in welke setting het kind gedurende het interventietraject onderwijs volgt. waar deze casus verder besproken wordt (ZAT+, ZAT SBO, of eigen ZAT).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "in welke setting het kind gedurende het interventietraject onderwijs volgt. waar deze casus verder besproken wordt (ZAT+, ZAT SBO, of eigen ZAT)."

Transcriptie

1 Crisisopvang Alle kinderen in het samenwerkingsverband Barneveld en omgeving hebben recht op en krijgen goed onderwijs Aanleiding Bij een crisissituatie is bij meerdere partijen het welbevinden in het geding. Het desbetreffende kind lijdt, de situatie heeft een ongewenste uitwerking op medeleerlingen en/of leerkracht(en) en ook de ouders maken zich zorgen over de ontwikkeling van hun kind. Er is een situatie ontstaan waarin de school is vastgelopen of een situatie waarin de leerling een gevaar voor zichzelf of voor anderen is. Of er ontstaat een situatie waarin een patstelling ontstaat tussen school en ouders, school en hulpverlening of een crisis bij de leerling zelf (psychosomatisch). Om het niet tot een echte crisis te laten worden (zwartste scenario: schorsing, daarna verwijdering en daarna thuis zitten zonder onderwijs) of door thuis te zitten zonder onderwijs als gevolg van een al dan niet gesimuleerde ziekte kan een tijdelijke opvang buiten de eigen school gewenst zijn. De leidende vraag is elke keer weer: wat is de beste schoolplek voor dit kind dat onverhoopt thuis zit of thuis komt te zitten? Aanbevelingen (dreigende) thuiszitters krijgen direct de ib er/directeur van de school als casusmanager. Er komt een interventieteam (vliegende brigade) voor handelingsgerichte diagnostiek en handelingsgerichte ondersteuning met plaatsingsbevoegdheid in het samenwerkingsverband. Hiervoor moeten wel bestuurlijke afspraken gemaakt worden. Indien de casusmanager en het interventieteam van mening zijn dat een directe voortzetting op de eigen school (in eigen klas of andere klas) op dat moment geen optie is, wordt een tijdelijke opvang geregeld. Het interventieteam bestaat uit: schoolmaatschappelijk werk (thuissituatie en ouders meenemen in het proces) gedragsspecialist (psycholoog of orthopedagoog tevens voorzitter) van het Samenwerkingsverband die ook een relatie heeft met het ZAT leerplicht Het interventieteam bepaalt: in welke setting het kind gedurende het interventietraject onderwijs volgt. waar deze casus verder besproken wordt (ZAT+, ZAT SBO, of eigen ZAT). Uitwerkingsvoorwaarden zijn: in het interventietraject zijn de leerkracht, ib er en de directeur direct betrokken bij de bespreking van deze casus. het traject is in eerste instantie gericht op terugkeer van het kind op de eigen basisschool de ouders zijn altijd aanwezig bij de eerste bespreking in het vervolgtraject worden de ouders door de casusmanager geïnformeerd en in principe uitgenodigd voor een bespreking.

2 De directeur/ib er meldt het kind/de casus aan bij het zorgloket/zat van het samenwerkingsverband. Hierna wordt het interventieteam ingeschakeld dat past bij de desbetreffende school. Doel voorkomen van een echte crisis in de tijdelijke noodopvang zicht krijgen op alle hulpvragen (leergebied, sociaalemotioneel, medisch, thuissituatie); verzamelen van gegevens, zo nodig onderzoek laten doen of uitslagen afwachten. Wat heeft het kind nodig om zich te kunnen ontwikkelen? kind en ouders tot rust laten komen leerkrachten, medeleerlingen en hun ouders tot rust laten komen komen tot een advies met betrekking tot een vervolg van de schoolloopbaan en eventueel gewenste, aanvullende zorg Voorwaarden leerling blijft ingeschreven op de verwijzende school/instelling de verwijzende school blijft verantwoordelijk voor het proces en heeft en blijft de regie voeren. De ib er van de verwijzende school blijft actief in de communicatie met ouders, de tijdelijke opvang en bewaakt het proces en de daarna te volgen stappen. (trajectbegeleiding): 1e inschakelen interventieteam. 2e. rechtstreeks contact tussen ouders en crisisopvang; 3e. eens per 4 6 weken rondetafelgesprek tussen crisisopvang ouders IB BaO ) als gastleerling tijdelijk (in principe zo kort mogelijk: een uiterste termijn is 6 maanden) op de crisisopvang onderwijs bieden. Daarna gaat de leerling of terug naar de BaO waar hij/zij is ingeschreven, of naar een andere BaO of naar een andere vorm van onderwijs. Voortraject De basisschool heeft aan de volgende inspanningsverplichtingen voldaan: de eigen zorgstructuur, 1e vangnet (inclusief ondersteuning door SBD/Meldpunt), is optimaal benut; er is / wordt gebruik gemaakt van het 2e vangnet (ZAT, SMV, JHV); er is gekeken of tijdelijke plaatsing op een andere BaO mogelijk is; er wordt handelingsgericht gehandeld en er is een dossier opgebouwd. Deze inspanningsverplichtingen zijn de absolute verantwoordelijkheid van de basisschool en het bevoegde gezag van de basisschool. De ontstane situatie, waarbij de school echt handelingsverlegen is, neigt naar een schorsing-, c.q. verwijderingsprocedure of een thuis zitten (zonder onderwijs) van de leerling. Om deze zware, ongewenste maatregelen voor te zijn of om een thuis zitten zonder onderwijs op basis van psychosomatische klachten tegen te gaan, kan ouders aangeboden worden gebruik te maken van de crisisopvang van het eigen SWV. Ouders verplichten zich tot aanwezigheid bij de genoemde gesprekken (het vervoer van en naar de nieuwe plek), en het opvolgen van de gestelde adviezen m.b.t. het vervolg van de schoolloopbaan. (er kan geen sprake van zijn dat ouders de aanmelding bij een PCL of CVI dwarsbomen.)

3 Afweging De afweging om een aanvraag voor een plekje in de Noodopvang in te dienen, gebeurt door de directeur en/of ib er. Het interventieteam bepaalt welke setting het beste een antwoord kan geven op de onderwijsbehoeften. Zij beoordeelt o.a. aan de hand van de onder voortraject genoemde vier onderdelen of de aanvraag voor Noodopvang past binnen de gestelde kaders. Afstemming met ouders is van wezenlijk belang; zien zij ook de ernst van de situatie en kunnen zij zich vinden in deze vorm van passend onderwijs, tijdelijk op een andere plek? Geven ze aan zich te houden aan aanbevelingen vanuit de crisisopvang? Nadat communicatie met ouders hierover heeft plaats gevonden, kan het interventieteam overgaan tot plaatsing in de crisisopvang. Dit proces moet zo snel mogelijk doorlopen worden; de crisisopvang moet uiterlijk binnen 1 week na aanmelding; dan volgt of plaatsing in de crisisopvang of doorverwijzing naar een andere vorm van onderwijs of naar een andere mogelijkheid. Op dat moment dient tegelijkertijd een eerste inschatting gemaakt te worden van de inzet van personeel en de verblijfsduur. Aanmelden, toewijzen en plaatsen Er wordt in het samenwerkingsverband Barneveld toegewerkt naar één onderwijszorgloket. Zolang dat nog niet operationeel is, zal het interventieteam de aangewezen plek worden om te beoordelen of het verzoek voor de crisisopvang past binnen de gestelde kaders, of dat een andere richting wordt geadviseerd. Indien het interventieteam de aanmelding passend vindt, neemt de voorzitter contact op met de verwijzende school over uitslag en plaatsingstermijn. De verwijzende school communiceert dat vervolgens met de ouders. De voorzitter interventieteam overlegt met het ZAT van de SBO over een zo spoedig mogelijke plaatsing in een passende groep. Het ZAT SBO is een commissie die: beoordeelt of continueren van de plaatsing van kinderen op de SBO noodzakelijk is; kinderen begeleidt, vooral daar waar specifieke hulp gevraagd wordt; adviseert over de schoolkeuze naar het voortgezet onderwijs. De commissie bestaat uit (de adjunct)-directeur, een psycholoog, de schoolarts, de maatschappelijk werkende, de leerplichtambtenaar en de jeugdpolitie en daarnaast de intern begeleiders als adviseurs. Bij plaatsing in de crisisopvang zorgt de basisschool ervoor dat medeleerlingen en medeouders op een juiste wijze worden geïnformeerd over de plaatsing van een klasgenoot in de crisisopvang. Het is van groot belang dat op de juiste wijze te doen en negatieve beeldvorming te voorkomen. Inhoud van de Crisis-opvangperiode rust voor kind en ouders werken aan relatie, competentie en autonomie zorgvuldige afstemming/communicatie met ouders en JHV en met de IB-er BaO en ZAT (ronde tafelgesprek) onderwijs bieden; afstemmen op de mogelijkheden van het kind (denken in kansen) uitgaan van der onderwijsbehoeften

4 pedagogisch klimaat: afgaand op de eerste informatie, aanpak op de onderwijsen ondersteuningsbehoeften van het kind afstemmen multidisciplinaire benadering, waarbij het GLOOT model (gedrag (G) tot stand komt door een interactie van een viertal kenmerken, namelijk: de kenmerken van de leerling (L); de kenmerken van de onderwijsgevende (O); de kenmerken van de sociale en materiële omgeving (O) en de kenmerken van de taak (T)) uitgangspunt is daar waar nodig extra onderzoek om uiteindelijk tot een verantwoorde plaatsing te komen. kunnen beschikken over een flexibele groepsindeling/plaatsing; maatwerk! Het kind vraagt ook om een sociaal-emotionele integratie in een passende groep kunnen beschikken over een divers aanbod van extra zorg; bijvoorbeeld speltherapie, logopedie, SOVA training, faalangst-reductietraining, sensomotorische therapie, lees en rekenbehandeling, inzet orthopedagoog/psycholoog/maatschappelijk werk en uiteraard onderwijs op eigen niveau en in eigen tempo. Locatie De leeftijd van de kinderen waar het om kan gaan, varieert van 4 tot 12/13 jaar. Op voorhand valt niet te voorzien om welke kindplek, in welke vorm het zal gaan. Dit vraagt dus van de locatie een flexibel in kunnen voegen in bestaande groepen. Tevens vraagt het om de aanwezigheid van extra aanbod in de school (meerwaarde) en het vraagt om expertise met betrekking tot gedrags- en of leerproblemen. Daarnaast is het van belang dat de multidisciplinaire observatie en begeleiding met korte lijnen werkt. De locatie/setting binnen het eigen verband heeft de voorkeur: pilotachtig ervaring opdoen, evalueren, bijstellen en laten groeien naar het gewenste model/omvang. In eigen beheer dit kunnen vormgeven, heeft meer voordelen dan nadelen. Gezien bovenstaande argumenten is het voorstel om de realisatie van de crisisopvang te laten plaatsvinden op de SBO van het eigen samenwerkingsverband. Afronding Gedurende de opvang informeert de ib'er van de verwijzende school zeer regelmatig naar het verloop van het proces; regievoering. De betrokken ib'er in samenwerking met de orthopedagoog/psycholoog van de Crisis-noodopvang (vanuit de SBO) geeft advies met betrekking tot het vervolg van de schoolloopbaan (in welke setting wordt het meest Passende Onderwijs voor deze leerling geboden) aan de verwijzende basisschool (eventueel rechtstreeks in een gesprek met ouders). De verwijzende basisschool behoudt de regie en kan ervoor kiezen de ouders later te informeren. De keuzes kunnen zijn: 1. terugverwijzing naar BaO 2. verwijzing naar BaO met ander schoolprofiel 3. verwijzing naar SBO of SO De basisschool geeft, na overleg met de betrokken ib'er van de crisisopvang (vanuit de SBO), aan welke aanvullende zorgarrangementen, via de JHV of een andere instantie, gewenst zijn. Bewaken koppeling Onderwijs en Zorg; trajectbegeleiding (casemanager) voor ouders (door de verwijzende basisschool) De crisisopvang mag geen wachtlijstvoorziening voor een SBO of SO zijn. Personele inzet Uitgegaan wordt van de opvang voor maximaal 6 kinderen per jaar, dus 3 volledige leerlingplaatsen. Geraamde kosten: 5000 per kind bij een verblijf van 6 maanden. Afhankelijk van de hulpvragen van het kind kan de SBO passende expertise vanuit dit budget bekostigen.

5 Fundament Willen we crisisopvang in deze vorm gestalte geven dan is het vertrouwen van alle besturen met betrekking tot inzet, deskundigheid en integriteit van alle betrokken medewerkers vereist. De opgezette crisisopvang is een groeimodel: daar waar nodig zal dit document aan omstandigheden en ervaringen worden aangepast. Barneveld, mei Coördinatieteam WSNS Barneveld.

Crisisinterventie: Alle stappen die ondernomen worden om te voorkomen dat een leerling thuis komt te zitten.

Crisisinterventie: Alle stappen die ondernomen worden om te voorkomen dat een leerling thuis komt te zitten. Protocol crisisopvang voor PRODAS scholen Inleiding: Het blijkt dat er soms scholen zijn die (plotseling)in handelingsverlegenheid terechtkomen door het gedrag van een leerling. De school heeft dan waarschijnlijk

Nadere informatie

Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs

Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs Protocol Advies keuze voortgezet onderwijs Obs Valkenhorst Bremstraat 14 9404 GD Assen 0592-331393 directie@devalkenhorst.nl www.devallkenhorst.nl Protocol Advies schoolkeuze Voortgezet Onderwijs Aanmelding

Nadere informatie

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht

Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht Aannamebeleid Emile Weslyschool Maastricht In werking vanaf 1 augustus 2014 Samen aan de slag voor de beste onderwijsplek voor uw kind! Aannamebeleid EWS, J.D. Pagina 1 Inleiding Vanaf 1 augustus 2014

Nadere informatie

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL ONDERSTEUNINGTOEWIJZINGSROUTE De toeleiding naar passende ondersteuning vindt plaats op basis van arrangeren. Arrangeren wordt gedefinieerd als het proces om te komen tot een match tussen onderwijsbehoefte

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Interne zorgstructuur

Interne zorgstructuur Interne zorgstructuur Zorgniveau 1: Adaptief onderwijs Doel: Preventie van problemen door tegemoet te komen aan de basisbehoeften van kinderen: relatie, competentie en autonomie. In deze fase staat het

Nadere informatie

Preventieve Ambulante Begeleiding

Preventieve Ambulante Begeleiding Preventieve Ambulante Begeleiding 1. Wat is Preventieve Ambulante Begeleiding Preventieve Ambulante Begeleiding is een kortdurende dienstverlening in de vorm van ondersteuning en advisering door een ambulant

Nadere informatie

Periode van het moment van aanmelding tot het bericht van toelating op de meest passende plek Periode van 6 weken!

Periode van het moment van aanmelding tot het bericht van toelating op de meest passende plek Periode van 6 weken! Uitwerkingen ondersteuningsplan. In het ondersteuningsplan van het SWV staat op hodlijnen aangegeven hoe procedures op hodlijnen verlopen. Deze toelichting is een uitwerking van de in het ondersteuningsplan

Nadere informatie

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN?

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? Omslag in denken en handelen: van deficit-denken naar handelen vanuit onderwijsbehoeften In plaats van: Deze leerling heeft ADHD,ODD, ASS, Dyslexie, Dyscalculie,

Nadere informatie

Bovenschools toelating- schorings en verwijderingsbeleid

Bovenschools toelating- schorings en verwijderingsbeleid Bovenschools toelating- schorings en verwijderingsbeleid Op 12 april 2007 heeft het bestuur van het openbaar scholennetwerk De Basis een bovenschools toelatings-, schorsings- en verwijderingsbeleid vastgesteld.

Nadere informatie

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op [30-08-2016] Advies DR [15-12-2016 (1 e bespreking] Looptijd 2016-2020 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school

Nadere informatie

ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND

ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND informatie voor OUDERS Elk kind zijn talent, elk kind zijn onderwijs ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND Biezelingsestraat 24 4421 BS Kapelle T: 0182 760 770 / 06 130

Nadere informatie

TOELICHTING AANMELDING EN ZORGPLICHT REGULIERE PO-SCHOOL SWV PASSENDWIJS

TOELICHTING AANMELDING EN ZORGPLICHT REGULIERE PO-SCHOOL SWV PASSENDWIJS TOELICHTING AANMELDING EN ZORGPLICHT REGULIERE PO-SCHOOL SWV PASSENDWIJS Aanmelding reguliere school en voorwaarden De termijn om een passende plek voor een leerling te vinden, gaat in vanaf het moment

Nadere informatie

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool 10 Aanmelding en zorgplicht basisschool Deze bijlage is een toelichting bij het schema in het Ondersteuningsplan op pagina 17. De cijfers in het schema corresponderen met de uitleg in deze bijlage. 20

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

De zorgstructuur van het Samenwerkingsverband in beeld Basis is het beleidstuk Het zorgsysteem in het basisonderwijs SWV H-M-S

De zorgstructuur van het Samenwerkingsverband in beeld Basis is het beleidstuk Het zorgsysteem in het basisonderwijs SWV H-M-S De zorgstructuur van het Samenwerkingsverband in beeld Basis is het beleidstuk Het zorgsysteem in het basisonderwijs SWV H-M-S Zorgniveau Toeleiding op basis van indicatoren door consultatiebureau medewerker

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? december 2016 Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal

Nadere informatie

De vijf stappen van de meldcode worden ook beschreven op de website van ZorgOog-jeugd en gezin Achterhoek: www.zorgoogachterhoek.nl.

