Nationaal verkeerskundecongres 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nationaal verkeerskundecongres 2015"

Transcriptie

1 Nationaal verkeerskundecongres 2015 Verkeersveiligheidscultuur rond scholen Een aanpak met ouders en scholen samen beproefd in Amersfoort Florian de Ligt Gemeente Amersfoort Lotte van den Munckhof Goudappel Coffeng Samenvatting Verkeersveiligheid rondom scholen blijft een belangrijk thema in Amersfoort. Inventarisatieavonden op scholen en ouderenquêtes tonen aan dat gedragsinterventies hier een impuls aan kunnen geven. Hiervoor is de scholenaanpak ontwikkeld waarbij scholen zelf aan de slag gaan met maatregelen. Ze krijgen intensieve ondersteuning van een gedragsdeskundige, die ervoor zorgt dat de maatregelen voldoen aan voorwaarden om het effect te optimaliseren. Deze aanpak is getest in drie schoolomgevingen. Deze paper beschrijft de aanpak, de uitvoering, de gedragsinterventies en de resultaten van deze brede aanpak. Trefwoorden Verkeersveiligheid, schoolomgeving, scholenaanpak, gedragsbeïnvloeding

2 Ouders, scholen en gemeente samen voor resultaat Scholen in heel Nederland kampen nog steeds met verkeersonveilige situaties in hun omgeving. Met name het breng- en haalverkeer met de auto wordt door veel scholen en ouders als onveilig ervaren, met een duivelse paradox: iedereen wil graag zo dicht mogelijk bij de ingang van de school parkeren, want anders is het zo onveilig. Het gevolg is onveiligheid(beleving) door chaos en onoverzichtelijke situaties rondom die plek dichtbij, door zowel auto s als fietsen. Deze paper beschrijft de aanpak en resultaten van een brede aanpak die in Amersfoort is ontwikkeld, om met gedragsinvertenties op bovenstaande situaties in te grijpen. De oplossing is namelijk niet zozeer de inrichting van de schoolomgeving (waar de laatste jaren al veel in is geïnvesteerd), maar het gedrag: de vervoermiddelkeuze thuis en het parkeergedrag bij de school. De filosofie van de aanpak was om het ongewenste gedrag te voorkomen en tegelijkertijd het gewenste gedrag te motiveren. Met als doel: een nieuwe impuls geven aan de verkeersveiligheid. Bijzonder aan de aanpak is dat de we zochten naar een manier voor maatwerk. Elke situatie -locatie, doelgroep, historie, bewustzijn en betrokkenheid- is namelijk uniek. Met als terechte cliché: je moet precies weten wat het probleem is, wie dit probleem veroorzaakt en wat het gewenste gedrag is, om de meest passende maatregel te vinden. Het resultaat is de scholenaanpak: een aanpak waarbij de scholen zelf aan de slag gaan, ondersteund door een gedragskundige en gefaciliteerd door de gemeente.

3 De scholenaanpak Gemeente Amersfoort streeft naar een aanpak waarbij van onderop -vanuit de school en de oudersgewerkt wordt aan een betere verkeerssituatie. Welke problemen worden er beleefd? Wat doen scholen nu zelf al? En hoe kunnen en willen zij gefaciliteerd worden om samen de situatie te bespreken en oplossingen in te zetten gericht op eigen gedrag? Om dit te weten te komen, is samenwerken essentieel. Het belangrijkste uitgangspunt is daarom het in gesprek gaan met scholen en ouders en samen aan de slag gaan. Om maatwerk te kunnen bieden, hebben we de scholenaanpak ontwikkeld. Dit is een aanpak waarbij de scholen zelf aan de slag gaan, ondersteund een gedragskundige en gefaciliteerd door de gemeente. In de volgende alinea s gaan we in op de werkwijze binnen de scholenaanpak. In de volgende hoofdstukken presenteren we de resultaten van deze aanpak en aanbevelingen voor het vervolg. De scholenaanpak De scholenaanpak bestaat uit verschillende onderdelen waarbij intensief contact is tussen de gemeente, de scholen en de inwoners van Amersfoort. Gezamenlijk wordt het probleem onderzocht en worden en oplossingen geïnventariseerd en ingezet. We hebben de scholenaanpak in Amersfoort getest door de verschillende onderdelen te doorlopen en evalueren. Figuur 1 geeft het plan van aanpak schematisch weer. Hierna lichten we elk van de onderdelen kort toe en wordt beschreven wat de precieze werkwijze is geweest. Figuur 1: Schematische plan van aanpak binnen de scholenaanpak die leidt tot advies en verbreding.

4 Gedragsatelier Het eerste onderdeel in de scholenaanpak was een gedragsatelier. Dat is een workshop voor scholen en (verkeers-)ouders waarin uitgelegd is wat gedragsbeïnvloeding is en hoe dit ingezet kan worden om de verkeersveiligheid in de schoolomgeving te verbeteren. Doel was om ouders en scholen te enthousiasmeren en een gedragsbril op te zetten, om zo duidelijk te maken dat er meer mogelijkheden zijn dan infrastructurele maatregelen. Daarom kwamen er tijdens het atelier veel voorbeelden aan bod uit binnen- en buitenland en zijn de scholen zelf al aan de slag gegaan met een eerste analyse van de situatie en het kijken naar mogelijk oplossingen. Concrete pilots Na het gezamenlijke gedragsatelier, zijn de enthousiaste scholen aan de slag gegaan. Eerst is er samen met de gedragskundige een quickscan van de schoolomgeving gedaan. Hierin werd gekeken naar het huidige gedrag van de ouders en kinderen tijdens breng- en haaltijden. Dit gaf een goed beeld van de problemen en hoe die ontstaan. Samen met de ouders en de medewerkers van de school is vervolgens vorm gegeven aan de acties op die specifieke locatie, met die specifieke doelgroep, die nodig zijn om tot een gedragsverandering te komen. De gedragskundige zorgde ervoor dat er werd voldaan aan de criteria van succesvolle maatregelen, door beïnvloedingstechnieken uit de psychologie van gedragsverandering toe te passen. Servicedesk Gedrag Gedurende het hele proces, konden alle betrokkenen te allen tijde vragen stellen aan onze Servicedesk Gedrag. Scholen en ouders konden hier terecht met vragen over de problematiek van verkeersveiligheid, kennis over gedrags- en cultuurverandering, over de organisatie van de pilots et cetera. Op die manier zijn de pilots soepel gegaan. Pers- en communicatiemomenten De pilots die zijn uitgevoerd, zaten vol informatie en ervaringen die andere scholen kunnen gebruiken. Andere scholen kunnen leren van de verhalen van de pilots. Het delen van successen en leermomenten was belangrijk. Daarom is op verschillende momenten gebruik gemaakt van aandacht in de pers en andere communicatiemomenten. Ook de prijsvraag in het kader van de kracht van de stad krijgt veel aandacht in de pers. We willen immers de ideeën van de hele stad gebruiken. Stadsbrede challenge Parallel aan het gedragsatelier en de pilots is er in Amersfoort een stadsbrede challenge uitgezet, waarbij gebruik is gemaakt van de kracht van de stad, een belangrijk speerpunt van Amersfoort. Inwoners van de stad kregen de mogelijkheid om in een prijsvraag mee te denken over de manieren waarop we haalen brengcultuur kunnen veranderen.

5 Hiervoor is het zogenaamde Open Space Company gebruikt. Dit is een platform op internet waar je geeltjes kunt achterlaten met ideeën. Uit alle inzendingen is een winnaar getrokken, die een Amersfoorste tegoedbon gewonnen heeft die in te leveren is bij alle winkels in Amersfoort. De rolverdeling De scholen namen het initiatief in de scholenaanpak. Zij waren verantwoordelijk voor het verloop van het gehele traject. De gedragsdeskundige op de Servicedesk ondersteunde de scholen bij het uitvoeren van de quickscan, het opzetten en uitvoeren van de maatregelen en bij het doen van de metingen. De gedragskundige was tevens de schakel tussen de scholen en de gemeente, die een faciliterende rol heeft. De gemeente beslist uiteindelijk of de resultaten van de pilot voldoende zijn om de maatregelen te verduurzamen. Te zien op straat In drie schoolomgevingen in Amersfoort is een aantal gedragsmaatregelen als pilot uitgevoerd, om te toetsen of hiermee de verkeersveiligheid kan worden verbeterd. Rondom De Bolster, De Ceacileaschool en in Kattenbroek (De Breede Hei, Gabrie Mehen en De Meander), is van alles te zien op straat. Op drie momenten is het gedrag gemeten. Om vast te stellen hoe vaak het huidige ongewenste gedrag voorkomt, is dit gemeten voorafgaand aan de pilot. Een week na de start van de maatregelen is hetzelfde nogmaals gemeten, om de eerste effecten te bepalen en eventueel bij te kunnen sturen. Zes weken later is opnieuw gemeten, om te zien of de maatregelen op langere termijn nog effect hebben. We zullen hier ter inspiratie een paar maatregelen met hun resultaten laten zien. Fietsparkeervakken Veel ouders parkeren hun fiets kris kras op het trottoir, of wachten met hun fiets aan de hand op de stop of op de weg. Met name bij het ophalen van de kinderen. Dit zorgt voor drukte en onoverzichtelijkheid bij de uitgang van het schoolplein. Met fel gekleurde spuitkrijt is er een parkeervak speciaal voor fietsers op het trottoir gespoten. Op deze manier wordt direct zichtbaar wat verwacht wordt van de ouders door de inrichting aan te passen( self-explaining road). Bij de Ceaciliaschool heeft dit er voor gezorgd dat het aantal fietsen dat de ingang blokkeert, is afgenomen van 24 naar 0.

6 Verlaagde stoeprand Om het gebruik van de fietsparkeervakken bij de Ceaciliaschool gemakkelijker te maken, is er een tijdelijke verlaagde stoeprand gemaakt die elke ochtend en middag neergelegd wordt. Een fel oranje oprijplaat maakt het gemakkelijker om de stoep op te gaan met de fiets. Uit de meting blijkt dat 90% van de fietsers hier gebruik van maakt. Het aantal ouders dat met de fiets op de weg staan te wachten, is afgenomen van 22 naar 0. Victor Veilig Bij de Gabrie Mehen rijden regelmatig fietsers en scooters over het voetpad dat voor de ingang van de school loopt. Bij de voormeting zijn er 84 fietsers en scooters geteld. Door het verkeersmaatje Victor Veilig te plaatsen op diverse plaatsen, wordt aandacht gevraagd voor de situatie, namelijk dat er voetgangers lopen. Na de pilot is het aantal fietsers en scooters op het voetpad teruglopen naar 17 in dezelfde tijdsspanne. De meting wordt echter een beetje vertroebeld, omdat bij de Gabrie Mehen veel ouders/leerlingen het laatste stukje over de stoep fietsen. Dat vinden is zich geen probleem. Het gaat vooral om fietsers/scooters die met veel snelheid over het pad racen. Daar helpen de Victor Veiligs wel een beetje. Een vrolijk ingerichte schoolomgeving In Kattenbroek is de directe omgeving van de scholen opgevrolijkt, door bestaande paaltjes te verven en gekleurde voetstappen op het wegdek te schilderen. Het doel hiervan is dat het duidelijk is dat men zich in een schoolomgeving bevindt, en dat een lage snelheid en oplettendheid nodig zijn. Uit de metingen is geen effect van deze maatregelen zichtbaar op de snelheid van passerende auto s en brommers. Dat de voetjes geen effect hebben, komt waarschijnlijk omdat de voetjes vanuit de auto niet zichtbaar zijn. Tevens hebben ze als nadelig effect dat kinderen er door afgeleid worden bij het oversteken. Goed gedrag belonen Ouders en kinderen die zich goed gedragen, worden beloond met een vrolijke belonings-smiley. Deze zijn gemaakt door alle leerlingen van de school. Een aantal leerlingen van groep 8 gaan voor en na schooltijd met beloningskaartjes rond lopen. Ouders/kinderen die zich netjes gedragen krijgen dan een kaartje aangereikt of er wordt een kaartje op de fiets gehangen wanneer deze juist is geparkeerd. Het is moeilijk om het effect van deze maatregel te meten, omdat het niet gericht is op een specifieke gedraging. Het heeft vooral een ondersteunende functie bij de andere maatregelen en draagt bij aan de positiviteit van de pilot.

7 Kinderverkeersbord De verschillende klassen van de Bolster hebben een eigen ingang. Door de kinderen via de juiste ingang het schoolplein op te laten komen en ze in de juiste fietsenstalling te laten parkeren, wordt de chaos rondom de school een stuk minder. Hiervoor zijn er duidelijke afspraken gemaakt in de klas en zijn er verkeersborden opgehangen gemaakt door de kinderen zelf. Hierop staat wie door welke ingang het plein op mag. Voor ingang van de afspraken kwamen 10 kinderen van groep 7&8 via de verkeerde ingang binnen. Na de ingang van de afspraken hield iedereen zich hieraan. In Kattenbroek: merken we dat ouders elkaar eerder durven aanspreken. De Ceaciliaschool: We hebben ingestoken op ongewone maatregelen en de meeste hebben echt effect. Het is druk, maar wel een georganiseerde drukte. De Bolster over het gebruiken van een andere plek in de fietsenstalling: Het is al een gewoonte geworden, dat de fietsen daar op die plek moeten staan. Wat we hebben geleerd en de toekomst De uitkomst van de pilot is dat gedrag rond scholen gestuurd kan worden. Met minimale middelen is het mogelijk om auto- en fietsbewegingen van ouders te veranderen. De houding en de inzet van het schoolmanagement is daarbij doorslaggevend. Zij moeten voortdurend zichtbaar zijn en met ouders in gesprek gaan om het gewenste gedrag te stimuleren, dat kost veel tijd en energie. Het gedrag van ouders die hun kind(eren) met de auto komen brengen is lastiger te veranderen en vraagt directere communicatie, tijd en inzet van de scholen. De inzichten die deze pilot heeft opgeleverd, zijn omgezet in een advies aan de gemeente, in de vorm van een handleiding. Deze kan worden bij het faciliteren van de scholen die aan de slag gaan met de scholenaanpak. Wat goed ging en wat beter kan Uit deze evaluatie kan geconcludeerd worden dat de aanpak die we in de pilot hebben gebruikt, zeer goed bruikbaar is om scholen te faciliteren bij het ontwikkelen en uitvoeren van gedragsmaatregelen. Er zijn echter wel verschillen tussen bijvoorbeeld de mate van ondersteuning en bereidheid tot gedragsmaatregelen bij de scholen, die invloed hebben op het proces en de resultaten van de maatregelen. De belangrijkste aanbevelingen voor de toekomst zijn: Een gedragsatelier is essentieel om de gedragsbril op te zetten. Voordat scholen beginnen aan het schrijven van een plan, is het belangrijk dat zij goed ingelicht zijn over de theorie van gedrag en de gedragsaanpak. Dit is ook het moment waarop belangrijk is

8 om als gemeente duidelijk te maken wat er wel en niet mogelijk is qua infrastructurele maatregelen. Als bij aanvang blijkt dat de school infrastructurele maatregelen als oplossing ziet, ook nadat de gedragsaanpak is uitgelegd, wordt niet aangeraden om dit traject met gedragsmaatregelen in te zetten. Het wordt dan naar alle waarschijnlijk een intensief traject waarbij de school veel ondersteuning nodig heeft. En waarbij de resultaten kunnen tegenvallen. Start met een quickscan. Doe eerst een quickscan van de situatie en het probleem. Hierbij zijn minimaal een betrokkenen vanuit de school aanwezig en een gedragsdeskundige, om het probleem vanuit gedrag te bekijken. Een aansluitend gesprek over de mogelijke oplossingen aan de hand van de quickscan geeft direct richting aan de maatregelen. De Servicedesk is nodig ter ondersteuning en sturing. Het blijkt dat scholen er moeite mee hebben om de gedragsaanpak toe te passen op hun probleem. Zonder de juiste ondersteuning zullen scholen de vertaling van probleem naar oplossing moeilijk kunnen maken en mogelijk teveel richten op infrastructurele oplossingen. Zorg dat er tijdens de uitvoering van de maatregelen contact blijft met de scholen, zodat de invoering van de maatregelen gemonitord kan worden. Er is dan ook mogelijkheid tot eventuele bijsturing. Hierbij is het ook belangrijk om de scholen te herinneren aan het uitvoeren van metingen. Herhaaldelijk vragen naar de stand van zaken, helpt scholen om actief te blijven. Als dit niet gedaan wordt, raakt het onderwerp op de achtrond. De Servicedeks is bemiddelaar; het ontlast de gemeente en helpt de scholen om te komen tot goede plannen. Zet een stadsbrede challenge in voor extra aandacht. Het gebruik van de Open Space Community waar mensen ideeën kunnen inzenden, is een gemakkelijke manier om inwoners actief te betrekken bij een project. Zorg voor constante aandacht van de website, door er over te communiceren op verschillende momenten om de aandacht vast te houden. Maar verwacht niet teveel. Gebruik de challenge vooral om het project onder de aandacht te brengen bij de bewoners. Het is een communicatiemiddel dat het project ondersteunt. Betrek omwonenden. Zorg dat de scholen de bewoners betrekken vanaf het moment dat ze maatregelen gaan ontwikkelen. Dit kan door bewoners in het begin stadium op de hoogte te brengen van het project en ze de mogelijkheid te geven inbreng te leveren, bijvoorbeeld door een inloopavond of een ideeënbus. Dit voorkomt dat er tijdens de pilot onenigheid ontstaat over de maatregelen. Handleiding voor de scholenaanpak De belangrijkste conclusie die kan worden getrokken uit deze evaluatie, is dat scholen intensieve behoefte hebben aan ondersteuning van de Service Gedrag, en dit ook nodig hebben om tot goede maatregelen en resultaten te komen (een uitzondering daargelaten natuurlijk). Daarom is er een handleiding ontwikkeld, die voor scholen als leidraad dient in het opstellen van een maatregelenpakket. De handleiding bevat tips en trucs voor gedragsbeïnvloeding, gericht op verkeersgedrag in de schoolomgeving. In vier hoofdstukken wordt de school meegenomen in de wereld van gedrag en gedragsbeïnvloeding. Eerst de theorie. Er wordt een korte uitleg gegeven over hoe gedrag ontstaat. Gewoontegedrag, de sociale omgeving, het sociaal dilemma en normen hebben allemaal invloed op het gedrag van ouders en kinderen. Subjectieve onveiligheid beschrijft hoe mensen een situatie onveiliger kunnen ervaren dan dat die is.

9 Daarna de technieken van beïnvloeding besproken. Denk aan de principes van Cialdini, zoals autoriteit, wederkerigheid en sympathie. Maar ook het oproepen van emoties, educatie of een spelletje kan gedrag beïnvloeden. Bij elke techniek worden een aantal voorwaarden genoemd waaraan voldaan moet worden, zodat de techniek zo effectief mogelijk is. Dan een aantal succesfactoren van beïnvloeding. Deze gelden als algemene voorwaarden voor het slagen van gedragsmaatregelen. De fase van verandering waar iemand in zit, is bijvoorbeeld een belangrijk uitgangspunt. Maar ook de timing van de maatregel heeft invloed op de veranderingsbereidheid. En door een boodschap vaker te herhalen, zal hij beter beklijven bij de doelgroep. Dan de aanpak om te van probleem tot oplossing te komen. Door een aantal stappen te doorlopen, kom je er achter welke techniek het beste ingezet kan worden om het voorliggende probleem om te lossen. Een goede analyse van het probleem is het begin. Daarna wordt de interventie ontwikkeld op basis van de beschikbare technieken en dan pas volgt de stap van uitvoering. Het monitoren en evalueren zit door dit hele proces verweven. En als laatste voorbeelden van maatregelen. Dit zijn ideeën waarmee de verkeersveiligheid in de schoolomgeving aangepakt kan worden. Dit zijn reeds uitgevoerde projecten, maar ook ideeën die verder uitgewerkt moeten worden. Figuur 2. De Mindmap van gedrag. Hoe nu verder Dankzij de pilot hebben deelnemende scholen het inzicht gekregen dat fysieke maatregelen niet de oplossing zijn om de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. Desondanks vragen de scholen om fysieke maatregelen om gewenst gedrag af te dwingen. Gemeente Amersfoort blijft, samen met de scholen in Amersfoort, werken aan een veilige schoolomgeving door te kijken hoe het gedrag (met inzet van minimale middelen) te sturen is. Daarnaast is op 7 juli 2015 ingestemd met het maatregelenpakket Beter Benutten Vervolg. Een van de maatregelen binnen dit pakket is Scholenaanpak. Dit project richt zich op de wijken in Amersfoort Noord, de wijken waarvan het autoverkeer het meest gebruikt maakt van de hoofd infrastructuur. De doelgroep bestaat uit ouders die hun kind met de auto naar school brengen, en daarna door gaan naar

10 hun werk. Doel van dit project is door gedragsbeïnvloeding de keten huis-school-werk met de auto te doorbreken. Maatregelen die hiervoor worden ingezet zijn: Stimuleren van fietsgebruik Een convenant tussen school en ouders voor een veilige schoolomgeving en bewuste mobiliteit Educatie voor de kinderen om veilig naar school te leren fietsen en lopen.

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route

Enquête verkeersveil Enquête igheid school - thuis route Enquête verkeersveiligheid school - thuis route Inleiding Bij het maken van ons nieuwe schoolplan 2011-2015 is er onder de ouders van onze kinderen een tevredenheidsonderzoek uitgevoerd. Bij dit onderzoek

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL. Haal- en breng-convenant, verkeersafspraken school, ouders en kinderen

VERKEER OP SCHOOL. Haal- en breng-convenant, verkeersafspraken school, ouders en kinderen VERKEER OP SCHOOL Haal- en breng-convenant, verkeersafspraken school, ouders en kinderen Voor de ouders. Rond veel basisscholen is sprake van een intensieve vermenging van snel- en langzaam verkeer. Tijdens

Nadere informatie

Een succesvol verkeersspel voor basisscholen

Een succesvol verkeersspel voor basisscholen De Verkeersslang Een succesvol verkeersspel voor basisscholen De Verkeersslang Veel kinderen gaan in Nederland lopend of fietsend naar school. Toch is er een aanzienlijk aantal ouders dat hun kinderen

Nadere informatie

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding Kinderen Anders Naar School KANS Handleiding Colofon Dit is een uitgave van Veilig Verkeer Nederland Inhoud: Christel de Heus Tekst: Marian Schouten Fotografie: Archief Veilig Verkeer Nederland Coverfoto:

Nadere informatie

Aanleiding. Aantal reacties. Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Roermond Samenvatting Speeddates 21, 25 juni en 9 juli 2016

Aanleiding. Aantal reacties. Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Roermond Samenvatting Speeddates 21, 25 juni en 9 juli 2016 Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan Roermond Samenvatting Speeddates 21, 25 juni en 9 juli 2016 Aanleiding Voor het opstellen van het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP) is het belangrijk om in

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL. Haal- en brengconvenant verkeersafspraken school, ouders en kinderen. Basisschool St. Theresia

VERKEER OP SCHOOL. Haal- en brengconvenant verkeersafspraken school, ouders en kinderen. Basisschool St. Theresia VERKEER OP SCHOOL Haal- en brengconvenant verkeersafspraken school, ouders en kinderen Basisschool St. Theresia Status: Overleg/rol: Datum: Positief advies Teamvergadering 13-10-2014 Positief advies MR

Nadere informatie

Basisschool Maria Goretti Gennep

Basisschool Maria Goretti Gennep Basisschool Maria Goretti Gennep Verkeer-, Haal- en brengconvenant (versie 2.1 apr 2014) Verkeersafspraken tussen ouders, leerlingen en school. Voor onze ouders Rond veel basisscholen is sprake van een

Nadere informatie

Om(_)scholen naar veilig haal en brenggedrag

Om(_)scholen naar veilig haal en brenggedrag Om(_)scholen naar veilig haal en brenggedrag Keuze- en rijgedrag van ouders die hun kinderen per auto naar de basisschool brengen: analyse en aanbevelingen Martijn van de Lindeloof - Grontmij Inhoud 1.Introductie

Nadere informatie

Kleinschalige gedragsmaatregelen smaken naar meer Reflectie op experimentele gedragsmaatregelen in De Bilt

Kleinschalige gedragsmaatregelen smaken naar meer Reflectie op experimentele gedragsmaatregelen in De Bilt Kleinschalige gedragsmaatregelen smaken naar meer Reflectie op experimentele gedragsmaatregelen in De Bilt Drs. ing. Richard van der Westen (Gemeente De Bilt) Dr. Matthijs Dicke-Ogenia (Goudappel Coffeng)

Nadere informatie

Nieuwbouw OBS Adriaan van den Ende. Verkeersplan

Nieuwbouw OBS Adriaan van den Ende. Verkeersplan Nieuwbouw OBS Adriaan van den Ende Verkeersplan Versie 19 juni 2013 Even voorstellen Frans Mosterman Verkeerskundig specialist BonoTraffics Edgar van Heerde Projectleider BonoTraffics Opdrachtgever: Inhoud

Nadere informatie

Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld

Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld Geachte ouders/verzorgers, In de bijlage treft uw een vragenlijst aan omtrent de verkeersveiligheid in de nabijheid van

Nadere informatie

Verkeersgids. Alle kinderen veilig van en naar de Sint Barbaraschool

Verkeersgids. Alle kinderen veilig van en naar de Sint Barbaraschool Verkeersgids Alle kinderen veilig van en naar de Sint Barbaraschool Voorwoord Beste ouders, Wij zijn een grote school, met veel verkeer er naar toe en weer terug, ook nog allemaal vrijwel gelijktijdig,

Nadere informatie

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9. Voorstel tot het vaststellen van de fietsbeleidsnota Fiets, een natuurlijke concurrent.

Raadsvoorstel AGENDAPUNT NO. 9. Voorstel tot het vaststellen van de fietsbeleidsnota Fiets, een natuurlijke concurrent. Raadsvoorstel Voorstel tot het vaststellen van de fietsbeleidsnota Fiets, een natuurlijke concurrent. AGENDAPUNT NO. 9. AAN DE RAAD Samenvatting Vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu is met

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie

Verkeerscommissie. Fietscontrole 9-11, 75% van de fietsen is goedgekeurd.

Verkeerscommissie. Fietscontrole 9-11, 75% van de fietsen is goedgekeurd. Verkeerscommissie Fietscontrole 9-11, 75% van de fietsen is goedgekeurd. Handleiding Fietscontrole Algemeen: 1. Het stuur zit goed vast 2. De bel is goed te horen 3. De handvatten zitten goed vast aan

Nadere informatie

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 2 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Veilig naar school Je weet hoe een voetganger zich veilig gedraagt 1 Praatjes bij in plaatjes het verkeer. Dit kun je al Dit kun je straks Je weet waar het veilig is voor

Nadere informatie

Verkeersbulletin. Inleiding De herfstvakantie is al weer voorbij. De tijd vliegt Ook op het gebied van verkeer hebben we niet stilgezeten.

Verkeersbulletin. Inleiding De herfstvakantie is al weer voorbij. De tijd vliegt Ook op het gebied van verkeer hebben we niet stilgezeten. 3e jaargang, nr. 1 Verkeersbulletin Inleiding De herfstvakantie is al weer voorbij. De tijd vliegt Ook op het gebied van verkeer hebben we niet stilgezeten. De samenstelling van de werkgroep Verkeer is

Nadere informatie

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep Veel kinderen gaan in Nederland lopend of fietsend naar school. Toch is er een aanzienlijk aantal ouders dat hun kinderen met de auto naar school brengt. Hierdoor ontstaan onveilige situaties, parkeerproblemen

Nadere informatie

Protocol. Verkeersveilige afspraken. Franciscusschool Bladel (versie maart 2017)

Protocol. Verkeersveilige afspraken. Franciscusschool Bladel (versie maart 2017) Protocol Verkeersveilige afspraken Franciscusschool Bladel (versie maart 2017) Inleiding Veiligheid is een belangrijk aspect op school. Een school moet kinderen die veiligheid kunnen bieden op verschillende

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Medewerker CJG bereikbaar op school

Nieuwsbrief. Medewerker CJG bereikbaar op school Januari 2016 Jaargang 6, nr. 3 Nieuwsbrief In dit nummer: Medewerker CJG 1 Veilige schoolomgeving 2 Cito toetsen 3 Vragen stellen 4 Interessante informatie: Vrijdag 5 februari viering Carnaval. Voorjaarsvakantie

Nadere informatie

Leidraad inrichting veilige schoolomgeving

Leidraad inrichting veilige schoolomgeving Leidraad veilige schoolomgeving Jan Vissers Royal Haskoning DHV Geertje Hegeman Royal Haskoning DHV Maarten Bakker Stadsregio Amsterdam Samenvatting De leidraad veilige schoolomgeving beschrijft aan de

Nadere informatie

Doe meer met Veilig Verkeer

Doe meer met Veilig Verkeer Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Doe meer met Veilig Verkeer Maak samen de buurt verkeersveilig! Jij woont toch ook graag in een buurt waar

Nadere informatie

Fietsproject, een goed project? 13. ja nee geen mening. NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: 10 niet goed: 13 geen mening: 1

Fietsproject, een goed project? 13. ja nee geen mening. NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: 10 niet goed: 13 geen mening: 1 NORMANDIESTRAAT - KNIPPEN Buren Bevindingen project: Goed: niet goed: 13 geen mening: 1 14 12 Fietsproject, een goed project? 13 8 6 4 1 2 0 ja nee geen mening Reden: Positief: - Minder verkeer aan schoolpoort

Nadere informatie

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Februari 15 De samenwerking van het Wijkteam Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2015 5 Doelen 2015 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan

Nadere informatie

Van probleem naar oplossing: de PODOE-aanpak. Handleiding

Van probleem naar oplossing: de PODOE-aanpak. Handleiding Van probleem naar oplossing: de PODOE-aanpak Handleiding Colofon Dit is een uitgave van Veilig Verkeer Nederland Tekst: Marian Schouten Inhoud: Christel de Heus Fotografie: Archief Veilig Verkeer Nederland

Nadere informatie

In dit verkeersbulletin aandacht voor:

In dit verkeersbulletin aandacht voor: Het Vlaams Verkeer -------------------------------------Informatiebulletin van de Openbare Basisschool Emailadres: verkeersouders@devlaamsereus.nl ---6e Jaargang, nummer 9 -maart 2016- In dit verkeersbulletin

Nadere informatie

Foto-analyse Twijnstraat

Foto-analyse Twijnstraat Foto-analyse Twijnstraat Inhoudsopgave Inleiding p. 3 1. Terras bij De Poort p. 4 2. Laad- en losvakken Ekoplaza p. 5 3. Laad- en losvak Albert Heijn p. 6 4. Doorloop hoek Twijnstraat en Nicolaasstraat

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool Verkeersveiligheidsplan Veilig verkeer rond de Godelindeschool Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdgebouw 4 -Ingang Gerard Doulaan 4 -Ingang Godelindeweg 7 -Ingang Rotonde 8 Dependance 12 -Fietsers 12 -Automobilisten

Nadere informatie

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 (en vice versa) Huidige situatie: Fietsers moeten afstappen en met de trap (½ minuut tijdverlies, risico van vallen, zwaar met de trap met e-bike). Of fietsers moeten

Nadere informatie

Het digitale stadspanel over bereikbaarheid

Het digitale stadspanel over bereikbaarheid Het digitale stadspanel over bereikbaarheid Enkele resultaten uit de digitale enquête onder het Nijmeegse stadspanel over het thema bereikbaarheid 1. Inleiding Eind augustus / begin september jl. is het

Nadere informatie

Bijlage 2 - Notitie verkeer quickscan locatieonderzoek onderwijshuisvesting

Bijlage 2 - Notitie verkeer quickscan locatieonderzoek onderwijshuisvesting Bijlage 2 - Notitie verkeer quickscan locatieonderzoek onderwijshuisvesting Mark van der Leest 15 oktober 2015 De gemeenteraad heeft op 2 juli 2015 het college opgedragen om een vergelijkend onderzoek

Nadere informatie

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring Stap 1 GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring 34 { INTERVIEW Waarom hebben jullie gekozen voor een social intranet? Ons oude intranet

Nadere informatie

HERINRICHTING RIJNSTRAAT

HERINRICHTING RIJNSTRAAT HERINRICHTING RIJNSTRAAT Informatieavond 29 maart 2015 20.00 Inloop 20.10 Welkom door Ronald Löhr 20.15 In gesprek met wethouders Haring en De Weger 20.30 Rijnstraat tot nu toe en hoe nu verder? door Jeroen

Nadere informatie

Probleem Maatregel Planning Trekker Ouders brengen kinderen met de auto naar school, waardoor de schoolomgeving als onveilig ervaren wordt.

Probleem Maatregel Planning Trekker Ouders brengen kinderen met de auto naar school, waardoor de schoolomgeving als onveilig ervaren wordt. Concrete aanbevelingen: 1. Fysieke omgeving moet eerst dusdanig aangepast zijn dat er voor ouders geen barrières meer zijn om met de fiets/lopend naar school te komen (zie aanbevelingen Bas). Uit de enquête

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

Verkeerskrant van basisschool De Klimboom

Verkeerskrant van basisschool De Klimboom De Wegwijzer nr. 7 Maart 2012 Verkeerskrant van basisschool De Klimboom Voorwoord Beste kinderen en ouders, De afgelopen weken heeft onze verkeerswerkgroep weer gewerkt aan deze Wegwijzer. Een verkeerswerkgroep?,

Nadere informatie

Rapportage enquête Leefbaarheid in de Merenwijk

Rapportage enquête Leefbaarheid in de Merenwijk Rapportage enquête Leefbaarheid in de Merenwijk Beleidsonderzoek en Analyse (BOA) gemeente Leiden December 2014 In november en december 2014 is een vragenlijst uitgezet op de webpagina www.leiden.nl/merenwijk.

Nadere informatie

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN

VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN VERKEER OP DE RINGDIJK ENQUÊTE ONDER BEWONERS, BEDRIJVEN EN DORPSRADEN Beste Lezer, Met deze enquête willen we uw mening over de verkeersveiligheid op de Ringdijk in beeld brengen. Het verkeersadviesbureau

Nadere informatie

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen Handleiding De scholen zijn weer begonnen De campagne In deze handleiding vindt u informatie over de noodzaak voor - en opzet van - de campagne. Verder vindt u informatie over mogelijke manieren waarop

Nadere informatie

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer.

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Dit is veilig! Dit kun je straks Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 Het verkeer Plantyn, Mechelen - De Basis voor Wereldoriëntatie 1 - leerwerkboek

Nadere informatie

SCHOOLNIEUWS JOSEFSCHOOL WEEK 41

SCHOOLNIEUWS JOSEFSCHOOL WEEK 41 Inhoud SCHOOL INFORMATIE... 2 Onderwerp: Verkeersveiligheid rondom de Josefschool... 3 Onderwerp: Ouderhulplijst... 5 OVERIGE INFORMATIE... 6 Onderwerp: Bibliotheek... 7 1 SCHOOL INFORMATIE 2 Onderwerp:

Nadere informatie

Meedhuizen Verwerking vragenlijst op de Droomavond 19 juni

Meedhuizen Verwerking vragenlijst op de Droomavond 19 juni Meedhuizen Verwerking vragenlijst op de Droomavond 19 juni 29-06-2018 Vragenlijsten Veiligheid - voetganger pag. 6 - fietser - automobilist Parkeren pag. 12 Groen pag. 16 Routes en Toegankelijkheid pag.

Nadere informatie

Verkeersveiligheid rondom de scholen in Lonneker

Verkeersveiligheid rondom de scholen in Lonneker Verkeersveiligheid rondom de scholen in Lonneker Jeugddorpsraad Lonneker September 2015 Jeugddorpsraad@dorpsraadlonneker.nl Teksten door: Paul, Mathijs, Thomas en Laurie Inleiding Toen in het najaar van

Nadere informatie

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum

GECOMOVE. Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat. Onderwerp: tum: 31 maart Datum Schoolomgeving Sint-Michiel Ferdinand van Baelstraat Datum tum: 31 maart 2017, Geert Demeulemeester, Directeur Sint-Michiel Jean Vanhaeren vraagt als coördinator van de gemachtigde opzichters in Sint Michiel

Nadere informatie

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen:

De focusgroepen gaven ons in het verleden al een antwoord op volgende kernvragen: Focusgroepen basisonderwijs: Wat denken ouders uit verschillende doelgroepen over wat de school of het schoolteam kan doen om ouders meer te betrekken bij de school (geïnspireerd op de draaiboeken van

Nadere informatie

Inleiding. Gevaren met landbouwverkeer. Leeswijzer

Inleiding. Gevaren met landbouwverkeer. Leeswijzer 1 Landbouwvoertuigen vormen een gevaar op de weg. Vooral buiten de bebouwde kom gebeuren er veel ongelukken met landbouwverkeer, vaak met ernstige afloop. De slachtoffers vallen uitsluitende onder de andere

Nadere informatie

De Verkeersbril. lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs

De Verkeersbril. lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs De Verkeersbril lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs Ontwikkeling: Regio-coördinatie Verkeerseducatie Drenthe Jaar van uitgave: 2011 Auteurs: Marja Derksen, Karin Pasjes en Geralda Vrieling

Nadere informatie

Een gezonde leerling in een gezonde school(kantine).

Een gezonde leerling in een gezonde school(kantine). Een gezonde leerling in een gezonde school(kantine). Over de invloed van school op het eetgedrag van leerlingen Workshop To Remind You, onderdeel van landelijke Inspiratiesessies georganiseerd door het

Nadere informatie

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Dielde Romte 1. Ontwikkelingen in verkeersbeleid Jarenlang is in het verkeerskundig denken voorrang gegeven aan de doorstroming van het gemotoriseerd

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

ALGEMENE VRAGEN* TIJDENS BEWONERSAVOND HERINRICHTING AMBYERWEG

ALGEMENE VRAGEN* TIJDENS BEWONERSAVOND HERINRICHTING AMBYERWEG ALGEMENE VRAGEN* TIJDENS BEWONERSAVOND HERINRICHTING AMBYERWEG Woensdag 2 september 2015, gemeenschapshuis de Koel in Rothem *vragen die individuele bewoners aangaan, zijn niet in dit overzicht opgenomen.

Nadere informatie

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte)

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte) : : Schoolomgeving Sint-Michiel Aanwezig ig: Op de bijeenkomst van de Gecomove van 31 maart 2017 werd de schoolomgeving van Sint-Michiel besproken. De Gecomove heeft toen volgend advies geformuleerd: De

Nadere informatie

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR!

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! 10 puntenplan voor meer verkeersveiligheid én een veilig schoolbegin JONGCD&V BOOM ZET VERKEERSVEILIGHEID IN DE KIJKER! Elk dag sterven 2 mensen in het verkeer.

Nadere informatie

Werkblad PODOE-aanpak

Werkblad PODOE-aanpak Werkblad PODOE-aanpak Aan de hand van dit werkblad kunt u in het kort kennismaken met de PODOE-aanpak. In de handout die u aan het eind van de avond krijgt, kunt u alle stappen nog eens nalezen. 1. Probleem

Nadere informatie

Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind!

Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind! CBS De Rietzanger & OBS Ter Borch Februari/maart 2015 Verkeersveilige schoolomgeving: ook nodig voor uw kind! In het jaar 2009 werd het Borchkwartier gebouwd. Al snel bleek dat beide scholen te maken hadden

Nadere informatie

Inspiratiedag 'Uw gemeente duurzaam mobiel' Hoe breng je duurzame mobiliteit aan de man bij de burger?

Inspiratiedag 'Uw gemeente duurzaam mobiel' Hoe breng je duurzame mobiliteit aan de man bij de burger? Inspiratiedag 'Uw gemeente duurzaam mobiel' Hoe breng je duurzame mobiliteit aan de man bij de burger? Inspiratiedag Duurzame mobiliteit 25/01/2012 Inhoud 1. Wat is duurzame mobiliteit? 2. Gedragsverandering

Nadere informatie

In dit verkeersbulletin aandacht voor:

In dit verkeersbulletin aandacht voor: Het Vlaams Verkeer -------------------------------------Informatiebulletin van de Openbare Basisschool Emailadres: verkeersouders@devlaamsereus.nl ---5e Jaargang, nummer 8 -juni 2015- In dit verkeersbulletin

Nadere informatie

Project Ouder wordende Cliënt

Project Ouder wordende Cliënt Project Ouder wordende Cliënt Tips en wenken voor verbeterteams ter voorbereiding op de start van het project Ouder wordende cliënt & Opdrachten voor de eerste bijeenkomst van 22 mei in Utrecht Inclusief

Nadere informatie

VERHUISBOEKJE NIEUWBOUW

VERHUISBOEKJE NIEUWBOUW VERHUISBOEKJE NIEUWBOUW Tel: 071 5892824 info@daltondeleeuwerik.nl Beste ouders, Donderdag 30 oktober t/m dinsdag 4 november zullen in het teken staan van de verhuizing naar onze nieuwbouw. De werkgroep

Nadere informatie

Rapportage Twijnstraat

Rapportage Twijnstraat Rapportage Twijnstraat 1 Inhoudsopgave Inleiding p. 3 1. Fietsparkeren p. 4 2. Autoparkeren p. 5 3. Toegankelijkheid voor voetgangers p. 8 4. Gebruik van laad- en losvakken p. 9 5. Algemeen beeld van de

Nadere informatie

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld

Onderzoeksrapport. gemeente Barneveld Onderzoeksrapport ) Inleiding De heeft ons, de leerlingen van 3GTx van de Meerwaarde gevraagd uit te zoeken wat onveilige situaties zijn rondom onze school. Twee medewerkers van de van afdeling Verkeer

Nadere informatie

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Voor een veilige en bereikbare stad. Uit de bevraging van de laatste maanden in de straten en wijken van Wervik, Geluwe en Kruiseke blijkt dat inwoners veel belang

Nadere informatie

Gedrag bij afval scheiden. Onderzoek gedrag WUR. Beïnvloeding afvalscheiding huishoudens. Samenvatting van publicaties

Gedrag bij afval scheiden. Onderzoek gedrag WUR. Beïnvloeding afvalscheiding huishoudens. Samenvatting van publicaties Gedrag bij afval scheiden Samenvatting van publicaties Onderzoek gedrag Samenvatting van drie publicaties over gedrag: 1. Beïnvloeding afvalscheiding huishoudens (WUR in opdracht van NVRD) 2. (HVC) 3.

Nadere informatie

INLEVEREN VÓÓR MAANDAG 1 MEI 2017.

INLEVEREN VÓÓR MAANDAG 1 MEI 2017. 1 Enquête Verkeersveiligheid Bs de Horizon Grashoek De basisschool gaat in samenwerking met de gemeente en VVN (Veilig Verkeer Nederland) onderzoeken hoe de gevoelens van verkeersveiligheid/onveiligheid

Nadere informatie

Auto, fiets en brommer te gast

Auto, fiets en brommer te gast Buurtwandeling 19 mei Haarlemmerbuurt. Deelnemers: Ad Vrijhoef, gebiedsbeheerder, Albert Nanning, fotograaf, twee leden van de Ouderen Advies Raad en zes leden van stadsdorpbuurt7 Een van de wandelaars

Nadere informatie

Wijkschouw Voortman, Amelink en Ankrot

Wijkschouw Voortman, Amelink en Ankrot Wijkschouw Voortman, Amelink en Ankrot Aanleiding De gemeente Enschede wil bewoners meer zeggenschap geven over het onderhoud en de veiligheid in de eigen buurt. Daarom is besloten om voor alle buurten

Nadere informatie

Evaluatie pilot belonen in het verkeer 11 juli 2013

Evaluatie pilot belonen in het verkeer 11 juli 2013 secretariaat Limburglaan 10 postbus 5700 6202 MA Maastricht telefoon 043 389 77 66 info@rovl.nl www.rovl.nl Rabobank 13.25.75.728 Evaluatie pilot belonen in het verkeer 11 juli 2013 1. Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg!

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! Lotte van den Munckhof ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Erik Geerdes ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Charlotte van Sluis

Nadere informatie

Resultaten van de Digitale wijkraadpleging en "Groene Tocht door Zuidwest" voorjaar 2013

Resultaten van de Digitale wijkraadpleging en Groene Tocht door Zuidwest voorjaar 2013 1 Resultaten van de Digitale wijkraadpleging en "Groene Tocht door Zuidwest" voorjaar 2013 Een nieuwe vorm van wijkraadpleging: combinatie van internet technologie, het houden van een buurtschouw en Community

Nadere informatie

Dossier Verkeersenquête 2012-2013

Dossier Verkeersenquête 2012-2013 Dossier Verkeersenquête 2012-2013 Motivatie dossier Zoals scholen in andere gemeenten in ons land, heeft ook onze school te maken met een sterk groeiend aantal leerlingen. Dit heeft als gevolg dat wij

Nadere informatie

Fietsplaza HC een initiatief van CORIO, V&D en gemeente Utrecht

Fietsplaza HC een initiatief van CORIO, V&D en gemeente Utrecht Fietsplaza HC een initiatief van CORIO, V&D en gemeente Utrecht Stel je eens voor... een comfortabele fietsenstalling waar je als gast ontvangen wordt midden in het winkelhart van Nederland. Het heeft

Nadere informatie

Nota van B&W. gemeente Haarlemmermeer. Onderwerp Verkeersveiligheid ronddom scholen. Portefeuillehouder R.J.H. van der Riet 3

Nota van B&W. gemeente Haarlemmermeer. Onderwerp Verkeersveiligheid ronddom scholen. Portefeuillehouder R.J.H. van der Riet 3 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder R.J.H. van der Riet 3 Inlichtingen R. Kleipool (023 567 4261) Collegevergadering I i'( L 2 -. 20 0 ( Registratienummer Inleiding De gemeente

Nadere informatie

wachten op de stoep. Directie/ leerkrachten mogen ook wel ouders aanspreken

wachten op de stoep. Directie/ leerkrachten mogen ook wel ouders aanspreken Algemeen Pleininrichting Verkeer Gedrag Nu wel; is verbeterd, etc. Autovrij plein totaal/ tijdens brengen-halen veel gevaarlijke toestanden met auto's Er is niemand (behalve soms andere Zolang ouders zich

Nadere informatie

Verkeersbrochure VBS Wakkerzeel

Verkeersbrochure VBS Wakkerzeel Verkeersbrochure VBS Wakkerzeel Ligging van de Vrije Basisschool Wakkerzeel Onze school is gelegen rond de kerk van Wakkerzeel. We hebben twee vestigingen. Onze kleuters en leerlingen van het eerste leerjaar

Nadere informatie

VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER

VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER 1 VERKEERSVEILIGHEID SCHOOLOMGEVING VBS DE WAAIER BERTEM WERKGROEP VERKEER DE WAAIER 12.01.2015 2 BESTAANDE SITUATIE Doorgaand verkeer Lokaal verkeer Private weg 3 BESTAANDE SITUATIE EGENHOVENSTRAAT (KAPELLETJE

Nadere informatie

De Verkeersslang wordt sinds 2003 ingezet en de scholen kunnen gedurende het hele schooljaar deelnemen.

De Verkeersslang wordt sinds 2003 ingezet en de scholen kunnen gedurende het hele schooljaar deelnemen. Campagnevoorbeeld: de Verkeersslang Utrecht, 18 januari 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne de Verkeersslang. Aan het eind van dit document vindt u de brochure

Nadere informatie

Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie

Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie onderzoek doen 4 Een leertraject evalueren tijdens een levendige sessie Hoe je de terugblik op een training leerzaam en effectief kunt maken Door Suzanne Verdonschot en Marjolein van Vossen Evalueren van

Nadere informatie

INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM

INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM Uitgevoerd door ruim 75 betrokken buurtbewoners in samenwerking met CDA en VVD December 2017 INVENTARISATIE KNELPUNTEN EN OPLOSSINGSRICHTINGEN HOOGSTRAAT BERLICUM INPUT ALGEMEEN Knelpunten die van plein

Nadere informatie

HOE SCHRIJF JE EEN GOED BETOOG? THEORIE EN VOORBEELDEN 4 VWO BLOK 2

HOE SCHRIJF JE EEN GOED BETOOG? THEORIE EN VOORBEELDEN 4 VWO BLOK 2 HOE SCHRIJF JE EEN GOED BETOOG? THEORIE EN VOORBEELDEN 4 VWO BLOK 2 Toelichting In deze powerpoint staat theorie en uitleg over het betoog De dia s met theorie zijn oranje gekleurd Op de witte dia s staan

Nadere informatie

De visie voor de Zandweg

De visie voor de Zandweg Zandweg 2.0 Agenda Aftrap door de wethouder. Presentatie van de visie, uitgangspunten en algemene maatregelen. Uitleg van het shared space concept. Het groenplan. Een animatie van de nieuwe inrichting.

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Plan zone 30 moet veiligheid verhogen

Plan zone 30 moet veiligheid verhogen Persnota Plan zone 30 moet veiligheid verhogen Verlaag je snelheid, verhoog de veiligheid. 1. Plan Nieuw Kortrijk 2. Kortrijk was een verkeersonveilige stad Verkeersveiligheid is één van de topprioriteiten

Nadere informatie

Evaluatie verkeerssituatie School B

Evaluatie verkeerssituatie School B Evaluatie verkeerssituatie School B Opgesteld door G. Smilda Afdeling Openbare Werken Concept November 2011 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Analyse verkeerssituatie... 2 Verkeersgedrag: lopen en fietsen...

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsproject. Het Anker. Drachten

Verkeersveiligheidsproject. Het Anker. Drachten Verkeersveiligheidsproject Het Anker Drachten Margot Blaauw Veilig Verkeer Nederland, district Fryslân De Knobben 100 9202 XJ DRACHTEN (0512) 370 485 www.vvnfryslan.nl m.blaauw@vvn.nl Uitwerking Enquête

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

IJsselstein: een fietsvriendelijke stad

IJsselstein: een fietsvriendelijke stad Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer 482318 Programma 3 Commissie Ruimte Portefeuillehouder: Drs I.C.J. Nieuwenhuizen Informatie bij : H Hellinga

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

Nagtzaamstraat. Voorstel tot verbetering van de verkeersveiligheid. Wijkraad Amsterdamsebuurten Fietsersbond. September 2014

Nagtzaamstraat. Voorstel tot verbetering van de verkeersveiligheid. Wijkraad Amsterdamsebuurten Fietsersbond. September 2014 Nagtzaamstraat Voorstel tot verbetering van de verkeersveiligheid Wijkraad Amsterdamsebuurten Fietsersbond September 2014 Huidige situatie Functies: Verblijfsgebied, straat door woonwijk Basisschool Park,

Nadere informatie

Beleidskader Parkeren. Gemeente Oude IJsselstreek

Beleidskader Parkeren. Gemeente Oude IJsselstreek Beleidskader Parkeren Gemeente Oude IJsselstreek Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Achtergronden 4 3. Visie 5 3.1 Visie 5 3.2 Hoofdvarianten 5 3.3 Meetbaar 5 4. Beleidskader 6 2 1. Inleiding De afgelopen

Nadere informatie

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar Fietsactieplan - D66 Den Haag Liefde voor de fiets D66 krijgt het voor elkaar 20180222161527_447.adpro.indd 1 2/22/2018 4:15:40 PM Investeren in de fiets 1 Als fractievoorzitter en lijsttrekker heb ik

Nadere informatie

Opbouw. Proces Communicatie over project Pijlers Problematiek (algemeen) Maatregelen (algemeen) Specifiek: de scholen

Opbouw. Proces Communicatie over project Pijlers Problematiek (algemeen) Maatregelen (algemeen) Specifiek: de scholen Definitief plan Opbouw Proces Communicatie over project Pijlers Problematiek (algemeen) Maatregelen (algemeen) Infrastructuur Communicatie & gedragsbeïnvloeding Educatie Handhaving Specifiek: de scholen

Nadere informatie

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek In oktober 2013 is bouwcombinatie Ballast Nedam Rohde Nielsen gestart met de uitvoering van Kustwerk Katwijk. Deze werkzaamheden zullen ruim een jaar duren

Nadere informatie

Actieplan verkeersveiligheid Ledegem

Actieplan verkeersveiligheid Ledegem Actieplan verkeersveiligheid Ledegem Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren en behouden van een veiligheidscultuur in de gemeente Ledegem. De grootste vraag waarop het actieplan verkeersveiligheid

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder

Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren van een veiligheidscultuur in de gemeente Heusden-Zolder. Het is beter dat er een beperkt aantal acties worden

Nadere informatie

V O O R S T E L B U R G E M E E S T E R E N W E T H O U D E R S

V O O R S T E L B U R G E M E E S T E R E N W E T H O U D E R S V O O R S T E L B U R G E M E E S T E R E N W E T H O U D E R S onderwerp: Evaluatie proef Tulips Kalversteeg registratienummer(s) : 1221143 afdeling : SB team : Verkeer datum: 5 oktober 2015 steller :

Nadere informatie

CO 2 Communicatieplan A&M Recycling

CO 2 Communicatieplan A&M Recycling CO 2 Communicatieplan A&M Recycling Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Communicatiedoelstellingen 4 3. Doelgroepen 5 4. De communicatiemiddelen 8 5. Planning 9 6. Overige zaken 11 2/11 1. Inleiding Dit communicatieplan

Nadere informatie

Opinie project riolering Lijnbaan

Opinie project riolering Lijnbaan Opinie project riolering Lijnbaan Inhoud: 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen Stadsbeheer van de gemeente Dordrecht is verantwoordelijk voor een goede uitvoering van rioolvervanging en herinrichtingsprojecten.

Nadere informatie

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken?

Rotterdam- Alexander. Bereikbaarheid in. Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Samen aanpakken. Meedenken? Bereikbaarheid in Rotterdam- Alexander Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Bereikbaarheid en verbetering leefomgeving! Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid

Nadere informatie

FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP

FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP VELOCITIE INSPIRATIEBOX categorie 3: Actieve schoolverplaatsingen ACTIEFICHE FIETSVERPLAATSINGEN IN GROEP Op welke manier kunnen klassen zich in groep met de fiets verplaatsen voor buitenschoolse activiteiten

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie