Feedback financiering op basis van MVG's 2000

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Feedback financiering op basis van MVG's 2000"

Transcriptie

1 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Datamanagement Feedback financiering op basis van MVG's 2000 Anne Delvaux, Marc Janssens 04/ Inleiding Dit document dient als toelichting bij de tabellen en grafieken van de federale feedback financiering op basis van de MVG s van het registratiejaar Eerst behandelen we bondig de inhoud van de registratie en de methodologie van de verwerking van de MVG gegevens, en daarna volgt de inhoudsopgave van de feedback. 2. De gegevens MVG staat voor Minimale Verpleegkundige Gegevens. Het is een federaal registratiesysteem dat sedert 1988 in voege is. De MVG registraties bevatten volgende informatie : de opgenomen patiënten (geslacht, geboortejaar) ; het verblijfstype (klassieke hospitalisatie, daghospitalisatie, pasgeborene in een N* verpleegeenheid) ; de verpleegkundige zorgen die dagelijks aan de patiënten worden gegeven (samengevat in 23 items) ; het personeel aanwezig in de verpleegeenheden (aantal personen en aantal gepresteerde uren voor de verschillende personeelscategorieën).

2 2 Voor de opgenomen patiënten is de beschikbare informatie erg beperkt (geslacht en geboortejaar) opdat de patiënten niet zouden kunnen worden geïdentificeerd. Voor het verblijfstype zijn volgende codes mogelijk : H voor klassieke hospitalisatie. Dit zijn de patiënten waarvoor een verpleegdagprijs wordt aangerekend. Deze patiënten hebben ten minste één nacht in het ziekenhuis verbleven. Tot december 1999 waren dat de enige groep patiënten waarvoor er een MVG registratie diende te gebeuren. D voor daghospitalisatie. Vanaf 2000 is er een uitbreiding gekomen van de MVG registratie voor de patiënten in daghospitalisatie (die het ziekenhuis verlaten op dezelfde dag als de dag van hun opname). Deze uitbreiding is het logische gevolg van de evolutie die in deze sector wordt waargenomen. B voor pasgeborenen opgenomen in een N* verpleegeenheid. Tot december 1999 werden de pasgeborenen slechts geregistreerd als gevolg van een opname in een NIC dienst, of een opname in een N* eenheid vanaf het ogenblik dat de moeder het ziekenhuis had verlaten. Vanaf 2000 krijgen de baby s opgenomen in een N* eenheid voor de duur van hun verblijf de code B, zelfs indien de moeder is gehospitaliseerd. Aan deze baby s wordt geen verpleegdagprijs toegekend. De baby s opgenomen in een NIC dienst krijgen daarentegen de code H, omdat voor deze baby s een verpleegdagprijs gegenereerd wordt. Voor de baby s aanwezig op de kamer van de moeder (op materniteit), ten slotte, is er geen volledige registratie; alleen hun aanwezigheid bij de moeder dient te worden geregistreerd. Voor de verpleegkundige zorgen, die de patiënten toegediend krijgen, wordt er een lijst van 23 verschillende types van zorgen gehanteerd. Deze lijst kan u raadplegen onder punt 3. Betreffende het personeel in de verpleegeenheden, wordt er een onderscheid gemaakt tussen volgende categorieën: de gegradueerde verpleegkundigen en vroedvrouwen (A1) ; de gebrevetteerde verpleegkundigen en verpleegkundige assistenten (A2) ; de verzorgers (A3) ; de logistieke assistenten (A4) ; het personeel van andere disciplines, zoals de ergotherapeuten, de secretaressen, enz (A5) ; de studenten van de 5 bovenvermelde categorieën (A6).

3 3 3. De verzorgingsitems in klassen onderverdelen Vanuit statistisch oogpunt zijn de verzorgingsitems onder te brengen in vier types variabelen : binaire variabelen ; nominale variabelen ; ordinale variabelen ; metrische variabelen of frequenties. De onderverdeling in klassen gaat als volgt. De nominale verzorgingsitems worden ontdubbeld en de frequenties worden omgezet in interval variabelen (maximum 10 niveaus). Men bekomt aldus 27 items uitsluitend binaire of ordinale variabelen (zie onderstaande tabel). v1 v2 v3 v4 v5 v6 v7 v8 v9 v10 v11 v12 v13 v14 v15 v16 v17 v18 v19 v20 v21 v22 v23 v24 Items Vòòr transformatie Na transformatie zorgen m.b.t. hygiëne ordinaal (1 tot 4) zorgen m.b.t. mobiliteit ordinaal (1 tot 4) zorgen m.b.t. uitscheiding ordinaal (1 tot 4) zorgen m.b.t. voeding ordinaal (1 tot 4) sondevoeding binair bijzondere mondzorg frequentie niveau 1 tot 8 decubituspreventie d.m.v. wisselhouding frequentie niveau 1 tot 8 hulp bij dagkleding binair tracheacanule of endotracheale tube nominaal (3 ) 2 binaire items verpleegkundig anamneseverslag binair zelfstandigheidstraining nominaal (3 ) 2 binaire items opvang van emotionele crisis binair zorg aan gedesoriënteerde patiënt nominaal (3) 2 binaire items afzonderingsmaatregelen (contaminatie) binair registratie van vitale parameters frequentie niveau 1 tot 10 registratie van fysische parameters frequentie niveau 1 tot 10 toezicht tractie/gipsverband/ext.fixator binair afnemen van bloedstaal frequentie niveau 1 tot 10 toediening van medicatie I.M./S.C./I.D. frequentie niveau 1 tot 10 toediening van medicatie I.V. frequentie niveau 1 tot 10 toezicht permanent intraveneus infuus frequentie niveau 1 tot 10 zorgen aan een chirurgische wonde frequentie niveau 1 tot 9 zorg aan traumat. wonde (oppervlak) ordinaal (1 tot 4) zorg aan traumat. wonde (frequentie) frequentie niveau 1 tot 9

4 4 4. De riditscores Het berekenen van de riditscores gebeurt in verschillende stappen. Vooreerst bepaalt men de referentiepopulatie : de nationale referentie, d.w.z. het totaal aantal verpleegdagen van alle Belgische ziekenhuizen gedurende een heel jaar. Men berekent vervolgens de riditscores voor een selectie van observaties, zoals een verpleegdag, of een groep patiënten, of een verpleegeenheid, of een bedkenletter (C, D, I enz.). Deze riditscores worden berekend voor ieder verzorgingsitem en geven de kans dat een patiënt in de geselecteerde groep meer toegediende verpleegkundige zorgen krijgt dan een patiënt in de referentiepopulatie. De riditscores worden berekend op variabelen met ordinale klassen. Dat is de reden waarom we de verzorgingsitems in klassen onderverdelen (zie onderdeel 3). Voorbeeld van de berekening van een riditscore 1. Berekening van de riditscores van de referentiepopulatie De riditscore van een klasse wordt berekend door de som te maken van het relatieve aandeel van de verpleegdagen in de lagere categorieën en de helft van het relatieve aandeel van de verpleegdagen in de eigen categorie (zie onderstaande tabel). Hygiëne Aantal dagen Berekening Ridit Geen hulp Ondersteunende hulp Gedeeltelijke hulp Volledige hulp (0+20)/100 (40+10)/100 (60+7,5)/100 (75+12,5)/100 0,20 0,50 0,675 0, Berekening van de riditscores van de verpleegdagen De riditscore (een score voor elk item) van een verpleegdag stemt overeen met de riditscore van de referentiepopulatie van de klasse waarin de verpleegdag zich bevindt. 3. Berekening van de riditscores en van de gemiddelde ridit van een verpleegeenheid Om de riditscores van een verpleegeenheid te bekomen, moet men het relatief aandeel van de verpleegdagen in elke klasse vermenigvuldigen met de riditscore van de referentiepopulatie van de desbetreffende klasse. Men bekomt de gemiddelde ridit door de som te maken van de waarden die voor de verschillende klassen werden bekomen (zie onderstaande tabel).

5 5 Hygiëne Geen hulp Ondersteunende hulp Gedeeltelijke hulp Volledige hulp Aantal dagen Rel. aandeel dagen Ridit referentie Ridit VE 4 0,20 0,20 0, ,35 0,50 0, ,25 0,675 0, ,20 0,88 0, ,00 0,560 De interpretatie van een ridit is als volgt: de waarschijnlijkheid om een patiënt aan te treffen in deze verpleegeenheid die meer zorgen nodig heeft dan een patiënt in de referentiepopulatie is 0,56. De belangrijkste kenmerken van ridit scores zijn : een riditscore ligt altijd tussen 0 en 1 ; de gemiddelde ridit van een referentiepopulatie bedraagt 0,5 ; een riditwaarde hoger dan 0,5 betekent een grotere kans op meer verzorging dan verstrekt zou worden in de referentiepopulatie ; een riditwaarde lager dan 0,5 betekent een kleinere kans op meer verzorging dan verstrekt zou worden in de referentiepopulatie. 5. De vingerafdrukken Om de interpretatie van de resultaten te vergemakkelijken, maakt men gebruik van grafische voorstellingen, in eerste instantie van vingerafdrukken die het profiel van de verpleegkundige verzorging schetsen. Een vingerafdruk is een diagram met staafjes in horizontale richting, die het mogelijk maken om bijvoorbeeld de afwijkingen tussen het profiel van een verpleegeenheid en de nationale referentie in beeld te brengen. Voor ieder verzorgingsitem is er een staafje. De staafjes worden van boven naar beneden onder elkaar geplaatst. Op elk staafje wordt de afwijking uitgezet tussen de berekende gemiddelde ridit en de gemiddelde ridit van de referentiepopulatie (0,5). De verticale lijn stelt de nationale referentie voor. Hoe groter het horizontale staafje is, hoe groter de afwijking is tussen de berekende gemiddelde ridit en de ridit van de referentiepopulatie. De afwijkingen rechts van die verticale lijn betekenen een grotere kans op meer verzorging dan het geval zou zijn bij die referentie (eigenlijk de waarschijnlijkheid om in de verpleegeenheid een patiënt aan te treffen die meer verzorging nodig heeft dan een patiënt in de referentiepopulatie). De afwijkingen links van die verticale lijn, daarentegen, betekenen een kleinere kans op meer verzorging dan het geval zou zijn bij een patiënt van diezelfde referentiepopulatie.

6 6 6. De projectie op de landelijke MVG kaart Om het profiel van verstrekte zorgen van alle verpleegeenheden van heel België met elkaar te vergelijken, zou men de vingerafdrukken van ongeveer 2000 verpleegeenheden naast elkaar moeten leggen om hun verschillen in kaart te krijgen. Mathematisch beschouwd, vormen de te verwerken gegevens een matrix met 27 kolommen (de verzorgingsitems na ridittransformatie) en meer dan 2000 rijen (de verpleegeenheden). Elke verpleegeenheid is herkenbaar door haar verpleegkundig profiel, samengevat in de 27 gemiddelde riditwaarden. Dit komt overeen met een punt in een ruimte van 27 dimensies (of assen). Om gelijktijdig al de informatie voor te stellen, zou men dus 2000 punten moeten plaatsen in een systeem met 27 assen. Dat is praktisch onmogelijk en dat is dan ook de reden waarom de gegevens aan een gesofistikeerde statistische analyse worden onderworpen. De principale componentenanalyse (PCA) toegepast op kwalitatieve variabelen (prinqual transformatie van de gemiddelde ridits) maakt het mogelijk om het aantal dimensies, die gelijktijdig dienen bestudeerd te worden, te beperken. Hierbij beoogt men zoveel mogelijk informatie te behouden. Men bekomt uiteindelijk assen (ook wel composanten of factoren genoemd), die telkens een lineaire combinatie zijn van de oorspronkelijke variabelen (de 27 items). Door de verpleegeenheden op de eerste twee assen van de PCA te projecteren, kan men een grafische voorstelling maken van de relatieve positie van deze verpleegeenheden. Men bekomt dan de «landelijke MVG kaart». Het centrale punt van deze kaart (op de intersectie van de assen) is de meest neutrale positie die overeenkomt met de meest normale (fictieve) verpleegeenheid, d.w.z. waarvan de scores voor de 27 items een compromis inhouden tussen al de verpleegeenheden van België over een heel jaar. De afstand tot dit centrale punt weerspiegelt de afwijking ten opzichte van deze neutrale situatie en laat toe om specifieke verpleegeenheden te lokaliseren, d.w.z. verpleegeenheden met afwijkende scores voor welbepaalde items. 7. De zones van de nationale kaart Door het verband te onderzoeken tussen de assen en de items kan men tot een interpretatie van de verpleegkundige praktijk komen. De eerste dimensie gaat van de zorg besteed aan de patiënt om zoveel mogelijk zichzelf te leren behelpen links op de horizontale as tot volledige hulp van het verpleegkundig personeel uiterst rechts op de as. Deze as komt dus overeen met de mate van hulp die door het verpleegkundig personeel wordt gegeven. De tweede dimensie gaat van basisverzorging bovenaan de verticale as tot de technische zorgen onderaan diezelfde as. Deze as weerspiegelt dus de aard van de verstrekte verpleegkundige zorgen. Het is dan meteen ook duidelijk waarom specifieke verpleegeenheden gegroepeerd zitten in specifieke zones van de grafiek. Dit heeft uiteraard te maken met de aard en de mate van de toegediende zorgen. De verpleegeenheden intensieve zorgen, bijvoorbeeld, bevinden zich rechts onderaan (technische zorgen + volledige hulp).

7 7 De landelijke MVG kaart, met de onderverdeling in 28 zones, wordt in diverse toepassingen gebruikt, maar in de eerste plaats uiteraard in toepassingen van de financiering. Na hun projectie komen de verpleegeenheden en de verpleegdagen in deze zones terecht. 8. De verpleegequipes in de verpleegeenheden Wat betreft het personeel dat aanwezig is in de verpleegeenheden, maakt men een onderscheid tussen : - de gegradueerde verplegers en vroedvrouwen (A1); - de gebrevetteerde verplegers en verpleegassistenten (A2) ; - de verzorgers (A3) ; - de logistieke assistenten (A4) ; - het personeel van andere disciplines, zoals de ergotherapeuten, de medisch-secretaressen, enz. (A5) ; - de studenten van deze 5 bovenvermelde categorieën (A6). Voor ieder verpleegeenheid, worden de gegevens betreffende het personeel van het referentiejaar samengevat. Dit geeft 20 mogelijke registratiedagen. Het aantal uren en het aantal personen per personeelscategorie zijn berekend op basis van de 20 MVG-registratiedagen. Het aantal FTE per categorie wordt als volgt berekend: De som van het aantal uur prestaties per categorie gedeeld door factor 7,6 (op basis van een arbeidsregime van 38 uur per week of 7,6 uur per dag). Het aantal FTE A1-A3 berekent men als volgt: De som van het aantal uur prestaties van de personeelscategorieën A1, A2 en A3 gedeeld door factor 7,6. Het aantal FTE A1-A5 wordt als volgt berekend: De som van het aantal uur prestaties van de personeelscategorieën A1, A2, A3, A4 en A5 gedeeld door factor 7,6. Het aantal observaties is het totaal aantal verpleegdagen voor de drie hospitalisatietypes tezamen (H+D+B). Het aantal FTE A1-A3 per observatie wordt als volgt berekend: De som van het aantal uur prestaties van de personeelscategorieën A1, A2 en A3 gedeeld door het product van het aantal verpleegdagen met factor 7,6 of nog: FTE/obs.= (som van het aantal uur prestaties van A1, A2 en A3 samen) / (7.6 * aantal verpleegdagen). De kwalificatieridit A1-A3 is een indicator van de verdeling van het personeel tussen de categorieën A1, A2 en A3. Er is een gradatie in de kwalificatie van het personeel. Categorie A3 is het minst gekwalificeerd van deze drie categorieën, terwijl A1 het meest gekwalificeerd is. Hoe hoger de kwalificatieridit is, des te meer het personeel gekwalificeerd is.

8 8 Voorbeeld van de berekening van de kwalificatieridit De kwalificatieridit wordt berekend volgens hetzelfde principe als de ridit van een verzorgingsitem. 1. Berekening van de riditscores van de referentiepopulatie De riditscore van een personeelscategorie wordt bekomen door de som te maken van het relatief aandeel van het aantal uur prestaties in de lagere personeelscategorieën met de helft van het relatief aandeel van het aantal uur prestaties in de personeelscategorie waarvoor het wordt berekend. Zie onderstaande tabel. Personeelscategorie Aantal uur prestaties Berekening Riditscores A3 A2 A (0+100)/1500 ( )/1500 ( )/1500 0,0667 0,4000 0, Berekening van de kwalificatieridit van een verpleegeenheid Om de kwalificatieridit van een verpleegeenheid te berekenen, dient men eerst het relatief aandeel van het aantal uur prestaties in elke personeelscategorie te vermenigvuldigen met de riditscore van de referentiepopulatie voor de personeelscategorie waarvoor het wordt berekend. De kwalificatieridit wordt dan bekomen door de som te maken van die verschillende waarden (een waarde per categorie). De onderstaande tabel maakt dit duidelijk. Personeelscategorie Aantal uur A3 A2 A Relatief aandeel (aantal uur) 0,250 0,125 0,625 Riditscores van de referentie 0,0667 0,4000 0, ,000 0,5875 Riditscores voor de verpleegeenheid 0,0167 0,0500 0,5208 De kwalificatieridit van de verpleegeenheid in ons voorbeeld bedraagt 0,5875. Daar die waarde hoger is dan 0,5 (kwalificatieridit van de referentiepopulatie), betekent dit globaal gezien dat het personeel in deze verpleegeenheid een hogere kwalificatie heeft dan het personeel in de referentiepopulatie.

9 9 9. De MVG s worden gebruikt in de financiering van de ziekenhuizen Het MVG-registratiesysteem wordt gebruikt in de financiering van de ziekenhuizen, meer bepaald bij de vastlegging van de financiële middelen (onderdeel B2): - Er zijn supplementaire punten voor de bedden C, D, E, H* en I; - Mogelijks, supplementaire punten voor de bedden met een zogenaamd intensief karakter; - Voor het niveau van de salarissen is er een aanpassing gebeurd. Bijkomende punten voor de bedden C, D, H*, I, E Principe De methodologie beschreven in paragraaf 3 wordt gebruikt bij de transformatie van de items. De riditscores van de verpleegeenheden en de verpleegdagen worden berekend gebruik makend van de nationale referentie, d.w.z. het geheel van de verpleegdagen van de verblijven H, D en B samen, voor alle Belgische ziekenhuizen gedurende het registratiejaar 2000 (zie paragraaf 4). De landelijke MVG kaart bestaat uit alle verpleegeenheden van België voor het referentiejaar 2000 rekening houdend met de verpleegdagen van alle patiënten, ongeacht het type van hun verblijf (zie paragraaf 6). De landelijke kaart wordt bij de financiering opgedeeld in 28 zones (zie paragraaf 7). In elke zone worden zowel verpleegeenheden als verpleegdagen geprojecteerd. De verpleegdagen laten toe het profiel van zorg te bepalen voor elke zone. De gegevens met betrekking tot het verpleegkundig personeel van de verpleegeenheden, zoals het aantal personeelsleden en de kwalificatie van de verpleegkundigen, bepalen daarentegen de karakteristieken van het personeel binnen elke zone. Elke zone onderscheidt zich van een andere zone door een verschillend profiel van verzorging, het aantal personeelsleden en het kwalificatieniveau van het verpleegkundig personeel. Op basis van het personeel in de verpleegeenheden (zie paragraaf 8), krijgt elke zone een landelijke puntenwaarde. Vervolgens, gaat men voor elk ziekenhuis het aantal verpleegdagen met hospitalisatietype H (de zogenaamde klassieke hospitalisatie) in elke zone bij elkaar tellen. Men berekent aldus de puntenwaarde per verpleegdag. De ziekenhuizen worden vervolgens in decielen gerangschikt in functie van hun puntenwaarde per verpleegdag. De bijkomende financiering gebeurt in functie van hun rangschikking binnen deze decielen. Landelijke puntenwaarde van de zones Bij elke zone is er: - een waarde voor de kwalificatiegraad; - een kostenpuntenwaarde; - een FTE/observatie; - een landelijke puntenwaarde.

10 10 De waarde van de kwalificatiegraad (KG) van een zone is de mediaan van de kwalificatieridits van de verpleegeenheden binnen deze zone. De kostenpuntenwaarde (KPW) komt overeen met de kwalificatiegraad gecorrigeerd met een coëfficiënt die rekening houdt met de verhouding tussen de personeelskosten van categorieën A1 en A3. KPW= 1 + ( (KG 0,5) * coëfficiënt) Voor de financiering van 2005 op basis van de MVG s van 2000 is deze correctiecoëfficiënt gelijk aan 0, De FTE/observatie (FTE) van een zone komt overeen met de mediaan van de FTE/observatie voor het personeel van de categorieën A1 tot A3 van de verpleegeenheden binnen deze zone. De landelijke puntenwaarde (LPW) van een zone wordt bekomen door de waarde van de kostenpuntenwaarde te vermenigvuldigen met de waarde van FTE/observatie. LPW= KPW * FTE Voorbeeld voor zone 3: KG = 0,5370 KPW = 1 + ( (0,5370 0,5) * 0,479154) = 1,0177 FTE = 0,4572 LPW = 1,0177 * 0,4572 = 0,4653 Voorbeeld voor zone 28: KG = 0,6739 KPW = 1 + ( (0,6739 0,5) * 0,479154) = 1,0833 FTE = 1,6628 LPW = 1,0833 * 1,6628 = 1,8014 Puntenwaarde per verpleegdag voor de diensten (kenletters) van ieder ziekenhuis Voor elkeen van de kenletters C, D, H*, I en E van ieder ziekenhuis bepaalt men een puntenwaarde per verpleegdag enkel rekening houdend met de verdeling van de verpleegdagen van de klassieke verblijven op de kaart. Voor elk bedkenletter C, D, H*, I en E wordt per ziekenhuis het aantal dagen (AD) met klassieke hospitalisatie - type H - bepaald in elk van de 28 zones. Voor elke zone wordt AD vermenigvuldigd met de landelijke puntenwaarde (LPW) van de zone en dat geeft de individuele punten per zone (IP). De individuele punten van de 28 zones worden gesommeerd, en vervolgens wordt dit totaal aantal punten (TIP) gedeeld door het totaal aantal verpleegdagen van de klassieke hospitalisatie (TAD) om zo de punten per verpleegdag (PPD) te bekomen. PPD = TIP / TAD

11 11 Voor de financiering worden uitsluitend de bedkenletters C, D en E in aanmerking genomen (in praktijk: C, D, H*, I en E). Voor elk ziekenhuis worden uiteindelijk twee puntenwaarden per verpleegdag berekend: - één PPD waarde voor de bedkenletters C en D samen; - en één PPD waarde voor bedkenletter E. De PPD waarden voor de bedkenletters C en D van alle Belgische ziekenhuizen die in de financiering zijn opgenomen, worden in stijgende volgorde gerangschikt en vervolgens in 10 groepen onderverdeeld met telkens hetzelfde aantal waarden (10 decielen C D). De PPD waarden voor de bedkenletter E worden eveneens van klein naar groot gerangschikt en in 10 evenredige groepen onderverdeeld, hetgeen leidt tot 10 decielen E. In functie van haar positie in de decielen C D ontvangt het ziekenhuis bijkomende punten per bed (C en D). Analoog, in functie van haar positie in de decielen E ontvangt het ziekenhuis bijkomende punten per bed (E). Bijkomende punten voor de bedden met een intensief karakter Principe De zones werden bestudeerd met de bedoeling om een onderscheid te maken tussen een intensief profiel van verzorging, enerzijds, en een ander verzorgingsprofiel, anderzijds. Dat laatste profiel zullen we hier niet verder uitwerken. De eerste groep, dus de Zones met een Intensief verzorgingsprofiel, noemen we kortweg ZIPzones; de andere groep noemen we dan Zones met een Ander verzorgingsprofiel, kortweg ZAP-zones. ZIP-zones zijn zones met: zware basisverzorging; hoge observatiefuncties (registratie van vitale en fysieke parameters); veel technische verzorging. De zones 19, 20, 24, 25 et 28 behoren tot de ZIP-groep en alle andere zones behoren tot de ZAP-groep. Het intensief karakter van de verzorging neemt geleidelijk toe van zone 19 tot zone 28. Voor elk ziekenhuis kan dus nagegaan worden hoeveel verpleegdagen met klassieke hospitalisatie in de ZIP-zones worden geprojecteerd en hoeveel van dat type verpleegdagen in de ZAP-zones vallen. Het aandeel van de klassieke verpleegdagen in de ZIP-zones is een indicator van het intensief karakter van de verpleegkundige activiteit die via het MVGregistratiesysteem wordt gemeten. De methodologie die toegepast wordt voor de berekening van de MVG punten per verpleegdag C D H* I E is aangepast voor het bepalen van de MVG punten per verpleegdag met een intensief karakter. De puntenwaarde per ZIP-verpleegdag geeft een goede indicatie van het intensief karakter van het ziekenhuis. Hoe hoger deze waarde, des te hoger het intensief karakter. De rangschikking van de ziekenhuizen in decielen gebeurt op basis van deze ZIP-punten.

12 12 Landelijke puntenwaarde van de zones Wij verwijzen hier naar 'Bijkomende punten voor de C, D, H*, I, en E bedden'. Puntenwaarde per verpleegdag van ieder ziekenhuis Voor de kenletters C, D en E tezamen van elk ziekenhuis (in praktijk: C, D, H*, I en E) bepaalt men het aantal verpleegdagen met klassieke hospitalisatie (AD) in elk van de 5 ZIPzones. Voor elke zone wordt AD vermenigvuldigd met de landelijke puntenwaarde (LPW) en dat geeft de individuele punten per zone (IP). De individuele punten van de 5 zones worden gesommeerd, en vervolgens wordt dit totaal aantal punten in de ZIP-zones (TPZ) gedeeld door het totaal aantal verpleegdagen met klassieke hospitalisatie in zowel ZIP- als ZAP-zones (TAD) om zo de MVG-ZIP punten (MZP) te bekomen. MZP = TPZ / TAD De MVG-ZIP punten voor het geheel van de Belgische ziekenhuizen (die in de financiering zijn opgenomen) worden eerst geklasseerd in opklimmende orde en vervolgens in 10 groepen onderverdeeld die allemaal een gelijk aantal waarden bevatten (10 ZIP-decielen). Bovendien, worden sommige decielen verder opgesplitst in twee ('halve decielen'). In functie van haar positie in de MVG-ZIP-decielen, ontvangt het ziekenhuis bijkomende punten per C D E bed. Correctie voor het salarisgemiddelde Principe Het aantal verpleegdagen van het klassieke type in de ZIP-zones speelt een rol in de correctie van het salarisgemiddelde. Voor deze berekening worden alle diensten (kenletters) in rekening gebracht. Voor verdere inlichtingen daaromtrent verzoeken wij u om de dienst Boekhouding en Beheer van de Ziekenhuizen te contacteren. Deze dienst verstuurt immers elk jaar naar ieder ziekenhuis de gedetailleerde berekeningen van de financiering.

13 Inhoudsopgave van de federale feedback financiering De federale feedback financiering bevat gedetailleerde informatie over de MVG s van 2000 die gebruikt worden in de financiering van 2005, vooral inzake klassieke verpleegdagen geregistreerd in de verpleegeenheden (diensten) met kenletter C, D, H*, I en E. Gedetailleerde informatie over al de types van verblijven en alle diensten (kenletters) worden voorgesteld in de algemene federale feedback die beschikbaar is op onze website onder de rubrieken Instellingen - MVG - Publicaties. De federale feedback financiering bevat twaalf delen: 1. Een tabel met voor elk kenletter het aantal en het percentage bedden, verpleegeenheden en klassieke verpleegdagen (pagina 1). 2. Een tabel met voor elk kenletter de verdeling van de verpleegdagen volgens het type van hospitalisatie H, D of B (pagina 2). 3. Een grafiek van de landelijke MVG kaart met de onderverdeling in 28 zones (pagina 3). 4. Een tabel met de berekening van de landelijke puntenwaarde per zone (pagina 4). 5. Een tabel voor de kenletters C, D (pagina 5), E, H* (pagina 6) en tenslotte I (pagina 7) met de spreiding van de klassieke verpleegdagen (met hospitalisatietype H) over de 28 financieringszones van de landelijke MVG kaart, zowel in aantal als in percentage. De punten per zone worden bekomen door de landelijke puntenwaarde te vermenigvuldigen met het aantal verpleegdagen per zone. Het aantal punten per verpleegdag, tenslotte, wordt bekomen door het totaal aantal punten per dienst te delen door het totaal aantal dagen per dienst. 6. Een tabel voor het geheel van de diensten met kenletter C, D, H* en I, geeft de verdeling weer van de klassieke verpleegdagen (hospitalisatietype H) over de 28 zones van de landelijke MVG kaart. Deze tabel bevat eveneens de berekening van de punten per verpleegdag (pagina 8). 7. Een tabel met de resultaten van de MVG-ZIP punten (zones met een intensief zorgprofiel) voor de bedden van intensieve aard. Hij geeft voor elke dienst C, D, H*, I en E het aantal klassieke verpleegdagen (hospitalisatietype H) in elke ZIP-zone en het ook totaal aantal verpleegdagen en de MVG-ZIP punten per verpleegdag voor deze 5 diensten samen (pagina 9). 8. Een tabel met het aantal klassieke verpleegdagen (hospitalisatietype H) in de ZIP-zones voor alle diensten (pagina 10). 9. Een vingerafdruk voor de kenletters C, D, H*, I en E, gebaseerd op de klassieke verpleegdagen hospitalisatietype H (pagina s 11 t/m 15). De nationale referentie betreft alle verpleegdagen van de drie hospitalisatietypes H, D en B, van alle ziekenhuizen gedurende het registratiejaar Een vingerafdruk voor elke zone van de landelijke MVG kaart, gebaseerd op de geprojecteerde klassieke verpleegdagen binnen elke zone (pagina s 16 t/m 43). De nationale

14 14 referentie betreft alle verpleegdagen van de drie hospitalisatietypes H, D en B, van alle ziekenhuizen gedurende het registratiejaar Een grafiek voor de kenletters C, D, H*, I en E afzonderlijk met de spreiding van de klassieke verpleegdagen over de 28 zones van de landelijke MVG kaart (pagina's 44 t/m48). 12. Eén projectie op de landelijke MVG kaart van alle verpleegeenheden voorgesteld door hun kenletter - van alle Belgische ziekenhuizen (pagina 49). Bij de berekening van de ridits is rekening gehouden met de drie hospitalisatietypes H, D en B. 11. Inhoudsopgave van de individuele feedback financiering De individuele feedback financiering bevat gedetailleerde informatie betreffende de MVG s van 2000 die gebruikt worden in de financiering van 2005, vooral inzake klassieke verpleegdagen geregistreerd in de verpleegeenheden (diensten) met kenletter C, D, H*, I en E. Gedetailleerde informatie over alle hospitalisatietypes en alle de diensten (kenletters) zijn reeds voorgesteld in de algemene individuele feedback die naar de ziekenhuizen is verstuurd tijdens de maand juli van De individuele feedback van de financiering bestaat uit twaalf onderdelen: 1. Een tabel met het aantal en percentage verpleegdagen van de drie hospitalisatietypes H, D en B voor de diensten met kenletters C, D, H*, I of E. 2. Voor de ziekenhuizen die gefusioneerd zijn tussen het registratiejaar 2000 en het jaar 2005, is er een bijkomende tabel waarin de CIV-nummers voorafgaand aan de fusie en de CIVnummers na fusie vermeld staan, voor alle verpleegeenheden met kenletter C, D, H*, I en E. Bovendien bevat deze tabel het aantal klassieke verpleegdagen (hospitalisatietype H). 3. Een grafiek van de landelijke MVG kaart met de onderverdeling in 28 financieringszones. 4. Een tabel met het resultaat van de berekening van de landelijke puntenwaarde voor de 28 financieringszones. 5. Een zogenaamde 'boordtabel' die voor elke verpleegeenheid en elke dienst met kenletter C, D, H*, I of E, het aantal en het percentage klassieke verpleegdagen, alsook de punten per verpleegdag weergeeft. Het totaal aantal verpleegdagen wordt eveneens weergegeven voor de diensten met kenletters C, D, H* en I, enerzijds, en voor de diensten met kenletter E, anderzijds. Daarnaast worden ook de punten per verpleegdag weergegeven voor deze twee groepen, namelijk voor de groep met kenletters C, D, H* en I, en voor de groep met enkel kenletter E. Het gaat hier om de totalen die staan op de lijst die is overgemaakt door de dienst 'Boekhouding en Beheer van de ziekenhuizen'. 6. Een tabel die de resultaten weergeeft van de MVG-ZIP punten (de zones met een intensief verzorgingsprofiel) voor de bedden van intensieve aard. De tabel geeft voor elke dienst met kenletter C, D, H*, I of E het aantal klassieke verpleegdagen in elke ZIP-zone. Ook wordt het totaal gemaakt van het aantal verpleegdagen, en tenslotte worden de MVG-ZIP punten per verpleegdag weergegeven voor deze 5 diensten tezamen. Het gaat hier om hetzelfde totaal dat

15 15 eveneens voorkomt op de lijst die u is overgemaakt door de dienst 'Boekhouding en Beheer van de ziekenhuizen'. 7. Een tabel met het aantal klassieke verpleegdagen binnen elke ZIP-zone voor alle kenletters. 8. Een tabel voor iedere verpleegeenheid en voor iedere dienst met kenletter C, D, H*, I of E, met de spreiding van de klassieke verpleegdagen (hospitalisatietype H) over de 28 zones van de landelijke MVG kaart. Het resultaat van de berekening van de puntenwaarde per verpleegdag wordt ook gegeven. De individuele punten per zone worden bekomen door de landelijke puntenwaarde per zone te vermenigvuldigen met het aantal verpleegdagen per zone. Voor elke kolom vindt u onderaan telkens het totaal over de 28 zones. Het aantal punten per verpleegdag wordt bekomen door het totaal aantal punten per verpleegeenheid (of per dienst) te delen door het totaal aantal verpleegdagen per verpleegeenheid (of per dienst). 9. Een tabel voor het totaal van de kenletters C, D, H* en I met de spreiding van het aantal klassieke verpleegdagen (hospitalisatietype H) over de 28 zones van de landelijke MVG kaart, alsook de punten per verpleegdag. 10. Voor elke verpleegeenheid is er: een vingerafdruk met uitsluitend de klassieke verpleegdagen (hospitalisatietype H). De nationale referentie betreft alle verblijven van de drie hospitalisatietypes, voor alle Belgische ziekenhuizen gedurende het registratiejaar De vingerafdruk wordt niet weergegeven bij een onvoldoende aantal verpleegdagen, in casu 20 verpleegdagen. een grafiek met de spreiding van de klassieke verpleegdagen (hospitalisatietype H) over de 28 zones van de landelijke MVG kaart. Op deze grafiek bevindt zich eveneens het zwaartepunt van de verpleegeenheid, meer bepaald haar coördinaten in functie van de eerste twee dimensies van de kaart. Ook het nummer van de zone is weergegeven. een tabel met allerlei informatie over de verpleegequipe. 11. Voor elke dienst (die bestaat uit meer dan één verpleegeenheid) is er: een vingerafdruk met uitsluitend de klassieke verpleegdagen (hospitalisatietype H). De nationale referentie betreft alle verblijven van de drie hospitalisatietypes, voor alle Belgische ziekenhuizen gedurende het registratiejaar De vingerafdruk wordt niet weergegeven bij een onvoldoende aantal verpleegdagen, in casu 20 verpleegdagen. een grafiek met de spreiding van de klassieke verpleegdagen (hospitalisatietype H) over de 28 zones van de landelijke MVG kaart. Op deze grafiek bevindt zich eveneens het zwaartepunt van de dienst, meer bepaald haar coördinaten in functie van de eerste twee dimensies van de kaart. Ook het nummer van de zone is weergegeven. een tabel met allerlei informatie over de verpleegequipe. 12. Eén projectie van alle verpleegeenheden met kenletter C, D, H*, I of E op de landelijke MVG kaart. De ridits van deze verpleegeenheden werden berekend in functie van de klassieke verpleegdagen, dus deze met hospitalisatietype H.

16 Gebruiksaanwijzing bij deze feedback financiering U kan de federale feedback financiering als volgt consulteren : 1. u klikt de folder RIMVG_FED_FINN2000' aan; 2. vervolgens klikt u het document aan met naam HIER_AANKLIKKEN_svp.html. U kan de individuele feedback financiering, deze betreffende uw eigen ziekenhuis, als volgt consulteren: 1. u klikt de folder RIMVG_IND_FINcivN2000 aan (civ zijnde het CIV-nummer van uw ziekenhuis); 2. u klikt het document civ2000frame.html aan (ook hier weer staat civ voor het CIVnummer van uw ziekenhuis). Ziekenhuizen binnen het Hoofdstedelijk gebied van Brussel krijgen hun feedback in zowel het Frans als het Nederlands. Enkele raadgevingen 1. Deze nieuwe elektronische editie van de feedbacks omvat een massa pagina s in HTML formaat. De bedoeling van deze editie is het aanleveren van gedetailleerde gegevens aan de ziekenhuizen van ons land, opdat zij die zo goed als mogelijk zouden benutten. Alle pagina's afprinten lijkt ons niet erg zinvol. Waarom? De inhoudstafel geeft u, immers, de mogelijkheid om de feedback van het begin tot het einde door te bladeren. Wij raden u aan om alzo een selectie door te voeren en enkel die pagina's af te printen die u het méést interessant lijken. 2. Voor het geval u wenst een aantal pagina's af te printen, of het nu gaat om een tabel of een grafiek, raden wij u aan te opteren voor een voorstelling in 'landscape' formaat. 3. Het resultaat van het afprinten is afhankelijk van het type van printer. Daarom, raden wij u stellig aan slechts enkele pagina's (tabellen en grafieken) met verschillende lay-out eens af te printen om een idee te hebben van het resultaat, alvorens over te gaan tot het afdrukken van massa's papier. 4. Het afprinten van tabellen valt best mee. Het afprinten van grafieken valt minder goed mee, hoewel wij in deze versie de kwaliteit in belangrijke mate hebben verhoogd. Voor de grafieken heeft het bestandstype, in casu GIF, daar veel mee te maken. In de toekomst, hopen wij met de ontwikkeling van onze software nog betere grafische kwaliteit te kunnen leveren. 5. De grafieken kunnen overgenomen worden in een WORD document, een EXCEL sheet, of ook nog in een POWER POINT presentatie. Daarvoor volstaat het de grafiek aan te klikken en daarna via de copy/paste functie in te lijven in WORD, enz. Aan de afmetingen van de grafiek kan men wijzigingen aanbrengen maar niet aan de inhoud. 6. Ook de tabellen kunnen worden overgenomen in een WORD document of een EXCEL sheet. Daartoe dient u de tabel in kwestie te selecteren en met de copy/paste functie over te nemen in WORD of EXCEL. Desgewenst kan de tabel daarna nog worden aangepast (kolommen toevoegen of weglaten, de titel wijzigen, enz ).

17 17 Ook in een POWER POINT voorstelling kan een tabel worden binnengehaald. Dikwijls, nochtans, is het resultaat weinig leesbaar, om de eenvoudige reden dat de tabel veelal uit een te groot aantal rijen en kolommen bestaat. 7. De voornaamste doelstelling van deze feedback is om de ziekenhuizen te helpen in het analyseren van hun MVG s die werden gebruikt voor de financiering. Eventuele suggesties met het oog op het nog verbeteren van de structuur en inhoud zijn steeds welkom. Indien u bijkomende inlichtingen betreffende de inhoud van deze feedbacks wenst te bekomen, kan u contact opnemen met één van beide personen, steeds via hun adres: annelies.ghesquiere@health.fgov.be marc.janssens@health.fgov.be Voor de installatie van uw PC en printer is de informaticadienst in uw ziekenhuis het best geplaatst om u daarbij te helpen.

Federale Feedback MVG 1998

Federale Feedback MVG 1998 1 Federale Feedback MVG 1998 1. Introductie Dit document dient als toelichting bij de tabellen en grafieken van de «federale feedback» zoals hij nu beschikbaar is op het internet onder de vorm van HTML

Nadere informatie

Feedback financiering op basis van MVG 2006

Feedback financiering op basis van MVG 2006 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Datamanagement Feedback financiering op basis van MVG 2006 Anne Delvaux, Marc Janssens,

Nadere informatie

Feedback financiering op basis van MVG 2005

Feedback financiering op basis van MVG 2005 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Datamanagement Feedback financiering op basis van MVG 2005 Anne Delvaux, Marc Janssens,

Nadere informatie

Algemene feedback op basis van MVG 2004

Algemene feedback op basis van MVG 2004 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Datamanagement Algemene feedback op basis van MVG 2004 Anne Delvaux, Annelies Ghesquiere

Nadere informatie

FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu. Het beeld van de Sp-diensten in de MVG 2000

FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu. Het beeld van de Sp-diensten in de MVG 2000 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Het beeld van de Sp-diensten in de MVG 2000 Anne Delvaux, Marc Janssens - 04/2004 1. Inleiding

Nadere informatie

Aanvullende tabellen op de algemene federale feedback MVG 2006

Aanvullende tabellen op de algemene federale feedback MVG 2006 1 FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Dienst Datamanagement Aanvullende tabellen op de algemene federale feedback MVG 2006 Annelies Ghesquiere,

Nadere informatie

Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen. FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu

Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen. FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu 1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen GEZONDHEIDSZORGBELEID FOD Volksgezondheid, Veiligheid Voedselketen en Leefmilieu Marc Janssens, Anne Delvaux 02/2003 Brochure 10 jaar MVG : 1988-1998 De bedoeling

Nadere informatie

Informatie over de feedbacks en bijkomende analyses op MVG1998, MVG2000 en MVG2003

Informatie over de feedbacks en bijkomende analyses op MVG1998, MVG2000 en MVG2003 DG1 Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen Informatie over de feedbacks en bijkomende analyses op MVG1998, MVG2000 en MVG2003 Annelies Ghesquiere, Anne Delvaux 03/2007 2 Inhoudstabel 1. Inleiding 3 2.

Nadere informatie

METHODOLOGIE VAN DE KNIPPERLICHTEN VOOR DE EXTERNE AUDIT VAN DE MVG

METHODOLOGIE VAN DE KNIPPERLICHTEN VOOR DE EXTERNE AUDIT VAN DE MVG MTHOOLOGI VAN KNIPPRLIHTN VOOR XTRN AUIT VAN MVG IR. ANN. LVAUX (STATISTIUS-ANALIST) MINISTRI VAN SOIAL ZAKN, VOLKSGZONHI N LFMILIU. BSTUUR GZONHISZORG, BSTUURSIRTI GZONHISZORGBLI Inleiding e Minimale

Nadere informatie

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Directoraat-generaal Organisatie gezondheidszorgvoorzieningen RAC Vesaliusgebouw Pachecolaan 19/5 1010 Brussel uw brief van uw kenmerk

Nadere informatie

Coordinatie--Minimale-klinische-gegevens

Coordinatie--Minimale-klinische-gegevens 6 DECEMBER 1994. - Koninklijk besluit houdende bepaling van de regels volgens welke bepaalde statistische gegevens moeten worden medegedeeld aan de Minister die de Volksgezondheid onder zijn bevoegdheid

Nadere informatie

MZG Nationale feedback Verpleegkundige gegevens April 2015. Nationale feedback verpleegkundige gegevens : Extern toelichtend document

MZG Nationale feedback Verpleegkundige gegevens April 2015. Nationale feedback verpleegkundige gegevens : Extern toelichtend document Nationale feedback verpleegkundige gegevens : Extern toelichtend document Inhoudstafel 1. ALGEMENE INFORMATIE... 2 1.1. De verpleegkundige gegevens in het MZG-registratiesysteem... 2 1.2. Selectie van

Nadere informatie

MZG Globalisatietabellen Verpleegkundige gegevens April 2011

MZG Globalisatietabellen Verpleegkundige gegevens April 2011 Algemene Informatie Gebruik van de globalisatietabellen De globalisatietabellen werden opgesteld als bijkomend hulpmiddel voor de ziekenhuizen om hun MZG gegevens beter te kunnen controleren en analyseren.

Nadere informatie

Handleiding benchmarkrapport MPG

Handleiding benchmarkrapport MPG Handleiding benchmarkrapport MPG Inhoudsopgave 1. Wat is een benchmarkrapport?... 2 2. Wanneer wordt het benchmarkrapport ter beschikking gesteld?... 2 3. Waar kan u het benchmarkrapport raadplegen?...

Nadere informatie

MZG Globalisatie tabellen Personeelsgegevens Oktober 2011

MZG Globalisatie tabellen Personeelsgegevens Oktober 2011 Gebruik van de globalisatietabellen Algemene Informatie De globalisatietabellen werden opgesteld als bijkomend hulpmiddel voor de ziekenhuizen om hun MZG gegevens beter te kunnen controleren en analyseren.

Nadere informatie

Technische handleiding database ontslagmanagement

Technische handleiding database ontslagmanagement Technische handleiding database ontslagmanagement 1. Het databasevenster De database opent u door te dubbelklikken 1 op het Access-icoon Ontslagmanagement.lnk Mogelijk krijgt u eerst één of meerdere vensters

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN AGRESSIVITEIT

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN AGRESSIVITEIT SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN 2014-2015-2016 AGRESSIVITEIT 1 Inhoudstafel I. INLEIDING... 3 II. METHODOLOGIE... 3 STRUCTUURINDICATOREN... 3 PROCESINDICATOREN... 5 RESULTAATINDICATOREN...

Nadere informatie

Domein 2 Personeelsgegevens

Domein 2 Personeelsgegevens Personeelsgegevens. Domein 2 Personeelsgegevens Personeelsgegevens. Het bestand Aantal werknemers per categorie voor de periode 1. Het bestand Aantal werknemers per categorie voor de periode 1.1. NAAM

Nadere informatie

1. Algemene informatie

1. Algemene informatie Inhoudstabel 1. Algemene informatie... 1 1.1. Het MZG-registratiesysteem...1 1.2. De inhoud van de nationale feedback over de personeelsgegevens...2 1.3 De belangrijkste bestanden en velden die gebruikt

Nadere informatie

Maxi feedback Subacute ziekenhuizen. FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Maxi feedback Subacute ziekenhuizen. FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Maxi feedback 2015 Subacute ziekenhuizen FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu >> Selectie van de verblijven Registratiejaar 2015 - subacute ziekenhuizen Zijn

Nadere informatie

Maxi feedback Alle ziekenhuizen. FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Maxi feedback Alle ziekenhuizen. FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Maxi feedback 2015 Alle ziekenhuizen FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu >> Selectie van de verblijven Registratiejaar 2015 - alle ziekenhuizen Zijn inbegrepen,

Nadere informatie

Omzendbrief aan - de algemeen directeur - de MZG-verantwoordelijke - de hoofdgeneesheer - het hoofd van het verpleegkundig departement

Omzendbrief aan - de algemeen directeur - de MZG-verantwoordelijke - de hoofdgeneesheer - het hoofd van het verpleegkundig departement Directoraat-generaal Organisatie Gezondheidszorvoorzieningen Dienst Datamanagement UW BRIEF VAN UW REF. ONZE REF. DM/MZG_RHM/n.58_08 DATUM 12/12/2008 BIJLAGE(N) 1 Omzendbrief aan - de algemeen directeur

Nadere informatie

Betreft: richtlijnen MVG-registratie

Betreft: richtlijnen MVG-registratie Dienst datamanagement Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Datum: Bijlage(n): Telefoon Onthaal: Fax : Betreft: richtlijnen MVG-registratie FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Nadere informatie

1. Periodische personeelsregistratie

1. Periodische personeelsregistratie Bijlage 1. Periodische personeelsregistratie De periodische personeelsregistratie wordt éénmaal per registratieperiode opgevraagd, telkens de eerste dag van de maanden maart, juni, september en december.

Nadere informatie

2 DECEMBER Koninklijk besluit tot. uitvoering van de wet van 19 juli betreffende de gebundelde financiering

2 DECEMBER Koninklijk besluit tot. uitvoering van de wet van 19 juli betreffende de gebundelde financiering 2 DECEMBER 2018. - Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 19 juli 2018 betreffende de gebundelde financiering van de laagvariabele ziekenhuiszorg BS 18/12/2018 1 Artikel 1. 1. Het globaal prospectief

Nadere informatie

Evolutie van ziekenhuisverblijven overheen de jaren

Evolutie van ziekenhuisverblijven overheen de jaren Evolutie van ziekenhuisverblijven overheen de jaren 2006-2015 Acute ziekenhuizen Zijn inbegrepen, alle verblijven : - in klassieke hospitalisatie, inclusief de lange verblijven (codes H, F, M, L) ; - in

Nadere informatie

I. Analyse van de resultaten van fase 1

I. Analyse van de resultaten van fase 1 Bijlage CGV 2016/396 Analyse van de resultaten voor de toepassing van de referentiebedragen: Berekening 2016 Gegevens 2013 Deze achtste toepassing van de referentiebedragen had betrekking op 113 voor een

Nadere informatie

Verpleegkundige zorgprofielen

Verpleegkundige zorgprofielen HEALTH.FGOV.BE Verpleegkundige zorgprofielen NRG s op basis van de VG-MZG DG GS Datamanagement 29/09/2014 Versie 2.3 1 Inhoud I. Inleiding...3 II. De NRG s bepalen...4 1. Weging van de scores van de items

Nadere informatie

Evolutie van ziekenhuisverblijven overheen de jaren

Evolutie van ziekenhuisverblijven overheen de jaren Evolutie van ziekenhuisverblijven overheen de jaren 2006-2015 Acute en subacute ziekenhuizen Zijn inbegrepen, alle verblijven : - in klassieke hospitalisatie, inclusief de lange verblijven (codes H, F,

Nadere informatie

Actualisatie MVG: Illustratie van concrete voorbeelden

Actualisatie MVG: Illustratie van concrete voorbeelden Ministerie van Volksgezondheid, Sociale Zaken, Leefmilieu Bestuur Gezondheidszorgbeleid Dinsdag 17 september 2002 Actualisatie MVG: Illustratie van concrete voorbeelden Prof. Dr. W. Sermeus Prof. Dr. L.

Nadere informatie

Onderzoek van de resultaten. Enkele klinische scenario s met behulp van de dynamische feedback tool

Onderzoek van de resultaten. Enkele klinische scenario s met behulp van de dynamische feedback tool Onderzoek van de resultaten Enkele klinische scenario s met behulp van de dynamische feedback tool Klinische scenario s 01 02 03 04 De chirurgische intensieve patient De patient op de ontwaakzaal (RE)

Nadere informatie

De Belgische Ziekenhuisfinanciering. Waar gaan we naartoe met de NRG s?

De Belgische Ziekenhuisfinanciering. Waar gaan we naartoe met de NRG s? 1 De Belgische Ziekenhuisfinanciering. Waar gaan we naartoe met de NRG s? Arabella D Havé Celhoofd Cel Terminologie, Groepering, Classificatie & Audit Datamanagement DG-GS FOD VVVL Interuniversitaire permanente

Nadere informatie

Gezondheidsenquête, België Inleiding. Wetenschap ten dienste van Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu.

Gezondheidsenquête, België Inleiding. Wetenschap ten dienste van Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu. Inleiding Wetenschap ten dienste van Volksgezondheid, Voedselveiligheid en Leefmilieu. Inleiding 1. Context De vergrijzing van de bevolking in onze samenleving is een heuse uitdaging op het gebied van

Nadere informatie

Situering algemene en universitaire ziekenhuizen

Situering algemene en universitaire ziekenhuizen Situering Sinds 1 januari 2005 moet ieder Vlaams ziekenhuis een periodieke evaluatie maken van de kwaliteit van de zorgen in het eigen ziekenhuis. Dit staat beschreven in het kwaliteitsdecreet van 17 oktober

Nadere informatie

BIJKOMENDE INFORMATIE VOOR DE REGISTRATIE VAN INHOUD DAGHOSPITALISATIES

BIJKOMENDE INFORMATIE VOOR DE REGISTRATIE VAN INHOUD DAGHOSPITALISATIES BIJKOMENDE INFORMATIE VOOR DE REGISTRATIE VAN DAGHOSPITALISATIES INHOUD INHOUD...1 1. Domein MEDISCHE GEGEVENS en FACTURATIEGEGEVENS...3 1.1 Daghospitalisaties op verpleegeenheden specifiek voor daghospitalisatie...3

Nadere informatie

Bijkomende informatie voor de registratie van nietbeëindigde verblijven waarvoor reeds verpleegkundige gegevens doorgestuurd moeten worden

Bijkomende informatie voor de registratie van nietbeëindigde verblijven waarvoor reeds verpleegkundige gegevens doorgestuurd moeten worden Bijkomende informatie voor de registratie van nietbeëindigde verblijven waarvoor reeds verpleegkundige gegevens doorgestuurd moeten worden 1. Over welke verblijven gaat het? Alle verblijven: - die op het

Nadere informatie

17 JUNI Koninklijk besluit betreffende de verklaring bij opname in een ziekenhuis

17 JUNI Koninklijk besluit betreffende de verklaring bij opname in een ziekenhuis 17 JUNI 2004. - Koninklijk besluit betreffende de verklaring bij opname in een ziekenhuis BS 14/07/2004 in voege sinds 01/09/2004 Gewijzigd door: KB 15/12/2008 BS 16/02/2009 KB 28/06/2011 BS 18/08/2011

Nadere informatie

Actualisatie Minimale Verpleegkundige Gegevens praktische organisatie testfase. Christophe Verhaeghe Ghislaine Delpierre

Actualisatie Minimale Verpleegkundige Gegevens praktische organisatie testfase. Christophe Verhaeghe Ghislaine Delpierre Actualisatie Minimale Verpleegkundige Gegevens praktische organisatie testfase Christophe Verhaeghe Ghislaine Delpierre Waarom een testfase? het finaliseren van het test- registratieinstrument in 140 verpleegeenheden

Nadere informatie

Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013. dr. Brenda Casteleyn

Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013. dr. Brenda Casteleyn Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013 dr. Brenda Casteleyn dr. Brenda Casteleyn www.keu6.be Page 2 1. Theorie Met spreiding willen we in één getal uitdrukken hoe verspreid de gegevens zijn: in hoeveel

Nadere informatie

HANDLEIDING IMA ATLAS

HANDLEIDING IMA ATLAS 1 HANDLEIDING IMA ATLAS 1. INLEIDING Het InterMutualistisch Agentschap (IMA) stelt beleidsrelevante statistieken en indicatoren ter beschikking via een interactieve website: http://atlas.ima-aim.be. Deze

Nadere informatie

Handleiding bij het finale rapport MPG

Handleiding bij het finale rapport MPG Handleiding bij het finale rapport MPG Inhoudsopgave Inleiding... 2 Inhoud... 2 Deel I: MPG op het niveau van de voorziening... 3 A. Rubriek: Structuurgegevens... 3 B. Rubriek: Functionele gegevens...

Nadere informatie

Bijkomende informatie voor de registratie van. Daghospitalisaties

Bijkomende informatie voor de registratie van. Daghospitalisaties Bijkomende informatie voor de registratie van daghospitalisaties Inhoud 1. DOMEIN MEDISCHE GEGEVENS EN FACTURATIEGEGEVENS... 1 1.1. Daghospitalisaties op verpleegeenheden specifiek voor daghospitalisatie...

Nadere informatie

Domein 4 Verpleegkundige gegevens

Domein 4 Verpleegkundige gegevens Verpleegkundige gegevens Domein 4 Verpleegkundige gegevens Inhoud 0. LINKEN TUSSEN DE BESTANDEN VAN DE VERPLEEGKUNDIGE GEGEVENS... 1 1. ITEMDIVG (N1): VERPLEEGKUNDIGE ITEMS... 4 1.1. NAAM... 4 1.2. INHOUD...

Nadere informatie

Domein 3 Administratieve gegevens

Domein 3 Administratieve gegevens Administratieve gegevens Domein 3 Administratieve gegevens Inhoud 0. LINKEN TUSSEN DE BESTANDEN VAN DE ADMINISTRATIEVE GEGEVENS... 5 1. PATHOSPI (A1): GEGEVENS OVER DE PATIËNT... 8 1.1. NAAM... 8 1.2.

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN VRIJHEIDSBEPERKENDE MAATREGELEN IN DE PSYCHIATRIE

SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN VRIJHEIDSBEPERKENDE MAATREGELEN IN DE PSYCHIATRIE SAMENVATTING VAN DE RESULTATEN VAN DE FRKVA-INDICATOREN 2014-2015-2016 VRIJHEIDSBEPERKENDE MAATREGELEN IN DE PSYCHIATRIE 1 I. INLEIDING... 3 II. METHODOLOGIE... 3 STRUCTUURINDICATOREN DE STRUCTUUR INDICATOREN

Nadere informatie

FORMULIER ACTIEPLAN VLOOTBEHEER

FORMULIER ACTIEPLAN VLOOTBEHEER FORMULIER ACTIEPLAN VLOOTBEHEER 1. CONTEXT Handleiding bij het invullen van het formulier Het Besluit Voorbeeldgedrag 1 van 15/05/2014 heeft een extra verplichte maatregel toegevoegd in het bedrijfsvervoerplan

Nadere informatie

Artikel Art. 2.

Artikel Art. 2. 12 NOVEMBER 2008. KB tot uitvoering van artikel 57, 2, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, betreffende de berekeningsregels

Nadere informatie

Bijkomende informatie voor de registratie van daghospitalisatie die omgezet wordt in klassieke hospitalisatie

Bijkomende informatie voor de registratie van daghospitalisatie die omgezet wordt in klassieke hospitalisatie Bijkomende informatie voor de registratie van daghospitalisatie die omgezet wordt in klassieke hospitalisatie De volgende regel is steeds van toepassing geweest voor alle verblijven (met uitzondering van

Nadere informatie

MZG Globalisatietabellen Verpleegkundige gegevens Oktober 2011

MZG Globalisatietabellen Verpleegkundige gegevens Oktober 2011 Gebruik van de globalisatietabellen Algemene Informatie De globalisatietabellen werden opgesteld als bijkomend hulpmiddel voor de ziekenhuizen om hun MZG gegevens beter te kunnen controleren en analyseren.

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE KUBUS "AANTAL MIGRATIES NAAR PLAATS VAN HERKOMST EN PLAATS VAN BESTEMMING PER LEEFTIJD, GESLACHT EN NATIONALITEIT"

TOELICHTING BIJ DE KUBUS AANTAL MIGRATIES NAAR PLAATS VAN HERKOMST EN PLAATS VAN BESTEMMING PER LEEFTIJD, GESLACHT EN NATIONALITEIT TOELICHTING BIJ DE KUBUS "AANTAL MIGRATIES NAAR PLAATS VAN HERKOMST EN PLAATS VAN BESTEMMING PER LEEFTIJD, GESLACHT EN NATIONALITEIT" 1. Algemeen Deze tabellen geven aantallen migraties. In de "Inleiding

Nadere informatie

Budgetbeheer Versie 2.5 Juni 2003

Budgetbeheer Versie 2.5 Juni 2003 Budgetbeheer Versie 2.5 Juni 2003 Inhoudsopgave Algemeen... 3 Definitie... 3 Opstellen van een budget...3 Budgetbeheer met BOB Software... 4 Werkwijze... 5 Parameters... 5 Bepalen van de evolutienormen...

Nadere informatie

FINANCIËLE EN BOEKHOUDKUNDIGE STATISTIEKEN VAN DE ZIEKENHUIZEN

FINANCIËLE EN BOEKHOUDKUNDIGE STATISTIEKEN VAN DE ZIEKENHUIZEN FINANCIËLE EN BOEKHOUDKUNDIGE STATISTIEKEN VAN DE ZIEKENHUIZEN Boekjaren 1997 t/m 21 Evoluties van 1991 t/m 21 1 INHOUD page.1 Waarschuwing 6.2 Technische opzichten 7 1 Ziekenhuisactiviteit 8 Aantal

Nadere informatie

ADDENDUM bij het rapport. Verpleegkundigen op de arbeidsmarkt, 2016

ADDENDUM bij het rapport. Verpleegkundigen op de arbeidsmarkt, 2016 ADDEDUM bij het rapport Verpleegkundigen op de arbeidsmarkt, 2016 Resultaten van de PlanKAD Gegevenskoppeling FOD VVVL - Datawarehouse AM&SB - RIZIV een rapport van de Cel Planning van het Aanbod van de

Nadere informatie

Handleiding bij het globalisatierapport MPG Versie 2

Handleiding bij het globalisatierapport MPG Versie 2 Handleiding bij het globalisatierapport MPG Versie 2 Inleiding De tabellen van de globalisatie worden aangemaakt per registratiesemester. De globalisatie is een onderdeel van de controleprocedure. Waar

Nadere informatie

MPG DEEL 4 STEEKPROEFGEGEVENS

MPG DEEL 4 STEEKPROEFGEGEVENS Steekproefgegevens MPG DEEL 4 STEEKPROEFGEGEVENS INHOUD 0. LINKEN TUSSEN DE BESTANDEN... 1 1. SAMPLE TEAM (ST) - FACULTATIEF... 2 1.1. NAAM... 2 1.2. INHOUD... 2 1.3. INDELING... 2 1.4. BESCHRIJVING VAN

Nadere informatie

Financiële analyse op maat

Financiële analyse op maat Installatie Financiële analyse op maat Via de link http://www.id-soft.be/img/zip/hannahlisa.zip kunt u de gezipte map HannaHLisa downloaden. 1. U pakt het bestand uit op een door u gewenste locatie 2.

Nadere informatie

Bijkomende informatie over de diagnosen en de grouper

Bijkomende informatie over de diagnosen en de grouper Bijkomende informatie over de diagnosen en de grouper Inhoud 1. e hoofddiagnose van een specialisme... 1 1.1. Algemene regel... 1 1.2. Uitzonderingen... 1 2. e geverifieerde opnamediagnose... 2 2.1. Algemene

Nadere informatie

Er was eens 09u35. Het San Joaquinpatiëntenclassificatiesysteem. Johan Engels. Op de dienst spoedgevallen 16/04/2013. Mevr.

Er was eens 09u35. Het San Joaquinpatiëntenclassificatiesysteem. Johan Engels. Op de dienst spoedgevallen 16/04/2013. Mevr. Het San Joaquinpatiëntenclassificatiesysteem Johan Engels Hoofdverpleegkundige H.-Hartziekenhuis Lier Er was eens 09u35 Op de dienst spoedgevallen Mevr. Heylen Leonie 86 jaar Samenwonend met echtgenoot

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering van 14 februari 2005;

Gelet op de aanvraag van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering van 14 februari 2005; SCSZ/05/56 1 BERAADSLAGING NR. 05/019 VAN 3 MEI 2005 M.B.T. DE MEDEDELING VAN GEGEVENS DOOR DE TECHNISCHE CEL AAN HET RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING IN HET KADER VAN HET ONDERZOEKSPROJECT

Nadere informatie

Patiënten (niet-inwoners) in België

Patiënten (niet-inwoners) in België FOD Volksgezondheid SPF Santé Publique Observatorium voor Patiëntenmobiliteit Patiënten (niet-inwoners) in België DIRECTORAAT-GENERAAL GEZONDHEIDSZORG DGGS Dienst Datamanagement, Databankbeheer Eveline

Nadere informatie

I. Analyse van de resultaten van fase 1

I. Analyse van de resultaten van fase 1 Analyse van de resultaten voor de toepassing van de referentiebedragen: Berekening 2013 Gegevens 2010 Methode 2009 Deze vijfde toepassing van de referentiebedragen had betrekking op 118 voor een totaal

Nadere informatie

Portahealth: hoe de resultaten van de controles voor MZG, MPG of FINHOSTA opvolgen?

Portahealth: hoe de resultaten van de controles voor MZG, MPG of FINHOSTA opvolgen? Portahealth: hoe de resultaten van de controles voor MZG, MPG of FINHOSTA opvolgen? Helpdesk Als u bij het gebruik van één van de applicaties van Portahealth problemen ondervindt, kan u onze helpdesk via

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit:.. Repertoriumnummer:.. Ondernemingsnr. of nationaal nr.:. TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (artikel 67ter van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN December 2012 De arbeidsongevallen in de uitzendsector in 2011 1 Inleiding De arbeidsongevallen van uitzendkrachten kunnen worden geanalyseerd aan de hand van 3 selectiecriteria

Nadere informatie

De Secretaris C. Decoster

De Secretaris C. Decoster FOD VOLKSGEZONDHEID, Brussel, 15/01/2009 VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU Directoraat-generaal Organisatie Gezondheidszorgvoorzieningen NATIONALE RAAD VOOR ZIEKENHUISVOORZIENINGEN. Afdeling

Nadere informatie

Syllabus BOB 50 «Stap voor stap» Betaling : Aanmaningscampagnes

Syllabus BOB 50 «Stap voor stap» Betaling : Aanmaningscampagnes Syllabus BOB 50 «Stap voor stap» Betaling : Aanmaningscampagnes INHOUD I. Inleiding... 3 II. Algemene voorstelling... 4 III. Algemene modaliteiten van aanmaningen... 5 IV. Aanmaningscategorieën... 6 a.

Nadere informatie

Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen

Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen Projectformulier ten behoeve van Openbare Instellingen Praktische informatie naam van openbare instelling die het project heeft ingediend: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Nadere informatie

IE nr. 651 RIZIV Afsluiting van de driemaandelijkse gegevens Financieringen 2018

IE nr. 651 RIZIV Afsluiting van de driemaandelijkse gegevens Financieringen 2018 IE nr. 651 RIZIV Afsluiting van de driemaandelijkse gegevens Financieringen 2018 27/09/2017 Verleden vrijdag 22 september, heeft de Dienst per email, de instellingen een rondschrijven toegestuurd met betrekking

Nadere informatie

Bijlage A VG-MZG PERSONEELSREGISTRATIE SYNTHESE

Bijlage A VG-MZG PERSONEELSREGISTRATIE SYNTHESE Bijlage A VG-MZG PERSONEELSREGISTRATIE SYNTHESE * De woorden in cursief verwijzen naar een definitie van dat concept. Periodieke registratie Dagelijkse registratie Doelstelling : het aantal (bezoldigde

Nadere informatie

Domein 6 Facturatiegegevens

Domein 6 Facturatiegegevens Facturatiegegevens Domein 6 Facturatiegegevens Inhoud 0. LINKEN TUSSEN DE BESTANDEN VAN DE FACTURATIEGEGEVENS... 1 1. PROCRI30 (F3): GEGEVENS OVER DE VERPLEEGDAGEN... 3 1.1. NAAM... 3 1.2. INHOUD... 3

Nadere informatie

Handleiding voor enquêtes voor ProZo!

Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Handleiding voor enquêtes voor ProZo! Versie 1.1, 1 mei 2012 1 Voorwoord Deze handleiding neemt u stap voor stap mee in de aanvraagprocedure en het beheren van uw ProZo! enquêtes. We raden u aan deze handleiding

Nadere informatie

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu DIRECTORAAT-GENERAAL ORGANISATIE GEZONDHEIDSZORGVOORZIENINGEN BESTUURSDIRECTIE GEZONDHEIDZORGBELEID Vragen naar: J-P Gorissen : (02) 210.50.47 : (02) 210.64.00 : e-mail adres : JeanPierre.Gorissen@health.fgov.be

Nadere informatie

Aandeel van de gerechtigden op wachten overbruggingsuitkeringen. volledige werkloosheid - analyse volgens arrondissement

Aandeel van de gerechtigden op wachten overbruggingsuitkeringen. volledige werkloosheid - analyse volgens arrondissement Aandeel van de gerechtigden op wachten overbruggingsuitkeringen in de volledige werkloosheid - analyse volgens arrondissement Inleiding In ons recent onderzoek betreffende de gerechtigden op wacht- en

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Nakuurhome Papiermoleken Oudebaan 293 3000 Leuven TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Inleiding Met dit document willen

Nadere informatie

THEMA IV.1. Tuberculose

THEMA IV.1. Tuberculose THEMA IV.1. Tuberculose Specifieke selectiecriteria Voor deze selectie van tuberculose-verblijven worden alle ziekenhuisverblijven weerhouden die beantwoorden aan de algemene selectiecriteria (cfr. Inleiding

Nadere informatie

Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING:

Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Franciscus Penitentenlaan 7 9620 Zottegem Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Nadere informatie

PET-onderzoeken. Nationale diagnostische referentieniveaus in de nucleaire geneeskunde. Tweede iteratie ( )

PET-onderzoeken. Nationale diagnostische referentieniveaus in de nucleaire geneeskunde. Tweede iteratie ( ) Nationale diagnostische referentieniveaus in de nucleaire geneeskunde Tweede iteratie (2017-2019) Vijfde periode (01/04/2018 30/06/2018) PET-onderzoeken 12/02/2019 Contact: Thibault VANAUDENHOVE Federaal

Nadere informatie

Domein, bestand, locatie Versie juli 2016 Versie maart 2017 Inleiding Finalisatie. Het postadres werd veranderd in het adres

Domein, bestand, locatie Versie juli 2016 Versie maart 2017 Inleiding Finalisatie. Het postadres werd veranderd in het  adres Wijzigingen in MZG richtlijnen versie maart 2017 ten opzicht van juli 2016 Inleiding 2.5.3 Finalisatie. Het postadres werd veranderd in het emailadres Domein 1: Structuurgegevens S3 CAMPUNIT, veld 5 CODE_UNIT,

Nadere informatie

Opstarten van de Analytische boekhouding

Opstarten van de Analytische boekhouding Opstarten van de Analytische boekhouding 1 Welkom in de module Analytische boekhouding van WinBooks on Web Dit document is ontworpen om u te kennis te laten maken met de Analytische boekhouding in WinBooks

Nadere informatie

Geachte Mevrouw, Heer,

Geachte Mevrouw, Heer, Directoraat-generaal Organisatie Gezondheidszorvoorzieningen Dienst Datamanagement UW BRIEF VAN UW REF. ONZE REF. STA/CH/2007-181 DATUM 10 AUGUSTUS 2007 BIJLAGE(N) Ter attentie van de algemeen directeur

Nadere informatie

Domein, bestand, locatie Versie maart 2017 Domein 2: Personeelsgegevens P1 EMPLOPER, 1.2 Inhoud, nieuwe regels vanaf MZG 2017.

Domein, bestand, locatie Versie maart 2017 Domein 2: Personeelsgegevens P1 EMPLOPER, 1.2 Inhoud, nieuwe regels vanaf MZG 2017. Wijzigingen in MZG richtlijnen versie december 2017 ten opzicht van maart 2017 Domein 2: Personeelsgegevens P1 EMPLOPER, 1.2 Inhoud, nieuwe regels vanaf MZG 2017. / Op verschillende plaatsten: vanaf MZG

Nadere informatie

THEMA I.3. Daghospitalisatieverblijven

THEMA I.3. Daghospitalisatieverblijven THEMA I.3. Daghospitalisatieverblijven Selectiecriteria Alle ziekenhuisverblijven weerhouden in deze selectie voldoen aan de algemene criteria die betrekking hebben op woonplaats, leeftijd en geslacht

Nadere informatie

Handleiding buurtmonitor Antwerpen

Handleiding buurtmonitor Antwerpen Rapport Datum: 20 april 2010 Van: bestuurszaken/studiedienst voor stadsobservatie Betreft: buurtmonitor Antwerpen Handleiding buurtmonitor Antwerpen Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Start... 2 3 Hoe maakt

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit :.. Repertoriumnummer :.. Nationaal nummer : TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (art. van de Programmawet van 0.. tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap,

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/032 ADVIES NR. 08/03 VAN 4 MAART 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN GEAGGREGEERDE ANONIEME GEGEVENS

Nadere informatie

De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal

De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal De toepassing Opvolgingssysteem MZG, MPG, FinHostaPortal Helpdesk: in geval van problemen kan u contact opnemen met de helpdesk op volgend adres: portahealth@health.belgium.be Voor de goede werking van

Nadere informatie

Versie 6.11 HannaH Planningen' maandelijkse rentabiliteit maandelijkse thesaurie of kasplanning geprojecteerde jaarrekeningen 'Opvolgingsmodule'

Versie 6.11 HannaH Planningen' maandelijkse rentabiliteit maandelijkse thesaurie of kasplanning geprojecteerde jaarrekeningen 'Opvolgingsmodule' Versie 6.11 HannaH is een gedetailleerd en krachtig financieel plannings- en opvolgingsprogramma. Op basis van de ingevoerde gegevens (in de gele mappen) worden drievoudige 'Planningen' (blauwe mappen)

Nadere informatie

'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ

'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ 'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ '2.(26678'(17(1+$1'/(,',1*,QOHLGLQJ,QORJJHQ 'RNHRVPHQXEDON Mijn Profiel 4 Mijn Agenda 4 &XUVXVRYHU]LFKW &XUVXVVWDUWSDJLQD Agenda 8 Ad valvas 8 Documenten 8 Links 9 Forums 9 Oefeningen

Nadere informatie

Aanvulling bij het gebruikers- en toegangsbeheer van de toepassing Smureg

Aanvulling bij het gebruikers- en toegangsbeheer van de toepassing Smureg Aanvulling bij het gebruikers- en toegangsbeheer van de toepassing Smureg federale overheidsdienst VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU Bucom Oktober 2009 Versie 2.0 Inhoud Toegang

Nadere informatie

HANDLEIDING INDEX FINANCIALS

HANDLEIDING INDEX FINANCIALS HANDLEIDING INDEX FINANCIALS INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 1 INLEIDING... 2 AANMELDEN... 2 ZOEKEN... 2 DETAILFICHE... 4 DETAILS VAN DE ONDERNEMING... 5 Toevoegen aan relaties... 5 BEELDEN VAN DE JAARREKENINGEN...

Nadere informatie

lengte aantal sportende broers/zussen

lengte aantal sportende broers/zussen Oefening 1 Alvorens opgenomen te worden in een speciaal begeleidingsprogramma s voor jonge talentvolle lopers, worden jonge atleten eerst onderworpen aan een aantal vragenlijsten en onderzoeken. Uit het

Nadere informatie

C a s e S t u d y E l k o f i n C o n t a c t i n f o r m a t i e

C a s e S t u d y E l k o f i n C o n t a c t i n f o r m a t i e C a s e S t u d y E l k o f i n C o n t a c t i n f o r m a t i e Koen Piers Boudewijnlaan 1 Ondernemingsnr. 0808.450.557 0486/666.543 3590 Diepenbeek Rekeningnr. 979-5766597-49 koen@aurealis.be België

Nadere informatie

Coderen en analyseren van kwantitatieve data via Excel

Coderen en analyseren van kwantitatieve data via Excel Coderen en analyseren van kwantitatieve data via Excel 3de jaar Bedrijfsmanagement 3de jaar Office Management INHOUD 1. VRAGENLIJST (ONLINE INGEGEVEN IN GOOGLE DRIVE)... 3 2. ANALYSE ANTWOORDEN... 7 2.1

Nadere informatie

Diverse items. Voorstel aanpassingen Gemeentelijke Boekhouding 015/ /

Diverse items. Voorstel aanpassingen Gemeentelijke Boekhouding 015/ / Diverse items Voorstel aanpassingen Gemeentelijke Boekhouding 015/45.48.50 015/45.48.89 1 VERDERE VERBETERING AFDRUK LIJSTEN Op vandaag dienen sommige lijsten in meerdere keren opgevraagd te worden. Bvb

Nadere informatie

Private Search. Gebruikershandleiding Corrigeren van de adresgegevens van de vestigingseenheid

Private Search. Gebruikershandleiding Corrigeren van de adresgegevens van de vestigingseenheid Private Search Gebruikershandleiding Corrigeren van de adresgegevens van de vestigingseenheid 18/11/2014 1 Inleiding In deze handleiding wordt weergegeven op welke manier u als ondernemer het adres van

Nadere informatie

DEEL II DOEN! - Praktische opdracht statistiek WA- 4HAVO

DEEL II DOEN! - Praktische opdracht statistiek WA- 4HAVO DEEL II DOEN! - Praktische opdracht statistiek WA- 4HAVO Leerlingmateriaal 1. Doel van de praktische opdracht Het doel van deze praktische opdracht is om de theorie uit je boek te verbinden met de data

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN Januari 2012 De arbeidsongevallen in de sector van de bouwnijverheid in 2010 Inleiding De dienst Gegevensbank van het Fonds voor arbeidsongevallen doet elk jaar een statistische

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Versie 2.1 INHOUDSTAFEL 1 Context... 3 2 Installatie... 4 3 Gebruik van de toepassing... 9 3.1 Opstarten van de Patient HealthViewer toepassing (na installatie)... 9 3.2 Algemene

Nadere informatie

Casus 2: De pediatrische patiënt OPLOSSING

Casus 2: De pediatrische patiënt OPLOSSING Casus 2: De pediatrische patiënt OPLOSSING Algemene regels Indien er naar een procedure/een verpleegplan wordt verwezen in de casus mag je er van uit gaan dat deze effectief aanwezig is en beschikbaar

Nadere informatie