Het lerende brein: lesbladen 1. Denkoefening Wat is volgens jou het verschil tussen de mens en (andere) dieren? Noteer hieronder kort.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het lerende brein: lesbladen 1. Denkoefening Wat is volgens jou het verschil tussen de mens en (andere) dieren? Noteer hieronder kort."

Transcriptie

1 Het lerende brein: lesbladen 1 Het lerende brein 1. Typisch menselijk? 1.1. Inleiding Denkoefening Wat is volgens jou het verschil tussen de mens en (andere) dieren? Noteer hieronder kort. Een klein foutje is het begin geweest van de opmars van onze hersenen. Dat denken tenminste sommige wetenschappers. Het foutje zou gemaakt zijn in de erfelijke aanleg van de kaakspieren bij één van onze verre voorouders, zowat 2,5 miljoen jaar geleden 1. Daardoor functioneerde een eiwit minder goed en werden de kauwspieren minder krachtig. De schedel, waaraan die spieren zijn vestgehecht, hoefde niet meer zo fors te zijn en de hersenen kregen meer plaats om zich te ontwikkelen. Of deze hypothese correct is, staat nog ter discussie. Wel staat vast dat de groei van de hersenen het meest opvallende kenmerk is in de evolutionaire ontwikkeling van de mens Een gewichtig brein Wist je dat? Hebben volgende dieren volgens jou hersenen? Duid aan: ja of nee. ja / nee ja / nee ja / nee Menselijke hersenen wegen gemiddeld 1330 gram. Er zijn in het verleden wetenschappers geweest die beweerden dat het hersenvolume bepalend zou zijn voor intelligentie. Een van hun conclusies was: vrouwen zijn minder intelligent dan mannen, want hun hersenen zijn minder groot! Het gewicht van de menselijke hersenen zegt echter (gelukkig!) niets over intelligentie of over andere psychische factoren 2. Ook bij dieren is het gewicht van de hersenen geen of niet per se een indicator voor intelligentie. 1 Evenblij M. Mentale veroudering als sociaal fenomeen, in Vergrijzend Brein, Cahier 3, Stichting Bio- Wetenschappen en Maatschappij,

2 Het lerende brein: lesbladen 2 Toch zou de grootte van de hersenen niet helemaal onbelangrijk zijn. Grote hersenen kunnen gunstig blijken, als de omgeving verandert. Dit verband geldt vermoedelijk niet alleen voor vogels, maar ook voor zoogdieren inclusief de mens. Volgens deze theorie hebben mensen hun extreem grote hersenen ontwikkeld onder druk van veranderende milieu- of leefomstandigheden. Denkoefening Hoe zou jij intelligentie omschrijven? Noteer hieronder kort. 2. Een onbetrouwbaar brein? 2.1. Hoe werkt ons brein? We staan er niet altijd bij stil, maar bijna alles wat we doen gaat gepaard met complexe processen in ons brein: een boek lezen, een tekst typen, rondkijken, dagdromen, enz. Onze hersenen zijn de hele dag door actief. Zelfs tijdens onze slaap blijken ze niet in rust te zijn Onze hersenen worden constant gebombardeerd met prikkels uit onze omgeving of vanuit ons lichaam. Prikkels worden door de zintuigen via zenuwen doorgegeven aan de hersenen en worden daar verwerkt tot zinvolle informatie. Hierop kunnen wij bewust of onbewust reageren. De hoeveelheid prikkels die doorgegeven worden is veel meer dan het brein in feite in detail kan verwerken of dan we nodig hebben om te beslissen wat we gaan doen. Ons brein zorgt er daarom voor dat enkel de belangrijkste informatie overblijft. In die zin lijkt ons brein een beetje op een grote zeef die irrelevante informatie weggooit 3. Een gevolg van het feit dat ons brein op die manier met informatie omspringt is, dat ons brein ons af en toe misleidt. Een goed werkend brein is er dus de oorzaak van dat wij door onze zintuigen bedrogen (kunnen) worden. En het zorgt er ook voor, dat wij soms denkfouten maken Zintuiglijke waarneming Wat we zien, de visuele informatie, wordt helemaal achter in de hersenen (in de occipitale hersenkwab) verwerkt. Opmerkelijk: veranderingsblindheid Bekijk het volgende filmpje. Tel de passen die de spelers van het witte team naar elkaar doen. 3 Haring, Bas. De ijzeren wil. Pandora Pockets. Amstel uitgevers BV (p. 70)

3 Het lerende brein: lesbladen 3 Wanneer we rondkijken hebben we meestal niet de indruk dat onze ogen ons bedriegen. Toch gebeurt dat vaker dan we denken. Uit experimenten blijkt dat we soms bepaalde dingen zien, zonder ze op te merken. Het filmpje met de basketbalspelers is daar één voorbeeld van. Stel, je loopt op straat en een man vraagt je de weg naar het station. Terwijl je uitleg geeft, wordt het gesprek even onderbroken door twee personen die een deur tussen jullie door dragen. Als deze personen voorbij zijn, is de man waarmee je aan het praten was, vervangen door een andere man die het gesprek voortzet alsof er niets is gebeurd. Zou jij in zo n geval doorhebben dat er een persoonsverwisseling heeft plaatsgevonden? Wellicht denk je: natuurlijk wel! Toch heeft onderzoek (waarbij dit soort situatie in scene werd gezet) aangetoond dat de helft van de proefpersonen de persoonsverwisseling niet opmerkt 4. Dit fenomeen wordt change blindness genoemd. Een ander voorbeeld waaruit het fenomeen van veranderingsblindheid duidelijk blijkt, is het feit dat in speelfilms regelmatig continuïteitsfouten voorkomen. Een continuïteitsfout houdt in dat er na de wisseling van 2 shots in een film iets niet meer klopt. Het hoofdpersonage draagt bijvoorbeeld een ander kledingstuk of de stand van de zon op de achtergrond is anders. Toch is er bijna niemand die deze veranderingen opmerkt 5. Doen! Op de volgende website kan je je eigen veranderingsblindheid testen: Bedriegt ons brein ons? Over het algemeen werken onze hersenen goed. Om informatie snel te verwerken, neigen de hersenen er vaak toe om beelden te vervolledigen, om gaten in ons geheugen te vullen. In zekere zin bedriegt ons brein ons op die manier, maar dat is vaak in ons voordeel. Bekijk eens ter illustratie de opdrachten hierna. Bepaalde fouten zijn een logisch gevolg van hoe ons brein continu beslissingen neemt. Zonder dat besluitvaardige brein zouden we nauwelijks kunnen functioneren. Denkfouten horen dus bij de manier waarop ons brein werkt. Ze zijn er zelfs een prima illustratie van. Dit kunnen we vergelijken met optische illusies. Doorheen de evolutie van de mens hebben onze hersenen allerlei systemen ontwikkeld die ons gezichtsvermogen helpen. We merken er niets van, totdat we iets te zien krijgen wat door die systemen verkeerd worden geïnterpreteerd Lees het volgende tekstfragment "Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn, het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel." 4 Onderzoek van Dr. Daniel Simons (University of Illinois) en Dr. Daniel Levin (Vanderbilt University)

4 Het lerende brein: lesbladen 4 2. Lees de woorden in de gele driehoek hardop: Heb je hardop gezegd: de mus in de boom? Lees nog eens rustig, er staat: de mus in de de boom 3. Benoem de kleuren hardop (niet de woorden lezen!). Doe dit zo snel mogelijk achter elkaar. De woorden benoemen is niet zo eenvoudig. Dat komt doordat je met twee verschillende informatiebronnen wordt geconfronteerd: de kleur en de benaming van de kleur. Deze botsen met elkaar, waardoor je reactiesnelheid vertraagt. Het betreft hier dus een verwarring in de waarneming. John Ridley Stroop, een Amerikaanse psycholoog, ontdekte dit effect in Het wordt het Stroop-effect genoemd Optische illusies De volgende voorbeelden illustreren tonen hoe onze waarneming soms een loopje neemt met de werkelijkheid. Met andere woorden, wat we menen te zien stemt niet altijd overeen met wat er eigenlijk te zien is. 1. De horizontale lijnen in het bovenstaande plaatje lijken te hellen. Elke lijn is echter volstrekt horizontaal! Leg er maar eens een meetlat langs.

5 Het lerende brein: lesbladen 5 2. Welk lijnstuk is volgens jou langer? De tweede lijn lijkt langer dan de eerste, maar ze zijn allebei even lang. Denkoefening Als je bij de voorbeelden hiervoor stil staat, wat betekent dit volgens jou voor de betrouwbaarheid van verslagen van ooggetuigen? 7 3. Geheugen en leren 3.1. Ik heb (g)een talenknobbel? Wij mensen zijn kampioenen in leren. Vroeger dacht men dat neuroplasticiteit voorbehouden was aan (jonge) kinderen. Neuroplasticiteit verwijst naar de mogelijkheid van het brein om door leren te veranderen. Ondertussen weten we dat ook het brein van volwassenen tot op zekere hoogte door leren nog kan veranderen. Ik heb geen wiskundeknobbel of ik heb geen talenknobbel horen we mensen wel eens zeggen. Maar naar talenknobbels of wiskundeknobbels kunnen we een eeuwigheid zoeken in de hersenen. Ze bestaan simpelweg niet. Die knobbel-ideeën zijn een overblijfsel van de 18e en 19e-eeuwse opvattingen over ons brein. Men dacht toen dat elke eigenschap zijn eigen hersenplekje kende. Moderne hersenscan-technieken laten overduidelijk zien dat dat niet zo is Invloed van ons brein op leren en van leren op ons brein Hersenwetenschappers kunnen steeds beter aantonen dat wij mits voldoende oefening enorm veel kunnen leren. Omgekeerd kunnen wij, door wat we leren, invloed uitoefenen op ons brein. Opmerkelijk: het brein van taxichauffeurs in Londen Neurologen van het University College in Londen ontdekten dat de hersenen van taxichauffeurs zich aanpassen aan de eisen die hun beroep stelt. Londense taxichauffeurs moeten een tweetal 7

6 Het lerende brein: lesbladen 6 jaar lang, de kaart van de stad uit het hoofd leren vooraleer ze een vergunning krijgen. In vergelijking met gewone chauffeurs blijkt de hippocampus van de taxichauffeurs groter te zijn. De hippocampus is een gebied in onze hersenen dat sterk is betrokken bij geheugenprocessen. De onderzoekers van het University College stelden ook vast dat hoe ervarener de taxichauffeur is, des te groter het bewuste hersengebied (de achterzijde van de hippocampus) is. Waar of niet waar: Mannen presteren beter dan vrouwen in wiskunde? Meer weten over het lerende brein? Ga naar Module 1.

Rationeel en kritisch denken, dat is toch heel vanzelfsprekend?

Rationeel en kritisch denken, dat is toch heel vanzelfsprekend? Rationeel en kritisch denken, dat is toch heel vanzelfsprekend? Eline Noorbergen Patricia Antersijn Stelling Iedereen kan van zichzelf wel rationeel en kritisch denken. 1 Rationeel en kritisch denken,

Nadere informatie

Snel en effec(ef lezen. Annemarie van der Zeeuw www.focusoptekst.nl

Snel en effec(ef lezen. Annemarie van der Zeeuw www.focusoptekst.nl Snel en effec(ef lezen Annemarie van der Zeeuw www.focusoptekst.nl Programma Kennismaking / leerwensen Leesquiz Snellezen De nulme(ng Oogbeweging: (snellezen & concentreren) Oogfixa(es, snelheid maken,

Nadere informatie

Nieuwsflits. Peuters

Nieuwsflits. Peuters Nieuwsflits Peuters Groep 1 en 2 Groep 3-4-5 Hallo Vakantie Ik ben op vakantie met mijn mama naar Landal greenpark geweest. Dat is een vakantiepark. Daar is een zwembad en een boerderij en een buitenzwembad

Nadere informatie

Leeratelier: Actief studeren deel 1

Leeratelier: Actief studeren deel 1 Leeratelier: Actief studeren deel 1 Leerateliers Doel: Aanleren en inoefenen van belangrijke studievaardigheden Wie: Leercoach naam (e-mailadres) Hoe: Met behulp van presentaties en oefeningen Wanneer:

Nadere informatie

Wie ben ik? Mieke Urff

Wie ben ik? Mieke Urff Wie ben ik? Mieke Urff Overzicht van deze bijeenkomst: Wat is/doet Dedicon (en wat niet)? ICT en dyslexie Schoolboeken bestellen bij Dedicon AMIS Lezen van (jeugd)literatuur met audio-ondersteuning Vragen

Nadere informatie

1 Neurolinguïstisch programmeren

1 Neurolinguïstisch programmeren 1 Neurolinguïstisch programmeren Wat is NLP? U hebt vast wel eens een gesprek dat niet lekker loopt. Een goed contact tussen u en uw gesprekspartner lijkt moeizaam tot stand te komen. Na afloop hebt u

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over dyslexie!

Alles wat je wilt weten over dyslexie! Alles wat je wilt weten over dyslexie! Is het lastig om dyslexie te hebben? Ja. Betekent dit dat je nooit kunt leren lezen en schrijven? Nee. Dyslexie heb je voor altijd. Er zijn geen medicijnen of operaties

Nadere informatie

het Verschil tussen Motiveren en Bekeren M A R C E L K I K M A R C E L B K I G M A I L. C O M

het Verschil tussen Motiveren en Bekeren M A R C E L K I K M A R C E L B K I G M A I L. C O M het Verschil tussen Motiveren en Bekeren M A R C E L K I K M A R C E L B K I K @ G M A I L. C O M 06-2 9 0 7 5 9 9 7 Disclosure belangen spreker Honorarium of andere financiële vergoeding: Bedrijfsnaam:

Nadere informatie

Medicatiefouten: Voorkomen is beter dan genezen (als er tenminste nog iets te genezen is)

Medicatiefouten: Voorkomen is beter dan genezen (als er tenminste nog iets te genezen is) Medicatiefouten: Voorkomen is beter dan genezen (als er tenminste nog iets te genezen is) Reinier van Hest Ziekenhuisapotheker HagaZiekenhuis Den Haag 19 maart 2009 Indeling VMS: Veilig melden van incidenten

Nadere informatie

Beelddenkers leren anders!!!! Coaching de Schildpad op eigen wijze een stap vooruit

Beelddenkers leren anders!!!! Coaching de Schildpad op eigen wijze een stap vooruit Beelddenkers leren anders!!!! Welkom! Wat zien jullie? programma Beelddenken Ad(h)d (Hoog)begaafdheid Dyslexie Autisme Hoog sensitiviteit. Faalangstig Concentratie problemen Linker en rechterhersenhelft

Nadere informatie

Dinsdag 13 maart 2018

Dinsdag 13 maart 2018 Dinsdag 13 maart 2018 De belangrijkste offertetips en valkuilen op een rijtje De belangrijkste offertetips en valkuilen op een rijtje Wat is eigenlijk een offerte? Facts & Figures Vóórdat je een offerte

Nadere informatie

Vuistregels voor het spellingonderwijs. http://www.klascement.be/artikels/46575/

Vuistregels voor het spellingonderwijs. http://www.klascement.be/artikels/46575/ Vuistregels voor het spellingonderwijs http://www.klascement.be/artikels/46575/ Enkele constateringen Doceerlessen over de regels van het Groene Boekje. Je schrijft geen tussenletter s als het eerste deel

Nadere informatie

Omgaan met Dyslexie in de klas. drs. R.Stewart, neuropsycholoog

Omgaan met Dyslexie in de klas. drs. R.Stewart, neuropsycholoog Omgaan met Dyslexie in de klas drs. R.Stewart, neuropsycholoog Introductie Er zijn verschillende redenen om meer aandacht te besteden aan Dyslexie 2-8%(3.6%) van schoolkinderen krijgt de diagnose Dyslexie

Nadere informatie

Inhoud. Studiedag VSZ 29-10-2009 1

Inhoud. Studiedag VSZ 29-10-2009 1 Studiedag VSZ 29-10-2009 1 John Vollenbroek Human Error Consultancy 1. Kennis verzamelen en verspreiden over menselijke fouten. 2. Het leren van fouten bevorderen. Consultancy Training Incidentenonderzoek

Nadere informatie

Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het niet uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn. Het einge wat blegnaijrk is, is

Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het niet uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn. Het einge wat blegnaijrk is, is Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het niet uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn. Het einge wat blegnaijrk is, is dat de eretse en de ltaatse ltter op de jiutse patals

Nadere informatie

Minor Dyslexie Cursus 1: Inleiding Dyslexie Bijeenkomst 2

Minor Dyslexie Cursus 1: Inleiding Dyslexie Bijeenkomst 2 Minor Dyslexie 2016-2017 Cursus 1: Inleiding Dyslexie Bijeenkomst 2 Programma Terugblik bijeenkomst 1 Definitie dyslexie, brochure SDN Fonologisch coherentiemodel leesmethode bestuderen Mededeling: startsituatie

Nadere informatie

Dyslexie. Een definitie van dyslexie

Dyslexie. Een definitie van dyslexie Dyslexie Een definitie van dyslexie De automatisering van het lezen en foutloos schrijven van woorden ontwikkelt zich zeer onvolledig of zeer moeizaam op de basisschool. Als de school gedurende enige tijd

Nadere informatie

Snellezen voor Professionals

Snellezen voor Professionals Snellezen voor Professionals Bespaar tijd, verhoog je focus en onthoud meer Mark Tigchelaar Mark Tigchelaar 1 Inleiding Vroeger had ik veel moeite met lezen. Tijdens het lezen moest ik continu aan andere

Nadere informatie

Signalering, begeleiding en behandeling van dyslexie: Protocollen Leesproblemen en Dyslexie PO - VO

Signalering, begeleiding en behandeling van dyslexie: Protocollen Leesproblemen en Dyslexie PO - VO Thema-avond Dyslexie Hilversum 15 juni 2011 Signalering, begeleiding en behandeling van dyslexie: Protocollen Leesproblemen en Dyslexie PO - VO Evelien Krikhaar Expertisecentrum Nederlands Masterplan Dyslexie

Nadere informatie

Intro. Chinese woordzoeker Giraffe Nijlpaard Leeuw Neushoorn Eland Panda Kolibrie Zeehond. Oplossing. Och, als men lezen kon!

