CleanTechAmbassadeur CleanTechConsultant

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CleanTechAmbassadeur CleanTechConsultant"

Transcriptie

1 CleanTechAmbassadeur CleanTechConsultant ENERGIE - DUURZAAMHEID - GRONDSTOFFEN - MOBILITEIT i.s.m.

2 2 Colofon Cleantech is de technologie die duurzame welvaart mogelijk maakt. Nick Parker, introduceerde het begrip cleantech Wat is cleantech? Cleantech is een afkorting van clean technologies. Het is een verzamelnaam van producten, diensten en processen op basis van technologieën die het gebruik van onze natuurlijke hulpbronnen optimaliseren en de milieu-impact minimaliseren. Belangrijk hierbij is het uitzicht op economische toegevoegde waarde in combinatie met milieuwinst. Daarbij is het gebruik van hernieuwbare materialen en energiebronnen van belang. Cleantech vertrekt vanuit de markt van vraag en aanbod. Het is niet voldoende om clean te zijn; de technologie moet ook extra voordeel aan een product of dienst verlenen. Groene producten die veel duurder zijn of die van de consument een extra inspanning vragen in vergelijking met traditionele producten, behoren niet tot de groep van cleantech-producten. Technologische ingrepen of (tijdelijke) overheidsondersteuning kunnen dit wel veranderen. Groene stroom afkomstig van windmolens en zonnecellen zijn bekende voorbeelden van cleantech. Daarnaast zijn er uiteraard een heel aantal intermediaire cleantech-toepassingen zoals hybride auto s, recyclage van afvalstoffen, reductie van CO2, efficiëntie-verhogende technologieën waardoor het grondstofverbruik vermindert. Algemeen kan men stellen dat cleantech het oude principe cradle to grave wil ombuigen tot cradle to cradle, waarbij iets wat vroeger als afval werd beschouwd omgevormd wordt tot een grondstof of energie. Een opleiding van:

3 3 Voorwoord Computergebruik Beste ondernemer, Beste leidinggevende, Via deze brochure willen wij u en uw medewerkers op de hoogte brengen van gloednieuwe opleidingen die wellicht ook voor u en uw bedrijf interessant kunnen zijn. Terwijl Vlaanderen investeert in nieuwe banen in de zogenaamde groene economie, legt Europa de bedrijven steeds strengere voorwaarden op. Bedrijven die nu al investeren in cleantech nemen een ruime economische voorsprong op de ingrijpende veranderingen die onvermijdelijk zijn. Het aantal bedrijven dat zich creatief en visionair voorbereidt op de nieuwe maatschappelijke werkelijkheid, neemt stelselmatig toe. Een langetermijnvisie levert uiteraard ook een stevige positie en verankering in de markt op. Cleantech kan geleidelijk aan geïntroduceerd worden. Een stapsgewijs en goed doordacht transitieplan garandeert u dat het noodzakelijke omschakelingsproces rustig en vlekkeloos verloopt. Duurzaam produceren en consumeren zullen de standaard worden. Bedrijven die zich daarvan bewust zijn en zich tijdig voorbereiden, plukken op korte termijn de vruchten van hun investeringen: een lager energieverbruik, efficiënte en goedkopere transportmogelijkheden, winsten op het vlak van materialen en logistiek. Tenslotte wensen wij te benadrukken dat het niet louter om groene economie gaat, maar dat de nadruk veeleer ligt op het verleggen van bestaande grenzen. Graag nodigen wij u of een medewerker van uw bedrijf uit zich in te schrijven voor de basisopleiding CleanTechAmbassadeur en voor de gespecialiseerde en toegankelijke opleiding tot CleanTechConsultant. Meer informatie vindt u in deze brochure. In ieder geval wensen wij u en uw onderneming een bloeiende tijd toe en veel succes met de voorbereiding op de toekomst. Maurice Ballard, Voorzitter CleanTechPunt vzw Filip Roelandt, Directeur business development Syntra West vzw Tot 40% korting via info en hulp:

4 4 Waarom een opleiding tot CleanTechAmbassadeur / CleanTechConsultant? Een bedrijf met toekomstvisie motiveert minstens één medewerker om de opleiding tot CleanTechAmbassadeur / CleanTechConsultant te volgen. Op die manier haalt u nu al de kennis en achtergrond in huis, die noodzakelijk zijn om uw onderneming voor te bereiden op onvermijdelijke veranderingen die weldra door Europa zullen opgelegd worden. Bedrijven met kennis in verband met cleantech nemen een grote economische voorsprong in een snel veranderende markt. De opleiding biedt inzichten in concrete toepassingen die grote voordelen opleveren voor uw bedrijf. Vlaanderen speelt een voortrekkersrol op het vlak van cleantech. De opleiding brengt inzichten bij om het innovatief vermogen van uw bedrijf te verhogen. In Vlaanderen zorgde cleantech in 2013 reeds voor een toegevoegde waarde van 4 miljard euro. Bedrijven plukken op korte termijn de vruchten van hun cleantech-investering door de gerealiseerde besparingen (energie, materialen, logistiek, enz ). Bovendien investeert de Vlaamse overheid in ruim nieuwe banen in de groene economie. Bill Gates en Richard Branson investeren in cleantech. Er zijn geen grote ondernemers die niet in cleantech investeren. info@syntrawest.be

5 5 Opleiding CleanTechAmbassadeur VOORKENNIS Er is geen specifieke voorkennis vereist. Minimum het diploma secundair onderwijs op zak hebben. VOOR WIE IS DEZE OPLEIDING BESTEMD Deze opleiding is bestemd voor personen die ruim, positief en toekomstgericht denken. Door mensen mee te nemen in het verhaal van omschakeling naar een duurzame economie kan u zorgen voor meer begrip en medewerking bij de bevolking. WAT KENT MEN NA HET VOLGEN VAN DEZE OPLEIDING Alle aspecten van het cleantech-denken komen op een begrijpelijke manier aan bod: de noodzakelijke omschakeling van bedrijven, grondstoffen, energie, water, transport, voeding, wonen en vrije tijd. Gedurende de opleiding ervaart en begrijpt u wat duurzaamheid betekent. Door het verspreiden van uw cleantech-kennis kunnen anderen zowel jong als oud ook genieten van de winsten die cleantech-toepassingen verschaffen. Met de kennis verworven tijdens de opleiding, kan u aan bezoekers op een boeiende wijze de positieve en oplossende rol van cleantech in bedrijven en projecten zichtbaar maken. In een heldere taal maakt u hen duidelijk hoe het begrip cleantech in het dagelijkse leven toegepast kan worden. PRAKTISCHE GEGEVENS DOCENTEN Deskundige lesgevers uit Vlaamse hogescholen en universiteiten behandelen alle aspecten van het cleantechdenken. WAAR EN WANNEER Opleiding van 13 sessies bij SYNTRA WEST campus Ten Briele Ten Briele 7 te 8200 Brugge Start op donderdag 17 november sessie per week telkens op donderdag van 18u30 tot 22u BIJKOMENDE INFORMATIE: De opleiding tot CleanTechAmbassadeur omvat 11 basislessen uit de opleiding CleanTechConsultant, aanvullend met een module educatieve methodieken en 2 bedrijfsbezoeken. De lessen gaan telkens door op donderdagavonden maar komen hierdoor niet steeds wekelijks na elkaar. De data kan u terugvinden naast ieder thema. INSCHRIJVINGSGELD Het inschrijvingsgeld voor de lessen bedraagt 314,60 (inclusief BTW). De syllabus is in deze prijs inbegrepen PROGRAMMA THEMA 1 - CLEANTECH EN TRANSITIEKADERS - 1 SESSIE OP 17/11/2016 Begrippenkader en de context van cleantech Cleantech in Vlaanderen THEMA 2 - MATERIALEN - 1 SESSIE OP 24/11/2016 Grondstoffen THEMA 3 - ENERGIE - 2 SESSIES OP 22/12/2016 EN 12/01/2017 Duurzame energieconsumptie en -productie Smart Grids THEMA 4 - ECOSYSTEEMDIENSTEN EN WATER - 2 SESSIES OP 19/01 EN 26/01/2017 Ecosysteemdiensten Water THEMA 5 - DUURZAME MOBILITEIT - 1 SESSIE OP 02/02/2017 Clean Mobility Mogelijke technologieën en tools om tot duurzame mobiliteit te komen Tot 40% korting via info en hulp:

6 6 THEMA 6 - SECTOREN - 3 SESSIES OP 09/02, 16/02 EN 09/03/2017 Duurzaam bouwen en wonen Landbouw en voeding Duurzaam toerisme THEMA 7 - TRANSFORMATIE VAN BEWUSTZIJN - 1 SESSIE OP 23/03/2017 Inzicht verwerven in factoren die het denken en het gedrag van consumenten kunnen beïnvloeden Kennis hebben over transitiemodellen Vaardigheden verwerven om het kritisch denken te stimuleren THEMA 8 METHODIEKEN EN COMMUNICATIEVAARDIGHEDEN - 2 SESSIES OP 30/03 EN 20/04/2017 Hoe kunnen we mensen informeren, enthousiasmeren en inspireren? Tot slot worden er nog een 2-tal CleanTech bedrijfsbezoeken georganiseerd. Deze data worden tijdens de opleiding bevestigd. Na het volgen van deze opleiding ontvangt u het certificaat van CleanTechAmbassadeur. Dit certificaat wordt uitgereikt door CleanTechPunt. Opleiding CleanTechConsultant VOORKENNIS Er is geen specifieke voorkennis vereist. Minimum het diploma secundair onderwijs op zak hebben. VOOR WIE IS DEZE OPLEIDING BESTEMD Deze opleiding is gecreëerd voor zelfstandige consultants, energie- en milieudeskundigen. Personen die de opleiding techniek-wetenschappen gevolgd hebben of hierin werkzaam, zijn uiteraard ook welkom. WAT KENT MEN NA HET VOLGEN VAN DEZE OPLEIDING De opleiding Cleantech Consultant heeft tot doel een brede waaier van basisinzichten en -visies te verwerven over de relatie tussen het inzetten van Clean Technology en het impact ervan op klimaat, economie, mens, cultuur, natuur- en milieukwaliteit. Bedoeling is deze algemene inzichten toe te passen op concrete bedrijven of projecten. Met de kennis verworven tijdens deze opleiding, bent u de ideale persoon om een bedrijf te begeleiden in de omschakeling naar een duurzamere werkwijze, en dit op verschillende niveau s: producten, productie, diensten, Dit kan als extern consultant of als intern medewerker. PRAKTISCHE GEGEVENS DOCENTEN Deskundige lesgevers uit Vlaamse hogescholen en universiteiten behandelen alle aspecten van het cleantechdenken. WAAR EN WANNEER Opleiding van 21 sessies bij SYNTRA WEST campus Ten Briele Ten Briele 7 te 8200 Brugge Start op donderdag 17 november sessie per week telkens op donderdag van 18u30 tot 22u. De data kan u terugvinden naast ieder thema. INSCHRIJVINGSGELD Het inschrijvingsgeld voor de lessen bedraagt 925,65 (inclusief BTW) De syllabus is in deze prijs inbegrepen PROGRAMMA THEMA 1 - CLEANTECH EN TRANSITIEKADERS - 1 SESSIE OP 17/11/2016 Begrippenkader en de context van cleantech Cleantech in Vlaanderen info@syntrawest.be

