullen? Ga op internet dan naar de volgende link: Welke dag is het vandaag? - - [dag] [maand] [jaar] Beste deelnemer, U gaat oefenen met de computer. De bibliotheek helpt u daar graag bij. Wij willen u daarom enkele vragen stellen. Het invullen duurt

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt: We spelen piraatje en ik ben de hoofdman, want ik heb het bedacht.

Beertje Bruin zegt: We spelen piraatje en ik ben de hoofdman, want ik heb het bedacht. Beertje Anders De beertjes zijn aan het spelen in het bos. Beertje Bruin zegt: We spelen piraatje en ik ben de hoofdman, want ik heb het bedacht. De beren vinden het allemaal goed. Beertje Bril loopt ook

Nadere informatie

Pestprotocol. OBS De Trekvogel

Pestprotocol. OBS De Trekvogel Pestprotocol OBS De Trekvogel Pestgedrag Een kind dat zich veilig voelt, ontwikkelt zelfvertrouwen en een goed gevoel van eigen waarde. Wanneer een kind echter gepest wordt, verdwijnt dat zelfvertrouwen

Nadere informatie

Eva geeft geen antwoord. Ze leest samen met Lieke in het kookboek. Nu moet er suiker en boter bij, zegt Lieke. En een snufje

Eva geeft geen antwoord. Ze leest samen met Lieke in het kookboek. Nu moet er suiker en boter bij, zegt Lieke. En een snufje 1 Logeren Het is vrijdagmiddag. Eindelijk gaat de bel. Alle kinderen springen op. Het is weekend! Ik ga zo met mijn opa naar boer Jan, zegt Sam tegen Lieke. Heb je zin om mee te gaan? Lieke schudt haar

Nadere informatie

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1.

Google naar Instructieposter, kies daar goede voorbeelden uit (korte en krachtige teksten, afbeeldingen) die u in bij opdracht 2 kunt gebruiken 1. Handleiding Les 1 Deze schrijfles is de derde waarin leerlingen oefenen in het genre instrueren. Het is een oefenles: leerlingen passen de schrijfstrategie KLUNS toe, die trouwens in deze les verkleind

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

! De gastouder mag het kind niet alleen laten. Ook mag het kind niet zonder toestemming van de ouder worden toevertrouwd aan iemand anders.

! De gastouder mag het kind niet alleen laten. Ook mag het kind niet zonder toestemming van de ouder worden toevertrouwd aan iemand anders. Reglement Algemeen! De opvang vindt plaats bij de gastouder thuis in een veilige, hygiënische en kindvriendelijke omgeving. Een kind wordt door de ouder gebracht en gehaald.! Een gastouder mag maximaal

Nadere informatie