Zijn campagnes gericht op veilig gedrag en communicatie effectief binnen arbeidsveiligheid? Alerta en Sjaak in de praktijk.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zijn campagnes gericht op veilig gedrag en communicatie effectief binnen arbeidsveiligheid? Alerta en Sjaak in de praktijk."

Transcriptie

1 Zijn campagnes gericht op veilig gedrag en communicatie effectief binnen arbeidsveiligheid? Alerta en Sjaak in de praktijk. Voorletters: J.V.C. Roepnaam: Victor Achternaam: Zuidema Naam bedrijf / instituut 1: VeiligheidNL Gegevens auteur 2 Titulatuur: Drs. Voorletters: I. Roepnaam: Ingrid Achternaam: Vriend Naam bedrijf / instituut 1: VeiligheidNL De afgelopen jaren heeft VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid) diverse gedragscampagnes geïntroduceerd om arbeidsveiligheid op de werkvloer te versterken door een betere communicatie over veiligheid. Zijn deze campagnes effectief gebleken en worden de campagnes ook daadwerkelijk ingezet? De campagne Alerta is ontwikkeld voor diverse sectoren en voor de risico s werken op hoogte, machineveiligheid en heftruckveiligheid. De campagne Sjaak is ontwikkeld voor de bouw sector en met name gericht op het risico 'werken op hoogte'. Doel is om via gedragsverandering uiteindelijk de arbeidsveiligheid te verbeteren. VeiligheidNL heeft als voorbereiding in de diverse sectoren d.m.v. input uit doelgroeponderzoeken met werknemers, verantwoordelijken voor arbeidsveiligheid en branchevertegenwoordigers, pretesten en pilotinterventies de uiteindelijke campagnes ontwikkeld. Met behulp van implementatieonderzoek en effectevaluaties zijn de campagnes en daarbij geleverde ondersteuning aangepast. Vanuit de doelgroeponderzoeken werd duidelijk dat het qua kennisniveau wel goed zit. Men weet hoe men veilig moet werken, de regelgeving is bekend en wordt over het algemeen gevolgd, en vaak zijn de maatregelen ook voorradig. Maar door routine, tijdsdruk, gemakzucht en dat overkomt mij toch niet werkt men toch niet altijd veilig. Het probleem bleek zowel bij de werkgevers als werknemers te liggen op het vlak van, hoe maak ik 'Veilig werken' bespreekbaar en hoe spreek je elkaar aan. De beide campagnes zijn hierop gestoeld, met nog een extra component, namelijk het creëren van draagvlak bij de directie. Uit evaluaties van zowel de Alerta als Sjaak Interventies bleek dit een aandachtspunt. Inmiddels zijn 5000 bedrijven (juni 2012) aan de slag met de interventies. Uit de effectstudie van de Sjaak interventie is o.a. naar voren gekomen dat men vaker veiligheid met de opdrachtgever bespreekt, technische aanpassingen worden vaker gedaan ter bevordering van veiligheid en de

2 interventies helpen ondernemers en leidinggevenden om veilig werken op de kaart te zetten en bespreekbaar te maken. Ook bij de effectevaluatie van de Alerta campagne komt naar voren dat: het een nuttig hulpmiddel voor ondersteuning veiligheidsbeleid is. Men ziet na enkele maanden een verbetering in bewustwording en het Alerta-pakket maakt veilig gedrag effectief bespreekbaar. Opmerking: In het najaar van 2012 zal er ook binnen de Horeca, de landbouw en sectoroverstijgend voor jonge nieuwkomers een interventie worden opgestart. Deze nieuwe interventies incl. onderzoeken zouden ook meegenomen kunnen worden in de presentatie.

3 Invloedstactieken bij gedragsverandering! Hoe beïnvloedingsgedrag tijdens veranderprocessen een rol speelt Titulatuur: MWO CMC Voorletters: C. Roepnaam: Cecile Tussenvoegsels: van der Achternaam: Velde Naam bedrijf / instituut 1: NAAW Naam bedrijf / instituut 2: 2Score org ontw Iedereen bezit een of meerdere machtsbronnen. Hiermee krijgen adviseurs de mogelijkheid om invloed uit te oefenen. Het inzetten van macht, en van verschillende invloedstactieken zijn vormen van proactieve gedragingen. De manier waarop adviseurs de bronnen kunnen inzetten bepaalt het succes. De effecten daarvan zijn uitgebreid onderzocht. Tijdens het NVVK congres van 2013 gaan de bezoekers mee op reis naar gedrag en gedragsbeïnvloeding binnen arbeidsorganisaties. Vanuit het perspectief van opvattingen en ervaringen (mensbeeld), het inzetten van verschillende tactieken (macht en invloed) en het effect daarvan in verschillende bedrijfsculturen. Hoofdvraag: Op welke wijze speelt beïnvloedingsgedrag een rol tijdens veranderprocessen? Deelvragen: Wat is macht? Welke vormen van macht bestaan er? Hoe spelen machtsbronnen een rol bij invloedsuitoefening? Wat zijn de invloedstactieken? Wat is de effectiviteit van de verschillende invloedstactieken? Op welke wijze kan de arbodeskundige tactieken inzetten tijdens veranderprocessen? Methoden en technieken Er bestaan over het algemeen geen simpele verklaringen en ook geen simpele oplossingen voor complexe vraagstukken. Uit verschillende studies over gedrag blijkt dat het afhangt van de specifieke context. De deelvragen geven ruimte voor algemeen literatuur onderzoek. Hoewel de vraagstelling in context van de arboprofessional in relatie tot veiligheidscultuur wellicht interessant zou zijn, is er geen veldonderzoek uitgevoerd. Om antwoord te kunnen geven op de deelvragen is gebruik gemaakt van een artikel van J.J. Boonstra dat is gebaseerd op een onderzoek met behulp van een vragenlijst Invloedstactieken in veranderprocessen, een bewerking van de Influence Behavior Qeustionnnaire van Yukl. Ter afsluiting van het artikel wil ik een kanttekening plaatsen bij het gebruik van de veiligheidscultuurladder. Het betreft hier een complex model. Niet in de laatste plaats door woorden als vertrouwen, informatie, proactief en cultuur. Elk woord is op zichzelf een studie waard. Zo heb ik eerder een artikel geschreven over vertrouwen. En hoe vertrouwen een rol speelt in het adviesproces. Adviseren is immers invloed uitoefenen zonder formele macht. Dat maakt een studie naar het effect van invloedstactieken wezenlijk voor het vak.

