Evaluatieintegrale aanpakhennepteelt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Evaluatieintegrale aanpakhennepteelt"

Transcriptie

1 Evaluatieintegrale aanpakhennepteelt WestelijkeMijnstreek Sittard-Geleen

2 Evaluatie integrale aanpak hennepteelt Westelijke Mijnstreek Tom Bindels Sittard-Geleen Juli

3 . Inleiding Op 6 oktober 6 is het convenant "Integrale aanpak hennepteelt in de Westelijke Mijnstreek' ondertekend door de gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen, politie, openbaar ministerie, Enexis (voorheen Essent), UWV en een9-tal woningcorporaties. Ineen daarbij behorend uitvoeringsprotocol, vastgesteld op 7 juni 7, is de manier van samenwerking verder uitgewerkt. In het convenant is eveneens vastgesteld dat jaarlijks de uitvoering van het convenant wordt geëvalueerd. Deze evaluatie voorziet hierin voor het kalenderjaar. In 7, 8 en 9 hebben eveneens evaluaties plaatsgevonden. Uit deze evaluaties is gebleken dat er steeds meer plantages worden ontmanteld en dat informatie-uitwisseling ten behoeve van de opvolging een proces is dat doorlopende aandacht behoeft. Wonen Heuvelsteden, Woonpunt Westelijke Mijnstreek, Woningstichting Limbricht, Woningvereniging Obbicht en Papenhoven, Stichting Maaskant Wonen, WoonmaatschappijZo Wonen, Woningvereniging Spaubeek, Woningstichting Urmond en Stichting Woningbeheer Born- Grevenbicht.

4 . Evaluatie In het convenant en het daarbij behorende uitvoeringsprotocol worden enkele stappen weergegeven die de verschillende organisaties nemen ter aanpak van hennepteelt. Per proces is cijfermateriaal verzameld. In onderstaand schema staan deze cijfers weergegeven. Hierbij is een onderscheid gemaakt tussen ontmanteling, uithuiszetting, uitkeringsfraude, energiefraude en strafvervolging. De evaluatie is conform deze stappen opgedeeld. r Proces Actor Aantallen Sitiard Geleen SBS Totaal Ontmanteling Ontmanteling plantage Politie (leiding) Uithuiszetting en sluiting Vrijwillige opzegging huurovereenkomst Procedure ontbinden huurovereenkomst Daadwerkelijke ontbinding huurovereenkomst Waarschuwing 3b Opiumwet Sluiting pand 3b Opiumwet ivm hennepplantage Poging verhalen schade Daadwerkelijk verhaalde schade Herhuisvestingen Uitkeringsfraude Terugvorderen of korten ten onrechte verkregen uitkeringen Energiefraude Aangiften diefstal van elektriciteit/gas In beslag genomen elektriciteitsmeters Strafvervolging Transactie Dagvaarding Strafoplegging Sepot Ontnemen wederrechtelijk verkregen voordeel Woningcorporaties Woningcorporatie Woningcorporatie Woningcorporatie Woningcorporatie Woningcorporatie Sociale recherche UWV Enexis Enexis OM OM OM OM OM

5 Ontmanteling Inonderstaand overzicht zijn de resultaten van de hennepacties in weergegeven en vergeleken met 7, 8 en 9. Aanpak hennepteelt Aantal Politie district Sittard, hennepplantages (aantal) BE Geleen BE Sittard-Born BESBS Totaal Politie district Sittard, inbeslagname hennepplanten (incl. stekken, moeder- en buitenplanten)) BE Geleen BE Sittard-Born BESBS Totaal Politie district Sittard, inbeslagname toppen (kilogram) BE Geleen BE Sittard-Born BESBS Totaal 3,9 3,3 3,4 37,6 4,4 39,6 48, 9, 8, 8,7 9,4 6, 9, 6,9 8,5 64,5 Inde gehele Westelijke Mijnstreek zijn in 7 hennepplantages opgerold. Dit zijn 3 plantages minder ten opzichte van de 59 plantages in 9. In Geleen is het aantal ontmantelde plantages gestegen in vergelijking met voorgaande jaren. In Sittard-Born en Stein-Beek-Schinnen is het aantal vergelijkbaar met 7 en 8, maar gedaald ten opzichte van 9. Het jaar 9 vertoont voor Sittard-Born en Stein-Beek-Schinnen een piek, terwijl in Geleen de stijgende lijn lijkt aan te houden. Het aantal in beslag genomen planten is in enigszins lager dan in 9, in ten opzichte van in 9. Het betreft echter nog steeds bijna de dubbele hoeveelheid ten opzichte van 7 en 8. Opvallend is het hoge aantal opgeruimde toppen, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dit komt door een grote 'vangst' van kilo in Sittard.

6 Geleen Sittard-Born SBS ~ Totaal T r Aantal ontmantelde plantages Westelijke Mijnstreek Al in de evaluatiebijeenkomst van 7-- is door politie aangegeven dat de verwachting is dat de aantallen opgerolde plantages in lager zullen zijn dan in 9 door een verandering in aanpak. De aanpak is meer gericht op doorrechercheren en het ontdekken van samenwerkingsverbanden. Hoewel hierdoor minder tijd beschikbaar is voor het oprollen van plantages, ontstaat meer inzicht in het netwerk van georganiseerde misdaad en kunnen dwarsverbanden worden gelegd tussen plantages op verschillende locaties. Momenteel is deze aanpak nog in de beginfase. Enkele grote onderzoeken zijn reeds gestart. Daarnaast is de samenwerking met Belastingdienst verbeterd en wordt voorafgaand aan een ruimingsactie de financiële situatie van deverdachte doorgelicht. Daarnaast zijn voor Sittard-Geleen ook 55 adressen waar hennep is gevonden besproken in de projectgroep Bestuurlijke Aanpak Georganiseerde Criminaliteit teneinde dwarsverbanden te leggen tussen particuliere eigenaren van panden. Dit heeft geleid tot extra onderzoeken van de Belastingdienst en van de politie in het kader van het regionale project Leviathan. Onderstaand frequentietabel geeft een overzicht van de verdeling van de grootte van de plantages in Sittard-Geleen. Opvallend is de stijging van het aantal plantages tussen de en 5 planten, 5 en 75 planten en 75 en planten. Hoewel het aantal plantages tussen de 5 en5 en 5 en 5 planten lijken te dalen, zijn dit nog steeds de categorieën waarin de meeste plantages zich bevinden. De meeste geruimde plantages in Sittard-Geleen bevatten, evenals voorgaande jaren, tussen de 5 en 5 planten.

7 JZL of meer 7 8 D9 D Uithuiszetting en sluiting In werden 3 van de 7 plantages aangetroffen in een huurwoning van een woningvereniging. Het betreft in Sittard, 9 in Geleen en 4 in Stein-Beek-Schinnen. Daarnaast werden 36 van de 95 plantages in Sittard-Geleen opgeruimd in particulier verhuurde woningen. Ook zijn in 35 plantages ontdekt in eigen woningen in Sittard- Geleen. Inde basiseenheid Stein-Beek-Schinnen werden in 4 eigendomswoningen en in woningen die van een particulier werden gehuurd hennepplantages aangetroffen. Voor Sittard-Geleen betekent dit dat 85%van de hennepplantages wordt ontdekt in particuliere woningen, waarbij de verdeling tussen onderverhuur door een particuliere verhuurder en een eigen woning gelijk is. Slechts 5% van de panden in Sittard-Geleen waar hennep is gevonden in was eigendom van een woningvereniging. In 9 betrof dit percentage voor Sittard-Geleen 4% en in8 3%. Dit komt neer op een halvering van het aandeel van hennep in huurwoningen in twee jaar tijd. Er isdus een duidelijk verplaatsingseffect te constateren van teelt in huurwoningen naar teelt inde particuliere sector. In 9 is deze verplaatsing reeds geconstateerd, huidige cijfers bevestigen dit beeld en tonen aan dat de verplaatsing doorzet. Wel dient de kanttekening gemaakt te worden dat hoewel procentueel een verplaatsing te constateren is, de absolute aantallen van hennepplantages in huurwoningen constant zijn (7 in 8, 8 in 9 en 3 in ). Van de 3 plantages in huurwoningen in de Westelijke Mijnstreek, heeft in gevallen opvolging door de woningcorporatie plaatsgevonden. Vijftien maal is de huurovereenkomst vrijwillig opgezegd door de huurder. In 7 zaken is de woningcorporatie een civielrechtelijke procedure gestart tot ontbinding van de huurovereenkomst. Dit heeft in 4 zaken tot ontbinding geleid. De overige zaken lopen nog. De opzegging van huurovereenkomsten door gemeenten heeft betrekking op woonwagenstandplaatsen. Van de adressen waar in Sittard-Geleen in hennep is gevonden lopen de procedures nog. In totaal lopen er 4 civielrechtelijk procedures tot ontbinding naar aanleiding van ontmantelde hennepplantages, waarvan voor zaken in voorgaande jaren hennep is aangetroffen. Uit de vorige evaluatie kwam als aanbeveling naar voren dat de gemeenten, ter bestrijding van hennep in eigendomswoningen, artikel 3b Opiumwet gaan toepassen. Hiertoe is het zogenaamde Damoclesbeleid uitgewerkt. Het Damoclesbeleid maakt het mogelijk panden te sluiten waar drugs, waaronder hennepplantages, zijn aangetroffen. Bij hennepplantages wordt, wegens bestuursrechtelijk vereiste, eerst een waarschuwing gestuurd en volgt na tweede constatering een sluiting van 3 maanden. Inapril is in Sittard-Geleen dit vernieuwde Damoclesbeleid van kracht geworden. In Schinnen is het Damoclesbeleid op 5 oktober in werking getreden. In Beek en Stein op januari.

8 InSittard zijn naar aanleiding van hennepplantages in 3 waarschuwingen gestuurd. In Geleen betrof dit aantal 35, in Schinnen.Er heeft nog geen sluiting plaatsgevonden. Naar 4adressen in Sittard-Geleen zijn geen waarschuwingsbrieven gestuurd.al deze adressen betroffen adressen van particuliere verhuurders. Hierover heerste onduidelijkheid of, conform het beleid, gemeente hier eveneens een waarschuwingsbrief naar stuurt, omdat ook bij huurwoningen van woningcorporaties geen brieven worden verstuurd. Om onduidelijkheden te vermijden worden sinds naar alle adressen waar hennep is gevonden waarschuwingsbrieven gestuurd. Dit betreft zowel huurwoningen van particuliere verhuurders en woningcorporaties als eigen woningen. Zodoende wordt het overzicht over de opvolging behouden bij de gemeente. Bovendien biedt de waarschuwing voor woningverenigingen een extra handvat voor de civielrechtelijke procedure tot ontbinding. Daarnaast wordt geconstateerd dat particuliere verhuurders, hoewel verantwoordelijk voor hun verhuurde object, inveel gevallen eveneens slachtoffer zijn van de illegale plantage. Hun pand kan namelijk bij recidive gesloten worden door de gemeente. Het komt echter eveneens voor dat particuliere verhuurders met voorbedachten rade een huurder een hennepplantage laat onderhouden of weet hebben van de plantage maar dit gedogen. Verhuurders kunnen dan ook dader, medeplichtige of slachtoffer zijn. Om goedwillende particuliere verhuurders te beschermen tegen henneptelers valt het aan te bevelen een voorlichtingstraject te starten zodat verhuurders worden geïnformeerd over hoe kwaadwillende huurders geweerd kunnen worden.zo constateert politie dat door henneptelers opvallend vaak gebruik wordt gemaakt van gestolen of vervalste identiteitsbewijzen. Door bijvoorbeeld het niet accepteren van contante betaling of kopieën van identiteitsbewijzen, maar geld laten overschrijven en het controleren van de identiteit aan de hand van een geldig identiteitsbewijs, worden al aanzienlijke barrières opgeworpen. Het nemen van deze maatregelen draagt bij aan de preventie van hennepteelt in de particuliere verhuursector. Uitkeringsfraude Erzijn door het UWV 7 uitkeringen teruggevorderd of gekort. Door sociale recherche zijn alleen in Stein in een tweetal uitkeringen beëindigd. Inandere gemeenten hebben de zaken wel de aandacht van de sociale recherche en worden zij beoordeeld op directe noodzaak van verder handelen. In Sittard-Geleen worden, waar mogelijk, meldingen doorgesluisd naar casemanagers en/of worden op een later moment opgepakt. Daarnaast staan ontmantelde hennepplantages op de vaste agenda van het casusoverleg bestuurlijke aanpak. De sociale recherche neemt deel aan het overleg. Indeze context zal de informatieuitwisseling plaatsvinden en, met in achtneming van de prioriteiten op het gebied van uitkeringsfraude, vervolgacties af worden gestemd. Energiefraude Wanneer er bij de hennepplantage gebruik is gemaakt van gestolen elektriciteit en gas doet Enexis aangifte bij politie. Vervolgens worden de meters in beslag genomen en worden elektriciteit en gas bij de betrokkene afgesloten. Dit heeft in totaal bij 87 van de 7 casussen plaatsgevonden. Strafvervolging In zijn hennepzaken afgedaan met een transactie. Er zijn 9 mensen gedagvaard, waarvan er 6 zijn vervolgd. In 9 betrof dit 79 dagvaardingen en 9 strafopleggingen. Bij 4 zaken is wederrechtelijk verkregen voordeel ontnomen, in vergelijking met 3in 9. Zowel uit de hoge stijging in strafopleggingen als de hoge stijging in ontnemingen blijkt dat het OM in prioriteit heeft gegeven aan de aanpak van hennepteelt. Daarnaast is de samenwerking tussen OM en Belastingdienst sterk verbeterd.

9 Nieuw convenant Momenteel wordt een nieuw regionaal hennepconvenant voorbereid. De intentie is dat dit convenant de districtelijke convenanten gaat vervangen en actualiseert met betrekking tot nieuwe wetgeving. Het huidige convenant vervalt dan ook. De uitvoeringsafspraken worden uitgewerkt in een regionaal uitvoeringsprotocol. Evaluatie zal jaarlijks op regionaal niveau plaatsvinden en wordt gecoördineerd door het RIEC. Dit heeft als voordeel dat het mogelijk wordt de resultaten te vergelijken met andere districten in Limburg. De huidige manier van evalueren onder coördinatie van gemeente Sittard-Geleen vervalt dan ook. Wel valt het aan te bevelen de huidige dagelijkse samenwerking binnen het district in tact te laten. Ditis mogelijk binnen het convenant. Ook is hetvan belang één maal per jaar een bijeenkomst te blijven organiseren teneinde het opgebouwde netwerk actueel te houden. De bijeenkomst zal dan plaatsvinden met als doel input te leveren aan de regionale evaluatie. Omdat resultaten regionaal worden geïnventariseerd, zal dit betrekking hebben op het proces en (knelpunten in) de uitvoering.

10 3. Conclusies enaanbevelingen Er kan worden geconcludeerd dat het aantal ontmantelde hennepplantages in minder is dan in 9, maar nog steeds aanzienlijk hoger dan in 7 en 8. Het aantal vernietigde planten in is vergelijkbaar met 9. Het aantal in beslag genomen henneptoppen in is twee maal zo hoog als in 9. Door politie wordt meer geïnvesteerd in onderzoek naar de onderliggende samenwerkingsverbanden. De inzet isom door 'grote vissen te vangen', op lange termijn meer resultaten te boeken. Er is een duidelijk verplaatsingseffect te constateren van teelt in huurwoningen naar de teelt in eigendomswoningen. In 9 is deze verplaatsing reeds geconstateerd, huidige cijfers bevestigen dit beeld en tonen aan dat de verplaatsing doorzet. Er is sprake van een halvering van het aandeel van hennep in huurwoningen van woningverenigingen in twee jaar tijd. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de aanpak van hennepplantages door woningverenigingen succesvol is. Het toont eveneens het belang aan van een effectieve aanpak van hennepteelt in eigendomswoningen. Hiertoe zijn in door de gemeenten belangrijke stappen gezet. Het Damoclesbeleid is vastgesteld en wordt toegepast in de vier gemeenten. Sluiting is nog niet aan de orde geweest, aangezien op bestuursrechtelijke gronden eerst een waarschuwing van belang is en er in nog geen sprake is geweest van recidieven. Het valt het aan te bevelen voor particuliere verhuurders een voorlichtingstraject te starten, zodat zij worden geïnformeerd over hoe kwaadwillende huurders geweerd kunnen worden. Het doel is hiermee een extra barrière op te werpen voor henneptelers die hun heil zoeken in de particuliere verhuursector. De aanpak van uitkeringsfraude door sociale recherche naar aanleiding van een hennepplantage blijft een aandachtspunt. Voor Sittard-Geleen zal hiervoor een koppeling worden gemaakt met het casusoverleg bestuurlijke aanpak, zodat navolging door sociale recherche hier een vast agendapunt wordt. Tot slot is een nieuw regionaal convenant voor de aanpak van hennepteelt in voorbereiding. Hierdoor komt het huidige districtelijke convenant te vervallen. Hoewel evaluatie jaarlijks zal geschieden op regionaal niveau, valt het aan te bevelen dat gemeente Sittard-Geleen één keer per jaar een bijeenkomst blijft organiseren met als doel het netwerk actueel te houden en (knelpunten in) de uitvoering te blijven monitoren.

UITVOERINGSPROTOCOL HENNEP TWENTE

UITVOERINGSPROTOCOL HENNEP TWENTE UITVOERINGSPROTOCOL HENNEP TWENTE Inleiding Dit uitvoeringsprotocol hoort bij het hennepconvenant Oost en beschrijft de processtappen in de aanpak van hennepteelt in de voorfase, ontruimingsfase en nafase.

Nadere informatie

DRAAIBOEK INTEGRALE ONTMANTELING HENNEPKWEKERIJEN

DRAAIBOEK INTEGRALE ONTMANTELING HENNEPKWEKERIJEN DRAAIBOEK INTEGRALE ONTMANTELING HENNEPKWEKERIJEN 1 Colofon Met medewerking van Werkgroep hennep Noord-Holland Samenwerkingsverband Integrale Veiligheid Noord-Holland RIEC Noord-Holland Contactgegevens

Nadere informatie

Infographic. Jaarverslag Werkgroep Hennep Twente. Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC)

Infographic. Jaarverslag Werkgroep Hennep Twente. Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Infographic Jaarverslag 2015 Werkgroep Hennep Twente Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Werkgroep Hennep Twente 2015 Integrale afstemming met alle partners onder hennep- en RIEC convenant

Nadere informatie

Nota van de Burgemeester

Nota van de Burgemeester gemeente Haarlemmermeer Nota van de Burgemeester onderwerp Damoclesbeleid gemeente Haarlemmermeer Burgemeester drs. Theo Weterings Datum besluit 30 augustus 201 6 inlichtingen C. Bremer (carola.bremer@haarlemmermeer.nl)

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen fractie VVD over ontruiming wietkwekerijen. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen.

Beantwoording schriftelijke vragen fractie VVD over ontruiming wietkwekerijen. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen fractie VVD over ontruiming wietkwekerijen Programma Veiligheid Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting De fractie VVD heeft 19

Nadere informatie

Procesbeschrijving. behorende bij. Regionaal Hennepconvenant Midden Nederland

Procesbeschrijving. behorende bij. Regionaal Hennepconvenant Midden Nederland Procesbeschrijving behorende bij Regionaal Hennepconvenant Midden Nederland VERSIE 04-02-2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Proces per fase 4 Politie 7 Netbeheerder 7 Gemeente 8 Woningcorporaties en particuliere

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF HET GROENE GOUD Nummer 1, november 2006.

NIEUWSBRIEF HET GROENE GOUD Nummer 1, november 2006. NIEUWSBRIEF HET GROENE GOUD Nummer 1, november 2006. Project voor bestrijding van illegale hennepteelt Postbus 6812 5975 ZG Sevenum T: 077-4677555 F: 077-4672965 I: www.hetgroenegoud.info E: hetgroenegoud@sevenum.nl

Nadere informatie

25 oktober 2016 GEMEENTE. Aan de fractie van D66 T.a.v. de heer Molenkamp en mevrouw Renders. E.Wagemakers/ P.Verhoeven/M.

25 oktober 2016 GEMEENTE. Aan de fractie van D66 T.a.v. de heer Molenkamp en mevrouw Renders. E.Wagemakers/ P.Verhoeven/M. GEMEENTE Aan de fractie van D66 T.a.v. de heer Molenkamp en mevrouw Renders Bestuurszaken Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@)oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss

Nadere informatie

gelet op artikel 13b van de Opiumwet en Titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht;

gelet op artikel 13b van de Opiumwet en Titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Haren Nr. 80224 17 april 2018 Gemeente Haren - Damoclesbeleid De burgemeester van de gemeente Haren, gelet op artikel 13b van de Opiumwet en Titel 4.3 van

Nadere informatie

CONVENANT AANPAK DRUGSPANDEN EN HENNEPKWEKERIJEN IN DE GEMEENTE WOENSDRECHT.

CONVENANT AANPAK DRUGSPANDEN EN HENNEPKWEKERIJEN IN DE GEMEENTE WOENSDRECHT. CONVENANT AANPAK DRUGSPANDEN EN HENNEPKWEKERIJEN IN DE GEMEENTE WOENSDRECHT. mei 2006 1 De convenantpartners: De gemeente Woensdrecht, vertegenwoordigd door burgemeester M.A. Fränzel, handelend ter uitvoering

Nadere informatie

Damoclesbeleid gemeente Heerhugowaard 2018

Damoclesbeleid gemeente Heerhugowaard 2018 Nr.: INT18-1020 Damoclesbeleid gemeente Heerhugowaard 2018 Hennepteelt en handel in hard- en softdrugs zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen en geprofessionaliseerd en daarmee ook de risico s die daar

Nadere informatie

Convenant gezamenlijke aanpak van hennepkwekerijen

Convenant gezamenlijke aanpak van hennepkwekerijen Convenant gezamenlijke aanpak van hennepkwekerijen 1 De convenantpartners: Deelnemende gemeente: Voor deze de burgemeester, mede namens het college van B&W voor zover het een ieders bevoegdheid betreft,

Nadere informatie

Convenant informatie-uitwisseling aanpak hennepteelt Regio Midden West Brabant

Convenant informatie-uitwisseling aanpak hennepteelt Regio Midden West Brabant Inleiding De afgelopen twee decennia heeft de hennepteelt in Nederland een grote vlucht genomen; de teelt van nederwiet is omvangrijk en zorgt voor veel overlast, verloedering en gevaarszetting in woonwijken.

Nadere informatie

Hennepconvenant Fryslân 2012

Hennepconvenant Fryslân 2012 Hennepconvenant Fryslân 2012 1. De convenantpartners 2. Begrippen 3. Doel 4. De opzet en uitvoering van de samenwerking 2-3 3 4 4.1. Wederzijdse informatie-uitwisseling... 6 4.2. Aandeel van de politie...

Nadere informatie

MR REGTER. Gepakt met een hennepplantage wat nu? STRAFADVOCAAT

MR REGTER. Gepakt met een hennepplantage wat nu? STRAFADVOCAAT Gepakt met een hennepplantage wat nu? U bent als verdachte aangehouden door de politie op verdenking van het kweken van hennep, een overtreding van art. 3 Opiumwet. Wat hangt u allemaal boven het hoofd?

Nadere informatie

Januari Aan Raadsleden gemeenten Heerhugowaard, Koggenland, Hollands Kroon, Langedijk. Onderwerp Aanpak hennepcriminaliteit

Januari Aan Raadsleden gemeenten Heerhugowaard, Koggenland, Hollands Kroon, Langedijk. Onderwerp Aanpak hennepcriminaliteit Januari 2017 Aan Raadsleden gemeenten Heerhugowaard, Koggenland, Hollands Kroon, Langedijk Aanleiding Om met de deur in huis te vallen: Er is berekend dat er 30.000 hennepkwekerijen per jaar in Nederland

Nadere informatie

Betreft Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek Veiligheid kent geen grenzen.

Betreft Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek Veiligheid kent geen grenzen. Betreft Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek 2015 2018 Veiligheid kent geen grenzen. Vergaderdatum 4 december 2014 Gemeenteblad 2014 / 77 Agendapunt 10 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad

Nadere informatie

Overzicht controleacties HIT Controleactie 22 januari Controleactie 31 januari Controleactie 27 februari 2014

Overzicht controleacties HIT Controleactie 22 januari Controleactie 31 januari Controleactie 27 februari 2014 Overzicht controleacties HIT 2014 Controleactie 22 januari 2014 Op woensdag 22 januari heeft het Helmond Interventie Team (HIT) een controleactie uitgevoerd. Daarbij zijn drie woningen en een stal gecontroleerd.

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen fractie D66 over hennepteelt. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen.

Beantwoording schriftelijke vragen fractie D66 over hennepteelt. Met bijgevoegde brief beantwoorden wij deze vragen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen fractie D66 over hennepteelt Programma Veiligheid Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting De fractie D66 heeft 21 juni 2015 schriftelijke

Nadere informatie

ECLI:NL:RBLIM:2017:3848

ECLI:NL:RBLIM:2017:3848 ECLI:NL:RBLIM:2017:3848 Instantie Rechtbank Limburg Datum uitspraak 25-04-2017 Datum publicatie 26-04-2017 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 03/866133-15

Nadere informatie

gemeente Schiedam Aan de gemeenteraad van Schiedam Geachte dames, heren,

gemeente Schiedam Aan de gemeenteraad van Schiedam Geachte dames, heren, gemeente Schiedam Aan de gemeenteraad van Schiedam Burgemeester Postbus 1501 3100 EA Schiedam Stadskantoor Stadserf 1 3112 DZ Schiedam T010219 11 11 F 010 246 53 51 W www.schiedam.nl UW KENMERK ONS KENMERK

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Eval uat i e Camer at oezi cht Gouda Ei ndr appor t Samenvatting en conclusies De gemeente Gouda is begin 2004 een proef gestart met cameratoezicht in de openbare ruimte op diverse locaties in de gemeente.

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr

GEMEENTEBLAD. Nr GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Echt-Susteren. Nr. 176258 15 december 2016 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Echt-Susteren houdende regels voor aanpak van

Nadere informatie

Inschrijfformulier woningzoekenden

Inschrijfformulier woningzoekenden Inschrijfformulier woningzoekenden In te vullen door WBG Inschrijfnummer: Achternaam en voorletters Gegevens hoofdaanvrager Straatnaam en huisnummer Postcode Woonplaats Telefoonnummer thuis mobiel nummer

Nadere informatie

Evaluatie Hennepconvenant

Evaluatie Hennepconvenant Evaluatie Hennepconvenant 2010 Over de aanpak van hennepteelt in woningen en bedrijfspanden In de gemeenten; Hoogeveen, De Wolden, Meppel, Westerveld en Midden-Drenthe Inhoudsopgave Inleiding... 3 Ontwikkelingen...

Nadere informatie

Damoclesbeleid Echt-Susteren

Damoclesbeleid Echt-Susteren Geme ^Echt-Susteren Damoclesbeleid Echt-Susteren Artikel 13b Opiumwet 1 ste wijziging Damoclesbeleid Echt-Susteren Inhoudsopgave Artikel 1: Algemeen 3 Artikel 2: Lokalen 5 Softdrugs 5 Harddrugs 5 ArtikelS:

Nadere informatie

STAPPENPLAN 13b OPIUMWET

STAPPENPLAN 13b OPIUMWET December 2018 STAPPENPLAN 13b OPIUMWET De Opiumwet geeft de burgemeester een bevoegdheid om een last onder bestuursdwang op te leggen bij een overtreding van die wet. Dit stappenplan beschrijft te nemen

Nadere informatie

Toezicht op uw verhuurde (bedrijfs)pand. Contact

Toezicht op uw verhuurde (bedrijfs)pand. Contact Toezicht op uw verhuurde (bedrijfs)pand Tijdens de huurperiode wordt er van u als verhuurder verwacht dat u toezicht houdt op het (bedrijfs)pand. Eén keer per jaar is zeker niet genoeg. Hennepteelt heeft

Nadere informatie

Samenvatting criminele families

Samenvatting criminele families Samenvatting criminele families In 2009 kreeg het RIEC Oost Nederland de opdracht om een onderzoek te doen naar één van de criminele families die de gemeente Enschede rijk is. Het betreft een familie die

Nadere informatie

Convenant informatie-uitwisseling aanpak hennepteelt Noord-Nederland

Convenant informatie-uitwisseling aanpak hennepteelt Noord-Nederland Inleiding De afgelopen twee decennia heeft de hennepteelt in Nederland een grote vlucht genomen; de teelt van nederwiet is omvangrijk en zorgt voor veel criminaliteit, overlast, verloedering en gevaarzetting

Nadere informatie

Rectificatie: Besluit tot wijziging van het Damoclesbeleid 2018

Rectificatie: Besluit tot wijziging van het Damoclesbeleid 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Enschede Nr. 35315 14 februari 2019 Rectificatie: Besluit tot wijziging van het Damoclesbeleid 2018 [Deze bekendmaking betreft een rectificatie vanwege het

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR459391_1. Damoclesbeleid Maasgouw 2012

CVDR. Nr. CVDR459391_1. Damoclesbeleid Maasgouw 2012 CVDR Officiële uitgave van Maasgouw. Nr. CVDR459391_1 28 november 2017 Damoclesbeleid Maasgouw 2012 De Burgemeester van Maasgouw: Overwegende: gezien de uitgangspunten van het Hennepconvenant Limburg 2012

Nadere informatie

Beleidsregel handhaving Opiumwet bij hennepplantages in woningen en lokalen gemeente Alkmaar

Beleidsregel handhaving Opiumwet bij hennepplantages in woningen en lokalen gemeente Alkmaar GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Alkmaar Nr. 116556 12 juli 2017 Beleidsregel handhaving Opiumwet bij hennepplantages in woningen en lokalen gemeente Alkmaar De burgemeester van Alkmaar;

Nadere informatie

De raadsfractie van de PvdA Bonserdyk ZE SNEEK. Uw kenmerk: -

De raadsfractie van de PvdA Bonserdyk ZE SNEEK. Uw kenmerk: - Uw kenmerk: - Ons nummer: u11.006569 *u11.006569* Behandeld door: mevrouw J.S. Huiszoon Telefoon: 0515-489000 De raadsfractie van de PvdA Bonserdyk 8 8601 ZE SNEEK Onderwerp: Zero-tolerance beleid m.b.t.

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Damoclesbeleid 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 2 WONINGEN. 20 december 2013

GEMEENTEBLAD. Nr Damoclesbeleid 2013 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 2 WONINGEN. 20 december 2013 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hellendoorn. Nr. 4481 20 december 2013 Damoclesbeleid 2013 Nijverdal, 17 december 2013 Nr. 13INT04099 De Burgemeester van Hellendoorn, gelet op artikel 13b,

Nadere informatie

Inschrijfformulier woningzoekenden

Inschrijfformulier woningzoekenden Inschrijfformulier woningzoekenden Interne codering Inschrijfformulier Naamcode PI-nummer Gegevens hoofdaanvrager Achternaam en voorletters Straatnaam en huisnummer Postcode Telefoonnummer thuis / mobiel

Nadere informatie

Jaarverslag INLEIDING

Jaarverslag INLEIDING 1 INLEIDING 1.1 Inleiding Sinds medio 2006 werken een aantal partijen in een convenant, genaamd Het Groene Goud, samen om te komen tot een integrale bestrijding van hennepteelt in de politieregio Limburg

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

HENNEP EELT! STOP HENNEPTEELT! PROTOCOL GEZAMENLIJKE AANPAK VAN DE TEELT VAN HENNEP WATEROVERLAST BRANDGEVAAR CRIMINALITEIT

HENNEP EELT! STOP HENNEPTEELT! PROTOCOL GEZAMENLIJKE AANPAK VAN DE TEELT VAN HENNEP WATEROVERLAST BRANDGEVAAR CRIMINALITEIT TOP 1 HENNEP EELT! STOP HENNEPTEELT! CRIMINALITEIT BRANDGEVAAR WATEROVERLAST PROTOCOL GEZAMENLIJKE AANPAK VAN DE TEELT VAN HENNEP 2 PROTOCOL GEZAMENLIJKE AANPAK VAN DE TEELT VAN HENNEP 3 PROTOCOL Gezamenlijke

Nadere informatie

A. PROBLEEMSCHETS 3 B. DOELSTELLING CONVENANT 3 C. PARTICIPANTEN CONVENANT 3

A. PROBLEEMSCHETS 3 B. DOELSTELLING CONVENANT 3 C. PARTICIPANTEN CONVENANT 3 Hennepconvenant Over de aanpak van hennepteelt in woningen en bedrijfspanden in de gemeenten Hoogeveen, De Wolden, Meppel, Westerveld en Midden- Drenthe Mei 2008 INHOUDSOPGAVE A. PROBLEEMSCHETS 3 B. DOELSTELLING

Nadere informatie

gelet op artikel 13b van de Opiumwet en het Hennepconvenant Limburg 2012;

gelet op artikel 13b van de Opiumwet en het Hennepconvenant Limburg 2012; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Leudal Nr. 243312 15 november 2018 DAMOCLESBELEID 2018 GEMEENTE LEUDAL (inzake toepassing artikel 13b Opiumwet) De burgemeester van Leudal, Overwegende, dat

Nadere informatie

Vast te stellen hieronder opgenomen "Damoclesbeleid lokalen en woningen" op basis van artikel 13b Opiumwet

Vast te stellen hieronder opgenomen Damoclesbeleid lokalen en woningen op basis van artikel 13b Opiumwet Ons kenmerk G.15.01258 ii urn in li ui ii in ii ii Dossiercode: Besluit van de Burgemeester De burgemeester van besluit: Vast te stellen hieronder opgenomen "Damoclesbeleid lokalen en woningen" op basis

Nadere informatie

Besluit van de burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen houdende regels omtrent Damoclesbeleid Sittard-Geleen

Besluit van de burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen houdende regels omtrent Damoclesbeleid Sittard-Geleen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Sittard-Geleen Nr. 246250 16 november 2018 Besluit van de burgemeester van de gemeente Sittard-Geleen houdende regels omtrent Damoclesbeleid Sittard-Geleen

Nadere informatie

Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek

Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek Kadernota Integrale Veiligheid Westelijke Mijnstreek 2015-2018 Gemeentebladnr: 2014/75 Verseon nr: 129454 Vergaderdatum: 18 december 2014 Agendapunt: Portefeuillehouder: Dhr. B. Link Steller: G. Salemink

Nadere informatie

Hennepconvenant Gezamenlijke aanpak binnen de eenheid Noord-Holland

Hennepconvenant Gezamenlijke aanpak binnen de eenheid Noord-Holland Hennepconvenant Gezamenlijke aanpak binnen de eenheid Noord-Holland Hennepconvenant NH, ref. SIV2017001 Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave 1. De partijen van het convenant... 3 2. Inleiding... 3 3. Doel van

Nadere informatie

Vastgoed en ondermijning

Vastgoed en ondermijning Vastgoed en ondermijning mr. L. Vrakking mr. E.L.C. van de Vorle i.s.m. Roy Verheij (Silver Vast B.V.) Risico s van de verhuurder (I) Huurder Beëindigingsprocedure Incasso onbetaalde huur Leegstand Kosten

Nadere informatie

Damoclesbeleid Scherpenzeel. Sluitingsbevoegdheid op grond van artikel 13b Opiumwet

Damoclesbeleid Scherpenzeel. Sluitingsbevoegdheid op grond van artikel 13b Opiumwet Damoclesbeleid Scherpenzeel Sluitingsbevoegdheid op grond van artikel 13b Opiumwet 1 1. Inleiding Gemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met de aanwezigheid van hennepkwekerijen in woningen of (niet-)openbare

Nadere informatie

Datum 12 april 2012 Onderwerp Inspectie Openbare Orde en Veiligheid rapport "Follow the Money"

Datum 12 april 2012 Onderwerp Inspectie Openbare Orde en Veiligheid rapport Follow the Money 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Beleidsregels Wet Damocles (art. 13b Opiumwet)

Beleidsregels Wet Damocles (art. 13b Opiumwet) Beleidsregels Wet Damocles (art. 13b Opiumwet) Gemeente Apeldoorn Vastgesteld door de burgemeester op 18-1-2017 Vastgesteld in de driehoek op.. 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Juridisch kader...

Nadere informatie

Veiligheid(sbeeld) gemeente Goirle

Veiligheid(sbeeld) gemeente Goirle Veiligheid(sbeeld) gemeente Goirle Beleid - Coffeeshopbeleid (nul-optie) - Gemeentelijk handhavingsbeleid - BIBOB beleid - Damocles beleid - Integraal veiligheidsbeleid Beleid BIBOB beleid - Wet Bevordering

Nadere informatie

veiligheidshuis district Sittard gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen Samenvatting

veiligheidshuis district Sittard gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen Samenvatting veiligheidshuis district Sittard gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen Samenvatting Jaarrapportage 2010 1 Bijna 60% meer trajecten gerealiseerd dan afgesproken Veiligheidshuis op stoom in 2010

Nadere informatie

vast te stellen de volgende beleidsregels voor het toepassen van artikel 13b, eerste lid van de Opiumwet, onder de naam DAMOCLESBELEID

vast te stellen de volgende beleidsregels voor het toepassen van artikel 13b, eerste lid van de Opiumwet, onder de naam DAMOCLESBELEID VI 1. - i G E M E E N T E B O R N E Nummer: 14int03597 De Burgemeester van Borne gelet op artikel 13b, eerste lid van de Opiumwet, in overeenstemming met de in het lokale driehoeksoverleg en het districtelijk

Nadere informatie

Uitvoeringsprotocol Convenant hennepteelt Zeeland - West-Brabant

Uitvoeringsprotocol Convenant hennepteelt Zeeland - West-Brabant Uitvoeringsprotocol Convenant hennepteelt Zeeland - West-Brabant INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 De Politie 4 De Gemeente 7 De Netbeheerder 8 De Woningcorporaties en verhuurders 9 UWV, SVB en

Nadere informatie

Regionaal Hennepconvenant. Integrale aanpak van hennepkwekerijen in Oost Nederland

Regionaal Hennepconvenant. Integrale aanpak van hennepkwekerijen in Oost Nederland Regionaal Hennepconvenant Integrale aanpak van hennepkwekerijen in Oost Nederland Definitieve versie 25 augustus 2014 1 Convenantpartners: - Politie eenheid Oost Nederland - Arrondissementsparket Oost

Nadere informatie

Gelet op artikelen 13b Opiumwet jo. 4:81 Algemene wet bestuursrecht; Overwegende dat:

Gelet op artikelen 13b Opiumwet jo. 4:81 Algemene wet bestuursrecht; Overwegende dat: CVDR Officiële uitgave van Papendrecht. Nr. CVDR471595_1 22 mei 2018 Beleidsregels artikel 13b Opiumwet De Burgemeester van de gemeente Papendrecht; Gelet op artikelen 13b Opiumwet jo. 4:81 Algemene wet

Nadere informatie

Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners Doel van het handhavingsarrangement Taakverdeling bij de handhaving

Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners Doel van het handhavingsarrangement Taakverdeling bij de handhaving GEMEENTE HOOGEVEEN Handhavingsarrangement drugs 2008 Partners - Gemeente Hoogeveen - Openbaar Ministerie Drenthe - district Zuid-West Drenthe Doel van het handhavingsarrangement In de vergadering van de

Nadere informatie

Artikel 13b Opiumwet (de wet Damocles) is het juridische instrument om bestuurlijk op te treden tegen illegale verkooppunten van verdovende middelen.

Artikel 13b Opiumwet (de wet Damocles) is het juridische instrument om bestuurlijk op te treden tegen illegale verkooppunten van verdovende middelen. STAPPENPLAN 13b OPIUMWET Artikel 13b Opiumwet (de wet Damocles) is het juridische instrument om bestuurlijk op te treden tegen illegale verkooppunten van verdovende middelen. Artikel 13b is toepasbaar

Nadere informatie

ECLI:NL:RBLIM:2014:6224

ECLI:NL:RBLIM:2014:6224 ECLI:NL:RBLIM:2014:6224 Instantie Rechtbank Limburg Datum uitspraak 14072014 Datum publicatie 24072014 Zaaknummer C03192295 KG ZA 14318 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

Wat weten we van de Nederlandse drugseconomie? Nicole Maalsté

Wat weten we van de Nederlandse drugseconomie? Nicole Maalsté Wat weten we van de Nederlandse drugseconomie? Nicole Maalsté Boeken en reportages www.accesinterdit.nl DRUGSCONSUMPTIE LIFE TIME drugsgebruik 15-64 jaar (Nationale Drugmonitor, 2012) 30 25 22,6 25,7 20

Nadere informatie

Urgente sanering LPGtankstations

Urgente sanering LPGtankstations VROM-Inspectie Portefeuillehouder Veiligheid & Risico Urgente sanering LPGtankstations Een onderzoek naar de voortgang van de urgente sanering van LPG-tankstations Cascadeplein 10 Postbus 30020 9700 RM

Nadere informatie

Analyse cijfers prioriteiten Veiligheid 2012 t/m 2016

Analyse cijfers prioriteiten Veiligheid 2012 t/m 2016 Analyse cijfers prioriteiten Veiligheid 2012 t/m 2016 Delict / periode 2012 2013 2014 2015 2016 Streefwaarde MJP 2018*** Burenruzie 83 77 83 83 86 Geen Stabiel Incidenten Huiselijke geweld* Opmerking/analyse

Nadere informatie

roerdalen gemeente Damoclesbeleid Roerdalen 2014 Artikel 13b Opiumwet Damoclesbeleid Roerdalen

roerdalen gemeente Damoclesbeleid Roerdalen 2014 Artikel 13b Opiumwet Damoclesbeleid Roerdalen gemeente roerdalen Artikel 13b Opiumwet Damoclesbeleid Roerdalen Inhoudsopgave Artikel1: Algemeen 4 Artikel 2: Lokalen 5 Softdrugs 5 Harddrugs 6 Artikel 3: Woningen 7 Softdrugs 7 Harddrugs 7 2 gemeente

Nadere informatie

Beleidsregel handhaving wet Damocles gemeente Beverwijk 2018

Beleidsregel handhaving wet Damocles gemeente Beverwijk 2018 Beleidsregel handhaving wet Damocles gemeente Beverwijk 2018 Artikel 1 Algemeen Binnen gemeentegrenzen is sprake van drugshandel. Drugshandel wordt binnen gemeenten alleen gedoogd vanuit een coffeeshop.

Nadere informatie

zowonen Intentieovereenkomst fusie

zowonen Intentieovereenkomst fusie Intentieovereenkomst fusie Woningstichting Obbicht en Papenhoven en Partijen Woningstichting Obbicht en Papenhoven, statutair gevestigd in de gemeente Sittard Geleen, kantoorhoudende te 6125 BN Obbicht,

Nadere informatie

Beleidsregels. Beleidsregels van de burgemeester van Landgraaf voor de toepassing van. artikel 13b Opiumwet en 174a Gemeentewet

Beleidsregels. Beleidsregels van de burgemeester van Landgraaf voor de toepassing van. artikel 13b Opiumwet en 174a Gemeentewet Beleidsregels Beleidsregels van de burgemeester van Landgraaf voor de toepassing van artikel 13b Opiumwet en 174a Gemeentewet Vastgesteld: 12 mei 2014 Bekend gemaakt: 11 juni 2014 Inwerkingtreding: 12

Nadere informatie

Beleidsregels ter voorkoming en bestrijding van drugsoverlast, -handel, en productie.

Beleidsregels ter voorkoming en bestrijding van drugsoverlast, -handel, en productie. Reg.nr.: O-BOC/2015/4211 Damoclesbeleid Boxmeer, ex Artikel 13 b Opiumwet Beleidsregels ter voorkoming en bestrijding van drugsoverlast, -handel, en productie. DE BURGEMEESTER VAN BOXMEER Overwegende:

Nadere informatie

Damoclesbeleid gemeente Barneveld Sluitingsbevoegdheid op grond van artikel 13b Opiumwet

Damoclesbeleid gemeente Barneveld Sluitingsbevoegdheid op grond van artikel 13b Opiumwet Damoclesbeleid gemeente Barneveld 2015 Sluitingsbevoegdheid op grond van artikel 13b Opiumwet 1 1. Inleiding Gemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met de aanwezigheid van hennepkwekerijen in woningen

Nadere informatie

Wat weten we van de Nederlandse drugseconomie? Nicole Maalsté

Wat weten we van de Nederlandse drugseconomie? Nicole Maalsté Wat weten we van de Nederlandse drugseconomie? Nicole Maalsté Boeken en reportages www.accesinterdit.nl DRUGSCONSUMPTIE LIFE TIME drugsgebruik 15-64 jaar (Nationale Drugmonitor, 2012) 30 25 22,6 25,7 20

Nadere informatie

Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet gemeenten basisteam Veluwe - Noord Elburg Epe Hattem Heerde Nunspeet Oldebroek

Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet gemeenten basisteam Veluwe - Noord Elburg Epe Hattem Heerde Nunspeet Oldebroek Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet gemeenten basisteam Veluwe - Noord Elburg Epe Hattem Heerde Nunspeet Oldebroek 1. Inleiding De gemeenteraden van Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Nunspeet en Oldebroek hebben

Nadere informatie

dat de navolgende criteria gelden bij de beoordeling van de vraag of tegen een coffeeshop wordt opgetreden:

dat de navolgende criteria gelden bij de beoordeling van de vraag of tegen een coffeeshop wordt opgetreden: CVDR Officiële uitgave van Sittard-Geleen. Nr. CVDR172726_1 15 mei 2018 Damoclesbeleid Sittard-Geleen Damoclesbeleid Sittard-Geleen Artikel 13b Opiumwet De burgemeester van Sittard-Geleen: Overwegende:

Nadere informatie

Ons kenmerk z2015-00381. Onderwerp Definitief oordeel onderzoek "publicatie wietadressen op internet" gemeente Renkum

Ons kenmerk z2015-00381. Onderwerp Definitief oordeel onderzoek publicatie wietadressen op internet gemeente Renkum Vertrouwelijk/Aangetekend Waarnemend burgemeester gemeente Renkum Autoriteit Persoonsgegevens Postbus 93374, 2509 AJ Den Haag Prins Clauslaan 60, 2595 AJ Den Haag T 070 8888 500 - F 070 8888 501 autoriteitpersoonsgegevens.nl

Nadere informatie

Van: M. van Milligen Tel nr: Nummer: 17A.00002

Van: M. van Milligen Tel nr: Nummer: 17A.00002 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: M. van Milligen Tel nr: Nummer: 17A.00002 Datum: 31 januari 2017 Team: Openbare Orde en Veiligheid Tekenstukken: Ja Bijlagen: 2 Afschrift

Nadere informatie

Met politie en woningcorporaties zijn wij in overleg om de gegevensuitwisseling binnen de kaders van de Wet Politiegegevens te optimaliseren.

Met politie en woningcorporaties zijn wij in overleg om de gegevensuitwisseling binnen de kaders van de Wet Politiegegevens te optimaliseren. DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 Aan de gemeenteraad 3300 AA DORDRECHT Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14078 F (078) 770 8080 www.dordrecht. nl Datum 13 oktober 2015 Ons kenmerk SBC/1499024

Nadere informatie

Notitie bij collegebrief RVR 2015

Notitie bij collegebrief RVR 2015 Notitie bij collegebrief RVR 2015 VVH - Openbare orde en Veiligheid Disclaimer: deze brief is ongetekend op persportal geplaatst. Aan deze versie kunnen geen rechten worden ontleend. Alleen de ondertekende

Nadere informatie

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort. Org. onderdeel: Opsteller: Reg.nr Datum verantwoordelijken datum paraaf

Collegebesluit. Gemeente Amersfoort. Org. onderdeel: Opsteller: Reg.nr Datum verantwoordelijken datum paraaf Gemeente Amersfoort Collegebesluit Org. onderdeel: Opsteller: CST/OOV mw. mr. S.J. Leloux User-id: LEL1 Tel: 4237 Onderwerp: DEELNAME GEMEENTE AMERSFOORT AAN HET REGIONAAL HENNEPCONVENANT REGIO UTRECHT

Nadere informatie

Monitor Treiteraanpak 1 januari 2017

Monitor Treiteraanpak 1 januari 2017 Monitor Treiteraanpak 2016 Monitor Treiteraanpak 1 januari 2017 Uitvoering Treiteraanpak Definitie Onder treiteren, ofwel intimidatie in de woonomgeving, wordt verstaan: Herhaaldelijk terugkerend wangedrag

Nadere informatie

Plan van aanpak fiscale afwikkeling Onrechtmatige Woonsituaties

Plan van aanpak fiscale afwikkeling Onrechtmatige Woonsituaties Plan van aanpak fiscale afwikkeling Onrechtmatige Woonsituaties Bij controles van panden komen we een veelheid aan situaties tegen waarbij sprake kan zijn van fiscale onjuistheden. Hierna zal ik per situatie

Nadere informatie

Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet. Burgemeester van de gemeente Oost Gelre

Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet. Burgemeester van de gemeente Oost Gelre Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet Burgemeester van de gemeente Oost Gelre De Burgemeester van Oost Gelre A.B. Bronsvoort d.d. 7 december 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Juridisch kader 3. Artikel

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. woonoverlast 2011 registratienr RI GM 2012.0142. Beste leden van de raad van de gemeente Geldrop-Mierlo,

Raadsinformatiebrief. woonoverlast 2011 registratienr RI GM 2012.0142. Beste leden van de raad van de gemeente Geldrop-Mierlo, Raadsinformatiebrief Geldrop maart 0 onderwerp Evaluatie Integrale aanpak woonoverlast 0 registratienr RI GM 0.0 Beste leden van de raad van de gemeente Geldrop-Mierlo, Inleiding Sinds 00 bestaat de zogenaamde

Nadere informatie

CONVENANT INTEGRALE AANPAK VAN HENNEPKWEKERIJEN REGIO NOORD-HOLLAND NOORD INLEIDING DE 9 PARTIJEN / CONVENANTPARTNERS:

CONVENANT INTEGRALE AANPAK VAN HENNEPKWEKERIJEN REGIO NOORD-HOLLAND NOORD INLEIDING DE 9 PARTIJEN / CONVENANTPARTNERS: CONVENANT INTEGRALE AANPAK VAN HENNEPKWEKERIJEN REGIO NOORD-HOLLAND NOORD INLEIDING Binnen de regio Noord-Holland Noord is veelvuldig sprake van aanwezigheid van hennepkwekerijen. Dit is strafbaar en levert

Nadere informatie

NVM kring Midden Brabant en VBO Makelaar, zijnde de makelaarsverenigingen in de regio Tilburg

NVM kring Midden Brabant en VBO Makelaar, zijnde de makelaarsverenigingen in de regio Tilburg Stoplicht convenant: SAMENWERKINGSVERBAND tussen NVM kring Midden Brabant en VBO Makelaar, zijnde de makelaarsverenigingen in de regio Tilburg Politie eenheid Zeeland-West-Brabant, district Hart van Brabant

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet gemeenten basisteam Veluwe - Noord Elburg Epe Hattem Heerde Nunspeet Oldebroek

Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet gemeenten basisteam Veluwe - Noord Elburg Epe Hattem Heerde Nunspeet Oldebroek Beleidsregels Artikel 13b Opiumwet gemeenten basisteam Veluwe - Noord Elburg Epe Hattem Heerde Nunspeet Oldebroek Vastgesteld door het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Hattem op

Nadere informatie

RIEC - LIEC Een georganiseerde overheid tegen georganiseerde criminaliteit

RIEC - LIEC Een georganiseerde overheid tegen georganiseerde criminaliteit RIEC - LIEC Een georganiseerde overheid tegen georganiseerde criminaliteit RIEC-LIEC Met de begeleiding en ondersteuning van meer dan 1700 integrale casussen per jaar maken de tien Regionale Informatie

Nadere informatie

Beleidsregels hennepplantages woningen en lokalen

Beleidsregels hennepplantages woningen en lokalen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Haarlem. Nr. 64600 17 juli 2015 Beleidsregels hennepplantages woningen en lokalen Inleiding Sinds jaar en dag wordt in de gemeente Haarlem bestuursdwang toegepast

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische

Nadere informatie

Besluit van de burgemeester

Besluit van de burgemeester Besluit van de burgemeester Datum: 25 maart 2014 Onderwerp: Beleidsregels ex artikel 13b Opiumwet voor lokalen en woningen 2014 De burgemeester van Bergen, Overwegende Dat artikel 13b, eerste lid, van

Nadere informatie

Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort

Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort Stad Veiligheidsbeeld gemeente Amersfoort Periode januari t/m december 2014 Afdeling Veiligheid & Wijken januari 2015 Stad met een hart Veiligheidsbeeld Amersfoort januari december 2014 Voor u ligt het

Nadere informatie

Ik heb op 30 juni 2016 een verzoek op grond van artikel 41b van de Woningwet ontvangen namens 33 gemeenten, te weten

Ik heb op 30 juni 2016 een verzoek op grond van artikel 41b van de Woningwet ontvangen namens 33 gemeenten, te weten Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties DG Bestuur en Wonen Datum Ik heb op 30 juni 2016 een verzoek op grond van artikel 41b van de Woningwet ontvangen namens 33 gemeenten, te weten Beek,

Nadere informatie

Damoclesbeleid Gemeente Sluis

Damoclesbeleid Gemeente Sluis Damoclesbeleid Gemeente Sluis Inhoudsopgave 1. Algemeen 2 2. Doel van Wet Damocles 2 2.1 Inleiding 2 2.2 Doel van Wet Damocles 2 2.2.1 Algemeen 2 2.2.2 Doel van het gemeentelijk Damoclesbeleid 3 3. Wet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 29 911 Bestrijding georganiseerde criminaliteit Nr. 219 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum CMWW Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding Blz. 3 2. Uitvoering Blz. 3 3. Aanpak Blz. 4 4. Ontwikkelingen van het JPP Blz. 5 5. Conclusies en Aanbevelingen Blz. 6

Nadere informatie

Beleidsregels van de burgemeester van Heerlen voor de toepassing van artikel 13B Opiumwet en artikel 174A Gemeentewet

Beleidsregels van de burgemeester van Heerlen voor de toepassing van artikel 13B Opiumwet en artikel 174A Gemeentewet CVDR Officiële uitgave van Heerlen. Nr. CVDR382025_1 12 juli 2016 Beleidsregels van de burgemeester van Heerlen voor de toepassing van artikel 13B Opiumwet en artikel 174A Gemeentewet 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

Vraag: Welke risico's brengt deze verstrekking met zich mee?

Vraag: Welke risico's brengt deze verstrekking met zich mee? Waarom moet de informatie al in dit stadium worden uitgewisseld? Waarom wordt niet gewacht met de informatie-uitwisseling tot nadat een persoon is veroordeeld? De uitwisseling van dit soort informatie

Nadere informatie

1. Wat is de aanleiding? Sinds 2007 wordt de gemeenteraad jaarlijks geïnformeerd over schade aan gemeentelijke eigendommen.

1. Wat is de aanleiding? Sinds 2007 wordt de gemeenteraad jaarlijks geïnformeerd over schade aan gemeentelijke eigendommen. DORDRECH iè Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT F ( 78 770 8080 ) www.dordrecht.nl Contactpersoon Datum 10 april 2012 Ons kenmerk

Nadere informatie

Presentatie RBO Aanpak woonoverlast/inzet Wet Woonoverlast

Presentatie RBO Aanpak woonoverlast/inzet Wet Woonoverlast Presentatie RBO 12-10-2017 Aanpak woonoverlast/inzet Wet Woonoverlast Een succesvolle aanpak van woonoverlast: 1. kenmerkt zich door een integrale aanpak, waarbij naast gemeente ook politie, corporaties

Nadere informatie

Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Heemskerk houdende regels omtrent drugs Beleidsregel handhaving Wet Damocles

Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Heemskerk houdende regels omtrent drugs Beleidsregel handhaving Wet Damocles GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Heemskerk Nr. 249755 22 november 2018 Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Heemskerk houdende regels omtrent drugs Beleidsregel handhaving Wet

Nadere informatie

agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld

agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld Aan de raad agendanummer afdeling Simpelveld VI- onderwerp Kadernotitie Integraal Veiligheidsbeleid Gemeente Simpelveld 2012-2015 Inleiding De huidige nota integrale veiligheid gemeente Simpelveld is toe

Nadere informatie

Via deze raadsinformatiebrief bieden wij de politie(criminaliteits)cijfers 2016 en de duiding er van ter kennisname aan.

Via deze raadsinformatiebrief bieden wij de politie(criminaliteits)cijfers 2016 en de duiding er van ter kennisname aan. RAADSINFORMATIEBRIEF 17R.00004 gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum 7 februari 2017 Portefeuillehouder(s) : Burgemeester Molkenboer Portefeuille(s) : Openbare Orde en Veiligheid

Nadere informatie

Sluiting drugspanden Hilversum, artikel 13B Opiumwet, Damoclesbeleid

Sluiting drugspanden Hilversum, artikel 13B Opiumwet, Damoclesbeleid Sluiting drugspanden Hilversum, artikel 13B Opiumwet, Damoclesbeleid De aanpak van drugs is 1 van de 5 prioriteiten in het Integraal Veiligheidsplan 2015-2018. De gemeente Hilversum wordt geconfronteerd

Nadere informatie