Deel 4: kleuren, maskers en kleurmodi

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deel 4: kleuren, maskers en kleurmodi"

Transcriptie

1 pagina 1 van 10 Deel 4: kleuren, maskers en kleurmodi Walther Hermsen - 24 april 2003 Ook in dit deel van de cursus maak je weer kennis met handige vaardigheden om je foto's via Photoshop 6 te bewerken. Zo leer je om te gaan met de zogenaamde maskers waardoor je sneller een selectie kunt maken. Verder leer je hoe je door een vrij simpele bewerking de kleur van een object kunt vervangen door een andere kleur. Maar naast deze praktische toepassingen wordt in dit deel van de cursus ook een stukje theorie behandeld. Zo wordt er uitleg gegeven over de verschillende kleurmodellen, kleurmodi en bestandsformaten waaruit je kunt kiezen. En verder wordt er aandacht besteed aan het websafe maken van een afbeelding. Vervangen van een kleur Stel, je hebt een mooie foto gemaakt maar de kleuren bevallen je niet. Met Photoshop is het vrij makkelijk om deze kleur subtiel te bewerken, maar je kunt er ook voor kiezen de kleur volledig te vervangen. Hieronder staat een foto van een waterlelie waarvan we de bloem geel willen maken, de foto kun je hier als PSD bestand downloaden zodat je zelf de handelingen uit kunt voeren. Afbeelding 1. Waterlelie Om de kleur van de bloem te vervangen door de kleur geel, moet de bloem eerst geselecteerd worden. Natuurlijk kun je dit doen met de Lasso tool in combinatie met de Magic Wand, zoals je in het eerste deel van de cursus al hebt geleerd. Maar het kan ook met een zogenaamde quickmask (snelmasker). Quickmask Een snelmasker is eigenlijk het omgekeerde van een selectie. Maak eerst een grove selectie van de bloem met behulp van de lasso. Klik dan in de toolbox op de knop voor het snelmasker (rechterknop van afbeelding 2), dit kan ook met de Q op het toetsenbord. Q wisselt de modus tussen quick mask en de standaard mode. Terwijl je aan het werk bent kun je zo handig snel even kijken hoe de selectie er op dat ogenblik uitziet. Afbeelding 2. Snelmasker

2 pagina 2 van 10 Je zult zien dat alles buiten de selectie voorzien wordt van een transparante laag. In ons geval is er gekozen voor de kleur geel. Zo is heel duidelijk te zien wat er geselecteerd is en wat niet. Overigens kun je de kleur wijzigen die gebruikt wordt om het gebied buiten de selectie te kleuren. Je kunt er zelfs voor kiezen om juist de selectie te kleuren. Dit kan ingesteld worden door dubbel te klikken op het mask-icoontje waarna je de verschillende mask-opties in beeld krijgt. Als je bijvoorbeeld een afbeelding met veel rood wilt bewerken is het handiger om een blauwe mask te kiezen, zie afbeelding 3. Afbeelding 3. Quick Mask Options Om de nu nog grove selectie te verfijnen kan bijna elke tool gebruikt worden. In ons geval is er gekozen voor de pencil die je afhankelijk van de benodigde precisie groter en kleiner kunt maken. Makkelijker is om de mask met een flinke vergroting toe te passen zodat op pixelniveau te zien is waar je mee bezig bent. Een handigheid hierbij is het gebruik van de X op je toetsenbord. Door deze toets in te drukken kun je de voor- en achtergrondkleur wisselen in de snelmaskerfunctie. Stel dat je met het nauwkeuriger maken van de selectie per ongeluk uitschiet. Door de X in te drukken kun je dit corrigeren. Als je hierna weer de X indrukt kun je weer verder met het maken van de selectie. Ook handig is om een nieuwe view te openen door op View te klikken en dan te kiezen voor New View. Hierdoor wordt hetzelfde venster nog eens geopend. Zo kun je zien waar je bezig bent. Door te kiezen voor Windows - Tile kun je deze twee vensters netjes naast elkaar zetten. De uiteindelijke snelmaskerselectie ziet er uit als foto 2 in afbeelding 4. Foto 1 is het origineel. Afbeelding 4. Het toepassen van een snelmasker Met het maken van een snelmasker kleur je alles wat je NIET wilt selecteren geel. De selectie zelf blijft ongekleurd. De selectie kun je nu activeren door de standaard edit modus te herstellen (linkerknop van afbeelding 2 indrukken in de Toolbox), de selectie zie je nu weer aangegeven door de 'marching ants' (het stippellijntje).

3 pagina 3 van 10 Nu je een perfecte selectie hebt gemaakt kun je hier alle bewerkingen op loslaten die je wilt. Wel moet je natuurlijk eerst even de selectie opslaan door Select - Save Selection. Je kunt dan altijd weer de selectie opvragen door middel van Load Selection zolang de afbeelding open blijft staan. Duplicate Layer Nu je een selectie hebt gemaakt van het object/gedeelte van de afbeelding, waar je de kleur van wilt veranderen, is het maken van een Duplicate layer de volgende stap. Dit doe je door in de menubalk te klikken op Layer en vervolgens op Duplicate layer. Nadat je deze nieuwe laag een naam hebt gegeven zie je hem verschijnen in het Layer palet. De oorspronkelijke laag laten we verder met rust. In de nieuwe laag zorgen we ervoor dat alles buiten de lelie verwijderd wordt. Dit doe je door de selectie eerst omgekeerd te maken (Ctrl-Shift-I) en daarna op delete te drukken. In eerste instantie zie je weinig veranderen, dit komt doordat de eerste laag ongestoord blijft. In het Layers palet zie je echter van de nieuwe laag dat alleen de bloem is overgebleven (zie afbeelding 5). Afbeelding 5. Layers palet: Duplicate layer Zorg er vervolgens voor dat deze nieuwe laag vooraan staat en 'geactiveerd'. De eerste stap om de bloem een andere kleur te geven is het wegnemen van de oorspronkelijke kleur. Dit doe je door weer gebruik te maken van Ctrl-Shift-I waardoor de bloem weer staat geselecteerd. Vervolgens klik je op Image in de menubalk, daarna Adjust en tenslotte op Desaturate. Hierdoor verdwijnen de kleuren van de lelie zoals je ziet in afbeelding 6 foto 1.

4 pagina 4 van 10 Afbeelding 6. Toevoegen van een nieuwe kleur De nieuwe kleur Om nu de bloem met een nieuwe kleur te vullen wordt weer een nieuwe laag gemaakt. In dit geval een New Fill Layer omdat we met kleuren willen werken. Dit gebeurt door te klikken op New Fill Layer en vervolgens of Solid Color. Hierdoor verschijnt een schermpje in beeld in welke je de kleur uit kunt kiezen. In ons geval is dat geel. Verder, omdat we een realistische kleur willen hebben moet je kiezen voor Soft Light en een Opacity (ondoorzichtigheid) van 85%. Het resultaat van de New Fill Layer zie je in afbeelding 6. foto 2. Nu moeten we deze laag koppelen aan de bloem zodat een bewerking op de bloem ook invloed heeft op deze laag. Dit gebeurt door met de muis op de rand te staan van de twee lagen in het layerspalet. Als je nu de Alt-toets indrukt zie je de muis in twee rondjes veranderen. Door nu te klikken met de muis koppel je de kleurlaag aan de bloemlaag, zie afbeelding 7. Afbeelding 7. New Fill Layer Overigens kan dit ook door Layer - Group with previous of de toetsencombinatie Ctrl - G. Nu je dit resultaat hebt bereikt kun je de verschillende lagen samenvoegen door Layer - Merge Down. Hierna kun je zoals je al eerder in de cursus 'met Grace Kelly' geleerd hebt, gebruik maken van Hue/Saturation en Brightness/Contrast om de kleur te intensiveren. Het resultaat is te zien in foto 3 van afbeelding 6. Ten slotte kun je met de tekengereedschappen, waar je ook eerder kennis mee hebt gemaakt in het vorige deel van de cursus, de afbeelding 'af' maken door het hart van de bloem in te kleuren. Zie foto 4 van afbeelding 6.

5 pagina 5 van 10 Hieronder in afbeelding 8. vind je nog twee voorbeelden van hoe je het vervangen van kleuren toe kunt passen. Afbeelding 8. Voorbeelden van kleurvervanging In dit deel, maar ook in de vorige delen van de cursus, heb je al herhaaldelijk met kleuren gewerkt binnen Photoshop. In Photoshop worden de kleuren in een afbeelding bepaald door het kleurmodel en de kleurmodus. Kleurmodellen Een kleurmodel is een van tevoren vastgestelde range van kleuren, dit is vaak een theoretische beschrijving. Een kleurmodus bepaalt hoe er met het model om wordt gegaan en welk kleurpalet beschikbaar is voor de afbeelding. De kleurmodus zorgt ervoor dat de range kleuren uit het kleurmodel bewerkt, getoond en geprint kan worden. Photoshop biedt vier verschillende kleurmodellen. Het RGB Model Voor ons is het RGB model het belangrijkste model, eigenlijk is het ook het simpelste model. Dit model wordt gebruikt om het spectrum van licht na te bootsen. Elk apparaat dat werkt met licht, bijvoorbeeld de monitor of scanner maar ook het menselijk oog, is gebaseerd op dit model. Het model wordt ook wel aangeduid als het Additief Primair model, omdat de additief primaire kleuren Rood, Groen en Blauw (vandaar RGB), de primaire kleuren van het zichtbare spectrum, in dit model gebruikt worden. Het beeld van de monitor wordt opgebouwd uit deze drie RGB-kleuren. De pixels van de monitor worden ieder afzonderlijk met de drie RGB-kleuren belicht. Door de intensiteit van de afzonderlijke kleuren te laten variëren kan een bepaalde mengkleur ontstaan. Deze intensiteit wordt geregeld in stappen van 0 tot 255. Deze 256 mogelijke stappen kunnen worden beschreven met 8 bits en dit voor iedere kleur. In totaal is er 24 bits nodig om de kleur van één pixel te beschrijven. Het RGB model wordt daarom ook wel een 24-bits kleursysteem genoemd.

6 pagina 6 van 10 Afbeelding 9. Additief kleurmengen Het HSB Model In het HSB model wordt elke kleur gedefinieerd aan de hand van de menselijke waarneming, uitgedrukt in drie waarden, Hue (de kleurtoon), Saturation (kleurverzadiging) en Brightness/Lightness (helderheid). De kleurtoon wordt uitgedrukt in graden (0 tot 360) op de zogenaamde standaardkleurencirkel, bestaande uit de drie primaire basiskleuren (RGBkleuren) en diens mengkleuren, de secundaire basiskleuren. De kleurverzadiging, of chroma, is een uitdrukking voor de sterkte van de kleur gemeten in percentages waarbij 0% een volledige desaturatie inhoudt met als resultaat een grijze kleur en 100% een volledige verzadiging met als resultaat de 'volle' kleur. De helderheid wordt ook gemeten in een percentage van 0% tot 100%, alleen in dit geval staat 0% voor zwart en 100% voor wit. Het CMYK Model Het CMYK model (uitgesproken als smik) wordt gebruikt bij het afdrukken van kleuren met drukinkt en is derhalve gebaseerd op de reflectie van kleuren. Het CMYK model wordt bijvoorbeeld toegepast door drukkers. In tegenstelling tot het additieve RGB model spreekt men in geval van het CMYK model over een subtractief primair model. Het model werkt met vier kleuren; zwart en de drie primaire drukinktkleuren, cyaan, magenta en geel. Afbeelding 10. Kleurencirkel Het Lab Model Het Lab model wordt ook wel het CIE Lab genoemd omdat het is ontwikkeld door de Commission Internationale d'eclarage (CIE). Eigenlijk zijn alle kleuren van alle besproken modellen in dit model opgenomen, en meer! Alleen het model is zeer complex en niet intuïtief, iets wat het minder uitnodigend maakt voor gebruik. Kleurmodi Nu je weet welke modellen door Photoshop gebruikt worden, kun je bepalen welke modus gekozen moet worden voor de bewerking van een afbeelding. Hiermee houd je rekening met wat je uiteindelijk met de afbeelding van plan bent. Als je de afbeelding voor een brochure wilt gebruiken ligt het voor de hand dat je moet kiezen voor de CMYK modus. De kleurenafbeelding wordt namelijk gedrukt. Echter, wanneer je met kleurenafbeeldingen werkt voor gebruik op Internet is RGB de aangewezen modus. Hoe kun je de kleurmodi bekijken? Allereerst kies je Image, vervolgens klik je op Mode (zie afbeelding 11).

