EISENKADER FLEXIBELE ENDOSCOPIE. Luc Gené Voorzitter AIEVV Regio Vlaanderen AZ Monica Deurne - Antwerpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EISENKADER FLEXIBELE ENDOSCOPIE. Luc Gené Voorzitter AIEVV Regio Vlaanderen AZ Monica Deurne - Antwerpen"

Transcriptie

1 EISENKADER FLEXIBELE ENDOSCOPIE Luc Gené Voorzitter AIEVV Regio Vlaanderen AZ Monica Deurne - Antwerpen

2 INLEIDING

3 AIEVV Nationale beroepsvereniging: Association des Infirmier(e)s en Endoscopie / Endoscopie Verpleegkundigen Vereniging

4 AIEVV Nationale website Facebook 4 x / jaar newsletter

5 EISENKADER

6 EISENKADER

7 EISENKADER

8 EISENKADER

9 EEN GREEP UIT HET SCOPEN ARSENAAL

10 EEN GREEP UIT HET SCOPEN ARSENAAL

11 EEN GREEP UIT HET SCOPEN ARSENAAL Opbouw: vaak meerdere kanalen + smal lumen moeilijk te reinigen en desinfecteren niet steriliseerbaar Verhoogd risico s op infectie Bij falende decontaminatie Geen goede reiniging/desinfectie/droging Gecontamineerde automaten (AER Automated Endoscope Reprocessor) Biofilm vormende bacteriën, eventueel in combinatie met beschadigde endoscoop.

12 EEN GREEP UIT HET SCOPEN ARSENAAL: GASTROSCOOP

13 EEN GREEP UIT HET SCOPEN ARSENAAL: COLONOSCOOP

14 EEN GREEP UIT HET SCOPEN ARSENAAL: ERCP SCOOP

15 EEN GREEP UIT HET SCOPEN ARSENAAL: ECHO ENDOSCOOP

16 EEN GREEP UIT HET SCOPEN ARSENAAL: DUBBELE/ENKELE BALLON ENTEROSCOPEN

17 EEN GREEP UIT HET SCOPEN ARSENAAL: VIDEO RHINO LARYNGOSCOOP

18 EEN GREEP UIT HET SCOPEN ARSENAAL: CYSTOSCOOP

19 EEN GREEP UIT HET SCOPEN ARSENAAL: URETEROSCOOP

20 EEN GREEP UIT HET SCOPEN ARSENAAL: BESLUIT - duur materiaal - complexe toestellen - streven naar minimale risico s in het belang van patiënt, verpleging en arts - zelfde basisprincipes van desinfectie gelden voor alle endoscopische toestellen - voor invasievere onderzoeken/technieken zijn de risico s groter bijv. ERCP, poliepectomie, echo endoscopie, Enige correcte houding is standaard procedure voor ELKE patiënt = principe van UNIVERSELE VOORZICHTIGHEID

21 HET EISENKADER: INHOUD

22 1.1 PERSONEEL Het personeelslid dat de desinfectie uitvoert van de flexibele endoscopen houdt niet op hetzelfde moment toezicht op de patiënten. Een personeelslid kan zowel desinfectietaken als toezichtstaken in zijn/haar functiebeschrijving hebben, maar mag deze taken niet tegelijk uitvoeren.

23 1.2 PERSONEEL De eindverantwoordelijkheid van de desinfectie ligt bij de ziekenhuisapotheker die daarvoor bevoegd is. Het organogram toont dit aan. KB 4 maart 1991:Taak van ziekenhuisapotheker De ziekenhuisapotheker dient de dagelijkse activiteiten rond de centrale sterilisatie kwalitatief te waarborgen.

24 1.2 PERSONEEL 1. het verstrekken van advies omtrent de keuze van de apparatuur en van de sterilisatiemethodes 2. de validatie van de sterilisatieprocedures 3. het toezicht op de verschillende stappen voorafgaand aan de sterilisatie: reiniging, desinfectie en verpakking van het te steriliseren materiaal 4. het toezicht op de bewaringsmodaliteiten steriel materiaal Geldt voor alle medische hulpmiddelen Ook deze gebruikt voor endoscopische procedures Onafhankelijk van de plaats van verwerking

25 1.3 PERSONEEL Het personeel heeft minimaal een interne opleiding gekregen over het gebruik van de toestellen in de desinfectie unit. Het personeel beheerst : de Nederlandse taal in woord en geschrift, kan instructies lezen en interpreteren kennis van de inhoud van protocollen en voorschriften standaardvoorzorgsmaatregelen inzake persoonlijke hygiëne en handhygiëne, persoonlijke beschermmiddelen, afval, linnen, reiniging/sterilisatie/ desinfectie van instrumenten en materialen en reiniging/desinfectie van low en high touch oppervlakken, preventie van prikongevallen toegepaste kennis van informatisering en automatisering

26 1.3 PERSONEEL

27 1.4 PERSONEEL Er is een intern opleidingsschema uitgeschreven waarin bovenstaande competenties aanwezig zijn en gedocumenteerd, indien niet gebruik wordt gemaakt van een externe opleiding.

28 2.1 INFRASTRUCTUUR EN UITRUSTING Voor elke ingreep / onderzoek moet de endoscoop die gebruikt wordt gedesinfecteerd zijn.

29 2.2 INFRASTRUCTUUR EN UITRUSTING Het onderzoekslokaal is ruimtelijk gescheiden van het desinfectielokaal waar de reiniging en de desinfectie gebeurt. Beide lokalen dienen van elkaar gescheiden te zijn. Indien dit desinfectielokaal niet direct aansluit op het onderzoekslokaal, moet de scoop afgesloten getransporteerd worden. Er is een ruimtelijke en herkenbare scheiding tussen vuil en schoon transport.

30 2.3 INFRASTRUCTUUR EN UITRUSTING Alle endoscopen, hulpstukken, endoscopen-desinfectoren, droogkasten, bewaarkasten en transportcontainers zijn geïdentificeerd, hetzij via een UID-identificatie, hetzij via een eigen identificatiesysteem

31 2.4 INFRASTRUCTUUR EN UITRUSTING Het desinfectielokaal beschikt over een vuile zone en een reine zone. In de vuile zone gebeurt de reiniging. Hier is een propere en ruime aanrechtbak aanwezig voor de reiniging van de endoscopen. In de reine zone bevinden zich de desinfectoren.

32 2.6 INFRASTRUCTUUR EN UITRUSTING De endoscopen-desinfector voldoet aan de gestelde vereisten van EN ISO Er is hiervan een certificaat aanwezig.

33 2.8 INFRASTRUCTUUR EN UITRUSTING In elk lokaal van de desinfectieunit is een wastafel aanwezig, voorzien van alle noodzakelijke elementen voor goede handhygiëne/handontsmetting: wastafel om handen te wassen vloeibare zeep in dispenser alcohol in dispenser dispensers zonder navulbaar reservoir wegwerphanddoekjes en no-touch vuilbakje reminder handhygiëne

34 2.9 INFRASTRUCTUUR EN UITRUSTING De high level desinfectie toestellen mogen zich bevinden in de betrokken specifieke endoscopiediensten. Indien er verbouwingen of nieuwbouw gepland worden, dan wordt centralisatie van de endoscopische diensten en de desinfectieruimten aanbevolen indien een procesanalyse aangeeft dat dit een efficiëntere inzet van personeel en middelen mogelijk maakt.

35 3.1 REINIGINGS- EN DESINFECTIEPROCES Enkel die flexibele scopen die werden gedesinfecteerd en die de status hebben behouden van gedesinfecteerd, worden gebruikt voor een ingreep/onderzoek.

36 3.2 REINIGINGS- EN DESINFECTIEPROCES Flexibele endoscopen worden machinaal gedesinfecteerd. De instructies van de fabrikant worden hierbij gevolgd.

37 3.3 REINIGINGS- EN DESINFECTIEPROCES Alle stappen van voorreiniging, reiniging, desinfectie, droging en bewaring zijn traceerbaar. Er is een logboek, waarin deze stappen terug te vinden zijn alsook welke endoscoop bij welke patiënt werd gebruikt door welke arts. Dit laatste kan ook geregistreerd worden in het patiëntendossier. Er dient niet dubbel geregistreerd te worden. Maar de gegevens moeten eenvoudig terug te vinden zijn.

38 3.4 REINIGINGS- EN DESINFECTIEPROCES De voorreiniging gebeurt onmiddellijk na het onderzoek, en kan gebeuren in het onderzoekslokaal. Procedure uitgeschreven door AIEVV: Zuig reinigingsmiddel op door het zuig-en biopsie kanaal Zuig net zolang tot heldere vloeistof zichtbaar is Spoelen en doorblazen van het water/luchtkanaal Neem buitenkant af met enzymatische doek Zet de frictieknoppen van de endoscoop in een neutrale stand Wissel van handschoenen, schakel eventueel lichtbron uit, en deconnecteer de scoop in volgende volgorde: Ontkoppel het waterflesje(indien aanwezig) Verwijder de videokabel of ontkoppel de scoop van de lichtbron (afhankelijk van type endoscoop) Plaats zo nodig de waterdichte beschermkap Ontkoppel en verwijder de aspiratieslang

39 3.4 REINIGINGS- EN DESINFECTIEPROCES De reiniging gebeurt in het desinfectielokaal. Procedure uitgeschreven door AIEVV Voer de lektest uit. Indien een interne of externe perforatie van de kanalen of van de mantel van de endoscoop zich voordoet wordt het instrument onmiddellijk uit circulatie genomen en gecontroleerd door de fabrikant. Functioneel defect: Normale reinigings-en desinfectieprocedure Normaal droogproces Transport naar firma Scoop met lek NIET DESINFECTEREN! Beschermkledij aandoen Reinigen aan de buitenkant met alcohol 70% Droog de kanalen Label scoop met vermelding besmet Laat de firma de scoop komen halen

40 3.4 REINIGINGS- EN DESINFECTIEPROCES De reiniging gebeurt in het desinfectielokaal. Procedure uitgeschreven door AIEVV Kanalen vullen met reinigingsoplossing Raag het biopsiekanaal Spuit alle kanalen door met r.o. Spuit het jetkanaaldoor met r.o. Spuit het eventuele CO2 kanaal door met r.o. Spuit het eventuele liftkanaal door met r.o. Neem de buitenzijde met een gaas af Borstel de knoppen van het bedieningshuis en het distale eind Verwijderen losse onderdelen (ventielen)

41 3.5 REINIGINGS- EN DESINFECTIEPROCES De hulpmiddelen bij endotherapie (scleroseringsnaalden, biopsietangen, dilatatieballonnen, ) en reinigingsborstels zijn bij voorkeur single-use. Bij gebruik van herbruikbare hulpmiddelen is er een schriftelijke toestemming van de fabrikant en is er een procedure aanwezig, gespecifieerd door de fabrikant, waarin bepaald wordt hoe en hoeveel keer de hulpmiddelen gereprocessed mogen worden.

42 3.6 REINIGINGS- EN DESINFECTIEPROCES Het transport van de endoscopen gebeurt in containers met aanduiding van de status van de scoop (= gecontamineerd/gereinigd of gedesinfecteerd). Dit kan door gebruik van bv. een kleurcode die gekend is. Er kan gebruik worden gemaakt van single-use bakken. Het gebruik van een container is noodzakelijk voor endoscopen transport wanneer de onderzoekskamer en de desinfectie unit niet aangrenzend ( directe deur) gelegen zijn.

43 3.7 REINIGINGS- EN DESINFECTIEPROCES In een logboek voor de transportcontainers wordt vermeld wanneer welke container gereinigd en gedesinfecteerd is door welke persoon.

44 3.8 REINIGINGS- EN DESINFECTIEPROCES De waterspoelflesjes worden gevuld met steriel water en minstens dagelijks vervangen door een ander wegwerpflesje of een ander re-usable flesje. Re-usable flesjes worden met bijhorende dop na reiniging en verpakking gesteriliseerd.

45 3.9 REINIGINGS- EN DESINFECTIEPROCES De procedures inzake voorreiniging, reiniging en desinfectie van de endoscopen zijn beschreven en werden gevalideerd en goedgekeurd door het multidisciplinair samengestelde Comité Ziekenhuishygiëne.

46 4.1 DROGING EN BEWARING SCOPEN Indien er geen droogkast gebruikt is, dan geldt de 4u regel. Dwz dat de endoscopen binnen de 4 uur na desinfectie moeten gebruikt worden, zoniet dienen ze opnieuw te worden gedesinfecteerd. Controle is mogelijk via tijdsregistratie van desinfectie en onderzoek in het logboek. Indien een droogkast gebruikt werd volgens de voorschriften dan kan, na de volledige droogprocedure, de endoscoop een maand bewaard worden in de droogkast of stofvrije bewaarkast. Controle is mogelijk via tijdsregistratie van desinfectie en onderzoek in het logboek.