7 7 THEMA 2 - MATERIALEN - 4 SESSIES OP 24/11, 01/12, 08/12 EN 15/12/2016 Grondstoffen Ecodesign en duurzaam ontwerpen Visies afval versus grondstoffen Radioactiviteit in materialencyclus THEMA 3 - ENERGIE - 2 SESSIES OP 22/12/2016 EN 12/01/2017 Duurzame energieconsumptie en -productie Smart Grids THEMA 4 - ECOSYSTEEMDIENSTEN EN WATER - 2 SESSIES OP 19/01 EN 26/01/2017 Ecosysteemdiensten Water THEMA 5 - DUURZAME MOBILITEIT - 1 SESSIE OP 02/02/2017 Clean Mobility Mogelijke technologieën en tools om tot duurzame mobiliteit te komen THEMA 6 - SECTOREN - 5 SESSIES OP 09/02, 16/02, 23/02, 09/03 EN 16/03/2017 Duurzaam bouwen en wonen Landbouw en voeding Biogebaseerde economie Duurzaam toerisme Life Science THEMA 7 - TRANSFORMATIE VAN BEWUSTZIJN - 1 SESSIE OP 23/03/2017 Inzicht verwerven in factoren die het denken en het gedrag van consumenten kunnen beïnvloeden Kennis hebben over transitiemodellen Vaardigheden verwerven om het kritisch denken te stimuleren THEMA 8 CLEANTECH CONSULTING - 5 SESSIES OP 27/04, 04/05, 11/05, 18/05 EN 01/06/2017 Investeren in cleantech Ondernemen I.M.A.G.O. (identiteit, marketing, actie, groei en organisatie) Cleantech + ondernemen EINDPROEF: Het eindwerk - bestaande uit een schriftelijk rapport en een presentatie - wordt tijdens de eindproef gepresenteerd voor een externe jury. Indien u hiervoor geslaagd bent ontvangt u het getuigschrift van CleanTechConsultant. Dit certificaat wordt uitgereikt door het Vlaams Agentschap voor Onderneming Syntra Vlaanderen. Algemene voorwaarden Syntra West ook raadpleegbaar op Door in te schrijven aanvaardt men dat uitsluitend deze algemene voorwaarden de overeenkomst tussen partijen regelen en verbindt men zich ertoe deze na te leven. De cursist verbindt zich ertoe dat de factuur betaald wordt binnen de 30 dagen na de ontvangst ervan en uiterlijk vóór de aanvangsdatum van de cursus, en dit van rechtswege en zonder ingebrekestelling. Het gebruik van opleidingscheques en KMOportefeuille ontslaat de cursist niet van tijdige betaling van de factuur. Annuleren dient schriftelijk te gebeuren (per of per fax t.a.v. de contactpersoon, die vermeld staat op de bevestigingsmail/brief) en is slechts kosteloos mogelijk tot één week vóór de aanvang van de cursus. Bij annulering (steeds schriftelijk per of per fax t.a.v. de contactpersoon, die vermeld staat op de bevestigingsmail/brief) vanaf één week vóór de start van de cursus gelden volgende regels: Bij kortlopende opleidingen (tot 15 sessies): het volledige inschrijvingsgeld blijft integraal verschuldigd. U kan zich echter kosteloos laten vervangen, in dezelfde opleiding en vóór aanvang, door een andere deelnemer. Bij langlopende opleidingen (van meer dan 15 sessies): annulering tot uiterlijk vóór de 2de lesdag is mogelijk, in dit geval blijft de helft van het inschrijvingsgeld verschuldigd. Vanaf de 2de lesdag is het inschrijvingsgeld integraal verschuldigd. Bij voltijdse dagopleidingen: annulering tot uiterlijk vóór het einde van de tweede lesweek is mogelijk, in dit geval blijft de helft van het inschrijvingsgeld verschuldigd. Vanaf de derde lesweek is het inschrijvingsgeld integraal verschuldigd. Bij niet-betaling van de factuur op de vervaldag kunnen er van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling een verwijlintrest, berekend op de wettelijke rentevoet vanaf de vervaldatum, evenals een schadevergoeding van 10 % van het factuurbedrag worden aangerekend, met een minimum van 35. Syntra West heeft steeds het recht om een geplande cursus te annuleren of te verplaatsen naar een andere datum of locatie, zonder dat zij hiervoor aansprakelijk kan gesteld worden en zonder schadevergoeding. In dat geval hebben de reeds ingeschreven cursisten het recht om zich uit te schrijven en wordt het reeds betaalde inschrijfgeld integraal terugbetaald. Ben je werknemer en wil je bij Syntra West een opleiding volgen om je positie op de arbeidsmarkt te versterken? Via opleidingscheques betaal je maar de helft van de kosten. Voor alle info en voorwaarden: raadpleeg Opleidingscheques kunnen aangewend worden voor gecertificeerde ondernemerstrajecten die in aanmerking komen voor Betaald Educatief Verlof. KMO-portefeuille kan worden aangewend of terugbetaald onder de voorwaarden, vermeld in Aanvragen via KMO-portefeuille dienen ten laatste 14 dagen na start opleiding (of advies) te gebeuren. De inschrijver is steeds samen met de rechtspersoon op wiens naam gevraagd wordt te factureren, hoofdelijk gehouden voor alle verplichtingen ten aanzien van Syntra West, indien er problemen ontstaan m.b.t. de betaling van de factuur. De cursist neemt kennis van het feit dat Syntra West, behalve de gevallen van burgerlijke aansprakelijkheid, niet verantwoordelijk is voor schade (zowel materiële als lichamelijke), veroorzaakt door ongevallen vóór, tijdens of na de lessen. Op de overeenkomst tussen partijen is uitsluitend het Belgisch recht van toepassing. Alle betwistingen zullen exclusief gebracht worden voor de rechtbanken van Brugge. Uw gegevens worden opgenomen in een bestand voor commercieel-administratieve doeleidnen en worden niet doorgegeven aan derden. Overeenkomstig de wet op de privacy van 8/12/92 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer hebt u recht op inzage en verbetering van de over u bewaarde gegevens. Prijzen en organisatiegegevens onder voorbehoud van wijzigingen en drukfouten. Tot 40% korting via info en hulp:

8 SKILLS VOOR BEDRIJF EN MEDEWERKERS INNOVATIEVE CREATIE Do. 15 december vanaf af 18u Syntra West Kortrijk Sessies en beurs rond de evoluties in techniek en elektriciteit gratis deelname CLUB VOOR MILIEUCOÖRDINATOREN 30 uur netwerking en bijscholing voor de milieucoördinator Brugge of Kortrijk Kick-off event: 21 september BRUGGE Spoorwegstraat 14, 8200 Brugge IEPER Grachtstraat 13-1a, 8900 Ieper KORTRIJK K Doorniksesteenweg 220, 8500 Kortrijk OOSTENDE IZ 6, Zandvoordeschorredijkstraat 73, 8400 Oostende ROESELARE Oostnieuwkerksesteenweg 111, 8800 Roeselare VEURNE Sint-Idesbaldusstraat 2, 8630 Veurne info@syntrawest.be Brochure Cleantech Consultant Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming Vlaanderen ISO 9001: 2008 gecertificeerd

CleanTechConsultant ENERGIE - DUURZAAMHEID - GRONDSTOFFEN - MOBILITEIT. www.syntrawest.be. i.s.m.

CleanTechConsultant ENERGIE - DUURZAAMHEID - GRONDSTOFFEN - MOBILITEIT. www.syntrawest.be. i.s.m. CleanTechConsultant ENERGIE - DUURZAAMHEID - GRONDSTOFFEN - MOBILITEIT www.syntrawest.be i.s.m. 2 Colofon Cleantech is de technologie die duurzame welvaart mogelijk maakt. Nick Parker, introduceerde het

Nadere informatie

Opleiding RPA-bestuurder NIEUWE BEROEPSGERICHTE OPLEIDING DRONE PILOOT KORTRIJK, NAJAAR

Opleiding RPA-bestuurder NIEUWE BEROEPSGERICHTE OPLEIDING DRONE PILOOT KORTRIJK, NAJAAR NIEUWE BEROEPSGERICHTE OPLEIDING DRONE PILOOT KORTRIJK, NAJAAR 2016 www.syntrawest.be Opleiding RPA-bestuurder i.s.m. Opleiding officieel erkend door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit. NIEUWE BEROEPSGERICHTE

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen POLYVALENT LASSER INDUSTRIËLE TECHNIEKEN 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen POLYVALENT LASSER INDUSTRIËLE TECHNIEKEN 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen POLYVALENT LASSER INDUSTRIËLE TECHNIEKEN 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD KNELPUNTBEROEP Mig/mag of zig/zag? Beste student, Spreekt het

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen TANDARTSASSISTENT SECRETARIAAT 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen TANDARTSASSISTENT SECRETARIAAT 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen TANDARTSASSISTENT SECRETARIAAT 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Zet een tandje bij Beste student, De tandartsassistent(e) vormt een belangrijke

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen INSTALLATEUR AIRCO - WARMTEPOMPEN KLIMATISATIE 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen INSTALLATEUR AIRCO - WARMTEPOMPEN KLIMATISATIE 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen INSTALLATEUR AIRCO - WARMTEPOMPEN KLIMATISATIE 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD KNELPUNTBEROEP Cool Beste student, Spreekt het werken

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MARKETING EN SOCIAL MEDIA CONSULTANT COMMERCIËLE OPLEIDING 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MARKETING EN SOCIAL MEDIA CONSULTANT COMMERCIËLE OPLEIDING 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen MARKETING EN SOCIAL MEDIA CONSULTANT COMMERCIËLE OPLEIDING 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Social media for professionals Beste student,

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MEERTALIG ADMINISTRATIEF BEDIENDE ADMINISTRATIE EN ONTHAAL 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MEERTALIG ADMINISTRATIEF BEDIENDE ADMINISTRATIE EN ONTHAAL 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen MEERTALIG ADMINISTRATIEF BEDIENDE ADMINISTRATIE EN ONTHAAL 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Ben jij die veeltalige administratieve duizendpoot?

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MEDISCH SECRETARESSE ADMINISTRATIE EN ONTHAAL 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MEDISCH SECRETARESSE ADMINISTRATIE EN ONTHAAL 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen MEDISCH SECRETARESSE ADMINISTRATIE EN ONTHAAL 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Administrative support in medical world Beste student,

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen APOTHEEKASSISTENT SECRETARIAAT 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen APOTHEEKASSISTENT SECRETARIAAT 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen APOTHEEKASSISTENT SECRETARIAAT 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Sociaal-medisch Beste student, Het beroep van apotheekassistent (farmaceutisch-technisch

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MARKETING ASSISTENT EN EVENTMANAGER COMMERCIËLE OPLEIDING 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MARKETING ASSISTENT EN EVENTMANAGER COMMERCIËLE OPLEIDING 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen MARKETING ASSISTENT EN EVENTMANAGER COMMERCIËLE OPLEIDING 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Zet jezelf in de markt Beste student, De dag

Nadere informatie

AVONDOPLEIDING CREATIEVE OPLEIDINGEN HANDBOEKBINDER

AVONDOPLEIDING CREATIEVE OPLEIDINGEN HANDBOEKBINDER AVONDOPLEIDING CREATIEVE OPLEIDINGEN HANDBOEKBINDER 2017-2018 HANDBOEKBINDER 2017-2018 Het handboekbinden is een zeer oud ambacht dat al in de vroege Middeleeuwen in kloosters werd beoefend. Het feit dat

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen VERANTWOORDELIJKE KINDEROPVANG DIENSTEN AAN PERSONEN 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen VERANTWOORDELIJKE KINDEROPVANG DIENSTEN AAN PERSONEN 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen VERANTWOORDELIJKE KINDEROPVANG DIENSTEN AAN PERSONEN 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD KNELPUNTBEROEP Draag zorg voor de kinderen van de

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF BEDIENDE ADMINISTRATIE EN ONTHAAL 2015-2016

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF BEDIENDE ADMINISTRATIE EN ONTHAAL 2015-2016 Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF BEDIENDE ADMINISTRATIE EN ONTHAAL 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Commercieel en administratief sterk Beste

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen SLAGER- SPEKSLAGER VOEDING 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen SLAGER- SPEKSLAGER VOEDING 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen SLAGER- SPEKSLAGER VOEDING 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Een opleiding die aan de ribben kleeft Beste student, Spreekt het werken in

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MAGAZIJNIER / LOGISTIEK MEDEWERKER LOGISTIEK, TRANSPORT 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MAGAZIJNIER / LOGISTIEK MEDEWERKER LOGISTIEK, TRANSPORT 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen MAGAZIJNIER / LOGISTIEK MEDEWERKER LOGISTIEK, TRANSPORT 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Zet alles op een rijtje Beste student, Heel veel

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen ACCOUNTMANAGER COMMERCIËLE OPLEIDING 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen ACCOUNTMANAGER COMMERCIËLE OPLEIDING 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen ACCOUNTMANAGER COMMERCIËLE OPLEIDING 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Zin in een commercieel succesverhaal? Beste student, Verkopen is

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen INTERIEURINRICHTER INTERIEUR NAJAAR 2015. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen INTERIEURINRICHTER INTERIEUR NAJAAR 2015. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen INTERIEURINRICHTER INTERIEUR NAJAAR 2015 www.syntrawest.be VOORWOORD Mijn huisstijl Beste student, Klanten stellen hoge eisen aan een zelfstandig

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen WINKEL- VERANTWOORDELIJKE COMMERCIËLE OPLEIDING 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen WINKEL- VERANTWOORDELIJKE COMMERCIËLE OPLEIDING 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen WINKEL- VERANTWOORDELIJKE COMMERCIËLE OPLEIDING 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Let them shop till they drop Beste student, Doe-het-zelf-zaken,

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen RESTAURANTHOUDER HORECA 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen RESTAURANTHOUDER HORECA 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen RESTAURANTHOUDER HORECA 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD KNELPUNTBEROEP Word chef Beste student, Proef de meest smaakvolle dagopleiding

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MAKE-UP EN STYLING ARTIST NIEUW PERSONENVERZORGING

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MAKE-UP EN STYLING ARTIST NIEUW PERSONENVERZORGING Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen MAKE-UP EN STYLING ARTIST NIEUW PERSONENVERZORGING 2017-2018 www.syntrawest.be VOORWOORD Stijlvol aan de slag met visagie Beste student, Allround

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen POLYVALENT BOUWTECHNICUS BOUW 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen POLYVALENT BOUWTECHNICUS BOUW 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen POLYVALENT BOUWTECHNICUS BOUW 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Bouw aan je toekomst Beste student, Altijd al gebeten geweest door een

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen INSTALLATEUR CENTRALE VERWARMING BOUW

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen INSTALLATEUR CENTRALE VERWARMING BOUW Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen INSTALLATEUR CENTRALE VERWARMING BOUW 2017-2018 www.syntrawest.be VOORWOORD KNELPUNTBEROEP Turn the heat on Beste student, Leidingen, ketels,

Nadere informatie

AVONDOPLEIDING CREATIEVE OPLEIDINGEN CREATIEF BOEKBINDEN

AVONDOPLEIDING CREATIEVE OPLEIDINGEN CREATIEF BOEKBINDEN AVONDOPLEIDING CREATIEVE OPLEIDINGEN CREATIEF BOEKBINDEN 2017-2018 CREATIEF BOEKBINDEN 2017-2018 Je bent professioneel op creatieve wijze bezig met boeken en papier? Er bestaan een aantal eenvoudige bindwijzen

Nadere informatie

restauratievakman VaN boeken & archief NAJAAR 2012 H O K E www.ikword.be

restauratievakman VaN boeken & archief NAJAAR 2012 H O K E www.ikword.be restauratievakman VaN boeken & archief NAJAAR 2012 DEN N A H MST IN O K E O T NEEM JE www.ikword.be Wat is CORES? CORES, het Competentieplatform voor Conservering en Restauratie van Boeken en Archief is

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen EXPERT IN PC & MULTIMEDIA NIEUW INFORMATICA 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen EXPERT IN PC & MULTIMEDIA NIEUW INFORMATICA 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen EXPERT IN PC & MULTIMEDIA NIEUW INFORMATICA 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD EXPERT IN PC & MULTIMEDIA NIEUW! Beste student, Naast de

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen BOEKHOUDER ACCOUNTANCY 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen BOEKHOUDER ACCOUNTANCY 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen BOEKHOUDER ACCOUNTANCY 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Actief en Passief Beste student, De boekhouder is niet alleen de steun en toeverlaat

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen HOEFSMID DIERENVERZORGING 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen HOEFSMID DIERENVERZORGING 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen HOEFSMID DIERENVERZORGING 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Paardenvoetverzorging Beste student, Een hoefsmid is de persoon die instaat

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen JUWELIER GOUDSMID JUWELEN 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen JUWELIER GOUDSMID JUWELEN 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen JUWELIER GOUDSMID JUWELEN 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Een juweel van een opleiding Beste student, Ben je niet meer leerplichtig,

Nadere informatie

www.syntrawest.be HONDENTRIMMER UITBATER HONDEN- & KATTENPENSION Opleidingen voor ondernemende mensen 2015-2016 DIERENVERZORGING

www.syntrawest.be HONDENTRIMMER UITBATER HONDEN- & KATTENPENSION Opleidingen voor ondernemende mensen 2015-2016 DIERENVERZORGING Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen HONDENTRIMMER UITBATER HONDEN- & KATTENPENSION DIERENVERZORGING 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Blaffende honden bijten niet Beste student,

Nadere informatie

AVONDOPLEIDING CREATIEVE OPLEIDINGEN KUNSTSMID

AVONDOPLEIDING CREATIEVE OPLEIDINGEN KUNSTSMID AVONDOPLEIDING CREATIEVE OPLEIDINGEN KUNSTSMID 2017-2018 KUNSTSMID 2017-2018 Smeden terwijl het ijzer heet is De ambachtelijke kunstsmid zal vooral voor decoratieve doeleinden sierpoorten, hekwerk, balkons

Nadere informatie

AVONDOPLEIDING POT TE N BA KKE R

AVONDOPLEIDING POT TE N BA KKE R AVONDOPLEIDING C R E AT I E V E O P L E I D I N G E N KE R A M I ST POT TE N BA KKE R 20 17-20 1 8 KERAMIST - POTTENBAKKER 2017-2018 KERAMIST In deze opleiding leer je allerlei soorten klei kennen, maar

Nadere informatie

BINNEN- SCHRIJNWERKER

BINNEN- SCHRIJNWERKER Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen BINNEN- SCHRIJNWERKER BOUW 2017-2018 www.syntrawest.be VOORWOORD Timmer aan een succesvolle weg Beste student, Heb je interesse voor nieuwe

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen FOTOGRAAF FOTOGRAFIE 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen FOTOGRAAF FOTOGRAFIE 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen FOTOGRAAF FOTOGRAFIE 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Denk je in beelden? Beste student, Fotografie is hip. Misschien ben jij er ook door

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen ELEKTRICIEN ELEKTRO 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen ELEKTRICIEN ELEKTRO 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen ELEKTRICIEN ELEKTRO 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD KNELPUNTBEROEP De handen uit de mouwen Beste student, Voor een bedrijf actief regio

Nadere informatie

MEERTALIG ADMINISTRATIEF BEDIENDE

MEERTALIG ADMINISTRATIEF BEDIENDE ADMINISTRATIE EN ONTHAAL MEERTALIG ADMINISTRATIEF BEDIENDE 2017-2018 MEERTALIG ADMINISTRATIEF BEDIENDE 2017-2018 Ben jij die meertalige administratieve duizendpoot? Beste student, Als administratief bediende

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen KUNSTNAGELSTYLIST PERSONENVERZORGING 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen KUNSTNAGELSTYLIST PERSONENVERZORGING 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen KUNSTNAGELSTYLIST PERSONENVERZORGING 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Mooi en verzorgd Beste student, Hoewel er rond het beroep van kunstnagelstyliste

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen BROOD- EN BANKETBAKKER- CHOCOLADEBEWERKER VOEDING 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen BROOD- EN BANKETBAKKER- CHOCOLADEBEWERKER VOEDING 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen BROOD- EN BANKETBAKKER- CHOCOLADEBEWERKER VOEDING 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD KNELPUNTBEROEP Hot Chocolate en de kers op de taart

Nadere informatie

SECRETARIAAT TANDARTSASSISTENT

SECRETARIAAT TANDARTSASSISTENT SECRETARIAAT TANDARTSASSISTENT 2017-2018 TANDARTSASSISTENT 2017-2018 Zet een tandje bij Beste student, De tandartsassistent(e) vormt een belangrijke schakel tussen de tandarts en de patiënt. De assistent(e)

Nadere informatie

Basiskennis aluminiumtechnologie

Basiskennis aluminiumtechnologie Basiskennis aluminiumtechnologie De ontwikkelingen op het gebied van aluminiumtechnologie gaan razendsnel. In een hoog tempo ontstaan nieuwe toepassingen van aluminium en komen bewerkingsprocessen en nieuwe

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen ANALIST- PROGRAMMEUR INFORMATICA 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen ANALIST- PROGRAMMEUR INFORMATICA 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen ANALIST- PROGRAMMEUR INFORMATICA 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD KNELPUNTBEROEP Bouw een stevige carrière uit met de ontwikkeling van

Nadere informatie

VASTGOED EN VERZEKERINGEN VASTGOEDMAKELAAR

VASTGOED EN VERZEKERINGEN VASTGOEDMAKELAAR VASTGOED EN VERZEKERINGEN VASTGOEDMAKELAAR 2017-2018 VASTGOEDMAKELAAR 2017-2018 Vast goed! Beste student, Ben je tijdens je ontdekkingstocht naar jouw toekomst tot het besluit gekomen dat hogeschool misschien

Nadere informatie

www.syntrawest.be JURIDISCH ASSISTENT Opleidingen voor ondernemende mensen 2015-2016

www.syntrawest.be JURIDISCH ASSISTENT Opleidingen voor ondernemende mensen 2015-2016 Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen JURIDISCH ASSISTENT ADMINISTRATIEF BEDIENDE VOOR NOTARIATEN, ADVOCATEN- OF VASTGOEDKANTOREN 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Legal, vast

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen GARAGEHOUDER AUTOMOTIVE 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen GARAGEHOUDER AUTOMOTIVE 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen GARAGEHOUDER AUTOMOTIVE 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD KNELPUNTBEROEP Geef meer gas Beste student, Je bent geboeid door alles wat met

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MULTIMEDIA DEVELOPER PREMEDIA 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MULTIMEDIA DEVELOPER PREMEDIA 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen MULTIMEDIA DEVELOPER PREMEDIA 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Geanimeerd? Beste student, Websites of DVD s met geïntegreerde video en

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen DIGITAAL TECHNISCH TEKENAAR - OPTIE BOUW CAD 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen DIGITAAL TECHNISCH TEKENAAR - OPTIE BOUW CAD 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen DIGITAAL TECHNISCH TEKENAAR - OPTIE BOUW CAD 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD KNELPUNTBEROEP Kom tot (ruimtelijk) inzicht Beste student,

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MOTOR- EN BROMFIETS- MECANICIEN AUTOMOTIVE 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MOTOR- EN BROMFIETS- MECANICIEN AUTOMOTIVE 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen MOTOR- EN BROMFIETS- MECANICIEN AUTOMOTIVE 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Voorliefde voor mechaniek Beste student, Ben je geboeid door

Nadere informatie

INDUSTRIËLE TECHNIEKEN POLYVALENT LASSER

INDUSTRIËLE TECHNIEKEN POLYVALENT LASSER INDUSTRIËLE TECHNIEKEN POLYVALENT LASSER 2017-2018 POLYVALENT LASSER 2017-2018 KNELPUNTBEROEP Mig/mag of zig/zag? Beste student, Spreekt het puur mechanische je sterk aan en ben je op zoek naar een opleiding

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen GESPECIALISEERD VOETVERZORGER MEDISCHE PEDICURE 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen GESPECIALISEERD VOETVERZORGER MEDISCHE PEDICURE 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen GESPECIALISEERD VOETVERZORGER MEDISCHE PEDICURE 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Zet je beste voetje voor Beste student, Als fundamenten

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen FIETSMECANICIEN AUTOMOTIVE 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen FIETSMECANICIEN AUTOMOTIVE 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen FIETSMECANICIEN AUTOMOTIVE 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Techniek met toekomst Beste student, De mechaniek van de hedendaagse fiets

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen PC-TECHNICUS INFORMATICA 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen PC-TECHNICUS INFORMATICA 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen PC-TECHNICUS INFORMATICA 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Passie voor PC Beste student, Ben je nieuwsgierig naar hoe een computer er aan

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen INSTALLATEUR CENTRALE VERWARMING BOUW 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen INSTALLATEUR CENTRALE VERWARMING BOUW 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen INSTALLATEUR CENTRALE VERWARMING BOUW 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD KNELPUNTBEROEP Turn the heat on Beste student, Spreekt het werken

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen KLEUR- EN STIJL CONSULENT PERSONENVERZORGING 2015-2016. www.syntrawest.

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen KLEUR- EN STIJL CONSULENT PERSONENVERZORGING 2015-2016. www.syntrawest. Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen KLEUR- EN STIJL CONSULENT PERSONENVERZORGING 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Kleur je persoonlijkheid Beste student, Jezelf bewust presenteren

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen NETWERK- BEHEERDER INFORMATICA 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen NETWERK- BEHEERDER INFORMATICA 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen NETWERK- BEHEERDER INFORMATICA 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Netwerkbeheerder in praktijk KNELPUNTBEROEP Beste student, Wil je uitblinken

Nadere informatie

COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF BEDIENDE

COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF BEDIENDE ADMINISTRATIE EN ONTHAAL COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF BEDIENDE 2017-2018 COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF BEDIENDE 2017-2018 Commercieel en administratief sterk Beste student, Als adminitratief bediende beschik

Nadere informatie

VERANTWOORDELIJKE KINDEROPVANG

VERANTWOORDELIJKE KINDEROPVANG DIENSTEN AAN PERSONEN VERANTWOORDELIJKE KINDEROPVANG 2017-2018 VERANTWOORDELIJKE KINDEROPVANG 2017-2018 KNELPUNTBEROEP Draag zorg voor de kinderen van de toekomst Beste student, In Vlaanderen zoekt de

Nadere informatie

MEDISCH SECRETARESSE

MEDISCH SECRETARESSE ADMINISTRATIE EN ONTHAAL MEDISCH SECRETARESSE 2017-2018 MEDISCH SECRETARESSE 2017-2018 Administrative support in medical world Beste student, Na deze opleiding kan je op een medisch secretariaat terecht

Nadere informatie

Pleziervaartuigen AANBOD NAJAAR 2015. www.syntrawest.be

Pleziervaartuigen AANBOD NAJAAR 2015. www.syntrawest.be Pleziervaartuigen AANBOD NAJAAR 2015 www.syntrawest.be 2 Inhoud Voorwoord...3 Mecanicien voor pleziervaartuigen...4 module maritieime mechanica... 6 module maritieime elektriciteit... 6 module motoren:

Nadere informatie

DAG- EN AVONDOPLEIDING MICROBROUWER Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut. Professionals in drinks

DAG- EN AVONDOPLEIDING MICROBROUWER Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut. Professionals in drinks & DAG- EN AVONDOPLEIDING MICROBROUWER 2017-2018 Eigentijds Vlaams Wijn- en drankeninstituut Professionals in drinks MICROBROUWER 2017-2018 BEDENK EN BROUW JOUW EIGEN BIER IN HET BIERLAND BIJ UITSTEK. België

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen KAPPER PERSONENVERZORGING 2015-2016. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen KAPPER PERSONENVERZORGING 2015-2016. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen KAPPER PERSONENVERZORGING 2015-2016 www.syntrawest.be VOORWOORD Laat je kennis groeien Beste student, Elk beroep evolueert, zowel naar vereiste

Nadere informatie

CHOCOLADEBEWERKER/ IJSBEREIDER

CHOCOLADEBEWERKER/ IJSBEREIDER HORECA CHOCOLADEBEWERKER/ IJSBEREIDER 2017-2018 CHOCOLADEBEWERKER / IJSBEREIDER 2017-2018 Hot chocolate - Cool ice Beste student, Het Belgische chocoladewerk heeft wereldwijd naam en faam verworven. Dagelijks

Nadere informatie

SECRETARIAAT APOTHEEKASSISTENT

SECRETARIAAT APOTHEEKASSISTENT SECRETARIAAT APOTHEEKASSISTENT 2017-2018 APOTHEEKASSISTENT 2017-2018 Beste student, Het beroep van apotheekassistent (farmaceutischtechnisch assistent) is gereglementeerd volgens het KB van 5 februari

Nadere informatie

INSTALLATEUR CENTRALE VERWARMING

INSTALLATEUR CENTRALE VERWARMING BOUW INSTALLATEUR CENTRALE VERWARMING 2017-2018 INSTALLATEUR CENTRALE VERWARMING 2017-2018 KNELPUNTBEROEP Turn the heat on Beste student, Leidingen, ketels, circulatiepompen, thermostaat,... materialen

Nadere informatie

COMMERCIEEL MARKETING EN COMMUNICATIE OPTIE EVENTMANAGER OPTIE SOCIAL MEDIA PROFESSIONAL OPTIE INTERNATIONALE MARKETING

COMMERCIEEL MARKETING EN COMMUNICATIE OPTIE EVENTMANAGER OPTIE SOCIAL MEDIA PROFESSIONAL OPTIE INTERNATIONALE MARKETING COMMERCIEEL MARKETING EN COMMUNICATIE OPTIE EVENTMANAGER OPTIE SOCIAL MEDIA PROFESSIONAL OPTIE INTERNATIONALE MARKETING 2017-2018 MARKETING EN COMMUNICATIE 2017-2018 Beste student, Ben je geboeid door

Nadere informatie

INSTALLATEUR KOELTECHNIEK

INSTALLATEUR KOELTECHNIEK KLIMATISATIE INSTALLATEUR KOELTECHNIEK 2017-2018 INSTALLATEUR KOELTECHNIEK 2017-2018 KNELPUNTBEROEP Haal je (toekomst)plannen uit de koelkast Beste student, De koeltechnisch installateur is gespecialiseerd

Nadere informatie

ACCOUNTANCY BOEKHOUDER

ACCOUNTANCY BOEKHOUDER ACCOUNTANCY BOEKHOUDER 2017-2018 BOEKHOUDER 2017-2018 Actief en Passief Beste student, Ben je tijdens je ontdekkingstocht naar jouw toekomst tot het besluit gekomen dat hogeschool misschien toch je ding

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MODEVORMGEVER MODE & KLEDIJ NAJAAR 2015. www.syntrawest.be

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MODEVORMGEVER MODE & KLEDIJ NAJAAR 2015. www.syntrawest.be Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen MODEVORMGEVER MODE & KLEDIJ NAJAAR 2015 www.syntrawest.be VOORWOORD Een job in de modewereld, iets voor jou? Beste student, Wie vandaag de

Nadere informatie

INTERIEUR INTERIEURINRICHTER

INTERIEUR INTERIEURINRICHTER INTERIEUR INTERIEURINRICHTER 2017-2018 INTERIEURINRICHTER 2017-2018 Mijn huisstijl Beste student, Klanten stellen hoge eisen aan een zelfstandig interieurinrichter. Hij of zij vertaalt hun wensen naar

Nadere informatie

BOUW BINNENSCHRIJNWERKER

BOUW BINNENSCHRIJNWERKER BOUW BINNENSCHRIJNWERKER 2017-2018 BINNENSCHRIJNWERKER 2017-2018 Timmer aan een succesvolle weg Beste student, Heb je interesse voor nieuwe technologieën? Werk je graag met natuurlijke producten? Ben je

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MODEVORMGEVER MODE & KLEDIJ

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen MODEVORMGEVER MODE & KLEDIJ Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen MODEVORMGEVER MODE & KLEDIJ 2017-2018 www.syntrawest.be VOORWOORD Een job in de modewereld, iets voor jou? Beste student, Wie vandaag de dag

Nadere informatie

COMMERCIEEL ACCOUNTMANAGER

COMMERCIEEL ACCOUNTMANAGER COMMERCIEEL ACCOUNTMANAGER 2017-2018 ACCOUNTMANAGER 2017-2018 Zin in een commercieel succesverhaal? Beste student, Verkopen is vandaag harde concurrentie voeren en daarbij maken veeleisende consumenten

Nadere informatie

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen KAPPER PERSONENVERZORGING

Voltijdse dagopleidingen. Opleidingen voor ondernemende mensen KAPPER PERSONENVERZORGING Voltijdse dagopleidingen Opleidingen voor ondernemende mensen KAPPER PERSONENVERZORGING 2017-2018 www.syntrawest.be VOORWOORD Laat je kennis groeien Beste student, Elk beroep evolueert, zowel naar vereiste

Nadere informatie

SCHOONHEIDSSPECIALIST - AVONDOPLEIDING

SCHOONHEIDSSPECIALIST - AVONDOPLEIDING #BEAUTY EN WELLNESS SCHOONHEIDSSPECIALIST - AVONDOPLEIDING BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 592,90 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie De opleiding schoonheidsspecialist duurt twee jaar, op basis van twee

Nadere informatie

COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF BEDIENDE - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING

COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF BEDIENDE - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING #SECRETARIAAT EN ORGANISATIE COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF BEDIENDE - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 1161,60 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie De opleiding biedt je gegarandeerd sterkte

Nadere informatie

MAKE-UP EN STYLING ARTIST

MAKE-UP EN STYLING ARTIST PERSONENVERZORGING MAKE-UP EN STYLING ARTIST 2017-2018 MAKE-UP EN STYLING ARTIST 2017-2018 Stijlvol aan de slag met visagie Beste student, Allround Make-up & Styling Artist is een professionele, praktijkgerichte

Nadere informatie

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Een voordracht geven, een toespraak houden voor collega s, een kritisch publiek overtuigen of een lezing verzorgen voor vakgenoten,

Nadere informatie

BROOD- EN BANKETBAKKER

BROOD- EN BANKETBAKKER DUAAL ONDERNEMERSCHAPSTRAJECT BROOD- EN BANKETBAKKER 2017-2018 BROOD- EN BANKETBAKKER 2017-2018 KNELPUNTBEROEP Je wenst je binnenkort in te schrijven voor een voltijds duaal ondernemerschapstraject? Top!

Nadere informatie

HONDENTRIMMER / UITBATER HONDEN- & KATTENPENSION

HONDENTRIMMER / UITBATER HONDEN- & KATTENPENSION DIERENVERZORGING HONDENTRIMMER / UITBATER HONDEN- & KATTENPENSION 2017-2018 HONDENTRIMMER/UITBATER HONDEN- & KATTENPENSION 2017-2018 Blaffende honden bijten niet Beste student, In de nabije toekomst een

Nadere informatie

Inbraakbeveiliging: Wet Tobback

Inbraakbeveiliging: Wet Tobback Inbraakbeveiliging: Wet Tobback AANBOD NAJAAR 2015 - VOORJAAR 2016 www.syntrawest.be 02 Colofon Inhoud Voorwoord...02 Wet Tobback - basisopleidingen...04 Module basis installatie en onderhoud...05 Module

Nadere informatie

Neurologische zorg Bijscholing

Neurologische zorg Bijscholing Neurologische zorg In samenwerking met Bijscholing Deze opleiding wil de specifieke deskundigheid bevorderen van huidige en toekomstige neuroverpleegkundigen in het bijzonder maar ook van andere zorgverleners

Nadere informatie

COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF BEDIENDE - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING

COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF BEDIENDE - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING #SECRETARIAAT EN ORGANISATIE COMMERCIEEL ADMINISTRATIEF BEDIENDE - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 1161,59 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie De opleiding biedt je gegarandeerd sterkte

Nadere informatie

FISCALIST. 520,30 incl. BTW OMSCHRIJVING. Introductie. Omschrijving. Voor wie is deze opleiding bestemd? Toelatingsvoorwaarden

FISCALIST. 520,30 incl. BTW OMSCHRIJVING. Introductie. Omschrijving. Voor wie is deze opleiding bestemd? Toelatingsvoorwaarden #ACCOUNTANCY FISCALIST BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 520,30 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie Campus Brugge Op maandag- en woensdagavond telkens van 18u30 tot 22u + extra lessen op zaterdagvoormiddag

Nadere informatie

DIERENVERZORGING HOEFSMID

DIERENVERZORGING HOEFSMID DIERENVERZORGING HOEFSMID 2017-2018 HOEFSMID 2017-2018 Paardenvoetverzorging Beste student, Een hoefsmid is de persoon die instaat voor de verzorging van de hoeven van het paard. Hij/zij zorgt ervoor dat

Nadere informatie

CULTUUR- EN PODIUMKUNSTEN LIGHT & SOUND

CULTUUR- EN PODIUMKUNSTEN LIGHT & SOUND CULTUUR- EN PODIUMKUNSTEN LIGHT & SOUND 2017-2018 LIGHT & SOUND 2017-2018 Vertel ons als je het licht gezien hebt Beste student, Ben je op zoek naar een opleiding waarbij het verwerven van zowel kennis

Nadere informatie

ACCOUNT MANAGER - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING

ACCOUNT MANAGER - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING #COMMERCIEEL ACCOUNT MANAGER - VOLTIJDSE DAGOPLEIDING BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 1161,59 incl. BTW OMSCHRIJVING Omschrijving Verkopen is vandaag harde concurrentie voeren en daarbij maken veeleisende

Nadere informatie

De ideale kit om een grote groep de basistechnieken van reanimatie bij te brengen.

De ideale kit om een grote groep de basistechnieken van reanimatie bij te brengen. Overzicht materiaal Illustratie Omschrijving Mini Anne Plus pakket Omvat: 10 oefenpoppen 10 kniematten 10 pompjes 1 draagtas 10 oefenaed s ontsmettingsalcohol De ideale kit om een grote groep de basistechnieken

Nadere informatie

Medisch secretaris/secretaresse - voltijdse dagopleiding

Medisch secretaris/secretaresse - voltijdse dagopleiding Medisch secretaris/secretaresse - voltijdse dagopleiding Opleiding van 1 jaar Start: dinsdag, 26 september 2017, Doorniksesteenweg 220, 8500 Kortrijk Lesdata van deze opleiding: 26/09/2017 ( 08:30-12:00

Nadere informatie

AUTOMOTIVE GARAGEHOUDER

AUTOMOTIVE GARAGEHOUDER AUTOMOTIVE GARAGEHOUDER 2017-2018 FIETSMECANICIEN 2017-2018 KNELPUNTBEROEP Geef meer gas Beste student, Je bent geboeid door alles wat met auto s te maken heeft en je droomt van een loopbaan in de automobielbranche,

Nadere informatie

WIJNBOUWER/WIJNMAKER. 853,05 incl. BTW OMSCHRIJVING. Introductie. Omschrijving. Voor wie is deze opleiding bestemd? Voorkennis.

WIJNBOUWER/WIJNMAKER. 853,05 incl. BTW OMSCHRIJVING. Introductie. Omschrijving. Voor wie is deze opleiding bestemd? Voorkennis. #WIJN EN DRANKEN WIJNBOUWER/WIJNMAKER BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 853,05 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie De cursus Wijnbouwer-wijnmaker voorziet je in de nodige kennis om zelf van A tot Z je wijn

Nadere informatie

De renovatiecoördinator leert tijdens de introductiemodule een inzicht verwerven in het wetgevend kader en de visie van de overheid hierin.

De renovatiecoördinator leert tijdens de introductiemodule een inzicht verwerven in het wetgevend kader en de visie van de overheid hierin. #BOUW RENOVATIECOÖRDINATOR BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 532,40 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie De verhouding tussen nieuwbouw en renovatie is de laatste jaren danig veranderd: we geven overduidelijk

Nadere informatie

Opleiding Aquaristiek

Opleiding Aquaristiek DEPARTEMENT VERPLEEGKUNDE EN BIOTECHNOLOGIE Wilgenstraat 32 T +32 51 23 23 30 www.katho.be/hivb B-8800 Roeselare F +32 51 22 82 58 hivb@katho.be Permanente vorming Academiejaar 2012-2013 Opleiding Aquaristiek

Nadere informatie

Het vermogen van een weerbare samenleving

Het vermogen van een weerbare samenleving Het vermogen van een weerbare samenleving of Voor- denken in plaats van na- denken. LIMNET-contactdag donderdag 26 november Maurice Ballard Voorzitter CleanTechPunt vzw Met steun van LSM, Limburg Sterk

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding Marketing en communicatie officer

Voltijdse dagopleiding Marketing en communicatie officer Voltijdse dagopleiding Marketing en communicatie officer Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk.

Nadere informatie

Opdrachtgever: de natuurlijke persoon of rechtspersoon, met wie een overeenkomst met betrekking tot deelname aan een training is gesloten.

Opdrachtgever: de natuurlijke persoon of rechtspersoon, met wie een overeenkomst met betrekking tot deelname aan een training is gesloten. Algemene voorwaarden Bureau Kat de Beer Versie 2017 Artikel 1. Definities Opdrachtgever: de natuurlijke persoon of rechtspersoon, met wie een overeenkomst met betrekking tot deelname aan een training is

Nadere informatie

PLEZIERVAARTUIGEN

PLEZIERVAARTUIGEN VOORJAAR 2017 PLEZIERVAARTUIGEN www.syntrawest.be 2 INHOUD Opleidingen rond pleziervaartuigen bij syntra west... 3 Mecanicien voor pleziervaartuigen... 4 Traject pleziervaartuigen... 5 Werken met polyester...

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding installateur centrale verwarming en sanitaire installaties

Voltijdse dagopleiding installateur centrale verwarming en sanitaire installaties Voltijdse dagopleiding installateur centrale verwarming en sanitaire installaties Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt

Nadere informatie

Bouwmanagement. Postgraduaat

Bouwmanagement. Postgraduaat Bouwmanagement Postgraduaat 2017 2018 Programma Het postgraduaat bouwmanagement bestaat uit vier opleidingsonderdelen van elk vijf studiepunten. Wie is ingeschreven in het postgraduaat en slaagt voor de

Nadere informatie

Algemene voorwaarden mbt trainingen en workshops van CustersCoaching. vallende onder het aanbod van www.authentiekpresenteren.eu

Algemene voorwaarden mbt trainingen en workshops van CustersCoaching. vallende onder het aanbod van www.authentiekpresenteren.eu Algemene voorwaarden mbt trainingen en workshops van CustersCoaching vallende onder het aanbod van www.authentiekpresenteren.eu Artikel 1. Definities Opdrachtgever: de natuurlijke persoon of rechtspersoon,

Nadere informatie

KINDERBEGELEIDER VAN BABY'S EN PEUTERS

KINDERBEGELEIDER VAN BABY'S EN PEUTERS #KINDERZORG KINDERBEGELEIDER VAN BABY'S EN PEUTERS BESPAAR MET DE KMO-PORTEFEUILLE 665,50 incl. BTW OMSCHRIJVING Introductie In Vlaanderen zoekt de kinderopvangsector voortdurend naar goed opgeleide en

Nadere informatie

MOTOR- EN BROMFIETSMECANICIEN

MOTOR- EN BROMFIETSMECANICIEN AUTOMOTIVE MOTOR- EN BROMFIETSMECANICIEN 2017-2018 MOTOR- EN BROMFIETSMECANICIEN 2017-2018 Voorliefde voor mechaniek Beste student, Ben je geboeid door alles wat met motor en bromfietsen te maken heeft

Nadere informatie

Techniek en industrie

Techniek en industrie Techniek en industrie AANBOD NAJAAR 2015 www.syntrawest.be 2 Inhoud Inhoud... 2 Voorwoord... 3 Industriële elektriciteit... 4 Basis bedrijfselektriciteit... 4 Bedrijfselektriciteit... 4 Basis elektronica...

Nadere informatie