7 pagina 7 van 10 Afbeelding 11. Kleurenmodi Je ziet verschillende modi staan. RGB, CMYK en Lab hebben we besproken. Een andere belangrijke modus is de Indexed Color modus (Geïndexeerde kleur). In deze modus kun je het aantal kleuren kiezen dat je wilt gebruiken. Hierover later in dit deel van de cursus meer. Wat opvalt is dat er geen modus voor HSB beschikbaar is, met andere woorden je kunt afbeeldingen niet in de HSB modus zetten en vervolgens bewerken. Wel is het mogelijk om in het kleurenpalet en in de kleurenkiezer (waarover later meer) de HSB waarden aan te passen. Beperkte HSB manipulaties zijn dus wel mogelijk zonder in de HSB modus te werken. Websafe maken van een afbeelding Per kleur kunnen er 256 verschillende gradiënten weergegeven worden. Bij elkaar zijn dat dus 256*256*256= ±16,7 miljoen kleuren. Deze worden echter niet door alle browsers en monitoren op dezelfde wijze weergegeven. In de praktijk wordt er een websafe kleurenrange gehanteerd die bestaat uit 216 kleuren die wel door alle browsers, monitoren en besturingssystemen hetzelfde worden weergegeven. Als je er dus absoluut van overtuigd wilt zijn dat de afbeelding die je hebt gemaakt bij iemand anders op de monitor exact dezelfde kleuren als bij jou heeft, moet je werken met webveilige kleuren. Op Internet staan de kleuren van een pagina in de broncode als een hexadecimale aanduiding (#RRGGBB) weergegeven. De letters R, G en B staat in dit geval ook weer voor de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw van het visuele spectrum. Alleen de waarden voor RR, GG en BB die met 00, 33, 66, 99, CC en FF beginnen zijn webveilig. Zoals net al vermeld zijn dit 216 kleuren, namelijk 6x6x6. In het RGB model zoals dat in Photoshop en andere beeldbewerkingsprogramma's gehanteerd wordt zijn dat voor R, G en B de waarden 0, 51, 102, 153, 204 en 255. In het RGB model kon voor iedere kleur gekozen worden uit 256 waarden. Weet je nog? Webveilige kleuren via de kleurenkiezer Hoe je voor een afbeelding een voorgrond- en achtergrondkleur kunt kiezen, door middel van de stalen in het kleurenpalet, is al eerder besproken in de cursus. Ook kun je een voorgrondof achtergrondkleur kiezen voor een bestaande afbeelding door in de afbeelding met de pipet uit de toolbox op de gewenste kleur te klikken. Verder is het mogelijk om in het kleurenpalet niet alleen via de stalen, maar ook door op het kleurverloop onder in het tabblad color te klikken een kleur te kiezen. Door te klikken op de voor- of achtergrondkleur die je gekozen hebt verschijnt de Color picker (kleurkiezer) in beeld, zie afbeelding 12.

8 pagina 8 van 10 Afbeelding 12. Color Picker In de color picker ofwel kleurenkiezer kun je veel preciezer de gewenste kleur kiezen. Links zie je het grote kleurvak waar een cirkeltje staat om de gekozen voor- of achtergrondkleur. Door met de muis de cirkel ergens anders te plaatsen verandert de kleur. Probeer maar eens. Overigens zie je rechts van het kleurvak de waarden voor de kleurmodellen HSB, RGB, Lab en CMYK. Als je alleen maar uit de webveilige kleuren wilt kiezen kun je linksonder het vakje bij Only Web Colors aanvinken. Hierdoor zie je de vloeiende gradiënt verdwijnen en rechts zie je de waarden veranderen voor de kleuren naar die van de webveilige kleuren. Overigens zie je ook de hexadecimale aanduiding voor de kleuren onder de RGB waarden staan, deze wordt gebruikt in de broncode van HTML-pagina's. Als er geen vinkje staat bij Only Web Colors is het sowieso altijd te zien of je met een webveilige kleur werkt. Als je met een niet-webveilige kleur werkt verschijnt er namelijk een klein waarschuwingskubusje naast het kleurvlak waar de huidige kleur en de te kiezen kleur staan, om aan te duiden dat het geen webveilige kleur is, zie afbeelding 13. Door op dit kubusje te klikken wordt automatisch de kleur vervangen door die webveilige kleur die er het dichtste bij ligt. Afbeelding 13. Websafe of niet? Webveilige kleuren via het kleurenpalet Door in het kleurenpalet op het optieknopje te klikken kun je door een vink voor Web Color Sliders en een vink voor Make Ramp Web Safe te zetten, webveilige kleuren kiezen binnen het kleurenpalet.

9 pagina 9 van 10 Afbeelding 14. Webveilige kleuren via het colorpalet Je ziet in het kleurenpalet nu bij de sliders (schuifknoppen) een indeling naar veilige webkleuren. Ook in het kleurenverloop onder in de palet kun je nu webveilige kleuren kiezen. Zie afbeelding 15. Overigens, door tijdens het schuiven van de sliders de Alt-toets ingedrukt te houden kun je ook niet webveilige kleuren kiezen. Ook hierbij verschijnt dan het waarschuwingskubusje weer in beeld. Afbeelding 15. Websafe sliders Bestandsformaten Er zijn veel verschillende bestandsformaten die je kunt gebruiken voor het opslaan van een afbeelding. Hieronder is een overzicht te zien. Afbeelding 16. Bestandsformaten binnen Photoshop De belangrijkste bestandsformaten zijn JPG (voor foto's) en GIF (eenvoudige afbeeldingen), maar ook BMP, PNG en TIF (TIFF) zijn veelgebruikte formaten. GIF Gif is een van de meest gebruikte bestandsformaten op Internet. De kleurmodus voor Gif is Geïndexeerde Kleur met een maximum van 256 kleuren. Gif is vooral goed voor eenvoudige afbeeldingen maar niet geschikt voor foto's. JPG Naast Gif is JPG het meest gebruikte bestandsformaat op Internet. JPG-afbeeldingen kunnen in theorie meer dan 16 miljoen kleuren bevatten. Het formaat is uitstekend geschikt voor foto's. Voor tekeningen met maar enkele kleuren is het beter om het Gif-formaat te gebruiken. Let

