Gemeente Den Haag. De voorzitter van commissie Ruimte De voorzitter van commissie Leefomgeving. Geachte voorzitter,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Den Haag. De voorzitter van commissie Ruimte De voorzitter van commissie Leefomgeving. Geachte voorzitter,"

Transcriptie

1 Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone en de Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie P.W.M. Smit M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van commissie Ruimte De voorzitter van commissie Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/ RIS Doorkiesnummer adres Aantal bijlagen Onderwerp Visie fietsparkeren Den Haag Centraal en fietsparkeeropgave van het Nieuwe Sleutelproject (NSP) Datum 9 februari 2012 Geachte voorzitter, Bij de beantwoording van sv 2010/269 (RIS ) is aan uw raad toegezegd om partners als NS en ProRail te betrekken bij een op te stellen visie en strategie fietsparkeren Den Haag Nieuw Centraal (DHNC) om de keten te versterken. De vraag luidde voluit: Is het college bereid om voor het eind van dit jaar een visie en strategie aan de raad te presenteren om te zorgen voor voldoende fietsenstallingplaatsen voor 2015 en verder in de toekomst, rekening houdend met de verwachte verdubbeling van het aantal reizigers op het Centraal Station in 2020 en het belang van goede combineerbaarheid van verschillende vervoersmogelijkheden als fiets en OV (ketenmobilteit)? Naast deze vraag is in de commissie Ruimte op 8 september 2010 gesproken over de tijdelijke inrichting van het Koningin Julianaplein (KJ-plein). Naar aanleiding van deze bespreking heeft het college van B&W in een raadsmededeling, gedateerd 20 september 2010 (RIS ), aangegeven duidelijkheid te verschaffen over de benodigde stallingcapaciteit rondom Den Haag Centraal. De gevraagde visie fietsparkeren Den Haag Centraal (bijlage) is opgesteld in nauwe samenwerking met ProRail en in overleg met NS en de Fietserbond. De visie fietsparkeren gaat in op de prognose (vraag naar fietsparkeervoorzieningen vanaf heden tot 2020) rondom Den Haag Centraal en op de aantallen, globaal de stallinglocaties en de jaartallen waar fietsparkeerplaatsen worden ontwikkeld. Inlichtingen bij R. van der Meer Postadres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Telefoon: / Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 DSO/ Het Nieuwe Sleutelproject (NSP) Den Haag Nieuw Centraal heeft een opgave voor fietsparkeerplaatsen. Tot voor kort werd er vanuit gegaan dat de stalling gekoppeld zou worden aan de vastgoedontwikkeling op het KJ-plein. Vanwege de onzekerheid hieromtrent kiezen wij er thans voor om de fietsparkeeropgave elders te realiseren. Voorstel locaties NSP-fietsparkeeropgave Rijnstraat (permanent maken fietsflat en capaciteit uitgebreid) vernieuwde fietskelder Stichthage tijdelijke fietsenstalling KJ-plein Pr. Bernhardviaduct/Willem Alexanderweg Fietsparkeercapaciteit Financiering (2014) Grex DHNC NS Poort 750 Reeds gerealiseerd 200 Grex DHNC totaal Passend bij de nieuwe OV-terminal zal vanuit het oogpunt van kwaliteit van de openbare ruimte een rommelig beeld moeten worden voorkomen. Daarom worden alle losse, gegroepeerde rekken rondom het station aansluitend op het bouwproces verwijderd. Dit leidt tot een intensiveringsopgave op het gebied van de handhaving. De berekeningen door de gemeente en Prorail op basis van tellingen in de visie fietsparkeren Den Haag Centraal laten zien dat fietsparkeerplaatsen nodig waren in Met de fietsflat Rijnstraat (2.750), NS-fietskelder Stichthage (1.100), tijdelijke fietsparkeervoorziening KJ-plein (750) en overige plekken op het maaiveld (500) zijn momenteel fietsparkeerplaatsen rondom Den Haag Centraal aanwezig. In de praktijk blijken niet alle beschikbare plaatsen in de fietsenflat Rijnstraat bezet te worden. De behoefte neemt als gevolg van de groei van het aantal treinreizigers en meer gebruik van de fiets in het voor- en natransport toe tot in 2014 en plaatsen in In 2014 blijken dus meer fietsenstallingen nodig te zijn dan er in het kader van de NSP-opgave (6.000) worden gerealiseerd. De opgave om de extra fietsparkeervraag te faciliteren, valt buiten de scope van het project DHNC. De visie geeft aan dat voor de opgave aanvullend op de NSP-opgave een permanente fietsparkeervoorziening voor fietsen aan de oostzijde (bijv. onder het Pr. Bernhardviaduct / Pr. Willem Alexanderweg) uitgewerkt moet worden. Deze locatie is goed bereikbaar voor bewoners uit Bezuidenhout, Beatrixkwartier en Voorburg. Fietsers vanuit deze richting kunnen nu gebruik maken van andere voorzieningen rond het station. Circa 200 van de fietsparkeerplaatsen worden gerealiseerd als onderdeel van de NSP-opgave. De exacte locatie aan deze oostzijde van het station moet nog bepaald worden. In het kader van het te starten project wordt bepaald of de 200 plaatsen in het kader van de NSP-opdracht onderdeel gaan uitmaken van de definitieve voorziening, of worden vervangen door een fietsparkeervoorziening van plaatsen. Als een fietsparkeervoorziening aan de oostzijde van het station wordt gerealiseerd, heeft dat als voordeel dat een ontsluiting vanaf Pr. Bernhardviaduct voor de fietsflat Rijnstraat niet meer nodig is.

3 DSO/ Op de lange termijn is het KJ-plein de meest logische locatie voor de grootste voorziening van het gebied. Voor de huidige, tijdelijke fietsparkeervoorziening is bewust gekozen voor een kleinere, compacte stalling dan voorheen, zodat op het plein ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden. In de kantorennota is voorzien in een ontwikkelde vastgoedlocatie na 2018 inclusief fietsparkeerplaatsen. De komende tijd zal, zoals gesteld, de behoefte aan fietsparkeerplaatsen worden afgezet tegen de vastgoedontwikkeling. Eventueel worden aanvullende voorstellen voor fietsparkeerplaatsen gedaan. In de grondexploitatie DHNC blijft de rijkssubsidie van 10 miljoen gelabeld voor een fietsparkeervoorziening in combinatie met de vastgoedontwikkeling op het KJplein. Dit bedrag blijft ook na 2014 beschikbaar. Extra fietsparkeerplaatsen op het KJ-Plein (700, boven de 750 reeds aanwezige plaatsen) zijn pas aan de orde als de mogelijkheden op de andere locaties volledig zijn benut. Eventuele extra plaatsen op het KJ-plein mogen niet leiden tot een extra ruimtebeslag op het KJ-plein. De tijdelijke voorziening blijft beschikbaar tot de definitieve stalling in gebruik wordt genomen. Vooruitlopend op de definitieve voorziening blijft het nodig in te zetten op handhaving en het verwijzen naar andere fietsparkeerlocaties rondom het station. Voor de aanvullende fietsparkeeropgave op basis van de visie wordt dit voorjaar een uitvoeringsprogramma fietsparkeren voor Den Haag Centraal (UVP) opgesteld. Het UVP geeft duidelijkheid over tijdelijke en permanente fietsparkeervoorzieningen en een voorzet ten aanzien van de financiën. Als de projecten uit het UVP gestart worden, moet per fietsparkeervoorziening de vorm van de stalling bepaald worden (maaiveld, gebouwd, half verdiept of ondergronds) en wordt de locatie nauwkeuriger bepaald. Een apart project betreft het opstellen van een overeenkomst met ProRail en NS over beheer, exploitatie en onderhoud. Hiernaast zal ieder jaar een praktijkmonitor worden gehouden in samenspraak met ProRail om de ontwikkeling van de fietsparkeerbehoefte te peilen. Dat kan leiden tot bijstelling van de fietsparkeerprojecten. Ook zullen wij de mogelijkheid van een betrokkenheid van Biesieklette bezien. Wij vertrouwen u met deze informatie voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet, de wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone, P.W.M. Smit de wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie Marnix Norder

4 DSO/ Visie fietsparkeren Den Haag Centraal Inleiding Op 28 september 2010 heeft het college van burgemeester en wethouders geantwoord op schriftelijke vragen betreffende fietsen stallen Den Haag CS (RIS ). Een van die vragen betrof het presenteren van een visie en strategie om te zorgen voor voldoende fietsparkeerplaatsen voor 2015 en verder. In de commissie Ruimte is op 8 september 2010 gesproken over de tijdelijke inrichting van het Koningin Julianaplein (KJ-plein). Naar aanleiding van deze bespreking heeft het college van burgemeester en wethouders in een raadsmededeling, gedateerd 20 september 2010 (RIS ), aangegeven duidelijkheid te willen verschaffen over de benodigde fietsparkeercapaciteit voor fietsen rond Den Haag Centraal. Onderstaand wordt ingegaan op de gevraagde visie over onder andere de benodigde fietsparkeercapaciteit en de strategie om deze te realiseren. Bij de totstandkoming is uitgebreid samengewerkt ProRail en is overleg geweest met NS en de Fietsersbond. Visie In het Coalitieakkoord Aan de slag! heeft het college van B&W aangegeven de periode ruim baan te geven aan de fietser. Goede fietsinfrastructuur is de basis voor groei van het fietsgebruik in de stad. Mensen maken sneller een keuze voor de fiets, indien de voorzieningen in de hele fietsketen op orde zijn. Dat betekent snelle, comfortabele en veilige fietsroutes en goede fietsparkeervoorzieningen bij zowel plaats van herkomst als van bestemming. Ook in het kader van ketenmobiliteit zijn goede fietsparkeervoorzieningen een voorwaarde voor groei van het fietsgebruik in combinatie met openbaar vervoer. Fietsers moeten daarbij de keuze hebben tussen bewaakte en onbewaakte fietsparkeerplaatsen. Uitgangspunt is het optimaal faciliteren van de groeiende vraag naar fietsparkeerplaatsen. Enerzijds door het realiseren van een effectiever gebruik van de huidige voorzieningen en anderzijds door het realiseren van nieuwe fietsparkeerplaatsen. Fietsers komen vanuit alle windrichtingen naar Den Haag Nieuw Centraal (DHNC). Ingezet wordt op fietsparkeervoorzieningen aan drie zijden van het station. Dit betekent niet alleen gemak voor fietsers, maar ook het voorkomen van onnodige verkeerstromen. Uit tellingen is gebleken dat de meeste mensen vanuit de richting Herengracht/ Bezuidenhouteseweg/Koningskade komen. Vanuit de richting Lekstraat/ Schedeldoekshaven komen meer fietsers dan vanuit de richting Pr. Clauslaan/Laurens Reaelstraat. Ten aanzien van het realiseren van extra capaciteit op basis van berekeningen wordt er vanuit gegaan dat nieuwe fietsparkeervoorzieningen volledig gebruikt zullen worden. Overal in Nederland zijn (of worden) flinke fietsparkeervoorzieningen bij stations gebouwd. Al snel bleken deze te klein, terwijl toch actief op zwerffietsen wordt gehandhaafd. Die andere steden hebben met meer en kwalitatief hoogwaardige fietsparkeervoorzieningen weten te bereiken dat het gebruik van de fiets in de keten is gestimuleerd. De latente vraag, die ook elders niet in berekeningen is verwerkt, blijkt groot. Er is geen aanleiding om aan te nemen dat dit in Den Haag anders is. Vraag naar fietsparkeervoorzieningen (toekomst) ProRail en gemeente hebben gezamenlijk de prognose tot 2020 bepaald (inclusief doorkijk naar 2030). Erkend wordt dat de toekomstige vraag naar fietsparkeerplaatsen lastig te voorspellen valt, omdat er rekening gehouden moet worden met diverse variabelen, zoals het toekomstige aantal treinreizigers en het percentage treinreizigers dat met fiets naar het station zal gaan. Het gebruik van de fiets in het voor- en natransport hangt onder andere samen met de kwaliteit en de prijzen van de fietsparkeervoorzieningen. Ook de mate van handhaving op fout gestalde fietsen heeft veel invloed. Bij prognoses wordt daarom altijd uitgegaan van een aantal (beredeneerde) aannames.

5 DSO/ Voor de jaren tot 2020 wordt uitgegaan van een sterke stijging van de vraag naar fietsparkeerplaatsen. Dit wordt vooral veroorzaakt door een grote stijging van het aantal treinreizigers als gevolg van het Programma Hoogfrequent Spoor ( Spoorboekloos reizen ) en door de Hogesnelheidslijn (HSL). Daarnaast wordt een toename van het aantal metroreizigers verwacht door een hogere frequentie op lijn E (Erasmuslijn) en de verlenging ervan naar Rotterdam-Slinge. Een deel van de extra trein- en metroreizigers zal de fiets als voor- en/of natransportmiddel gebruiken. De prognose gaat ook uit van een flinke toename in het aandeel fiets in het voor- en natransport ten opzichte van de huidige situatie. Verder zullen er meer bezoekers naar het stationsgebied komen door nieuwbouwontwikkelingen, zoals New Babylon en het Anna van Buerengebouw (Universiteit Leiden). Bezoekers die met de fiets komen, worden geacht gebruik te maken van de fietsparkeervoorzieningen en niet van losse fietsrekken op maaiveld. De invloed van de inkrimping bij de overheid op de vraag naar fietsparkeervoorzieningen is minimaal, aangezien de meeste ministeries op loopafstand zijn. Het aantal benodigde fietsplekken per jaar is weergeven in tabel 1. Voor de opbouw van de prognose wordt verwezen naar bijlage 1. Tabel benodigde fietsparkeerplaatsen Hoewel de tabel een lineaire groei lijkt te veronderstellen, moet dit niet worden geïnterpreteerd als een uitgangspunt dat de groei in werkelijkheid ieder jaar even groot zal zijn. Het effect van het Programma Hoogfrequent Spoor kan in de eerste jaren na invoering sterker zijn dan in latere jaren. De tabel geeft een gemiddelde verwachting weer. Als de vraag naar fietsparkeerplaatsen en de projecten zoals fietsparkeervoorzieningen, kantoren en winkels in de stationsomgeving, HSE en OV-terminal zich anders ontwikkelen dan momenteel wordt voorzien, moeten de plannen worden bijgesteld. Monitoring van vraag en aanbod blijft noodzakelijk. Het grote aantal fietsparkeerplaatsen dat nodig worden geacht voor Den Haag Centraal, sluit aan bij de aantallen voor andere grote stations in Nederland. Ter vergelijking: Amsterdam plekken in 2012, Rotterdam in 2013, Utrecht in 2015, Haarlem in 2011 en Groningen in De Fietsersbond verwacht overigens dat bij alle grote stations te weinig fietsparkeervoorzieningen worden gerealiseerd 1. Recente ontwikkelingen in aanbod van fietsparkeervoorzieningen Sinds 2008 heeft zich een aantal ontwikkelingen rondom DHNC voorgedaan die significant van invloed zijn op de vraag naar en het aanbod van fietsparkeercapaciteit. Het betreft de volgende ontwikkelingen (voor de ligging van fietsparkeervoorzieningen wordt verwezen naar bijlage 2): 1. Opening fietsflat in de Rijnstraat naast het busstation in Het betreft een tijdelijke fietsparkeervoorziening die momenteel ruimte biedt aan fietsen en kan worden aangepast tot plaatsen. De tijdelijke bouwvergunning voor de fietsflat eindigt in Er wordt een traject gestart voor een reguliere bouwvergunning. 2. De beslissing van NS om, in tegenstelling tot eerdere berichten, hun bewaakte fietskelder onder het gebouw Stichthage toch open te houden en zelfs te verbeteren. Door de verbeteringen, zoals een grotere onderlinge afstand tussen gestalde fietsen, neemt de capaciteit in de kelder af van plaatsen tot circa plaatsen in Daarnaast leidt de verbouwing, gedurende zes tot negen maanden, tot een tijdelijk verlies aan fietsparkeerplaatsen in de kelder. 3. Het niet doorgaan van het M-gebouw op het KJ-plein. Dit heeft tot gevolg dat de onder het gebouw geprojecteerde fietsenkelder voorlopig ook van de baan is. Uitgangspunt was een kelder voor fietsen waarvan de oplevering voorzien was in Het besluit van de Raad, ter uitvoering van motie RM /5 (RIS ) van 14 oktober 2010, om op het KJ-plein tijdelijk 500 onbewaakte fietsparkeerplaatsen te realiseren. Dit besluit is in maart 2011 uitgevoerd. Aanvullend zijn 250 onbewaakte plekken gerealiseerd. 1 Volgens het rapport Actieplan fietsparkeren bij stations: onvoldoende van de Fietsersbond uit 2011 worden plekken te weinig gerealiseerd bij Den Haag Centraal. Uitgegaan wordt van een totale vraag van plekken.

6 DSO/ In afwachting van de ontwikkelingen rond Biesieklette kunnen deze plekken worden omgezet in een bewaakte voorziening. Voor het aflopen van het project DHNC worden de fietsrekken op maaiveld verwijderd. Daarmee wordt duidelijk dat nergens op maaiveld mag worden gestald en ontstaat een nette stationsomgeving waar handhaving mogelijk is. Voorwaarde hierbij is dat er gebouwde fietsvoorzieningen beschikbaar zijn met voldoende capaciteit en kwaliteit. In tabel 2 zijn de ontwikkelingen in aanbod van fietsparkeerplaatsen afgezet tegen de eerder gepresenteerde vraag naar fietsparkeerplaatsen. Het geeft aan hoe groot het probleem (tekort aan fietsparkeerplaatsen) naar verwachting zal zijn als geen maatregelen worden genomen. Duidelijk blijkt dat momenteel al sprake is van een tekort, onder andere door de verbouwing van Stichthage (NSfietskelder). Ondanks de (her-) opening van deze fietskelder in 2013 loopt het tekort aan plaatsen heel snel op. Tabel Vraag naar fietsparkeerplaatsen Aanbod van fietsparkeerplaatsen Fietsflat Rijnstraat Stichthage (NS-fietskelder) (tot 01/05/11: 2.300) (vanaf 01/07/12: 1.500) KJ-plein maaiveld (tijdelijk) Maaiveld overig Totaal aanbod Saldo (-/- = tekort) (-700) Oplossingsrichtingen (aanpak van de tekorten) Onderstaand wordt ingegaan op de oplossingsrichtingen voor de verwachte tekorten. Deze visie beperkt zich tot globale locaties met aantallen fietsparkeerplaatsen. Gezien de beperkte ruimte rondom Den Haag Centraal moet vroegtijdig voorgesorteerd worden op de realisatie van extra fietsvoorzieningen, zoals financiering en planologische aanpassingen, zodat niet alle ruimte dichtgezet wordt. Oplossing 1: Permanente fietsflat Rijnstraat (2012/2013) De fietsflat Rijnstraat is momenteel de grootste voorziening bij het station. Niet alleen in de huidige situatie, maar ook na het aflopen van de tijdelijke bouwvergunning, bestaat behoefte aan de capaciteit hiervan. Het is daarom wenselijk deze tijdelijke fietsflat om te zetten naar een permanente fietsflat. In het kader van het project DHNC kan de huidige capaciteit uitgebreid worden met 800 plaatsen tot door de enkellaags rekken op de eerste verdieping te vervangen door dubbellaags rekken. Dit kan uitgevoerd worden nadat NS deze verdieping niet meer gebruikt als tijdelijke fietsenstalling gedurende de verbouw van Stichthage (NS-fietskelder) en OV-terminal, dus niet eerder dan in Het beter toegankelijk maken van de fietsflat door het realiseren van gebruiksvriendelijkere hellingen (bijv. rollend tapijt) is een belangrijk aandachtspunt bij genoemde capaciteitsvergroting. Het proces om te komen tot een permanente fietsflat (ontwerp, bouwvergunning etc.) moet voor 2013 gestart worden.

7 DSO/ Oplossing 2: Fietsparkeervoorziening oostzijde van station (2012/2013) Aan de oostzijde van het station is een definitieve fietsparkeervoorziening nodig. Uit onze eigen tellingen van november 2010 blijkt dat circa 15% van de fietsen in het stationsgebied hier wordt gestald. In 2020 betreft dit ruim plekken. Vanwege de aanzienlijke loopafstand tot het station is het niet gewenst om de huidige, tijdelijke voorziening aan de Grotiusplaats te behouden. De locatie(s) en vorm van de definitieve fietsvoorziening(en) moeten nader uitgewerkt worden. Vooralsnog lijkt dit vrijwel alleen mogelijk als een gebouwde voorziening onder het Pr. Bernhardviaduct. Van de plekken worden 200 plekken gerealiseerd in het kader van de NSP-opgave. Oplossing 3: Tijdelijke (extra) fietsparkeervoorziening KJ-plein Uit tabel 3 (blz. 12) blijkt dat in 2012 tot en met extra capaciteit nodig is om geen tekorten te laten ontstaan. Voor de huidige, tijdelijke situatie was bewust gekozen voor een kleinere, compacte stalling dan voorheen, zodat op het plein ook andere activiteiten kunnen plaatsvinden. Deze extra fietsparkeerplaatsen op het KJ-Plein (700, boven de 700 reeds aanwezige plaatsen) zijn pas aan de orde als de mogelijkheden op de andere locaties volledig zijn benut. In eerste instantie wordt ingestoken op de realisatie van oplossing 2 (afhankelijk van de benodigde voorbereidingstijd, of bouwplaats nodig is voor de HSE etc.). Eventuele extra plekken op het KJ-plein mogen niet leiden tot een extra ruimtebeslag op het KJ-plein. Oplossing 4: Definitieve fietsparkeervoorziening KJ-plein ( ) Vanaf 2017 is een grootschalige fietsparkeervoorziening nodig om de verder oplopende tekorten te voorkomen. Het KJ-plein is de enige locatie binnen het stationsgebied waar deze gerealiseerd kan worden. Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat hier een aantal jaren voor 2020 een fietsparkeervoorziening voor minimaal fietsen wordt gerealiseerd, die de tijdelijke voorzieningen KJ-plein vervangt (oplossing 3). Tabel 3 geeft de vraag naar fietsparkeervoorzieningen weer in relatie tot het aanbod in het geval dat de vier genoemde oplossingsrichtingen volgens planning worden gerealiseerd. Een grote fietsparkeervoorziening van plekken op de locatie KJ-plein blijkt noodzakelijk om vraag naar en aanbod van fietsparkeer-plaatsen op lange termijn in evenwicht te houden. Tabel Vraag naar fietsparkeerplaatsen (Te ontwikkelen) Aanbod van fietsparkeerplaatsen Fietsflat Rijnstraat Stichthage (NS-fietskelder) (tot mei 11: 2.300) Oostzijde van station (als onderdeel van NSP-opgave) Oostzijde van station (bovenop NSP-opgave) KJ-plein (als onderdeel van NSP-opgave) (vanaf juni 12: 1.500) Als tijdelijke maatregel tot realisatie van een definitieve, grote voorziening als onderdeel van de ontwikkeling op het KJ-plein (oplossing 4). 3 In eerste instantie wordt ingezet wordt op realisatie Oostzijde station (bovenop NSP-opgave). Niet uitgesloten is dat KJ-plein (bovenop NSP-opgave) al vanaf 2012 moet worden gerealiseerd. 4 De definitieve fietsparkeervoorziening is gedurende het 1 e jaar nog niet geheel in gebruik. 5 Rekening houdend met een verdere groei van de vraag naar fietsparkeerplaatsen tot 2030 wordt geadviseerd om op deze locatie een fietsparkeervoorziening met zo groot mogelijke capaciteit te realiseren (meer dan plaatsen).

8 DSO/ KJ-plein (bovenop NSP-opgave) Maaiveld overig Totaal aanbod Saldo (-/- = tekort) (7.000) / / (6.400) (800) / 500 / -200 (200) NSP-fietsparkeeropgave te starten project vanuit Visie fietsparkeren te financieren vanuit grex DHNC Financiering Financiële dekking voor plaatsen valt binnen de grondexploitatie van het NSP-project (3.550 plaatsen in fietsflat Rijnstraat en 200 plaatsen aan oostzijde van het station 6 ). In het kader van de te starten fietsparkeerprojecten bovenop de NSP-opgave zullen de realisatie-kosten steeds duidelijker worden. Vooralsnog is hiervoor een bedrag van ,- gereserveerd uit het budget 'Incidenteel nieuw beleid voor het Meerjarenprogramma Fiets 2011 t/m 2014'. Daarnaast zal een beroep worden gedaan op financiële bijdrages uit de programma s Beter Benutten en Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Bij ProRail/Ministerie I&M is budget beschikbaar, bestemd voor uitbreiding van fietsparkeervoorzieningen bij stations opgenomen in het Programma Hoogfrequent Spoor, zoals Den Haag Centraal. Enkele van de (voorlopige) voorwaarden die ProRail heeft aangegeven: co-financiering van 50% van de investeringskosten (op basis van normbedragen van ProRail) en een gelijkwaardige lokale bijdrage voor beheer en onderhoud van de extra fietsparkeerplaatsen. Beheer, exploitatie en onderhoud fietsparkeervoorzieningen Er moet niet alleen gekeken worden naar fysieke oplossingen. Met ProRail en NS moet een integrale aanpak voor het fietsparkeren bij Den Haag Centraal worden opgesteld. Dit moet leiden tot een overeenkomst over beheer, exploitatie en onderhoud, inclusief tarifering van de fietsparkeervoorzieningen. Hierbij geldt als standpunt dat voor een kwalitatief goede fietsparkeervoorziening met bewaking en aanvullende dienstverlening in relatie met de daarmee gemoeide hoge kosten een tarief bij de fietsparkeerders in rekening gebracht kan worden. Wellicht ook progressief stijgend in de daarop volgende dagen om te voorkomen dat fietsparkeervoorzieningen worden gebruikt als winterstalling. Daartegenover kunnen fietsenparkeervoorzieningen met een standaardkwaliteit en zonder bewaking gratis zijn. Conclusie Op basis van voorliggende visie en geboden inzichten in ontwikkeling van vraag en aanbod rond fietsparkeren komen tot een uitvoeringsprogramma fietsparkeren Den Haag Centraal als concretisering van de hiervoor geschetste oplossingsrichtingen; Dit uitvoeringsprogramma in 2012 door de gemeenteraad als kader te laten vaststellen en vervolgens via concrete uitvoeringsbesluiten op projectniveau door het college te laten invullen. 6 Fietskelder Stichthage (1.500 plaatsen) ten laste van NS Poort. Tijdelijke fietsenstalling KJ-plein (750 plaatsen) is reeds gerealiseerd.

9 Bijlage 1: Prognose fietsparkeervraag Gemeente en ProRail hebben de prognose gezamenlijk bepaald op basis van tellingen (bezetting november 2010) en informatie over de bezetting van de NS-fietskelder Stichthage. De telling is gecorrigeerd naar een representatieve situatie (ophoging telling voor onbewaakte stallingen met 10% seizoensinvloed en met 4,5% voor verminderd comfort fietsflat Rijnstraat en strenge handhaving). Op basis van de gecorrigeerde vraag is het noodzakelijke aanbod aan fietsparkeerplaatsen in 2010 bepaald door uit te gaan van 10% zoekruimte 7 en 10% spitsruimte 8. De prognose voor 2020 wordt in hoofdzaak bepaald door de groei van het aantal treinreizigers. Dit wordt bepaald door Programma Hoogfrequent Spoor en de HSL-shuttle. Verwacht wordt een stijging van 51% in de periode van 10 jaar. Naast de groei van het aantal treinreizigers neemt het aandeel fiets in voor- en natransport van 2010 tot 2020 toe met 17%. Steeds meer treinreizigers gebruiken de fiets van/naar het station met name voor eigen gezondheid, voor milieu, verbeterde fietsroutes en hogere kwaliteit van stallingen. Van minder invloed op de prognose voor 2020 zijn de benodigde extra capaciteit voor huur- en OVfietsen (op basis van prognose NS Fiets) en voor de extra vraag door mensen die met de fiets naar bus, tram, RandstadRail en metro komen (met name als gevolg van de verdubbeling van het aantal reizigers met lijn E richting Rotterdam). Tot slot zijn er tientallen plaatsen extra nodig tot 2020 voor bezoekers aan de nieuwe functies die rondom Centraal komen (bezoekers van extra horeca, winkels en kantoren). ProRail hanteert voor de prognose van 2030 een toename van 15% ten opzichte van Zoekruimte: het vinden van een leeg fietsrek is lastiger naarmate de fietsparkeervoorziening groter is. Zeker als er meerdere stallingen zijn, zoals rondom Centraal. 8 Spitsruimte: in de spits blijkt 10% extra capaciteit nodig te zijn. Vóór de spits hebben de mensen die hun fiets bij Centraal hebben geparkeerd deze nog niet opgehaald om er mee naar hun bestemming te gaan, maar hebben de mensen die met de fiets naar het station komen vanaf hun herkomst, hun fiets er nog niet neergezet. Ná de spits zijn er alleen de fietsen van de mensen die bij Centraal hebben geparkeerd om met het OV verder te gaan en zijn er geen fietsen meer van de mensen die na hun treinreis met de fiets naar hun bestemming zijn gegaan. Alleen tijdens beide spitsen zijn beide groepen aanwezig. Inlichtingen bij R. van der Meer Postadres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Telefoon: / Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

10 DSO/ Bijlage 2: Fietsparkeervoorzieningen rondom Den Haag Centraal

Onderwerp Uitvoeringsprogramma Fietsparkeren Den Haag Centraal en afdoening motie fietsenstalling Koningin Julianaplein (RV35/2012.

Onderwerp Uitvoeringsprogramma Fietsparkeren Den Haag Centraal en afdoening motie fietsenstalling Koningin Julianaplein (RV35/2012. Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2012.172 - DSO/2012.617 RIS 250347 Doorkiesnummer 070-353 2751 E-mailadres Aantal bijlagen

Nadere informatie

Prognose fietsparkeerplekken station Overvecht Tuindorpzijde

Prognose fietsparkeerplekken station Overvecht Tuindorpzijde Prognose fietsparkeerplekken station Overvecht Tuindorpzijde Actieplan Fietsparkeren Niets is makkelijker dan fietsen naar het station, zeker in grote steden. Veel treinreizigers doen dat, en hun aantal

Nadere informatie

Hoezo, fietsparkeren lastig? 03/06/2016 1

Hoezo, fietsparkeren lastig? 03/06/2016 1 Hoezo, fietsparkeren lastig? 03/06/2016 1 Fietsen stallen in het stationsgebied Folkert Piersma ProRail Project manager Business unit Stations Kees Peters I Movares I Stedenbouwkundig adviseur Inhoud:

Nadere informatie

I. Een mobiele bewaakte fietsenstalling op het Plein te realiseren ter afdoening van de Motie 'Popupfietsenstalling

I. Een mobiele bewaakte fietsenstalling op het Plein te realiseren ter afdoening van de Motie 'Popupfietsenstalling RIS295888 POP-UPFIETSENSTALLING PLEIN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Overwegende dat: - de raad in november 2015 heeft ingestemd met het Meerjarenprogramma Fiets 2015 2018, waarin onder meer

Nadere informatie

ProRail, NS, Fietsersbond.

ProRail, NS, Fietsersbond. Format Plan van Aanpak voor, Startbesllsslng maatregel Beter Benuttenl Naam Maatregel 21: knooppuntontwikkeling Station Den Haag Centraal - Fietsparkeervoorzienïngen Naam Regio: Haaglanden Algemene gegevens:

Nadere informatie

VOORONTWERP FIETSENSTALLING ONDER PRINS BERNHARDVIADUCT (INGANG ANNA VAN BUERENSTRAAT) INCLUSIEF AANGRENZENDE OPENBARE RUIMTE

VOORONTWERP FIETSENSTALLING ONDER PRINS BERNHARDVIADUCT (INGANG ANNA VAN BUERENSTRAAT) INCLUSIEF AANGRENZENDE OPENBARE RUIMTE Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2012.1653 RIS 256813 VOORONTWERP FIETSENSTALLING ONDER PRINS BERNHARDVIADUCT (INGANG ANNA VAN BUERENSTRAAT) INCLUSIEF AANGRENZENDE OPENBARE RUIMTE HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER

Nadere informatie

Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Milieu. Onderwerp Nota Flankerend Beleid VCP

Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Milieu. Onderwerp Nota Flankerend Beleid VCP Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Milieu P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Verkeer, Milieu en leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014 Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht 8-5-2006 Utrecht Fietsstad, aantrekkelijk en bereikbaar. De groei van het fietsverkeer is hoog en Utrecht wil

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening

Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Wethouder van Bouwen en Wonen M. Norder Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Ruimtelijke ordening Uw brief van Uw

Nadere informatie

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad

Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 17 december 2013 bestemd voor de gemeenteraad nummer: 2013_BW_00791 Onderwerp Uitbreiden parkeren Station Sassenheim - vormend Beknopte samenvatting Voorgesteld wordt

Nadere informatie

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren

Onderwerp Openingstijden stadsdeelkantoren Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2009.333 BSD2009.5357 RIS 169116 Doorkiesnummer 070-353 3684 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

VASTSTELLEN SCHETSONTWERP-PLUS FIETSENSTALLING STADHUIS

VASTSTELLEN SCHETSONTWERP-PLUS FIETSENSTALLING STADHUIS Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2014.202 RIS 270872 VASTSTELLEN SCHETSONTWERP-PLUS FIETSENSTALLING STADHUIS HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - bij de vaststelling van de Haagse

Nadere informatie

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt

Onderwerp Betaald parkeren Heesterbuurt en Vruchtenbuurt Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag De voorzitter van de Commissie Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSB/2012.88 RIS 247391 Doorkiesnummer 070-353

Nadere informatie

GRATIS STALLEN MET TOEZICHT IN FIETSENSTALLING ANNA VAN BUERENSTRAAT (ONDER PR. BERNHARDVIADUCT) EN FIETSFLAT RIJNSTRAAT

GRATIS STALLEN MET TOEZICHT IN FIETSENSTALLING ANNA VAN BUERENSTRAAT (ONDER PR. BERNHARDVIADUCT) EN FIETSFLAT RIJNSTRAAT Gemeente Den Haag DSO/2014.366 RIS 276607 GRATIS STALLEN MET TOEZICHT IN FIETSENSTALLING ANNA VAN BUERENSTRAAT (ONDER PR. BERNHARDVIADUCT) EN FIETSFLAT RIJNSTRAAT HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Nadere informatie

Uw kenmerk Verzonden 9 december 2009 Bij antwoord datum, ons kenmerk en onderwerp vermelden

Uw kenmerk Verzonden 9 december 2009 Bij antwoord datum, ons kenmerk en onderwerp vermelden Burgemeester en Wethouders Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030 286 10 00 Fax 030 286 12 24 www.utrecht.nl De raadscommissie Stad en Ruimte Behandeld door Moniek van der Sanden Doorkiesnummer

Nadere informatie

Raadsvoorstel Besluitvormend. Wij stellen voor: Integrale notitie 'Veiligheid stationsgebieden. de raad van de gemeente

Raadsvoorstel Besluitvormend. Wij stellen voor: Integrale notitie 'Veiligheid stationsgebieden. de raad van de gemeente Raadsvoorstel Besluitvormend Integrale notitie 'Veiligheid stationsgebieden aan: de raad van de gemeente zaaknummer: Z-17-018336 datum voorstel: 9 augustus 2017 datum collegevergadering: 29 augustus 2017

Nadere informatie

ENSCHEDE. Verkenning fietsenstallingen rond station. Bestuurlijk Overleg. 5 juni 2013. Marc Nahar, Planontwikkelaar Programma Actieplan Fietsparkeren

ENSCHEDE. Verkenning fietsenstallingen rond station. Bestuurlijk Overleg. 5 juni 2013. Marc Nahar, Planontwikkelaar Programma Actieplan Fietsparkeren ENSCHEDE Verkenning fietsenstallingen rond station Bestuurlijk Overleg 5 juni 2013 Marc Nahar, Planontwikkelaar Programma Actieplan Fietsparkeren PROGRAMMA Huidig aantal beschikbare plaatsen: +/- 1900

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluit

Raadsvoorstel en besluit Raadsvoorstel en besluit 2014-12276 Herzien Toezicht en handhaving verkeerd gestalde fietsen en weesfietsen16 oktober 2014 7 oktober 2014 Aan de leden van de raad, Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

gfedcb gfedc OR Besluitenlijst d.d. d.d. gfedcb gem.secr.

gfedcb gfedc OR Besluitenlijst d.d. d.d. gfedcb gem.secr. Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Eenheid/Cluster/Team RS_SI_RE fietsenstalling NS station 1- Notagegevens Notanummer 236551 Datum 28-9-2009 Programma: 04. Bereikbaarheid Portefeuillehouder

Nadere informatie

Fietsparkeren Stationsgebied 20/04/2007 1

Fietsparkeren Stationsgebied 20/04/2007 1 Fietsparkeren Stationsgebied 20/04/2007 1 Organisatie Parkeerbedrijf Utrecht Dienst Stadsontwikkeling Hoofd Parkeerbedrijf Bureau Financiën & invordering Bureau Operationele zaken Bureau Parkeermanagement

Nadere informatie

Oplossingen fietsparkeren NS-station Apeldoorn

Oplossingen fietsparkeren NS-station Apeldoorn Oplossingen fietsparkeren NS-station Apeldoorn 19 september 2017 Eenheden RL/B&O Aanleiding In het centrum van Apeldoorn zijn het treinstation centraal en het busstation gelegen. Uit onderzoek van CROW

Nadere informatie

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1)

Bestemmingsplannen in de Binckhorst (zie plattegrond in bijlage 1) Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.1331

Nadere informatie

Onderzoek gebruik fietsenstallingen rondom station Zwolle

Onderzoek gebruik fietsenstallingen rondom station Zwolle fietsen Advies en Faciliteiten AF Stadskantoor Lübeckplein Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2008 www.zwolle.nl Onderzoek gebruik fietsenstallingen rondom station Zwolle Opdrachtgever Opdrachtnemer

Nadere informatie

VRIJGAVE VOOR INSPRAAK VAN HET (CONCEPT-)VOORONTWERP VOOR EEN BUURTFIETSENSTALLING AAN DE GOUDSBLOEMLAAN

VRIJGAVE VOOR INSPRAAK VAN HET (CONCEPT-)VOORONTWERP VOOR EEN BUURTFIETSENSTALLING AAN DE GOUDSBLOEMLAAN Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2011.1577 RIS 182099 VRIJGAVE VOOR INSPRAAK VAN HET (CONCEPT-)VOORONTWERP VOOR EEN BUURTFIETSENSTALLING AAN DE GOUDSBLOEMLAAN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Nadere informatie

Naam en telefoon. Adriaan Vos, 9275 Afdeling. Portefeuillehouder

Naam en telefoon. Adriaan Vos, 9275 Afdeling. Portefeuillehouder Onderwerp Fietsenstalling Spoorlaan Datum April 2016 Naam en telefoon Adriaan Vos, 9275 Afdeling GIBORVS Portefeuillehouder Gé Wagemakers Wat adviseer je te besluiten? 1. De fietsenstalling Spoorlaan in

Nadere informatie

Typ hier om tekst in te voeren Actieplan fietsparkeren bij stations onvoldoende. Typ hier om tekst in te voeren. Reactie van de Fietsersbond

Typ hier om tekst in te voeren Actieplan fietsparkeren bij stations onvoldoende. Typ hier om tekst in te voeren. Reactie van de Fietsersbond Typ hier om tekst in te voeren Actieplan fietsparkeren bij stations onvoldoende Typ hier om tekst in te voeren Reactie van de Fietsersbond Actieplan fietsparkeren bij stations: onvoldoende 2 Aactieplan

Nadere informatie

ONDERTEKENING OVEREENKOMST VAN OPDRACHT INZAKE CONDUCTEURS TRAM

ONDERTEKENING OVEREENKOMST VAN OPDRACHT INZAKE CONDUCTEURS TRAM Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2010.964 RIS 173262 ONDERTEKENING OVEREENKOMST VAN OPDRACHT INZAKE CONDUCTEURS TRAM HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - uit de evaluatie van

Nadere informatie

Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations. Houten 20 juni 2019

Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations. Houten 20 juni 2019 Innovatie in efficiënt gebruik en organisatie van bewaakte (zelfservice) fietsenstallingen op stations Houten 20 juni 2019 Even voorstellen Foto Folkert Folkert Piersma Projectmanager ProRail Sabine van

Nadere informatie

Menu. Y xàáxçáàtää ÇzxÇ u } áàtà ÉÇá

Menu. Y xàáxçáàtää ÇzxÇ u } áàtà ÉÇá Menu Y xàáxçáàtää ÇzxÇ u } áàtà ÉÇá Ruimte voor de Fiets Versie 0.1, februari 2013 Aanleiding Het aantal treinreizigers dat de reis met de fiets begint of eindigt neemt steeds verder toe. Deze reizigers

Nadere informatie

*) Een bezetting boven de 100% betekent dat er fietsen naast en buiten de rekken staan gestald.

*) Een bezetting boven de 100% betekent dat er fietsen naast en buiten de rekken staan gestald. Informatie fietsparkeren omgeving centraal station Leiden 1. Inleiding In het uitvoeringsprogramma Binnenstad van de gemeente Leiden is opgenomen dat er een kaderstellend beleidsdocument masterplan fietsenstallen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitters van de commissies voor Middelen, Stadsbeheer, Sport en Scheveningen en Verkeer, Economie en Monumenten

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitters van de commissies voor Middelen, Stadsbeheer, Sport en Scheveningen en Verkeer, Economie en Monumenten Wethouder van Stadsbeheer, ICT, Scheveningen en Sport Wilbert J. Stolte Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitters van de commissies voor Middelen, Stadsbeheer,

Nadere informatie

Geachte voorzitter, RIS Aan de leden van de Commissie Leefomgeving. Jacqueline Pieters. Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Geachte voorzitter, RIS Aan de leden van de Commissie Leefomgeving. Jacqueline Pieters. Dienst Stedelijke Ontwikkeling Typ teksttyp teksttyp tekst T. de Bruijn Wethouder van Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu 040 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de leden van de Commissie Leefomgeving Datum 14 maart 2017

Nadere informatie

Voorstel van het college tot wijziging van het raadsvoorstel inzake Beleidsregels Fietsparkeernormen Den Haag 2016

Voorstel van het college tot wijziging van het raadsvoorstel inzake Beleidsregels Fietsparkeernormen Den Haag 2016 Datum 10 januari 2017 Registratienummer DSO/ 2016.214 RIS294386 Voorstel van het college tot wijziging van het raadsvoorstel inzake Beleidsregels Fietsparkeernormen Den Haag 2016 Het concept-raadsvoorstel

Nadere informatie

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten --

Besluitenlijst d.d. d.d. d.d. [ ]Akkoordstukken -- [X]Openbaar [ ]Besloten -- Nota voor burgemeester en wethouders Onderwerp Vragen ex art 46 RvO Deventer Sociaal-Fietsparkeren Station Deventer Colmschate 1- Notagegevens Notanummer 2017-002147 Datum 12-12-2017 Programma: 03 Leefomgeving

Nadere informatie

HET AANWIJZEN VAN HET KONINGIN JULIANAPLEIN ALS LANGZAAM VERKEER- EN OV- GEORIËNTEERD GEBIED MET PARKEEREIS NUL

HET AANWIJZEN VAN HET KONINGIN JULIANAPLEIN ALS LANGZAAM VERKEER- EN OV- GEORIËNTEERD GEBIED MET PARKEEREIS NUL RIS298120 HET AANWIJZEN VAN HET KONINGIN JULIANAPLEIN ALS LANGZAAM VERKEER- EN OV- GEORIËNTEERD GEBIED MET PARKEEREIS NUL Het College van Burgemeester en Wethouders van Den Haag, overwegende dat: - de

Nadere informatie

Kwalitatieve onderbouwing parkeren Noordgebouw Utrecht

Kwalitatieve onderbouwing parkeren Noordgebouw Utrecht Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

MONITOR PILOT FIETSPARKEREN JAARBEURSPLEIN. Rapportage 30 juni 2015

MONITOR PILOT FIETSPARKEREN JAARBEURSPLEIN. Rapportage 30 juni 2015 MONITOR PILOT FIETSPARKEREN JAARBEURSPLEIN Rapportage 30 juni 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Pilot... 2 Monitoring... 3 Dashboard... 4 Indicatoren... 4 Bezetting... 5 Handhaving... 10 Kosten en opbrengsten...

Nadere informatie

gelet op artikel 5:12, derde lid, van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag:

gelet op artikel 5:12, derde lid, van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag: Ons kenmerk DSB/2016.177 RIS 294625 UITVOERINGSBESLUIT AANWIJZING WEGEN OF WEGGEDEELTEN WAAR HET VERBODEN IS FIETSEN OF BROMFIETSEN IN PARKEERVOORZIENINGEN TE LATEN STAAN LANGER DAN DOOR HET COLLEGE TE

Nadere informatie

Verkenning locaties fietsparkeren station Barendrecht

Verkenning locaties fietsparkeren station Barendrecht Documentbeschrijving Inhoudsopgave 1. Inleiding de eerdere stationsgebouwen van 1872 en 1973 hoofdingang van het huidige station Barendrecht 1 http://www.treinreiziger.nl/kennisnet/overzicht_aantal_in-_en_uitstappers_per_station_2013-2015-147737

Nadere informatie

Parkeervraagstuk Stationsomgeving Maastricht. Raadscommissie Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit 14-05-2012

Parkeervraagstuk Stationsomgeving Maastricht. Raadscommissie Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit 14-05-2012 Parkeervraagstuk Stationsomgeving Maastricht Raadscommissie Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit 14-05-2012 Functies stationsomgeving Tramverbinding / tramhalte Busstation (circa 12 halten + bufferfunctie)

Nadere informatie

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwer p

B en W-nummer ; besluit d.d Onderwer p B en W-nummer 15.0911; besluit d.d. 27-10-2015 Onderwer p Beantwoording schriftelijke vragen van het raadslid D. Verbree (VVD) ingekomen op 18 september 2015 inzake de capaciteit brommers en buitenmodel

Nadere informatie

Station Heemstede Aerdenhout

Station Heemstede Aerdenhout Station Heemstede Aerdenhout Uitbreiding fietsparkeren Versie 2.0 Oktober 2016 Inleiding Op station Heemstede Aerdenhout is behoefte aan uitbreiding van stallingscapaciteit voor fietsen en brommers. ProRail

Nadere informatie

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje Waarom Zuidasdok? Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Nieuw actieplan Fietsparkeren bij stations. I Gefaseerde aanpak

BIJLAGE 1: Nieuw actieplan Fietsparkeren bij stations. I Gefaseerde aanpak BIJLAGE 1: Nieuw actieplan Fietsparkeren bij stations I Gefaseerde aanpak Experts verwachten tot 2020 een extra behoefte aan 140.000 tot 260.000 stallingsplaatsen. Dit brengt potentieel grote investeringen

Nadere informatie

Faradaystraat 2a Postbus DB Zwolle T: F:

Faradaystraat 2a Postbus DB Zwolle T: F: BVA Faradaystraat 2a Postbus 40089 8004 DB Zwolle T:038-4606747 F:038-4604912 Fietsenstalling Station Haren 1.117-1 - bepaling aantal stallingsvoorzieningen oostzijde - 10 maart 2014 Gemeente Haren 1.

Nadere informatie

Fietsparkeerdruk Stationseiland oktober 2008

Fietsparkeerdruk Stationseiland oktober 2008 Fietsparkeerdruk Stationseiland oktober 2008 Daniël van Motman Aart Breedt Bruijn Amsterdam, 19 januari 2009 1 Inleiding Gezien de grote fietsparkeerproblematiek heeft DIVV een onderzoek laten uitvoeren

Nadere informatie

ACTIEPLAN FIETS 2009. Actieplan Fiets 2009 1

ACTIEPLAN FIETS 2009. Actieplan Fiets 2009 1 ACTIEPLAN FIETS 2009 1 Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 2 MAATREGELEN...4 2.1 VERBETERING/ COMPLETERING FIETSNETWERK...4 2.2 FIETSPARKEREN...4 2.3 EDUCATIE, COMMUNICATIE EN HANDHAVING...5 2.4 MONITORING DOELSTELLING

Nadere informatie

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC

Hellendoorn. Aan de raad. Noord. Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Punt 5 : Financiën Stationsomgeving LjCMlCClIlC Noord Hellendoorn Aan de raad Samenvatting: In september 2012 dient het NS-station verplaatst te zijn naar het centrum van Nijverdal. De stationsomgeving

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de Commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving

Gemeente Den Haag. Aan de Commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving Wethouder van Verkeer, Binckhorst, Binnenstad en Milieu P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Verkeer, Milieu en Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Inventarisatie van fietsonvriendelijke stations & aanbevelingen

Inventarisatie van fietsonvriendelijke stations & aanbevelingen GA TOCH FIETSEN? ZORG VOOR STALLING! Inventarisatie van fietsonvriendelijke stations & aanbevelingen Ga toch fietsen? Zorg voor stalling! GA TOCH FIETSEN? ZORG VOOR STALLING! Inventarisatie van fietsonvriendelijke

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan: de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Verkenning integrale aanpak fietsenstallingen in stationsomgeving Leiden Centraal. Procesbeschrijving 16 augustus 2007

Verkenning integrale aanpak fietsenstallingen in stationsomgeving Leiden Centraal. Procesbeschrijving 16 augustus 2007 Verkenning integrale aanpak fietsenstallingen in stationsomgeving Leiden Centraal Procesbeschrijving 16 augustus 2007 Stationsplein 1 Postbus 907 3800 AX Amersfoort Telefoon 033 4677777 www.twynstragudde.nl

Nadere informatie

Ontwerpvoorstel aan de raad

Ontwerpvoorstel aan de raad Opgesteld door Projectorganisatie Stationsgebied Kenmerk 14.059426 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 7 oktober 2014 Bestemmingsplan Westflank Zuid Het College van burgemeesters en wethouders

Nadere informatie

Stedenbouwkundige studies KJ-plein Den Haag

Stedenbouwkundige studies KJ-plein Den Haag Stedenbouwkundige studies KJ-plein Den Haag Variant A Variant B Variant C Variant D Variant E Variant F Variant G Koningin Julianaplein Den Haag Studie stedenbouwkundige uitwerkinsvoorstellen Uitgangspunten

Nadere informatie

Nota van B&W Fietsenstallingen Hoofddorp Centrum

Nota van B&W Fietsenstallingen Hoofddorp Centrum 7 gemeente onderwerp Haarlemmermeer Nota van B&W Portefeuillehouder drs. M.J. Bezuijen Collegevergadering 5 april 201 1 inlichtingen Jacinta Peerlkamp-Steltenpool (023-5677489) Registratienummer 2011.0011051

Nadere informatie

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT)

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) RIS297062 VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - het

Nadere informatie

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over fietsenstalling CS.

Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over fietsenstalling CS. Rotterdam, 16 juli 2013. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van het raadslid A. Bonte (GroenLinks) over fietsenstalling CS. Aan de Gemeenteraad. Op 24 juni 2013 stelde het raadslid A.

Nadere informatie

Onderwerp voortgangsbericht aanpak fietsdiefstal

Onderwerp voortgangsbericht aanpak fietsdiefstal Gemeente Den Haag Burgemeester Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitters van de Commissie VBF en VML Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSD/2008.146 - RIS 152791 Doorkiesnummer

Nadere informatie

Bijlagen: - Initiatiefvoorstel SP - Memo B&W advies. Samenvatting

Bijlagen: - Initiatiefvoorstel SP - Memo B&W advies. Samenvatting Raadsvoorstel Indiener: Stallingsbeleid fietsen fractie SP Bijlagen: - Initiatiefvoorstel SP - Memo B&W advies 1. Samenvatting Voor het gebied Centrum West geldt een stallingsverbod. Om allerlei redenen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 mei 2014 Betreft fietsparkeren bij stations

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 12 mei 2014 Betreft fietsparkeren bij stations > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

M- C ^ y* ) iieywegein. y*^-% Roytingformylier. Middelen/ dekking Akkoord concei Akkoord leidinggevende. Nummer: 2010/73G4

M- C ^ y* ) iieywegein. y*^-% Roytingformylier. Middelen/ dekking Akkoord concei Akkoord leidinggevende. Nummer: 2010/73G4 iieywegein Roytingformylier Nummer: 2010/73G4 y* ) Onderwerp: Opstarten projectbesluitprocedure fietsenstalling Ringstede Afdeling Duurzame Ontwikkeling Behandelend ambtenaar Susanne Siebers Naam portefeuillehouder

Nadere informatie

Parkeerkundige onderbouwing auto + fiets BP Bijenkorf

Parkeerkundige onderbouwing auto + fiets BP Bijenkorf Parkeerkundige onderbouwing auto + fiets BP Bijenkorf Voorgeschiedenis Het oorspronkelijke bestemmingsplan Bijenkorf ging uit van een berekening van de parkeerbehoefte volgens de op dat moment geldende

Nadere informatie

2 Ruimtelijk programma en uitgangspunten

2 Ruimtelijk programma en uitgangspunten Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie

Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie Wethouder van Welzijn, Volksgezondheid en Emancipatie H.P.G. van Alphen Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Maatschappelijke ontwikkeling Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Ruimtelijke onderbouwing uitbreiding rijwielstalling halte Hilversum Noord

Ruimtelijke onderbouwing uitbreiding rijwielstalling halte Hilversum Noord Ruimtelijke onderbouwing uitbreiding rijwielstalling halte Hilversum Noord Opdrachtgever: ProRail, dhr. Ir. W. van Minderhout Project: Ruimte voor de fiets Auteur: ir. T.V. Kraak, Movares Nederland BV

Nadere informatie

10 maart 2010 Standpunt Fietsersbond en ROVER over fietsparkeren bij stations

10 maart 2010 Standpunt Fietsersbond en ROVER over fietsparkeren bij stations LANDELIJK OVERLEG CONSUMENTENBELANGEN OPENBAAR VERVOER Aan Nederlandse Spoorwegen Ministerie van Verkeer en Waterstaat Advies is verzonden aan NS Reizigers en het ministerie van Verkeer en Waterstaat Contactpersoon

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING DAK- EN VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS,

BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING DAK- EN VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2010.1525 RIS 175436 BELEIDSREGEL SUBSIDIEVERSTREKKING DAK- EN VLOERISOLATIE PARTICULIERE WONINGEN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTERS EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens

Nadere informatie

Opinienota. Onderwerp opinienota realiseren fietsvoorziening Botermarkt e.o.

Opinienota. Onderwerp opinienota realiseren fietsvoorziening Botermarkt e.o. Opinienota Onderwerp opinienota realiseren fietsvoorziening Botermarkt e.o. Nummer 2016/595771 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 5.1 Openbare ruimte en mobiliteit Afdeling GOB/CENTRUM

Nadere informatie

Onderwerp Harmonisatie straatparkeertarieven

Onderwerp Harmonisatie straatparkeertarieven Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSB/2011.809

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Verkeer, Milieu en leefomgeving

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Verkeer, Milieu en leefomgeving Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Milieu P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Verkeer, Milieu en leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 29 984 Spoor: vervoer- en beheerplan Nr. 485 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

Advies van de consumentenorganisaties in het LOCOV inzake exploitatie van stationsstallingen

Advies van de consumentenorganisaties in het LOCOV inzake exploitatie van stationsstallingen Advies van de consumentenorganisaties in het LOCOV inzake exploitatie van stationsstallingen Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer LOCOV-99/18 8 maart 1999 Advies van de consumentenorganisaties

Nadere informatie

De stadsregio Rotterdam, voor dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer I.W. Opstelten, namens deze mevrouw J. Baljeu;

De stadsregio Rotterdam, voor dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heer I.W. Opstelten, namens deze mevrouw J. Baljeu; NADERE OVEREENKOMST KETENMOBILITEIT FIETS Partijen De provincie Zuid-Holland, voor dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Commissaris van de Koningin op grond van artikel 176 van de Provinciewet;

Nadere informatie

Geachte Voorzitter, DSO/ RIS Aan de voorzitter van de commissie Ruimte. Eric Hiel. Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Geachte Voorzitter, DSO/ RIS Aan de voorzitter van de commissie Ruimte. Eric Hiel. Dienst Stedelijke Ontwikkeling Typ teksttyp teksttyp tekst Robert van Asten Wethouder van Mobiliteit, Cultuur en Strategie 040 Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de commissie Ruimte Datum 18 december

Nadere informatie

Voor de stalling op de locatie Strandweg gratis stallen mogelijk te maken tijdens de werkzaamheden aan de boulevard in de periode maart

Voor de stalling op de locatie Strandweg gratis stallen mogelijk te maken tijdens de werkzaamheden aan de boulevard in de periode maart Gemeente Den Haag AANPASSING TARIEVEN BEWAAKTE FIETSSTALLINGEN IN DE BINNENSTAD VAN DEN HAAG HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Besluit: Ons kenmerk DSO/2009.3228 RIS 169136 I. Het begin januari

Nadere informatie

Wethouder van Financiën en Stadsbeheer. Onderwerp het beheer van de voorziening graven

Wethouder van Financiën en Stadsbeheer. Onderwerp het beheer van de voorziening graven Wethouder van Financiën en Stadsbeheer Sander Dekker Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Rekeningencommissie Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSB/2010.648

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. de voorzitter van Commissie Ruimte. Geachte voorzitter, Wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie M. Norder Gemeente Den Haag de voorzitter van Commissie Ruimte Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2013.654 - RIS 268496 Doorkiesnummer

Nadere informatie

Businesscase fietsparkeren/ pilot westkant Bijlage(n) Stationsgebied Uw kenmerk. Bij antwoord datum, ons kenmerk en onderwerp vermelden

Businesscase fietsparkeren/ pilot westkant Bijlage(n) Stationsgebied Uw kenmerk. Bij antwoord datum, ons kenmerk en onderwerp vermelden Burgemeester en Wethouders Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030 286 10 00 Fax 030 286 12 24 www.utrecht.nl Aan de raadscommissie Stad en Ruimte Behandeld door div. auteurs Doorkiesnummer

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT. Vergadering van januari Onderwerp:

VOORSTEL OPSCHRIFT. Vergadering van januari Onderwerp: VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van januari 2014 Besluit nummer: 2014_Raad_00012 Onderwerp: Uitbreiden parkeren Station Sassenheim - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Voorgesteld wordt om, naar aanleiding

Nadere informatie

Stationsgebied. Toelichting Stedenbouwkundig Plan. 2 & 3 april 2013

Stationsgebied. Toelichting Stedenbouwkundig Plan. 2 & 3 april 2013 Stationsgebied Toelichting Stedenbouwkundig Plan 2 & 3 april 2013 Stedenbouwkundig plan 2010: masterplan: geen vierde kwadrant, dóór de stad 2011: variantenstudie: keuze variant Korte Autotunnel 2012:

Nadere informatie

Rapportage Twijnstraat

Rapportage Twijnstraat Rapportage Twijnstraat 1 Inhoudsopgave Inleiding p. 3 1. Fietsparkeren p. 4 2. Autoparkeren p. 5 3. Toegankelijkheid voor voetgangers p. 8 4. Gebruik van laad- en losvakken p. 9 5. Algemeen beeld van de

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2007.228 - BOW/2007.1305 RIS 151081 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

BELEIDSREGEL SUBSIDIE BUURTSTALLINGEN DEN HAAG

BELEIDSREGEL SUBSIDIE BUURTSTALLINGEN DEN HAAG Gemeente Den Haag BELEIDSREGEL SUBSIDIE BUURTSTALLINGEN DEN HAAG Ons kenmerk DSO/2012.852 RIS 250770 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - krachtens de Haagse Kaderverordening

Nadere informatie

Fietsparkeren in Leiden

Fietsparkeren in Leiden Fietsparkeren in Leiden peiling Leids JongerenPanel Colofon Serie Statistiek 2011 / 12 Gemeente Leiden Afdeling Strategie en Onderzoek, BOA Postbus 9100, 2300 PC Leiden E-mail: boa@leiden.nl Website: www.leiden.nl/jongerenpanel

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen - -

De leden van de raad van de gemeente Groningen - - Procesvoorstel motie '15 miljoen fietsen op dat hele kleine stukje Vismarkt' G.M. Hoogerwerf De leden van de raad van de gemeente Groningen (050) 367 80 87 1 - - Geachte heer, mevrouw, Naar aanleiding

Nadere informatie

Provincie t.a.v. de gedeputeerde verkeer en vervoer. Datum Uitvraag projecten fietsroutes en fietsparkeren bij stations. Geachte mevrouw/heer,

Provincie t.a.v. de gedeputeerde verkeer en vervoer. Datum Uitvraag projecten fietsroutes en fietsparkeren bij stations. Geachte mevrouw/heer, > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag Provincie t.a.v. de gedeputeerde verkeer en vervoer Datum Betreft Uitvraag projecten fietsroutes en fietsparkeren bij stations Den Haag Postbus 20901 2500 EX

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Leefomgeving. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Leefomgeving. Geachte voorzitter, Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Vlietzone P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk DSO/2011.1302

Nadere informatie

Fiets terecht bij Overvecht Benodigde capaciteit voor fietsparkeren bij Station Utrecht-Overvecht en aanbevelingen voor aangenamer fietsparkeren.

Fiets terecht bij Overvecht Benodigde capaciteit voor fietsparkeren bij Station Utrecht-Overvecht en aanbevelingen voor aangenamer fietsparkeren. Fiets terecht bij Overvecht Benodigde capaciteit voor fietsparkeren bij Station Utrecht-Overvecht en aanbevelingen voor aangenamer fietsparkeren. Jan van der Horst Jan van Embden oktober 2007 Fietsersbond

Nadere informatie

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4

Onderwerp afdoening financiële motie 2.4 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag de gemeenteraad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk rm 2006.059 - DSB/2005.1298 RIS 135841 Doorkiesnummer 070-353 5000/2911 E-mailadres Onderwerp

Nadere informatie

Heerhugowaard Stad van kansen

Heerhugowaard Stad van kansen Raadsvergadering : ļ ļ p^g 2012 Besluit: C f IVoorstelnummer: Ç.Q)2LJ\\ Heerhugowaard \QĮ 3 z Agendanr.: 8. Voorstelnr.: RB2011101 Onderwerp: Kredietaanvraag langzaamverkeersbrug over N242 in verlengde

Nadere informatie

Fietsentelling. Scenario's

Fietsentelling. Scenario's Fietsentelling Scenario's Fietsentelling centrum Zaterdag 16 mei 2015 Vrijdag 22 mei 2015 Zaterdag 23 mei 2015 CONCLUSIES Conclusies Het stallen van de fiets op de Grote Markt is minder, doordat

Nadere informatie

HERZIENING PROJECTDOCUMENT DEN HAAG NIEUW CENTRAAL

HERZIENING PROJECTDOCUMENT DEN HAAG NIEUW CENTRAAL Gemeente Den Haag HERZIENING PROJECTDOCUMENT DEN HAAG NIEUW CENTRAAL 2015 Projectnaam: SBK-nummer: Projectcode: Den Haag Nieuw Centraal CE-53 FA387 1. Inleiding Den Haag Nieuw Centraal: deelplannen en

Nadere informatie

Netwerk RandstadRail. verkeer en vervoer

Netwerk RandstadRail. verkeer en vervoer Netwerk RandstadRail verkeer en vervoer Kortere reistijden, hogere frequentie en meer comfort Sterke groei gebruik RandstadRail Haaglanden stapt over op Netwerk RandstadRail Elke dag stappen zo n 95.000

Nadere informatie

Passantenonderzoek. Station Laan van NOI te Den Haag/Voorburg Najaar 2015

Passantenonderzoek. Station Laan van NOI te Den Haag/Voorburg Najaar 2015 Station Laan van NOI te Den Haag/Voorburg Najaar 2015 Opdrachtnummer: 33-2573 Dataverzameling: oktober 2015 Oplevering: oktober 2015 Projectbegeleiding: drs. J.P. Verwaaijen Strabo bv Marktonderzoek en

Nadere informatie

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren 5 52 Verkeer 5.1 Autoverkeer Huidige situatie De verkeersstructuur van de Stationsbuurt en de Schilderswijk is historisch gegroeid, de wijken liggen ingeklemd tussen de historische grachten en het spoor.

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLEN RECHTTREKKEN FIETSPAD IJSCLUBPAD HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLEN RECHTTREKKEN FIETSPAD IJSCLUBPAD HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag DSO/2015.959 RIS 287217 VASTSTELLEN RECHTTREKKEN FIETSPAD IJSCLUBPAD HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - de gemeente de groei van het autoverkeer wil beperken

Nadere informatie

Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries, 0595 447784 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans van den Dries)

Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries, 0595 447784 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans van den Dries) Vergadering: 11 september 2012 Agendanummer: 3 Status: Informerend Portefeuillehouder: J. Hoekzema Behandelend ambtenaar J. Koomans van den Dries, 0595 447784 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. Koomans

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie