Gemeentelijke Commissie Erfgoed Kortenberg Legislatuur Jaarverslag 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeentelijke Commissie Erfgoed Kortenberg Legislatuur Jaarverslag 2008"

Transcriptie

1 Gemeentelijke Commissie Erfgoed Kortenberg Legislatuur Jaarverslag Samenstelling van de commissie (goedgekeurd op de gemeenteraadzitting van 1/9/2008) Voorzitter: Walter Sevenants Ondervoorzitter: Nele Beyens Secretaris: Johan Claes Afvaardiging van de ambtenaren: Diensthoofd RO & Milieu gemeente: Johan Claes Cultuurbeleidscoördinator gemeente: Freek Rombouts De Vlaamse ambtenaar RO Vlaanderen Onroerend Erfgoed Vlaams- Brabant: Inge Debacker / Cecile Boes Afvaardiging van de gespecialiseerde verenigingen: Erfgoedhuis Kortenberg: o Walter Sevenants (sector archeologie) o Danny Claes (sector heemkunde) Natuurpunt Kortenberg: Luc De Muylder Landbouwraad van Kortenberg: Johan Bonnast Externe deskundigen: 1. Nele Beyens: architect. 2. Chris Borgions: licentiaat geschiedenis, kassier van Erfgoedhuis Kortenberg en verantwoordelijk voor de parochiearchieven 3. Kristien Hermans: architect 4. Henri Vannoppen, doctor moderne geschiedenis en voorzitter van Erfgoedhuis Kortenberg VZW

2 2 Hoofdlijnen werking en resultaten 2008 De volgende hoofdlijnen zijn herkenbaar binnen de werking van 2008: het dorpsplein van Erps-Kwerps (beschermd dorpsgezicht) het bewaren van de villazones (tevens groene zones) alles rond het domein van de Merode de Abdijsite het strikt opvolgen van het behoud van de gebouwen in klasse 1, 2 en 3 in het monumentenplan het steeds mee nadenken naar herbestemming van historische gebouwen i.f.v hedendaagse noden en wensen het inventarisproject van de kapellen het uitwerken van erfgoedwandelingen voor de verbreding van het draagvlak voor erfgoed de volgehouden aandacht voor het archeologisch erfgoed 3 Beleidsadviezen Op basis van de werking en resultaten van 2008, adviseert de Erfgoedcommissie het CBS om in het kader van het beleid rond het onroerend erfgoed van Kortenberg het volgende op te nemen: Een update uitvoeren van het gemeentelijke monumentenplan Erfgoed actief en in een vroeg stadium betrekken bij vraagstukken rond ruimtelijke ontwikkeling Aanstelling intergemeentelijke archeoloog 4 Werking commissie 4.1 Commissievergaderingen maart 2008 (startvergadering nieuwe legislatuur) 12 mei juli augustus september oktober november Documentatie over erfgoed Er werd een CD-Rom gemaakt voor de commissieleden met het Gemeentelijk Monumentenplan, het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan, het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan en de Atlassen van de Buurtwegen van de vier deelgemeenten. Een exemplaar van M&L Cahier 13 werd aangekocht ter consultatie van de commissieleden.

3 4.3 Aanpassing GIS-software van dienst RO i.f.v monumentenplan In de GIS-toepassing van de dienst RO werden de gebouwen van het gemeentelijk monumentenplan opgenomen zodat bij stedenbouwkundige & verkavelingaanvragen direct een signaal verschijnt wanneer er impact is op een gebouw uit het monumentenplan. 4.4 Onderhoud en overname kapelletjes Een inventaris van kapellen wordt, o.l.v. Henri Vannoppen, opgesteld door het Erfgoedhuis Kortenberg. Per kapel wordt een fiche opgesteld, waarin onder meer de gegevens over eigenaar, bezitter van de sleutel, klein onderhoud, materiële toestand van de kapel, wordt opgenomen. O.b.v. deze inventaris zullen door het Erfgoedhuis Kortenberg de kapellen bezocht worden om de actuele toestand in kaart te brengen. Een advies per bezochte kapel zal aan de Erfgoedcommissie overgemaakt worden Erps-Kwerps Dorenbaan - Sint Rochuskapel Advies: De bomen rond de kapel deftig snoeien zodat de kapel van Sint-Rochus opnieuw zichtbaar is. Afspraak maken met Pieter Charlier, lid van de kerkfabriek van Erps voor het gewoon onderhoud. Groot onderhoud indien nodig door de gemeente Kortenberg. De kapel werd deftig zichtbaar gemaakt. Het houtafval voor de kapel moet nog opgeruimd worden Erps-Kwerps Vissegatstraat Kapel O.L.Vrouw der Zeven Smarten Advies: Een nieuwe restauratie door de gemeente Kortenberg dringt zich op. Het glazen venster is stuk en moet dringend gerestaureerd worden. Dat is een prioriteit en dat kost niet zoveel. De inboedel wordt best terug in de kapel geplaatst. Hij is weggenomen door André Smets (Bruulstraat nr. 5), kleinzoon van Rans Deckers, om diefstal te voorkomen. Hij deed ook het klein onderhoud van de kapel. Het gemeentepersoneel heeft deze kapel langs de achterkant uitgevoegd en langs de binnenkant bepleisterd. Deze kapel wordt verder afgewerkt Meerbeek Dorpsstraat Kapel O.L.Vrouw van Scherpenheuvel te Meerbeek in de Dorpsstraat Advies: Het ware het best dat de gemeente Kortenberg deze kapel overneemt. Notaris Mariën meldde dat de notariële akte bij hem gratis wordt opgesteld voor kapelletjes. Lukt dat niet dan kan de gemeente best optreden als eigenaar aangezien de eigendomsbewijzen vrij dubbelzinnig zijn. De kapel moet duidelijk zichtbaar gemaakt worden. Misschien dat de buren richting O.L.Heerestraat bereid zouden zijn om deze kapel te onderhouden voor wat betreft het klein onderhoud. Een restauratie door de gemeente dringt zich op. IGO Leuven heeft een ploeg om kapelletjes te restaureren Meerbeek Dorpsstraat - Kapel H.Hart van Jezus Advies: Het ware het best dat de gemeente Kortenberg deze kapel overneemt van de kinderen van Maurits Vleminckx. Notaris Mariën meldde dat de notariële akte bij hem gratis wordt opgesteld voor kapelletjes.

4 4.4.5 Meerbeek Klein Vilvoordestraat - Kapel Connebinne Advies: De commissie adviseert om minstens het groot onderhoud van deze kapel over te nemen. Indien de gemeente de kapel in eigendom kan nemen, is dit een extra garantie. Klein onderhoud zou best via een soort peter- of meterschap gebeuren, in dit geval bij voorkeur door iemand die ook een familiale band heeft met de kapel. Voorwaarde is wel dat een overeenkomst gesloten wordt met de wettelijke eigenaar(s). 4.5 Wandelroutes Normaal voorziet men 2 nieuwe wandelroutes per jaar. Erfgoed wordt betrokken, al dan niet al een hoofdthema, bij het ontwerp en de invulling van de wandelroutes binnen de commissie toerisme van Kortenberg. Danny Claes wordt door de erfgoedcommissie afgevaardigd naar de commissie toerisme met het oog op het valoriseren van het reeds geleverde werk over de buurtwegen en het inbrengen van erfgoed -bewustzijn in de commissie toerisme. 4.6 Adviesvraag RO Vlaanderen Onroerend Erfgoed. De commissie heeft nagevraagd welke verf er het best gebruikt voor inschriften in steen. Gouden of zilveren letters zijn aangewezen (de oorspronkelijk toegepaste verf). Dit lijkt niet steeds praktisch haalbaar noch wenselijk voor alle soorten monumenten. 4.7 Opvolgingssysteem dossiers De commissie heeft een systeem opgesteld om de dossiers, acties en adviezen op te volgen. 4.8 Doorstroming adviezen De adviezen van de erfgoedcommissie gaan blijkbaar niet altijd mee naar het college. In principe moet de dienst RO ervoor zorgen dat de adviezen van de Erfgoedcommissie opgenomen worden in de betreffende dossiers. Om er zeker van te zijn dat het CBS op de hoogte blijft van de werking en adviezen van de commissie, wordt het verslag elektronisch naar de dienst RO ruimtelijkeordening@kortenberg.be en het CBS college@kortenberg.be verstuurd. Van elk advies wordt een apart document gemaakt (per dossier) dat dan door de dienst RO in het betreffende dossier kan gevoegd worden. 4.9 Voorstelling van de Erfgoedcommissie op de website van Kortenberg De commissie gaat na om op de website van de gemeente Kortenberg de Erfgoedcommissie als commissie voor te stellen voor een breed publiek, met uitleg over de doelstellingen, de algemene werking en samenstelling (niet de verslagen van de vergaderingen omwille van privacy-redenen). Ook kunnen de jaarverslagen gepubliceerd worden op deze website. Indien de commissie het opportuun acht, kunnen ook specifieke acties van de commissie op deze website geplaatst worden.

5 5 Geadviseerde dossiers 5.1 Erps-Kwerps Dorpsplein 10 - R.V.T. O.-L.-Vrouw van Lourdes Monumentenplan klasse 2 Dossier B.EK/2008/135: aanvraag st.vergunning fase 1 Advies Erfgoedcommissie 12/5/8: o De aanwezigheid van een groenparking ter vervanging van de klooster/boerderij wordt afgewezen omdat hierdoor: De Weesbeekvallei verder wordt vernauwd en dichtgebouwd De meerwaarde van de bestaande kloosterboerderij binnen het ensemble aan dorpseigen gebouwen in de Dekenijstraat (aansluitend op de dorpskern van Erps) verloren gaat. o Indien deze parking er toch zou komen, zouden een aantal randvoorwaarden moeten opgelegd worden om een landschappelijke integratie te verzekeren (cf. groenaanleg) o In het concept voor de ontwikkeling van het RVT werd de kloosterboerderij bestemd als klooster/service flats. Dit wordt door de Erfgoedcommissie ondersteund. In ieder geval stelt de Erfgoedcommissie voor om het behoud van deze gebouwen te verzekeren door er een (nieuwe) functie aan toe te kennen. Als aanzet kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een kinderopvangcentrum, gastenverblijf, bed & breakfast, schoolfunctie, Dit kan een samenwerking impliceren met andere partijen. Zaak is om deze zoektocht en samenwerking te faciliteren. Advies Erfgoedcommissie 4/8/8: o De commissie adviseert positief voor de bouw van de westelijke vleugel, omdat deze in lijn ligt met het masterplan. o De commissie adviseert negatief voor de afbraak van de kloosterboerderij (klasse 3 in het gemeentelijk monumentenplan) en de aanleg van de groenparking. o De commissie herhaalt hierbij z n argumentatie van 12 mei 2008 en roept de bouwheer op om extra inspanningen te leveren in de zoektocht naar het toekennen van een alternatieve functie aan dit waardevol gebouwcomplex en een alternatief voor de inplanting van de groenparking. Advies Erfgoedcommissie 13/10/8: o De Erfgoedcommissie adviseert om zowel bij uitbreiding als bij verschuiving van de groenparking naar de Kammestraat toe de afbraak van de boerderij negatief te adviseren zodat de kansen behouden blijven om deze waardevolle gebouwen (klasse 3 in het monumentenplan) op termijn te herwaarderen. 5.2 Erps-Kwerps 59 Het Hof van de Heren van Lathem Monumentenplan nr. 3. Dossier B.EK/2008/73: St.aanvraag vellen bomen Dossier B.EK/2008/114: ST.aanvraag ramen, dak

6 o De commissie heeft geen bezwaar tegen het vellen van de bomen, mits de nodige maatregelen worden genomen om de gebouwen te vrijwaren van negatieve impact van het vellen van de bomen. o De commissie adviseert om aan de eigenaar en architect te vragen om een algemeen plan van de renovatie (eventueel opgesplitst in verschillende realisatiefazen, waaronder een aantal instandhoudingswerken kunnen vallen) uit te werken en te bespreken met de commissie. 5.3 Erps-Kwerps Engerstraat RUP De gemeentelijke erfgoedcommissie wil participeren in de vorming van dit RUP en inzicht verschaffen in de waarde van het erfgoed van dit gebied. 5.4 Erps-Kwerps Engerstraat Verkaveling Van Quatem Dossier V.EK/94/4: deze verkavelingsaanvraag werd niet geadviseerd door de gemeente (verstrijken van de termijn). Hierna is de aanvrager in beroep gegaan bij de provincie. Deze heeft de aanvrager in het gelijk gesteld waardoor de verkavelingsaanvraag werd goedgekeurd. o De gemeente zou de piste RUP opheffing verkaveling op haalbaarheid kunnen laten onderzoeken. 5.5 Erps-Kwerps Engerstraat 213 Monumentenplan klasse 5 Dossier B.EK.2008/182: st.aanvraag uitbreiden meergezinswoning o De commissie heeft geen bezwaar tegen de voorgestelde plannen. 5.6 Erps-Kwerps Vissegatstraat 114 Monumentenplan klasse 4 Dossier V.EK/2008/04: verkavelingsaanvraag + afbraak woning o De commissie heeft geen bezwaar tegen de voorgestelde plannen. 5.7 Everberg Boeyendaalstraat - Olieslagmolen en kapel van O.L.Vrouw der Zeven Weeën Monumentenplan categorie 4 olieslagmolen Monumentenplan categorie 3 kapel Advies Erfgoedcommissie 12/5/2008: o De voorgestelde bouwhoogte vormt geen belemmering voor de omliggende historische gebouwen. o Vóór de afbraak van het gebouw wordt op kosten van de eigenaar/verkavelaar een nauwkeurige beschrijving van de kapel opgesteld.

7 o De eigenaar/verkavelaar bouwt de kapel herop (op zijn kosten) als een losstaande constructie; met rond de kapel een groenbeplanting van leilinde of taxus. o Daarna draagt de eigenaar/verkavelaar de kapel en het omliggend stukje grond (groenaanleg) als openbaar domein over aan de gemeente. o Na overdracht staat de gemeente in voor het onderhoud en kunnen de kavels verkocht worden. 5.8 Everberg Sint-Martinuskerk Monumentenplan categorie 2 Schepen Bart Nevens informeert de commissieleden over het restauratiedossier van de kerk van Everberg. 5.9 Everberg Annociadenstraat - Oorlogsmonument bij de kerk Monumentenplan klasse 3 De gemeente Kortenberg zorgt voor de renovatie van dit monument Everberg Hollestraat Grubbe o De commissie geeft een negatief advies voor deze aanvraag en stelt dat o Het behoud en de renovatie van het villa-ensemble (villagebouw, tuinierswoning, tuinmuur en tuinbeelden) moet opgenomen worden in de eerste fase van deze aanvraag. Dit betekent dus ook geen afbraak van de tuinierswoning en de tuinmuur. o Een zinvolle nieuwe functie moet toegekend worden aan de villa en de tuinierswoning (Natuurpunt? Imkers?) o De monumentale beelden een bestemming moeten krijgen, geïntegreerd in de tuinaanleg Kortenberg Minneveldstraat Appartementsgebouw Lafosse Monumentenplan klasse 2 - beschermd monument - landschappelijke waarde - archeologische waarde Dossier B.KO/2008/59: stedenbouwkundige aanvraag bouw appartementen o De commissie kan niet akkoord gaan met deze voorgestelde ruimtelijke ontwikkeling omdat dit een directe aantasting/vernietiging van de landschappelijke, bouwkundige én archeologische erfgoedwaarden (en natuurwaarden) van de abdij-site betekent. o Indien deze ontwikkeling zou goedgekeurd worden, zou er een archeologisch (voor)onderzoek moeten plaatsvinden. o Ook zou dit een precedent kunnen zijn in nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen die de beschermde site verder aantast/vernietigt. o Voor de volledige site zou een visie en concept moeten opgesteld worden, gebaseerd op de maximale toepassing van het principe behoud door ontwikkeling.

8 Advies Erfgoedcommissie 8/9/8: o De commissie adviseert het CBS om na te gaan in hoeverre de problematiek rond de Abdijsite structureel kan aangepakt worden (een wettelijk beschermd monument, maar binnen bouwzone gelegen, en eigendom van drie verschillende partijen). Ook kunnen verschillende lopende initiatieven (vijver, verbinding met Colomba, ) dan beter op elkaar afgestemd worden en beter tot hun recht komen. Een eerste stap is een vergadering met Agentschap RO Vlaanderen Onroerend Erfgoed Kortenberg Leuvensesteenweg Conciërgewoning Drie Koningen Monumentenplan nr. 3. Dossier voorontwerp Dossier B.KO/2008/192: St.Vergunningaanvraag "de verbouwing en uitbreiding van een voormalige conciërgewoning tot kantoor en studio" o De commissie is positief over het respect voor de eigenheid van het gebouw, de combinatie van nieuwe ontwikkeling en behoud, en over het feit dat de bouwheer de commissie hierover nu al raadpleegt. De nieuwe bestemming voor het gebouw toont aan dat historische waardevolle gebouwen een eigentijdse invulling kunnen krijgen met respect voor de erfgoedwaarden. o Toch heeft de commissie enkele bedenkingen, zoals de aanpassingen van de ramen aan de voorgevel en zijgevel. De oorspronkelijke indeling en grootte zouden moeten blijven (en liefst in hout uitgevoerd). Op deze manier kan de ritmiek behouden blijven. De commissie wil ook graag de schijnvoegen behouden. o De eigenaar en architect worden voor verdere toelichting uitgenodigd op een volgende vergadering, mogelijks bij indiening van de officiële aanvraag Kortenberg Leuvensesteenweg 175 Trois Sapins & Fietsen Ludo Monumentplan klasse 3 - landschappelijke waarde - potentieel archeologische erfgoed. Dossier SA.KO/2008/14 stedenbouwkundig attest voor het bouwen van 82 appartementen en 9 gezinswoningen Advies Erfgoedcommissie 13/10: o De Erfgoedcommissie adviseert om in het Stedenbouwkundig attest de volgende elementen op te nemen: o De villa Trois Sapins Drie Sparren staat op het gemeentelijk Monumentenplan gekwalificeerd als een klasse 3 gebouw, wat inhoudt dat dit moet behouden blijven. o De villa moet opgewaardeerd worden en een centrale rol/functie krijgen binnen de nieuwe ontwikkeling. o Het ontwerp en inplanting van de nieuwe gebouwen, evenals de inrichting van het projectgebied, neemt de villa als drager.

9 o Er moet voldoende aandacht zijn om het groen in deze omgeving ten volle te benutten. o Binnen het projectgebied bestaat de kans dat er zich archeologische resten in de bodem bevinden. Daarom is het aan te raden om in een vroeg stadium advies te vragen aan het Agentschap R-O Vlaanderen Onroerend Erfgoed Kortenberg Leuvensesteenweg Villa Barras Monumentenplan klasse 3 - beschermd dorpsgezicht Dossier B.KO/2008/176: stedenbouwkundige aanvraag tot de afbraak van bestaand gebouw, de uitbreiding van bestaand kantoorgebouw en de aanleg van extra parking. o Door te werken met veel glas in de nieuwbouw blijft het bestaande gebouw voldoende zichtbaar en wordt er gezorgd voor een geslaagde samengaan van oud en nieuw. Op deze manier kan een historisch waardevol gebouw behouden blijven door de nieuwe functie van kantoorruimte te bestendigen. o We mogen niet te lichtzinnig omgaan met de bijgebouwen. Deze kunnen op zich ook waardevol erfgoed zijn. Daarom raadt de Erfgoedcommissie aan om de eigenaar/ontwerper aan te sporen om dit bijgebouw te renoveren en te integreren in het ontwerp. o De aanleg van de nieuwe parking achteraan zou moeten gecompenseerd worden door een betere inrichting aan de straatzijde zodat het gebouw nog beter tot zijn recht komt Kortenberg Beekstraat Abdij Monumentenplan klasse 2 - beschermd monument - landschappelijke waarde - archeologische waarde Dossier B.KO/2008/198: aanvraag herinrichtingswerken o De commissie is akkoord met de geplande werken, maar betreurt dat er geen globaal plan is voor de hele site Kortenberg Leuvensesteenweg 481 Monumentenplan klasse? Dossier B.KO/2008/181: stedenbouwkundige aanvraag slopen uitbouw en bouwen nieuwe uitbreiding o De commissie heeft geen bezwaar tegen de voorgestelde plannen Kortenberg Vogelenzangstraat 21 Dossier B.KO/2008/205: stedenbouwkundige aanvraag o De commissie heeft geen bezwaar tegen de voorgestelde plannen.

10 5.18 Meerbeek Goedestraat 37 - Pachthof van de Zeven Slapers Monumentenplan klasse 3 - archeologische waarde Dossier B.ME/2007/264: stedenbouwkundige aanvraag restauratie fase 1. Advies Erfgoedcommissie : o De gemeentelijke erfgoedcommissie wijst op eventuele problemen bij het uitdiepen van de kelder (vochtigheidsprobleem). o De gemeentelijke erfgoedcommissie vraagt om een archeologisch vooronderzoek mogelijk te maken voor het uitdiepen van de kelder, en tijdens het verwijderen van de bepleistering van de muren (muurwerkarcheologiebouwhistorisch onderzoek). o Instandhoudingswerken van schuur en paardenstal zijn belangrijk Meerbeek Sint-Antoniusstraat 16/18 Appartementsgebouw Elk Zijn Huis Potentieel archeologische waarde Dossier: stedenbouwkundige aanvraag met bindende voorwaarden archeologische werfbegeleiding o De Erfgoedcommissie stuurt een brief naar de bouwheer om deze te wijzen op het niet navolgen van de bindende voorwaarde en de gevolgen ervan voor het archeologisch erfgoed, met de vraag waarom ze zich niet hielden aan de bindende voorwaarde en hoe ze dit in de toekomst denken te vermijden Meerbeek - RUP uitbreiding kerkhof, Van Netelbosch & school Monumentenplan klasse 2 - landschappelijke waarden - potentieel archeologische waarde - levend erfgoed o Uitvoeren van een archeologisch vooronderzoek zodat het al dan niet aanwezig zijn van waardevol archeologisch erfgoed mee kan genomen worden in de locatiekeuze en inrichtingsopties van de uitbreiding van het kerkhof. o Onderzoeken van de haalbaarheid en kosten/baten van het integreren van oude fruitsoorten in de groenaanplanting van (de uitbreiding van) het kerkhof van Meerbeek.

Gemeentelijke Commissie Erfgoed Kortenberg Legislatuur Jaarverslag 2009

Gemeentelijke Commissie Erfgoed Kortenberg Legislatuur Jaarverslag 2009 Gemeentelijke Commissie Erfgoed Kortenberg Legislatuur 2007-2012 Jaarverslag 2009 1 Samenstelling van de commissie (goedgekeurd op de gemeenteraadzitting van 1/9/2008) Voorzitter: Walter Sevenants Ondervoorzitter:

Nadere informatie

Agenda Erfgoedcommissie 1 februari 2017

Agenda Erfgoedcommissie 1 februari 2017 Agenda Erfgoedcommissie 1 februari 2017 Aanwezig: Sally Scheerens, Sofie Declercq, Kristien Hermans, schepen Bart Nevens, Walter Sevenants, Nele Beyens, Chris Borgions, Paul Van Leest en Henri Vanoppen.

Nadere informatie

Erfgoedhuis Kortenberg. samen werk samen sterk

Erfgoedhuis Kortenberg. samen werk samen sterk Erfgoedhuis Kortenberg Wat vooraf ging 2002 4 heemkringen (1 per deelgemeente) + archeologische werkgroep - de Cultuur-Historische Vereniging van Erps-Kwerps ( 1971) - het Comité 1000 jaar Meerbeek ( 1978)

Nadere informatie

Verslag Erfgoedcommissie 18 april 2018

Verslag Erfgoedcommissie 18 april 2018 Verslag Erfgoedcommissie 18 april 2018 Aanwezig: Sally Scheerens, Walter Sevenants, Danny Claes, Henri Vanoppen, Paul Van Leest, Sofie Declercq en Chris Borgions. Verontschuldigd: schepen Bart Nevens,

Nadere informatie

Verslag Gemeentelijke ErfgoedCommissie Kortenberg (GecK!) 26 maart 2019

Verslag Gemeentelijke ErfgoedCommissie Kortenberg (GecK!) 26 maart 2019 Verslag Gemeentelijke ErfgoedCommissie Kortenberg (GecK!) 26 maart 2019 Aanwezig: Chris Borgions, Lien Beets, Nele Beyens, Danny Claes, Kristien Hermans, Paul Van Leest, Walter Sevenants, Henri Vannoppen

Nadere informatie

Verslag Gemeentelijke Erfgoedcommissie 1 augustus 2018

Verslag Gemeentelijke Erfgoedcommissie 1 augustus 2018 Verslag Gemeentelijke Erfgoedcommissie 1 augustus 2018 Aanwezig: Dieter Hendrickx, Walter Sevenants, Danny Claes,, Henri Vanoppen, Paul Van Leest, Sofie Declercq en Chris Borgions. Verontschuldigd: schepen

