HOP staat voor een stabiel en duurzaam financieel beleid met een duidelijke begroting.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOP staat voor een stabiel en duurzaam financieel beleid met een duidelijke begroting."

Transcriptie

1 De Heerhugowaardse Onafhankelijke Partij streeft naar onafhankelijke politiek voor Heerhugowaarders. Wij staan garant voor positieve, bruikbare en nuttige besluiten. Door goed te luisteren naar inwoners van Heerhugowaard bevestigen wij ons bestaan. Onze deur staat dan ook altijd open voor inwoners van Heerhugowaard en wij denken altijd in oplossingen. Financieel HOP staat voor een stabiel en duurzaam financieel beleid met een duidelijke begroting. Dat wil zeggen: Eén euro uit Den Haag is één euro in Heerhugowaard. Evenwichtige begroting voor midden- en lange termijn op grond van wensen en mogelijkheden. Door het rijk opgelegde bezuinigingen verantwoord oplossen. Afvalstoffenheffing, rioolheffing en leges blijven bij ons kostendekkend. OZB niet méér laten stijgen dan de inflatiecorrectie. Efficiënt en effectief inzetten van beschikbare middelen.

2 Sociaal De Rijksoverheid verwacht dat wij weer meer voor elkaar gaan zorgen. Van de gemeente wordt verwacht dit vorm te geven. De kanteling (participatie) ligt daarbij op ieders lippen en brengt familie en gemeenschapszin weer terug in Heerhugowaard. De HOP denkt positief en constructief mee met deze veranderingen en wil wat waardevol is gebleken behouden. Ouderen We leven langer en gezonder. Inspelen op de woningbehoefte en zelfstandigheid van ouderen willen wij daarom blijvend borgen. Wij staan daarom voor het volgende: Ouderen zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen. Zorg op maat. Daarbij hoort voldoende betaalbare huisvesting in Heerhugowaard. Ouderen moeten in staat gesteld worden om volwaardig deel te kunnen blijven nemen aan het maatschappelijke leven. Zorg te dragen voor voldoende dagactiviteiten, waarbij de HugoHopper* en het HOP initiatief de Huygenpas* ruimhartig zullen worden ingezet. Verdere verbreding inzet van de HugoHopper*, zoals Huis naar Huis service. Voorlichting aan ouderen over bestaande voorzieningen en regelingen. Jeugd De jeugd heeft de toekomst. Het is belangrijk dat er voldoende te beleven is voor de jeugd in Heerhugowaard. Wij zullen ons blijven inzetten voor voorzieningen op gebied van sport en spel, speel- en trapveldjes in de wijken, jongerencentrum Kompleks, kunsteducatie in Cool en een goede communicatie met de jeugdraad. De komende decentralisatie van de jeugdzorg heeft de volle aandacht van de HOP. Decentralisatie gaan wij kritisch volgen zodat wat nodig is behouden blijft en wij zorg op maat kunnen blijven bieden. De HOP blijft aandacht besteden aan de mogelijkheden die er zijn om zoveel mogelijk jeugd te stimuleren en uit te dagen mee te doen aan sport, verenigingen en cultuur. Bijvoorbeeld door inzet van de Huygenpas*, projecten in de wijken, activiteiten van de Wijkpanels voor de jeugd. Positief meewerken bij nieuwe initiatieven voor uitgaansgelegenheden voor de jongeren. * Hugohopper: Uitbreiden naar huis aan huisservice. * Huygenpas: Sport- en cultuurpaspoort. Op initiatief van de HOP tot stand gekomen.

3 Popbeleid inzetten om jongeren te stimuleren uit te gaan in Heerhugowaard en zich te ontwikkelen in muziek (Mixtream, uitvoeringen bij Cool en in JC Kompleks). De HOP vindt het belangrijk in contact te staan met de jongeren om te weten wat er speelt en leeft. Dit doet zij door met de jongerenraad te spreken, jongeren uit te nodigen hun mening te geven en zelf langs te gaan bij bijeenkomsten in Heerhugowaard die met de jeugd te maken hebben. De gemeente heeft een rol in het jeugdbeleid maar HOP is ook van mening dat ouders hun verantwoordelijkheid hebben en een actieve rol naar hun kinderen moeten uitdragen. Mensen met een beperking De HOP vindt dat mensen (jongeren en ouderen) met een lichamelijke en of geestelijk beperking volwaardig moeten kunnen deelnemen aan de samenleving. Dat betekent: Instandhouden en optimaliseren van de Hugo-HOP per. De HOP zet zich in voor kinderen die gebruik maken van Persoon Gebonden Budget en dat straks eventueel niet meer kunnen. Voet- en fietspaden voor een goede bereikbaarheid voor mensen met een beperking moet gewaarborgd blijven. Zorgen voor praktisch, geplaatste parkeerplaatsen voor mensen met een beperking. In stand houden vervoersbijdrage G-Teams Zorgen voor een goede toegankelijkheid van gebouwen met een publieke en openbare functie. Verkeer en Vervoer Parkeren Voldoende parkeergelegenheid maar daarnaast ook voldoende groen, dat is waar de HOP in samenspraak met inwoners naar streeft. Parkeernorm 1,8 parkeerplaats per woning in nieuwe wijken handhaven. Op koopzondag gratis parkeren in het Stadshart. Uitbreiding van 15 min naar 30 min gratis parkeren in het Stadshart. Parkeervoorziening voor auto s en fietsers in de nabijheid van het station uitbreiden en uitstraling van het gebied waarborgen.

4 Permanent goed zichtbare en bereikbare fietsenstalling Stadshart realiseren met voldoende kwaliteitsuitstraling. Bereikbaarheid Bereikbaarheid voor Heerhugowaard is van groot belang. Goede ontsluitingen van wegen op het primaire wegenstelsel zijn belangrijk voor aantrekkelijk wonen en bedrijfsactiviteiten. Dat betekent: Verbeteren doorstroming Zuidtangent bij Middenwaard en spoorovergang. Verbeteren doorstroming Oosttangent in ochtend- en avondspits. Verbeteren verkeerssituatie Middenweg ter hoogte van Centrumwaard. Uniforme fietsvriendelijke en eenduidige verkeersdrempels welke ook toegankelijk zijn voor hulpdiensten. Fietsroutes optimaliseren binnen de gemeente Heerhugowaard. Streven naar korte, directe fietsroutes met zo weinig mogelijk conflict situaties. Hugohopper beschikbaar voor iedereen zodat voort bestaan gewaarborgd blijft. Onderzoek naar aansluiting met busverbindingen. Gratis strooizout. Aandacht voor een goede verbinding tussen station, wijken en nieuw te bouwen Regionaal Top Klinisch Interventiecentrum (hierna: RTIC). Wonen en Groenonderhoud De HOP wil een Heerhugowaard waar het goed wonen is met voldoende mogelijkheden om binnen de gemeentegrens te recreëren. Wonen Na jaren van bouwen is nu het einde van deze groei in zicht. De woningbouwtaakstelling is afgerond. HOP zet in op het behoud van het overig landelijk gebied. Dat betekent: Particuliere huiseigenaren in staat stellen stukjes openbaar groen grenzend aan de tuin in eigendom te verkrijgen. Inbrei-locaties (binnenstedelijke bouwen) met zorg voor de ruimtelijke omgeving inpassen. Doorgaan met revitalisering/herinrichting van oude wijken. Revitalisering/herinrichten oude bedrijfsterreinen.

5 Uitbreiden wandelroutes. Realiseren van aantrekkelijke wandelpaden met rustplaatsen naar het stadshart en het nieuw te bouwen RTIC. Realiseren van woningen voor starters door invoering van startersleningen. Dit bevordert de doorstroming van de huizenmarkt. De starterslening, inmiddels gerealiseerd, is een groot succes en moet behouden blijven. Voldoende mix tussen sociale huur, huur en koopwoningen. Ontwikkeling Stationsgebied bewaken zoals in de visie groen verblijfsgebied is uitgewerkt. Groenonderhoud Als gevolg van de uitslag van een burger-enquête waarin gevraagd werd wat als minst ernstige bezuiniging zou worden ervaren, is er de afgelopen periode besloten flink te bezuinigen op het groenonderhoud. Snel werd het de HOP duidelijk dat het onderhoud van het groen nu ergernis nr. 1 is. Daarom volgende uitgangspunten: Maaibeleid naar een kwalitatief goed niveau. Groenonderhoud na uitvoering beter controleren op kwaliteit zodat slordig werk tegengegaan wordt. Alleen inzet van schapen wanneer dit niet kostenverhogend werkt. Schapen inzetten is educatief aantrekkelijk, maar niet effectief. Vervangen van zieke bomen blijft noodzakelijk. Sport en Cultuur Sport en cultuur dragen bij aan de sociale vaardigheden en gezondheid van onze inwoners. Sport De HOP vindt sporten belangrijk voor de gezondheid van onze inwoners van jong tot oud. Stimuleren tot deelnamen van de jeugd aan sport staat bij de HOP hoog op de prioriteitenlijst. Wij vinden dat als de jeugd vroeg aan sport gaat deelnemen, dit de kans op een gezond leven vergroot. Wij zien sport als een belangrijke sociale besteding van vrije tijd. Daarom: In stand houden van voldoende sportvoorzieningen. Sport toegankelijk houden door Huygenpas en sportservice. Schoolzwemmen terugbrengen in het lesprogramma.

6 Waardering uiten door de organisatie van de sportkampioenen avond, heeft een stimulerende uitwerking voor deelname aan sport. HOP staat voor sterke, gezonde verenigingen, waarbij een financiële impuls van de gemeente noodzakelijk kan zijn. De HOP stimuleert maatschappelijk bindende functies. Cultuur De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in culturele voorzieningen in Heerhugowaard. In deze lastige economische tijd zien wij het als onze taak te behouden wat is opgebouwd. Voor de HOP blijft het financieel op orde houden van culturele voorzieningen zoals Cool, JC Kompleks, Mixtream en andere culturele activiteiten uitgangspunt. Stimuleren van samenwerking cultuur en bedrijfsleven. Stimuleren vrijetijdsbeleving. Jong en oud stimuleren de culturele faciliteiten binnen onze gemeente te benutten. Kunst en cultuurparticipatie op scholen bevorderen met behulp van de inzet van Cool, bibliotheek en bedrijfsleven. Het leefklimaat verbeteren door plaatsing van kunstobjecten bij pleinen en parken. Openhouden bibliotheek in de Noord. Cultureel historische aspecten binnen ons gemeente behouden. Veiligheid Gevoel van veiligheid vindt de HOP zeer belangrijk. Steeds zullen we ons bezighouden met het verbeteren van veiligheid in Heerhugowaard. Wij staan open voor het invoeren van nieuwe middelen zoals Burgernetwerk en camerabewaking op openbaar terrein. Meer politie op straat. Inzet Buitengewoon Opsporings-Ambtenaren (BOA) op het gebied van ongeoorloofd: gedrag zoals dumping afval, hondenpoep en parkeeroverlast. Instandhouden toezicht van het Stadshart in het weekend. Inzet camerabewaking op locaties waar overlast aanwezig is. Adequaat werkende jongerencoach blijven inzetten bij overlast gevende jongeren. De HOP ziet er op toe dat het functioneren van de brandweer ook na de regionalisatie optimaal blijft.

7 Onderwijs en Kinderopvang In Heerhugowaard is een breed scala aan onderwijsvoorzieningen. Voor kinderen met of zonder beperking en voor middelbaar of vakgericht onderwijs. De HOP vindt het belangrijk dat onze jeugd in eigen gemeente, passend onderwijs kan volgen. De HOP wil goede onderwijs voorzieningen behouden en waar nodig verbeteringen mogelijk maken. Nieuwbouw van het Huygens College realiseren. Het brede scholenbeleid blijven wij positief, kritisch volgen. Behouden van subsidies voor peuterspeelzalen, vroeg en voorschoolse educatie (VVE). Behoud van Huygenpas voor inwoners met een laag inkomen om van peuterspeelzaal, sportvoorzieningen en culturele activiteiten gebruik te kunnen maken. Vrijwilligers De HOP spreekt grote waardering uit voor de vrijwilligers in Heerhugowaard. Als plaatselijk partij onderkennen wij het belang van vrijwilligers op elk terrein. Of het nu gaat om het sportverenigingen, wijkgerichte activiteiten, mantelzorgers, hulp in het onderwijs of het culturele verenigingsleven, vrijwilligers zijn onmisbaar. Vrijwilligers moeten goed gefaciliteerd worden. Daarom zullen wij ons blijven inzetten voor passende subsidies voor vrijwilligersorganisaties. De HOP wil de gemeente intensief blijven inzetten als organisator van het vrijwilligersloket. De organisatie van `De Dag van de Vrijwilliger` behouden als blijk van waardering.

8 Milieu Heerhugowaard is een toonaangevende gemeente op gebied van milieu. De Stad van de Zon is een goed voorbeeld. HOP blijft streven naar inzet van schone energie m.u.v. van windturbines. Stimuleren van duurzame energie waarbij ook rekening wordt gehouden met een duurzaam financieel beleid. De HOP is geen voorstander van toename van windturbines binnen onze gemeentegrens. Impact van het geluid, slagschaduw en de aantasting van het landschap/horizonvervuiling vinden wij te groot. De HOP is voorstander van de inzet van zonne-energie. HOP stimuleert het bezit van schone auto s door voldoende oplaadpunten. Tot Slot Regionaal samenwerken is onontkoombaar in deze tijd. We zullen ons dus regionaal moeten inzetten om sociale voorzieningen te behouden. Vanuit Den Haag wordt dit ons opgelegd. Samenwerken met andere gemeenten binnen de regio is, daar waar nuttig, voor de HOP een optie. De HOP maakt zich er dan ook sterk voor contacten te onderhouden met andere politieke partijen in de regio en actief deel te nemen aan regionale bijeenkomsten en samenwerkingsverbanden. De mening van de HOP is dat een goed leefklimaat niet ophoudt bij de gemeentegrens. Naast de samenwerking in de regio vindt de HOP communicatie met onze inwoners van groot belang. Zonder hen kunnen we ons niet inzetten voor het verbeteren van het leefklimaat binnen onze gemeente Heerhugowaard. Wij horen graag uw mening! Voor een bruisend Heerhugowaard, kies HOP (Heerhugowaardse Onafhankelijke Partij)

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma

CDA Koggenland. Verkiezingsprogramma CDA Koggenland Verkiezingsprogramma 2018-2022 De samenleving zijn wij samen CDA Koggenland staat voor een gemeente waar het fijn wonen, goed werken en plezierig recreëren is. Daarom investeren we in voorzieningen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Kansrijk Sliedrecht

Verkiezingsprogramma Kansrijk Sliedrecht Verkiezingsprogramma Kansrijk Sliedrecht Sliedrecht is een dorp vol met kansen. Althans zo zien wij dat als CDA. Er zijn binnen Sliedrecht volop mogelijkheden om dingen (nog) beter te doen, anders te doen

Nadere informatie

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg 2018-2022 Inleiding Doesburg is een prachtige stad, die we als Stadspartij Doesburg onafhankelijk willen houden. Samenwerken doen

Nadere informatie

Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002

Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002 Concept raadsprogramma Gemeente Muiden 2002 2006 - dd. 16 april 2002 Intergemeentelijke samenwerking Samenwerken of samenvoeging met andere gemeenten Het uitvoeren van een onderzoek naar de 2002 2003 -

Nadere informatie

Evenementen in Waalwijk

Evenementen in Waalwijk Evenementen in Waalwijk (31 oktober 2013) Waarom notitie evenementen? - Formuleren van de gemeentelijke uitgangspunten - Vaak ad hoc besluiten - Integrale benadering: vergunningen, veiligheid, handhaving

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroom van auto s met 50 km/uur of meer

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Motie. Deraadvan de gemeente Heerhugowaaid in vergadering bijeen op 28 juni 2012:

Motie. Deraadvan de gemeente Heerhugowaaid in vergadering bijeen op 28 juni 2012: Motie Datum ingekomen "Z cs"~^»' '2.C^\"Ľ Volgnummer Status VjĈXoOO^p^^ Registratienummer Onderwerp Duurzaamheidimpuls nieuwbouw bedrijfsgebouwen Deraadvan de gemeente Heerhugowaaid in vergadering bijeen

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

GEBIEDSPROGRAMMA

GEBIEDSPROGRAMMA GEBIEDSPROGRAMMA 2016-2019 STADSDEEL SCHEVENINGEN Van Stolkpark Concept met voorstellen van de Wijkvereniging Van Stolkpark Inleiding Elk gebied een eigen aanpak Dit jaar werken Scheveningen en de andere

Nadere informatie

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma "Naar een transparante en eerlijke toekomst"

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma Naar een transparante en eerlijke toekomst Verkiezingsprogramma 2014 2018 "Naar een transparante en eerlijke toekomst" Inleiding De afgelopen vier jaar heeft Liberaal Hardenberg als eenmansfractie steeds de strijd aangebonden met gevestigde opvattingen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Totaal Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.629 7.629 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 27.271

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Bij woningen geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroomwegen (50 km/uur

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.472 7.472 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 21.205 0 21.205

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Vervoer > doelgroepvervoer bundelen > verbetering fietsverbindingenov > ringentarief voor parkeren Vervoer Door de ligging in het Maasdal en tussen grote industriegebieden is de luchtkwaliteit

Nadere informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie

Programma 1 Dienstverlening en informatie Programma 1 Dienstverlening en informatie Programmaonderdeel 1.1 Dienstverlening 004 Begraafplaatsen en crematoria 7.472 7.472 0 008 Dienstverlening overig 86 0 86 012 Klantcontactkanalen 21.205 0 21.205

Nadere informatie

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES

SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES SCHERP, DIRECT, LUISTEREND EN CONTROLEREND ZONDER CONCESSIES verkiezingsprogramma 2018-2022 FRACTIE VANDERVEERE is een politieke fractie in de gemeenteraad van Harderwijk. Wij zetten ons in voor de leefbaarheid

Nadere informatie

Gemeentelijke bezuinigingen 2012 en volgende jaren. Begroting vastgesteld op 10 november 2011

Gemeentelijke bezuinigingen 2012 en volgende jaren. Begroting vastgesteld op 10 november 2011 Gemeentelijke bezuinigingen 2012 en volgende jaren Begroting vastgesteld op 10 november 2011 Programmabegroting programma indeling Programma 1 = Gemeenteraad Programma 2 = Dienstverlening Programma 3 =

Nadere informatie

Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer. 18 november 2015

Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer. 18 november 2015 Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer 18 november 2015 1 Schone omgeving Kracht van de schone omgeving Zichtbaar schoonhouden van de totale omgeving Gescheiden afvalinzameling draagt bij aan duurzaamheidsgevoel

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

Contactpersoon: mevr. S. Jansma Ons kenmerk: Bij Afdeling/Team: Regie & Ontwikkeling Zaaknummer: Cbb

Contactpersoon: mevr. S. Jansma Ons kenmerk: Bij Afdeling/Team: Regie & Ontwikkeling Zaaknummer: Cbb Contactpersoon: mevr. S. Jansma Ons kenmerk: Bij19-278 Afdeling/Team: Regie & Ontwikkeling Zaaknummer: Cbb190113 E-mail: post@heerhugowaard.nl RAADSINFORMATIEBRIEF Aan de Gemeenteraad van Heerhugowaard

Nadere informatie

Stadsproject Ragheno

Stadsproject Ragheno Stadsproject Ragheno Historisch overzicht Verlaten industrie Algemene ambitie Een kwalitatieve mix van wonen en werken Werken met een grensverleggende stadsplanning De unieke ligging achter het station

Nadere informatie

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder,

HEERHUGOWAARD. Voorwoord. Beste Heerhugowaarder, Voorwoord Beste Heerhugowaarder, In dit verkiezingsprogramma 2014 hebben wij onze standpunten en visie in tien thema s kort en bondig weergegeven. Onze visie komen voort uit de sociaalliberale keuzes van

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard

Verkiezingsprogramma Lokaal Sociaal! Verkiezingsprogramma PvdA Heerhugowaard Verkiezingsprogramma 2018-2022 Lokaal Sociaal! PvdA Heerhugowaard: Lokaal en sociaal! Democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid, vrijheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democraten.

Nadere informatie

De Nieuwe Albrandswaardse Partij is al 25 jaar de lokale groene partij die zoekt naar de verbinding tussen alle bevolkingsgroepen binnen

De Nieuwe Albrandswaardse Partij is al 25 jaar de lokale groene partij die zoekt naar de verbinding tussen alle bevolkingsgroepen binnen 1 De Nieuwe Albrandswaardse Partij is al 25 jaar de lokale groene partij die zoekt naar de verbinding tussen alle bevolkingsgroepen binnen Albrandswaard. Een verbinding die steeds moeilijker te maken is

Nadere informatie

Het Eerlijke Alternatief V

Het Eerlijke Alternatief V Het Eerlijke Alternatief V Alternatieve Begroting op de Stadsbegroting van 2015-2018 VVD Nijmegen, november 2014 INLEIDING Voor u ligt de alternatieve begroting 2015-2018, getiteld Het Eerlijke Alternatief.

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKIEZINGSPROGRAMMA CDA VIANEN VERKIEZINGSPROGRAMMA 2010-2014 Vianen zelfstandig, sociaal en leefbaar Uitgangspunten. Uitgangspunten voor ons verkiezingsprogramma zijn de CDA - kernwaarden: gerechtigheid, solidariteit, gespreide

Nadere informatie

Dit zijn onze keuzes voor een verantwoord financieel beleid:

Dit zijn onze keuzes voor een verantwoord financieel beleid: Algemeen Het CDA baseert zijn politiek op vier pijlers: Gerechtigheid, Gespreide Verantwoordelijkheid, Solidariteit en Rentmeesterschap. Grote woorden, die tegelijk concrete handvatten bieden voor de alledaagse

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ!

NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! 1 NU WIJ, DE LOKALE PARTIJ! WaterlandNatuurlijk, lokaal onderscheidend van de landelijke partijen door onafhankelijke politiek. De inwoners van Waterland zijn heel goed in staat om zelf te kiezen waar

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK

BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK BEELDVERSLAG 20 SEPTEMER 2017 VOOR DE TOEKOMST VAN SCHAIJK SCHAIJK IN ÉÉN WOORD 3 EVEN OPWARMEN AAN TAFEL! 7 8 9 ANALYSE VAN DE OPBRENGST Trots Samenwerking Werelddorp Verbreden Normen En Waarden Zorg

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Stadsagenda Vlaardingen

Stadsagenda Vlaardingen Stadsagenda Vlaardingen In Vlaardingen is het prettig wonen Percentage dat het (zeer) eens is met de volgende stellingen: 51% stad voor jonge gezinnen Wat voor stad is Vlaardingen? groene stad 80% 60%

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

MEMO INLEIDING HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE IN HISTORISCH PERSPECTIEF. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude College en raad KOPIE AAN:

MEMO INLEIDING HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE IN HISTORISCH PERSPECTIEF. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude College en raad KOPIE AAN: MEMO AAN: T.A.V.: KOPIE AAN: Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude College en raad DATUM: 6 februari 2014 VAN: Harry ter Braak en Noortje Gerritsen BETREFT: Waardeprofiel PAGINA S: 5 INLEIDING Het wordt

Nadere informatie

Subsidiebeleidsregels ten behoeve van het subsidiebeleid Maatschappelijke Ontwikkeling

Subsidiebeleidsregels ten behoeve van het subsidiebeleid Maatschappelijke Ontwikkeling Subsidiebeleidsregels ten behoeve van het subsidiebeleid Maatschappelijke Ontwikkeling 2014-2018 Addendum voor culturele activiteiten Subsidiejaar 2017 Auteur: Elsa van Kempen Afdeling: Team Maatschappelijke

Nadere informatie

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken!

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken! Haarlemmermeer, 2 april 2013 Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken met een duidelijke visie om de problemen aan te pakken. Ons motto; Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Kies voor een Nieuw Hattem!

Kies voor een Nieuw Hattem! Kies voor een Nieuw Hattem! 1 Voorwoord De financiën van de gemeente Hattem zijn op dit moment niet stabiel; in de afgelopen 4 jaar zijn de reserves gehalveerd, de schulden verdubbeld en de lasten voor

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Ede Gezond leven

Verkiezingsprogramma D66 Ede Gezond leven Gezond leven 1 > Kijk kritisch naar subsidies > Sport vaste prik op school > Richt de wijk sportief in! > Bewegen is besparen D66 heeft een warm hart voor sport in de ruimste zin van het woord. Sport en

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Opdrachtgever: Hans Tanis, Wethouder Onderwijs Auteurs: Hans Erkens en Diana Vonk Datum: 9 oktober 2013 Inleiding 1.1. Aanleiding

Nadere informatie

Vergelijking standpunten politieke partijen Zeist OVERZICHT ANTWOORDEN VRAGENLIJST VERKIEZINGSPROGRAMMA S / februari 2018

Vergelijking standpunten politieke partijen Zeist OVERZICHT ANTWOORDEN VRAGENLIJST VERKIEZINGSPROGRAMMA S / februari 2018 Kieswijzer Vergelijking standpunten politieke partijen Zeist OVERZICH ANWOORDEN VRAGENLIJS VERKIEZINGSPROGRAMMA S / februari 2018 Zie ook www.beterzeist.nl Deze lijst is bedoeld om inzicht te krijgen in

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Resultaten Brainstormen en Clusteren

Resultaten Brainstormen en Clusteren Pagina: 1 Resultaten Brainstormen en Clusteren Item 1: Waarover maak je je zorgen als je denkt aan de leefbaarheid, veiligheid en sociale betrokkenheid in Hooge? Item-Informatie: Waarover maak je je zorgen

Nadere informatie

Ouder worden in Maassluis

Ouder worden in Maassluis Ouder worden in Maassluis Samenvatting discussiebijeenkomsten Ouderen ten behoeve van de Heroriëntatie van het ouderenbeleid in de gemeente Maassluis. Sector Welzijn Juli 2003 Voorwoord Nederland vergrijst

Nadere informatie

Inspraaknota herontwikkeling Bovenkerkweg 35A-37

Inspraaknota herontwikkeling Bovenkerkweg 35A-37 Inspraaknota herontwikkeling Bovenkerkweg 35A-37 Van 10 december 2015 tot en met 20 januari 2015 zijn omwonenden van de locatie Bovenkerkweg 35A-37 geïnformeerd over de plannen voor herontwikkeling van

Nadere informatie

Coalitieprogramma s regio Oost

Coalitieprogramma s regio Oost Coalitieprogramma s regio Oost Van: Aan: C.c.: Datum: 7 juli 2014 H.M. Immink t +31 (0)55 3 686 868 e h.immink@bouwendnederland.nl Betreft: Coalitieprogramma s gemeenten regio oost Inleiding: 83 coalitieprogramma

Nadere informatie

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren.

Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Dank u voorzitter, Ik hoop op een inspirerende en vruchtbare bespreking en zal proberen daaraan vandaag ook mijn bijdrage te leveren. Voordat ik mijn speech begin, wil ik stilstaan bij de actualiteit.

Nadere informatie

Samen leven in Bernheze

Samen leven in Bernheze Samen leven in Bernheze Wij zijn samen Bernheze. Oud en Jong, werkend of nog naar school, of misschien al met pensioen. Wij zijn het die er samen voor zorgen dat het hier prettig leven is en wij zijn er

Nadere informatie

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen voor Delft Goed onderwijs voor iedereen D66 wil extra aandacht voor: > > (dreigende) achterstanden > > cultuur, sport, techniek, digitale en sociale vaardigheden en

Nadere informatie

Presentatieavond WOP 'de Brabander' Visie op de wijk Prioritering uitvoeringspunten

Presentatieavond WOP 'de Brabander' Visie op de wijk Prioritering uitvoeringspunten Presentatieavond WOP 'de Brabander' Visie op de wijk Prioritering uitvoeringspunten 13 november 2012 Visie: de Brabander anno 2020 Visie op woonomgeving Visie op woningen en wonen en werken Visie op het

Nadere informatie

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ

=PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ http://www.youtube.com/watch?v=6imhyppcmdo&list =PLNk_H44EXxX-IVhVcFdC5pPMgaIex4FZQ UITKOMST ENQUETE Najaar 2013: circa 140 vrijwilligersorganisaties aangeschreven Respons: 46% (65 vragenlijsten) Bij welke

Nadere informatie

Gemeente Uden - Bijeenkomst bewoners Moleneind - Datum Locatie

Gemeente Uden - Bijeenkomst bewoners Moleneind - Datum Locatie Gemeente Uden - Bijeenkomst bewoners Moleneind - Datum Locatie 27 juni 2016 St. Jozefschool, Uden 1 Behouden en veranderen Herinrichting park Moleneind 1 Behouden en veranderen 1.1 Stap 1: behouden en

Nadere informatie

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017

stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 stedenbouwkundig plan stationsgebied hilversum informatieavond 13 november 2017 programma 19:30-19:40 19:40-19:45 19:45-20:15 20:15-20:30 20:30-21:00 21:00-21:15 Welkom (Wimar Jaeger) Toelichting op de

Nadere informatie

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG Kom op bezoek bij Kinder- & Jeugdburgemeester YoZyAsz en zijn gevolg en word even raadslid van Den Haag. Maak, met jouw partij, jullie eigen plan voor

Nadere informatie

zeer ontevreden NVT weet niet

zeer ontevreden NVT weet niet Bijlage 1 Tabellen Tabel 1a Tevredenheid over aspecten (Basis = alle respondenten waar betreffende voorziening in de woonomgeving aanwezig is) zeer tevreden tevreden neutraal ontevreden zeer ontevreden

Nadere informatie

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans

VVD- Best. Verkiezingsprogramma Best in Balans VVD- Best Verkiezingsprogramma 2014-2018 Best in Balans 20 oktober 2013 Best in Balans Voor u ligt het verkiezingsprogramma 2014-2018 genaamd Best in Balans. Met dit verkiezingsprogramma willen we u laten

Nadere informatie

VERKORT VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKORT VERKIEZINGSPROGRAMMA

VERKORT VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKORT VERKIEZINGSPROGRAMMA VERKORT VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 Waar de Lokale Partij Middelburg voor staat De LOKALE PARTIJ MIDDELBURG is klaar voor de verkiezingen. De belangrijkste thema s voor ons zijn: Inwoners moeten meer

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen

WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen STRATEGISCHE VISIE BBOG zomer 2010 WIJKACCOMMODATIES: BREDER EN BETER Groeiend nut en noodzaak van het netwerk van wijkaccommodaties in de stad Groningen 1. BBOG Het BBOG staat voor Buurtcentra Besturen

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

- - - } Cultuur leeft en wordt beleefd, actief én passief A B Een culturele infrastructuur die past bij de identiteit van een culturele hoofdstad C D Een bruisende binnenstad

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen

Wonen. Basisinspanning. Ambities. Kansen. Voorkomen Basisinspanning Een evenwichtige bevolkingsopbouw, die in 2025 gegroeid is naar minimaal 25.000 inwoners. Voor iedere (toekomstige) inwoner moet een woning beschikbaar zijn die past in zijn/haar leefsituatie.

Nadere informatie

Wat vinden wij belangrijk?

Wat vinden wij belangrijk? informatieavond Wat vinden wij belangrijk? Kunst is een verrijking voor je leven. Het stimuleert de creativiteit, geeft plezier en zelfvertrouwen en zorgt voor ontwikkeling. Kunst stimuleert kritisch denkvermogen

Nadere informatie

Activiteitenterrein Rouveen

Activiteitenterrein Rouveen Speerpunten CDA Staphorst: Zwembad moet open blijven Activiteitenterrein Rouveen Slagen NU inrichten Meer burger, minder overheid Centrum: fiets-veiliger De ZORG = voor IEDEREEN Glasvezel JA! Het CDA wil

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief

Verkiezingsprogramma. Oldambt Aktief Verkiezingsprogramma Oldambt Aktief 2014 Voor u ligt het verkiezingsprogramma van Oldambt Aktief. Met dit verkiezingsprogramma willen wij proberen om een plek in de gemeenteraad van Oldambt te krijgen

Nadere informatie

Versterken (internationaal) ondernemersklimaat. Versterken groene groei. Faciliteren kansrijke economische projecten

Versterken (internationaal) ondernemersklimaat. Versterken groene groei. Faciliteren kansrijke economische projecten Bijlage 1 Programmabegroting indeling Programma overschrijdende onderwerpen zijn in elk geval communicatie, stadsdeelgewijs werken en duurzaamheid, jeugdzorg, decentralisaties, CFO en vastgoed. Het integrale

Nadere informatie

Portefeuilleverdeling College van B&W ( )

Portefeuilleverdeling College van B&W ( ) Portefeuilleverdeling College van B&W (2018-2022) 1. Programma Dichtbij en betrokken Portefeuillehouder Meedoen Bestuurlijke vernieuwing Dienstverlening Visie Kwaliteit dienstverlening Communicatie Visie

Nadere informatie

Sportpanel Sportservice Overijssel

Sportpanel Sportservice Overijssel Sportpanel Sportservice Overijssel Hoe beweegvriendelijk is uw wijk? Een beweegvriendelijke wijk is een wijk die de bewoners faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te spelen, te bewegen en te sporten.

Nadere informatie

HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN

HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN 1 WAT WIL DE VVD? - Aantal handhavers uitbreiden tot 300 goed opgeleide handhavers; - Handhavers moeten de bevoegdheid krijgen

Nadere informatie

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN.

WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. WAAROM 50PLUS IN ALLE PROVINCIALE STATEN. De 50PLUS-partij doet voor de tweede keer in haar bestaan mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Daarbij wil de partij in alle provincies haar aanwezigheid

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

: Vaststellen kaders van de onderwijsvisie

: Vaststellen kaders van de onderwijsvisie Vergadering 4 december 2007 Gemeenteraad Onderwerp : Vaststellen kaders van de onderwijsvisie B&W vergadering : 30 oktober 2007 Dienst / afdeling : Griffie commissie samenleving Aan de gemeenteraad, Aanleiding

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

Presentatie Van opstellen woonvisie naar realiseren goede huisvesting

Presentatie Van opstellen woonvisie naar realiseren goede huisvesting Presentatie Van opstellen woonvisie naar realiseren goede huisvesting Gemeentenetwerk MOE-landers Ing. F.C. (Frans) Suijkerbuijk Adviseur Volkshuisvesting Gemeente Bergen op Zoom 7 april 2011 Inhoud presentatie

Nadere informatie

Inkomstenpost Onderwerp maatregel Omschrijving maatregel Bedrag Onroerendezaakbelasting

Inkomstenpost Onderwerp maatregel Omschrijving maatregel Bedrag Onroerendezaakbelasting Inkomsten Inkomstenpost Onderwerp maatregel Omschrijving maatregel Bedrag Onroerendezaakbelasting te Verhoging OZB 3 opties, weten: De onroerendezaakbelasting (OZB) voor woningen kan omhoog, waardoor huiseigenaren

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Ambitiedocument 15 september College on Tour in de Rivierenwijk

Ambitiedocument 15 september College on Tour in de Rivierenwijk 15 september College on Tour in de Rivierenwijk (F)LUISTEREND BESTUREN College van burgemeester en wethouders maken samen met uw wijkpanel een tour door de Rivierenwijk en bezoeken diverse plaatsen. 1.

Nadere informatie

Kansen voor alle kinderen Jeugd en onderwijs

Kansen voor alle kinderen Jeugd en onderwijs Kansen voor alle kinderen Jeugd en onderwijs 4 Kansen voor alle kinderen Kinderen hebben de toekomst. Daarom kiest de ChristenUnie voor de best denkbare basis: een veilig gezin. In een veilig gezin komen

Nadere informatie

Programmabegroting

Programmabegroting Programmabegroting 2015 2018 4 november 2014 [+ aangevuld met sheet 3 t/m 9] Inleiding Portefeuillehouder Financiën Participatie en afwegingskader programmabegroting 2015-2018. 1 Ontwerp- programmabegroting

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 17 februari 2009 Raadsvergadering : 2 april 2009 Agendapunt : 09-IV-08 Bijlage(n) : 3 Kenmerk : Uitv./MKk Commissie : Grondgebied Portefeuille : wethouder

Nadere informatie

Lokale kwaliteit Maart/april 2015

Lokale kwaliteit Maart/april 2015 Resultaten peiling Panel Lokale kwaliteit Maart/april 2015 Van 24 maart tot en met 6 april kon het Panel een peiling invullen over de kwaliteit van hun leefomgeving. Ruim 1.750 van de ongeveer 6.500 uitgenodigde

Nadere informatie

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma

Sociaal Groesbeek. Lijst 3 SOCIAAL GROESBEEK MAAKT HET VERSCHIL! Inleiding / Plan van aanpak. Verkiezingsprogramma Sociaal Groesbeek Lijst 3 > 1. Hans Peters > 2. Wiebo Kersten > 3. William Janssen > 4. Sonja Postema- > Croonen > 5. Betty Wouters > 6. Erik Schlijper > 7. Cindy Liebers- > Gerritzen > 8. Corry Rutten

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland

Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Samenwerken aan een toekomstbestendig Noord-Beveland Dit is de laatste keer deze raadsperiode dat we onze beschouwingen uit mogen spreken over de politieke gang van zaken en de daarmee samenhangende begroting.

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven.

Sittard-Geleen Essenties Samen Duurzaam voor de vijf inhoudelijke opgaven. 1 Sittard-Geleen Voorop lopen naar een duurzame toekomst. De gemeente heeft als stip op de horizon een energie- en klimaatneutrale gemeente in 2040 (of zoveel eerder als mogelijk). Belangrijke sleutel

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk

Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk Jaarverslag 2015 Afdeling Toezicht en Handhaving Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA s) Ridderkerk 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Taken... 3 2.1 Meldingen door burgers en ondernemers... 3 2.2 Hondenbeleid...

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel

Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Takendebat gemeente Dongen Resultaten raadpleging Inwonerpanel Agenda 2 1 2 3 4 5 6 7 8 Toelichting onderzoek 12 onderwerpen: investeren of bezuinigen? Maatschappelijke participatie en sociale voorzieningen

Nadere informatie

Voorstel onderzoek De gemeente als goed samenwerkingsspeler voor initiatieven uit de samenleving

Voorstel onderzoek De gemeente als goed samenwerkingsspeler voor initiatieven uit de samenleving Voorstel onderzoek De gemeente als goed samenwerkingsspeler voor initiatieven uit de samenleving Achtergrond In oktober heeft een uitvraagronde plaatsgevonden waarin de fracties van de gemeenteraden van

Nadere informatie