Bijlage 1 bij het onderwijs- en examenreglement

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 1 bij het onderwijs- en examenreglement"

Transcriptie

1 Bijlage 1 bij het onderwijs- en examenreglement Studiegelden en bijdrage voor de leermiddelen en het bekwaamheidsonderzoek Studiekosten De kosten bestaan uit de volgende elementen: het studiegeld, de leermiddelen, de waarborgen en de vergoeding voor geleverde diensten (o.a. kopieerkosten). 1.1 Studiegelden academiejaar Studiegeld Vast gedeelte in euro Variabel gedeelte in euro (per stp) A. 54 tot 66 studiepunten (diploma-, creditcontract) Niet-beursstudent 596,3 Bijna-beursstudent 397,5 Beursstudent (hoofdinschrijving) 100,0 Beursstudent (bijkomende inschrijving) 55,0 B. 3 tot 53 studiepunten (diploma-, creditcontract) Niet-beursstudent 64,9 8,9 Bijna-beursstudent 43,3 5,9 Beursstudent (hoofdinschrijving)// 55,0 Beursstudent (bijkomende inschrijving) 55,0 C. bijkomende studiepunten (+ 66 stp) (diploma-, creditcontract) Niet-beursstudenten 3,5 Bijna-beursstudenten 2,4 D. Studiegeld examencontract E. Studiegeld leerlingen laatste jaar S.O. die met een creditcontract voor maximaal 10 stp ingeschreven zijn in het hoger onderwijs Creditcontract leerling secundair onderwijs (50% van het studiegeld van een beursstudent) 59,0 3,5 27,5 F. Studiegeld banaba s Studiegeld banaba SAW autisme (modeltraject) (30 stp) 331,9 Studiegeld banaba SAW autisme (individueel traject) 64,9 8,9 G. Studiegeld buitenlandse studenten Het studiegeld buitenlandse studenten geldt niet voor studenten met nationaliteit van een staat behorende tot de Europese Hoger Onderwijsruimte, studenten met 6376,1

2 verblijfsvergunning, kandidaat-vluchtelingen met ontvankelijke asielaanvraag. Zij betalen het studiegeld zoals de andere studenten. Sociale maatregelen m.b.t. studiegelden De hogeschool neemt sociale maatregelen voor studenten die op basis van artikel 9, derde lid, van de federale vreemdelingenwet in het bezit zijn van een inschrijving in het vreemdelingenregister (BIVR) van bepaalde duur en dit in afwachting van de aangekondigde decretale aanpassing. Deze studenten betalen het studiegeld zoals bepaald in art. 64 van het flexibiliseringsdecreet en vallen dus niet onder de toepassing van de studiegelden van de buitenlandse studenten. H. Studiegelden bij meerdere inschrijvingen Verschillende inschrijvingen worden in het kader van de berekening van de studiegelden als één inschrijving beschouwd. Uitzonderingen op deze regel: - de inschrijving voor een banaba is steeds een afzonderlijke inschrijving; - de beursstudent die meerdere inschrijvingen neemt. Voor deze student worden de verschillende inschrijvingen steeds als afzonderlijke inschrijvingen beschouwd. Een uitzondering hierop vormt de beursstudent die zich in de hogeschool binnen éénzelfde academiejaar heroriënteert. - een combinatie van inschrijving voor diploma- of creditcontract met een examencontract. Ook dit beschouwen we als afzonderlijke inschrijvingen 1.2 Leermiddelen Elke student met diploma- of creditcontract betaalt elk academiejaar een bijdrage in de kosten van de leermiddelen. De leerling secundair onderwijs vormt hierop een uitzondering. Deze betaalt geen leermiddelen. De bijdragen in de kosten voor de leermiddelen zijn aantoonbare kosten voor goederen en grondstoffen die een student verbruikt voor deelname aan werkcolleges, practica en andere onderwijsactiviteiten. De hogeschool rekent deze door aan de student voor zover deze kosten rechtstreeks verband houden met de organisatie van de opleiding. Een verbruikt goed betreft ook het gebruik van een individuele software, van databanken en van audiovisuele materialen waardoor de student opdrachten of oefeningen kan uitvoeren. Mocht de hogeschool deze goederen niet beschikbaar stellen, dan zou de student verplicht zijn deze goederen zelf aan te kopen of te huren. Het gaat om kosten voor losbladige fotokopieën in kleine aantallen; niet-afzonderlijk doorgerekend verbruiksmateriaal voor practica multimedia, studio, projecten, redactie, practica, eindwerk en stage; gebruik van software; gebruik van audiovisuele materialen; gebruik van elektronische databanken; Kosten voor cursusmateriaal, boeken, studiereizen, externe studiedagen, externe projecten en individueel aan te kopen studiemateriaal zijn niet inbegrepen in de leermiddelen. Voor de bijdrage in de kosten voor de leermiddelen maken we een onderscheid tussen studenten met een studiepakket van minder dan 27 studiepunten enerzijds, en studenten met een studiepakket van 27 studiepunten of meer anderzijds.

3 Bijdragen per opleiding + 27 stpn (bedrag in euro) -27 stpn (bedrag in euro) Banaba Autisme 46,0 27,6 Biomedische laboratoriumtechnologie 67,4 40,5 Chemie 67,4 40,5 Communicatie 67,4 40,5 Elektromechanica 39,8 23,9 Energiemanagement 39,8 23,9 Hotelmanagement 45,0 27,0 Integrale veiligheid 39,8 23,9 Journalistiek 67,4 40,5 Lerarenopleiding 67,4 40,5 Office Management 45,0 27,0 Orthopedagogie 46,3 27,8 Rechtspraktijk 45,0 27,0 Voeding -en dieetkunde 67,4 40,5 1.3 Waarborgen Studenten met een examencontract betalen geen waarborgen Badge De waarborg voor een badge bedraagt 25 Euro Gebruik studiemateriaal De waarborg voor gebruik studiemateriaal voor de nieuwe studenten van de campus Kronenburg bedraagt 75 euro Waarborg sleutel locker en postvakje De waarborg voor de sleutel van een locker voor de studenten in de campus Boom, campus Meistraat of de campus Lange Nieuwstraat is 25 euro. Ook de waarborg voor de sleutel van het postvakje in campus Lange Nieuwstraat is 25 euro. De studenten in campus Kronenburg betalen geen waarborg voor de locker. Zij zijn verplicht zelf een slot aan te kopen. 1.4 Diensten Huur locker De studenten in de campus Meistraat en de campus Lange Nieuwstraat kunnen een locker huren. De kosten hiervoor bedragen 12,50 euro voor één academiejaar (onafhankelijk van de duurtijd van de huurperiode binnen dat academiejaar). De studenten in de campus Kronenburg betalen 2 euro huur voor de locker. De studenten in de campus Boom betalen geen huur voor de locker. Naast de huur is ook de waarborg voor de sleutel verschuldigd (zie 3.4 waarborg locker) Kopieerwaarde Elke student koopt bij aankoop van het academiejaar 5 euro print en kopiekrediet. De hogeschool plaatst die standaard op de studentenkaart. Dit om bij aanvang van het academiejaar lange wachtrijen bij de opwaardeertoestellen te vermijden Bijkomende studentenkaart De student die zijn studentenkaart verliest, koopt een nieuwe studentenkaart aan. De aanvraag van een nieuwe kaart bij verlies kost 15 EUR inclusief 5 EUR print- en kopiekrediet. De resterende betaaleenheden op de verloren studentenkaart zijn niet overdraagbaar op de nieuwe. 1.5 Bekwaamheidsonderzoek Bekwaamheidsonderzoek betreffende EVK s Het bekwaamheidsonderzoek betreffende EVK's die voortvloeien uit een studiebewijs, afgeleverd binnen onderwijs, verloopt op stukken en is gratis.

4 In uitzonderlijke gevallen, waarvan de validerende instantie de noodzakelijkheid motiveert, kan naast het onderzoek op stukken een beperkte bijkomende proef worden georganiseerd. Voor de beperkte bijkomende proef vraagt de hogeschool een bijdrage van 55 euro Bekwaamheidsonderzoek betreffende EVC s De bijdrage voor een bekwaamheidsonderzoek betreffende EVC's dat op algemene wijze de competenties van de aanvrager voor het hoger onderwijs test, omvat ook een bijdrage voor administratieve kosten. Het vast bedrag voor administratieve kosten bedraagt 62,41 euro. Als bijdrage voor het bekwaamheidsonderzoek betaalt de kandidaat één van de volgende bedragen: indien aan 1 tot 20 studiepunten getoetst wordt; 130,49 indien aan 21 tot 40 studiepunten getoetst wordt; 198,58 indien aan 41 tot 60 studiepunten getoetst wordt; 402,83 indien aan 61 tot 120 studiepunten getoetst wordt; 607,08 indien aan 121 tot 180 studiepunten getoetst wordt; 811,33 indien aan meer dan 180 studiepunten getoetst wordt. 2 Aanrekening 2.1 Factuur aanvang academiejaar Studiegeld inschrijvingen van nieuwe studenten in een professionele bacheloropleiding of bachelor-na-bacheloropleiding met een diplomacontract Een nieuwe student met een diplomacontract betaalt bij de inschrijving in de hogeschool een voorschot. Het bedrag van dit voorschot is 300 euro voor inschrijving van minstens 27 studiepunten voor een niet-beursstudent of een bijna beursstudent 150 euro voor een inschrijving van minder dan 27 studiepunten voor een niet-beursstudent of een bijna beursstudent 100 euro voor een beursstudent. Een nieuwe student die inschrijft na de datum van 30 november, wordt beschouwd als een andere student (zie rubriek 2.1.2) Studiegeld voor alle andere studenten Voor deze student wordt het studiegeld berekend en gefactureerd aansluitend op de ondertekening van hun studiecontract. Het studiegeld is het bedrag dat gekoppeld is aan het in zijn studiecontract opgenomen aantal studiepunten. De hogeschool berekent studiegeld op basis van de beurstoestand tijdens het voorgaande academiejaar, indien van toepassing. De sociale dienst kan studenten met een creditcontract, gelijkgestellen met een beurs of bijna-beursstudent. In dat geval betaalt de student verminderd studiegeld Studiegeld buitenlandse studenten De hierboven vermelde buitenlandse student betaalt zijn volledige studiegeld bij inschrijving Leermiddelen Het bedrag van de leermiddelen wordt opgenomen op de voorschotfactuur voor de nieuwe inschrijvingen of op de factuur voor alle andere studenten Waarborg badge voor nieuwe studenten campus Meistraat of campus Lange Nieuwstraat Voor de nieuwe studenten in de campus Meistraat of de campus Lange Nieuwstraat wordt de te betalen waarborg badge opgenomen op de voorschotfactuur Waarborg gebruik studiemateriaal voor nieuwe studenten campus Kronenburg Voor de nieuwe studenten in de campus Kronenburg wordt de te betalen waarborg gebruik studiemateriaal opgenomen op de voorschotfactuur.

5 2.1.7 Waarborg locker voor studenten campus Boom Voor de nieuwe studenten in de campus Boom wordt de te betalen waarborg locker opgenomen op de voorschotfactuur Diensten: kopieerwaarde Het initiële bedrag voor diensten wordt opgenomen op de voorschotfactuur voor de nieuwe studenten of op de factuur voor alle andere studenten. 2.2 Correctiefactuur per 01/02 Bij de bepaling van het studiegeld van de nieuwe studenten op 1 februari baseert de hogeschool zich op de beurstoestand van het lopende academiejaar. Indien de beurstoestand voor het lopende academiejaar nog niet gekend is, betaalt de student het bedrag als zijnde een niet-beursstudent. Zodra de definitieve beurstoestand gekend is, stuurt de hogeschool desgevallend nog een correctiefactuur. Bij de correctie van het studiegeld van de herinschrijvers op 1 februari baseert de hogeschool zich op de beurstoestand van het lopende academiejaar. Indien de beurstoestand voor het lopende academiejaar nog niet gekend is, betaalt de student het bedrag als zijnde een niet-beursstudent. Zodra de definitieve beurstoestand gekend is, stuurt de hogeschool desgevallend nog een correctiefactuur. Elke extra opname van studiepunten resulteert in een bijbetaling. Studenten die uitschrijven voor welbepaalde opleidingsonderdelen binnen een termijn van 28 kalenderdagen na de aanvang van het academiejaar, krijgen het studiegeld van de betreffende opleidingsonderdelen volledig terugbetaald. Studenten die uitschrijven voor welbepaalde opleidingsonderdelen binnen een termijn van 56 kalenderdagen na de aanvang van het academiejaar, krijgen de helft van het studiegeld van de betreffende opleidingsonderdelen terugbetaald. Studenten die uitschrijven voor welbepaalde opleidingsonderdelen buiten een termijn van 56 kalenderdagen na de aanvang van het academiejaar, krijgen geen studiegeld terugbetaald. De correctiefactuur bevat naast het studiegeld ook de andere elementen van de factuur aanvang academiejaar. In principe kan alleen het studiegeld wijzigen. In dit geval ontvangt de student een nieuwe factuur en eventueel een creditnota. 2.3 Correctiefactuur t.g.v. kennisname beurstoestand Na 1 februari en zodra de beurstoestand van het lopende academiejaar gekend is, zal de hogeschool het studiegeld opnieuw vaststellen, en desgevallend een bijkomende factuur dan wel een creditnota versturen. De hogeschool zal deze correcties één keer per week doorvoeren. 2.4 Factuur bekwaamheidsonderzoek EVK en EVC De kandidaat ontvangt onmiddellijk na inschrijving een factuur voor de bijdrage in het bekwaamheidsonderzoek. 3 Betalingsmodaliteiten 3.1 Factuur met onmiddellijke inning Betaling van het voorschot is een voorwaarde voor inschrijving. Het voorschot wordt via bancontact voldaan op het moment van inschrijving. De student ontvangt ter plekke een betalingsbewijs. Betaling van de factuur bekwaamheidsonderzoek EVK en EVC is een voorwaarde voor deelname aan het bekwaamheidsonderzoek. Betaling van de factuur buitenlandse studenten is een voorwaarde voor inschrijving. 3.2 Andere facturen Betaling van de facturen dient te gebeuren uiterlijk binnen de maand na verzending van de factuur. De student dient gebruik te maken van de gestructureerde mededeling. De hogeschool verstuurt de student na het verstrijken van deze termijn een eerste aanmaning. Wanneer de student in gebreke blijft en de hogeschool een tweede aanmaning dient te versturen, rekent zij de student 50 EUR administratieve kosten aan. Bovendien brengt de onderwijs-en studentenadministratie het departementshoofd op de hoogte.

