(C)DC consulting, voor het managen van pensioenrisico s in uw pensioenregeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "(C)DC consulting, voor het managen van pensioenrisico s in uw pensioenregeling"

Transcriptie

1 DC_ Pagina 1 van 6 (C)DC consulting, voor het managen van pensioenrisico s in uw pensioenregeling Pensioenregelingen veranderen snel. Na de overgang naar middelloonregelingen zien we nu de overgang naar beschikbare premieregelingen. Werkgevers staan daarbij voor de uitdaging hun pensioenrisico s te managen en tegelijk hun medewerkers een aantrekkelijke pensioenregeling te bieden. Werkgevers willen de kosten van de pensioenregeling kunnen managen teneinde de financiële risico s voor de ondernemingen te beperken of geheel uit te sluiten. Vanuit werkgeversperspectief is een keuze voor een beschikbare premieregeling (in de praktijk vaak Defined Contribution regeling of kortweg DC-regeling genoemd) dan voor de hand liggend. Bij de DC regelingen liggen de risico's grotendeels bij de individuele werknemer. Voor de werknemers is het daarom belangrijk om deze risico s te kennen en te begrijpen, zodat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun pensioenbeleggingen en aanvullende maatregelen. Dat stelt hoge eisen aan de communicatie over de pensioenregeling, zowel door de werkgever als door de pensioenuitvoerder. LCP en werkgevers LCP helpt werkgevers bij het ontwerpen van de DC-regeling. Daarbij is er bijna altijd een spanningsveld tussen de pensioenambitie en het beschikbare premiebudget. Indien sprake is van een overstap van een Defined Benefit regeling (bijvoorbeeld een middelloonregeling) naar een DC-regeling, dan zal ook aandacht gegeven worden aan eventuele overgangsmaatregelen. LCP en ondernemingsraden Ondernemingsraden worden geconfronteerd met het verzoek om instemming voor de invoering van of overgang op een DC-regeling. LCP helpt de OR bij het kritisch beoordelen van de argumentatie van de werkgever om over te stappen op een DCregeling en om de voor- en nadelen voor de werknemers helder te krijgen. In combinatie met haar kennis van de onderneming en de overige arbeidsvoorwaarden kan de OR dan gefundeerd haar eigen standpunt bepalen en uitdragen naar haar achterban.

2 Pagina 2 van 6 De ene DC-regeling is de andere niet Voor een DC-regeling zijn meer mogelijkheden dan op het eerste gezicht lijkt. Naast de beleggingsverzekeringen kan met de beschikbare premie bijvoorbeeld ook direct een gegarandeerd pensioen worden ingekocht, of kan een collectief beschikbare premieregeling (Collective Defined Contribution of CDC-regeling) worden opgezet. Bovendien is het mogelijk om bij deze regelingen beleggingsgaranties te introduceren. 1 januari 2015 Vóór 1 januari 2015 zullen alle DC-regelingen aangepast moeten zijn aan de introductie van de netto staffels. Bij eerdere invoering of wijziging van een DC-regeling kan daar al rekening mee gehouden te worden, waardoor voorkomen wordt dat in 2014 de pensioenregeling nog eens gewijzigd zou moeten worden. Voor DC-regelingen maken wij onderscheid tussen een vijftal hoofdonderwerpen. 1. Design Bij het ontwerpen van een DC-regeling is de keuze van het ambitieniveau een van de eerste onderwerpen. Hier hangt uiteindelijk de hoogte van de premiestaffel van af. Het kan zijn dat het ambitieniveau bepaald wordt door de huidige pensioenregeling, maar het kan ook dat de totale premielast voor de werkgever richtpunt is. Vervolgens zal nagedacht moeten worden over de vraag of het een individuele DC-regeling wordt of dat gekozen wordt voor een collectief beschikbare premieregeling (CDC-regeling). Design is als het in elkaar zetten van de puzzelstukjes Bij de individuele DC-regeling, dient besloten te worden of de regeling wordt uitgevoerd met beleggingsverzekeringen, of gegarandeerde kapitaalverzekeringen of door de premie te gebruiken voor jaarlijkse pensioeninkoop. Ten slotte bestaat er nog de keuze tussen een premiestaffel gebaseerd op een rekenrente van 3% of 4%. Omdat verschillende opties tegelijk kunnen voorkomen, ontstaat een grote verscheidenheid aan mogelijkheden, waarbij de kans niet gering is dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Wij zien het als onze taak om dit te voorkomen en een helder inzicht te geven in de relevante keuzes. 2. Collectief beschikbare premieregeling (CDC) De collectief beschikbare premieregeling gaat uit van een voor alle werknemers totaal beschikbare premie. Deze wordt vaak uitgedrukt als een percentage van de loonsom. Voor de werkgever heeft dit als voordeel dat de pensioenlast eenvoudig is vast te stellen en dat deze, anders dan bij een gewone DC-regeling, niet afhangt CDC, best of both worlds?

3 Pagina 3 van 6 van de gemiddelde leeftijd van de werknemers. De werknemers ervaren het gemak niet zelf te hoeven beleggen en de grotere zekerheid van collectief gedragen risico s. In een CDC-regeling worden de beleggingsresultaten (overrente) veelal gebruikt voor toeslagverlening op al opgebouwde pensioenaanspraken van actieve en inactieve deelnemers. De pensioenpremie wordt voor de werknemers aangewend voor pensioenopbouw, meestal op basis van een middelloonsysteem. Als er nog premie resteert, kan dit bijvoorbeeld gebruikt worden om voor actieve deelnemers een aanvullende toeslag in te kopen. Ook kan een premieoverschot worden toegevoegd aan een reserve financiering toekomstige pensioenopbouw. De CDC-regeling biedt de werkgever zekerheid over de pensioenlast en de werknemer uitzicht op een pensioen waarbij risico s nog steeds collectief worden gedragen. 3. Communicatie Communicatie is essentieel voor het welslagen van een DC-regeling. Het is nodig dat de werknemers inzicht hebben in de aard van de pensioentoezegging, wat er wel en wat er niet gegarandeerd is, hoe groot de kans op tegenvallers is, hoe zij dat in de gaten kunnen houden, op welke manieren de risico s kunnen worden beperkt en tegen welke kosten zij zelf tegenvallers kunnen repareren. Bij de overgang van een DB-regeling naar een DC-regeling is het voor de werkgever noodzakelijk zorgvuldig en helder aan de werknemers uit te leggen hoe de nieuwe regeling in elkaar zit, welke risico s zij lopen en op welke manier daar rekening mee is gehouden bij het vaststellen van de premiestaffel. Ook is het belangrijk om duidelijk te maken dat tegenvallende resultaten niet kunnen leiden tot extra werkgeversbijdragen. Maak helder dat de werkgever niet bijspringt als beleggingen tegenvallen Communicatie is ook belangrijk voor de werkgever omdat deze in de meeste gevallen de uitvoeringsovereenkomst met de verzekeraar aangaat, en dus bepalend is bij het bedingen van de verzekeringsvoorwaarden. Daarmee is de werkgever (mede) verantwoordelijk voor de uiteindelijke pensioenresultaten. Indien niet goed onderhandeld is en er daardoor te hoge kosten door de pensioenuitvoerder in rekening worden gebracht, dan zou dat tot gevolg kunnen hebben dat werknemers de werkgever daarvoor aansprakelijk stellen.

4 Pagina 4 van 6 Indien een collectief beschikbare premieregeling wordt ingevoerd, dan zal aan de werknemers uitgelegd moeten worden hoe de jaarlijkse pensioenopbouw tot stand komt, dat het opbouwpercentage kan worden aangepast als de collectieve premie onvoldoende is voor volledige pensioenopbouw, hoe het beleggingsbeleid er uit ziet, hoe rendementen worden toegedeeld etc. Ook hier geldt dat het noodzakelijk is dat werknemers een goed beeld krijgen van de pensioentoezegging en dat de werkgever helder maakt tot hoever zijn verplichtingen gaan. 4. Beleggingen Hoe de pensioenregeling ook vormgegeven is, de beleggingen bepalen voor een groot deel de uiteindelijke pensioenresultaten. Maar iedereen realiseert zich dat aan beleggingen ook risico s verbonden zijn. LCP kan u helpen om die risico s te kwantificeren en op basis daarvan keuzes te maken. Voor de CDC-regeling kan daarbij een optimale beleggingsportefeuille worden samengesteld. Voor de individuele regelingen kunnen de door de verzekeraar aangeboden lifecycle fondsen nader geanalyseerd worden en met elkaar vergeleken worden. Daarbij maken wij uiteraard ook gebruik van onze kennis van de door beleggingsfondsen in rekening gebrachte beleggingskosten. Jaarlijks doen wij daarvan verslag in ons TERzake(n) rapport (de laatste editie kunt u van onze website gratis downloaden). 5. Verzekeringsvoorwaarden 5.1. Nieuwe verzekeringscontracten Indien de DC-regeling wordt ondergebracht bij een verzekeringsmaatschappij kunnen wij u helpen bij het opstellen van een goed gespecificeerd offerteverzoek, het opstellen van een longlist, de vergelijking van de ontvangen offertes, het opstellen van de shortlist en de laatste onderhandelingen om tot een definitieve keuze te komen. Het is in het algemeen aan te bevelen in dit stadium nauw samen te werken met de ondernemingsraad of een werknemerscommissie, zodat een groot draagvlak ontstaat voor de bereikte resultaten. Indien de pensioenregeling via een Premie Pensioen Instelling (PPI) wordt uitgevoerd, dan zullen er voor de arbeidsongeschikheids- en overlijdensrisico s aparte risicoverzekeringen gesloten moeten worden met een verzekeraar. Het is aan te bevelen niet direct akkoord te gaan met de aan de PPI verbonden verzekeraar, maar ook bij andere verzekeraars offertes op te vragen.

5 kosten als % van de premie Pagina 5 van Bestaande verzekeringscontracten Het Verbond van Verzekeraars heeft een toetsnorm opgesteld voor contracten die zijn afgesloten vóór 1 januari 2010; de kosten mogen maximaal gelijk zijn aan 1,5% van het belegd vermogen per jaar en 9,5% van de premie per jaar. Volgens deze norm mag van iedere 100 premie-inleg nog altijd circa 30% (!) opgaan aan kosten. In onderstaande tabel is voor een verzekering met een duur van 30 jaar aangegeven hoe hoog de kosten als percentage van de premie zijn, bij een aantal combinaties van administratie- en vermogensbeheerkosten. 13% 13% 17% 20% 24% 27% 30% 33% 36% 12% 12% 16% 19% 23% 26% 29% 32% 35% 11% 11% 15% 18% 22% 25% 28% 31% 34% 10% 10% 14% 18% 21% 24% 28% 31% 33% 9,5% 9,5% 13% 17% 21% 24% 27% 30% 33% 9% 9% 13% 17% 20% 24% 27% 30% 33% 35% 8% 8% 12% 16% 19% 23% 26% 29% 32% 35% 7% 7% 11% 15% 18% 22% 25% 28% 31% 34% 6% 6% 10% 14% 18% 21% 24% 27% 30% 33% 5% 5% 9% 13% 17% 20% 24% 27% 30% 33% 35% 4% 4% 8% 12% 16% 19% 23% 26% 29% 32% 35% 3% 3% 7% 11% 15% 19% 22% 25% 28% 31% 34% 2% 2% 6% 10% 14% 18% 21% 24% 28% 30% 33% 1% 1% 5% 9% 13% 17% 20% 24% 27% 30% 33% 0% 0% 4% 8% 12% 16% 20% 23% 26% 29% 32% 0% 0,25% 0,50% 0,75% 1% 1,25% 1,50% 1,75% 2,00% 2,25% kosten als % van belegd vermogen Alleen kostenpercentages in het rode gebied komen in aanmerking voor compensatieregelingen door de pensioenverzekeraar. Afhankelijk van de contractgrootte (premievolume en aantal deelnemers) zal naar onze mening voor nieuwe contracten een kostenniveau in het omcirkelde groen / gele gebied tot de mogelijkheden behoren. 6. Governance Gedurende de looptijd van de uitvoeringsovereenkomst is het belangrijk te monitoren of de pensioenuitvoerder aan de verwachtingen blijft voldoen. Een overeengekomen Service Level Agreement kan daarbij behulpzaam zijn, maar is niet strikt noodzakelijk. Door jaarlijks met de pensioenuitvoerder aan tafel te zitten en de ervaringen te bespreken kan er voor gezorgd worden dat de service verlening op het gewenste niveau blijft. Zijn er niettemin problemen, dan kunnen die besproken en opgelost worden.

6 Pagina 6 van 6 Een van de manieren om dat te doen is het installeren van een pensioencommissie. Daarin kan de werkgever zitting nemen, samen met enkele vertegenwoordigers van de ondernemingsraad. Op die wijze wordt de pensioenkennis binnen de onderneming geborgd en kan zowel de werkgever als de ondernemingsraad laten zien dat zij zorg besteden aan de pensioenregeling ten bate van de werknemers. De uitstraling hiervan naar de werknemers kan buitengewoon positief zijn. LCP kan met haar ervaring en kennis de pensioencommissie begeleiden bij het beoordelen van de pensioenuitvoerder en bij de communicatie daarover met de werknemers. Neem contact met ons op Indien u interesse heeft, bel of ons dan voor meer informatie of het maken van een afspraak. Jeroen Koopmans Partner Jeroen.koopmans@lcpnl.com Mobiel: +31 (0) Lane Clark & Peacock (LCP) is een Europees actuarieel adviesbureau. LCP heeft vestigingen in Utrecht, Londen, Winchester, Dublin, Zürich, Basel en Brussel. Lane Clark & Peacock Lane Clark & Peacock LLP Lane Clark & Peacock LLP Lane Clark & Peacock Lane Clark & Peacock Netherlands B.V. London, UK Winchester, UK Belgium CVBA Ireland Limited Utrecht, the Netherlands Tel: +44 (0) Tel: +44 (0) Brussels, Belgium Dublin, Ireland Tel: +31 (0) enquiries@lcp.uk.com enquiries@lcp.uk.com Tel: +32 (0) Tel: +353 (0) info@lcpnl.com info@lcpbe.com enquiries@lcpireland.com Lane Clark & Peacock LLP LCP Libera AG LCP Libera AG LCP Asalis AG St. Hellier, Jersey* Zürich, Switzerland Basel, Switzerland Zürich, Switzerland Tel: +44 (0) Tel: +41 (0) Tel: +41 (0) Tel: +41 (0) enquiries@lcp.uk.com info@libera.ch info@libera.ch info@asalis.ch Lane Clark & Peacock Netherlands B.V. * No regulated business is carried out from this location.