4 Ontwikkeling van veiligheidsgedrag: een copernicaanse omwenteling Een veranderaanpak die wél werkt! Titulatuur: Ir. Voorletters: W.J. Roepnaam: Willy Achternaam: Wastyn Naam bedrijf / instituut 1: Samurai@Work Ontwikkelen, veranderen, verbeteren: of het nu om een individu gaat, een groep van mensen of de organisatorische context, het is en blijft een werk van lange adem. Hoe uit het niets een bepaald (veiligheids)gedrag veranderen of een bestaand gedrag opfrissen? Het is een open deur intrappen: interne en externe omstandigheden dwingen organisaties om zich voortdurend te ontwikkelen en aan te passen. En ja, er zijn twee manieren om als organisatie een leerproces in te gaan. In het eerste geval richt u zich enkel op het verbeteren van bestaande zaken. In het tweede geval verlegt u op innoverende wijze de grenzen van uw eigen competenties. Samurai@Work heeft een aantal wetenschappelijk onderbouwde inzichten samengebracht in een structureel gedragsontwikkelingsmodel. Dit concept maakt op visueel inzichtelijke wijze duidelijk hoe en in welke volgorde organisaties bij voorkeur omgaan met de gedragsontwikkeling van hun medewerkers. Gezien we de schematische voorstelling niet kunnen bijvoegen geven wij hierbij de tekst. STRUCTURELE GEDRAGSONTWIKKELING DIRECTIEKAMER: Identificatie cruciaal gedrag. Gewenst gedrag wordt geïdentificeerd en omschreven in concrete, waarneembare termen. (Breingebied: ANALYTISCH) BEDRIJFSOMGEVING: Sensibilisatie & Motivatie Medewerkers zijn bewust van noodzaak tot gedragsverandering en bereid om eraan mee te werken. (Breingebied: EMOTIONEEL) LESLOKAAL: Kennis & Inzicht Medewerkers weten welk gedrag wordt verwacht en begrijpen hoe ze dit gedrag kunnen ontwikkelen. (Breingebied: COGNITIEF) OEFENOMGEVING: Cognitieve vaardigheden Medewerkers zijn in staat om theoretische situaties op te lossen en fictieve cases tot een goed einde te brengen. (Breingebied: MOTORISCH) WERKVLOER: Motorische vaardigheden Medewerkers zijn in staat om alle componenten van het gewenste gedrag (bewust) uit te voeren. (Breingebied: MOTORISCH) ORGANISATORISCHE OMKADERING: Operationele gedragsontwikkeling. Medewerkers passen het gewenste gedrag (bewust) toe op de werkvloer. De gedragsontwikkeling van mens & organisatie doorloopt een aantal fasen die in een verschillende omgeving plaatsvinden. Van directiekamer tot op de werkvloer. Het staat buiten kijf dat bestaande cognitieve trainingsmethoden nodig zijn om het noodzakelijke theoretische kennisniveau van medewerkers te verzekeren. Daarmee is niet verzekerd dat ze ook competent veiligheidsgedrag vertonen in kritische of routinematige situaties.

5 Wij hebben tijdens onze loopbaan nog geen één trainee gezien die zich na één dag opleiding een geheel nieuw gedrag ging aanmeten. Om dat te bereiken, zal de transfer naar de werkvloer moeten worden gemaakt met de verankering van het beoogde gedrag. Een organisatie is altijd onderweg en veiligheid is nooit helemaal af. Laat de weg naar het doel ons dan maar even sterk boeien als de eindbestemming ons inspireert.

6 Prioriteit van veiligheid op strategisch niveau Telt veiligheid en gezondheid mee in strategische beslissingen? Voorletters: A. Roepnaam: Aad Achternaam: Versteeg Naam bedrijf / instituut 1: AVSM ARBO CONSULT Krijgt veiligheid en gezondheid voldoende prioriteit bij strategische besluitvorming, waardoor wordt dit beïnvloedt en hoe is dit te verbeteren? Onderzoek in het kader van een MOSHE scriptie bij een groot Nederlands aannemingsbedrijf. Onderzoek is uitgevoerd door middel van literatuuronderzoek, interviews, documentstudie en bezoek aan projecten. Voor het onderzoek zijn 7 aannemingsbedrijven met een omzet van meer dan 300 miljoen Euro geselecteerd. Interviews hebben plaatsgevonden bij directieleden, topmanagement en KAM medewerkers. Voorts zijn 7 projecten met een waarde van meer dan 100 miljoen Euro onderzocht op het aantoonbaar meewegen van veiligheid en gezondheid in de eindbeslissing voor het aangaan van het project. Prioriteit van veiligheid is objectief meetbaar gemaakt door toepassing van NEN en de CMMI maturity levels. Het resultaat is verrassend. Veiligheid en gezondheid komt nauwelijks expliciet aan de orde op strategisch niveau. Dit ondanks dat management dit als hoogst prioriteit heeft benoemd. Op basis van het model van Fishbein wordt geconcludeerd dat de oorzaak voornamelijk gezocht moet worden in het onvoldoende kennis van het risico managementproces bij topmanagement. Zij zijn zich hier niet van bewust. Verder wordt onvoldoende aangestuurd door aandeelhouders en opdrachtgevers. Verbetering is mogelijk door implementatie van het risico managementmodel op basis van NEN Het is dan wel noodzakelijk dat de juiste randvoorwaarden worden gecreëerd zoals drieslag leren, cultuur en integratie van veiligheid en gezondheid in de core business. Opmerking: Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de MOSHE masterthesis. Het onderzoek is succesvol verdedigd en heeft geleid tot toekenning van de mastertitel. De betreffende organisatie heeft geen toestemming gegeven het onderzoek te publiceren. Het rapport is daarvoor geanonimiseerd.

Vergroting van het veiligheidsbewustzijn

Vergroting van het veiligheidsbewustzijn Vergroting van het veiligheidsbewustzijn Consument en Veiligheid - Cees Meijer, hoofd externe betrekkingen - Anita Almaši, projectleider Startconferentie Actieplan Arbeidsveiligheid, 1 juli 2010 Consument

Nadere informatie

Tony Thoeng Directie Gezond en Veilig Werken Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Evaluatie Actieplan Arbeidsveiligheid

Tony Thoeng Directie Gezond en Veilig Werken Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Evaluatie Actieplan Arbeidsveiligheid Evaluatie Actieplan Arbeidsveiligheid 2010-2013 Tony Thoeng Directie Gezond en Veilig Werken Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2 3 4 Betekenis voor werken aan veiligheidscultuur? Landen op

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Leiderschap bij Transities De cursus Leiderschap bij Transities duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties.

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Methoden en technieken Diverse actuele inzichten / technieken uit Verandermanagement, Bedrijfskunde, Psychologie en Wereldtradities.

Methoden en technieken Diverse actuele inzichten / technieken uit Verandermanagement, Bedrijfskunde, Psychologie en Wereldtradities. Veranderen vanuit structuur en systemen werkt niet meer, hoe verder? 'Sturen op veiligheid' is ouderwets, het gaat tegenwoordig om een ander paradigma Persoonlijk Leiderschap & Communicatie Auteur: Drs.

Nadere informatie

Ergotherapie bij Parkinsonpatiënten ALGEMENE AANDACHTSPUNTEN BIJ DE BEHANDELING

Ergotherapie bij Parkinsonpatiënten ALGEMENE AANDACHTSPUNTEN BIJ DE BEHANDELING Ergotherapie bij Parkinsonpatiënten ALGEMENE AANDACHTSPUNTEN BIJ DE BEHANDELING Observatie Beperkingen komen vaak voor bij volgende motorische activiteiten: Transfers Houding Reiken en grijpen Balans Stappen

Nadere informatie

Effectief beïnvloeden bij verandertrajecten

Effectief beïnvloeden bij verandertrajecten Effectief beïnvloeden bij verandertrajecten Cecile van der Velde CMC MWO, NAAW, e-mail: info@naaw.nl Samenvatting Hoe lok je een jong, beweeglijk, drie maanden oud olifantenjong op een olifantenweegschaal?

Nadere informatie

Steeman HRD Assessment Centers

Steeman HRD Assessment Centers Steeman HRD Wijk bij Duurstede www.steemanhrd.com info@steemanhrd.com tel: +31 (0)6 2367 1321 Steeman Human Resource Development ondersteunt individuele medewerkers, teams en organisaties bij het formuleren,

Nadere informatie

Afsluitend werd er door de deelnemers in kleine groepjes gewerkt aan een case, en werden de resultaten uitgebreid besproken en toegelicht.

Afsluitend werd er door de deelnemers in kleine groepjes gewerkt aan een case, en werden de resultaten uitgebreid besproken en toegelicht. Koninklijke BAM Groep en het Actieplan Arbeidsveiligheid organiseerden op donderdagmiddag 19 april 2012 een netwerkbijeenkomst in het informatiecentrum van de te boren Sluiskiltunnel (www.sluiskiltunnel.nl)

Nadere informatie

Korte alarmberichten opstellen is een kwestie van opleiden, trainen en oefenen Welke expertise is nodig voor het opstellen van korte alarmberichten?

Korte alarmberichten opstellen is een kwestie van opleiden, trainen en oefenen Welke expertise is nodig voor het opstellen van korte alarmberichten? Korte alarmberichten opstellen is een kwestie van opleiden, trainen en oefenen Welke expertise is nodig voor het opstellen van korte alarmberichten? Gegevens auteur 1 Titulatuur: Dr.ir. Voorletters: H.M.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Implementatie van maatregelen ter bevordering van duurzame inzetbaarheid in de bouwnijverheid Hoofdstuk 2

Hoofdstuk 1 Implementatie van maatregelen ter bevordering van duurzame inzetbaarheid in de bouwnijverheid Hoofdstuk 2 De toenemende vergrijzing van de werkende bevolking leidt ertoe dat het steeds uitdagender wordt voor werknemers om gezond en gemotiveerd hun pensioengerechtigde leeftijd te bereiken. Duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

The influence of team diversity inside and outside the team on the level of ambidexterity

The influence of team diversity inside and outside the team on the level of ambidexterity The influence of team diversity inside and outside the team on the level of ambidexterity Synopsis onderszoeksplan Afstudeerscriptie Strategisch Management, faculteit Bedrijfskunde, Wendy Poppelaars -

Nadere informatie

Business Continuity Management conform ISO 22301

Business Continuity Management conform ISO 22301 Business Continuity Management conform ISO 22301 Onderzoek naar effecten op de prestaties van organisaties Business continuity management gaat over systematische aandacht voor de continuïteit van de onderneming,

Nadere informatie

NTA 8595 Beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur

NTA 8595 Beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur NTA 8595 Beroepsprofiel Erkend Risicoadviseur Erik van de Crommenacker, projectleider NTA 8595 Nationale-Nederlanden Overzicht Vraag vanuit de markt NTA 8595: stap voor stap Resumerend Beroepsprofiel Erkend

Nadere informatie

Preffi 2.0: Preventie Effectmanagement Instrument. Ontwikkeling,validiteit, betrouwbaarheid en bruikbaarheid

Preffi 2.0: Preventie Effectmanagement Instrument. Ontwikkeling,validiteit, betrouwbaarheid en bruikbaarheid Preffi 2.0: Preventie Effectmanagement Instrument Ontwikkeling,validiteit, betrouwbaarheid en bruikbaarheid De gebruikers 1200 gezondheidsbevorderaars, voorlichters en preventiewerkers, werkzaam bij: GGD

Nadere informatie

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015 Titel interventie Werkblad beschrijving interventie Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Werkblad, versie mei 2015 Dit is een gezamenlijk werkblad van de volgende kennisinstituten: Colofon Ontwikkelaar

Nadere informatie

Plek onderzoeksvraag. Aanleiding handelingsprobleem/verlegenheidssituatie. Literatuur. Onderzoeksvraag. Onderzoeksopzet

