PAKLIJST 2015 voor reizigers naar Kackar & Mt. Ararat Turkije

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PAKLIJST 2015 voor reizigers naar Kackar & Mt. Ararat Turkije"

Transcriptie

1 1 PAKLIJST 2015 voor reizigers naar Kackar & Mt. Ararat Turkije

2 2 INFORMATIE VOOR REIZIGERS NAAR MOUNT KACKAR EN MOUNT ARARAT Met dit informatiebulletin vol praktijktips en -adviezen kunt u goed voorbereid naar Cappadocië en Taurus af reizen, waardoor u nog meer zult genieten van een ongetwijfeld bijzondere reis. Wij hopen dat deze informatie uw belangrijkste vragen beantwoordt, maar pretenderen niet hieronder elke vraag te beantwoorden die een deelnemer kan bedenken. Uiteraard beantwoorden wij deze graag telefonisch of per . Wij wensen u hier vast een fijne voorbereiding toe. 2. Moeilijkheidsgraad (algemeen) Hieronder volgt een globale verduidelijking van de door Snow Leopard Adventures gehanteerde moeilijkheidswaardering van 1 tot en met 5. Misschien ten overvloede, maar het is belangrijk hier op te merken dat iedere tocht boven de 3500 meter bij ongunstige omstandigheden zwaarder kan worden dan in de omschrijving is vermeld. Onderstaande opsomming geldt voor normale omstandigheden. Niveau 1: Maximaal tweemaal 3 uur wandelen per dag in een rustig tempo. Per halve loopdag is geen grotere stijging dan 500 meter. De tocht komt niet boven de 3500 meter en de paden zijn duidelijk en goed begaanbaar. Niveau 2: Het looptempo ligt iets hoger en een uur langer lopen mag geen probleem zijn. De stijging per halve dag is doorgaans niet meer dan 700 meter. Het hoogste punt van de tocht komt niet boven de 4000 meter. Bij graad 2 kunnen de paden soms wat lastiger begaanbaar zijn. Niveau 3: Het terrein kan ruig zijn en het lopen vermoeiend, met name in de hogere en afgelegen regionen. De route loopt soms over passen van 5000 meter. De kampplaatsen liggen onregelmatig verspreid, waardoor het mogelijk is dat deze pas laat op de dag worden bereikt. Niveau 4: Zware trektochten die deels de paden verlaten en waarin bijvoorbeeld een vergletsjerde pasovergang kan zitten. Lange vermoeiende dagen met 8 of meer loopuren kunnen voorkomen. Niveau 5: Deze tochten zijn zware (klim)trektochten, vaak met de mogelijkheid een (hoge) top te beklimmen. Kennis van alpiene technieken en een goede conditie zijn eisen die worden gesteld. Mentaliteit en doorzettingsvermogen kunnen echter onder slechte omstandigheden minstens net zo belangrijk zijn.

3 3 3. Reisdocumenten en geld Als reiziger moet u zelf zorgen voor: Een geldig paspoort. Het paspoort moet op het moment van visumaanvraag nog tenminste 8 maanden (!!) geldig zijn. Het visum voor Turkije (kosten ca. 15,00) dient aangeschaft te worden op de luchthaven. Vanaf april 2014 dient men het visum VOORAF ONLINE aan te vragen en per creditcard te voldoen! Een reisverzekering. Snow Leopard Adventures stelt een afdoende reisverzekering met werelddekking verplicht (zie reisvoorwaarden). Wij ontvangen graag van iedereen een kopie van het verzekeringsbewijs, zodat wij de verzekeraar in geval van een calamiteit ook kunnen contacten. Hiervoor vernemen wij graag de naam van de verzekeraar, het polisnummer en het alarmnummer van de verzekeraar. Voor beklimmingen die de gebaande paden verlaten (niveau 5), adviseren wij u dringend om een bergsport-verzekering via de Nederlands Klim- en Bergsportvereniging af te sluiten. Geld. De officiële munteenheid van Turkije is Yeni Turk Lira ( 1 = 2,75 TRY, februari 2015), maar u kunt bijna overal met de Euro betalen. In het binnenland zal dat echter wat moeilijker zijn. De beste manier om overal te kunnen betalen zijn de volgende mogelijkheden: contant geld (Euro's), daarnaast uw pinpas en eventueel een creditcard. Creditcards worden in toenemende mate geaccepteerd bij hotels, restaurants en souvenirwinkels. De meest gebruikte zijn Mastercard en Visa. Travellercheques zijn niet aan te raden, omdat u, zeker in de grote steden, zonder problemen kunt pinnen. Vliegticket, indien niet bij Snow Leopard Adventures gekocht. Snow Leopard Adventures zendt u (indien niets anders is afgesproken) toe: E-tickets versturen we per . Betalingsbewijzen, die u bij aankomst in een hotel of aan de lokale agent moet afgeven. Adreslijst met gegevens uitvoerende agent(en) Evaluatieformulier N.B.: Indien u één week voor de vertrekdatum niet alle documenten in huis heeft, dient u direct contact op te nemen met het kantoor. Snow Leopard Adventures is niet aansprakelijk voor problemen en/of kosten welke ontstaan door het (te) laat doorgeven dat reisdocumenten niet goed of niet volledig zijn aangekomen.

4 4 4. Wat mee te nemen Onderstaand overzicht is slechts een richtlijn. U bepaalt uiteindelijk zelf wat u meeneemt. waterafstotende grote sporttas of plunjezak voor uw bagage (dag)rugzak, de grootte is afhankelijk van de trektocht goed ingelopen berg (wandel)schoenen gymschoenen of slippers, reserveveters ondergoed (ook lang), thermisch ondergoed is warm, lichtgewicht, vlug droog en draagt prettig voldoende wandelsokken en eventueel ondersokken trekkingbroek en eventueel joggingbroek (ook als extra ondergoed of pyjama te gebruiken). (over)hemden, T-shirts korte broek of bermuda (de zgn. afrits -broeken bieden het voordeel van kort en lang ineen) dunne trui warme trui en/of fleece-jack jack (ademend, wind- en waterdicht, bijv. Gore-Tex) overbroek (wind- en waterdicht) eventueel een extra slaapmatje (Therm-a-Rest o.i.d) wanten en/of handschoenen, muts en shawl slaapzak (eventueel lakenzak) veldfles (1-1,5 liter) toiletspullen eventueel zwemkleding (dames liefst een badpak) handdoek (sneldrogend) en eventueel washandje zonnebrandcrème, lippenbescherming (hoge factor) zonnebril, zonnehoed of pet, eventueel halsdoek (Buff!) zakmes fotocamera (plus reserve batterijen) goede zaklantaarn (hoofdlamp) met reserve-batterijen 2 identieke pasfoto s (papieren) zakdoeken rol wc papier (voor overdag) sporttape, handig voor reparaties van tenten en kleren, zelfs van schoenen rolletje touw (kan ook als waslijn worden gebruikt), knijpers een paar grote (veiligheids)spelden plastic zakken (niet te klein) die dienst kunnen doen als waszak, om spullen in te stoppen als het gaat regenen of om op te zitten snoepgoed voor tijdens het lopen (pinda s, gedroogd fruit, chocolade, drop, mueslirepen, etc.) voor hoge passen gamaschen, sneeuwbril, ed. reservebril en/of lenzen eventueel telescopische skistokken (met name in afgelegen, padloze gebieden of bij minder sterke knieën) reisapotheek (zie verder bij punt 6)

5 5 Voor deelnemers die een hoge top of bergpas gaan beklimmen (niveau 5) geldt eveneens onderstaand aanvullend overzicht: gletsjerbril en sunblock crème stijgijzervaste bergschoenen (liefst kunststof i.v.m. bevriezingsrisico) stijgijzers pickel klimgordel karabiners (2x schroef, 2x normaal) abseilacht aluminium reddingsdeken eventueel bivakmuts eventueel donsjack eventueel bivakzak jumar-stijgklem of eventueel prusiktouwtje/schlinge 5. Ziektes en het voorkomen hiervan Voor Turkije geldt geen vaccinatieplicht, maar het wordt aangeraden om u toch tegen de volgende ziektes te laten vaccineren: DTP (15 jaar geldig) en Hepatitis A (1 jaar geldig). Bij o.a. uw plaatselijke GG&GD kunt u informatie inwinnen over de benodigde vaccinaties. Daarnaast adviseren we de deelnemers op de hoge en Alpiene trektochten een medische controle te laten doen. In sommige gebieden in Turkije komt malaria voor. Laat u door de GGD adviseren.