Nadere informatie

Agenda Erfgoedcommissie 10 mei 2017

Agenda Erfgoedcommissie 10 mei 2017 Agenda Erfgoedcommissie 10 mei 2017 Aanwezig: Sally Scheerens, Walter Sevenants, Nele Beyens,, Paul Van Leest, Henri Vanoppen, Nele Beyens; Kristien Hermans, Danny Claes en Sofie Declercq. Verontschuldigd:

Nadere informatie

Verslag Erfgoedcommissie 7 februari 2018

Verslag Erfgoedcommissie 7 februari 2018 Verslag Erfgoedcommissie 7 februari 2018 Aanwezig: Sofie Declercq, schepen Bart Nevens, Walter Sevenants, Sally Scheerens, Henri Vannoppen, Paul van Leest, Nele Beyens, Danny Claes en Kristien Hermans

Nadere informatie

STEDELIJK REGLEMENT VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE VOOR HET RESTAUREREN VAN GEBOUWEN MET ERFGOEDWAARDE

STEDELIJK REGLEMENT VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE VOOR HET RESTAUREREN VAN GEBOUWEN MET ERFGOEDWAARDE stad brugge dienst ruimtelijke ordening STEDELIJK REGLEMENT VOOR HET VERLENEN VAN SUBSIDIE VOOR HET RESTAUREREN VAN GEBOUWEN MET ERFGOEDWAARDE Herziening Vastgesteld door de Gemeenteraad in zitting van

Nadere informatie

Agenda Erfgoedcommissie 11 januari 2017

Agenda Erfgoedcommissie 11 januari 2017 Agenda Erfgoedcommissie 11 januari 2017 Aanwezig: Sally Scheerens, schepen Bart Nevens, Walter Sevenants, Nele Beyens, Chris Borgions, Paul Van Leest en Johan Grootaers, Henri Vanoppen, Verontschuldigd:

Nadere informatie

Vlaams beleid omtrent het beheer van funerair erfgoed

Vlaams beleid omtrent het beheer van funerair erfgoed Vlaams beleid omtrent het beheer van funerair erfgoed Inhoud - Geïnventariseerd of beschermd? - Statuten erfgoed - Toelatingen - Beheersplan? - Onderzoekspremie - Erfgoedpremie Neerijse Geïnventariseerd

Nadere informatie

Voorstelling Memorandum

Voorstelling Memorandum Voorstelling Memorandum 2013-2019 Gemeentelijke Erfgoedcommissie Kortenberg (GecK!) Kortenberg 10-01-2013 Erfgoed is een (niet-hernieuwbare) grondstof een inspiratiebron een informatiebron => erfgoed creëert

Nadere informatie

1. KORTENBERG ALS VERZAMELING VAN STERKE KERNEN

1. KORTENBERG ALS VERZAMELING VAN STERKE KERNEN 1. KORTENBERG ALS VERZAMELING VAN STERKE KERNEN Kortenberg bestaat uit verschillende kernen, de 5 deelgemeentes; Meerbeek, Everberg, Kwerps, Erps en Kortenberg. De deelkernen worden omkaderd door de nog

Nadere informatie

SARO. Advies van 27 januari 2010 over het besluit onroerend erfgoedtoets en het besluit dossier stedenbouwkundige vergunning

SARO. Advies van 27 januari 2010 over het besluit onroerend erfgoedtoets en het besluit dossier stedenbouwkundige vergunning SARO Strategische Adviesraad Ruimtelijke ordening Onroerend erfgoed Advies van 27 januari 2010 over het besluit onroerend erfgoedtoets en het besluit dossier stedenbouwkundige vergunning SARO Koning Albert

Nadere informatie

12-11-2014. Onroerenderfgoeddecreet. 13 november 2014 Vastgoedforum Onroerend Erfgoed. Inleiding

12-11-2014. Onroerenderfgoeddecreet. 13 november 2014 Vastgoedforum Onroerend Erfgoed. Inleiding Onroerenderfgoeddecreet 13 november 2014 Vastgoedforum Onroerend Erfgoed Inleiding 1 Onroerend erfgoed 3 Onroerenderfgoedzorg in partnerschap Regeerakkoord : samenwerking tussen overheidsdiensten wordt

Nadere informatie

ADVIEZEN OP HET VERZOEK TOT RAADPLEGING RUP KLEIN SCHRIEKEN HEIST-OP-DEN-BERG

ADVIEZEN OP HET VERZOEK TOT RAADPLEGING RUP KLEIN SCHRIEKEN HEIST-OP-DEN-BERG ADVIEZEN OP HET VERZOEK TOT RAADPLEGING RUP KLEIN SCHRIEKEN HEIST-OP-DEN-BERG 1 Aangeschreven adviesinstanties Het verzoek tot Raadpleging voor het RUP Klein Schrieken te Heist-op-den-Berg in het kader

Nadere informatie

ERFGOED IN MIJN STRAAT

ERFGOED IN MIJN STRAAT Onroerend Erfgoed Phoenixgebouw Koning Albert II-laan 19, bus 5 1210 Brussel Tel. +32 (0)2 553 16 50 http://www.onroerenderfgoed.be http://inventaris.vioe.be Vlaamse overheid Onroerend Erfgoed ID 1581

Nadere informatie

POSITIEF PLANOLOGISCH ATTEST

POSITIEF PLANOLOGISCH ATTEST Bijlage III Model III POSITIEF PLANOLOGISCH ATTEST Het college van burgemeester en schepenen heeft de aanvraag, ingediend door Verhoogen Geert, b.v.b.a. Verhoogen Geert, met als adres Rechtestraat 38,

Nadere informatie

Informatiemoment PRUP Zonevreemd Jeugdverblijf De Horizon (Bredene) Infomoment 6 september 2018

Informatiemoment PRUP Zonevreemd Jeugdverblijf De Horizon (Bredene) Infomoment 6 september 2018 Informatiemoment PRUP Zonevreemd Jeugdverblijf De Horizon (Bredene) Infomoment 6 september 2018 Algemeen - Tijdens de periode van publieke inspraak van 12 maart 2018 tot en met 12 mei 2018 zijn er verschillende

Nadere informatie

Aanvullende nota milieuscreening PRUP 'Reconversie verblijfsrecreatie Stekene fase 1'

Aanvullende nota milieuscreening PRUP 'Reconversie verblijfsrecreatie Stekene fase 1' directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning Aanvullende nota milieuscreening PRUP 'Reconversie verblijfsrecreatie Stekene fase 1' 1. Inleiding Deze nota behandelt de adviezen die zijn binnengekomen in

Nadere informatie

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed provincie Limburg VAREND ERFGOED IN VLAADEREN. onroerenderfgoed.be

Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed provincie Limburg VAREND ERFGOED IN VLAADEREN. onroerenderfgoed.be Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed provincie Limburg VAREND ERFGOED IN VLAADEREN onroerenderfgoed.be onroerenderfgoed.be De Vlaamse overheid stelt de inventaris van het bouwkundig erfgoed in de

Nadere informatie

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder

Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Restauratie voor monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder Het monument de Kleine Sikkel in de Nederpolder is volledig uitgeleefd en toe aan een dringende totaalrenovatie. Met respect voor de historische

Nadere informatie

bladnummer 3 Advies van de gecoro

bladnummer 3 Advies van de gecoro bladnummer 3 Advies van de gecoro I Voorschriften inzake rulmtelllke ordening Gewestplan RUP GGR-K101 Kerkhof en omgeving deel 1, goedgekeurd op 25-08-2005 Bestemming(en): Tuinen, Landbouwgebied, Halfopen

Nadere informatie

De slag om Olen. Ruimtelijke ordening in een landelijke gemeente. Inne Pijpers, GSA Gerard Vervisch, Gecoro Herne, 22 september 2016

De slag om Olen. Ruimtelijke ordening in een landelijke gemeente. Inne Pijpers, GSA Gerard Vervisch, Gecoro Herne, 22 september 2016 De slag om Olen Ruimtelijke ordening in een landelijke gemeente Inne Pijpers, GSA Gerard Vervisch, Gecoro Herne, 22 september 2016 0. Inhoud 1. Context 2. Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan als

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN MAATREGELEN

PROGRAMMA VAN MAATREGELEN PROGRAMMA VAN MAATREGELEN BIJ ARCHEBO-RAPPORT 2016K460 PROGRAMMA VAN MAATREGELEN LEUVEN - COSSMO J. CLAESEN, B. VAN GENECHTEN, N. PIL, G. VERBEELEN & E. DIRIX JANUARI 2017 PROJECTCODE BUREAUONDERZOEK 2016K460

Nadere informatie

Infomoment eigenaars inventarispanden

Infomoment eigenaars inventarispanden Infomoment eigenaars inventarispanden Maandag 11 februari 2019 Gemeentehuis Nijlen Maandag 18 februari 2019 CC Zwaneberg Heist-op-den-Berg Donderdag 21 februari 2019 Basisschool De Stap Berlaar Welkom

Nadere informatie

Verslag: Informatievergadering RUP Centrum 5 Noord Datum: 3/5/2017 Locatie: St.-Jorisheem. Aanwezig:

Verslag: Informatievergadering RUP Centrum 5 Noord Datum: 3/5/2017 Locatie: St.-Jorisheem. Aanwezig: Verslag: Informatievergadering RUP Centrum 5 Noord Datum: 3/5/2017 Locatie: St.-Jorisheem Aanwezig: Marc Penxten, burgemeester André Vanhex, schepen ruimtelijke ordening Barbara Ceuleers, dienst communicatie

Nadere informatie

HET GOUDEN PAND 2010

HET GOUDEN PAND 2010 HET GOUDEN PAND 2010 Oostende, 1 juni 2010 Beste Oostendenaar, Geachte eigenaar van een waardevol pand, Op 12 september organiseert vzw Dement Oostende voor de vierde keer de uitreiking van Het Gouden

Nadere informatie

PROVINCIE ANTWERPEN STAD HERENTALS GEMEENTE GROBBENDONK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN HAZENPAD VERZOEK TOT RAADPLEGING BIJLAGE BUNDELING ADVIEZEN

PROVINCIE ANTWERPEN STAD HERENTALS GEMEENTE GROBBENDONK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN HAZENPAD VERZOEK TOT RAADPLEGING BIJLAGE BUNDELING ADVIEZEN PROVINCIE ANTWERPEN STAD HERENTALS GEMEENTE GROBBENDONK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN HAZENPAD VERZOEK TOT RAADPLEGING BIJLAGE BUNDELING ADVIEZEN bvba Advies Ruimtelijke Kwaliteit (bvba ARK) Augustijnenlaan

Nadere informatie

Het Onroerenderfgoeddecreet: instanties en actoren, inventarisatie en bescherming Anne Mie Draye...1

Het Onroerenderfgoeddecreet: instanties en actoren, inventarisatie en bescherming Anne Mie Draye...1 Ten geleide...v Het Onroerenderfgoeddecreet: instanties en actoren, inventarisatie en bescherming Anne Mie Draye...1 I. Algemene inleiding...1 II. Instanties en actoren van het onroerend erfgoedbeleid...3

Nadere informatie

VTS project. Toelichting excursiereeks wonen in de 21 ste eeuw 17/10/2014

VTS project. Toelichting excursiereeks wonen in de 21 ste eeuw 17/10/2014 VTS project Toelichting excursiereeks wonen in de 21 ste eeuw 17/10/2014 Inhoud presentatie Masterplan / RUP - Bouwhistorisch onderzoek en bescherming - Toelichting Masterplan Verdeling partners Publieke

Nadere informatie

OW0301 Site Capellegoed, Ledegem (Rollegem-Kapelle)

OW0301 Site Capellegoed, Ledegem (Rollegem-Kapelle) OW0301 Site Capellegoed, Ledegem (Rollegem-Kapelle) Figuur 1: orthofoto het Capellegoed en omgeving Figuur 2: foto s van het Capellegoed en omgeving Figuur 3 : site Capellegoed in het voorontwerp RUP

Nadere informatie

Motivering bij de bouwaanvraag in aanvulling op aanvraagdocument MOTIVERING. TIJDELIJKE HUISVESTING te Koning Albertlaan Sint-Agatha-Berchem

Motivering bij de bouwaanvraag in aanvulling op aanvraagdocument MOTIVERING. TIJDELIJKE HUISVESTING te Koning Albertlaan Sint-Agatha-Berchem MOTIVERING TIJDELIJKE HUISVESTING te Koning Albertlaan 213 1082 Sint-Agatha-Berchem tijdens de verbouwing van de UNESCO-basisschool te Koekelberg GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Tijdelijke huisvesting

Nadere informatie

Kaderdecreet Onroerend Erfgoed: enkele aandachtspunten voor lokale besturen

Kaderdecreet Onroerend Erfgoed: enkele aandachtspunten voor lokale besturen Vereniging van Vlaamse Streekontwikkelingsintercommunales Paviljoenstraat 9 1030 Brussel T 0032 2 211 56 40 F 0032 2 211 56 00 info@vlinter.be www.vlinter.be Kaderdecreet Onroerend Erfgoed: enkele aandachtspunten

Nadere informatie

ERFGOED IN MIJN STRAAT. Over de inventaris van het bouwkundig erfgoed

ERFGOED IN MIJN STRAAT. Over de inventaris van het bouwkundig erfgoed ERFGOED IN MIJN STRAAT Over de inventaris van het bouwkundig erfgoed http://inventaris.vioe.be ID 39170 VIOE, Kris Vandevorst 2 WAT IS DE INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED? Een online inventaris De

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving Archeologie. vanaf 01.06.2016

Nieuwe regelgeving Archeologie. vanaf 01.06.2016 vanaf 01.06.2016 versie 07.06.2016 Oude regelgeving: Archeololgiedecreet van 1993 + -besluit In het kader van de bijzondere procedure (VCRO) wordt archeologisch advies opgevraagd; het advies wordt als

Nadere informatie

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem

Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei Lovendegem Intergemeentelijke (samen)werking rond landschappelijk erfgoed vanuit regionale landschappen: een vergelijking 17 mei 2016 - Lovendegem Regionaal Landschap Meetjesland vzw Bestaande samenwerking (geen

Nadere informatie

Gemeente Wijnegem Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Park - gedeeltelijke herziening Stedenbouwkundige voorschriften Dossier WIJ111

Gemeente Wijnegem Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Park - gedeeltelijke herziening Stedenbouwkundige voorschriften Dossier WIJ111 Gemeente Wijnegem Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Park - gedeeltelijke herziening Stedenbouwkundige voorschriften Dossier WIJ111 Opdrachtgevend bestuur: Gemeentebestuur van Wijnegem Oktober 2007

Nadere informatie

Studiedag inventarisatie, beheer en herwaardering van plattelandskerkhoven in Vlaams-Brabant

Studiedag inventarisatie, beheer en herwaardering van plattelandskerkhoven in Vlaams-Brabant Studiedag inventarisatie, beheer en herwaardering van plattelandskerkhoven in Vlaams-Brabant Vrijdag 3 maart 2017 Jan Ruisbroec en Onze-Lieve-Vrouwkerk Ruisbroek, Sint-Pieters-Leeuw STUDIEDAG aanleiding

Nadere informatie

Toegewijde zorg voor het religieus erfgoed in Vlaanderen Koen Anciaux, schepen Financiën, Gebouwen, Eigendommen, Monumenten, Landbouw en

Toegewijde zorg voor het religieus erfgoed in Vlaanderen Koen Anciaux, schepen Financiën, Gebouwen, Eigendommen, Monumenten, Landbouw en Koen Anciaux, schepen Financiën, Gebouwen, Eigendommen, Monumenten, Landbouw en Dierenwelzijn Vlaanderen: - 300 gemeenten - ca. 1750 parochiekerken Dertien centrumsteden: - ca. 300 parochiekerken Elk dorp

Nadere informatie

Archeologie als risico?

Archeologie als risico? Archeologie als risico? Een eeuwenoude materie vanuit een nieuw perspectief Sam De Decker Agentschap Onroerend Erfgoed, Brugge Inhoud 1. Wat is archeologie ook weer? 2. Methoden en technieken 3. Een nieuwe

Nadere informatie

In kader van het onderzoek tot milieueffectrapportage werden op basis van een lijst aangeleverd door de dienst MER volgende instanties geraadpleegd:

In kader van het onderzoek tot milieueffectrapportage werden op basis van een lijst aangeleverd door de dienst MER volgende instanties geraadpleegd: N o t a b e t r e f f e n d e d e b e h a n d e l i n g v a n d e a d v i e z e n i n k a d e r v a n h e t o n d e r z o e k t o t m i l i e u e f f e c t r a p p o r t a g e v a n h e t R U P O p s p

Nadere informatie

A D V I S E U R S R U I M T E L I J K E K W A L I T E I T VERSLAG MANDAATCOMMISSIE HULST. Datum 22 mei 2019

A D V I S E U R S R U I M T E L I J K E K W A L I T E I T VERSLAG MANDAATCOMMISSIE HULST. Datum 22 mei 2019 Plaats Hulst Datum 22 mei 2019 Afspraken: 1. 14.00 uur, architect Kareldoormanstraat 29, 31, 33 en 35 te Kloosterzande (zie agendapunt 2.1) Het bouwen van een twee 2-onder-1 dakwoningen Welstandsadvies

Nadere informatie

Verslag raadscommissie Openbare Werken: 5 november 2014

Verslag raadscommissie Openbare Werken: 5 november 2014 Verslag raadscommissie Openbare Werken: 5 november 2014 Openbare zitting: Aanwezige leden: Erwin Cleopater (voorzitter), Myriam Van Tricht, René De Becker, Julia De Coster, Tom Jespers, Melody Debaetselier

Nadere informatie

Landschap en ruimtelijke ontwikkeling

Landschap en ruimtelijke ontwikkeling WINVORM 19 mei 2015 MAARTEN HOREMANS ruimtelijk planner stedenbouwkundig ambtenaar Landschap en ruimtelijke ontwikkeling een noodzakelijk duo voor een kernversterkend beleid Situering Situering Situering

Nadere informatie

23016_D_0157_H_011_00

23016_D_0157_H_011_00 IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER Naam: Gemeentebestuur Dilbeek Beroep: Gemeentebestuur Adres: Gemeenteplein 1 1700 Dilbeek Datum van aanvraag: 23 februari 2017 IDENTIFICATIE VAN HET PERCEEL Gemeente: DILBEEK

Nadere informatie

In kader van het onderzoek tot milieueffectrapportage werden op basis van een lijst aangeleverd door de dienst MER volgende instanties geraadpleegd:

In kader van het onderzoek tot milieueffectrapportage werden op basis van een lijst aangeleverd door de dienst MER volgende instanties geraadpleegd: N o t a b e t r e f f e n d e d e b e h a n d e l i n g v a n d e a d v i e z e n i n k a d e r v a n h e t o n d e r z o e k t o t m i l i e u e f f e c t r a p p o r t a g e v a n h e t R U P Z o n e

Nadere informatie

Het archeologisch onderzoek van de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën te Vreren (Tongeren)

Het archeologisch onderzoek van de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën te Vreren (Tongeren) Het archeologisch onderzoek van de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën te Vreren (Tongeren) Opdrachtgever: Kerkfabriek Sint-Medarus December 2008 - januari 2009 Caroline Vandegehuchte (bouwhistorica)

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 7 oktober 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 7 oktober 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 7 oktober 2016 Besluit B-punt GOEDGEKEURD Stadsontwikkeling / Vergunningen Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

Werken aan een beschermd gebouw

Werken aan een beschermd gebouw Algemeen principe : Voor alle werken die het architecturale aspect van een goed wijzigen, dient een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning ingediend te worden. De procedure verschilt naargelang

Nadere informatie

23016_D_0145_X_003_00

23016_D_0145_X_003_00 IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER Naam: Dirk Van Den Haute Beroep: Notaris Adres: Gustaaf Vandersteenstraat 10 1750 Sint-Kwintens-Lennik Datum van aanvraag: 31/08/2017 IDENTIFICATIE VAN HET PERCEEL Gemeente:

Nadere informatie

GEMEENTELIJK RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN ASSENEDE. ONTWERP GRS Bindend deel

GEMEENTELIJK RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN ASSENEDE. ONTWERP GRS Bindend deel GEMEENTELIJK RUIMTELIJK STRUCTUURPLAN ASSENEDE ONTWERP GRS Bindend deel Identificatienummer : 104792414/kja Datum Status/beschrijving revisie Paraaf 21.05.2007 Voorontwerp GRS 2007 jpa 20.03.2008 Ontwerp

Nadere informatie

Onroerend Erfgoed. Voorstelling van het agentschap en haar CWI op ontmoetingsdag VCWI 2016

Onroerend Erfgoed. Voorstelling van het agentschap en haar CWI op ontmoetingsdag VCWI 2016 Onroerend Erfgoed Voorstelling van het agentschap en haar CWI op ontmoetingsdag VCWI 2016 IVA Onroerend Erfgoed beleidsondersteunend en uitvoerend agentschap wetenschappelijke instelling erkend archeoloog

Nadere informatie

Verslag van de werkzaamheden van de Erfgoedcommissie van de Gemeente Epe in het jaar 2016.

Verslag van de werkzaamheden van de Erfgoedcommissie van de Gemeente Epe in het jaar 2016. Verslag van de werkzaamheden van de Erfgoedcommissie van de Gemeente Epe in het jaar 2016. Voorwoord Het jaar 2016 was voor de commissie een intensief jaar. Zo vroeg de nieuwe lijst van gemeentelijke monumenten

Nadere informatie

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Inleiding Aanpak problematiek van de weekendverblijven Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Verdere stappen Vragen? 6 mei 2009 dienst ruimtelijke planning - PRUP Leugenboombos 1

Nadere informatie

RUP Erfgoedlandschap Abdij van Westmalle. Infomarkt 14 februari 2012

RUP Erfgoedlandschap Abdij van Westmalle. Infomarkt 14 februari 2012 RUP Erfgoedlandschap Abdij van Westmalle Infomarkt 14 februari 2012 Doel van het plan uitvoeren Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen uitvoeren Landschapsdecreet vastleggen landbouw-, natuuren bosgebieden

Nadere informatie

INFOAVOND BEWONERS 30.11.2009

INFOAVOND BEWONERS 30.11.2009 INFOAVOND BEWONERS 30.11.2009 VERLOOP VAN DE AVOND Welkom Masterplan LO 2020 algemeen Deelstudie Nieuw-Sledderlo Stand van zaken Pauze Vragen VERLOOP VAN DE AVOND Welkom Masterplan LO 2020 algemeen Deelstudie

Nadere informatie

Bijlage 8.1. Perimeter van gebied waarvoor beheersplan wordt opgemaakt

Bijlage 8.1. Perimeter van gebied waarvoor beheersplan wordt opgemaakt Bijlage 8.1. Perimeter van gebied waarvoor beheersplan wordt opgemaakt Bijlage 8.2. Lijst van premiegerechtigde werken Het Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014 stelt in art.11.2.1: Binnen de perken

Nadere informatie

NOTULEN ADVIESRAAD DORPSBEELD LOVENDEGEM. Datum: 9 april 2014 Plaats: trouwzaal, Kerkstraat 45 te Lovendegem Begin: 20:05 uur Einde: 20:50 uur

NOTULEN ADVIESRAAD DORPSBEELD LOVENDEGEM. Datum: 9 april 2014 Plaats: trouwzaal, Kerkstraat 45 te Lovendegem Begin: 20:05 uur Einde: 20:50 uur NOTULEN ADVIESRAAD DORPSBEELD LOVENDEGEM Datum: 9 april 2014 Plaats: trouwzaal, Kerkstraat 45 te Lovendegem Begin: 20:05 uur Einde: 20:50 uur Aanwezig: Koen De Rycke Katrien Van Der Heyden Henk Dierickx

Nadere informatie

Voorontwerp bestemmingsplan Steeg 3 te Norg. Verslag overleg en inspraak *A15.01941* 15 maart 2014 A15.01941

Voorontwerp bestemmingsplan Steeg 3 te Norg. Verslag overleg en inspraak *A15.01941* 15 maart 2014 A15.01941 Voorontwerp bestemmingsplan Steeg 3 te Norg Verslag overleg en inspraak 15 maart 2014 A15.01941 *A15.01941* Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. AANLEIDING NOTA... 3 Hoofdstuk 2. REACTIES ALS BEDOELD IN ARTIKEL

Nadere informatie

antwoord op de uitgebrachte adviezen van de screeningsnota

antwoord op de uitgebrachte adviezen van de screeningsnota antwoord op de uitgebrachte adviezen van de screeningsnota RUP Koeisteerthofdreef stad Mortsel februari 2010 NOTA Inhoud 1. Inleiding... - 3-2. Advies provincie Antwerpen... - 3-3. Advies Agentschap R-O

Nadere informatie

de ontwikkeling van de nieuwe duurzame stadswijk aan Gent Sint Pieters

de ontwikkeling van de nieuwe duurzame stadswijk aan Gent Sint Pieters de ontwikkeling van de nieuwe duurzame stadswijk aan Gent Sint Pieters Reginald Claeys Departementshoofd Departement Ruimtelijke Planning, Mobiliteit en Openbaar Domein Stad Gent Aanleiding De projectontwikkeling

Nadere informatie

NOTA ZIENSWIJZE(N) BESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST

NOTA ZIENSWIJZE(N) BESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST NOTA ZIENSWIJZE(N) BESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST REACTIENOTA ZIENSWIJZE(N) ONTWERPBESTEMMINGSPLAN HAREN DORP WEST 1. INLEIDING 2. SAMENVATTING ZIENSWIJZEN + REACTIE 3. VOORSTEL 4. AMBTSHALVE WIJZIGINGEN

Nadere informatie

FORMULIER PREADVIES/ VOORBESPREKING

FORMULIER PREADVIES/ VOORBESPREKING FORMULIER PREADVIES/ VOORBESPREKING 1. Gegevens van de aanvrager Voorna(a)m(en) Achterna(a)m(en) Organisatie Adres Tel/GSM E-mail 2. Gegevens van het project Adres Kadastrale ligging (indien gekend) Algemene,

Nadere informatie

Boxtel ontleent van oudsher een specifieke rol aan zijn ligging. Op een kruispunt van wegen tussen drie steden, op een verhoogde

Boxtel ontleent van oudsher een specifieke rol aan zijn ligging. Op een kruispunt van wegen tussen drie steden, op een verhoogde Boxtel ontleent van oudsher een specifieke rol aan zijn ligging. Op een kruispunt van wegen tussen drie steden, op een verhoogde plek langs de Dommel, is Boxtel ontstaan. De eerste vermelding van Boxtel

Nadere informatie

Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 13/12/2016

Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 13/12/2016 STADSBESTUUR 8370 BLANKENBERGE AANVRAAG GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN VOOR EEN EENGEZINSWONING Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 13/12/2016 TREEDT IN WERKING VANAF 01/01/2017 Belangrijk

Nadere informatie

Gemeente Oud-Heverlee Reigersstraat ZN 5e afdeling - Sectie A Nummer 243G/deel & 237L/deel

Gemeente Oud-Heverlee Reigersstraat ZN 5e afdeling - Sectie A Nummer 243G/deel & 237L/deel VERKAVELINGSAANVRAAG: Gemeente Oud-Heverlee Reigersstraat ZN 5e afdeling - Sectie A Nummer 243G/deel & 237L/deel Het voorstel voorziet in het bouwen van 4 ééngezinswoningen, bestemd voor halfopen bebouwing

Nadere informatie

Kioskplein en directeursvilla met park BERINGEN

Kioskplein en directeursvilla met park BERINGEN Kioskplein en directeursvilla met park BERINGEN Beheersplan: wat? Waarom? Hoe? BERINGEN, 2 juli 2018 Inhoud Agentschap Onroerend Erfgoed Bescherming van het Kioskplein OE-decreet en besluit in Wat is een

Nadere informatie

OPENBAAR ONDERZOEK. 01/06/2017 tot en met 30/07/2017 VASTSTELLING VAN DE INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED VAN DE PROVINCIE LIMBURG

OPENBAAR ONDERZOEK. 01/06/2017 tot en met 30/07/2017 VASTSTELLING VAN DE INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED VAN DE PROVINCIE LIMBURG OPENBAAR ONDERZOEK 01/06/2017 tot en met 30/07/2017 VASTSTELLING VAN DE INVENTARIS VAN HET BOUWKUNDIG ERFGOED VAN DE PROVINCIE LIMBURG Het agentschap Onroerend Erfgoed organiseert een openbaar onderzoek

Nadere informatie

nr. 33 van TINNE ROMBOUTS datum: 12 oktober 2016 aan GEERT BOURGEOIS Stedenbouwkundige vergunningsaanvragen - Archeologienota's

nr. 33 van TINNE ROMBOUTS datum: 12 oktober 2016 aan GEERT BOURGEOIS Stedenbouwkundige vergunningsaanvragen - Archeologienota's SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 33 van TINNE ROMBOUTS datum: 12 oktober 2016 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Stedenbouwkundige

Nadere informatie

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986).

U vindt hierbij een uittreksel uit het plannenregister en uit het vergunningenregister (vanaf 1986). Aan IFAC SERVICE BVBA Brusselsesteenweg 58 3080 Tervuren Dienst Dienst Ruimtelijke Ordening Datum 10 mei 2016 Uw kenmerk Mail dd 19/04/2016 Tel. 02/717.88.95 Ons kenmerk RO/RO/KJ/16. SU2016/0313 Fax 02/717.88.93

Nadere informatie

RUP Budingen Dorp Zoutleeuw. Aanzet tot stedenbouwkundige voorschriften en verordenend grafisch plan

RUP Budingen Dorp Zoutleeuw. Aanzet tot stedenbouwkundige voorschriften en verordenend grafisch plan RUP Budingen Dorp Zoutleeuw Aanzet tot stedenbouwkundige voorschriften en verordenend grafisch plan 1 bijsturing referentieontwerp na overleg 2 juli 2009 2 Opbouw RUP 1 toelichtingsnota 2 deelrup s - herbestemming

Nadere informatie

VERWERKING ADVIEZEN VERZOEK TOT RAADPLEGING

VERWERKING ADVIEZEN VERZOEK TOT RAADPLEGING GEMEENTE HEIST-OP-DEN-BERG RUP KERN WIEKEVORST VERWERKING ADVIEZEN VERZOEK TOT RAADPLEGING Dossiernr. SCRPL17072 Adviesinstanties en uitgebrachte adviezen Het verzoek tot Raadpleging voor het RUP Kern

Nadere informatie

voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Brouwerij Lindemans te Sint-Pieters-Leeuw

voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Brouwerij Lindemans te Sint-Pieters-Leeuw voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Historisch gegroeid bedrijf Brouwerij Lindemans te Sint-Pieters-Leeuw Verslag plenaire vergadering 29 juni 2015 Ruimte Vlaanderen Afdeling Gebieden

Nadere informatie

Lokale overheid als regisseur. Winvorm 20 maart 2018 Cindy Deprez - omgevingsambtenaar

Lokale overheid als regisseur. Winvorm 20 maart 2018 Cindy Deprez - omgevingsambtenaar Lokale overheid als regisseur Winvorm 20 maart 2018 Cindy Deprez - omgevingsambtenaar Stadsvernieuwing centrum Lelijkste Marktplein van Vlaanderen Planverleden Marktplein Beschermd gesloopt schepenhuis

Nadere informatie

Agenda Erfgoedcommissie 8 maart 2017

Agenda Erfgoedcommissie 8 maart 2017 Agenda Erfgoedcommissie 8 maart 2017 Aanwezig: : Kristien Hermans, Sally Scheerens, schepen Bart Nevens, Walter Sevenants, Nele Beyens, Sofie Declercq Paul Van Leest en Johan Bonnast, Danny Claes, Chris

Nadere informatie

DE RAAD: Gelet op de bouwverordening betreffende de parkeerplaatsen, goedgekeurd in de vergadering van de gemeenteraad dd 16 maart 1993;

DE RAAD: Gelet op de bouwverordening betreffende de parkeerplaatsen, goedgekeurd in de vergadering van de gemeenteraad dd 16 maart 1993; DE RAAD: Gelet op de bouwverordening betreffende de parkeerplaatsen, goedgekeurd in de vergadering van de gemeenteraad dd 16 maart 1993; Overwegende dat een aantal artikels aanleiding geven tot interpretatie.

Nadere informatie

meldings- en vergunningsplicht

meldings- en vergunningsplicht meldings- en vergunningsplicht gemeentelijke stedenbouwkundige verordening de panne juni 2014 definitief ontwerp 2 Verwijderd: maart Inhoud Doel van deze verordening... - 3 - Leeswijzer... - 4 - DEEL I

Nadere informatie

Stedenbouwkundige inlichtingen

Stedenbouwkundige inlichtingen Hoe een stedenbouwkundige vergunning aanvragen Samenstellen van een proefaanvraag U hoeft niet steeds een volledig uitgewerkt plan op te stellen om na te gaan of de werken die u in uw hoofd hebt een kans

Nadere informatie

Adviescommissie Omgevings Kwaliteit

Adviescommissie Omgevings Kwaliteit Adviescommissie Omgevings Kwaliteit Datum: 5 juli 2018 Aanwezig: Jean-Paul Kerstens, Joyce van Sprundel, Iris Thewessen, Jan Dröge, Herman de Kovel, Paul Achterberg, Verslag: Art Nieuwpoort Margriet Panman

Nadere informatie

Ontwerp RUP s Tiensesteenweg stad en voorstad, park, grootschalige kleinhandel. 4 oktober 2013

Ontwerp RUP s Tiensesteenweg stad en voorstad, park, grootschalige kleinhandel. 4 oktober 2013 Ontwerp RUP s Tiensesteenweg stad en voorstad, park, grootschalige kleinhandel 4 oktober 2013 0. Inleiding INLEIDING SCHEPEN DIRK VANSINA schepen van burgerzaken, monumentenzorg, jeugd, toerisme en feestelijkheden

Nadere informatie

MONUMENTENZORG TYPE 1 : STRAATGEVELS

MONUMENTENZORG TYPE 1 : STRAATGEVELS Stadsbestuur Sint-Niklaas Dienst cultuur MONUMENTENZORG Aanvraag tot het bekomen van een stedelijke subsidie voor onderhoudswerken aan waardevolle, niet-beschermde gebouwen (aan te vragen voor aanvang

Nadere informatie

AANVRAAG TOT HET BEKOMEN VAN DE GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN. Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 18/11/2014

AANVRAAG TOT HET BEKOMEN VAN DE GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN. Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 18/11/2014 BADSTAD 8370 BLANKENBERGE AANVRAAG TOT HET BEKOMEN VAN DE GEMEENTELIJKE TOELAGE DUURZAAM SANEREN Aanvraagformulier GEMEENTERAADSBESLISSING DD. 18/11/2014 TREEDT IN WERKING VANAF 01/01/2015 Belangrijk :

Nadere informatie

MONUMENTENZORG AANVRAAG

MONUMENTENZORG AANVRAAG MONUMENTENZORG Stedelijke subsidie voor onderhoudswerken aan waardevolle gebouwen en gevels AANVRAAG (aan te vragen voor aanvang van de werken) Type 1: waardevolle straatgevel Onderstaand formulier dient

Nadere informatie

Complexe projecten en onroerend erfgoed

Complexe projecten en onroerend erfgoed Complexe projecten en onroerend erfgoed Opbouw Onroerenderfgoedregelgeving Basisbeginselen Instrument - bescherming Instrument - adviesverlening Complexe projecten 1 Onroerenderfgoedregelgeving decreet

Nadere informatie

Gemeenteraad van 21 november 2017 Toelichting bij de agenda

Gemeenteraad van 21 november 2017 Toelichting bij de agenda Gemeenteraad van 21 november 2017 Toelichting bij de agenda OPENBARE VERGADERING 1. Secretariaat / Interwaas - Buitengewone algemene vergadering op 29 november 2017 - Kennisname agenda Brief van 12 oktober

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening en multifunctionele landbouw in Vlaanderen: wat mag en wat mag niet? Verbreding en bouwvergunningen

Ruimtelijke ordening en multifunctionele landbouw in Vlaanderen: wat mag en wat mag niet? Verbreding en bouwvergunningen Ruimtelijke ordening en multifunctionele landbouw in Vlaanderen: wat mag en wat mag niet? Verbreding en bouwvergunningen Van alle markten thuis - Zemst 27 oktober 2016 Els Stevens Agenda 1. Rol Departement

Nadere informatie

Vastgoedinformatie IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER IDENTIFICATIE VAN HET ONROEREND GOED 1/6. Telefoon

Vastgoedinformatie IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER IDENTIFICATIE VAN HET ONROEREND GOED 1/6. Telefoon Vastgoedinformatie IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER Aanvrager Massaert Uw Referentie chatho Contactpersoon Dienst Ruimtelijke Ordening Telefoon 02 255 47 10 Mail vastgoedinformatie@vilvoorde.be Onderwerp

Nadere informatie

Handreiking herbestemming cultureel erfgoed

Handreiking herbestemming cultureel erfgoed Handreiking herbestemming cultureel erfgoed Herbestemming en hergebruik staan in het centrum van de belangstelling. Meer en meer gaat overheidsbeleid er vanuit dat we eerst het gebruik van bestaand gebied

Nadere informatie

Cohousing in Vlaanderen stedenbouwkundig Peter Vervoort

Cohousing in Vlaanderen stedenbouwkundig Peter Vervoort Cohousing in Vlaanderen stedenbouwkundig Peter Vervoort Leiegardens 2014, Your Estate Solution VERGUND overzicht Beoordelingsgronden stedenbouwkundige vergunning Waar vind ik info? Zekerheid over bouwmogelijkheden

Nadere informatie

23070_E_0141_V_000_00

23070_E_0141_V_000_00 IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER Naam: Carl Ockerman Beroep: Notaris Adres: Lloyd Georgelaan 11 1000 Brussel Datum van aanvraag: 25 september 2015 IDENTIFICATIE VAN HET PERCEEL Gemeente: DILBEEK Postnummer:

Nadere informatie

Gent kiest stadsbouwmeester en installeert kwaliteitskamer

Gent kiest stadsbouwmeester en installeert kwaliteitskamer Gent kiest stadsbouwmeester en installeert kwaliteitskamer Het Gentse college van burgemeester en schepenen keurde op 6 juli 2017 het resultaat van de selectieprocedure voor de stadsbouwmeester goed. Peter

Nadere informatie

MODEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER. Beroep: Datum van aanvraag:

MODEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER. Beroep: Datum van aanvraag: 1 MODEL INLICHTINGENFORMULIER VASTGOEDINFORMATIE Voorliggend formulier is slechts een model dat aangepast kan worden aan de specifieke wensen en noden van de gemeente vak in te vullen door de aanvrager

Nadere informatie

Startnota RUP Centrum. Infovergadering 11/09/2017

Startnota RUP Centrum. Infovergadering 11/09/2017 Startnota RUP Centrum Infovergadering 11/09/2017 Inhoud - Context - Planningsopties - Projectgebieden - Vragen Wat is een RUP? Ruimtelijk UitvoeringsPlan - Grafisch plan (zones) - Stedenbouwkundige voorschriften

Nadere informatie

Inventaris Onroerend (Bouwkundig) Erfgoed

Inventaris Onroerend (Bouwkundig) Erfgoed Inventaris Onroerend (Bouwkundig) Erfgoed I. Inleiding II. Vaststelling: algemeen III. Vaststelling: juridisch kader IV. Vaststelling: procedure V. Vaststelling: rechtsgevolgen VI. Methodologie voor de

Nadere informatie

Notaris Hans Van Overloop

Notaris Hans Van Overloop Nieuwe contactgegevens vanaf 10 maart 2010 Stedenbouwkundige vergunningen Loketadres op afspraak Postadres Grote Markt 1 2000 Antwerpen Tel 03 338 67 45 notaria@stad.antwerpen.be SW/V/SV Alle briefwisseling

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 16 november 2012

college van burgemeester en schepenen Zitting van 16 november 2012 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 16 november 2012 Besluit GOEDGEKEURD A-punten stadsontwikkeling / vergunningen Samenstelling De heer Patrick Janssens,

Nadere informatie

IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER IDENTIFICATIE VAN HET PERCEEL

IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER IDENTIFICATIE VAN HET PERCEEL IDENTIFICATIE VAN DE AANVRAGER Naam: Berquin Notarissen Beroep: Notaris Adres: Lloyd Georgelaan 11 1000 brussel Datum van aanvraag: 15/09/2017 IDENTIFICATIE VAN HET PERCEEL Gemeente: DILBEEK Postnummer:

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei

Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei Besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring en instelling van het landinrichtingsproject Moervaartvallei DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 28 maart 2014 betreffende de landinrichting, artikel

Nadere informatie

1. Kan de minister een stand van zaken geven over de uitvoering van het actieplan? Welke acties zijn nog niet afgerond?

1. Kan de minister een stand van zaken geven over de uitvoering van het actieplan? Welke acties zijn nog niet afgerond? VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN GEERT BOURGEOIS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, TOERISME EN VLAAMSE RAND Vraag

Nadere informatie