Inhoudelijk verslag MOC Zaakgericht werken dag 7 maart 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudelijk verslag MOC Zaakgericht werken dag 7 maart 2013"

Transcriptie

1 Inhoudelijk verslag MOC Zaakgericht werken dag 7 maart 2013 Antwoorden van gemeenten Veere, Neder-Betuwe, Waalwijk en Ooststellingwerf op de vragen die de deelnemers van de ZGW dag hadden ingezonden met hun inschrijving. 1. Wat zijn de aandachtspunten voor met name een kleine organisatie bij de invoering van ZGW? Antwoord van Gemeente Veere: Aandachtspunt 1 is stel je als gemeente de vraag: waarom wil je zaakgericht werken? Ons antwoord daarop was verbetering van de dienstverlening en informatievoorziening en omdat het aansluit bij Het Nieuwe Werken. Aandachtspunt 2 is kies je eigen tempo! Wij zijn in 2006 begonnen met ZGW. Het gaat om de dienstverlening naar de burger, voor de burger wil je het leven gemakkelijker maken. Voor ons was meest belangrijk slim en slank maken van de processen: hoe ziet het proces eruit, welke stappen worden gezet, wat wil de burger precies. Dit is belangrijker dan snelle implementatie. Aandachtspunt 3 is vier je eigen succes. Kies gemakkelijke processen en ga met de vakafdelingen aan de slag die al een eindje op weg zijn. Langzaam beginnen; gemakkelijke processen starten en daarna steeds moeilijkere processen oppakken. Aandachtspunt 4 stel je als gemeente de vraag: wat kan je als gemeente aan en wat mag het kosten? De markt moet het ook aankunnen, het inzetten van de techniek. Veere werkt met PINK, BCT en SIM. Alle drie MOC leveranciers. Wij zeggen altijd: we zitten op de fiets en gaan richting de auto. We blijven doorgaan en ontwikkelen. Aandachtspunt 5 is stapsgewijze decentralisatie. Veere heeft 30 zaakgerichte processen, we willen richting de 50 processen. De directie regelt dat ZGW moet worden doorgevoerd in de gehele organisatie en daarover was geen discussie mogelijk. De directie moet zo te werk gaan, ze moeten de noodzaak ervan inzien, ander kun je er beter niet aan beginnen. Voor haar medewerkers heeft Veere de Digidesk, een leerruimte met gastvrouw die antwoorden kan geven. Moeilijke vragen worden doorgestuurd naar de applicatiebeheerder. En we hebben een intern coachhuis met 2 coaches die medewerkers de benodigde vaardigheden leren. Niet meedoen is geen optie. Als een medewerker iets niet kan worden ze doorgestuurd naar Digidesk of intern coachhuis. Antwoord van Gemeente Neder-Betuwe: Neder-Betuwe zit beneden de inwoners. Draagvlak is erg belangrijk! Medewerkers denken al snel dat is weer zo'n DIV ding. Het is heel belangrijk om het niet alleen vanuit DIV te laten komen. Daarom uitgebreide visie ontwikkeld. Het MT heeft die visie ontwikkeld, gelijk weer een invalshoek om richting het MT te gaan. Door de brand moest er sowieso het 1 en ander veranderen, bijv. archief niet meer goed te benaderen.

2 Vervolgens kwam er een nieuwe afdelingsmanager, daar waren ze al verder met digitalisering. Zo kan het MT overgehaald worden. Maar ook om een efficiency slag te maken; we hebben geen idee wat we nu allemaal doen, laten we dit in kaart brengen. Het hoogste procesorgaan moet het dragen. Qua financiën is het ook belangrijk om het MT mee te krijgen. En dan is het ook niet alleen een DIV feestje. Thuis werken is mogelijk, maar de burgemeester houdt dit nog tegen. Wie is nu verantwoordelijk? De ambtenaren voor hun eigen proces en inhoud? Of DIV voor de registraties? Maar wie is DIV om te beoordelen waar wat bij hoort? De ambtenaren weten dit zelf beter. Er is eerst een visie geschreven, daarna een uitgebreid Plan van Aanpak. Alle informatie wilden ze uit Decos kunnen halen. Voor sommige medewerkers werd dit onwerkbaar, bijv. bij Squit. Deze medewerkers werken nog in hun eigen omgeving, pas als de zaak is afgesloten komt alles in Decos (er is een koppeling gelegd). Het succes voor ZGW is niet het gewoon beginnen te werken met ZGW, maar dat er een aanleiding is waar je op kunt aanhaken en dan kun je ZGW invoeren. Als dit niet zo is, moet je dit heel goed uit kunnen leggen. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, maar ook efficiënter moeten gaan werken. ZGW zorgt ervoor dat de processen onder de loep worden genomen. Aandachtspunten: draagvlak moet op een zo hoog mogelijk niveau zitten, niet alleen over ZGW hebben maar ook over al die andere dingen waar ZGW invloed op heeft, zoek een aanleiding, zoek de juiste woorden en elementen hierbij die wel een link hebben met ZGW, zet dat in een visie neer waar dienstverlening, HNW en breder inzitten. Dan kom je automatisch bij ZGW terecht. Je kunt de aanleiding bijv. halen uit BMW/raadsverslagen. Je kunt het wellicht ook koppelen aan het inup verhaal (maatschappelijke thema's). 2. Hoe kunnen we zaakgericht werken op een praktische manier? Oftewel hoe houden we het simpel qua proces-en systeemrichting? Antwoord van Gemeente Veere: We doen zaken met leveranciers die de intentie hebben (en ondertekend) om samen te werken. We werken met de pakketten die in onze architectuur zitten. Dat is voor ons de meest praktische weg. Antwoord van Gemeente Neder-Betuwe: Dit is niet gelukt. Begonnen met een projectplan schrijven, hoe gaan we het aanpakken en wat valt er allemaal onder? Key-users moesten worden opgeleid. EBB is een zorgapplicatie, die koppeling moest weer uit de lucht worden gehaald. Het ontwerp was al niet compleet. De koppeling moest dus weer helemaal opnieuw opgebouwd worden. Is het door al deze directe koppelingen al niet direct heel ingewikkeld geworden? Informeren naar de burger is heel belangrijk, vandaar dat alle systemen op Decos aangesloten moesten worden. Er draaien nu een 6 tal koppelingen, 1 functioneert helemaal niet, 2 niet stabiel. De koppelingen kunnen ook een trigger zijn voor medewerkers om actief mee te werken, omdat dit ze heel veel werk kan besparen.