Overzicht van de rendementen, kosten en keuzemogelijkheden van collectieve DC-producten in Nederland

Overzicht van de rendementen, kosten en keuzemogelijkheden van collectieve DC-producten in Nederland LIFECYCLE PENSIOEN 2018 6 juni 2018 Overzicht van de rendementen, kosten en keuzemogelijkheden van collectieve DC-producten in Nederland Inhoudsopgave Beschikbare premieregelingen ( DCregelingen ) worden

Nadere informatie

Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015. Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur

Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015. Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015 Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur Agenda 1. Rol klankbordgroep 2. Waarom een nieuwe pensioenregeling?

Nadere informatie

Het Garantie pensioen met vaste collectieve premie

Het Garantie pensioen met vaste collectieve premie Het Garantie pensioen met vaste collectieve premie Inhoudsopgave Het Garantie pensioen met vaste collectieve premie van Delta Lloyd Waarom Collectief Defined Contribution? 5 Wat is het? 5 De kracht van

Nadere informatie

Van gegarandeerd pensioen naar een pensioenspaarpot

Van gegarandeerd pensioen naar een pensioenspaarpot Van gegarandeerd pensioen naar een pensioenspaarpot Ons pensioenstelsel is van oudsher een stelsel dat voor werknemers zekerheden biedt. Met zekerheden wordt hier verstaan: de werknemer weet al ruim voor

Nadere informatie

Aangenaam Wij zijn TrueBlue. Een goed pensioen voor bedrijven binnen én buiten de digitale sector

Aangenaam Wij zijn TrueBlue. Een goed pensioen voor bedrijven binnen én buiten de digitale sector Aangenaam Wij zijn TrueBlue. Een goed pensioen voor bedrijven binnen én buiten de digitale sector April 2018 Werkgevers kunnen kiezen bij TrueBlue Middelloonregeling of beschikbare premieregeling Een goed

Nadere informatie

Aangenaam Wij zijn TrueBlue. Een goed pensioen voor bedrijven binnen én buiten de digitale sector

Aangenaam Wij zijn TrueBlue. Een goed pensioen voor bedrijven binnen én buiten de digitale sector Aangenaam Wij zijn TrueBlue. Een goed pensioen voor bedrijven binnen én buiten de digitale sector Oktober 2016 Werkgevers kunnen kiezen bij TrueBlue Middelloonregeling of Beschikbare premieregeling Een

Nadere informatie

Welkom bij de informatiemiddag van PGB

Welkom bij de informatiemiddag van PGB Welkom bij de informatiemiddag van PGB Vanaf 2016 ook een beschikbarepremieregeling 2 1 Tom Vollebergh Bestuurslid PGB Informatietechnologie Luuk Lennaerts Bestuurssecretaris PGB 3 Middelloonregeling (DB-regeling)

Nadere informatie

BREAK-OUT SESSIE BESCHIKBARE PREMIEREGELING EN CDC BINNEN EEN APF Rutger de Wit & Claudette Blankestijn. 20 juni 2016

BREAK-OUT SESSIE BESCHIKBARE PREMIEREGELING EN CDC BINNEN EEN APF Rutger de Wit & Claudette Blankestijn. 20 juni 2016 BREAK-OUT SESSIE BESCHIKBARE PREMIEREGELING EN CDC BINNEN EEN APF Rutger de Wit & Claudette Blankestijn 20 juni 2016 Welke onderwerpen komen aan bod? Introductie: Waar passen DC en CDC-regeling in een

Nadere informatie

LCP Netherlands Lifecyle Pensioen 2017

LCP Netherlands Lifecyle Pensioen 2017 1 Insight Clarity Advice Actuarieel adviesbureau Lane Clark & Peacock Netherlands B.V. adviseert (internationale) ondernemingen, ondernemingsraden en pensioenuitvoerders. Voor meer informatie over dit

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan

Persoonlijk Pensioen Plan Persoonlijk Pensioen Plan Brochure voor u als werkgever Als werkgever hebt u behoefte aan een betaalbare pensioenregeling. Tegelijkertijd wilt u een regeling die past in een goed arbeidsvoorwaardenbeleid.

Nadere informatie

OR-minicongres Johan van Soest, 16 juni 2016. Belangrijkste ontwikkelingen rondom pensioen

OR-minicongres Johan van Soest, 16 juni 2016. Belangrijkste ontwikkelingen rondom pensioen OR-minicongres Johan van Soest, 16 juni 2016 Belangrijkste ontwikkelingen rondom pensioen Agenda Belangrijkste ontwikkelingen rondom pensioen Resultaten mini-enquête Rol OR bij wijziging pensioenregeling

Nadere informatie

Onderzoek naar kosten, rendement en risico in collectieve DC-producten

Onderzoek naar kosten, rendement en risico in collectieve DC-producten LIFECYCLE PENSIOEN 2019 Onderzoek naar kosten, rendement en risico in collectieve DC-producten 3 juni 2019 Samenvatting Lifecycle Pensioen 2019 Aanbod Lifecycle producten worden continu doorontwikkeld.

Nadere informatie

De feiten op een rij. De beschikbare premieregeling

De feiten op een rij. De beschikbare premieregeling De feiten op een rij De beschikbare premieregeling De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij De beschikbare premieregeling Verzekeraars bieden diverse pensioenregelingen aan, waaraan werknemers

Nadere informatie

ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE

ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE PENSIOENMANTEL BESCHIKBARE PREMIE 1 november 2013 UW KAPITAAL ZIJN UW MENSEN SPECIAAL VOOR WTG Cappital: een unieke pensioenregeling voor WTG De pensioenregeling bij

Nadere informatie

Bijlage I bij instemmingsverzoek BoMa Ondernemingsraad. Elementen van de per 1 januari 2015 voorgestelde pensioenregeling

Bijlage I bij instemmingsverzoek BoMa Ondernemingsraad. Elementen van de per 1 januari 2015 voorgestelde pensioenregeling Bijlage I bij instemmingsverzoek BoMa Ondernemingsraad Elementen van de per 1 januari 2015 voorgestelde pensioenregeling In bijlage I bij het instemmingsverzoek zijn de elementen van de met ingang van

Nadere informatie

Kostentransparantie. Kostentransparantie. Bindend besluit December 2015. Vertrouwelijk 1 Alleen voor intern gebruik

Kostentransparantie. Kostentransparantie. Bindend besluit December 2015. Vertrouwelijk 1 Alleen voor intern gebruik Kostentransparantie Bindend besluit December 015 Vertrouwelijk 1 Alleen voor intern gebruik Richtlijn 1: wanneer het kostenoverzicht opstellen Vanaf 1 juli 01 moet er een online kostenoverzicht zijn voor

Nadere informatie

Kernvragen bij een collectieve Pensioen regeling. Voor ondernemers die op zoek zijn naar een pensioenregeling voor hun personeel

Kernvragen bij een collectieve Pensioen regeling. Voor ondernemers die op zoek zijn naar een pensioenregeling voor hun personeel Kernvragen bij een collectieve Pensioen regeling Voor ondernemers die op zoek zijn naar een pensioenregeling voor hun personeel Kernvragen bij een collectieve Pensioenregeling U geeft uw werknemers goede

Nadere informatie

Basiscursus collectief Pensioen. Wat je moet weten over een belangrijke arbeidsvoorwaarde

Basiscursus collectief Pensioen. Wat je moet weten over een belangrijke arbeidsvoorwaarde Basiscursus collectief Pensioen Wat je moet weten over een belangrijke arbeidsvoorwaarde 1 Onderwerpen Pensioen in Nederland Pensioen = loon Hoe wordt pensioen vastgesteld? Wat bepaalt de waarde van een

Nadere informatie

LCP NETHERLANDS WERK IN UITVOERING BIJ PENSIOENFONDSEN 2012 Inzicht in de uitvoeringskosten en vermogensbeheerkosten van Nederlandse pensioenfondsen.

LCP NETHERLANDS WERK IN UITVOERING BIJ PENSIOENFONDSEN 2012 Inzicht in de uitvoeringskosten en vermogensbeheerkosten van Nederlandse pensioenfondsen. LCP NETHERLANDS WERK IN UITVOERING BIJ PENSIOENFONDSEN 2012 Inzicht in de uitvoeringskosten en vermogensbeheerkosten van Nederlandse pensioenfondsen. Lane Clark & Peacock Netherlands B.V. Pension Fund

Nadere informatie

SELEGTIE PENSIOENUITVOERDER VOOR PENSIOENOPBOUW VANAF l JANUARI 2017

SELEGTIE PENSIOENUITVOERDER VOOR PENSIOENOPBOUW VANAF l JANUARI 2017 SELEGTIE PENSIOENUITVOERDER VOOR PENSIOENOPBOUW VANAF l JANUARI 2017 Deel neme rsve rgaderi n g 29 november 2016 stichting pensioenfonds TBI Selectie pensioenuitvoerder 29 november 2016 Pagina 1 AGENDA

Nadere informatie

VOORGENOMEN LIQUIDATIE PENSIOENFONDS

VOORGENOMEN LIQUIDATIE PENSIOENFONDS VOORGENOMEN LIQUIDATIE PENSIOENFONDS Deelnemersvergadering 14 september 2015 Voorgenomen liquidatie pensioenfonds 14 september 2015 Pagina 1 AGENDA Regelingen pensioenfonds Achtergrond Voorgenomen besluit

Nadere informatie

De gevolgen voor medewerkers

De gevolgen voor medewerkers De gevolgen voor medewerkers De belangrijkste kenmerken van het onderhandelingsresultaat voor medewerkers zijn: Eén nieuwe pensioenregeling 2015 per 1 januari 2015 voor alle medewerkers voor het salaris

Nadere informatie

MEMORANDUM BESCHIKBARE PREMIEREGELING MET BELEGGINGSMOGELIJKHEID: TOETSNORM VOOR HET VERLEDEN

MEMORANDUM BESCHIKBARE PREMIEREGELING MET BELEGGINGSMOGELIJKHEID: TOETSNORM VOOR HET VERLEDEN MEMORANDUM BESCHIKBARE PREMIEREGELING MET BELEGGINGSMOGELIJKHEID: TOETSNORM VOOR HET VERLEDEN 1. Inleiding: de aanleiding De Pensioenwet kent verschillende manieren waarop binnen de tweede pijler pensioen

Nadere informatie

Dienstenwijzer BeFrank

Dienstenwijzer BeFrank Dienstenwijzer BeFrank I 15.3.01-0612 Met deze dienstenwijzer informeren wij u over BeFrank, onze producten en wat u van ons kunt verwachten in het kader van onze dienstverlening. Wie zijn wij? BeFrank

Nadere informatie

Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB

Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor uw werknemers. Daarom is het belangrijk dat dit goed is geregeld. Op een manier die bij uw bedrijf past.

Nadere informatie

Artikel Rendement: Hoe kunnen we op de kosten van pensioen besparen?

Artikel Rendement: Hoe kunnen we op de kosten van pensioen besparen? Artikel Rendement: Hoe kunnen we op de kosten van pensioen besparen? Pensioen is een fikse kostenpost voor de werkgever. Als de werkgever een pensioenregeling heeft getroffen voor de werknemers, is hij

Nadere informatie

Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe pensioenregeling De pensioenregeling van Pensioenfonds voor de Accountancy wordt per 1 januari 2015 aangepast. Het bestuur heeft inmiddels de hoofdlijnen van de nieuwe regeling vastgesteld.

Nadere informatie

S&V Reflector. Dienen de pensioenfondsen hun. langlopende swaps te verkopen? DC en DB verschillen en overeenkomsten. Een risicomanagement discussie

S&V Reflector. Dienen de pensioenfondsen hun. langlopende swaps te verkopen? DC en DB verschillen en overeenkomsten. Een risicomanagement discussie S&V Reflector Dienen de pensioenfondsen hun DC en DB verschillen en overeenkomsten langlopende swaps te verkopen? Een risicomanagement discussie De DC-regeling (Defined Contribution) is in opmars. In deze

Nadere informatie

De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij

De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij 3 De beschikbare premieregeling In Nederland bestaan grofweg twee categorieën pensioenregelingen: beschikbare premieregelingen enerzijds en middelloon-

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Wijziging CDC-regeling TBI

Wijziging CDC-regeling TBI Wijziging CDC-regeling TBI Voorlichtingssessie tijdens deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds TBI 18 november 2014 Copyright 2014 Sprenkels & Verschuren. Geen enkele reproductie van het document

Nadere informatie

Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015

Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015 Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015 Programma Wrap up proces tot op heden Achtergronden Proces Nieuwe regeling 2015 Impact van Pensioenregeling Vervolg traject Vragen en antwoorden 2 Wrap up: Achtergronden

Nadere informatie

Een nieuwe keuze in pensioenoplossingen. ICK Beschikbare Premieregeling

Een nieuwe keuze in pensioenoplossingen. ICK Beschikbare Premieregeling Een nieuwe keuze in pensioenoplossingen voor de ICK-branche ICK Beschikbare Premieregeling ICK Beschikbare Premieregeling 2 De ICK-branche verbreedt het aanbod op het gebied van pensioen. Naast de bestaande

Nadere informatie

Pensioenwijzigingen 2014-2015. Resultaten enquête

Pensioenwijzigingen 2014-2015. Resultaten enquête Pensioenwijzigingen 2014-2015 Resultaten enquête Hierbij treft u de resultaten aan van de enquête die Aon Hewitt in april-mei 2014 heeft gehouden onder 2000 werkgevers. De vraagstelling ging over zowel

Nadere informatie

Risicoverdeling en ambitieniveau in bestaande pensioencontracten

Risicoverdeling en ambitieniveau in bestaande pensioencontracten Risicoverdeling en ambitieniveau in bestaande pensioencontracten artikel Inleiding Reeds geruime tijd wordt een maatschappelijke discussie gevoerd over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel.

Nadere informatie

BeterExcedent. Pensioenregeling 2015

BeterExcedent. Pensioenregeling 2015 BeterExcedent Pensioenregeling 2015 BeterExcedent Pensioen Werkgevers 2015 Uw werknemers bouwen pensioen op bij bpfbouw in de pensioenregeling voor de Bouwnijverheid. Dit is een middelloonregeling. Deze

Nadere informatie

TrueBlue Beschikbare premieregeling EEN PERSOONLIJKE PENSIOENPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen.

TrueBlue Beschikbare premieregeling EEN PERSOONLIJKE PENSIOENPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen. TrueBlue Beschikbare premieregeling EEN PERSOONLIJKE PENSIOENPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen. April 2018 TrueBlue Beschikbare premieregeling Een goed geregeld pensioen voor jouw werknemers?

Nadere informatie

Pascal Wegman en Inge Bakker 14 november Pensioen in beweging I N C O N T R O L Z I J N O V E R J O U W E I G E N S I T U AT I E

Pascal Wegman en Inge Bakker 14 november Pensioen in beweging I N C O N T R O L Z I J N O V E R J O U W E I G E N S I T U AT I E Pascal Wegman en Inge Bakker 14 november 2018 Pensioen in beweging I N C O N T R O L Z I J N O V E R J O U W E I G E N S I T U AT I E Introductie Wie zijn Pascal Wegman en Inge Bakker OR Adviseurs bij

Nadere informatie

2020 in de (fiscale) praktijk. Amsterdam, 8 november 2016 Jan-Olivier Kuijkhoven

2020 in de (fiscale) praktijk. Amsterdam, 8 november 2016 Jan-Olivier Kuijkhoven 2020 in de (fiscale) praktijk Amsterdam, 8 november 2016 Jan-Olivier Kuijkhoven Inhoud 1. Hoe hoog is de maximale gelijkblijvende premie in 2020 2. Gelijkblijvende premie inzetten voor degressief middelloon

Nadere informatie

Verzekeraar of Algemeen Pensioenfonds? Pensioen

Verzekeraar of Algemeen Pensioenfonds? Pensioen Verzekeraar of Algemeen Pensioenfonds? Pensioen Het Een algemeen pensioenfonds als alternatief voor uw salaris-diensttijdregeling. Hard of zacht pensioen? Het grote verschil met een pensioenregeling via

Nadere informatie

Aegon Levensverzekering N.V.

Aegon Levensverzekering N.V. Voorbeeldbrief werkgever met DC-regeling (3%- staffel), en additioneel: - WIA-excedentpensioen, en - ANW-hiaatpensioen, en - netto pensioenregeling Aegon Levensverzekering N.V. Postbus 16150, 2500 BD Den

Nadere informatie

Gelden de kortingen op het pensioen per en voor beide regelingen?

Gelden de kortingen op het pensioen per en voor beide regelingen? Veelgestelde vragen DE KORTINGEN Gelden de kortingen op het pensioen per 1-9-2016 en 1-3-2017 voor beide regelingen? Ja, de kortingen gelden zowel voor de middelloon als de CDC regeling, ongeacht het afgesproken

Nadere informatie

Verzekeraar of Algemeen Pensioenfonds?

Verzekeraar of Algemeen Pensioenfonds? Verzekeraar of Algemeen Pensioenfonds? EEN ALGEMEEN PENSIOENFONDS ALS ALTERNATIEF VOOR UW SALARIS-DIENSTTIJDREGELING Het Algemeen Pensioenfonds Vanaf 1 januari 2016 is het wettelijk mogelijk een Algemeen

Nadere informatie

LCP TERzake(n) 2009 MAART 2011 Inzicht in beleggingskosten bij collectieve beschikbare premieregelingen.

LCP TERzake(n) 2009 MAART 2011 Inzicht in beleggingskosten bij collectieve beschikbare premieregelingen. LCP TERzake(n) 2009 MAART 2011 Inzicht in beleggingskosten bij collectieve beschikbare premieregelingen. Lane Clark & Peacock Netherlands B.V. Pension Fund Consulting ALM Consulting Actuarial Services

Nadere informatie

Sector-cao Verzekeringsbedrijf Basispensioenregeling en stopzetting FAR. Vragen en Antwoorden

Sector-cao Verzekeringsbedrijf Basispensioenregeling en stopzetting FAR. Vragen en Antwoorden Sector-cao Verzekeringsbedrijf Basispensioenregeling en Vragen en Antwoorden 1. Wat is de flexibele aanvullingsregeling (FAR)? De FAR is in het leven geroepen als compensatiemaatregel voor het afschaffen

Nadere informatie

Aan de leden werkzaam bij Maersk Line. Geachte leden werkzaam bij Maersk Line,

Aan de leden werkzaam bij Maersk Line. Geachte leden werkzaam bij Maersk Line, Postadres Postbus 8696, 3009 AR Rotterdam Aan de leden werkzaam bij Maersk Line Vervoer / Havens Bezoekadres Pegasusweg 200 3067 KX Rotterdam T 010 23 35 000 F 010 23 35 216 www.fnvbondgenoten.nl Datum

Nadere informatie

Verslag deelnemersvergadering 2013, gehouden op dinsdag 10 december 2013 om uur in het Golden Tulip Alkmaar, Arcadialaan 6 te Alkmaar.

Verslag deelnemersvergadering 2013, gehouden op dinsdag 10 december 2013 om uur in het Golden Tulip Alkmaar, Arcadialaan 6 te Alkmaar. STICHTING PENSIOENFONDS GROOTHANDEL VEGRO Verslag deelnemersvergadering 2013, gehouden op dinsdag 10 december 2013 om 19.00 uur in het Golden Tulip Alkmaar, Arcadialaan 6 te Alkmaar. 1. Opening en mededelingen

Nadere informatie

Actualiteiten pensioenen. Marcel van de Grift Senior pensioenadviseur

Actualiteiten pensioenen. Marcel van de Grift Senior pensioenadviseur Actualiteiten pensioenen Marcel van de Grift Senior pensioenadviseur 1. Algemeen 2. Rol OR 3. Pensioenregelingen Agenda 4. Fiscale wijzigingen 2015 (rol OR bij compensatiemaatregelen) 5. Pensioenuitvoerders

Nadere informatie

Pensioenuitvoerder. Anne Mulder, Simmer Advies. Datum: 28-01-2014. request for proposal Kikkoman

Pensioenuitvoerder. Anne Mulder, Simmer Advies. Datum: 28-01-2014. request for proposal Kikkoman Aan: Van: Pensioenuitvoerder Datum: 28-01-2014 Onderwerp: Anne Mulder, Simmer Advies request for proposal Kikkoman Kikkoman Foods Europe B.V. in Nederland is gevestigd te Sappemeer en maakt onderdeel uit

Nadere informatie

OR-Seminar Johan van Soest & Evert van Ling, 10 april 2014. Werk aan de winkel I - rol OR - wijziging pensioenwetgeving

OR-Seminar Johan van Soest & Evert van Ling, 10 april 2014. Werk aan de winkel I - rol OR - wijziging pensioenwetgeving OR-Seminar Johan van Soest & Evert van Ling, 10 april 2014 Werk aan de winkel I - rol OR - wijziging pensioenwetgeving Lang zullen we leven en werken 2 Agenda Werk aan de winkel I, pensioenwijzigingen

Nadere informatie

Klant. De Beleggingsvrijheidanalyse is een analyse van de invloed van de verschillende beleggingsprofielen

Klant. De Beleggingsvrijheidanalyse is een analyse van de invloed van de verschillende beleggingsprofielen Klant De Beleggingsvrijheidanalyse is een analyse van de invloed van de verschillende beleggingsprofielen die deelnemers aan de collectieve pensioenregeling hebben op het pensioen en de risico s daarvan.

Nadere informatie

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Beleggen bij BeFrank Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Eindelijk een helder en eenvoudig pensioen tegen lage kosten. Binnen de pensioenwereld groeit de behoefte naar transparantie en eenvoud.

Nadere informatie

Agenda: Introductie Waar staan wij? Wat is Aegon Persoonlijk Pensioen? Oplossing Aegon Netto Pensioen Oplossingen voor alle werknemers Vragen?

Agenda: Introductie Waar staan wij? Wat is Aegon Persoonlijk Pensioen? Oplossing Aegon Netto Pensioen Oplossingen voor alle werknemers Vragen? Agenda: Introductie Waar staan wij? Wat is Aegon Persoonlijk Pensioen? Oplossing Aegon Netto Pensioen Oplossingen voor alle werknemers Vragen? 2 Waar staan wij? Introductie netto pensioen per 1 januari

Nadere informatie

LCP TERzake(n) 2011 DECEMBER 2011 Inzicht in beleggingskosten bij collectieve beschikbare premieregelingen.

LCP TERzake(n) 2011 DECEMBER 2011 Inzicht in beleggingskosten bij collectieve beschikbare premieregelingen. LCP TERzake(n) 2011 DECEMBER 2011 Inzicht in beleggingskosten bij collectieve beschikbare premieregelingen. Lane Clark & Peacock Netherlands B.V. Pension Fund Consulting ALM Consulting Actuarial Services

Nadere informatie

Pensioen. Verzekeraar of Algemeen Pensioenfonds? Een algemeen pensioenfonds als alternatief voor uw salaris-diensttijdregeling. meeus.

Pensioen. Verzekeraar of Algemeen Pensioenfonds? Een algemeen pensioenfonds als alternatief voor uw salaris-diensttijdregeling. meeus. Pensioen Verzekeraar of Algemeen Pensioenfonds? Een algemeen pensioenfonds als alternatief voor uw salaris-diensttijdregeling. meeus.com/pensioen 1 Het Algemeen Pensioenfonds Vanaf 1 januari 2016 is het

Nadere informatie

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan.

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan. Waardeoverdracht bij indiensttreding Meer weten? www.kpnpensioen.nl Wat is waardeoverdracht? 4 Zoek en vind 11 Een nieuwe baan 3 Is waardeoverdracht verstandig? Goed om te weten 6 Zo vraagt u aan 10 9

Nadere informatie

Voorbeeld adviesrapport collectieve pensioenregeling

Voorbeeld adviesrapport collectieve pensioenregeling beeld adviesrapport collectieve pensioenregeling Inhoudsopgave Inleiding... 3 Pensioensystemen... 4 Algemeen... 4 Middelloonregeling... 4 Eindloonregeling... 5 Beschikbare premieregeling... 5 Uitgangspunten

Nadere informatie

ICK Beschikbare Premieregeling

ICK Beschikbare Premieregeling ICK Beschikbare Premieregeling Uitleg over een nieuwe de regeling van bedrijfstakpensioenfonds ICK 30 mei 2013 Diede Panneman Rutger van Asselt ' Copyright 2012 Sprenkels & Verschuren. Geen enkele reproductie

Nadere informatie

Welkom bij de workshop Pensioen: medezeggenschap, actualiteit en eigen beheer

Welkom bij de workshop Pensioen: medezeggenschap, actualiteit en eigen beheer Welkom bij de workshop Pensioen: medezeggenschap, actualiteit en eigen beheer Norbert Laane, advocaat medezeggenschapsrecht Alex Ter Horst, advocaat pensioenrecht Carl Luijken, pensioenfiscalist 1 11 april

Nadere informatie

TrueBlue Beschikbare premieregeling EEN PERSOONLIJKE PENSIOENPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen.

TrueBlue Beschikbare premieregeling EEN PERSOONLIJKE PENSIOENPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen. TrueBlue Beschikbare premieregeling EEN PERSOONLIJKE PENSIOENPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen. Oktober 2016 TrueBlue Beschikbare premieregeling Een goed geregeld pensioen voor jouw werknemers?

Nadere informatie

Kemira Rotterdam B.V.

Kemira Rotterdam B.V. Kemira Rotterdam B.V. Collectieve arbeidsovereenkomst over pensioenen 2019-2023 Pagina 1 van 7 COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST OVER PENSIOENEN Ondergetekenden: Kemira Rotterdam B.V. te Botlek-Rotterdam

Nadere informatie

Beleggen voor een goed pensioenresultaat. Oskar Poiesz Robeco Investment Solutions 10 mei 2016

Beleggen voor een goed pensioenresultaat. Oskar Poiesz Robeco Investment Solutions 10 mei 2016 Beleggen voor een goed pensioenresultaat Oskar Poiesz Robeco Investment Solutions 10 mei 2016 Onderwerpen 1. Beleggen voor pensioen 2. Beleggingskeuzes bepalen het pensioen 3. Welke invloed heb je als

Nadere informatie

Generali Pensioen. Informatie voor werkgevers

Generali Pensioen. Informatie voor werkgevers Generali Pensioen Informatie voor werkgevers Generali Pensioen I n h o u ds o p g av e Inleiding Inleiding 2 Het Generali Pensioen 3 Kenmerken van het Generali Pensioen 6 Wet- en regelgeving 7 Service

Nadere informatie

EFD Noord. Hoe gevaarlijk is DC nu eigenlijk?

EFD Noord. Hoe gevaarlijk is DC nu eigenlijk? EFD Noord Hoe gevaarlijk is DC nu eigenlijk? Deze presentatie is uitsluitend bedoeld voor het geven van voorlichting en uitleg; er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Financieel Dagblad (6 april)

Nadere informatie

Netto pensioenregeling De netto pensioenregeling voor het pensioengevende salaris boven 96.544

Netto pensioenregeling De netto pensioenregeling voor het pensioengevende salaris boven 96.544 ABN AMRO Pensioenen Netto pensioenregeling De netto pensioenregeling voor het pensioengevende salaris boven 96.544 Sinds 1 januari 2015 is de fiscale regelgeving voor pensioenregelingen veranderd. Een

Nadere informatie

Pensioenkeuzes in de beschikbare premieregeling (DC-regeling)

Pensioenkeuzes in de beschikbare premieregeling (DC-regeling) Pensioenkeuzes in de beschikbare premieregeling (DC-regeling) Programma Pensioen, hoe zat het ook alweer? Bestaande keuzemogelijkheden Nieuwe keuzes: jaarlijkse inkoop in de middelloonregeling vast of

Nadere informatie

Pensioenregeling Stichting pensioenfonds Groothandel Vegro

Pensioenregeling Stichting pensioenfonds Groothandel Vegro Pensioenregeling Stichting pensioenfonds Groothandel Vegro december 2006 Paulien Siegman Redenen voor een nieuwe Pensioenwet Reden wijziging: veroudering en onoverzichtelijkheid PSW Nieuwe Pensioenwet

Nadere informatie

Vragen en antwoorden chatsessie nieuwe pensioenregeling 29 juni 2015

Vragen en antwoorden chatsessie nieuwe pensioenregeling 29 juni 2015 Vragen en antwoorden chatsessie nieuwe pensioenregeling 29 juni 2015 Q: Als ik de bedragen optel die Randstad en ik per jaar aan premie betalen dan is dat een veel hoger bedrag dan dat er aan premie per

Nadere informatie

Verslag Mandema Update mei 2014

Verslag Mandema Update mei 2014 Verslag Mandema Update mei 2014 Terwijl de leden van de Eerste Kamer zich op 20 mei jl. bogen over de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen, kregen onze relaties te horen wat de consequenties

Nadere informatie

Startbrief. 1. Algemeen. Waardeoverdracht. Informatie die u geeft. Wanneer bent u deelnemer in de Basisregeling?

Startbrief. 1. Algemeen. Waardeoverdracht. Informatie die u geeft. Wanneer bent u deelnemer in de Basisregeling? Startbrief Deze startbrief bestaat uit 3 delen: Algemeen, Basisregeling en Plusregeling. 1. Algemeen Uw werkgever: Tentoo Collective Freelance & Flex B.V. Uw pensioenuitvoerder: ABN AMRO Pensioenen Soort

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds RBS Nederland

Stichting Pensioenfonds RBS Nederland Stichting Pensioenfonds RBS Nederland Lunch & Learn 27 september / 2 oktober / 8 oktober 2012 Internal use only Programma Wat komt er vandaag aan bod? Van premie tot pensioen 1 Een goede pensioenregeling

Nadere informatie

Regeling voor klanten met een beleggingsverzekering

Regeling voor klanten met een beleggingsverzekering Regeling voor klanten met een beleggingsverzekering Achmea compenseert klanten met een beleggingsverzekering Achmea gaat een aantal van haar klanten met een beleggingsverzekering compenseren. Heeft u vóór

Nadere informatie

JOUW PENSIOEN VERANDERT Jij kiest je pensioenregeling

JOUW PENSIOEN VERANDERT Jij kiest je pensioenregeling JOUW PENSIOEN VERANDERT Jij kiest je pensioenregeling INHOUD 2 Wie voert de pensioenregeling uit? Het pensioengebouw in Nederland De pensioenregelingen van RELX in Nederland Vergelijking CDC en IDC Welke

Nadere informatie

Wijzigingen in de pensioenwetgeving... 2. Belangrijke gevolgen van de pensioenwijzigingen... 4

Wijzigingen in de pensioenwetgeving... 2. Belangrijke gevolgen van de pensioenwijzigingen... 4 UPDATE Pensioenspecial september 2014 Sneller op de hoogte zijn van het nieuws? Volg ons op Social Media! Mandema & Partners helpt u graag bij het interpreteren van de pensioenwijzigingen die voor u en

Nadere informatie

Utrecht, september 2013 Lane Clark & Peacock Netherlands B.V.

Utrecht, september 2013 Lane Clark & Peacock Netherlands B.V. LCP NETHERLANDS LIFECYCLE PENSIOEN 2013 Inzicht in collectieve beschikbare premieregelingen, het aanbod van lifecycle concepten en de verschuldigde beleggingskosten. Lane Clark & Peacock Netherlands B.V.

Nadere informatie

EXCEDENT REGELINGEN BIED UW WERKNEMERS EEN HOGER PENSIOEN. In deze brochure

EXCEDENT REGELINGEN BIED UW WERKNEMERS EEN HOGER PENSIOEN. In deze brochure EXCEDENT REGELINGEN BIED UW WERKNEMERS EEN HOGER PENSIOEN In deze brochure Extra pensioen 2 Middelloonregeling 3 Premieregeling 4 Premievoorbeeld 6 Meer weten? 7 EXTRA PENSIOEN VOOR UW WERKNEMERS Kies

Nadere informatie

EXCEDENT REGELINGEN BIED UW WERKNEMERS EEN HOGER PENSIOEN. In deze brochure

EXCEDENT REGELINGEN BIED UW WERKNEMERS EEN HOGER PENSIOEN. In deze brochure REGELINGEN BIED UW WERKNEMERS EEN HOGER PENSIOEN In deze brochure Extra pensioen 2 Middelloonregeling 3 Premieregeling 4 Premievoorbeeld 6 7 EXTRA PENSIOEN VOOR UW WERKNEMERS MIDDELLOON REGELING De excedent

Nadere informatie

Datum 23 mei Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001

Datum 23 mei Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001 Datum 23 mei 2017 A.B. Voorbeeld T.a.v. de directie Spaklerweg 4 1000 AB AMSTERDAM Behandeld door Dhr. A. Beheerder Onderdeel Leven Zakelijk Team Pensioenleeftijd 68 Ons kenmerk A001 Geachte heer, mevrouw,

Nadere informatie

Zo nee, bestaan er plannen om een Beroeps-, Bedrijfstak of ondernemingspensioenfonds op te starten?

Zo nee, bestaan er plannen om een Beroeps-, Bedrijfstak of ondernemingspensioenfonds op te starten? Collectief Pensioen Aanvullende bedrijfsgegevens Personeel Vul het excelbestand 'Personeelsgegevens' in. Opleidings- en denkniveau personeel Salarisgebouw en carrièrepatroon van toepassing? Zo ja, welke?

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Q&A naar aanleiding van vragen enquête toekomstbestendigheid BPL. Alternatieve pensioenvormen binnen BPL Deskundigheid en werkdruk bestuurders

Q&A naar aanleiding van vragen enquête toekomstbestendigheid BPL. Alternatieve pensioenvormen binnen BPL Deskundigheid en werkdruk bestuurders Q&A naar aanleiding van vragen enquête toekomstbestendigheid BPL. In deze Q&A geeft het bestuur antwoord op de vragen die door deelnemers en gepensioneerden zijn gesteld in het formulier enquête toekomstbestendigheid

Nadere informatie

ADDENDUM BIJ DE PENSIOENOVEREENKOMST

ADDENDUM BIJ DE PENSIOENOVEREENKOMST ADDENDUM BIJ DE PENSIOENOVEREENKOMST In aanvulling op de eerder tussen de werkgever en diens werknemers gesloten pensioenovereenkomst maken met ingang van 1 januari 2008 de hierna vermelde bepalingen deel

Nadere informatie

BeterExcedent. Pensioen Werknemer 2015

BeterExcedent. Pensioen Werknemer 2015 BeterExcedent Pensioen Werknemer 2015 BeterExcedent Pensioen Werknemer 2015 Als u via uw werkgever deelneemt in de pensioenregeling BeterExcedent, kunt u pensioen opbouwen over het deel van uw salaris

Nadere informatie

TrueBlue Beschikbare Premieregeling EEN PERSOONLIJKE SPAARPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen.

TrueBlue Beschikbare Premieregeling EEN PERSOONLIJKE SPAARPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen. TrueBlue Beschikbare Premieregeling EEN PERSOONLIJKE SPAARPOT VOOR ELKE WERKNEMER. Met collectieve voordelen. TrueBlue Beschikbare Premieregeling Een goed geregeld pensioen voor jouw werknemers? Dit is

Nadere informatie

Uitvoeringsovereenkomst voor Voorbeeld offerte. Een woord vooraf

Uitvoeringsovereenkomst voor Voorbeeld offerte. Een woord vooraf Uitvoeringsovereenkomst voor Voorbeeld offerte Een woord vooraf In deze uitvoeringsovereenkomst vindt u de afspraken over de uitvoering van de pensioenregeling tussen - u, als werkgever, en - ons, Delta

Nadere informatie

Extra informatie pensioenverlaging

Extra informatie pensioenverlaging Extra informatie pensioenverlaging Wat is de invloed van de verlaging op mijn netto pensioen? Als u nog niet met pensioen bent, kunnen we u nu niet zeggen hoe uw netto pensioen

Nadere informatie

Van garantie naar beleggen kansen voor de OR. Webinar Wim Hoogendoorn Edmond Halley Pensioenmanagement

Van garantie naar beleggen kansen voor de OR. Webinar Wim Hoogendoorn Edmond Halley Pensioenmanagement Van garantie naar beleggen kansen voor de OR Webinar Wim Hoogendoorn Edmond Halley Pensioenmanagement Even over de aanpak Je krijgt duidelijkheid Geen jargon Onbegrijpelijk, dan gelijk aan de bel trekken

Nadere informatie

Later is al lang begonnen. Dus waarom zou je het vandaag niet goed regelen?

Later is al lang begonnen. Dus waarom zou je het vandaag niet goed regelen? Later is al lang begonnen. Dus waarom zou je het vandaag niet goed regelen? Het verhaal van de rots en de branding. Uit een zee vol onzekerheid steekt een onverwoestbaar brok gesteente omhoog. Dat de grootste

Nadere informatie

Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe pensioenregeling Waardeoverdracht: zinvol voor u? Gefeliciteerd, u hebt een nieuwe baan! Dit betekent nogal wat voor uw persoonlijke situatie. Nieuwe taken, verantwoordelijkheden en andere collega

Nadere informatie

<WERKGEVER> Contractnr. <REG>/001

<WERKGEVER> Contractnr. <REG>/001 BETEREXCEDENT Uitvoeringsovereenkomst Contractnr. /001 Versiedatum: 1-1-2016 Pagina 2 van 11 Overeenkomst BeterExcedent /001 (uitvoeringsovereenkomst in de zin van artikel 25 van

Nadere informatie

Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch

Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Het Garantiepensioen met collectief beleggen en kasstroommatch Pag. /8 Delta Lloyd garandeert de opgebouwde aanspraken en tarieven. Het Garantiepensioen

Nadere informatie

excedent Wilt u uw werknemers iets extra s bieden? In deze brochure

excedent Wilt u uw werknemers iets extra s bieden? In deze brochure excedent regelingen Wilt u uw werknemers iets extra s bieden? In deze brochure Excedent middelloonregeling 3 Excedent premieregeling 4 Premievoorbeeld 6 Meer weten? 7 extrapensioen voor uw werknemers Kies

Nadere informatie

mr. Niels Mourits directeur FIDIN Vereniging g voor Pensioenrecht Utrecht, 8 juni 2010

mr. Niels Mourits directeur FIDIN Vereniging g voor Pensioenrecht Utrecht, 8 juni 2010 DE PENSIOENADVISEUR ONDERSCHAT mr. Niels Mourits directeur FIDIN Vereniging g voor Pensioenrecht Utrecht, 8 juni 2010 Federatie Intermediaire Dienstverlening in Nederland (FIDIN) Cluster Pensioen - beoordelen

Nadere informatie

Van Zwitserleven Pensioen Premie Overeenkomst Beleggingen. Naar. Zwitserleven Exclusief Pensioen

Van Zwitserleven Pensioen Premie Overeenkomst Beleggingen. Naar. Zwitserleven Exclusief Pensioen Van Zwitserleven Pensioen Premie Overeenkomst Beleggingen Naar Zwitserleven Exclusief Pensioen EEN PRODUCTVERGELIJKING DOOR MIDDEL VAN DE PRUDENTIETOETS LNBB ACTUARISSEN + PENSIOENCONSULTANTS pagina 1

Nadere informatie

Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling

Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling 1. Waarom wordt het nieuwe pensioenreglement pas later uitgereikt? Antwoord: De pensioenregeling is gebaseerd

Nadere informatie

Toelichting op de voorgenomen besluiten liquidatie en collectieve waardeoverdrachten PMA

Toelichting op de voorgenomen besluiten liquidatie en collectieve waardeoverdrachten PMA Toelichting op de voorgenomen besluiten liquidatie en collectieve waardeoverdrachten PMA Woord vooraf De afgelopen jaren zijn de deelnemers meer en meer geconfronteerd met de turbulentie rondom pensioenen

Nadere informatie

AANVULLENDE PENSIOENREGELING

AANVULLENDE PENSIOENREGELING AANVULLENDE PENSIOENREGELING Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel Uw pensioen is onze zorg. Inleiding Voor u ligt de brochure over de aanvullende pensioenregelingen

Nadere informatie

Rabo BedrijvenPensioen. Een aandeel in elkaar

Rabo BedrijvenPensioen. Een aandeel in elkaar Rabo BedrijvenPensioen Een aandeel in elkaar Inhoud Het Rabo BedrijvenPensioen: modern en overzichtelijk Pensioen voor uw werknemers: hoe werkt het? Zorg voor uw werknemers, hun partners en hun kinderen

Nadere informatie

Pensioenen Oktober 2015

Pensioenen Oktober 2015 Pensioenen Oktober 2015 Agenda Waarom deze bijeenkomst? Waarom Pensioenfonds PGB? Pensioenregelingen 2016 Volgende stappen Vragen 2 Waarom deze bijeenkomst? Informeren over veranderingen op pensioengebied

Nadere informatie

Informatie over de Pensioenverzekering

Informatie over de Pensioenverzekering Informatie over de verzekering Wat leest u in deze brochure? 01 Inleiding 3 02 Wat u moet weten over pensioen 4 03 Over de opbouw van pensioen 5 04 Over uw keuzes 9 05 Over keuzes van uw werknemer 13 06

Nadere informatie