Intro. Chinese woordzoeker Giraffe Nijlpaard Leeuw Neushoorn Eland Panda Kolibrie Zeehond. Oplossing. Och, als men lezen kon! Intro Och, als men lezen kon! Ontwikkeling van leesvaardigheid bij dove/slechthorende jongeren en volwassenen Loes Wauters, Hille van Gelder, Helen Blom, Shirley Neirynck Chinese woordzoeker Giraffe Nijlpaard

Nadere informatie

Leeratelier: Snellezen

Leeratelier: Snellezen Leeratelier: Snellezen Snellezen, waarom? Situering binnen het actief leren Snellezen, de theorie Snellezen, praktisch! Raming hoeveelheid geschreven informatie, per blok (louter professioneel ) Blokboek

Nadere informatie

Welkomst BridgeJournaal Hotel Jan van Scorel

Welkomst BridgeJournaal Hotel Jan van Scorel Welkomst BridgeJournaal Hartelijk welkom namens de directie en medewerkenden van Fletcher hier te Schoorl. Samen met jullie ( we kunnen het niet alleen ) willen we er een paar mooie dagen van maken. Straks

Nadere informatie

Informatieve ouderavond. OBS De Brinck. 31 oktober 2012. Erik Benkers

Informatieve ouderavond. OBS De Brinck. 31 oktober 2012. Erik Benkers Informatieve ouderavond OBS De Brinck 31 oktober 2012 Erik Benkers Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het niet uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn. Het einge wat blegnaijrk

Nadere informatie

Montessori College ROC Eindhoven

Montessori College ROC Eindhoven Montessori College ROC Eindhoven Protocol Dyslexie en Dyscalculie Versie: augustus 2012 1 In dit protocol wil het Montessori College in grote lijnen uiteen zetten hoe leerlingen met leerstoornissen als

Nadere informatie

COEN TUERLINGS. directeur & ontwikkelaar. Dyslexie wordt volgens Coen verkeerd benaderd en gestigmatiseerd.

COEN TUERLINGS. directeur & ontwikkelaar. Dyslexie wordt volgens Coen verkeerd benaderd en gestigmatiseerd. 52 COEN TUERLINGS directeur & ontwikkelaar Dyslexie wordt volgens Coen verkeerd benaderd en gestigmatiseerd. Het klopt volgens hem niet dat dyslexie als een niet goed functioneren wordt gezien. (Dys =

Nadere informatie

Module 4 Efficiënt en effectief leren

Module 4 Efficiënt en effectief leren Module 4 Efficiënt en effectief leren Hoofdstuk 4 Je leert efficiënt en snel lezen Inhoud 4.1 Goede leesvaardigheid Opdracht 1 Tabel leessnelheden Opdracht 2 Oefeningen leessnelheid Opdracht 3 Kleine test

Nadere informatie

Stuur- en werkgroep dyslexie Walcheren Informatiebulletin nr. 3; juni 2010

Stuur- en werkgroep dyslexie Walcheren Informatiebulletin nr. 3; juni 2010 Stuur- en werkgroep dyslexie Walcheren Informatiebulletin nr. 3; juni 2010 Bron: Lectrr.be;Comic House Ook een rivier begint met de eerste druppel Wat waren de highlights uit het afstemmingsdocument Ernstige

Nadere informatie

Buurtkrant De Brug. Paas Editie. Of er nog wonderen zijn hoe kun je zoiets vragen kijk naar mijn tuin van leeg naar vol in amper zeven dagen

Buurtkrant De Brug. Paas Editie. Of er nog wonderen zijn hoe kun je zoiets vragen kijk naar mijn tuin van leeg naar vol in amper zeven dagen Buurtkrant De Brug Paas Editie Of er nog wonderen zijn hoe kun je zoiets vragen kijk naar mijn tuin van leeg naar vol in amper zeven dagen Jaargang 16 - Nummer 1 April 2011 Autoshop en Automaterialen B.

Nadere informatie

Centrale Medicatiefouten Registratie CMR

Centrale Medicatiefouten Registratie CMR Centrale Medicatiefouten Registratie CMR Hayo Graatsma Ziekenhuisapotheker Apotheek Haagse Ziekenhuizen 27/11/2008 TRIP 1 Indeling presentatie Ned. Ver. van Ziekenhuis Apothekers Apotheek Haagse Ziekenhuizen

Nadere informatie

TAAL & BREIN. Ben Maassen. Studeren met dyslexie. Taalwetenschap UMCG. Platform Taalbeleid HO 28 januari 2015

TAAL & BREIN. Ben Maassen. Studeren met dyslexie. Taalwetenschap UMCG. Platform Taalbeleid HO 28 januari 2015 1 TAAL & BREIN Studeren met dyslexie Ben Maassen Taalwetenschap UMCG Platform Taalbeleid HO 28 januari 2015 5 Primaire Communicatie: Spreken & Spraakverstaan Mensen zijn evolutionair toegerust voor mondelinge

Nadere informatie

Keuzestress?? Een specialist kan meer- de reis van kinderarts naar medisch specialist patiëntveiligheid. Marjo Jager Sept 2014

Keuzestress?? Een specialist kan meer- de reis van kinderarts naar medisch specialist patiëntveiligheid. Marjo Jager Sept 2014 Keuzestress?? Een specialist kan meer- de reis van kinderarts naar medisch specialist patiëntveiligheid. Marjo Jager Sept 2014 + Uitleg functie + What s in it for you? Kroniek van een nieuwe baan Het

Nadere informatie

Experience Design Opdracht 1

Experience Design Opdracht 1 Experience Design Opdracht 1 Kleuren en woorden - De Strooptest Joyce Karreman 0793350 WERKING VAN DE ZINTUIGEN Ik heb gekozen voor de zogeheten Stroop-test. Hierbij werken de ogen nauw samen met het brein,