Plek onderzoeksvraag. Aanleiding handelingsprobleem/verlegenheidssituatie. Literatuur. Onderzoeksvraag. Onderzoeksopzet De Onderzoeksvraag Plek onderzoeksvraag Aanleiding handelingsprobleem/verlegenheidssituatie Probleemanalyse probleemstelling Literatuur Onderzoeksvraag Onderzoeksopzet De onderzoeksvraag Goed onderzoek

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030

Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030 Zelfregulering en Duurzame Veiligheid in 2030 11 oktober 2017 Rob Triemstra Plv. Directeur directie Gezond & Veilig Werken Ministerie van SZW Directie Gezond en Veilig Werken De Directie Gezond en Veilig

Nadere informatie

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie )

De Veranderplanner. Vilans 2011 Michiel Rutjes, Carolien Gooiker, Marjolein van Vliet. Veranderplanner (Versie ) De Veranderplanner Wanneer een zorgorganisatie een verandering invoert zijn er veel factoren die het succes van deze verandering bepalen. Dit instrument, de veranderplanner, is gemaakt om voorafgaand aan

Nadere informatie

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303

Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Functieprofiel: Adviseur Functiecode: 0303 Doel (Mede)zorgdragen voor de vormgeving en door het geven van adviezen bijdragen aan de uitvoering van het beleid binnen de Hogeschool Utrecht kaders en de ter

Nadere informatie

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Achtergrond Aansluitend op de strategische doelstelling van Noorderlink 'Mobiliteit tussen Noorderlink organisaties bevorderen' gaan we de kracht van het netwerk

Nadere informatie

Post-HBO Beïnvloeden op strategisch niveau

Post-HBO Beïnvloeden op strategisch niveau Hoe zorgt u er als manager voor dat uw plannen en ideeën door de organisatie als net zo waardevol worden ervaren als door uzelf? In deze cursus beïnvloeden leert u hoe u met geavanceerde technieken op

Nadere informatie

Resultaten Demo Veiligheidsbewustzijn. [Bedrijfsnaam] Hoe staat het met Uw Veiligheidsbewustzijn?

Resultaten Demo Veiligheidsbewustzijn. [Bedrijfsnaam] Hoe staat het met Uw Veiligheidsbewustzijn? Hoe staat het met Uw Veiligheidsbewustzijn? Uw resultaten [voorbeeld] Geachte heer/mevrouw [naam], Hartelijk dank voor het invullen van de demo over het Veiligheidsbewustzijn! Uit wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie:

Het Ontwikkelteam Digitale geletterdheid geeft de volgende omschrijving aan het begrip digitale technologie: BIJGESTELDE VISIE OP HET LEERGEBIED DIGITALE GELETTERDHEID Digitale geletterdheid is van belang voor leerlingen om toegang te krijgen tot informatie en om actief te kunnen deelnemen aan de hedendaagse

Nadere informatie

Verantwoord werken met ladders en trappen Het nieuwe A-blad als stand van de techniek

Verantwoord werken met ladders en trappen Het nieuwe A-blad als stand van de techniek Verantwoord werken met ladders en trappen Het nieuwe A-blad als stand van de techniek Voorletters: H. Roepnaam: Henry Achternaam: Dijksma Naam bedrijf / instituut 1: Altrex BV Naam bedrijf / instituut

Nadere informatie

Van compliance naar participatie. Dr. Joyce Rupert In samenwerking met: HRM Expertise Centrum Rijksuniversiteit Groningen

Van compliance naar participatie. Dr. Joyce Rupert In samenwerking met: HRM Expertise Centrum Rijksuniversiteit Groningen Van compliance naar participatie Dr. Joyce Rupert In samenwerking met: HRM Expertise Centrum Rijksuniversiteit Groningen Aanleiding Stagnatie in dalende trend aantal arbeidsongevallen 20 % daarvan technische

Nadere informatie

Omgaan met autisme. Bij u op het werk. Wat moet u weten over autisme op de werkvloer?

Omgaan met autisme. Bij u op het werk. Wat moet u weten over autisme op de werkvloer? Omgaan met autisme Mensen met autisme hebben een andere manier van informatieverwerking en dragen daardoor op positieve wijze bij aan een gezonde en diverse samenleving. Dit vraagt van de samenleving wel

Nadere informatie

Hoe beweegprogramma's voor kwetsbare ouderen te implementeren?!

Hoe beweegprogramma's voor kwetsbare ouderen te implementeren?! Hoe beweegprogramma's voor kwetsbare ouderen te implementeren?! Goede implementatiestrategieën voor interventies gericht op behoud van cognitie (45+) i.o.v. de Hersenstichting en i.s.m. Mulier Instituut

Nadere informatie

arbo 42 11-10-2013 17:27:30

arbo 42 11-10-2013 17:27:30 arbo 42 11-10-2013 17:27:30 e brengen een hoge werkdruk vaak in verband met een breed scala aan gezondheids- en veiligheidsrisico s, variërend van vermoeidheid en fysieke klachten tot hartziekten of ongelukken

Nadere informatie

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad. Werkblad, versie mei 2015 Titel interventie Werkblad beschrijving interventie Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Werkblad, versie mei 2015 Dit is een gezamenlijk werkblad van de volgende kennisinstituten: Colofon Ontwikkelaar

Nadere informatie

Randstad Diversity. voor een succesvol diversiteitsbeleid. www.randstad.be/diversity

Randstad Diversity. voor een succesvol diversiteitsbeleid. www.randstad.be/diversity Randstad Diversity voor een succesvol diversiteitsbeleid www.randstad.be/diversity inhoud Randstad en diversiteit Wat is diversiteit? Waarom diversiteit? Onze dienstverlening Coaching 22 Consulting onze

Nadere informatie

PAPER IMPLEMENTATIE ICT INFRASTRUCTURE PROJECT 3

PAPER IMPLEMENTATIE ICT INFRASTRUCTURE PROJECT 3 INSTITUTE OF MANAGEMENT & INFORMATION TECHNOLOGY R E A D E R PAPER IMPLEMENTATIE ICT INFRASTRUCTURE PROJECT 3 MODEL STRUCTUUR EN INDELING VAN DE ITP3 PAPER VERSIE 3.0 PARAMARIBO 21 OKTOBER 2016 BY MCT