47 4.2 DROGING EN BEWARING SCOPEN De hulpstukken (kleppen, ventielen, ) zijn tijdens de bewaring niet gemonteerd op de endoscoop. De ontsmette onderdelen worden in dezelfde kast bewaard.

48 4.3 DROGING EN BEWARING SCOPEN Er is een procedure voor het drogen en bewaren van de endoscopen beschreven. Deze werden gevalideerd en goedgekeurd door het multidisciplinair samengestelde Comité Ziekenhuishygiëne.

49 5.1 CONTROLE EN ONDERHOUD Minimaal trimestrieel wordt het laatste spoelvocht van de endoscopendesinfectoren microbiologisch gecontroleerd. Dit is traceerbaar in een logboek. Er is een uitgewerkt actieplan bij problemen cfr. de aanbeveling van de HGR Echter 100 ml van het spoelwater volstaat.

50 5.2 CONTROLE EN ONDERHOUD De endoscopen-desinfectoren worden technisch onderhouden volgens de voorschriften van de fabrikant. Dit wordt geregistreerd in een logboek.

51 5.3 CONTROLE EN ONDERHOUD Bij in gebruik stelling van de desinfectoren worden de desinfectoren gevalideerd. Na elke procesbeïnvloedend herstel gebeurt een hervalidatie volgens de richtlijnen van de fabrikant. Verder volstaat een hervalidatie voor de endoscopen-desinfectoren volgens de richtlijnen van de fabrikant en de geldende Europese normen, echter minimaal op jaarlijkse basis. Een validatiecertificaat kan worden getoond.

52 5.4 CONTROLE EN ONDERHOUD De droogkast/bewaarkast moet : -binnenin rein zijn -tenminste 1x/week met een oppervlakte desinfectiemiddel gedesinfecteerd worden, dit wordt geregistreerd in een logboek. De droogkast krijgt een technisch onderhoud volgens de voorschriften van de fabrikant, met een minimum van eenmaal per jaar. Dit wordt geregistreerd in een logboek.

53 5.5 CONTROLE EN ONDERHOUD Er is een jaarlijkse analyse van de structuur-en procesindicatoren, en een jaarlijkse interne audit op de toepassing van de procedures.

54 5.6 CONTROLE EN ONDERHOUD Er is een procedure voor de reiniging en desinfectie van de droogkasten/bewaarkasten, volgens de bepalingen van eis 5.4.

55 5.7 CONTROLE EN ONDERHOUD De veiligheids- en gebruiksfiches van alle aanwezige producten en toestellen zijn ter plaatse beschikbaar.

56 CONCLUSIE Proper kan niet proper genoeg zijn! De desinfectie van flexibele endsocopen kan falen (hergroei van biofilm) als de nauwkeurige (droog)procedure niet wordt toegepast. Microbiologische monitoring van endoscopen is nuttig om contaminatie op te sporen en om besmetting en infecties bij patiënten te voorkomen. Maar wie gaat het financieren

57 CONCLUSIE + VRAGEN

EISENKADER HIGH LEVEL DESINFECTIE VAN FLEXIBELE ENDOSCOPEN IN HET ZIEKENHUIS

EISENKADER HIGH LEVEL DESINFECTIE VAN FLEXIBELE ENDOSCOPEN IN HET ZIEKENHUIS EISENKADER HIGH LEVEL DESINFECTIE VAN FLEXIBELE ENDOSCOPEN IN HET ZIEKENHUIS Het eisenkader is van toepassing op de flexibele warmtegevoelige endoscopen met lumen die in het advies van de HGR nr 8355 beschreven

Nadere informatie

Mr. Vincent Lepoutre Mvr. Saar De Smet Mr. Christian Jadoul. Mr. Miguel Candale Mvr. Veerle Seghers. Mvr. Evi Kerremans

Mr. Vincent Lepoutre Mvr. Saar De Smet Mr. Christian Jadoul. Mr. Miguel Candale Mvr. Veerle Seghers. Mvr. Evi Kerremans Mr. Vincent Lepoutre Mvr. Saar De Smet Mr. Christian Jadoul Mr. Miguel Candale Mvr. Veerle Seghers Mvr. Evi Kerremans Mr. Fritz Vandepaepeliere Mvr. Sabine Verreydt Mr. Yves Van Durme 1 The FDA wants to

Nadere informatie

Reiniging en Desinfectie. HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen

Reiniging en Desinfectie. HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen Reiniging en Desinfectie HGR 9256 Good practices voor sterilisatie van medische hulpmiddelen 1.Inleiding Reiniging en desinfectie: Zeer belangrijke stappen: Waarom? Wat niet goed gereinigd is kan niet

Nadere informatie

Desinfectie van flexibele endoscopen met lumen. Studiedag Verpleegkundigen Infectiebeheersing 19 maart 2018

Desinfectie van flexibele endoscopen met lumen. Studiedag Verpleegkundigen Infectiebeheersing 19 maart 2018 Desinfectie van flexibele endoscopen met lumen Studiedag Verpleegkundigen Infectiebeheersing 19 maart 2018 Inhoud Situering Voorbereiding Gegevensverzameling Feedback en rapportage Inhoud beleidsrapport

Nadere informatie

Nieuwe Endoscopen Sterilisatie Afdeling

Nieuwe Endoscopen Sterilisatie Afdeling 19 07 Nieuwe Endoscopen Sterilisatie Afdeling Het Agentschap Zorg en Gezondheid maakte op 19 juli 2017 de resultaten bekend van zijn inspectie-onderzoek naar de manier waarop de Vlaamse ziekenhuizen omspringen

Nadere informatie

Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium

Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium Ziekenhuizen Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC SLEUTELS: Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van sleutels SATELEC Waarschuwingen: Gebruik geen staalwol of schurende schoonmaakmiddelen. Vermijd oplossingen die jodium

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie

Ziekenhuizen. Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie Ziekenhuizen Bewaren en transporteren van gebruikt instrumentarium voor sterilisatie Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: september 2007 Revisie: september 2012 Aan de samenstelling van deze richtlijn

Nadere informatie

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van opzetstukken en tandvijlen SATELEC

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van opzetstukken en tandvijlen SATELEC Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van opzetstukken en tandvijlen SATELEC Waarschuwingen: Gebruik geen staalwol of schurende schoonmaakmiddelen. Vermijd oplossingen

Nadere informatie

De scope van risico s bij flexibele endoscopen. Eduard Meijer Klinisch Fysicus

De scope van risico s bij flexibele endoscopen. Eduard Meijer Klinisch Fysicus De scope van risico s bij flexibele endoscopen Eduard Meijer Klinisch Fysicus The device from hell, the flexible endoscope as described by Martin Favero, PhD, Director of Scientific and Clinical Affairs

Nadere informatie

1 Protocol voor het reinigen, desinfecteren en steriliseren van leeninstrumenten

1 Protocol voor het reinigen, desinfecteren en steriliseren van leeninstrumenten 1 Protocol voor het reinigen, desinfecteren en steriliseren van leeninstrumenten Op leeninstrumentarium is de professionele standaard leeninstrumentarium. Het instrumentarium wordt onsteriel aangeleverd.

Nadere informatie

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken

Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Checklist: Reinigen en desinfecteren van instrumenten, apparaten en oppervlakken Op je instrumenten, apparaten, materialen en oppervlakken kunnen zich vuil en schadelijke microorganismen (bacteriën, virussen,

Nadere informatie

Oog in oog. A 0 en Walter Mertens ZNA. Cis Theeuwes GZA

Oog in oog. A 0 en Walter Mertens ZNA. Cis Theeuwes GZA Oog in oog Cis Theeuwes GZA Walter Mertens ZNA A 0 en 10-6 Reiniging, desinfectie en sterilisatie van oogheelkundige instrumenten Inleiding : Welke normen van toepassing : Aanbevelingen voor sterilisatie

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Veilig werken bij uitleen verpleegartikelen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve

Nadere informatie

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van het geheel handstukkabel Piezotome SATELEC

Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van het geheel handstukkabel Piezotome SATELEC Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de van het geheel handstukkabel Piezotome SATELEC Waarschuwingen Gebruik geen staalwol of schurende schoonmaakmiddelen. Vermijd oplossingen met

Nadere informatie

HANDSTUK VOOR HET VERWIJDEREN VAN TANDSTEEN SUPRASSON/NEWTRON/NEWTRON LED

HANDSTUK VOOR HET VERWIJDEREN VAN TANDSTEEN SUPRASSON/NEWTRON/NEWTRON LED HANDSTUK VOOR HET VERWIJDEREN VAN TANDSTEEN SUPRASSON/NEWTRON/NEWTRON LED Protocol voor de handmatige voorontsmetting/-reiniging en de sterilisatie van handstukken voor het verwijderen van tandsteen SATELEC

Nadere informatie

Kweken van ERCP endoscopen

Kweken van ERCP endoscopen Kweken van ERCP endoscopen. Ellen Mascini 16 september 2015 Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Geen / Zie hieronder Bedrijfsnamen

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen

Nadere informatie

Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist?

Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 20150643_Aanpassingen steriele hulpm flyer.indd 1 Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen 25-06-15 17:22 Ieder jaar komen veel mensen in

Nadere informatie

Uitrollen scopenbeleid Praktijkvoorbeeld

Uitrollen scopenbeleid Praktijkvoorbeeld Uitrollen scopenbeleid Praktijkvoorbeeld An Surmont en Anje Descamps non solum, sed etiam niet alleen, maar ook netwerk AZ Sint-Lucas Brugge - AZ Zeno Uitrollen Scopenbeleid 24 oktober 2014 2 Agenda Feiten

Nadere informatie

B ET R O U W B A A R V E I L I G G E B R U I K SV R I E N D E L I J K I N N OV AT I E F CSA CSD

B ET R O U W B A A R V E I L I G G E B R U I K SV R I E N D E L I J K I N N OV AT I E F CSA CSD B ET R O U W B A A R V E I L I G G E B R U I K SV R I E N D E L I J K I N N OV AT I E F CSA CSD 2 CSA CSD PUSH&PULL BRUSHES Met de ragers van Endoss zijn gebruikers in staat om met minimale belasting een

Nadere informatie

Uitrollen scopenbeleid

Uitrollen scopenbeleid Uitrollen scopenbeleid in het kader van NIAZ accreditatie aan de hand van het SFERD handboek An Surmont en Anje Descamps non solum, sedetiam niet alleen, maar ook netwerk AZ Sint-Lucas Brugge - AZ Zeno

Nadere informatie

BELEIDSRAPPORT Desinfectie van flexibele endoscopen met lumen

BELEIDSRAPPORT Desinfectie van flexibele endoscopen met lumen Zorginspectie Koning Albert II-laan 35 bus 31 1030 Brussel T 02 553 34 34 F 02 553 34 35 www.departementwvg.be www.zorginspectie.be Desinfectie van flexibele endoscopen met lumen www.zorginspectie.be .

Nadere informatie

Op zoek naar biofilm in de praktijk. Claudia van Schriek Deskundige Infectiepreventie / DSRD Rijnstate ziekenhuis

Op zoek naar biofilm in de praktijk. Claudia van Schriek Deskundige Infectiepreventie / DSRD Rijnstate ziekenhuis Op zoek naar biofilm in de praktijk Claudia van Schriek Deskundige Infectiepreventie / DSRD Rijnstate ziekenhuis Hoe het begon. Maart 2014 eerste positieve ERCP endoscopen Kweken zijn afgenomen n.a.v.

Nadere informatie

Hoge Gezondheidsraad MEI 2019 HGR NR. 9446

Hoge Gezondheidsraad MEI 2019 HGR NR. 9446 Hoge Gezondheidsraad AANBEVELINGEN INZAKE DE INFECTIEPREVENTIE EN HET BEHEER VAN WARMTEGEVOELIGE ENDOCAVITAIRE ENDOSCOPEN EN MEDISCHE HULPMIDDELEN ACTUALISATIE EN UITBREIDING VAN DE VORIGE AANBEVELINGEN

Nadere informatie

Schoon is niet schoon genoeg. Julia Kovaleva Arts-microbioloog i.o. UMC Groningen

Schoon is niet schoon genoeg. Julia Kovaleva Arts-microbioloog i.o. UMC Groningen Schoon is niet schoon genoeg Julia Kovaleva Arts-microbioloog i.o. UMC Groningen Introductie Endoscopie-gerelateerde transmissie en infecties Microbiologische controle van van flexibele endoscopen Pseudomonas

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor een operatie of een onderzoek. Artsen en verpleegkundigen

Nadere informatie

Adenosine TriPhosphate (ATP), goede indicator voor reinheid van flexibele endoscopen?

Adenosine TriPhosphate (ATP), goede indicator voor reinheid van flexibele endoscopen? Adenosine TriPhosphate (ATP), goede indicator voor reinheid van flexibele endoscopen? Mark Lotgerink deskundige infectiepreventie UMCN St Radboud Nijmegen Scheper ziekenhuis Emmen Medisch Spectrum Twente

Nadere informatie

Verslag van overleg op 25 mei 2011 13.30 14.45 uur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ te Utrecht.

Verslag van overleg op 25 mei 2011 13.30 14.45 uur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ te Utrecht. Verslag van overleg op 25 mei 2011 13.30 14.45 uur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ te Utrecht. Aanwezig: Mevr. M.A.J. Bilkert, inspecteur IGZ Dhr. L.W. Meinders, inspecteur IGZ Mevr. L.J.

Nadere informatie

1 Strikte naleving van handhygiëne

1 Strikte naleving van handhygiëne BIJLAGE 2: STANDAARDVOORZORGSMAATREGELEN TER PREVENTIE VAN INFECTIEZIEKTEN IN HET AZ JAN PORTAELS. 1 Strikte naleving van handhygiëne Tijdens directe of indirecte patiëntenzorg, schoonmaak van de kamers

Nadere informatie

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015 Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen Leervragen Hoe vindt besmetting plaats en wat zijn de risico s? Hoe kan een besmettingscyclus doorbroken worden? Persoonlijke hygiëne Handhygiëne Persoonlijke

Nadere informatie

Chirurgisch zorgtraject: eisenkader CSA + feedback

Chirurgisch zorgtraject: eisenkader CSA + feedback VSZ kwaliteitsgroep Limburg en Vlaams Brabant 17 oktober 2013 Nieuw eisenkader van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid Sandra Boets Hoofdverpleegkundige CSA/CDZ Programma Nieuw toezichtsmodel Systeemtoezicht

Nadere informatie

Schoon is niet schoon genoeg Microbiologische monitoring van flexibele endoscopen

Schoon is niet schoon genoeg Microbiologische monitoring van flexibele endoscopen Schoon is niet schoon genoeg Microbiologische monitoring van flexibele endoscopen Julia Kovaleva, MD, PhD Dienst Klinische Biologie UZ Antwerpen Agenda Reprocessing van flexibele endoscopen Endoscopie

Nadere informatie

B E T R O U W B A A R V E I L I G G E B R U I K S V R I E N D E L I J K I N N O V A T I E F ENDOSCOPIE

B E T R O U W B A A R V E I L I G G E B R U I K S V R I E N D E L I J K I N N O V A T I E F ENDOSCOPIE B E T R O U W B A A R V E I L I G G E B R U I K S V R I E N D E L I J K I N N O V A T I E F ENDOSCOPIE 2 ENDOSCOPIE ENDOSS Endoss richt zich sinds 2006 op het ontwikkelen, ontwerpen en distribueren van

Nadere informatie

Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) oude bouwmaatstaf nieuwe veldnorm! Alex de Block (VCCN)

Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) oude bouwmaatstaf nieuwe veldnorm! Alex de Block (VCCN) Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) van: naar: oude bouwmaatstaf nieuwe veldnorm! Alex de Block (VCCN) Samenwerking in Projectgroep Agenda De Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) Bestaande regelgeving

Nadere informatie

Endoscopenreiniging. Wat komt er allemaal bij kijken? SFERD congres

Endoscopenreiniging. Wat komt er allemaal bij kijken? SFERD congres Endoscopenreiniging Wat komt er allemaal bij kijken? SFERD congres 2018 12-09-2018 Ria van Huffel, Senior Endoscopieverpleegkundige Amsterdam UMC, Locatie VUmc Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 120282_Brochure_medewerker.indd 1. Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 120282_Brochure_medewerker.indd 1. Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen Wat houdt het beroep in? Welke opleiding is daarvoor vereist? 120282_Brochure_medewerker.indd 1 Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen 16-07-12 10:55 Ieder jaar komen veel mensen in het ziekenhuis voor

Nadere informatie

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC 1 Algemeen In dit document worden de infectiepreventiemaatregelen besproken die genomen moeten worden bij een vermoeden van een uitbraak met norovirus

Nadere informatie

Informatiebrochure Opleiding Reiniging en Desinfectie Flexibele Endoscopen

Informatiebrochure Opleiding Reiniging en Desinfectie Flexibele Endoscopen Informatiebrochure Opleiding Reiniging en Desinfectie Flexibele Endoscopen Wenckebach Instituut, Groningen en St. Antonius Academie, Nieuwegein-Utrecht Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd,

Nadere informatie

Validatie van was- en desinfectietoestellen, een hele uitdaging.

Validatie van was- en desinfectietoestellen, een hele uitdaging. Studie namiddag V.S.Z. 23 april 2009 Validatie van was- en desinfectietoestellen, een hele uitdaging. Couckuyt Dominique AZ Groeninge Kortrijk Eindwerk ziekenhuishygiëne Wat is validatie? Is het controleren

Nadere informatie

SVN verleent accreditatie aan training Olympus. Goede training verlaagt risico op besmetting via flexibele endoscoop

SVN verleent accreditatie aan training Olympus. Goede training verlaagt risico op besmetting via flexibele endoscoop PERSBERICHT SVN verleent accreditatie aan training Olympus Goede training verlaagt risico op besmetting via flexibele endoscoop Zoeterwoude, juli 2013 De reiniging en desinfectie van flexibele endoscopen

Nadere informatie

Ontwikkeling en implementatie van het HACCP beheersplan van de melkkeuken

Ontwikkeling en implementatie van het HACCP beheersplan van de melkkeuken Ontwikkeling en implementatie van het HACCP beheersplan van de melkkeuken Lieve Pelzer Caroline Haesebroek Uitgangspunt Ziekenhuis verantwoordelijk voor naleven en opvolgen hygiënische richtlijnen inzake

Nadere informatie

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen.

Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Toepassing richtlijn Doel: Het benoemen van maatregelen om het risico van overdracht van micro-organismen van medewerkers van Hap t Hellegat naar patiënten te verminderen. Kwaliteitseisen Infectiepreventie

Nadere informatie

Aanbevelingen voor sterilisatie

Aanbevelingen voor sterilisatie Aanbevelingen voor sterilisatie W. Accoe UZ Gent Studiedag VSZ 27 oktober 2006 Aanbevelingen voor sterilisatie FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu Hoge Gezondheidsraad Mei

Nadere informatie

Programma cursussen. Programma: Reiniging en desinfectie Sterilisatie Reiniging en desinfectie van hol instrumentarium Endoscopie

Programma cursussen. Programma: Reiniging en desinfectie Sterilisatie Reiniging en desinfectie van hol instrumentarium Endoscopie Programma cursussen 2015 Programma: Reiniging en desinfectie Sterilisatie Reiniging en desinfectie van hol instrumentarium Endoscopie Introductie Hiermee bieden wij u het cursusprogramma voor 2015 aan.

Nadere informatie

An Endoscope has no brain!!

An Endoscope has no brain!! An Endoscope has no brain!! De enige workshop waar smartphones toegelaten zijn De enige workshop waar mooie prijzen te winnen zijn Ga alvast naar kahoot.it Wie zijn wij? An en haar CSA in AZ Sint-Lucas

Nadere informatie

Hopje Hopje Hopje, driemaal in een sopje CSA voor dummies

Hopje Hopje Hopje, driemaal in een sopje CSA voor dummies Hopje Hopje Hopje, driemaal in een sopje CSA voor dummies De enige workshop waar smartphones toegelaten zijn De enige workshop waar mooie prijzen te winnen zijn Ga alvast naar kahoot.it Wie zijn wij? An

Nadere informatie

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER?

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? WAAROM? Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorg gerelateerde infecties. Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Nadere informatie

Adrie de Bruijn. Nederland, gidsland op vlak van desinfectie van flexibele endoscopen? Inhoud

Adrie de Bruijn. Nederland, gidsland op vlak van desinfectie van flexibele endoscopen? Inhoud Nederland, gidsland op vlak van desinfectie van flexibele endoscopen? Stand van zaken na meer dan 15 jaar Adrie de Bruijn RIVM, ministerie VWS Wetenschappelijk medewerker medische technologie RDS Dossierbeoordeling

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie Meetlichamen, contactglazen en Desinset

Reiniging en desinfectie Meetlichamen, contactglazen en Desinset SVENSKA NEDERLANDS PORTUGUÊS ESPAÑOL ITALIANO FRANÇAIS DEUTSCH ENGLISH GEBRUIKSAANWIJZING Reiniging en desinfectie Meetlichamen, contactglazen en Desinset 6. Edition / 2018 04 HAAG-STREIT AG, 3098 Koeniz,

Nadere informatie

Tabel verwerking landelijk commentaar richtlijn Transoesophageale transducer Commentator Soort comm. 1 1 Alg Duidelijke richtijn.

Tabel verwerking landelijk commentaar richtlijn Transoesophageale transducer Commentator Soort comm. 1 1 Alg Duidelijke richtijn. Oude tekst Nieuw voorstel 2 Argumentatie 3 Voorstel verwerking in RL Tabel verwerking landelijk commentaar richtlijn Transoesophageale transducer Commentator Soort 1 Alg Duidelijke richtijn. Geen N.v.t.

Nadere informatie

BEHANDELINGSAANWIJZING 495NTA, Fiber Optic Light Cable, 230cm, Ø2.5mm

BEHANDELINGSAANWIJZING 495NTA, Fiber Optic Light Cable, 230cm, Ø2.5mm BEHANDELINGSAANWIJZING Table of contents 1 Hoofdstuk veiligheid... 3 2 Accessoires... 5 3 Reiniging en desinfectie voorbereiden... 5 4 Handmatige reiniging... 5 5 Handmatige desinfectie... 5 6 Machinale

Nadere informatie

VORTEX. Non Electrostatic Holding Chamber. 2008 PARI GmbH Spezialisten für effektive Inhalation, 051D1007 -A-04/08

VORTEX. Non Electrostatic Holding Chamber. 2008 PARI GmbH Spezialisten für effektive Inhalation, 051D1007 -A-04/08 VORTEX Non Electrostatic Holding Chamber 2008 PARI GmbH Spezialisten für effektive Inhalation, 051D1007 -A-04/08 1 B1 B2 C A 2 3 D 4 D 5 D 6 7 D 8 9 10 11 12 13 NL Gebruiksaanwijzing voor gebruik in ziekenhuis

Nadere informatie

MONITORING TIJDENS ASEPTISCH HANDELEN EN SCHOONMAAK. Linda Wentink Jacques Beijersbergen

MONITORING TIJDENS ASEPTISCH HANDELEN EN SCHOONMAAK. Linda Wentink Jacques Beijersbergen STAXS GMP-Days 2016 MONITORING TIJDENS ASEPTISCH HANDELEN EN SCHOONMAAK Linda Wentink Jacques Beijersbergen Wat is monitoring? Monitoring is het controleren van omgevingsfactoren die effect kunnen hebben

Nadere informatie

IS METEN WEL WETEN? toepassing van ATP metingen bij duodenoscopen

IS METEN WEL WETEN? toepassing van ATP metingen bij duodenoscopen IS METEN WEL WETEN? Een onderzoek naar de toepassing van ATP metingen bij duodenoscopen Student: Pieterdina Scholing, deskundige infectiepreventie in opleiding Gelre Ziekenhuizen Praktijkbegeleider: Willemien

Nadere informatie

Validatie van scopendroogkasten

Validatie van scopendroogkasten Validatie van scopendroogkasten Stichting Trainingen Infectie Preventie Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Zie hieronder Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring

Nadere informatie

Risico inventarisatie als verbeterinstrument bij aseptische handelingen

Risico inventarisatie als verbeterinstrument bij aseptische handelingen Risico inventarisatie als verbeterinstrument bij aseptische handelingen NVFZ symposium 4 november 2017 Aseptische handelingen en aseptische bereidingen Moet het een beetje meer of mag het een beetje minder?

Nadere informatie

Endo IQ -accessoires. Gebruiksaanwijzing

Endo IQ -accessoires. Gebruiksaanwijzing Endo IQ -accessoires Gebruiksaanwijzing NL PAGINA BEWUST BLANCO 2/14 BNLIQ00DFUWEB / Rev.1 / 07-2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding..................................................... 4 1 Gebruiksindicaties............................................

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

Deel 3. Persoonlijke hygiëne

Deel 3. Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 1 van 7 Deel 3 Persoonlijke hygiëne Goedgekeurd door: PVE Pagina 2 van 7 Inhoudsopgave deel 3 Persoonlijke hygiëne Pagina 1. DEFINITIE... 3 2. DOEL... 3 3. RICHTLIJNEN... 3

Nadere informatie

2.7 Eisen aan de bedrijfsomgeving (IFS5 ; 4.6) 2.9 Beheersing van vreemde materialen (IFS5 ; 4.9) 2.11 Ontvangst van goederen en opslag (IFS5 ; 4.

2.7 Eisen aan de bedrijfsomgeving (IFS5 ; 4.6) 2.9 Beheersing van vreemde materialen (IFS5 ; 4.9) 2.11 Ontvangst van goederen en opslag (IFS5 ; 4. Belangrijkste wijzigingen IFS Versie 5 tov versie 4 IFS Versie 5 03/01/2008 1/9 1. Algemene wijzigingen 1.1 Auditfrequentie 1.2 Audit scope 1.3 Niveau van de vereisten 1.4 KO 2. Belangrijkste wijzigingen

Nadere informatie

Workshop infectiepreventie

Workshop infectiepreventie Workshop infectiepreventie Carolien Oldenkamp Berkelaar, deskundige infectiepreventie bestuurslid, trainer voorzitter a.i. Waar denk je aan bij infectiepreventie? Handhygiëne Bacteriën Schoonmaak Desinfectie

Nadere informatie

Thermolabiele, flexibele endoscopen

Thermolabiele, flexibele endoscopen Ziekenhuizen Thermolabiele, flexibele endoscopen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: januari 2015 Geplande revisie: januari 2020 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits

Nadere informatie

Thermolabiele, flexibele endoscopen

Thermolabiele, flexibele endoscopen Zorginstellingen Thermolabiele, flexibele endoscopen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: januari 2015 Wijziging: januari 2016 Geplande revisie: januari 2020 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Handhygiëne Deze WIP richtlijn betreft de handhygiëne voor zover het niet gaat om operatieve ingrepen en voeding.

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie anesthesie

Reiniging en desinfectie anesthesie Ziekenhuizen Reiniging en desinfectie anesthesie Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat

Nadere informatie

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens

Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Veiligheidsprocedures voor schoolkeukens Voedselveiligheid Stappen van de Personeel ontvangst/levering niet-verse producten gebrekkige hygiëne te hoge temperatuur vervallen houdbaarheidsdatum vervuilde

Nadere informatie

7 e SFERD symposium. Veenendaal, 16 september Michel Feldkamp

7 e SFERD symposium. Veenendaal, 16 september Michel Feldkamp 7 e SFERD symposium Veenendaal, 16 september 2015 Michel Feldkamp 1 Stichting Trainingen Infectie Preventie Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie

Reiniging en desinfectie Reiniging en desinfectie 1 Reiniging en desinfectie Als jij een frietje eet bij de snackbar, denk je waarschijnlijk niet na over de keuken. Maar stel je eens voor dat jouw friet wordt gebakken in een hele

Nadere informatie

Flexibele endoscopen "Hygiëne: verleden - heden"

Flexibele endoscopen Hygiëne: verleden - heden Flexibele endoscopen "Hygiëne: verleden - heden" M.H. Been 1, P.J. Caesar 2, R.P. Borgers 3, J.E. Degener 4 Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG): 1. Deskundige technische infectiepreventie, 2.

Nadere informatie

Reiniging en desinfectie van scopen te flexibel? Een onderzoek naar kwaliteit van de reiniging en desinfectie van flexibele scopen in ziekenhuizen

Reiniging en desinfectie van scopen te flexibel? Een onderzoek naar kwaliteit van de reiniging en desinfectie van flexibele scopen in ziekenhuizen Reiniging en desinfectie van scopen te flexibel? Een onderzoek naar kwaliteit van de reiniging en desinfectie van flexibele scopen in ziekenhuizen Den Haag, april 2000 Colofon Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Verslag Werkgroep ontsmettingsmiddelen - subwerkgroep thermische en chemothermische desinfectie Eindrapport

Verslag Werkgroep ontsmettingsmiddelen - subwerkgroep thermische en chemothermische desinfectie Eindrapport Regionale Werkgroep Ziekenhuishygiëne Vlaams-Brabant en Limburg campus Gasthuisberg Herestraat 49 B - 3000 Leuven tel. +32 16 34 62 60 fax. +32 16 34 62 70 ziekenhuishygiene@uzleuven.be ons kenmerk RWZHH-Ontsmett/AS/gw/

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Reiniging en desinfectie van endoscopen

Ziekenhuizen. Reiniging en desinfectie van endoscopen Ziekenhuizen Reiniging en desinfectie van endoscopen Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: april 2004 Gewijzigd: maart 2005 Revisie: april 2009 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid

Nadere informatie

Richtlijnen bruikleenprogramma

Richtlijnen bruikleenprogramma Richtlijnen bruikleenprogramma Dit document is slechts geldig per de datum van afdrukken. Als u twijfelt over de datum van afdrukken, wordt u verzocht dit document opnieuw af te drukken zodat u zeker weet

Nadere informatie

Intercollegiale Toetsing. Walter Accoe Hoofdverpleegkundige CSA UZ Gent

Intercollegiale Toetsing. Walter Accoe Hoofdverpleegkundige CSA UZ Gent Intercollegiale Toetsing Walter Accoe Hoofdverpleegkundige CSA UZ Gent Definities en toepassingen Praktisch Benchmarking Toepassingen, processen, producten en strategieën n vergelijken binnen en buiten

Nadere informatie

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC

AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC AANPAK (VERMOEDEN) NOROVIRUS- UITBRAAK IN EEN WZC 1 Algemeen In dit document worden de infectiepreventiemaatregelen besproken die genomen moeten worden bij een vermoeden van een uitbraak met norovirus

Nadere informatie

Desinfectie- en sterilisatiehandleiding

Desinfectie- en sterilisatiehandleiding Desinfectie- en sterilisatiehandleiding Alleen voor klinisch gebruik Deze handleiding is bedoeld voor een AirFit F20 / AirTouch F20 ResMed-volgelaatsmasker dat door meerdere patiënten wordt gebruikt in

Nadere informatie

SERIE ENT. De snelste was- en desinfectietoestel voor kleine endoscopen

SERIE ENT. De snelste was- en desinfectietoestel voor kleine endoscopen SERIE ENT De snelste was- en desinfectietoestel voor kleine endoscopen SERIE ENT Slim Een proces Een volledige cyclus 1 14 minuten Verbeter je prestaties DE BESTE TIJD-PRESTATIE RATIO OP DE MARKT Met een

Nadere informatie

GLENVEIGH SURGICAL BALLON VOOR VAGINAAL HERSTEL

GLENVEIGH SURGICAL BALLON VOOR VAGINAAL HERSTEL GLENVEIGH BALLON VOOR VAGINAAL HERSTEL GEBRUIKSAANWIJZING LET OP: volgens de federale wetgeving van de VS mag dit hulpmiddel uitsluitend worden verkocht door of op voorschrift van een arts. Lees vóór gebruik

Nadere informatie

WATERWERKBLAD. DOORSPOELEN (spuien) EN DESINFECTEREN VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES

WATERWERKBLAD. DOORSPOELEN (spuien) EN DESINFECTEREN VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES WATERWERKBLAD DOORSPOELEN (spuien) EN DESINFECTEREN VAN LEIDINGWATERINSTALLATIES WB 2.4 DATUM: JUNI 2004 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot het in gebruik stellen van een leidingwaterinstallatie

Nadere informatie

EndoHigh PAA & EndoHigh Detergent. Uitstekende procesprestaties

EndoHigh PAA & EndoHigh Detergent. Uitstekende procesprestaties SPECIALISTS MEER DAN IN 30 ENDOSCOPE JAAR DE SPECIALIST REPROCESSING IN REINIGING FOR MORE EN DESINFECTIE THAN 30 YEARS! VAN FLEXIBELE ENDOSCOPEN EndoHigh PAA & EndoHigh Detergent Uitstekende procesprestaties

Nadere informatie

Vervaardigd in de VS. Sunoptic Technologies 6018 Bowdendale Avenue Jacksonville, FL 32216, USA (904)

Vervaardigd in de VS. Sunoptic Technologies 6018 Bowdendale Avenue Jacksonville, FL 32216, USA (904) Glasvezelkabels Aanwijzingen voor gebruik en verwerkingsinstructies DFU-950-0031-00 Glasvezelkabels Vervaardigd in de VS Sunoptic Technologies 6018 Bowdendale Avenue Jacksonville, FL 32216, USA (904) 737

Nadere informatie

Hoge Gezondheidsraad CPE

Hoge Gezondheidsraad CPE Hoge Gezondheidsraad MDRO CPE PREVENTIE VAN DE OVERDRACHT VAN CARBAPENEMASE PRODUCERENDE ENTEROBACTERIËN (CPE) Domein en toepassingsgebied: Preventie van de overdracht van carbapenemase producerende enterobacteriën

Nadere informatie

Handhygiëne. 1. Handen wassen. VROEDKUNDE Handhygiëne PROTOCOL. Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd

Handhygiëne. 1. Handen wassen. VROEDKUNDE Handhygiëne PROTOCOL. Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd 1. Handen wassen Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd VOORBEREIDING NAZORG Zorg dat de wegwerphanddoekjes in een afvalemmer terechtkomen materiaal Stromend water met aangename temperatuur zorgvrager

Nadere informatie

Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer?

Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer? Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer? WAAROM? Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorggerelateerde infecties Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën Handhygiëne is

Nadere informatie

studenteninformatie Onthaalbrochure CSA GezondheidsZorg met een Ziel

studenteninformatie Onthaalbrochure CSA GezondheidsZorg met een Ziel i studenteninformatie CSA Onthaalbrochure GezondheidsZorg met een Ziel Beste student Welkom op onze afdeling. Met deze brochure willen we je wegwijs maken. Het is een handleiding over het reilen en zeilen

Nadere informatie

Acceptatietest HiQ LS instrumentarium Van Olympus

Acceptatietest HiQ LS instrumentarium Van Olympus Afdeling : infectiepreventie, deskundige steriele medische hulpmiddelen en flexibele endoscopen. Acceptatietest HiQ LS instrumentarium Van Olympus Inleiding; r HiQ LS = Single poort instrumentarium = LESS

Nadere informatie

, rev. B Nederlands

, rev. B Nederlands 950-0046-01, rev. B Nederlands Arthrex Synergy UHD4 -camerakop Gebruiksaanwijzing Waarschuwingen/aandachtspunten WAARSCHUWING: Lees deze handleiding zorgvuldig door en maak uzelf vertrouwd met de bediening

Nadere informatie

Handhygiëne 1. Handen wassen

Handhygiëne 1. Handen wassen . Handen wassen Transiënte flora wordt voor 90 à 95% verwijderd VOORBEREIDING NAZORG Zorg dat de wegwerphanddoekjes in een afvalemmer terechtkomen Stromend water met aangename temperatuur Minimale dosis

Nadere informatie

Hoge Gezondheidsraad VRE

Hoge Gezondheidsraad VRE Hoge Gezondheidsraad MDRO VRE PREVENTIE VAN DE OVERDRACHT VAN VANCOMYCINE RESISTENTE ENTEROKOKKEN (VRE) Domein en toepassingsgebied : Preventie van de overdracht van vancomycine resistente enterokokken

Nadere informatie

Schoon is niet schoon genoeg

Schoon is niet schoon genoeg Agenda Schoon is niet schoon genoeg Reprocessing van flexibele endoscopen Endoscopie gerelateerde transmissie en infecties Microbiologische controle van flexibele endoscopen Effect van biofilmvorming op

Nadere informatie

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres :

Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : IEC 151 Grensinspectiepost voor de invoer van levende dieren of dierlijke producten of aan een dergelijke

Nadere informatie

RooDent Importeer Instructies

RooDent Importeer Instructies RooDent Importeer Instructies Met deze versie kunnen licentiehouders van eerdere versies upgraden naar RooDent (3.0). Lees vóór het installeren deze upgrade informatie. Algemene opmerkingen 1. RooDent(2016)

Nadere informatie

AFNAME VAN ETTER-, WOND- EN PUNCTIEVOCHT EN ANDERE MONSTERS

AFNAME VAN ETTER-, WOND- EN PUNCTIEVOCHT EN ANDERE MONSTERS Laboratorium Klinische Biologie 1. Materiaal AFNAME VAN ETTER-, WOND- EN PUNCTIEVOCHT EN ANDERE MONSTERS E-swab met roze schroefdop (Flocked swab met 1 ml vloeibaar AMIES transportmedium) Steriele polypropyleen

Nadere informatie

: 90 minuten. : 50 meerkeuzevragen

: 90 minuten. : 50 meerkeuzevragen Cohort: vanaf 08 B-K en B-K NAAM EXAMEN : Theorie-examen B-K Reinigen, desinfecteren en steriliseren reusable medische hulpmiddelen B-K Reusable en disposable (steriele) medische hulpmiddelen beheren en

Nadere informatie