Nadere informatie

STATEMENT LASA geneesmiddelen

STATEMENT LASA geneesmiddelen STATEMENT LASA geneesmiddelen Apr Hilde Collier Dag Van de ziekenhuisapotheker 06-02-2018 Head of the Pharmacy Departement UZBrussel inhoud Definitie Waarom nood aan een statement Incidentmeldingen: voorbeelden

Nadere informatie

GEEF VORM AAN JE PERCEPTIE. Marieke Haaker Coaching en Consultancy

GEEF VORM AAN JE PERCEPTIE. Marieke Haaker Coaching en Consultancy GEEF VORM AAN JE PERCEPTIE Marieke Haaker Coaching en Consultancy Doel Bewust worden: wat zie ik eigenlijk en kan ik dat ook anders zien? Als ik weet hoe perceptie werkt, wanneer en waar kan het me dan

Nadere informatie

Hersenen en woorden in verbinding

Hersenen en woorden in verbinding Hersenen en woorden in verbinding Dolf Janson Over verschillen tussen leren lezen en leren spellen. Welke rol spelen de hersenen bij het leren lezen en leren spellen? Dit artikel bespreekt de overeenkomsten

Nadere informatie

Foutloos Nederlands. Programma ochtend (spelling) Dictee: 30 woorden. 10- woorden- dictee. Actuele spelling

Foutloos Nederlands. Programma ochtend (spelling) Dictee: 30 woorden. 10- woorden- dictee. Actuele spelling Actuele spelling Foutloos Nederlands Gemeente Leiden Jany Pons www.focusoptekst.nl Programma ochtend (spelling) Dictee: 30 woorden ü Hoofdle@ergebruik ü Aaneenschrijven of koppelteken ü Tussenle@er- n

Nadere informatie

Hersenschrift. Grafologie aan de hand van het schrift het karakter in de vingers. Wat is grafologie?

Hersenschrift. Grafologie aan de hand van het schrift het karakter in de vingers. Wat is grafologie? Grafologie aan de hand van het schrift het karakter in de vingers Wat is grafologie? Grafologie of handschriftkunde is de studie van het karakter door middel van het analyseren van het handschrift. Een

Nadere informatie

Retrospectieve incidentanalyse. Evelien Raman stafmedewerker kwaliteit & patiëntveiligheid AZ Sint-Maarten

Retrospectieve incidentanalyse. Evelien Raman stafmedewerker kwaliteit & patiëntveiligheid AZ Sint-Maarten Retrospectieve incidentanalyse Evelien Raman stafmedewerker kwaliteit & patiëntveiligheid AZ Sint-Maarten Inhoud Het ontstaan van onveiligheid Incidentanalyse: informatie verzamelen Incidentanalyse: oorzaken

Nadere informatie

ZIN IN ZINTUIGEN? Marjon Kat, ergotherapeut

ZIN IN ZINTUIGEN? Marjon Kat, ergotherapeut ZIN IN ZINTUIGEN? Marjon Kat, ergotherapeut Zin in zintuigen Waarnemen Sensomotorische informatieverwerking Ervaren De zintuigen Alertheid Verstoorde informatieverwerking Het kind met syndroom van down

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE VMBO LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE VMBO LEERLING LESMODULE VMBO LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 WAT ZIJN HERSENEN? VRAAG WAT ZIJN HERSENEN PRECIES? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE? DENKOEFENING WAAR- VOOR GEBRUIK JE OP DÍT MOMENT JE HERSENEN? DENKOEFENING KUN

Nadere informatie

Dyslexie. Beatrijs Brand

Dyslexie. Beatrijs Brand Dyslexie Beatrijs Brand Hoe lezen wij? T s errassend oeveel ekst r emist an orden Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de lttres in een wrood saatn (c)

Nadere informatie

Leeuwarder Vogelvrienden

Leeuwarder Vogelvrienden 2004 Op de jaarvergadering is voorzitter Siebe de Haan blij met de grote opkomst en in zijn openingswoord kijkt hij even terug naar de afgelopen Kerstshow. Het was weer één groot feest en er waren alleen

Nadere informatie

BIOKLOK DE BIOLOGISCHE KLOK IN DE LES MODULE C. klok. www. bio. .nl

BIOKLOK DE BIOLOGISCHE KLOK IN DE LES MODULE C. klok. www. bio. .nl BIOKLOK DE BIOLOGISCHE KLOK IN DE LES MODULE C www. bio klok.nl EN DE BIOLOGISCHE KLOK IN DE PRAKTIJK Ready Set Go! galmt het door de stadions tijdens sportwedstrijden, zoals de Olympische Spelen. Olympische

Nadere informatie

1. Fossielen, dood of levend?

1. Fossielen, dood of levend? 1. Fossielen, dood of levend? Op veel plaatsen op aarde kun je fossielen vinden. Deze oeroude overblijfselen van organismen vertellen een deel van het levensverhaal van de aarde. Soms worden er planten

Nadere informatie

De Smart Teaching Kit van

De Smart Teaching Kit van De Smart Teaching Kit van Bevat: Hulp bij Lesplannen maken Leerdoelen stellen Prikkelende starters Do en don ts van de 8 meest voorkomende werkvormen Omgaan met weerstanden 5 krachtige specifieke werkvormen

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Foutloos Nederlands. Programma ochtend (spelling) Dictee: 30 woorden. Actuele spelling

Foutloos Nederlands. Programma ochtend (spelling) Dictee: 30 woorden. Actuele spelling Actuele spelling Foutloos Nederlands Gemeente Leiden Jany Pons www.focusoptekst.nl Programma ochtend (spelling) Dictee: 30 woorden ü Hoofdle@ergebruik ü Aaneenschrijven of koppelteken ü Tussenle@er- n

Nadere informatie

Hoe begeleid ik mijn kind effectief bij het leren?

Hoe begeleid ik mijn kind effectief bij het leren? STUDIEBEGELEIDING AMSTELVEEN Hoe begeleid ik mijn kind effectief bij het leren? Geef een kind een vis en je geeft het voedsel voor één dag, Leer een kind vissen en het zal zich voeden zijn leven lang.

Nadere informatie

Taal: Spraak en Schrift

Taal: Spraak en Schrift Taal: Spraak en Schrift Taal is een vorm van symbolische communicatie gebaseerd op klanken, geschreven symbolen en gebaren. Alle talen hebben een grammatica, regels over hoe klanken en woorden met elkaar

Nadere informatie

VORMGEVER / SIGNSPECIALIST

VORMGEVER / SIGNSPECIALIST VORMGEVER / SIGNSPECIALIST VORMGEVING NAAM: KLAS: VAK: NEDERLANDS CODE: NED 121 LEERJAAR: 1 PERIODE: 2 TIJD: 6 lesuren DOEL: Diverse soorten teksten lezen waarbij gekeken wordt naar de inhoudelijke structuur.

Nadere informatie

bewezen hacks om betere cijfers te halen

bewezen hacks om betere cijfers te halen 10 bewezen hacks om betere cijfers te halen Luister muziek terwijl je studeert Als je tijdens het studeren naar muziek met een hoog tempo luistert, leer je beter. Daar kwamen onderzoekers van de universiteit

Nadere informatie

CPS presentatie: studiesucces met dyslexie in het mbo 1

CPS presentatie: studiesucces met dyslexie in het mbo 1 dyslexie in het mbo 1 Hersenen rijpen door tot 23-25 jaar Kwaliteit van de leeromgeving bepalend voor de optimale uitgroei van het brein dyslexie in het mbo 2 Door steun, sturing en ervaringen verdwijnen

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

Zelfbeeld. Basisonderwijs

Zelfbeeld. Basisonderwijs Basisonderwijs 2 Wist je dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar zelfbeeld? Wereldwijd zijn wetenschappers daarmee bezig, ook bij de Universiteit Leiden. Bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Hersenonderzoek en intelligentie

Hersenonderzoek en intelligentie 45 Hersenonderzoek en intelligentie U werkt als psycholoog-onderzoeker aan de universiteit. Binnenkort bezoekt u samen met een collega het symposium Hersenen en intelligentie. U hebt afgesproken dat ieder

Nadere informatie

1. Fossielen, dood of levend?

1. Fossielen, dood of levend? 1. Fossielen, dood of levend? Op veel plaatsen op aarde kun je fossielen vinden. Deze oeroude overblijfselen van organismen vertellen een deel van het levensverhaal van de aarde. Soms worden er planten

Nadere informatie

Een kijkje in je hersenen

Een kijkje in je hersenen Brein in beeld Een kijkje in je hersenen Je brein ziet eruit als een uit de kluiten gewassen walnoot, niet veel groter dan twee gebalde vuisten tegen elkaar. Wat de hersenen doen, het is teveel om op te

Nadere informatie

Vijverlaan 15 7975 BW Uffelte (0521) 35 15 61

Vijverlaan 15 7975 BW Uffelte (0521) 35 15 61 Vereniging Juridische Studenten Recht-Even-Redig Open Universiteit Zwolle Opgericht 14 maart 1990 Voorzitter: Gert de Leur Vijverlaan 15 7975 BW Uffelte (0521) 35 15 61 Penningmeester en Cor Scholten ledenadministratie

Nadere informatie

F O K U Z Z. K R O K I D O K I Isra Noa Dean Renzo Daniël Melody Darshan Arasch Isthea Dylan. Redactieraad:

F O K U Z Z. K R O K I D O K I Isra Noa Dean Renzo Daniël Melody Darshan Arasch Isthea Dylan. Redactieraad: F O K Redactieraad: K R O K I D O K I Isra Noa Dean Renzo Daniël Melody Darshan Arasch Isthea Dylan U Z Z Magazine van Het Meesterwerk, eerste editie - 2016/2017 Inhoud Welkom Pag. 3 Pag. 4/5 Pag. 6 Pag.

Nadere informatie

Zelfbeeld. Voortgezet onderwijs

Zelfbeeld. Voortgezet onderwijs Voortgezet onderwijs 2 Wereldwijd bestuderen wetenschappers hoe mensen over zichzelf nadenken. Dat gebeurt ook bij de Universiteit Leiden: daar doen wetenschappers bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Een leven lang leren. Wat is de definitie van leren? het begin. Wat heb je nodig? een leven lang leren non-formele volwasseneneducatie

Een leven lang leren. Wat is de definitie van leren? het begin. Wat heb je nodig? een leven lang leren non-formele volwasseneneducatie Een leven lang leren een leven lang leren non-formele volwasseneneducatie Wat is leren? Waarom leren we? Hoe leren we? 1. Ons brein Hoe leren we? 2. Educatie Waarom zouden we blijven leren? Waar kun je

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE ONDERBOUW HAVO/VWO LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE ONDERBOUW HAVO/VWO LEERLING LESMODULE ONDERBOUW HAVO/VWO LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 WANNEER GEBRUIK JE JE HERSENEN? DENKOEFENING WAAR- VOOR GEBRUIK JE OP DÍT MOMENT JE HERSENEN? 1.2 HOE WERKEN JE HERSENEN EN JE ZINTUIGEN SAMEN?

Nadere informatie

1974-2014 DE KRUIN CHOCOLA WIJKBUS SEGBROEK DATA STAMPPOT AVONDEN KERST STUKJES SLIMME HERSENEN DE WIJKVERENIGING VOOR DE WIJK. Inhoud o.a.

1974-2014 DE KRUIN CHOCOLA WIJKBUS SEGBROEK DATA STAMPPOT AVONDEN KERST STUKJES SLIMME HERSENEN DE WIJKVERENIGING VOOR DE WIJK. Inhoud o.a. DE WIJKVERENIGING MET VOOR DE WIJK Port betaald Inhoud o.a. 1974-2014 DE KRUIN CHOCOLA WIJKBUS SEGBROEK DATA STAMPPOT AVONDEN KERST STUKJES SLIMME HERSENEN ACACIASTRAAT 178A JAARGANG 2013 2565 KH DEN HAAG

Nadere informatie

RESEARCH & DESIGN. keuzeonderzoeken. Verwondering: het begin van wetenschap. klas 1 havo/atheneum 2013-2014, periodeboek 1A:

RESEARCH & DESIGN. keuzeonderzoeken. Verwondering: het begin van wetenschap. klas 1 havo/atheneum 2013-2014, periodeboek 1A: RESEARCH & DESIGN klas 1 havo/atheneum 2013-2014, periodeboek 1A: Verwondering: het begin van wetenschap keuzeonderzoeken locatie Mariënburg, Leeuwarden Research & Design Project: Verwondering: het begin

Nadere informatie

Oefenen op deelaspecten van onderzoek doen

Oefenen op deelaspecten van onderzoek doen Handboek natuurkundedidactiek hoofdstuk 5: Vaardigheidsontwikkeling 5.3 Onderzoeken Lesmaterialen Oefenen op deelaspecten van onderzoek doen Inleiding De volgende lesactiviteiten zijn bruikbaar om leerlingen

Nadere informatie

Van de voorzitter. Het einde nadert, van het jaar 2003 dan wel te verstaan.

Van de voorzitter. Het einde nadert, van het jaar 2003 dan wel te verstaan. Van de voorzitter Het einde nadert, van het jaar 2003 dan wel te verstaan. Dat betekent dat we net weer een invitatie-toernooi achter de rug hebben, dit jaar voor de verandering eens georganiseerd door

Nadere informatie

Gebruik module 1 bij het beantwoorden van de vragen. Indien je het antwoord hierin niet kunt vinden dan mag je andere bronnen gebruiken.

Gebruik module 1 bij het beantwoorden van de vragen. Indien je het antwoord hierin niet kunt vinden dan mag je andere bronnen gebruiken. Science+ leerjaar 1 module: het oog 4 x 45 min, werk in duo s. vragenblad Gebruik module 1 bij het beantwoorden van de vragen. Indien je het antwoord hierin niet kunt vinden dan mag je andere bronnen gebruiken.

Nadere informatie

Programmaplan: Op weg naar het voorkomen van dyslexie

Programmaplan: Op weg naar het voorkomen van dyslexie Programmaplan: Op weg naar het voorkomen van dyslexie implementatie en totstandkoming empirisch wetenschappelijke onderbouwing van het pre-leescurriculum Alfa-bedding 2016-2018 Status: herzien plan van

Nadere informatie

Dromen, durven en vooral doen en de 5/95% doorbraak van Ben Tiggelaar - deel 1

Dromen, durven en vooral doen en de 5/95% doorbraak van Ben Tiggelaar - deel 1 vooral en de 5/95% doorbraak van Ben Tiggelaar - deel 1 Ik heb ooit het genoegen gehad om Ben Tiggelaar eens bezig te zien in Oostende. Wat is dan nu precies die doorbraak? Welnu, toponderzoekers hebben

Nadere informatie

Colofon. Uitgave augustus 2012

Colofon. Uitgave augustus 2012 Colofon Dit is het informatie- en activiteitenblad van Stichting Senioren Essent Noord = SSEN regioafdeling Groningen. Gironr. 3098829 t.n.v. SSEN Groningen en Stichting Personeelsactiviteiten Essent Noord

Nadere informatie

Kanjertraining uitleg van groep 7A

Kanjertraining uitleg van groep 7A Kanjertraining uitleg van groep 7A We hebben op de piethein een werkboek van de kanjertraining en ik ga vertellen wat er in het boek staat. Er staat in het werkboek meestal samenwerkings opdrachten bijvoorbeeld,

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Kleurenblind

Werkstuk Biologie Kleurenblind Werkstuk Biologie Kleurenblind Werkstuk door een scholier 1252 woorden 12 februari 2006 6,9 103 keer beoordeeld Vak Biologie INHOUDSOPGAVE - voorwoord - test - het oog - daltonisme - erfelijk - het eiland

Nadere informatie

De Methodiek Coachende Gespreksvoering (Mag ik je geen advies geven?) Huub Buijssen

De Methodiek Coachende Gespreksvoering (Mag ik je geen advies geven?) Huub Buijssen De Methodiek Coachende Gespreksvoering (Mag ik je geen advies geven?) Huub Buijssen INTRO Introductie van mij en u Nut van het thema Tijd Reageren? Oogmerk Doel presentatie Kennis maken met de MCG Programma

Nadere informatie

OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101, deel 1! Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1. Door Jack Boekhorst

OptimaleGezondheid.com Training: Mini stress cursus 101, deel 1! Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1. Door Jack Boekhorst Mini Cursus Anti-stress 101: Deel 1 Door Jack Boekhorst klantenservice@optimalegezondheid.com Pagina 1 Inleiding Zoals ik reeds in het artikel heb verteld, komen we er niet onderuit. Een stukje theorie

Nadere informatie

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer.

Niet Normaal. Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. LEIDRAAD VOOR BEGELEIDERS Niet Normaal Hetero s zijn niet normaal, ze zijn gewoon met meer. Het project Niet Normaal wil seksuele diversiteit bespreekbaar maken bij (Gentse) jongeren van 14 tot 18 jaar.

Nadere informatie

Juf Mieke werd 50 jaar!

Juf Mieke werd 50 jaar! Schooljaar 2006-2007 jaargang 10 krant nr.31 Beste lezer, Vol goede moed stapten we met z n allen het nieuwe schooljaar binnen. De ene met wat grotere vraagtekens dan de andere, doch na enkele dagen merk

Nadere informatie

Handleiding Strategieles Verbanden niveau A

Handleiding Strategieles Verbanden niveau A Handleiding Strategieles Verbanden niveau A Een onderdeel van Nieuwsbegrip Zilver zijn de strategielessen. De strategielessen zijn bedoeld om de strategieën voor begrijpend lezen bij de leerlingen te introduceren

Nadere informatie

Auteurs: Gustaaf Cornelis, Geerdt Magiels, Wim Betz. Eerste uitgave: 15 april 2002. Herziene uitgave: 15 oktober 2002

Auteurs: Gustaaf Cornelis, Geerdt Magiels, Wim Betz. Eerste uitgave: 15 april 2002. Herziene uitgave: 15 oktober 2002 We hebben ons best gedaan om het copyright van de gebruikte afbeeldingen steeds correct te vermelden. Mochten we toch een vergissing gemaakt hebben, gelieve ons te contacteren via skepp.educatief@skepp.be.

Nadere informatie

In dit nummer... ...maken we o.a. kennis met de taalambassadeurs

In dit nummer... ...maken we o.a. kennis met de taalambassadeurs In dit nummer... mei 2014...maken we o.a. kennis met de taalambassadeurs (Wie zijn ze? Wat doen ze?). We lezen de winnende gedichten van de poëzieweek We trekken naar de beroepenbeurs en we brengen een

Nadere informatie

Vetverbranding in de hersenen?

Vetverbranding in de hersenen? Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Kan een synthetische olie helpen om de hersenen van voedsel te voorzien

Nadere informatie

Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën

Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën Trainingskaarten Zelfregulerend leren met effectieve leerstrategieën 2016 Pieternel Dijkstra en Petra Bunnik & Boom uitgevers Amsterdam 1 Introductie Zelfregulerend leren houdt in dat leerlingen het eigen

Nadere informatie

Achterdochtig gedrag. Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken.

Achterdochtig gedrag. Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Achterdochtig gedrag Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Achterdochtig gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is achterdochtig gedrag? Dementie kan ervoor zorgen dat

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

Wapen je tegen neuro- mythen in het onderwijs

Wapen je tegen neuro- mythen in het onderwijs Wapen je tegen neuro- mythen in het onderwijs Wat hersenonderzoek wel en niet kan bijdragen aan het onderwijs Dr. Sandra van Aalderen Vrije Universiteit Amsterdam/ Universiteit Twente Stellingen Je gebruikt

Nadere informatie

Vriendschap. Basisonderwijs

Vriendschap. Basisonderwijs Basisonderwijs Wist je dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar vriendschappen? Wereldwijd zijn wetenschappers daarmee bezig, ook bij de Universiteit Leiden. Bij het Brain & Development Onderzoekscentrum

Nadere informatie

Inwerkprogramma voor wethouders

Inwerkprogramma voor wethouders Inwerkprogramma voor wethouders negen speelvelden van de wethouder Fractie Het College van B&W Inwoners en Ondernemers Ambtenaren en Dossiers Andere Overheden Media Externe Relaties en Complexe Dossiers

Nadere informatie

Van fixed naar growth mindset

Van fixed naar growth mindset Symposium: Hoera ik sta voor de klas Van fixed naar growth mindset Leendert van Genderen test, 2006) Uitspraak Een of oneens 1. Je intelligentie staat min of meer vast 2. Je kunt wel nieuwe dingen leren,

Nadere informatie

KATHOLIEKE BOND VAN OUDEREN AFD. WATERINGEN

KATHOLIEKE BOND VAN OUDEREN AFD. WATERINGEN KATHOLIEKE BOND VAN OUDEREN AFD. WATERINGEN Secretariaat: Gaelstraat 17 2291 SG WATERINGEN e-mail: dkraaijenbrink@hccnet.nl RABO Bank: rek.no.: 1566.10.132 t.n.v. K.B.O. Wateringen Clubgebouw: VELO telefoon

Nadere informatie

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Eigenschappen. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Eigenschappen Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 01.04.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 01.04.2016 / Eigenschappen (QPN) 2 Inleiding Wat zijn jouw meest kenmerkende eigenschappen?

Nadere informatie

5 waardevolle vragen voor je kind.

5 waardevolle vragen voor je kind. 5 waardevolle vragen voor je kind. Schipperswijk 10 9665PM Oude Pekela 0610318833 info@moniquecoachtkids.nl www.moniquecoachtkids.nl Hallo mijn naam is Monique Postema. Al jaren werk ik met kinderen en

Nadere informatie

Brainstormen met bewoners in het woonzorgcentrum Gebruik van GPS-sessie

Brainstormen met bewoners in het woonzorgcentrum Gebruik van GPS-sessie Brainstormen met bewoners in het woonzorgcentrum Gebruik van GPS-sessie GPS-sessie als manier om bewoners actief na te laten denken over hun leven in het WZC en hun participatie in beslissingen omtrent

Nadere informatie

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Dit is de inleiding van de psycho-educatie modules. Aan de hand van deze modules geven we meer informatie over hoe autismespectrumstoornissen (ASS) zich uiten

Nadere informatie

De 5/95 Doorbraak! 95% Onbewust, automatisch gedrag

De 5/95 Doorbraak! 95% Onbewust, automatisch gedrag De 5/95 Doorbraak! Wat is dan precies die doorbraak? Toponderzoekers hebben aangetoond dat minimaal 95% van ons handelen onbewust en automatisch plaatsvindt. In normaal Nederlands: onze vrije wil bepaalt

Nadere informatie

DE BRUG. Goed uitgerust? Clubblad van de vereniging Club Los Holandeses. Clubgebouw: Plaza Justus 1 Urb. Barranco Hondo Alfaz del Pi

DE BRUG. Goed uitgerust? Clubblad van de vereniging Club Los Holandeses. Clubgebouw: Plaza Justus 1 Urb. Barranco Hondo Alfaz del Pi een gezellig clubseizoen DE BRUG Clubblad van de vereniging Club Los Holandeses Goed uitgerust? Clubgebouw: Plaza Justus 1 Urb. Barranco Hondo 03580 Alfaz del Pi Telefoon: 966 875 342 Website: www.holandeses.nl

Nadere informatie

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub

Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Grenzeloze vrijheid? Discussiebijeenkomst tienerclub Leeftijd: 12-16 jaar Tijdsduur: 1 uur Doelen - De jongeren denken na over de betekenis van de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden in het dagelijks

Nadere informatie

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16

Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n. 10 ( x ) ,16 modulus strepen: uitkomst > 0 Hiermee rekenen we de testwaarde van t uit: n 10 ttest ( x ) 105 101 3,16 n-1 4 t test > t kritisch want 3,16 >,6, dus 105 valt buiten het BI. De cola bevat niet significant

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie