Nieuw en actueel inzicht in Nijmeegse leefstijlen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuw en actueel inzicht in Nijmeegse leefstijlen"

Transcriptie

1 Nieuw en actueel inzicht in Nijmeegse leefstijlen Burgerschapsstijlen in Nijmegen - Onderzoek en Statistiek, zomer 2013 Onderzoek en Statistiek biedt als kenniscentrum voortdurend relevante informatie over Nijmegen en de Nijmegenaren. Om nieuwe inzichten in de samenstelling van de bevolking te bieden kochten we een onderscheid naar groepen burgers in, op basis van burgerschapsstijlen. Deze benadering (bekend als leefstijlsegmentatie) richt zich vooral op sociologische en psychologische aspecten, en niet op de traditionele sociaal-economische of demografische kenmerken. We zijn benieuwd wat een onderscheid in burgerschapsstijlen zal brengen, welke mogelijkheden en perspectieven er ontstaan op terreinen als actief burgerschap en burgerparticipatie, communicatie, verkiezingscampagnes, wijkaanpak, beleidsontwikkeling en uitvoering en ook onderzoek. Afbeelding: impressies rond burgerschapsstijlen pragmatici en verantwoordelijken; bron: Motivaction. 1. Waarom leefstijlen/burgerschapsstijlen? De relevantie van leefstijlen zit m vooral in het (opnieuw) structureren van maatschappelijke verschillen. Verschillen in inkomen of (vooral) opleiding zijn belangrijk, maar waardenpatronen, sociaal-culturele uitingen en psychologische achtergronden ook. Is er een groeiende kloof tussen burgers en overheid? Zeker, maar die blijkt heel verschillend van omvang te zijn als je kijkt naar de verschillende leefstijlen. Neemt de sociale samenhang als gevolg van individualisering af? Het hangt ervan af binnen welk maatschappelijke segment deze spanning zich voordoet. Er worden in Nederland verschillende leefstijlindelingen gebruikt, zoals BSR, Mosaic of WIN. Wij kiezen voor de Mentality-burgerschapsstijlen (van het adviesbureau Motivaction) omdat die ons voor gebruik door en voor een gemeente nuttiger lijken dan andere indelingen. Ook vinden we de afgrenzing ten opzichte van elkaar duidelijker en herkenbaarder. Andere indelingen zijn psychologischer van aard en daarmee eerder relevant voor bijvoorbeeld marketing.

2 Er worden vier burgerschapsstijlen onderscheiden: de pragmatici, de verantwoordelijken, de buitenstaanders en de plichtsgetrouwen. Het volgende schema laat een typering van de vier stijlen zien, uitgaande van de verschillende rollen van burgers. plichtsgetrouwen pragmatici verantwoordelijken buitenstaanders Kiezer Stemmen vooral uit besef van plicht en traditie. Stemmen op basis van kennis en informatie. Stemmen op basis van ideologie. Sceptisch. Weinig interesse. Veel nietstemmers. Klant Toegankelijke informatie, eenvoud en nabij. Veeleisend, klant is koning, goed op de hoogte. Kwaliteit zoekend, deskundig. Gemak zoekend. Snel geholpen willen worden. Burger Rechtvaardigheid zoekend, onderdanig. Eigenwijs en kritisch, onderste uit de kan halen. Het meest meedenkend met de overheid. Egocentrisch, eigen belang, wantrouwend. Communicatiestijl met overheid Afwachtend, afhankelijk, volgzaam Passief, zelfredzaam, flexibel Betrokken, kritisch, participerend, interactief Vragend, soms afzijdig en argwanend Meedoen, coproductie Lokaal, praktisch, concreet, dicht bij huis. niet intrinsiek gemotiveerd, wel affiniteit, incidenteel, eigen belang Actief, vaak bovenlokaal, inhoudelijk, intellectueel, democratisch, bevlogen Vaak niet, alleen als eigen belang duidelijk is. Nederland 13% 25% 30% 32% In de bijlage is een beknopte omschrijving opgenomen van de vier burgerschapsstijlen.

3 2. Toepassingsmogelijkheden Inzicht in burgerschapsstijlen maakt het mogelijk uit te gaan van achterliggende waarden, behoeften en motieven van groepen burgers rond zelfredzaamheid, burgerparticipatie, sociaal klimaat of woonomgeving. Op voorhand zien wij daarbij de volgende toepassingsvelden in Nijmegen: actief burgerschap en burgerparticipatie; communicatie, verkiezingscampagnes; wijkaanpak; beleidsontwikkeling en uitvoering; onderzoek. Thematische raakvlakken zijn naast actief burgerschap onder meer sociaal en politiek vertrouwen, gevraagde fysieke en/of sociale woonomgeving, veiligheid, maatschappelijke deelname en gebruik van voorzieningen. Ten behoeve van een lokaal inzicht in de mate waarin burgers zich tot de overheid verhouden kunnen we laten zien hoe de vier burgerschapsstijlen zijn verdeeld per: 5-positie postcodegebied 1 ; wijk; stadsdeel; Nijmegen als geheel; voor vergelijkbare kennissteden. 1 Nijmegen bestaat uit ruim cijferige postcodegebieden.

4 3. Meer over burgerschapsstijlen in Nijmegen In Nijmegen zien we vooral burgerschapsstijlen die als de pragmatici (35%) en de verantwoordelijken (31%) worden aangeduid. Buitenstaanders (21%) en plichtsgetrouwen (13%) zijn echter ook duidelijk vertegenwoordigd. Afbeelding: burgerschapsstijlen in Nijmegen; bron: Motivaction, bewerking Onderzoek en Statistiek gemeente Nijmegen, juli In vergelijking met het landelijk beeld wonen er veel pragmatici en minder buitenstaanders in onze stad. Dat zien we vaker in steden en zeker in vergelijkbare kennissteden. Plichtsgetrouwen Pragmatici Verantwoordelijken Buitenstaanders NIJMEGEN 13% 35% 31% 21% ARNHEM 11% 35% 28% 25% EINDHOVEN 13% 30% 33% 25% ENSCHEDE 13% 28% 30% 29% GRONINGEN 9% 43% 28% 20% LEIDEN 8% 34% 38% 20% MAASTRICHT 15% 25% 35% 25% TILBURG 12% 33% 29% 26% NEDERLAND 13% 25% 30% 32% Afbeelding: burgerschapsstijlen in Kennissteden; bron: Motivaction 2013.

5 Interessant is natuurlijk om te kijken naar de verdeling binnen Nijmegen. Afbeelding: verdeling burgerschapsstijlen over Nijmeegse wijken; bron: Motivaction, bewerking Onderzoek en Statistiek gemeente Nijmegen, juli Toelichting: Binnen deelgebieden in de stad zien we vaak een mix van burgerschapsstijlen. In bepaalde wijken bijvoorbeeld zijn 1 of 2 stijlen tamelijk dominant, in andere gebieden is dat minder het geval. Daar zien we bijvoorbeeld dat 3 stijlen ongeveer even sterk vertegenwoordigd zijn. Daarom laten we in het kaartmateriaal niet alleen de meest voorkomende burgerschapsstijl per wijk zien, maar ook de verdeling van de wijkbewoners over de 4 stijlen. Zo zien we bijvoorbeeld dat: de veel voorkomende pragmatici en verantwoordelijken vooral te vinden zijn in noordelijke, oostelijke en centrale delen van Nijmegen; buitenstaanders vooral zijn vertegenwoordigd ten westen van het Maas-Waalkanaal en de Graafseweg: in Lindenholt, Dukenburg en Nijmegen-West; plichtsgetrouwen vaker wonen in Nijmegen-Zuid en Dukenburg; sommige wijken qua burgerschapsstijlen behoorlijk homogeen zijn, en anderen juist heel divers. In de meeste wijken in Nijmegen-Oost bijvoorbeeld, of in Oosterhout, domineren twee stijlen. Maar wijken in Zuid, zoals Hatert, of in Nijmegen-West, zoals Neerbosch Oost, laten een behoorlijk regelmatige verdeling zien. Ook Dukenburg en Lindenholt kennen heel diverse wijken qua leefstijlen.

6 Afbeelding: impressies rond burgerschapsstijlen buitenstaanders en plichtsgetrouwen; bron: Motivaction. Een overzicht naar stadsdelen: In Nijmegen-Centrum zien we vooral pragmatici (56%) en verantwoordelijken (38%), nauwelijks plichtsgetrouwen (3%). De wijk Benedenstad kent verhoudingsgewijs veel verantwoordelijken (49%), Stadscentrum veel pragmatici (64%). In Nijmegen-Oost domineren de verantwoordelijken (45%) en zien we ook veel pragmatici (41%). Vooral in Hunnerberg wonen veel verantwoordelijken (71%), in Bottendaal, Kwakkenberg en Groenewoud veel pragmatici. De wijkhengstdal is bijzonder met relatief veel buitenstaanders (22%) en plichtsgetrouwen (14%). Nijmegen-Oud West kent relatief veel buitenstaanders (31%). Ook hier veel pragmatici (43%). Ook Nijmegen-Nieuw West kent veel buitenstaanders (24%), vooral in Heseveld en Neerbosch Oost. In Hees zien we juist veel verantwoordelijken (54%). Nijmegen Midden volgt aardig het Nijmeegs profiel, met overigens minder buitenstaanders (14%) en meer verantwoordelijken (39%). De wijk Nije Veld kent wel veel buitenstaanders (27%), Hazenkamp veel verantwoordelijken (69%) en Heijendaal veel pragmatici (64%). Hoewel in Nijmegen-Zuid de verantwoordelijken de grootste groep vormen (27%) zijn het de plichtsgetrouwen die opvallen (25% versus 13% in Nijmegen). Grootstal kent veel plichtsgetrouwen (33%), maar ook opvallend veel buitenstaanders (27%). In Brakkenstein wonen veel verantwoordelijken (42%). Dukenburg is het stadsdeel van de buitenstaanders (35%) en van de plichtsgetrouwen (27%). Vooral Aldenhof (42%), Lankforst (41%) en Tolhuis (40%) tellen veel buitenstaanders; Malvert (36%), Weezenhof (32%), Meijhorst (29%) en Zwanenveld (28%) veel plichtsgetrouwen. Weezenhof heeft binnen het stadsdeel een afwijkend profiel met ook 39% verantwoordelijken. Lindenholt kent nog meer buitenstaanders dan Dukenburg (45% in Lindenholt), en juist minder plichtsgetrouwen (9%). Vooral n t Acker (52%) en t Broek (48%) wonen buitenstaanders. In Nijmegen-Noord zijn pragmatici dominant aanwezig (53%), in tegenstelling tot de plichtsgetrouwen (slechts 5%). Lent kent relatief veel buitenstaanders (20%).

7 Bijlage: Omschrijving burgerschapsstijlen De 31% verantwoordelijken in onze stad worden gedreven door maatschappelijke betrokkenheid en het algemeen belang. Zij voelen zichzelf hiervoor in hoge mate persoonlijk verantwoordelijk. Zij zien de overheid en de politiek als een belangrijk instrument om de publieke zaak te dienen en nemen een coöperatieve maar kritische houding aan jegens de overheid. Vaak werken verantwoordelijken zelf ook bij de overheid, of bijvoorbeeld bij charitatieve instellingen, in de culturele sector of in de journalistiek. Ook probeert men invloed uit te oefenen door inspraakavonden te bezoeken. Men is doorgaans goed geïnformeerd over overheidsbeleid. Het vertrouwen in de overheid en de politiek is bij verantwoordelijken het sterkst. Zij staan ook pal achter de getrapte democratie en zijn huiverig voor populisme en vormen van directe democratie. Buitenstaanders (21% van de Nijmegenaren) zijn minder maatschappelijk betrokken en meer op hun eigen leven gericht. Zij denken minder in plichten en meer in de rechten die zij hebben als burger en als consument. Van de overheid verlangen ze dat die duidelijkheid creëert door grenzen te stellen en streng te handhaven. Daarbij willen ze dat de overheid opkomt voor hun rechten, maar in de praktijk hebben ze vaak het gevoel dat hun rechten onvoldoende worden geborgd. Zo vinden zij dat de overheid hun koopkracht, de veiligheid, de ontslagbescherming en de kwaliteit van de zorg en de Nederlandse cultuur niet goed bewaakt. Dit leidt tot een sterk wantrouwen jegens de overheid en de politiek. Die houden in hun ogen te weinig rekening met hun belangen en ze voelen zich daardoor vaak niet door hen erkend en vertegenwoordigd. Populair bij buitenstaanders zijn daarom vormen van directe democratie als het (bindend) referendum en de direct gekozen minister-president. Plichtsgetrouwen (13% in Nijmegen) zien het als hun morele plicht om bij te dragen aan de (lokale) gemeenschap. Ze houden solidariteit hoog in het vaandel, hebben graag wat voor een ander over en verrichten vaak vrijwilligerswerk. De samenleving wordt volgens hen gemaakt door burgers, en de overheid en politiek moeten op enige afstand blijven. Zij hebben vooral veel vertrouwen in beroepsgroepen die dicht bij de burger staan zoals de burgemeester, de politieagent, de huisarts, de leraar en de pastoor of de dominee. Plichtsgetrouwen hebben moeite met maatschappelijke ontwikkelingen die het gemeenschapsgevoel in hun ogen bedreigen, zoals individualisering, globalisering en multiculturalisering. Ze hebben relatief veel vertrouwen in de overheid en verlangen dat die het gezin en de gemeenschap beschermt, bijvoorbeeld door strenge handhaving van wetten en regels. Maar teveel overheidsbemoeienis met het leven van burgers kan bij plichtsgetrouwen averechts werken. Zo zijn ze de meest fervente voorstanders van bijzonder onderwijs en een grote mate van autonomie voor scholen.

8 De 35% pragmatici in Nijmegen zijn vooral gericht op hun eigen belangen en de rechten die zij hebben. Ze zijn individualistisch en pragmatisch ingesteld en zien de wereld om hen heen in termen van kansen om hun persoonlijke doelen te realiseren. Daardoor staan ze relatief open tegenover de samenleving en de overheid. De samenleving en de overheid worden primair bekeken als middel om hun doelen te realiseren. Ze vinden dat de overheid en de politiek de randvoorwaarden moet scheppen waardoor zij zich kunnen ontplooien. Teveel regeldruk en 'bemoeizucht' worden niet op prijs gesteld. Van de overheid verlangen ze vooral klantgerichtheid, gemak, (liefst 24-uurs) bereikbaarheid, snelheid en efficiency. Pragmatici kunnen goed voor zichzelf opkomen, hun eigen zaken goed regelen en waar nodig de dialoog aangaan met de overheid en alternatieven zoeken.

Wat kunnen we bereiken met participatie in het integraal waterbeheer? Jan Van Damme, Instituut voor de Overheid

Wat kunnen we bereiken met participatie in het integraal waterbeheer? Jan Van Damme, Instituut voor de Overheid Wat kunnen we bereiken met participatie in het integraal waterbeheer? Jan Van Damme, Instituut voor de Overheid Overzicht Over burgerzin en burgerparticipatie Waarom doen wij het? Wat willen we bereiken

Nadere informatie

Het EnschedePanel over duurzaamheid

Het EnschedePanel over duurzaamheid Het EnschedePanel over duurzaamheid Resultaten peiling EnschedePanel 7 april 2010 Over dit onderzoek De leden van het EnschedePanel zijn enkele vragen voorgelegd over het stimuleren van duurzaam gedrag.

Nadere informatie

Terugkoppeling resultaten peiling levensstijl

Terugkoppeling resultaten peiling levensstijl Terugkoppeling resultaten peiling levensstijl Peiling EnschedePanel december 2009 30 maart 2010 In december 2009 hebben alle panelleden een vragenlijst ontvangen over levenswaarden/levensinstelling. In

Nadere informatie

Stadsmonitor. -thema Sociale omgeving- Modules. Datum: Stadsmonitor -thema Sociale omgeving- 1

Stadsmonitor. -thema Sociale omgeving- Modules. Datum: Stadsmonitor -thema Sociale omgeving- 1 Stadsmonitor -thema Sociale omgeving- Modules Zelfredzaamheid, inzet en participatie 2 Waardering eigen buurt 13 Bijlage: Bronnen: 16 Datum: 21-01-2014 Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek contactpersoon:

Nadere informatie

Leefstijlen en betrokkenheid Provincie Flevoland

Leefstijlen en betrokkenheid Provincie Flevoland Leefstijlen en betrokkenheid Provincie Flevoland Presentatie Pieter Paul Verheggen & Willemijn Bot Motivaction 1 Anders naar burgers kijken: waarden versus sociodemografie 1978 Vrouw Hoog opgeleid Amsterdam

Nadere informatie

Stadsmonitor. -thema Sociale Omgeving en Participatie- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -thema Sociale Omgeving en Participatie- 0

Stadsmonitor. -thema Sociale Omgeving en Participatie- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -thema Sociale Omgeving en Participatie- 0 Stadsmonitor -thema Sociale Omgeving en Participatie- Modules Waardering op basis van (klanten)onderzoek Programma en ontwikkelingen Bronnen Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

Monitor gebruik voorschoolse voorzieningen door 0-4 jarigen

Monitor gebruik voorschoolse voorzieningen door 0-4 jarigen Monitor gebruik voorschoolse voorzieningen door 0-4 jarigen Monitor gebruik voorschoolse voorzieningen door 0-4 jarigen Datum: maart 2016 Colofon Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek contactpersoon:

Nadere informatie

RAPPORTAGE WELZIJNSBEZOEK 75-JARIGEN IN NIJMEGEN 2015 EN 2016

RAPPORTAGE WELZIJNSBEZOEK 75-JARIGEN IN NIJMEGEN 2015 EN 2016 RAPPORTAGE WELZIJNSBEZOEK 75-JARIGEN IN NIJMEGEN 2015 EN 2016 1. Inleiding Dit is het eerste jaar dat de bezoeken worden gedaan per gebied zoals de gemeente die hanteert en niet zoals voorheen de werkgebied

Nadere informatie

Welkom in mijn achtertuin. Burgerschapsstijlen en voorzieningen voor dak- en thuislozen. Presentatie. Leeuwarden 19 Maart 2010

Welkom in mijn achtertuin. Burgerschapsstijlen en voorzieningen voor dak- en thuislozen. Presentatie. Leeuwarden 19 Maart 2010 Welkom in mijn achtertuin 21-03-2010 / P.1 Welkom in mijn achtertuin Presentatie Burgerschapsstijlen en voorzieningen voor dak- en thuislozen Leeuwarden 19 Maart 2010 Welkom in mijn achtertuin 21-03-2010

Nadere informatie

Dé (zorg)consument bestaat niet

Dé (zorg)consument bestaat niet Dé (zorg)consument bestaat niet 1956 Tv-presentator circa 150.000 Amsterdam Clairy Polak (NOVA) 1956 Tv-presentator circa 150.000 Amsterdam 1955 Tv-presentator circa 150.000 Amsterdam Clairy Polak (NOVA)

Nadere informatie

Op weg naar 2030: verandering in waarden vormt de toekomst

Op weg naar 2030: verandering in waarden vormt de toekomst Regiobureau Alblasserwaard Vijfheerenlanden / P.1 / 22-6-2011 / P.1 Op weg naar 2030: verandering in waarden vormt de toekomst Presentatie 21 juni 2011 Projectnummer

Nadere informatie

Gemeentelijk huishoudboekje 2011 en de begrotingskrant

Gemeentelijk huishoudboekje 2011 en de begrotingskrant Gemeentelijk huishoudboekje 2011 en de begrotingskrant Nieuwsbrief EnschedePanel Maart 2011 Over de peiling Tussen 7 en 18 januari 2011 zijn alle online panelleden van 16 jaar en ouder gepeild over de

Nadere informatie

Werken met burgerschapsstijlen door het Drents parlement. Mijke Boedeltje Statengriffie Drenthe

Werken met burgerschapsstijlen door het Drents parlement. Mijke Boedeltje Statengriffie Drenthe Werken met burgerschapsstijlen door het Drents parlement Mijke Boedeltje Statengriffie Drenthe Komen tot burgerschapsstijlen Mentality model van Motivaction Onderscheid in acht sociale milieus Aan de hand

Nadere informatie

De Toekomst van Vrijwilligerswerk Cecilia Keuchenius MSc. Research manager

De Toekomst van Vrijwilligerswerk Cecilia Keuchenius MSc. Research manager De Toekomst van Vrijwilligerswerk Cecilia Keuchenius MSc. Research manager C.Keuchenius@motivaction.nl 020 58 98 270 Circa 4 á 5 op de 10 Nederlanders doen vrijwilligerswerk Hoog opgeleid Gemiddeld inkomen

Nadere informatie

Demografische Verkenning 2012

Demografische Verkenning 2012 Demografische Verkenning 2012 Demografische Verkenning 2012 Datum: augustus 2012 Colofon Gemeente Nijmegen Afdeling Onderzoek en Statistiek contactpersoon: Jenny Zonneveld tel.: (024) 329 98 89 e-mailadres:

Nadere informatie

Bijlage 1. Leefstijlen, burgerschapsstijlen en communicatiestijlen

Bijlage 1. Leefstijlen, burgerschapsstijlen en communicatiestijlen Bijlage 1 Leefstijlen, burgerschapsstijlen en communicatiestijlen 1 Leefstijlen, burgerschapsstijlen en communicatiestijlen Je hoort het vaak: er is een kloof tussen overheid en burgers en die kloof dreigt

Nadere informatie

Draagvlak participatiesamenleving is geen garantie voor toename vrijwilligerswerk

Draagvlak participatiesamenleving is geen garantie voor toename vrijwilligerswerk bezoekadres Marnixkade 109 1015 ZL Amsterdam postadres Postbus 15262 1001 MG Amsterdam E moti@motivaction.nl T +31 (0)20 589 83 83 W www.motivaction.nl Factsheet Draagvlak participatiesamenleving is geen

Nadere informatie

-2200-1200 -200 800 1800 2800 3800 4800 140000

-2200-1200 -200 800 1800 2800 3800 4800 140000 Het inwoneraantal van Nijmegen stijgt al jarenlang. De groep twintigers/studenten is binnen de Nijmeegse bevolking het sterkst aanwezig. De groep vijftigers is de afgelopen 10, 20 jaar het sterkst gegroeid.

Nadere informatie

Activiteitenoverzicht ZUID

Activiteitenoverzicht ZUID enoverzicht ZUID Huiswerkbegeleiding Bakfiets Bakfiets enplein Inloop Chillout Groep 7/8 en MBS Basisschool Basisschool Groep 7/8 13- Hatert Chillout Grootstal Kleine Wereld Grootstal Kleine Wereld Vossenburcht

Nadere informatie

Evaluatie Bel- en herstellijn. Ervaringen en oordelen van burgers met de nieuwe intake

Evaluatie Bel- en herstellijn. Ervaringen en oordelen van burgers met de nieuwe intake Evaluatie Bel- en herstellijn Ervaringen en oordelen van burgers met de nieuwe intake Evaluatie Bel- en herstellijn / VCC Ervaringen en oordelen van burgers met de nieuwe intake Datum: januari 2013 Colofon

Nadere informatie

Stadsmonitor. -thema Veiligheid-

Stadsmonitor. -thema Veiligheid- Stadsmonitor -thema Veiligheid- Modules Vermogensdelicten 2 Geweld 5 Vernieling en overlast 7 Verdachten 10 Onveiligheidsgevoelens 11 Preventie 13 Oordeel over functioneren politie en gemeente m.b.t. veiligheid

Nadere informatie

Bereik peuterspeelzalen

Bereik peuterspeelzalen afdeling Onderzoek en Statistiek Gemeente Nijmegen 4 maart 2003 Inhoudsopgave 1 Vraagstelling, onderzoeksopzet en uitvoering 3 1.1 Vraagstelling 3 1.2 Uitwerking van de probleemstelling 3 1.3 Onderzoeksopzetten

Nadere informatie

Onderwijsmonitor 2009/2010

Onderwijsmonitor 2009/2010 Onderwijsmonitor 2009/2010 Onderwijsmonitor 2009/2010 Datum september 2010 Colofon Gemeente Nijmegen Afdeling Onderzoek en Statistiek contactpersoon: Jenny Zonneveld tel.: (024) 329 98 89 e mailadres:

Nadere informatie

Factsheet Maatschappelijke Barometer: vrijheid van meningsuiting, uitzending 2 november 2005

Factsheet Maatschappelijke Barometer: vrijheid van meningsuiting, uitzending 2 november 2005 Factsheet Maatschappelijke Barometer: vrijheid van meningsuiting, uitzending 2 november 2005 Achtergrond Maatschappelijke Barometer In samenwerking met actualiteitenprogramma Netwerk voert Motivaction

Nadere informatie

Samen Werken aan Wonen 2019 t/m 2023

Samen Werken aan Wonen 2019 t/m 2023 Samen Werken aan Wonen 2019 t/m 2023 Inleiding 1. Voldoende betaalbare en beschikbare woningen 2. Verduurzaming van de woningvoorraad 3. Wonen en zorg 4. Kwaliteit van wonen en leven in de wijk 5. Huisvesting

Nadere informatie

Demografische verkenning

Demografische verkenning Demografische verkenning 218 nijmegen.nl Map = Brieven en huisstijldocumenten / sjab = Nota, beleids- of projectplan 1 Samenvatting Bevolkingsontwikkeling van Nijmegen tot 218 Op 1 januari 218 woonden

Nadere informatie

Breng me s nachts veilig weer thuis. Nijmeegse Vierdaagsefeesten 2014 Nachtbussen - 12 juli t/m 18 juli 2014. breng.nl

Breng me s nachts veilig weer thuis. Nijmeegse Vierdaagsefeesten 2014 Nachtbussen - 12 juli t/m 18 juli 2014. breng.nl Breng me s nachts veilig weer thuis Nijmeegse Vierdaagsefeesten 2014 Nachtbussen - 12 juli t/m 18 juli 2014 breng.nl s Nachts weer veilig naar huis Tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten brengen we je

Nadere informatie

Stadsmonitor. -thema Wijkontwikkeling- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -thema Wijkontwikkeling- 0

Stadsmonitor. -thema Wijkontwikkeling- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -thema Wijkontwikkeling- 0 Stadsmonitor -thema Wijkontwikkeling- Modules Samenvatting 1 Ontwikkelingen in de wijken 2 Datum: februari 2016 Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek contactpersoon: Klaas Pruijsen tel.: (024) 329

Nadere informatie

Drs. J. Bos. Regioplan Beleidsonderzoek Nieuwezijds Voorburgwal RD Amsterdam Tel.: Fax :

Drs. J. Bos. Regioplan Beleidsonderzoek Nieuwezijds Voorburgwal RD Amsterdam Tel.: Fax : KEUZE OF NOODZAAK? Vervolgonderzoek naar etnische segregatie en woonruimteverdeling in Nijmegen - eindrapport - Drs. J. Bos Amsterdam, december 2005 Regioplan publicatienr. 1350 Regioplan Beleidsonderzoek

Nadere informatie

Afvalinzameling in Enschede. Afvalinzameling. Resultaten peiling EnschedePanel. Over dit onderzoek. 7 april 2010

Afvalinzameling in Enschede. Afvalinzameling. Resultaten peiling EnschedePanel. Over dit onderzoek. 7 april 2010 Afvalinzameling in Enschede Resultaten peiling EnschedePanel 7 april 2010 Over dit onderzoek In opdracht van de gemeente Enschede zijn in het EnschedePanel vragen gesteld over de tevredenheid van Enschedeërs

Nadere informatie

VERSLAG BEWONERSBIJEENKOMST WELZIJN & ZORG HENGSTDAL

VERSLAG BEWONERSBIJEENKOMST WELZIJN & ZORG HENGSTDAL VERSLAG BEWONERSBIJEENKOMST WELZIJN & ZORG HENGSTDAL SW08 Verslag bijeenkomst 011013, D. Seelen 1 Wat vooraf ging Er zijn veel veranderingen gaande als het gaat om Welzijn en Zorg. De algemene tendens

Nadere informatie

Breng me s nachts veilig weer thuis. Nijmeegse Vierdaagsefeesten 2013 Nachtbussen - 13 juli t/m 19 juli breng.nl

Breng me s nachts veilig weer thuis. Nijmeegse Vierdaagsefeesten 2013 Nachtbussen - 13 juli t/m 19 juli breng.nl Breng me s nachts veilig weer thuis Nijmeegse Vierdaagsefeesten 2013 Nachtbussen - 13 juli t/m 19 juli 2013 breng.nl s Nachts weer veilig naar huis Tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten brengen we je

Nadere informatie

Sociale omgeving, integratie en participatie

Sociale omgeving, integratie en participatie , integratie en participatie Al geruime tijd is er in Nijmegen sprake van een positief sociaal klimaat. Dat is in 2009 niet anders. Een ruime meerderheid van de burgers vindt de buurt waar men woont prettig.

Nadere informatie

Nijmegen: Energie aan zet!

Nijmegen: Energie aan zet! Nijmegen: Energie aan zet! Analyse energieverbruik 2016 en periode 2008-2016 van de gebouwde omgeving Besparen Duurzame opwek Gemeente Nijmegen Mei 2017 Colofon Opgesteld door: Simone Ploumen & Paul Erades

Nadere informatie

Morele Ontwikkeling van Jongeren. Hanze Jeugdlezing 2012

Morele Ontwikkeling van Jongeren. Hanze Jeugdlezing 2012 Morele Ontwikkeling van Jongeren Hanze Jeugdlezing 2012 Wiel Veugelers Universiteit voor Humanistiek Universiteit van Amsterdam Opbouw verhaal Wat is morele ontwikkeling? Wat leert onderzoek over morele

Nadere informatie

Breng me s nachts veilig weer thuis. Nijmeegse Vierdaagsefeesten 2018 Nachtbussen - 14 juli t/m 20 juli breng.nl

Breng me s nachts veilig weer thuis. Nijmeegse Vierdaagsefeesten 2018 Nachtbussen - 14 juli t/m 20 juli breng.nl Breng me s nachts veilig weer thuis Nijmeegse Vierdaagsefeesten 2018 Nachtbussen - 14 juli t/m 20 juli 2018 breng.nl s Nachts weer veilig naar huis Tijdens de Nijmeegse Vierdaagsefeesten brengen we je

Nadere informatie

Mentaliteitstrends 2013

Mentaliteitstrends 2013 Mentaliteitstrends 2013 Motivaction-trendmeting: basics De basis: Motivaction meet sinds 1998 sociaal-culturele onderstromen in de samenleving Jaarlijks steekproef schriftelijke vragenlijst aan huis Nederlandse

Nadere informatie

VERKIEZING PROVINCIALE STATEN 2 MAART 2011

VERKIEZING PROVINCIALE STATEN 2 MAART 2011 VERKIEZING PROVINCIALE STATEN 2 MAART 2011 UITSLAGEN GEMEENTE NIJMEGEN Deze publicatie wordt u aangeboden door: Afdeling Onderzoek & Statistiek, Directie Wijk en Stad Afdeling Publiekszaken, Directie Inwoners

Nadere informatie

Onderwijsmonitor Cijfers en analyses

Onderwijsmonitor Cijfers en analyses Cijfers en analyses Afdeling Onderzoek en Statistiek mei 2008 Inhoudsopgave (vervolg) Inhoudsopgave 1 Samenvatting 5 2 Inleiding 11 3 Kinderopvang en peuterspeelzaal 13 3.2 Inleiding 13 3.3 Aanbod 13 3.4

Nadere informatie

Stads- en Wijkmonitor. deel Wijk

Stads- en Wijkmonitor. deel Wijk 2003 Stads- en Wijkmonitor deel Wijk STADS- EN WIJKMONITOR 2003 deel Wijk Inhoudsopgave deel Wijk Inleiding 3 Synthese 5 Hoofdstuk 1 Stadscentrum 13 Hoofdstuk 2 Oud-Oost 19 Hoofdstuk 3 Oud-West 27 Hoofdstuk

Nadere informatie

deel Wijk Stads- en Wijkmonitor

deel Wijk Stads- en Wijkmonitor deel Wijk Stads- en Wijkmonitor STADS- EN WIJKMONITOR DEEL WIJK Inhoudsopgave deel Wijk Inleiding 3 Synthese 5 Hoofdstuk 1 Stadscentrum 15 Hoofdstuk 2 Oud-Oost 23 Hoofdstuk 3 Oud-West 33 Hoofdstuk 4 Nieuw-West

Nadere informatie

Hoeveel invloed hebben Groningers op hun directe leefomgeving?

Hoeveel invloed hebben Groningers op hun directe leefomgeving? Hoeveel invloed hebben Groningers op hun directe leefomgeving? De Raad voor Openbaar Bestuur stelde onlangs vast dat veel gemeenten op lokaal niveau experimenteren met nieuwe democratievormen, waarbij

Nadere informatie

Besluitenlijst. F. Willighagen - Brand. Omnummer: 8

Besluitenlijst. F. Willighagen - Brand. Omnummer: 8 Besluitenlijst van de vergadering van de besluitronde van de Politieke Avond van de gemeente Nijmegen op woensdag 25 oktober 2006 van 19.00 uur tot 19.30 uur en vanaf 22.00 uur in het stadhuis. Afwezig:

Nadere informatie

Gemeente Veenendaal MijnBurgemeester. Nieuwe burgemeester Veenendaal

Gemeente Veenendaal MijnBurgemeester. Nieuwe burgemeester Veenendaal Gemeente Veenendaal MijnBurgemeester Nieuwe burgemeester Veenendaal De gemeente Veenendaal is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Als onderdeel van deze zoektocht heeft de gemeente ook haar inwoners

Nadere informatie

Mentaliteitstrends 2013. Martijn Lampert Pieter Röhling

Mentaliteitstrends 2013. Martijn Lampert Pieter Röhling Mentaliteitstrends 2013 Martijn Lampert Pieter Röhling Motivaction-trendmeting: basics De basis: Motivaction meet sinds 1998 sociaal-culturele onderstromen in de samenleving Jaarlijkse representatieve

Nadere informatie

Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren

Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren Partij van de Arbeid (PvdA) Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) Christen-democratisch Appèl (CDA) Democraten

Nadere informatie

Fysieke leefomgeving I.B EELDKWALITEIT VAN DE STAD

Fysieke leefomgeving I.B EELDKWALITEIT VAN DE STAD Nijmegen is volgens veel Nijmegenaren een mooie en groene stad. Tweederde vindt Nijmegen bovendien een schone stad. Ook van buitenaf is er een gunstige indruk. Al enkele jaren oordelen bezoekers positief

Nadere informatie

Te huur Malvert in Nijmegen

Te huur Malvert in Nijmegen Te huur Malvert in Nijmegen TYPE WONING : Appartementen BOUWJAAR : 1971-1980 WOONOPPERVLAKTE : 72m2-111m2 ADRESSEN : Malert 6502-6598 A / 6901-6999 vb&t Verhuurmakelaars 088-54 54 600 of info@vbtverhuurmakelaars.nl

Nadere informatie

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap

De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap De Vreedzame School Sociale competentie en actief burgerschap Congres Leve het jonge kind! 2011 Deelsessie Democraatjes in de dop? Mirjam van der Ven, Eduniek Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame

Nadere informatie

2016 Geldig vanaf 13 december 2015

2016 Geldig vanaf 13 december 2015 Dienstregeling 2016 Geldig vanaf 13 december 2015 Nijmegen Stad Lijn Bestemmingen 1 Nijmegen Plein 1944 - Molenhoek 2 Nijmegen Lindenholt West - Nijmegen Sint Maartenskliniek 3 Oosterhout Dorp - Nijmegen

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE DE BEREIKBAARHEID EN SPREIDING VAN DE NIJMEEGSE BASISSCHOLEN 28 APRIL 2003 EN DE SAMENSTELLING VAN DE SCHOOLPOPULATIES

BELEIDSNOTITIE DE BEREIKBAARHEID EN SPREIDING VAN DE NIJMEEGSE BASISSCHOLEN 28 APRIL 2003 EN DE SAMENSTELLING VAN DE SCHOOLPOPULATIES BELEIDSNOTITIE 28 APRIL 2003 DE BEREIKBAARHEID EN SPREIDING VAN DE NIJMEEGSE BASISSCHOLEN EN DE SAMENSTELLING VAN DE SCHOOLPOPULATIES 1 DE BEREIKBAARHEID EN SPREIDING VAN DE NIJMEEGSE BASISSCHOLEN EN DE

Nadere informatie

Stadsmonitor. -thema Bestuur- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -thema Bestuur- 1. Samenvatting 2 Oordeel over het bestuur 3

Stadsmonitor. -thema Bestuur- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -thema Bestuur- 1. Samenvatting 2 Oordeel over het bestuur 3 Stadsmonitor -thema Bestuur- Modules Samenvatting 2 Oordeel over het bestuur 3 Datum: februari 2016 Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek contactpersoon: Marieke Selten tel.: (024) 329 29 16 / (024)

Nadere informatie

De koers van Enschede

De koers van Enschede De koers van Enschede Resultaten flitspeiling gemeenteraad 27 oktober 2011 Achtergrond Aanleiding In november behandelt de gemeenteraad de programmabegroting. Hierin staat welke plannen de gemeente uitvoert

Nadere informatie

Politieke participatie

Politieke participatie 12 Politieke participatie De Tweede Kamerverkiezingen van 17 hebben voor grote verschuivingen gezorgd in Amsterdam. De uitkomsten van deze verkiezingen komen uitgebreid aan bod in dit hoofdstuk. Verder

Nadere informatie

5 Politieke opvattingen

5 Politieke opvattingen 5 Politieke opvattingen Henk van der Kolk In dit hoofdstuk laten we zien: Over de taken die het gemeentebestuur zou moeten uitvoeren bestaan sterke meningsverschillen. Vooral over de opvang van asielzoekers

Nadere informatie

Vertrouwen tussen burger en overheid - een verkenning

Vertrouwen tussen burger en overheid - een verkenning Vertrouwen tussen burger en overheid - een verkenning Gemeente Amersfoort Dymphna Meijneken September 2012 Inleiding Met regelmaat is in de media en bij de overheid de relatie tussen overheid en de burger

Nadere informatie

Doelgroepen voor duurzame energie. Kennismaking Mentality 22-5-2013 1

Doelgroepen voor duurzame energie. Kennismaking Mentality 22-5-2013 1 Doelgroepen voor duurzame energie Kennismaking Mentality 22-5-2013 1 Waarden versus sociodemografie 1975 Amsterdam Tv-presentatrice 1975 Amsterdam Tv-presentatrice Eva Jinek Sophie Hilbrand Kennismaking

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming H9 en H10

Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming H9 en H10 Samenvatting Maatschappijleer Politieke besluitvorming H9 en H10 Samenvatting door een scholier 1077 woorden 21 mei 2003 7,4 25 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 9 Knelpunten in het besluitvormingsproces

Nadere informatie

Breng me s ochtends vroeg naar de start. Nijmeegse Vierdaagse 2015 Vroegbussen - 21 juli t/m 24 juli 2015. breng.nl

Breng me s ochtends vroeg naar de start. Nijmeegse Vierdaagse 2015 Vroegbussen - 21 juli t/m 24 juli 2015. breng.nl Breng me s ochtends vroeg naar de start Nijmeegse Vierdaagse 2015 Vroegbussen - 21 juli t/m 24 juli 2015 breng.nl Op tijd aan de start Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse brengen wij je graag snel en ontspannen

Nadere informatie

Monitorrapportage effecten woonruimteverdeling. jaaranalyse 2008

Monitorrapportage effecten woonruimteverdeling. jaaranalyse 2008 Monitorrapportage effecten woonruimteverdeling jaaranalyse 2008 Monitorrapportage effecten woonruimteverdelingg jaaranalyse 2008 Datum: mei 2009 Colofon Gemeente Nijmegen Afdeling Onderzoek en Statistiek

Nadere informatie

Eerst gaan we structuur aanbrengen in de verschillende stijlen van klanten. We doen dit aan de hand van twee kenmerken:

Eerst gaan we structuur aanbrengen in de verschillende stijlen van klanten. We doen dit aan de hand van twee kenmerken: COMMUNICATIESTIJLEN Het proces voorafgaande aan een aankoop kent vele beslissingsfasen. In elke fase moet je de klant als het ware helpen bij het nemen van de beslissing. Door dit namelijk te doen ben

Nadere informatie

Klanttevredenheidsmeting. Jongerenwerk. Tandem Welzijn 2016

Klanttevredenheidsmeting. Jongerenwerk. Tandem Welzijn 2016 Klanttevredenheidsmeting Jongerenwerk Tandem Welzijn 2016 Maart 2016 Jan Ottink Joël Rijnaard Pierre Puts 15-5705j Inhoud 1. Aanleiding... 1 2. De opdracht en werkwijze... 3 2.1 Opdracht en resultaten...

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad, Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

Voorstel nieuwe Wijkindeling

Voorstel nieuwe Wijkindeling Voorstel nieuwe Wijkindeling Huidige situatie De indeling van de kerkelijke gemeente Apeldoorn in wijken wordt vooral bepaald door natuurlijke grenzen, zoals spoorlijnen en het Apeldoorns kanaal. De huidige

Nadere informatie

Onderzoeksdoelstelling en probleemstelling

Onderzoeksdoelstelling en probleemstelling Nieuwe doelgroep klassieke muziek / januari 2010 / P.1 Onderzoeksdoelstelling en Het doel van het onderzoek is: De oplevering van een gedetailleerde doelgroepomschrijving voor een nieuw aanbod van klassieke

Nadere informatie

Breng me s ochtends vroeg naar de start. Nijmeegse Vierdaagse 2013 Vroegbussen - 16 juli t/m 19 juli 2013. breng.nl

Breng me s ochtends vroeg naar de start. Nijmeegse Vierdaagse 2013 Vroegbussen - 16 juli t/m 19 juli 2013. breng.nl Breng me s ochtends vroeg naar de start Nijmeegse Vierdaagse 2013 Vroegbussen - 16 juli t/m 19 juli 2013 breng.nl Op tijd aan de start Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse brengen wij je graag snel en ontspannen

Nadere informatie

Energie aan zet! Energiemonitoring Analyse energieverbruik 2017 en periode van de gebouwde omgeving

Energie aan zet! Energiemonitoring Analyse energieverbruik 2017 en periode van de gebouwde omgeving Energie aan zet! Energiemonitoring 2008-2017 Analyse energieverbruik 2017 en periode 2008-2017 van de gebouwde omgeving september 2018 Colofon Gemeente Nijmegen September 2018 Opgesteld door: Paul Erades

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

Gemeente Dalfsen MijnBurgemeester. Nieuwe burgemeester Dalfsen

Gemeente Dalfsen MijnBurgemeester. Nieuwe burgemeester Dalfsen Gemeente Dalfsen MijnBurgemeester Nieuwe burgemeester Dalfsen De gemeente Dalfsen is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Als onderdeel van deze zoektocht heeft de gemeente ook haar inwoners gevraagd

Nadere informatie

Directie Inwoners Ingekomen stuk D8 (PA 28 april 2010) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Ons kenmerk L110/10.005272.

Directie Inwoners Ingekomen stuk D8 (PA 28 april 2010) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling. Ons kenmerk L110/10.005272. Directie Inwoners Ingekomen stuk D8 (PA 28 april 2010) Maatschappelijke Ontwikkeling Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024)

Nadere informatie

Demografische Verkenning 2015

Demografische Verkenning 2015 Demografische Verkenning 2015 1. Samenvatting en conclusie 2 2. Inleiding 5 3. Nijmegen tot 2015 7 3.1 Een groeiende stad 7 3.2 Groeifactoren: migratiesaldo en geboorteoverschot 9 3.3 Karakteristieken

Nadere informatie

Aanleiding en vraagstelling Eigen tekst AM is bezig met de ontwikkeling van het gebied Hernesseroord in Middelharnis, Zeeland.

Aanleiding en vraagstelling Eigen tekst AM is bezig met de ontwikkeling van het gebied Hernesseroord in Middelharnis, Zeeland. 1 Doelgroepanalyse Middelharnis Hernesseroord Auteur: Marieke Ruijzing Datum: 3 april 2018 Aanleiding en vraagstelling Eigen tekst AM is bezig met de ontwikkeling van het gebied Hernesseroord in Middelharnis,

Nadere informatie

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Inleiding De commissie identiteit, in opdracht van het bestuur en de directies van de Stichting St. Josephscholen, heeft de identiteit van de

Nadere informatie

Breng me s ochtends vroeg naar de start. Nijmeegse Vierdaagse 2012 - Vroegbussen 17 juli t/m 20 juli 2012. breng.nl

Breng me s ochtends vroeg naar de start. Nijmeegse Vierdaagse 2012 - Vroegbussen 17 juli t/m 20 juli 2012. breng.nl Breng me s ochtends vroeg naar de start Nijmeegse Vierdaagse 2012 - Vroegbussen 17 juli t/m 20 juli 2012 breng.nl Op tijd bij de start Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse brengen wij je graag snel en ontspannen

Nadere informatie

Notitie Jonge moeders in Nijmegen

Notitie Jonge moeders in Nijmegen Notitie Jonge moeders in Nijmegen Datum: augustus 2013 Colofon Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek contactpersoon: tel.: (024) 329 98 89 e-mailadres: onderzoek.statistiek@nijmegen.nl Verkrijgbaar

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Monitorrapportage effecten woonruimteverdeling. jaaranalyse 2009

Monitorrapportage effecten woonruimteverdeling. jaaranalyse 2009 Monitorrapportage effecten woonruimteverdeling jaaranalyse 2009 Monitorrapportage effecten woonruimteverdeling Jaaranalyse 2009 Datum: juni 2010 Colofon Gemeente Nijmegen Afdeling Onderzoek en Statistiek

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Politiek

Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting Maatschappijleer Politiek Samenvatting door een scholier 1031 woorden 22 juni 2007 7,7 12 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer samenvatting 1. Democratie Wetten:

Nadere informatie

Breng me s ochtends vroeg naar de start. Nijmeegse Vierdaagse 2011 - Vroegbussen 19 juli t/m 22 juli 2011. breng.nl

Breng me s ochtends vroeg naar de start. Nijmeegse Vierdaagse 2011 - Vroegbussen 19 juli t/m 22 juli 2011. breng.nl Breng me s ochtends vroeg naar de start Nijmeegse Vierdaagse 2011 - Vroegbussen 19 juli t/m 22 juli 2011 breng.nl Op tijd bij de start Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse brengen wij je graag snel en ontspannen

Nadere informatie

Burgerkracht in steden: Verleden, heden en toekomst. 25 April 2014 Bas Denters

Burgerkracht in steden: Verleden, heden en toekomst. 25 April 2014 Bas Denters Burgerkracht in steden: Verleden, heden en toekomst 25 April 2014 Bas Denters 1 Stad en burgerschap In Westerse wereld denken over staat, democratie en burgerschap onlosmakelijk verbonden met steden o

Nadere informatie

Bevolking I.O MVANG EN LEEFTIJDSOPBOUW

Bevolking I.O MVANG EN LEEFTIJDSOPBOUW Op een gemiddelde dag worden er in Nijmegen 5 kinderen geboren en overlijden er 3 mensen. Zo n 100 mensen zijn aan het verhuizen. 35 tot 40 van hen doen dat binnen de stad, gaan van het ene Nijmeegse adres

Nadere informatie

Leerlingenstromen en de samenstelling van schoolpopulaties. tweede druk

Leerlingenstromen en de samenstelling van schoolpopulaties. tweede druk Leerlingenstromen en de samenstelling van schoolpopulaties tweede druk Gemeente Nijmegen Afdeling O&S 1 februari 2003 Inhoudsopgave 1 De onderzoeksvragen in het kort beantwoord 3 1.1 Zijn er leerlingenstromen,

Nadere informatie

Breng me s ochtends vroeg naar de start. Nijmeegse Vierdaagse 2015 Vroegbussen - 21 juli t/m 24 juli 2015. breng.nl

Breng me s ochtends vroeg naar de start. Nijmeegse Vierdaagse 2015 Vroegbussen - 21 juli t/m 24 juli 2015. breng.nl Breng me s ochtends vroeg naar de start Nijmeegse Vierdaagse 2015 Vroegbussen - 21 juli t/m 24 juli 2015 breng.nl Op tijd aan de start Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse brengen wij je graag snel en ontspannen

Nadere informatie

Mini symposium 5 leefstijlen bij sterven

Mini symposium 5 leefstijlen bij sterven Mini symposium 5 leefstijlen bij sterven Gent 25 april 2013 Opzet Opstarten Toelichting op STEM Introductie in leefstijlen bij sterven + casuïstiekbespreking Verschillen in omgaan met verdriet Afsluiting

Nadere informatie

marintel Onderzoek naar wateroverlast in Nijmegen 2009 Marintel BV marktonderzoek& advies

marintel Onderzoek naar wateroverlast in Nijmegen 2009 Marintel BV marktonderzoek& advies marintel marktonderzoek& advies Onderzoek naar wateroverlast in Nijmegen 2009 Marintel BV Onderzoek naar wateroverlast in Nijmegen 2009 Marintel BV Copyright 2009 Marintel BV Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Sociaal werk de toekomst in!

Sociaal werk de toekomst in! Sociaal werk de toekomst in! Koen Hermans en Kristof Desair Centrale vragen van het congres Wat zijn de belangrijkste maatschappelijke veranderingen waarvoor het sociaal werk zich geplaatst ziet? Welke

Nadere informatie

Stadsmonitor. -thema Bevolking- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -thema Bevolking- 1

Stadsmonitor. -thema Bevolking- Modules. Datum: februari Stadsmonitor -thema Bevolking- 1 Stadsmonitor -thema Bevolking- Modules Samenvatting 2 Actuele ontwikkeling 3 Omvang en samenstelling 6 Demografische processen 16 Bevolkingsprognose 22 Datum: februari 2016 Gemeente Nijmegen Onderzoek

Nadere informatie

Sociale omgeving, integratie en maatschappelijke cohesie

Sociale omgeving, integratie en maatschappelijke cohesie , integratie en maatschappelijke cohesie Al vele jaren is het sociaal klimaat in Nijmegen redelijk stabiel. Over het algemeen zijn de burgers gehecht aan de buurt waar ze wonen en is de onderlinge cohesie

Nadere informatie

Politieke participatie

Politieke participatie 11 Politieke participatie Interesse in de (gemeente)politiek, stemintentie, opkomst en partijkeuze komen in dit hoofdstuk aan de orde. De centrale vraag is: welke Amsterdammers zijn politiek betrokken,

Nadere informatie

Sneltest zorgconsument & zelfmanagement Ook bruikbaar in een migrantenpopulatie?

Sneltest zorgconsument & zelfmanagement Ook bruikbaar in een migrantenpopulatie? Sneltest zorgconsument & zelfmanagement Ook bruikbaar in een migrantenpopulatie? Opzet: - Achtergrond ontwikkeling sneltest/quickscan, samenwerking LAZ-Motivaction - De Sneltest zorgconsument & zelfmanagement

Nadere informatie

De participatieformule voor maatwerk

De participatieformule voor maatwerk De participatieformule voor maatwerk Martin van der Zwan 19 november 2015 Toen. Lokale, kleine initiatieven Informeel Laaghangend fruit Houding overheid: Afremmen! Openbare ruimte is van ons! En nu. Participatie

Nadere informatie

Cynisme over de politiek

Cynisme over de politiek Cynisme over de politiek Een profiel van ontevreden burgers Waar mensen samenleven, zijn verschillende wensen en belangen. Een democratische samenleving heeft als doel dat politici en bestuurders in hun

Nadere informatie

Museum Kamstraat 29 Nijmegen

Museum Kamstraat 29 Nijmegen Museum Kamstraat 29 Nijmegen Museum Kamstraat 29 NIJMEGEN In de geliefde woonwijk NijmegenOost gelegen royale en goed onderhouden benedenwoning met souterrain, patio, vrijstaande berging en achterom.

Nadere informatie

INNOVATIEMANAGEMENT HOOFDSTUK 14 INNOVEREN ORGANISEREN. Eva Strengers & Stéphanie Konings & Jacky van Angelen

INNOVATIEMANAGEMENT HOOFDSTUK 14 INNOVEREN ORGANISEREN. Eva Strengers & Stéphanie Konings & Jacky van Angelen INNOVATIEMANAGEMENT HOOFDSTUK 14 INNOVEREN ORGANISEREN Eva Strengers & Stéphanie Konings & Jacky van Angelen 14.1 MANAGEMENT VAN INNOVEREN Twee verantwoordelijkheden van het topmanagement ten aanzien van

Nadere informatie

Gemeente Houten MijnBurgemeester. Nieuwe burgemeester Houten

Gemeente Houten MijnBurgemeester. Nieuwe burgemeester Houten Gemeente Houten MijnBurgemeester Nieuwe burgemeester Houten De gemeente Houten is op zoek naar een nieuwe burgemeester. Als onderdeel van deze zoektocht heeft de gemeente ook haar inwoners gevraagd naar

Nadere informatie

GENDERWORKSHOP. Dag van de 4 de Pijler 18/2/17

GENDERWORKSHOP. Dag van de 4 de Pijler 18/2/17 GENDERWORKSHOP Dag van de 4 de Pijler 18/2/17 GENDER & SEKSE Sekse : fysieke, fysiologisch en biologische kenmerken, bepaald door de XX-chromosomen, XY vrouw / man Gender : socioculturele aspecten van

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl II

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl II BEOORDELINGSMODEL Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. MASSAMEDIA 1 maximumscore 2 Juiste antwoorden zijn (twee van de volgende redenen): De opera s (programma s) zijn

Nadere informatie

Reflectie & Reflexen Bent u als raadslid toekomstbestendig? Rinske Evers, Cor Klein Heerenbrink, Jolanda Wouters

Reflectie & Reflexen Bent u als raadslid toekomstbestendig? Rinske Evers, Cor Klein Heerenbrink, Jolanda Wouters Reflectie & Reflexen Bent u als raadslid toekomstbestendig? Rinske Evers, Cor Klein Heerenbrink, Jolanda Wouters Doen we de juiste dingen? Geen Tijdperk van Veranderingen, Maar een Verandering van Tijdperken

Nadere informatie

Eerste resultaten cultuursurvey Maastricht 2017 versie mei 2018

Eerste resultaten cultuursurvey Maastricht 2017 versie mei 2018 Eerste resultaten cultuursurvey Maastricht 2017 versie mei 2018 In november en december 2017 ontvingen 12.000 inwoners van Maastricht van zes jaar en ouder een lijst met vragen over cultuurbeoefening,

Nadere informatie

Cynisme over de politiek

Cynisme over de politiek Cynisme over de politiek Een profiel van ontevreden burgers Dr. Pieter van Wijnen Waar mensen samenleven, zijn verschillende wensen en belangen. Een democratische samenleving heeft als doel dat politici

Nadere informatie