Voice-over: Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht. Ook in Nederland worden vluchtelingen opgevangen en vragen asiel aan.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voice-over: Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht. Ook in Nederland worden vluchtelingen opgevangen en vragen asiel aan."

Transcriptie

1 1 Voice-over: Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht. Ook in Nederland worden vluchtelingen opgevangen en vragen asiel aan. Illustratie: Je ziet schimmen van mensen vluchtelingen. Uit de schimmen mensen komen de hoofdkarakters naar voren; een Eritrese man en een Syrische vrouw met haar dochtertje en haar zoontje aan de hand ernaast.

2 2 Voice-over: Een deel van deze vluchtelingen zijn kwetsbaar op het gebied van gezondheid. Het is noodzakelijk dat zij ondersteuning krijgen bij het versterken van hun gezondheidsvaardigheden. Dat houdt in dat ze de Nederlandse zorg leren te vinden, begrijpen en toe te passen. Illustratie: Bij de Eritrese man verschijnt een oplopende thermometer. Dan verschijnen er rugzakjes bij de vluchtelingen die staan voor de gezondheidsvaardigheden. De rugzakjes worden gevuld met de woorden toepassen, begrijpen en vinden. De rugzakjes zijn al van verschillende diktes, dat duidt op ondersteuning op maat die de GGD biedt; want de één heeft minder hulp nodig dan de ander.

3 3 Voice-over: Eenmaal in het AZC ondersteunt een netwerk van zorg en welzijn de vluchtelingen in het voorkomen van gezondheidsproblemen. Illustratie: De vluchtelingen worden in het AZC geplaatst. Het netwerk verschijnt boven de vluchtelingen met hierin; een jeugdverpleegkundige (GGD), een TBC-arts (GGD), een gezondheidsbevorderaar/voorlichter (GGD), een huisarts (niet uitgebeeld als man in witte jas), het COA, vluchtelingenwerk & een de gemeente ). Het netwerk is een web waarin de verschillende karakters (huisarts, tbc er, etc) die met lijnen met elkaar verbonden zijn. De verschillende GGD ers in het netwerk zullen een stukje groter worden afgebeeld dan bijvoorbeeld de huisarts.

4 4 TBC - Arts Vluchtelingenwerk Jeugdverpleegkundige De Gemeente Voorlichter Huisarts Voice-over: Ook helpt dit netwerk de vluchteling de weg te vinden in de gezondheidszorg en de regie over hun eigen gezondheid te behouden. Illustratie: Vanuit het netwerk komen de woorden preventie en regie die de rugzakjes (=gezondheidsvaardigheden) van de vluchtelingen verdwijnen. De rugzakjes groeien.

5 5 Voice-over: Ook helpt dit netwerk de vluchteling de weg te vinden in de gezondheidszorg en de regie over hun eigen gezondheid te behouden. Illustratie: Vanuit het netwerk komen de woorden preventie en regie die de rugzakjes (=gezondheidsvaardigheden) van de vluchtelingen verdwijnen. De rugzakjes groeien.

6 6 Voice-over: De GGD is hierin een verbindende factor en voert verschillende taken uit, zoals; jeugdgezondheidszorg, infectieziektepreventie & -bestrijding en gezondheidsbevordering. Illustratie: JGZ wordt uitgebeeld door een blonde verpleegkundige aan tafel, met een weegschaal en een spuit, die respectvol luistert naar kind en ouders. Infectieziektepreventie & -bestrijding wordt uitgebeeld door bij de Eritreër de TBC-arts een check te laten doen op TBC- dit kan door middel van een rontgenfoto gezondheidsbevordering door middel van de rugzakjes die weer een stuk groeien.

7 7 VERBLIJFSDOCUMENT NAAM Erito Daavo Vani Yako GELDIG TOT BIJZONDERHEDEN Regulier bepaalde tijd VERBLIJFSDOCUMENT NAAM ADIRA Dieuva Nasi Koya GELDIG TOT BIJZONDERHEDEN Regulier bepaalde tijd VERBLIJFSDOCUMENT NAAM ILAHA Dieuva Nasi Koya Regulier bepaalde tijd GELDIG TOT BIJZONDERHEDEN VERBLIJFSDOCUMENT NAAM GELDIG TOT BIJZONDERHEDEN ILAHA Dieuva Nasi Koya Regulier bepaalde tijd Voice-over: Als de vluchteling een verblijfsvergunning heeft, krijgen ze een woning in een gemeente. Illustratie: De vluchtelingen krijgen een verblijfsvergunning en ze verplaatsen zich van het azc naar een gemeentewijk.

8 8 Voice-over: De gemeente is nu verantwoordelijk voor wonen, werk, integratie en gezondheid. Illustratie: De vluchtelingen krijgen een huis, een auto, een (kinder-)fiets en een boom (beeld niet letterlijk uit wat er gezegd wordt, maar geeft een goed beeld van een gezonde opname in de gemeente).

9 9 Voice-over: Gezondheid is een randvoorwaarde voor een succesvolle inburgering en participatie. Maar ook andersom; participatie helpt om je gezond te voelen. Extra aandacht voor gezondheid is nodig omdat een deel van de vluchtelingen kampen met gezondheidsachterstanden. Soms waren die er al in het land van herkomst (vaccinaties, mondzorg), soms zijn er aan de vlucht gerelateerde problemen. Illustratie: Er komen buurhuizen naast de huizen van de vluchtelingen (inburgering en participatie). De vluchtelingen komen voor in beeld te staan en tussen om de vluchtelingen heen komen andere karakters te staan (blanken en niet blanken mensen); ze staan letterlijk in de maatschappij (participatie). Boven de vluchtelingen verschijnt een gedachtenwolkje met een groene smiley erin (=gezond voelen). Een van Syrische vrouw (vluchteling) uit de groep mensen ziet er een beetje groen uit (ziek) dan verschijnt er een injectienaald en wordt haar huidskleur weer normaal. Bij een getinte jongen in de rij verschijnt in een gedachtewolkje een gebit met een paar rotte tanden (tanden worden weer wit).

10 10 Voice-over: Gezondheid is een randvoorwaarde voor een succesvolle inburgering en participatie. Maar ook andersom; participatie helpt om je gezond te voelen. Extra aandacht voor gezondheid is nodig omdat een deel van de vluchtelingen kampen met gezondheidsachterstanden. Soms waren die er al in het land van herkomst (vaccinaties, mondzorg), soms zijn er aan de vlucht gerelateerde problemen. Illustratie: Er komen buurhuizen naast de huizen van de vluchtelingen (inburgering en participatie). De vluchtelingen komen voor in beeld te staan en tussen om de vluchtelingen heen komen andere karakters te staan (blanken en niet blanken mensen); ze staan letterlijk in de maatschappij (participatie). Boven de vluchtelingen verschijnt een gedachtenwolkje met een groene smiley erin (=gezond voelen). Een van Syrische vrouw (vluchteling) uit de groep mensen ziet er een beetje groen uit (ziek) dan verschijnt er een injectienaald en wordt haar huidskleur weer normaal. Bij een getinte jongen in de rij verschijnt in een gedachtewolkje een gebit met een paar rotte tanden (=> de tanden worden weer wit).

11 11 Voice-over: Ook in de gemeenten is er een netwerk wat de vluchtelingen ondersteunt. Illustratie: Je ziet de vluchtelingen in hun eigen huis.

12 12 TBC - Arts?? Jeugdverpleegkundige De Gemeente Vluchtelingenwerk Voorlichter Huisarts Voice-over: De GGD helpt daarbij op allerlei manieren. Zo gaat de Jeugdgezondheidszorg op huisbezoek bij de kinderen en hun ouders. Bij de gesprekken wordt zo nodig gebruik gemaakt van tolken. Daarnaast verloopt communicatie loopt steeds vaker via sociale media. De GGD sluit daar op aan door de mogelijkheid te bieden online vragen stellen die door de GGD worden beantwoord. Er komt een GGD er (JGZ) bij de vluchtelingen in huis staan met een duim in een spreekwolkje (beeld uit; hoe gaat het? ). Bij de vluchtelingen verschijnt een spreekwolkje met een vraagteken. Er verschijnt een tweede karakter met buitenlands uiterlijk tussen de GGD er en de vluchteling in met ook een spreekwolkje (met daarin de duim van de GGD er, een = teken en een duim in een andere huidskleur) en nu wordt het vraagteken bij de vluchtelingen ook duim.] [er verschijnt groot in beeld een smartphone met een vraag van een vluchteling ( Hoe werkt de gezondheidszorg? ) hierop wordt gereageerd door de GGD ( Dat wil ik u graag uitleggen ).

13 13 TBC - Arts? =? Jeugdverpleegkundige De Gemeente Vluchtelingenwerk Voorlichter Huisarts Voice-over: De GGD helpt daarbij op allerlei manieren. Zo gaat de Jeugdgezondheidszorg op huisbezoek bij de kinderen en hun ouders. Bij de gesprekken wordt zo nodig gebruik gemaakt van tolken. Daarnaast verloopt communicatie loopt steeds vaker via sociale media. De GGD sluit daar op aan door de mogelijkheid te bieden online vragen stellen die door de GGD worden beantwoord. Illustratie: Er komt een GGD er (JGZ) bij de vluchtelingen in huis staan met een duim in een spreekwolkje (beeld uit; hoe gaat het? ). Bij de vluchtelingen verschijnt een spreekwolkje met een vraagteken. Er verschijnt een tweede karakter met buitenlands uiterlijk tussen de GGD er en de vluchteling in met ook een spreekwolkje (met daarin de duim van de GGD er, een = teken en een duim in een andere huidskleur) en nu wordt het vraagteken bij de vluchtelingen ook duim.] [er verschijnt groot in beeld een smartphone met een vraag van een vluchteling ( Hoe werkt de gezondheidszorg? ) hierop wordt gereageerd door de GGD ( Dat wil ik u graag uitleggen ).

14 14 Voice-over: Daarnaast geeft de GGD workshops over gezond leven in Nederland samen met netwerkpartners van vluchtelingenwerk. Illustratie: Een situatie waarin een GGD er voor een bord staat met daarop de tekst gezondheidsvaardigheden =?. Tijdens deze afbeelding komen ook een aantal van de netwerkpartners in beeld; bijvoorbeeld de arts en iemand

15 15 Voice-over: Uiteindelijk is het de bedoeling dat de vluchteling gaat deelnemen in de maatschappij. Iedereen heeft talenten die benut kunnen worden... Illustratie: De hoofdkarakters (vluchtelingen) en een aantal andere vluchtelingen verschijnen op een rijtje. Bij een vrouw verschijnt een koksmuts, bij de Eritrese man een studieboek en een brilletje, bij een andere vrouw verschijnt een GGD logo op de borst. De kinderen krijgen een broodtrommeltje en een voetbal en sportkleren. Nog niet alle voorwerpen zijn in de compositie geplaatst in dit voorbeeld. Wordt nog aangevuld.

16 16 Voice-over: Zo zorgen we er met zijn allen voor dat iedereen zijn plek vindt in de maatschappij. Illustratie: Een overzichtsshot van alle vrolijke gebruikte karakters in één grote groep.

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers

Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Regie, zorg aan en preventie van gezondheidsachterstanden bij asielzoekers Hier komt tekst RIB - 8 juni 2017 Jan Hier Braat komt ook tekst Evy Hochheimer Opvang asielzoekers en Gezondheidszorg Asielzoekers

Nadere informatie

Gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen in Kennemerland. Raadsleden informatieavond Veiligheidsregio Kennemerland Marjolein Somers Mei 2016

Gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen in Kennemerland. Raadsleden informatieavond Veiligheidsregio Kennemerland Marjolein Somers Mei 2016 Gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen in Kennemerland Raadsleden informatieavond Veiligheidsregio Kennemerland Marjolein Somers Mei 2016 Inhoud Presentatie Asielprocedure en opvang in Nederland

Nadere informatie

Terugblik Extra inzet in 2017 Het afgelopen jaar heeft de GGD Fryslân extra inzet gepleegd op de volgende onderdelen:

Terugblik Extra inzet in 2017 Het afgelopen jaar heeft de GGD Fryslân extra inzet gepleegd op de volgende onderdelen: Extra inzet GGD voor vergunninghouders (2018 en verder) Inleiding De afgelopen jaren hebben veel vluchtelingen asiel aangevraagd in Nederland. Een groot deel van de asielzoekers komt uit Syrië en Eritrea.

Nadere informatie

: 7: Arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening : 329 / Plaatsing vergunninghouders. : Uitvoering projectplan Aanpak inburgering nieuwkomers

: 7: Arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening : 329 / Plaatsing vergunninghouders. : Uitvoering projectplan Aanpak inburgering nieuwkomers B&W-nota zaaknummer : 118678 blad : 1 / 6 datum nota : 07-08-2017 programma werkdoel onderwerp : 7: Arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening : 329 / Plaatsing vergunninghouders : Uitvoering projectplan

Nadere informatie

Aanpak statushouders Hilversum

Aanpak statushouders Hilversum Aanpak statushouders Hilversum Intensieve samenwerking De Gemeente Hilversum heeft samen met statushouders en partners een nieuwe aanpak voor statushouders opgezet. De samenwerkingspartners zijn: COA;

Nadere informatie

Een veilige en gezonde toekomst?

Een veilige en gezonde toekomst? Een veilige en gezonde toekomst? De gezondheid van asielzoekers en vluchtelingen in Nederland PHNed 19 mei 2016 Simone Goosen Inleiding 1. Inleiding 2. Opvang en zorg 3. Gezondheidsproblemen 4. Waar liggen

Nadere informatie

Integrale aanpak gezondheid statushouders

Integrale aanpak gezondheid statushouders Integrale aanpak gezondheid statushouders OTAV Conferentie 28 februari 2017 Willemijn Bruining, OTAV, regiocoördinator gezondheid Saleem Bachara - Syrie Nour Saadi- Syrie (oprichtster Syrische vrouwengroep

Nadere informatie

Vluchtelingenkinderen; een gezonde start in een nieuwe wereld.

Vluchtelingenkinderen; een gezonde start in een nieuwe wereld. Vluchtelingenkinderen; een gezonde start in een nieuwe wereld. Drs. Janna van der Zand GGD GHOR Nederland Jeugdarts GGD Zuid Limburg Drs. Jean Kuzam Kinderarts (Syrië) Inhoud workshop Voorstellen Asielprocedure

Nadere informatie

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen Regiocoördinator publieke gezondheid statushouders Binnen de GGD is Cobi Izeboud werkzaam als Regiocoördinator publieke gezondheid statushouders.

Nadere informatie

Gezond Inburgeren. Elize Smal 6 september 2018, Amsterdam

Gezond Inburgeren. Elize Smal 6 september 2018, Amsterdam Gezond Inburgeren Elize Smal 6 september 2018, Amsterdam Programma 1. Kennismaking 2. De gezondheid van vluchtelingen 3. Wat is je rol? 4. Module gezond inburgeren 1. Kennismaking Vraag: Wie ben je, wat

Nadere informatie

Statushouders in de buurt. Symposium NOG Gezonder 4 oktober 2018 Cobi Izeboud, regiocoördinator Gezondheid Statushouders

Statushouders in de buurt. Symposium NOG Gezonder 4 oktober 2018 Cobi Izeboud, regiocoördinator Gezondheid Statushouders Statushouders in de buurt Symposium NOG Gezonder 4 oktober 2018 Cobi Izeboud, regiocoördinator Gezondheid Statushouders https://www.youtube.com/watch?v=rbq-iohfimq Wat is gezondheid? Het vermogen zich

Nadere informatie

Raad op Zaterdag. Asiel en Integratie

Raad op Zaterdag. Asiel en Integratie Raad op Zaterdag 30 januari 2016 Asiel en Integratie Guust Linders en Margreet Aangeenbrug De asielprocedure van begin tot eind Inhoud 3 thema s: - Huisvesting - Integratie en participatie - Rol van de

Nadere informatie

Van ver gekomen Gezondheid van Eritrese vluchtelingen. Eindhoven, 20 juni 2017 Inge Goorts en Dlama Legiag

Van ver gekomen Gezondheid van Eritrese vluchtelingen. Eindhoven, 20 juni 2017 Inge Goorts en Dlama Legiag Van ver gekomen Gezondheid van Eritrese vluchtelingen Eindhoven, 20 juni 2017 Inge Goorts en Dlama Legiag 1 Wat gaan we vandaag doen? Verkenning Van ver gekomen Uit de praktijk > werken met sleutelpersonen

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 80/2017 Datum : 12 juni 2017 B&W datum : Beh. Ambtenaar : Lotte Vorwerg Portefeuillehouder : H.J. Rijks Onderwerp : Beantwoording toezegging RTG d.d. 6 juni 2017 ten

Nadere informatie

Veilig & gezond (ver)blijven in Kennemerland

Veilig & gezond (ver)blijven in Kennemerland Veilig & gezond (ver)blijven in Kennemerland Regionale netwerkbijeenkomst gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen Marjolein Somers Februari 2016 Inhoud Presentatie Wat heeft een vluchteling nodig

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders. Anna de Haan, Pharos Studiedag Gezond in 21 juni 2017

Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders. Anna de Haan, Pharos Studiedag Gezond in 21 juni 2017 Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders Anna de Haan, Pharos Studiedag Gezond in 21 juni 2017 Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders Impulsprogramma tot 31 mei 2018 1. Praktische ondersteuning

Nadere informatie

Regionale Werkbijeenkomst. Gezond inburgeren nieuwkomers

Regionale Werkbijeenkomst. Gezond inburgeren nieuwkomers Regionale Werkbijeenkomst Gezond inburgeren nieuwkomers Donderdag 11 mei vond de regionale werkbijeenkomst gezond inburgeren nieuwkomers plaats. Een werkbijeenkomst voor professionals in zorg, welzijn,

Nadere informatie

Wat kunnen gemeenten doen?

Wat kunnen gemeenten doen? VLUCHTELINGEN & GEZONDHEID Wat kunnen gemeenten doen? FACTSHEET VLUCHTELINGEN & GEZONDHEID A.C. Mellaard H.C.G. Vogelaar 12 januari 2016 VLUCHTELINGEN EN GEZONDHEID wat kunnen gemeenten doen? De toenemende

Nadere informatie

Ik wil van deze gelegenheid graag gebruik maken om u mee te nemen met een worsteling die niet alleen de DT&V raakt, maar de hele vreemdelingenketen;

Ik wil van deze gelegenheid graag gebruik maken om u mee te nemen met een worsteling die niet alleen de DT&V raakt, maar de hele vreemdelingenketen; Ik wil van deze gelegenheid graag gebruik maken om u mee te nemen met een worsteling die niet alleen de DT&V raakt, maar de hele vreemdelingenketen; die van draagvlak en beeldvorming. De afgelopen jaren

Nadere informatie

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen. 20/12/16

Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen. 20/12/16 Activiteiten van de GGD voor statushouders, kinderen en volwassenen. 20/12/16 Regiocoördinator publieke gezondheid statushouders Binnen de GGD is Cobi Izeboud werkzaam als Regiocoördinator publieke gezondheid

Nadere informatie

Vragenformulier datum:

Vragenformulier datum: Vragenformulier datum: 25-08-2018 Vragensteller Everdien Berendsen/Chris Jansen Fractie CDA Raadsvoorstelnr Onderwerp Statushouders Beantwoording aan: Vragensteller Inleiding: in de gemeente Bronckhorst

Nadere informatie

GEZOND MEEDOEN. Sanne Kos Regiocoördinator Gezondheid Statushouders. Invulling geven aan de gemeentelijke regierol

GEZOND MEEDOEN. Sanne Kos Regiocoördinator Gezondheid Statushouders. Invulling geven aan de gemeentelijke regierol GEZOND MEEDOEN Invulling geven aan de gemeentelijke regierol Sanne Kos Regiocoördinator Gezondheid Statushouders Introductie 1. Voorstellen en korte toelichting op het ondersteuningsprogramma Gezondheid

Nadere informatie

Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders. Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders

Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders. Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders Er is al veel kennis ontwikkeld. De kunst is om deze te verzamelen, door te ontwikkelen en te delen. Ismail

Nadere informatie

Gezondheid Statushouders

Gezondheid Statushouders Gezondheid Statushouders 3 november 2017 Adriëtte Hoppenbrouwers Regiocoördinator Flevoland Tel. 06-51178119 VNG Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders Programma Gezondheid(sproblemen) statushouders

Nadere informatie

Hervestiging van vluchtelingen in Nederland

Hervestiging van vluchtelingen in Nederland Hervestiging van vluchtelingen in Nederland Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht voor geweld en vervolging. Zo n 30 miljoen mensen verblijven daardoor in vluchtelingenkampen van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Nieuwsbrief Stichting Perpectief September/oktober Editie 28 VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Wist u dat? Deze maand hebben we een bezoek gebracht aan Stichting VluchtelingenWerk Oost

Nadere informatie

Regionaal Gezondheidsprofiel Statushouders in Hollands Midden

Regionaal Gezondheidsprofiel Statushouders in Hollands Midden Regionaal Gezondheidsprofiel 2015-2017 Statushouders in Hollands Midden Samenstelling: Stafbureau, GGD Hollands Midden VNG/GGD-Gezondheidsprogramma Statushouders Contact: Annemarie van Dijk, Onderzoeker

Nadere informatie

GEZONDHEIDSPROFIEL STATUSHOUDERS IN GEMEENTE GOIRLE. Inleiding. januari 2015 t/m juli 2017

GEZONDHEIDSPROFIEL STATUSHOUDERS IN GEMEENTE GOIRLE. Inleiding. januari 2015 t/m juli 2017 januari maart mei juli september november januari maart mei juli september november januari 7 maart 7 mei 7 juli 7 januari t/m juli 7 GEZONDHEIDSPROFIEL STATUSHOUDERS IN GEMEENTE GOIRLE Inleiding 3 statushouders

Nadere informatie

Aantal asielaanvragen

Aantal asielaanvragen Wist u dat... 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn 95% in eigen regio blijft 4 miljoen hiervan zijn Syriërs 3,5 miljoen van deze Syriërs in Jordanië, Turkije en Libanon verblijven T/m juli 2015

Nadere informatie

Statushouders. factsheet. Gemeentelijke ondersteuning van statushouders. Aantallen. Herkomst. Wachttijd asielprocedure

Statushouders. factsheet. Gemeentelijke ondersteuning van statushouders. Aantallen. Herkomst. Wachttijd asielprocedure factsheet Statushouders De rol van gemeenten in de ondersteuning van statushouders mei 2016 Aantallen Sinds 2014 is het aantal vluchtelingen in Nederland door oorlog in onder andere het Midden Oosten gestegen.

Nadere informatie

Prematurennazorgbureau. Zorg voor u en uw kind

Prematurennazorgbureau. Zorg voor u en uw kind Prematurennazorgbureau Zorg voor u en uw kind Inleiding Als uw kind te vroeg wordt geboren, een te laag geboortegewicht heeft of als er rond de geboorte ernstige problemen zijn opgetreden, is dat een ingrijpende

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.J.J. Ligtenberg Datum collegebesluit : 16 februari 2016 Corr. nr.: 2016.02807 Onderwerp : GGD: Kadernota 2017 'Gezondheid gaat verder' Programma : 2. Welzijn, zorg en onderwijs

Nadere informatie

Relatie sociaal domein en aanpak van gezondheidsachterstanden

Relatie sociaal domein en aanpak van gezondheidsachterstanden Relatie sociaal domein en aanpak van gezondheidsachterstanden Monica van Berkum, directeur Pharos Daphne Ketelaars, programmaleider Gezond in... Edith Smulders, strategisch adviseur Gezond in... NETWERK

Nadere informatie

Activiteitenaanbod voor nieuwkomers en migranten

Activiteitenaanbod voor nieuwkomers en migranten Gelderland-Zuid GGD Gelderland-Zuid verzorgt in alle 14 gemeenten in de regio activiteiten voor nieuwkomers en migranten. Ook bieden wij trainingen aan professionals en aan vrijwilligers die met de doelgroep

Nadere informatie

Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk

Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk Vluchtelingenwerk, van Welkom tot (vrijwilligers)werk Programma 1. Welkom 2. Voorstellen 3. Informatie over vluchtelingenwerk 4. Geen tijd te verliezen 5. Inburgeren 6. (Vrijwilligers)Werk is integreren

Nadere informatie

Inspiratiedag Gezonde wijk 3 juni

Inspiratiedag Gezonde wijk 3 juni Inspiratiedag Gezonde wijk 3 juni Skyline Carnisse Antoinette van Rinsum Daphne Doorduijn Subsidie van ZonMw tot 2013 Wat wil het programma bereiken? De overstijgende programmatische doelen van het landelijke

Nadere informatie

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W

Factsheet GGD Hollands Noorden. M T W T 088 01 00 500 M info@ggdhn.nl W www.ggdhn.nl Inhoudsopgave Over de GGD... 3 Jeugdgezondheidszorg... 4 Infectieziektenbestrijding... 5 Kwetsbare burgers... 6 Onderzoek, beleid en preventie... 7 Colofon...

Nadere informatie

Utrecht, oktober 2014

Utrecht, oktober 2014 Inspectie positief over medische zorg in vier nieuwe opvanglocaties voor asielzoekers, maar snelle uitbreiding van de opvang van asielzoekers leidt tot risico s in de medische zorg Utrecht, oktober 2014

Nadere informatie

Sponsorbrochure. Hartige Samaritaan. Pop-up restaurant voor vluchtelingen

Sponsorbrochure. Hartige Samaritaan. Pop-up restaurant voor vluchtelingen Sponsorbrochure Hartige Samaritaan Pop-up restaurant voor vluchtelingen 1 Algemene projectinfo: Wat betekent u voor vluchtelingen? In uw handen hebt u de sponsorbrochure van Hartige Samaritaan. Hartige

Nadere informatie

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen:

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: IND = Interalisatie en NaturalisatieDienst Alle mensen die in Nederland willen komen wonen moeten hiernaartoe. Bij de IND werken mensen die beslissen of iemand

Nadere informatie

In het kader van de actieve informatievoorziening berichten wij u het volgende:

In het kader van de actieve informatievoorziening berichten wij u het volgende: Collegebericht Weeknummer: 20 Datum vergadering 17-5-2016 Ambtenaar M. de Ruijter/ E. Joosten Registratienummer Bb16.0042 Telefoonnr. 0255 567581 Portefeuillehouder(s) A. Verkaik E-mailadres mruijter@velsen.nl

Nadere informatie

Programma: Vluchtelingen Asielzoekers en Statushouders. Beantwoording motie "Kansen in beeld" Leden van de gemeenteraad Groningen (050)

Programma: Vluchtelingen Asielzoekers en Statushouders. Beantwoording motie Kansen in beeld Leden van de gemeenteraad Groningen (050) Programma: Vluchtelingen Asielzoekers en Statushouders. Leden van de gemeenteraad Groningen (050) 367 76 16 11-11-2015 Geachte heer, mevrouw, Op 11 november jl. heeft u de motie Kansen in beeld aangenomen.

Nadere informatie

De lokale verbinding JOGG en GIDS

De lokale verbinding JOGG en GIDS De lokale verbinding JOGG en GIDS Studiedag Gezond in 3 november 2016 Wat is ook alweer het verschil tussen JOGG en GIDS? Wat doen gemeenten die zowel JOGG als GIDS zijn? Voorbeelden: Nuth, Weststellingwerf,

Nadere informatie

Jaarverslag Figulus Welzijn

Jaarverslag Figulus Welzijn Jaarverslag 2015 Figulus Welzijn Mei 2016 1 Ten geleide Voor u ligt het jaarverslag van Figulus-Welzijn over 2015. Het jaarverslag is een weergave van de werkzaamheden van Figulus-Welzijn. Voor de verantwoording

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder?

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder? Veelgestelde vragen vluchtelingenopvang en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vraag en antwoordlijst over de vluchtelingenopvang en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein

Nadere informatie

Statushouders Gemeente Ooststellingwerf

Statushouders Gemeente Ooststellingwerf Statushouders 2015-2017 Gemeente Ooststellingwerf In de periode van 1 januari 2015 tot 1 nov zijn in totaal 131 statushouders in Ooststellingwerf komen wonen. In dit gezondheidsprofiel is te lezen hoe

Nadere informatie

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks Vanessa Peters, GGD Gelderland Midden Marinka de Feijter, GGD N-O Gelderland Ineke van der Vlugt, Rutgers WPF 1

Nadere informatie

Waarom krijgt u deze brochure?

Waarom krijgt u deze brochure? Uw asielaanvraag Informatie over de Algemene Asielprocedure Waarom krijgt u deze brochure? U wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen

Nadere informatie

Kennismaking. Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel. Syrische vluchteling. Den Haag. Verblijft op dit moment in de noodopvang

Kennismaking. Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel. Syrische vluchteling. Den Haag. Verblijft op dit moment in de noodopvang Kennismaking Elise Schutte Coordinator Vrijwilligerswerk Vluchtelingenwerk Zuidvleugel Den Haag Samaan Samaan Syrische vluchteling Verblijft op dit moment in de noodopvang Wat zouden jullie graag willen

Nadere informatie

Waaraan besteedt de gemeente Molenwaard in 2014 haar geld en hoe kan dit anders? Volksgezondheid bevorderen

Waaraan besteedt de gemeente Molenwaard in 2014 haar geld en hoe kan dit anders? Volksgezondheid bevorderen Waaraan besteedt de gemeente Molenwaard in 2014 haar geld en hoe kan dit anders? Volksgezondheid bevorderen Wat zijn de baten en lasten? Wat doet de gemeente Molenwaard in 2014 voor dit geld? 0 1.070.419

Nadere informatie

ehealth voor iedereen!

ehealth voor iedereen! ehealth voor iedereen! ehealth voor iedereen! ehealth is niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg: we maken een afspraak met de huisarts via internet, gebruiken een app om onze conditie te verbeteren,

Nadere informatie

Publieke gezondheidszorg vergunninghouders. Plan van aanpak. Directie- en bestuursbureau GGD Zuid Limburg. Geleen, augustus 2016

Publieke gezondheidszorg vergunninghouders. Plan van aanpak. Directie- en bestuursbureau GGD Zuid Limburg. Geleen, augustus 2016 Publieke gezondheidszorg vergunninghouders Plan van aanpak Geleen, augustus 2016 Directie- en bestuursbureau GGD Zuid Limburg Postbus 2022, 6160 HA Geleen T 046 850 66 66. F 046 850 66 67. info@ggdzl.nl.

Nadere informatie

Gezond West-Brabant INTEGRATIE INTEGRATIE: HAND IN HAND MET GEZONDHEID

Gezond West-Brabant INTEGRATIE INTEGRATIE: HAND IN HAND MET GEZONDHEID Gezond West-Brabant 2014-2018 INTEGRATIE INTEGRATIE: HAND IN HAND MET GEZONDHEID Gezond West-Brabant 2014-2018 INTEGRATIE INHOUD 01 Voorwoord: Gezond West-Brabant 02 Gezond meedoen door vluchtelingen 03

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 3035 Vragen van het lid

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden. Inloopavond 21 april 2016 huisvesting vergunninghouders Yuliusgebouw

Vragen en Antwoorden. Inloopavond 21 april 2016 huisvesting vergunninghouders Yuliusgebouw Vragen en Antwoorden Inloopavond 21 april 2016 huisvesting vergunninghouders Yuliusgebouw 1. Wat is een vergunninghouder? Een vergunninghouder is iemand die een tijdelijke verblijfsvergunning (voor een

Nadere informatie

Werkconferenties OTAV, Platform Opnieuw Thuis en VNG. Participatiepotentieel: Erkennen en inzetten

Werkconferenties OTAV, Platform Opnieuw Thuis en VNG. Participatiepotentieel: Erkennen en inzetten Participatiepotentieel: Erkennen en inzetten wim.top@houten.nl projectleider participatie statushouders Vanaf 1989 diverse projecten vluchtelingen in Amsterdam, Deventer, Arnhem, Landelijk 2009-2011 Deltaplan

Nadere informatie

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016

Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020. Workshop 18 februari 2016 Lokaal gezondheidsbeleid 2016-2020 Workshop 18 februari 2016 Programma 9.30 uur Welkom Toelichting VTV 2014 en Kamerbrief VWS landelijk gezondheidsbeleid Concept Positieve Gezondheid Wat is integraal gezondheidsbeleid?

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Halderberge

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Halderberge Introductie VluchtelingenWerk Nederland behartigt de belangen van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland, vanaf het moment van binnenkomst tot en met de integratie in de Nederlandse samenleving. De

Nadere informatie

VluchtelingenWerk en het sociale domein

VluchtelingenWerk en het sociale domein VluchtelingenWerk en het sociale domein Begeleiding van een bijzondere groep in uw gemeente Begeleiding van vluchtelingen in uw gemeente Eigen verantwoordelijkheid is het motto in het sociale domein. Ook

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 augustus 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 augustus 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De procedure in het aanmeldcentrum

De procedure in het aanmeldcentrum De procedure in het aanmeldcentrum Een vluchteling die niet veilig is in eigen land en in Nederland asiel wil aanvragen, moet zich aanmelden bij een aanmeldentrum van de IND. Daar vindt de eerste registratie

Nadere informatie

FACTSHEET versie 2019

FACTSHEET versie 2019 FACTSHEET versie 2019 Gezondheidszorg voor asielzoekers in Nederland Hoe is de gezondheidszorg voor asielzoekers georganiseerd in Nederland? Hoe is de toegang tot de zorg geregeld? Welke organisaties zijn

Nadere informatie

Bewegen en gezonde leefstijl voor statushouders

Bewegen en gezonde leefstijl voor statushouders Bewegen en gezonde leefstijl voor statushouders Hester van Bommel; Pharos Mostafa Hazeghi & Jasser Al Kafri Sleutelpersonen Gezondheid Statushouders Nizar Ali Badr Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders

Nadere informatie

Verslag ontmoetingen 7 juni en 18 september

Verslag ontmoetingen 7 juni en 18 september Verslag ontmoetingen 7 juni en 18 september Onderwerp: Doel: Resultaat: Organisaties: Niet aanwezig: integratiepraktijk statushouders voorbereiden bijeenkomst met fondsen over integratiepraktijk statushouders

Nadere informatie

FACTSHEET april Gezondheidszorg voor asielzoekers in Nederland

FACTSHEET april Gezondheidszorg voor asielzoekers in Nederland FACTSHEET april 2018 Gezondheidszorg voor asielzoekers in Nederland Hoe is de gezondheidszorg voor asielzoekers georganiseerd in Nederland? Hoe is de toegang tot de zorg geregeld? Welke organisaties zijn

Nadere informatie

Voordat jouw asielprocedure begint

Voordat jouw asielprocedure begint Voordat jouw asielprocedure begint Waarom krijg je deze folder? Je wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen land niet veilig zijn en

Nadere informatie

Wie zijn wij? Hilly Terpstra Jeugdverpleegkundige. Trea Hempenius Coördinator PGA

Wie zijn wij? Hilly Terpstra Jeugdverpleegkundige. Trea Hempenius Coördinator PGA Wie zijn wij? Hilly Terpstra Jeugdverpleegkundige en Trea Hempenius Coördinator PGA Wie bent u? Rol GGD- jeugdgezondheidszorg op een AZC Alle kinderen in beeld De JGZ start met het uitvoeren van de intake

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Schijndel

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Schijndel Introductie In de gemeente Schijndel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de gemeente

Nadere informatie

Cursus. Begeleiden in azc

Cursus. Begeleiden in azc Cursus Begeleiden in azc Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Angela van der Haar Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf Titel: Begeleiden in azc

Nadere informatie

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vragen en antwoordenlijst over de opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein en Montfoort (Lopikerwaardgemeenten) 17 maart 2016 Wonen Er zijn momenteel

Nadere informatie

Arbeidsmarktregio Twente

Arbeidsmarktregio Twente Arbeidsmarktregio Twente Eindverantwoording project Screening en matching vergunninghouders December 2018 Lenneke Niënhuis, regiocoördinator 1. Schets van de regio De regio Twente bestaat uit veertien

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG ALMERE

JEUGDGEZONDHEIDSZORG ALMERE JEUGDGEZONDHEIDSZORG ALMERE ONDERWIJS EN HET SOCIALE DOMEIN Sylvie Neves Jeugdarts KNMG - arts Maatschappij en Gezondheid Jennie Huizing Adviseur Jeugd Dd 10-10-2017 KINDERMISHANDELING EN MELDCODE 4 KWIS

Nadere informatie

A-avond Vluchtelingen. Aanpak asielzoekers en vergunninghouders Eindhoven

A-avond Vluchtelingen. Aanpak asielzoekers en vergunninghouders Eindhoven A-avond Vluchtelingen Aanpak asielzoekers en vergunninghouders Eindhoven Inhoud (Inter)nationaal beeld: Cijfers asielinstroom Asielproces Bestuursakkoord Eindhoven & de regio: Asielopvang (inclusief aanpak

Nadere informatie

2. Het COA vangt vluchtelingen op en begeleidt hen ook ter voorbereiding op een mogelijke toekomst in Nederland.

2. Het COA vangt vluchtelingen op en begeleidt hen ook ter voorbereiding op een mogelijke toekomst in Nederland. 1 2. Het COA vangt vluchtelingen op en begeleidt hen ook ter voorbereiding op een mogelijke toekomst in Nederland. In Nederland zijn op korte termijn 60 opvanglocaties (45 locaties gaan sluiten) waar met

Nadere informatie

Nood breekt wet: noodopvang in Rosmalen

Nood breekt wet: noodopvang in Rosmalen Nood breekt wet: noodopvang in Rosmalen Interview met Rian Hulscher, coördinator Asiel Het is rustig op het terrein van de Autotron. Het is dan ook een bewolkte, koude dag met veel wind. Enkele mannen

Nadere informatie

Algemeen COA en gemeente Zeewolde

Algemeen COA en gemeente Zeewolde Algemeen COA en gemeente Zeewolde Wat is het COA? Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zorgt voor de opvang van asielzoekers tijdens de hele asielprocedure. Dit houdt in dat het COA zorgt voor

Nadere informatie

Voorlichtingen voor statushouders en intermediairs EEN GEZOND HOUVAST

Voorlichtingen voor statushouders en intermediairs EEN GEZOND HOUVAST Voorlichtingen voor statushouders en intermediairs EEN GEZOND HOUVAST GGD Noord- en Oost-Gelderland biedt in alle 22 gemeenten van haar regio voorlichtingen voor statushouders aan. Ook verzorgt de GGD

Nadere informatie

Nareis. Workshop Middelburg. Bart Crijns, Directie Migratiebeleid V&J. Marion Vijghen, Platform Opnieuw Thuis

Nareis. Workshop Middelburg. Bart Crijns, Directie Migratiebeleid V&J. Marion Vijghen, Platform Opnieuw Thuis Nareis Workshop Middelburg Bart Crijns, Directie Migratiebeleid V&J Marion Vijghen, Platform Opnieuw Thuis Ronneke van den Wildenberg, VluchtelingenWerk Programma 1. Bart Crijns: de procedure, het proces

Nadere informatie

Infosheet Sleutelpersonen Gezondheid Statushouders

Infosheet Sleutelpersonen Gezondheid Statushouders Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders Infosheet Sleutelpersonen Gezondheid Statushouders Waarom is samenwerken waardevol en hoe organiseer je dit als gemeente, GGD, zorg- of welzijnsorganisatie?

Nadere informatie

Vluchtelingenwerk - Tekening 1

Vluchtelingenwerk - Tekening 1 Vluchtelingenwerk - Tekening 1 18 Vluchtelingenwerk - Tekening 2 19 20 Vluchtelingenwerk - Tekening 3 Vluchtelingenwerk - Tekening 4 21 Vluchtelingenwerk Maatschappelijke begeleiding van Houten&co begeleidt

Nadere informatie

Huisvesting statushouders & opvang vluchtelingen

Huisvesting statushouders & opvang vluchtelingen Huisvesting statushouders & opvang vluchtelingen Vluchteling of statushouder? Weet u het verschil tussen een vluchteling en een statushouder? Een vluchteling is iemand uit een ander land die een verblijfsvergunning

Nadere informatie

Gezondheid Actueel. editie 1

Gezondheid Actueel. editie 1 Gezondheid Actueel editie 1 REGIOVISIE PUBLIEKE GEZONDHEIDSZORG De landelijke nota Gezondheidsbeleid 2016-2019 [1] is het startschot geweest voor het actualiseren van het lokale gezondheidsbeleid. Steeds

Nadere informatie

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François

Asiel in België Aangepaste opvang. Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Asiel in België Aangepaste opvang Directeur Beleidsondersteuning, Fanny François Fedasil Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil Organisatie Opgericht in 2001 Federaal Agentschap 1.200

Nadere informatie

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein

De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein De Bibliotheek; óók partner in het sociale domein Laaggeletterden hebben vaker te maken met armoede, Schuldhulp en gezondheidsproblemen. Gemeenten, wijkteams en consulenten Werk en Inkomen zijn zich hier

Nadere informatie

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders

U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders U en Sleutelpersonen: Vind elkaar in zorg voor statushouders Debora Wattel, GGD GHOR Nederland Marthine Bos, GGD IJsselland Teberh Belay, Sleutelpersoon Marlies Overmars, Saam Welzijn Ghassan al Hariri,

Nadere informatie

Rol van de jeugdgezondheidszorg in de preventie van ongevallen bij jonge kinderen

Rol van de jeugdgezondheidszorg in de preventie van ongevallen bij jonge kinderen Rol van de jeugdgezondheidszorg in de preventie van ongevallen bij jonge kinderen Esther van t Hoff, Stafverpleegkundige Rol van de JGZ in de preventie van ongevallen bij jonge kinderen 1 Programma Preventieve

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 4-19 JAAR EEN GEZONDE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen.

Nadere informatie

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland

Participatieverklaring. Verkort traject - eendaagse workshop. Regio West en Midden-Nederland Participatieverklaring Verkort traject - eendaagse workshop Regio West en Midden-Nederland Inburgeringsplichtigen die vanaf 1 oktober 2017 in uw gemeente zijn gehuisvest zijn verplicht de participatieverklaring

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Geertruidenberg

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Geertruidenberg Introductie Vluchtelingenwerk West- en Oost-Brabant en Bommelerwaard (WOBB) locatie Geertruidenberg, zet zich in voor vluchtelingen die gehuisvest worden in onze gemeente. Door maatschappelijke begeleiding

Nadere informatie

De vereenvoudigde asielprocedure

De vereenvoudigde asielprocedure De vereenvoudigde asielprocedure U komt uit een veilig land of u hebt al internationale bescherming in een andere lidstaat van de Europese Unie Waarom krijgt u deze publicatie? U wilt asiel aanvragen in

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden

Veel gestelde vragen en antwoorden Veel gestelde vragen en antwoorden Waarom wil het COA het voormalige asielzoekerscentrum s- Gravendeel heropenen? Het COA heeft te maken met een enorme toestroom van asielzoekers, een toename van het aantal

Nadere informatie

Raad op Zaterdag Workshop: Participatie en integratie vluchtelingen 28 januari Marlies Volten, Accountmanager OTAV

Raad op Zaterdag Workshop: Participatie en integratie vluchtelingen 28 januari Marlies Volten, Accountmanager OTAV Raad op Zaterdag Workshop: Participatie en integratie vluchtelingen 28 januari 2017 Marlies Volten, Accountmanager OTAV Inhoud Algemeen Rol raad Participatie en Integratie Informatie uit het afgelopen

Nadere informatie

Wat moet ik regelen? (informatie voor vergunninghouders)

Wat moet ik regelen? (informatie voor vergunninghouders) Wat moet ik regelen? (informatie voor vergunninghouders) Dit document is afkomstig van https://www.coa.nl/mycoa/mycoa/, zie https://www.coa.nl/mycoa/hy/printpdf/infosheetprint/1540 Wat moet ik regelen?

Nadere informatie

8. Waarom zijn de inwoners van Krimpen aan den IJssel niet eerder geïnformeerd?

8. Waarom zijn de inwoners van Krimpen aan den IJssel niet eerder geïnformeerd? Veelgestelde vragen Algemeen 1. Waarom biedt de gemeente Krimpen aan den IJssel vluchtelingen opvang aan? Elke dag komen er nieuwe vluchtelingen in Nederland aan. Voor deze mensen is niet direct een plek

Nadere informatie

Publieke Gezondheid en De Dienst Gezondheid & Jeugd. Commissievergadering Samenleving Papendrecht 13 april

Publieke Gezondheid en De Dienst Gezondheid & Jeugd. Commissievergadering Samenleving Papendrecht 13 april Publieke Gezondheid en De Dienst Gezondheid & Jeugd Commissievergadering Samenleving Papendrecht 13 april 2017 1 Wat doet de DG&J? https://www.youtube.com/watch?v=g9a1aynkl2m 2 GR DIENST GEZONDHEID & JEUGD

Nadere informatie

Folder Kennis van de Nederlandse Maatschappij Informatie voor de vergunninghouders

Folder Kennis van de Nederlandse Maatschappij Informatie voor de vergunninghouders Folder Kennis van de e Maatschappij Informatie voor de vergunninghouders U hebt een vergunning gekregen en binnenkort verhuist u naar een woning in een gemeente. Waarschijnlijk hebt u veel vragen over

Nadere informatie

Trends binnen en buiten ons vakgebied. Raadsinformatieavond 14 juni Beleidsvisie GGD Aanleiding.

Trends binnen en buiten ons vakgebied. Raadsinformatieavond 14 juni Beleidsvisie GGD Aanleiding. Raadsinformatieavond 14 juni 2016 Beleidsvisie GGD 2017-2021 Aanleiding Inhoud Raakvlakken beleidsvisie - lokale situatie Boekel Begroting 2017 Trends binnen en buiten ons vakgebied De GGD speelt zo veel

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel

Jaarverslag 2015 VluchtelingenWerk WOBB, Locatie Sint-Michielsgestel Introductie In de gemeente Sint-Michielsgestel werkt een zeer enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van de coördinator. Het dagelijks werk is het ondersteunen van vluchtelingen die nieuw in de

Nadere informatie

HET HUISVESTEN VAN NIEUWKOMERS

HET HUISVESTEN VAN NIEUWKOMERS HET HUISVESTEN VAN NIEUWKOMERS Gemeenten naarstig op zoek naar huurwoningen voor vluchtelingen Over HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen Kleine kernen zijn kwetsbaar (krimp, ontgroening, vergrijzing

Nadere informatie