Nadere informatie

Naar een optimale relatie tussen mens en werk

Naar een optimale relatie tussen mens en werk Naar een optimale relatie tussen mens en werk Wij optimaliseren de mens-werkrelatie In een veranderende omgeving kan uw bedrijf of organisatie niet achterblijven. Meer dan ooit wordt u uitgedaagd om de

Nadere informatie

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging

Studiehadleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Studiehadleiding Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Naam onderwijseenheid: Methoden en vaardigheden voor praktijkonderzoek Code onderwijseenheid: HBOMIGV015MV Jaar: Onderwijsperiode:

Nadere informatie

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo

APQ-vragenlijst 30 januari Daan Demo APQ-vragenlijst 30 januari 2019 Daan Demo Inleiding In dit rapport bespreken we jouw inzetbaarheid en wat je kunt doen om jouw positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Om dit te bepalen hebben we de volgende

Nadere informatie

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap havo

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap havo Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap havo 27 MEI 2014 CONCEPT - VOORLOPIG Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit

Nadere informatie

Politiek-bestuurlijk draagvlak en Integraal gezondheidsbeleid

Politiek-bestuurlijk draagvlak en Integraal gezondheidsbeleid Politiek-bestuurlijk draagvlak en Integraal gezondheidsbeleid Hoe kunnen we fictie omzetten in actie met behulp van een theoretisch kader? Opzet presentatie Wie ben ik? Onderzoeksvragen Werkzaamheden afgelopen

Nadere informatie

SLOW & QUICK SCAN COPE 7

SLOW & QUICK SCAN COPE 7 Onderstaand treft u zowel een SLOW als een QUICK SCAN aan voor uw organisatie volgens de COPE 7 organisatie principes. De SLOW SCAN: Als uw antwoord op een hoofdvraag NEE betreft, dan scoort u 0 punten

Nadere informatie

Opleidingen voor P&O-ers in de zorg: Serious Game Training duurzame inzetbaarheid Leergang duurzame inzetbaarheid

Opleidingen voor P&O-ers in de zorg: Serious Game Training duurzame inzetbaarheid Leergang duurzame inzetbaarheid Opleidingen voor P&O-ers in de zorg: Serious Game Training duurzame inzetbaarheid Leergang duurzame inzetbaarheid 1 Adres: Welnalaan 5, 7523 NG, Enschede Telefoon: 053-4776614 Website: www.fitform.nl Opleidingsaanbod;

Nadere informatie

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012

Nameting Scan Mijn Bedrijf 2.0 2011-2012 Sociale innovatie De volgende vragen gaan over sociale innovatie en innovatief ondernemingsbeleid. Sociale Innovatie is een vernieuwing of een verbetering in de arbeidsorganisatie en in de arbeidsrelaties

Nadere informatie

Ontplooiing en ontwikkeling van soft-skills in de financiële functie

Ontplooiing en ontwikkeling van soft-skills in de financiële functie Ontplooiing en ontwikkeling van soft-skills in de financiële functie Inleiding De functie van controller heeft de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt. 20 jaar geleden had de functie veelal een

Nadere informatie

Opzet presentatie. Wie ben ik? Onderzoeksvragen. Onderzoek afgelopen jaar. Politiek-bestuurlijk draagvlak en Integraal gezondheidsbeleid

Opzet presentatie. Wie ben ik? Onderzoeksvragen. Onderzoek afgelopen jaar. Politiek-bestuurlijk draagvlak en Integraal gezondheidsbeleid Opzet presentatie Politiek-bestuurlijk draagvlak en Integraal gezondheidsbeleid Hoe kunnen we fictie omzetten in actie met behulp van een theoretisch Wie ben ik? Dieper ingaan op de onderdelen die van

Nadere informatie

Professionalisering en Positionering HRM- en P&O-adviseurs (PP&O)

Professionalisering en Positionering HRM- en P&O-adviseurs (PP&O) INTERUNIVERSITAIR CENTRUM VOOR ORGANISATIE- EN VERANDERKUNDE Newtonlaan 209 3584 BH Utrecht Tel. 030-291 30 00 fax 030-291 30 13 email sioo@sioo.nl web www.sioo.nl Professionalisering en Positionering

Nadere informatie

Goed voorbeeld uit de praktijk

Goed voorbeeld uit de praktijk Goed voorbeeld uit de praktijk 1 GEZOND EN VEILIG WERKT Het ministerie van SZW wil dat mensen veilig en gezond werken. Om die reden is het ministerie voortbouwend op bestaande kennis en ervaring, het programma

Nadere informatie

Dutch Interview Protocols Vraagstellingen voor interviews

Dutch Interview Protocols Vraagstellingen voor interviews Dutch Interview Protocols Vraagstellingen voor interviews PLATO - Centre for Research and Development in Education and Lifelong Learning Leiden University Content Vraagstellingen voor case studies m.b.t.

Nadere informatie

NVVK Veiligheidscongres 2013 I Veiligheidsgedrag: een Copernicaanse omwenteling

NVVK Veiligheidscongres 2013 I Veiligheidsgedrag: een Copernicaanse omwenteling thema NVVK Veiligheidscongres 2013 datum Gedragsverandering De Copernicaanse omwenteling 20/03/13 Inhoudsoverzicht 1. Integrale Veiligheid anders bekeken 2. Veiligheidsgedrag: een vraagstuk van een hogere

Nadere informatie

Kerntaak 1: Implementeert de intakefase en de bewegings- en/of leefstijlinterventie voor een of meerdere cliënten.

Kerntaak 1: Implementeert de intakefase en de bewegings- en/of leefstijlinterventie voor een of meerdere cliënten. Kerntaken Sportgezondheid Kerntaak 1: Implementeert de intakefase en de bewegings- en/of leefstijlinterventie voor een of meerdere cliënten. De SG beweeg-en leefstijladviseur draagt zorg voor een kwalitatieve

Nadere informatie

Inleiding 15 Waarom deze methode? 15 Voor de student 16 Legenda gebruikte icoontjes 18 Personages: wie is wie? 18. In de startblokken 19

Inleiding 15 Waarom deze methode? 15 Voor de student 16 Legenda gebruikte icoontjes 18 Personages: wie is wie? 18. In de startblokken 19 Inleiding 15 Waarom deze methode? 15 Voor de student 16 Legenda gebruikte icoontjes 18 Personages: wie is wie? 18 In de startblokken 19 STAP 1 Van interesse tot brainstormen over het onderwerp 29 Beschrijvende

Nadere informatie

ONDERZOEKSVOORSTEL WORK

ONDERZOEKSVOORSTEL WORK ONDERZOEKSVOORSTEL LEEFSTIJL @ WORK WERKENDEN MET DIABETES 2% van de Nederlandse werknemers heeft diabetes. Dat zijn ruim 140.000 werknemers. Ongeveer 90% daarvan heeft diabetes Type 2. Werknemers met

Nadere informatie

Webinar Effectieve Duurzame Inzetbaarheid. 5 november 2015

Webinar Effectieve Duurzame Inzetbaarheid. 5 november 2015 Webinar Effectieve Duurzame Inzetbaarheid 5 november 2015 Agenda 1. Opening 2. Sociale Zekerheid 3. Duurzame Inzetbaarheid 4. Arbeidsperspectief 5. Vragen? 2 Sociale Zekerheid Wat verandert er in de markt?

Nadere informatie

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting

Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting xvii Invloed van IT uitbesteding op bedrijfsvoering & IT aansluiting Samenvatting IT uitbesteding doet er niet toe vanuit het perspectief aansluiting tussen bedrijfsvoering en IT Dit proefschrift is het

Nadere informatie

Security Culture Transformation

Security Culture Transformation Security Culture Transformation Security Culture Transformation diagnose bouwstenen SCAN AUDIT Veiligheidscultuur Maturiteit TEST Gedrag Kwaliteit Mystery THE INDICATOR Attitude benchmark Intrusie bouwstenen

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Docenten in het hoger onderwijs zijn experts in wát zij doceren, maar niet noodzakelijk in hóe zij dit zouden moeten doen. Dit komt omdat zij vaak weinig tot geen training hebben gehad in het lesgeven.

Nadere informatie

aan Plan van aanpak Vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt Pub.nr. 2010.5200

aan Plan van aanpak Vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt Pub.nr. 2010.5200 aan Plan van aanpak Vroege herkenning en behandeling van de vitaal bedreigde patiënt Pub.nr. 2010.5200 Inhoud Gegevens 3 1. Stel een veranderteam samen 4 2. Definieer het probleem, de uitdaging of de kans

Nadere informatie

Het behandelprogramma Vroege Intensieve Neurostimulatie

Het behandelprogramma Vroege Intensieve Neurostimulatie Onderwerp: Samenvatting: Soort uitspraak: Zorgvorm: Vroege intensieve neurorevalidatie bij volwassenen Het CVZ heeft een literatuuronderzoek verricht naar de stand van de wetenschap en praktijk van VIN.

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Waardecreatie Enterprise Risk Management door een goed inzicht

Waardecreatie Enterprise Risk Management door een goed inzicht Waardecreatie Waardecreatie Enterprise Risk Management door een goed inzicht inzicht in risicoperceptie risicoperceptie Genootschap enootschap voor Risicomanagement Studiegroep Enterprise Risk Management

Nadere informatie

Met andere ogen kijken naar...

Met andere ogen kijken naar... Met andere ogen kijken naar... Mens Organisatie Verandering Organisatie & ontwikkeling Loopbaan & verandering Vitaliteit & verzuim Iedere organisatie maakt ontwikkelingen door. Vanwege veranderende marktomstandigheden,

Nadere informatie

Resultaten Onderzoek September 2014

Resultaten Onderzoek September 2014 Resultaten Onderzoek Initiatiefnemer: Kennispartners: September 2014 Resultaten van onderzoek naar veranderkunde in de logistiek Samenvatting Logistiek.nl heeft samen met BLMC en VAViA onderzoek gedaan

Nadere informatie

De invloed van (organisatie/arbodienst) strategie op de uitvoering van PMO

De invloed van (organisatie/arbodienst) strategie op de uitvoering van PMO De invloed van (organisatie/arbodienst) strategie op de uitvoering van PMO Prof.dr.Judith K. Sluiter, MBA, PI Prof.dr.Carel TJ Hulshof Drs. Felicia Los v Arbeid en Gezondheid, AMC/UvA, Amsterdam Public

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Stagiair (september 2017 maart 2018)

FUNCTIEPROFIEL. Stagiair (september 2017 maart 2018) FUNCTIEPROFIEL Stagiair (september 2017 maart 2018) 1. ORGANISATIE 2. AANLEIDING VAN DE VACATURE 3. FUNCTIE 4. ONDERZOEKSOPDRACHT 5. KANDIDAAT 6. BIJZONDERHEDEN 7. PROCEDURE Chasse Executive Search Datum:

Nadere informatie

Workshop: Duurzame Inzetbaarheid op elke Leeftijd. Werken aan duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers. Den Haag, 1 juli 2014

Workshop: Duurzame Inzetbaarheid op elke Leeftijd. Werken aan duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers. Den Haag, 1 juli 2014 Workshop: Duurzame Inzetbaarheid op elke Leeftijd Werken aan duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers Den Haag, 1 juli 2014 Rob Gründemann, TNO Hoofddorp HU University of Applied Sciences Utrecht Opzet

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PCI DIAGNOSTIEK IMPLEMENTATIE PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. PCI-DIAGNOSTIEK (PEOPLE CENTERED IMPLEMENTATION) Niet zelden zien

Nadere informatie

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad

Titel interventie. Werkblad beschrijving interventie. Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Titel interventie Werkblad beschrijving interventie Gebruik de HANDLEIDING bij dit werkblad Colofon Ontwikkelaar / licentiehouder van de interventie Organisatie Contactpersoon Adres Postcode Plaats E-mail

Nadere informatie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie Een andere kijk op werken kanker en re-integratie human support grensverleggend mensenwerk Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte, dus krijgen organisaties en werkgevers in toenemende mate te maken

Nadere informatie

Effecten van interventies om gedrag gericht op veiliger werken te beïnvloeden Ervaringen uit de praktijk

Effecten van interventies om gedrag gericht op veiliger werken te beïnvloeden Ervaringen uit de praktijk Effecten van interventies om gedrag gericht op veiliger werken te beïnvloeden Ervaringen uit de praktijk Victor Zuidema, VeiligheidNL, e-mail: v.zuidema@veiligheid.nl Drs. Charlotte Bruijnen, drs. Ingrid

Nadere informatie

Interventies bij organisatieverandering Succesvol veranderen

Interventies bij organisatieverandering Succesvol veranderen Interventies bij organisatieverandering Succesvol veranderen Het succesvol doorvoeren van organisatieverandering vraagt nogal wat. De uitdaging is om de beoogde verandering werkbaar te maken en te borgen

Nadere informatie

VRAGENLIJST: DE WERKING VAN EEN TEAM

VRAGENLIJST: DE WERKING VAN EEN TEAM VRAGENLIJST: DE WERKING VAN EEN TEAM Het teamdoelmatigheidsmodel Deze vragenlijst is gebaseerd op het teamdoelmatigheidsmodel (SDRPI) van Fry, Plovnick & Rubin (1981). Het teamdoelmatigheidsmodel is een

Nadere informatie

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie.

De doelstellingen van directie en personeel worden expliciet omschreven in een beleidsplan en worden jaarlijks beoordeeld door de directie. FUNCTIE: Directeur POC AFKORTING: DIR AFDELING: Management 1. DOELSTELLINGEN INSTELLING De doelstellingen staan omschreven in het beleidsplan POC. Vermits de directie de eindverantwoordelijkheid heeft

Nadere informatie

Veilig werken via gedragsverandering

Veilig werken via gedragsverandering Veilig werken via gedragsverandering Veilig en gezond werken is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. Werkgevers en werknemers hebben elkaar dan ook nodig. Die gezamenlijke

Nadere informatie

Masterclass Langdurig zitten als arbeidsrisico. Leiden, 24 november 2015

Masterclass Langdurig zitten als arbeidsrisico. Leiden, 24 november 2015 Masterclass Langdurig zitten als arbeidsrisico Leiden, 24 november 2015 Masterclass Langdurig zitten als arbeidsrisico Het rendement van dynamisch werken TNO, Leiden, 24 november 2015 Op 24 november verzorgde

Nadere informatie

Manager Medische Hulpmiddelen

Manager Medische Hulpmiddelen - Functie en competentie profiel Manager Medische Hulpmiddelen. Functie- en competentieprofiel Manager medische hulpmiddelen 09122015 Doel van de functie - De manager medische hulpmiddelen (MMH) adviseert

Nadere informatie

Een vragenlijst voor de Empowerende Omgeving

Een vragenlijst voor de Empowerende Omgeving Een vragenlijst voor de Empowerende Omgeving Introductie Met de REQUEST methode wordt getracht de participatie van het individu in hun eigen mobiliteit te vergroten. Hiervoor moet het individu voldoende

Nadere informatie

Participatieve werkaanpassing bij stressgerelateerde klachten

Participatieve werkaanpassing bij stressgerelateerde klachten Participatieve werkaanpassing bij stressgerelateerde klachten NVAB Kring Den Haag/Leiden 11 maart 2008 Sandra van Oostrom EMGO-instituut VU Medisch Centrum 1 Achtergrond Protocol Participatieve Werkaanpassing

Nadere informatie

Business. IT in charge. Met resultaten CIO Survey en 9 CIO s aan het woord. Analytics

Business. IT in charge. Met resultaten CIO Survey en 9 CIO s aan het woord. Analytics Business Analytics IT in charge Met resultaten CIO Survey en 9 CIO s aan het woord Informatie is van en voor mensen CIO speelt belangrijke rol in nieuw spanningsveld Door Guus Pijpers Een van de eerste

Nadere informatie

Juni 2012 Roeland van Geuns Nadja Jungmann. Naar efficiënter werken met klantprofielen

Juni 2012 Roeland van Geuns Nadja Jungmann. Naar efficiënter werken met klantprofielen Juni 2012 Roeland van Geuns Nadja Jungmann Naar efficiënter werken met klantprofielen Achtergrond Uitvoering schuldhulpverlening in transitie Loslaten beleidsdoel iedereen schulden vrij Bezuinigingen Toename

Nadere informatie

Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid

Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid Bedrijfsscan Duurzame Inzetbaarheid Monitor 1 Bedrijf: Adviseur: Datum: Foto bedrijf 1 Registratie Bedrijfsgegevens KVK nummer: Adres: Postcode: Plaats: Website: Ondernemer: Contactpersoon DI: Telefoon:

Nadere informatie

Verdieping profiel veiligheidsdeskundige, ter voorbereiding op de inrichting van het assessment ten behoeve van het nieuwe register NVVK

Verdieping profiel veiligheidsdeskundige, ter voorbereiding op de inrichting van het assessment ten behoeve van het nieuwe register NVVK Verdieping profiel veiligheidsdeskundige, ter voorbereiding op de inrichting van het assessment ten behoeve van het nieuwe register NVVK. Aanleiding Met betrekking tot het eindniveau van veiligheidsopleidingen

Nadere informatie

Bachelor of Business Administration (MER opleiding)

Bachelor of Business Administration (MER opleiding) Bachelor of Business Administration (MER opleiding) voor decentrale overheden Het Onderwijs De Bachelor of Business Administration voor decentrale overheden (Management, Economie & Recht, MER) wordt aangeboden

Nadere informatie

De 6 Friesland College-competenties.

De 6 Friesland College-competenties. De 6 Friesland College-competenties. Het vermogen om met een open enthousiaste houding nieuwe dingen aan te pakken. Het vermogen jezelf steeds beter te leren kennen. Het vermogen om in te schatten in welke

Nadere informatie

Sociale innovatie. Integraal op weg naar topprestaties in teams en organisaties

Sociale innovatie. Integraal op weg naar topprestaties in teams en organisaties Sociale innovatie Integraal op weg naar topprestaties in teams en organisaties DATUM 1 maart 2014 CONTACT Steef de Vries MCC M 06 46 05 55 57 www.copertunity.nl info@copertunity.nl 2 1. Wat is sociale

Nadere informatie

Modelleren en meten team resilience. Niek Steijger, Dolf van der Beek, Johan van der Vorm, Raphaël Gallis

Modelleren en meten team resilience. Niek Steijger, Dolf van der Beek, Johan van der Vorm, Raphaël Gallis Modelleren en meten team resilience Niek Steijger, Dolf van der Beek, Johan van der Vorm, Raphaël Gallis 2 Rode draad 1. Wat is resilience? 2. Relevantie in de energiesector 3. Literatuuronderzoek: conceptueel

Nadere informatie

Workhop 4 Participatie en medewerkersbetrokkenheid. Saraï Sapulete, Ecorys Camiel Schols, SBI Formaat

Workhop 4 Participatie en medewerkersbetrokkenheid. Saraï Sapulete, Ecorys Camiel Schols, SBI Formaat Workhop 4 Participatie en medewerkersbetrokkenheid Saraï Sapulete, Ecorys Camiel Schols, SBI Formaat 2 3 Vernieuwingen in de praktijk Directe participatie bevorderen 1. Modern werkoverleg 2. OR-leden als

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Leidinggeven aan gedragsverandering

Leidinggeven aan gedragsverandering Leidinggeven aan gedragsverandering Details Cursusduur 2 dagen Datum en locatie 13 oktober 2017, 10 november 2017 - Eindhoven Tijd 09:00-18:00, 13:30-18:00 Prijs 695,00 (leden) / 795,00 (niet-leden) Kennisgebied

Nadere informatie

Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut

Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut A S S E N E M M E N M E P P E L De aanleiding Innovatie in het mbo moet omdat: - Technologie en digitalisering leiden tot andere (inhoud van)

Nadere informatie

Checklist voor controle (audit) NEN 4000

Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Rigaweg 26, 9723 TH Groningen T: (050) 54 45 112 // F: (050) 54 45 110 E: info@precare.nl // www.precare.nl Checklist voor controle (audit) NEN 4000 Nalooplijst hoofdstuk 4 Elementen in de beheersing van

Nadere informatie

Nieuwe teams met nieuwe taken. Coby Franken - Trainer / adviseur Anita Jonkman

Nieuwe teams met nieuwe taken. Coby Franken - Trainer / adviseur Anita Jonkman t Nieuwe teams met nieuwe taken Coby Franken - Trainer / adviseur Anita Jonkman i t Teams Zelfsturende teams Zelforganiserende teams Resultaatverantwoordelijke teams Autonome teams Zelf doen teams Bij

Nadere informatie

Veranderen is een noodzaak, verbeteren is een keuze (1)

Veranderen is een noodzaak, verbeteren is een keuze (1) (1) Inspirerend leiderschap van bestuurders en directeuren vraagt om meer aandacht voor hun verander- en verbetercapaciteit. In dit eerste deel (van twee) staat een belangrijke component hiervan centraal:

Nadere informatie

Sleutels tot interventiesucces: welke combinaties van methodieken zorgen voor gezond beweeg- en voedingsgedrag?

Sleutels tot interventiesucces: welke combinaties van methodieken zorgen voor gezond beweeg- en voedingsgedrag? TNO-rapport TNO/LS 2012 R10218 Sleutels tot interventiesucces: welke combinaties van methodieken zorgen voor gezond beweeg- en voedingsgedrag? Behavioural and Societal Sciences Wassenaarseweg 56 2333 AL

Nadere informatie

Interne organisatie beïnvloedt effectiviteit en efficiëntie

Interne organisatie beïnvloedt effectiviteit en efficiëntie Interne organisatie beïnvloedt effectiviteit en efficiëntie Systematische vergelijking van de interne organisatie en prestaties van corporaties toont aan dat kleine corporaties met veel ervaring als maatschappelijke

Nadere informatie

E-portal Ontwikkel jezelf!

E-portal Ontwikkel jezelf! Initiatief van sociale partners in de sport (WOS, FNV Sport,CNV en De Unie), NOC*NSF en Randstad. De E-portal is speciaal ontwikkeld voor medewerkers werkzaam bij een sportorganisatie en ondersteunt hen

Nadere informatie

Samenvatting: Help, weer een verandering!?

Samenvatting: Help, weer een verandering!? Samenvatting: Help, weer een verandering!? Communicatie als integraal onderdeel van effectieve verandering Vanuit de eisen van de omgeving of ambities van de organisatie ontstaan vele veranderingen. Die

Nadere informatie

Thema s voor vanmiddag?

Thema s voor vanmiddag? Participatief Actieonderzoek in Masteropleidingen: Bijdragen aan veranderen in de beroepspraktijk Dinsdag 26 maart 2019 Jaap Ikink Master Social Work Noord Nederland Thema s voor vanmiddag? Inventarisatie

Nadere informatie

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap vwo

Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap vwo Examenprogramma bedrijfseconomie en ondernemerschap vwo 27 MEI 2014 CONCEPT - VOORLOPIG Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit

Nadere informatie

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden:

De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Marco Snoek over de masteropleiding en de rollen van de LD Docenten De curriculum van de masteropleiding PM MBO kan op verschillende niveau s bekeken worden: Het intended curriculum : welke doelen worden

Nadere informatie

WORKSHOP VERSPREIDING EN IMPLEMENTATIE VAN JE PROJECT. Djoeke van Dale, CGL Renske van der Zwet, Movisie

WORKSHOP VERSPREIDING EN IMPLEMENTATIE VAN JE PROJECT. Djoeke van Dale, CGL Renske van der Zwet, Movisie WORKSHOP VERSPREIDING EN IMPLEMENTATIE VAN JE PROJECT Djoeke van Dale, CGL Renske van der Zwet, Movisie Doelen workshop Inzicht in wat er komt kijken bij het verspreiden en implementeren van je project.

Nadere informatie

Effectiviteit van veiligheidsverbeterprogramma's (VVP s)

Effectiviteit van veiligheidsverbeterprogramma's (VVP s) Effectiviteit van veiligheidsverbeterprogramma's (VVP s) Behavioural Based Safety Laurens Clignett en Johan Gort Oefening in veranderen (leren veranderen) Doel van de oefening Inzicht in wat verandering

Nadere informatie