6 Indien de betalingstermijn van de eerste aanmaning voor de factuur aanvang academiejaar met een maand overschreden is, kan de student niet deelnemen aan de examens en dit tot de betaling van de betreffende factuur en desgevallend de aangerekende administratieve kost in orde is. Indien de betalingstermijn van de eerste aanmaning voor de correctiefactuur op 1 februari met een maand overschreden is, heeft de student geen recht op kennisname van zijn examenresultaten en dit tot de betaling van de betreffende factuur en desgevallend de aangerekende administratieve kost in orde is. Indien de tweede aanmaning zonder gevolg blijft, zendt de hogeschool nog een derde aanmaning. Indien de verschuldigde bedragen na een derde aanmaning per aangetekend schrijven echter onbetaald blijven, zal de hogeschool de student uitschrijven. 3.3 Waarborg badge voor studenten van de campus Boom of van de campus Kronenburg Studenten van de campus Boom of van de campus Kronenburg die onderwijsactiviteiten volgen in de campus Meistraat of de campus Lange Nieuwstraat, kunnen op eenvoudige vraag een badge bekomen. Zij betalen de waarborg via de studentenkaart. Bij vervanging van de badge bij verlies, beschadiging of andere oorzaken kunnen studenten op eenvoudige vraag een andere badge bekomen. Zij betalen de waarborg via de studentenkaart. 3.4 Huur en waarborg sleutel locker voor de studenten van de campus Meistraat of van de campus Lange Nieuwstraat, en waarborg sleutel postvak voor de studenten van de campus Lange Nieuwstraat De studenten in de campus Meistraat of de campus Lange Nieuwstraat betalen de huur van de locker en de waarborg voor de sleutel via de studentenkaart. De studenten in de campus Kronenburgstraat betalen de huur van de locker via de studentenkaart. 3.5 Aankoop van een tweede studentenkaart De studenten die een tweede studentenkaart aankopen omwille van verlies van hun originele, betalen deze contant aan het studentensecretariaat. 4 Teruggave bij uitschrijving voor de gehele opleiding 4.1 Studiegeld Studenten die uitschrijven tot en met 28 kalenderdagen vanaf de start van het academiejaar, krijgen hun studiegeld of het reeds bestaande voorschot op hun studiegeld terugbetaald, verminderd met 50 euro administratiekosten. Studenten die uitschrijven tot en met 56 kalenderdagen vanaf de start van het academiejaar krijgen hun studiegeld terugbetaald, verminderd met vaste kosten. Deze vaste kosten verschillen volgens het statuut van de student. De vaste kost kan evenwel niet hoger zijn dan het bedrag dat de student bij aanvang van het academiejaar diende te betalen. Niet-beursstudent, 27 studiepunten of meer 300,0 Niet-beursstudent, minder dan 27 studiepunten 150,0 Bijna-beursstudent, 27 studiepunten of meer 200,0 Bijna-beursstudent, minder dan 27 studiepunten 100,0 Beursstudent (hoofdinschrijving) 100,0 Beursstudent (bijkomende inschrijving) 55,0 Na 56 kalenderdagen vanaf de start van het academiejaar hebben studenten die uitschrijven geen recht op terugbetaling van het studiegeld. 4.2 Leermiddelen Studenten die uitschrijven tot en met 28 kalenderdagen vanaf de start van het academiejaar, krijgen de bijdrage in de leermiddelen terugbetaald. Schrijven studenten later uit, dan worden leermiddelen niet terugbetaald.

7 4.3 Print- en kopiekrediet op de studentenkaart Studenten die uitschrijven krijgen hun print- en kopiekrediet op de studentenkaart terugbetaald indien ze hun studiecontract nog niet getekend hebben en/of hun studiegeld nog niet betaald hebben. Zodra het studiecontract getekend is en het studiegeld betaald is, wordt de studentenkaart opnieuw afgedrukt, en is het print-en kopiekrediet niet meer herbruikbaar. 4.4 Waarborg badge Studenten die de instelling verlaten en die de badge onbeschadigd inleveren, krijgen de waarborg terugbetaald. 4.5 Waarborg gebruik studiemateriaal De student van de campus Kronenburg krijgt bij het verlaten van de instelling deze waarborg terugbetaald minus de kosten verbonden aan de eventuele schade aan het gebruikte studiemateriaal die de student veroorzaakte. 4.6 Waarborg locker Studenten die de instelling verlaten en die de locker in goede staat achterlaten en de sleutel voor de locker onbeschadigd inleveren, krijgen de waarborg terugbetaald.

Bijlage 2 OER

Bijlage 2 OER Bijlage 2 OER 2013-2014 Studiegelden en bijdrage voor de leermiddelen /ateliergelden en het bekwaamheidsonderzoek Bijlage2 Onderwijs- en examenregeling AP 2013-2014 1 Studiekosten De kosten bestaan uit

Nadere informatie

Reglement. Studiegelden en bijdrage voor de opleidingsgebonden kosten AP Studiekosten. 1.1 Studiegelden AP academiejaar

Reglement. Studiegelden en bijdrage voor de opleidingsgebonden kosten AP Studiekosten. 1.1 Studiegelden AP academiejaar Reglement Studiegelden en bijdrage voor de opleidingsgebonden kosten AP 2014-2015 1 Studiekosten De studiekosten bestaan uit de volgende elementen: het studiegeld, de opleidingsgebonden kosten, de waarborgen

Nadere informatie

Studiegelden, studie- en diverse kosten

Studiegelden, studie- en diverse kosten Reglement Studiegelden, studie- en diverse kosten 1 Studiekosten AP 2015-2016 De studiekosten bestaan uit de volgende elementen: het studiegeld, de opleidingsgebonden kosten, de waarborgen en de vergoedingen

Nadere informatie

Studiegelden, studie- en diverse kosten

Studiegelden, studie- en diverse kosten Reglement Studiegelden, studie- en diverse kosten 1 Studiekosten AP 2018-2019 De studiekosten bestaan uit de volgende elementen: het studiegeld, de opleidingsgebonden kosten, de waarborgen en de vergoedingen

Nadere informatie

Reglement. Studiegelden, studie- en diverse kosten AP Studiekosten. 1.1 Opleidingsgebonden kosten

Reglement. Studiegelden, studie- en diverse kosten AP Studiekosten. 1.1 Opleidingsgebonden kosten Reglement Studiegelden, studie- en diverse kosten 1 Studiekosten AP 2018-2019 De studiekosten bestaan uit de volgende elementen: het studiegeld, de opleidingsgebonden kosten, de waarborgen en de vergoedingen

Nadere informatie

Studiegelden, studie- en diverse kosten

Studiegelden, studie- en diverse kosten Reglement Studiegelden, studie- en diverse kosten 1 Studiekosten AP 2016-2017 De studiekosten bestaan uit de volgende elementen: het studiegeld, de opleidingsgebonden kosten, de waarborgen en de vergoedingen

Nadere informatie

Studiegelden, studie- en diverse kosten

Studiegelden, studie- en diverse kosten Reglement Studiegelden, studie- en diverse kosten 1 Studiekosten AP 2019-2020 De studiekosten bestaan uit de volgende elementen: het studiegeld, de opleidingsgebonden kosten, de waarborgen en de vergoedingen

Nadere informatie

Studiegelden 2012-2013: raad van bestuur B1565/165/23.04.2012

Studiegelden 2012-2013: raad van bestuur B1565/165/23.04.2012 Studiegelden 2012-2013: raad van bestuur B1565/165/23.04.2012 Uitgangspunten Algemene Onderwijsregeling 2012-2013 1. Alle nieuwe studenten betalen het studiegeld volgens het tarief van een niet- beurstariefstudent.

Nadere informatie

Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten

Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten Artikel 3.3, lid 1 Algemene toelatingsvoorwaarden voor een bacheloropleiding Voor de inschrijving voor een bacheloropleiding geldt als algemene toelatingsvoorwaarde

Nadere informatie

Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten

Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten Bijlage II: uitvoeringsmodaliteiten Artikel 3.3, lid 1 Algemene toelatingsvoorwaarden voor een bacheloropleiding Voor de inschrijving voor een bacheloropleiding geldt als algemene toelatingsvoorwaarde

Nadere informatie

EXAMENCONTRACT VOOR HET VERWERVEN VAN EEN DIPLOMA

EXAMENCONTRACT VOOR HET VERWERVEN VAN EEN DIPLOMA EXAMENCONTRACT VOOR HET VERWERVEN VAN EEN DIPLOMA TUSSEN DE ONDERGETEKENDEN, De Vrije Universiteit Brussel met zetel te 1050 Brussel, Pleinlaan 2, die rechtspersoonlijkheid geniet bij wet van 28 mei 1970

Nadere informatie

Bijzondere studiekosten agro- en biotechnologie (afstudeerrichting groenmanagement)

Bijzondere studiekosten agro- en biotechnologie (afstudeerrichting groenmanagement) Bijzondere studiekosten agro- en biotechnologie (afstudeerrichting groenmanagement) Academiejaar 2018-2019 Bijzondere studiekosten Er zijn kosten die niet worden gedekt door het studiegeld. Deze worden

Nadere informatie

Je inschrijving wijzigen of stoppen met studeren tijdens het academiejaar

Je inschrijving wijzigen of stoppen met studeren tijdens het academiejaar Je inschrijving wijzigen of stoppen met studeren tijdens het academiejaar Wat is jouw situatie? Ik wil mijn aantal studiepunten wijzigen (= traject aanpassen) => Ga naar bladzijde 3 Ik wil van opleiding

Nadere informatie

Bijzondere studiekosten vastgoed (afstudeerrichting vastgoed)

Bijzondere studiekosten vastgoed (afstudeerrichting vastgoed) Bijzondere studiekosten vastgoed (afstudeerrichting vastgoed) Academiejaar 2018-2019 Bijzondere studiekosten Er zijn kosten die niet worden gedekt door het studiegeld. Deze worden bijzondere studiekosten

Nadere informatie

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)?

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Leerkrediet Informatie Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Diplomacontract: je volgt een opleiding met de bedoeling een diploma te behalen voor de volledige opleiding Creditcontract: je volgt

Nadere informatie

Leerkrediet 2011 2012

Leerkrediet 2011 2012 2011 WAT IS HET LEERKREDIET? Het leerkrediet trad in werking in 2008-2009. Dit betekent dat elke student bij zijn eerste inschrijving een rugzak met 140 meekrijgt. De student gebruikt bij zijn inschrijving

Nadere informatie

Administratieve kalender voor studenten

Administratieve kalender voor studenten Wanneer? Wat? Hoe / waar? Vanaf eerste infodag Nieuwe studenten kunnen inschrijven voor nieuw academiejaar Website Odisee Voorinschrijving + via de dienst Studentenadministratie 23-24 juni Bekendmaking

Nadere informatie

Leerkrediet

Leerkrediet Wat is het leerkrediet? Het leerkrediet trad in werking in 2008-2009. Dit betekent dat elke student bij zijn eerste inschrijving een rugzak met 140 meekrijgt. De student gebruikt bij zijn inschrijving

Nadere informatie

Waarderend organiseren: veranderen met de glimlach

Waarderend organiseren: veranderen met de glimlach Waarderend organiseren: veranderen met de glimlach Inhoud Even voorstellen Goede redenen voor medewerkers om niet te willen innoveren Wat is waarderend organiseren? Hoe werkt het? Toepassingen in de Plantijn

Nadere informatie

Kan de minister voor de studierichting Bachelor in de Verpleegkunde volgende vragen beantwoorden.

Kan de minister voor de studierichting Bachelor in de Verpleegkunde volgende vragen beantwoorden. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 168 van GRIET COPPÉ datum: 23 december 2014 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Bachelor in de Verpleegkunde - In- en

Nadere informatie

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven vzw Associatie K.U.Leuven Schapenstraat 34, B-3000 Leuven Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven Goedgekeurd op de Raad van bestuur van 16.06.2006 met ingang van het academiejaar 2006-2007 1. Definities

Nadere informatie

26 maart 2015. 1. Algemene regels

26 maart 2015. 1. Algemene regels Je inschrijving wijzigen of stoppen met studeren tijdens het academiejaar en de gevolgen hiervan voor de kinderbijslag en de studietoelagen van de Vlaamse overheid 26 maart 2015 1. Algemene regels Wanneer

Nadere informatie

STUDIEGELD, STUDIETOELAGE & STUDIEFINANCIERING

STUDIEGELD, STUDIETOELAGE & STUDIEFINANCIERING STUDIEGELD, STUDIETOELAGE & STUDIEFINANCIERING 2019-2020 INHOUD JE STUDIEGELD 1. Welk tarief betaal je? p4 2. Procedure van betaling p6 BEREKENING VAN JE STUDIETOELAGE EN/OF JE STUDIEGELD DOOR STUVO p8

Nadere informatie

Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK)

Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (EVK) Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs J.Gerardstraat 18 9040 Sint-Amandsberg Infobundel voor (kandidaat-)studenten die een vrijstelling willen aanvragen op basis van eerder verworven

Nadere informatie

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen

Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen vzw Associatie K.U.Leuven Schapenstraat 34, B-3000 Leuven Reglement EVC-EVK Associatie K.U.Leuven en reglement algemene voorschriften inzake vrijstellingen Goedgekeurd op de Raad van bestuur van 15.02.2008

Nadere informatie

voedings- en dieetkunde

voedings- en dieetkunde Academiejaar 2014/2015 bachelor voedings- en dieetkunde voedings- en dieetkunde Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen bachelor voedingsen dieetkunde voedings- en dieetkunde Je ideale opleiding kiezen uit

Nadere informatie

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP!

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP! Wie zijn wij? Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP! 01/10/2013:!Artesis Hogeschool (autonome hogeschool)!!+ Plantijn Hogeschool (provinciale hogeschool)! 4 departementen + 2 schools of arts (conservatorium,

Nadere informatie

Aan alle eerstejaarsstudenten BACHELOR VERPLEEGKUNDE BRUGOPLEIDING 150 stp Campus Brugge Academiejaar

Aan alle eerstejaarsstudenten BACHELOR VERPLEEGKUNDE BRUGOPLEIDING 150 stp Campus Brugge Academiejaar Beste student, Aan alle eerstejaarsstudenten BACHELOR VERPLEEGKUNDE BRUGOPLEIDING 150 stp Campus Brugge Academiejaar 2019-2020 Binnenkort start je met de brugopleiding bachelor in de Verpleegkunde binnen

Nadere informatie

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP Wie zijn wij? Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP 4 departementen met 24 professionele bacheloropleidingen 2 schools of arts (conservatorium, academie) meer dan 9000 studenten AP: 4 departementen

Nadere informatie

Onderwijs- en. examenregeling 2013-2014. Verkorte versie van de onderwijs- en examenregeling. www.ehb.be

Onderwijs- en. examenregeling 2013-2014. Verkorte versie van de onderwijs- en examenregeling. www.ehb.be Onderwijs- en examenregeling 2013-2014 Verkorte versie van de onderwijs- en examenregeling www.ehb.be Beste student, Je rechten en plichten als student staan beschreven in de algemene onderwijs- en examenregeling,

Nadere informatie

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP

Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP Wie zijn wij? Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen: AP 4 departementen met 24 professionele bacheloropleidingen 2 schools of arts (conservatorium, academie) meer dan 9000 studenten AP: 4 departementen

Nadere informatie

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster voor studenten van campus Brussel en campus Parnas Academiejaar 2014-2015 1. Waar vind ik de inhoud van mijn vakken? Kies in de programmagids

Nadere informatie

Wat na het secundair onderwijs?

Wat na het secundair onderwijs? Wat na het secundair onderwijs? Inhoud 1. Kiezen 3. Andere opleidingen 4. 7 de specialisatiejaren bso en Se-n-se 5. En nu informatie zoeken 1. Kiezen Neem je Begin op TIJD Jezelf verkennen Aanbod verkennen

Nadere informatie

Contracttypes. Infofiche 1. WAT VOORAF GING

Contracttypes. Infofiche 1. WAT VOORAF GING Infofiche Contracttypes Als student kan je je onder verschillende soorten contracten inschrijven aan een instelling naargelang wat je wil bereiken (diploma-, credit- en examencontracten). 1. WAT VOORAF

Nadere informatie

Handleiding elektronisch studentendossier

Handleiding elektronisch studentendossier Handleiding elektronisch studentendossier School of Arts Gent KASK en Koninklijk Conservatorium vormen de School of Arts van Hogeschool Gent Inhoud 1 Elektronisch studentdossier: algemeen... 3 2 Elektronisch

Nadere informatie

LEERKREDIET. Wat? - een systeem om de studievoortgang te bewaken - elke student krijgt een "rugzakje" met 140 studiepunten

LEERKREDIET. Wat? - een systeem om de studievoortgang te bewaken - elke student krijgt een rugzakje met 140 studiepunten Wat? - een systeem om de studievoortgang te bewaken - elke student krijgt een "rugzakje" met 140 studiepunten Waarom? studenten aanzetten tot een bewuste studiekeuze Resultaat? aanmoediging en beloning

Nadere informatie

Aan alle eerstejaarsstudenten Ergotherapie Campus Brugge Academiejaar

Aan alle eerstejaarsstudenten Ergotherapie Campus Brugge Academiejaar Aan alle eerstejaarsstudenten Ergotherapie Campus Brugge Academiejaar 2019-2020 Beste student Beste ouder Binnenkort start je met de bacheloropleiding ergotherapie in de hogeschool VIVES, bij ons op campus

Nadere informatie

Ouderinfo-avond Flexibel hoger onderwijs: creditsysteem en studievoortgangsbewaking

Ouderinfo-avond Flexibel hoger onderwijs: creditsysteem en studievoortgangsbewaking Ouderinfo-avond 25-10-2016 Flexibel hoger onderwijs: creditsysteem en studievoortgangsbewaking Inleiding Doel is volgende begrippen toe te lichten o o o o Studiepunten Centraal in alle begrippen Leerkrediet

Nadere informatie

Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen

Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen Naar aanleiding van de flexibilisering van het hoger onderwijs in Vlaanderen zijn de tabellen met betrekking tot de len en de studieduur voor het onderwijsvisitatieprotocol

Nadere informatie

VLIR-ADVIES BETREFFENDE DE STUDIEGELDEN VOOR DIPLOMA- EN CREDITCONTRACTEN VOOR HET ACADEMIEJAAR 2011-2012

VLIR-ADVIES BETREFFENDE DE STUDIEGELDEN VOOR DIPLOMA- EN CREDITCONTRACTEN VOOR HET ACADEMIEJAAR 2011-2012 VLIR-ADVIES BETREFFENDE DE STUDIEGELDEN VOOR DIPLOMA- EN CREDITCONTRACTEN VOOR HET ACADEMIEJAAR 2011-2012 1. HET DECREET In de artikels tot en met 60 van het decreet van 30 april 2004 betreffende de flexibilisering

Nadere informatie

Inschrijvingsreglement Academiejaar 2010-2011

Inschrijvingsreglement Academiejaar 2010-2011 Inschrijvingsreglement Academiejaar 2010-2011 Penvoerder Studentenbeleid Versie 15.09.2010 Advies IFW 01.04.2010 Advies Studentenraad 19.04.2010 Advies Onderwijsraad 19.05.2010 Advies Onderwijsraad betreffende

Nadere informatie

Hoger onderwijs in Vlaanderen. Informatiebrochure 2012

Hoger onderwijs in Vlaanderen. Informatiebrochure 2012 Hoger onderwijs in Vlaanderen Informatiebrochure 2012 Inhoud Inleiding...2 Soorten instellingen...3 Soorten opleidingen...3 Nieuw vanaf 2013-2014: integratie academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten...5

Nadere informatie

Vraag nr. 38 van 16 oktober 2012 van GOEDELE VERMEIREN

Vraag nr. 38 van 16 oktober 2012 van GOEDELE VERMEIREN VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 38 van 16 oktober 2012 van GOEDELE VERMEIREN Hoger onderwijs Studenten zonder

Nadere informatie

Regeling studentengelden 2013-2014

Regeling studentengelden 2013-2014 2013-2014 Versie Datum Omschrijving Door 1.1 09-07-2013 Definitief vastgesteld Directeur Financiën Pagina: 2 van 15 Inhoud 1. Inleiding 5 1.1. Wettelijk lesgeld of cursusgeld 5 1.2. Vrijstelling lesgeld

Nadere informatie

Inschrijvingsreglement Academiejaar 2011-2012

Inschrijvingsreglement Academiejaar 2011-2012 Inschrijvingsreglement Academiejaar 2011-2012 05/07/2011-1 Inhoud Hoofdstuk I. Kader en Definities...4 Hoofdstuk II. Inschrijvingen en studiecontracten...5 Afdeling 1. Inschrijvingen... 5 Artikel 1. -

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK)

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) GEZ Gezondheidszorg Departement Gezondheidszorg Campus Oude Luikerbaan 79 3500 Hasselt Verantwoordelijke EVK Ann Bancken (ann.bancken@khlim.be) Academiejaar

Nadere informatie

Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen

Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen Handleiding onderwijsvisitaties VLIR-VLHORA tabellen Naar aanleiding van de flexibilisering van het hoger onderwijs in Vlaanderen zijn de tabellen met betrekking tot de len en de studieduur voor het onderwijsvisitatieprotocol

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Academiejaar 2012 2013 1. PROCEDURE 1.1 Aanvragen van je vrijstellingen

Nadere informatie

TOETREDINGSOVEREENKOMST. ONDERWIJS- en EXAMENREGLEMENT

TOETREDINGSOVEREENKOMST. ONDERWIJS- en EXAMENREGLEMENT TOETREDINGSOVEREENKOMST ONDERWIJS- en EXAMENREGLEMENT ACADEMIEJAAR 2007 2008 I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Algemene bepalingen Dit onderwijs- en examenreglement is opgesteld in uitvoering van de artikelen

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het hoger onderwijs

Ontwikkelingen in het hoger onderwijs Ontwikkelingen in het hoger onderwijs Liesbeth Hens Departement Onderwijs en Vorming Hoger Onderwijsbeleid liesbeth.hens@ond.vlaanderen.be SLO bachelor na bachelor master na master Professionele bachelor

Nadere informatie

onderwijs- en examenreglement

onderwijs- en examenreglement 1 onderwijs- en examenreglement 2018-2019 2 ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2018-2019 / VIVES 3 Inhoudstafel Vooraf 7 1 Onderwijsreglement 8 1.1 Toelatingsvoorwaarden 8 Art.1. Algemene toelatingsvoorwaarden

Nadere informatie

Deze onderwijs- en examenregeling is van toepassing op kunstopleidingen georganiseerd binnen MAD-faculty.

Deze onderwijs- en examenregeling is van toepassing op kunstopleidingen georganiseerd binnen MAD-faculty. Deze onderwijs- en examenregeling is van toepassing op kunstopleidingen georganiseerd binnen MAD-faculty. Onderwijsregeling 1. Opleidingen Artikel 1.1 Opleidingsaanbod en studieomvang van opleidingen 1.

Nadere informatie

O N D E R W I J S -, E X A M E N -, E N R E C H T S P O S I T I E R E G E L I N G 2013-2014 O N D E R W I J S R E G E L I N G

O N D E R W I J S -, E X A M E N -, E N R E C H T S P O S I T I E R E G E L I N G 2013-2014 O N D E R W I J S R E G E L I N G O N D E R W I J S -, E X A M E N -, E N R E C H T S P O S I T I E R E G E L I N G 2013-2014 O N D E R W I J S R E G E L I N G - 1 - ALGEMEEN Voor de studenten van een opleiding die georganiseerd wordt

Nadere informatie

Handleiding elektronisch herinschrijven en samenstellen studieprogramma Opleidingen Muziek en Specifieke Lerarenopleiding Academiejaar

Handleiding elektronisch herinschrijven en samenstellen studieprogramma Opleidingen Muziek en Specifieke Lerarenopleiding Academiejaar Handleiding elektronisch herinschrijven en samenstellen studieprogramma Opleidingen Muziek en Specifieke Lerarenopleiding Academiejaar 2017-2018 Herinschrijven met een diplomacontract voor het academiejaar

Nadere informatie

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde

De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma Gebrevetteerde DE HOGESCHOOL MET HET NETWERK 2013 2014 brugopleiding Professionele bachelor Verpleegkunde PXL - Healthcare vlot serieus 2 De brugopleiding beoogt om verpleegkundigen die al in het bezit zijn van een diploma

Nadere informatie

TOETREDINGSOVEREENKOMST. ONDERWIJS- en EXAMENREGLEMENT

TOETREDINGSOVEREENKOMST. ONDERWIJS- en EXAMENREGLEMENT TOETREDINGSOVEREENKOMST ONDERWIJS- en EXAMENREGLEMENT ACADEMIEJAAR 2006 2007 I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Algemene bepalingen Dit onderwijs- en examenreglement is opgesteld in uitvoering van de artikelen

Nadere informatie

Aan alle eerstejaarsstudenten BACHELOR IN DE VROEDKUNDE Campus Brugge Academiejaar

Aan alle eerstejaarsstudenten BACHELOR IN DE VROEDKUNDE Campus Brugge Academiejaar Aan alle eerstejaarsstudenten BACHELOR IN DE VROEDKUNDE Campus Brugge Academiejaar 2019-2020 Beste student Beste ouder Binnenkort start je met de bacheloropleiding vroedkunde in de hogeschool VIVES, bij

Nadere informatie

ONDERWIJSREGELING en EXAMENREGLEMENT

ONDERWIJSREGELING en EXAMENREGLEMENT ONDERWIJSREGELING en EXAMENREGLEMENT 2012 2013 INHOUDSTAFEL DEEL 1: BEGRIPSBEPALINGEN 2 DEEL 2: ONDERWIJSREGELING 8 Afdeling 1 Toetredingsovereenkomsten 8 1.1. Diplomacontract, creditcontract en examencontract

Nadere informatie

AFWIJKENDE TOELATING AUHL Reglement

AFWIJKENDE TOELATING AUHL Reglement AFWIJKENDE TOELATING AUHL Reglement Goedgekeurd door de RvB AUHL op 12.11.2013 Situering Dit reglement geeft uitvoering aan artikel 65 van het structuurdecreet van 4 april 2003 en aan artikel 49, 2 van

Nadere informatie

BEGRIPSBEPALINGEN 3 ONDERWIJSREGLEMENT 10

BEGRIPSBEPALINGEN 3 ONDERWIJSREGLEMENT 10 INHOUD 1 2 BEGRIPSBEPALINGEN 3 ONDERWIJSREGLEMENT 10 DEEL 1 INSCHRIJVING VIA TOETREDINGSOVEREENKOMSTEN 10 1.1 Diplomacontract, creditcontract en examencontract 10 1.2 Modeltraject en geïndividualiseerd

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VERMINDERD STUDIEGELD academiejaar

AANVRAAGFORMULIER VERMINDERD STUDIEGELD academiejaar STIP THOMAS MORE MECHELEN Adres: Zandpoortvest 11, B-2800 Mechelen Tel.: +32(0)15 369 140 Fax: +32(0)15 369 149 E-mail: stip.mechelen@thomasmore.be Web: www.thomasmore.be/stip AANVRAAGFORMULIER VERMINDERD

Nadere informatie

Campus Dansaert Campus Jette 2011

Campus Dansaert Campus Jette 2011 Campus Dansaert Campus Jette 2011 Talenttraining www.erasmushogeschool.be partner in de Universitaire Associatie Brussel Talenttraining? Ben ik goed voorbereid op het hoger onderwijs? Wat boeit me? Waarin

Nadere informatie

Advies over een vereenvoudigd studiegeldenmechanisme

Advies over een vereenvoudigd studiegeldenmechanisme Raad Hoger Onderwijs 8 januari 2013 RHO-RHO-ADV-003 Advies over een vereenvoudigd studiegeldenmechanisme Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus 6 BE-1210 Brussel T +32 2 219 42 99 F +32 2 219 81 18 www.vlor.be

Nadere informatie

Je reisgids. De nieuwe onderwijs- en examenregeling 2005-2006

Je reisgids. De nieuwe onderwijs- en examenregeling 2005-2006 Je reisgids De nieuwe onderwijs- en examenregeling 2005-2006 Met alles wat je moet weten over: je inschrijving en het studiegeld de samenstelling van je studieprogramma examens en beraadslaging begeleiding

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT academiejaar 2009-2010

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT academiejaar 2009-2010 KATHOLIEKE HOGESCHOOL BRUGGE-OOSTENDE ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT academiejaar 2009-2010 Preambule pagina 3 TITEL I BEGRIPSBEPALINGEN 4 TITEL II ONDERWIJSREGELING 10 Afdeling 1. Toetredingsovereenkomsten

Nadere informatie

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Gelet op het decreet van 12 juni 1991 betreffende de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap, zoals gewijzigd, verder

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar 2012-2013 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door Lessius in samenwerking met de rechtbank, de balie

Nadere informatie

Info en werkwijze - Campus Brussel-T Serclaes 2013-2014

Info en werkwijze - Campus Brussel-T Serclaes 2013-2014 Info en werkwijze - Campus Brussel-T Serclaes 2013-2014 In de cursusdienst worden alleen nieuwe syllabi en handboeken verkocht. Tweedehandsexemplaren zijn er niet te verkrijgen. De betaling van de handboeken

Nadere informatie

Onderwijs- en. examenreglement 2014-2015. Verkorte versie van het onderwijs- en. examenreglement

Onderwijs- en. examenreglement 2014-2015. Verkorte versie van het onderwijs- en. examenreglement Onderwijs- en examenreglement 2014-2015 Verkorte versie van het onderwijs- en examenreglement 1 Beste student, Je rechten en plichten als student staan beschreven in het algemeen onderwijs- en examenreglement,

Nadere informatie

Wat vinden onze studenten?

Wat vinden onze studenten? onze studenten? 234 STUDENTEN 52% JONGENS 48% MEISJES 62% VAN DE STARTERS STROOMT DOOR NAAR 2DE JAAR 18% GING NAAR HET BUITENLAND TIJDENS Wat zijn volgens onze studenten de grootste troeven van de opleiding

Nadere informatie

FORFAITAIRE EN OPLEIDINGSGEBONDEN KOSTEN

FORFAITAIRE EN OPLEIDINGSGEBONDEN KOSTEN FORFAITAIRE EN OPLEIDINGSGEBONDEN KOSTEN Studiegebied: Audiovisuele en Beeldende Kunst Gezondheidszorg Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Industriële Wetenschappen en Technologie Onderwijs Sociaal-Agogisch

Nadere informatie

Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK. Specifieke lerarenopleiding

Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK. Specifieke lerarenopleiding Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK Specifieke lerarenopleiding 1. EVK EVK staat voor Erkenning van Verworven Kwalificaties. Dit betekent dat je vrijstelling kunt bekomen op basis

Nadere informatie

Wat komt er aan bod? Begrippen hoger onderwijs Leerkrediet Examens - resultaten tolerantie deliberatie Studievoortgang Heroriënteren Begeleiding

Wat komt er aan bod? Begrippen hoger onderwijs Leerkrediet Examens - resultaten tolerantie deliberatie Studievoortgang Heroriënteren Begeleiding Ouderinfoavond Wat komt er aan bod? Begrippen hoger onderwijs Leerkrediet Examens - resultaten tolerantie deliberatie Studievoortgang Heroriënteren Begeleiding Studiewatte? STUDIEWATTE? Studiepunten Bacheloropleiding

Nadere informatie

Aanpassingen OER 14-15

Aanpassingen OER 14-15 Aanpassingen OER 14-15 Algemeen: aanpak Focus: vereenvoudiging, inkorting, verheldering Daarnaast: mogelijkheden voor optimalisatie -ervaringen faculteiten en diensten -ervaringen beleid -externe regelgeving

Nadere informatie

ALGEMEEN ONDERWIJS- en EXAMENREGLEMENT 2012-2013 DEPARTEMENTAAL ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT 2012-2013

ALGEMEEN ONDERWIJS- en EXAMENREGLEMENT 2012-2013 DEPARTEMENTAAL ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT 2012-2013 LUCA School of Arts, departement Architectuur, campus Sint-Lucas Brussel-Gent ALGEMEEN ONDERWIJS- en EXAMENREGLEMENT 2012-2013 DEPARTEMENTAAL ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT 2012-2013 2 Inhoudstafel Titel

Nadere informatie

Academiejaar 2014/2015. Bachelor voedingsen dieetkunde. voor werkstudenten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2014/2015. Bachelor voedingsen dieetkunde. voor werkstudenten. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2014/2015 Bachelor voedingsen dieetkunde voor werkstudenten Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Bachelor voedings- en dieetkunde voor werkstudenten Wil je de opleiding Voedings- en dieetkunde

Nadere informatie

Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van. Eerder verworven kwalificaties (EVK) Voor het behalen van het diploma Bachelor in de Mondzorg

Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van. Eerder verworven kwalificaties (EVK) Voor het behalen van het diploma Bachelor in de Mondzorg Procedure aanvraag vrijstellingen in het kader van Eerder verworven kwalificaties (EVK) Voor het behalen van het diploma Bachelor in de Mondzorg 2016-2017 EVK-PROCEDURE Je hebt eerdere kwalificaties (diploma's,

Nadere informatie

Financieel Reglement

Financieel Reglement Financieel Reglement 2019-2020 Financieel Reglement 2019-2020 Artikel 1 Kosten van het onderwijs 1.1 Les- en cursusgeld De regelingen rondom het les- en cursusgeld zijn wettelijk vastgelegd. Ook de hoogte

Nadere informatie

Arteveldehogeschool. Studiecontract

Arteveldehogeschool. Studiecontract Arteveldehogeschool Studiecontract AJ 2012-2013 Datum goedkeuring 07 mei 2012 Verantwoordelijke uitgever: Guido Galle, Directeur Onderwijs en Studentenbeleid, Hoogpoort 15, 9000 Gent STUDIECONTRACT Academiejaar

Nadere informatie

B i b l i o t h e e k. Z w e v e g e m. bib & b bus. Dienstreglement. m.i.v. 1 september 2014

B i b l i o t h e e k. Z w e v e g e m. bib & b bus. Dienstreglement. m.i.v. 1 september 2014 B i b l i o t h e e k Z w e v e g e m bib & b bus Dienstreglement m.i.v. 1 september 2014 Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Zwevegem - Dienstreglement miv 1 september 2014 p 1/8 DIENSTREGLEMENT GEMEENTELIJKE

Nadere informatie

Christophe Bossuyt. 18 mei Zie kader hieronder

Christophe Bossuyt. 18 mei Zie kader hieronder Standpunt Studiekosten Rapporteur & Co-rapporteur Datum goedkeuring bureau Christophe Bossuyt 18 mei 2017 Datum goedkeuring av 8 juni 2017 Contactpersoon Probleemstelling, oplossing en korte inhoud. Liesbeth

Nadere informatie

Stap. Studieadviespunt Gent. Handleiding bij de PowerPoint-presentatie Flexibilisering 2008-2009

Stap. Studieadviespunt Gent. Handleiding bij de PowerPoint-presentatie Flexibilisering 2008-2009 de Stap Studieadviespunt Gent Klein Raamhof 8, 9000 Gent Tel. 09 233 75 15 - Fax 09 224 15 65 mail: info@destapgent.be website: www.destapgent.be Handleiding bij de PowerPoint-presentatie Flexibilisering

Nadere informatie

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen

Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Studeren in het hoger onderwijs in Vlaanderen Hoger Beroepsonderwijs Hoger Beroepsonderwijs (HBO5): Na secundair onderwijs of via toelatingsexamen 3 jaar overdag of s avonds les volgen Les volgen in een

Nadere informatie

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN

NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN NIEUWE CAMPUS ACADEMIEJAAR 2017/2018 STUDEREN COMBINEREN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE ARTESIS PLANTIJN HOGESCHOOL ANTWERPEN BACHELOR IN AVONDONDERWIJS BRUGPROGRAMMA VERPLEEGKUNDE

Nadere informatie

Werken en studeren. Gezondheidszorg. ba Verpleegkunde ba Voedings- & Dieetkunde ba Vroedkunde

Werken en studeren. Gezondheidszorg. ba Verpleegkunde ba Voedings- & Dieetkunde ba Vroedkunde Werken en studeren Gezondheidszorg 2015 ba Verpleegkunde ba Voedings- & Dieetkunde ba Vroedkunde Interesse in de bachelor Verpleegkunde, Voedings- & Dieetkunde of Vroedkunde? Je wil studeren, maar kunt

Nadere informatie

KHLim NEXT. Departement Gezondheidszorg. Verpleegkunde Brugtrajecten

KHLim NEXT. Departement Gezondheidszorg. Verpleegkunde Brugtrajecten KHLim NEXT 2014 2015 Departement Gezondheidszorg Verpleegkunde Brugtrajecten Gezondheidszorg Infobrochure Brugtrajecten Academiejaar 2014-2015 1 Gezondheidszorg Departement Gezondheidszorg Oude Luikerbaan

Nadere informatie

2. Vrijstellingen o.b.v. ervaring als verpleegkundige, vroedvrouw, (=EVC)

2. Vrijstellingen o.b.v. ervaring als verpleegkundige, vroedvrouw, (=EVC) Aanvraag vrijstellingen Hoe dien je een vrijstellingsdossier in? 1. Vrijstellingen obv diploma s, getuigschriften, (=EVK) Je kan vrijstellingen aanvragen o.b.v. eerder behaalde diploma s, getuigschriften,...

Nadere informatie

BEGRIPSBEPALINGEN 3 ONDERWIJSREGLEMENT 10

BEGRIPSBEPALINGEN 3 ONDERWIJSREGLEMENT 10 INHOUD 1 2 BEGRIPSBEPALINGEN 3 ONDERWIJSREGLEMENT 10 DEEL 1 INSCHRIJVING VIA TOETREDINGSOVEREENKOMSTEN 10 1.1 Diplomacontract, creditcontract en examencontract 10 1.2 Modeltraject en geïndividualiseerd

Nadere informatie

STUDIETOELAGEN VAN DE

STUDIETOELAGEN VAN DE 4 5 1 Nationaliteitsvoorwaarden 1 STUDIETOELAGEN 3 Financiële voorwaarden STUDIETOELAGEN VAN DE VLAAMSE OVERHEID 2016-2017 Studievoorwaarden 1 2 Je moet aan 3 voorwaarden voldoen om een studietoelage van

Nadere informatie

Financieel Reglement

Financieel Reglement Financieel Reglement 2018-2019 Financieel Reglement 2018-2019 Artikel 1 Kosten van het onderwijs 1.1 Les- en cursusgeld De regelingen rondom het les- en cursusgeld zijn wettelijk vastgelegd. Ook de hoogte

Nadere informatie

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 24/01/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs

Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 24/01/17. Infosessie Hoger Afstandsonderwijs Leraar lager onderwijs in afstandsonderwijs (HAO) Infosessie 24/01/17 Doelgroep HAO Vanaf 21 jaar of minimum 3 jaar na S.O. Diploma S.O. (ASO, TSO, KSO of BSO mét 7 e jaar) Geen diploma en minimum 21?

Nadere informatie

Handleiding voor het samenstellen van een Individueel collegerooster

Handleiding voor het samenstellen van een Individueel collegerooster S.ORG.4.3/2007-08-20 uropese Hogeschool Brussel Campus conomische Hogeschool Dienst Studentenadministratie Stormstraat 2 1000 Brussel (02)210 13 02 Handleiding voor het samenstellen van een Individueel

Nadere informatie

onderwijs- en examenreglement

onderwijs- en examenreglement 1 onderwijs- en examenreglement 2019-2020 2 ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2019-2020 / VIVES 3 Inhoudstafel Vooraf 7 1 Onderwijsreglement 8 1.1 Toelatingsvoorwaarden 8 Art.1. Algemene toelatingsvoorwaarden

Nadere informatie

STUDIECONTRACT Academiejaar 2007-2008. ONDERWIJSREGELING, EXAMENREGLEMENT, TUCHTREGELING en RECHTSPOSITIE VAN DE STUDENT

STUDIECONTRACT Academiejaar 2007-2008. ONDERWIJSREGELING, EXAMENREGLEMENT, TUCHTREGELING en RECHTSPOSITIE VAN DE STUDENT STUDIECONTRACT Academiejaar 2007-2008 ONDERWIJSREGELING, EXAMENREGLEMENT, TUCHTREGELING en RECHTSPOSITIE VAN DE STUDENT De Arteveldehogeschool keurde op 4 juni 2007 dit studiecontract met het onderwijs-

Nadere informatie

3. De Academie Regio Tienen stelt jaarlijks het aantal en de soort instrumenten vast die te huur worden aangeboden.

3. De Academie Regio Tienen stelt jaarlijks het aantal en de soort instrumenten vast die te huur worden aangeboden. R E G L E M E N T Gemeenteraad van 28-06-2018 REGLEMENT VOOR HET HUREN VAN INSTRUMENTEN Art. 1 1. Het stadsbestuur Tienen - verder verhuurder genoemd, vertegenwoordigd door de directeur van de Academie

Nadere informatie

Het 62-studiepuntenprogramma loopt in principe over anderhalf academiejaar (3 semesters): 2 semesters en 1 semester voltijds stage.

Het 62-studiepuntenprogramma loopt in principe over anderhalf academiejaar (3 semesters): 2 semesters en 1 semester voltijds stage. PBA Sociaal werk, 62sp na graduaat Sociaal werk: van graduaat naar bachelor (2019-2020) Een verkorte leerroute (62 studiepunten) voor afgestudeerden met een graduaat maatschappelijk werk, sociaal-cultureel

Nadere informatie

STUDIETOELAGEN VAN DE VLAAMSE OVERHEID 2015-2016

STUDIETOELAGEN VAN DE VLAAMSE OVERHEID 2015-2016 4 1 Nationaliteitsvoorwaarden Studievoorwaarden 1 2 3 Financiële voorwaarden STUDIETOELAGEN VAN DE VLAAMSE OVERHEID 2015-2016 Bereken zelf je studietoelage 4 5 Wanneer en hoe aanvragen? 6 Vermindering

Nadere informatie

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK

SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK Schooljaar 2016-2017 CVO Crescendo Vaartdijk 86 2800 Mechelen T. 015 41 30 45 F. 015 28 20 49 info@cvo-crescendo.be www.cvo-crescendo.be

Nadere informatie

OFFICE MANAGEMENT VERKORTE TRAJECTEN. Event- en Projectmanagement Management Assistant Medical Management Assistant

OFFICE MANAGEMENT VERKORTE TRAJECTEN. Event- en Projectmanagement Management Assistant Medical Management Assistant Arteveldehogeschool Opleiding Office Management Campus Kantienberg Voetweg 66 9000 Gent trajectbeheerofm@arteveldehs.be VERKORTE TRAJECTEN OFFICE MANAGEMENT Event- en Projectmanagement Management Assistant

Nadere informatie