3 Neder-Betuwe is begonnen met een soort ideale blauwdruk. Uiteindelijk ga je prioriteren. Er was een strakke deadline. Daarom gekeken wat kunnen we wel/niet. Gekozen om een generieke workflow te gebruiken. Het MT heeft deze ideale blauwdruk opgesteld. Het MT heeft ingestemd met het key-user schap. Nu zijn ze het hier niet allemaal meer mee eens. De DIV-ers krijgen uiteindelijk minder werk, terwijl anderen meer werk krijgen maar geen extra tijd. In hun geval wordt DIV overbodig, en uiteindelijk geschrapt. De 'administratieve medewerker' van elke afdeling wordt nu eigenlijk een DIV-er. Systeembeheer hebben ze nu in samenwerking met andere gemeenten. Er loopt op korte termijn geen systeembeheerder meer rond. Er is een DIV helpdesk in het leven geroepen. Daar kan ook nog een zaak worden aangemaakt, in geval wanneer de keyuser niet gebruikt kan worden. Daarom registreert DIV in principe niks meer. Post wordt door de bodes verspreid onder de verantwoordelijke key-users, de bodes scannen de post eerst in en verspreiden het daarna onder deze key-users. Een key-user maakt alleen een zaak aan, stuurt de gegevens naar de ambtenaar die ervoor verantwoordelijk is en deze ambtenaar handelt dit af. Steekproefsgewijs wordt gecontroleerd of alles compleet is. Alleen de key-users kunnen zaken aanmaken in verband met zaakvervuiling. Deze key-users hebben extra opleiding gehad. Key-users zijn de administratief medewerkers. Er zijn ongeveer 14 keyusers, goed voor 10 fte. Kost ongeveer per medewerker een halfuur per dag. Post wordt ook niet meer opgehaald, dit moeten ambtenaren zelf naar het facilitair loket brengen. 3. Wat komt er allemaal kijken bij de start van een ZGW project? Hoeveel uren worden hier ingestoken? Antwoord van Gemeente Veere: In 2006 werd gezegd, de gemeente moet mee met de digitale ontwikkelingen. We doen tegenwoordig alles digitaal; geldzaken, vakantie regelen etc. De burger zal echt niet van zijn stoel vallen als de gemeente nu digitaal werkt, maar wat gebeurt er als we het niet doen?! Wij hebben de Paradox van Lanier gebruikt tijdens gesprekken met de directie: onderschat niet de korte termijn effecten, maar onderschat OOK niet de lange termijn effecten. Vaste club van 6 personen die met ZGW bezig: iemand van DIV, beleidsmedewerker informatiebeleid, iemand van bedrijfsvoering & automatisering, ketenbeheer Midoffice, vakbeheer, en medeweker vastgoed / social media. 1 wisselt; ligt eraan met welke zaak we bezig zijn. Per persoon kost dit 4 tot 8 uur per week. Die worden gestoken in doorontwikkeling, beheer en inzetten van ZGW binnen de gemeente. Duidelijke afspraken moeten worden gemaakt; x aantal uur per week besteed ik aan deze taak. Waan van de dag is een gegeven, geen excuus om deze taken niet te doen. En de ICT afdeling? Niet structureel mee aan tafel, minst interessant. Zij zijn volgend. Veere denkt binnen architectuur / standaardkoppelingen.

4 Hoe is het beheer geregeld? Niet meer of minder mensen in de organisatie, wel in het begin meer tijd in investeren. Je moet een deal sluiten met de directie; duidelijk in beeld brengen wat het opbrengt voor de organisatie, in tijd en geld. Waar worden de mensen ingezet en op welke terreinen. Antwoord van Gemeente Neder-Betuwe: Er is geen beeld bij hoeveel tijd ZGW heeft gekost. Er zijn functionarissen aangesteld puur voor ZGW. Iris besteedt 20 uur per week aan ZGW en er is nog iemand aangesteld (niet fulltime). Je kunt de burger ook sturen om er voor te zorgen dat zij meer digitale aanvragen gaan doen. Bij de invoering van ZGW heb je het meeste last van de oude zaken, van de oude manier van werken. 4. Wat betekent ZGW voor de burger? Antwoord van Gemeente Veere: Wat merk je terug van de burger? Heel soms een compliment! Als we bijvoorbeeld social media oppakken. Scorelijsten/ranglijsten kun je wel terugkijken, zo is Veere de meest digitale dienstverlener van Zeeland. Maar is dit het nu? krijg je ook te horen. Je ziet het aan de manier waarop de burger de processen afneemt op onze website. Voorbeeld: scholieraanvragen / belastingaanvragen waren goed scorende projecten Naarmate je meer producten kunt aanbieden, wordt het interessanter om DigiD etc te gebruiken voor de burger. We zijn er nog lang niet, maar we zetten stappen en de burger zet ook stappen. Antwoord van Gemeente Neder-Betuwe: Dit traject loopt nog. Als burgers bellen of langskomen kunnen ze sneller geholpen worden. De organisatie heeft het idee dat er wel stappen vooruit gemaakt worden.

5 5. Wat is er aan mogelijkheden en afstemming gerealiseerd tussen toepassingen van PinkRoccade en DMS leveranciers (zoals Decos of Corsa) EN heeft de nieuwe GBA-applicatie nog invloed op het zaakgericht werken in een PinkRoccade omgeving? Antwoord Gemeente Waalwijk: Waalwijk werkt met: Digitaal loket (SIM) PIP (SIM) KCC (SIM/PINK) Post Gegevensmagazijn (PINK- CMG) Zakenmagazijn (Pink-CZM) Documenten DMS (BCT- Corsa) Taak specifieke applicatie (zorg, belastingen, vergunningen) Generieke Zaakafhandeling (BCT Corsa case) Antwoord Gemeente Ooststellingwerf: Wij wilden eerste zaakgericht werken door middel van Decos, maar later is besloten om gebruik te maken van het zaaksysteem van Pink en het DMS van Decos. Hoe kwam dat zo? DMS (Decos) werd heel slecht gebruikt. Daarna moest digitaal werken mogelijk gemaakt worden dus daarom moest DMS meer opgepakt worden. Daaruit vloeide meteen ZGW maar er was toen nooit gekeken of het organisatie breed de beste oplossing was om zaakafhandeling in DMS te doen. Werken met zaaksysteem van PinkRoccade paste veel meer in architectuur. Decos zelf adviseerde ook om het zo te doen. Toen zijn we 180% gedraaid in het project, op een mini Poolse landdag besloten zo gaan we het vanaf nu doen. Gemeente heeft inwoners, iets meer dan 200 medewerkers. Er werken zo n 160 a 170 mensen actief in Decos. Bijna de hele organisatie behalve buitendienst en facilitair. Let goed op het aantal licenties dat je inkoopt. Dat hadden wij te laag ingeschat waardoor we er later nog veel bij moesten kopen. Medewerkers maken zelf geen zaken aan, dat doen wij vanuit DIV alleen. Ze kunnen er wel om vragen. We gaan meer werken met elektronische formulieren bijv MOR zodat er automatisch een zaak wordt gestart. Hoe gaat bijvoorbeeld het proces postafhandeling?: brief komt binnen, die wordt geregistreerd in Decos en die wordt ingeschoten in het centrale zaaksysteem. Maar bij niet-natuurlijke personen gaat het fout want die komen niet automatisch terecht in het zaaksysteem omdat er een fiscaal nummer nodig is en die heb je vaak niet. Dus nietnatuurlijke personen registreren we nog handmatig als zaak in zaaksysteem.

6 PinkRoccade geeft aan dat er op 26 februari door KING een standaard is vastgelegd. Op 25 maart is er een klantendag van PinkRoccade voor gemeenten die het koppelvlak Decos - PinkRoccade hebben. Voor deze koppeling is binnen de MOC veel belangstelling. 6. Hoe zit het met de integratie met de website (van bv SIM) wanneer zaakgericht gewerkt wordt met CiVision Zaak van PinkRoccade of met Corsa? Antwoord Gemeente Ooststellingwerf: E-formulier via SIM komt binnen, wordt als document opgeslagen in DMS en automatisch ingeschoten in zaaksysteem, vanwege nieuwe zaak-dms koppeling. 7. Kun je ZGW het beste uitrollen als een big bang of juist dakpansgewijs? Antwoord Gemeente Waalwijk: Wil je het zorgvuldig aanpakken of ben je bang voor onrust: doe het gefaseerd! Maar dat kan wel een gebed zonder einde zijn. Waalwijk heeft het per afdeling aangepakt; gestart in 2010 en 1 maart 2012 de laatste afdeling afgerond. Waarom maakt DIV bij Waalwijk alle zaken aan? Waalwijk heeft gekozen voor centrale aanpak. Ze maken alles als een zaak aan, organisatie breed aangepakt. DIV is ervoor getraind, daarom die keuze gemaakt. Antwoord Gemeente Ooststellingwerf: Wij hebben 4 grote fases in het project gehad. Eerst 50 processen meegenomen, daarna 100 processen, uiteindelijk 500 processen. In die zin was het dakpansgewijs dat we 4 fases hadden. Maar per fase organisatie breed een big bang. 8. Is het verstandig om generieke, of juist specifieke zaakprocessen aan te maken? Indien specifiek, welke specifieke processen worden er dan opgezet? Antwoord Gemeente Waalwijk: Aanpak van Waalwijk; 1 generiek zaakproces. Op 1 simpele manier werken, er is maar 1 manier. Binnen die manier bekijken hoe jij je werkzaamheden daarop kunt aansluiten.

7 Antwoord Gemeente Ooststellingwerf: Hoe zijn wij überhaupt tot onze processen gekomen? Externen voor ingehuurd om processen boven de tafel te krijgen. Ze stelden de processen niet ter discussie, maar hadden puur informatie nodig over de processen om zaaktypen te kunnen formuleren. We zitten nu pas in de fase dat we specifiek willen gaan inrichten, nadat we eerst alles generiek hadden opgesteld. Er komen nu 2 vragen bij elkaar: vanuit KCC is behoefte om de dienstverleningsprocessen te gaan beschrijven. En vanuit zaaksysteem willen we medewerkers meer helpen met zaakafhandeling dus willen we wat dieper op de processen ingaan. Bij specifiek maken van een aantal processen hebben we ook efficiency slag kunnen maken, met de lean methode. Hiervoor zijn er interviews afgenomen met procesbetrokkenen en teamleiders. Per zaak nu geregistreerd: benaming zaaktype, of het op PIP wordt getoond en aantal basale gegevens. Ooststellingwerf heeft DSP van inavigate waar deze gegevens over processen ingeschoten worden. Bepaalde gegevens daarvan gaan wel over naar ZTC van PinkRoccade met een link naar welke applicatie zorgt voor de afhandeling. De voorkeur gaat uit naar een centraal ZTC waar alles opgeslagen wordt. Vanuit KING wordt ZTC geadviseerd die centraal staat in je applicatielandschap, waar je ook definities vastlegt om interpretatie verschillen te voorkomen. Wie maakt de keuzes voor generiek of specifiek? Keuze ligt bij de teamleiders, die leggen wij vanuit DIV niet op. 9. Hoe krijgen we ZGW tussen de oren van medewerkers, oftewel hoe om te gaan met organisatieverandering? Kan de start van een KCC hierbij helpen? Antwoord Gemeente Waalwijk: Ja, het KCC kan erbij helpen. Digitaliseringsslag kan erbij helpen. Directieteam moet uitspreken wat ze willen, het is het feestje van ons allemaal. Voor de dienstverleningsvisie zijn we alle afdelingen afgegaan; wat willen we precies? Vertalen wat het voor de medewerkers betekent, ga niet te vroeg naar de medewerker, ze willen precies weten wat ze moeten doen / wat er gaat veranderen. Medewerkers bij Waalwijk hebben meer taken gekregen, moeilijk te definiëren. Antwoord Gemeente Ooststellingwerf: Er was een programma dienstverlening, dat was de aanleiding, en daar was ZGW een deelproject van. Visiedocument dienstverlening is door hoofd publiekszaken gemaakt. Aan stuurgroep voorgelegd met o.a. gemeentesecretaris. Daarvoor al begonnen met het Belastingloket, dat was een I&A initiatief. Daarna kwam wel het besef, dit moet uitgebreider en anders.

8 We hebben een lunchbijeenkomst gehad met de hele organisatie waarin gemeentesecretaris praatje heeft gehouden over belang van ZGW. Tijdens deze bijeenkomst stond de inhoud centraal. Toen hebben we ook een kaartenspel gedaan, maar dit stond niet dicht genoeg bij de inhoud dus was geen succes. Onderdeel van programma dienstverlening was ook inrichting van het KCC. We hebben daarvoor de knip in de organisatie gelegd, wat doet de frontoffice en wat doet de backoffice. Een trainingsprogramma hebben we ontwikkeld met een consultant van PinkRoccade. Bij de trainingen stond het gebruik van systemen centraal. De zogenaamde knoppencursus. Geld was toen nog geen groot probleem dus dat hielp ons erg. Weerstand zat in onbekendheid met begrip ZGW en de extra handelingen die erbij kwamen kijken. De projectleider vanuit Decos waarschuwde ons dat je vooral niet techniek centraal moet stellen, het is juist organisatorisch.

Zaakgericht werken in Emmen. Met een big bang live, nu de mensen nog! 14 oktober 2015

Zaakgericht werken in Emmen. Met een big bang live, nu de mensen nog! 14 oktober 2015 Zaakgericht werken in Emmen Met een big bang live, nu de mensen nog! 14 oktober 2015 Voorstellen Debby Gillet Projectleider zaakgericht werken/dimpact Gemeente Emmen Contactgegevens d.gillet@emmen.nl 06-52169186

Nadere informatie

Proces Omgevingsloket online (OLO) Gemeenten Veere, Bronckhorst Roxit, PinkRoccade LG

Proces Omgevingsloket online (OLO) Gemeenten Veere, Bronckhorst Roxit, PinkRoccade LG Proces Omgevingsloket online (OLO) Gemeenten Veere, Bronckhorst Roxit, PinkRoccade LG Welke sessie is dit? Best Practice 1: Het belastingloket Best Practice 2: Burgerzakenloket: Buitengemeentelijke verhuizingen

Nadere informatie

www.zaakgerichtwerken.nl Wat is ZGW? aanmaken van zaken voor hoeveelheden werk waarvan kwaliteit en doorlooptijd bewaakt moeten worden met per zaak een zaakdossier gericht op het vastleggen van de status

Nadere informatie

Dimpact en GovUnited vergeleken

Dimpact en GovUnited vergeleken Dimpact en GovUnited vergeleken.. en de invulling van zaakgewijs werken Bob Coret 22 september 2011 Digital Groep Specialist op het gebied van dienstverlening en digitaal werken. 2 punt op de horizon 3

Nadere informatie

Zaakgericht werken in de gemeente Veere. Visie dienstverlening. Doelstellingen. Resultaten. De gemeente Veere gaat echt zaakgericht werken

Zaakgericht werken in de gemeente Veere. Visie dienstverlening. Doelstellingen. Resultaten. De gemeente Veere gaat echt zaakgericht werken Zaakgericht werken in de gemeente Veere De gemeente Veere gaat echt zaakgericht werken Kenmerkend voor de gemeente Veere is het tempo waarmee ze innovaties doorvoeren. Na het succesvol operationaliseren

Nadere informatie

Interview met. Theo van de Stel, Gemeente Hellevoetsluis

Interview met. Theo van de Stel, Gemeente Hellevoetsluis P a g i n a 1 Interview met Theo van de Stel, Gemeente Hellevoetsluis Theo, voor welk onderdeel werk je en wat is daarbinnen jouw functie? Ik werk binnen de cluster middelen, en daarbinnen ben ik hoofd

Nadere informatie

MOC Innovatie Dag Best Practices

MOC Innovatie Dag Best Practices MOC Innovatie Dag Best Practices Sessie 1: Belastingloket Best Practice: Het succes van het belastingloket online voor de burger en voor de KCC werkplek aan de balie. MOC Kwartiermakers: Gemeente Veere

Nadere informatie

Draagvlak, essentieel voor een succesvolle implementatie.

Draagvlak, essentieel voor een succesvolle implementatie. Draagvlak, essentieel voor een succesvolle implementatie. Agenda Medemblik in cijfers Medemblik heeft antwoord Uitdagingen Organisatorische verandering Documentstromen Implementatie van DMS Procesinrichting

Nadere informatie

BeheerVisie ondersteunt StUF-ZKN 3.10

BeheerVisie ondersteunt StUF-ZKN 3.10 Nieuwsbrief BeheerVisie Nieuwsbrief BeheerVisie 2015, Editie 2 Nieuws BeheerVisie ondersteunt StUF-ZKN 3.10 BeheerVisie geeft advies MeldDesk App Message Router MeldDesk Gebruikers Forum Nieuwe MeldDesk

Nadere informatie

Volledig gespecialiseerd in alle aspecten van digitaal werken

Volledig gespecialiseerd in alle aspecten van digitaal werken www.digital.nl Volledig gespecialiseerd in alle aspecten van digitaal werken Onderdelen presentatie 1. Digitaal werken: beelden en definities 2. Relatie met digitale dienstverlening 3. Architectuuraspecten

Nadere informatie

Zaakgericht werken in Venray

Zaakgericht werken in Venray Zaakgericht werken in Venray Zaakgericht werken doen we altijd al, vroeger analoog nu steeds meer digitaal. Deze overgang brengt een flinke uitdaging met zich mee. Immers om grip te krijgen op de processen

Nadere informatie

Opleidings en ontwikkelportfolio Zaakgericht Werken

Opleidings en ontwikkelportfolio Zaakgericht Werken Opleidings en ontwikkelportfolio Zaakgericht Werken Zaakgericht Werken; de oplossing voor het digitaliseringsvraagstuk? Veel organisaties zijn ervan overtuigd dat Zaakgericht Werken (ZGW) essentieel is

Nadere informatie

Zaakgewijs werken Advies omtrent architectuur en implementatie

Zaakgewijs werken Advies omtrent architectuur en implementatie Zaakgewijs werken Advies omtrent architectuur en implementatie Den Haag, 1 mei 2009 Digital Groep Definitief MANAGEMENTSAMENVATTING De gemeente X heeft hoge ambities op het gebied van dienstverlening en

Nadere informatie

Uw digitale ambitie live! ZGW congres. Maarten van der Hoek (Exxellence) Michiel van Turnhout (Exxellence) Kees-Jan de Graaf (Centric)

Uw digitale ambitie live! ZGW congres. Maarten van der Hoek (Exxellence) Michiel van Turnhout (Exxellence) Kees-Jan de Graaf (Centric) Uw digitale ambitie live! ZGW congres Maarten van der Hoek (Exxellence) Michiel van Turnhout (Exxellence) Kees-Jan de Graaf (Centric) Digitale overheid 2017 Het kabinet wil in 2017 burgers en bedrijven

Nadere informatie

ICT in het Sociaal Domein

ICT in het Sociaal Domein ICT in het Sociaal Domein Eerst transitieproof en dan verder Rolf Meursing Directeur Odinfo Agenda 1. Inleiding 2. Odinfo voorstellen Video decentralisaties 3. 3D s in het nieuws 4. Status per 1 januari

Nadere informatie

De kracht van Middelgroot. Klik hier voor praktijkvoorbeelden

De kracht van Middelgroot. Klik hier voor praktijkvoorbeelden De kracht van Middelgroot Klik hier voor praktijkvoorbeelden De kracht van het programma e-dienstverlening Wat is: Het programma e-dienstverlening? In de gemeente Waalwijk wordt gewerkt met een elektronisch

Nadere informatie

Door nauwe samenwerking en complementariteit naar de realisatie van een nieuw dienstverleningsmodel bij Stad Bilzen

Door nauwe samenwerking en complementariteit naar de realisatie van een nieuw dienstverleningsmodel bij Stad Bilzen Door nauwe samenwerking en complementariteit naar de realisatie van een nieuw dienstverleningsmodel bij Stad Bilzen Uitgangspunten OS-traject, geïnspireerd op beleidsdoelstellingen Kwalitatieve, klantvriendelijke

Nadere informatie

Route naar de E-gemeente

Route naar de E-gemeente Route naar de E-gemeente Gemeenteraad Gemeente Wormerland Ko Mies 15 januari 2008 Agenda Achtergrond Stappen gezet Realisatieplan Vervolg Besluit Achtergrond: Bestuurlijke Verklaring op 18 april 2006:

Nadere informatie

Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 14 jan 2014 11 maart 2014 0 Plan van aanpak Zaakgericht Werken Eerdere besluitvorming

Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 14 jan 2014 11 maart 2014 0 Plan van aanpak Zaakgericht Werken Eerdere besluitvorming Raadsvoorstel Agendapunt: 16 Onderwerp Plan van aanpak Zaakgericht Werken Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter inzage 14 jan 2014 11 maart 2014 0 Plan van aanpak Zaakgericht Werken Eerdere

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Functioneel applicatie beheerder midoffice. BEL Combinatie

FUNCTIEPROFIEL. Functioneel applicatie beheerder midoffice. BEL Combinatie FUNCTIEPROFIEL Functioneel applicatie beheerder midoffice BEL Combinatie HRM Eemnes, februari 2014 Gemeenschappelijke regeling Blaricum, Eemnes en Laren Postbus 71 3755 ZH Eemnes Bezoekadres Zuidersingel

Nadere informatie

Informatie en Organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden

Informatie en Organisatie. Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden Informatie en Organisatie Specialisten in dienstverlening, bedrijfsvoering en informatiemanagement bij lokale overheden Herindeling Goeree-Overflakkee Uitdagingen Maar 1 jaar om alles te realiseren Politieke

Nadere informatie

12 januari Beantwoording s door gemeente Venray

12 januari Beantwoording  s door gemeente Venray 12 januari 2016 Beantwoording e-mails door gemeente Venray 1 Gemeente Venray Postbus 500 5800 AM Venray Samengesteld door Trudy Tönnissen, Senior beleidsmedewerker team BRP In samenwerking met Jolanda

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting Visie dienstverlening gemeente Oldebroek 2020: Goed Geregeld, Graag Gedaan!

GEMEENTE OLDEBROEK. Samenvatting Visie dienstverlening gemeente Oldebroek 2020: Goed Geregeld, Graag Gedaan! GEMEENTE OLDEBROEK Informatie van het college aan de raad Onderwerp: visie dienstverlening 2020: Goed Geregeld Graag Gedaan! Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 246462 / 251245 Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

Succesvol van analoog naar digitaal werken

Succesvol van analoog naar digitaal werken Succesvol van analoog naar digitaal werken Even voorstellen Yvonne Berg Karen van Marrewijk bij Doxis Informatiemanagers Waarom is een organisatorische invalshoek nodig bij ontwikkelingen op het gebied

Nadere informatie

Actieve informatievoorzieningc

Actieve informatievoorzieningc Actieve informatievoorzieningc INT18-38606 aan : de gemeenteraad kopie aan : van : college van burgemeester en wethouders beh. ambtenaar : C.R. Elferink portefeuillehouder : P.L.P.S. Hofman datum : 11

Nadere informatie

Jos Arends Hart voor de Zaak van visie naar praktijk

Jos Arends Hart voor de Zaak van visie naar praktijk Jos Arends Hart voor de Zaak van visie naar praktijk Inhoud Visie Kaders en keuzes 2 Concepten Invoering zaaksgewijs werken Impact van zaaksgewijs werken op DIV, VTH en KCC Visie Midden-Drenthe staat dichtbijde

Nadere informatie

Visie op Digitaal Zaakgericht werken

Visie op Digitaal Zaakgericht werken Visie op Digitaal Zaakgericht werken Aanleiding om digitaal zaakgericht te gaan werken Digitaal Zaakgericht werken is een belangrijke ontwikkeling die al geruime tijd speelt binnen de overheid, en bij

Nadere informatie

KOSTENBEWUST LEAN DIGITAAL

KOSTENBEWUST LEAN DIGITAAL Referenties KOSTENBEWUST LEAN DIGITAAL en ZAAKGERICHT Modern Informatiemanagement Project en programmamanagement Programmamanagement digitaal informatiemanagement Ministerie IenM Van Kaliber is verantwoordelijk

Nadere informatie

Inleiding Dit realisatieplan vervangt het realisatieplan van 26 oktober 2012. Aanleiding hiervoor is beschreven onder het hoofdstuk Stand van Zaken.

Inleiding Dit realisatieplan vervangt het realisatieplan van 26 oktober 2012. Aanleiding hiervoor is beschreven onder het hoofdstuk Stand van Zaken. Realisatieplan Realisatieplan april december 2013 t.b.v. realisatiefase Datum: Juni 2013 Versie: 3 Pagina: 1 van 5 Programma - Soort project Dienstverlening Projectnaam Digitalisering Post en Archief Ambtelijk

Nadere informatie

Programmabegroting 2016 14

Programmabegroting 2016 14 1. Dienstverlenend Centraal in ons denken en handelen staat een goede dienstverlening aan alle inwoners, ondernemers en instellingen. We staan voor een eenvoudige en efficiënte dienstverlening. Onze gemeente

Nadere informatie

Factsheet Zaakgericht werken in het Onderwijs

Factsheet Zaakgericht werken in het Onderwijs Zaken Klantcontacten Zoeken Antwoord Registraties Factsheet Zaakgericht werken in het Onderwijs Zaakgericht Werken is binnen overheidsorganisaties al een bekend begrip. Vrijwel alle werkprocessen worden

Nadere informatie

Datum raadsvergadering. Onderwerp Beschikbaar stellen van een investeringskrediet voor de invoering van Zaakgericht Werken

Datum raadsvergadering. Onderwerp Beschikbaar stellen van een investeringskrediet voor de invoering van Zaakgericht Werken Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 26 april 2016 Datum raadsvergadering 16 juni 2016 Nummer raadsvoorstel 2016-291 Bijbehorend veld van de programmabegroting Dienstverlening Naam

Nadere informatie

Structuur in digitale chaos

Structuur in digitale chaos Structuur in digitale chaos een lijst van procesnamen is alles wat je nodig hebt! 23 september 2010 Ben de Jong 2 3 4 Risico: authenticiteit 5 Risico: onbetrouwbare toegang ondeskundig gebruik 2. Betrouwbaarheid

Nadere informatie

Digitaal Zaakgericht Werken. Peter Marx. Directeur bedrijfsmiddelen & organisatie en burgers & Samenleving

Digitaal Zaakgericht Werken. Peter Marx. Directeur bedrijfsmiddelen & organisatie en burgers & Samenleving Digitaal Zaakgericht Werken Peter Marx Directeur bedrijfsmiddelen & organisatie en burgers & Samenleving Even voorstellen Peter Marx Directielid Gemeente Roermond Ambtelijk opdrachtgever DZGW En sinds

Nadere informatie

Digitaal en zaaksgewijs werken en archiveren bij waterschap Brabantse Delta

Digitaal en zaaksgewijs werken en archiveren bij waterschap Brabantse Delta Digitaal en zaaksgewijs werken en archiveren bij waterschap Brabantse Delta Mary-José van Overveld, sectorhoofd Middelen Praktijkmiddag Dinsdag 24 mei 2011 Programma 14.05 uur Welkomstwoord door dijkgraaf

Nadere informatie

Kenmerk: MS/IV/2016/

Kenmerk: MS/IV/2016/ Inhoudsopgave Bekendmaking... 3 Procedure en tijdspad... 3 Overzicht planning... 3 1. Inleiding... 4 2. Probleemstelling... 4 3. Gewenste situatie en architectuur... 5 4. Waar is gemeente Haarlem naar

Nadere informatie

Regionale Visie en Programma. 11 november 2010

Regionale Visie en Programma. 11 november 2010 Regionale Visie en Programma Dienstverlening in relatie tot IP&A 11 november 2010 De aanleiding van de visie Programma De Andere Overheid (Balkenende II) Doel efficiënter en beter laten werken overheid

Nadere informatie

ERP. Best Of Breed. Compromis functionaliteit Gesloten architectuur leverancier 100% integratie ingebakken

ERP. Best Of Breed. Compromis functionaliteit Gesloten architectuur leverancier 100% integratie ingebakken De kracht van samenwerking binnen een open architectuur 2/4/2010 Bouwtekening, Bestek + Standaard = samenwerking Bedrijfssoftware systeemsoorten ERP Compromis functionaliteit Gesloten architectuur leverancier

Nadere informatie

One stop shop: KCC Almere

One stop shop: KCC Almere One stop shop: KCC Almere Samenstellers: Datum: Versie: Alexandra Asbroek Mei 2008 0.2 Congres Digital Display 17-9-2009 André Drenth Waar gaan we het over hebben? Filmpje KCC Almere Voorbeeld proces meldingen

Nadere informatie

Inwoners en ambtenaren tevreden met de e van e- Gemeente Nieuwegein

Inwoners en ambtenaren tevreden met de e van e- Gemeente Nieuwegein Inwoners en ambtenaren tevreden met de e van e- Gemeente Nieuwegein Toen de Gemeente Nieuwegein besloot om samen met Alphen a/d Rijn, Delft, Ede en Zoetermeer een gezamenlijke aanbesteding uit te schrijven

Nadere informatie

Digitaal Loket: kansen of kosten

Digitaal Loket: kansen of kosten Digitaal Loket: kansen of kosten 27 oktober 2011 www.gentleware.nl janjaap.vanweringh@gentleware.nl 06-12.1234.15 1 Onderwerpen Wat is een digitaal loket? Waarom een digitaal loket? Stappenplan Do s en

Nadere informatie

Volledige integratie met GIS, DMS en workflow Viewer voor vele bestandstypen, inclusief AutoCAD Batch-stempelen van documenten Online toegang tot

Volledige integratie met GIS, DMS en workflow Viewer voor vele bestandstypen, inclusief AutoCAD Batch-stempelen van documenten Online toegang tot Volledige integratie met GIS, DMS en workflow Viewer voor vele bestandstypen, inclusief AutoCAD Batch-stempelen van documenten Online toegang tot zaakdossiers Organisatiebreed inzetbaar, één onbeperkte

Nadere informatie

Solutionpaper izaaksuite

Solutionpaper izaaksuite izaaksuite, het zaaksysteem met uitstekende koppelingen naar taakspecifieke applicaties om het zaakgericht werken gemeente breed in te voeren. 1 Inleiding Een zaak kun je definiëren als: "een samenhangende

Nadere informatie

STERK voor de burger

STERK voor de burger STERK voor de burger Eindrapportage STERK 2012-2015 Themaraad Nederweert, STERK in dienstverlening 19 januari 2015 N113 Eindrapportage STERK 20141216 Eindrapportage STERK In vogelvlucht: STERK: Snel, Transparant,

Nadere informatie

Werken onder architectuur in Alphen

Werken onder architectuur in Alphen Werken onder architectuur in Alphen Dominique Omes, Alphen aan den Rijn Marnix van Welie, M&I/Partners VIAG congres, 1 december 2009 Agenda Wat is een architectuur Waarom een architectuur Terugblik in

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/009820

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/009820 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2016/009820 Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering van: Projectplan I&A 2016-2017 -2-7 februari 2017 Agendanummer: p.h.: 17.02.06 HV de raad van de gemeente Asten Samenvatting

Nadere informatie

Mutatiesturing Participatiewet Gemeente Tilburg

Mutatiesturing Participatiewet Gemeente Tilburg Mutatiesturing Participatiewet Gemeente Tilburg Najaarscongres Divosa, 29 november 2018 Inge Bastings projectleider Jan-Willem Sies teammanager Fraudebestrijding 1 Wie zitten er in de zaal? Even kort:

Nadere informatie

Besluitvormende raadsvergadering d.d. 6 juli 2010 Agendanr. = = = = =.

Besluitvormende raadsvergadering d.d. 6 juli 2010 Agendanr. = = = = =. *Z002895EF2B* Besluitvormende raadsvergadering d.d. 6 juli 2010 Agendanr. = = = = =. Aan de Raad No. ZA.10-4882/DV.10-121, afdeling Facilitaire Zaken. Sellingen, 24 juni 2010 Onderwerp: Uitbouw van het

Nadere informatie

Commissienotitie. Onderwerp ICT beleids en uitvoeringsplan. Status Informerend. Voorstel Kennis te nemen van de nota ICT beleids- en uitvoeringsplan

Commissienotitie. Onderwerp ICT beleids en uitvoeringsplan. Status Informerend. Voorstel Kennis te nemen van de nota ICT beleids- en uitvoeringsplan Onderwerp ICT beleids en uitvoeringsplan Status Informerend Voorstel Kennis te nemen van de nota ICT beleids- en uitvoeringsplan Inleiding In 2011 is u toegezegd een ICT-beleidsplan op te stellen. Dit

Nadere informatie

Éen gezamenlijke VTH-oplossing voor heel Limburg. Kennissessie Omgevingswet en digitalisering 30 november 2017

Éen gezamenlijke VTH-oplossing voor heel Limburg. Kennissessie Omgevingswet en digitalisering 30 november 2017 Éen gezamenlijke VTH-oplossing voor heel Limburg Kennissessie Omgevingswet en digitalisering 30 november 2017 Aanleiding Netwerkorganisatie RUD Limburg Noord 2015 Eén VTH-systeem (conform Informatieplan)

Nadere informatie

Collegebericht 137 van 2010

Collegebericht 137 van 2010 Collegebericht 137 van 2010 Weeknummer: 51 Datum vergadering 21-12-2010 Ambtenaar MO. D. Riesthuis Registratienummer Bb10.0098 Telefoonnummer 7836 Portefeuillehouder F. M. Weerwind E-mailadres driesthuis@velsen.nl

Nadere informatie

IN. SPIRATIE.nl. Zaakgericht Werken voor managers. Tilburg, 19 juni 2012 Mark van den Broek

IN. SPIRATIE.nl. Zaakgericht Werken voor managers. Tilburg, 19 juni 2012 Mark van den Broek Zaakgericht Werken voor managers Tilburg, 19 juni 2012 Wat is een Zaak? Een zaak is een afgebakende hoeveelheid werk met een welgedefineerde aanleiding en een welgedefinieerd resultaat waarvan kwaliteit

Nadere informatie

De impact van de basisregistraties op de informatievoorziening van gemeenten

De impact van de basisregistraties op de informatievoorziening van gemeenten De impact van de basisregistraties op de informatievoorziening van gemeenten Op weg naar de Gemeentelijke Service Bus Danny Greefhorst Gemeenten worden geconfronteerd met allerlei ontwikkelingen die van

Nadere informatie

Gemeente Venlo digitaliseert en optimaliseert burgerdienstverlening met behulp van Microsoft technologie

Gemeente Venlo digitaliseert en optimaliseert burgerdienstverlening met behulp van Microsoft technologie Gemeente Venlo digitaliseert en optimaliseert burgerdienstverlening met behulp van Microsoft technologie Organisatie De gemeente Venlo telde eind 2009 ruim 92.000 inwoners. Vanwege een gemeentelijke herindeling

Nadere informatie

Workshop webcare & social media

Workshop webcare & social media Workshop webcare & social media Van naar! Intro - propositie Waar loop je als organisatie tegen aan als je social media en webcare in je organisatie in wilt voeren? Wij nemen jullie mee in onze ontwikkeling

Nadere informatie

Roadmap Versie 8.0. Het doel, de weg, het plan

Roadmap Versie 8.0. Het doel, de weg, het plan Roadmap Versie 8.0 Het doel, de weg, het plan Voorstellen Benny ten Dam Development manager 14-4-2017 Roadmap versie 8.0 2 Voortgang Voordracht GV Parallel sessies Vervolg vandaag Functionele ondersteuning

Nadere informatie

Gespecialiseerd in alle aspecten van digitaal werken Albert van Harling

Gespecialiseerd in alle aspecten van digitaal werken Albert van Harling www.digital.nl Gespecialiseerd in alle aspecten van digitaal werken Albert van Harling NUP Zorg dat je verbindt! Het Informatielandschap 19 NUP bouwstenen Bouwstenen in relatie tot DIV! Enkele NUP bouwstenen

Nadere informatie

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 10.2

Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 10.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 357013 Raadsvergadering van 6 september 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Vormgeven van een Klant Contact Centrum Verantwoordelijk portefeuillehouder: dhr. F.P. Fakkers

Nadere informatie

Overzicht activiteiten/projecten Samen over de brug! Werkdocument consequenties en acties

Overzicht activiteiten/projecten Samen over de brug! Werkdocument consequenties en acties Overzicht activiteiten/projecten Samen over de brug! Werkdocument consequenties en acties NR Activiteit/project 1 Samenwerkingsovereenkomst De huidige samenwerkingsovereenkomst wordt ontbonden bij raadsbesluiten

Nadere informatie

Zaakgericht samenwerken. Visie en Koers

Zaakgericht samenwerken. Visie en Koers Zaakgericht samenwerken Visie en Koers 2009032816 We staan voor diverse ambities en knelpunten Burgers 7x24 inzicht in status aanvragen Efficiënter werken Borgen rechtmatigheid Inzicht bij medewerkers

Nadere informatie

Samen werken aan betere dienstverlening

Samen werken aan betere dienstverlening Samen werken aan betere dienstverlening Onze filosofie Het gaat om de dienstverlening Instandhouden ICT-infrastructuur is geen kerntaak van gemeenten GovUnited koopt de voorzieningen om (elektronische)

Nadere informatie

Team FB. gfedcb. gfedc OR. gfedc. Besluitenlijst d.d. d.d. 20-8-2013 Vertrouwelijk. adj.secr. gem.secr.

Team FB. gfedcb. gfedc OR. gfedc. Besluitenlijst d.d. d.d. 20-8-2013 Vertrouwelijk. adj.secr. gem.secr. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Team FB Goedkeuring publicatie aanbesteding zaaksuite t.b.v. DOWR 1- Notagegevens Notanummer 832798 Datum 14-8-2013 Programma: 11. Algemene dekkingsmiddelen

Nadere informatie

Helmond heeft Antwoord. Raadsvergadering, 12 september 2011

Helmond heeft Antwoord. Raadsvergadering, 12 september 2011 Helmond heeft Antwoord Raadsvergadering, 12 september 2011 Dienstverlening Helmond Missie: Wij helpen u op maat met proactieve informatie, producten en diensten. Visie Denken in mogelijkheden. De Stadswinkel

Nadere informatie

DECOS EN STUF-ZAKEN VOOR FRONTOFFICE FUNCTIONELE BESCHRIJVING V2.1

DECOS EN STUF-ZAKEN VOOR FRONTOFFICE FUNCTIONELE BESCHRIJVING V2.1 DECOS EN STUF-ZAKEN VOOR FRONTOFFICE FUNCTIONELE BESCHRIJVING V2.1 Februari 2015 INHOUD 1 VERSIEBEHEER DOCUMENT 3 2 INLEIDING 4 3 VERZENDEN VAN LOPENDE ZAKEN NAAR FRONTOFFICE 5 4 GEEF ZAKEN PER BURGER

Nadere informatie

Factsheet Mozard Archief

Factsheet Mozard Archief Archivering met de Mozard Suite Factsheet Mozard Archief Mozard maakt het mogelijk de archiefprocessen volledig zaakgericht te ondersteunen. Een zaak is een hoeveelheid werk waarvan kwaliteit en doorlooptijd

Nadere informatie

Slimme capture geeft ons tijd voor advies ENTERPRISE INFORMATION MANAGEMENT. Rien van Ravenhorst, teamleider DIV: Capture THEMA

Slimme capture geeft ons tijd voor advies ENTERPRISE INFORMATION MANAGEMENT. Rien van Ravenhorst, teamleider DIV: Capture THEMA ENTERPRISE INFORMATION MANAGEMENT VIP ONAFHANKELIJK PLATFORM WWW.VIPDOC.NL Rien van Ravenhorst, teamleider DIV: Slimme capture geeft ons tijd voor advies THEMA Capture JAARGANG 7 NR. 4-5 2016 INTEGRALE

Nadere informatie

Informatieplan hoofdlijnen -

Informatieplan hoofdlijnen - Informatieplan 2016 2019 - hoofdlijnen - Informatieplan Gemeente Leusden 2016-2018 2016-2019 Inleiding Het Informatieplan sluit aan op het collegeprogramma en de doelstellingen van de organisatie; heeft

Nadere informatie

Een visie op dienstverlening uit het oosten. en de 1 e ervaringen met Join Klantcontact

Een visie op dienstverlening uit het oosten. en de 1 e ervaringen met Join Klantcontact Een visie op dienstverlening uit het oosten en de 1 e ervaringen met Join Klantcontact 26 januari 2017 Marcel Davids Volume dienstverlening in Almelo Enkele aantallen Inwoners 72.000 Telefonische contacten

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01003 RV2011.108 Gemeente Bussum Instemmen met de Verantwoording van het Programma Elektronische Dienstverlening

Nadere informatie

Rapport DIV Inventarisatie Ermelo, Harderwijk, Zeewolde

Rapport DIV Inventarisatie Ermelo, Harderwijk, Zeewolde Rapport DIV Inventarisatie Ermelo, Harderwijk, Zeewolde Inleiding Het directieteam heeft in zijn vergadering van 26 januari 2015 gevraagd in kaart te brengen welke achterstanden er zijn in de archieven

Nadere informatie

Vaals, juni 2013 Versie 1.2. PLAN VAN AANPAK Informatievoorziening & Automatisering De route voor de toekomst 2013-2015

Vaals, juni 2013 Versie 1.2. PLAN VAN AANPAK Informatievoorziening & Automatisering De route voor de toekomst 2013-2015 Vaals, juni 2013 Versie 1.2 PLAN VAN AANPAK Informatievoorziening & Automatisering De route voor de toekomst 2013-2015 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Plan van aanpak 1.1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Actiepunten

Nadere informatie

e-overheid en gemeenten: Slimme verbindingen

e-overheid en gemeenten: Slimme verbindingen e-overheid en gemeenten: Slimme verbindingen Hans Versteeg beleidsmedewerker informatiebeleid VDP 16 juni 2011 waar gaan we naar toe: Eén digitale overheid: betere service, méér gemak, (goedkoper) één

Nadere informatie

Jaar Omschrijving Investeringsbudget. Restant budget per Voorstel. Verwachte maand/jaar van realisatie

Jaar Omschrijving Investeringsbudget. Restant budget per Voorstel. Verwachte maand/jaar van realisatie Fin/2009/16964 Blad 1 van 5 Voortgangsrapportage investeringsprogramma s t/m 15-10-2009 Bedragen in euro Bestandslocatie: P:/ Rapportages/2009/Najaarsnota 2009/Toel. afw investeringen per 15102009 PIOF.doc

Nadere informatie

Business case Dienstverlening 2012

Business case Dienstverlening 2012 Business case Dienstverlening 2012 Inhoud & proces 9 december 2010 Peter de Jong Henk de Graaf Opzet presentatie 1. Wat ging vooraf: 2006-2010 Programma Dienstverlening 2. De opzet van de Businesscase

Nadere informatie

CATALOGUS DECOS TRAININGEN/WORKSHOP/ MASTERCLASSES

CATALOGUS DECOS TRAININGEN/WORKSHOP/ MASTERCLASSES CATALOGUS DECOS TRAININGEN/WORKSHOP/ MASTERCLASSES IT Solutions that work for your business Jan Segers INHOUD Beste Cursist, Voor u ligt de catalogus voor het eerste deel van 2019 van alle JOIN Zaak &

Nadere informatie

Dienstverlening: Steeds meer met minder Hoe doe je dat? Slotbijeenkomt Benchmark Publiekszaken 2013. November 2013 1

Dienstverlening: Steeds meer met minder Hoe doe je dat? Slotbijeenkomt Benchmark Publiekszaken 2013. November 2013 1 Dienstverlening: Steeds meer met minder Hoe doe je dat? Slotbijeenkomt Benchmark Publiekszaken 2013 November 2013 1 i- NUP Overheidsbrede implementatieagenda voor dienstverlening en e-overheid Vormt de

Nadere informatie

Leeuwarden heeft Antwoord. Dienstverleningsdag ISZF 25 juni 2010 Saskia van den Broek

Leeuwarden heeft Antwoord. Dienstverleningsdag ISZF 25 juni 2010 Saskia van den Broek Leeuwarden heeft Antwoord Dienstverleningsdag ISZF 25 juni 2010 Saskia van den Broek Inleiding Overheid heeft Antwoord Landelijk concept ondersteund door VNG Programma Dienstverlening Vertaling naar ambities

Nadere informatie

Professionalisering van de vastgoedinformatievoorziening. Startnotitie. Versie: 19 juni 2006. Albert van Tuil Reinout Schaatsbergen

Professionalisering van de vastgoedinformatievoorziening. Startnotitie. Versie: 19 juni 2006. Albert van Tuil Reinout Schaatsbergen Professionalisering van de vastgoedinformatievoorziening Startnotitie Versie: 19 juni 2006 Albert van Tuil Reinout Schaatsbergen Inleiding Zoals in een memo van 7 maart 2006 aan het MT van de gemeente

Nadere informatie

Servicecentrum Drechtsteden. Workshop Integrale (Externe) Dienstverlening 7 november 2012 Lenny Mans & Jos Boer

Servicecentrum Drechtsteden. Workshop Integrale (Externe) Dienstverlening 7 november 2012 Lenny Mans & Jos Boer Servicecentrum Drechtsteden Workshop Integrale (Externe) Dienstverlening 7 november 2012 Lenny Mans & Jos Boer 1 Het netwerkconcept van het servicecentrum Drechtsteden is vernieuwend! Deelnemers Deelnemers

Nadere informatie

Dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening. in relatie tot zaakgericht werken

Dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening. in relatie tot zaakgericht werken Dienstverlening, bedrijfsvoering en informatievoorziening in relatie tot zaakgericht werken Maart 2013 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 LEESWIJZER... 3 1. Perspectief: dienstverlening... 4 1.1. Inleiding...

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. 18R JrLĨL y

RAADSINFORMATIEBRIEF. 18R JrLĨL y RAADSINFORMATIEBRIEF TT -āâ 18R.00715 JrLĨL y Van college van burgemeester en wethouders Datum 6 november 2018 Portefeuillehouder(s) : Wethouder Becht Portefeuille(s) Contactpersoon Tel.nr. E-mailadres

Nadere informatie

de overgang van traditionele naar digitale verwerking van post en documenten Marc Charlier manager corporate communications

de overgang van traditionele naar digitale verwerking van post en documenten Marc Charlier manager corporate communications de overgang van traditionele naar digitale verwerking van post en documenten Marc Charlier manager corporate communications BCT Partners for Value Introductie BCT ECM (Enterprise Content Management) Het

Nadere informatie

Factsheet Mozard Geometrie

Factsheet Mozard Geometrie Het belang van geometrie voor de moderne organisatie Geometrie is een steeds belangrijker wordend onderdeel van de dienstverlening van de moderne (overheid)organisatie. Met behulp van positiebepaling (gps)

Nadere informatie

Meer met Minder Dankzij Een Visie op de Elektronische overheid

Meer met Minder Dankzij Een Visie op de Elektronische overheid Meer met Minder Dankzij Een Visie op de Elektronische overheid Prof. Dr. Jan A.G.M. van Dijk Center for egovernment Studies Waarom is een Visie op de Digitale Overheid juist Nu Nodig? ICT is veel meer

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 24 februari 2015 Registratienummer: Agendapunt nummer:

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 24 februari 2015 Registratienummer: Agendapunt nummer: Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 24 februari 2015 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Krediet verbetering kwaliteit Dienstverlening Voorstel 1.

Nadere informatie

KING Leveranciersdag 2 maart 2012 Arnoud Quanjer, Jeffrey Gortmaker, KING. Architectuur Bodemplaat Basisgemeente

KING Leveranciersdag 2 maart 2012 Arnoud Quanjer, Jeffrey Gortmaker, KING. Architectuur Bodemplaat Basisgemeente KING Leveranciersdag 2 maart 2012 Arnoud Quanjer, Jeffrey Gortmaker, KING Architectuur Bodemplaat Basisgemeente Basisgemeente geeft samenwerking inhoud, vorm en richting Convergeren op proces en inhoud

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam digitaliseert dienstverlening

Gemeente Amsterdam digitaliseert dienstverlening Gemeente Amsterdam digitaliseert dienstverlening De overheid zet zwaar in op e-government, bijvoorbeeld door verbetering van de digitale dienstverlening aan de burger. De gemeente Amsterdam pakt deze vernieuwingsslag

Nadere informatie

Dienstverlening en e-overheid

Dienstverlening en e-overheid Dienstverlening en e-overheid commissie Middelen/AB 9 april 2009 1 Inhoud Wat is de aanleiding voor deze presentatie? Wat is Dienstverlening en e-overheid? Welke wetten en regels zijn van belang? Hoe heeft

Nadere informatie

Procesmanagement. Organisatieadvies. Opleiding en training. Informatiemanagement. Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde

Procesmanagement. Organisatieadvies. Opleiding en training. Informatiemanagement. Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde Organisatieadvies Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde Procesmanagement Uw bedrijfsprocessen inzichtelijk, efficiënt en onder regie Opleiding en training Praktijkgerichte en actuele

Nadere informatie

Best practise e-depot. Streekarchieven zoeken de samenwerking op

Best practise e-depot. Streekarchieven zoeken de samenwerking op Best practise e-depot Streekarchieven zoeken de samenwerking op Opwarmen met stellingen Een e-depot is de verantwoordelijkheid van de markt Een e-depot is de verantwoordelijkheid van de archiefdienst Een

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Informerend Agendapunt: 7 Onderwerp: Stand van zaken bestuurlijke samenwerking Datum: 14 januari 2013 Portefeuillehouder: drs. H.C.P. Noten Decosnummer: 16 Informant: Tim

Nadere informatie

SALARISADMINISTRATIE

SALARISADMINISTRATIE SALARISADMINISTRATIE Zelf doen of uitbesteden? Leuk dat je ons partner kennisdocument hebt gedownload. In kennisdocumenten in samenwerking met horecabranche experts brengen wij je op de hoogte van de voor

Nadere informatie

CATALOGUS DECOS TRAININGEN/WORKSHOP/ MASTERCLASSES

CATALOGUS DECOS TRAININGEN/WORKSHOP/ MASTERCLASSES CATALOGUS DECOS TRAININGEN/WORKSHOP/ MASTERCLASSES IT Solutions that work for your business Jan Segers LOKATIE Beste Cursist, Voor u ligt de catalogus voor het eerste deel van 2019 van alle JOIN Zaak &

Nadere informatie

3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma Inleiding. 2 Rapportagestructuur. 3 Stand van zaken per thema

3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma Inleiding. 2 Rapportagestructuur. 3 Stand van zaken per thema 3 e voorgangsrapportage ICT uitvoeringsprogramma 2014 2018 1 Inleiding In september 2014 heeft de gemeenteraad het Strategisch Informatiebeleid 2014-2018 vastgesteld, inclusief het bijbehorende Uitvoeringsplan

Nadere informatie

Overzicht activiteiten/projecten Samen over de brug! Werkdocument consequenties en acties

Overzicht activiteiten/projecten Samen over de brug! Werkdocument consequenties en acties Overzicht activiteiten/projecten Samen over de brug! Werkdocument consequenties en acties NR Activiteit/project 1 Samenwerkingsovereenkomst De huidige samenwerkingsovereenkomst wordt ontbonden bij raadsbesluiten

Nadere informatie

Zaakgericht Werken - ochtendsessie

Zaakgericht Werken - ochtendsessie Zaakgericht Werken - ochtendsessie Corné Dekker, informatiearchitect, IenPM BV ISZF, IJlst, 11 april 2011 www.zaakgerichtwerken.nl 1 Schermvoorbeelden Schermvoorbeelden Mozard MidOffice Suite (Deventer,

Nadere informatie

Digitaal Werken in Purmerend

Digitaal Werken in Purmerend Digitaal Werken in Purmerend Stand van zaken en vervolgstappen 5 januari 2016 Bedrijfsvoering Purmerend 0. Doel informatiebijeenkomst 5 januari Informatie over bedoeling en aanpak digitaal werken. Stand

Nadere informatie

Doorontwikkeling GEMMA-architectuur en Softwarecatalogus. Dirk Moree, KING VIAG themadag

Doorontwikkeling GEMMA-architectuur en Softwarecatalogus. Dirk Moree, KING VIAG themadag Doorontwikkeling GEMMA-architectuur en Dirk Moree, KING VIAG themadag 16-12-2016 Agenda 1. Werken onder architectuur 2. Instrumentarium KING 3. en architectuur-tools 4. Migratie GEMMA 1 GEMMA 2 2 GEMMA-architectuur

Nadere informatie

Infrastructuur op orde = BGT op orde = Voorbereid op de toekomst Leana Vlok

Infrastructuur op orde = BGT op orde = Voorbereid op de toekomst Leana Vlok Infrastructuur op orde = BGT op orde = Voorbereid op de toekomst Leana Vlok 2 Wet BGT Omgevingswet Informatiebeleid Beste gemeentelijke dienstverlener 3 Cloud diensten Leerplicht API s Zaaksysteem API

Nadere informatie