Nieuwsbrief maart 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief maart 2016"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief maart 2016 Bezoek aan de kinderen van Futur en hun familie op Bali Dit jaar zijn we voor een langere periode van 3 maanden op Bali, deels voor vakantie en deels aan het werk voor onze stichting Futur. Op het moment dat ik deze nieuwsbrief schrijf zitten we nog op Bali en hebben we al een aantal scholen en kinderen bezocht. Omdat we dit schooljaar een grote donatie mochten ontvangen, kunnen we onze hulp om kinderen naar school te laten gaan weer uitbreiden met een aantal kinderen. Hieronder volgt een kort verslag met foto s van de nieuwe kinderen. Tot nu toe hebben we toegezegd om 8 nieuwe kinderen vanuit de stichting Futur te helpen. Om de toezegging aan de ouders te kunnen doen gaat er wel wat speurwerk aan vooraf. Zonder nog daadwerkelijk met de ouders te gaan praten, moeten we door informatie van bekenden, schoolmeester of dorpoudste, er achter zien te komen of ze de hulp wel daadwerkelijk nodig hebben. Als we gelijk in het begin al bij de ouders op bezoek zouden gaan, dan kun je moeilijk na afloop nog een nee verkopen, dus voorzichtigheid is altijd geboden. Ook kunnen de buren soms behoorlijk jaloers zijn op de familie die we helpen en dat maakt het voor onze medewerksters best lastig om daar goed mee om te gaan. De eerste 4 nieuwe kinderen komen uit de desa (dorp) Kalibukbuk, dicht bij het strand en dicht bij het centrum van Lovina. Lovina is eigenlijk geen plaats of stad, maar een verzamelnaam van een aantal desa s, die samen de badplaats Lovina vormen. Nog even voor de duidelijkheid, alle nieuwe kinderen gaan naar de sekolah dasar, wat bij ons de basisschool is. SD4 betekent dan dat het de 4 e basisschool in het dorp is. Kadek Nina Ardani Geboren op en zit nu in klas 2 van SD4 Kalibukbuk. Op de foto zitten we buiten voor het huisje onder een afdakje. Binnen is niet mogelijk, want Nina en haar ouders wonen in een huisje met 1 klein kamertje, dat gebouwd is voor het personeel van een hotel, voor degenen die ver weg wonen. De foto lijkt leuk, maar het huisje zelf is in slechte staat. Het plastic kastje van Nina met wat spulletjes erin staat buiten voor de deur van het huisje onder een klein afdakje. Beide ouders werken op het strand waar ze wat proberen te verkopen aan de toeristen die daar rondlopen. De vader verkoopt houten dolfijntjes aan de toeristen die s morgens vroeg naar de dolfijnen zijn wezen kijken.

2 Komang Angga Darmawan Geboren op en zit nu in klas 1 van SD2 Kalibukbuk. Komang Angga is een broer van Gede Renten, die we al sinds 2009 ondersteunen. Angga woont bij zijn ouders, op de foto zit hij samen met zijn oma en moeder. De vader van Angga verzamelt oud plastic in het dorp en verkoopt dat aan opkopers die het gebruiken voor recycling. Dat levert niet genoeg geld op om van te kunnen leven. De moeder verdient wat geld met het op kleine schaal verkopen van zelfgemaakte traditionele medicijnen, zoals van de bladeren van de stervrucht, aan mensen uit de buurt. De, meestal oudere, vrouwen die dit nog op grotere schaal kunnen maken, worden Jamuvrouwen genoemd, zij maken medicijnen en allerlei andere middeltjes van kruiden of planten. Putu Gita Antari Geboren op en zit nu in klas 2 van SD4 Kalibukbuk. Gita woont bij haar oma en opa in een simpel hutje aan het strand. In 2009 waren wij daar al om Gede te helpen, die ook bij zijn oma en opa woont omdat zijn ouders zijn gescheiden. Beide zijn weggegaan en nooit terugkomen. Gita is een nichtje van Gede. Op de foto links staat Gita zoals we haar nu ontmoet hebben en hieronder een foto uit 2009 waar Gita als 2- jarig meisje al op te zien is met haar moeder en opa. Gita s vader en moeder zijn weggegaan om werk te zoeken, ver weg van Lovina. Zij zitten daar in een tijdelijk kamp en verrichten wat seizoensarbeid, wat voor werk er ook maar voorhanden is. Opa en oma zorgen nu voor haar. Gita ziet haar ouders dus bijna nooit, maar ziet er verder gelukkig uit. Het is een stoere meid, zoals op de foto te zien is. Het grote palmblad heeft ze zelf van een boom afgehakt en gaat daar offerbakjes van vlechten.

3 Kadek Reno Arinata Geboren op en zit nu in klas 1 van SD1 Kalibukbuk. Reno is een leuk en ietwat verlegen jongetje en woont bij zijn beide ouders. Nu ik dat zo opschrijf lijkt het heel gewoon dat hij bij zijn ouders woont, maar wij komen zo vaak tegen dat ouders gestorven zijn, gescheiden of gewoon zijn weggelopen zonder terug te komen, dat ik dat automatisch opschrijf. Het is een arme familie die wat geld bij elkaar schraapt met wat werk in de bouw en de moeder af en toe met schoonmaakwerk. De volgende 2 kinderen komen uit de Desa Anturan, een paar kilometer van het centrum van Lovina. Het dorpje ligt vlakbij de weg van Lovina naar Singaraja. Kadek Eva Damayanti Geboren op en zit nu in klas 4 van SD2 Anturan. Eva komt uit een arme familie die onze hulp goed kan gebruiken. Overigens geldt dat uiteraard voor alle nieuwe kinderen. Haar vader en moeder werken soms in de bouw voor de simpele klusjes die daar te doen zijn. De moeder draagt bijvoorbeeld op haar schouders of hoofd de aarde weg die uitgegraven wordt. Op de foto rechts de kamar mandi ( badkamer, waar Eva en haar familie zich wassen en hun behoeftes doen. Je snapt niet hoe ze zo schoon is!

4 Ketut Duta Geboren op en zit nu in klas 2 van SD3 Anturan. Ketut Duta is 9 jaar en zit nu pas in klas 2 en heeft dus een jaar achterstand. We hopen dat hij veel naar de extra lessen kan komen na schooltijd om de achterstand in te halen. De vader en moeder van Duta houden wat kippen in kleine hokjes in de tuin, waarmee ze wat geld kunnen verdienen voor het grote gezin. Duta heeft namelijk nog 2 grote broers en 1 grote zus, wat het leven een stuk duurder maakt. De 2 laatste kinderen wonen naast elkaar in de desa Tegallinggah, maar wat verder van het dorp vandaan. Vanuit Anturan gezien is dat ongeveer 10 km de bergen in en dan langs een smal weggetje het bos in. Het leven is daar veel moeilijker, water moet uit de rivier gehaald worden of met jerrycans vanuit het dorp zelf. Toen we het laatste stukje naar beneden liepen, kwamen alle ouders en kinderen die daar wonen als zwaan kleef aan achter ons aan.

5 Toen we bij het eerste huis aankwamen werd ons gevraagd of we iets wilden drinken. Dat werd dus kokosnoot, die door een stoere vrouw met kapmes uit de boom werd gehaald. In de kokosnoot wordt een gaatje gehakt en de melk wordt in een glaasje geschonken. Het witte vruchtvlees kregen we ook nog aangeboden, maar dat was minder lekker vonden wij. Ketut Sujani Geboren op en zit nu in klas 2 van SD1 Tegallinggah. Het meisje in het roze pakje is Sujani. Het meisje in het gele T-shirt is haar vriendinnetje die de hele tijd bij haar bleef en haar stevig vasthield. De opa van Sujani zit er naast. Bedenk ook dat al die kinderen en ouders die meeliepen nog steeds op de achtergrond stonden tijdens ons bezoek. Privacy is een woord dat ze op Bali niet kennen. De moeder van Sujani heeft seizoensarbeid in een fabriek waar kapok wordt verwerkt en de vader helpt soms wat mee in de bouw. Veel arme mensen helpen wat in de bouw, hoofdzakelijk als er simpel werk te doen is, zoals graven, dragen en aangeven van allerlei zaken. Putu Agus Surya Pratama Geboren op en zit nu in klas 3 van SD1 Tegallinggah. Agus Surya zit hier naast zijn opa. Zijn vader en moeder zijn aan het werk en doen exact hetzelfde werk als de vader en moeder van Sujani, wat meehelpen in de bouw en het verwerken van kapok.

6 Bezoek Komang Adi Sukrawan Adi zit in klas 4 van SD4 Selat, 10 jaar oud. Adi heeft geen ouders meer, woont bij opa en oma. Als laatste een bezoek aan de familie van een kind dat we al een paar jaar helpen. Adi woont in de desa Selat, evenals Desa Tegallinggah ook hoog in de bergen boven Anturan. De vader en moeder van Adi zijn ooit weggegaan en nooit meer teruggekomen, Adi achterlatend bij zijn oma en opa. Oma sprokkelt wat hout langs de berghelling om te verkopen en opa wordt bij ceremonies gevraagd om kippen op een traditionele manier volgens de Hindoe leer te doden. Vervolgens bereidt hij de kop en de huid op een speciale manier, passend bij de ceremonie die gehouden moet worden. Het huisje waar ze in wonen is zeer slecht. Hieronder 2 foto s waarop een gedeelte te zien is. Linksonder is de kapstok, vlak voor de ingang van een klein kamertje, en rechtsonder kijk je naar het dak, een lappendeken van alles en nog wat om het maar dicht te krijgen.

7 Stichting Futur op Facebook Om nog meer bekendheid te krijgen zijn we nu ook op Facebook te vinden. U kunt ons vinden op het URL adres Als u daarbij ook de pagina (het logo) een like wilt geven, dan kunnen uw vrienden dit ook zien om zodoende meer bekendheid aan de stichting Futur te geven en wie weet of we wat extra donaties binnen kunnen halen. Dit is echt nodig door de hogere kosten van de kinderen die doorgaan in het voortgezet onderwijs. Hebt u vragen of opmerkingen, mail dan naar mail@futurbali.nl. Wilt u geld doneren dan kan dat op rekeningnummer (IBAN: NL74INGB ), ten name van Stichting Futur, onder vermelding van "project Futur. Het project is ANBI gecertificeerd, waardoor de gift aftrekbaar is voor de belasting. Hebt u familie, vrienden of kennissen die wellicht ook geïnteresseerd zijn in dit project, stuurt u deze nieuwsbrief dan alstublieft door. De algemene projectinformatie van Futur staat op de website Wij willen iedereen weer hartelijk bedanken voor de giften! Fred en Fia Wiegel Putu Ari Sinartini en Komang Suardaniasih

Nieuwsbrief december 2018

Nieuwsbrief december 2018 Nieuwsbrief december 2018 Putu Ari en Komang. Deze keer willen wij onze twee medewerkers op Bali, Putu Ari en Komang, in het zonnetje zetten. Wij kennen hen al bijna 20 jaar. Zij werken al meer dan 10

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2016

Nieuwsbrief september 2016 Nieuwsbrief september 2016 Examen voortgezet onderwijs gehaald, en dan. Ja dan verlaten ze Futur, of beter gezegd dan krijgen ze geen ondersteuning meer vanuit onze stichting. Sommigen proberen nog door

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2018

Nieuwsbrief september 2018 Nieuwsbrief september 2018 Afscheid 3 kinderen Wij steunen de kinderen van Futur tot en met het SMP ( 3-jarig voortgezet onderwijs). Daarna stopt de hulp van Futur, maar ze krijgen dan nog wel een klein

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2018

Nieuwsbrief maart 2018 Nieuwsbrief maart 2018 10 jaar Futur We zijn alweer 10 jaar met de stichting Futur bezig om kansarme kinderen in noord Bali te helpen naar school te gaan. Terugkijkend hebben we dankzij uw donaties veel

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2015

Nieuwsbrief september 2015 Nieuwsbrief september 2015 Afscheid nemen Het blijft toch altijd weer moeilijk als het moment daar is dat we afscheid moeten nemen van de kinderen die het voortgezet onderwijs (SMP) met succes hebben doorlopen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief december 2015 Nieuwsbrief december 2015 Wetenswaardigheden over Balinese basisscholen Het leek ons dit keer wel leuk om iets meer te vertellen over hoe het er eigenlijk aan toegaat op de Balinese basisschool. De schoolgaande

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2016

Nieuwsbrief december 2016 Nieuwsbrief december 2016 Jong geleerd, oud gedaan Leuk om een verrassing te krijgen zo vlak voor Sinterklaas. Wij hadden Putu Ari en Komang gevraagd om een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief over

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2016

Nieuwsbrief juni 2016 Nieuwsbrief juni 2016 Uniformen op de basisschool (Sekolah Dasar) In de nieuwsbrief van afgelopen december hebben we al iets verteld over de verschillende uniformen die door de kinderen op de basisschool

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2014

Nieuwsbrief september 2014 Nieuwsbrief september 2014 Afscheid nemen Altijd weer een moeilijk moment, voor ons, maar ook voor de kinderen zelf. 13 kinderen verlaten het voortgezet onderwijs en worden dus ook niet meer geholpen door

Nadere informatie

Vlnr: Astiti, Wanti (achter de boom), Susi, Nengah, Sumerta en rechts zijn 1 jaar jongere broertje Widi (dé kanjer van het weeshuis)

Vlnr: Astiti, Wanti (achter de boom), Susi, Nengah, Sumerta en rechts zijn 1 jaar jongere broertje Widi (dé kanjer van het weeshuis) Na een lange fijne zomer in (hotel) Den Helder, waarin we veel sponsors hebben ontmoet was het weer goed om naar huis te gaan. Direct hebben we een dagtrip met onze tieners gemaakt om bij te praten. Natuurlijk

Nadere informatie

Inleiding krant nr 17

Inleiding krant nr 17 Januari / februari / maart 2012 Jaargang 5, nummer 17 Geschreven door Marieke de Wit, Oprichter Stichting High 5 Rehab en Yayasan So Rehab Bali Introductie In dit Nummer: So-Ok kids 4 zijn naar huis dorpproject

Nadere informatie

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas

aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Les 3: Overleven in de sloppenwijken / Bijlage I I. Introductie aanvullende informatie over de sloppenwijken in Caracas Er wonen miljoenen mensen in de sloppenwijken van Caracas, verspreid over verschillende

Nadere informatie

Wandelen op t Seminyak strand en gegrilde vis lunchen bij Menega Café in Jimbaran.

Wandelen op t Seminyak strand en gegrilde vis lunchen bij Menega Café in Jimbaran. Regelmatig neemt Marinka haar tieners een dagje mee naar het zuiden van Bali om te genieten van de mooie stranden en het lekkere Balinese eten. Even tijd om als familie wat lol te maken na een drukke intensieve

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2015/ 2016

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2015/ 2016 Û f _ 66 GZBwereld m 7 7 8 SS f groep 3/4/5 P 2015/ 2016 Wereldkids M is gemaakt door de GZB. De GZB wil graag dat alle mensen Jezus leren kennen. Daarom wonen er overal in de wereld zendingswerkers van

Nadere informatie

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1

Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 15/10/14 1 Les 2 Uit welk land kom jij? TESTEN TEST 1 1. (komen) Waar.... jij vandaan? 2. Uit welk land.... u? 3. Brenda.... vandaag uit Engeland. 4. Wij.... uit België. 5. Wanneer.... zij thee drinken?

Nadere informatie

AL 12 SCHOOLJAREN LANG, MAAKT U HET VERSCHIL!

AL 12 SCHOOLJAREN LANG, MAAKT U HET VERSCHIL! AL 12 SCHOOLJAREN LANG, MAAKT U HET VERSCHIL! Zoveel kinderen op Bali redden het slechts tot de basisschool... en in veel gevallen maken ze het niet eens af. Onze oudere kinderen realiseren dit maar al

Nadere informatie

Ook dit jaar hebben wij weer een aantal kinderen en jongeren gehad die hun diploma hebben gehaald.

Ook dit jaar hebben wij weer een aantal kinderen en jongeren gehad die hun diploma hebben gehaald. Normaal gesproken begin je niet over je zelf in de nieuwsbrief maar bewaar je dit tot aan het eind. Dit keer is het anders omdat het van invloed is geweest op het pas nu verschijnen van de nieuwsbrief.

Nadere informatie

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren.

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren. Joweria Shadia, 11 jaar oud Ik ontmoette Joweria in augustus 2010 bij de organisatie Katwe Youth Development Association of te wel KAYDA, een partner organisatie van het programma Kinderen in de Knel van

Nadere informatie

Jaarverslag Voorwoord

Jaarverslag Voorwoord 2011 Jaarverslag 2011 1. Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de Stichting Vrienden van Bali over 2011. Conform de doelstelling is er ook dit jaar weer veel aandacht besteed aan onderwijs: we steunen

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont.

Opstartlessen. Les 2. Wonen. Wat leert u in deze les? Veel succes! Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. www.edusom.nl Opstartlessen Les 2. Wonen Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over wonen. Zeggen hoe u woont. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam

Nadere informatie

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN

SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN cursus SAMEN-WERKEN MET DE MENSEN OM JOU HEEN Samen-Werk-Boek.. www.zozijn.nl/zozijnschool Inhoudsopgave Samen-werken met de mensen om jou heen.... 3 Wat gaan we doen in deze cursus?... 4 Jezelf voorstellen...

Nadere informatie

Melkweg. Wat een troep! Lezen van Alfa B naar Alfa C. Wonen: milieu. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Melkweg. Wat een troep! Lezen van Alfa B naar Alfa C. Wonen: milieu. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C Wat een troep! Wonen: milieu Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: Wat een troep!, 2016. Dit boekje is een uitgave van Stichting Melkweg

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 2, les 1 Een middeleeuwse stad Werkblad 1. dit is Joris. hij werkt in de her-berg. hij is blij en voert de kip-pen,

Bij de tijd Groep 6 thema 2, les 1 Een middeleeuwse stad Werkblad 1. dit is Joris. hij werkt in de her-berg. hij is blij en voert de kip-pen, Bij de tijd Groep 6 thema 2, les 1 Een middeleeuwse stad Werkblad 1 Ik wil vrij zijn! Joris = geel graaf = rood stad = blauw vrij = groen dit is Joris hij werkt in de her-berg hij is blij en voert de kip-pen,

Nadere informatie

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis

Melkweg. Een dak boven je hoofd. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Het huis Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Een dak boven je hoofd Wonen: Het huis Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Een dak boven je hoofd, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

Inhoud 1. Natalia 2. Het plan van juf Efrossinia en Olga 3. Mag ik mee? 4. Nog twee maanden 5. Een Rus in huis? 6. Gastgezin 7. Koekenbakkers 8. Afscheid van Belarus 9. Spanning in Holland 10. De ontmoeting

Nadere informatie

Stichting Bali Bundar De helpende druppel voor kinderen in Bali www.balibundar.org

Stichting Bali Bundar De helpende druppel voor kinderen in Bali www.balibundar.org Beste Donateurs en belangstellenden, Nieuwsbrief 17 De laatste nieuwsbrief van het jaar December 2009 2009; dit vraagt om Inhoudsopgave een terugblik / overzicht. Daarom YASA KERTHI... 1 hebben we onze

Nadere informatie

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen.

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Het is inmiddels vier maanden geleden dat Arent en Helma op bezoek waren in Oeganda en op de hoogte werden gebracht van de behoeften, de noden en de wensen van de mensen in Ndegeya. Al gauw bleek dat er

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. 1. Voorwoord

Jaarverslag 2013. 1. Voorwoord 2013 Jaarverslag 2013 1. Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de Stichting Vrienden van Bali over 2013. De stichting richt zich conform de statuten vooral op onderdak en onderwijs voor inwoners van

Nadere informatie

Saomy. Februari 2015. Villa Ticca

Saomy. Februari 2015. Villa Ticca Saomy Februari 2015 Met Saomi gaat het goed! Ik bezoek haar thuis waar haar vader aan het werk is en ondertussen ook op de kinderen past, moeder is aan het werk in Otavalo. Saomi doet het goed op school,

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Melkweg. Pinnen mag. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Geld

Melkweg. Pinnen mag. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Geld Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Pinnen mag Geld Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Pinnen mag, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave

Nadere informatie

De schoolgids vindt u op onze website. Nieuws uit de MR van Hartenaas

De schoolgids vindt u op onze website.   Nieuws uit de MR van Hartenaas J a a r g a n g 1 4, n r. 7 1 3 f e b r u a r i 2 0 1 9 Nieuws uit de MR 1 Nieuws uit de MR van Hartenaas Op 7 februari jl. kwam de MR bijeen. Wij spraken wederom over de nieuwe werkwijze van de bovenbouw.

Nadere informatie

Abdul Fatah al-sisi 90% is moslim, 10% is christen

Abdul Fatah al-sisi 90% is moslim, 10% is christen Hoofdstad: Regeringsleider: Godsdienst: Taal: Caïro Abdul Fatah al-sisi 90% is moslim, 10% is christen Arabisch Egypte in de Bijbel Egypte wordt heel vaak genoemd in de Bijbel. Abraham en de zonen van

Nadere informatie

Opa Vogel in het land van de neushoorns

Opa Vogel in het land van de neushoorns Opa Vogel in het land van de neushoorns Opa Vogel, hebben jullie echt neushoorns gezien? Jazeker! Een heleboel zelfs, en nog héél veel andere dieren. En opa heeft veel foto s gemaakt, dus kijk maar gauw

Nadere informatie

Eleidy. Oktober Villa Ticca

Eleidy. Oktober Villa Ticca Eleidy Oktober 2016 In mijn vakantie ben ik naar het strand geweest en ook naar Colombia, om mijn opa en oma te bezoeken. En daarna weer terug naar Quito om naar school te gaan en te studeren. Het was

Nadere informatie

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN

EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN EXTRA IMPROVISATIE OPDRACHTEN De Vloer Op Jr. in de klas Captijn (2016) INHOUD INLEIDING... 3 OPDRACHTEN... 3 INTEGRATIE EN DISCRIMINATIE... 3 ROT OP NAAR JE EIGEN LAND... 3 VOOR MIJ BEN JIJ EEN NUMMER...

Nadere informatie

Chiang mai, maart 2012

Chiang mai, maart 2012 Chiang mai, maart 2012 Deze nieuwsbrief moet ik helaas beginnen met een zeer vervelend bericht voor een van onze jongeren. Begin december 2011 is de moeder van Asa, enigszins onverwacht, overleden. De

Nadere informatie

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm,

Voorzichtig schuift hij het zware gordijn weg. Voor alle kamers hangt zo n goudkleurig gordijn. Om de warmte buiten te houden. Want het is erg warm, Prins Floris In de tuin van het paleis loopt een jongen. Een bruine jongen met zwarte krullen. Floris heet hij, en hij is een prins. De vader van Floris is de koning van Spanje. Rijk is hij, heel rijk.

Nadere informatie

Heel hartelijk bedankt iedereen, die meehelpt met de zorg voor Lion King.

Heel hartelijk bedankt iedereen, die meehelpt met de zorg voor Lion King. Het is alweer januari 2018 en we hopen dat ook u in 2018 mee blijft helpen met de zorg voor onze Lion King weduwen en wezen, zodat we samen door uw hulp een thuis kunnen geven aan deze weduwen en wezen.

Nadere informatie

Schoolresultaten. Chiang mai, september 2014.

Schoolresultaten. Chiang mai, september 2014. Chiang mai, september 2014. Schoolresultaten In de laatste nieuwsbrief heb ik vermeld dat er 10 kinderen/jongeren examen zouden doen en vervolgens bekijken, wat voor hen het vervolgtraject zou zijn. Hier

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp

Nieuwsbrief Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp Nieuwsbrief Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp Correspondentieadres: Achter de Bergen 14, 2675 AS Honselersdijk Tel.: 0174-623554 / 06 12 11 88 91 Stichtingsnummer: JW 39 50 313 Rabo-bank NL90 RABO

Nadere informatie

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool

Melkweg. Wat leert je kind? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: de basisschool Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Wat leert je kind? Taal en ouders: de basisschool Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Wat leert je kind?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn

Nadere informatie

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier.

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. AKTE I Scène 1 In een Afrikaans dorpje staan wat hutjes en zijn de mensen bezig met alledaagse dingen: er wordt water gehaald, eten gemaakt, kinderen spelen buiten...

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Met mijn ogen dicht door Maren Stoffels

Boekverslag Nederlands Met mijn ogen dicht door Maren Stoffels Boekverslag Nederlands Met mijn ogen dicht door Maren Stoffels Boekverslag door J. 1301 woorden 29 oktober 2016 5,2 31 keer beoordeeld Auteur Genre Maren Stoffels Jeugdboek Eerste uitgave 2010 Vak Nederlands

Nadere informatie

Over grenzen voor Ghana

Over grenzen voor Ghana Over grenzen voor Ghana Zo hebben kinderen van een school pennen, potloden, ballonnen en speelgoed ingezameld. Nieuwsbrief maart 2012 Sinds 2001 voer ik in Banko, een dorp in Ghana, samen met de lokale

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn.

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. Secretariaat: Bankrekening: Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. deliana.gg@live.nl Giften aan Stichting WATER KvK02/626219 zijn belasting aftrekbaar ANBI beschikking Augustus 2009.

Nadere informatie

Werkwoordoefeningen bij les 5

Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefeningen bij les 5 Werkwoordoefening 1 1 Ik loop. Ik liep. 2 Ik loop naar huis. Ik liep naar huis. 3 Ik loop op straat. Ik liep op straat. 4 Ik ga naar school. Ik ging naar school. 5 Ik ga naar

Nadere informatie

UGANDA. Nieuwsbrief: februari In de vakantie zijn de jongens op timmer les geweest bij Eustace Kitimbo van Hodassu.

UGANDA. Nieuwsbrief: februari In de vakantie zijn de jongens op timmer les geweest bij Eustace Kitimbo van Hodassu. UGANDA Nieuwsbrief: februari 2015 Blessings4you-Uganda Reginadonk 1 4707 TN Roosendaal Mobiel: 06-29164598 P.O. Box 326, Jinja Uganda/Afrika info@blessings4you-uganda.org KvK: 54113997 Bankrek.: NL33INGB0004514388

Nadere informatie

Nummer 9 Oktober 2012

Nummer 9 Oktober 2012 Nummer 9 Oktober 2012 Schoonstersland 59 7951 HN Staphorst Telefoon 0522-46 3247 info@hartvoorcambodja.nl www.hartvoorcambodja.nl Beste Mensen, Postbank: 3183491 Onze Stichting Hart voor Cambodja is een

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 1 Les 1 een hark Een lange steel met een soort kam van ijzer eraan. de fontein Een bak waaruit water spuit. Het is voor de sier. Een wasbak in de badkamer wordt ook

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden!

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Geloof in Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden 2018-2022 Lijst 5 Verkiezingsprogramma 2018-2022 in eenvoudige taal Op

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij?

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij? Vragenlijst tieners Algemene vragen Waar woon jij? Eerst willen we graag weten waar je woont. Sommige kinderen wonen in 2 huizen, bij mama en papa. Als dat zo is, dan mag je één huis kiezen. Woon jij in..?

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

Jaarverslag. Stichting Mariposa-Peru

Jaarverslag. Stichting Mariposa-Peru Jaarverslag van de Stichting Mariposa-Peru 2013 Algemeen. De doelstelling van de Stichting Mariposa-Peru, die op 28 februari 2006 is opgericht, is het financieren van relatief kleinschalige projecten in

Nadere informatie

Nieuwsbrief November 2015 Stichting Mariposa-Peru

Nieuwsbrief November 2015 Stichting Mariposa-Peru Nieuwsbrief November 2015 Stichting Mariposa-Peru Steun ons, zodat wij hen kunnen (onder) steunen! Financiële bijdragen kunnen worden gestort op girorekening NL51INGB0001731037 t.n.v. Stichting Mariposa-Peru

Nadere informatie

Het avontuur van Judas en Deborah. Deel 1 De geheime wereld van Kistairelers

Het avontuur van Judas en Deborah. Deel 1 De geheime wereld van Kistairelers Het avontuur van Judas en Deborah Deel 1 De geheime wereld van Kistairelers 1 2 Inhoud Inleiding 4 Hun eerste ontmoeting 6 De bevolking: Kistairelers 7 Hoe ze ermee omgaan 10 De landkaart van de Kistairelers

Nadere informatie

Alleen een plastic tasje

Alleen een plastic tasje Alleen een plastic tasje Gaat u zitten, fijn dat u er bent. Wilt u thee? Met suiker? Zal ik beginnen bij het begin? Ik woon hier sinds 1970. Toen ik hier aankwam, had ik alleen een klein plastic tasje

Nadere informatie

Boekverslag Duits Benvenuto heisst Wilkommen

Boekverslag Duits Benvenuto heisst Wilkommen Boekverslag Duits Benvenuto heisst Wilkommen door Hans-Georg Noack Boekverslag door een scholier 1420 woorden 18 maart 2000 6,1 22 keer beoordeeld Auteur Hans-Georg Noack Eerste uitgave 1973 Vak Duits

Nadere informatie

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk

Melkweg. Help je mee? Lezen van Alfa A naar Alfa B. Vrijwilligerswerk Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Help je mee? Vrijwilligerswerk Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Help je mee?, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Boekbespreking het geheime dolfijneneiland deel 1. Hallo,

Boekbespreking het geheime dolfijneneiland deel 1. Hallo, Hallo, Wat leuk dat je je boekbespreking houdt over het geheime dolfijneneiland Ik hoop dat ik je presentatie nóg leuker kan maken met behulp van dit document. Het fijne is dat ik ook wat foto s voor je

Nadere informatie

It is never too late to make a. change and do some good! Beste mensen, lieve vrienden N I E U W S B R I E F ZOMER 2017

It is never too late to make a. change and do some good! Beste mensen, lieve vrienden N I E U W S B R I E F ZOMER 2017 N I E U W S B R I E F Beste mensen, lieve vrienden Met trots presenteren wij in deze nieuwsbrief the Little Lights, onze junior afdeling. Ook zijn er mooie andere initiatieven om met jullie te delen. Onze

Nadere informatie

Is jouw doel om ze te overtuigen ook in Nederland te komen wonen? Nee hoor; ik ga ze gewoon kennis laten maken; verder niets.

Is jouw doel om ze te overtuigen ook in Nederland te komen wonen? Nee hoor; ik ga ze gewoon kennis laten maken; verder niets. Een stedentrip is wat Giga (28) het liefste doet tijdens zijn vakanties: het lijstje van steden die hij dit jaar nog gaat bezoeken is enorm; Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Antwerpen, Brugge, Gent, Praag,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl

NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl NIEUWSBRIEF Jaargang 25, extra aflevering 22 juni 2015 www.basisschooldeboemerang.nl e-mail: info@basisschooldeboemerang.nl DOORSCHUIVEN GROEPEN Op maandag 29 juni en donderdag 2 juli worden de groepen

Nadere informatie

Rekenen Reken de sommen uit die in de zonnetjes staan.

Rekenen Reken de sommen uit die in de zonnetjes staan. Naam: Rekenen Reken de sommen uit die in de zonnetjes staan. 17-4= 4+4= 14+4= 14-3= 18-8= 8+8= 12+2= 6+6= 20-9= 17-7= 14-3= 7+4= 9+1= 6+4= 19+1= 5+5= Rekenen Reken de sommen uit die in de zonnetjes staan.

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Lieve familie, vrienden en bekenden,

Lieve familie, vrienden en bekenden, Lieve familie, vrienden en bekenden, Hoogste tijd voor wat nieuws uit Oneşti. De tijd gaat zo vlug voorbij, de feestdagen en de jaarwisseling lijken nog maar net achter ons te liggen, maar toch is het

Nadere informatie

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum Luister maar Met illustraties van Rike Janssen Arie van der Veer & Ellen Laninga Boekencentrum Verhalen uit het Oude Testament 4 Het begin van de wereld God maakt de wereld Genesis 1:1-2:4 Lang, heel

Nadere informatie

Wij een werkdag, zij een schooldag.

Wij een werkdag, zij een schooldag. Brenda haalt water Wij een werkdag, zij een schooldag. Actie boekje Steven veegt het erf Lamech werkt op het land Jacklyn maakt schoon Geef jouw tijd aan Steven, Brenda, Jacklyn, Lamech, Minasayesh, Adjida,

Nadere informatie

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen...

Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Wat kun je doen als je baby huilt? Kijk mee hoe de vader en moeder van Sam dat doen... Gefeliciteerd met jullie baby! Gefeliciteerd! Jullie hebben net een baby gekregen. Jim en Nora hebben ook een baby

Nadere informatie

Melkweg. Kijk goed uit! Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: Veilig verkeer

Melkweg. Kijk goed uit! Lezen van Alfa A naar Alfa B. Taal en ouders: Veilig verkeer Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B Kijk goed uit! Taal en ouders: Veilig verkeer Colofon Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B: Kijk goed uit, 2014 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Nadere informatie

Mijn communicatieen levensboek

Mijn communicatieen levensboek Mijn communicatieen levensboek Mijn naam is: Mijn adres is, mijn adressen zijn: Ik ben jarig op: Mijn telefoonnummer is: Mijn e-mailadres is: Dit ben ik Plak een foto van jezelf in het vakje bovenaan deze

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mei 2017 Stichting Mariposa-Peru

Nieuwsbrief Mei 2017 Stichting Mariposa-Peru Nieuwsbrief Mei 2017 Stichting Mariposa-Peru Steun ons, zodat wij hen kunnen (onder) steunen! Financiële bijdragen kunnen worden gestort op girorekening NL51INGB0001731037 t.n.v. Stichting Mariposa-Peru

Nadere informatie

Inloopmiddag 12.30 12.45 uur. Do 17 Continurooster, alle kinderen nemen lunchpakket mee en eten op school. 14.00 uur, alle kinderen vrij

Inloopmiddag 12.30 12.45 uur. Do 17 Continurooster, alle kinderen nemen lunchpakket mee en eten op school. 14.00 uur, alle kinderen vrij 11 december 2015 Agenda Ma 14 Di 15 Wo 16 Weekend Gruitdag. Inloopmiddag 12.30 12.45 uur. Do 17 Continurooster, alle kinderen nemen lunchpakket mee en eten op school. 14.00 uur, alle kinderen vrij Kerstviering:

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. 1. Voorwoord. 2. Activiteiten

Jaarverslag 2014. 1. Voorwoord. 2. Activiteiten 2014 Jaarverslag 2014 1. Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de Stichting Vrienden van Bali over 2014. De stichting richt zich conform de statuten vooral op onderdak en onderwijs voor inwoners van

Nadere informatie

Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels Stichting Kinderpostzegels gemaakt door Eva Prince 10/10/15 voorwoord Ik doe mijn werkstuk over Kinderpostzegels. Want ik vind dat kinderpostzegels verkopen leuk is. Ik vind dat Stichting Kinderpostzegels

Nadere informatie

1. Dit gedicht is iets minder dan die van Remco Campert. Dat komt omdat ik het verhaaltje over het fietsen op die berg niet echt interessant vind.

1. Dit gedicht is iets minder dan die van Remco Campert. Dat komt omdat ik het verhaaltje over het fietsen op die berg niet echt interessant vind. Praktische-opdracht door een scholier 1924 woorden 12 februari 2004 4,1 49 keer beoordeeld Vak Nederlands Opdracht A. 1. Het gedicht vind ik wel leuk. Zelf hou ik niet van gedichten. Maar het verhaal over

Nadere informatie

Adi rechts op een dak in het dorp

Adi rechts op een dak in het dorp Project Ghana Van 25 maart 2016 tot 8 april 2016 zijn wij (Harm, Hannie en zoon Niels) op bezoek geweest in Ghana bij het dorpje Larabanga om de school te bekijken en officieel te openen. Ons project loopt

Nadere informatie

Ernst Knijff Tineke van der Meer De ware koning

Ernst Knijff Tineke van der Meer De ware koning Ernst Knijff Tineke van der Meer De ware koning Ernst Knijff Tineke van der Meer De Ware Koning en andere verhalen van meester Karel tekeningen: Anne van Buul NARRATIO CIP-gegevens Koninklijke Bibliotheek,

Nadere informatie

Projecten 2015. Spullen opsturen naar Cambodja met een containerschip. Nummer 12 november 2015

Projecten 2015. Spullen opsturen naar Cambodja met een containerschip. Nummer 12 november 2015 Nummer 12 november 2015 Schoonstersland 59 7951 HN Staphorst Telefoon 0522-46 3247 info@hartvoorcambodja.nl www.hartvoorcambodja.nl Postbank: NL20INGB0003183491 Beste mensen, Van 3 t/m 24 juli 2015 zijn

Nadere informatie

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 1. Ouderbrief 2. Kenmerken familie, les 1, afronden 3. Het verhaal van Ruth, les 1, extra 4. De oude grootvader en zijn kleinzoon, les 3, extra. Beste ouders, We hebben

Nadere informatie

Nieuwsbrief. * September 2017 *

Nieuwsbrief. * September 2017 * Nieuwsbrief * September 2017 * Voorwoord Lieve allemaal, Ik ben alweer een half jaar in Tanzania. Wat gaat de tijd snel en wat is er veel gebeurd. In deze nieuwsbrief informeer ik jullie over alle ontwikkelingen.

Nadere informatie

Dagboek augustus 2015

Dagboek augustus 2015 Dagboek 10 14 augustus 2015 We gaan vandaag opnieuw een dag het veld in. We zijn niet helemaal klaargekomen met de bezoeken. Sinds begin dit jaar is ons werkgebied uitgebreid met 6 communes. In dit gebied

Nadere informatie

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6

DE MIDDELEEUWEN. Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 DE MIDDELEEUWEN Gemaakt Door: Amy van der Linden Leonardo Middenbouw groep 6 INHOUDSOPGAVE Middeleeuwen. Karel de Grote. Middeleeuwse straffen. De pest. Dokters in de Middeleeuwen. Beroepen in de Middeleeuwen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de Sint Gerardusschool 2017

Nieuwsbrief van de Sint Gerardusschool 2017 Nieuwsbrief van de Sint Gerardusschool 2017 Agenda Deze week Dag Woensdag Vrijdag Datum 19-07-2017 21-07-2017 Tijd 8:45 9:30 uur v.a. 12:00 uur Activiteit Musical groep 8 Slotviering Vakantie kinderen

Nadere informatie

Verslag van activiteiten Stichting Afric Sanaga in 2011-2012 -2013

Verslag van activiteiten Stichting Afric Sanaga in 2011-2012 -2013 Verslag van activiteiten Stichting Afric Sanaga in 2011-2012 -2013 2011 Leerlingen luiden 2011 in met Schoolmaaltijd Na de kerstvakantie in januari 2011 werd op basisschool Mahoussi het nieuwe jaar goed

Nadere informatie

Eigen Kracht-conferentie. Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst!

Eigen Kracht-conferentie. Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst! Eigen Kracht-conferentie Samen met Eigen Kracht... een plan maken voor jouw toekomst! 13 Heb je een probleem? Is er iets aan de hand, wat jij niet leuk vindt? Wil je erover praten? Lukt het niet thuis,

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2019

Nieuwsbrief juni 2019 Nieuwsbrief juni 2019 Belangrijke data juni 4 juni OR vergadering 9 en 10 juni Pinksteren (leerlingen vrij!) 11 juni Studiedag (leerlingen vrij!) 12 juni t/m 14 juni Lustrumweek! 18 juni MR vergadering

Nadere informatie

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz.

Almelo, 8 juli 2015. En dat is niet zo makkelijk voor iedereen want de meeste kinderen zijn gewend aan school, vrienden, azc, enz, enz. Almelo, 8 juli 2015 Onderwerp: Moeilijk verhuizen! Beste heer/mevrouw Ik ben (...) Ik ben 14 jaar oud. Ik woon met mijn ouders en mijn 2 kleine broertjes in azc Almelo. In deze vakantie moeten er ongeveer

Nadere informatie

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22

C Relaties. C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C Relaties C1 Bij wie hoor ik? 3 C2 Vriendschap 7 C3 Verliefd 12 C4 Verkering 16 C5 Trouwen 22 C1 Bij wie hoor ik Geeft door middel van ja of nee aan of hij iemand aardig/lief vindt (leerlijn vso 4.1)

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Mantelzorg

Hoofdstuk 31. Mantelzorg Hoofdstuk 31. Mantelzorg Samenvatting Mantelzorg is zorg aan een bekende uit de eigen omgeving, die voor langere tijd ziek, hulpbehoevend of gehandicapt is en kan bestaan uit het huishouden doen, wassen

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Onderweg. Voorbereiding op het inburgeringsexamen in Nederland. Jenny van der Toorn-Schutte. Boom, Amsterdam. onder redactie van Mariëlle van Rooij

Onderweg. Voorbereiding op het inburgeringsexamen in Nederland. Jenny van der Toorn-Schutte. Boom, Amsterdam. onder redactie van Mariëlle van Rooij Onderweg Voorbereiding op het inburgeringsexamen in Nederland Jenny van der Toorn-Schutte onder redactie van Mariëlle van Rooij Boom, Amsterdam Inhoud Voorwoord 6 Aanwijzingen voor de docent 8 De klanken

Nadere informatie

Roemenië. Oktober Bacău

Roemenië. Oktober Bacău Onze derde reis in 2018, op eigen kosten en gelegenheid, vond plaats van 23 oktober 2018 tot en met 29 oktober 2018 en bezochten wij weer de asielen en projecten in Bacău en Moreni. Bacău Opnieuw reisden

Nadere informatie