Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20e jrg 2002, no. 6 (pp )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20e jrg 2002, no. 6 (pp )"

Transcriptie

1 Auteur(s): C. Riezebos Titel: Beweging, beperking en mobilisatie van het patellofemorale gewricht Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-) medische, informatieve en educatieve doeleinden en ander niet-commercieel gebruik. Zonder kosten te downloaden van:

2 BEWEGING, BEPERKING EN MOBILISATIE VAN HET PATELLOFEMORALE GEWRICHT C. Riezebos, Fysiotherapeut-Manueel Therapeut, Vakgroep Beweging & Analyse, Opleiding Bewegingstechnologie, Haagse Hogeschool Chris Riezebos Inleiding Wat hebben het patellofemorale gewricht en het kaakgewricht met elkaar gemeen en waarin verschillen zij van bijvoorbeeld het glenohumerale gewricht? (figuur 1). Figuur 1. a. patellofemorale gewricht. b. kaakgewricht. c. glenohumerale gewricht. Het antwoord hierop is gelegen in de wijze waarop de contactpunten tussen de gewrichtsprofielen verplaatsen tijdens bewegingen in het gewricht. Dit blijkt van belang te zijn voor de wijze waarop een gewricht, in dit artikel het patellofemorale gewricht, zou moeten worden gemobiliseerd wanneer er sprake is van een functiestoring. Contactpuntverplaatsing in het patellofemorale gewricht In de gestrekte stand van de knie maakt het caudale deel van het kraakbeen op de patella contact met het craniale deel van het kraakbeen op de femurcondylen (figuur 2a). Dat is merkwaardig, want het kraakbeen op de rest van de patella staat bij een gestrekte knie dus in het geheel niet tegenover het kraakbeen op het femur: het gewrichtsvlak op de patella "kijkt in het niets". Als de knie in ongeveer 90E flexie staat, maakt het craniale deel van het kraakbeen op de patella contact met ongeveer het midden van het kraakbeen (voor de patella) op de femurcondylen (figuur 2b). Figuur 2a en b. a. In de gestrekte knie maakt het kraakbeen op de caudale zijde van de patella contact met het kraakbeen op de craniale zijde van het femur. b. In ca. 90E flexie maakt het kraakbeen op de de craniale zijde van de patella contact met ongeveer het midden van het kraakbeen (voor de patella) op de femurcondylen.

3 De getoonde positie van de patella in de gestrekte stand van de knie, is in tegenspraak met de gedachte dat men in stand met gestrekte knieën door het aanspannen van de m.quadriceps de knieschijven kan "optrekken". Immers, in dat geval zou de patella het contact met het kraakbeen op het femur geheel verliezen en zou er sprake zijn van een luxatie. In figuur 3 worden de röntgenfoto's getoond van iemand die de genoemde "beweging" maakt. In figuur 3a is de m.quadriceps geheel ontspannen. In figuur 3b wordt geprobeerd de knieschijf zo hoog mogelijk op te trekken. Duidelijk is dat de patella hierbij niet of nauwelijks naar boven verplaatst. Hooguit is er sprake van een lichte achteroverkanteling: de bovenkant van de knieschijf staat wat dichter bij het femur dan in figuur 3a. Figuur 3a en b. Gezonde proefpersoon. a. Rechtopstaande stand, knie gestrekt. M.quadriceps geheel ontspannen. b. De m.quadriceps is aangespannen in een poging de knieschijf zo hoog mogelijk op te trekken. Er treedt nauwelijks verschil op in de positie van de patella. Een craniaalwaartse verplaatsing van de patella zou leiden tot een luxatie van het patellofemorale gewricht. Wat men aan de buitenkant meent waar te nemen is veel meer een verplaatsing van weke delen naar craniaal (met name door de contractie van de m. vastus medialis en lateralis) met daarbij enige ach-teroverkanteling van de patella, dan een werkelijke craniaalwaartse verplaatsing van de knieschijf. Er is dus sprake van gezichtsbedrog. In 1976 werd door Goodfellow et al. (1) het bewegingsgedrag van het patellofemorale gewricht onderzocht. Het contactpunt tussen patella en femur loopt, in de eerste 90E flexie van de knie, op de patella van caudaal naar craniaal en op het femur van craniaal naar caudaal (figuur 4). Figuur 4a en b. Heterolaterale contactpuntverplaatsing in het patellofemorale gewricht. a. Strekstand: onderzijde patella maakt contact met bovenzijde femur. b. Tijdens buigen van de knie, lopen de contactpunten op de patella van caudaal naar craniaal en op het femur van craniaal naar caudaal.

4 Bij strekken vanuit 90E flexie is dit uiteraard precies andersom: op de patella van craniaal naar caudaal en op het femur van caudaal naar craniaal. We noemen dit een "heterolaterale" (tegengesteld gerichte) contactpuntverplaatsing. Dit heeft het patellofemorale gewricht gemeen met het kaakgewricht: ook daarin is sprake van heterolateraal verplaatsende contactpunten (figuur 5). Figuur 5a t/m c. a. In het kaakgewricht is eveneens sprake van heterolaterale contactpunt-verplaatsing. b. In gesloten stand maakt het kraakbeen op de ventrale zijde van het kaak-kopje contact met het kraakbeen op de dorsale zijde van het tuberculum articulare. c. In geopende stand maakt het kraakbeen op de dorsale zijde van het kaakkopje contact met het kraakbeen op de ventrale zijde van het tuberculum articulare. De pijlen geven de tegegesteld-gerichte contactpuntverplaatsing weer. Dit is een geheel ander bewegingsgedrag dan van bijvoorbeeld het glenohumerale gewricht. In figuur 6 tonen we de contactpuntverplaatsing in dit gewricht. De contactpunten verplaatsen zich, tijdens het abduceren van de arm, zowel op de scapula als op de humerus van caudaal naar craniaal. Dit wordt aangeduid als een "homolaterale" (gelijkgerichte) contactpuntverplaatsing. Figuur 6. In het glenohumerale gewricht is sprake van homolaterale contactpuntverplaatsing. a. Uitgangspositie, afhangende arm: kraakbeencontacten op de caudale zijden van kop en kom. b. Situatie in maximaal geheven positie (in het glenohumeraal gewricht): kraakbeencontacten op de craniale zijden van kop en kom. De pijlen geven de gelijkgerichte contactpuntverplaatsing weer.

5 In het patellofemorale gewricht lopen vanaf 90E flexie naar maximale flexie de contacten op de patella naar de zijkanten en vervolgens "terug" van craniaal naar caudaal. Op het femur lopen de contacten hierbij eveneens (evenals in de eerste 90E flexie) van craniaal naar caudaal. In dit gedeelte van de beweging is er dus weer sprake van homolaterale contactpuntverplaatsing (net als in het glenohumerale gewricht). Een overzicht van de totale contactpuntverplaatsing op de patella vanuit de gestrekte stand tot maximale flexie van de knie wordt gegeven in figuur 7. Hierbij moet bedacht worden dat de contactvlakken op het femur voor de patella en dat voor de tibia volledig gescheiden zijn. De patella komt dus in geen enkele positie op een kraakbeengebied op het femur waar de tibia contact maakt en vice versa. De twee kraakbeengebieden zijn gescheiden door, meestal, zeer vaag zichtbare lijnen: de linea condylopatellares (figuur 7d). Figuur 7a t/m d. Overzicht van de contacten tussen patella en femur vanuit extensie naar maximale flexie. a. In de eerste ca. 90E flexie: heterolaterale contacten (1). b. Vanaf ca. 90E flexe tot maximale flexie: homolaterale contacten (2). c. Contacten op de patella (dorsaal aanzicht). Naar Goodfellow et al. (1). 1: heterolaterale contacten; 2: homolaterale contacten. d. Het kraakbeen op de patella maakt contact met de gebieden 1 en 2 op het femur. Gebied 3 is het gewrichtsvlak voor de tibia. Gestippelde lijnen: lineae condylopatellaris.

6 Vormgeving van het patellofemorale gewricht Op de röntgenfoto lijkt de gewrichtszijde van de patella concaaf (figuur 8a). De patella zou dan de kom van het gewricht vormen en het femur de kop. Echter, op een röntgenfoto zien we het kraakbeen niet. Wanneer we een coupe van een preparaat beschouwen door het midden van het patellofemorale gewricht (2) zien we dat er sprake is van een bolvormig gewrichtsvlak op de patella: het midden van de gewrichtszijde van de patella is dus in werkelijkheid een kop (figuur 8b). Het patellofemorale gewricht is daarmee, voor het traject van de eerste 90E flexie, een biconvex gewricht. Daarna verplaatsen de contactpunten zich naar de zijkanten van de patella en die zijn wél komvormig. Figuur 8a en b. P = patella; F = femur. a. Op de X-foto lijkt de patella een kom. b. In werkelijkheid is het centrale deel van de patella convex en is er dus sprake van een biconvex gewricht. Samenvattend geldt voor het patellofemorale gewricht dus het volgende. Over het traject van extensie tot ca. 90E flexie is er sprake van een biconvex gewricht (twee koppen) en heterolaterale contactpuntverplaatsing. Over het traject van 90E flexie tot maximale flexie is er daarentegen sprake van een convexconcaaf gewricht en homolaterale contactpuntverplaatsing. Bij de behandeling van functiestoringen van dit gewricht dient hier vanzelfsprekend rekening mee te worden gehouden. Functiestoring van het patellofemorale gewricht Onder een functiestoring in een gewricht verstaan we: een verandering in de positie van de draaiingsassen van het gewricht (bij gelijkblijvende vorm en grootte van de gewrichtsprofielen). Deze positieverandering leidt tot: - een verandering in de verhouding tussen kanteling en verplaatsing van de gewrichtselementen bij een bepaalde hoekstandverandering; - een verandering in de verhouding van de gebruikte contactarealen op de gewrichtsprofielen bij een bepaalde hoekstandverandering; - een verandering in de verhouding tussen rollen en schuiven (c.q. schommelen en glijden) van de gewrichtsprofielen bij een bepaalde hoekstandverandering. Afhankelijk van de richting waarin de assen zijn verplaatst (naar de gewrichtsspleet toe of juist er van af) raakt het gewricht beperkt beweeglijk of zou het gewricht (theoretisch) juist leniger worden. We verduidelijken dit met een voorbeeld van een convex-concaaf en homolateraal bewegend gewricht (figuur 9). Hierbij maken we gebruik van een computermodel van een gewricht. (Het programma (JointSim) is gratis te downloaden van ).

7 Het model bestaat uit een cirkelvormige kop en kom. In het model kunnen de volgende parameters worden gevarieerd: de mate van kromming van kop en kom, de grootte van het kraakbeenoppervlak van de kop en de positie van de momentane draaipunten (figuur 9a). (De verzameling van de momentane draaipunten wordt verder aangeduid als de "centrode"). Het computerprogramma berekent op basis van deze gegevens: de grootte van het kraakbeenoppervlak van de kom, de plaatsen waar kop en kom tijdens een beweging contact met elkaar maken en de totale hoekuitslag (figuur 9b). (De wiskundige achtergronden van het model laten wij hier buiten beschouwing). Het verplaatsen van de centroden naar de gewrichtsspleet toe, resulterend in een geringere hoekuitslag, waarbij een deel van de kop van het gewricht niet meer in contact kan komen met de kom (figuur 9c en d), valt te begrijpen uit het slapper worden van ligamenten tijdens een periode van absolute of relatieve immobilisatie (3). Hierdoor neemt de rolcomponent van de beweging toe en is het kraakbeen op de kom eerder "opgebruikt". Welke omstandigheid zou maken dat de centroden van het gewricht van de gewrichtsspleet af verplaatsen, is ons onbekend. In dat geval wordt een deel van de kom niet meer gebruikt (figuur 9e en f), de bereikte hoekuitslag is groter dan in de ongestoorde situatie, terwijl de relatieve onderlinge verplaatsing van kop en kom geringer is. Figuur 9a t/m f. Computermodel van een cirkelvormig convex-concaaf en homolateraal bewegend gewricht. a. M1 = middelpunt van de kop; M2 = middelpunt van de kom; C1 = verzameling draaipunten ( centrode ) van de kop; C2 = verzameling draaipunten ( centrode ) van de kom; P1 = contactpunt op de kop; P2 = contactpunt op de kom; R = rolcomponent; S = schuifcomponent. De richtingen van de hoekstandverandering door de rolen schuifcomponent zijn gelijk. b. Hoekuitslag in de ongestoorde situatie c. Centroden verplaatst naar de gewrichtsspleet toe. d. Hoekuitslag van de kop geringer dan in b. Een deel van de kop kan niet meer worden gebruikt (pijl). e. Centroden verplaatst van de gewrichtsspleet af. f. Hoekuitslag van de kop groter dan in b. Een deel van de kom kan niet meer worden gebruikt (pijl).

8 Bij een biconvex en heterolateraal bewegend gewricht - en dus ook bij het patellofemorale gewricht - is er een omgekeerd verband tussen verplaatste centroden en de daardoor ontstane functiestoring vergeleken met een homolateraal bewegend convex-concaaf gewricht (figuur 10). In het heterolaterale biconvexe gewricht is er namelijk sprake van een grotere hoekuitslag bij verplaatsen van de centroden naar de gewrichtsspleet toe en van een kleinere hoekuitslag bij verplaatsen van de draaipunten van de gewrichtsspleet af. Figuur 10a t/m f. Computermodel van een cirkelvormig biconvex en heterolateraal bewegend gewricht. a. R = rolcomponent; S = schuifcomponent. De richtingen van de hoekstandverandering veroorzaakt door de rol- en schuifcomponent zijn tegengesteld. b. Hoekuitslag in ongestoorde situatie c. Centroden verplaatst naar de gewrichtsspleet toe. d. Hoekuitslag van de kop groter dan in b. Een deel van de stilstaande kop kan niet meer worden gebruikt (pijl). e. Centroden verplaatst van de gewrichtsspleet af. f. Hoekuitslag van de kop kleiner dan in b. Een deel van de bewegende kop kan niet meer worden gebruikt (pijl). Ook bij het biconvexe en heterolateraal bewegende gewricht weten wij niet waardoor de centroden van de gewrichtsspleet af zouden kunnen worden verplaatst. Evenmin kunnen wij momenteel de precieze differentiatie vaststellen van welke symptomatologie past bij welk type functiestoring in het patellofemorale gewricht. Wat er precies gebeurt bij een functiegestoord patellofemoraal gewricht wanneer de heterolaterale beweging overgaat in een homolaterale (tijdens flexie) of vice versa (tijdens extensie) weten wij al evenmin. Omdat nog zo veel onduidelijk is, wordt volstaan met een overzicht van alle theoretisch denkbare functiestoringen in het patellofemorale gewricht. De hierbij behorende mobilisatietechnieken worden daarna besproken. Indien we de bewegingseigenschappen zoals weergegeven in figuur 10, "vertalen" naar het patellofemorale gewricht, ontstaat het volgende beeld (figuur 11). Hierbij is sprake van een beweging van extensie naar flexie.

9 Figuur 11a t/m i. Functiestoringen van extensie naar flexie. a/b. Ongestoorde situatie. c. Eindpositie vergroot weergegeven. R= rolcomponent; S = schuifcomponent. d/e. Centroden naar de gewrichtsspleet toe. f. Eindpositie vergroot weergegeven. Hoekstandverandering van de patella groter dan in c. Een deel van het kraakbeen op de patella kan niet meer worden gebruikt. g/h. Centroden van de gewrichtsspleet af. i. Eindpositie vergroot weergegeven. Hoekstandverandering van de patella kleiner dan in c. Een deel van het kraakbeen op het femur kan niet meer worden gebruikt. Hetzelfde principe geldt wanneer de functiestoring juist vanuit flexie naar extensie toe zou optreden (figuur 12).

10 Figuur 12a t/m i. Functiestoringen van flexie naar extensie a/b. Ongestoorde situatie c. Eindpositie vergroot weergegeven. d/e. Centroden naar de gewrichtsspleet toe. f. Eindpositie vergroot weergegeven. Hoekstandverandering van de patella groter dan in c. Een deel van het kraakbeen op de patella kan niet meer worden gebruikt. g/h. Centroden van de gewrichtsspleet af. i. Eindpositie vergroot weergegeven. Hoekstandverandering van de patella kleiner dan in c. Een deel van het kraakbeen op het femur kan niet meer worden gebruikt. In de figuren 11e en f en 12e en f blijkt door de functiestoring een deel van het gewrichtsvlak op de patella niet meer gebruikt te kunnen worden. In de figuren 11h en i en 12h en i is juist een deel van het kraakbeen

11 op het femur "over". Dit zou kunnen corresponderen met het gegeven dat wel onderscheid gemaakt wordt tussen "chondromalacie" (arthrotische veranderingen op de patella maar niet op het fe-mur) en "patellofemorale arthrosis" (arthrotische veranderingen op het femur en niet op de patella). We weten immers dat een arthrosis deformans altijd ontstaat op kraakbeengebieden in het gewricht die, om welke reden dan ook, niet belast (kunnen) worden (4). Principes van mobilisatie van het patellofemorale gewricht Van extensie naar flexie: draaipunten zijn naar de gewrichtsspleet toe verplaatst. In figuur 13 a en b wordt de functiestoring weergegeven vanuit extensie naar flexie, waarbij de draaipunten naar de gewrichtsspleet toe zijn verplaatst (eerder weergegeven in figuur 11d, e en f). Het craniale deel van het gewrichtsvlak op de patella kan niet meer in contact komen met het femur. De mobilisatie verloopt als volgt. Terwijl het onderbeen passief vanuit extensie naar flexie wordt bewogen, geeft de behandelaar lichte druk op de craniale zijde van de patella met een achteroverkantelend en tegelijkertijd naar distaal verglijdend effect. Figuur 13a t/m d. Mobilisatie van extensie naar flexie; centroden zijn naar de gewrichtsspleet toe verplaatst (a en b). Tijdens het hele traject wordt lichte druk gegeven op de craniale zijde van de patella met een achteroverkantelend en tegelijkertijd naar distaal verglij-dend effect (c en d). Van extensie naar flexie: draaipunten zijn van de gewrichtsspleet af verplaatst. In figuur 14 a en b wordt de functiestoring weergegeven vanuit ex-tensie naar flexie, waarbij de draaipunten

12 van de gewrichtsspleet af zijn verplaatst (eerder weergegeven in figuur 11g, h en i). Het cauda-le deel van het gewrichtsvlak op het femur kan niet meer in contact komen met de patella. De mobilisatie verloopt als volgt. Terwijl het onderbeen passief vanuit extensie naar flexie wordt bewogen, geeft de behandelaar lichte druk op de caudale zijde van de patella met een vooroverkantelend en tegelijkertijd naar distaal verglijdend effect. Figuur 14a t/m d. Mobilisatie van extensie naar flexie; centroden zijn van de gewrichtsspleet af verplaatst (a en b). Tijdens het hele traject wordt lichte druk gegeven op de caudale zijde van de patella met een vooroverkantelend en tegelijkertijd naar distaal verglijdend effect (c en d). Van flexie naar extensie: draaipunten zijn naar de gewrichtsspleet toe verplaatst. In figuur 15 a en b wordt de functiestoring weergegeven vanuit flexie naar extensie, waarbij de draaipunten

13 naar de gewrichtsspleet toe zijn verplaatst (eerder weergegeven in figuur 12d, e en f). Het caudale deel van het gewrichtsvlak op de patella kan niet meer in contact komen met het femur. De mobilisatie verloopt als volgt. Terwijl het onderbeen passief vanuit flexie naar extensie wordt bewogen, geeft de behandelaar lichte druk op de caudale zijde van de patella met een vooroverkantelend en tegelijkertijd naar proximaal verglijdend effect. Figuur 15a t/m d. Mobilisatie van flexie naar extensie; centroden zijn naar de gewrichtsspleet toe verplaatst (a en b). Tijdens het hele traject wordt lichte druk gegeven op de caudale zijde van de patella met een vooroverkantelend en tegelijkertijd naar proximaal verglij-dend effect (c en d). Van flexie naar extensie: draaipunten zijn van de gewrichtsspleet af verplaatst.

14 In figuur 16 a en b wordt de functiestoring weergegeven vanuit flexie naar extensie, waarbij de draaipunten van de gewrichtsspleet af zijn verplaatst (eerder weergegeven in figuur 12g, h en i). Het craniale deel van het gewrichtsvlak op het femur kan niet meer in contact komen met de patella. De mobilisatie verloopt als volgt. Terwijl het onderbeen passief vanuit flexie naar extensie wordt bewogen, geeft de behandelaar lichte druk op de craniale zijde van de patella met een achteroverkantelend en tegelijkertijd naar proximaal verglijdend effect. Figuur 16a t/m d. Mobilisatie van flexie naar extensie; centroden zijn van de gewrichtsspleet af verplaatst (a en b). Tijdens het hele traject wordt lichte druk gegeven op de craniale zijde van de patella met een achteroverkantelend en tegelijkertijd naar proximaal verglijdend effect (c en d). Voor wat betreft de hoeveelheid aan te wenden kracht bij de behandeling is het wellicht illustratief zich het volgende te bedenken. Bij het passief strekken van het onderbeen duwt de patellapees de patella naar craniaal op het femur. De bewegingsbaan van de patella wordt hierbij geheel gestuurd door de pa-

15 tellofemorale ligamenten: de retinaculae. Dat de patella zo "licht" loopt dat deze door de druk van een pees kan worden verplaatst, geeft wellicht een indicatie voor de uiterst geringe druk waarmee de behandeling dient te worden uitgevoerd. Het gewicht van de hand is ongeveer genoeg. In het algemeen geldt bij dit soort arthrokinematische behandelingen: hoe harder men drukt, des te geringer is het resultaat. LITERATUUR 1. Goodfellow J., Hungerford D., Zindel M. Patello-femoral joint mechanics and pathology. Journal of Bone and Joint Surgery, vol. 58-B, no.3, (1976), pp (The Visible Human Male Project). 3. Riezebos C., Lagerberg A., Kistemaker D. Het functiegestoorde gewricht. Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, no. 4 (1997), pp C. Riezebos Functie, Vorm en Fysiotherapie. Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, no. 5 (2002), pp

Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Chondromalacie patellae Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Chondromalacie patellae Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: Chondromalacie patellae Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 116-138 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322) Auteur(s): Titel: A. Lagerberg De beperkte schouder. Functie-analyse van het art. humeri met behulp van een röntgenfoto Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 315-322 Deze

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 24 e jrg 2006, no.6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 24 e jrg 2006, no.6 (pp ) Auteur(s): Lagerberg. A Titel: Kinematica van het patellofemorale gewricht Jaargang: 24 Jaartal: 2006 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 251-267 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 238-256 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 299-307 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 10e jrg 1992, no. 5 (pp ) Auteur(s): F.B. van de Beld Titel: Het heup- en si-gewricht: een funktionele eenheid? Jaargang: 10 Jaartal: 1992 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 226-243 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 6 (pp ) Auteur(s): S. Leseman, H. Faber Titel: De effekten van lenigheidstraining op gewrichten Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 301-314 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 orspronkelijke paginanummers: 269-277 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 251-260 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

AXIOMA S FUNCTIONELE MORFOLOGIE

AXIOMA S FUNCTIONELE MORFOLOGIE De wetenschap van de relaties tussen vormen en functies van levende organismen Het verband tussen structuur en functie is de sleutel voor het begrijpen van levende systemen AXIOMA S FUNCTIONELE MORFOLOGIE

Nadere informatie

I. BEWEGI GE E ASSE STELSELS

I. BEWEGI GE E ASSE STELSELS I. BEWEGI GE E ASSE STELSELS Beweging is relatief. Beweging is een positieverandering van "iets" ten opzichte van "iets anders". Voor "iets" kan van alles worden ingevuld: een punt, een lijn, een vlak

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 18e jrg 2000, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 18e jrg 2000, no. 4 (pp ) Auteur(s): D. Kistemaker Titel: Evenwicht in het gewricht in de close-packed position Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 198-207 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

VERSUS, Tijdschrift voor fysiotherapie, 20e jaargang 2002, no.1(3-17)

VERSUS, Tijdschrift voor fysiotherapie, 20e jaargang 2002, no.1(3-17) Auteur(s): Henk van Holstein; Paul van der Meer Titel: Mobiliteit en Mobilisatie van het Art. Acromioclavicularis Jaargang:20 Jaartal:2002 Nummer:1 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp ) Auteur(s): F.B. van de Beld Titel: Het meten van de bekkenrotatie tijdens het gaan op een tapis roulant Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 291-297 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no. 3 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: Een functiestoring na een trauma Jaargang: 21 Jaartal: 2003 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 128-144 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,14e jrg 1996, no.5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,14e jrg 1996, no.5 (pp ) Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Heupmobiliteit, Beenlengte en Lichaamshouding Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 250-264 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S

I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S I. B E W E G I G E E A S S E S T E L S E L S Beweging is relatief. Beweging is een positieverandering van "iets" ten opzichte van "iets anders". Voor "iets" kan van alles worden ingevuld: een punt, een

Nadere informatie

Het Rotatievlak een platte oplossing voor een ruimtelijk probleem Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Het Rotatievlak een platte oplossing voor een ruimtelijk probleem Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Titel: Faber H, Lagerberg A Het Rotatievlak een platte oplossing voor een ruimtelijk probleem Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 329-353 Deze online uitgave

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16 e jrg 1998, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16 e jrg 1998, no. 2 (pp ) Auteur(s): Frank van de Beld Titel: De frozen hip Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 97-103 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Iliumkanteling tijdens het gaan Jaargang: 2001 Jaartal: 19 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 149-160 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De excentrische crank Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-89 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 25e jrg 2007, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 25e jrg 2007, no. 6 (pp ) Auteur(s): H. Faber Titel: Immobilisatie en contracturen: stijve gewrichten, een slap verhaal Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 287-292 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16e jrg 1998, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 16e jrg 1998, no. 2 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, H. van Holstein Titel: Mobiliseren van het onderste spronggewricht Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 63-74 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber, S. Leseman Titel: De trigeminusneuralgie Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber, S. Leseman Titel: De trigeminusneuralgie Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber, S. Leseman Titel: De trigeminusneuralgie Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 182-190 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: De plaats van de patella Jaargang: 11 Jaartal: 1993 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: De plaats van de patella Jaargang: 11 Jaartal: 1993 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Lagerberg A. Titel: De plaats van de patella Jaargang: 11 Jaartal: 1993 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 232-245 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, H. van Holstein Titel: Meten van de heupadductie Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 206-216 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): C. Backelandt Titel: Het kaakgewricht: een bewegingsanalyse Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 53-83

Auteur(s): C. Backelandt Titel: Het kaakgewricht: een bewegingsanalyse Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 53-83 Auteur(s): C. Backelandt Titel: Het kaakgewricht: een bewegingsanalyse Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 53-83 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 4 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: Omdraaien (1) Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 219-232 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg, R. Lulofs Titel: Chondromalacie patellae Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): A. Lagerberg, R. Lulofs Titel: Chondromalacie patellae Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): A. Lagerberg, R. Lulofs Titel: Chondromalacie patellae Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 22 33. Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg 2002, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg 2002, no. 6 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Bewegen is relatief Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber, D. Kistemaker, A. Hof Titel: Reactie op: Overeenkomsten en verschillen in de functies van mono- en biarticulaire

Auteur(s): H. Faber, D. Kistemaker, A. Hof Titel: Reactie op: Overeenkomsten en verschillen in de functies van mono- en biarticulaire Auteur(s): H. Faber, D. Kistemaker, A. Hof Titel: Reactie op: Overeenkomsten en verschillen in de functies van mono- en biarticulaire spieren Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 3 (pp ) Auteur(s): Lagerberg A., Koes E. Titel: De adduktiebeperking in het glenohumerale gewricht Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 136-159 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184

Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184 Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 147-155 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

23-Oct-14. 6) Waardoor wordt hyperextensie van het kniegewricht vooral beperkt? A) Banden B) Bot C) Menisci D) Spieren

23-Oct-14. 6) Waardoor wordt hyperextensie van het kniegewricht vooral beperkt? A) Banden B) Bot C) Menisci D) Spieren Vlak As Beweging Gym Frontaal Sagitale Ab-adductie Radslag Latero flexie Ulnair-radiaal deviatie Elevatie-depressie Sagitaal Frontale Flexie-extensie Salto Transversale Ante-retro flexie Dorsaal flexie

Nadere informatie

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 3e jrg 1985, no. 3 (pp )

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 3e jrg 1985, no. 3 (pp ) Auteur(s): W. Schuëngel, E. Takens Titel: De sturende funktie van de menisci bij de slotrotatie Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 71-80 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen

Nadere informatie

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 203-217 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 134-149 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,

Nadere informatie

Wat is patello-femoraal pijnsyndroom?

Wat is patello-femoraal pijnsyndroom? Wat is patello-femoraal pijnsyndroom? Patellofemorale pijnklachten zijn klachten die waargenomen worden in en rond de knieschijf. Patella betekent knieschijf. Het komt op alle leeftijden voor, maar vooral

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 1e jrg 1983, no. 1 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 1e jrg 1983, no. 1 (pp ) Auteur(s): A.Lagerberg, C.Riezebos, E.Koes, F.Krijgsman Titel: Beperkte elleboog-extensie en schouderklachten Jaargang: 1992 Jaartal: 10 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 77-104 Deze online uitgave

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Zitten en beenkruisen Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 165-175 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatieassen in het kaakgewricht Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatieassen in het kaakgewricht Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatieassen in het kaakgewricht Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 128-155 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp. 183-205)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp. 183-205) Auteur(s): C. Riezebos Titel: De slotrotatie van de knie: mechanisme en mobilisatie Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 183-205 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: Bekkenmobiliteit in zit Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: Bekkenmobiliteit in zit Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: Bekkenmobiliteit in zit Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 156-169 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Het partieel immobiliserende verband van de knie.

Het partieel immobiliserende verband van de knie. Het partieel immobiliserende verband van de knie. De knie is een gecompliceerd gewricht. - Het heeft een ingewikkeld meervoudig bandsysteem. - Het bestaat uit niet congruente gewrichtsvlakken - Het heeft

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 2 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg, F. Krijgsman, C. Riezebos Titel: Lengtespanningstesten van polyarticulaire spieren Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 92-108 Deze online uitgave

Nadere informatie

Auteur(s): J. van der Meij, C. Riezebos Titel: De tenniskaak Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 110-126

Auteur(s): J. van der Meij, C. Riezebos Titel: De tenniskaak Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 110-126 Auteur(s): J. van der Meij, C. Riezebos Titel: De tenniskaak Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 110-126 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor

Nadere informatie

2. Bevestiging spieren. 3. Stevigheid (samen met spieren) 4. Beweeglijkheid (samen met spieren) 5. Aanmaak rode bloedcellen in beenmerg

2. Bevestiging spieren. 3. Stevigheid (samen met spieren) 4. Beweeglijkheid (samen met spieren) 5. Aanmaak rode bloedcellen in beenmerg Anatomy is destiny Sigmund Freud Belangrijkste botten Nomenclatuur Reina Welling WM/SM-theorieles 1 Osteologie bekken en onderste extremiteit Myologie spieren bovenbeen Met dank aan Jolanda Zijlstra en

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15e jrg 1997, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15e jrg 1997, no. 3 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De validiteit van de m. rectus femoris lengtetest Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 146-157 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 23 e jrg 2005, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 23 e jrg 2005, no. 2 (pp ) Auteur(s): M. Buijs Titel: Vrijheidsgraen van het patellofemorale gewricht Jaargang: 23 Jaartal: 2005 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 77-98 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009

Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009 Auteur(s): F. van de Beld Titel: Bekkenkanteling in het frontale vlak als huiswerkoefening Jaargang: 27 Maand: april Jaartal: 2009 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Gesloten vragen Functionele Anatomie II

Gesloten vragen Functionele Anatomie II Gesloten vragen Functionele Anatomie II 2013-2014 1. Ab- en adductie vindt plaats om een longitudinale as 2. In de anatomische houding is, in het sagittale vlak van de wervelkolom, lumbaal een lordose

Nadere informatie

Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15

Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15 Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Auteur(s): Leseman, S.G.J.M., Faber, H. Titel: McConnell: oude wijn Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Leseman, S.G.J.M., Faber, H. Titel: McConnell: oude wijn Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Leseman, S.G.J.M., Faber, H. Titel: McConnell: oude wijn Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 135-145 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006.

Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006. Theorie-examen Anatomie 13 januari 2006. 1. Wat is de diafyse van een pijpbeen? A. Het uiteinde van een pijpbeen. B. Het middenstuk van een pijpbeen. C. De groeischijf. 2. Waar bevindt zich de pink, ten

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 6e jrg 1988, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 6e jrg 1988, no. 2 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg, C. Riezebos Titel: Schouder subluxatie bij de hemiplegische patiënt Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 72-81 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 4 (pp )

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 4 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, F. Krijgsman, A. Lagerberg Titel: De effektiviteit van borst- en buikademhaling Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 202-215 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Inleiding. Anatomie. Humerus

Inleiding. Anatomie. Humerus Inleiding Koos van Nugteren De elleboog verbindt de bovenarm met de onderarm. Buiging van de arm zorgt ervoor dat we de hand in de richting van het hoofd en de schouder kunnen bewegen. Activiteiten als

Nadere informatie

Diagnostiek aan de schoudergordel. Model orthopedische geneeskunde ( James Cyriax) (Dos winkel)

Diagnostiek aan de schoudergordel. Model orthopedische geneeskunde ( James Cyriax) (Dos winkel) Diagnostiek aan de schoudergordel Model orthopedische geneeskunde ( James Cyriax) (Dos winkel) Doorsnede art. humeri bicepspees, loopt door bovenkant van kapsel en voorkomt inklemming van kapsel in gewrichtsspleet

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,12e jrg 1994, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,12e jrg 1994, no. 5 (pp ) Auteur(s): Meer v d P, Lagerberg A, Faber H. Titel: Spierversterken bij instabiliteit: Zinvol? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 246-266 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Rotatie-assen van het sacro-iliacale gewricht Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Rotatie-assen van het sacro-iliacale gewricht Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Rotatie-assen van het sacro-iliacale gewricht Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 303-318 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

- duidelijkheid in terminologie: - overzicht van begrippen - opbouw in het verhaal - aangeven welke begrippen verwarring kunnen veroorzaken

- duidelijkheid in terminologie: - overzicht van begrippen - opbouw in het verhaal - aangeven welke begrippen verwarring kunnen veroorzaken Voorwoord De aanleiding voor het beginnen van het project met dit onderwerp was de onduidelijkheid die vaak optreedt bij het begrip zelfstudie. Er wordt van de studenten vereist dat zij door middel van

Nadere informatie

Inleiding Product omschrijving

Inleiding Product omschrijving Inhoudsopgave Inleiding...2 Product omschrijving...2 Gebruikswijze dvd (technisch...2 Opbouw van de DVD...2 Gebruik van de dvd binnen het onderwijs...3 Transfer naar andere gewrichten...4 Antwoorden opdrachten...5

Nadere informatie

STABILISERENDE OPERATIE VAN DE KNIESCHIJF BIJ VOORSTE KNIE PIJN EN INSTABILITEIT

STABILISERENDE OPERATIE VAN DE KNIESCHIJF BIJ VOORSTE KNIE PIJN EN INSTABILITEIT STABILISERENDE OPERATIE VAN DE KNIESCHIJF BIJ VOORSTE KNIE PIJN EN INSTABILITEIT Inleiding U gaat geopereerd worden vanwege instabiliteit van uw knieschijf of pijn. Dat kan om twee soorten operaties gaan,

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Het paradoxale kiepfenomeen Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Het paradoxale kiepfenomeen Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Het paradoxale kiepfenomeen Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 194-211 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: De schouderhoogstand Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 100-113 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 9e jrg 1991, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 9e jrg 1991, no. 6 (pp ) Auteur(s): A.Lagerberg, F.Krijgsman, E.Koes, C.Riezebos Titel: Patella baja Jaargang: 9 Jaartal: 1991 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 335-356 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: De onderarm als kinematische keten Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 298-319

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: De onderarm als kinematische keten Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 298-319 Auteur(s): A. Lagerberg Titel: De onderarm als kinematische keten Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 298-319 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 9e jrg 1991, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 9e jrg 1991, no. 2 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg, F. Krijgsman, E. Koes Titel: De m. rectus femoris: lenigheid en kracht Jaargang: 9 Jaartal: 1991 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 301-314 Deze online uitgave

Nadere informatie

1. BEKKENGORDEL EN HEUP

1. BEKKENGORDEL EN HEUP Inleiding tot het orthopedisch onderzoek 1 DEEL II: HET ONDERSTE LIDMAAT Het bekken is een beenderige ring bestaande uit vier verschillende botten die onderling verbonden zijn met stevige ligamenten: Sacrum

Nadere informatie

Aanpak van acute knieletsels in de eerste lijn. Dr. Bex Steven Huisarts/sportarts KSTVV Lotto-Belisol

Aanpak van acute knieletsels in de eerste lijn. Dr. Bex Steven Huisarts/sportarts KSTVV Lotto-Belisol Aanpak van acute knieletsels in de eerste lijn Dr. Bex Steven Huisarts/sportarts KSTVV Lotto-Belisol Anatomie Anatomie Anatomie Anatomie Algemeen Goede anamnese! ontstaansmechanisme van het letsel begrijpen

Nadere informatie

OPEN LESSEN HERFSTVAKANTIE FUNCTIONELE ANATOMIE Prof. dr. Ingrid Kerckaert 13u-14u15

OPEN LESSEN HERFSTVAKANTIE FUNCTIONELE ANATOMIE Prof. dr. Ingrid Kerckaert 13u-14u15 OPEN LESSEN HERFSTVAKANTIE 2016 FUNCTIONELE ANATOMIE Prof. dr. Ingrid Kerckaert 13u-14u15 WERKING KNIEGEWRICHT (beschouwingen uit de literatuur) PATELLA: - beschermt kniegewricht - is katrol voor pees

Nadere informatie

ERASMUS MC MODIFICATIE VAN DE (REVISED) NOTTINGHAM SENSORY ASSESSMENT Handleiding

ERASMUS MC MODIFICATIE VAN DE (REVISED) NOTTINGHAM SENSORY ASSESSMENT Handleiding De Erasmus MC Modificatie van de (revised) Nottingham Sensory Assessment (EmNSA) 1 is een meetinstrument om bij patiënten met intracraniële aandoeningen de tastzin, de scherp-dof discriminatie en de propriocepsis

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Auteur(s): R. Backelandt Titel: Ribbewegingen tijdens de ademhaling Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 10-36

Auteur(s): R. Backelandt Titel: Ribbewegingen tijdens de ademhaling Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 10-36 Auteur(s): R. Backelandt Titel: Ribbewegingen tijdens de ademhaling Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 10-36 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

Bewegingsleer Deel II De onderste extremiteit

Bewegingsleer Deel II De onderste extremiteit Bewegingsleer Deel II De onderste extremiteit Bewegingsleer Deel II De onderste extremiteit I.A. Kapandji Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Ó 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: De belaste discus Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 42-53

Auteur(s): H. Faber Titel: De belaste discus Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 42-53 Auteur(s): H. Faber Titel: De belaste discus Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 42-53 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 6e jrg 1988, no. 4 (pp )

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 6e jrg 1988, no. 4 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg Titel: De afgevlakte lendenlordose bij de h.n.p. Jaargang: 6 Jaartal: 1988 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 169-188 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Pijn rondom uw knieschijf

Pijn rondom uw knieschijf Fysiotherapie Pijn rondom uw knieschijf Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep 1. Inleiding Bij u is patellofemorale pijnproblematiek vastgesteld (patella

Nadere informatie

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 6 (pp )

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 6 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg, F. Krijgsman, E. Koes Titel: De gekoppelde schoudergordel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 315-347 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

Patellofemoraal (pijn)syndroom Pijnklachten aan de voorzijde van de knie

Patellofemoraal (pijn)syndroom Pijnklachten aan de voorzijde van de knie Patellofemoraal (pijn)syndroom Pijnklachten aan de voorzijde van de knie Inhoudsopgave Inleiding 2 Wat is het patellofemoraal (pijn)syndroom? 2 Klachten 3 Oorzaken 3 Behandeling 3 Behandeling bij wat minder

Nadere informatie

* short head: eind van coracoid van scapula * long head: supraglenoid deel scapula. * Ulna. * halverwege voorkant humerus.

* short head: eind van coracoid van scapula * long head: supraglenoid deel scapula. * Ulna. * halverwege voorkant humerus. BOVENSTE EXTREMITEITEN Spiergroep Spiernaam Aanhechtingsplaats proximaal Aanhechtingsplaats distaal Innervatie Functie Extensoren bovenarm * m. biceps brachii * short head: eind van coracoid van scapula

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 5 (pp ) Auteur(s): J. Mens, C. Riezebos, A. Lagerberg, P. van der Meer Titel: Reaktie op: Biokinematica van de sacroiliacale keten Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 266-277 Deze

Nadere informatie

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,2e jrg 1984, no. 1 (pp. 7 41)

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,2e jrg 1984, no. 1 (pp. 7 41) Auteur(s): C. Riezebos Titel: Het funktie-gestoorde glenohumerale gewricht: een twee-dimensionaal kinematisch model Jaargang: 2 Jaartal: 1984 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 7-41 Dit artikel is

Nadere informatie

Chondropathie Patellae

Chondropathie Patellae Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl Chondropathie

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no.6 (pp. 313-321)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no.6 (pp. 313-321) Auteur(s): F. Roelants, P. van Kempen Titel: Rugspieractiviteit tijdens het schaatsen Jaargang: 21 Jaartal: 2003 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 313-321 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no. 5 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg, C. Riezebos Titel: Vorm en beweging van de wervelkolom Jaargang: 21 Jaartal: 2003 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 264-289 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Patellofemoraal pijnsyndroom

Patellofemoraal pijnsyndroom Orthopedie Patellofemoraal pijnsyndroom Pijn in en rond de knieschijf Inleiding U heeft een bezoek gebracht aan uw behandelend arts op de poli. De arts heeft geconstateerd dat u patellofemorale pijnklachten

Nadere informatie

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 3e jrg 1985, no. 1 (pp. 7 21)

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 3e jrg 1985, no. 1 (pp. 7 21) Auteur(s): Titel: H. Oonk Funktionele aanpassingsmechanismen rond het sacro-iliacale gewricht tijdens zwangerschap Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 7-21 Dit artikel is

Nadere informatie

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies Instructie Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H. 1985 3 Scoring De therapeut scoort ieder motorische vaardigheid op een schaal van o tot 6. De test moet in een rustige ruimte worden uitgevoerd. De patiënt

Nadere informatie

Auteur(s): C. Riezebos Titel: Gewrichtsvorm en lenigheid Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): C. Riezebos Titel: Gewrichtsvorm en lenigheid Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): C. Riezebos Titel: Gewrichtsvorm en lenigheid Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 318-343 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Patello-Femoraal Pijn Syndroom. Pijn rondom de knieschijf door verkeerde sporing

Patello-Femoraal Pijn Syndroom. Pijn rondom de knieschijf door verkeerde sporing Patello-Femoraal Pijn Syndroom Pijn rondom de knieschijf door verkeerde sporing Evt. Inhoudsopgave Inleiding De functie van de knieschijf De oorzaak van het Patello-Femoraal Pijn Syndroom. Het klachtenbeeld.

Nadere informatie

Patiënten informatie folder Patellaluxatie Gipskamer

Patiënten informatie folder Patellaluxatie Gipskamer Patiënten informatie folder Patellaluxatie Gipskamer Locatie Hoorn/Enkhuizen Patiënten informatie folder Patellaluxatie In deze folder geeft het Westfries Gasthuis u uitleg over de behandeling van uw knieschijf,

Nadere informatie

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 2 (pp )

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 2 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, F. Krijgsman Titel: Gewrichten: lenigheid en stijfheid Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 77-106 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatie in de lumbale wervelkolom Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatie in de lumbale wervelkolom Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 7 Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Rotatie in de lumbale wervelkolom Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 119-139 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Anatomie van de heup. j 1.1

Anatomie van de heup. j 1.1 j1 Anatomie van de heup De Latijnse naam voor het heupgewricht is art. coxae, het is een kogelgewricht (art. spheroidea). In het gewricht kan om drie assen bewogen worden. As Vlak Beweging Transver- Sagittaal

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg, H. Faber Titel: Fitness, kracht en lenigheid Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-91

Auteur(s): A. Lagerberg, H. Faber Titel: Fitness, kracht en lenigheid Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-91 Auteur(s): A. Lagerberg, H. Faber Titel: Fitness, kracht en lenigheid Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-91 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

FUNCTIESTORING VAN GEWRICHTEN

FUNCTIESTORING VAN GEWRICHTEN Functiestoring van gewrichten RSI: een pronatieprobleem FUNCTIESTORING VAN GEWRICHTEN EEN KWANTITATIEF VOORBEELD: DE ELLEBOOG MRC Ulna-Humerus MRC Radius-Humerus T = 330 U = 190 Hoek- uitslag 140 C = 180

Nadere informatie