6 6 Hoogteziekte is een ongrijpbare aandoening die zelfs dodelijk kan zijn. Toch is het geen echte ziekte. De symptomen (zoals hoofdpijn en misselijkheid) zijn aanpassingsstoringen van het lichaam, dat enkele dagen tot weken nodig heeft om aan een bepaalde hoogte te wennen. De symptomen kunnen weliswaar bestreden worden, maar door deze bijwerkingen te vertroebelen kunt u niet meer zien hoe ernstig de situatie is. Als u ondanks een zorgvuldige acclimatisatie onverhoopt toch hoogteziek mocht worden, is dé beste oplossing afdalen, en wel snel! Tijdens elke trektocht op hoogte wordt een aantal dagen ingelast om aan de hoogte te wennen. Korte dagen of zelfs rustdagen binnen een trektocht zijn dan ook vaak van groter belang dan menigeen denkt! Elk menselijk lichaam heeft dan de mogelijkheid zich aan te passen aan hoogte. Last van de hoogte openbaart zich in eerste instantie (meestal s nachts) met de volgende symptomen: hoofdpijn, misselijkheid, gebrek aan eetlust en slapeloosheid of juist het tegendeel: slaperigheid. Deze symptomen zijn vervelend, maar hoeven zeker niet tot ernstige hoogteziekte te leiden. Bij braken of aanhoudende/toenemende hoofdpijn verkeert de hoogtezieke in het tweede stadium van hoogteziekte. Afdalen is nodig om een ernstige vorm van AMS (Acute Mountain Sickness) te voorkomen. Indien deze ernstige vorm optreedt, is het meestal bij die tochten, die zich snel naar grote hoogte (>4500m) begeven en tijdens expedities. Tijdens het derde (acute) stadium van hoogteziekte heeft het slachtoffer al veel voortekens genegeerd en had al moeten zijn afgedaald. Vochtophopingen in de hersenen (HACE) en longen (HAPE) kunnen binnen enkele uren dodelijk zijn doordat hersenfuncties uitvallen of het slachtoffer verdrinkt in het vocht. Ondanks vele onderzoeken is er nog steeds geen medicijn tegen hoogteziekte uitgevonden. Eventueel kunt u preventief Diamox slikken (zie 6. Reisapotheek) Dit vochtuitdrijvingsmiddel (een plaspil) heeft als bijwerking dat u sneller kunt ademhalen, maar zorgt er ook voor dat u nog meer vocht kwijtraakt dan u gewoonlijk al op hoogte verliest. Wanneer u Diamox slikt zult u dus extra moeten drinken. Enige nuttige wenken en tips m.b.t. de gezondheid: - drink geen ongekookt water (wel uit flessen mineraalwater), eet alleen zelf geschild fruit en geen ijs. Thee drinken is bijna altijd veilig. - drink veel op grote hoogte. Vooral bij veel transpireren moet daarop goed gelet worden (ca. 1 liter per dag per 1000 m hoogte). - blijf alert op de eerste symptomen van hoogteziekte: hoofdpijn, misselijkheid, gebrek aan eetlust en slapeloosheid - houd bij routes boven de 3500m een rustig tempo aan, laat het lichaam aanpassen aan de omstandigheden en hoogte.

7 7 6. Reisapotheek De trekkingorganisaties waarmee Snow Leopard Adventures samenwerkt geven een medicijnen- en EHBO-set mee voor de lokale begeleidingsgroep (staf, dragers, etc.). Deelnemers dienen zelf een medicijnen- en EHBO-set mee te nemen. Een aantal medicijnen in deze set, moet door een (huis)arts worden voorgeschreven. Deze arts blijft voor de verstrekking en het gebruik van de medicijnen verantwoordelijk. Hieronder volgt een advies voor de inhoud van uw reisapotheek. Bij reisboekhandels is het handige en handzame boekje Hoe blijf ik gezond op hoogte'. Inhoud reisapotheek: Verbandmiddelen snelverband (12 * 12 cm) voor grote bloedende wonden steriele gazen (5 * 5 cm) voor het afdekken van wondjes Hansaplast pleisters Leukoplast of sporttape (5 cm), voor het vastplakken van verband, het afplakken van blaren, etc. hydrofiel elastische zwachtel (5 cm) ideaalzwachtel (8 cm) voor verstuikingen mitella voor luxaties of breuken arm/schouder verbandwatten schaartje pincet veiligheidsspelden tekentang betadine jodiumoplossing ter desinfectie van snij- en schaafwonden Eventueel: - pakje steri-strips voor dichtplakken van kleine wonden - unitule of betadine-jodiumgazen (10 * 10cm, apart verpakt) voor brand- en schaafwonden, hecht niet aan de wond - Spenco second skin (of vergelijkbaar) voor blaren N.B.: Goede zonnebrandcrème en lippenstift met hoge beschermingsfactor niet vergeten Medicijnen (zonder doktersrecept verkrijgbaar) pijnstillers Paracetamol of aspirine jeuk-insectenbeet Azaron diarree ORS (Oral Rehydration Salt) Norit, Diacure, Imodium Tannalbumine tabletten: 1 tablet om de 2 uur tot de diarree stopt verkoudheid: Otrivin neusspray Medicijnen (alleen op doktersrecept verkrijgbaar) sterkere pijnstillers: Diclofenac, 50mg (3 x daags 1 tablet) Brufen, 400mg (maximaal 4 x daags 1 tablet) diarree: Reizigersdiarree wordt meestal veroorzaakt door een E.-Coli bacterie en kan enkele dagen aanhouden. U kunt imodium capsules innemen (2 capsules in één keer, daarna om de twee uur 1 capsule tot de diarree stopt), maar dit is niet strikt noodzakelijk. Ernstige diarree met koorts of langer durend dan 48 uur, of diarree gepaard gaande met bloed en slijm kan behandeld worden met antibiotica: ciprofloxacine, 250mg, 2 x

8 8 daags 1 tablet of cotrimoxazol (bactrimel), 960mg, 2 x daags 1 tablet gedurende 3-5 dagen. N.B. 1: Breiïge diarree, die pas na enige (> 3) weken optreedt is meestal het gevolg van een Giardiainfectie. Aanbevolen kuur: Flagyl (Metronidazol) 3 x daags 1 tablet van 500mg gedurende 5 dagen. N.B. 2: Bij ernstige problemen altijd z.s.m. een arts raadplegen! Neusbijholte-ontsteking: Amoxicilline (Clamoxyl), 4 x daags 500mg of 3 x daags 750mg gedurende 7 dagen. Blaasontsteking: Amoxicilline of Cotrimoxazol Hoogteziekte: Preventief kan eventueel diamox worden geslikt. Beginnen 2-3 dagen voor aankomst op grote hoogte (>3500m) met 1 x daags 500mg of 2 x 250mg. Wellicht ten overvloede, maar het is zeker niet de bedoeling dat iedereen alles meeneemt. Onze ervaring is dat als iedereen de voor hem/haar nuttige items selecteert, dat er gezamenlijk meer dan voldoende van alles aanwezig is. 7. De vliegreis Het gewicht van de bagage die u voor de intercontinentale reis incheckt, mag maximaal 20kg bedragen. Soms kan het tegenwoordig 30kg bedragen, maar veelal blijft op binnenlandse vluchten het maximum van 20kg gelden. Verder is één stuk handbagage toegestaan (8kg, 30 x 40cm). Het is handig, zowel tijdens de reis als tijdens de trektocht, uw spullen in een plunjezak of grote sporttas te vervoeren. Snow Leopard Adventures verkoopt (indien beschikbaar) grote, stevige waterafstotende tassen: 35,00 per stuk. Neem waardevolle spullen als camera s, geld, reispapieren, kwetsbare films en eventuele medicijnen altijd mee in uw handbagage. Een zakmes, andere steekwapens, batterijen etc. mogen niet mee in de handbagage. Deze worden bij de security-check in beslag genomen. Het is verstandig om uw bergschoenen aan te trekken tijdens de reis. Mocht er iets met de bagage gebeuren, dan heeft u in ieder geval uw ingelopen bergschoenen. De rest kan altijd ter plekke worden gekocht. 8. Aankomst in Istanbul Bij alle door Snow Leopard Adventures verzorgde trektochten zijn de airport transfers bij de prijs inbegrepen. Dit betekent dat u bij aankomst in Istanbul wordt opgewacht door iemand van de agent ter plaatse. Deze persoon zal u opwachten met een bord met daarop de naam van de agent, en brengt u naar uw hotel. 9. Trektocht Algemeen De (trek)tocht begint en eindigt altijd met een busreis of een lokale vlucht per vliegtuig. Het is handig om uw spullen in een waterafstotende sporttas of plunjezak te laten vervoeren. De bagage zal door muildieren gedragen worden. Bij het beginpunt worden naast uw persoonlijke bagage alle lasten (waaronder tenten, matjes, het eten, én de uitrusting van de begeleidingsploeg) verdeeld over de muildieren. Zelf draagt u slechts een (kleine) rugzak waarin bijvoorbeeld een veldfles met (gekookt) water, zonnebrandcrème, warme trui, wind- en waterdicht jack, wc-papier en een fotocamera zitten en natuurlijk uw waardepapieren. Goed ingelopen schoenen zijn heel belangrijk, maar goede sokken (zonder naden) vergroten het loopcomfort. Eventueel kan men onder de wandelsokken, dunne (stretch) nylon sokjes dragen. Voor de reis uitproberen kan zeker geen kwaad om het beste persoonlijke loopcomfort te bereiken.

9 9 Dag tot dag beschrijving Dag 1-2: Vanaf Amsterdam vliegen we naar Istanbul, vanwaar we de volgende ochtend doorvliegen naar Erzurum. Erzurum is van oudsher, door zijn geostrategische ligging, het cultureel en economisch centrum van Anatolia. Ten tijde van de overheersing van de Seljuk Turken en daarna tijdens het Ottomaanse Rijk zijn in deze omgeving prachtige monumenten, tombes en moskeeën gebouwd. We kunnen hier de koranschool Cifte Minerali Medrese, met zijn dubbele minaret en indrukwekkende decoraties bezoeken. In de middag rijden we door naar Yusefeli. Onderweg steken we de snelstromende Coruh rivier over met zijn prachtig gekleurde rotswanden. Dag 3: Vanuit Yusefeli een korte transfer over een smal weggetje omhoog naar het bergdorpje Yaylalar (2100 m). De tijd lijkt hier wel te hebben stil gestaan: het boerenleven gaat er nog precies hetzelfde aan toe als eeuwen geleden. Vanaf Yaylalar lopen we naar het dorpje Korahmet (2580 m) aan de voet van de het Bulut gebergte. De vrouwen van het dorp werken op de velden, terwijl het leven van de mannen zich afspeelt in de tea houses. s Middags lopen we weer terug naar Yaylalar. (5 uur) Dag 4: s Morgens worden de spullen, die we overdag niet nodig hebben, opgeladen op de muildieren. Wij lopen met slechts een dagrugzakje door de yaylas, de bergweides op de koele hoogvlaktes waar de Turkse herdersfamilies zomers bivakkeren om met hun schapen, lammeren en geiten de hitte van het laagland te ontvluchten. Ze wonen dan in geitenharen tenten. We zullen onderweg een bezoek brengen aan één van deze nomadenkampen. We volgen de rivier verder stroomopwaarts tot onze kampplaats (2700 m) van waar we mooie uitzichten hebben op de steile sneeuwtoppen boven Dilberduzu. (5 uur) Dag 5: Vroeg op om de hoogste top van de Kleine Kaukasus, de Mt. Kackar (3937 m), te beklimmen. De beklimming is technisch niet moeilijk, maar het pad is op sommige stukken behoorlijk ruig. Onderweg lopen we langs het mooie bergmeer Deniz Golu. Wie durft kan hier op de terugweg een verfrissende duik nemen! Vanaf de top van de Mt. Kackar hebben we bij helder weer een panoramisch uitzicht op het hele Kackar-gebergte, de Kaukasus, en met geluk zien we zelfs de Mt. Ararat al liggen! (8 uur) Dag 6: Vanaf Dilberduzu, het basiskamp van de Mt. Kackar, dalen we door weelderige bloemenweides af naar het dorpje Hevek (2100 m), waar onze acclimatisatietocht eindigt. Na de lunch, die we in Hevek houden, rijden we terug naar Yusufeli. Onderweg zien we grote thee plantages. We overnachten in een pension in Yusufeli. (4 uur lopen) Dag 7: Na het ontbijt vertrekken we per minibus naar Dogubeyazit. Deze ligt stad ligt aan de grens met Iran en is beroemd om zijn overweldigende Ishakpasa paleis. Het paleis is in de 17 e eeuw gebouwd door de sultan Ishak Pasa. De bouwstijl is een schitterende combinatie van Osmaanse architectuur met Perzische en Seldjoekse invloeden. Na bezichtiging van dit roodkleurige paleis rijden we door naar ons hotel. (450 km)

10 10 Dag 8: Vandaag begint de echte expeditie. We rijden naar het dorpje Eli (2500 m) aan de voet van de Mt. Ararat. De Ararat staat in de Bijbelse geschiedenis bekend als rustplek van de Ark van Noach. Tot op heden vindt hier veel onderzoek plaats naar bewijslast van de Ark. In Eli worden de muildieren opgeladen en maken we ons klaar voor de trek naar het basiskamp (3200 m). De route naar het basiskamp (ook wel kamp 1 genoemd) voert door yayla s naar de groene grashelling waar het kamp wordt opgeslagen. (3 uur) Dag 9: Acclimatisatiedag. Voor een goede acclimatisatie lopen we vandaag naar kamp 2 (4200 m). De route is niet makkelijk door het losse puin op de steile hellingen. Ook de hoogte is goed te merken. Na een goede pauze in kamp 2 dalen we af. We slapen weer in het lager gelegen basiskamp. (5-6 uur) Dag 10: Beter geacclimatiseerd zullen we merken dat de klim naar kamp 2 vandaag makkelijker gaat dan gister.in 1840 is de Ararat voor het laatst uitgebarsten. De lavabrokken en stukken puin liggen over de hele berg verspreid en leveren een bijna surrealistisch landschap op. s Middags is er voor de minder ervaren klimmers tijd om te oefenen met pickel en stijgijzers. (4 uur)

11 11 Dag 11: Heel vroeg in de morgen vertrekken we voor de toppoging van de 5165 meter hoge Mt. Ararat. Het eerste stuk lopen we nog over vulkanisch puin. De zware klim wordt onderbroken door de welkome zonsopkomst. Een schitterend uitzicht op het Ararat dal strekt zich voor ons uit. Op ongeveer 4500 meter bereiken we de gletsjer. Afhankelijk van de sneeuw-/ijscondities binden we hier de stijgijzers onder. Het laatste stuk naar de top is niet meer zo steil. En na vijf à zes uur zwoegen staan we uiteindelijk bovenop de hoogste berg van Turkije! Het uitzicht is adembenemend! Na het maken van de benodigde plaatjes, dalen we weer af naar de warmte en de luwte. Het is nog een flinke tocht terug naar het basiskamp. (8-10 uur) Dag 12: We dalen in ongeveer 3 uur af naar het dorpje Cevirme (2350 m), waar we afscheid nemen van de gids en de muildierdrijvers. Dan rijden we terug naar Dogubeyazit. Hier bezoeken we nog het 17 e eeuwse Ishakpasa Paleis. De Ottomaanse leider van de provincie liet dit paleis bouwen in diverse stijlen van architectuur. In de buurt gaan we ook nog even kijken bij basreliëf op de stenen graftombe van een Urartiaanse koning uit de 9 e eeuw B.C. We eten in een lokaal restaurant en overnachten dan nog een nacht in een hotel, alvorens morgenochtend terug te reizen naar Van.

12 12 Dag 13: Na het ontbijt in Dogubeyazit rijden we in ongeveer 2 uur naar Van. Van was ooit de hoofdstad van het Urartiaanse Rijk (1000 voor Christus). Er zijn vele historische bezienswaardigheden, zoals de Van Citadel, gebouwd in 900 voor Christus. We gaan met de boot naar Akdamar Eiland om de Church of the Holy Cross te bezoeken. Vanaf de rotsen heeft u een prachtig uitzicht over de kerk, het eiland en de bergen achter het meer. We bezichtigen ook nog het Ottomaanse kasteel bij Hosap en de ruines van een Urartiaanse stad (765 B.C.) bij Cavustepe. Van ligt aan de oever van Van Lake, het grootste meer van Turkije. Het is een zoutwatermeer dat omringd wordt door vulkanische formaties. Een duik in dit soda meer is een bijzondere ervaring. Na de zonsondergang bij het meer eten we nog wat in een lokaal restaurant. We overnachten in een hotel in Van. Morgen weer terug naar istanbul! Dag 14: s Ochtends transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Istanbul. We hebben vandaag nog de tijd om deze sprookjesachtige stad te verkennen. Het is zeker de moeite waard een bezoek te brengen aan de imposante Blauwe Moskee, de Aya Sofia (de van oorsprong Byzantijnse Basiliek, die in de 15 e eeuw verbouwd is tot moskee en inmiddels is ingericht als museum) en/of het sultanpaleis Topkapi. Er kan uitgebreid gewinkeld worden in de Grand Bazaar en de Egyptische Bazaar. En voor echte ontspanning kan men ook een bezoek brengen aan de Hammam (Turks badhuis). Dag 15: Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam. Slapen tijdens de trektocht Tijdens de trektocht wordt gezorgd voor tenten en slaapmatjes. Indien u extra slaapcomfort wenst, is het verstandig een eigen slaapmatje mee te nemen. (bijvoorbeeld Therm-a-Rest). U moet zelf voor een slaapzak zorgen. De benodigde kwaliteit van de slaapzak hangt af van de hoogte die de tocht bereikt. Tijdens hoge trektochten is een warme slaapzak natuurlijk belangrijk (Voor de trektocht

13 13 Mount Kackar en Mount Ararat -0 ). Een lakenzak in de slaapzak geeft extra isolatie als het koud is, houdt uw slaapzak schoon en is ook te gebruiken als het in de lagere dalen nog warm is. Een tricotpyjama of joggingpak is lekker warm s nachts en kan indien nodig overdag als onderkleding worden gebruikt. Temperatuur Temperaturen tijdens een trektocht zijn moeilijk aan te geven, maar indicatief zal de temperatuur overdag zo tussen de graden zijn, en s nachts kan het afkoelen tot 5-10 graden. Het klimaat vertoont grote verschillen, die vooral samenhangen met de ligging ten opzichte van de zee en de hoogte. Het binnenland bezit een landklimaat. Overdag heerst vaak een aangename temperatuur, maar houd altijd een trui en/of jack bij de hand. Wanneer de zon ondergaat zal het vooral in hogere regionen koud worden. Trekking permits en andere noodzakelijke vergunningen Onze agent ter plekke zorgt voor het verkrijgen van benodigde permits. Beloning begeleidingsploeg Net zoals u in een goed restaurant na een fijne maaltijd graag iets extra betaalt, is het na een trektocht gebruikelijk -zeker niet verplicht!- de begeleidingsgroep en de ezeldrijvers iets extra s te geven. Dit kan in de vorm van kleding die u niet meer mee naar huis terug wilt nemen of in financiële zin door het geven van geld. Het is erg moeilijk om exacte normen aan te geven wat betreft de hoogte van fooien. De hoogte van een bedrag hangt sterk af van de geleverde service door de begeleiding, alsmede van het aantal deelnemers en de lengte van een trektocht. Milieu-aspecten Het doel van Snow Leopard Adventures is vele mensen op verantwoorde wijze van de wonderschone natuur en cultuur in de Himalaya, Andes en Turkije te laten genieten. Een eerste uitgangspunt daarbij is, dat het milieu zo min mogelijk schade wordt aangedaan. Op onze website kunt u oa. ook ons milieubeleidsplan bekijken. De deelnemer kan ook zelf nog een milieu-steentje bijdragen: Neem oude, lege batterijen mee terug naar Nederland.

14 14 Gooi geen afval neer, maar neem het mee naar de kampplaats. Verbrand of begraaf wc-papier als u buiten de toilettent uw behoefte hebt gedaan. Pluk geen planten of bloemen. 10. Ziekte of ongeval Natuurlijk gaan we er vanuit, dat er tijdens de vakantie niets ernstig gebeurt. Het is echter nooit uit te sluiten. Er kunnen oorzaken zijn die leiden tot het afbreken van een verre reis. Deze oorzaken kunnen de deelnemer tijdens de reis zelf betreffen, maar kunnen ook te maken hebben met omstandigheden thuis. Indien een deelnemer tijdens een trektocht iets overkomt, of noodzakelijkerwijs naar huis terug moet keren, zal er alles aan gedaan worden de persoon in kwestie zo snel mogelijk vanuit de bergen te evacueren en indien nodig te repatriëren. Aan dit soort evacuaties (bijvoorbeeld per helikopter) en repatriëringen zijn hoge kosten verbonden. Daarom stelt Snow Leopard Adventures - om problemen te voorkomen - een afdoende reisverzekering die de kosten voor evacuaties en repatriëringen vergoedt, verplicht. Alle kosten zullen in eerste instantie worden voorgeschoten door de agent ter plekke. Hoewel het in zo n vervelende situatie wat onaardig overkomt, wordt echter iedere deelnemer die uit de bergen is geëvacueerd gevraagd om een document te ondertekenen waarop staat dat de deelnemer zelf alle door de agent ter plekke gemaakte kosten zal vergoeden. Voordat u het land verlaat dient u deze kosten terug te betalen (cash/creditcard) aan onze agent. U kunt de gemaakte kosten uiteraard later verhalen op uw reisverzekering in Nederland. 11. Informatie over Turkije Er zijn inmiddels zeer vele reis-, foto- en informatieboeken verschenen met betrekking tot Turkije. Thuis in Nederland draagt het lezen van boeken bij aan de goede voorbereiding op een reis naar andere culturen. Er zijn gespecialiseerde boekhandels op het gebied van reisboeken, zoals: Pied à Terre in Amsterdam en de reisafdeling van Donner in Rotterdam. Enkele interessante boeken m.b.t. Turkije zijn: Turkije Capitool Reisgids Turkije Dominicus Reisgids Ararat Frank Westerman 12. Belangrijke adressen, telefoon- en faxnummers voor contactpersonen tijdens de reis: Snow Leopard Adventures Waldorpstraat 15 H 2521 CA DEN HAAG Tel: Fax: info@snowleopard.nl Noodnummer: In geval van nood kunnen de thuisblijvers het best contact opnemen met Snow Leopard Adventures.

PAKLIJST 2016 voor reizigers naar de Aconcagua

PAKLIJST 2016 voor reizigers naar de Aconcagua PAKLIJST 2016 voor reizigers naar de Aconcagua Algemene informatie voor reizigers naar de Aconcagua Met dit informatiebulletin vol praktijktips en adviezen kunt u goed voorbereid naar de Aconcagua af reizen,

Nadere informatie

PAKLIJST 2014 PAKISTAN

PAKLIJST 2014 PAKISTAN PAKLIJST 2014 PAKISTAN INFORMATIE VOOR REIZIGERS NAAR PAKISTAN Met dit informatiebulletin vol praktijktips en adviezen kunt u goed voorbereid naar de Karakoram af reizen, waardoor u nog meer zult genieten

Nadere informatie

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar PAKLIJST 2015 voor reizigers naar 5 Vulkanen - Ecuador 2 Algemene informatie voor reizigers Met dit informatiebulletin vol praktijktips en -adviezen kunt u goed voorbereid naar Ecuador af reizen, waardoor

Nadere informatie

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar PAKLIJST 2015 voor reizigers naar ZUID-AMERIKA 2 Algemene informatie voor reizigers naar de Andes Met dit informatiebulletin vol praktijktips en -adviezen kunt u goed voorbereid naar de Andes af reizen,

Nadere informatie

PAKLIJST voor reizigers naar NEPAL

PAKLIJST voor reizigers naar NEPAL PAKLIJST 2012 voor reizigers naar NEPAL INFORMATIE VOOR REIZIGERS NAAR DE HIMALAYA Met dit informatiebulletin vol praktijktips en adviezen kunt u goed voorbereid naar de Himalaya af reizen, waardoor u

Nadere informatie

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar PAKLIJST 2015 voor reizigers naar NEPAL INFORMATIE VOOR REIZIGERS NAAR DE HIMALAYA Met dit informatiebulletin vol praktijktips en adviezen kunt u goed voorbereid naar de Himalaya af reizen, waardoor u

Nadere informatie

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar PAKLIJST 2015 voor reizigers naar PATAGONIË 2 Algemene informatie voor reizigers naar Patagonië Met dit informatiebulletin vol praktijktips en -adviezen kunt u goed voorbereid naar Patagonië af reizen,

Nadere informatie

BHUTAN. Snow Leopard Adventures 2015

BHUTAN. Snow Leopard Adventures 2015 1 BHUTAN 2015 2 INFORMATIE VOOR REIZIGERS NAAR DE HIMALAYA Met dit informatiebulletin vol praktijktips en adviezen kunt u goed voorbereid naar de Himalaya af reizen, waardoor u nog meer zult genieten van

Nadere informatie

België - bergwandelen, vervolgcursus, 3 dagen Alles wat de gevorderde bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School

België - bergwandelen, vervolgcursus, 3 dagen Alles wat de gevorderde bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Europa / België Code OS206 outdoor school Niveau België - bergwandelen, vervolgcursus, 3 dagen Alles wat de gevorderde bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Praktische weekendcursus

Nadere informatie

Climb for climate Cho Oyu expeditie

Climb for climate Cho Oyu expeditie Climb for climate Cho Oyu expeditie Cho Oyu expeditie (Tibet) Kosten US$ 12990 25 augustus 2012 10 oktober 2012 Groepsgrootte: 5 tot 10 deelnemers Expeditieleider: Erik Ravenstijn Tibet, China 1 Index

Nadere informatie

België - Cursus bergwandelen, 3 dagen Alles wat de beginnende bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School

België - Cursus bergwandelen, 3 dagen Alles wat de beginnende bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Europa / België Code OS205 outdoor school Niveau België - Cursus bergwandelen, 3 dagen Alles wat de beginnende bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Praktische cursus over de voorbereiding

Nadere informatie

Inhoud Praktisch... 3 Paklijst... 4 Inpak tips... 5

Inhoud Praktisch... 3 Paklijst... 4 Inpak tips... 5 Survival week Inhoud Praktisch... 3 Paklijst... 4 Inpak tips... 5 Praktisch Wat heb je nodig deze week: een geldig identiteitsbewijs of paspoort. stevige wandelschoenen (zorg dat ze ingelopen zijn!!!).

Nadere informatie

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar PAKLIJST 2015 voor reizigers naar INDIA 2 INFORMATIE VOOR REIZIGERS NAAR DE HIMALAYA Met dit informatiebulletin vol praktijktips en adviezen kunt u goed voorbereid naar de Himalaya af reizen, waardoor

Nadere informatie

België - Weekendcursus Kaart en Kompas, 3 dagen De ideale voorbereiding om zelfstandig en vrij door de natuur te kunnen wandelen, Outdoor School

België - Weekendcursus Kaart en Kompas, 3 dagen De ideale voorbereiding om zelfstandig en vrij door de natuur te kunnen wandelen, Outdoor School Europa / België Code OS125 outdoor school Niveau België - Weekendcursus Kaart en Kompas, 3 dagen De ideale voorbereiding om zelfstandig en vrij door de natuur te kunnen wandelen, Outdoor School Wil je

Nadere informatie

Climb for climate Manaslu expeditie. Manaslu expeditie Kosten: US$ 8900

Climb for climate Manaslu expeditie. Manaslu expeditie Kosten: US$ 8900 Climb for climate Manaslu expeditie Manaslu expeditie Kosten: US$ 8900 Data: 23 augustus 2013-14 oktober 2013 Groepsgrootte: 4 tot 8 deelnemers Expeditieleider: Erik Ravenstijn Himalaya, Nepal 1 Index

Nadere informatie

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs RACHMANINOWLAAN gymnasium atheneum havo Rachmaninowlaan 2 5653 AT Eindhoven T : 040-251 62 21 E: loc.rac@huygenscollege.nl Betreft: kamp klas 3

Nadere informatie

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 1 Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie met een

Nadere informatie

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen

Thema Sportief. Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Thema Sportief Backpackcursus in Thailand, 30 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Bangkok Dag 2 aankomst Bangkok Dag 3 Bangkok Dag 4 Bangkok - Ratchaburi Dag 5 Ratchaburi - Bangkok Dag 6 Bangkok Dag 7 eigen

Nadere informatie

Walk Challence China 2008. Reizigersadviezen en vaccinaties worden verzorgd door. Meditel

Walk Challence China 2008. Reizigersadviezen en vaccinaties worden verzorgd door. Meditel Walk Challence China 2008 Reizigersadviezen en vaccinaties worden verzorgd door Meditel J.W. van der Krans, arts Medisch directeur Meditel Programma Nu (10 minuten), algemene informatie over: Vaccinaties

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Walking Coach 2007. Ter Wadding. Thema: Interpersoonlijke communicatie. in leidinggevende functies

Walking Coach 2007. Ter Wadding. Thema: Interpersoonlijke communicatie. in leidinggevende functies Walking Coach 2007 Ter Wadding Thema: Interpersoonlijke communicatie in leidinggevende functies Walking Coach 2007 1 Programma 1.1 Vrijdag 27 juli 2007 Kennismakingsdiner in Ter Wadding Voor deelnemers

Nadere informatie

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet.

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. DIARREE In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

PROGRAMMA VIP. Istanbul, 1-3 augustus 2017

PROGRAMMA VIP. Istanbul, 1-3 augustus 2017 PROGRAMMA VIP Istanbul, 1-3 augustus 2017 PRAKTISCHE INFORMATIE REISDOCUMENTEN: Identiteitskaart en E-visum. TIJDZONE: VALUTA: In Istanbul is het één uur later dan in België. Turkse Lira. ( 1 TRY = 0,2458

Nadere informatie

België - Cursus bergwandelen basis en vervolg, 5 dagen Alles wat de bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School

België - Cursus bergwandelen basis en vervolg, 5 dagen Alles wat de bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Europa / België Code OS208 outdoor school Niveau België - Cursus bergwandelen basis en vervolg, 5 dagen Alles wat de bergwandelaar moet weten, in de Ardennen, Outdoor School Deze cursus is een combinatie

Nadere informatie

Thema Sportief. Paardrijden in Hongarije, 8 dagen

Thema Sportief. Paardrijden in Hongarije, 8 dagen Thema Sportief Paardrijden in Hongarije, 8 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Boedapest - Kiskunsag Dag 2 Kiskunsag nationaal park Dag 3 Kiskunsag nationaal park Dag 4 Kiskunsag nationaal park Dag 5 Kiskunsag

Nadere informatie

De Kilimanjaro, hoogste berg van Afrika. Reisverslag van Helmut Brockmeyer.

De Kilimanjaro, hoogste berg van Afrika. Reisverslag van Helmut Brockmeyer. De Kilimanjaro, hoogste berg van Afrika. Reisverslag van Helmut Brockmeyer. Al vanaf mijn schooltijd is de Afrikaanse berg Kilimanjaro bijgebleven. Afrika en een berg met sneeuw? De interesse werd verder

Nadere informatie

Programmaboekje Ardennen 2012

Programmaboekje Ardennen 2012 Programmaboekje Ardennen 2012 Voorwoord Jullie gaan met de school op werkweek naar de Belgische Ardennen. Deze werkweek wordt samen met de school georganiseerd door het buitensportbedrijf VenturiX. Het

Nadere informatie

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES 1 WIE GAAN ER MEE Er gaan jongeren en begeleiders mee van t Volbert en daarnaast van 3 andere groepen uit andere landen. Alle begeleiders zijn er voor alle jongeren. Je

Nadere informatie

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts.

onze gids en tolk kunnen we met ze praten. We overnachten weer in yurts. Dag 1: Bishkek De vlucht uit Amsterdam landt om 15:10 in Bishkek, waar jullie gids staat te wachten. We rijden naar Bishkek en checken in in een prettig 3* hotel, waar je je op kunt frissen. Daarna gaan

Nadere informatie

BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK!

BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK! BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK! Beleef het ultieme winteravontuur tijdens een 6-daagse hondensledetocht in het uiterste noorden van Zweeds Lapland. Het traject van deze expeditie volgt

Nadere informatie

PAKLIJST 2016 voor reizigers naar

PAKLIJST 2016 voor reizigers naar PAKLIJST 2016 voor reizigers naar TIBET 1 PRAKTISCHE INFORMATIE TIBET ALGEMEEN Inleiding Tibet is vanwege haar uitzonderlijke hoogte en geografische ligging achter de Himalaya een land van extremen. Een

Nadere informatie

Fietsvakantie 2015. De Schakel Uitwaaien op Texel. woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015

Fietsvakantie 2015. De Schakel Uitwaaien op Texel. woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015 Fietsvakantie 2015 De Schakel Uitwaaien op Texel woensdag 24 juni 2015 t/m zondag 28 juni 2015 Volg ons door tijdens de fietsvakantie elke dag ons verslag te lezen op: www.deschakelamstelveen.nl Het programma

Nadere informatie

Ardennen September 2014

Ardennen September 2014 Ardennen September 2014 IVKO Voorwoord In september gaan alle B-klassen alweer voor de 24ste keer op survivalkamp in de Ardennen (bij La Roche). De klassen zijn verdeeld over 4 locaties en verplaatsen

Nadere informatie

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding Op vakantie met jonge kinderen Tips voor een goede voorbereiding Wanneer je met jonge kinderen op reis gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hoe kun je voorkomen dat je kind uitdroogt bij

Nadere informatie

Beklimming van de Kilimanjaro via de Machame route

Beklimming van de Kilimanjaro via de Machame route Beklimming van de Kilimanjaro via de Machame route Een 11 -daagse reis met een heerlijk verblijf in Arusha Vanaf 2350,- per persoon (op basis van twee personen) Na aankomst op Kilimanjaro International

Nadere informatie

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar PAKLIJST 2015 voor reizigers naar Marokko INFORMATIE VOOR REIZIGERS NAAR MAROKKO Met dit informatiebulletin vol praktijktips en - adviezen kunt u goed voorbereid naar Marokko af reizen, waardoor u nog

Nadere informatie

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A informatie over hepatitis A en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A? Hepatitis A is een infectie van de lever, veroorzaakt

Nadere informatie

Het hebben van een goede rugzak is van groot belang, mocht je zelf geen rugzak hebben dan kan je er 1 van ons lenen.

Het hebben van een goede rugzak is van groot belang, mocht je zelf geen rugzak hebben dan kan je er 1 van ons lenen. Materiaal Rugzak Rugzak Omschrijving Het hebben van een goede rugzak is van groot belang, mocht je zelf geen rugzak hebben dan kan je er 1 van ons lenen. Rugzakhoes Een rugzakhoes is een nylon of polyester

Nadere informatie

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij juf Renate.

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij juf Renate. vossestaart@archipelprimair.nl Aan de ouders en leerlingen van groep 7/8, Bijna is het dan zover, het schoolkamp komt er aan! De kinderen worden dinsdag 2 april tussen 8.30 uur en 8.45 uur op school verwacht

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan.

In deze folder leest u wanneer u zonder problemen voor uzelf kunt zorgen en wanneer u beter naar een huisarts kunt gaan. Diarree In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

Zweden - Klarälven, 4 dagen BED&2DO, vlotvaren en kanovaren vanuit cottage

Zweden - Klarälven, 4 dagen BED&2DO, vlotvaren en kanovaren vanuit cottage Europa / Zweden Code 430010 P BED&2DO Niveau Accommodatie Zweden - Klarälven, 4 dagen BED&2DO, vlotvaren en kanovaren vanuit cottage Met een zelfgebouwd vlot van boomstammen, de kalme, breed stromende

Nadere informatie

Climb for climate Mount Everest expeditie

Climb for climate Mount Everest expeditie Climb for climate Mount Everest expeditie Mount Everest expeditie, South Col - zuidoostgraat route Kosten: US$ 37990 29 maart 2013-6 juni 2013 Groepsgrootte: 6 tot 12 deelnemers Expeditieleider: Erik Ravenstijn

Nadere informatie

Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya

Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya Informatie voor reizigers naar Nepal 2014 stichting-maya www.mayafoundation.com Turkish Airlines en Etihad hebben op dit moment vluchten met korte overstaptijden De vlucht regelt ieder voor zich. Als

Nadere informatie

Spaanse Pyreneeën op sneeuwschoenen Zaterdag 10 maart vrijdag 16 maart 2018

Spaanse Pyreneeën op sneeuwschoenen Zaterdag 10 maart vrijdag 16 maart 2018 Spaanse Pyreneeën op sneeuwschoenen Zaterdag 10 maart vrijdag 16 maart 2018 Encantats: 'betoverend', 'magisch' dit is het gevoel dat deze bergstreek in de Spaanse Pyreneeën bij ons oproept. Het Encantats

Nadere informatie

Climb for climate Aconcagua expeditie

Climb for climate Aconcagua expeditie Climb for climate Aconcagua expeditie Aconcagua expeditie, normaalroute (via Plaza de Mulas) Kosten: 2295 euro 1 2013-23 2013 Groepsgrootte: 4 tot 8 deelnemers Expeditieleider: Erik Ravenstijn Andes, Argentinië

Nadere informatie

WERKWEEK BARCELONA REISINFORMATIE. Beste leerlingen, ouder(s)/verzorger(s),

WERKWEEK BARCELONA REISINFORMATIE. Beste leerlingen, ouder(s)/verzorger(s), WERKWEEK BARCELONA Beste leerlingen, ouder(s)/verzorger(s), Bijna is het zover, we gaan op werkweek. Het is de bedoeling dat wij met z n allen een leerzame en supergezellige week hebben. Om te zorgen dat

Nadere informatie

Incatrail Peru 4 dagen

Incatrail Peru 4 dagen Incatrail Peru 4 dagen Inhoudsopgave 1-Korte inleiding 2-Dag tot dag beschrijving 3-Details programma a.datum b.duur c.groepsgrootte d.paspoort e.vluchten f.prijs i.kosten inclusief ii.kosten exclusief

Nadere informatie

De meet en greet houden we op donderdag 28 sept om 20:00u. Het hostel waar we de meet/greet houden geven we nog door.

De meet en greet houden we op donderdag 28 sept om 20:00u. Het hostel waar we de meet/greet houden geven we nog door. INFO KAUKASUS Welkom Allereerst bedankt voor het inschrijven voor de Kaukasus pilot reis! Het doel van deze avontuurlijke reis is het ervaren van Svaneti, het pure en mooiste deel van de Kaukasus. Ruwe

Nadere informatie

Wildernistocht door Zweeds Lapland

Wildernistocht door Zweeds Lapland Wildernistocht door Zweeds Lapland herfstprogramma 2016 17-24 september aanmelden via yuriklaver@gmail.com INTRODUCTIE Beste lezer, voor je ligt het herfstprogramma van een reis door de magistrale wildernis

Nadere informatie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie

!!! Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand. Dag 1, Krabie Reisprogramma: Natuur en strand extensie, Thailand Dag 1, Krabie Krabi, in Zuid Thailand, aan de kust van de Andamanse Zee vlakbij het Than Bok Khorani National park is bekend om zijn karst rots formaties

Nadere informatie

Leerlingeninformatie. Ardennenweek

Leerlingeninformatie. Ardennenweek Leerlingeninformatie Ardennenweek 2016-2017 Juli 2016 Checklist Taak Opmerkingen Paklijst gecontroleerd Paspoort en zorgpas gekopieerd en ingeleverd bij mentor Lunchpakket heenreis Avondeten voor de eerste

Nadere informatie

Reisinformatie Snowkamp

Reisinformatie Snowkamp Reisinformatie Snowkamp Utrecht, 10 februari 2010 Bonjour Snowkampers, Het is alweer bijna zover, de 10 e editie van Snowkamp vertrekt naar het prachtige Alpe d Huez! De begeleiders zijn al druk bezig

Nadere informatie

Vertrek uit Parijs op donderdag 29 september Ochtend: uiterlijk uur kamers schoon achter laten. Avond: uur vertrek naar Nederland.

Vertrek uit Parijs op donderdag 29 september Ochtend: uiterlijk uur kamers schoon achter laten. Avond: uur vertrek naar Nederland. WERKWEEK PARIJS Beste leerlingen, ouder(s)/verzorger(s), Bijna is het zover, we gaan op werkweek. Het is de bedoeling dat wij met z n allen een leerzame en supergezellige week hebben. Om te zorgen dat

Nadere informatie

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS Gezondheidsinformatie voor de Hadj en Umrah www.vggm.nl WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR DE HADJ EN UMRAH Tijdens de jaarlijkse bedevaart reizen

Nadere informatie

Informatieboekje Skireis Da Vinci College Lammenschans 2016 Wildschönau

Informatieboekje Skireis Da Vinci College Lammenschans 2016 Wildschönau 1 Informatieboekje Skireis Da Vinci College Lammenschans 2016 Wildschönau 1 2 2 3 Inleiding Het is bijna zover, we gaan met 49 leerlingen en 6 docenten naar het skigebied Wildschönau in Oostenrijk. De

Nadere informatie

REIZENSYLVIE stelt voor

REIZENSYLVIE stelt voor REIZENSYLVIE stelt voor Groepscruise Oost-Middellandse Zee In samenwerking met : Periode : 05/06/2012-17/6/2012 Het begint met een tijdloze reis aan boord van een ruim, middelgroot schip. Het eindigt met

Nadere informatie

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding

Op vakantie met jonge kinderen. Tips voor een goede voorbereiding Op vakantie met jonge kinderen Tips voor een goede voorbereiding Wanneer u met jonge kinderen op reis gaat, is het belangrijk om u goed voor te bereiden. Hoe kunt u voorkomen dat uw kind uitdroogt bij

Nadere informatie

ERVAAR REIZEN ERVAAR JONGERENREIZEN. Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl

ERVAAR REIZEN ERVAAR JONGERENREIZEN. Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl Meikoel 3 I 6001 EE Weert I Limburg Nederland 0495-45 66 15 I Contact@ErvaarReizen.nl ERVAAR JONGERENREIZEN Rondreis The essence of Egypt van 10-02-2013 tot 17-02-2013 Hartelijk dank voor je belangstelling

Nadere informatie

KAMPBOEKJE ZOMERKAMP st. joris troep

KAMPBOEKJE ZOMERKAMP st. joris troep KAMPBOEKJE ZOMERKAMP 2014 st. joris troep 1 COlOFON dit kampboekje is een uitgave van Scoutng St. Jan Baptist (Scouting Heerlen) Meezenbroek-Heerlen Redactie Luc Stel e-mailadres Info@stjanbaptist.nl 2

Nadere informatie

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij meester Stefan.

Medicijnen kunt u op de dag van vertrek afgeven bij meester Stefan. vossestaart@archipelprimair.nl Aan de ouders en leerlingen van groep 7/8, Bijna is het dan zover, het schoolkamp komt er aan! De kinderen worden dinsdag 26 mei tussen 8.30 uur en 8.45 uur op school verwacht

Nadere informatie

MAROKKOREIS M4 OKTOBER 2018

MAROKKOREIS M4 OKTOBER 2018 MAROKKOREIS M4 OKTOBER 2018 Waarom naar Marokko? We zijn met veel plezier zeven jaar lang naar Gambia afgereisd om de stichting Aljamdu te steunen. Hieraan kwam helaas een einde. Er is wat nagedacht over

Nadere informatie

Natuur- en cultuurreis naar Georgië 2015

Natuur- en cultuurreis naar Georgië 2015 Programma 15-daagse reis Natuur- en cultuurreis naar Georgië 2015 Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7 Dag 8 Vlucht Amsterdam Tbilisi, transfer; overnachting bij particulieren. s Ochtends een stadsexcursie

Nadere informatie

IJsland winterreis Landmannalaugar

IJsland winterreis Landmannalaugar Een sneeuwlaag van een meter hoog naast je terwijl je geniet van de warme bron: dit is ongetwijfeld een van de bijzonderste wintertochten die je kunt maken. genieten van de warme bron in de winter spectaculaire

Nadere informatie

Rapid Jeugdkamp: 30 juni t/m 2 juli

Rapid Jeugdkamp: 30 juni t/m 2 juli 2017 Rapid Jeugdkamp: 30 juni t/m 2 juli Inleiding Dit jaar gaan we op 30 juni 2017 met de bus naar Vierhouten rijden. Daar zullen wij op een nieuwe locatie ons jeugdkamp 2017 gaan houden! Het belooft

Nadere informatie

De Zwaluwen Piraten 2016

De Zwaluwen Piraten 2016 De Zwaluwen Piraten 2016 4-7 mei 2015 Inhoudsopgave - Voorwoord - Belangrijke mededelingen voor de ouders - De kampregels - Wat moet ik meenemen Voorwoord Woensdag 4 mei start alweer het 34 e jeugdkamp

Nadere informatie

Fan B E S I K T A S V S K R C G E N K o k t o b e r ASL TRAVEL

Fan B E S I K T A S V S K R C G E N K o k t o b e r ASL TRAVEL Fan B E S I K T A S V S K R C G E N K 2 3-2 6 o k t o b e r 2 0 1 8 ASL TRAVEL b e s t e m m i n g Istanbul Info REISDOCUMENTEN TIJDZONE VALUTA KLIMAAT TAAL ASL TRAVEL Internationaal paspoort of Identiteitskaart

Nadere informatie

KYRGYZSTAN - 9 DAGEN Een échte beleving op kindermaat, om nooit te vergeten!

KYRGYZSTAN - 9 DAGEN Een échte beleving op kindermaat, om nooit te vergeten! Contact : Sarah Dhondt & Jessie Oosterlynck sarah@lupaplanet.be jessie@lupaplanet.be 0476 992 141 0471 222 711 KYRGYZSTAN - 9 DAGEN Een échte beleving op kindermaat, om nooit te vergeten! 1 Vluchten Naargelang

Nadere informatie

Junior: Turkije. Stedentrip Istanbul, 5 dagen

Junior: Turkije. Stedentrip Istanbul, 5 dagen Junior: Turkije Stedentrip Istanbul, 5 dagen Reisschema Dag 1 Amsterdam - Istanbul Dag 2 Istanbul Dag 3 Istanbul, excursie Prinseneilanden Dag 4 Istanbul Dag 5 Istanbul - Amsterdam Dag tot dag beschrijving

Nadere informatie

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A en B. informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A en B informatie over hepatitis A en B en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A en B? Hepatitis A en B zijn infecties

Nadere informatie

Zweden - Wildlife Adventure, 4 dagen BED&2DO, wandelen, kanovaren, bever- en elandsafari vanuit ecolodge

Zweden - Wildlife Adventure, 4 dagen BED&2DO, wandelen, kanovaren, bever- en elandsafari vanuit ecolodge Europa / Zweden Code 430020 P BED&2DO Niveau Accommodatie Zweden - Wildlife Adventure, 4 dagen BED&2DO, wandelen, kanovaren, bever- en elandsafari vanuit ecolodge In de bossen van Midden-Zweden ligt de

Nadere informatie

Vreemde Voettocht 50+ Cevennen Frankrijk

Vreemde Voettocht 50+ Cevennen Frankrijk Vreemde Voettocht 50+ Cevennen Frankrijk Vreemde Voettochten Een Vreemde Voettocht is een avontuurlijke tocht door gebieden waar de natuur en het landschap ongerept zijn en het asfalt ver weg. Meestal

Nadere informatie

TSC op vakantie. Informatie en Tips. voor mensen met TSC die op vakantie willen

TSC op vakantie. Informatie en Tips. voor mensen met TSC die op vakantie willen TSC op vakantie Informatie en Tips voor mensen met TSC die op vakantie willen De vakantietijd is weer aangebroken! Veel mensen kiezen ervoor om naar het buitenland op vakantie te gaan. Voor een bepaalde

Nadere informatie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie

IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met Golden Circle excursie Wandelreizen / Europa / IJsland Code 315030 LA individuele reis Niveau Accommodatie IJsland - Reykjavik, 4 dagen Stedentrip Reykjavik met Gullfoss, Geysir en Thingvellir, korte stopover op IJsland met

Nadere informatie

Dag één: Dag 1: Aankomst Athene en bustransfer naar Stoupa

Dag één: Dag 1: Aankomst Athene en bustransfer naar Stoupa Dag één: Dag 1: Aankomst Athene en bustransfer naar Stoupa Aankomst op luchthaven Athene Griekenland waar u door mij zult worden opgevangen. Na het inladen van de bagage (en de eventueel meegenomen fietsen)

Nadere informatie

Moeite met slikken van medicijnen

Moeite met slikken van medicijnen 400047 Moeite met slikken van geneesmiddelen_400003 Antibiotica 21-12-10 05:54 Pagina 4 Medicijnen: sommige medicijnen kunnen sufheid of een droge mond veroorzaken. Als iemand suf is, kan hij vergeten

Nadere informatie

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar

PAKLIJST 2015 voor reizigers naar PAKLIJST 2015 voor reizigers naar Marokko INFORMATIE VOOR REIZIGERS NAAR MAROKKO Met dit informatiebulletin vol praktijktips en - adviezen kunt u goed voorbereid naar Marokko af reizen, waardoor u nog

Nadere informatie

DIARREE A P O T H E E K. N L

DIARREE A P O T H E E K. N L DIARREE WAT IS DIARREE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN OP VAKANTIE: DIARREE VOORKOMEN APOTHEEK.NL D I A R R E E Iedereen heeft weleens last

Nadere informatie

Wintersportreis Zeldenrust-Steelantcollege 2018

Wintersportreis Zeldenrust-Steelantcollege 2018 Wintersportreis Zeldenrust-Steelantcollege 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Betaling van de reis Adresgegevens van de accommodatie en belangrijke nummers Pistekaart Spullen om mee te nemen Weekprogramma

Nadere informatie

WEERBERICHT Altijd weer! Tot weer?

WEERBERICHT Altijd weer! Tot weer? Beste allemaal, Leuk dat je meegaat op ons zomerkamp. In deze westernnieuws kun je bijna alles lezen over dit kamp. Sommige dingen staan er niet in: die blijven nog even een verrassing! Wacht maar op de

Nadere informatie

8 14 februari 2019 Winter-Hike 455 euro

8 14 februari 2019 Winter-Hike 455 euro 8 14 februari 2019 Winter-Hike 455 euro Doel? We laten de maatschappij even achter en trekken de wilde natuur in. Bedekt door een mooi laagje sneeuw wandelen we met sneeuwraketten helemaal waar we willen.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Reizen met diabetes. Vakantietips en paklijst

PATIËNTEN INFORMATIE. Reizen met diabetes. Vakantietips en paklijst PATIËNTEN INFORMATIE Reizen met diabetes Vakantietips en paklijst Vakantietips 1. Advies voor de diabetesmaterialen Neem voor de vakantieperiode ruim voldoende materiaal mee (zie paklijst). Verdeel uw

Nadere informatie

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Chemo. Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Chemo Bijwerkingen en veiligheidsmaatregelen thuis mensen zorgen voor mensen Mogelijke bijwerkingen en oplossingen Door het geven van de chemo kunnen bijwerkingen zich voordoen. Het is niet

Nadere informatie

Reisinformatie werkweek klas 3

Reisinformatie werkweek klas 3 Reisinformatie werkweek klas 3 Schooljaar 2014-2015 Beste 3 e klassers, Aan het einde van het derde schooljaar is het gebruikelijk om op werkweek te gaan. Dit jaar gaan we naar de Ardennen. We vertrekken

Nadere informatie

Marokko. Erg Chebbi. Vreemde Voettocht. 21 april t/m 30 April 2011. Jelte Homan & Renske Zwart Lid van NOC NSF

Marokko. Erg Chebbi. Vreemde Voettocht. 21 april t/m 30 April 2011. Jelte Homan & Renske Zwart Lid van NOC NSF KONINKLIJKE NEDERLANDSE KLIM- EN BERGSPORT VERENIGING Vreemde Voettocht Marokko Erg Chebbi 21 april t/m 30 April 2011 Jelte Homan & Renske Zwart Lid van NOC NSF Lid Union Internationale des Associations

Nadere informatie

Camping Lumdatal waar we zullen verblijven. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen in klas 2,

Camping Lumdatal waar we zullen verblijven. Beste ouders/verzorgers van de leerlingen in klas 2, Beste ouders/verzorgers van de leerlingen in klas 2, Hierbij ontvangt u informatie over het schoolkamp van 26 t/m 28 september 2017 op camping Lumdatal, in het Duitse Lahntal. Heeft u na deze informatie

Nadere informatie

KAMP NOORDWIJK. klas 3 VMBO

KAMP NOORDWIJK. klas 3 VMBO KAMP NOORDWIJK klas 3 VMBO 1 ACTIVITEITEN CAMPING 135 km : 1 uur en 30 min met de bus 2 Bij nood bellen : school : 0416 374448 of Hr Kop : 06-20383668 Begeleiding Docenten d Oultremontcollege Hr Moolenaar

Nadere informatie

[Ardennen] [Introductie dagen sportstroom] MH 13 & 14 september 2016

[Ardennen] [Introductie dagen sportstroom] MH 13 & 14 september 2016 [Introductie dagen sportstroom] MH 13 & 14 september 2016 [Ardennen] 13 & 14 September is het zo ver, het Outdoor & Survival kamp voor de 2ejaars sportstroom leerlingen. In deze twee dagen zullen de leerlingen

Nadere informatie

DE HOGE ROUTE CHAMONIX - ZERMATT

DE HOGE ROUTE CHAMONIX - ZERMATT Infofiche DE HOGE ROUTE CHAMONIX - ZERMATT Goedendag, Berggidsenbureau Namaste Mountainguides heeft een bijzondere organisatievorm die hier en daar anders is dan je gewoon bent bij een toeristische reisorganisator.

Nadere informatie

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar

16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar 16 Daagse Camp-Safari met Strandverlening op Zanzibar Een voordelige manier om de nationale parken in Tanzania te bezoeken is door tijdens de safari de nachten kamperend door te brengen. Tijdens de Safari

Nadere informatie

EEN GOEDE VOORBEREIDING VOOR EEN ZORGELOZE VAKANTIE

EEN GOEDE VOORBEREIDING VOOR EEN ZORGELOZE VAKANTIE EEN ENNIA UITGAVE BOORDEVOL VAKANTIE PREVENTIETIPS EEN GOEDE VOORBEREIDING VOOR EEN ZORGELOZE VAKANTIE JULI 2017 1 ennia.com facebook: ENNIAfeelsecure mail@ennia.com Inhoud VOORWOORD 3 TIPS VOOR EEN GOEDE

Nadere informatie

Normandië. 9 september t/m 12 september 2014. havo-4

Normandië. 9 september t/m 12 september 2014. havo-4 Normandië 9 september t/m 12 september 2014 havo-4 Beste leerlingen van havo-4, Net terug op school na een (hopelijk) fijne zomervakantie staat er meteen een meerdaagse excursie op het programma. Al in

Nadere informatie

Reizigersdiarree. Preventie en behandeling

Reizigersdiarree. Preventie en behandeling Reizigersdiarree Preventie en behandeling Reizigersdiarree Plotseling opkomende diarree komt onder reizigers vaak voor. Reizigersdiarree verloopt in het algemeen mild, gaat vanzelf over en duurt 3 tot

Nadere informatie

Wintersportreis Lodewijk college 2019

Wintersportreis Lodewijk college 2019 Wintersportreis Lodewijk college 2019 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Betaling van de reis Adresgegevens van de accommodatie en belangrijke nummers Pistekaart Spullen om mee te nemen Weekprogramma Reglement

Nadere informatie

Algemene kampinformatie. Scouts en Explorers. Scouting Weurt

Algemene kampinformatie. Scouts en Explorers. Scouting Weurt Algemene kampinformatie Scouts en Explorers Scouting Weurt Dit boekje bevat algemene informatie over de kampen van de Scouts en Explorers. Het is echter niet bindend. De speltakleiding zal uiterlijk een

Nadere informatie

Programma clubweekend

Programma clubweekend l Programma clubweekend Atletiekvereniging Scheldesport 19 & 20 oktober 2013 1 Thema Halloween Terneuzen, 15 oktober 2013 Beste Scheldesporters, beste ouders/verzorgers!! Hierbij ontvangen jullie het programmaboekje

Nadere informatie

5 dagen. Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Mae Hong Son en Chang Rai avontuur deluxe. Vertrek vanuit Chang Mai: dagelijks

5 dagen. Meerdaagse Tour vanuit Chang Mai Mae Hong Son en Chang Rai avontuur deluxe. Vertrek vanuit Chang Mai: dagelijks Vertrek vanuit Chang Mai: dagelijks 5 dagen Dag 1 Wij halen u 's morgens vroeg op bij uw hotel en brengen u naar het vliegveld van Chiang Mai voor de vlucht naar Mae Hong Son. Daar wacht de gids u op.

Nadere informatie

Praktische informatie fotoreis Marokko

Praktische informatie fotoreis Marokko Fotoreis Marokko van 27 oktober 2012 t/m 4 november 2012 Leuk dat je de tijd neemt om naar de vrijblijvende informatiemiddag vandaag te komen. Ik hoop je enthousiast te kunnen maken voor de fotoreis naar

Nadere informatie

IJsland WesQjorden Hornstrandir 2016

IJsland WesQjorden Hornstrandir 2016 Pagina 1 van 5: IJsland Hornstrandir, Rugzak Trekking op de Grens van Land en Zee IJsland WesQjorden Hornstrandir 2016 10 Daagse rugzak trekking op de grens van land en zee De pittige rugzaktrekking door

Nadere informatie

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs

protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs protestants christelijke school voor voortgezet onderwijs RACHMANINOWLAAN gymnasium atheneum havo Rachmaninowlaan 2 5653 AT Eindhoven T : 040-251 62 21 E: loc.rac@huygenscollege.nl Datum : 3 juli 2015

Nadere informatie