Het sollicitatieproces

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het sollicitatieproces"

Transcriptie

1 Contract

2 Stappen in het Recruitmentproces Je zoekt een nieuwe werknemer. Hoe pak je dat aan? Welke stappen zijn er? De vacatureomschrijving Een goede voorbereiding is het halve werk. Belangrijk is om van tevoren genoeg tijd uit te trekken voor het opstellen van een vacatureomschrijving. Niet alleen om deze zo aantrekkelijk mogelijk te maken, maar ook zodat je zelf scherp voor ogen hebt wat voor een persoon je zoekt. Misschien miste je een kwaliteit bij de voorganger of was er iets dat hij of zij juist heel goed deed en je graag weer terug wilt zien? Praat er ook over met de werknemers wiens collega het daadwerkelijk gaat worden. Als je in dit stadium al een goed beeld hebt van essentiële skills en kennis op inhoudelijk en sociaal vlak, voorkom je dat het later in het proces een wirwar wordt of dat je zoveel mensen uitnodigt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien moeten ook financiën niet over het hoofd worden gezien. Welke salarisrange kunnen jullie er voor uittrekken en wat is het maximaal te besteden bedrag wanneer jullie de droom kandidaat tegenkomen? Wanneer je voor jezelf een goed beeld hebt van wat en vooral wie jullie zoeken, schrijf je een wervende tekst die zo aantrekkelijk mogelijk is voor potentiële kandidaten. Het beeld moet echter niet afwijken van de werkelijkheid. Wat vind je zelf leuk aan het bedrijf? Wat zijn interessante voorwaarden? Welke uitdagingen liggen er binnen de functie? In ieder geval staat in de omschrijving: wie jullie zijn, kort samengevat wat jullie doen, de locatie, welke functie openstaat en wat de taken hierbinnen zijn, wat vereisten en pre s zijn en wat jullie bieden. Eventueel vermeld je ook hoe het recruitmentproces eruit ziet: hoeveel gesprekken zijn er, met wie en is er ook een test? Onduidelijkheid van vacaturetekst Het komt geregeld voor dat kandidaten de vacaturetekst niet goed begrijpen doordat de vacaturetekst onduidelijk of onvolledig is. Uit het onderzoek van Bonque bleek dat bijna de helft van alle ondervraagden (47%) weleens te maken heeft met het niet volledig begrijpen van de vacaturetekst. Hierdoor kun je als werkgever potentiële kandidaten mislopen doordat zij misschien niet zullen solliciteren op jouw vacature! Om passende profielen te ontvangen is het daarom belangrijk om duidelijk en concreet te formuleren wat de functie exact inhoudt.

3 De vacature plaatsen Je wilt graag dat je vacature wordt gezien door jouw doelgroep. Daar kan Bonque je bij helpen! Door van onze site gebruik te maken bespaar je zelf tijd en geld. Mail ons de link naar je vacature of stuur ons de vacaturetekst in een Word-bestand en wij plaatsen hem vervolgens op onze site. Omdat Bonque dé IT jobsite van Nederland is, wordt jouw vacature gezien door de juiste mensen. Daarnaast zijn wij de enige website van Nederland met een eigen Resource Team. Onze resourcers brengen de vacature actief onder de aandacht en zorgen voor meer kwalitatieve sollicitaties. Heb je moeite met het schrijven van een pakkende vacaturetekst? Ook daar kan Bonque je bij helpen. Gesprekken voeren Idealiter trek je een à twee dagen uit om alle eerste gesprekken te voeren. Op deze manier heb je vergelijkingsmateriaal en zit alles nog vers in je geheugen. Het is altijd een goed idee om meerdere mensen uit te nodigen zodat je een referentiekader hebt. Nodig echter niet té veel mensen uit. Dan loop je namelijk het risico dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Twee tot zes kandidaten is meestal het ideale aantal om de eerste gesprekken mee aan te gaan (Zie ook de tip: Vragen die je kunt stellen ). Snelle feedback zorgt ervoor dat iedereen weet waar hij of zij aan toe is en dat de kandidaten hun enthousiasme behouden. De tweede gesprekken voer je meestal met een à twee kandidaten. Van tevoren is het goed om na te denken wat je de persoon wilt gaan bieden. Bonque kan je hierbij helpen. Wij weten wat marktconform is, wat de kandidaat nog meer heeft lopen en met welk bod de kans het grootst is dat hij of zij het ook daadwerkelijk accepteert. Reactie op sollicitatie Bij 89% van de ondervraagde kandidaten is het weleens voorgekomen dat ze na het reageren op een vacature géén reactie hebben ontvangen. Van de kandidaten die wel een reactie ontvingen, krijgt 28% de reactie binnen een week, 41% binnen 2 weken en 31% gemiddeld binnen een maand. Daarnaast vindt het merendeel van de ondervraagde kandidaten de duur van het sollicitatieproces precies goed (42%), waarbij een tweede meerderheid het te lang vindt duren (30%). Tip Informeer de kandidaat over de sollicitatieprocedure en het aantal stappen waaruit deze procedure bestaat. Ook al is er nog geen concreet antwoord voor de kandidaat, weet hij wel waar hij aan toe is.

4 Cv s Als je genoeg interessante cv s hebt, maak je een selectie. Wie past het beste bij de vacatureomschrijving? (Zie ook: cv s screenen: wie nodig ik uit? ). Wacht niet eindeloos, want ook al is er altijd een kans dat er een nog betere kandidaat voorbij komt, er is ook een kans dat dit niet zo is en dat interessante kandidaten die al hebben gereageerd inmiddels een nieuwe baan hebben. Nieuwe werknemer? Is dit de kandidaat die in het bedrijf past op zowel inhoudelijk als sociaal vlak? Dan volgt de aanbieding (Zie ook de tip: Hoe haal je iemand binnen ).

5 Cv s screenen, wie nodig ik uit? Met de hulp van Bonque beschik je over verscheidene cv s. Maar wie ga je uitnodigen? Als er een cv meteen uitspringt, is het zaak zo snel mogelijk actie te ondernemen en niet af te wachten. Het kan namelijk zo zijn dat de kandidaat ook al door iemand anders is opgemerkt. Maak daarom zo snel mogelijk contact met de kandidaat en doe dit bij voorkeur telefonisch. Screenen Eerst is het belangrijk om nog eens goed naar jullie eigen wensen en de omschrijving van de vacature te kijken. Wanneer er een motivatiebrief bij het cv is gevoegd lees je deze allereerst. Zo niet, screen dan eerst het uiterlijk van het cv. Ziet het er netjes en verzorgd uit? Hoe is het taalgebruik en is het grammaticaal correct? Bevat het slordigheidsfoutjes? Screen vervolgens het cv op inhoud. Zijn er dingen die meteen in het oog springen? Kwalificaties, interessante of soortgelijke werkgevers, weinig of juist veel relevante werkervaring? De opbouw van een cv geeft ook altijd informatie weg over de desbetreffende persoon: gestructureerd, creatief of juist gedetailleerd. De volgende stap Waarschijnlijk heb je de hoeveelheid cv s inmiddels teruggebracht naar een kleiner aantal. Nu kun je de cv s aandachtiger bekijken door te focussen op carrièredoelen, werkervaring en opleiding. Wat heeft de kandidaat hiervoor gedaan en is deze baan een logische vervolgstap? Zijn er naast de reguliere opleiding ook nog aanvullende cursussen gevolgd? Als de kandidaat zich in zijn vrije tijd ook bezig houdt met aan de functie gerelateerde zaken is dit ook een pre. Je kunt denken aan het bijhouden van blogs, het bezoeken van beurzen, het beheren van een privéwebsite of het deelnemen aan discussies. Werkervaring Bij werkervaring kijk je naar vorige functieomschrijvingen, maar ook naar de concrete resultaten die zijn behaald. De volgende zaken kunnen mogelijk tot twijfel leiden: een lege periode tussen twee werkzaamheden, vaak switchen van werkgever, meerdere malen switchen van carrièrerichting of een degradatie. Mocht een cv inderdaad twijfel oproepen, dan kun je natuurlijk altijd advies inwinnen bij Bonque.

6 Wat wordt er in het cv opgenomen? Het merendeel van de ondervraagde kandidaten plaatst alle studie- en werkervaringen in zijn of haar cv (63%). Minder dan een kwart (22%) plaatst alleen de studie- en werkervaringen van de afgelopen jaren in het cv. 15% van de kandidaten plaatst alleen hetgeen in zijn of haar cv waarvan wordt gedacht dat dit van toepassing is op de betreffende functie. Vraag altijd goed door tijdens het sollicitatiegesprek. Zo kom je vaak nog meer te weten over de kandidaat en zijn/haar gemaakte keuzes. Cv of motivatiebrief? Een ruime meerderheid van de ondervraagde kandidaten gaat ervan uit dat het cv zwaarder meetelt dan de motivatiebrief. Cv 68 % 32 % Motivatiebrief Gesprekken inplannen Vergelijk de overgebleven cv s met elkaar en houd daarbij rekening met de vacatureomschrijving. Wat zijn de belangrijkste capaciteiten en bij wie komen die het duidelijkst naar voren? Vervolgens kun je de eerste kandidaten gaan inplannen. Bonque kan eventueel de kandidaten die niet door zijn voor jou afwijzen. Nodig genoeg mensen uit zodat je een referentiekader hebt, maar houd het overzichtelijk. Als vuistregel kun je bijvoorbeeld aanhouden dat 2 tot 6 kandidaten de meeste kans op het binnenhalen van een werknemer geeft. Hoe dan ook, als er zeer goede kandidaten tussen zitten, nodig ze dan meteen uit. Je wilt niet het risico lopen dat deze kandidaten aan je voorbijgaan. Tip Iedereen is op zoek naar de droom kandidaat, maar helaas is deze niet altijd beschikbaar. Daarom is het belangrijk om soms verder te kijken dan jouw primaire wensen. Wanneer je iemand met een universitair diploma zoekt, maar iemand tegenkomt met een hbo-diploma en jarenlange ervaring en relevante cursussen, kan het interessant zijn deze alsnog uit te nodigen. Bedenk bij het geval van twijfel dat je iemand pas echt leert kennen wanneer je hem of haar uitnodigt. Het kost een uurtje van jouw tijd en levert misschien wel de ideale match op.

7 Vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek Je wilt graag in een uur tijd een zo duidelijk mogelijk beeld van de kandidaat vormen, op zowel inhoudelijk als sociaal vlak. Capaciteiten Iemands inhoudelijke kennis test je het makkelijkst door een case te gebruiken. Een case wordt meestal voor het tweede gesprek opgesteld. Verder kan je vragen stellen aan de hand van concrete situaties die zich al hebben voorgedaan of die je verwacht. Hoe zou de kandidaat ze aanpakken? Wat is jouw grootste prestatie tot nu toe? Wanneer heb je voor het laatst gefaald in je baan en wat was vervolgens je reactie? Wat zijn je sterke en je zwakke punten? Motivatie Met deze vragen kom je erachter hoe graag iemand voor het bedrijf wil werken en hoe graag hij deze baan wil. Wat zijn de kandidaat zijn drijfveren? Je kunt vragen waarom hij weg wil bij zijn huidige werkgever, wat hij mist in zijn huidige werk en denkt wel bij jullie te kunnen krijgen, waarom jullie voor hem moeten kiezen, waar hij zichzelf over vijf jaar ziet of waar hij over vijf jaar mogelijk een prijs voor zou kunnen krijgen. Een vraag die zowel iets over motivatie als over werken in een team zegt: stel je hebt een groepsproject en je collega s tonen weinig initiatief en motivatie, wat zou jij dan doen om ze te motiveren? Teamwork Is er binnen de functie veel teamwork vereist? Dan is het goed om te weten hoe de kandidaat zich gedraagt in een team en of hij het leuk vindt om in een team te werken. Je kunt vragen naar zijn rol in een team, maar ook wat hij doet als hij het oneens is met een van de collega s, hoe anderen zijn rol binnen het team zouden omschrijven en vraag ook naar een aantal resultaten die door teamwork tot stand zijn gekomen.

8 Sociaal en bedrijfscultuur Een goede kandidaat past niet alleen op inhoudelijk vlak maar ook op sociaal vlak goed in het bedrijf. Het is daarom goed om uit te vinden hoe iemand op het sociale vlak is en of dat daadwerkelijk past binnen het bedrijf. Hij of zij hoeft geen kopie te zijn van de mensen die al binnen het bedrijf werken. Wel is het wenselijk dat de kandidaat het goed kan vinden met de huidige werknemers en dat hij of zij zichzelf ook comfortabel voelt in de werkomgeving. Op deze manier kan de kandidaat het beste uit zichzelf halen. Daarnaast zeggen iemands hobby s veel over de desbetreffende kandidaat als persoon. Het is dan ook een leuke opdracht om de kandidaat iets mee te laten nemen dat voor hem belangrijk is en hem daar vervolgens over te laten vertellen. Het kan van alles zijn: een foto, een bijzonder paar schoenen, een koptelefoon, een oude lp, een boek, alles. Om meer te weten te komen over de kandidaat op sociaal vlak kun je vragen hoe zijn ideale werkomgeving eruitziet. Maar ook: Hoe omschrijven anderen je? Werk je het liefste alleen of in een team? Zie je jouw collega s als collega s of heb je ook vrienden op het werk? Wanneer heb je voor het laatst een klant blij gemaakt? Wanneer was je het voor het laatst oneens met je manager en hoe pakte je dat aan? Het is je eerste dag bij je nieuwe werkgever, hoe benader je je collega s? Originele vragen Microsoft stond lang bekend om zijn rare vragen, bijvoorbeeld: hoeveel golfballen passen in een Boeing 747? Ongewone vragen kun je gebruiken om creativiteit te testen, maar ook flexibiliteit, gevoel voor humor en snel aanpassingsvermogen. Veel vragen kunnen kandidaten al voorbereiden en oefenen, dus met originele vragen kun je zien hoe een kandidaat te werk gaat in nieuwe situaties. Voorbeelden van zulke vragen zijn: Welk fictieve figuur uit boeken of films zou jij willen zijn en waarom? Als jij een superheld zou zijn, wat zouden dan jouw super krachten zijn? Met wie uit de geschiedenis zou jij wel willen dineren? Wie bewonder jij het meest en waarom? Met welk dier zou jij jezelf vergelijken? Tip Als je iemand op zijn gemak stelt is hij minder zenuwachtig en zijn de antwoorden logischerwijs beter. Vraag ook altijd door, zo kom je erachter of iemand oppervlakkig is of daadwerkelijke kennis en motivatie heeft. Ervaringen met een ongewone vraagstelling Uit het onderzoek van Bonque blijkt dat kandidaten nauwelijks ervaring hebben met unieke en ongewone vragen. Slechts 27% heeft bij een enkel sollicitatiegesprek te maken gehad met een unieke/ongewone vraagstelling. Een ongewone vraagstelling wordt door kandidaten doorgaans ervaren als creatief, ijsbrekend, verwarrend of ongemakkelijk. Wil je gebruik maken van een unieke vraagstelling en weet je niet hoe? Neem contact op met Bonque, wij helpen je graag!

9 Fouten tijdens het sollicitatiegesprek Bij voorkeur laat je het gehele proces zo snel en soepel mogelijk verlopen. De volgende dingen voorkom je dus liever ter bevordering van het proces. Slordigheid Het is belangrijk je afspraken altijd na te komen. Als je belooft iemand binnen een week met feedback te voorzien, doe dat dan ook. Verstrek bovendien altijd de juiste informatie. Als het gesprek toch ineens met iemand anders plaatsvindt (goede redenen, zoals ziekte, daargelaten), staat dat slordig. De kandidaat kan zich afvragen hoe het gaat als hij hier daadwerkelijk gaat werken. Ook helemaal niks laten weten staat slordig. Als je niet door wilt met een kandidaat is het een stuk fijner dit eerlijk te laten weten dan om niets te laten weten. Vervelende gesprekken Intimiderende gesprekken voeren door middel van bijvoorbeeld een ongeïnteresseerde houding, zorgt er niet voor dat een kandidaat graag voor je bedrijf wil werken. Een sociale klik en zichzelf daadwerkelijk zien werken met de mensen die het gesprek voeren is namelijk ook belangrijk voor kandidaten. Probeer echt de tijd te nemen voor de gesprekken door ze ruim in te plannen. De gesprekspartner Een ruime meerderheid van de ondervraagde kandidaten heeft geen ervaring met een ongeïnteresseerde 92 % gesprekspartner tijdens het sollicitatiegesprek (62%). Het overige percentage kandidaten heeft soms te maken met een ongeïnteresseerde gesprekspartner. Uit het onderzoek bleek verder dat 56% van de kandidaten ervaring heeft met een gesprekspartner die onvoldoende was voorbereid op het sollicitatiegesprek. Daarnaast krijgt 25% van de kandidaten tijdens het sollicitatiegesprek te weinig tijd en ruimte om zichzelf aan zijn of haar gesprekspartner te presenteren.

10 Letten op verkeerde dingen Veel dingen kun je leren. Is het voor jou een vereiste dat een kandidaat met een bepaalde software heeft gewerkt en is dit niet het geval? Dan is het belangrijk te kijken of de kandidaat op de andere vlakken wel goed past. Is dit het geval, dan is het wellicht de moeite waard te kijken of datgene wat de kandidaat mist nog kan worden aangeleerd. Houd er wel rekening mee dat werkethiek of oog voor detail karaktereigenschappen zijn die je niet kan leren. Langzaam Elk bedrijf wil goed personeel hebben en potentiële kandidaten voeren logischerwijs meerdere gesprekken bij verscheidene bedrijven. Als je te lang wacht loop je het risico dat de kandidaat al op een andere aanbieding is ingegaan. Als je te lang wacht neemt bovendien het enthousiasme van de kandidaat af en kan hij zich afvragen of alles ook zo langzaam gaat als hij er werkelijk werkt. Verkeerd beeld schetsen Schets een eerlijk beeld van de werkzaamheden en het te verdienen salaris. Het is zonde als je het hele recruitmentproces hebt doorlopen en je werknemer binnen een paar weken toch besluit dat dit niet is wat hij of zij zoekt. Overeenkomsten tussen vacature en functie-inhoud Nadat de kandidaat op sollicitatiegesprek is geweest en is aangenomen kan het voorkomen dat de functie een andere inhoud heeft dan de kandidaat van te voren had gedacht. Bij bijna de helft (44%) van de ondervraagde kandidaten die ook daadwerkelijk is aangenomen voor de functie waar hij/zij op heeft gesolliciteerd, had de functie een andere inhoud dan uit de vacature of het sollicitatiegesprek bleek. 45% van deze nieuwe werknemers onderneemt geen actie, 30% gaat op zoek naar een andere baan en 25% geeft het aan bij de leidinggevende. De vacaturetekst en het sollicitatiegesprek spelen een belangrijke rol voor de invulling van een functie. Voor advies over een effectieve sollicitatieprocedure kun je altijd terecht bij Bonque.

11 Hoe haal je iemand binnen? Wanneer de geplande sollicitatiegesprekken achter de rug zijn, is het heel goed mogelijk dat je iemand een aanbod wilt doen. Hier vind je een aantal tips over het binnenhalen van jouw kandidaat. Salaris Zodra je weet wie de vacature gaat invullen is het zaak om een aantal dingen op een rijtje te zetten. Wat is zijn of haar laatstverdiende loon en hoe zat het met de secundaire voorwaarden? Daarnaast is het ook belangrijk om na te gaan wat hij of zij zelf in gedachten heeft qua vervolgstap. Over het algemeen wil iedereen bij het veranderen van baan ook het liefst een stapje omhoog op de financiële ladder. Bij twijfel over het aan te bieden salaris kun je altijd Bonque even aanschieten. Aanbod Wanneer het gewenste salaris van de kandidaat niet overeenkomt met hetgeen wat jullie hem kunnen bieden, is het wellicht een idee om met andere aantrekkelijke voorwaarden te spelen. Denk hierbij aan de mogelijkheid tot thuiswerken, een bonussysteem, een ov-jaarkaart, een auto, een fiets, pensioenregeling, kinderopvang, contract voor onbepaalde tijd of collectieve verzekeringen. Snelheid Wanneer je weet dat je een bod wilt doen kun je dit het beste zo snel mogelijk doen. Er liggen altijd kapers op de kust. Wanneer je weet dat de kandidaat nog gesprekken bij andere bedrijven heeft lopen, doe je het bod voordat hij naar de andere gesprekken kan gaan. Maak het aanbod zo aantrekkelijk mogelijk zodat de kans van slagen groot is. Dit betekent niet alleen het bod zelf, maar ook de manier waarop het wordt gedaan. Toon je enthousiasme, want als de kandidaat het idee heeft dat jullie hem graag willen binnenhalen is de kans dat hij bij jullie wil werken groter. Meerdere gesprekken 40% van de ondervraagde kandidaten geeft het soms aan of hij gesprekken bij andere bedrijven heeft lopen. 31% geeft dit alleen aan wanneer dit expliciet wordt gevraagd. Een kleinere groep (8%) van de kandidaten geeft het bij voorbaat niet aan wanneer de kandidaat nog een ander gesprek heeft lopen.

12 Tegenbod De kans is aanwezig dat de huidige werkgever de kandidaat gaat proberen te behouden door middel van een tegenbod. Als je weet dat dit het geval is, zorg dan dat jij als laatste het bod op tafel legt zodat de kans op een wedloop zo klein mogelijk is. Als dit niet kan, herinner dan de kandidaat aan de reden waarom hij zijn huidige werkgever wilde verlaten en som alle uitdagingen en voordelen nog eens op. Het kan ook zijn dat de kandidaat het bod te laag vindt. Bereid je hier dus ook op voor en bedenk hoe hoog je kunt gaan. Twijfel? Twijfelt de kandidaat? Laat hem dan een dagje meelopen. Zo ziet hij precies hoe een werkdag eruit zou zien en kan hij bijvoorbeeld ook alvast alle potentiële collega s ontmoeten. Check van tevoren goed wat zijn twijfelpunten zijn en zorg dat je door middel van voorbeelden gedurende deze dag alle twijfel kan wegnemen. Contract Wordt het bod geaccepteerd? Stel dan zo snel mogelijk een contract op. Een mondeling akkoord is natuurlijk heel fijn, maar een contract geeft net die extra zekerheid voor jou en de desbetreffende kandidaat.

13 Welk salaris bied ik? Je gaat de kandidaat een bod doen met als doel hem binnen te halen. Hoe bepaal je wat zijn salaris wordt? Flexibel of vast? Ga je voor een vast salaris waarbij een verhoging mogelijk is, of ga je voor variabele salarissen gekoppeld aan targets en prestaties? Wanneer jouw bedrijf een startup betreft, of een al volwassen bedrijf dat nog sterkt groeit, is het misschien verstandig om te werken met variabelen. Op deze manier hoef je pas een hoger salaris te betalen als het geld er daadwerkelijk is. Vergelijk Wat bieden soortgelijke bedrijven voor kandidaten in een soortgelijke functie? Kijk daarbij ook naar de regio. In de Randstad is het salaris bijvoorbeeld aanzienlijk hoger dan in de rest van Nederland. Over het algemeen zijn de salarissen in het zuiden hoger dan in het noorden. Vergelijk ook werkervaring, opleiding en kwalificaties. Iemand die een relevante opleiding en/of aanvullende cursussen heeft gevolgd heeft geïnvesteerd in zijn carrière. Werkervaring Heeft iemand zijn sporen al verdiend? Welke meetbare resultaten heeft hij voor vorige werkgevers behaald? Een werknemer met een proven trackrecord verdient namelijk meer. Bovendien is ook het vorige salaris een goede indicatie. Vraag hem zijn vorige loonstrookje op te sturen zodat je niet alleen het bruto maandsalaris weet, maar ook de secundaire voorwaarden. Verhoudingen Je wil een ideale werkomgeving creëren met tevreden werknemers, maar waar ook nog motivatie is om te groeien. Bovendien wil je ook geen scheve verhoudingen creëren dus is het salaris van de directe collega s belangrijk: hoeveel verdienen werknemers in een soortgelijke functie?

14 Schalen Deel iemand in in een schaal waar hij de ruimte heeft om te groeien. Totaalplaatje Maak het totaalplaatje zo aantrekkelijk mogelijk. Naast het salaris vinden werknemers ook secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk. De bonus kan afhankelijk zijn van een aantal persoonlijke doelstellingen, maar ook van bijvoorbeeld teamtargets die als extra incentive dienen. Belangrijkheidsgraad salaris Heel belangrijk Vrij belangrijk Neutraal Vrij onbelangrijk Geheel onbelangrijk Belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden 12 % 46 % 36 % 4 % 2 % Belangrijkheidsgraad secundaire arbeidsvoorwaarden Heel belangrijk Vrij belangrijk Neutraal Vrij onbelangrijk Geheel onbelangrijk 11 % 46 % 34 % 6 % 3 % Auto van de zaak Bonussen Opleidingen Pensioen Reiskostenvergoeding 13e maand

15 Achtergrondkenmerken van de deelnemers aan het onderzoek van Bonque (naar de ervaringen van kandidaten tijdens het sollicitatieproces). Geslacht Leeftijd 93 % 7 % 31 % 26 % 23 % 16 % 2 % 2 % < Opleidingsniveau 3% 29 % MBO 18 % HBO WO 50 % Overig

16 Aantal sollicitatiegesprekken in de afgelopen 2 jaar 63 % Huidige situatie 6 % Freelance 12 % Bepaalde tijd 19 % 11 % 5 % 2 % >40 30 % Onbepaalde tijd Aantal jaar werkervaring 52 % 33 % 52 % Werkzoekend 6 % 1 % 8 %

17 Verantwoording onderzoek De gegevens uit deze whitepaper zijn in de periode mei-juni 2014 verzameld door IT vacaturesite Bonque.nl. Het onderzoek is uitgevoerd in de vorm van een online enquête onder IT ers in Nederland. De ruim 600 deelnemers zijn allen afkomstig uit de database van Bonque.nl, die in totaal meer dan IT specialisten bevat. Voor vragen over de informatie in deze whitepaper kun je bellen op of mailen naar Over Bonque.nl Bonque helpt bedrijven sinds 2008 met het invullen van IT-vacatures. Op een unieke transparante manier, zonder tussenkomst van recruitmentbureaus. Kandidaten zien bij welk bedrijf ze solliciteren en bedrijven ontvangen gewoon open cv's. Op deze manier houden we het overzichtelijk voor klanten én kandidaten! Bonque zoekt proactief kandidaten voor alle vacatures die op Bonque.nl worden geplaatst, en doet dat voor prijzen die gemiddeld 75 procent lager zijn dan de prijzen van recruitmentbureaus. Meer info >>

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Effectief een sollicitatiegesprek voeren, voor werkgevers

Effectief een sollicitatiegesprek voeren, voor werkgevers Effectief een sollicitatiegesprek voeren, voor werkgevers Deze tips zijn bedoeld voor managers die kandidaten interviewen voor een vacature. Veel managers hebben geen of weinig ervaring in het effectief

Nadere informatie

Kosten: laag Tijdinvestering: laag respons: laag Eisen: minder hoog (werkgever hoopt zo op meer reacties uit de organisatie zelf)

Kosten: laag Tijdinvestering: laag respons: laag Eisen: minder hoog (werkgever hoopt zo op meer reacties uit de organisatie zelf) De arbeidsmarkt De werkgeversmarkt Werkgevers proberen in hun marktkraam zoveel mogelijk zaken uit te stallen die werkzoekenden ervan moeten overtuigen dat de baan, waar zij een vacature voor hebben, de

Nadere informatie

Vraag maar raak! vragen aan sollicitanten + bonusvragen vragen aan werkgevers. 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen

Vraag maar raak! vragen aan sollicitanten + bonusvragen vragen aan werkgevers. 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen Vraag maar raak! 1. 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen 2. 20 vragen aan werkgevers 50 vragen aan sollicitanten + bonusvragen Er zijn zeker 50 vragen die tijdens een sollicitatiegesprek aan bod kunnen

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV

MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV DE 5: MEEST GEMAAKTE FOUTEN IN HET CV Een handleiding vol met tips over het opstellen van een duidelijk en goed cv. L1NDA 1 Introductie Als je gaat solliciteren is een spetterend CV essentieel. Het is

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

Les 9 - Bijlagen SOLLICITEREN, WIE ZIJN BEST DOET ZAL HET LEREN. HET CV.

Les 9 - Bijlagen SOLLICITEREN, WIE ZIJN BEST DOET ZAL HET LEREN. HET CV. Les 9 - Bijlagen SOLLICITEREN, WIE ZIJN BEST DOET ZAL HET LEREN. HET CV. Wat betekent cv letterlijk? Cv staat voor het latijnse curriculum vitae en vrij vertaald betekent het levensloop. Vrijwel elke werkgever

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK

EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK EEN SUCCESVOL SOLLICITATIEGESPREK INHOUD Over ons 1 Finance 2 Business support 3 Voorbereiding 4 De juiste indruk achterlaten 5 Het sollicitatiegesprek 7 Sollicitatievragen beantwoorden 8 OVER ONS Walters

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

De loopbaanchecklist

De loopbaanchecklist De loopbaanchecklist Met deze checklist ga je voor je zelf na hoe het gesteld is met de manier waarop je jouw loopbaan stuurt. Bij het beantwoorden van de vragen gaat het niet direct om andere banen, je

Nadere informatie

Inge Test 07.05.2014

Inge Test 07.05.2014 Inge Test 07.05.2014 Inge Test / 07.05.2014 / Bemiddelbaarheid 2 Bemiddelbaarheidsscan Je hebt een scan gemaakt die in kaart brengt wat je kans op werk vergroot of verkleint. Verbeter je startpositie bij

Nadere informatie

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1

Persoonlijk rapport van: Marieke Adesso 29 Mei 2006 1 Talenten Aanzien en Erkenning 3 Besluitvaardigheid 8 Confrontatie en Agitatie 4 Doelgerichtheid 4 Talenten Hulpvaardigheid 5 Ontzag 3 Orde en Netheid 4 Pragmatisme 6 Stressbestendigheid 7 Verantwoording

Nadere informatie

HOE PROFESSIONEEL SOLLICITEREN? Enkele tips. Aures Churchilllaan 76D B02 8790 Waregem

HOE PROFESSIONEEL SOLLICITEREN? Enkele tips. Aures Churchilllaan 76D B02 8790 Waregem HOE PROFESSIONEEL SOLLICITEREN? Enkele tips Aures Churchilllaan 76D B02 8790 Waregem 1 VOORBEREIDING VAN EEN SOLLICITATIEGESPREK Checklist: Studie van het bedrijf (zie website). Studie van de functie.

Nadere informatie

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS HOOFDSTUK 1. 9 feiten over het zoeken van een baan. 1. Je moet het heft in eigen hand nemen. In plaats van zoeken op de traditionele manier en reageren op vacatures, begin je

Nadere informatie

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Waarom deze brochure? Een baan vinden: dat is niet altijd even makkelijk.

Nadere informatie

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS

DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS DE ULTIEME SOLLICITATIEGIDS HOOFDSTUK 1 9 feiten over het zoeken van een baan. 1. Jij moet zelf het heft in handen nemen. In plaats van via de traditionele manier te zoeken en te reageren op vacatures,

Nadere informatie

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent waarom deze handleiding? We krijgen vaak de vraag hoe je je nu het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding

Nadere informatie

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk

randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk randstad.nl/wordenwiejebent succesvol op zoek naar werk er is maar één werkgever nodig voor een goede start Hoe gaat het met jouw zoektocht naar werk? Weet jij al wat je te bieden hebt, welk werk goed

Nadere informatie

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv

Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière. 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Effectief solliciteren de beste start voor je Carrière 14 mei 2013 Laura van der Knaap Nutri-akt bv Programma Korte toelichting Nutri-akt Arbeidsmarkt Sollicitatieproces Zelfreflectie Sollicitatiebrief

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen?

Onderwerpen. Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie. Wat kun je meenemen? Solliciteren Dit thema gaat over solliciteren: hoe doe je dat? Onderwerpen Kennismaken met verschillende manieren van solliciteren. Zich voorbereiden op een sollicitatie Stap 1 Introductie Wat kun je meenemen?

Nadere informatie

Onderwerpen. Wat kun je meenemen?

Onderwerpen. Wat kun je meenemen? Werk zoeken Dit thema gaat over werk zoeken in Amersfoort en omgeving. Onderwerpen Vacatures zoeken Het UWV-werkbedrijf Uitzendbureaus Netwerken Stap 1 Introductie Wat kun je meenemen? printfoto nr.47

Nadere informatie

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Werknemer Het functioneringsgesprek Gewoon betrokken Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wat is een functioneringsgesprek?... 7 Waarom is een functioneringsgesprek

Nadere informatie

De workshop Solliciteren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Solliciteren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Solliciteren Solliciteren, vol vertrouwen aan de bak Je staat op een punt in je leven dat je op zoek gaat naar een baan. Je bent toe aan een nieuwe uitdaging of je bent genoodzaakt om iets anders

Nadere informatie

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG:

GESPREKKEN VOEREN NEDERLANDS AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: AAN HET EINDE VAN DEZE UITLEG: - Kun je een verzorgde brief schrijven. - Kun je op een juiste manier werkwoorden vervoegen. - Schrijf je op een juiste manier in meervoud. - Gebruik je hoofdletters op een

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

3 Selectie en selectiemiddelen

3 Selectie en selectiemiddelen 3 Selectie en selectiemiddelen Het werven van personeel is één, het selecteren ervan is een ander verhaal. Er zullen over het algemeen immers meer kandidaten zijn dan functies, en daarom moet er selectie

Nadere informatie

Sollicitatie- vragen. De 100 meest gestelde sollicitatievragen

Sollicitatie- vragen. De 100 meest gestelde sollicitatievragen 100 Sollicitatie- vragen De 100 meest gestelde sollicitatievragen 1. Kan je jezelf kort even voorstellen? 2. Hoe kwam je in contact met deze vacature? 3. Kan je me wat meer vertellen over jouw laatste

Nadere informatie

INHOUD Over ons Finance 2 Business support Voorbereiding De juiste indruk achterlaten Het sollicitatiegesprek Sollicitatievragen beantwoorden 8

INHOUD Over ons Finance 2 Business support Voorbereiding De juiste indruk achterlaten Het sollicitatiegesprek Sollicitatievragen beantwoorden 8 INTERVIEWGIDS INHOUD Over ons 1 Finance 2 Business support 3 Voorbereiding 4 De juiste indruk achterlaten 5 Het sollicitatiegesprek 7 Sollicitatievragen beantwoorden 8 OVER ONS Walters People is een specialist

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Je toekomst? Die bepaal je zelf!

Je toekomst? Die bepaal je zelf! 030-7511900 Je toekomst? Die bepaal je zelf! Youfit@retail helpt je op weg. Je werkt met plezier in een winkel. Dat doe je misschien al jaren en het gaat je prima af. Maar denk je weleens na waar je over

Nadere informatie

Vragen sollicitatiegesprek. Basisvragen

Vragen sollicitatiegesprek. Basisvragen Vragen sollicitatiegesprek Voorbeeldvragen Geen enkel sollicitatiegesprek of interview is hetzelfde, maar toch zijn er vragen die in gesprekken naar voren komen. Om je zenuwen wat in bedwang te houden

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Selecterende vacatureteksten schrijven

Selecterende vacatureteksten schrijven Selecterende vacatureteksten schrijven Gericht op BBL- en duale kandidaten Mieke Hees Aviso Communicatie 7 kenmerken van een goede vacaturetekst (voor opleidingen) 1. Verkoopt de baan/opleiding (jobmarketing)

Nadere informatie

Netwerken, zo doe je dat

Netwerken, zo doe je dat Netwerken, zo doe je dat Wanneer je bij het zoeken van een baan niet netwerkt, loop je 70% van de vacatures en mogelijke vacatures op de arbeidsmarkt mis. Deze vacatures worden via via vervuld en verschijnen

Nadere informatie

Nog voor de zomer van baan veranderen?

Nog voor de zomer van baan veranderen? Nog voor de zomer van baan veranderen? Op naar een baan met meer blije hoogtepunten. Een verslaggever van Radio 1 noemde mij een soort psycholoog nadat ik hem afgelopen maandag had uitgelegd hoe ik twijfelaars

Nadere informatie

Programma. Theorie voorbereiding sollicitatiegesprek (20 minuten) Het interview (rollenspellen) (45 minuten) Evaluatie (15 minuten)

Programma. Theorie voorbereiding sollicitatiegesprek (20 minuten) Het interview (rollenspellen) (45 minuten) Evaluatie (15 minuten) Programma Theorie voorbereiding sollicitatiegesprek (20 minuten) Het interview (rollenspellen) (45 minuten) Evaluatie (15 minuten) Voorbereiding Sollicitatiegesprek Vacature Bedrijf website, social media

Nadere informatie

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière TRAININGSPROGRAMMA VIER WORKSHOPS De wereld verandert snel en dat is van invloed op ieders plaats en functioneren op de arbeidsmarkt. We maken

Nadere informatie

Eerste hulp bij jouw CV met ouders!

Eerste hulp bij jouw CV met ouders! Heb jij al een CV? Daarin zet je alle belangrijke dingen die je hebt gedaan: bijvoorbeeld je opleiding(en) en baantjes. Hiermee laat je aan werkgevers zien wie je bent en wat je kunt: dat is dus heel belangrijk

Nadere informatie

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014

Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 Solliciteren via de uitzendsector DECEMBER 2014 algemeen 2 Algemene principes 3 PARTIJEN BIJ UITZENDARBEID Volwaardig werk = rechten en plichten Werk zoeken via uitzend? Snel, ervaring, CV, korte opeenvolgende

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter?

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? Hoe maak je een killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? 5 CV geheimen die je concurrentie niet toepast dit e-book wordt je aangeboden door 1 Hoe maak je een killer CV waarmee je

Nadere informatie

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART

BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART BIJLAGE DE GOUDEN TIPS KAART VAAK GESTELDE SOLLICITATIEVRAGEN: 1. Wat trekt je in deze functie aan? 2. Vertel eens iets over jezelf? 3. Waarom solliciteer je juist bij ons bedrijf? 4. Wat zijn je sterke

Nadere informatie

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden

Timemanagement Kerngebieden onderscheiden Timemanagement Als manager heb je veel verschillende werkzaamheden: je geeft leiding aan je medewerkers, maar je hebt ook je eigen taken. Je hebt met je medewerkers te maken, met andere collega s en afdelingen

Nadere informatie

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB

HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB HANDLEIDING AAN DE SLAG MET 50 CLUB Introductie Welkom bij 50 Club! Leuk dat we u als nieuw lid mogen verwelkomen. In deze handleiding vindt u alle informatie die u nodig hebt om uw profiel in 50 Club

Nadere informatie

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren

Orienterende filmpjes (hoe het wel of niet moet): https://www.blendspace.com/lessons/jg7knapaigvgmq/lerensolliciteren Het sollicitatiegesprek Lesdoel: Korte inhoud: Organisatie: Lesduur: Onderwerp Werkvorm Oriëntatie Uitvoering De student weet meer over het sollicitatiegesprek en heeft een keer geoefend. De vacature is

Nadere informatie

Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk

Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk Herhalingsles van het thema Op zoek naar werk Lesbrief 11. Herhaling Inleiding Deze les is een herhalingsles van de vier gesprekken van het thema. Wat leert u in deze les? Vragen naar werk. Je voorstellen.

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Werken in een andere sector of branche: iets voor u?

Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Werken in een andere sector of branche: iets voor u? Uw hele loopbaan blijven werken in dezelfde sector of branche? Voor veel werknemers is het bijna vanzelfsprekend om te blijven werken in de sector of

Nadere informatie

Juiste mens, juiste plek. Maak er werk van

Juiste mens, juiste plek. Maak er werk van Juiste mens, juiste plek Maak er werk van Mens & werk De juiste mens op de juiste plek: wie wil dat nou niet? Mensen die goed op hun plek zitten presteren immers beter, hebben meer plezier in hun werk

Nadere informatie

UVA STUDENT CAREERS CENTRE

UVA STUDENT CAREERS CENTRE Vacature analyse Check of de vacature die je gevonden hebt bij je past Wat is het? Een vacature analyse is een lijst van vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden naar aanleiding van een vacature, om

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gewerkt in je land van herkomst? Hoe heb je die baan gevonden? Heb je wel eens in Nederland naar werk gezocht? Hoe heb je dat gedaan? Hoofditem

Nadere informatie

Dank je wel voor het aanvragen en downloaden van dit e-book over Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen.

Dank je wel voor het aanvragen en downloaden van dit e-book over Antwoorden op moeilijke sollicitatievragen. Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Solliciteren is te leren... 4 Algemene tips voor het sollicitatiegesprek... 4 Goede voorbereiding is het halve werk!... 5 7 (moeilijke) vragen bij solliciteren en (positieve)

Nadere informatie

Bereikt en bereid. Gastvrijheid van werkgevers onder de loep. Amsterdam, Februari 2014. www.b2bees.nl

Bereikt en bereid. Gastvrijheid van werkgevers onder de loep. Amsterdam, Februari 2014. www.b2bees.nl Bereikt en bereid. Gastvrijheid van werkgevers onder de loep. Amsterdam, Februari 2014 Inhoudsopgave: Bereikt en bereid; Gastvrijheid van werkgevers onder de loep. P. 3 Conclusie. P. 3 Inleiding. P. 4

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten

Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Anita Willemsen & Leander Westerbeek van Eerten Programma Solliciteren Zoeken en benaderen Het gesprek Wat als het niet lukt? Hoe zorg je ervoor dat wat er in de motor zit ook uit de wielen komt? Alles

Nadere informatie

Je gezicht en houding. spreken boekdelen!

Je gezicht en houding. spreken boekdelen! Ronald Dingerdis Je gezicht en houding 5 spreken boekdelen! Iedereen lekt non-verbale communicatie. Het is menselijk en het gebeurt gewoon. Het is ook logisch want communicatie bestaat voor het grootste

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Een sterk CV en motivatie

Een sterk CV en motivatie Een sterk CV en motivatie Een sollicitatie bestaat meestal uit een sollicitatiebrief en een Curriculum Vitae (CV). Soms vragen organisaties alleen nog naar een motivatie, die je al dan niet in een format

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Wie werf je vast en wie werf je flex? De Wereld Werft 2014 11 december Geert-Jan Waasdorp www.intelligence-group.nl @waasdorpigi

Wie werf je vast en wie werf je flex? De Wereld Werft 2014 11 december Geert-Jan Waasdorp www.intelligence-group.nl @waasdorpigi Wie werf je vast en wie werf je flex? De Wereld Werft 2014 11 december Geert-Jan Waasdorp www.intelligence-group.nl @waasdorpigi 8% Doelstelling Na deze workshop ben je in staat om zelf de contouren van

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Sollicitatie hints & tips

Sollicitatie hints & tips Sollicitatie hints & tips Sollicitatietips Solliciteren is een vak apart. Schiet je met hagel of schiet je gericht op een voor jou passende vacature. Om teleurstellingen te voorkomen adviseren wij om gericht

Nadere informatie

Nederlandse Arbeidsmarkt Plaats je CV

Nederlandse Arbeidsmarkt  Plaats je CV Nederlandse Arbeidsmarkt www.nederlandsearbeidsmarkt.nl Plaats je CV De homepage Op de eerste pagina van de website zie je twee opties. Je bent opzoek naar een baan en wilt je CV plaatsen? Kies de groene

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena

Rotaryclub Eindhoven-Welschap. Cursus solliciteren. Jan-Marc Luchies Ton Tangena Rotaryclub Eindhoven-Welschap Cursus solliciteren Jan-Marc Luchies Ton Tangena Introductie Deze cursus is samengesteld om het vrijwilligerspunt Eindhoven te ondersteunen vanuit de Rotary Welschap Enkele

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie. Mei 2009

Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie. Mei 2009 Tips voor werknemers StepStone geeft tips op basis van demografische studie Mei 2009 1 Inleiding De crisis kan ook een opportuniteit zijn voor werknemers om hun job veilig te stellen en zelfs hun kansen

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie bij sollicitatie

Factsheet persbericht. Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie bij sollicitatie Factsheet persbericht Helft allochtone stagiairs vermoedt discriminatie bij sollicitatie Inleiding Stageperiode Om een stageplek te vinden moeten vrijwel alle studenten solliciteren. Maar hebben allochtone

Nadere informatie

Checklist voor Succesvol Ondernemen

Checklist voor Succesvol Ondernemen Kruis aan wat voor jou van toepassing is om een overzicht te hebben van waar je mee aan de slag kunt om meer klanten te krijgen en meer geld te verdienen. SuccesHoek 1: Actiegerichte Focus Ik besteed meestal

Nadere informatie

Medewerker interne dienst. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse

Medewerker interne dienst. Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Persoonlijke effectiviteit: 2. Accuratesse Werkt gedurende langere periode nauwkeurig en zorgvuldig, met oog voor detail, gericht op het voorkómen van fouten en slordigheden, zowel in eigen als andermans

Nadere informatie

De meest gestelde sollicitatievragen

De meest gestelde sollicitatievragen De meest gestelde sollicitatievragen Vertel eens iets meer over jezelf? Wat kan je vermelden: Naam Woonplaats Studies Werkervaring Motivatie Positieve eigenschappen Gebruik eventueel je cv als leidraad

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN

10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN 10 DIRECT TOEPASBARE TIPS VOOR MEER KLANTEN Ervaar zelf hoe je met weinig moeite, meer klanten krijgt! Door Theo de Kleijn helpt zelfstandig ondernemers aan meer klanten Theo de Kleijn www.theodekleijn.nl

Nadere informatie

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer:

KansRijker Portfolio. Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: KansRijker Portfolio Naam: Adres: Woonplaats: Telefoonnummer: 1 Inhoudsopgave KANSRIJKER Stap 1 Ken je wensen en talenten Je persoonlijk profiel Stap 2 Vind die baan! Je netwerkplan Je gespreksplan voor

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Netwerken vanuit je hart

Netwerken vanuit je hart LinkedIn Tips: Zorg voor een optimaal goed professioneel uitziend profiel Kies voor een duidelijke professionele foto Ben je op zoek naar werk? Laat dat duidelijk zien in je profiel door woorden te gebruiken

Nadere informatie

Handleiding Sollicitatiebrief

Handleiding Sollicitatiebrief Handleiding Sollicitatiebrief 1. De gerichte sollicitatiebrief Met een gerichte sollicitatiebrief reageer je op een advertentie waarin een werkgever een vacature vermeldt. Voorafgaand aan het schrijven

Nadere informatie

Branchetoetsdocument: Werving en selectie

Branchetoetsdocument: Werving en selectie pagina 1 van 5 Branchetoetsdocument: Werving en selectie Versie 4.0 VERVALLEN per -1-01-2011 en vervangen door Werving en selectie voor Alle Branches Deelbranche(s) Autowas Algemene beschrijving & doelstelling

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP)

Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Hoofdstuk 18 Extra informatie Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) Het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) is bedoeld om een medewerker persoonlijk in de gelegenheid te stellen in eigen woorden te vertellen

Nadere informatie

tips voor het sollicitatiegesprek

tips voor het sollicitatiegesprek tips voor het sollicitatiegesprek algemeen In elk gesprek komen vragen voor die op meer manieren te beantwoorden zijn. Hiermee probeert een selecteur duidelijkheid te krijgen over je echte motivatie, persoonlijkheid

Nadere informatie

Kom jij ons team versterken? Uw Computerstudent

Kom jij ons team versterken? Uw Computerstudent Kom jij ons team versterken? Uw Computerstudent Computerhulp door studenten Lekker bijverdienen. Flexibiliteit! Mijn eigen afspraken in plannen. Ruimte voor doorgroeien en persoonlijke ontwikkeling Ben

Nadere informatie

Ondersteuning bij sollicitatie

Ondersteuning bij sollicitatie Ondersteuning bij sollicitatie Programma 1. Inleiding 2. Procedure en praktische info 3. Overzicht mogelijke proeven 3.1 Préselectie / schriftelijke proef 3.2 Vaardigheidsproef 3.3 Rollenspel 3.4 Psychotechnische

Nadere informatie

HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS

HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS HOW TO: OMGAAN MET SLECHT FUNCTIONERENDE MEDEWERKERS INTRODUCTIE Elk bedrijf krijgt wel eens te maken met een medewerker die niet functioneert zoals gehoopt. Dat is vervelend voor zowel de medewerker als

Nadere informatie

13 februari 2016. Onderzoek: ZZP-ers en verplichte verzekering

13 februari 2016. Onderzoek: ZZP-ers en verplichte verzekering 13 februari 2016 Onderzoek: ZZP-ers en verplichte verzekering Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

Voor de kandidaat: 10 tips - slim solliciteren

Voor de kandidaat: 10 tips - slim solliciteren Voor de kandidaat: 10 tips - slim solliciteren Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je gaat solliciteren en er straks over in gesprek gaat, kom je met onze tips goed beslagen ten ijs. 1 Stap

Nadere informatie

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden

MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden MINI-WHITEPAPER Personeel werven de mogelijkheden Als uw bedrijf groeit of als één van uw werknemers het bedrijf verlaat, heeft u nieuw personeel nodig. U heeft echter zelf niet de tijd en/of de kennis

Nadere informatie

1) Opmaak van een sterk CV

1) Opmaak van een sterk CV 1) Opmaak van een sterk CV Je visitekaartje Het eerste wat men van jou in handen krijgt Een eerste stap naar een mogelijke baan Een voet tussen de deur en zoveel meer! TIP: De CV is het eerste wat het

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie