Saxion Weblectures Practices oktober 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Saxion Weblectures Practices oktober 2010"

Transcriptie

1 Saxion Weblectures Practices oktober 2010 Academie: ROB Weblectures mbt communicatieve competentie(s) Ondersteuning bij zelfstudieprogramma verplichte eerstejaars taaltoets Informatieverstrekking rondom de taaltoets voor studenten Instructie mbt zelfstudieprogramma voor de taaltoets Testen Panopto obv bestaande voorbereidingen (eerste gebruik) Weblecture en ppts aanpassen op gebruik met Panopto (verder voorbereiden: uitschrijven tekst en draaiboek) Opname PPT en ondersteunend geluid Twee weblectures die via Blackboard beschikbaar zijn voor studenten. Informatieve en instructieve weblectures zijn heel geschikt voor algemene onderwerpen (vergaderen, presenteren etc). Als ik tijd heb ga ik meerdere lectures opnemen als extra materiaal bij workshops. Studentreactie: De weblecture Intrototaaltoets is door 14 studenten bekeken. De weblecture t Kofschip is in 2 weken tijd door 15 studenten bekeken.

2 AGZ Er vertrekt misschien een docent. De academie wil haar colleges laten opnemen. De collega wil dit ook uitproberen. Ook willen we graag meegaan met de digitale onderwijsontwikkelingen en onderzoeken hoe Panopto zinvol toegepast kan worden. Waarschijnlijk gaan de bezuinigingen op de werkvloer door en moeten we met minder docenten meer onderwijs geven. Colleges Gedragswetenschappen Het onderwijs voor studenten nog aantrekkelijker maken en de mogelijkheden onderzoeken die toe te passen zijn binnen het Hoger Onderwijs als didactisch concept. Experimenteren met de ontwikkelingen op digitaal gebied. Anticiperen op verdergaande bezuiningingen op de werkvloer: het geven van lessen door docenten. De live-colleges worden integraal opgenomen, met ondersteuning vanuit de academie. Colleges worden door de docent zelf opgenomen. De videocamera staat goed afgesteld en het schermpje kan ze zien. Na starten van de Panoptorecorder kan de ondersteuner vertrekken. Na het college zet de docent zelf de recorder stop. Vereist wel kop/staart edit, maar bespaart veel op de ondersteuning. Vooraf afspreken of de docent gaat zitten of staan ivm de positie van de videocamera. Studentreactie: Nog niet bekend

3 AGZ Ik wil graag opnames maken, omdat ik hetzelfde instructiecollege aan 179 studenten moet geven. Instructiecollege aan 1 e jaars. Studenten kunnen ten allen tijde dit instructiecollege raadplegen, tijdsbesparing docent. Zelfstandig aan de slag met Panopto, opname van PPT en ondersteunend geluid. Uitleg via een collega ontvangen. Online instructiecollege voor 1 e jaars studenten over het performance assessment. Het kostte in het begin veel tijd om de handleiding door te lezen, te oefenen met inspreken, te ervaren hoe het programma werkt. Uiteindelijk bespaart dit veel tijd. Als je eenmaal door hebt hoe het programma werkt, dan is het opnemen zeer eenvoudig. Alles bij elkaar van niets naar een goede weblecture heeft me 4 uur gekost. Om niet zelf alles uit te zoeken is het handig om het uur informatie en demonstratie door de ondersteuning bij te wonen. Dat lukte in dit geval niet dus deze docent heeft alles zelf uitgezocht, en dat kost meer tijd. Studentreactie: Nog niet bekend.

4 AGZ Er vertrekt misschien een docent. De academie wil haar colleges laten opnemen. Tweedejaars colleges over onderwerpen als verlies en rouw, stress en coping, multiculturele samenleving, mantelzorg, functieleer en psychotherapie. Kennis bewaren, als input voor lessen nieuwe docent gebruiken en indien mogelijk docenturen verminderen. De live-colleges worden integraal opgenomen, met ondersteuning vanuit de academie. Colleges worden door de docent zelf opgenomen. De videocamera staat goed afgesteld en het schermpje kan ze zien. Na starten van de Panoptorecorder kan de ondersteuner vertrekken. Na het college zet de docent zelf de recorder stop. Vereist wel kop/staart edit, maar bespaart veel op de ondersteuning. Daarbij ook dat de 2 e jaars colleges over heftige onderwerpen gaan waarbij interactie met de groep noodzakelijk is. De intimiteit blijft bestaan doordat er geen vreemde mensen bij het college aanwezig zijn. Colleges vooraf beschikbaar stellen met ook vooraf bekend gemaakte opdracht erbij. Daardoor gaan studenten de weblecture gericht bekijken. De opdrachten worden in het livecollege door de nieuwe docent besproken. Verder kan dat benut worden om vragen te beantwoorden. Zo een verdieping van de behandelde lesstof. Bij de beoordeling een video-opdracht formuleren, met goede afbakening voor lengte en welke elementen je wilt zien. Deze video wordt door de docent beoordeeld. Idem maar dan ook beoordeling door mede studenten. Casus formuleren waar studenten ermee bezig gaan met deel visualisatie erin. Studentreactie: Nog niet bekend

5 AGZ Er vertrekt misschien een docent. De academie wil haar colleges laten opnemen. Eerstejaars colleges over onderwerpen als psychologie, sociologie en pedagogiek. Kennis bewaren, als input voor lessen nieuwe docent gebruiken en indien mogelijk docenturen verminderen. De live-colleges worden integraal opgenomen, met ondersteuning vanuit de academie. Overwogen wordt om dit in stukjes op te knippen. Colleges worden door de docent zelf opgenomen. De videocamera staat goed afgesteld en het schermpje kan ze zien. Na starten van de Panoptorecorder kan de ondersteuner vertrekken. Na het college zet de docent zelf de recorder stop. Vereist wel kop/staart edit, maar bespaart veel op de ondersteuning. Gaat om eerstejaars en de spanningsboog is kort. Voorstel om clips te maken. Deze clips beschikbaar stellen. Clips door nieuwe docent te gebruiken in de les. Visualisatie-opdrachten koppelen aan de clips. Studentreactie: Nog niet bekend

6 AGZ Instructie voor het gebruik van Blackboard. Korte uitleg over het gebruik van en het navigeren in Blackboard. Extra instructie en naslag voor studenten en docenten. Kennisclip met Screen en ondersteunend geluid opgenomen in Studiocabine. Clip is door de docent zelf opgenomen. Studentreactie: Doordat nu met Blackboard 9.1 gewerkt wordt, is de weblecture door slechts enkelen bekeken. Academie: ROB Extra service door een college naderhand als compact college aan te bieden. De kern van de lesinhoud van het college wordt kort behandeld. Extra instructie en naslag voor studenten. Compact College van PPT en videobeeld docent opgenomen in Studiocabine. Weblecture is door de docent zelf opgenomen. Deze weblecture leent zich uitstekend voor het opdelen in korte fragmenten. Studentreactie: Er hebben 60 studenten deze weblecture bekeken.

7 ROB Afstudeerders willen hun afstudeerpresentatie vastleggen als showcase. De afstudeerpresentatie van studenten. Als showcase om te gebruiken bij sollicitaties. Ook voor de academie als test of deze weblectures geschikt zijn als referentie voor volgende lichtingen afstudeerders en als PRmateriaal. De live-afstudeerpresentatie van 3 groepen afstudeerders wordt opgenomen met ondersteuning door een cameraman. De presentatie en de sprekers zijn opgenomen. Lastig was dat de maquettes en tekeningen, waar naar werd verwezen, moeilijk in beeld te krijgen waren doordat de ruimte voor de presentatie wat donker was. Deze weblecturevorm leent zich uitstekend voor reflectie op het eigen functioneren om te komen tot verdere professionalisering. Studentreactie: De studenten hebben de weblecture aan anderen kunnen laten zien. De weblecture is gedownload om te bewaren en te gebruiken als showcase.

8 FEM Extra uitleg van struikelopgaven mogelijk maken zonder telkens de docent te belasten. Struikelopgaven voor het vak Investeringen en Financiën. Extra uitleg en naslag voor studenten. De uitleg is in een korte PPT vastgelegd en wordt door de docent in video toegelicht. De kennisclips zijn opgenomen in een onderwijsruimte, zonder publiek. Clip is met ondersteuning van een cameraman opgenomen. Dit omdat het de allereerste weblecture was die met Panopto gemaakt werd binnen Saxion. Voorbereiding is het halve werk. Op die manier kun je de beschikbare opnametijd optimaal benutten. Studentreactie: De studenten van dit vak hebben de weblectures goed bekeken en als heel waardevol geëvalueerd.

9 ABR en LED Er is een gastcollege dat we willen vastleggen. Divers Als naslagwerk voor de studenten, als verdiepingsmateriaal ook voor andere vakken, eventueel voor volgend studiejaar inzetten en een andere gastspreker uitnodigen. Zo bouwen we een collectie op. Het live-gastcollege wordt opgenomen met ondersteuning door een cameraman. De gastspreken en de presentatie zijn opgenomen. Soms is kop/staart editen nog nodig. Doordat het om bevlogen experts gaat is het een boeiend verhaal en is de lengte van de weblecture geen belemmering voor de kijker. Laat de gastspreker weten dat dit gebeurt en vraag vooraf toestemming. Stuur vooraf de aandachtspunten waar de spreker op moet letten bij de opname. Studentreactie: Een kwart van de studenten heeft de weblectures bekeken. Academie: MIM Veel docenten willen mijn Mentormenu programma gebruiken. Kan ik daar een weblecture van maken en dat beschikbaar stellen? Instructie van een programma. Docenten kunnen altijd en overal deze instructie raadplegen, tijdsbesparing docent. Zelfstandig aan de slag met Panopto, opname van PPT en ondersteunend geluid van de spreker. Online instructie voor docenten. Opdelen van de weblecture in korte onderwerpen. Studentreactie: Uit de statistieken blijkt dat de weblecture het gehele jaar door bekeken wordt. Sinds mei 2010 hebben 58 docenten de weblecture bekeken.

10 AMM/DPF Voor het nieuw te gebruiken digitaal portfolio moeten studenten enkele handelingen leren. Er is een korte handleiding, maar we willen daar voor elk onderdeel een link naar de weblecture van dat onderdeel toevoegen. Instructie van het gebruik van het dpf. Studenten kunnen altijd en overal deze instructie raadplegen, tijdsbesparing docent. Zelfstandig aan de slag met Panopto, opname van PPT en ondersteunend geluid van de spreker. Er worden leerobjecten geformuleerd en daarvan worden de weblectures gemaakt. Maximaal 2,5 minuten per leerobject. Online instructie voor studenten, in korte weblectures van elk onderdeel. Studentreactie: Nog niet bekend

11 AMM Studenten houden presentaties als afsluiting in een project. Kunnen we dit vastleggen in weblectures zodat de studenten zichzelf en elkaar kunnen beoordelen? De presentatievaardigheden van studenten. Studenten kunnen zichzelf inclusief de presentatie bekijken en reflecteren op elkaars en het eigen functioneren. Ook voor de opleiding kan dit interessant als PR-materiaal. De live-presentatie van 3 groepen wordt opgenomen met ondersteuning door een cameraman. De presentaties en de sprekers zijn opgenomen.. Deze weblecturevorm leent zich uitstekend voor reflectie op het eigen functioneren om te komen tot verdere professionalisering. De studenten moeten vooraf goed geinformeerd worden over wat wel en wat niet handig is als zij opgenomen worden. Gebruik van internet en videofilmpjes moeten vooraf met de cameraman besproken worden om een goed resultaat te krijgen. Studentreactie: Niet bekend

12 LED Vaak moeten studenten voor mijn les een programma gebruiken. Dat leg ik uit in de eerste les, maar als ze er mee bezig gaan weten ze niet meer hoe het ook alweer moest. Dat kost heel veel lestijd. Kan ik daar een weblecture voor gebruiken? Instructie van een programma. Studenten kunnen altijd en overal deze instructie raadplegen, tijdsbesparing docent; student kan direct verder en hoeft niet te wachten tot de les. Zelfstandig aan de slag met Panopto, opname van PPT en ondersteunend geluid van de spreker. Online instructies voor studenten. Opdelen van de weblecture in korte onderwerpen. Studentreactie: Uit de statistieken blijkt dat de weblectures heel goed bekeken worden. De studenten waarderen de weblectures die door de docent beschikbaar gesteld worden en bekijken ze in grote getale.

13 LED Computertutorials via Weblectures: Ik leer de studenten in diverse modules om te werken met biomedische databases en software die online beschikbaar is. Doordat de interfaces hiervan regelmatig veranderen, is het ondoenlijk om de schriftelijke uitleg hiervan op mijn webpagina's up-to-date te houden. De oplossing die ik nu heb, is dat ik demonstreer hoe zo'n database of computerprogramma werkt door dit te demonstreren in een computerlokaal, waarna ze er zelf mee aan de slag gaan. Ik moet dan vaak 2 of 3 x dezelfde demonstratie geven, omdat de studenten-aantallen te groot zijn om dit in 1 keer te doen. Dit kost veel tijd en bovendien vergeet ik altijd wel iets te laten zien of uit te leggen. Ik wil hiervoor graag weblectures inzetten. Instructie van programma s. Studenten kunnen altijd en overal deze instructie raadplegen, tijdsbesparing docent; student kan direct verder en hoeft niet te wachten tot de les. Zelfstandig aan de slag met Panopto, opname van PPT en ondersteunend geluid van de spreker. Mijn plan is om 'tutorials' te maken voor elke database en software-tool waar ik onderwijs in geef via weblectures. Ik zet deze dan op Blackboard, zodat studenten thuis de tutorials kunnen volgen. Vervolgens maken ze ook thuis de oefen-opgaven waarmee ze kunnen laten zien of ze begrepen hebben hoe de database of software-tool werkt; ik kan dan de lessen gebruiken om op speficieke problemen in te gaan waar de studenten tegen aanlopen. Dit maakt de lessen leuker en effectiever. Bovendien is zo'n ingesproken tutorial veel sneller aan te passen dan een getypte webpagina als de interface van zo'n database of sofrware-tool weer eens verandert. Online instructies voor studenten. Eventueel opdelen van de weblecture in korte onderwerpen. Studentreactie: Uit de statistieken blijkt dat de weblectures heel goed bekeken worden. De studenten waarderen de weblectures die door de docent beschikbaar gesteld worden en bekijken ze in grote getale.

14 LED Bij onze academie krijgen we nogal eens een krap aantal uren voor een bepaalde module. Ik ben daarom van plan om een aantal hoorcolleges aan te bieden als weblectures, waardoor ik de contacturen vooral kan gebruiken als werkcolleges, dus om in te gaan op specifieke vragen van de studenten. Hoorcolleges. Studenten kunnen vooraf deze weblectures bekijken, alles wordt behandeld. Ik kan dan in de colleges vragen beantwoorden. Dit scheelt de docent tijd en alle onderwerpen komen aan bod. Zelfstandig aan de slag met Panopto, opname van PPT van het hoorcollege en ondersteunend geluid van de spreker. Weblectures als compact college. Opdelen van de weblecture in korte onderwerpen. Studentreactie: Uit de statistieken blijkt dat de weblectures heel goed bekeken worden. De studenten waarderen de weblectures die door de docent beschikbaar gesteld worden en bekijken ze in grote getale.

15 LED Ik wil voorstellen dat we bij onze academie voor de laboratorium-practica instructievideo's gaan opnemen en via Panopto beschikbaar gaan stellen. De correcte en veilige uitvoering van belangrijke laboratorium-handelingen wordt nu in het 1e jaar door een praktijkinstructeur gedemonstreerd, maar het is tijdens zo'n practicum voor instructeurs niet altijd mogelijk om te checken of elke studenten zo'n handeling correct en veilig(!) uitvoert. Bovendien blijkt tijdens de praktische assessments ook wel eens dat studenten bepaalde handelingen niet op dezelfde manier krijgen aangeleerd door verschillende praktijkinstructeurs en dat is niet wenselijk. Instructiefilmpjes met de enig juiste manier om een laboratoriumhandeling correct en veilig uit te voeren zouden daarom mijns inziens zeer nuttig zijn. Voorbeeld: Instructie voor handelingen. Studenten kunnen altijd en overal deze instructie raadplegen; tijdsbesparing docent; student weet hoe de handeling correct en veilig, volgens de voorschriften en procedures, moet worden uitgevoerd. Met ondersteuner die de videocamera bedient de handeling opnemen. De docent spreekt in wat er gebeurt, een assistent voert de handeling uit en wordt gefilmd. nog niet uitgevoerd. Ook geschikt voor bijvoorbeeld handelingen bij Gezondheidszorg. Studentreactie:

Video2Learn: goodpractice verhalen rondom video in het onderwijs. Karin van Bakel HHS Karel Roos UL Joost Groot Kormelink Ies Lohman

Video2Learn: goodpractice verhalen rondom video in het onderwijs. Karin van Bakel HHS Karel Roos UL Joost Groot Kormelink Ies Lohman Video2Learn: goodpractice verhalen rondom video in het onderwijs Karin van Bakel HHS Karel Roos UL Joost Groot Kormelink Ies Lohman Project: Video2Learn Project richt zich op het bevorderen van het effectief

Nadere informatie

Inleiding Sociale Wetenschappen. Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2. Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Collegeweblecture

Inleiding Sociale Wetenschappen. Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2. Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Collegeweblecture Pilot Naam Instelling Vak naam Studenten Aantal 953 Respondenten 54, 40 Ronde 1, 2 Verrijke weblectures VU Inleiding Sociale Wetenschappen Datum uitvoering September 2010 Januari 2011 Variant Collegeweblecture

Nadere informatie

Snippets met uitgebreid bordgebruik

Snippets met uitgebreid bordgebruik Pilot 5: Snippets met uitgebreid bordgebruik Pilot Naam Snippets met uitgebreid bordgebruik Instelling UU-Natuur- en sterrenkunde Vak naam Speciale relativiteitstheorie (niveau 1) Studenten Aantal 150

Nadere informatie

Pilot 2: Vragen koppelen aan Weblecture

Pilot 2: Vragen koppelen aan Weblecture Pilot 2: Vragen koppelen aan Weblecture Pilot Naam Vragen koppelen aan weblecture Instelling UU-Biologie Vak naam Microbiologie (niveau 2) Studenten Aantal 18 (100% respons) Ronde 2 Datum uitvoering 7-2-2011

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

Handleiding Opnames maken met Panopto Focus

Handleiding Opnames maken met Panopto Focus Handleiding Opnames maken met Panopto Focus Voor dit document geldt de CreativeCommonslicentie BY/NC/SA 1 Handleiding Opnames maken met Panopto Focus Inhoud 1 Vooraf... 3 2 Panopto Focus Recorder... 3

Nadere informatie

Evaluatie Grassrootsproject 2012-2013: KENNISCLIPS VOOR ACTIVEREND ONDERWIJS (FNWI)

Evaluatie Grassrootsproject 2012-2013: KENNISCLIPS VOOR ACTIVEREND ONDERWIJS (FNWI) Evaluatie Grassrootsproject 2012-2013: KENNISCLIPS VOOR ACTIVEREND ONDERWIJS (FNWI) Evaluatieverslag van de projectleider over de resultaten van het Grassrootsplan maximaal 2 A4-tjes, Dit verslag wordt

Nadere informatie

Instelling Methoden en Technieken. Respondenten 127, 155 Ronde 1, 2 Datum uitvoering September 2009 en 10-januari 2010-11 Instructie-weblecture

Instelling Methoden en Technieken. Respondenten 127, 155 Ronde 1, 2 Datum uitvoering September 2009 en 10-januari 2010-11 Instructie-weblecture Pilot Naam Instructie SPSS Instelling VU Vak naam Methoden en Technieken Studenten Aantal 1200 per fase Respondenten 127, 155 Ronde 1, 2 Datum uitvoering September 2009 en 10-januari 2010-11 Variant Instructie-weblecture

Nadere informatie

RECORDING BOX BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het?

RECORDING BOX BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? BESCHRIJVING RECORDING BOX Wat is het? De Recording Box maakt opnames van lessen en kan deze vervolgens direct online zetten. Met behulp van opname-apparatuur kan de leerkracht zowel zichzelf als de informatie

Nadere informatie

Instelling Organische chemie en wiskunde Studenten Aantal Totaal 70, met bekijken weblecture 31 Ronde 1 Datum uitvoering Mei 2011

Instelling Organische chemie en wiskunde Studenten Aantal Totaal 70, met bekijken weblecture 31 Ronde 1 Datum uitvoering Mei 2011 Pilot Naam Wageningen Bordgebruik Instelling WU Vak naam Organische chemie en wiskunde Studenten Aantal Totaal 70, met bekijken weblecture 31 Ronde 1 Datum uitvoering Mei 2011 Variant Bordgebruik Introductie

Nadere informatie

Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Wat is het belangrijkste doel van de pilot? Wat is de positie binnen de eigen organisatie?

Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Wat is het belangrijkste doel van de pilot? Wat is de positie binnen de eigen organisatie? Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Bij de Fontys PABO Eindhoven krijgen studenten nu van verschillende docenten en studieloopbaanbegeleiders (SLB) uitleg bij onderwerpen die relevant zijn voor

Nadere informatie

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs

Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Bijlage 5 Interviewformulier studieadviseurs Studentnummer: Naam aanmelder: Stap 1. Welkom heten en uitleggen wat het onderzoek inhoudt (Tijd: 5 minuten) Landelijk en bij de FEM is er sprake van een hoge

Nadere informatie

Kernmodules voor vervolgvakken

Kernmodules voor vervolgvakken Pilot 3: Kernmodules voor vervolgvakken Pilot Naam Kernmodules voor vervolgvakken Instelling UU Vak naam ECB1Stat / Statistiek ECB1Wis / Wiskunde Studenten Aantal Ca. 800 = 400+400 Ronde 1 en 2 Datum uitvoering

Nadere informatie

Klas:!ca 1CE C1A C1A C1A C1A C1a C1A C1A C1A c1a C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1B c1b C1B C1B c1b c1b C1E C1E

Klas:!ca 1CE C1A C1A C1A C1A C1a C1A C1A C1A c1a C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1B c1b C1B C1B c1b c1b C1E C1E 56 responses Summary See complete responses Klas:!ca 1CE C1A C1A C1A C1A C1a C1A C1A C1A c1a C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1A C1B c1b C1B C1B c1b c1b C1E C1E Groep Groep 1: Pro vs. Am 19 34% Groep 2: Politiek

Nadere informatie

Inventarisatie enquête over het gebruik van videofragmenten bij het onderwijs van Inleiding Staats- en Bestuursrecht

Inventarisatie enquête over het gebruik van videofragmenten bij het onderwijs van Inleiding Staats- en Bestuursrecht Inventarisatie enquête over het gebruik van videofragmenten bij het onderwijs van Inleiding Staats- en Bestuursrecht Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit Leiden Afdeling ICT&O, Cleveringa Instituut,

Nadere informatie

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Angelique van het Kaar Risbo Erasmus Universiteit Rotterdam 7 november 2012 Overzicht onderwerpen Training Didactische

Nadere informatie

Wageningen University (WUR) Korte beschrijving van instelling: Aantal Pilots: 3 Contact persoon: Joke Marinissen

Wageningen University (WUR) Korte beschrijving van instelling: Aantal Pilots: 3 Contact persoon: Joke Marinissen Wageningen University (WUR) Korte beschrijving van instelling: Aantal Pilots: 3 Contact persoon: Joke Marinissen Pilot 1: Tagging Pilot Naam Instelling Vak naam Studenten Aantal ronde 1: 83, ronde 2: 50

Nadere informatie

Evaluatie weblectures bij FLOT. aanleiding

Evaluatie weblectures bij FLOT. aanleiding Evaluatie weblectures bij FLOT aanleiding In september 2013 is bij de lerarenopleiding wiskunde van FLOT gestart met het project weblectures. Het plan was om deze in te zetten bij de cursussen calculus

Nadere informatie

Project e-lectures: van service naar strategie

Project e-lectures: van service naar strategie Project e-lectures: van service naar strategie SURF roadshow Maandag 14 december 2015 Esther Christenhuis en Willemien de Haan Inhoud 1. Project e-lectures 2. Deelprojecten en voorbeelden e-lectures Kennisclips

Nadere informatie

Aan de slag met Flipping the Classroom

Aan de slag met Flipping the Classroom 1 Aan de slag met Flipping the Classroom De Wereld van de Ondernemer Gerard Aaftink 11-2-2014 2 Inhoud Deel 1: De basis van Flipping the Classroom Flipping the Classroom Wat is het? Hoe werkt het? Hoe

Nadere informatie

Gebruik Web 2.0 eerstejaars studenten UU

Gebruik Web 2.0 eerstejaars studenten UU Gebruik Web 2.0 eerstejaars studenten UU Elly Langewis, december 2010 Inleiding In het kader van een SURF-project worden een aantal modules ontwikkeld voor docenten, onder andere over het gebruik van web

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Studeerbaarheid zonder betutteling

Studeerbaarheid zonder betutteling Pilot 1: Studeerbaarheid zonder betutteling Pilot Naam Studeerbaarheid zonder betutteling Instelling TiU Vak naam TiSEM/Accounting Studenten Aantal 1500 = 300+800+400 (accounting 1 IBA/ Accounting 1 ECO

Nadere informatie

Project Interactieve multimedia

Project Interactieve multimedia Project Interactieve multimedia Jerney van Schagen Inleiding: Het eerste idee van het project bij mij was dat het een vrij breed project zou worden, maar in een van de eerste colleges kwam ik er al gauw

Nadere informatie

Weblectures & Organisatie

Weblectures & Organisatie Weblectures & Organisatie Wat komt er allemaal bij kijken als u weblectures in de instelling wilt introduceren? Klaus Hoven Academy for Leisure NHTV Breda Weblectures & Organisatie Meeste docenten hebben

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk)

Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Christine Prast, onderwijskundige Scenario: theoretisch blok (voorbeeldscenario / blauwdruk van een leerpraktijk) Vooraf Onderwijskundig kader waarbinnen herontwerp plaatsvond Uitgangspunt bij het hier

Nadere informatie

Help, ik word opgenomen

Help, ik word opgenomen Help, ik word opgenomen Deze publicatie bevat praktische en didactische adviezen voor docenten van de TU Delft wiens college wordt opgenomen op video (Collegerama). - Door Sofia Dopper (OC Focus) en Ruud

Nadere informatie

HOGESCHOOL ROTTERDAM MODULEWIJZER RIVBEVP1K7

HOGESCHOOL ROTTERDAM MODULEWIJZER RIVBEVP1K7 HOGESCHOOL ROTTERDAM CMI MODULEWIJZER RIVBEVP1K7 Hoe beveilig ik mijn PC? 2 ECTS Dhr. L. V. de Zeeuw 13 april 2008 A4-Modulebeschrijving Modulecode: Modulenaam: Belasting: Module-eigenaar: Vereiste voorkennis:

Nadere informatie

Wat is de positie binnen de eigen organisatie? De cursus wordt gegeven binnen een elective in het afstandsonderwijs.

Wat is de positie binnen de eigen organisatie? De cursus wordt gegeven binnen een elective in het afstandsonderwijs. Pilot 3: UM VCR Pilot Naam Instelling VCR course UM UM Studenten Aantal Ronde 2 Datum uitvoering 2011 Contactpersoon Katerina Bohle Carbonel Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Doelstelling Voor

Nadere informatie

Bijlage l. Het ontwerpen van modulen: een format. Vooraf:

Bijlage l. Het ontwerpen van modulen: een format. Vooraf: Bijlage l Het ontwerpen van modulen: een format Vooraf: Het is altijd weer een afweging welke mate van instructie en structuur wordt ingezet bij het ontwerpen van modules. nderstaande format is sterk gestructureerd.

Nadere informatie

15 16 Evaluatie Korte Docentencursus Zuyd, april Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

15 16 Evaluatie Korte Docentencursus Zuyd, april Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 15 16 Evaluatie Korte Docentencursus Zuyd, april 2016 Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 Geef bij de onderstaande stellingen aan of u ermee zeer mee oneens/oneens/eens/zeer mee eens bent, dan wel

Nadere informatie

Pilot 2: SMS2Vote. Universiteit Maastricht. Studenten Aantal Ca 500 Ronde 2 Datum uitvoering September Introductie van de pilot.

Pilot 2: SMS2Vote. Universiteit Maastricht. Studenten Aantal Ca 500 Ronde 2 Datum uitvoering September Introductie van de pilot. Pilot 2: SMS2Vote Pilot Naam SMS2Vote Instelling Universiteit Maastricht Vak naam QM1 Studenten Aantal Ca 500 Ronde 2 Datum uitvoering September 2010 Variant Live interactie Contactpersoon Gwen Noteborn

Nadere informatie

Begeleide interne stage

Begeleide interne stage Ik, leren en werken Begeleide interne stage Deel 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs Inhoudelijke redactie: Titel: Ik, leren

Nadere informatie

Positief Huishouden met Kinderen

Positief Huishouden met Kinderen Positief Huishouden met Kinderen Deel 3: Opruimen met kinderen Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Dit is een werkboek dat hoort bij de videotraining Positief Huishouden

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Hoe kunnen we het veiligheidsgevoel van thuiszorgverleners vergroten in de huidige situatie?

Hoe kunnen we het veiligheidsgevoel van thuiszorgverleners vergroten in de huidige situatie? Hoe kunnen we het veiligheidsgevoel van thuiszorgverleners vergroten in de huidige situatie? Randy van IJsselstein Dennis Prins Tsun Yeu Tang Patrick Venendaal Deskresearch Huishoudelijke hulp Persoonlijke

Nadere informatie

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren

Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Bijlage 3: Format beschrijving opdrachten onderzoekend leren Dit format is bedoeld voor docenten die onderzoekend-lerenopdrachten gaan maken voor het gebruik in hun eigen groep en/of voor gebruik door

Nadere informatie

Beeldcoaching in het onderwijs

Beeldcoaching in het onderwijs Beeldcoaching in het onderwijs Leren coachen met video V i s i e I n B e e l d H u z a r e n l a a n 2 4 7 2 1 4 e c E p s e Gebruik van video is de duidelijkste en snelste manier om te reflecteren op

Nadere informatie

EEN MEERKEUZEVRAGEN MAKEN MET HOT POTATOES IN 13 STAPPEN

EEN MEERKEUZEVRAGEN MAKEN MET HOT POTATOES IN 13 STAPPEN CURSUS HOT POTATOES_MEERKEUZEVRAGEN 1 EEN MEERKEUZEVRAGEN MAKEN MET HOT POTATOES IN 13 STAPPEN STAP 1 open Hot Potatoes Je krijgt dan het volgende scherm: Kies hier voor JCROSS CURSUS HOT POTATOES_MEERKEUZEVRAGEN

Nadere informatie

Weblectures Op de TUDelft

Weblectures Op de TUDelft Weblectures Op de TUDelft Programma: Weblectures op de TUDelft -Collegerama -OCW -ItunesU -Wimba Weblectures Kees van Kuijen en Peter de Moel ELS: E-LearningSupport TUDelft, Onderwijs en Studenten zaken

Nadere informatie

De kracht van sociale media in het onderwijs

De kracht van sociale media in het onderwijs De kracht van sociale media in het onderwijs Maak onderwijs effectiever met sociale media Tweedaagse leergang en eendaagse workshop Uw studenten maken volop gebruik van sociale media. Ze ontmoeten er hun

Nadere informatie

Standaardisatie versus maatwerk

Standaardisatie versus maatwerk Standaardisatie versus maatwerk Peter van Helsdingen Manager Mediacentrum / Bureau Evenementen https://nl.linkedin.com/in/peter-van-helsdingen-28982613 procvanhelsdingen p.van.helsdingen@windesheim.nl

Nadere informatie

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12

SLB eindverslag. Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 SLB eindverslag Rozemarijn van Dinten HDT.1-d 12053449 11-11-12 Eindverslag De afgelopen periode heb ik een aantal lessen SLB gehad. Hierover ga ik een eindverslag schrijven en vertellen hoe ik de lessen

Nadere informatie

Ontwerp een robot die helpt bij rampen

Ontwerp een robot die helpt bij rampen Ontwerp een robot die helpt bij rampen Waar werk je? Je werkt bij de fictieve hulporganisatie "Robots to Rescue" die robots inzet bij rampen. Situatie Na een aardbeving zoals in Haïti in 2010 is het moeilijk

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten

Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten OPDRACHTFORMULIER Een bespreking voorbereiden, notuleren en voorzitten Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met een medestudent

Nadere informatie

Helicon Opleidingen Mbo Nijmegen. M.H. Lemstra

Helicon Opleidingen Mbo Nijmegen. M.H. Lemstra 1 1. GEGEVENS AANVRAGER Onderwijsinstelling Naam Postadres Bezoekadres Energieweg 19 Postcode/plaats Website schoolorganisatie Postbankrekeningnummer Helicon Opleidingen Mbo Nijmegen 6541 CW Nijmegen www.helicon.nl

Nadere informatie

Talentgerichte benadering

Talentgerichte benadering Talentgerichte benadering 4. Strengths-based development (*) Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Hoe creëren we een stimulerend leerklimaat waarin studenten het beste uit zichzelf kunnen halen? Dit was de

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

TECHNIEK ONDERSTEUNING VIDEOPRODUCTIES HOE RICHT JE EEN STUDIO IN? WELKE FACILITEITEN BIED JE?

TECHNIEK ONDERSTEUNING VIDEOPRODUCTIES HOE RICHT JE EEN STUDIO IN? WELKE FACILITEITEN BIED JE? TECHNIEK ONDERSTEUNING VIDEOPRODUCTIES HOE RICHT JE EEN STUDIO IN? WELKE FACILITEITEN BIED JE? CONTEXT Vrije Universiteit Amsterdam Weblecture opnames sinds 2006 Deelname in ontwikkelprojecten: VideoAktiv

Nadere informatie

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld Slim omgaan met geld Deel 1 Oorzaken en financieel overzicht. Dit werkboek is van: Datum: 1 Copyright - Drukke Moeders Marijke Minten Welkom Drukke Moeders Online Cursus Financiën Werkboek Dit is een werkboek

Nadere informatie

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER H. Foole 1. INHOUDELIJK Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken, bijvoorbeeld als je praktijksituaties

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen

Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen Naam: Huseyin Ayaz St. Nummer: 1683039 Groep: imm08209 Universiteit der dromen Onze film gaat over een droom van een student die de Vrije universiteit doorloopt en aan het eind van het film woedend wakker

Nadere informatie

Tot studiejaar 2009-2010 Evidence Based Practice (EBP): eigen programma

Tot studiejaar 2009-2010 Evidence Based Practice (EBP): eigen programma Tot studiejaar 2009-2010 Evidence Based Practice (EBP): eigen programma! liep over 4 jaar! één uur les was 60 minuten! onderwijsgroepen 15 studenten! onderzoekjes in de periode van stage! afstudeerprogramma

Nadere informatie

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg'

Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Evaluatie vormingsprogramma 'Agressie in de Ouderenzorg' Organisatie Preventief Omgaan met Agressie Datum 20/04/2012 Plaats t Roodhof Oostkamp Globaal gemiddelde 4.8 / 5 Aantal deelnemers 21 personen 1.

Nadere informatie

Voor intern gebruik bij een opleiding wordt gerapporteerd over alle stellingen, vragen, toelichtingen enz.

Voor intern gebruik bij een opleiding wordt gerapporteerd over alle stellingen, vragen, toelichtingen enz. Standaardisatie en formulering stellingen en vragen voor module evaluaties VHL versie 27 maart 2011 Inleiding In het voorjaar van 2010 is het project Standaardiseren module evaluaties VHL breed o.l.v.

Nadere informatie

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012.

Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. Resultaten van de Kans- tevredenheidenquête d.d. juni 2012. In totaal legden 42 mensen deze enquête af. Statistieken voor vraag 1 : Heb je dit schooljaar contact gehad met Kans? Ja 90.48% Nee 9.52% Statistieken

Nadere informatie

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner

OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE. Ondersteuningsmagazijn. Beroepstaak E Beginner OPLEIDING tot MBO- VERPLEEGKUNDIGE Ondersteuningsmagazijn Beroepstaak E Beginner Albeda college Branche gezondheidszorg Kwalificatieniveau 4 Crebo 95 Versie: Juli 2013 Fase: beginner Naam deelnemer:. 2

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6

Inhoudsopgave: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6 Leerwerkplan leerjaar 1 2006 2007 Handtekening instituutbegeleider Naam student : Erik Postema Student nummer : 1006851 Klas : DLO1 metaal Opmerkingen werkplekbegeleider Opmerkingen en eindoordeel instituutbegeleider

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

pagina 1 van 6 Afdruk Voorbeeld Enquête. Enquête Groep Referentie Unit/Locatie Aantal vragen 30 WPL '13-'14 Voorbeeld Instelling (HAN Instituut voor Leraar en School) 1. In welke variant volg je je opleiding?

Nadere informatie

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken

Bert Plaat i-coach MBO 3-4. PowerPoint & Lessen maken Bert Plaat i-coach MBO 3-4 PowerPoint & Lessen maken Eerste opzet Invoegen media zoals video, camera, screencast Inspreken en opslaan als video De rol van Movie Maker Opdrachten studenten Probleem: Ontsluiting

Nadere informatie

Interactief college: voorbeelden uit de praktijk. Erwin van Vliet. Universiteit van Amsterdam Center for Neuroscience

Interactief college: voorbeelden uit de praktijk. Erwin van Vliet. Universiteit van Amsterdam Center for Neuroscience Interactief college: voorbeelden uit de praktijk Erwin van Vliet Universiteit van Amsterdam Center for Neuroscience Aanleiding Wat gaan we doen? Demonstratie Praktijkervaringen Vragen 2 e jaar bachelor

Nadere informatie

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding

Business Ondernemingsplan opstellen en uitvoeren. Inleiding Inleiding Nederland heeft meer ondernemers nodig, zeker nu met de economische crises. Jongeren worden in Nederland vooral opgeleid om te werken voor een baas, maar in werkelijkheid wordt 1 op de 8 jongeren

Nadere informatie

Dossier opdracht 12. Vakproject 2: Vakdidactiek

Dossier opdracht 12. Vakproject 2: Vakdidactiek Dossier opdracht 12 Vakproject 2: Vakdidactiek Naam: Thomas Sluyter Nummer: 1018808 Jaar / Klas: 1e jaar Docent Wiskunde, deeltijd Datum: 12 november, 2007 Samenvatting Dit document is onderdeel van mijn

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk 2015-2016

Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Het Sectorwerkstuk 2015-2016 Inhoud Inleiding... 3 Het Sectorwerkstuk... 4 De opbouw... 4 De voorbereiding... 5 Het onderzoek... 6 De verwerking... 7 De presentatie... 7 Het filmpje... 7 Het werkstuk...

Nadere informatie

Opdracht Soorten plannen

Opdracht Soorten plannen Opdracht Soorten plannen Wat ga je laten zien? Je gaat onderzoek doen naar de manier waarop op jouw werkplek planmatig wordt gewerkt. Ga als volgt te werk: 1. Zoek antwoord op de volgende vragen: 2. Wat

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

Checklist: mijn college geflipt!

Checklist: mijn college geflipt! Checklist: mijn college geflipt! Na al die theorie over de flipped classroom en wat al dan niet zal werken, hebben wij een checklist opgesteld die een leidraad kan bieden indien u de flipped classroom

Nadere informatie

Leerwerkplan LEERWERKPLAN VOOR PROJECT TRIPLE T. Leerwerkplan-TripleT 2011-2012. Naam student: Martin van der Kevie

Leerwerkplan LEERWERKPLAN VOOR PROJECT TRIPLE T. Leerwerkplan-TripleT 2011-2012. Naam student: Martin van der Kevie LEERWERKPLAN VOOR PROJECT TRIPLE T Leerwerkplan-TripleT 2011-2012 Naam student: Martin van der Kevie Leerwerkplan Bijbehorende ie (niveau C) Leerdoel Activiteiten per leerdoel (wat ga ik concreet doen

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal Gegevens Student: Naam student: Liesbeth Goderie Studentnummer: 2372762 E-mailadres: liesbeth@gastyling.nl Studiejaar+ Klas: Docent

Nadere informatie

Sport en Gezondheid Hoe fit ben ik? Inleiding

Sport en Gezondheid Hoe fit ben ik? Inleiding Inleiding Dat bewegen gezond is, dat weten we. Maar wat is gezonde beweging voor je? Hoeveel beweging heb je nodig? Om antwoord te krijgen op deze vragen en te ontdekken hoe fit je bent, is er de Fitkit.

Nadere informatie

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Samenvatting Scores Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Zowel uit de beoordelingen in de vorm van een rapportcijfer als de aanvullende opmerkingen, blijkt dat de

Nadere informatie

Conflict met CASS voorkomen

Conflict met CASS voorkomen Conflict met CASS voorkomen Deze 4 daagse cursus wordt aangeboden op de volgende data: Cursuscode Locatie Regulier of gericht op CASS & verstandelijke data CACF-R-0914 Doetinchem Regulier 15-09-2014 27-10-2014

Nadere informatie

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee?

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee? Inhoud Inleiding Voor Wie is ZEEF? Wat kan ik op ZEEF vinden? Hoe werkt ZEEF voor een bezoeker? Hoe werkt ZEEF voor een expert? Voordelen ZEEF Nadelen ZEEF Conclusie ZEEF Eigen ervaringen met ZEEF Bronnen

Nadere informatie

WikiKids Atlas. Lerarenhandleiding Project WikiKids Atlas

WikiKids Atlas. Lerarenhandleiding Project WikiKids Atlas WikiKids Atlas Lerarenhandleiding Project WikiKids Atlas 1. Inhoudsopgave. 1. Inhoudsopgave. p. 43 2. Inleiding. p. 44 3. Uitleg en kerndoelen WikiKids Atlas. p. 46 3.1. Inleiding. p. 46 3.2. Uitleg WikiKids.

Nadere informatie

Inhoud: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6

Inhoud: Opdracht 1 pagina 2 Opdracht 2 pagina 3 Opdracht 3 pagina 4 Opdracht 4 pagina 5 Opdracht 5 pagina 6 Leerwerkplan leerjaar 2 2007 2008 Handtekening instituutbegeleider Naam student : Erik Postema Student nummer : 1006851 Klas : DLO2 metaal Opmerkingen werkplekbegeleider Opmerkingen en eindoordeel instituutbegeleider

Nadere informatie

Janny Teule Yvonne Zelders Academie voor Verpleegkunde Lectoraat Verpleegkundige Innovatie en Positionering

Janny Teule Yvonne Zelders Academie voor Verpleegkunde Lectoraat Verpleegkundige Innovatie en Positionering Psychosociale Ondersteuning van Ouders met Kanker Janny Teule Yvonne Zelders Academie voor Verpleegkunde Lectoraat Verpleegkundige Innovatie en Positionering Opbouw presentatie Ontwikkelingtraject POOK-training

Nadere informatie

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties Reader TOP-dagen 2014-2015 In het onderwijs is het steeds vanzelfsprekender dat je ieder jaar meer kunt en weet. Je bent druk bezig met het leren van de vakken. Maar je ontwikkelt ook competenties. In

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

Herinrichting Schoolplein mavo 3

Herinrichting Schoolplein mavo 3 Herinrichting Schoolplein mavo 3 Pagina 1 van 7 Inleiding Binnenkort ga je aan de slag met het project Herinrichting van het schoolplein. Alle leerlingen van het derde leerjaar gaan ervoor zorgen dat ons

Nadere informatie

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen:

Het portfolio kan met betrekking tot de fasen en stappen uit het protocol de volgende functies vervullen: Bijlage 3 Portfolio 1 Handleiding persoonlijk coach 1.1 Doel van een portfolio Op steeds meer scholen voor voortgezet onderwijs en vervolgopleidingen wordt gewerkt met portfolio s. Met het portfolio laat

Nadere informatie

Voorbereid zijn op de puberteit: omgaan met pubers, seksualiteit, SoVa & rouw verdiepingscursus (4 dagen)

Voorbereid zijn op de puberteit: omgaan met pubers, seksualiteit, SoVa & rouw verdiepingscursus (4 dagen) Pubers met ASS Deze 4 daagse cursus wordt aangeboden op de volgende data: Cursuscode Locatie Regulier of gericht op CASS & verstandelijke beperking data CAPU-R-0914 Doetinchem Regulier 29-09-2014 10-11-2014

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

BKO-vragenlijst Individueel traject

BKO-vragenlijst Individueel traject BKO-vragenlijst Individueel traject Naam : Faculteit : E-mailadres : Telefoonnummer : Datum : Deze vragenlijst is bedoeld om inzicht te krijgen in uw onderwijswerkzaamheden. De onderwerpen die aan bod

Nadere informatie

Blok 1 - Introductie

Blok 1 - Introductie Reflectie jaar 1 Algemeen Aan het begin van het eerste jaar kwamen een hoop nieuwe dingen op mij af. Na een jaar reizen had ik veel zin om aan de studie Voeding en Diëtetiek te beginnen en was erg benieuwd

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 2 Een leefbare school Een presentatie houden Algemene modulegegevens Leerjaar: 2 Taaltaak: Een mondelinge presentatie houden Thema: Een leefbare omgeving (sectorthema

Nadere informatie

Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 2013

Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 2013 Flipping the classroom: een oplossing? Nov. 213 OPZET WORKSHOP 1. Wat is Flipping the classroom? 2. Wat kan dit betekenen voor slimme kinderen in het PO? 3. Voorbeeld voor kleuters bekijken en beoordelen

Nadere informatie

Context en Interventie Uitkomsten

Context en Interventie Uitkomsten Samenvatting Context en Interventie Deze inventarisatie is uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in het kennisclip gebruik van docenten aan de Universiteit Utrecht. Vanuit Educate-it zijn er op drie plaatsen

Nadere informatie

Waarom is juist dit model geschikt om het doel te bereiken? Omdat door live streaming de interactie vergroot wordt.

Waarom is juist dit model geschikt om het doel te bereiken? Omdat door live streaming de interactie vergroot wordt. Pilot Naam Instelling VCR course UM UM Studenten Aantal Ronde 2 Datum uitvoering 2011 Contactpersoon Katerina Bohle Carbonel Introductie van de pilot. Waarom deze pilot? Doelstelling Voor de cursus VCR

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk Praktijkkern c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema Praktijkkern 12. Het vinden

Nadere informatie

Collegeregistraties: Informatie & tips voor docenten

Collegeregistraties: Informatie & tips voor docenten [Type text] Collegeregistraties: Informatie & tips voor docenten Een regulier hoorcollege is de meest voorkomende lesmethode in het Hoger Onderwijs. Steeds meer HO instellingen kiezen echter voor het inzetten

Nadere informatie

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Robert van Wijk & Esther Vleugel vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Workshop op de ICAB conferentie 2015 Programma Achtergrond van ons academisch vaardigheden onderwijs Onze ervaringen en lessen

Nadere informatie

Evaluatie Acquisitietraining Kaap11

Evaluatie Acquisitietraining Kaap11 Evaluatie Acquisitietraining Kaap11 1. Hoe duidelijk was de aankondiging van de bijeenkomst? Uitermate duidelijk 40,0% 4 Zeer duidelijk 60,0% 6 Redelijk duidelijk 0,0% 0 Niet erg duidelijk 0,0% 0 Helemaal

Nadere informatie

Groei door professionele verbinding

Groei door professionele verbinding Groei door professionele verbinding Afstemming Verwachtingen uitspreken http://nl.padlet.com/k_gehrels/workshop Beginsituatie Z O R G & W E L Z I J N Het professionaliseren van het SAW opleidingsteam aan

Nadere informatie

WORKSHOPS ONTWIKKELINGEN NIEUWE MEDIA

WORKSHOPS ONTWIKKELINGEN NIEUWE MEDIA WORKSHOPS ONTWIKKELINGEN NIEUWE MEDIA 2011 Om nieuwe ontwikkelingen te benutten in het onderwijs heeft Mediavoorzieningen een aantal workshops ontwikkeld. In deze workshops kunt u kennis en ervaring opdoen

Nadere informatie

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen

Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren. Ada van Dalen Wetenschap & Technologie Ontwerpend leren Ada van Dalen Wat is W&T? W&T is je eigen leven W&T: geen vak maar een benadering De commissie wil onderstrepen dat wetenschap en technologie in haar ogen géén

Nadere informatie

Geïntegreerd informatievaardigheden-onderwijs. Kijkje in de keuken van. Het Landschap

Geïntegreerd informatievaardigheden-onderwijs. Kijkje in de keuken van. Het Landschap Geïntegreerd informatievaardigheden-onderwijs Kijkje in de keuken van Het Landschap Programma Geïntegreerd informatievaardigheden onderwijs Voorbeelden van leerlijnen en leermomenten De ideale aanpak nader

Nadere informatie