Schooljaarplan Evaluatie Planperiode Versie Versie 4 Datum Obs Prins Willem Alexander. Adres t Witzand 22. Telefoon

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schooljaarplan Evaluatie Planperiode Versie Versie 4 Datum Obs Prins Willem Alexander. Adres t Witzand 22. Telefoon"

Transcriptie

1 P l a n n i n g Schooljaarplan Evaluatie Planperiode Versie Versie 4 Datum Naam school Adres t Witzand 22 Postcode Obs Prins Willem Alexander 9463PA Telefoon Directeur pwa@primah.org Sjoerd van Slageren

2 Management primaire en secondaire processen Aanleiding (analyse/evaluatie) We dienen ons beredeneerd aanbod te actualiseren en hebben daarvoor Onderbouwd aangeschaft en zijn hier mee gestart in groep 1 in maart Doel/Resultaat Er is sprake is van een hedendaags, kerndoel dekkend beredeneerd aanbod in groep 1 en 2, passend bij de visie van de school en de beschrijving van de leerling populatie. Schooljaarplan Wat ga je doen om (stappen) om dit doel/resultaat te bereiken Werken met Onderbouwd in groep 1 en starten met onderbouwd in groep x per maand collegiaal overleg met De Eshoek en obs Gieten die ook werken met Onderbouwd. Wie gaat wat doen? Leerkrachten groep 1-2 Monitoring: Waaruit blijkt dat het doel/resultaat is gehaald? Hoe ga je dat na? -Onderbouwd registratie - Monitoring van groepsplannen - VHM - leerling resultaten zijn minimaal geconsolideerd Evaluatie: Onderbouwd is geïmplementeerd. Materialen zijn gerangschikt en ontbrekende materialen zijn aangevuld. Door het werken met Onderbouwd en het Onderbouwd registratiesysteem, hebben de leerkrachten het (beheersings-) niveau van de leerlingen goed in beeld. Op basis van de registratie stemmen de leerkrachten het aanbod af, waardoor er sprake is van een beredeneerd aanbod voor iedere leerling. We werken nu handelsgericht aan de hand van de registratie van Onderbouwd in plaats van op basis van groepsplannen. We hebben de verouderde methode Taal Actief vervangen door de nieuwe taal methode Taalverhaal.nu Er sprake is van een hedendaags, kerndoel dekkend aanbod m.b.t. taal en spelling, passend bij de visie van de school en de beschrijving van de leerling populatie. - Start implementatie methode Taalverhaal begin schooljaar Evaluatie in september, oktober, november, februari en juni. - Methode afspraken vastleggen in interne schoolgids. - Leerkrachten groep 4 t/m 8 - Team - Directeur - Registratie methode gebonden toetsen. - Methode afspraken zijn vastgelegd in de interne schoolgids. - Monitoring groepsplannen - leerling resultaten zijn minimaal geconsolideerd

3 Evaluatie: Methode is geïmplementeerd. Methode afspraken zijn vastgelegd in de interne schoolgids. Trendanalyse leerlingen Spelling laat zien dat alle groepen, behalve groep 6, leerwinst geboekt hebben. Leerlingen vinden de methode leuker dan de oude methode en ze vinden de methode zo duidelijk. Leerkrachten zijn bijzonder tevreden over de methode. Het gebruik van taalverhaal.nu werkt motiverend en stimuleert tot het geven van doelgericht en effectief taal- en spellingonderwijs. De hoeveelheid aan mogelijkheden dwingt de leerkrachten om selectief om te gaan met het aanbod en dit aanbod goed af te stemmen op het lesdoel. Het bewust afstemmen van lesdoel en aanbod vindt zijn weerslag bij het lesgeven in andere vakken. Dit zorgt ervoor dat bij andere vakken, bijvoorbeeld bij rekenen, het aanbod bewuster en zorgvuldiger wordt afgestemd op het lesdoel. Dit is geconstateerd bij de afname van de VHM en tijdens flitsbezoeken. We hebben de verouderde methode Engels Real English vervangen door een nieuwe methode Take it Easy. Er is sprake van een hedendaags, kerndoel dekkend aanbod m.b.t. Engels, passend bij de visie van de school en de beschrijving van de leerling populatie. - Start methode Take it Easy begin schooljaar Evaluatie in september, oktober, februari en juni - Methode afspraken vastleggen in interne schoolgids. - Leerkracht groep Team - directeur - Registratie methode gebonden toetsen. - Methode afspraken zijn vastgelegd in de interne schoolgids. - leerling resultaten zijn minimaal geconsolideerd Evaluatie: Methode is geïmplementeerd. Zowel leerlingen als leerkrachten zijn enthousiast over de methode. Leerlingen geven aan Engels nu een leuker vak te vinden en meer van deze methode te leren dan van de oude. Start van de methode vroeg extra instructietijd, omdat het niveau van Take it Easy hoger is dan dat van de oude methode. Halverwege het schooljaar was dit niet meer nodig; het niveau van de leerlingen sloot aan bij het niveau van de methode. Voor leerlingen met een uitstroom niveau BB/KB is het niveau van de verwerkingsopdrachten en toetsvragen te hoog. Schooljaar passen we dit voor deze leerlingen aan.

4 Aanleiding (analyse/evaluatie) Doel/Resultaat Wat ga je doen om (stappen) om dit doel/resultaat te bereiken Wie gaat wat doen? Monitoring: Waaruit blijkt dat het doel/resultaat is gehaald? Hoe ga je dat na? Management primaire en secondaire processen Leerlingen hebben niet voldoende overzicht in de structuur van de dag en de week om goed te kunnen plannen. De Daltonvisitatie commissie ( ) constateerde dit en formuleerde hierop een aanbeveling georiënteerd op werkwijze, werkwijze middels nieuwe takenkaart uitgeprobeerd en vastgesteld. De leerlingen plannen hun taakwerk en 80% van de leerlingen kan naar planning werken. Implementeren doorgaande lijn met een overzicht van de dag voor alle groepen en in de bovenbouw van de hele week, waarin duidelijk en gestructureerd wordt aangegeven wanneer er instructie, verlengde instructie, een klassikaal momenten taaktijd is. 1.Start nieuwe weektaak bij aanvang schooljaar. 2. Evaluatie in september, oktober en november tijdens teamvergaderingen. 3. Opnieuw vaststellen werkwijze in november en deze uitvoeren. 4. Evaluatie in januari, maart Opnieuw vaststellen werkwijze in maart en deze uitvoeren. 6. Evalueren in april en juni. Leerkrachten voeren uit, team evalueert, coördinator daltonwerkwijze organiseert de evaluatie. - takenkaarten - vragenlijst die de leerlingen invullen in november en mei. (Hennie/Sjoerd) - monitoring planning van de leerlingen door leerkrachten en deze evalueren in teamvergadering.

5 Evaluatie: Het lesrooster op de takenkaart geeft de leerlingen overzicht over de dag en de week. Uit de evaluatie met de leerlingen blijkt dat het voor de leerlingen duidelijk is wanneer er instructie, verlengde instructie en klassikale momenten zijn en wanneer er taaktijd is. Dit wordt tevens aangegeven met de dagritme kaarten. Bij de start van de dag wordt dit klassikaal besproken. Daarnaast wordt de timetimer structureel ingezet om de leerlingen inzicht te geven in hoeveel taaktijd ze hebben of hoeveel tijd ze hebben voor een andere activiteit (bijv. een coöperatieve werkvorm). De opzet van de weektaak blijkt voor het plannen van de leerlingen niet goed te werken. Het ontneemt de leerkracht de mogelijkheid tot het plegen van interventies gedurende de week, omdat het lesrooster inclusief taaktijd van kwartier tot kwartier vastligt. Daar komt bij dat de nieuwe taalmethode geen ruimte laat om vooruit te werken; er is dagelijks instructie. Dit geldt eveneens voor rekenen. Hierdoor ligt per dag vast wat de leerlingen moeten maken voor rekenen en taal, waardoor er voor de leerlingen minder te plannen valt, verspreidt over de hele week, dan voorheen. Schooljaar gaan we de weektaak dusdanig aanpassen, zodat het overzicht van de dag en week gehandhaafd blijft en het plannen van de leerlingen realistisch wordt. Omdat het afteken/afkleuren van gemaakt werk aan zorgvuldigheid te wensen over laat, zullen we er op toezien dat de leerlingen dit vanaf weektaak 1 in schooljaar , zorgvuldig doen.

6 Aanleiding (analyse/evaluatie) Doel/Resultaat Wat ga je doen om (stappen) om dit doel/resultaat te bereiken Wie gaat wat doen? Monitoring: Waaruit blijkt dat het doel/resultaat is gehaald? Hoe ga je dat na? Management primaire en secondaire processen Uit de evaluatie van levelwerk rekenen (groep 5 t/m 8) en Da Vinci (groep 5 t/m 8) blijkt dat meer begaafde leerlingen zich uitgedaagd voelen op een bij hun passend niveau en werktempo. Uit o.a. de groepsoverzichten blijkt: - dat er behoefte bestaat aan uitbreiding van aanbod voor meer begaafde leerlingen met levelwerk voor taal en andere interesse gebieden zoals vreemde talen en filosofie. - dat ook leerlingen uit groepen 3, 4 en 5 behoefte hebben aan levelwerk rekenen. meer begaafde leerlingen uitgedaagd worden op een bij hun passend niveau, werktempo en interesse. - Aanbieden levelwerk rekenen, continuering groep 5 t/m 8, start groep 3, 4, 5. - Aanbieden levelwerk Taal/Spelling, volgens methode Taalverhaal in groep 4 t/m 8. - Opstellen richtlijn differentiatie methode rekenen en taal/spelling Voor aanbod andere interesse gebieden zie actieplan - groepsleerkracht biedt levelwerk taal/spelling en rekenen aan in samenspraak met levelwerkcoördinator en IBer - levelwerkcoördinator BB geeft Instructie levelwerk (dinsdag ) aan levelgroep 6, 7, 8. - levelwerkcoördinator OB geeft Instructie levelwerk (donderdag ) aan levelgroep 3, 4, 5. - IBer stelt richtlijn methode differentiatie op. - leerkracht/ levelwerkcoördinator bespreekt levelwerk tevredenheid met ouders en kind - Levelwerkcoördinator neemt vragenlijst af bij de levelleerlingen in januari en juni. - Differentiatie is zichtbaar in de groepsplannen - VHM - Wekelijkse flitsbezoeken directeur. - Uit een door leerlingen die met het programma meer begaafdheid werken ingevulde vragenlijst, blijkt dat de leerlingen zich cognitief uitgedaagd voelen.

7 Evaluatie: In groep 3, 4, 5 is levelwerk rekenen gestart. Leerkrachten hebben voor deze leerlingen het basisaanbod ge-compact. Dit is per groep afgestemd met de leerkracht van iedere groep. Het compacten vraagt van de leerkrachten het loslaten van het reguliere programma. Dit kost een aantal leerkrachten moeite. Schooljaar stellen we richtlijn op voor differentiatie binnen de methode, waar het compacten onderdeel van is. Er is incidenteel gebruik gemaakt van aanbod op andere gebieden. Dit aanbod is in samenspraak met leerlingen en ouders samengesteld. Leerlingen en ouders hebben in evaluatiegesprekken aangegeven dat dit aanbod i.c.m. het aanbod voor rekenen en taal, naar wens is geweest. Leerlingen gaven aan zich voldoende uitgedaagd te voelen. Er is t.a.v. aanbod aan meer begaafde leerlingen nog geen sprake van een doorgaande lijn. Schooljaar is er een andere IBer komen werken. De IBer heeft veel tijd gestoken in het herinrichten van de zorg en begeleiding. Er is bewust voor gekozen om het opstellen en het implementeren van beleid en richtlijnen t.a.v. onderwijs aan meer begaafde kinderen door te schuiven naar schooljaar

8 Aanleiding (analyse/evaluatie) Doel/Resultaat Wat ga je doen om (stappen) om dit doel/resultaat te bereiken Wie gaat wat doen? Monitoring: Waaruit blijkt dat het doel/resultaat is gehaald? Hoe ga je dat na? Management primaire en secondaire processen Inspectierapport maart 2014: Te weinig zichtbaar is dat de leerlingen zelf verwoorden wat ze geleerd hebben bij de afsluiting van een les of een instructie. Ook de feedback door de leraar zelf is vaak te globaal over de relatie tussen lesdoel en aanpak. Leerlingen kennen het lesdoel en kunnen a.d.h.v. het lesdoel gericht evalueren en reflecteren. - teamvergadering wijden aan theorie over lesdoel en relatie met evalueren, reflecteren en het geven van feedback, incl. vertaling naar praktijk. - gebruik lesdoel door leerkracht met daaraan gekoppelde reflectie en evaluatie door leerling en feedback van leerkracht bij de afsluiting van een les of een instructie. - directeur - team Monitoring d.m.v. Flitsbezoeken door directeur. Vaststelling d.m.v. afname VHM. Iedere leerkracht scoort minimaal een 3 op de VHM. Evaluatie: Leerkrachten stellen het lesdoel centraal in iedere les. Het lesdoel wordt niet enkel genoemd en gevisualiseerd aan het begin van de instructie; er wordt in toenemende mate naar verwezen tijdens de instructie. De reflectie en evaluatie en de feedback van de leerkracht is gekoppeld aan het lesdoel. De leerlingen verwoorden zichtbaar (VHM + flitsbezoeken) wat ze geleerd hebben bij de afsluiting van een les of een instructie. Het centraal gestelde lesdoel, het voorbeeld van de leerkracht en de insteek met minder neem ik geen genoegen, maakt dat de leerlingen er in toenemende mate vaardig in worden. Ook het werken volgens de Vreedzame School heeft hierop een positieve invloed. Leerlingen leren naar zichzelf te kijken en te verwoorden wat ze bij zichzelf zien. Het formuleren van een scherp lesdoel vergt oefening. Tijdens teamvergaderingen hebben de leerkrachten met elkaar gespard over scherpe lesdoelen en samen scherpe lesdoelen geformuleerd voor een volgende les. Op feedback op leer- en ontwikkelingsproces van de VHM scoren de leerkrachten gemiddeld een 3.4 (bandbreedte ) bij een maximum score van 4. Bij effectieve instructie, waarvan het lesdoel een belangrijk facet is, scoort gemiddeld een 3.04 (bandbreedte ). Schooljaar vervolgen van deze doelstelling en structureel aandacht besteden aan het formuleren van scherpe lesdoelen tijdens teamvergaderingen en collegiale visitaties.

9 Management primaire en secondaire processen Aanleiding (analyse/evaluatie) Opbrengsten begrijpend lezen zijn kwetsbaar in alle groepen. Schooljaar scoorde groep 6 onder de inspectienorm. Doel/Resultaat Opbrengsten begrijpend lezen liggen op of boven de PWA norm. Wat ga je doen om (stappen) om dit doel/resultaat te bereiken - Teamscholing begrijpend lezen 3x 3 uur volgen door Cedin. - nieuw beleid t.a.v. begrijpend leesonderwijs opstellen n.a.v. de scholing. - uitvoeren nieuwe beleid / werkwijze. - monitoren uitvoering nieuwe beleid / werkwijze Wie gaat wat doen? - team - IBer (= leescoördinator) en directeur - Team - IBer en directeur Monitoring: Waaruit blijkt dat het doel/resultaat is gehaald? Hoe ga je dat na? - Citotoetsen januari tussen evaluatie: resultaten methodetoetsen laten een verbetering zien: 80% van de leerlingen haalt het doel uit het groepsplan. Evaluatie: De scholing heeft plaatsgevonden in de tweede helft van het schooljaar en is afgesloten in mei. Team is bijzonder tevreden over de inhoud en de kwaliteit van de scholing. Doelstellingen van de cursus waren: De leerkrachten zijn zich bewust van de sterke en de te ontwikkelen aspecten van hun huidige begrijpend leesonderwijs. De leerkrachten hebben kennis gekregen en vaardigheden ontwikkeld rondom effectief begrijpend leesonderwijs (materialen, organisatie, didactische vaardigheden, werkvormen) en handvatten hoe zij dit in hun klassensituatie kunnen vorm geven. De leerkrachten hebben kennis en vaardigheden ontwikkeld ten aanzien van het differentiëren van begrijpend leesonderwijs. De leerkrachten hebben kennis en vaardigheden ontwikkeld rondom het toetsen van begrijpend lezen en het interpreteren en analyseren van toets resultaten. Daarnaast zijn zij in staat om in een diagnostisch gesprek met een kind een duidelijke analyse te maken van de vaardigheden van het kind en dit te vertalen in concrete handelingsadviezen. De school krijgt alle formulieren die nodig zijn om het diagnostisch gesprek te kunnen uitvoeren. Uit de evaluaties van de groepsplannen en uit de flitsbezoeken blijkt dat de leerkrachten allen het modelen hebben toegepast. Modelen was een van de speerpunten uit de cursus. In groep 4 en 5 zien we betere resultaten op de methode gebonden toetsen. In de andere groepen zien we dit (nog) niet terug in de resultaten. Begin schooljaar wordt het nieuwe beleid opgesteld, uitgevoerd en gemonitord.

10 Inspectierapport maart 2014: Voor leerlingen die meer instructie behoeven laat de van de geboden verlengde instructies te wensen over. Soms duren de basisinstructies zo lang dat de verlengde instructie niet meer is dan een korte begeleiding bij de verwerking. Daarnaast sluiten de leraren nog te weinig aan op de specifieke onderwijsbehoeften bij zwakkere leerlingen t.a.v. de invulling van de verlengde instructie. Verlengde instructie wordt dusdanig uitgevoerd, dat de leerlingen de benodigde, in het groepsplan beschreven, extra instructie krijgen, waarbij de aanpak van de leraar afgestemd is op de behoefte van de leerling. - Verlengde instructietijd opnemen in takenkaart en lesrooster. -(Korte) basisinstructie en verlengde instructie uitvoeren volgens planning op de takenkaart. - observaties door IBer incl. feedback gesprek. - groepsbespreking. - collegiale consultatie. - Leerkrachten voeren de verlengde instructie uit. - Directeur monitort de uitvoer d.m.v. wekelijkse flitsbezoeken en VHM - IBer monitort de uitvoer d.m.v. observatie en groepsbespreking. - weektaken - lesroosters - VHM - klassenbezoeken IB-er - wekelijkse flitsbezoeken directie - groepsbespreking - evaluatie in teamvergadering Evaluatie: Verlengde instructies worden uitgevoerd na iedere instructie van de basisvakken. Soms is dit enkel een begeleide inoefening. Wanneer nodig en mogelijk is dit een aanvulling op de basisinstructie gericht op de specifieke onderwijsbehoeften van de zwakkere leerling. Aandachtspunt blijft de juiste balans tussen basisinstructie (bondig en effectief) en verlengde instructie. Daarnaast is deze balans in combinatiegroepen ook organisatorisch van belang. Bij het geven van instructie is het accent gelegd op: scherp lesdoel, leerlingen geactiveerd en de kortste weg naar Rome (o.a. door het gebruik van modelen). Dit heeft geresulteerd in bondigere basisinstructies. Om de bondige basisinstructie met accent op scherp lesdoel, kortste weg naar Rome en leerlingen geactiveerd te borgen en te verfijnen wordt deze doelstelling opnieuw opgenomen in het schooljaarplan

11 Resultaten en opbrengsten Eindtoets Jaar Score Ondergrens inspectie Schooljaar is de score van de eindtoets voor het derde achtereenvolgende jaar onvoldoende. De onvoldoende score van is zeer onverwacht; de gemiddelde score van de entree toets van deze groep lag met ruim boven het Nederlands gemiddelde van De volgende zaken hebben een feitelijke relatie met de lage score: Een leerling met boven gemiddelde scores is eind groep 7 naar een andere school vertrokken. Een leerling met een HAVO uitstroomadvies scoorde 522 op de toets. Deze leerling, gediagnosticeerd ADHD, heeft kort voorafgaand aan de toets andere medicatie gekregen. Twee weken na de toets is overgaan op zijn eerdere medicatie, omdat de nieuwe medicatie een averechts effect had op zijn ADHD. Opvallend negatief is de score van de eindtoets op onderdeel rekenen 55,8 goed van de 85 vragen. Op de entreetoets was het resultaat t.a.v. rekenen iets beter. De analyse van de entreetoets en de E cito toetsen hebben tot de volgende, in het groepsplan opgenomen, acties geleid: Blijven stimuleren in het gebruik van kladpapier Oefenen (extra) met redactiesommen Het kritisch lezen stimuleren/bevorderen door de kinderen te laten verwoorden wat ze moeten doen Modellen; uitschrijven van de handelingen op het bord + herhalen Diagnostische gesprekken met leerlingen voeren n.a.v. de methode toetsen en daarop volgend met de leerlingen doelen formuleren voor de nieuwe periode Conclusie is dat het uitvoeren van deze acties niet heeft geleid tot betere scores. We hebben hier geen verklaring voor.

12 Eveneens opvallend negatief is de score op de eindtoets t.a.v. spelling van werkwoorden: 5,4 goed van de 10. In groep 7 scoorde de groep met een gemiddelde vaardigheidsscore van 110 overeenkomstig I. Midden groep 8 was dit onverwacht gedaald naar een vaardigheidsscore van 108, overeenkomstig IV. M.n. in het deel met meerkeuzevragen vallen de resultaten tegen. Leerlingen geven aan dat ze (ondanks het extra oefenen en nabespreken van meerkeuze vragen) snel in de war raken van deze vragen en de vragen minder kritisch lezen. Opvallend positief is de score op spelling van niet werkwoorden: 8,5 goed van de 10. Ook de score op grammatica is ruim boven het landelijk gemiddelde 11,8 goed van de 15. Het oefenen en modelen t.a.v. meerkeuzevragen leidt hier wel tot betere resultaten. Wereld oriëntatie scoort ruim boven landelijk gemiddelde met 66,9 antwoorden goed van de 90 opgaven. Voor acties n.a.v. de resultaten op de entree toets en de LOVS toetsen verwijzen we naar het groepsplan. Taal scoort net boven het landelijk gemiddelde met 99,1 goed van de 135. We hebben Scholen aan Zet gevraagd om de structurele onvoldoende score op de eindtoets met ons te duiden en om met ons te kijken naar mogelijke interventies. Zij komen 27 augustus 2015.

13 Tussenopbrengsten Januari 3 - DMT DMT RW 5 - BL 5 - DMT 2009 %G VS IO VS IO VS IO VS IO VS IO VS IO VS IO VS IO VS IO VS IO VS IO VS IO 12HY RW 6 - BL 6 - RW 7 - BL 7 - RW 8 - BL 8 - RW Juni 3 - DMT DMT RW 5 - DMT RW 6 - RW 7- RW VS IO VS IO VS IO VS IO VS IO VS IO VS IO 12HY De tussenresultaten van januari en juni zijn voldoende en tegelijkertijd kwetsbaar. Voor de analyses van de tussenopbrengsten verwijzen we naar de Trendanalyse midden / eind Cito LOVS. Scholen aan Zet Vanuit een audit van Scholen aan Zet in schooljaar is ons o.a. geadviseerd om onze ambitie te formuleren, leerlijnen en cruciale leermomenten vast te leggen. Deze aanbevelingen hebben we overgenomen en opgenomen in het jaarplan voor schooljaar Wij denken dat deze zaken voorwaardelijk zijn voor onderwijskwaliteitsverbetering en betere resultaten. Scholen aan Zet zal ons ondersteunen bij het vastleggen van de cruciale leermomenten (augustus 2015). De leerlijnen en de cruciale leermomenten worden leidend voor ons aanbod. Tegelijkertijd blijft voor het geven van instructie het accent liggen op: formuleren en gebruiken van een scherp lesdoel, de kortste weg naar Rome en het activeren van de leerlingen (zie schooljaarplan ).

Schooljaarplan Planperiode Versie Versie 4 Datum Obs Prins Willem Alexander. Adres t Witzand 22. Telefoon

Schooljaarplan Planperiode Versie Versie 4 Datum Obs Prins Willem Alexander. Adres t Witzand 22. Telefoon Plan n in g Schooljaarplan Planperiode 2011-2015 Versie Versie 4 Datum 04-07-2013 Naam school Adres t Witzand 22 Postcode Obs Prins Willem Alexander 9463PA Telefoon 0592 262400 E-mail Directeur pwa@primah.org

Nadere informatie

Schooljaarplan Planperiode Versie 1 Datum Augustus Adres t Witzand 22. Telefoon

Schooljaarplan Planperiode Versie 1 Datum Augustus Adres t Witzand 22. Telefoon Planning Schooljaarplan Planperiode 2015-2019 Versie 1 Datum Augustus 2015 Naam school Adres t Witzand 22 Postcode OBS Prins Willem Alexander 9463PA Telefoon 0592 262400 E-mail Directeur pwa@primah.org

Nadere informatie

Schooljaarplan Didactisch handelen

Schooljaarplan Didactisch handelen Schooljaarplan 2014-2015 Schooljaarplan 2014 2015 Didactisch handelen Effectieve instructie Borgen van eerder gemaakte afspraken; bewaken van de doorgaande lijn Coaching door directie op team en individueel

Nadere informatie

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets.

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets. TOETSEN OP DE PWA; het hoe en waarom Alle basisscholen in Nederland moeten beschikken over een leerlingvolgsysteem: een serie toetsen of observaties waarmee de ontwikkeling van de kinderen gevolgd kan

Nadere informatie

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden:

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden: KONINGIN JULIANASCHOOL Trendanalyse Midden Toetsen Cito Schooljaar 2014-2015 Vakgebieden: 1. Taal voor kleuters 2. Rekenen voor kleuters 3. Technisch Lezen (DMT) 4. Begrijpend Lezen 5. Spelling 6. Rekenen

Nadere informatie

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014

Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg OBS De Springplank Januari 2014 Kwaliteitszorg op OBS De Springplank Kwaliteit Voor de directeur zijn het schoolplan, de schoolgids en het schooljaarverslag / -plan van school de belangrijkste

Nadere informatie

VERBETERPLAN Deel 3B

VERBETERPLAN Deel 3B VERBETERPLAN Deel 3B onderwerp: Verbeteren rekenonderwijs datum: augustus 2010 proceseigenaar: Rekenverbeterteam: Gerjanne Meedendorp (rekenspecialist), Chantal Sheehan (IB-er), Maike Sabajo (adjunctdirecteur)

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 CONCLUSIE EN VOORUITBLIK 8 2 VOORWOORD EN INLEIDING

Nadere informatie

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum Jaarplan 2018-2019 OBS Het Spectrum 1 Inleiding In dit jaarplan staan de voorgenomen acties en de te bereiken doelen voor het schooljaar 2018-2019. Per onderdeel staan de doelen, de resultaatindicatoren

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan Pauwenburg 2, 8226 TA Lelystad tel.: 0320 258025 www.3sprong.net - school@3sprong.net Jaar 2016-2017 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2016 Inleiding In ons

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING. Prins Willem Alexander

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING. Prins Willem Alexander RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR KWALITEITSVERBETERING Prins Willem Alexander Plaats : Hasselt BRIN nummer : 07EN C1 Onderzoeksnummer : 289814 Datum onderzoek : 27 juni 2016 Datum vaststelling :

Nadere informatie

Schooljaarverslag

Schooljaarverslag Schooljaarverslag 2015 2016 Zakelijke gegevens Brinnummer 10DT Schoolnaam SWS De Driesprong Telefoonnummer 0597-541440 Faxnummer Gemeente Bellingwedde Provincie Groningen Vestiging adres Dorpsstraat 145a

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarverslag

Onderwijskundig jaarverslag Onderwijskundig jaarverslag 2017-2018 O.S. Cazemier Christelijke Jenaplanschool O.S. Cazemier G.W. Spiegelstraat 4, 7722 ST Oudleusen 0529471574 www.cazemierschool.nl info@cazemierschool.nl Inhoud onderwijskundig

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. p.c.b.s. Dr. E.A. Borger

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. p.c.b.s. Dr. E.A. Borger RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK p.c.b.s. Dr. E.A. Borger Plaats : Joure BRIN nummer : 03JW C1 Onderzoeksnummer : 291597 Datum onderzoek : 11 en 12 januari 2017 Datum vaststelling : 13 maart

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan Pr. Beatrixschool Pagina 1

Jaarplan Jaarplan Pr. Beatrixschool Pagina 1 Jaarplan Gepersonaliseerd leren De doelen en opbrengsten van dit traject zijn: Docenten begrijpen hoe de wereld verandert en wat dit betekent voor onderwijs; Leraren begrijpen de noodzaak van autonomievergroting

Nadere informatie

Ook vorig jaar hebben wij een jaarplan opgesteld. Dit jaarplan is uitgevoerd en geëvalueerd. Negen items zijn het afgelopen jaar aangepakt.

Ook vorig jaar hebben wij een jaarplan opgesteld. Dit jaarplan is uitgevoerd en geëvalueerd. Negen items zijn het afgelopen jaar aangepakt. Onderwijskundig jaarplan 2015-2016 Voor u ligt het jaarplan van schooljaar 2015-2016. Hierin beschrijven wij welke doelstellingen wij ons voor dit schooljaar hebben gesteld en hoe wij deze willen bereiken.

Nadere informatie

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander Schooljaarplan -2016 Koning Willem-Alexander 1 e kolom: (S.)ignaal, (M.)eetbaar, (A.)cceptabel, 2 e kolom (R.)ealisatie, (T.)ijd Onderwerp (S.M.A.) Datum agendapunt (R.T.) Klaar? (T) Borging VCPO-NG scholen

Nadere informatie

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen

Format groepsplan. HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving AANPAK METHODIEK. Automatiseren Modelen. Automatiseren Modelen Begeleid inoefenen Format groepsplan Groep namen WAT wil ik bereiken? WAT bied ik aan om dit doel te bereiken? HOE bied ik dit aan? -instructie -leeromgeving HOEveel tijd? Zelfstandig of met de leerkracht? HOE volg ik de

Nadere informatie

JAARPLAN OBS De Driehoek

JAARPLAN OBS De Driehoek JAARPLAN OBS De Driehoek 2015 2016 OBS De Driehoek Jan van Rixtelstraat 26 5735 GA Aarle-Rixtel 0492-383 003 info@3hoek.nl 2 Onderwijskundig jaarplan 2015-2016 Jaar 2015-2016 School OBS De Driehoek Schoolleider

Nadere informatie

Ook vorig jaar hebben wij een jaarplan opgesteld. Dit jaarplan is uitgevoerd en geëvalueerd. Zeven items zijn het afgelopen jaar aangepakt.

Ook vorig jaar hebben wij een jaarplan opgesteld. Dit jaarplan is uitgevoerd en geëvalueerd. Zeven items zijn het afgelopen jaar aangepakt. Onderwijskundig jaarplan 2016-2017 Voor u ligt het jaarplan van schooljaar 2016-2017. Hierin beschrijven wij welke doelstellingen wij ons voor dit schooljaar hebben gesteld en hoe wij deze willen bereiken.

Nadere informatie

Jaarplan obs De Daverhof. Schooljaar 2015-2016

Jaarplan obs De Daverhof. Schooljaar 2015-2016 Jaarplan obs De Daverhof Schooljaar 2015-2016 Verbeterpunten Onderwerp Inhoud Afronding Kwaliteitszorg Borging van bestaande kwaliteitskaarten Opstellen kwaliteitskaart groepsplannen Invoering kind gesprekken

Nadere informatie

Jaarplan BS de Ester. Zelf denken, samen doen

Jaarplan BS de Ester. Zelf denken, samen doen Jaarplan 2016-2017 BS de Ester Zelf denken, samen doen Inleiding De inhoud van dit jaarplan is gebaseerd op de teamevaluatie van het jaarplan 2015-2016, het schoolplan 2015-2019 en voortschrijdend inzicht

Nadere informatie

Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016

Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016 Jaarplan o.b.s. De Boomhut 2015-2016 Inleiding Elk jaar stellen wij als team van o.b.s. De Boomhut gezamenlijk een jaarplan op. Vanuit de evaluatie van het vorige jaarplan, gekoppeld aan de strategische

Nadere informatie

JAARPLAN BS Buurse De Noor RL Buurse

JAARPLAN BS Buurse De Noor RL Buurse JAARPLAN 2018 2019 BS Buurse De Noor 101 7481 RL Buurse 053-5696363 directie@bsbuurse.nl www.bsbuurse.nl Voorwoord Het onderwijs op BS Buurse is continu in ontwikkeling. Wij streven naar optimaal onderwijs.

Nadere informatie

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari 2017 OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat 1 7203JB Zutphen Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding 3 Doelstellingen 4 Planningsoverzicht

Nadere informatie

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 EVALUATIE plan van aanpak schooljaar 2011-2012 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 Plan van aanpak 2011-2012 1. Professionele schoolcultuur Het team kan op aantoonbaar voldoende wijze functioneren door: resultaat-

Nadere informatie

Jaarplan OBS It Kruirêd Mûnein JAARPLAN JAARVERSLAG School OBS It Kruirêd School OBS It Kruirêd

Jaarplan OBS It Kruirêd Mûnein JAARPLAN JAARVERSLAG School OBS It Kruirêd School OBS It Kruirêd Jaarplan 2018-2019 OBS It Kruirêd Mûnein www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2018-2019 JAARVERSLAG 2018-2019 School OBS It Kruirêd School OBS It Kruirêd Datum 10-07-2018 Datum School & omgeving Inleiding Naar

Nadere informatie

Jaarverslag 2015/2016

Jaarverslag 2015/2016 Jaarverslag 2015/2016 Terugblik Het afgelopen schooljaar hebben we binnen het team gewerkt met vijf actiegroepen, te weten: 1. Visie 2. Zorg en Begeleiding 3. Effectieve Instructie 4. Leerinhouden 5. Jonge

Nadere informatie

Rapportage resultatenanalyse

Rapportage resultatenanalyse Rapportage resultatenanalyse Naam basisschool: Mariaschool Datum analyse: Juli 2016 Opgesteld door: Yvonne de Ruijter Inleiding Voor u ligt het verslag van de resultatenanalyse van de Mariaschool. In deze

Nadere informatie

Schooljaarplan

Schooljaarplan Schooljaarplan 2015-2016 RKBS De Kiem Schoolplein 1 Roelofarendsveen 2371 EK 071-3314359 de.kiem@ssba.net http://dekiem.ssba.net directeur Marjan de Lange Voor u ligt het schooljaarplan 2015 2016 van onze

Nadere informatie

Jaarplan Steenwijksmoer. Datum: 19 januari

Jaarplan Steenwijksmoer. Datum: 19 januari Jaarplan 2017 RKBS Sint Theresia Steenwijksmoer Datum: 19 januari 2017 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017 Schoolnaam RKBS Sint Theresia Datum 07-01-2017 Inleiding Dit jaarplan is geschreven voor de RKBS

Nadere informatie

Plan van aanpak 2014 2015

Plan van aanpak 2014 2015 Plan van aanpak 2014 2015 Jaarlijks stelt de locatiedirecteur in samenspraak met de collega s een Plan van aanpak op. Hierin worden de doelen omschreven waar het komende schooljaar expliciet aan zal worden

Nadere informatie

Studievaardigheden: boven landelijk gemiddelde Bij studievaardigheden scoren we de afgelopen jaren steeds boven het gemiddelde.

Studievaardigheden: boven landelijk gemiddelde Bij studievaardigheden scoren we de afgelopen jaren steeds boven het gemiddelde. Resultaten 2013-2014 Opbrengsten van het onderwijs Dit schooljaar heeft De Avonturijn onvoldoende gescoord op de CITO- eindtoets. (Vergeleken met scholen met hetzelfde percentage leerlinggewichten) Om

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 27-6-2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

Jaarverslag Evaluatie jaarplan

Jaarverslag Evaluatie jaarplan Jaarverslag 2016-2017 Evaluatie jaarplan Basisschool de Krullevaar Schoonhoven Doelenplein 26 2871 CV Schoonhoven T 0182 382847 Voorwoord In dit Jaarverslag wordt beschreven wat de resultaten zijn van

Nadere informatie

AMBITIEKAART PASSEND ONDERWIJS

AMBITIEKAART PASSEND ONDERWIJS AMBITIEKAART PASSEND ONDERWIJS Domein Passend onderwijs Onderwijs Opbrengst gericht passend onderwijs Achtergrond De inzichten die wij hebben op leren en van waaruit wij handelen zijn wetenschappelijk

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2008-2009 JAARPLANNING 2009-2010 PRINS WILLEM-ALEXANDERSCHOOL IB-ER A. TIMMERMANS ADJUNCT DIRECTEUR A.J. VAN ZELST DIRECTEUR G.M.

JAARVERSLAG 2008-2009 JAARPLANNING 2009-2010 PRINS WILLEM-ALEXANDERSCHOOL IB-ER A. TIMMERMANS ADJUNCT DIRECTEUR A.J. VAN ZELST DIRECTEUR G.M. JAARVERSLAG 2008-2009 JAARPLANNING 2009-2010 PRINS WILLEM-ALEXANDERSCHOOL REMBRANDTLAAN 18 5161ES SPRANG-CAPELLE WWW.PWA-BASISSCHOOL.NL G.M. DE KOK IB-ER A. TIMMERMANS ADJUNCT DIRECTEUR A.J. VAN ZELST

Nadere informatie

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november Jaarplan 2016-2017 Basisschool De Bron Hellevoetsluis Datum: 14 november 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Bron Datum Inleiding Streefbeelden 1. Op onze school is

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK cbs Koningin Juliana Plaats : Wilnis BRIN nummer : 09UW C1 Onderzoeksnummer : 292388 Datum onderzoek : 7 februari 2017 Datum vaststelling : 6 april 2017 Pagina

Nadere informatie

KATERN. CITO Eindtoets k.b.s. De Langewieke. Dedemsvaart

KATERN. CITO Eindtoets k.b.s. De Langewieke. Dedemsvaart KATERN CITO Eindtoets 2015 k.b.s. De Langewieke Dedemsvaart CITO Eindtoets RESULTATEN. 1. Uitgangssituatie Het leerlingenaantal Jaar 2008-2009 21 2009-2010 19 2010-2011 25 2011-2012 28 2012-2013 25 2013-2014

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Basisschool Podium

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Basisschool Podium RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Basisschool Podium Plaats : Loenen aan de Vecht BRIN nummer : 05QP C1 Onderzoeksnummer : 292478 Datum onderzoek : 27 maart 2017 Datum vaststelling : 23 juni

Nadere informatie

Schooljaarplan 2014 2015

Schooljaarplan 2014 2015 Schooljaarplan 2014 2015 Naam school O.B.S. De Wjukslach Adres De Klamp 12 Postcode 8404 BM Langezwaag Telefoon O513-688555 E-mail directeur@wjukslach.nl Website www.wjukslach.nl Directeur J. Nijboer Datum

Nadere informatie

Verbeterplan OBS De Winde

Verbeterplan OBS De Winde Verbeterplan OBS De Winde 2018-2019 Ouderversie 1.Inleiding Voor u ligt de ouderversie van het verbeterplan 2018-2019 van openbare basisschool De Winde te Nootdorp. Het verbeterplan 2018-2019 is met inbreng

Nadere informatie

De Schakel. Schooljaarplan

De Schakel. Schooljaarplan De Schakel Schooljaarplan 2017-2018 Directeur W. de Vries /C. Hertsenberg Adres Schoolstraat 5 Plaats Hollum Telefoon 0519-554361 E-Mail schakel@opo-ameland.nl Datum 6-9-2017 Inhoudsopgave Borging... 3

Nadere informatie

Jaarplan Montessori Onderwijs Purmerend

Jaarplan Montessori Onderwijs Purmerend Jaarplan 2017-2018 Montessori Onderwijs Purmerend Onderwerp uit verbeterplan ICT en LAS Leerkrachten voeren ook incidentenregistratie in in Parnassys, verslagen van derden worden gescand en in Parnassys

Nadere informatie

Opbrengsten. Basisschool Pius X

Opbrengsten. Basisschool Pius X Opbrengsten 014 Basisschool Pius X Opbrengsten Met dit verslag willen wij u een overzicht geven van de belangrijkste gegevens/aantallen betreffende de opbrengsten van Basisschool Pius X. Naast de evaluaties

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan Pr. Beatrixschool Pagina 1

Jaarplan Jaarplan Pr. Beatrixschool Pagina 1 Jaarplan Gepersonaliseerd leren De doelen en opbrengsten van dit traject zijn: Docenten begrijpen hoe de wereld verandert en wat dit betekent voor onderwijs; Leraren begrijpen de noodzaak van autonomievergroting

Nadere informatie

HANDLEIDING Groepsplan. Doelen

HANDLEIDING Groepsplan. Doelen HANDLEIDING Groepsplan Met behulp van deze handleiding kunt u beoordelen of het gemaakte groepsplan aan de principes van Opbrengst Gericht Werken voldoet. Op basis van de naar voren gekomen punten kunt

Nadere informatie

JAARPLAN BS Buurse De Noor RL Buurse

JAARPLAN BS Buurse De Noor RL Buurse JAARPLAN 2017 2018 BS Buurse De Noor 101 7481 RL Buurse 053-5696363 directie@bsbuurse.nl www.bsbuurse.nl Voorwoord Het onderwijs op BS Buurse is continu in ontwikkeling. Wij streven naar optimaal onderwijs.

Nadere informatie

analyse van de opbrengsten.

analyse van de opbrengsten. analyse van de opbrengsten. Borging 6 Analyse 1 5 ACT 2 Bijstellen STUDY PLAN Doelstellingen en resultaten Monitoren 4 DO Uitproberen van de verbetertheorie Planning 3 Wie: Handeling; wanneer Plan Analyse,

Nadere informatie

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten

[1] Beoordeelde beleidsterreinen (maart/april 2016) Beleidsterrein Gem. score Gekozen verbeterpunten 1 Opbrengsten Schoolontwikkelplan Jaar 016-017 School Bavoschool Directeur Saskia Kuin Datum 15 september 016 Inleiding In dit schoolontwikkelplan 016-017 geven we aan: [1] welke beleidsterreinen uit WMK we hebben gescoord

Nadere informatie

Het doel van school is dat minimaal 50% van de leerlingen een I of II score hebben:

Het doel van school is dat minimaal 50% van de leerlingen een I of II score hebben: Bijlage 3: Opbrengsten en analyses Gerardus Majellaschool 2013-2014 EVALUATIE CITO MIDDEN 2013-2014 Het doel van school is dat minimaal 50% van de leerlingen een I of II score hebben: Rekenen Deze doelstelling

Nadere informatie

Jaarplan School : Dr. H. Bavinckschool, Hilversum

Jaarplan School : Dr. H. Bavinckschool, Hilversum Jaarplan 2017-2018 School : Dr. H. Bavinckschool, Hilversum 1 Beste lezer, Voor je ligt het jaarplan 2017-2018 In volgorde zullen de volgende ontwikkelingsonderwerpen aan bod komen 1. Verhogen van de opbrengsten

Nadere informatie

Tijd kwartaal rapportage. Groepsroosters bespreken in teamverg inleveren definitieve groepsroosters. Leerkrachten directie

Tijd kwartaal rapportage. Groepsroosters bespreken in teamverg inleveren definitieve groepsroosters. Leerkrachten directie Planning verbeteractiviteiten Actiepunt indicator Doel (smart) 3.0 Tijd specificaties Wie (regie en actie) Tijd kwartaal rapportage Meten (meetbare effecten) Borgen (beschrijven) Middelen/ begeleiding

Nadere informatie

EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015

EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015 Bijlage 3: Opbrengsten en analyses Gerardus Majellaschool 2014-2015 EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015 Het doel van school is dat minimaal 45% van de leerlingen een I of II score hebben, daarnaast meer dan

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool den Akker

Jaarplan Basisschool den Akker Jaarplan 2018-2019 Basisschool den Akker Beste lezer, Voor u ligt het jaarplan 2018-2019 van basisschool den Akker. In dit jaarplan wordt beschreven welke doelen de school stelt voor het schooljaar 2018-2019.

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016

Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015-2016 School CBS 3sprong Schoolleider Chris Klaver Datum Mei 2015 Inleiding In ons jaarplan 2015-2016 geven we aan [1] welke beleidsterreinen we hebben gescoord (mei 2015),

Nadere informatie

Er is een gericht plan van aanpak; met instemming van team en MR op de onderdelen: - Zorgstructuur - Verhogen van de opbrengsten

Er is een gericht plan van aanpak; met instemming van team en MR op de onderdelen: - Zorgstructuur - Verhogen van de opbrengsten Ambitie Doel Strategie Metingen Begroting Dashboard Actieplan (wie, wanneer) I De inspectie heeft vlak voor de zomervakantie van 2014 de school bezocht. Het bestuur heeft de inspectie toegezegd dat er

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe.

1.3. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten en passen enkele uitgangspunten bewust en systematisch toe. 1. Uitgangspunten HGW 2. Reflectie 3. Communicatie Implementatie HGW-OGW Leerkrachten Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4 1.1. Leerkrachten kennen de 7 uitgangspunten van HGW niet maar passen deze (gedeeltelijk)

Nadere informatie

Conceptversie 1 25 januari Eind en tussenopbrengsten januari (& juli) Koningin Wilhelmina School

Conceptversie 1 25 januari Eind en tussenopbrengsten januari (& juli) Koningin Wilhelmina School Conceptversie 1 25 januari 2016 Eind en tussenopbrengsten 2015-2016 januari (& juli) Koningin Wilhelmina School 1 Toets uitslagen 1.1 Cito Eindtoets groep 8 Cito Eindtoets 2015 De normering ongecorrigeerde

Nadere informatie

Jaarplan Mûnein. Datum: 29 juni

Jaarplan Mûnein. Datum: 29 juni Jaarplan 2017-2018 OBS It Kruirêd Mûnein Datum: 29 juni 2017 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2017-2018 Schoolnaam OBS It Kruirêd Datum 14-06-2017 Inleiding Voor u ligt het schooljaarplan 2017-2018 van OBS

Nadere informatie

7.2 Meerjarenplanning

7.2 Meerjarenplanning 7.2 Meerjarenplanning Ambitie: St. Antonius Abt biedt voor alle kinderen aantrekkelijk en modern! Wij zijn de eerste keus van alle leerlingen en o uders uit de wijk Acht en daarbuiten. Hierbij zijn de

Nadere informatie

Opbrengstgericht Werken door een Handelingsgericht proces. Zefanja Tiemann en Anja Vet - OBS De Tweemaster Sonja de Lange - NTO-Effekt

Opbrengstgericht Werken door een Handelingsgericht proces. Zefanja Tiemann en Anja Vet - OBS De Tweemaster Sonja de Lange - NTO-Effekt Opbrengstgericht Werken door een Handelingsgericht proces Zefanja Tiemann en Anja Vet - OBS De Tweemaster Sonja de Lange - NTO-Effekt Waar gaat het om? Opbrengstgericht werken betekent dat opbrengstgegevens

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7

INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD EN INLEIDING 3 DOELEN VAN HET ONDERWIJS 4 RESULTATEN VAN HET ONDERWIJS 5 SCORE EINDTOETS 6 UITSTROOM NAAR VO 7 CONCLUSIE EN VOORUITBLIK 8 2 VOORWOORD EN INLEIDI

Nadere informatie

Actieplan Woordenschat

Actieplan Woordenschat Actieplan Woordenschat Planperiode 2013-2014 Versie 1 Datum 26 Juli 2013 1. Algemene gegevens Opdrachtgever Organisatie- of resultaatgebied X Management primaire processen (6a) X Waardering door personeel

Nadere informatie

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal

Jaarplan. Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen. Locatie Fontein. Locatie Transvaal 16 17 Jaarplan Het is onze ambitie om het beste uit uw kind te halen Locatie Fontein Locatie Transvaal Naam school: Brinnummer: Koningin Wilhelminaschool 15QK Adres: Fonteinstraat 16 / Transvaalstraat

Nadere informatie

Een kijkje in de groepen.

Een kijkje in de groepen. Een kijkje in de groepen. We werken zonder groepsplannen. We hebben een andere organisatievorm. Wij clusteren niet op niveau, maar op individuele instructie-behoefte en ondersteuningsbehoefte van het cluster.

Nadere informatie

Evaluatie Jaarplan 2011-2012 Doel (specifiek formuleren)

Evaluatie Jaarplan 2011-2012 Doel (specifiek formuleren) toelichting SMART: Evaluatie Jaarplan 2011-2012 Doel (specifiek formuleren) SPECIFIEK Activiteiten (concreet formuleren) en tijdsplanning SPECIFIEK / TIJD Wie (wie voert uit, wie organiseert en wie controleert)

Nadere informatie

Jaarverslag. 1 Inleiding. September 2014. Inhoud

Jaarverslag. 1 Inleiding. September 2014. Inhoud DEEL 1 NUMMER 2 Jaarverslag September 2014 Inhoud 1 Inleiding 1 Leerlinggegevens 2 Resultaten 3 Onderwijskundige ontwikkelingen 4 Formatie 4 Tevredenheidsenquête 5 Brede school 6 Bijzondere ontwikkelingen

Nadere informatie

Vrijeschool RotterdamWest

Vrijeschool RotterdamWest Vrijeschool RotterdamWest Herstelonderzoek Datum vaststelling: 15 mei 2019 Samenvatting De kwaliteit van het onderwijs hebben wij in oktober 2017 als zeer zwak beoordeeld, omdat de kernstandaarden Zicht

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. Basisschool De Brugge

RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK. Basisschool De Brugge RAPPORT VAN BEVINDINGEN VIERJAARLIJKS BEZOEK Basisschool De Brugge Plaats : Ede Gld BRIN nummer : 23PT C1 Onderzoeksnummer : 277747 Datum onderzoek : 9 september 2014 Datum vaststelling : 11 november 2014

Nadere informatie

Elk hoofdstuk bevat een conclusie met eventuele actiepunten voor het nieuwe schooljaar.

Elk hoofdstuk bevat een conclusie met eventuele actiepunten voor het nieuwe schooljaar. Evaluatie schooljaarverslag 2014 2015 Naam school OBS It Iepen Stee Adres Buurtlaan 3 Postcode / Plaats 9258 CK Jistrum Telefoon 0512 47 17 83 e-mail info@iepenstee.nl Website www.iepenstee.nl Directeur

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2016-2017 Voor 2016-2017 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: didactisch: implementatie van de rekenmethode Wereld in getallen 2. Beleidsterrein:

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013 Onderwijskundig Jaarplan CBS de Ark September 2013 In dit onderwijskundig jaarverslag vermelden we kort en bondig welke zaken prioriteit krijgen dit jaar en hoe we dit op gaan pakken. Uitwerking van de

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan

Onderwijskundig jaarplan Onderwijskundig jaarplan Jaar 2012-2013 School IBS Aboe Da oed Schoolleider L. Adahchour Datum Mei 2012 Inleiding We gaan in het schooljaar 2012 213 de onderstaande beleidsterreinen prioriteren. Een aantal

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Tussentijds kwaliteitsonderzoek bij. obs Over de Brug, Rosmolenstraat

RAPPORT VAN BEVINDINGEN. Tussentijds kwaliteitsonderzoek bij. obs Over de Brug, Rosmolenstraat RAPPORT VAN BEVINDINGEN Tussentijds kwaliteitsonderzoek bij obs Over de Brug, Rosmolenstraat Plaats : Zaandam BRIN-nummer : 18ZV Onderzoeksnummer : 121909 Datum schoolbezoek : 7 maart 2011 Rapport vastgesteld

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. o.b.s. Westerschool

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK. o.b.s. Westerschool RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK o.b.s. Westerschool Plaats : Stadskanaal BRIN nummer : 15AS C2 Onderzoeksnummer : 291122 Datum onderzoek : 17 november 2016 Datum vaststelling :

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 OBS De Vliegerdt Abbenbroek Datum: 7 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam OBS De Vliegerdt Schoolnaam OBS De Vliegerdt Datum

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015

Jaarverslag 2014-2015 Jaarverslag 2014-2015 Jaarverslag 2014-2015 GBS Het Mozaïek Haren Naam school GBS Het Mozaïek Brinnummer 06NB Adres Tussenziel 25 Postcode + plaats 9753 EL Haren Telefoon 050-5370087 E-mail hetmozaiek@noorderbasis.nl

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN

RAPPORT VAN BEVINDINGEN RAPPORT VAN BEVINDINGEN Basisschool De Toermalijn Onderzoeksdatum: 3 juni 2008 Datum conceptrapport van bevindingen: 27 juni 2008 Datum vaststelling rapport: 18 augustus 2008 Onderzoeksnummer: 105617 Postregistratienummer:

Nadere informatie

Eind en tussenopbrengsten januari Koningin Wilhelmina School

Eind en tussenopbrengsten januari Koningin Wilhelmina School Eind en tussenopbrengsten 2017-2018 januari Koningin Wilhelmina School 1 Toets uitslagen 1.1 Cito Centrale Eindtoets groep 8 Cito Centrale Eindtoets 2017 De normering ongecorrigeerde schoolscore zijn

Nadere informatie

Kwaliteitsbeleid OBS de Ranonkel. Ontwikkeling-Verdieping-Legitimering

Kwaliteitsbeleid OBS de Ranonkel. Ontwikkeling-Verdieping-Legitimering Kwaliteitsbeleid OBS de Ranonkel Ontwikkeling-Verdieping-Legitimering OBS de Ranonkel verbindt zich in een fluïde, organische organisatie met een vragende, onderzoekende houding. Zo zal er elke keer opnieuw

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 CBS Geuzenschip Brielle Datum: 6 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam CBS Geuzenschip Schoolnaam CBS Geuzenschip Datum 09-06-2015

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2017 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

School Schoolleider Datum Thema SCHOOL & OMGEVING Thema SCHOOL & OMGEVING Formatieve inzet Directie Zorg en begeleiding Leraren OOP.

School Schoolleider Datum Thema SCHOOL & OMGEVING Thema SCHOOL & OMGEVING Formatieve inzet Directie Zorg en begeleiding Leraren OOP. JAARPLAN JAARVERSLAG Jaar 2016 2017 Jaar 2016 2017 School De Tovervogel School De Tovervogel Schoolleider Sjannie Spijkers Schoolleider Sjannie Spijkers Datum Juni 2016 Datum Juni 2017 Thema SCHOOL & OMGEVING

Nadere informatie

Per hoofdstuk en indicator (onderwijs inspectie) leest u eerst de evaluatie en aansluitend de nieuwe planning.

Per hoofdstuk en indicator (onderwijs inspectie) leest u eerst de evaluatie en aansluitend de nieuwe planning. Jenaplan basisschool De Sterrenkring Evaluatie jaarplan - en jaarplan -2013 Om de overzichtelijkheid en leesbaarheid te bevorderen, schreven we de evaluatie van het jaarplan - en het concept jaarplan -2013

Nadere informatie

Doublure protocol Groep 1 t/m 8

Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Protocol Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij voor deze procedure onderstaand stappenplan: o De groepsleerkracht

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2015-2016 Voor 2015-2016 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: onderwijskwaliteit/didactisch handelen/pedagogisch handelen: Verandering van de

Nadere informatie

Schooljaarplan 2013-2014. Schooljaarplan 2013-2014

Schooljaarplan 2013-2014. Schooljaarplan 2013-2014 Inleiding Rust, orde en regelmaat. Het is de uitstraling als je het schoolgebouw van o.b.s. Skoatterwiis binnenloopt. Er heerst een fijn op leren gerichte sfeer. Kinderen, leerkrachten en ouders werken

Nadere informatie

School Ontwikkel Plan

School Ontwikkel Plan School Ontwikkel Plan r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl Jaar 2013-2014 School Rkbs de Ark Schoolleider Peter van

Nadere informatie

Rapportage diepteanalyse CITO-LOVS toetsen

Rapportage diepteanalyse CITO-LOVS toetsen Rapportage diepteanalyse CITO-LOVS toetsen Midden opbrengsten 2017 Inhoudsopgave INLEIDING LEERLINGPOPULATIE EN SCHOOLNORMEN MATRIX Streefdoelen obs De Weide DIEPTE-ANALYSE Dwarsdoorsnede Zorgsignalen

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Maasparel

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Maasparel Jaarverslag schooljaar 2016-2017 Basisschool De Maasparel 1 Inhoud jaarverslag Inhoud Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar 2016-2017... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom...

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2018-2019 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2018 Laatst geactualiseerd: 5 juli 2018 Inleiding In ons jaarplan 2018-2019 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs 'De Klaroen'

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs 'De Klaroen' RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK cbs 'De Klaroen' Plaats : Maarssen BRIN nummer : 10MX C1 Onderzoeksnummer : 292299 Datum onderzoek : 21 februari 2017 Datum vaststelling : 27 april 2017 Pagina

Nadere informatie

Schooljaarplan

Schooljaarplan Schooljaarplan 2016-2017 Jaarplan Vredeveldschool schooljaar 2016-2017 Opbrengsten 1.1*De resultaten van de leerlingen aan het eind van de basisschool liggen ten minste op het niveau dat op grond van de

Nadere informatie

Schooljaarverslag Schooljaar

Schooljaarverslag Schooljaar Schooljaarverslag Schooljaar 2017-2018 Naam school Adres Postcode O.B.S. De Veldwikke Veldweg 1a 7973 KH Telefoon 0521-342287 E-mail Website Directeur Onderwijsteam r.lorkeers@talentwesterveld.nl https://develdwikke.talentwesterveld.nl

Nadere informatie

Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat BV Rockanje

Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat BV Rockanje Oecumenische basisschool Baron de Vos van Steenwijk W. de Waalstraat 1 3235 BV Rockanje info@bvs.vcodekring.nl http://www.barondevos.nl 0181-402401 JAARVERSLAG 2015-2016 Algemeen Het schooljaar 2015-2016

Nadere informatie

Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen. RK Basisschool De Palster

Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen. RK Basisschool De Palster Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen RK Basisschool De Palster Naam basisschool: R.K. Basisschool De Palster Datum analyse: 14 juli 2014 Versie : 3.1 Opgesteld door: Astrid Hoevenaars, Anneke Beuckens

Nadere informatie