NEDERLANDS MET GEBAREN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NEDERLANDS MET GEBAREN"

Transcriptie

1 NEDERLANDS MET GEBAREN HOE LEER IK MIJN COLLEGA S DAT? Binnen de gehandicaptenzorg is Auteur Nederlands met Gebaren een vorm van ondersteunende communicatie (Terpstra & Schermer, zonder datum). Kinderen met bijvoorbeeld het syndroom van Down zijn sterker in visuele prikkels dan in de auditieve prikkels (Werkgroep Downsyndroom, Anne Bastiaans 2011). Ook voor vele andere kinderen 4e jaars geldt dat het aanbieden van zowel logopedie student auditieve als visuele prikkels de taalontwikkeling versterkt. Toch wordt deze kennis in de praktijk nog minimaal toegepast omdat begeleiders niet goed weten hoe zij de gebaren kunnen inzetten. Veelal is het gezien de kosten, niet mogelijk om de begeleiding te scholen vanuit externe cursussen. Binnen de werksettings zijn vaak logopedisten werkzaam, welke al een rol van trainer in hun beroepsprofiel hebben. Binnen deze rol wordt er gestreefd naar oplossingsgericht werken of het preventief werken aan het voorkomen van communicatieproblemen (Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie, 2013). Maar op welke wijze kun je als logopedist een training vormgeven vo0r groepsleiding? INTRODUCTIE/AANLEIDING Binnen kinderdagcentrum de Elzenhoek is logopedist Annemarie Broekhoven 25 jaar werkzaam als logopedist. Het team van het kinderdagcentrum (KDC) wil graag zo goed mogelijke zorg bieden aan hun cliënten. Binnen KDC de Elzenhoek staat communicatie centraal vanuit het kijken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden (Baalderborg Groep, 2013). Het team is zeer gedreven en staat open voor verbeteringen en aanpassingen. Logopedist Annemarie Broekhoven heeft zelf de cursus Nederlands met Gebaren gevolgd. Na het volgen van deze cursus heeft zij de meerwaarde in de praktijk ervaren. Doordat taal visueel wordt gemaakt kunnen kinderen de informatie makkelijker en eerder verwerken, aldus Annemarie Broekhoven. Ook de groepsleiding heeft meerdere malen aangegeven graag meer informatie te willen over Nederlands met Gebaren. Er is gekeken naar mogelijkheden om de informatie over te dragen. Hierbij kwam ook de rol van trainer als competentie voor logopedisten naar voren: Als logopedist in de rol van trainer geeft u op methodische wijze vorm aan een ontwikkelings- of veranderingsproces met als doel de communicatiemogelijkheden van (groepen) cliënten te verbeteren c.q. problemen van (groepen) cliënten op dit gebied te voorkomen (Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie, 2013). Om deze reden is een training Nederlands met Gebaren ontwikkeld door de stagiaire logopedie om collega s bij te scholen. Binnen dit artikel zal worden beschreven hoe de training Nederlands met Gebaren is vormgegeven voor de begeleiders van KDC de Elzenhoek.

2 WERKWIJZE INVENTARISATIEFASE Allereerst is gestart met een inventarisatiegesprek. Samen met de opdrachtgever Annemarie Broekhoven is besproken en geïnventariseerd op welk gebied er behoefte is aan Nederlands met Gebaren binnen KDC de Elzenhoek. Er kwam naar voren dat er reeds gestreefd wordt om de communicatie met gebaren te ondersteunen, maar dat dit in de praktijk minimaal toegepast wordt. Enkele begeleiders van KDC de Elzenhoek hebben al kennis en ervaring met het gebruik van ondersteunende gebaren. Het grootste deel van de begeleiding heeft dit echter nog niet of minimaal. De begeleiders gaven dan ook aan dat er behoefte is aan extra uitleg en achtergrondinformatie over Nederlands met Gebaren. DOELGROEP Allereerst is de training samengesteld voor de groepsleiding van KDC de Elzenhoek. De communicatie staat centraal en omdat de beginsituatie van de diverse begeleidsters zeer uiteenloopt, is voor de training geen voorkennis noodzakelijk. Om deze reden kan de training ook worden gevolgd door bijvoorbeeld de administratieve medewerkers, keukenmedewerkers en vrijwilligers van KDC de Elzenhoek. Belangstellenden voor de cursus konden zich melden door middel van een intekenlijst. Aan de hand van de intekenlijst kon een schatting gemaakt worden van de hoeveelheid cursusmateriaal dat klaargemaakt moest worden. ONTWERPPLAN Voor het samenstellen van de training is er gebruik gemaakt van een lesmodel. Er worden diverse stappen onderscheiden en doorlopen. LESMODEL Voor het ontwerp van dit trainingsplan is gebruik gemaakt van het model van Van Gelder. Binnen dit model worden 4 stappen gebruikt (Video Scribe Project, 2014): Stap 1: Niveau inschatten Stap 2: Instructie (werkvormen) Stap 3: Oefenen (activiteiten) Stap 4: Evalueren Allereerst is bepaald wat de beginsituatie is en wat de doelstellingen zijn. Vervolgens is er gekeken op welke wijze deze doelen behaald kunnen worden. Er is bekeken hoe de informatie overgebracht en geoefend kan worden. Daarna is geëvalueerd of de doelen behaald zijn. NIVEAU INSCHATTEN VOORBEREIDING Binnen KDC de Elzenhoek waren enkele deelnemers al bekend met gebaren en hoe zij dit in de praktijk kunnen toepassen. Voor anderen was het onderwerp geheel nieuw. Door deze diversiteit was de theoretische achtergrond van het onderwerp niet voor iedereen duidelijk, bij enkele

3 deelnemers is de achtergrond in de loop der tijd naar de achtergrond geraakt. Om deze reden was het dan ook van belang dat voor de training geen voorkennis noodzakelijk was. DOELSTELLINGEN Voor het samenstellen van de training is gebruik gemaakt van diverse doelstellingen. Door het opstellen van doelstellingen kan de training gerichter worden vormgegeven en is het mogelijk om te evalueren. - Na de training benoemen de deelnemers hoe en voor welke doeleinden ondersteunende gebaren gebruikt kunnen worden binnen de setting van KDC de Elzenhoek. - Na de training benoemen de deelnemers het belang van gezichtsmimiek en lichaamshouding. - Na de training gebaren de deelnemers minimaal 15 frequent gebruikte gebaren. - Tijdens de training wordt een informatiepakket uitgereikt met daarin de achtergrondinformatie, frequent gebruikte gebaren, gebaren van het thema kerst en een verwijzing naar waar overige gebaren en informatie kan worden gevonden. WERKVORMEN De werkvormen zijn gebaseerd op de leerpiramide van Miller. Binnen de training zijn de diverse stappen doorlopen om tot handelen te komen. Figuur 1 Leerpiramide van Miller (SURF, zonder datum) De leerpiramide bestaat uit vier verschillende lagen. Knows Het is noodzakelijk om te weten welke kennis er nodig is om uiteindelijk zelfstandig te kunnen handelen. Daarom is in het eerste deel van de training de achtergrond en theorie van Nederlands met Gebaren toegelicht. Knows how Binnen de training is uitgelegd hoe de deelnemers de kennis in de praktijk kunnen toepassen. Dit is nodig om uiteindelijk zelfstandig te kunnen handelen. Shows how Door tijdens de training te oefenen met gebaren konden de deelnemers laten zien in hoeverre zij zich de kennis eigen hebben gemaakt in een gesimuleerde omgeving.

4 Does In de bovenste punt van de piramide staat het zelfstandig handelen in de praktijk centraal. Door het geven van de training is de verwachting dat de stap naar het toepassen van de gebaren in de praktijk wordt verkleind. ACTIVITEITEN De activiteiten voor de training zijn volgens de eerder beschreven modellen samengesteld. Zo is er aandacht voor de achtergrondinformatie en de hoeveelheid voorkennis die aanwezig is bij de deelnemers van de cursus. De kennis is vergroot door de theorie achter de gebaren te bespreken door middel van een PowerPoint presentatie. Er is gebruik gemaakt van een PowerPoint presentatie met daarin diverse videofragmenten en afbeeldingen om de informatie te visualiseren. Hoe de betreffende kennis kan worden toegepast is aan de hand van praktijkvoorbeelden uitgelegd. Om de kennis eigen te maken en leren toe te passen, is er geoefend met gebaren die in de praktijk handig zijn om te beheersen. Als laatste is benoemd waar extra informatie omtrent Nederlands met Gebaren gevonden kan worden. Hierdoor wordt gehoopt de drempel naar de praktijk te hebben verlaagd. VOORBEREIDING VAN DE TRAINING Voor het samenstellen van de training hebben diverse voorbereidingen plaatsgevonden. - Praktische gebaren uitzoeken en oefenen - Voorbeelden zoeken voor tijdens de presentatie - Spel voor het oefenen van de mimiek - Spel voor het oefenen van de gebaren Er is gekozen om bij deze training een informatiemap uit te reiken aan de deelnemers van de training. De map bevatte de volgende inhoudt: - Hand-outs - Artikel Nederlands met Gebaren - Lijst met praktische gebaren - Overzicht met handige sites en informatie - Gebaren bij diverse thema s Door het aanbieden van de map is het voor de deelnemers mogelijk om de informatie later nog eens terug te lezen. Daarbij zijn ook diverse handige websites en app s vermeld. Op deze wijze wordt de drempel verlaagd om verdere informatie te zoeken. EVALUATIEVORM Er is gebruik gemaakt van de evaluatieniveaus van Kirkpatrick, hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende niveaus (Bridge 2 learn, 2012). Voor de evaluatie van de training Nederlands met Gebaren is gekozen voor een evaluatie op niveau 1: reactieniveau. De tevredenheid over de cursus kan geëvalueerd worden aan de hand van een formulier of een mondelinge evaluatie. In dit geval is gekozen voor een mondelinge evaluatie, waarbij rekening werd gehouden met de volgende punten. - Het stellen van open vragen, zoals: welke kennis ga je zeker gebruiken? - Het stellen van vragen waarmee de kennis wordt geëvalueerd, zoals: wat vond je het meest nuttig of interessant? Daarmee wordt de cursist gestimuleerd om de geleerde kennis en vaardigheden te scannen en daarmee ook te herhalen en benoemen.

5 - Neutraal reageren: Zo voorkom je dat je niet weet hoe je moet reageren wanneer er minder positieve feedback wordt gegeven. Dit kan worden gedaan door enkel met dankjewel te reageren en op enkele delen door te vragen (Bridge 2 learn, 2012). EVALUATIE Na de training is er mondeling geëvalueerd hoe de deelnemers de training vonden. Alle reacties waren positief. De afwisseling tussen theorie en praktijk werd als prettig ervaren. De opbouw en de videofragmenten, foto s en oefeningen maakten de training levendig. De informatie die tijdens de training is behandeld is toepasbaar in de praktijk. En door zelf te oefenen waren de deelnemers bewust bezig met de informatie. De uitgereikte informatiemappen werden gewaardeerd. TOEPASBAARHEID De cursus is geheel gericht op het direct toepasbaar zijn in de praktijk. Dit heeft ervoor gezorgd dat enkel de relevante en praktische informatie is overgedragen aan de deelnemers van de cursus. Als positieve feedback is de afwisseling tussen theorie en praktijk benoemd. Om deze reden is het dan ook raadzaam om voldoende afwisseling aan te brengen in de training. De deelnemers van de training gaven aan het erg prettig te vinden dat de kennis van de training direct toe te passen is in de praktijk. CONCLUSIE Als logopedist is het zeer goed mogelijk om een training Nederlands met Gebaren samen te stellen. Daarbij is het van belang om didactische en leermodellen toe te passen om een gedegen beeld te krijgen van de situatie van de deelnemers en het samenstellen van de training. SAMENVATTING Binnen KDC de Elzenhoek is door de interne logopedist een training samengesteld voor collega s. Deze training bestond uit een theorie- en praktijkdeel over Nederlands met Gebaren. Voor het samenstellen van deze training is gebruik gemaakt van didactische en leermodellen. KEYWORDS Signed Dutch, Training AUTEUR Anne Bastiaans, 4 e jaars student logopedie Hogeschool Windesheim te Zwolle CORRESPONDENTIEADRES Kinderdagcentrum de Elzenhoek Elzenstraat 1, 7731 VC Ommen Tel.nr: LITERATUURLIJST Baalderborg Groep. (2013). Missie en visie. Geraadpleegd op 22-11, 2015, van Bridge 2 learn. (2012). Evaluatie van trainingen. Geraadpleegd op 29-11, 2015, van Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie. (2013). Beroepsprofiel. Geraadpleegd op 29-11, 2015, van eroepsprofiel_2013_ pdf SURF. (zonder datum). Plaatsbepaling van portfolio in het onderwijs. Geraadpleegd op 29-11, 2015, van Terpstra, A., & Schermer, T. (zonder datum). Wat is NmG en waarom gebruik je het? Geraadpleegd op 11-12, 2015, van Video Scribe Project. (2014). Model van van Gelder instructie video. Geraadpleegd op 29-11, 2015, van Werkgroep Downsyndroom. (2011). Een update van de multidisciplinaire richtlijn voor de medische begeleiding van kinderen met Downsyndroom.

6

U23-1 Digitale tachograaf CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U23-1 Digitale tachograaf CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201723-004 / 20-02-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U23-1, Digitale Tachograaf, e-learning (systeem: All Secure Cargo)

Nadere informatie

Lesgroep 31 studenten die na de theorie worden opgedeeld in 4 groepen Lokaal A. 1.31, A. 1.32, A en A

Lesgroep 31 studenten die na de theorie worden opgedeeld in 4 groepen Lokaal A. 1.31, A. 1.32, A en A LVF2: 4C-ID model 0. Algemene gegevens Naam cursisten Tamara Lust, Manon Kessels, Mirna Roozen, Sybren Mulder Naam hoofddocent Tamara Lust Namen begeleiders Manon Kessels, Mirna Roozen, Sybren Mulder Datum

Nadere informatie

1. CBR Registratienummer 7288Z1. 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren

1. CBR Registratienummer 7288Z1. 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren Pagina 1 van 5 1. CBR Registratienummer 7288Z1 2. Naam opleider Verkeersschool van Buuren 3. Versienummer en datum 201723-004 / 20-02-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U23-1, Digitale Tachograaf,

Nadere informatie

Aanbod scholingen PEDI-NL November 2010 SCHOLINGEN PEDI-NL

Aanbod scholingen PEDI-NL November 2010 SCHOLINGEN PEDI-NL SCHOLINGEN PEDI-NL De PEDI-NL is de Nederlandse vertaling en bewerking van Pediatric Evaluation of Disability Inventory. Met de PEDI kan de mate van zelfstandigheid in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten

Nadere informatie

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement

Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Evaluatie SamenOud training Anders denken, anders doen Casemanagement Deelprogramma voor wijkverpleegkundigen en ouderenadviseurs die opgeleid worden tot casemanager SamenOud R. Brans April 2013 Inhoud

Nadere informatie

Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren

Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren Competentieprofiel Praktijkdocent Duaal Leren COMPETENTIE: Competenties vertellen wat iemand allemaal moet kunnen om een beroep of een functie goed te kunnen uitoefenen. Het competentieprofiel van de mentor

Nadere informatie

OPLEIDING TOT WKS-COACH

OPLEIDING TOT WKS-COACH AKS Trainingen Voorsterallee 100 7203 DR Zutphen telefoon/fax (0031) (0)575 54 22 48 info@kleineschaars.com www.kleineschaars.com Handelsregister: 08072877 BTW: NL806615059B01 AKS trainingen www.kleineschaars.com

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot

ECTS-fiche. Graduaat Maatschappelijk Werk Structuurgericht werken. Lestijden. Ingeschatte totale studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Module

Nadere informatie

Tekst uit de studiegids

Tekst uit de studiegids Tekst uit de studiegids Portfolio Een portfolio is een dossier waarin u beschrijft wat u weet en wat u kunt, waaruit dat blijkt en hoe u zich verder gaat ontwikkelen. In het portfolio horende bij deze

Nadere informatie

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs

Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Professionaliseren van de didactische aanpak van het informatievaardighedenonderwijs Angelique van het Kaar Risbo Erasmus Universiteit Rotterdam 7 november 2012 Overzicht onderwerpen Training Didactische

Nadere informatie

Evalueren op reactieniveau

Evalueren op reactieniveau Evalueren op reactieniveau Smile sheets zijn een middel om reacties van deelnemers op opleidingen kwantitatief in kaart te brengen. Aan de deelnemer wordt gevraagd een aantal aspecten van de opleiding

Nadere informatie

De training is in te zetten voor verschillende doelgroepen.

De training is in te zetten voor verschillende doelgroepen. De training is in te zetten voor verschillende doelgroepen. - Voor buschauffeurs en conducteurs, waar verbale, mentale en fysieke agressie stelselmatig voor komt. - Voor de controleurs in het openbaar

Nadere informatie

U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201815-001 / 30-01-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U15-1 Sociale veiligheid en omgaan met agressie, e-learning (systeem:

Nadere informatie

15 16 Evaluatie Docentencursus Zuyd, juni Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

15 16 Evaluatie Docentencursus Zuyd, juni Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 15 16 Evaluatie Docentencursus Zuyd, juni 2016 Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 Geef bij de onderstaande stellingen aan of u ermee zeer mee oneens/oneens/eens/zeer mee eens bent, dan wel neutraal

Nadere informatie

1 Studieloopbaanbegeleiding (slb) 15 1.1 Doel en taken slb 15 1.2 slb-instrumenten en methoden 18

1 Studieloopbaanbegeleiding (slb) 15 1.1 Doel en taken slb 15 1.2 slb-instrumenten en methoden 18 Inhoud Inleiding 9 Deel 1 Theorie 13 1 Studieloopbaanbegeleiding (slb) 15 1.1 Doel en taken slb 15 1.2 slb-instrumenten en methoden 18 2 Gespreksvaardigheden 28 2.1 Communicatiewetmatigheden 28 2.2 Luisteren

Nadere informatie

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College

Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College Evaluatie PMA Training Gesprekken met leerlingen - Da Vinci College mei 2018 Wat zal je het meeste bijblijven van de training: - De PMA methodiek. - De 5 stappen van de PMA methodiek. - De groepsgesprekken.

Nadere informatie

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken

Als huiswerk voor de tweede bijeenkomst moeten de cursisten oefening 03.2 & 03.3 maken Bijeenkomst 1 De trainer stelt zichzelf voor en geeft een korte toelichting over de inhoud en het doel van de training. Licht de afspraken en regels toe die gelden voor deelname. Neemt hier de tijd voor,

Nadere informatie

U14-1 Communicatieve en sociale vaardigheden e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U14-1 Communicatieve en sociale vaardigheden e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201814-001 / 30-01-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U14-1 Communicatie en sociale vaardigheden, e-learning (systeem: All

Nadere informatie

slimme vragen. bij het kiezen. van een leverancier. voor een (klassikale) opleiding

slimme vragen. bij het kiezen. van een leverancier. voor een (klassikale) opleiding 10 + 10 slimme vragen bij het kiezen van een leverancier voor een (klassikale) opleiding 2/8 10 slimme vragen bij het kiezen van een opleidingsleverancier voor een klassikale incompanytraining Dubbel slim

Nadere informatie

Verbetertraject Zeggenschap / Kwaliteit van Bestaan sector Lichamelijke Gehandicaptenzorg

Verbetertraject Zeggenschap / Kwaliteit van Bestaan sector Lichamelijke Gehandicaptenzorg Verbetertraject Zeggenschap / Kwaliteit van Bestaan sector Lichamelijke Gehandicaptenzorg Cursus Mondigheid Dit praktijkvoorbeeld uit het verbetertraject Zeggenschap in de LG sector is door InteraktContour

Nadere informatie

Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016

Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016 Hoe leer ik kinderen rekenen in groep 3 en 4? Weekschema PABWJ314X1 2015-2016 Cursusdoelen 1. De student heeft kennis van getalfuncties, inzicht in de telrij, (structuur van) getallen en getalrelaties

Nadere informatie

E-learning bij het trainen van (klinische) vaardigheden: Van training on the job naar training before the job. Mary Dankbaar

E-learning bij het trainen van (klinische) vaardigheden: Van training on the job naar training before the job. Mary Dankbaar E-learning bij het trainen van (klinische) vaardigheden: Van training on the job naar training before the job Mary Dankbaar ICTO Platform EUR 20 november 2008 Inhoud Vaardigheidstraining Functies van e-learning

Nadere informatie

OVERZICHT INHOUD TRAINING

OVERZICHT INHOUD TRAINING OVERZICHT INHOUD TRAINING Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 1 Kennismaking en informatie over Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 2 Motiverende gespreksvoering BIJEENKOMST 3 Oplossingsgericht werken BIJEENKOMST

Nadere informatie

Training Resultaatgericht Coachen

Training Resultaatgericht Coachen Training Resultaatgericht Coachen met aandacht voor zingeving Herken je dit? Je bent verantwoordelijk voor de gang van zaken op je werk. Je hebt alle verantwoordelijkheid, maar niet de bijbehorende bevoegdheden.

Nadere informatie

Rapportage Evaluator

Rapportage Evaluator Rapportage Evaluator Schrijftherapie voor getraumatiseerde kinderen en jeugdigen Docent: mevrouw drs. S.J.M. Lucassen Locatie: Regardz La Vie te Utrecht STK100309 Vertrouwelijk 20-05-2010 Dit rapport is

Nadere informatie

VOORWOORD. De opbouw van de leereenheden

VOORWOORD. De opbouw van de leereenheden VOORWOORD Angerenstein SB (Sport en Bewegen) is een complete serie leermiddelen voor het kwalificatiedossier Sport en Bewegen. Angerenstein SB bestaat uit boeken met theorie en opdrachten, online verdiepingsstof

Nadere informatie

U39-1 Techniek en veiligheid e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U39-1 Techniek en veiligheid e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201839-003 / 10-08-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U39-1 Techniek en veiligheid, e-learning (systeem: All Secure Cargo

Nadere informatie

EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN.

EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN. EVALUATIE IMPLEMENTATIE EN GEBRUIK VAN EDPUZZLE ALS ANALYSETOOL VAN TOETSEN. De afgelopen periode heeft mijn doelgroep twee toetsen gemaakt. In beide gavllen heb ik Edpuzzle gebruikt om de leerlingen in

Nadere informatie

Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Letteren Afdeling Nederlands Tweede Taal De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Letteren Afdeling Nederlands Tweede Taal De Boelelaan 1105 1081 HV Amsterdam De deur uit is ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam Afdeling Nederlands Tweede Taal, mede op initiatief van het Amsterdams Buurvrouwen Contact (ABC). De ontwikkeling was mogelijk dankzij een

Nadere informatie

Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1

Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1 Verslag Aardrijkskunde Lesvoorbereiding les 1 Verslag door J. 875 woorden 26 oktober 2016 5,5 1 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Lesvoorbereiding Verantwoording (waarom ga je dit doen) Beginsituatie

Nadere informatie

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Training-1 Training-2 Training-3 : Basistraining communicatieve vaardigheden : Communicatieve vaardigheden voor professionals : Hoe voer ik een intakegesprek

Nadere informatie

Technisch gesproken reken ik daarop. Taal, techniek en rekenen-wiskunde bij jonge kinderen.

Technisch gesproken reken ik daarop. Taal, techniek en rekenen-wiskunde bij jonge kinderen. Technisch gesproken reken ik daarop. Taal, techniek en rekenen-wiskunde bij jonge kinderen. In dit document lees je wat het beroepsproduct Technisch gesproken reken ik daarop inhoudt. De vakken rekenen-wiskunde,

Nadere informatie

Registratie bij de bron bij verdikken in instellingen 1

Registratie bij de bron bij verdikken in instellingen 1 Registratie bij de bron bij verdikken in instellingen 1 Namen Malou Hidding, Aylin Güzel en Lenny Vos Onderwijsinstelling Windesheim Zwolle Naam cursus Proeftuin logopedie (2017/2018) Docenten Bea van

Nadere informatie

WVS/ Zuid Kennemerland/ Paswerk

WVS/ Zuid Kennemerland/ Paswerk RAPPORT CLIËNTAUDIT 2013 / 2014. BLIK op WERK KEURMERK 1 Inhoudsopgave 2 Bevindingen 2.1 Algemeen 2.2 Voortraject inzicht in aanpak 2.3 Uitvoering 2.4 Begeleiding 2.5 Afronding 2.6 Communicatie en bereikbaarheid

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsmodel

Lesvoorbereidingsmodel Gegevens student Gegevens basisschool Naam Naam Groep Voltijd Deeltijd Dagavond Plaats Studiejaar/periode Sem 1 Sem 2 Soort onderwijs Regulier Montessori Dalton OGO Studentnummer Stagementor(en) Email

Nadere informatie

Oranje stappers maak je zo

Oranje stappers maak je zo Handleiding groep 3-8 Oranje stappers maak je zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe je een oranje stapper van Jeelo maakt. Voor groep 3-4 wijzer 2008 Zo maak je oranje

Nadere informatie

Didactische cursus 2007-2008 POP

Didactische cursus 2007-2008 POP Jeremy Waterloo Datum: 251007 Ranonkelstraat 9 4818 HN Breda Netherlands Didactische cursus 20072008 POP Toelichting Na het doornemen van het competentieprofiel van de HKU en de verwerking hiervan op het

Nadere informatie

Opleiding Mindfulness voor Professionals. Mindfulness

Opleiding Mindfulness voor Professionals. Mindfulness Opleiding Mindfulness voor Professionals Mindfulness Voor wie De opleiding Mindfulness voor Professionals is interessant voor eenieder die de mindfulnesstraining wil volgen en op professionele wijze mensen

Nadere informatie

U20-1 Fysieke Belasting e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U20-1 Fysieke Belasting e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201720-003 / 25-09-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U20-1, Fysieke belasting, e-learning (systeem: All Secure Cargo) 5.

Nadere informatie

Evaluatie van de pilots voor het project Toetsing: makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker!

Evaluatie van de pilots voor het project Toetsing: makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker! Evaluatie van de pilots voor het project Toetsing: makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker! Formatieve casustoetsing met gamification Anika Willemsen en Ingrid van Baak, VUmc Amstel Academie Inhoud

Nadere informatie

TOETSTIP 9 SEPTEMBER 2005

TOETSTIP 9 SEPTEMBER 2005 TOETSTIP 9 SEPTEMBER 25 Bepaling wat en waarom je wilt meten Toetsopzet Materiaal Betrouwbaarheid Beoordeling Interpretatie resultaten TIP 9: HOE KAN IK DE COMPLEXITEIT VAN EEN (TOETS)TAAK NAGAAN? Bij

Nadere informatie

Versie: Lesboek voor de cursisten operatie/uitvoering. Professionalisering dijkbewaking

Versie: Lesboek voor de cursisten operatie/uitvoering. Professionalisering dijkbewaking Versie: 13-07-2017 Lesboek voor de cursisten operatie/uitvoering Professionalisering dijkbewaking Inhoud Werkblad 1: Aanvalsplan uitvoering noodmaatregel... 3 Werkblad 1: Aanvalsplan uitvoering noodmaatregel...

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management

LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management LEERACTIVITEIT IJs verkopen op straat Ent-teach Module 6 Project management Beschrijving van de leeractiviteit Voor de volgende opdracht zullen de studenten plannen* hoe ze gedurende een week ijs gaan

Nadere informatie

U34-1 Wintervoorbereiding e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U34-1 Wintervoorbereiding e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201834-001 / 25-07-2018 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U34-1 Wintervoorbereiding, e-learning (systeem: All Secure Cargo B.V.)

Nadere informatie

Deel = Overige onderdelen

Deel = Overige onderdelen Deel = Overige onderdelen In dit hoofdstuk staat een aantal overige onderdelen die je kunt toevoegen aan de scriptie. Het gaat om de Bijlagen (paragraaf 5.1), de Reflectie (paragraaf 5.2) en het Nawoord

Nadere informatie

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs

Achtergrond:uitgangspunt 11/20/2012. ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs 1 ENW-project Professionaliseringspakket voor ELO s in het secundair onderwijs Prof. dr. T. Schellens Leen Casier Veerle Lagaert Prof. dr. B. De Wever Prof. dr. M. Valcke 2 ENW-project Professionaliseringspakket

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal

EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal. Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Duaal EVALUATIEFORMULIER ACADEMIE VOOR BEELDENDE VORMING Voltijd/Deeltijd/Duaal Gegevens Student: Naam student: Liesbeth Goderie Studentnummer: 2372762 E-mailadres: liesbeth@gastyling.nl Studiejaar+ Klas: Docent

Nadere informatie

DEEL B EXPRESSIEF TALENT KWARTIEL 11: DE CENTRALE UITDAGING. Expressief talent ZORG & WELZIJN ONTWIKKELAAR: MARLOT GIJSBERS 1

DEEL B EXPRESSIEF TALENT KWARTIEL 11: DE CENTRALE UITDAGING. Expressief talent ZORG & WELZIJN ONTWIKKELAAR: MARLOT GIJSBERS 1 DEEL B EXPRESSIEF TALENT KWARTIEL 11: DE CENTRALE UITDAGING Expressief talent ZORG & WELZIJN ONTWIKKELAAR: MARLOT GIJSBERS 1 Beste student, De afgelopen periode ben je bezig geweest met het ontwikkelen

Nadere informatie

Begeleiden van vrijwilligers in zorg en welzijn is een vak

Begeleiden van vrijwilligers in zorg en welzijn is een vak Over deskundigheidsbevordering voor beroepskrachten Begeleiden van vrijwilligers in zorg en welzijn is een vak Begeleiden van vrijwilligers kent veel kanten. U wilt vrijwilligers verbinden aan uw zorg

Nadere informatie

Leerplaatsomschrijving

Leerplaatsomschrijving Leerplaatsomschrijving Locatie/werkplek: De Campinglaan Onderdeel van KDC de Kleine Beer Adres: Postcode en woonplaats Vastgesteld: Campinglaan 1 a 9727 KH Groningen mei-2016 De Kleine Beer Kinderen/jongeren

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1)

ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk Fase 1 (jaar 1) ITT/HU Beoordelingscriteria praktijk 2018-2019 Fase 1 (jaar 1) Kerntaak 1: Pedagogische adequaat handelen: opbouwende relatie met kinderen ontwikkelen, leiding geven aan de groep, zorgen voor een goed

Nadere informatie

Onderdelen en op te leveren producten t.b.v. de opleiding tot Docent Weerbaarheid en Agressieregulatie

Onderdelen en op te leveren producten t.b.v. de opleiding tot Docent Weerbaarheid en Agressieregulatie Onderdelen en op te leveren producten t.b.v. de opleiding tot Docent Weerbaarheid en Agressieregulatie Om de opleiding DWA met goed gevolg af te ronden, vragen we de cursist voor het examen een aantal

Nadere informatie

Doelgroep Beroepschauffeur die in bezit is van minimaal een geldig rijbewijs C en/of D

Doelgroep Beroepschauffeur die in bezit is van minimaal een geldig rijbewijs C en/of D Pagina 1 van 15 1.Naam en nummer opleider 2.Versienummer en datum 201701-002 / 27-07-2017 3.Code en type training U01-4 ADR basis + tank met E-learning driedaags (systeem: All Secure Cargo) 4.Naam training

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl

www.ludenstraining.nl MANAGEMENT DEVELOPMENT Het is belangrijk om als organisatie de jonge (potentiële) leidinggevenden te koesteren. Ten slotte zijn het de leiders van de toekomst. Een MD- traject is een effectieve manier

Nadere informatie

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief In 2016 (februari tot juli) hebben acht studenten, in totaal 3 groepen, van de Hogeschool Arnhem Nijmegen nader

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN MAATSCHAPPELIJKE ZORG AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL PBGZ 12 / PBSD 9 Coördinatie, kwaliteit en voorlichting, profielfase Cohort 2016 2019 kwartiel 11 INSTROOMVEREISTEN:

Nadere informatie

De verteltafel. Bouwstenen voor leesbevordering

De verteltafel. Bouwstenen voor leesbevordering De verteltafel Aanvulling Competent in leesbevordering Docentengids voor opleidingen Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent Auteur: Eva Janssen Bouwstenen voor leesbevordering Colofon Auteur: Eva Janssen

Nadere informatie

Informatiegids Onderwijs Met Gebaren

Informatiegids Onderwijs Met Gebaren 2018 / 2019 Informatiegids Onderwijs Met Gebaren Informatiegids Onderwijs Met Gebaren 1 Inleiding In deze informatiegids vindt u een overzicht van alle cursussen en workshops die worden aangeboden door

Nadere informatie

Informatie Opleiding Leren van Delict (LvD)

Informatie Opleiding Leren van Delict (LvD) Informatie Opleiding Leren van Delict (LvD) Den Dolder, mei 2014 Versie: 2.0 Auteur(s): Heidi van der Kuil/Sanne Hillege Dolderseweg 120, 3734 BL Den Dolder Postbus 37, 3734 ZG Den Dolder T 088 8800300

Nadere informatie

In contact door ondersteund communiceren

In contact door ondersteund communiceren COCPvg: In contact door ondersteund communiceren Elise Brinkman EMB Congres 6 maart 2014 COCPvg Verbetering van de communicatie tussen niet of nauwelijks sprekende personen met een meervoudige beperking

Nadere informatie

Werkwijze voor de website projectmatig werken

Werkwijze voor de website projectmatig werken Werkwijze voor de website projectmatig werken De eerste stap Ontdekken hoe de lessenserie projectmatig werken gebruikt moet worden YouTube clips Studie- en beroepsvaardigheden Samenwerkend leren Differentiëren

Nadere informatie

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars.

op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. op (afnemende) sturing Een interventie gericht op docenten bij het opleiden en begeleiden van studenten naar zelfstandig beroepsbeoefenaars. Auteur: Anneke Lucassen Zelfevaluatie begeleiden bij zelfstandig

Nadere informatie

Training. Vergaderen

Training. Vergaderen Training Vergaderen Halide Temel 1-5-2014 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen 4 Programma 4 Voorstellen & introductie 5 Opdracht Luciferspel 6 Theorie 7 Opdracht - Vergaderen 12

Nadere informatie

Samenwerken in de GGZ

Samenwerken in de GGZ Samenwerken in de GGZ In de Gelderse Vallei Afsluitende notitie met resultaten van de GGZ netwerkbijeenkomsten voor huisartsen, praktijkondersteuners GGZ, aanbieders van de generalistische GGZ, algemeen

Nadere informatie

Dit is een door het CCV goedgekeurd lesplan

Dit is een door het CCV goedgekeurd lesplan Pagina 1 van 5 1. Naam en registratienummer Opleider: 2. Versienummer: 201703-0021 / 02-01-2018 3. Code en type training U21-1 E-learning (systeem: All Secure Cargo) 4. Naam training: EHBO 5. en groep:

Nadere informatie

Evaluatie van de PMTO Boosterdag

Evaluatie van de PMTO Boosterdag Evaluatie van de PMTO Boosterdag Door: Gonnie Albrecht Ger Kerkstra Emilie van Leeuwen Ellen Lubberts Marna Ouwehand Ella Tacq Jolle Tjaden Willemijn van Vlerken 16-11-2011 Naam Training: Fout! Verwijzingsbron

Nadere informatie

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO

Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Ontwerponderzoek paper 2 Geografische informatievaardigheden in 5 VWO Student: Vincent van der Maaden, MSc Studentnummer: 5783070 Opleiding: Interfacultaire lerarenopleiding, UvA Vakgebied: Aardrijkskunde

Nadere informatie

Formatieve beoordeling (om te leren) MBO-sociaal werk - studentversie Naam cursist: Casus : Datum: SLB:

Formatieve beoordeling (om te leren) MBO-sociaal werk - studentversie Naam cursist: Casus : Datum: SLB: Formatieve beoordeling (om te leren) MBO-sociaal werk - studentversie Naam cursist: Casus : Datum: SLB: Onderdelen Feedback Laat zien: Wat heb je gedaan en geleerd aan kennis en vaardigheden. Hoe laat

Nadere informatie

Cursus werkbegeleiding

Cursus werkbegeleiding Cursus werkbegeleiding Naam: Joyce Stuijt Studentnr: 500635116 Klas: 3IKZ1 Opleiding: 3 e jaar HBO-V Studiedeelnummer: 3512TRWBOP Studieonderdeel: Cursus werkbegeleiding Aantal woorden: 1800 Docent: Y.

Nadere informatie

Alle ondersteuning is voor deelnemende scholen aan het BSL project gratis. Fase Activiteit Betrokkenen Ondersteuning

Alle ondersteuning is voor deelnemende scholen aan het BSL project gratis. Fase Activiteit Betrokkenen Ondersteuning In het kader van de BSL-projecten in opdracht van OC&W heeft Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT) samen met Tilburg University (TiU) een programma samengesteld om scholen te ondersteunen bij het vormgeven

Nadere informatie

Talenten in Beweging

Talenten in Beweging Talenten in Beweging Donderdag 15 november 2012 Vanaf 12.00 uur Equipe Stadionplein 21 8025 CP Zwolle Om hun kennis over de zorg aan gehandicapten te delen en te bevorderen, organiseren tien zorgorganisaties

Nadere informatie

Bedrijfsarchitectuur sterker door opleiding

Bedrijfsarchitectuur sterker door opleiding Onderzoek naar het effect van de Novius Architectuur Academy Bedrijfsarchitectuur sterker door opleiding Door met meerdere collega s deel te nemen aan een opleiding voor bedrijfsarchitecten, werden mooie

Nadere informatie

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten

Lesplanformulier. Les wordt gegeven in een open ruimte met ronde tafels en een computergedeelte. Een les duurt 50 minuten Lesplanformulier naam student : Aukelien Stalman opleiding : docent GZW jaar : 3 naam school : Gomarus College Assen coach : klas : 1 datum van de les: mei 2017 Lesonderwerp: Biologie stevigheid en beweging

Nadere informatie

Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen.

Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen. Beste cursist, Het doet ons bijzonder genoegen dat u de opleiding KT 2 (KorfbalTrainer 2) gaat volgen. U heeft bijgaand de handleiding voor de cursist en die voor de PB (PraktijkBegeleider) digitaal ontvangen.

Nadere informatie

Faculteit Geesteswetenschappen BASISGEGEVENS STAGE. onvoldoende voldoende. goed. goed. Eindoordeel (cijfer): Toelichting: ONDERTEKENING STAGEDOCENT

Faculteit Geesteswetenschappen BASISGEGEVENS STAGE. onvoldoende voldoende. goed. goed. Eindoordeel (cijfer): Toelichting: ONDERTEKENING STAGEDOCENT Faculteit Geesteswetenschappen FEEDBACK & BEOORDELINGSFORMULIER ONDERWIJSSTAGES (BA & MA) De beoordeling van de onderwijsstages op Bachelor 3 en masterniveau bestaat uit twee onderdelen: het functioneren

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

Evaluatierapport. Training. Bewust en positief omgaan met kinderen met ADHD en drukke kinderen. Korein Kinderplein 1 en 20 oktober 2009

Evaluatierapport. Training. Bewust en positief omgaan met kinderen met ADHD en drukke kinderen. Korein Kinderplein 1 en 20 oktober 2009 Evaluatierapport Training Bewust en positief omgaan met kinderen met ADHD en drukke kinderen Korein Kinderplein 1 en 20 oktober 2009 Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding

Nadere informatie

Blauwe stenen leer je zo

Blauwe stenen leer je zo Handleiding groep 3-8 Blauwe stenen leer je zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe je een steen van Jeelo leert. Voor groep 3-4 wijzer 2009 Zo leer je blauwe stenen

Nadere informatie

obs Willem Eggert Herstelonderzoek

obs Willem Eggert Herstelonderzoek obs Willem Eggert Herstelonderzoek Datum vaststelling: 4 april 2019 Samenvatting De kwaliteit van het onderwijs hebben wij in november 2017 als zeer zwak beoordeeld, omdat de kwaliteit van de lessen onvoldoende

Nadere informatie

OPLEIDING TOT WKS-COACH

OPLEIDING TOT WKS-COACH AKS Trainingen Voorsterallee 100 7203 DR Zutphen telefoon/fax (0031) (0)575 54 22 48 info@kleineschaars.com www.kleineschaars.com Handelsregister: 08072877 BTW: NL806615059B01 AKS trainingen www.kleineschaars.com

Nadere informatie

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang

Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang. Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Zontrainingen Specialist in trainingen voor de kinderopvang Zontrainingen Het beste bieden aan kinderen, ouders en collega s in de kinderopvang Inhoud Pagina 1. Inleiding 3 2. Over zontrainingen 3 3. Over

Nadere informatie

handbal-portfolio van... - 1 -

handbal-portfolio van... - 1 - handbal-portfolio van... - 1 - Portfolio Inleiding: Wat is dat nu weer? Een portfolio?? En waarom moet dat nu in een handbaltrainer cursus? Een portfolio is eigenlijk een map waarin jij allerlei dingen

Nadere informatie

On-line Communicatietool Ict op School

On-line Communicatietool Ict op School On-line Communicatietool Ict op School Rapport 2 Output van kwalitatieve marktonderzoek basisschool Kwalitatief marktonderzoek ten behoeve van de ontwikkeling en toetsing van een online communicatietool

Nadere informatie

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6

Samenvatting. Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Samenvatting Scores Interactie Informatiewaarde Werkrelevantie Totale waardering 8,5 8,4 8,9 8,6 Zowel uit de beoordelingen in de vorm van een rapportcijfer als de aanvullende opmerkingen, blijkt dat de

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Leerstijlen en Werkvormen

Achtergrondinformatie Leerstijlen en Werkvormen Achtergrondinformatie Leerstijlen en Werkvormen Marjoleine Hanegraaf (NMI bv) & Frans van Alebeek (PPO-AGV), december 2013 Het benutten van bodembiodiversiteit vraagt om vakmanschap van de teler. Er is

Nadere informatie

Dit is een door het CCV goedgekeurd lesplan

Dit is een door het CCV goedgekeurd lesplan Pagina 1 van 6 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201719-002 / 09-08-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U19-1, Leefstijl, e-learning (systeem: All Secure Cargo)

Nadere informatie

U19-1 Leefstijl e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider

U19-1 Leefstijl e-learning CBR Registratienummer. 2. Naam opleider 1. CBR Registratienummer 2. Naam opleider 3. Versienummer en datum 201719-002 / 09-08-2017 4. Cursuscode, cursusnaam en type training U19-1, Leefstijl, e-learning (systeem: All Secure Cargo) 5. Doel De

Nadere informatie

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek

Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek Schoolbeleid gewenst gedrag van Eenbes Basisschool De Wentelwiek 1. Inleiding De Wentelwiek is een veilige en prettige school voor alle leerlingen, ouders en leerkrachten. Wij vragen ouders om ons, leerlingen

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica

Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Leerwerktaak Bouwen aan grammatica Titel Bouwen aan grammatica! Onderwijstype Niveau Competenties(s) Beroepstaak VO MBO 1 propedeusefase 2 hoofdfase 3 eindfase (lio) 1 interpersoonlijk 2 pedagogisch 3

Nadere informatie

PRODUCTIVITEIT

PRODUCTIVITEIT PRODUCTIVITEIT INFO@INVENTED.NL WWW.INVENTED.NL DATUM DOCUMENT NR UW REFERENTIE 17-5-2017 VO- 537 Training productiviteit Beste deelnemer, Hartelijk dank voor je interesse in onze training productiviteit.

Nadere informatie

PORTFOLIO FITNESSTRAINER B NIVEAU 4

PORTFOLIO FITNESSTRAINER B NIVEAU 4 PORTFOLIO FITNESSTRAINER B NIVEAU 4 BEOORDELINGSDOCUMENTEN Inhoudsopgave: Beoordelingsinstructie voor de examentoets onderdeel Portfolio:... 3 Beoordelingsformulier deelopdracht 1: Beginsituatie... 4 Beoordelingsformulier

Nadere informatie

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin - Merens

Colofon. Uitgeverij: Edu Actief b.v Auteur(s): Lily Benjamin - Merens BPV BPV SMD Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Lily Benjamin - Merens Inhoudelijke redactie: Jo-Anne Schaaf en Floortje Vissers Titel: BPV SMD

Nadere informatie

Naam leerlingen. Groep BBL 1 Nederlands. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment. Leertijd; 5 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen.

Naam leerlingen. Groep BBL 1 Nederlands. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment. Leertijd; 5 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. Verdiepend Basisarrange ment Naam leerlingen Groep BBL 1 Nederlands Leertijd; 5 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. - 5 keer per week 45 minuten basisdoelen toepassen in verdiepende contexten.

Nadere informatie

Informatie 2-daagse opleiding tot TOPs!-coach

Informatie 2-daagse opleiding tot TOPs!-coach Informatie 2-daagse opleiding tot TOPs!-coach Den Dolder, mei 2014 Versie: 2 Auteur(s): Anna Hulsebosch/Joke Gierveld Het programma en de bijbehorende opleiding TOPs! is een programma voor jongens en meisjes

Nadere informatie

Werkboek LES 1. Je eerste E-Learning Programma

Werkboek LES 1. Je eerste E-Learning Programma Werkboek LES 1 Je eerste E-Learning Programma 1 LES 1 Wat e-learning voor jou als trainer of consultant kan betekenen en ook voor je klanten en de deelnemers aan je programma s. Les 1 2 Voor wie is e-learning

Nadere informatie

Verslagen maken. Feenstra & Houter. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/75072

Verslagen maken. Feenstra & Houter. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/75072 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Feenstra & Houter 15 april 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/75072 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

Didactisch Groepsplan 3 e leerjaar AGL

Didactisch Groepsplan 3 e leerjaar AGL Didactisch Groepsplan 3 e leerjaar AGL Lesmodel: DAIM 45 min 5 min Oriëntatie: herhalen vorige les 10 min Instructie: doel benoemen aan het begin van de les plus instructie geven 25 minuten: verwerking

Nadere informatie