Stappenplan voor de vervaardiging van THE MOSES EN THE MOSES ELITE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stappenplan voor de vervaardiging van THE MOSES EN THE MOSES ELITE"

Transcriptie

1 Stappenplan voor de vervaardiging van THE MOSES EN THE MOSES ELITE

2 AFDRUKKEN Goede afdrukken, van orthodontische kwaliteit, zijn noodzakelijk. Het vestibulaire deel van de bovenkaak en linguale deel van de onderkaak, dienen goed in de afdruk zichtbaar te zijn. We zien vaker problemen met alginaatafdrukken en geven daarom de voorkeur aan afdrukken die gemaakt zijn met additiesilicone. Beetregistratieplaatjes ( bite Shims ) Shims zijn in twee hoogtes leverbaar: 1,5 mm (transparant) en 2,0 mm (blauw). De verticale lichting van de beet geschiedt in stapjes van 0,5 mm (zie onderstaand schema). Minimum aantal shims: De beet dient met minimaal 3 mm gelicht te worden. Hierdoor blijft het mogelijk om na het plaatsen van de MRA, de proale positie met behulp van de titratieschroeven te wijzigen. Maximum aantal shims: geen maximum zolang de patiënt op ongedwongen wijze de lippen kan sluiten. Schema beetlichting met behulp transparante en blauwe shims Beetverhoging Transparant (Ø 1,5 mm) Blauw (Ø 2 mm) 3 mm 2 3,5 mm mm 2 4,5 mm 3 5 mm 2 1 5,5 mm mm 4 of 3 6,5 mm mm 2 2 7,5 mm 1 3

3 1. BEETREGISTRATIE VOLGENS Het standaard protocol Stap 1 Smeer de lippen van de patiënt in met vaseline. Stap 2 Stapel zoveel shims op elkaar als nodig is om de beet te lichten, waarbij de patiënt nog in staat blijft om de lippen in ongedwongen stand te sluiten. Als de M. Mentalis wordt aangespannen is de beet teveel gelicht en moet het aantal shims worden verminderd. Stap 3 Als de beet voldoende is gelicht, neemt u de gestapelde shims uit de mond. Splits nu de gestapelde shims in tweeën. Draai de shims om waardoor de patrixzijdes, die tevens voorzien zijn van een incisale indentatie, naar de boven- en onder incisieven wijzen en de gladde vlakken van de shims over elkaar kunnen articuleren. Stap 4 Houd de shims, tussen duim en wijsvinger, met de vlakke kanten tegen elkaar. Voorzie de indentaties aan de boven- en onderzijde van snelhardend beetregistratiemateriaal, zoals bijvoorbeeld Futar Fast (Kettenbach). Plaats het geheel terug in de mond. Laat de patiënt in normale verhouding dichtbijten op het registratie materiaal. Laat het registratiemateriaal uitharden. Stap 5 Markeer de mediaanlijn van de boven- en onderkaak met behulp van een watervaste stift of mondpotlood. Laat de patiënt, al kijkend in een handspiegel, vervolgens de onderkaak zo ver mogelijk naar proaal bewegen tot een punt waarop het nog steeds comfortabel voelt. Geef door middel van een markering aan indien er een mediaanverschuiving optreedt. Noteer dit ook op de opdrachtbon om te voorkomen dat onze technici de mediaanverschuiving gaan compenseren. Stap 6 Markeer, in het sagittale vlak, de gewenste proale positie van de onderkaak op de bovenzijde van de shims in de onderkaak. Stap 7 Fixatie van de proale positie. De aangebrachte markeringen fungeren hierbij als referentie. Spuit snelhardend beetregistratiemateriaal tussen de gebitselementen in de zijdelingse delen. Zorg ervoor dat het aangebrachte registratiemateriaal een geheel vormt met de shims. Stap 8 Neem na het uitharden de beetregistratie uit de mond. Verwijder met een scalpel de storende overmaat van het registratiemateriaal. Stuur de beetregistratie, verpakt in een beetdoosje, samen met de afdrukken naar het tandtechnisch laboratorium.

4 2. BEETREGISTRATIE VOLGENS De manuele spiertestmethode Dr. Allen Moses is gecharmeerd van een spiertest om de beetregistratie uit te voeren. Met deze techniek, afkomstig uit de pseudowetenschappelijke hoek, wordt de correcte maxillo-mandibulaire relatie bepaald met behulp van een zogenaamde manuele spiertest in combinatie met de beetregistratieplaatjes ( shims ). Dr. Allen Moses demonstreert deze techniek uitvoerig in een video op: A. Testen van de spierweerstand Stap 1 Laat de patiënt rechtop staan, met de lippen gesloten, de tanden en kiezen niet op elkaar en de tong tegen het verhemelte. Vraag om de rechterarm zijwaarts te strekken. Duw vervolgens 1-3 seconden de arm naar beneden. De meeste patiënten zullen meebewegen (facilitatie). Stap 2 Laat hierna de patiënt, weer met gesloten lippen, stevig op de achterste kiezen occluderen of dichtbijten en herhaal de armspiertest. De meeste patiënten zullen nu tegenwerken (inhibitie). Stap 3 Laat tot slot de patiënt opnieuw met gesloten lippen, de tanden en kiezen niet op elkaar en de tong tegen het verhemelte met de voet op een verhoging, (bijvoorbeeld een balletje) stappen. De parameters zijn nu identiek als onder stap 1, maar door de ontstane onbalans zal de patiënt tegenwerken bij armdruk (inhibitie). B. Spiertest met de beetregistratieplaatjes ( shims ) Stap 4 Laat de patiënt met gesloten lippen dichtbijten op twee transparante shims. Vergroot het aantal shims in stappen van 0,5 mm (zie schema beetlichting) tot een positie dat de maximale spierfacilitatie ontstaat. Voorbeeld: facilitatie is aanwezig bij 3 mm beetverhoging. Verhoog dan met 0,5 mm. Als de spierfacilitatie bij 3,5 mm nog steeds aanwezig is, dan nogmaals met 0,5 mm verhogen tot 4 mm. Als vervolgens bij 4 mm inhibitie ontstaat dan dient de beethoogte weer tot 3,5 mm worden gereduceerd. De juiste beetverhoging voor de patiënt zou dan 3,5 mm moeten zijn. N.B. Let wel op dat met de shims in de mond, de lippen altijd in ongedwongen stand, gesloten dienen te zijn. Stap 5 Haal de vastgeklikte shims van elkaar en zorg dat de gladde zijdes contact maken. Houd de shims tussen duim en wijsvinger. Breng aan de boven- en onderzijde een dunne laag silicone beetregistratiemateriaal aan. Plaats dit in de mondholte en vraag de patiënt om dicht te bijten. Zodra het registratiemateriaal is uitgehard kunnen de laterale en proale excursies uitgevoerd worden.

5 C. Verkrijgen van facilitatie en voltooiing van de beetregistratie Stap 6 Om de facilitatie en inhibitie bij de patiënt vast te stellen vraagt u de patiënt een rechts laterale kaakexcursie van 1 mm uit voeren, terwijl tegelijkertijd de armspiertest wordt uitgevoerd. Dezelfde test wordt bij een links laterale excursie uitgevoerd. De meeste patiënten zullen in beide situaties inhibitie laten zien. Stap 7 Vraag de patiënt om de mediaanlijn te zoeken en doe de armspiertest. Vraag vervolgens de patiënt om te pro- en retruderen tot de positie wordt gevonden waar de meeste facilitatie optreedt. Deze positie wordt ook wel het slot ( The Lock ) genoemd. Stap 8 Breng silicone beetregistratiemateriaal aan buccale zijde in de zijdelingse delen aan. Zorg dat de silicone in de retentie-elementen van de shims vloeit en ter plaatse van de buccale zijde in de cuspidaatregio, zodat na uitharding de shims gefixeerd zijn ten opzichte van elkaar. De vastgelegde beet wordt ook wel de M. Masseter-dominante beet genoemd. De M. Masseter-dominantie wordt veroorzaakt doordat de shims de activiteit van de M. Temporalis beperken tijdens het dichtbijten. De M. Masseter is niet beperkt en kan dus grotere bijtkracht uitoefenen. Twijfels of er wel een slot ( The Lock ) is? 1. Plaats de shims in een anterieure positie waar de beet het meest gefaciliteerd wordt. Spuit silicone beetregistratiemateriaal in het molaargebied maar zorg dat het niet op de shims komt. Spuit vervolgens een kleine hoeveelheid silicone op de boven- en onderfrontelementen. Als het registratiemateriaal, dat in de molaarregio is aangebracht, volledig is uitgehard wordt de patiënt gevraagd om de mond iets te openen, net voldoende om de shims uit te nemen. Laat de patiënt de mond weer sluiten en controleer of het beetregistratiemateriaal stevig op zijn plaats is gebleven in de zijdelingse delen. 2. Voer nu de armspiertest uit terwijl de patiënt op de occlusale silicone stops bijt. Indien er meer facilitatie is in deze situatie, dan verbindt u de occlusale stops door buccaal silicone registratiemateriaal te spuiten waarmee de solitaire occlusale stops aan weerskanten in een hoefijzervorm worden verbonden. Dit wordt ook wel de disctractiebeet of M. Temporalis- dominante beet genoemd. In deze positie is de bijtkracht van de M. Masseter beperkt door de aanwezigheid van het registratiemateriaal op de occlusale vlakken. Als de shims uit de front regio zijn verwijderd en de patiënt op het registratiemateriaal in de zijdelingse delen bijt veranderen de dominante spierkrachten. 3. Indien de patiënt minder facilitatie vertoont in deze positie dan met shims in het front, dan dienen de posterieure stops uitgenomen te worden en dienen de shims in het front te worden teruggeplaatst. Op deze wijze wordt er teruggegaan naar de M. Masseter- dominante beet. In de praktijk van dr. Allen Moses is in 95% van de gevallen een M. Masseter-dominante beet. Verwijder met een scalpel de storende overmaat van het registratiemateriaal.

6 PLAATSEN VAN THE MOSES Occlusie controleren Het tandtechnisch laboratorium heeft alle ondersnijdingen, van zowel de harde als zachte weefsels, in The Moses uitgeblokt. Spuit voor het plaatsen van The Moses de contactvlakken in met occlusiespray. Controleer op storende contacten en verwijder deze met een geschikte frees. Gewenning Na het plaatsen en het nachtelijk dragen kunnen patiënten in het begin klagen over lichte pijn of een ongemakkelijk gevoel in de kaak of tanden. Ook kan er overvloedig speeksel productie optreden. Deze klachten verdwijnen vaak na enige tijd vanzelf. Titratie Mochten de snurkklachten onvoldoende verholpen zijn dan kan de onderkaakpositie nog verder naar proaal worden ingesteld. Met behulp van het speciale sleuteltje kunnen de titratieschroeven, die zich aan weerskanten van The Moses bevinden, uitgedraaid worden. Elke draai verplaatst de onderkaak ongeveer 1/4 mm naar voren. Op deze wijze kan de onderkaak tot maximaal 6 mm naar voren worden geplaatst. Het is wel van belang dat u elke draai aan beiden zijden uitvoert alvorens verder te draaien. Nazorg en onderhoud Patiënten dienen goed geïnstrueerd te worden over de juiste omgang met The Moses en hoe deze het best te reinigen is. Hiervoor bestaat een speciale patiëntenbrochure. Om de anti-snurkbeugel schoon en hygiënisch te houden is een halve minuut reinigen, voor en na gebruik, met een zachte tandenborstel voldoende. Daarnaast is het aan te bevelen om het tweemaal per week in een reinigingsmiddel voor protheses te leggen. Als The Moses niet gedragen wordt dient hij ondergedompeld in water te worden bewaard. Dit voorkomt uitdroging, met als gevolg mogelijke vervorming van de kunsthars. Controle De patiënt, in het bijzonder bij de verzekerde zorg, dient gewezen te worden op het belang van periodieke controles. (Relatieve) Contra-indicaties voor The Moses Ernstige apneu (AHI > 30) Centrale apneu en/of ernstige luchtwegaandoeningen Ongesaneerde gebitssituatie Onvoldoende resterende gebitselementen Leeftijd onder de 18 jaar Actieve orthodontische therapie CMD-aandoeningen; pijn, geluiden, beperkte mondopening Sterke protrusie van de onderkaak Elysee Dental (NL) Handelsweg CD Alphen aan den Rijn T +31 (0) info@elysee-dental.nl

Whole You. MRA Productcatalogus

Whole You. MRA Productcatalogus W U E NI Whole You MRA Productcatalogus Inhoud Whole You Mandibulair Respositieapparaat 3 Whole You Productoverzicht 4 Respire Blue+ 6 Respire Blue EF+ 7 Respire Pink 8 Respire Pink EF 9 Respire Pink Micro

Nadere informatie

PROTOCOL UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde

PROTOCOL UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde PROTOCOL UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde Titel: De vervaardiging van een stabilisatie-opbeetplaat SECTIE Sectie Orale Functieleer AUTEUR/VERANTWOORDELIJKE Prof.dr. M.S. Cune VERSIENUMMER

Nadere informatie

Gebruiks- en onderhoudsinformatie

Gebruiks- en onderhoudsinformatie Gebruiks- en onderhoudsinformatie 2 Beste OPTISLEEP-gebruiker, U kent dat gevoel wel: vermoeidheid en uitputting bepalen uw dag. De diagnose van uw arts luidt: u lijdt aan snurken of zelfs obstructieve

Nadere informatie

Gebruiks- en onderhoudsinformatie

Gebruiks- en onderhoudsinformatie Gebruiks- en onderhoudsinformatie 2 Beste OPTISLEEP-gebruiker, beste OPTISLEEP-gebruiker, U kent dat gevoel wel: vermoeidheid en uitputting bepalen uw dag. De diagnose van uw arts luidt: u lijdt aan snurken

Nadere informatie

Instructies voor het gebruik voor de behandelend arts Nederlands

Instructies voor het gebruik voor de behandelend arts Nederlands Nederlands Pagina 2 van 24 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 1 OPTIMOTION-therapierails... 4 1.1 Indicaties... 5 1.2 Contra-indicaties... 5 1.3 Ontwerp en vervaardiging... 6 2 OPTIMOTION Workflow... 7 3 Opname-instructies...

Nadere informatie

Indicaties voor gebruik Het ZQuiet anti-snurkmondstuk is bedoeld voor de behandeling van nachtelijk snurken bij volwassenen.

Indicaties voor gebruik Het ZQuiet anti-snurkmondstuk is bedoeld voor de behandeling van nachtelijk snurken bij volwassenen. GEBRUIKSAANWIJZING Gebruiksaanwijzing en onderhoud Waarom ZQuiet werkt Snurken is het trillen van zacht weefsel tegen de achterkant van de keel. Als we slapen, ontspant de tong zich en sluit dan gedeeltelijk

Nadere informatie

MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) Ziekenhuis Gelderse Vallei

MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) Ziekenhuis Gelderse Vallei MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) Ziekenhuis Gelderse Vallei Hard snurken kan een hinderlijk probleem zijn, niet alleen voor de mensen in uw omgeving, maar ook voor u zelf. Snurken kan, gewoon snurken

Nadere informatie

Slaapbeugel. Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Slaapbeugel. Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Slaapbeugel Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u voor uw snurken en/of ademstops behandeld

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Butterfly MRA

Gebruiksaanwijzing Butterfly MRA Gebruiksaanwijzing Butterfly MRA Belangrijke informatie Gelieve deze gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen en zorgvuldig te bewaren. 1. Het gebruik van het Butterfly MRA is niet aan te raden bij patiënten

Nadere informatie

Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) Bij snurken en Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)

Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) Bij snurken en Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) Bij snurken en Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) Inleiding U heeft last van snurken of van het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Er zijn verschillende behandelmethoden

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De hoofdpijn is vaak

Nadere informatie

Sliding guide. Gebruiksaanwijzing

Sliding guide. Gebruiksaanwijzing Sliding guide Gebruiksaanwijzing INHOUDSOPGAVE Vertaling van oorspronkelijke handleiding Paginanl Inhoudsopgave 1 Verklaring van symbolen............ 3 2 Algemene veiligheidsvoorschriften.... 4 3 Geschikt

Nadere informatie

Behandeling met een mandibulair repositieapparaat

Behandeling met een mandibulair repositieapparaat KAAKCHIRURGIE & MONDZIEKTEN Behandeling met een mandibulair repositieapparaat Een tandheelkundige beugel bij snurken of apneu BEHANDELING Behandeling met een MRA (mandibulair repositie-apparaat) Een mandibulair

Nadere informatie

De beugelbehandeling. Het verloop van de behandeling

De beugelbehandeling. Het verloop van de behandeling De beugelbehandeling Het verloop van de behandeling Eerste consult Bij het eerste consult kijken we naar uw gebit, de kaken en het gezicht. We vragen u naar uw verwachtingen en eventuele tandheelkundige

Nadere informatie

Kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten Kaakgewrichtsklachten U bent bij de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie in behandeling voor kaakgewrichtsklachten. Deze folder beschrijft een aantal oefeningen en adviezen voor patiënten

Nadere informatie

Gewoon een goede VP. De behandelhistorie toont bij deze patiënten veelal al DE VERVAARDIGING VAN EEN VP IN HOOFDLIJNEN

Gewoon een goede VP. De behandelhistorie toont bij deze patiënten veelal al DE VERVAARDIGING VAN EEN VP IN HOOFDLIJNEN DE VERVAARDIGING VAN EEN VP IN HOOFDLIJNEN Gewoon een goede VP Veel patiënten lopen te lang rond met een oude, niet meer goed passende volledige prothese in hun mond. Toch functioneert de patiënt ermee.

Nadere informatie

Een MRA maken 2 De MRA beugel 2 Controle 4 Tot slot 4 Belangrijke telefoonnummers 5

Een MRA maken 2 De MRA beugel 2 Controle 4 Tot slot 4 Belangrijke telefoonnummers 5 Slaapapneu OSAS Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Een MRA maken 2 De MRA beugel 2 Controle 4 Tot slot 4 Belangrijke telefoonnummers 5 OSAS staat voor Obstructief Slaap Apneu syndroom.

Nadere informatie

Implantaten voor houvast van het kunstgebit in de bovenkaak

Implantaten voor houvast van het kunstgebit in de bovenkaak Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Implantaten voor houvast van het kunstgebit in de bovenkaak Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatieve ingreep in de bovenkaak, waarbij implantaten worden

Nadere informatie

Uitstekende esthetiek Aanzienlijke tijdsbesparing

Uitstekende esthetiek Aanzienlijke tijdsbesparing Uitstekende esthetiek Aanzienlijke tijdsbesparing Een idee wordt werkelijkheid Op leeftijd gebaseerde prothesen met groot draagcomfort en functionele vormgeving Bij de ontwikkeling van de semianatomische

Nadere informatie

Oefenschema voor sclerodermie patiënten. Huiswerkoefenprogramma voor de hand en mond voor patiënten met sclerodermie

Oefenschema voor sclerodermie patiënten. Huiswerkoefenprogramma voor de hand en mond voor patiënten met sclerodermie Oefenschema voor sclerodermie patiënten Huiswerkoefenprogramma voor de hand en mond voor patiënten met sclerodermie Inleiding Veel mensen ervaren ten gevolge van sclerodermie problemen met de handfunctie

Nadere informatie

NIEUW Productcatalogus

NIEUW Productcatalogus W U E NI Productcatalogus Inhoud Wat is Invisalign Go 4 Welke voordelen biedt Invisalign Go de patiënt? 5 Welke voordelen biedt Invisalign Go u als tandarts? 5 Training en ondersteuning 6 Stappenplan training

Nadere informatie

SomnoDent slaapapneu behandeling. Handleiding voor gebruik en onderhoud Slapen, ademen, beter leven!

SomnoDent slaapapneu behandeling. Handleiding voor gebruik en onderhoud Slapen, ademen, beter leven! SomnoDent slaapapneu behandeling Handleiding voor gebruik en onderhoud Slapen, ademen, beter leven! 2 Inhoud De behandeling met een SomnoDent -MRA 2 Zo werkt de SomnoDent -MRA 3 Handleiding voor dagelijks

Nadere informatie

Implantaten als houvast voor kunstgebit in bovenkaak

Implantaten als houvast voor kunstgebit in bovenkaak Implantaten als houvast voor kunstgebit in bovenkaak Inleiding Binnenkort ondergaat u een operatie in de bovenkaak voor het aanbrengen van implantaten om het houvast van uw kunstgebit te verbeteren. Op

Nadere informatie

Een perfect model maken - Zo werkt het -

Een perfect model maken - Zo werkt het - Een perfect model maken - Zo werkt het - model-tray GmbH, Julius-Vosseler-Str. 42, DE-22527 Hamburg Tel.: +49-(0)40-381415 Fax: +49-(0)40-387502 www.model-tray.nl mts@model-tray.nl afbeelding Zo werkt

Nadere informatie

Het totaal behandelconcept met indirecte Estenia restauraties

Het totaal behandelconcept met indirecte Estenia restauraties Het totaal behandelconcept met indirecte Estenia restauraties Nittert Postema en Paul Goedegebuure Patiënte 30 jaar 1 Labiale delen 1.1 2.1 2.2 bestaand composiet Glazuur grotendeels verdwenen 2 Ernstige

Nadere informatie

HANDLEIDING TSA ABUTMENT VOOR OVERKAPPINGSPROTHESE

HANDLEIDING TSA ABUTMENT VOOR OVERKAPPINGSPROTHESE AFDRUKNAME ABUTMENTNIVEAU: FIXATIE IN DE MOND 1. Keuze TSA abutment en definitief torquen op 25 Ncm 2. Plaatsen van de spacerkappen op de TSA abutments 3. Afdrukname met gesloten lepel 4. Spacerkappen

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Product overzicht 4. Belangrijke veiligheidsaanwijzingen 5. Beginnen 6. Batterijen plaatsen 7. Borstelkop plaatsen 7.

Inhoudsopgave: Product overzicht 4. Belangrijke veiligheidsaanwijzingen 5. Beginnen 6. Batterijen plaatsen 7. Borstelkop plaatsen 7. GEBRUIKSAANWIJZING Inhoudsopgave: Product overzicht 4 Belangrijke veiligheidsaanwijzingen 5 Beginnen 6 Batterijen plaatsen 7 Borstelkop plaatsen 7 Opbergen 8 Poetsinstructies 8 Tongschraper 11 De borstel

Nadere informatie

Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg)

Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) Inleiding Vandaag heeft u een behandeling aan uw kaak gehad. Door de behandeling kunt u enige tijd klachten hebben.

Nadere informatie

Medit i500 Smart Deal. The easy entry into digital dentistry

Medit i500 Smart Deal. The easy entry into digital dentistry Medit i500 Smart Deal The easy entry into digital dentistry Introductie De ontwikkeling van de scanner heeft de afgelopen jaren niet stil gestaan. Hoewel de scanners steeds sneller worden en meer mogelijkheden

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging

Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

SomnoDent HANDLEIDING VOOR GEBRUIK EN ONDERHOUD

SomnoDent HANDLEIDING VOOR GEBRUIK EN ONDERHOUD HANDLEIDING VOOR GEBRUIK EN ONDERHOUD SomnoDent EEN OP MAAT GEMAAKT MEDISCH HULPMIDDEL VOOR BEHANDELING VAN SLAAPAPNEU. UITSLUITEND OP VOORSCHRIFT VERKRIJGBAAR. INHOUD De behandeling met een SomnoDent

Nadere informatie

Pijnklachten na beetverhoging

Pijnklachten na beetverhoging DIGITALE ANALYSE VAN EEN ZEER INSTABIELE OCCLUSIE Pijnklachten na beetverhoging Bij de behandeling van gegeneraliseerde slijtage is een beetverhoging veelal noodzakelijk. Het verhogen van de beet is echter

Nadere informatie

Kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten Kaakgewrichtsklachten Inleiding In deze folder staat een aantal oefeningen en adviezen bij kaakgewrichtsklachten en/of pijnlijke kauwspieren. Kaakgewrichtsklachten en pijnlijke kauwspieren kunnen zeer

Nadere informatie

Operatieve correctie van de kaakstand

Operatieve correctie van de kaakstand 00 Operatieve correctie van de kaakstand Kaakosteotomie Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie 1 U komt in aanmerking voor een correctieve ingreep aan uw kaak. De operatie zelf vindt plaats in

Nadere informatie

1 - Bespreek de normale occlusie en de varianten van occlusie (in het sagittale vlak), zoals gedefinieerd door Angle.

1 - Bespreek de normale occlusie en de varianten van occlusie (in het sagittale vlak), zoals gedefinieerd door Angle. 1 - Bespreek de normale occlusie en de varianten van occlusie (in het sagittale vlak), zoals gedefinieerd door Angle. A) klasse I: normocclusie Als beide tandenbogen ideaal in elkaar passen is er centrale

Nadere informatie

Naam: Klas: Datum: 1

Naam: Klas: Datum: 1 Naam: Klas: Datum: 1 Inhoudsopgave: Bladzijde 2 Inhoudsopgave Bladzijde 5 Bladzijde 6 Spreekschema Spreekbeurt Orthodontie Bladzijde 21 Demonstratie De headgear zelfstandig In- en uit doen Bladzijde 23

Nadere informatie

Behandelmogelijkheden van het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS)

Behandelmogelijkheden van het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) Behandelmogelijkheden van het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) Inleiding Als bij u het Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS) is vastgesteld is er een aantal behandelingen mogelijk: 1. Als er sprake

Nadere informatie

Informatie over een correctieve ingreep aan de kaak

Informatie over een correctieve ingreep aan de kaak Patiënteninformatie Informatie over een correctieve ingreep aan de kaak rkz.nl Waarom een operatie Een afwijking in de stand van het gebit wordt doorgaans behandeld door een orthodontist (tandarts, gespecialiseerd

Nadere informatie

Oefeningen behorende bij de klinische les

Oefeningen behorende bij de klinische les Oefeningen behorende bij de klinische les 1. Oefening mondverzorging pagina 2 2. Oefening mondonderzoek pagina 4 1 Oefening mondverzorging, onderdeel klinische les Voorafgaand aan deze oefening de DVD

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting MKA (mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie) Chirurgische kaakcorrectie

Patiëntenvoorlichting MKA (mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie) Chirurgische kaakcorrectie Patiëntenvoorlichting MKA (mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie) Chirurgische kaakcorrectie Inleiding Binnenkort zult u een kaakoperatie ondergaan. In deze folder worden de verschillende operaties

Nadere informatie

MKA-chirurgie Radiotherapie Revalidatie. Rekoefeningen om de mondopening te behouden en/of te verbeteren bij de behandeling van hoofd-halskanker

MKA-chirurgie Radiotherapie Revalidatie. Rekoefeningen om de mondopening te behouden en/of te verbeteren bij de behandeling van hoofd-halskanker MKA-chirurgie Radiotherapie Revalidatie Rekoefeningen om de mondopening te behouden en/of te verbeteren bij de behandeling van hoofd-halskanker MKA-chirurgie Radiotherapie Revalidatie Bij mensen die behandeld

Nadere informatie

DRBR0775. MKA ingreep. Algemene informatie

DRBR0775. MKA ingreep. Algemene informatie DRBR0775 MKA ingreep Algemene informatie 2 Welkom op de dienst mond-,kaak- en aangezichtsheelkunde (MKA). Op advies van uw tandarts of huisarts bent u naar onze dienst doorverwezen voor een operatie aan

Nadere informatie

Kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten Kaakgewrichtsklachten Kaakchirurgie Beter voor elkaar Kaakgewrichtsklachten U bent bij de polikliniek mondziekten en kaakchirurgie in behandeling voor kaakgewrichtsklachten. Deze brochure beschrijft een

Nadere informatie

SomnoGuard AP Soft Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) Medisch bewezen hulpmiddel ter behandeling van snurken en slaapapneu bij volwassenen.

SomnoGuard AP Soft Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) Medisch bewezen hulpmiddel ter behandeling van snurken en slaapapneu bij volwassenen. SomnoGuard AP Soft Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) Medisch bewezen hulpmiddel ter behandeling van snurken en slaapapneu bij volwassenen. Inhoud - SomnoGuard AP: tweedelig mondstuk, bewaardoos, gebruiksaanwijzing,

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk

Tandenpoetsen. Goede mondhygiëne is belangrijk Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden,

Nadere informatie

Verwijderen van een verstandskies of wortelrest

Verwijderen van een verstandskies of wortelrest Verwijderen van een verstandskies of wortelrest marinadental.nl Waarom deze folder? Napijn U heeft een afspraak voor het verwijderen van een verstandskies of wortelrest, of deze is inmiddels verwijderd.

Nadere informatie

Kronen en bruggen. Wat is een kroon?

Kronen en bruggen. Wat is een kroon? Kronen en bruggen Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon of brug

Nadere informatie

wisselgebit 5-7½ jaar wisselen voortanden en doorbraak eerste blijvende kiezen 10-12½ jaar voltooiing wisseling en doorbraak tweede blijvende kiezen

wisselgebit 5-7½ jaar wisselen voortanden en doorbraak eerste blijvende kiezen 10-12½ jaar voltooiing wisseling en doorbraak tweede blijvende kiezen 1 Het gebit 1.1 Inleiding Tanden en kiezen (gebitselementen) bestaan in eerste aanleg uit tandkiemen. Deze tandkiemen bevinden zich in de kaken en groeien daar uit tot gebitselementen. Ze breken in de

Nadere informatie

Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand

Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand OPDRACHTFORMULIER Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Informatie na kaakchirurgische behandeling

Patiënteninformatie. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Informatie na kaakchirurgische behandeling Patiënteninformatie Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Informatie na kaakchirurgische behandeling 2 Inleiding U bent behandeld door één van de kaakchirurgen in het Reinier de Graaf Gasthuis Delft.

Nadere informatie

Applicatiemethoden voor Avery zelfklevende films uitgebracht: 20/09/2001

Applicatiemethoden voor Avery zelfklevende films uitgebracht: 20/09/2001 Applicatiemethoden voor Avery zelfklevende films uitgebracht: 20/09/2001 Avery zelfklevende films zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende kwaliteiten voor even zovele verschillende toepassingen.

Nadere informatie

Botankers en orthodontische schroefjes

Botankers en orthodontische schroefjes Botankers en orthodontische schroefjes marinaclinic.nl Botankers Wat is een botanker? Een botanker is een klein plaatje van metaal (titanium) met twee of drie schroefgaatjes. Een botanker is ongeveer twee

Nadere informatie

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen:

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: (tip: het rechterhoortoestel heeft een rode markering en het linker hoortoestel een blauwe markering) CIC/IHO hoortoestel. Sluit het batterijbakje volledig.

Nadere informatie

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn Cervicogene hoofdpijn Van alle hoofdpijnvormen bestaat 15 tot 20 % uit cervicogene hoofdpijn. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Klachtenbeeld: De Noorse neuroloog Dr. Ottar Sjaastad gebruikte

Nadere informatie

Je hebt vandaag je haplepelset van Ortho Æsthetic ontvangen. Het begin van een stralende lach.

Je hebt vandaag je haplepelset van Ortho Æsthetic ontvangen. Het begin van een stralende lach. Je hebt vandaag je haplepelset van Ortho Æsthetic ontvangen. Het begin van een stralende lach. In deze instructiefolder leggen we je uit hoe je een zelf een gebitsafdruk kunt maken die de goede basis is

Nadere informatie

Botankers en orthodontische schroefjes

Botankers en orthodontische schroefjes Botankers en orthodontische schroefjes Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een botanker? 3 Wat is een orthodontisch schroefje? 4 Mogelijke bijwerkingen en complicaties

Nadere informatie

Botankers en orthodontische schroefjes

Botankers en orthodontische schroefjes Botankers en orthodontische schroefjes marinadental.nl Botankers Wat is een botanker? Een botanker is een klein plaatje van metaal (titanium) met twee of drie schroefgaatjes. Een botanker is ongeveer twee

Nadere informatie

Tips voor een gezonde lach

Tips voor een gezonde lach Tips voor een gezonde lach Gezonde tanden, een leven lang Door dagelijks een paar minuten aandacht aan uw tanden te besteden, kunt u veel winst behalen. Onderzoek toont aan dat mondgezondheid ook van

Nadere informatie

Osteotomie Radboud universitair medisch centrum

Osteotomie Radboud universitair medisch centrum Osteotomie In overleg met de behandelend arts bent u op de wachtlijst geplaatst voor een behandeling op de afdeling Mondziekten, Kaaken Aangezichtschirurgie van het Radboudumc. Tijdens een gesprek met

Nadere informatie

Richtlijn UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Titel: Richtlijn voor de vervaardiging van een partiële frameprothese

Richtlijn UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Titel: Richtlijn voor de vervaardiging van een partiële frameprothese Richtlijn UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde Titel: Richtlijn voor de vervaardiging van een partiële frameprothese SECTIE Orale Functieleer, Prothetische Tandheelkunde en Biomaterialen AUTEUR/VERANTWOORDELIJKE

Nadere informatie

Dentalmind Tandprothetiek. Voor een goed passende gebitsprothese

Dentalmind Tandprothetiek. Voor een goed passende gebitsprothese Dentalmind Tandprothetiek Voor een goed passende gebitsprothese 2 Dentalmind Tandprothetiek verzorgt de vervaardiging van een volledige gebitsprothese van begin tot plaatsing. Onze tandprotheticus Nela

Nadere informatie

parodontologie/tandtechniek - door S.W.H. Lim* en G.A. van der Weijden** Behandelmogelijkheden

parodontologie/tandtechniek - door S.W.H. Lim* en G.A. van der Weijden** Behandelmogelijkheden parodontologie/tandtechniek - door S.W.H. Lim* en G.A. van der Weijden** De gingiva-epithese Nep tandvlees Als gevolg van een succesvolle parodontale behandeling ziet men vaak dat er recessie van de gingiva

Nadere informatie

User Guide for Impressioning. Een goede afdruk, het zit hem in de details. User Guide

User Guide for Impressioning. Een goede afdruk, het zit hem in de details. User Guide User Guide for Impressioning Een goede afdruk, het zit hem in de details User Guide Het behandelplan: De leidraad in ieder verhaal. Van welk materiaal gaat u uw opbouw maken? Reeds vooraf kunt u bepalen

Nadere informatie

RX orthopantomogram (OPG) Informatiebrochure

RX orthopantomogram (OPG) Informatiebrochure RX orthopantomogram (OPG) Informatiebrochure 1 2 Geachte mevrouw, meneer Deze brochure is een uitgave van de dienst radiologie van het Sint- Andriesziekenhuis Tielt. Hiermee willen we u graag wat meer

Nadere informatie

Verwijderen van verstandskiezen

Verwijderen van verstandskiezen Verwijderen van verstandskiezen U bent door uw tandarts doorverwezen naar de kaakchirurg voor het verwijderen van een of meer verstandskiezen. In deze folder vindt u meer informatie over deze behandeling.

Nadere informatie

Waarom een kaakoperatie?

Waarom een kaakoperatie? Waarom een kaakoperatie? Een afwijking in de stand van de tanden wordt meestal behandeld door de orthodontist. Sommige afwijkingen van het gebit of van de kaaksbeenderen kunnen met orthodontische of orthopedische

Nadere informatie

SomnoGuard SP Soft Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) Medisch bewezen hulpmiddel ter behandeling van snurken en slaapapneu bij volwassenen.

SomnoGuard SP Soft Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) Medisch bewezen hulpmiddel ter behandeling van snurken en slaapapneu bij volwassenen. Datum van informatie laatst gewijzigd: 27 May 2009 SomnoGuard SP Soft Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) Medisch bewezen hulpmiddel ter behandeling van snurken en slaapapneu bij volwassenen. Inhoud -

Nadere informatie

CA 3.0. articulator. de navigator. met driedimensionale bewegingen naar een natuurlijke prothetische voorziening.

CA 3.0. articulator. de navigator. met driedimensionale bewegingen naar een natuurlijke prothetische voorziening. CA 3.0 articulator de navigator met driedimensionale bewegingen naar een natuurlijke prothetische voorziening. CA 3.0 OP NAAR SUCCES MET DRIEDIMENSIONALE BEWEGINGEN. Om dagelijks zeer esthetische werkstukken

Nadere informatie

Tandheelkundige implantaten voor houvast van een gebitsprothese

Tandheelkundige implantaten voor houvast van een gebitsprothese Tandheelkundige implantaten voor houvast van een gebitsprothese Inleiding In deze folder wordt u geïnformeerd over tandheelkundige implantaten en krijgt u uitleg over de behandeling. Wat is een implantaat

Nadere informatie

Oefeningen bij nekklachten

Oefeningen bij nekklachten Oefeningen bij nekklachten Inleiding U bent in het het Kennemer Gasthuis geweest voor uw nekklachten. In deze folder bieden wij u tips en oefeningen betreffende nekklachten. Het is een aanvulling op de

Nadere informatie

Ontspannen met progressieve relaxatie

Ontspannen met progressieve relaxatie www.psychfysio.nl Ontspannen met Progressieve Relaxatie 1 Ontspannen met progressieve relaxatie De progressieve relaxatie van Edmund Jacobson is een bekende ontspanningsmethode in het westen. In deze hand-out

Nadere informatie

Informatie over kaakcorrecties

Informatie over kaakcorrecties Kaakchirurgie Informatie over kaakcorrecties Inleiding Afwijkingen in de stand van de kaak kunnen met behulp van een operatie gecorrigeerd worden. Het doel is een evenwicht te bewerkstelligen in de kaakgewrichten,

Nadere informatie

Twee soorten facings in één geheel

Twee soorten facings in één geheel VOORIN DE MOND PORSELEIN EN ZIJDELINGS COMPOSIET Twee soorten facings in één geheel Vooral in die gevallen waarbij door de behandeling de lachvorm en lachlijn veranderd worden en een groter deel van het

Nadere informatie

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis.

Tandenpoetsen. Tandenpoetsen. Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Tandenpoetsen Tandenpoetsen Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak

Nadere informatie

Removable Prosthetics MANUAL DYNA HELIX/OCTALOCK MAGNET ATTACHMENT

Removable Prosthetics MANUAL DYNA HELIX/OCTALOCK MAGNET ATTACHMENT Removable Prosthetics MANUAL DYNA HELIX/OCTALOCK MAGNET ATTACHMENT Algemene informatie Bij toepassing van de Dyna implantaat systemen is het mogelijk om verschillende type overkappingsprotheses te maken:

Nadere informatie

orthodontische behandeling BUITENBEUGEL

orthodontische behandeling BUITENBEUGEL orthodontische behandeling BUITENBEUGEL buitenbeugel I Wat is een buitenbeugel? Een buitenbeugel (tandarts en orthodontist noemen dit een headgear) bestaat uit een metalen boog die in de mond in buisjes

Nadere informatie

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Inhoudsopgave Uw machine handmatig reinigen pagina 3 Storingen & oplossingen pagina 13 1. Schakel de machine uit. 2. Open beide kleppen aan de voorzijde. 3.

Nadere informatie

Slaapproblemen MKA. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Slaapproblemen MKA. Locatie Hoorn/Enkhuizen Slaapproblemen MKA Locatie Hoorn/Enkhuizen Slaapproblemen We slapen gemiddeld een derde van ons leven. Een gezonde nachtrust geeft ons de energie om de volgende dag goed te kunnen functioneren vooral wat

Nadere informatie

Implantaten voor houvast van het kunstgebit in de bovenkaak, in combinatie met het inbrengen van bot in de neusbijholte (sinuselevatie)

Implantaten voor houvast van het kunstgebit in de bovenkaak, in combinatie met het inbrengen van bot in de neusbijholte (sinuselevatie) Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Implantaten voor houvast van het kunstgebit in de bovenkaak, in combinatie met het inbrengen van bot in de neusbijholte (sinuselevatie) Inleiding Binnenkort ondergaat

Nadere informatie

Kaak osteotomie Chirurgische kaakcorrectie. Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) IJsselland Ziekenhuis

Kaak osteotomie Chirurgische kaakcorrectie. Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) IJsselland Ziekenhuis Kaak osteotomie Chirurgische kaakcorrectie Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) IJsselland Ziekenhuis Inleiding Meestal wordt een afwijking in de stand van het gebit behandeld door een orthodontist.

Nadere informatie

Kaakchirurgie. Overbelasting van het kaakgewricht

Kaakchirurgie. Overbelasting van het kaakgewricht Kaakchirurgie Overbelasting van het kaakgewricht Inleiding U bent bij de kaakchirurg onder behandeling vanwege klachten aan de kaken. Het kaakgewricht zit vlak voor het oor. Het is een gewricht dat gemakkelijk

Nadere informatie

Na het verwijderen van een verstandskies of wortelrest

Na het verwijderen van een verstandskies of wortelrest Na het verwijderen van een verstandskies of wortelrest Inleiding Bij u is een verstandskies of een wortelrest operatief verwijderd. Hiervoor is het tandvlees bij de kies of wortel-rest losgemaakt en vaak

Nadere informatie

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen

Poetsinstructie Poetstips Tanden- poetsen Tandenpoetsen Tandenpoetsen Goede mondhygiëne is belangrijk Met een goede mondhygiëne houdt u tanden, kiezen en tandvlees gezond. Tandenpoetsen vormt hiervoor de basis. Poets tandplak weg Om uw mond gezond

Nadere informatie

1. Observatieschaal: vaardigheid mondonderzoek gezonde mond 2

1. Observatieschaal: vaardigheid mondonderzoek gezonde mond 2 BSERVATIESCHALEN Inhoudsopgave Bladzijde: 1. bservatieschaal: vaardigheid mondonderzoek gezonde mond 2 2. bservatieschaal: vaardigheid mondreiniging 4 (tanden poetsen, reinigen tussen de tanden en reinigen

Nadere informatie

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen!

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al

Nadere informatie

Tandheelkundige implantaten voor houvast van een gebitsprothese

Tandheelkundige implantaten voor houvast van een gebitsprothese Tandheelkundige implantaten voor houvast van een gebitsprothese Inleiding In deze folder informeren wij u over tandheelkundige implantaten ten behoeve van een klikgebit en krijgt u instructies over de

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Protocol UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Titel: Protocol voor de vervaardiging van een immediaat (overkappings) prothese

Protocol UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Titel: Protocol voor de vervaardiging van een immediaat (overkappings) prothese Protocol UMCG Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde Titel: Protocol voor de vervaardiging van een immediaat (overkappings) prothese SECTIE Orale Functieleer, Prothetische Tandheelkunde en Biomaterialen

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting MKA (mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie) Botankers en orthodontische schroefjes. Notities.

Patiëntenvoorlichting MKA (mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie) Botankers en orthodontische schroefjes. Notities. Patiëntenvoorlichting MKA (mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie) Botankers en orthodontische schroefjes Inhoudsopgave Wat is een botanker? Pag. 2 Wat is een orthodontisch schroefje? Pag. 3 Mogelijke

Nadere informatie

Enkele wortels van uw tanden of kiezen worden als pijlers gebruikt. Met een overkappingsprothese slinken uw kaken minder snel

Enkele wortels van uw tanden of kiezen worden als pijlers gebruikt. Met een overkappingsprothese slinken uw kaken minder snel U krijgt een overkappingsprothese. Dat is een grote verandering, want uw nieuwe prothese speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk.

Nadere informatie

Kaakcorrecties. Deventer Ziekenhuis. Gelre Ziekenhuizen Loc. Zutphen. Afd. Kaakchirurgie. Nico Bolkesteinlaan 75 7416 SE Deventer 0570-535075

Kaakcorrecties. Deventer Ziekenhuis. Gelre Ziekenhuizen Loc. Zutphen. Afd. Kaakchirurgie. Nico Bolkesteinlaan 75 7416 SE Deventer 0570-535075 Gelre Ziekenhuizen Loc. Zutphen Afd. Kaakchirurgie Den Elterweg 77 7207 AE Zutphen 0575-592822 Deventer Ziekenhuis Afd. Kaakchirurgie Nico Bolkesteinlaan 75 7416 SE Deventer 0570-535075 - G.W.C. Jaspers,

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Slaapapneu

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Slaapapneu kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Slaapapneu Wat is het slaap-apneusyndroom? Een apneu is een pauze van de ademhaling van meer dan 10 seconden. Bij een klein deel van de snurkende

Nadere informatie

Tandheelkunde. Inspectie en palpatie van de mondholte

Tandheelkunde. Inspectie en palpatie van de mondholte Tandheelkunde Inspectie en palpatie van de mondholte Inspectie en palpatie van de mondholte Inleiding Dieren met gebitsaandoeningen komen vaak voor in de dierenartsenpraktijk. Vaak zijn de eigenaren hier

Nadere informatie

OPERATIEVE KAAKCORRECTIE KAAKOSTEOTOMIE

OPERATIEVE KAAKCORRECTIE KAAKOSTEOTOMIE OPERATIEVE KAAKCORRECTIE KAAKOSTEOTOMIE U komt in aanmerking voor een correctieve ingreep aan uw kaak (kaakosteotomie) en binnenkort zult u daarvoor worden opgenomen. Tijdens een gesprek met de kaakchirurg

Nadere informatie

Klachten van het kaakgewricht

Klachten van het kaakgewricht Klachten van het kaakgewricht Afdeling kaakchirurgie Locatie Veldhoven Vooraf U heeft klachten in het kaakgewricht, die worden veroorzaakt door overbelasting of verkeerde belasting van de kauwspieren.

Nadere informatie

Totaal extractie en plaatsing kunstgebit

Totaal extractie en plaatsing kunstgebit Totaal extractie en plaatsing kunstgebit U bent zojuist behandeld door de kaakchirurg waarbij al uw tanden en/of kiezen verwijderd zijn en direct een gebitsprothese (immediaat-prothese) is geplaatst. In

Nadere informatie

Kaakgewrichts klachten

Kaakgewrichts klachten Kaakgewrichts klachten MKA Locatie Hoorn/Enkhuizen Kaakgewrichtsklachten Deze informatie beschrijft een aantal oefeningen en adviezen voor patiënten die kaakgewrichtsklachten en/of pijnlijke kauwspieren

Nadere informatie

Een mondje-vol scheve tanden: hoe krijg je ze weer recht

Een mondje-vol scheve tanden: hoe krijg je ze weer recht patiënteninformatie raadpleging kindergeneeskunde Een mondje-vol scheve tanden: hoe krijg je ze weer recht ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28

Nadere informatie

Infusomat Space P: Aanzetten pomp en plaatsen van een IV set. Instellen van het VTBI (Volume To Be Infused) moet het VTBI niet ingesteld worden.

Infusomat Space P: Aanzetten pomp en plaatsen van een IV set. Instellen van het VTBI (Volume To Be Infused) moet het VTBI niet ingesteld worden. Infusomat Space P: Aanzetten pomp en plaatsen van een IV set 1. Druk op om het toestel aan te zetten. 3. Plaats de IV set van rechts naar links in de pomp Plaats de lijn van rechts naar links in de pomp.

Nadere informatie