Dag van de leerkracht bewegingsopvoeding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dag van de leerkracht bewegingsopvoeding"

Transcriptie

1 Dag van de leerkracht bewegingsopvoeding Speelse activiteiten met nadruk op zelfsturing (Werkwinkel 10) Hannelore Coens

2 Speelse activiteiten met nadruk op zelfsturing Hannelore Coens

3 Inleiding Vier- en vijfjarigen kennen een explosie aan motorische activiteit. Ze ontdekken een waaier aan bewegingsmogelijkheden en vinden plezier in het uitproberen van hun kunsten. Ze durven grotere hoogten aan, ze durven alleen van de glijbaan Het bewegen is natuurlijk, vloeiend, spontaan en gemakkelijk. Zorg dus voor een aanbod op niveau. Het zijn juist te gemakkelijke bewegingssituaties die moeilijkheden en rumoer veroorzaken. Maar voorzie tegelijk kansen tot differentiëren zodat elk kind op eigen niveau aan zijn trekken komen. Het heeft immers weinig zin aanwijzingen te geven in verband met de wijze waarop een kleuter een bepaalde beweging moet uitvoeren. Een kleuter kan maar uitvoeren wat zijn lichaam toelaat. Respecteer het ontwikkelingstempo van elke kleuter (uit: Bewegingshoeken voor vier- en vijfjarigen; Kleuters en ik, jg 9 nr.2 Bertrands en Florquin). Het accent binnen bewegingsopvoeding ligt op zelfsturing. Dit is een overkoepelende competentie binnen elk van de ontwikkelingsdomeinen, dus ook binnen motorische ontwikkeling. De zelfsturing wordt het meest aangesproken wanneer de kleuters zelfstandig in kleine groepjes actief kunnen zijn. De spelen en activiteiten komen aanvankelijk klassikaal aan bod. Eenzelfde activiteit kan gelijktijdig in een aantal groepjes aangeleerd worden. Later kunnen de activiteiten in kleine groepjes zelfstandig gespeeld worden. (uit: Hop Pompom) Naast de variatie in activiteiten, zijn ook de inkleding, plezier beleven in de handeling en het bewegingsdecor belangrijk. In deze sessie ga ik verder in op de zelfsturing in de bewegingsles. Er worden hier diverse activiteiten gegeven met de nadruk op zelfsturing.

4 ACTIVITEIT 1: Mannetjes vol wasknijpers Doos met wasknijpers + elastieken (in vier verschillende kleuren) Sjaaltjes als herkenning van de tikkers 1. De wasknijpers liggen verspreid in de zaal. De kleuters lopen in het rond. Als de muziek stopt, hangen ze zoveel mogelijk wasknijpers aan hun broek, T-shirt, sokken Telkens als de muziek speelt, lopen ze in het rond. Variatie: de kleuters krijgen een gekleurd elastiekje van de begeleider. Als de muziek stopt, hangen ze enkel de wasknijpers met dezelfde kleur als het elastiekje aan hun kleren. Als er geen wasknijpers meer op de grond liggen, is het spel uit. De kleuters controleren bij elkaar of ze de juiste kleur van wasknijpers aan hun kleren hebben bevestigd. Hoeveel wasknijpers heb je aan je kleren kunnen hangen? 2. De kleuters worden in twee groepen ingedeeld. Ze nemen één wasknijper uit de doos en knijpen die vast aan hun kleren. Ze lopen naar de overzijde en leggen de wasknijper in hun mand. Het spel is uit wanneer alle wasknijpers uit de doos gehaald zijn. Elke groep probeert zoveel mogelijk wasknijpers in zijn mand te verzamelen. Welke groep heeft de meeste wasknijpers? Variatie: wijs één of twee tikkers aan. De kleuters lopen op een teken naar de overzijde en kunnen door de tikkers aangetikt worden. De aangetikte kleuters geven hun wasknijper aan de tikker en lopen terug naar hun doos om een andere wasknijper te nemen. Welke groep heeft de meeste wasknijpers in de mand verzameld? Hoeveel wasknijpers hebben de tikkers verzameld?

5 ACTIVITEIT 2: De pijlenloop Pijlen (in verschillende kleuren) Stickers (met 2 verschillende afbeeldingen) De begeleider geeft elke kleuter een sticker. Zorg ervoor dat er telkens twee stickers met dezelfde afbeelding uitgedeeld worden. Na signaal van de begeleider zoeken de kleuters hun vriendje op met dezelfde sticker. Als ze elkaar gevonden hebben, krijgen ze pijlen in een bepaalde kleur. Elk groepje heeft pijlen in een andere kleur. Eén van de twee kleuters staat met de rug naar het terrein, terwijl de andere kleuter zijn pijlen op het terrein legt. Als hij klaar is, gaat hij naar zijn vriendje en tikt hem op de rug. De kleuter volgt de pijlen en wordt gevolgd door het vriendje om te controleren of de pijlenloop goed uitgevoerd wordt. Als de pijlenloop beëindigd is, is er een functiewissel. De andere kleuter zet de pijlen uit.

6 ACTIVITEIT 3: Voet, mond, hoofd, hand en knie Platen (voet, mond, hoofd, hand, knie) Vijf tonnen met voorwerpen (pakjes, pingpongballetjes, ballonnen, doorzichtige plastic balletjes, matjes) Stokken, kegels, stoelen, drie touwen Mat, vier Zweedse banken, kastdeel, klimrek De omloop bestaat uit vijf posten. Bij elke post hangt een plaat van een lichaamsdeel (voet, mond, hoofd, hand of knie) en staat een ton met voorwerpen (pakjes, pingpongballetjes, ballonnen, plastic balletjes, matjes). De kleuter beginnen bij een bepaald post en nemen een voorwerp uit de ton. Ze kijken naar de plaat en zien met welk lichaamsdeel ze het voorwerp moeten voortbewegen. De kleuters kunnen hun creativiteit gebruiken, want er zijn soms verschillende mogelijkheden. Post 1: pakje + plaat van de voet. De kleuter verplaatst het pakje onder de stokken schoppen en verder onder de stoelen. Post 2: pingpongballetjes + plaat van de mond. De kleuter blaast het pingpongballetje tussen twee kronkelende touwen, onder de stokken op kegels. Post 3: ballon + plaat van het hoofd. De kleuter beweegt de ballon naar de overkant met het hoofd. Post 4: doorzichtige plastic bal (met confetti erin) + plaat van de hand. De kleuter rolt de bal onder de mat en op de schuine bank. Telkens vangt hij de bal op het einde van de oefening op. Post 5: matje + plaat van de knie. De kleuter hupt met het matje tussen de knieën van de ene kegel naar de andere. Hij gaat, met de knieën op het matje, op de Zweedse bank zitten en trekt zich voort met de handen op de bank of aan het touw. Variaties: Na een tijd kun je de platen van plaats verwisselen. De kleuters zullen de oefeningen uitvoeren met een bepaald voorwerp maar met een ander lichaamsdeel.

7 ACTIVITEIT 4: Spelen a.d.h.v. opdrachtkaarten Kijkwijzers van de piramiden Matten Parachute en ideekaarten Elastieken en ideekaarten Twee staarten voor de draken Regenboog op karton (of met krijt getekend) Twister en kleurendobbelsteen 1. Opdrachtkaart: piramiden Er hangen kijkwijzers op over hoe je een bepaalde piramide kunt opbouwen. De moeilijkheidsgraad is herkenbaar aan het aantal stippen dat erbij staat. Eén stip is de gemakkelijke uitvoering. De kleuters beginnen met de kijkwijzers met één stip en nemen daarna de kijkwijzer met een stipje meer. 2. Opdrachtkaart: parachute 3. Opdrachtkaart: elastiekspringen Je kunt hen zelf laten experimenteren of je kunt deze activiteit begeleiden en hen via een liedje verschillende sprongen aanleren.

8 4. Opdrachtkaart: drakengevecht De kleuters splitsen zich op in twee groepen en vormen, door achter elkaar te staan, elk een draak. De laatste kleuter van elke draak heeft een staart aan zijn broek. Elke draak probeert de andere in de staart te bijten. De eerste speler van elke draak moet dus proberen de staart van de andere draak af te trekken. Wanneer dit is gebeurd gaat de eerste kleuter van elke draak achteraan staan, stopt de staart in zijn/ haar broek en het spel kan opnieuw beginnen. 5. Opdrachtkaart: regenboogspel Kleurenspel: de spelers staan achter de regenboog, de kapitein staat vooraan. De kapitein roept een kleurencombinatie van drie (of twee) kleuren: de spelers proberen die zo snel mogelijk te springen, bijvoorbeeld rood, oranje, blauw. Na een drietal kleurencombinatieopdrachten wordt er gewisseld van kapitein. 6. Opdrachtkaart: twister + kleurendobbelsteen

9 ACTIVITEIT 5: Op stap met de garentuit Garentuit per kleuter Zweedse banken, klimrek, combiframe, ladder, wip Toversnoeren, tunnel, hoepels, touw Na het startsignaal pakken alle kleuters een garentuit en proberen ze de garentuit langs het toversnoer te schuiven. Ze leggen zo een volledige omloop af. Hiervoor zullen ze onder, op en tussen het materiaal moeten kruipen: De garentuit door de opgehangen hoepels aan het klimrek schuiven terwijl de kleuter door de hoepels klimt. De kleuter kruipt op de ladder, daarna op het combiframe en klimt aan de andere kant van de bank af. Hij stapt naast het toversnoer op de stapstenen. De kleuter kruipt op de Zweedse bank aan het klimrek, laat de garentuit in de buis glijden, klimt naar beneden en vangt de garentuit onderaan op. Hij stapt op de wip en kruipt door de tunnel. Je kunt verschillende kleuren garentuiten gebruiken. Elke kleur geeft een moeilijkheidsgraad van omloop aan.

10 ACTIVITEIT 6:Activiteit met symbolen Zweedse banken, sportraam, springkast, matjes toversnoeren, kruiptunnel (stoelen) fietsbanden, stapstenen, kegels, stokken symboolkaarten De kleuters doorlopen de omloop en kiezen aan de hand van de symbolen, de juiste weg. Wanneer je na een tijdje merkt dat de kleuters de opdrachten juist uitvoeren, kan je de symbolen van plaats veranderen zodat de kleuters bij (bijna) elk toestel een andere opdracht moeten uitvoeren. Laat ze zelf ook verwoorden hoe ze de weg afleggen: ik stap over de bank, onder Mogelijke opdrachten: Banken aan het sportraam: op de bank kruipen Bank aan springkast + mat achter de springkast: op de bank en springkast kruipen en op de mat springen Toversnoeren: span het toversnoer tussen de banken en laat de kleuters onder en over het toversnoer stappen/ kruipen Fietsbanden: links, rechts, tussen de fietsbanden Stapstenen: op, links, rechts van de stapstenen Kruiptunnel: door de tunnel kruipen Stokken op de kegels: onder en over de stokken kruipen/ stappen Stoelen: laat de kleuters alle symbolen (onder, links, rechts, tussen, op) uitproberen met de stoelen (je gebruikt best stevige kleine stoelen als de kleuters op de stoelen staan).

11 ACTIVITEIT 7: Naar de bibliotheek een biebkaart per kleuter, stempelstiften Zweedse banken, voetbalgoal matjes, lange mat fietsbanden, stokken, kegels, 2 dikke touwen, grote tonnen, toversnoer ballen, ballonnen De kleuters kiezen telkens de startplaats. Ze voeren de opdrachten bij de posten uit. Na elke oefening zetten ze een stempel op de biebkaart. 1. Stand blauwe kegel naar = op een bank stappen en telkens de bal naar de andere zijde van de bank leggen (op de kegel, in de doos, ) 2. Stand blauwe kegel naar = de ballonnen aantikken 3. Stand blauwe kegel naar = hinkelen in de fietsbanden 4. Stand rode kegel naar = over de stokken stappen 5. Stand rode kegel naar = in en uit de tonnen stappen 6. Stand rode kegel naar = door de fietsbanden kruipen die bevestigd zijn aan een voetbalgoal

12 7. Stand groene kegel naar = om de lengteas op de lange mat rollen 8. Stand groene kegel = op een dik touw stappen (voorwaarts, rug- of zijwaarts) 9. Stand groene kegel naar = door de tunnel kruipen

13 ACTIVITEIT 8: Stoeispelen Opdrachtkaart Matjes Mousse blokken, sjaaltjes Elastiekjes Schatkist: De kleuters bekijken de opdrachtkaart en plaatsen het materiaal. De ene piraat ligt op de mat met de schat (mousse blok) gekneld tussen de armen en benen. De andere piraat zit op de knieën (staat zeker niet recht) en probeert de schat te veroveren. Als hij dat kan, wordt er gewisseld van functie. Diamantenroof: Elke piraat krijgt een sjaaltje en steekt dat voor de helft achter in zijn broek. Hij krijgt ook vier elastiekjes rond zijn pols. Op een teken probeert de piraat de diamant van de andere piraat uit diens broek te trekken. De piraat bij wie de diamant weggenomen is, geeft een elastiekje aan de andere piraat. Hij krijgt nu zijn sjaaltje terug en steekt het achteraan in zijn broek. Wie heeft er de meeste elastiekjes rond zijn pols?

14 ACTIVITEIT 9: Het matrixspel 4 dozen waarop een pictogram staat van het materiaal dat erin zit: pittenzakjes, zachte ballen, papieren vliegtuigjes en badmintonpluimpjes 3 hoepels, 3 kranten, 3 kegels, een springkast, een gatendoek 2 toversnoeren of draden opdrachtkaart voor elke kleuter (kaartmodel 1, 2 en 3) een stempelstift bij iedere post (vier) Oefenfase: De helft van de groep speelt zelfstandig een gekend tikspel. Kies een tikspel waarbij kleuters niet uitvallen, bijvoorbeeld de lettervreter. De lettervreter moet drie letters (kleuters) aantikken. Telkens als hij een letter aangetikt heeft, legt hij een verkeerskegel om. Liggen de drie opgestelde kegels om, dan geeft hij zijn sjaaltje aan een andere kleuter, die nu lettervreter wordt. De nieuwe tikker zet de kegels rechtop (=een rustpauze voor de andere kleuters) en herneemt het spel. De afspraak is dat alle kleuters eens lettervreter zijn. De andere helft van de klas speelt het matrixspel. Er vier materialen om mee te mikken: pittenzakjes, zachte ballen, papieren vliegtuigjes en badmintonpluimpjes. Er zijn vier opstellingen om naar te mikken: opgehangen hoepels, kranten over een draad, kegels op een springkast en een gatendoek. 1. De kleuters nemen één soort materiaal en doen daarmee alle opstellingen aan. Ze vullen de opdrachtkaart in (kaartmodel 1 = verticaal). Ze zetten een stempel in het vakje. 2. De kleuters kiezen één opstelling en mikken ernaar met de vier soorten materiaal. Ze vullen de opdrachtenkaart in (kaartmodel 2 = horizontaal

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg:

Oranje slingers. Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander. Speluitleg: Speluitleg: Stofzuigen bij Maxima & Willem-Alexander Dit spel kan het best in een afgeschermde ruimte gespeeld worden. Verspreid alle ballen door de hele ruimte. Eén speler gaat op de buik op het skateboard liggen

Nadere informatie

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school

Draaiboek. Koningsspelen. Brede school Draaiboek Koningsspelen Brede school Inhoud BLZ. Hoofdstuk 1. Groep 1 en 2 2 1.1. Spellen 2 1.2 Tijdschema (tijdschema groep 3 t/ 8 zie pagina 7) 3 1.3 Materialenlijst 3 Hoofdstuk 2. Groep 3 t/m 8 4 2.1

Nadere informatie

De stippelspelen.

De stippelspelen. De stippelspelen Igor gaat naar de Stippelspelen, dé wedstrijd voor gestippelde atleten. Wat is er leuker dan het organiseren van Stippelspelen voor je kleuters? Gewoon op school! Natuurlijk is het leuk

Nadere informatie

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN:

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN: LES 34. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Steile wand klimmen - De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot bovenaan de berg. Stoeicircuit: - De leerling speelt zonder conflicten het spel

Nadere informatie

Tik me dan als je kan!

Tik me dan als je kan! Tik me dan als je kan! Tikspelen lijken ingebakken in het spelgedrag van kinderen. Jonge kinderen vinden het plezierig om weg te lopen van mama of papa die achter hen aankomt en dat zet zich verder als

Nadere informatie

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan LES 38 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Handstand - De leerling kan als een spinnetje tegen de muur op lopen. Mikken - De leerling kan de bovenhandse strekworp gericht uitvoeren. Rollen: - De leerling

Nadere informatie

OVERZICHTSLIJST VAN DE OEFENINGEN

OVERZICHTSLIJST VAN DE OEFENINGEN OVERZICHTSLIJST VAN DE OEFENINGEN 1. Opwarmen 2. Springen en landen 3. Kruipen en zijwaarts rollen 4. Parcours met loopklossen 5. Evenwicht op plint en bank 6. Steunsprongen op bank en bok 7. Wentelen

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10

Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10 Gymrooster groep 3 Opgesteld voor 20 weken, dus twee keer in het jaar uitvoeren Elske Schudde CZ 09/10 Week 1 - Leerlijn: balanceren, bew thema: balanceren Balanceren op een bank, op een bank in het wandrek

Nadere informatie

Olympische kleuterspelen

Olympische kleuterspelen Olympische kleuterspelen Aansluiten bij het project en/of de actualiteit Hoofddoelen: -De aandacht van de kleuters kunnen vestigen op het ervaren van vriendschap en plezier bij het samen bewegen en uiteindelijk

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 7 8 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Junglegymles. Op expeditie

Junglegymles. Op expeditie Junglegymles Op expeditie Ga je mee? Op expeditie in de jungle? Pak je rugzak maar en vergeet je verrekijker niet. We gaan op pad. Onderweg komen we van alles tegen. Omgevallen boomstammen, een rivier,

Nadere informatie

LES 9. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, klimmen, mikken DOELSTELLINGEN:

LES 9. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, klimmen, mikken DOELSTELLINGEN: LES 9. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Trampolinespringen. O De leerling heeft geen goede sprong in de trampoline ( 1 been voor de trampoline, 2 benen in de trampoline) en geen balans

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 5 6 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

LES 42. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, springen, doelspelen

LES 42. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, springen, doelspelen LES 42. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLING: Groep 3/4 Touwzwaaien met bewegend touw: - De leerling kan in een zwaaiend touw springen. Hoogspringen: - De leerling kan met 1 voet afzetten en landen op zijn voeten.

Nadere informatie

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES LES 22. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan tijdens de inleiding bewegen op de maat van de muziek en gaat precies op tijd naar de volgende beweging. - De leerling heeft zich tijdens

Nadere informatie

Blok 4 les 2 Groep 7,8

Blok 4 les 2 Groep 7,8 Blok 4 les 2 Groep 7,8 3 2 7 1 2 3 1 4 4 5 6 Wachter 1 2 13 4 Basketbalparcours 3 (jongleren)! Vier kinderen doen tegelijkertijd het dribble parcours. De anderen wachten op de bank. 1. Pak een bal uit

Nadere informatie

Materiaal: hoepels, banken, touw (dik en dun), klimrek, dikke mat, stapstenen

Materiaal: hoepels, banken, touw (dik en dun), klimrek, dikke mat, stapstenen Bijlage 7: Bewegingstussendoortjes 1. Evenwichtsgevoel Tussendoortje 1: Op één been staan Titel: Op één been staan Klemtoon op: motorische ontwikkeling Ontwikkelingsaspect: OA 46) evenwicht bewaren Materiaal:

Nadere informatie

INHOUD Intro Ondergedompeld in de peuterwereld Theoretische achtergrond vanuit de ontwikkelingspsychologie Typisch gedrag en spelsuggesties

INHOUD Intro Ondergedompeld in de peuterwereld Theoretische achtergrond vanuit de ontwikkelingspsychologie Typisch gedrag en spelsuggesties Trefdag Beweging voor peuters: tips en tricks 26 april 2017 INHOUD Intro Ondergedompeld in de peuterwereld Theoretische achtergrond vanuit de ontwikkelingspsychologie Typisch gedrag en spelsuggesties 1.

Nadere informatie

Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal

Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal Twintig keer fijne motoriek in de gymzaal Waslijn ophangen Laat de leerling een berg kleren ophangen op de waslijn. Stel de eis dat ze netjes opgehangen worden. Kan hij of zij zonder hulp de wasknijpers

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl Sorteren kun je leren Leerinhoud: rubriceren, klanken onderscheiden. Materiaal: allerlei voorwerpen en bordjes. Locatie: klaslokaal (eventueel speelplaats). Groepsindeling: individueel. Tijdsduur: 10 minuten.

Nadere informatie

Lichaams- en balbeheersing bij supermicroben en microben. Kaderweekend VBL 21 mei 11

Lichaams- en balbeheersing bij supermicroben en microben. Kaderweekend VBL 21 mei 11 Lichaams- en balbeheersing bij supermicroben en microben Kaderweekend VBL 21 mei 11 I. Inleiding Kaderweekend VBL mei 11 Pagina 1 II. Leerstof 1. Volg die fietsband! Rol een hoepel of fietsband. Speler

Nadere informatie

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 1: vier zomersporten Inleiding: Warming-up Kern: Vier zomersporten Afsluiting: Olympische ringen werpen 5 minuten 30 minuten Olympische waarden: Tijdens de

Nadere informatie

LES 4. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, tikspelen, stoeispelen.

LES 4. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, tikspelen, stoeispelen. LES 4. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Glijden: - De leerling glijdt met billen en voeten op het matje van een dubbele bank. Tikstrijd: - Tikker: Richt zich op alle lopers. - Loper: Loopt op het

Nadere informatie

LES 32. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Tikspelen, Balanceren.

LES 32. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Tikspelen, Balanceren. LES 32. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Beoordelen Koprol O De leerling komt niet zelfstandig rond op een dun turnmatje. V De leerling maakt zelfstandig een koprol op het dunne turnmatje. G De

Nadere informatie

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS

Adewiedewanseltje. Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Adewiedewanseltje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Door de ruimte... 4 Dreumesen... 4 Paardje rijden op de knie...

Nadere informatie

Met medewerking van Tonio van Rhee, Renate Schubert, Carmel Handbal Talent Centrum en Nijha BV is dit spelcircuit tot stand gekomen.

Met medewerking van Tonio van Rhee, Renate Schubert, Carmel Handbal Talent Centrum en Nijha BV is dit spelcircuit tot stand gekomen. Handbal is een dynamisch, snel en attractief spel. Het goed kunnen bewegen, lopen, coördinatie, balans en stabiliteit is de basis om het handbalspel goed te kunnen leren c.q. aanleren. Basisvormen zijn

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Springen, tikspelen, jongleren. DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 Springen, tikspelen, jongleren. DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Trampolinespringen: - De leerling kan met korte verhoogde aanloop in de trampoline springen. 1 voet afzetten voor de trampoline, 2 voeten in de trampoline,

Nadere informatie

Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be

Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be Vzw Homerun Stukkenstraat 7 3550 Heusden-Zolder Coördinator Johnny Clerckx www.vzwhomerun.be INLEIDING Met het kleutersportproject 'Doe maar mee' biedt vzw Homerun gevarieerde speelleersituaties aan die

Nadere informatie

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

LES 36. GROEP: 3/4 Over de kop gaan, Klauteren, Tikspelen.

LES 36. GROEP: 3/4 Over de kop gaan, Klauteren, Tikspelen. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Klauteren en glijden: - De leerling kan zelfstandig omhoog klimmen in het wandrek. Duikelen: - De leerling kan steunen op de brug en maakt daarna een koprol voorover. Boer mag

Nadere informatie

LES 5 Sportlessen. Kern: Drie winteroefeningen LES 1 - ONDERBOUW. Afsluiting: Reactiespel. Inleiding (10 minuten)

LES 5 Sportlessen. Kern: Drie winteroefeningen LES 1 - ONDERBOUW. Afsluiting: Reactiespel. Inleiding (10 minuten) LES 1 - ONDERBOUW LES 5 Sportlessen Drie winteroefeningen Inleiding: Bobslee Kern: Drie winteroefeningen Afsluiting: Reactiespel 10 minuten 25 minuten 10 minuten Inleiding (10 minuten) Bobslee Twee leerlingen

Nadere informatie

Clinic Spelvormen Start2Volley-clinic 2 Seizoen

Clinic Spelvormen Start2Volley-clinic 2 Seizoen Clinic vormen Start2Volley-clinic 2 Seizoen 2016-2017 Inleiding Binnen deze clinic staan de spelvormen (het derde gedeelte binnen de jeugdtraining) centraal. De reden hiervoor ligt voor de hand. Nog al

Nadere informatie

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma!

Pietengymles. Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Pietengymles Kun jij een echte hulppiet worden? Doe de oefeningen en verdien een pietendiploma! Dit is een gymles in hoeken. De kinderen gymmen in groepjes en wisselen na een minuut of 7 van hoek. Zo hebben

Nadere informatie

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent:

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Het spellenboek De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Mandje vullen Voor dit spel zijn minimaal twee kinderen nodig. Stap 1: Verdeel de

Nadere informatie

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL

LES 3. GROEP: 3 t/m 8 BASKETBAL LES 3. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Vangen O De leerling kan een goed aangegooide bal niet vangen. V De leerling vangt een goed aangegooide bal bijna altijd. G De leerling vangt

Nadere informatie

De vernieuwde spelvormen

De vernieuwde spelvormen De vernieuwde spelvormen Clinic 1 onderbouw (U9-U11-U13) Seizoen 2017-2018 Inleiding In deze syllabus wordt er vooral aandacht besteed aan de vernieuwde spelvormen voor de Start2Volley-tornooien. Wat toelichting:

Nadere informatie

- De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien.

- De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien. LES 40. GROEP: 3/8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Klokkenluiden: - De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien. Airhockey: - De leerling kan de bal met een blokje naar de overkant schuiven.

Nadere informatie

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 37. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, springen, mikken. DOELSTELLINGEN: LES 37. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Wandrek klimmen - De leerling klimt vlot in het wandrek naar boven en omlaag. Hurksprong: - De leerling zet af met 2 voeten op de plank en landt op zijn

Nadere informatie

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL NIVEAU 1 VANGEN, GOOIEN EN BEWEGEN ACCENTEN: VEELZIJDIG ONTWIKKELEN. BASISVAARDIGHEDEN VOOR IEDERE BALSPORT. BALVAARDIGHEID EN COÖRDINATIE. OOG - HAND, BALBAAN HERKENNING

Nadere informatie

Trainen met beperkt materiaal

Trainen met beperkt materiaal Trainen met beperkt materiaal Kristof De Loose - Vlaams-Brabants Symposium EVC Vilvoorde - 9 november 2015 Voorwoord Deze bundel bevat een aantal uitgewerkte algemene gedeeltes voor de jeugdtraining. Toch

Nadere informatie

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning:

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning: LES 21. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Free running: - De leerling kan op eigen niveau verschillende hindernissen passeren. Tikstrijd: - De tikker richt zich op alle lopers. - De leerling houdt

Nadere informatie

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen,

Aankleding: ballonnen, slingers, rode neuzen, jongleerspullen, Event Circus Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er deze les 5 oefeningen

Nadere informatie

De motorische ontwikkeling van het jonge kind

De motorische ontwikkeling van het jonge kind De motorische ontwikkeling van het jonge kind Balanceren Loopt en trekt speelgoed achter zich aan. Hij kan dit ook achteruitlopend en zowel met de linker als rechter hand Draagt tijdens het lopen in zowel

Nadere informatie

Het bepalen van niveaus

Het bepalen van niveaus Het bepalen van niveaus Niveaus van deelname binnen een situatie Het inschatten van de niveaus van deelname van verschillende kinderen Touwklimmen Beschrijf, teken en/of fotografeer minimaal 6 niveaus

Nadere informatie

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN:

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN: LES 39 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Handstand: - De leerling doet een rol op een verhoogd vlak waarbij de afzet op de trampoline is. Doelspelen: - De leerling speelt in een groep van maximaal

Nadere informatie

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging)

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) -lln. kn. zich soepel bewegen op de muziek; -lln. kn. sprookjesfiguren uitbeelden met de nadruk op één zintuig; -plezierbeleving; -lln. durven expressief

Nadere informatie

LES 31. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, Hardlopen, Mikken. DOELSTELLINGEN:

LES 31. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, Hardlopen, Mikken. DOELSTELLINGEN: LES 31. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Blokjesestafette: - De leerling start op tijd en rent zo snel mogelijk naar de overkant om een blokje te halen. Midgetgolf - De leerling kan de bal rollend

Nadere informatie

Hoepels: experimenteren, rollen, springen over, stappen door, van de een in de andere hoepel

Hoepels: experimenteren, rollen, springen over, stappen door, van de een in de andere hoepel Jaarplanning bewegen met kleuters 2010 2011 Week Cluster in speellokaal Bewegen op muziek Klein materiaal Spel Buitenspel 34 Ballen: verschillende formaten: experimenteren, rollen, gooien en stuiten 35

Nadere informatie

Joy of moving Beweegparcours. 13 september Sportieve opening van het Schooljaar

Joy of moving Beweegparcours. 13 september Sportieve opening van het Schooljaar Joy of moving Beweegparcours 13 september Sportieve opening van het Schooljaar Het Joy of Moving beweegparcours is een combinatie van FUN & KNOWLEDGE en bestaat uit een combinatie van een parcours met

Nadere informatie

IEDEREEN. Probeer zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren.

IEDEREEN. Probeer zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren. SPEELPLAATS regels Evenwichtsspelen Probeer zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren. 1. Gebruik de borden enkel waarvoor ze dienen. 2. Wacht je beurt af en laat iedereen een keer. 3. Leg de evenwichtsborden

Nadere informatie

Balworstelen. Probeer twee (basket)ballen vast te houden. De ander probeert één bal los te krijgen. Gebruik een timer bijv. 40 sec.

Balworstelen. Probeer twee (basket)ballen vast te houden. De ander probeert één bal los te krijgen. Gebruik een timer bijv. 40 sec. Balworstelen Probeer twee (basket)ballen vast te houden. De ander probeert één bal los te krijgen Gebruik een timer bijv. 40 sec. Wissel als één bal los is of de tijd voorbij Makkelijker: één bal vasthouden

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

Activiteitenblad Piratenstrijd

Activiteitenblad Piratenstrijd Activiteitenblad Piratenstrijd Doelgroep: 1, 2, 3 100 min. Inhoud Om uit te maken wie over de beste piraten beschikt, nemen verschillende piratengroepen het tegen elkaar op. Elke groep kan een andere groep

Nadere informatie

Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee

Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee Leskaart 1 Super Beweeg Uur ik neem je mee Kinderen hebben plezier in bewegen en doen dat het liefst de hele dag. Door met de kinderen veel te bewegen worden ze spelenderwijs vertrouwd gemaakt met verschillende

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lessenreeks Kinderen met een fysieke handicap 1 Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lesdoelstellingen: Doelstelling 1: De leerlingen kunnen verwoorden wat ze met hun lichaamsdelen kunnen. Doelstelling

Nadere informatie

14.5. Impressie / Plattegrond

14.5. Impressie / Plattegrond Alle groepen Materiaal: - 7 hoepels - Bank - 2 kasten - 5 5cm matten - 2 losse grote touwen - 2 springtouwen - Ringen - Wandrek - 20 pionnen - Korf - 2 meterstokken Impressie / Plattegrond Opdracht - De

Nadere informatie

6 een mogelijke opbouw van oefeningen

6 een mogelijke opbouw van oefeningen 6 een mogelijke opbouw van oefeningen We bieden hier een oefenpakket aan, bestaande uit oefeningen die onmiddellijk in de klas of thuis kunnen worden gemaakt. Het is absoluut niet de bedoeling om een volledige

Nadere informatie

Estafettespelen. Beschrijving van de activiteit

Estafettespelen. Beschrijving van de activiteit Estafettespelen Auteur: Marlies Vereecke Geschikte leeftijd: Alle Duur activiteit: / Terrein: Speelveld Benodigde begeleiders: / - Zie spelen! Beschrijving van de activiteit Inhoudstafel 1. Ren-je-rot-race

Nadere informatie

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW

Sportkanjers in de gymles. Sportkanjers in de gymles. gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Sportkanjers in de gymles Sportkanjers in de gymles gy m gy m 10 SPORTKANJERGYMLESSEN VOOR DE BASISSCHOOL BOVENBOUW Leskaarten Les 1: Ik doe aan sport! VERTEL HET VOLGENDE VERHAAL: Het eerste wat je doet

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

Ontwikkelen / leren vertrekt vanuit autonome motivatie (motivatie vanuit de leerling) Ontwikkelen / leren is individueel verschillend

Ontwikkelen / leren vertrekt vanuit autonome motivatie (motivatie vanuit de leerling) Ontwikkelen / leren is individueel verschillend vertrekt vanuit autonome motivatie (motivatie vanuit de leerling) is individueel verschillend is een contextgebonden proces (probleemgestuurd binnen een concrete context) is een constructief en actief

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

Begeleid aanbod: Sherborne

Begeleid aanbod: Sherborne Dinsdag 7 mei 2013 Begeleid aanbod: Sherborne Beginsituatie: Tijdens vorige observatiedag hebben de kleuters gesherborned met de leerlingen van het vijfde leerjaar. Ik zag E. onder benen van T. kruipen

Nadere informatie

Circus les 8. Doelen:

Circus les 8. Doelen: Circus les 8 Doelen: - De speler beweegt snel met de voeten en houdt balans bij de ladder oefeningen - De speler kan een aankomende bal in stilstand vangen met 2 handen na 1 of meerdere stuiten - De speler

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 9. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 9. Doelen: Prinsen en prinsessen les 9 Doelen: - De speler heeft snelle voeten - De speler kan gericht gooien - De speler kan een rally spelen - De speler is gericht op geen fouten maken 1 Oefening 1 Bewegingsvaardigheden

Nadere informatie

Verdieping BO 8 Thema Sinterklaas

Verdieping BO 8 Thema Sinterklaas In dit document zijn de aanvullingen beschreven op de methode, zoals deze is beschreven in Basislessen bewegingsonderwijs deel 1 (2009). Download de voorbeelden van Pietendiploma s op www.basislessen.nl

Nadere informatie

OEFENINGEN: Klimmen in een turnzaal

OEFENINGEN: Klimmen in een turnzaal LESFICHE 1 OEFENINGEN: Klimmen in een turnzaal DOELEN LEERINHOUDEN ORGANISATIE Het is voor veel leerkrachten niet evident om klimmen aan te bieden tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. In deze lesfiche

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Balanceren: - De leerling loopt zelfstandig (zonder hulp) in regelmatig tempo over een omgekeerde bank. Badminton: - De leerling slaat een shuttle onderhands

Nadere informatie

12. Waar zijn moeder en jong gebleven?

12. Waar zijn moeder en jong gebleven? 12. Waar zijn moeder en jong gebleven? Tijdens deze activiteit: gaan de kinderen via een parcours naar de verblijfplaats van een moeder en haar jong om eten te brengen. Inrichting speelleeromgeving Deze

Nadere informatie

40 Suggesties met...

40 Suggesties met... 40 Suggesties met... kleine rode zakken Heb jij ze al gezien? De kleine rode zakken van het Sinterklaasjournaal 2014. Je kunt er allerlei leuke en leerzame activiteiten mee doen. Hier vind je 40 suggesties

Nadere informatie

Uitwerking vrije lessen

Uitwerking vrije lessen Uitwerking vrije lessen Slakobabal - Verdeel de klas in twee teams, 1 veldpartij en 1 slagpartij. - De slagpartij zit op de bank en de veldpartij verdeeld zich over het veld. - De eerste leerling van de

Nadere informatie

STOEP- RANDEN

STOEP- RANDEN STOEP- RANDEN WWW.DOEFFGEZOND.NL STOEPRANDEN DOEL: UITLEG: GOOI DE BAL OP DE STOEPRAND BEIDE SPELERS STAAN TEGENOVER ELKAAR OP DE STOEP. ZE PROBEREN DE BAL BIJ ELKAAR OP DE STOEPRAND TE GOOIEN. GOOI JE

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2 FetFit Beweeglessen Inhoudsopgave Inleiding Legenda Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen Onderdeel van FetFit 2 Inleiding In deze map vindt u beweeglessen, die onderdeel zijn

Nadere informatie

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal

werkblad Basisopstelling 2 Vak 1 Glijden en klimmen Vak 2 Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal werkblad Basisopstelling opstelling in 3 vakken klimramen aan de korte kant Vak 1 Glijden en klimmen Vak Rollen op verhoogd vlak 1 Vak 3 Doeljagerbal Materiaal 3 Groot -3 klimramen 6 banken 6 matten 1

Nadere informatie

Gymlessen (kleuterbouw/onderbouw) Winterspelen

Gymlessen (kleuterbouw/onderbouw) Winterspelen Gymlessen (kleuterbouw/onderbouw) Winterspelen Les 1: Drie winteroefeningen Inleiding: Bobslee Kern: Drie winteroefeningen Afsluiting: Reactiespel 2 Olympische waarden: Bij de Olympische Spelen is de strijd

Nadere informatie

ORIENTATIE - INDOOR. Deckers Gert en Huysmans Bert.

ORIENTATIE - INDOOR. Deckers Gert en Huysmans Bert. ORIENTATIE - INDOOR Deckers Gert en Huysmans Bert. Oriëntatie-indoor. Deckers Gert: school de berk Hasselt, K.I.D.S. Hasselt (gert.deckers@deberk.be) Huysmans Bert: school de Berk Hasselt (huysmans.bert@deberk.be)

Nadere informatie

Introductie en kennismaking. Kleuters zijn gewoon kleine mensjes Kleuters mogen stuiteren. Orde, structuur en regelmaat

Introductie en kennismaking. Kleuters zijn gewoon kleine mensjes Kleuters mogen stuiteren. Orde, structuur en regelmaat Beter spelen en bewegen met kleuters De 9 criteria voor een goede les Mariska Beenhakker Theo de Groot Introductie en kennismaking Kleuters zijn gewoon kleine mensjes Kleuters mogen stuiteren Orde, structuur

Nadere informatie

Kikkergymles. Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles!

Kikkergymles. Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles! Kikkergymles Kun jij springen als een Kikker? Wie maakt de allergrootste kikkersprong? Oefen het met deze leuke gymles! Dit is een gymles in hoeken. Het is een echte springles, waarbij allerlei springoefeningen

Nadere informatie

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten

Carnavalsschilderij: Doel: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie. Materiaal: Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Carnavalsschilderij: Het stimuleren van de fijne motoriek en de hand oog coördinatie Schilderspapier Verf Kwasten Plakband Schorten Leg al materialen klaar Vertel de kinderen dat ze iets over carnaval

Nadere informatie

Doelstellingen Activiteit Organisatie Materiaal/opmerkingen Opwarming: cardio-vasculaire prikkeling

Doelstellingen Activiteit Organisatie Materiaal/opmerkingen Opwarming: cardio-vasculaire prikkeling Bijscholing 5 februari Gent Voorbereiding opbouw schoolslag (beenbeweging) en crawl Doelstellingen Activiteit Organisatie Materiaal/opmerkingen Opwarming: cardio-vasculaire prikkeling De lln worden in

Nadere informatie

Basisopstelling 8 Groep 1 & 2 in de gymzaal

Basisopstelling 8 Groep 1 & 2 in de gymzaal In dit document zijn de aanvullingen voor groep 1 & 2 beschreven op de methode, zoals deze is beschreven in Basislessen bewegingsonderwijs deel 1 (2009). Opstelling groep 3 t/m 8 Begin Verkennen van de

Nadere informatie

STARTSPEL MUZIKAAL PAK

STARTSPEL MUZIKAAL PAK START ONDER BOVEN 100 min 1/5 MANDJE Muzikaal pak Muziek Poster 1 kiwikaartje per kind Fiches activiteiten (creativiteit / spelen / fruitige receptjes) Materiaal voor de opdrachten van het muzikaal pak:

Nadere informatie

Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Doelstellingen. De leerlingen beleven plezier aan beweging.

Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Doelstellingen. De leerlingen beleven plezier aan beweging. Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen zien in dat bewegen belangrijk is om fit en gezond te zijn. De leerlingen beleven plezier aan beweging. De leerlingen kunnen de oefeningen goed en geconcentreerd

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOLLEYBAL. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een makkelijke hoge bal die door een medeleerling wordt aangegooid. - De leerling kan een bal wegspelen met behulp van een bouncer. Groep

Nadere informatie

De gymles van begin tot eind

De gymles van begin tot eind De gymles van begin tot eind Eenvoudige inleidingen en afsluitingen voor een gymles Iedereen kent het wel: je gaat gymles geven en je gymzaal staat vol met materialen voor de kern van de les. Hoe kun je

Nadere informatie

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 3. GROEP 3 t/m 8 HANDBAL. DOELSTELLINGEN: LES 3. GROEP 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling vangt een goed aangegooide bal in een balspel. - De leerlingen kan de bal gericht naar een medespeler gooien. Tips: - Maak deze les groepen

Nadere informatie

Clinic - Van statisch naar dynamisch

Clinic - Van statisch naar dynamisch Clinic - Van statisch naar dynamisch Start2Volley-clinic 3 Seizoen 2016-2017 Inleiding De clinic Van statisch naar dynamisch heeft tot doel om extra aandacht te besteden aan het feit dat een volleyballer

Nadere informatie

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen.

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen. LES 7. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Touwzwaaien: - De leerling zwaait heen en weer en landt op de bank. Brandweerspel: - Als brandweer handelt de leerling snel als zijn of haar brand geblust

Nadere informatie

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Winterspelen

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Winterspelen Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Winterspelen Les 1: Vier wintersporten Inleiding: Warming-up Kern: Schansspringen, IJshockey, Curling, Reuzenslalom Afsluiting: Olympische ringen werpen 5 minuten 30 minuten

Nadere informatie

Steekkaart: nummer 4Bew

Steekkaart: nummer 4Bew Steekkaart: nummer 4Bew Onderwerp Vaardigheden met verschillende soorten ballen inoefenen met behulp van foto s Leeftijd/Doelgroep 4 e leerjaar Leergebied Bewegingsopvoeding Organisatie Tijdsduur 50 minuten

Nadere informatie

Kasteelrace. Commando E.B/A.V.H.

Kasteelrace. Commando E.B/A.V.H. Kasteelrace Wie? Max. 6 leerlingen Wat heb je nodig? blokken Wat moet je doen? Je gaat samen met de andere horigen een kasteel bouwen voor de kasteelheer. Na het startsein pak je één blok en rent direct

Nadere informatie

LES 5. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, balanceren.

LES 5. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, balanceren. LES 5. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Beoordelen Klimmen: O De leerling durft niet tot bovenaan de berg te klimmen met behulp van het touw. V De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot

Nadere informatie

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel - BVP Hint Music 2015

januari 2015 vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Ik huppel  - BVP Hint Music 2015 januari 2015 vanaf 4 jaar Ik huppel tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof - Ik huppel 1 Ik huppel, ik huppel, ik huppel vandaag. Ik huppel naar boven, en ook weer omlaag. Mijn benen die willen niet

Nadere informatie

PEDAGOGISCHE STUDIEDAG 2 JUNI 2010 OPBOUW VAN EEN OMLOOP

PEDAGOGISCHE STUDIEDAG 2 JUNI 2010 OPBOUW VAN EEN OMLOOP Stedelijk basisonderwijs Antwerpen Stedelijk Basisonderwijs Lange Gasthuisstraat 15 2000 Antwerpen 1 Tel.: 03/338 32 76 Fax.: 03/338 33 06 Door samen dezelfde koers te varen, overwinnen we de wildste zeeën

Nadere informatie

Groente en fruit in de speelzaal

Groente en fruit in de speelzaal Groente en fruit in de speelzaal Inleiding Niet alleen in de klas, maar ook in de gymles kan er aandacht worden besteed aan het thema groenten en fruit. Dit doen wij door middel van pittenzakjes waarop

Nadere informatie

Algemene doelen en de link met de vakoverschrijdende eindtermen vind je in de handleiding bij dit lespakket.

Algemene doelen en de link met de vakoverschrijdende eindtermen vind je in de handleiding bij dit lespakket. Doelstelling(en) Vakgebonden eindtermen - De leerlingen bepalen zelfstandig hoe ze in welbepaalde bewegingssituaties eenvoudige leertaken individueel of in groep aanpakken en oplossen. Algemene doelen

Nadere informatie

Heb jij bloemen geplukt? Wat vonden die daarvan? Waren ze er blij mee?

Heb jij bloemen geplukt? Wat vonden die daarvan? Waren ze er blij mee? Geef twee tikkers een nepbloem of een waterspuit bij warm weer. De tikkers proberen de andere kinderen te tikken met de nepbloem (of waterspuit) in hun hand. Wie getikt wordt, verandert in een narcis,

Nadere informatie