De vijf stappen van de meldcode worden ook beschreven op de website van ZorgOog-jeugd en gezin Achterhoek: www.zorgoogachterhoek.nl. Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling De wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling treedt 1 juli 2013 in werking. De meldcode is bedoeld om professionals sneller

Nadere informatie

1-zorgroute voorschoolse voorzieningen. Plein Midden Twente

1-zorgroute voorschoolse voorzieningen. Plein Midden Twente 1-zorgroute voorschoolse voorzieningen Plein Midden Twente Voorwoord De 1-zorgroute in de praktijk; 6 stappen Binnen alle zes stappen binnen de zorgroute geldt: het bieden van een goed pedagogisch klimaat

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Visie 3. Kernwaarden. 4. Zorgstructuur. 5. Zorgniveau 1 6. Zorgniveau Zorgniveau 3 9. Zorgniveau Zorgniveau 5.

Inhoudsopgave. Visie 3. Kernwaarden. 4. Zorgstructuur. 5. Zorgniveau 1 6. Zorgniveau Zorgniveau 3 9. Zorgniveau Zorgniveau 5. Zorgstructuur 1 Inhoudsopgave Visie 3 Kernwaarden. 4 Zorgstructuur. 5 Zorgniveau 1 6 Zorgniveau 2... 7 Zorgniveau 3 9 Zorgniveau 4 11 Zorgniveau 5. 13 Bijlagen.. 15 2 Visie De visie van de Fonkelsteen:

Nadere informatie

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen.

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3. Ondersteuningstoewijzing: de route Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3.1. Route bij verwijzing, gemeenschappelijk

Nadere informatie

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013 7 Passend onderwijs 7.1 Algemeen Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag leren. Deze eigenschap hoort bij het kind zijn. Alle kinderen verdienen aandacht en zorg, maar zeker ook diegenen die moeite

Nadere informatie

Werkroutes SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO

Werkroutes SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Werkroutes SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Welke aanvragen zijn er mogelijk? SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Korte Interventie (KI) Aanvraag door GWS, in overleg met het interne ondersteuning team

Nadere informatie

Procedure aanvragen Toelaatbaarheidsverklaring

Procedure aanvragen Toelaatbaarheidsverklaring Procedure aanvragen Toelaatbaarheidsverklaring Bij dit document hoort de Handleiding aanvraag TLV, te vinden op www.zeeluwe.nl Deze handreiking is opgesteld voor besturen en scholen van het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Wijzigingenoverzicht... 1 Inleiding... 2 Basisondersteuning... 3 1 Handelingsrepertoire leerkracht... 3 2 Opschalen naar Ondersteuningsteam (OT)... 3 3 BAO arrangement...

Nadere informatie

Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer

Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer Negen fasen in een Multidisciplinair Overleg (MDO) Bron: Noëlle Pameijer versie 1, 17 mei 2017 Dit formulier geeft een overzicht van de negen fasen/stappen in een MDO overleg. In de eerste kolom staan

Nadere informatie

Niveaus van zorg in 6 stappen

Niveaus van zorg in 6 stappen Niveaus van zorg in 6 stappen Acties op school (inter)actie naar ouders Ondersteuning op school Stap 1 Leerkracht werkt handelingsgericht in de groep Stap 2 Leerkracht overlegt met collega-leerkrachten

Nadere informatie

Procedure Aanvraag TLV

Procedure Aanvraag TLV Procedure plaatsing leerlingen Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) / Aanvraag Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) VSO Voor het afgeven van een TLV, zodat de leerling toelaatbaar is tot het VSO, kent het samenwerkingsverband

Nadere informatie

Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen

Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen Protocol Time Out, Schorsen en Verwijderen In principe willen we geen van deze drie begrippen toepassen in onze scholen. Begrippen: Time out: Een time out is een korte onderbreking van de lestijd, waarbij

Nadere informatie

Cissy Canninga 2 maart 2016

Cissy Canninga 2 maart 2016 Cissy Canninga 2 maart 2016 Een leerling met autisme in de klas: Deze leerlingen nemen anders waar en hebben een andere manier van informatie verwerken. Een andere manier van lesgeven is dus ook een noodzaak.

Nadere informatie

Aanmeldprocedure OZAPP

Aanmeldprocedure OZAPP Aanmeldprocedure Inleiding Met de komst van passend onderwijs wordt getracht meer leerlingen binnen het regulier onderwijs de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Dat maakt dat er ook leerlingen

Nadere informatie

Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita

Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita Deze brochure is opgesteld voor het samenwerkingsverband Unita en

Nadere informatie

ADVIES. in het geding tussen: mevrouw A, wonende te B, verzoekster, gemachtigde: de heer mr. H.J. Stuyt

ADVIES. in het geding tussen: mevrouw A, wonende te B, verzoekster, gemachtigde: de heer mr. H.J. Stuyt 107793 - Een school moet in overleg met ouders treden om een andere passende school te vinden, ook als de school verwacht dat ouders hier niet voor openstaan. in het geding tussen: ADVIES mevrouw A, wonende

Nadere informatie

Inrichting van de zorgstructuur op basisschool De Toermalijn. Informatieboekje voor ouders.

Inrichting van de zorgstructuur op basisschool De Toermalijn. Informatieboekje voor ouders. Inrichting van de zorgstructuur op basisschool De Toermalijn Informatieboekje voor ouders. 1 Inrichting van de zorgstructuur op basisschool De Toermalijn Voorwoord. Beste ouders, Naast het regulier onderwijsaanbod

Nadere informatie

Stroommodel Beleidsvorming binnen het Basisonderwijs wat betreft het geven van onderwijs aan leerlingen met specifieke moeilijkheden.

Stroommodel Beleidsvorming binnen het Basisonderwijs wat betreft het geven van onderwijs aan leerlingen met specifieke moeilijkheden. Stappenplan 1 Het aangeven wat een school kan is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wat een school kan is van vele factoren afhankelijk. Geld is natuurlijk een belangrijke factor en één van de

Nadere informatie

Beleidsplan Aanname en plaatsing leerlingen

Beleidsplan Aanname en plaatsing leerlingen Beleidsplan Aanname en plaatsing leerlingen Basisschool De Bolster PCBO Amersfoort Inleiding Vanuit onze missie en visie is ons uitgangspunt, dat elk kind in principe recht heeft op een plek bij ons op

Nadere informatie

AANMELDING EN ZORGPLICHT REGULIERE PO-SCHOOL Toelichting bij codes

AANMELDING EN ZORGPLICHT REGULIERE PO-SCHOOL Toelichting bij codes AANMELDING EN ZORGPLICHT REGULIERE PO-SCHOOL Toelichting bij codes! Aanmelding reguliere school en voorwaarden De termijn om een passende plek voor een leerling te vinden, gaat in vanaf het moment dat

Nadere informatie

Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG. Aanleiding en doel

Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG. Aanleiding en doel Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG Aanleiding en doel Sinds 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van toepassing. Daarmee komt de verantwoordelijkheid voor zorgplicht en ondersteuningstoewijzing

Nadere informatie

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen Informatie t.b.v. scholen voor speciaal basisonderwijs (SBAO) en speciaal onderwijs (SO) in Samenwerkingsverband (SWV) Kop van Noord-Holland

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden. Arrangementen extra ondersteuning SWV Passend Onderwijs Drechtsteden

Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden. Arrangementen extra ondersteuning SWV Passend Onderwijs Drechtsteden Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Arrangementen extra ondersteuning SWV Passend Onderwijs Speciaal basisonderwijs In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat leerlingen in aanmerking kunnen komen

Nadere informatie

Bijlage 1: Voorbeeld overeenkomst ten behoeve van tijdelijke plaatsing (max. 3 maanden) OVEREENKOMST*

Bijlage 1: Voorbeeld overeenkomst ten behoeve van tijdelijke plaatsing (max. 3 maanden) OVEREENKOMST* Informatie voor (v)so-scholen over tijdelijke plaatsing van leerlingen waarbij de leerling blijft ingeschreven op de school van herkomst. (versie feb. 2019) Sinds 1 augustus 2016 bestaat de mogelijkheid

Nadere informatie

Geschil over verwijdering. Het besluit is redelijk omdat de school niet kan voorzien in de ondersteuningsbehoefte van de leerling.

Geschil over verwijdering. Het besluit is redelijk omdat de school niet kan voorzien in de ondersteuningsbehoefte van de leerling. 108158 - Geschil over verwijdering. Het besluit is redelijk omdat de school niet kan voorzien in de ondersteuningsbehoefte van de leerling. ADVIES in het geding tussen: mevrouw [verzoekster], wonende te

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel o.b.s. De Nijenoert

Schoolondersteuningsprofiel o.b.s. De Nijenoert Schoolondersteuningsprofiel o.b.s. De Nijenoert Het ondersteuningsprofiel is opgebouwd uit vier elementen: basisondersteuning extra ondersteuning grenzen van ondersteuning ambities aangaande ondersteuning

Nadere informatie

Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring

Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring Bijlage 1: voorstel toelaatbaarheidsverklaring en toelaatbaarheidscommissie PPO Rotterdam Auteur: N. Teeuwen e.a. 1 Versie Datum 27-5-2014 Overzicht besluitvormingstraject Datum: Datum: 12 juni 2014 Projectbestuur

Nadere informatie

SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO

SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Werkroutes SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Welke aanvragen zijn er mogelijk? SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Korte Interventie (KI) Ondersteuning Extra Ondersteuning (EO) en Extra Ondersteuning Plus

Nadere informatie

Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis

Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis Evaluatie Zorg Advies Teams 0-12 jarigen Maassluis 1/5 Inleiding Aanleiding voor het schrijven van deze evaluatie over de Zorg Advies Teams (ZAT) is de komst van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in

Nadere informatie

SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO

SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Werkroutes SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Welke aanvragen zijn er mogelijk? SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Korte Interventie (KI) Extra Ondersteuning (EO) Multi Disciplinair Overleg 1 (MDO 1) Multi

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Stichting Werkplaats Kindergemeenschap. Voortgezet Onderwijs

Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Stichting Werkplaats Kindergemeenschap. Voortgezet Onderwijs Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Stichting Werkplaats Kindergemeenschap Voortgezet Onderwijs Stichting Werkplaats Kindergemeenschap 2019 Inleiding Wat houdt de meldcode in? De meldcode Huiselijk

Nadere informatie

Publieksversie Ondersteuningsplan

Publieksversie Ondersteuningsplan samenwerkingsverband primair onderwijs Publieksversie Ondersteuningsplan Passenderwijs 26.0 Voor elk kind een passend aanbod Passenderwijs is het samenwerkingsverband van scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Inschrijving vindt plaats nadat de ouders in een kennismakingsgesprek met de locatiecoördinator geïnformeerd zijn over het karakter van de school.

Inschrijving vindt plaats nadat de ouders in een kennismakingsgesprek met de locatiecoördinator geïnformeerd zijn over het karakter van de school. Aannamebeleid WAS en Fluenta Schoolprocedure aanname leerlingen Deze notitie is opgesteld om tot een zorgvuldig beleid te komen voor het aanmelden en inschrijven van leerlingen op basisschool Willem Alexander

Nadere informatie

OPDC SWV Fultura. Maatwerk. Sneek, april SWV Fultura Beschrijving Maatwerk

OPDC SWV Fultura. Maatwerk. Sneek, april SWV Fultura Beschrijving Maatwerk OPDC SWV Fultura Maatwerk Sneek, april 2015 1 SWV Fultura Beschrijving Maatwerk Inhoudsopgave Voorwoord 3 Visie 3 1 Doelen Maatwerkvoorziening 5 1.1 Doelstellingen 5 1.2 Doelgroep 5 1.3 Plaats Maatwerk

Nadere informatie

Schoolondersteuningsplan Pontes, locatie Oranjeweg. Goes, Januari 2018

Schoolondersteuningsplan Pontes, locatie Oranjeweg. Goes, Januari 2018 Schoolondersteuningsplan Pontes, locatie Oranjeweg Goes, Januari 2018 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Ondersteuningsplan in samenhang... 4 2.1 Visie/missie Pontes Breed... 4 2.2 Onderwijskundige visie... 4

Nadere informatie

PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN

PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN PROTOCOL ONGEWENST EN/OF OVERSCHRIJDEND GEDRAG LEERLINGEN I. Inleiding De ontwikkeling van onze leerlingen staat centraal op Toermalijn. Aan de basis van deze ontwikkeling staat het welbevinden van het

Nadere informatie

Passend Onderwijs De zorgplicht in het kader van Passend Onderwijs Leerlingenondersteuning binnen SPOVenray (ondersteuningsniveau 1, 2 en 3a)

Passend Onderwijs De zorgplicht in het kader van Passend Onderwijs Leerlingenondersteuning binnen SPOVenray (ondersteuningsniveau 1, 2 en 3a) Passend Onderwijs De zorgplicht in het kader van Passend Onderwijs Elk school is verplicht binnen 6 tot 10 weken nadat de ouders hun kind hebben aangemeld, een aanbod te doen aan ouders voor een passende

Nadere informatie

Protocol Terugplaatsingsbeleid S(B)O

Protocol Terugplaatsingsbeleid S(B)O 1 Aanleiding: in de herstelopdracht (inspectie) van het ondersteuningsplan 2015-2018 is de omissie m.b.t. het terugplaatsingsbeleid genoemd. Inmiddels heeft het bestuur hiervoor een erratum (hoofdstuk

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Informatie voor (v)so-scholen over tijdelijke plaatsing van leerlingen waarbij de leerling blijft ingeschreven op de school van herkomst.

Informatie voor (v)so-scholen over tijdelijke plaatsing van leerlingen waarbij de leerling blijft ingeschreven op de school van herkomst. Informatie voor (v)so-scholen over tijdelijke plaatsing van leerlingen waarbij de leerling blijft ingeschreven op de school van herkomst. Sinds 1 augustus 2016 bestaat de mogelijkheid dat een leerling

Nadere informatie

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING Versie 04 september 2015 Registratie drie maanden risicoleerlingen In ons samenwerkingsverband (SWV) kunnen scholen onder bepaalde voorwaarden leerlingen

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar Handreiking september 2016 Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs pag. 5-7 C. Speciaal onderwijs pag. 8-11 D. Aanmelding rechtstreeks

Nadere informatie

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo 1. Doel van de trajectgroep-achtige voorziening voor eigen school. Ondersteuning en uitbreiding huidige zorgteam, vooruitlopend op de wet passend onderwijs

Nadere informatie

Protocol schorsing en verwijdering

Protocol schorsing en verwijdering 1 De dagelijkse werkwijze De basisschool is voor onze leerlingen een soort mini maatschappij. Hier kunnen ze binnen de veiligheid van onze school ervaringen opdoen ten aanzien van gedrag. Met eigen, maar

Nadere informatie

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013 Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis NVA Congres 2013 Autisme en onderwijs NVA 4 oktober 2013 Ellen Luteijn Inhoud Hoe kan onderwijs passend zijn voor leerlingen met ASS? Passend Onderwijs

Nadere informatie

ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND

ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND informatie voor OUDERS augustus 2016 ONDERWIJSZORGLOKET BERSEBA ZEELAND Elstarstraat 1a 4421 DV Kapelle Secretariaat: 06-516 003 09 Zorgmakelaar: 06-130 977 96 E: loket-zeeland@berseba.nl

Nadere informatie

ADVIES. Het oordeel van de Commissie is reeds bij brieven van 10 oktober 2018 aan partijen meegedeeld.

ADVIES. Het oordeel van de Commissie is reeds bij brieven van 10 oktober 2018 aan partijen meegedeeld. 108363 - Geschil over weigering toelating leerling met syndroom van Down. De school heeft onvoldoende onderzoek gedaan naar de ondersteuningsbehoefte van de leerling. in het geding tussen: ADVIES [Verzoekster],

Nadere informatie

Verzuim SO: 2 SBO: 1. Vrijstelling: 2. Voorschool: 1. Thuis Onderwijs: 6. Woudenberg: 1. Prive: 2. Ziek: 16. IB directiedag 13 maart 2019

Verzuim SO: 2 SBO: 1. Vrijstelling: 2. Voorschool: 1. Thuis Onderwijs: 6. Woudenberg: 1. Prive: 2. Ziek: 16. IB directiedag 13 maart 2019 Verzuim SO: 2 SBO: 1 Vrijstelling: 2 Voorschool: 1 Thuis Onderwijs: 6 Woudenberg: 1 Prive: 2 Ziek: 16 IB directiedag 13 maart 2019 2 Verzuim IB directiedag 13 maart 2019 3 Verzuim Vensters bao-sbo/so-vso,

Nadere informatie

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs 1 Wat is ambulante begeleiding? Ambulante begeleiding is ondersteuning van het speciaal onderwijs aan het regulier onderwijs. Met ambulante begeleiding kunnen leerlingen met een cluster 4 indicatie regulier

Nadere informatie

Aannamebeleid passend onderwijs St. Jozefschool Lichtenvoorde

Aannamebeleid passend onderwijs St. Jozefschool Lichtenvoorde Aannamebeleid passend onderwijs St. Jozefschool Lichtenvoorde Algemeen Vanaf 1 augustus 2014 melden ouders hun kind aan bij de school van hun keuze en heeft de school de taak om het kind een passende onderwijsplek

Nadere informatie

Wat is een plusvoorziening? Wat is de plusvoorziening in RMC-regio 36b?

Wat is een plusvoorziening? Wat is de plusvoorziening in RMC-regio 36b? Wat is een plusvoorziening? Een plusvoorziening is een combinatieprogramma van zorg en hulpverlening, onderwijs en (indien nodig) arbeidstoeleiding, waarbij een duidelijke structuur voor en verbondenheid

Nadere informatie

Handreiking ondersteuningsstructuur passend onderwijs RSV BREDA PO 30.03

Handreiking ondersteuningsstructuur passend onderwijs RSV BREDA PO 30.03 Handreiking ondersteuningsstructuur passend onderwijs RSV BREDA PO 30.03 inleiding Door de invoering van passend onderwijs en de inrichting van het RSV Breda PO 30.03, is ook een aanpassing van de ondersteuningsstructuur

Nadere informatie

Beoordelingskader voor de aanvraag TLV SBO of SO Samenwerkingsverband PO Midden-Holland

Beoordelingskader voor de aanvraag TLV SBO of SO Samenwerkingsverband PO Midden-Holland Beoordelingskader voor de aanvraag TLV SBO of SO Samenwerkingsverband PO Midden-Holland 30 november 2016 Bijlage: Bepaling soort TLV en SO-categorie 1. Inleiding Binnen het samenwerkingsverband Midden-Holland

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. SWS de Gavelander De Boomgaard RC Oostwold (W.K.) Brinnummer: 13XX

Schoolondersteuningsprofiel. SWS de Gavelander De Boomgaard RC Oostwold (W.K.) Brinnummer: 13XX 10-2014 Schoolondersteuningsprofiel In dit Ondersteuningsprofiel geeft sws de Gavelander aan hoe de organisatie van de basisondersteuning op sws de Gavelander eruit ziet voor alle leerlingen op de school

Nadere informatie

Josephschool (20VB) Speciaal basisonderwijs Speciaal onderwijs

Josephschool (20VB) Speciaal basisonderwijs Speciaal onderwijs Schoolondersteuningsprofiel Josephschool 2017-2018 Samenwerkingsverband Naam school en brin- nummer Passend Primair Onderwijs Regio Leiden Josephschool (20VB) Soort onderwijs O Basisonderwijs Inleiding

Nadere informatie

Op weg naar kansrijk Passend Onderwijs in onze deelregio

Op weg naar kansrijk Passend Onderwijs in onze deelregio Op weg naar kansrijk Passend Onderwijs in onze deelregio Samenwerkingsverband 23-05 Samenwerkingsverband Kampen16-05 Deelnemende besturen: 1. Stichting voor primair onderwijs Aves 2. Stichting Openbaar

Nadere informatie

Taken van interne begeleiders in de samenwerking

Taken van interne begeleiders in de samenwerking Taken van interne begeleiders in de samenwerking Hoewel dé intern begeleider niet bestaat, heeft de Landelijke Beroepsgroep voor Intern Begeleiders (LBib) toch geprobeerd wat overzicht te brengen in de

Nadere informatie

Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij. het. OnderSteuningsLoket

Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij. het. OnderSteuningsLoket Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij het OnderSteuningsLoket Inleiding Elke school heeft de plicht om kinderen goede ondersteuning te bieden, in een veilige omgeving. Daarbij

Nadere informatie

Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer

Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer Aannamebeleid Basisschool De Zonnewijzer Basisschool de Zonnewijzer heeft een open aannamebeleid. Dat wil zeggen dat iedereen welkom is. Tot inschrijving op de Zonnewijzer wordt overgegaan wanneer aan

Nadere informatie

Wat doet de Ondersteuningscommissie? Ter inleiding

Wat doet de Ondersteuningscommissie? Ter inleiding Wat doet de Ondersteuningscommissie? Ter inleiding Beste ouders, Uw kind is aangemeld bij de Ondersteuningscommissie (O.C.) In deze notitie leest u wat de OC doet, hoe het traject verloopt, welke adviezen

Nadere informatie

PASSEND ONDERWIJS: samenwerken aan kwaliteit.

PASSEND ONDERWIJS: samenwerken aan kwaliteit. Fleringenbrink 2, 7544 XN Enschede tel.: 053-4308678 info@spoe.nl PASSEND ONDERWIJS: samenwerken aan kwaliteit. Strategisch beleidsplan in kader van passend onderwijs 2011-2015. 1 1. Opdracht bestuur samenwerkingsverband

Nadere informatie

Werkroutes SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO

Werkroutes SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Werkroutes SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Welke aanvragen zijn er mogelijk? SWV Passend Onderwijs Apeldoorn PO Multi disciplinair team Korte Interventie (KI) Aanvraag door GWS Het interne ondersteuning

Nadere informatie

1. Heb je het afgelopen schooljaar contact gehad met de OSA van jullie school? o Ja 43 o Nee 1

1. Heb je het afgelopen schooljaar contact gehad met de OSA van jullie school? o Ja 43 o Nee 1 Evaluatie inzet Ondersteuningsadviseur (OSA) voor intern begeleiders. Respons: 44 1. Heb je het afgelopen schooljaar contact gehad met de OSA van jullie school? o Ja 43 o Nee 1 2. Zo ja, heb je samen met

Nadere informatie

Notitie voor leerkrachten

Notitie voor leerkrachten Notitie voor leerkrachten 1 De ondersteuningsniveaus van Basisschool Dierdonk September 2016 Managementteam d.d. 26-09-2016 Teamvergadering d.d. 05-10-2016 Medezeggenschapsraad d.d. 13-03-2017 Voorwoord

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsarrangementen

Onderwijsondersteuningsarrangementen Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen ten behoeve van Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 31.04 Westelijke Mijnstreek 001 Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen SWV WM 5 juli

Nadere informatie

Verandert de wereld op 1 augustus 2014??

Verandert de wereld op 1 augustus 2014?? Verandert de wereld op 1 augustus 2014?? Passend Onderwijs voor alle leerlingen? Alle jongeren succesvol op school Onderwijs dat past bij ieders talenten en beperkingen Regionale Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014

Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014 Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014 1. Opening 2. Startactiviteit: Kennismaking 3. Doelstellingen en opbrengst van de dag 4. Kracht door verbinding Toelichting

Nadere informatie

Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen.

Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen. Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen. Algemeen: Alle scholen hebben in hun School Ondersteunings Profiel uitgewerkt en verantwoord hoe er invulling wordt gegeven aan de

Nadere informatie

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL

SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Schoolondersteuningsprofiel basisschool Confetti Specifieke kennis en kunde Aantoonbare specifieke deskundigheid Extra ondersteuning ism externe partners SCHOOL ONDERSTEUNINGS PROFIEL Extra ondersteuning

Nadere informatie

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag?

Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem. Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Stappenplan grensoverschrijdend gedrag 4 e Montessorischool de Pinksterbloem Wat verstaan we onder grensoverschrijdend gedrag? Fysieke agressie of geweld: Het uitoefenen van elke vorm van feitelijk geweld

Nadere informatie

Vastgesteld op: Advies MR Looptijd: Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op: Advies MR Looptijd: Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op: 11-1-2016 Advies MR 16-4-2016 Looptijd: 2016-2020 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school is betrokken bij

Nadere informatie

Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO

Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO 1 Protocol Terugplaatsingsbeleid van SBO naar BAO A. Algemeen. 1. Doelstelling. Het kind op de juiste plaats; onderwijs dat past bij de behoeften van het kind... Terugplaatsing van leerlingen van het Speciaal

Nadere informatie

Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan

Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan Wat is passend onderwijs? Vanaf 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van kracht. Om alle kinderen een passende onderwijsplek te bieden, gaan scholen samenwerken in regionale samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Informatie voor (v)so-scholen over tijdelijke plaatsing van leerlingen waarbij de leerling blijft ingeschreven op de school van herkomst.

Informatie voor (v)so-scholen over tijdelijke plaatsing van leerlingen waarbij de leerling blijft ingeschreven op de school van herkomst. Informatie voor (v)so-scholen over tijdelijke plaatsing van leerlingen waarbij de leerling blijft ingeschreven op de school van herkomst. Sinds 1 augustus 2016 bestaat de mogelijkheid dat een leerling

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring (20KY00) School voor Speciaal Basisonderwijs De Kring 20KY Directeur

Nadere informatie

Instellingen voor auditief en communicatief beperkte leerlingen. Van Vraag naar Ondersteuning. Landelijk kader inrichting passend onderwijs

Instellingen voor auditief en communicatief beperkte leerlingen. Van Vraag naar Ondersteuning. Landelijk kader inrichting passend onderwijs Instellingen voor auditief en communicatief beperkte leerlingen Van Vraag naar Ondersteuning Landelijk kader inrichting passend onderwijs november 2014 De stichting Siméa behartigt de belangen van de instellingen

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool Pius X

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. Basisschool Pius X SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 Basisschool Pius X 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool Pius X. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

OSBO. Ontwikkelingen OSBO Inspectiebezoek OSBO Positie OSBO in het SWV Passend Onderwijs Groep

OSBO. Ontwikkelingen OSBO Inspectiebezoek OSBO Positie OSBO in het SWV Passend Onderwijs Groep OSBO Ontwikkelingen OSBO Inspectiebezoek OSBO Positie OSBO in het SWV Passend Onderwijs Groep Ontwikkelingen binnen het OSBO Het uitgangspunt van ons onderwijs: Er heeft een verandering plaatsgevonden

Nadere informatie

Protocol verzuim & thuiszitten

Protocol verzuim & thuiszitten Protocol verzuim & thuiszitten In dit protocol staat beschreven wat de definities en kaders zijn met betrekking tot verzuim en thuiszitten en hoe wij binnen CorDeo Scholengroep werken als het gaat om leerlingen

Nadere informatie

De Kleine Prins Expertisecentrum Onderwijs aan zieke leerlingen

De Kleine Prins Expertisecentrum Onderwijs aan zieke leerlingen De Kleine Prins Expertisecentrum Onderwijs aan zieke leerlingen Maartje Janssen m.janssen@dekleineprins.nl 30/5/17 2 Werken in opdracht van. Opdracht van de samenwerkingsverbanden, schoolbesturen PO en

Nadere informatie

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO)

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO) Overstapmomenten Onderstaand overzicht geeft de verschillende overstapmomenten weer binnen het onderwijs met daaraan gekoppeld de route die gevolgd moet worden om extra ondersteuning aan te vragen. We

Nadere informatie