Wereldraad van Kerken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wereldraad van Kerken"

Transcriptie

1 Wereldraad van Kerken De wereldwijde gemeenschap van kerken op zoek naar eenheid, gemeenschappelijk getuigenis en Christelijke hulpverlening. 28 juni 2016 "Hij heeft de scheidingsmuur, die de vijandschap tussen ons veroorzaakte neergehaald." Efeziërs Dit jaar is het jaar van een oecumenische pelgrimage met als doel Recht en Vrede in het Midden Oosten. Het Midden Oosten is de geboorteplaats van enkele zeer oude culturen die horen bij de drie wereld godsdiensten: Jodendom, Christendom en Islam met speciale aandacht voor Israël en Palestina, de geboortegrond van onze Heer, Jezus Christus, zijn werk, kruisiging en opstanding. Het geloof dat in ons leeft vindt zijn oorsprong in dit land en wordt gevoed door de onafgebroken getuigenis van de plaatselijke kerken die stammen uit de apostolische tijd. Wij zijn dit jaar geroepen samen na te denken over de plaats van de kerken en gemeenschappen in deze regio en hun bedreigde aanwezigheid en Christelijke getuigenis in het hele midden oosten. We worden ook geroepen na te denken over de lange zoektocht naar een rechtvaardige vrede voor Israëlies en Palestijnen met nadruk op het komende jaar het pijnlijke jubileum: 50 jaar geleden begon Israël met de bezetting van Oost Jerusalem, de Westelijke Jordaanoever, de Gaza Strook en Golan Hoogtes. Tijdens deze periode heeft de Wereldraad van Kerken (WVK) getracht een duurzame oplossing te vinden met als uitgangspunt de overtuiging dat de kerken verplicht zijn te bidden en te werken voor een zo rechtvaardig mogelijke uitkomst midden in deze menselijke chaos, daarbij erkennend dat zo lang als het onderliggende onrecht voortduurt er vrede noch veiligheid kan komen voor zowel Israëli's als Palestijnen. De normen van het internationale recht die betrekking hebben op deze situatie en de praktijk die gerelateerd is aan gedrag in een gewapend conflict:

2 bescherming van burgers, zelfbeschikking en burgerrechten. Deze verantwoordelijkheden en beperkingen door een bezettende macht, de oplossing van het conflict, zelfbeschikking en burgerrechten werden in de afgelopen decennia dermate stelselmatig ontkend dat het internationale recht en de internationale multilaterale organisaties verzwakt en ondermijnd raakten. Te midden van het geweld en de verdeeldheid tracht de oecumenische beweging woorden van hoop, geloof en liefde te spreken ter ondersteuning van de acties voor vrede en gerechtigheid. De WCC houdt het doel - dezelfde rechten voor zowel Israëlies als Palestijnen vol hoop en in gebed constant in het oog. Deze hoop nam toe en verminderde dan weer vanaf 1970 ten gevolge van de resultaten van het steeds onderbroken 'vredesproces' in de regio. De hoop vermeerderde met Oslo akkoorden van 1993/1995. Deze akkoorden zetten een proces in beweging dat gericht was op een 'twee-staten oplossing'. De WCC trachtte deze hoop en het idee van twee staten die naast elkaar in vrede, veiligheid en welvaart aan te moedigen, opdat zowel Israëlies als Palestijnen in menselijke waardigheid en gerechtigheid, waarop ze allebei in gelijke mate recht hebben, zouden kunnen leven. De WCC ondersteunt gezamenlijke vredesprojecten en dialoog tussen de volken en de regeringen van Israël en Palestina. Verdrietig erkennen wij de uitbarstingen van conflict en geweld in de regio. De aanhoudende en versterkte bezetting, de bouw van de scheidingsmuur in veel delen van bezet Palestina, de aanhoudende vestiging van Israëlische nederzettingen en de rol van zowel Israëlische als Palestijnse extremisten hebben herhaaldelijk de hoop op een rechtvaardige en blijvende vrede de kop in gedrukt. Sinds 1948, toen de staat Israël gesticht werd en de WCC formeel werd opgericht, is de WCC steeds innig verbonden met de pogingen om vrede tot stand te brengen voor Israël en Palestina. Zelfs voor de geboorte van de WCC heeft zij getracht Europese Joden te helpen immigreren naar veilige plaatsen, weg van de door de Nazi s bezette gebieden in Europa, daarbij hielpen ze ook de Palestijnse vluchtelingen die gedwongen werden het land dat van hun voorouders was te verlaten.

3 De WCC heeft altijd het gebruik van geweld en terroristische daden veroordeeld, of die nu door de Staat Israël of door Palestijnse groeperingen of individuen begaan werden. Een rechtvaardige en bestendige vrede kan niet bereikt worden met geweld, dat alleen maar meer geweld uitlokt. In woord en daad beoogt de WCC steeds dialoog en onderhandeling te bevorderen als het enige begaanbare pad voor de gezamenlijke pelgrimage naar gerechtigheid en vrede zowel in Israël-Palestina als wereldwijd. Als antwoord op de realiteit van niet uitgevoerde vredesplannen en besluiten van de VN heeft de WCC een aantal l uitspraken gedaan en verschillende concrete acties voorgesteld. In 2002 voerde de WCC het Ecumenical Accompaniment Programme (EAPPI) voor Israël en Palestina in als een zichtbaar bewijs van Christelijke solidariteit door actieve aanwezigheid in de bezette Palestijnse gebieden. In 2007 ontketende de 'Amman Oproep' (uitgeroepen tijdens een internationale conferentie genaamd "Kerken verenigd voor Vrede en Recht in het Midden Oosten" bijeengeroepen door de WCC) startte de Palestine Israël Ecumenical Forum (PIEF) als instrument om de nieuwe en bestaande kerkelijke oproep... voor vrede en gerechtigheid die alle mensen in de regio ten goede komt te coördineren. Tegen alle druk van wanhoop, provocatie en oproepen tot geweld in heeft de WCC geprobeerd met de mensen in Palestina, hun gemeenschappen, de kerken die lid zijn en hun partners wereldwijd om de bezetting tegen te houden en te steunen. Dit hield ook economische maatregels in zoals het niet investeren in bedrijven die profiteren van de bezetting en het boycotten van producten die in de illegale nederzettingen op bezet gebied zijn geproduceerd. Deze acties hebben tot doel de vrede met gerechtigheid in Israël en Palestina te bevorderen door middel van actieve, geweldloze acties waarbij de criteria tot actie voeren zijn gebaseerd op het geloof. Na 2014 stortten de pogingen van de USA om tot vrede te komen in. Daarna werd het vredesproces dat door het Oslo akkoord 1993/1994 werd gesloten algemeen beschouwd als een mislukking. De internationale politieke wil en verplichting om de poging om de twee-staten oplossing voor Israël en Palestina te implementeren werd afgebroken uitgaande van het feit dat deze pogingen uitzichtloos zijn. Inmiddels blijkt het politieke klimaat in Israël steeds minder bij te dragen tot de noodzakelijke compromissen voor een

4 rechtvaardige vrede. Er zijn nieuwe initiatieven voorgesteld voor een doorstart van het ten dode opgeschreven vredes proces daarbij aansluitend werd een internationale conferentie voor het eind van 2016 vastgesteld. De hoop en verwachting voor dergelijke politieke initiatieven zijn echter minimaal Het ontbreken van hoop is geen basis voor vrede, laat staan voor een rechtvaardige vrede. Het is veeleer een gevaarlijke en vruchtbare kweekvijver voor wanhopige en gewelddadige acties die het extremisme doen opleven waar nu het hele Midden Oosten onder lijdt. De voortdurende en zich uitbreidende bezetting is slopend en destructief voor de morele en politieke mogelijkheden van zowel Israëlies als Palestijnen. Als het conflict niet wordt omgezet in een rechtvaardige en duurzame oplossing zullen er steeds weer mensen sterven en lijden, hun menselijke waardigheid zal afnemen en het internationale recht en de internationale organisaties zullen dan nog meer in het gedrang komen. In deze context en met deze zorgen besluit het Centrale Commissie van de WCC tijdens de vergadering in Trondheim d.d Juni 2016: 1. Doet een beroep op de Israëlische en Palestijnse leiders om actief en onmiddellijk de uitvoering te geven aan een onmiddellijke, rechtvaardige l en houdbare oplossing van het conflict. Hiermee een politiek uitzicht biedend op het einde van de bezetting en op een rechtvaardige en onwankelbare vrede voor zowel Palestijnen als Israëlies. 2. Dringt er op aan dat alle leden van de internationale gemeenschap en in het bijzonder Het Kwartet (Verenigde Naties, Europese Gemeenschap, de Verenigde Naties en de Russische Federatie) - actief, vastberaden en vasthoudend de pogingen hervatten die er toe leiden dat dat zo n politieke kans op vrede en rechtvaardigheid tussen Israëli's en Palestijnen tot stand komt. 3. Doet een beroep op de lidkerken van de WCC en het Palestijnse volk, zodat gespecialiseerde organisaties en oecumenische partners hun stem luider laten horen en dat zij een actievere rol spelen bij het bestrijden van de wanhoop. Door het opbouwen van hoop en het ondersteunen en in stand houden van de aanwezigheid en het getuigenis van de plaatselijke Christenen en mede-christenen in Israël en Palestina door:

5 te luisteren en te reageren op de stem van de Palestijnse Christenen daarbij horen de stemmen die te horen zijn in het 'Kairos Palestina' document. Het ondernemen van actieve stappen ter versterking van een grote; inheemse Christelijke aanwezigheid in het Heilige Land. Het bevorderen en ondersteunen van alle geweldloze pogingen om de bezetting te beëindigen (inclusief het nemen van de juiste economische en andere maatregels) en: Het intensiveren van interreligieuze dialoog en samenwerking met Joodse en Moslim partners die op weg zijn naar vrede. 4. Uitnodigen tot hernieuwde en verdubbelde inspanningen met het oog op een rechtvaardige vrede voor Palestijnen en Israëlies waarbij ieder leeft op een rechtvaardige manier, gelijke rechten, waardigheid waarbij horen: veiligheid, sterke deelneming van in het Ecumenical Accompaniment Programme (EAPPI) zowel in Palestina als in Israël. EAPPI is de belangrijkste gezamenlijke oecumenische missie van begeleiding en getuigenis betreffende het recht in de regio alsmede door de leden van de WCCkerken en het Palestijnse en Israëlische Oecumenische Forum (PIEF). 5. Doet een beroep op de lidkerken van de WCC, gespecialiseerde organisaties en oecumenische partners om te erkennen dat het gebruik van de Schrift om in enigerlei wijze de bezetting te rechtvaardigen en te erkennen dat Christelijk Zionisme als een vorm van Christelijk fundamentalisme de inheemse en in het bijzonder de Palestijnse christengemeenschappen in gevaar brengt. 6. Geeft uitdrukking aan haar zorg over de pogingen van gerechtelijke organisaties overal ter wereld de oproep tot geweldloze maatregels om de onrechtmatige bezetting te weerstaan de mond te snoeren en te bestraffen. 7. Beveelt aan dat de WCC in 2017 een internationale oecumenische conferentie bijeen roept die de 50-jarige bezetting van Oost Jerusalem, de westelijke Jordaan Oevers, de Gaza Strook en de Golan Hoogte herdenkt,

6 alsmede het feit dat de Balfour Declaration 100 geleden werd ondertekend en dat het 10 jaar geleden is dat de 'Amman Call' bekend werd gemaakt Deze herdenkingen dienen ter versterking van de oecumenische roep om vrede met gerechtigheid voor Israëlies en Palestijnen 8. Ondersteunt kerkelijke leiders bij hun moeilijke rol de christelijke aanwezigheid, de wieg van het christendom, te ondersteunen en te versterken

Het is met veel emotie dat ik u welkom heet in de Belgische Senaat.

Het is met veel emotie dat ik u welkom heet in de Belgische Senaat. 1 Toespraak van de heer Armand De Decker, Voorzitter van de Senaat, naar aanleiding van het bezoek van de heer Mahmoud Abbas, President van de Palestijnse Autoriteit 23 februari 2010 Excellenties, Beste

Nadere informatie

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt

Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt Deze PowerPoint presentatie gaat over Kerk en Israël, in het bijzonder over de Protestantse Kerk (in Nederland) en Israël. Met de naam Israël wordt bedoeld: het Israël dat wij ontmoeten in de bijbel en

Nadere informatie

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het Reglement

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het Reglement Europees Parlement 2014-2019 Zittingsdocument B8-0352/2017 16.5.2017 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van een verklaring van de vicevoorzitter van de Commissie/hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse

Nadere informatie

Conflict Midden Oosten 12 augustus 2005

Conflict Midden Oosten 12 augustus 2005 Conflict Midden Oosten 12 augustus 2005 Met enige regelmaat worden er vragen gesteld over de toestand in het Midden Oosten. Een aantal vragen zijn kort voor de ontruiming van de Joodse kolonisten uit Gaza

Nadere informatie

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat stuk ingediend op 175 (2014-2015) Nr. 1 27 november 2014 (2014-2015) Voorstel van resolutie van de dames Tine Soens en Güler Turan betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat verzendcode:

Nadere informatie

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één Les 6 voor 10 november 2018 De Bijbel bevat verschillende afbeeldingen die spirituele en theologische waarheden vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, water in Johannes 7: 38, wind in Johannes 3: 8 en een kolom

Nadere informatie

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE

ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE OPZET LEZING: 1.KORT HISTORISCH OVERZICHT 2. URGENTIE VAN HET VRAAGSTUK 3. TWEE-STATENOPLOSSING EN ALTERNATIEVEN 4. OBSTAKELS OP WEG NAAR VREDE 5. HOUDING VAN VS EN EUROPA 6. CONCLUSIE 1. MANDAATGEBIED

Nadere informatie

Soms denk je wel eens dat gerechtigheid in deze wereld misschien helemaal niet meer bestaat.

Soms denk je wel eens dat gerechtigheid in deze wereld misschien helemaal niet meer bestaat. Soms denk je wel eens dat gerechtigheid in deze wereld misschien helemaal niet meer bestaat. De wereld op z'n kop en het bizarre is dat iedereen het ook nog heel gewoon schijnt te vinden. Voor de zoveelste

Nadere informatie

VRAAG & ANTWOORD OVER HET CONFLICT TUSSEN ISRAËL

VRAAG & ANTWOORD OVER HET CONFLICT TUSSEN ISRAËL VRAAG & ANTWOORD OVER HET CONFLICT TUSSEN ISRAËL EN DE PALESTIJNSE GEBIEDEN 1. Waarom zijn Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen actief rond het Israëlisch-Palestijns conflict en nemen jullie het

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2004 Zittingsdocument 2009 4.7.2007 B6-0273/2007 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Europese Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 103, lid 2

Nadere informatie

opdat u ten volle zou kunnen begrijpen met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen,

opdat u ten volle zou kunnen begrijpen met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, Zending verbindt opdat u ten volle zou kunnen begrijpen met alle heiligen, wat de breedte en lengte en diepte en hoogte is, en u de liefde van Christus zou kennen, die de kennis te boven gaat, opdat u

Nadere informatie

Marianne van Leeuwen Atlantische onderwijsconferentie 18 april 2013

Marianne van Leeuwen Atlantische onderwijsconferentie 18 april 2013 Marianne van Leeuwen Atlantische onderwijsconferentie 18 april 2013 De VS, Europa, Nederland en het Palestijnse vraagstuk Opzet inleiding Naties in het geding. Ontkenning, identificatie, erkenning Territorium

Nadere informatie

Diaconale werkvakantie. Periode: 31 juli 14 augustus 2019

Diaconale werkvakantie. Periode: 31 juli 14 augustus 2019 Diaconale werkvakantie Periode: 31 juli 14 augustus 2019 Kaart Midden-Oosten Israël ca. 22.000 Km2 Nederland ca. 41.000 km2 Start in Bethlehem. Helpen op het land bij de Tent of Nations (4 nachten - basis

Nadere informatie

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242)

E.G. White (The Story of Redemption, hoofdstuk 32, blz. 242) Les 2 voor 14 juli 2018 1. Handelingen 2: 1-3. De vroege regen. 2. Handelingen 2: 4-13. De gave van tongen. 3. Handelingen 2: 14-32. De eerste preek. 4. Handelingen 2: 33-36. De verheerlijking van Jezus.

Nadere informatie

Fiche geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict

Fiche geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict BIJLAGEN LES 1 2 LES 1: BIJLAGEN BIJLAGE 1 Fiche geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict Om tot een goed begrip van de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijns conflict te komen, is het belangrijk

Nadere informatie

november 2017 Protestantse Gemeente Zoetermeer Protestantse wijkgemeenten Pelgrimskerk & De Regenboog

november 2017 Protestantse Gemeente Zoetermeer Protestantse wijkgemeenten Pelgrimskerk & De Regenboog november 2017 Protestantse Gemeente Zoetermeer Protestantse wijkgemeenten Pelgrimskerk & De Regenboog Heer, maak van mij een instrument van uw vrede. Laat mij waar haat is, liefde inbrengen; waar wonden

Nadere informatie

Charta Oecumenica Handvest voor groeiende samenwerking van de kerken in Europa

Charta Oecumenica Handvest voor groeiende samenwerking van de kerken in Europa Conferentie van Europese Kerken Raad van Europese Bisschoppenconferenties Charta Oecumenica Handvest voor groeiende samenwerking van de kerken in Europa Ere zij de Vader en de Zoon en de heilige Geest

Nadere informatie

Werk van iedereen. Democratisering en vredesopbouw

Werk van iedereen. Democratisering en vredesopbouw Werk van iedereen Democratisering en vredesopbouw Foto: Rebke Klokke Werk van Gladys Haar man werd vermoord. Haar broer ontvoerd. En zelf raakte Gladys getraumatiseerd door wat ze meemaakte tijdens de

Nadere informatie

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat

betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat ingediend op 1440 (2017-2018) Nr. 1 11 januari 2018 (2017-2018) Voorstel van resolutie van Tine Soens en Güler Turan betreffende de erkenning van Palestina als onafhankelijke staat verzendcode: BUI 2 1440

Nadere informatie

Samenvattingen Geloof ABC

Samenvattingen Geloof ABC Samenvattingen Geloof ABC Info 1ABC: Wat is geloof? Het gaat in dit project om de belangrijkste wereldgodsdiensten: jodendom, christendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme. Deze godsdiensten geven antwoorden

Nadere informatie

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS

TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS TRANSATLANTIC TRENDS 2004 NETHERLANDS Q1. Denkt u dat het voor de toekomst van Nederland het beste is als wij actief deelnemen in de wereldpolitiek of moeten wij ons niet in de wereldpolitiek mengen? 1

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Het Midden-Oost conflict

Praktische opdracht Geschiedenis Het Midden-Oost conflict Praktische opdracht Geschiedenis Het Midden-Oost conflict Praktische-opdracht door een scholier 2131 woorden 19 februari 2002 7,1 77 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Inleiding Ik heb ervoor gekozen

Nadere informatie

ONOPGEEFBAAR VERBONDEN

ONOPGEEFBAAR VERBONDEN Simon Schoon ONOPGEEFBAAR VERBONDEN Op weg naar vernieuwing in de verhouding tussen de kerk en het volk Israël Aan de pioniers uit de begintijd en aan de huidige bewoners van Nes Ammim in Israël inhoud

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Als Johannes vertelt over het laatste Pesachfeest van Jezus, het laatste Avondmaal, dan geeft hij een bijzondere invulling aan de betekenis van dit

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Deze week gaan we ontdekken dat God Zijn schepping heel gaat maken en dat wij daarbij ingezet worden. 2 19 Gods Koninkrijk komt

Nadere informatie

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 We luisteren naar: Zie hoe Jezus lijdt voor mij (Sela) Zie hoe Jezus biddend strijdt met de pijn, verlatenheid. Zo alleen, verwond roept Hij: Mijn God, waarom

Nadere informatie

Voor Israël en voor de palestijnen!

Voor Israël en voor de palestijnen! Voor Israël en voor de palestijnen! Door Dr. Ir. F. van der Rhee Connectie van de geschiedenis van Israël met de Bijbel De Bijbel is niet het bestaansrecht van Israël! De staat Israël ontleent haar recht

Nadere informatie

8 Handreiking voor gesprek over Islamnota. met positiebepaling. april Expertisecentrum

8 Handreiking voor gesprek over Islamnota. met positiebepaling. april Expertisecentrum 8 Handreiking voor gesprek over Islamnota met positiebepaling april 2014 Expertisecentrum 8 Pagina 3 van 8 Inhoud 1 Het gesprek binnen de gemeente 5 2 Positiebepaling 6 Inhoudsopgave 8 Pagina 5 van 8

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Liturgische teksten en gebeden

Liturgische teksten en gebeden Liturgische teksten en gebeden Votum en groet Votum: Psalm 124:8 Groet: 1 Korintiërs 1:3 of 1 Timoteüs 1:2b of Openbaring 1:4b,5a of Genade zij u en vrede van God de Vader, door onze Heer Jezus Christus

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, We hebben zojuist uit het evangelie gelezen, hoe Petrus Jezus de Messias noemt. En hij wordt daarvoor door Jezus uitgebreid geprezen. Petrus als een

Nadere informatie

De oecumenische context van Schotland

De oecumenische context van Schotland De oecumenische context van Schotland Van 1910 tot 2010 Edinburgh 1910 betekende de geboorte van de moderne oecumenische beweging. Maar waarom gebeurde dat juist in Edinburgh? Intellectueel en cultureel

Nadere informatie

Paasfeest een traditie?

Paasfeest een traditie? 1Corintiërs 15: 3-7; 3 Het belangrijkste dat ik u heb doorgegeven, heb ik op mijn beurt ook weer ontvangen: dat Christus voor onze zonden is gestorven, zoals in de Schriften staat, 4 dat hij is begraven

Nadere informatie

De Bethlehem Call: Hier staan wij sta ons bij

De Bethlehem Call: Hier staan wij sta ons bij Voorwoord bij de Nederlandse Vertaling: Kairos - voor wereldwijde gerechtigheid Kairos is Grieks voor beslissend moment, of uur van de waarheid. Het Palestijnse Kairosdocument is een schreeuw om hulp uit

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het Reglement

Zittingsdocument ONTWERPRESOLUTIE. ingediend overeenkomstig artikel 123, lid 2, van het Reglement Europees Parlement 2014-2019 Zittingsdocument B8-0346/2017 15.5.2017 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van een verklaring van de vicevoorzitter van de Commissie/hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse

Nadere informatie

Fijngevoeligheid in contact met vluchtelingen. Interculturele communicatie vraagt veel. Gave biedt hiervoor trainingen.

Fijngevoeligheid in contact met vluchtelingen. Interculturele communicatie vraagt veel. Gave biedt hiervoor trainingen. al de christenen die gastvrije contacten hebben met vluchtelingen in Nederland. de moed en volharding van vluchtelingen om in Nederland hun plek te verkrijgen. de inspiratie en training die Gave biedt

Nadere informatie

Een uitnodiging aan de kerken om hun inzet voor het streven naar eenheid te hernieuwen en hun dialoog te verdiepen

Een uitnodiging aan de kerken om hun inzet voor het streven naar eenheid te hernieuwen en hun dialoog te verdiepen Vertaling Geroepen om de Ene Kerk te zijn Een tekst over ecclesiologie Een uitnodiging aan de kerken om hun inzet voor het streven naar eenheid te hernieuwen en hun dialoog te verdiepen Assemblees van

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

De Kerk op weg naar een gemeenschappelijke visie

De Kerk op weg naar een gemeenschappelijke visie De Kerk op weg naar een gemeenschappelijke visie Faith and Order Paper 214 Opzet Waarom willen we deze tekst bespreken? Uitleg over het ontstaan van deze tekst Presentatie van enkele grondgedachten van

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

BIJLAGEN EUROPESE RAAD KOPENHAGEN CONCLUSIES VAN HET VOORZITTERSCHAP. 12 en 13 december 2002 BIJLAGEN. Bulletin NL - PE 326.

BIJLAGEN EUROPESE RAAD KOPENHAGEN CONCLUSIES VAN HET VOORZITTERSCHAP. 12 en 13 december 2002 BIJLAGEN. Bulletin NL - PE 326. 21 EUROPESE RAAD KOPENHAGEN CONCLUSIES VAN HET VOORZITTERSCHAP 12 en 13 december 2002 BIJLAGEN 23 BIJLAGE I BUDGETTAIRE EN FINANCIËLE VRAAGSTUKKEN De Unie onderschrijft het resultaat van de onderhandelingen

Nadere informatie

Leila Jordens-Cotran RIMO 2013

Leila Jordens-Cotran RIMO 2013 Leila Jordens-Cotran RIMO 2013 Uitgangspunt is definitie art. 1 Verdrag status staatlozen 1954: Staatloze is een persoon die door geen enkele Staat, krachtens diens wetgeving, als onderdaan wordt beschouwd

Nadere informatie

EENHEID IN AANBIDDING. Les 11 voor 15 december 2018

EENHEID IN AANBIDDING. Les 11 voor 15 december 2018 EENHEID IN AANBIDDING Les 11 voor 15 december 2018 God wordt aanbeden door hemelse wezens en Hij verlangt ook naar onze aanbidding vanaf de aarde. God aanbidden betekent Zijn grootheid en majesteit erkennen,

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

Gaandeweg één. Impulsen voor oecumenische voortgang. Co-referaat Mgr. Dr. Hans van den Hende Mariënkroon 18 maart 2017

Gaandeweg één. Impulsen voor oecumenische voortgang. Co-referaat Mgr. Dr. Hans van den Hende Mariënkroon 18 maart 2017 Gaandeweg één Impulsen voor oecumenische voortgang. Co-referaat Mgr. Dr. Hans van den Hende Mariënkroon 18 maart 2017 0. Dit jaar mogen wij als christenen voor het eerst in gezamenlijkheid de Reformatie

Nadere informatie

Christelijk getuigenis in een multireligieuze wereld

Christelijk getuigenis in een multireligieuze wereld Christelijk getuigenis in een multireligieuze wereld Aanbevelingen voor gedrag Wereldraad van Kerken Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog Wereldwijde Evangelische Alliantie Dit document werd

Nadere informatie

Christelijk getuigenis in een multireligieuze wereld: Aanbevelingen voor gedrag

Christelijk getuigenis in een multireligieuze wereld: Aanbevelingen voor gedrag Christelijk getuigenis in een multireligieuze wereld: Aanbevelingen voor gedrag Dit document werd gepresenteerd op 28 juni 2011 op het hoofdkwartier van de Wereldraad van Kerken te Geneve door dr. Geoff

Nadere informatie

Een toelichting bij het kairos-document van de. Uur van de waarheid. Een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden

Een toelichting bij het kairos-document van de. Uur van de waarheid. Een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden Een toelichting bij het kairos-document van de Palestijnse christenen Uur van de waarheid Een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden 15 INLEIDING Een kreet van hoop Zo

Nadere informatie

Israël-Palestina na de oorlog in Gaza en de rol van de EU

Israël-Palestina na de oorlog in Gaza en de rol van de EU EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN P8_TA(2014)0029 Israël-Palestina na de oorlog in Gaza en de rol van de EU Resolutie van het Europees Parlement van 18 september 2014 over Israël en Palestina

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

Charta Oecumenica voor Europa (ontwerp)

Charta Oecumenica voor Europa (ontwerp) Conferentie van Europese Kerken Raad van Europese Bisschoppenconferenties Charta Oecumenica voor Europa (ontwerp) Aan de lidkerken van de Conferentie van Europese Kerken en de Bisschoppen - conferenties

Nadere informatie

Uur van de waarheid. Een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden

Uur van de waarheid. Een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden Uur van de waarheid Een woord van geloof, hoop en liefde uit het hart van het Palestijnse lijden Een Palestijns Kairos Initiatief 2009 Een woord van steun en bemoediging We hebben de kreet van onze kinderen

Nadere informatie

Wie heeft de sleutel? Zondag 07 december - thema: Wie heeft de sleutel? - Romeinen 8

Wie heeft de sleutel? Zondag 07 december - thema: Wie heeft de sleutel? - Romeinen 8 Wie heeft de sleutel? Romeinen 8: 1 Dus wie in Christus Jezus zijn, worden niet meer veroordeeld. 2 De wet van de Geest die in Christus Jezus leven brengt, heeft u bevrijd van de wet van de zonde en de

Nadere informatie

Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de hele wet vervuld.

Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de hele wet vervuld. Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de hele wet vervuld. Prijs en dank God Bid met en voor elkaar Romeinen1:18 32 1 Op welke manier kan ieder mens zien dat

Nadere informatie

Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met

Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met Wanneer we de redding accepteren die Christus aan het kruis heeft aangeboden, zijn we verenigd in Hem in een verbond. We zijn verzoend met God en met mensen. Onze levens zijn getransformeerd. De gelovigen

Nadere informatie

Kairos Palestina - Nieuws

Kairos Palestina - Nieuws 1 van 5 13-4-2017 13:51 kairospalestina.nl 30 maart 2013 We refuse to be enemies! Agapèviering met brood, olie en kruiden Het symposium met Daoud Nassar over spiritualiteit en verzet op vrijdag 22 maart

Nadere informatie

De drie-engelenboodschap, ACTUEEL!

De drie-engelenboodschap, ACTUEEL! De drie-engelenboodschap, ACTUEEL! Missie De missie van de Kerk van de Zevende-dags Adventisten is de verkondiging van het eeuwig evangelie zoals verwoord in de drieengelenboodschap van Openbaring 14:6-12.

Nadere informatie

Handvest voor groeiende samenwerking van de kerken in Europa

Handvest voor groeiende samenwerking van de kerken in Europa Charta Oecumenica Handvest voor groeiende samenwerking van de kerken in Europa I. Wij geloven in de 'ene, heilige, katholieke en apostolische Kerk' 7. Samen geroepen tot eenheid in geloof II. Op weg naar

Nadere informatie

PASTORAAL CONGRES 2014

PASTORAAL CONGRES 2014 PASTORAAL CONGRES 2014 Op de slotdag sprak Johan Roose van De Ark, een beweging die leefgemeenschappen vormt rond mensen met een verstandelijke beperking. De ontmoeting met een 'handicap' vormt ons om,

Nadere informatie

De betekenis van de 16e eeuwse Reformatie vandaag

De betekenis van de 16e eeuwse Reformatie vandaag Dominee Steven Fuite Voorzitter Verenigde Protestantse Kerk België (VPKB) De betekenis van de 16e eeuwse Reformatie vandaag In 2017 is het precies 500 jaar geleden dat het Christendom in Europa diepgaand

Nadere informatie

Belijdenis en doop van volwassenen Orde II

Belijdenis en doop van volwassenen Orde II Belijdenis en doop van volwassenen Orde II Indien mogelijk verzamelen allen zich rond de doopvont De doopvont is of wordt nu gevuld met water onderwijzing Niemand leeft voor zichzelf en niemand sterft

Nadere informatie

DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout

DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout voorganger ds. Corrie van Duinen; ouderling: Stan Butijn; diaken: Willemien de Vlieger; organist: Gert Boersma DE INTREDE - de

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

Voorbereiding Orgelspel. Welkom. Aanroeping en inkeer Zingen: Psalm 72: 1,4 Votum en Groet. Gebed om eenheid GEBED OM EENHEID. v: voorganger a: allen

Voorbereiding Orgelspel. Welkom. Aanroeping en inkeer Zingen: Psalm 72: 1,4 Votum en Groet. Gebed om eenheid GEBED OM EENHEID. v: voorganger a: allen oorbereiding Orgelspel Welkom anroeping en inkeer Zingen: Psalm 72: 1,4 otum en Groet Gebed om eenheid GEBED OM EENHEID v: voorganger a: allen v God roept ons tot eenheid. Keren wij met onze gedachten,

Nadere informatie

CHRISTENEN IN DE SAMENLEVING

CHRISTENEN IN DE SAMENLEVING Domènec Melé CHRISTENEN IN DE SAMENLEVING Inleiding op de sociale leer van de Kerk 2018 INHOUDSOPGAVE LIJST VAN AFKORTINGEN... 9 INLEIDING... 13 Hoofdstuk I DE SOCIALE LEER VAN DE KERK... 17 De maatschappelijke

Nadere informatie

Belijdenis en doop van volwassenen Orde I

Belijdenis en doop van volwassenen Orde I Belijdenis en doop van volwassenen Orde I Indien mogelijk verzamelen allen zich rond de doopvont De doopvont is of wordt nu gevuld met water onderwijzing Niemand leeft voor zichzelf en niemand sterft voor

Nadere informatie

Tot Uw eer en heerlijkheid

Tot Uw eer en heerlijkheid Tot Uw eer en heerlijkheid Beleidsplan OMF Nederland 2018-2020 Eendrachtstraat 29A 3784 KA Terschuur T: +31 342462666 info@omf.nl www.omf.nl TOT UW EER EN HEERLIJKHEID - FEBRUARI 2018 1 Inhoudsopgave I.

Nadere informatie

Tekst bij PowerPoint presentatie Kairos Palestina

Tekst bij PowerPoint presentatie Kairos Palestina Tekst bij PowerPoint presentatie Kairos Palestina Deze tekst kan letterlijk worden voorgelezen bij het vertonen van de PowerPointpresentatie. Vanzelfsprekend kunt u ook de tekst aanpassen en andere accenten

Nadere informatie

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou!

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou! DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI 2016 Oecumenische viering in Het Schip Thema: Het woord is aan jou! Voorgangster: Pastor Evelien Reeuwijk m.m.v. Bel Canto o.l.v. Mirjam Bastiaanse orgel: Cor van Kooten

Nadere informatie

Water en politiek in Palestina

Water en politiek in Palestina Water en politiek in Palestina Een posterpresentatie van Stefan Deconinck, KU Brussel Meer informatie: Waternet de geopolitiek van waterschaarste in het Midden-Oosten http://www.waternet.be/ Referenties

Nadere informatie

5,6. Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inhoudsopgave:

5,6. Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inhoudsopgave: Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober 2004 5,6 36 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoudsopgave: Voorwoord Het Christendom Het ontstaan van het Christendom Christelijke stromingen Video

Nadere informatie

Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging

Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging Structuur De Internationale Rode Kruisbeweging bestaat uit drie onderdelen: Nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (onder meer het Belgische

Nadere informatie

De Organische Kerk. Iets Nieuws. Voor het geval je geïnteresseerd zou zijn

De Organische Kerk. Iets Nieuws. Voor het geval je geïnteresseerd zou zijn De Organische Kerk Iets Nieuws Voor het geval je geïnteresseerd zou zijn We zijn het moe naar de kerk te gaan en besluiten daarom zelf KERK te zijn Wij zijn Christenen. Ons verbond met de Heer is levend.

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0058/1. Amendement. Sabine Lösing, Tania González Peñas namens de GUE/NGL-Fractie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0058/1. Amendement. Sabine Lösing, Tania González Peñas namens de GUE/NGL-Fractie 6.3.2019 A8-0058/1 1 Paragraaf 17 17. benadrukt voortdurende steun van de EU voor een inclusief vredes- en verzoeningsproces onder leiding van en gestuurd door Afghanistan zelf, met inbegrip van de uitvoering

Nadere informatie

NIET LANGER VREEMDELINGEN?

NIET LANGER VREEMDELINGEN? Javed Masih NIET LANGER VREEMDELINGEN? De ervaringen van ons gezin bij onze asielaanvraag in het Westen s-hertogenbosch Inhoud Voorwoord... 7 Inleiding...11 1. Een onbekende bestemming... 15 2. Uitdagingen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 16 april 2018 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie

OVERDENKING Wij volgen een leesrooster en daarin staat de tekst uit Deuteronomium aangegeven. Ik heb dat netjes gevolgd. Maar ik heb twee verzen meer

OVERDENKING Wij volgen een leesrooster en daarin staat de tekst uit Deuteronomium aangegeven. Ik heb dat netjes gevolgd. Maar ik heb twee verzen meer OVERDENKING Wij volgen een leesrooster en daarin staat de tekst uit Deuteronomium aangegeven. Ik heb dat netjes gevolgd. Maar ik heb twee verzen meer gelezen dan eigenlijk stond aangegeven. Die gaan over

Nadere informatie

Zondag 12 januari - de doop van Jezus

Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zoals Nederland een waterland is, zou je kunnen zeggen dat de Bijbel een waterboek is. Het begint al in Genesis 1: Gods Geest zweefde over het water. Er lijkt al water

Nadere informatie

Liturgie morgendienst 15 oktober, voorgangers ds. W. Louwerse. Micha-zondag Thema: De knop om. Mededelingen. Zingen: Gezang 21: 1 en 4. Votum.

Liturgie morgendienst 15 oktober, voorgangers ds. W. Louwerse. Micha-zondag Thema: De knop om. Mededelingen. Zingen: Gezang 21: 1 en 4. Votum. Mededelingen Zingen: Gezang 21: 1 en 4 Votum Groet Zingen: Opwekking 672 Micha-zondag Thema: De knop om. Heerser over alle dingen God van de oneindigheid van Uw liefde wil ik zingen buigen voor Uw majesteit

Nadere informatie

Lezingen. Sprekers. inspiratie. Uw parochianen prikkelen in het geloof? Nodig ons uit voor een lezing. ... ter

Lezingen. Sprekers. inspiratie. Uw parochianen prikkelen in het geloof? Nodig ons uit voor een lezing. ... ter Lezingen 2019... ter inspiratie voor parochianen en genodigden. Met getuigenissen over Hoop! Sprekers Joris van Voorst tot Voorst is directeur bij Kerk in Nood sinds 2005 en heeft in die hoedanigheid veel

Nadere informatie

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords 14 december 2008 14.30 uur Protestantse Gemeente Lexmond Voorgangers: ds. G. Nijmeijer proponent J. Visser Zingen uit: Liedboek

Nadere informatie

Zondag 28 september 2014 gaan we in ballingschap wel of niet aan het werk in de wijngaard

Zondag 28 september 2014 gaan we in ballingschap wel of niet aan het werk in de wijngaard Zondag 28 september 2014 gaan we in ballingschap wel of niet aan het werk in de wijngaard De Heilige Teresia van Lisieux, wier feest gevierd wordt op 1 oktober, zei eens: "Al had ik alle mogelijke zonden

Nadere informatie

Twee beelden van Jeruzalem: bij Jesaja en bij Mattheüs.

Twee beelden van Jeruzalem: bij Jesaja en bij Mattheüs. Gemeente van Christus, Twee beelden van Jeruzalem: bij Jesaja en bij Mattheüs. In Jesaja 60 een stralend visioen. Vrouwe Jeruzalem, ze schittert en blinkt in het gouden licht van de Eeuwige. De glans van

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

April Lieve allemaal,

April Lieve allemaal, April. 2013 Toen het nu avond was op die eerste dag van de week en de deuren van de plaats waar de discipelen bijeen waren, uit vrees voor de Joden gesloten waren, kwam Jezus en Hij stond in hun midden

Nadere informatie

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27

Zondag 21 mei zondag Rogate bidt. Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Zondag 21 mei zondag Rogate bidt Lezingen: Exodus 32 : 1 14 Johannes 16 : 23 27 Bij het voorbereiden van deze dienst, stootte ik op een vraag vergelijkbaar met de vraag van vorige week. Vorige week op

Nadere informatie

Organist:Cor van Kooten

Organist:Cor van Kooten Witte Donderdag viering : Handen die voeten wassen Voorganger: Ds. D. van Leeuwen Assink Organist:Cor van Kooten orgelspel begroeting door de ouderling van dienst Lied 276 gemeente blijft zitten v. Onze

Nadere informatie

Wachten tot het overkookt. Preventie als middel tegen massawreedheden. Programma

Wachten tot het overkookt. Preventie als middel tegen massawreedheden. Programma Rechten van de mens Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid geboren. Ieder heeft recht op leven. [ ] Niemand zal onderworpen worden aan folteringen, noch aan wrede, onmenselijke of onterende behandeling

Nadere informatie

Wees blijde in de hoop

Wees blijde in de hoop - 1 - Wees blijde in de hoop Deze tekst staat in Romeinen 12:12. Hoop is verwachting; men verwacht iets wat komt en bijbelse hoop is een zekere verwachting. Niet zoiets van wat wij in het Nederlands zeggen:

Nadere informatie

1 Johannes 4:10 (HSV)

1 Johannes 4:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door God geliefd Hierin is de liefde, niet dat wij God lief hebben gekregen, maar dat Hij ons liefhad en Zijn Zoon zond als verzoening voor onze zonden. 1 Johannes 4:10 (HSV)

Nadere informatie

Een vriend van Israël is nog geen vijand van de Palestijnen

Een vriend van Israël is nog geen vijand van de Palestijnen 113 Een vriend van Israël is nog geen vijand van de Palestijnen De staat Israël is nog altijd de belichaming van rechtvaardigheid, het enige recht dat het Joodse volk kon worden gedaan na het onrecht dat

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

LEIDERSCHAP: Christus, het Hoofd Dienend leiderschap. ORGANISATIE: Leer Discipline (kerkelijke tucht) ZENDING.

LEIDERSCHAP: Christus, het Hoofd Dienend leiderschap. ORGANISATIE: Leer Discipline (kerkelijke tucht) ZENDING. Les 12 voor 22 december 2018 Gelovigen erkennen Christus als het Hoofd van de kerk. Een zekere mate van menselijke organisatie is echter essentieel voor de missie en de eenheid van de kerk. Leiders bevorderen

Nadere informatie

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand Viering voor de eerste zondag van de missiemaand 1 oktober 2017 26 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 527 Bekleedt u met de nieuwe mens Begroeting

Nadere informatie

Liturgie 12 mei 2019, Roel van Swetselaar

Liturgie 12 mei 2019, Roel van Swetselaar Liturgie 12 mei 2019, Roel van Swetselaar Zingen Opwekking 764 Zegekroon U zult altijd voor ons strijden; U hebt steeds Uw trouw getoond. Deze waarheid is mijn blijdschap: Heer, U draagt de zegekroon,

Nadere informatie