10 pagina 10 van 10 wel op, JPG comprimeert zeer effectief maar met verlies. Elke keer als een JPG-afbeelding wordt geopend en weer wordt opgeslagen treedt er verlies aan gegevens op en dus een teruggang in de kwaliteit. Bewaar daarom altijd het originele bestand van de afbeelding, als het kan het PSD-bestand. BMP is het standaard Windows-formaat, een kopie van de schermbitmap zonder compressie. PNG is een compressieformaat van RGB-kleuren zonder verlies van informatie. Het Tif ofwel TIF-formaat is een algemeen grafisch formaat dat gelijk is voor zowel Mac als Windows. Het gaat te ver om alle formaten uitvoerig te bespreken. Aan te raden is om zelf met de verschillende formaten te experimenteren en er zodoende achterkomen wat de mogelijkheden zijn. Maar zoals gezegd zouden voor Internettoepassingen afbeeldingen zo klein mogelijk moeten blijven. De verschillende formaten kun je met elkaar vergelijken in het Save for Web venster. Hoe dit gedaan wordt komt uitvoerig aan de orde in het vijfde deel van de Cursus Photoshop. Hccnet.nl

Voor de foto van Grace Kelly is gekozen voor een blauwe achtergrond met een kleurgradiënt.

Voor de foto van Grace Kelly is gekozen voor een blauwe achtergrond met een kleurgradiënt. Kleuren van zwartwit foto's Voor deze cursus is als voorbeeld onderstaande foto van Grace Kelly (gk.psd) genomen, maar je kunt natuurlijk ook een eigen zwarwit foto scannen en in Photoshop openen. Alle

Nadere informatie

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren.

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren. PhotoShop Les 2 Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3)

1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) 1. Achtergronden verwijderen (op basis van Photoshop CS2/CS3) De Engelse benamingen van de opdrachten staan tussen ( ) Voor deze tutorial ga ik gebruik maken van de volgende 2 foto s Foto 1, de foto waar

Nadere informatie

KLEUR VOORWERP VERVANGEN

KLEUR VOORWERP VERVANGEN KLEUR VOORWERP VERVANGEN Opdracht 4A Vervang een kleur van een kledingstuk met behulp van Kleurbereik (Color Range) Open een zelfgemaakte foto van een persoon waarvan je de kleur van de kleding gaat aanpassen.

Nadere informatie

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Kleurdiepte De hoeveelheid kleurinformatie die een pixel op een beeldscherm kan bevatten wordt bepaald door de bitdiepte.

Nadere informatie

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie.

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie. Inhoud selecteren... 2 gereedschap; toverstaf ... 3 gereedschap; magnetische lasso ... 6 gereedschap quick selection < w>... 8 Een selectie hergebruiken... 9 meerdere selecties selecteren... 9 selecteren

Nadere informatie

Creature Design / Photobash. Hier nog een Tutorial over Brushes http://www.gcflearnfree.org/photoshopbasics/working with brushes

Creature Design / Photobash. Hier nog een Tutorial over Brushes http://www.gcflearnfree.org/photoshopbasics/working with brushes Creature Design / Photobash Hier nog een Tutorial over Brushes http://www.gcflearnfree.org/photoshopbasics/working with brushes We hebben de vorige keer de basic tools geleerd en nu de opdracht om deze

Nadere informatie

Een kleurmodus bepaalt welk kleurmodel wordt gebruikt om een afbeelding weer te geven en af te drukken. kleurmodi bepalen:

Een kleurmodus bepaalt welk kleurmodel wordt gebruikt om een afbeelding weer te geven en af te drukken. kleurmodi bepalen: CURSUS DIGITAAL ATELIER Photoshop/ Illustrator/ Indesign A. KLEURMODELLEN 1. HSB 2. RGB 3. CMYK B. SUBSAMBLING A. KLEURMODELLEN Een kleurmodus bepaalt welk kleurmodel wordt gebruikt om een afbeelding weer

Nadere informatie

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed.

Photoshop CS2. Januari 2008. Jan van der Aa. Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Januari 2008 Jan van der Aa Photoshop CS2 Bij opstarten zetten we eerst de benodigde instellingen goed. Selecteer eerst Venster en zet de vinkjes ( ) zoals aangegeven. Selecteer het handje. We openen het

Nadere informatie

illustrator Alleen een hands- on.. LESBRIEVEN

illustrator Alleen een hands- on.. LESBRIEVEN illustrator LESBRIEVEN HANDS- ON: OPDRACHTEN: SITE MET ALLE OEFENINGEN VOORKENNIS: PLAATSEN WEBINHOUD GEBRUIK FLASH Adobe illustrator Hét pakket uit de Adobe- suite om vector- a?eeldingen mee te bewerken

Nadere informatie

Ineenvloeien van foto's + bewegende wolken

Ineenvloeien van foto's + bewegende wolken Ineenvloeien van foto's + bewegende wolken Om gemakkelijk te werken : Pictogrammen die je vaak gebruikt in de tekenbalk zetten; Dit doe je als volgt : - Klik op Beeld > Werkbalken > Aanpassen - Klik op

Nadere informatie

DEEL 1. Voorwoord Over dit boek en de auteurs...ix

DEEL 1. Voorwoord Over dit boek en de auteurs...ix Voorwoord Over dit boek en de auteurs...............................ix DEEL 1 Basisvaardigheden. Situering van Photoshop binnen de grafische sector..............5 Het werkgebied..........................................7

Nadere informatie

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking.

Door velen wordt Photoshop beschouwd als de industriestandaard voor zowel drukwerk en DTP als voor het web wat betreft digitale beeldbewerking. Adobe Photoshop Adobe Photoshop is een grafisch programma voor het bewerken digitale beelden via de computer. Photoshop is beschikbaar voor Mac OS X en Windows. Tot en met versie 4 bestond er ook een UNIX-variant.

Nadere informatie

Kleuren meten RGB. De waarden van de primaire kleuren zijn dan: - Rood RGB(255,0,0) - Groen RGB(0,255,0) - Blauw RGB(0,0,255).

Kleuren meten RGB. De waarden van de primaire kleuren zijn dan: - Rood RGB(255,0,0) - Groen RGB(0,255,0) - Blauw RGB(0,0,255). Kleuren meten RGB RGB is een kleurmodel dat gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Andere kleuren

Nadere informatie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie PhotoShop Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding

Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Stap 1: Open je foto in Photoshop: Tip: als je geen venster met lagen/layers ziet: druk op F7 Stap 2: Maak een kleurlaag (vaste kleur/solid color) onder je afbeelding Hiervoor moet je eerst de achtergrond-laag

Nadere informatie

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit:

Welk programma gebruiken we? Om onze foto s te verkleinen gebruiken we het programma IrfanView. Het icoontje van IrfanView ziet er als volgt uit: Inleiding Om het laden op de website vlot te laten verlopen zijn er enkele afspraken gemaakt m.b.t. tot het formaat van een foto. Het formaat van een foto gaan we MAXIMUM instellen op 640 * 480 pixels.

Nadere informatie

Foto s en Videobewerking

Foto s en Videobewerking Foto s en Videobewerking Arie Noteboom Computer Huis Mijdrecht Nr. 1 Doelstellingen Begrijpen hoe digitale foto s zijn opgebouwd en kunnen worden bewerkt en bewaard. Op basis daarvan foto s kunnen uitsnijden

Nadere informatie

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Luchtbellen maken en Penselen creëren.

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Luchtbellen maken en Penselen creëren. Luchtbellen maken en Penselen creëren. We gaan een luchtbel maken en er een penseel van maken zodat je luchtbellen in één keer kunt schilderen. Kies Bestand > Nieuw 1500 x 1500 pixels en 300 dpi Achtergrond

Nadere informatie

Portret Bewerkingen.

Portret Bewerkingen. Portret Bewerkingen. Inhoudsopgave: Portret Bewerkingen... 1 Oneffenheden wegwerken... 3 Lichte plekken wegwerken... 5 Licht van de gehele foto aanpassen... 10 De lichte delen aanpassen in de foto... 11

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

Cursus Mobjects 4.0 freeware LES 12 external applications Imaging Application Ctrl enter titels Maskers

Cursus Mobjects 4.0 freeware LES 12 external applications Imaging Application Ctrl enter titels Maskers Cursus Mobjects 4.0 freeware LES 12 Ik heb u nog niet verteld dat u een beeld in Mobjects,direct kan openen bv.in Photoshop. Ga gewoon naar Instellingen in de bovenste balk. Je krijgt onderstaand venster:ga

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

Voor deze tutorial heb je een aantal afbeeldingen nodig. Deze afbeeldingen kan je downloaden via de site maureensphotoshoptutorials.wordpress.

Voor deze tutorial heb je een aantal afbeeldingen nodig. Deze afbeeldingen kan je downloaden via de site maureensphotoshoptutorials.wordpress. Voor deze tutorial heb je een aantal afbeeldingen nodig. Deze afbeeldingen kan je downloaden via de site maureensphotoshoptutorials.wordpress.com Zodra de bestanden gedownload zijn kan je beginnen. Veel

Nadere informatie

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows

FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot. Nabewerken - Digitale fotografie. Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Nabewerken - Digitale fotografie Aanpassing portret Henk Dijkstra - Photoshop elements 9 Windows Inleiding Omdat de achtergrond in verhouding tot het onderwerp (Henk dijkstra)

Nadere informatie

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb

De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken. Workflow Lightroom en Photoshop. Verschil tussen werken in RGB en srgb De onderwerpen die voor deze avond zijn aangedragen! Maskers maken Workflow Lightroom en Photoshop Verschil tussen werken in RGB en srgb Werken in 16 of 8 bits Verschil tussen RAW opslaan als PSD of TIF

Nadere informatie

Kleurruimten - Photoshop

Kleurruimten - Photoshop Kleurruimten - Photoshop RGB RGB is een kleurmodel dat in de een of andere variant gebruikt wordt door camera's en monitoren. Bekende varianten zijn AdobeRGB en srgb. Het maakt gebruik van de primaire

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur.

Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Slechte scan Gebruikte technieken: Dupliceer foto, Dupliceer laag, Filters Mediaan en Gaussiaans vervagen, Laag masker, Penseel, Overvloeimodus en Voor- Achtergrond kleur. Om de bijwerkingen of juist de

Nadere informatie

Photoshop Tutorial. Gioacchino Brucato 2008-2009 OOG OPERATIE

Photoshop Tutorial. Gioacchino Brucato 2008-2009 OOG OPERATIE Photoshop Tutorial Gioacchino Brucato 2008-2009 OOG OPERATIE 1 Stap 1 Open een foto van een oog We starten met onze afbeelding te openen (file - open). U kan werken met een eigen afbeelding of dezelfde

Nadere informatie

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE

COLOURMANAGEMENT BASISINSTRUCTIE INLEIDING Digitale afbeeldingen gemaakt met een camera zullen doorgaans aangemaakt zijn in de kleurmodus RGB. RGB staat voor Rood, Groen en Blauw. Dit zijn de primaire lichtkleuren waaruit het zichtbare

Nadere informatie

2. In het Palet Lagen kun je altijd zien WELKE laag nu de actieve laag is...

2. In het Palet Lagen kun je altijd zien WELKE laag nu de actieve laag is... Lagen (een introductie) in PSP7 1. Een laag is als een stukje doorzichtig plastic, je kunt er van alles opzetten en dat dus over een andere bestaande laag of achtergrond heen leggen...hiermee wordt PSP

Nadere informatie

2 Kennismaking met het scherm

2 Kennismaking met het scherm 84 1 Inleiding Met Microsoft Office Picture Manager kan je op een eenvoudige manier jouw afbeeldingen bekijken, beheren, bewerken en delen. Paint kan je openen via Starten - Alle Programma s - Microsoft

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

Les A-05 Coderen van kleuren

Les A-05 Coderen van kleuren Les A-05 Coderen van kleuren In deze les staan we stil bij het voorstellen van kleuren door binaire of hexadecimale codes. 5.1 Kleurcodering: RGB-waarden Als je aan het schilderen bent kan je elke kleur

Nadere informatie

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0 Start Photoshop Elements op en kies in het Welkomstscherm voor de optie Bewerken Oefening 1 Filters half gebruikt en open afbeelding oefening 1.jpg. Door middel van filters kunnen we speciale effecten

Nadere informatie

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen? Appendix B. Beeldmateriaal en Blackboard 1. Inleiding...1 2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?...1 3. Het formaat van een afbeelding wijzigen...2 4. Een afbeelding comprimeren...4 5. Een uitsnede

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Brandglas maken Vertaling van een lesje van: http://www.dwphotoshop.com/photoshop/stainedglasstutorial.

mailgroep photoshop Copyright Brandglas maken Vertaling van een lesje van: http://www.dwphotoshop.com/photoshop/stainedglasstutorial. Brandglas maken Vertaling van een lesje van: http://www.dwphotoshop.com/photoshop/stainedglasstutorial.php Stap 1 Kies een afbeelding en zet die om in een lijntekening. De meeste afbeeldingen zijn omzetbaar

Nadere informatie

Nieuw document aanmaken: File > New..

Nieuw document aanmaken: File > New.. Nieuw document aanmaken: File > New.. Je kan je bestand bovenaan een naam geven. Zorg ook dat je width en height op pixels staan, anders krijg je erg grote bestanden. Resolution zet je op 72 en Pixels/inch.

Nadere informatie

Week 2 Cursus Photoshop

Week 2 Cursus Photoshop Week 2 Cursus Photoshop Werken met lagen Maak kennis met de werking van lagen en de toepassingen. 1 Week 2 Cursus Photoshop Inleiding Waarom werken met lagen Leer werken met lagen Oefeningen werken met

Nadere informatie

Week 1 Cursus Photoshop

Week 1 Cursus Photoshop Week 1 Cursus Photoshop Introductie Maak kennis met het programma Photoshop. 1 Week 1 Cursus Photoshop Inleiding De essentie van Photoshop Kennis maken met Photoshop Basis tools Een collage maken over

Nadere informatie

3. Selecteren. Selecteren op kleur

3. Selecteren. Selecteren op kleur 3. Selecteren Net zoals u in een tekstverwerker een bepaald deel van een tekst kan selecteren, kan u in Photoshop bepaalde delen van een afbeelding of een afbeeldinglaag selecteren. Dit gaat niet zo eenvoudig

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College.

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Collegekaart Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters

Nadere informatie

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen:

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen: Photoshop Elements is het kleinere zusje van PhotoShop. Als amateur-fotograaf, kan je er omzeggens evenveel mee doen maar voor een veel lagere prijs (100 i.p.v. 1000 ). Het programma is op te delen in

Nadere informatie

Teksteffect op steen

Teksteffect op steen http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kv212p-67t4 Bekijk eerst de video op bovenstaande link, dan kan je onderstaande nota's beter volgen. Teksteffect op steen 1) Deze steen downloaden

Nadere informatie

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop.

Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Verwijderen van kleurzweem met Photoshop. Wanneer de witbalans niet juist ingesteld is krijgt men kleurzweem in de foto, daarom gebruik ik steeds de automatische witbalans, welke over het algemeen een

Nadere informatie

1. Klik in de menubalk op Bestand/Nieuw. In het nieuwe venster kies je voor: Klik op OK en een nieuw plaatje verschijnt.

1. Klik in de menubalk op Bestand/Nieuw. In het nieuwe venster kies je voor: Klik op OK en een nieuw plaatje verschijnt. Basisvormen in PSP7 Je kunt het gereedschap Basisvormen gebruiken om allerlei vormen en symbolen te tekenen. Dat kan zijn op een raster- of op een vectorlaag. Een vectorvorm kan worden vervormd en bewerkt

Nadere informatie

Opdracht - Digitale fotografie - Basis Oefening Kennismaking Photoshop Elements 7 op windows

Opdracht - Digitale fotografie - Basis Oefening Kennismaking Photoshop Elements 7 op windows FOTOGRAFIE Opdrachten - Erik Boot Opdracht - Digitale fotografie - Basis Oefening Kennismaking Photoshop Elements 7 op windows Lagen oefening Basis Tip: Vink steeds de 'checkbox' aan wat je al hebt gedaan,

Nadere informatie

11 Klik op de kaars op je werkblad / klik bij gereedschap opties, eerst op knop1 en daarna 2:

11 Klik op de kaars op je werkblad / klik bij gereedschap opties, eerst op knop1 en daarna 2: Kerst creatie3 Download hier de materialen. Heb je de font nog niet, stop hem dan in de lettertypen van windows 1 Open het plaatje JHanna_188_background 2 Zet de modus op hard licht 3 Zet je voorgrondkleur

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

Workshop foto bewerken met Paint.NET.

Workshop foto bewerken met Paint.NET. Workshop foto bewerken met Paint.NET. Wat gaan we doen in deze workshop? Het contrast en helderheid van een foto aanpassen met het gereedschap Niveau. Het contrast en helderheid van een foto aanpassen

Nadere informatie

HANDLEIDING Q1600 Fashion

HANDLEIDING Q1600 Fashion HANDLEIDING Q1600 Fashion Pag.: 1 Inhoudsopgave Inleiding...3 Beheer...4 Kleurlijsten beheren...4 Kleurlijst groep aanmaken...6 Kleurlijst groep verwijderen...6 Kleuren (kleurnummers) aanmaken/wijzigen...7

Nadere informatie

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld Animatie Korte opdrachten Tekst Geluid Beeld 1 Tekstanimatie Tekstlagen - Maak een Nieuw bestand: 800 px breed 200 px hoog 72 dpi kleur RGB. - Geef de achtergrond een kleur of verloop die je leuk vindt.

Nadere informatie

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor?

PDF XCHANGE EDITOR Waarom PDF XHCANGE Editor? PDF XCHANGE EDITOR PDF XHCANGE editor is een programma om PDF bestanden te lezen en te bewerken. Deze handleiding is geschreven voor versie 5.5 van PDF XCHANGE editor. Als je een andere versie gebruikt

Nadere informatie

Aanp assi ngen. Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving

Aanp assi ngen. Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving 1 Aanp assi ngen 2 Met een aanpassingslaag kun je aanpassingen aan een foto aanbrengen die gemakkelijk weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Een aanpassingslaag kun je maken door te klikken op het icoon

Nadere informatie

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters 27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP File:MultiMedia/Photoshop M. Peters Multi Media Cursus Photoshop CS3 / CS5 In dit naslagwerk vind je een korte uitleg van Photoshop CS3/ CS5. Als je de cursus stap voor

Nadere informatie

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk.

Je ziet het ontwerpscherm voor je. Ontwerpen is actief en dat zie je aan de linkeronderkant van je scherm net boven de taakbalk. Inhoudsopgave frontpage 2003... 2 een thema gebruiken... 4 afbeeldingen op de pagina zetten... 5 knoppen maken... 8 knoppen maken in linkerframe... 10 een tabel maken... 12 opdrachten... 14 een fotopagina

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 7. Kleuren bijwerken PP Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-07-01 Voorkennis: De vorige Photoshop opdrachten afgerond. Intro: In deze opdracht ga je kleuren in een foto bijwerken. Er kan een bepaalde zweem over foto s liggen. Foto s kunnen bijvoorbeeld

Nadere informatie

Week 3 Cursus Photoshop

Week 3 Cursus Photoshop Week 3 Cursus Photoshop Blenden / Mengen Lagen met elkaar mengen. 1 Week 3 Cursus Photoshop Inleiding Wat is het effect van mengen Hoe is het toe te passen? Oefening met mengen en effecten Blenden = Mengen

Nadere informatie

Stappenplan: hoe maak ik een affiche?

Stappenplan: hoe maak ik een affiche? Tessenderlo, 16-Mar-12 Handleiding voor het personeel Photoshop gids Stappenplan: hoe maak ik een affiche? Tip: begin met een template en sla deze onder een andere naam op: templates vind je op X:\INEOS\Interne

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Lesje: Stel je eigen kamer samen -

mailgroep photoshop Copyright Lesje: Stel je eigen kamer samen - Lesje: Stel je eigen kamer samen - http://www2.hku.nl/~fotoshop/img-tutorial5 In deze les gaan we een drie-dimensionale ruimte bouwen, in dit geval een gezellige woonkamer. Uiteraard mag je deze zelf in

Nadere informatie

InDesign downloaden Adobe InDesign

InDesign downloaden Adobe InDesign InDesign downloaden Adobe InDesign is een desktop publishing-programma (DTP) voor het opmaken van pagina's voor drukwerk. Ga via Adobe.com/nl/downloads.html de proefversie downloaden. Allereerst meld je

Nadere informatie

Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2

Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2 Adobe Photoshop 7.0 Workshop 2 MicDigital In deze tweede Workshop gaan we met lagen leren werken. We gaan in deze Photoshop Workshop leren omgaan met het werkgebied. De beste manier om het werkgebied te

Nadere informatie

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto.

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. 1. Collegekaart Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters (Windows)

Nadere informatie

Thema: Prepress. Photoshop

Thema: Prepress. Photoshop Photoshop OPDRACHTKAART PP-03-01-01 Voorkennis: Je moet met een computer om kunnen gaan. Intro: Adobe Photoshop is een computer-programma voor het bewerken van foto s, illustraties en lijnmodellen. Het

Nadere informatie

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt

voor drukwerk In InDesign zijn foto s geplaatst (cmd+d) en niet gecopyeerd en geplakt Aftekenlijst Om je ontwerpen ook zo uit de printer of drukpers te krijgen zoals jij bedacht hebt, is het belangrijk dat het technisch in orde is. Belangrijk daarbij is vooral CMYK, 300 dpi en 3 mm afloop.

Nadere informatie

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips

CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips CLUBAVOND 2 MAART 2010 Photoshop Elements 7 tips RECHTE HORIZON Het is een simpel kunstje om foto met een scheve horizon recht te zetten. Selecteer het gereedschap RECHTTREKKEN links in de gereedschapsbalk.

Nadere informatie

Duizenden woorden - blz 1

Duizenden woorden - blz 1 http://www.webdesign.org/photoshop/photoshop-cs4-tutorials/a-picture-worth-a-thousandwords.17979.html Duizenden woorden 1. Foto kiezen Zoek een foto waarin de contrasten duidelijk zijn, een donkere foto

Nadere informatie

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr?

Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Hoe maak ik een fotocollage met Pixlr? Stap 1: Open je webbrowser: of of of.. Stap 2: Ga naar www.pixlr.com Stap 3: Klik hier: Stap 4: Maak je collage Open pixlr express (Efficient) door erop te klikken,

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright Stap 32 Als je alles goed deed, dan verschijnt een venster waarin gevraagd wordt om een uitknipmasker te maken met vorige laag, vink deze optie aan. Stap 33 Deze aanpassingslaag kunnen we achteraf nog

Nadere informatie

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Hart Auto MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING ANIMATIE- KORTE OPDRACHTEN

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Hart Auto MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING ANIMATIE- KORTE OPDRACHTEN Animatie Korte opdrachten Tekst Hart Auto 1 Tekst Tekstlagen - Maak een nieuw bestand: 800 px breed 200 px hoog 72 dpi kleur RGB - Typ het woord Marketing, Communicatie of Evenementen. - Kopieer dit woord

Nadere informatie

Color Space Lab - Photoshop. Deel 1: Kennismaking

Color Space Lab - Photoshop. Deel 1: Kennismaking Color Space Lab - Photoshop Deel 1: Kennismaking Lab is een kleurmodel net zoals RGB en CYMK dat zijn. Lab wordt in fotobewerkingsprogramma s als Photoshop gebruikt om kleuren om te zetten van de ene kleurruimte

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding

Expositie X TALENT IN ZICHT. Introductie. Mens en Dier veranderen. Inleiding TALENT IN ZICHT Introductie Talentgebied (01) MVI Media, Vormgeving en ICT Thema (01) Expositie X Titel opdracht (01) Mens en Dier veranderen Duur opdracht Inleiding In deze opdracht ga je Photoshop verder

Nadere informatie

1. Bestand-> open nieuw transparant 500 pixels breed en 700 pixels hoog

1. Bestand-> open nieuw transparant 500 pixels breed en 700 pixels hoog Les 40 Wat hebben we nodig: Plaatjes: vrouw - Alies 659-oriental lady-21102011.pspimage blad - calguisfeuil15128.pspimage boom - KaraT1969.pspimage giraf - lizztish_mother-n-calf.pspimage tijger - tijger.pspimage

Nadere informatie

Plaatjes-bewerken.nl Pixlr basisgereedschap paneel

Plaatjes-bewerken.nl Pixlr basisgereedschap paneel Plaatjes-bewerken.nl Pixlr basisgereedschap paneel De Basisgereedschappen [Tools] van Pixlr. Dit scherm is vergelijkbaar met de tools zoals deze in Photoshop te vinden zijn. Uitsnijden In Photoshop: Crop

Nadere informatie

Prezi. een handleiding voor beginners. door Chris Goevaerts

Prezi. een handleiding voor beginners. door Chris Goevaerts Prezi een handleiding voor beginners door voor Lerareninfo vzw www.lerarentools.be Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Deel 1: Basistechnieken. 3 1.1 Navigatie 3 1.2 Het menu.. 4 1.3 Tekst invoegen. 5 1.4

Nadere informatie

Tekst rond een bol laten roteren

Tekst rond een bol laten roteren Tekst rond een bol laten roteren Deze oefening gemaakt in CS3, kan ook in andere versies van photoshop. Is een eigen interpretatie van de weekles156 1) Nieuw psd document in Photoshop, neem het zeker niet

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/tools-tips/useful-applications-for-the-clone-stamp-tool/ Het Kloonen in Photoshop (vanaf versie CS3) Er al aan gedacht dat er met het Kloongereedschap zoveel meer te doen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over AdminView

Veelgestelde vragen over AdminView Veelgestelde vragen over AdminView S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/window-blinds/ Schaduw maken met zonneblinden In deze les leer je licht en schaduw doorheen een soort zonneblinden maken. Dit is de startafbeelding waarmee

Nadere informatie

Workshop Digitale fotobewerking.

Workshop Digitale fotobewerking. Workshop Digitale fotobewerking. Doel van deze workshop: het aanleren van de beginselen van Photoshoppen, zodat men daarna zelf thuis eenvoudiger met dit, of een soortgelijk programma, aan het werk kan.

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php.

Wilt u zelf vector kaarten maken voor uw garmin kijk dan op GPS-info.nl/custom_maps.php. SOFTWARE > GARMIN CUSTOM MAPS Met de laatste Firmware van de Garmin Colorado, oregon en dakota kunt uzelf jpg kaarten laden in de gps. De eerste informatie stond al op GPS-info.nl/nieuws, toch heb ik een

Nadere informatie

Digitale Fotografie. 1 Bestandstypes

Digitale Fotografie. 1 Bestandstypes 1 Bestandstypes Een bestandstype wordt herkend aan zijn extensie (de drie letters achter de punt in de naam van het bestand). Windows herkent het bestandstype en zoekt in een tabel welk programma er moet

Nadere informatie

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit:

11. Na een aantal keren selecteren en op de delete knop drukken ziet mijn egel er nu zo uit: Open Paint.Net 1. Klik op "Bestand" 2. Klik op "Openen " 3. Zoek de afbeelding "eend" op en open hem. 4. Herhaal de stappen 1 tot en met 3 maar open nu de afbeelding "egel". 5. Je hebt nu beide afbeeldingen

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Alle kleuren van de regenboog We maken eerst onze achtergrond!!!!

mailgroep photoshop Copyright Alle kleuren van de regenboog We maken eerst onze achtergrond!!!! We maken eerst onze achtergrond!!!! Alle kleuren van de regenboog Open een nieuw bestand van 15 op 15 cm achtergrond wit en 72 resolutie Open de afbeelding van uw bloem Kies met de pipet een kleur uit

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

Seamless pattern maken in Inkscape

Seamless pattern maken in Inkscape 1 Seamless pattern maken in Inkscape Op Youtube kwam ik een interessant filmpje tegen om op een eenvoudige manier seamless patterns of naadloze patronen te maken in Inkscape: Chris Hildenbrand - https://www.youtube.com/watch?v=mofll7b-fow

Nadere informatie

Handleiding Macromedia Contribute

Handleiding Macromedia Contribute Handleiding Macromedia Contribute Marcel Lemmen en Frank Coenders maart 2008 Handleiding Macromedia Contribute 1 Contribute in vogelvlucht Contribute werkt simpel en intuïtief. Het bewerken van een website

Nadere informatie

Selectie. Famous Faces

Selectie. Famous Faces Selectie Famous Faces Inhoud Selectie Pengereedschap... 3 Opdracht 1... 3 Opdracht 2... 4 Opdracht 3... 5 Opdracht 4... 6 Afvinklijst Selectie... 7 Famous Faces... 8 Opdracht 5... 8 2 Selectie met Pengereedschap

Nadere informatie

Deel 1 - Installatie van het programma

Deel 1 - Installatie van het programma Deze handleiding beschrijft de installatie en het gebruik van IrfanView versie 3.75. Meer info (en downloaden van nieuwe versies) vind je op www.irfanview.com Wanneer je een nieuwe versie downloadt, vergeet

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Wat is een infographic. Voordelen van een infographic

Inhoudsopgave. Inleiding. Wat is een infographic. Voordelen van een infographic Inhoudsopgave Inleiding pag 2 Opdracht 1 Infographic Iconen pag 3 Opdracht 2 Infographic Tijdsbesteding pag 6 Opdracht 3 Infographic Grafiektool.nl pag 7 Opdracht 4 Infographic Jongen/meisje - Leeftijd

Nadere informatie

DESIGNLCL.NL INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Hand-out Photoshop Lifestyle week 1 Dromen. Photoshop LORENTZ CASIMIR LYCEUM EINDHOVEN

DESIGNLCL.NL INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES. Hand-out Photoshop Lifestyle week 1 Dromen. Photoshop LORENTZ CASIMIR LYCEUM EINDHOVEN INTERNATIONAL LIFESTYLE STUDIES LORENTZ CASIMIR LYCEUM EINDHOVEN Hand-out Photoshop Lifestyle week 1 Dromen PHOTOSHOP VOOR DESIGN BOVENBOUW HAVO/VWO Photoshop DESIGNLCL.NL Werkruimte D B A C Evenals in

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Tekst laten gloeien blz 1

mailgroep photoshop Copyright Tekst laten gloeien blz 1 Tekst laten gloeien http://www.tutorialized.com/view/tutorial/glow-text/27421 Stap 1. Begin met een nieuw bestand te maken in Photoshop (500 x 300 pix), vul de achtergrond met zwart en zet er bruine (7B4D2F)

Nadere informatie

Extra A Verkleinen van afbeeldingen

Extra A Verkleinen van afbeeldingen Extra A Verkleinen van afbeeldingen Voor websites bruikbare afbeeldingen variëren meestal van 10 kb tot 80 kb. Foto s gemaakt met een digitale camera zijn vaak 40x zo groot. Het is handig om deze eerst

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-05-01 Omgaan met de pengereedschappen Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Je kunt delen van een foto selecteren. Dat doe je met de selectiegereedschappen. Je

Nadere informatie

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan.

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Handleiding IrfanView IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Start IrfanView door te klikken op Start -> Programs -> IrfanView Met IrfanView

Nadere informatie