Werk voor Ervaringsdeskundigen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werk voor Ervaringsdeskundigen."

Transcriptie

1 Werk voor ervaringsdeskundigen samenvatting van de maatschappelijke Business Case door H. Henkens, J.W. Eggink (maart 2010) In 2008 is het Transitie-experiment werk voor ervaringsdeskundigen gestart als onderdeel van het landelijke Transitieprogramma in de langdurende zorg (TPLZ). De opdracht van het Transitieprogramma is om hardnekkige persistente problemen in de zorg en dienstverlening aan te pakken. Het maatschappelijke probleem waar dit experiment zich op richt, wordt beschreven als een cirkel van machteloosheid: een staat waarin werkgevers, uitkeringsinstanties, onderwijs en de beroepsgroep elkaar gevangen houden binnen bestaande normen, regels en grenzen. Dit resulteert voor de kwetsbare burger en cliënt in een situatie van machteloosheid, afhankelijkheid, ontoegankelijkheid van voorzieningen, betutteling, stigmatisering en non-participatie. In dit experiment wordt op een geheel andere manier tegen dit probleem aangekeken, waardoor kracht en eigen regie ontstaat. De cirkel van kracht kenmerkt zich door ervaringen, herstelverhalen, bondgenootschap en mogelijkheden. De verschillende stakeholders, die bijeenkomen in het Comité van Aanbeveling, zijn zich bewust van hun gezamenlijke verantwoordelijkheden en verkennen mogelijkheden om te breken met belemmerende opvattingen en werkwijzen in de zorg, het onderwijs en de dienstverlening. Deze verschuiving wordt gerealiseerd in het Transitieexperiment Werk voor Ervaringsdeskundigen. mbc Werk voor Ervaringsdeskundigen samenvatting 1.2 ( )

2 De maatschappelijke Business Case geeft een totaalbeeld van het project werk voor ervaringsdeskundigen. Door het project vanuit verschillende invalshoeken te beschrijven komen het inhoudelijke, economische en maatschappelijke nut samen. Deze grondige analyse geeft inzicht in de reële kansen, risico s, continuïteit en kopieerbaarheid van het experiment. Het doel van deze mbc is om in samenwerking met verschillende stakeholders te komen tot structurele financiering door het aantonen van significante maatschappelijke voordelen van het project. Werk voor ervaringsdeskundigen is opgestart door de cliëntenorganisatie van de GGzE, met als belangrijkste doelstellingen: (1) het ontwikkelen van herstelondersteuning en herstelondersteunende zorg, en (2) het werk maken van ervaringsdeskundigheid door opleiding, werk en beroepsontwikkeling. De reflectiegroep bestaande uit ervaringsdeskundigen stuurt het experiment inhoudelijk aan. Ervaringsdeskundigen ontlenen hun expertise aan eigen herstelervaringen met het overleven van een psychische aandoening en aan hun cliëntenrol in de psychiatrie. Het programma dat wordt aangeboden bestaat uit een integraal aanbod van vier deelproducten die gezamenlijk bijdragen aan een herstelondersteunend arbeidsleertraject voor ervaringsdeskundigen in het begeleiden van cliënten en kwetsbare burgers in hun herstel en maatschappelijke participatie. Uit de verhalen die gedurende dit experiment zijn opgetekend blijkt de grote meerwaarde voor de verschillende groepen (Trimbos Instituut). Ten eerste ervaren cliënten en kwetsbare burgers ervaringsdeskundig begeleiders als meerwaarde, waarbij de betrokkenheid groot is, de wij-zij kloof niet bestaat en erkenning en hoop op nieuwe mogelijkheden geboden wordt. Daarnaast hebben vrijwilligers & cursisten een plek waar zij sterk kunnen worden, hun ervaringen kunnen gebruiken en ervaringskennis kunnen ontwikkelen en waar door ondersteuning en cursussen inzicht en zelfvertrouwen wordt opgedaan. Studenten hebben de mogelijkheid om beroepscompetenties te verwerven op het gebied van ervaringsdeskundigheid en kunnen daarmee gekwalificeerd de arbeidsmarkt betreden. Tenslotte levert het voor de beroepsgroep waardevolle inzichten in herstelondersteunende zorg, die de kwaliteit van de zorg verbeteren. Kortom: ervaringsdeskundigheid biedt alle deelnemers een nieuw en krachtig perspectief op herstel, waarbij het ervaren van psychische problematiek en kwetsbaarheid juist tot voordeel is. Voor de continuïteit van het project is het belangrijk dat een omgeving wordt gecreëerd waarin recht gedaan wordt aan ervaringsdeskundigheid, waarin ervaringsdeskundige kennis als meerwaarde wordt gezien en waarin de mogelijkheid bestaat om te kwalificeren op basis mbc Werk voor Ervaringsdeskundigen samenvatting 1.2 ( )

3 van ervaringsdeskundigheid. Binnen het integrale aanbod van producten worden deelactiviteiten aangeboden die vier belangrijke processen ondersteunen: 1. Het herstelproces van cliënten en kwetsbare burgers Deelactiviteiten zijn: individuele herstelcoaching (1), herstelwerkgroepen & bouwgroepen (2), ondersteuning bij maatschappelijke participatie (3), zorgconsulentschap (4), crisiskaartconsulent (5). Daarnaast worden er trainingen aangeboden: Herstellen doe je zelf (6), de Brug (7), eigen regie (8) en health for you (9). Tenslotte helpt de digitale cursus E-health (10) bij het maken van een eigen herstelverhaal 2. De ontwikkeling van ervaringskennis en empowerment Deelactiviteiten zijn: vrijwilligerswerk (wordt op maat aangeboden) (1), de cursussen: Werken Met Eigen ervaring (2), Zorg en crisiskaart consulent (3), TOED (Training Ontwikkeling Ervaringsdeskundigheid) (4) en Voorwerk (5). Als vrijwilliger zijn er mogelijkheden tot: deelname aan het maatjesproject, (mede) geven van voorlichting, gastvrouw/heer op afdelingen, bij inloop en informatie, (mede) organiseren van themabijeenkomsten, deelname aan specifieke projecten/groepen (bijvoorbeeld Open Kapel, Klaverblad, werkgroep forensische zorg, Dwang en Drang) en deelname aan activiteiten binnen Maatschappelijke Steunsystemen (6). Tenslotte vinden er oriëntatiebijeenkomsten (7) plaats. 3. Het leerproces door het aanbieden van onderwijs en verschaffen van werkervaring tot ervaringsdeskundig werknemer Deelactiviteiten zijn: (1) assessment en selectie, (2) verwerven en matchen aan stage- of arbeidsleerplek, (3) Opleiding SPW 4 Ervaringsdeskundigheid, (4) Opleiding SPH 5 ervaringsdeskundigheid, (5) on the job- coaching en supervisie (6). 4. De ontwikkeling van Herstelondersteunende zorg (HOZ) Deelactiviteiten die worden geboden zijn: workshops voor teams over (1) Herstel en Ervaringsdeskundigheid, (2) teamcoaching, (3) coaching van werk- en stagebegeleiders, (4) deskundigheidsbevordering (workshop herstel, ervaringsdeskundigheid en herstelondersteunende zorg ). De benoemde producten en activiteiten worden gerealiseerd binnen een zelfstandige cliëntgestuurde eenheid. De eenheid is nauw gelieerd aan de GGzE en heeft verbindingen met diverse centra binnen de GGzE (afdeling Opleidingen en Promenzo) en met externe partners (onderwijs, uitkering, gemeente). Het doel is om in cliënten te bereiken, 600 personen vrijwilligerswerk en cursussen aan te bieden en 150 studenten in de opleiding te hebben. Dit is een significante groei in vergelijking met 2009, waarin 1000 cliënten, 200 vrijwilligers & cursisten en 36 studenten bereikt worden. De inhoudelijke aansturing van de eenheid zal in handen van de ervaringsdeskundigen komen te liggen. mbc Werk voor Ervaringsdeskundigen samenvatting 1.2 ( )

4 Met oog op de toekomst zijn ook de risico s in kaart gebracht. Gaandeweg worden deze risico s steeds duidelijker gedefinieerd en ondervangen. Het risico bestaat dat er niet voldoende stageplaatsen of arbeidsleerplekken beschikbaar gesteld worden. Daarnaast moet de onderwijsinstelling in staat zijn deze specifieke opleidingen kostendekkend aan te bieden. Hiervoor hebben inmiddels veel belangstellenden zich gemeld. Tenslotte is het een complexe taak om de uitvoering te managen in relatie tot de diversiteit in regelgeving m.b.t. de financiering en het inhoudelijk bewaken van de kwaliteit. Om de kans van slagen van het project te vergroten bestaan reeds samenwerkingsverbanden met de Gemeente Eindhoven en de randgemeenten, ROC Eindhoven, Fontys Hogeschool Sociale Studies, UWV-Zuid, WZI Gemeente Eindhoven, Ergon, Novadic-Kentron, Promenzo, HEE, Conquest, Kenniscentrum Phrenos, Stichting Rehabilitatie 92 en het Trimbos Instituut. De exploitatie van 2009 (1,8 miljoen euro omzet) en verwachting naar 2014 (2,6 miljoen euro omzet) zoals uitgewerkt in de Organisatorische Case geven een duidelijk beeld van het actuele probleem van Werk voor Ervaringsdeskundigen. Het programma heeft, ongeacht de ontwikkelingen binnen opleiding of werkveld, een structureel tekort van circa ,- euro vanaf De voornaamste reden hiervoor is dat in 2011 de subsidieverstrekking vanuit het Transitie Programma afloopt en hier nog geen structurele vervangende financiering voor gevonden is. Een scenario analyse geeft duidelijk weer dat een aanpassing in een set variabelen (groei personeel, studentenaantallen, opbrengsten en doorbelasting) geen grote invloed heeft op het financiële resultaat van de organisatie. De flexibele organisatie van het project maakt het mogelijk om in te spelen op veranderingen in de omgeving, waardoor het financieel tekort in verschillende scenario s relatief gelijk blijft. Echter, er bestaat een duidelijk verschil in omzet tussen de scenario s. Uiteindelijk is aanvullende financiering noodzakelijk voor continuering van het project. Het unieke van deze mbc is dat het een reguliere kostenbaten afweging weet te combineren met het behaalde maatschappelijk rendement. De maatschappelijke effecten van het project zijn uitgewerkt in kwalitatieve en kwantitatieve baten. De kwalitatieve baten zijn benoemd en door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. Het gaat hierbij om: (1) verbetering van de kwaliteit van leven, toename van empowerment en hoop, eigen regie én (2) toename van maatschappelijke participatie, stigmareductie, vermindering eenzaamheid én (3) effectieve arbeidsrehabilitatie en vermindering schooluitval. mbc Werk voor Ervaringsdeskundigen samenvatting 1.2 ( )

5 Grafiek 1; Maatschappelijke kosten & baten (gekwantificeerd) Daarnaast bedragen de gekwantificeerde baten naar schatting 2.31 miljoen euro per jaar vanaf 2014, waarvan in 2011 al 75% gerealiseerd kan worden. Deze effecten vallen ten deel aan verschillende stakeholders. De tabel laat grote maatschappelijke baten zien ten gevolge van het experiment. De gemeten (kwantitatieve) effecten zijn: vermindering van zorggebruik van cliënten (groen), vermindering van uitgaven aan uitkering (paars) en de inzet van vrijwilligers (blauw). Het saldo (baten werkgever - kosten uitkerende instantie) van de aanspraak op ziektegeld in het kader van Artikel 29b (rood) is opgeteld bij de totale baten. Per saldo betekent dit dat het maatschappelijke rendement van het project in deze businesscase positief is, maar wel inzet van stakeholders vraagt. Om het toekomstige financieringstekort op te lossen is het project afhankelijk van de bereidheid en het vermogen van stakeholders om gezamenlijk een bijdrage te leveren. Dit document levert bewijs voor de absolute meerwaarde van het project voor de maatschappij én de stakeholders. In grafiek 2 (volgende pagina) wordt de meerwaarde zichtbaar door de maatschappelijke baten (groen) af te zetten tegen het verwachte tekort op de exploitatie (rood). mbc Werk voor Ervaringsdeskundigen samenvatting 1.2 ( )

6 Grafiek 2; Confrontatie exploitatie en maatschappelijke baten Deze maatschappelijke Business Case heeft concrete implicaties. Voor bestuurders kan het experiment inhoudelijk gezien worden als een breekijzer om zorg en dienstverlening in te stellen op nieuwe verhoudingen, waarin ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid van de cliënt een belangrijkere plaats hebben dan vroeger. Aan de hand van dit document kunnen bestuurders: (1) nieuwe structuren inbedden, (2) regionaal en landelijk optreden als pleitbezorger voor een beleidskader voor herstelondersteuning en ervaringsdeskundigheid, (3) substitutie faciliteren van reguliere zorg naar herstelondersteuning en (4) de eigen organisatie sturen om ruimte te creëren voor ervaringsdeskundigen binnen het personeelsbestand en deskundigheidsbevordering van medewerkers. Uiteindelijk zal de visie om vanuit herstel te werken consequenties hebben voor alle bedrijfsprocessen binnen de stakeholders. mbc Werk voor Ervaringsdeskundigen samenvatting 1.2 ( )

HEE in de praktijk. Improving Mental Health by Sharing Knowledge

HEE in de praktijk. Improving Mental Health by Sharing Knowledge HEE in de praktijk Improving Mental Health by Sharing Knowledge inhoud Wat is HEE Wat doet HEE Wie is HEE Waar is HEE Herstel Empowerment Wat is HEE Ervaringsdeskundigheid HEE geeft invulling aan deze

Nadere informatie

Werk en opleiding voor ervaringsdeskundigen

Werk en opleiding voor ervaringsdeskundigen Nicole van Erp, Manja van Wezep, Angeliek Meijer, Hanneke Henkens, Sonja van Rooijen Werk en opleiding voor ervaringsdeskundigen Transitie-experiment Eindhoven Nicole van Erp Manja van Wezep Angeliek

Nadere informatie

Voorwoord I Begripsomschrijving - Situering van de ervaringsdeskundigheid in de herstelvisie - Wat is ervaringsdeskundigheid?

Voorwoord I Begripsomschrijving - Situering van de ervaringsdeskundigheid in de herstelvisie - Wat is ervaringsdeskundigheid? December 2012 Voorwoord I Begripsomschrijving - Situering van de ervaringsdeskundigheid in de herstelvisie - Wat is ervaringsdeskundigheid? - Wie is ervaringsdeskundige? - Verschillende rollen en functies

Nadere informatie

Panelgesprek, met sleutelfiguren uit de cliëntenbeweging in Brabant o.l.v. Mariet Paes, directeur PRVMZ

Panelgesprek, met sleutelfiguren uit de cliëntenbeweging in Brabant o.l.v. Mariet Paes, directeur PRVMZ Conferentie over Hoop en Herstel in Brabant: Op weg naar herstellen met een psychiatrische ziekte Datum: vrijdagmiddag 3 juli 2009 Locatie: Fontys Hogeschool te Tilburg Mollergebouw Professor Goossenslaan

Nadere informatie

Participatie en ervaringsdeskundigheid: hand in hand. Nathalie Albert Ervaringsdeskundige Alexianen Zorggroep Tienen DENK Leuven & UilenSpiegel vzw

Participatie en ervaringsdeskundigheid: hand in hand. Nathalie Albert Ervaringsdeskundige Alexianen Zorggroep Tienen DENK Leuven & UilenSpiegel vzw Participatie en ervaringsdeskundigheid: hand in hand Nathalie Albert Ervaringsdeskundige Alexianen Zorggroep Tienen DENK Leuven & UilenSpiegel vzw Ik ben Nathalie Ik ben Mama Ik ben Oma Ik ben ervaringsdeskundige

Nadere informatie

(ernstige) psychische aandoeningen

(ernstige) psychische aandoeningen Titel Herstelondersteuning Titel van van deze deze presentatie bij presentatie (ernstige) psychische aandoeningen Subtitel van de presentatie Subtitel van de presentatie Symposium GGZ / JGZ Papendal Nicole

Nadere informatie

Het kind centraal. maatschappelijke Business Case (mbc) Samenvatting / juli 2010

Het kind centraal. maatschappelijke Business Case (mbc) Samenvatting / juli 2010 Het kind centraal maatschappelijke Business Case (mbc) Samenvatting / juli 21 VROEG VOORTDUREND INTEGRAAL Samenvatting maatschappelijke Business Case VVI 1www.vroegvoortdurendintegraal.nl Dit is de samenvatting

Nadere informatie

Ervaringsdeskundigheid, herstel en herstel ondersteuning staan op de agenda s van veel ggz-instellingen Wij willen graag onze ervaringen rond de

Ervaringsdeskundigheid, herstel en herstel ondersteuning staan op de agenda s van veel ggz-instellingen Wij willen graag onze ervaringen rond de Ervaringsdeskundigheid, herstel en herstel ondersteuning staan op de agenda s van veel ggz-instellingen Wij willen graag onze ervaringen rond de uitbouw van ervaringswerk met jullie delen Wie zijn wij?

Nadere informatie

Multidisciplinaire richtlijn Werk en Ernstige Psychische Aandoeningen Kick off MMMensen met mogelijkheden 10 oktober 2013

Multidisciplinaire richtlijn Werk en Ernstige Psychische Aandoeningen Kick off MMMensen met mogelijkheden 10 oktober 2013 Multidisciplinaire richtlijn Werk en Ernstige Psychische Aandoeningen Kick off MMMensen met mogelijkheden 10 oktober 2013 Ellen Otto & Daniëlle van Duin Kenniscentrum Phrenos Ontwikkeling Richtlijn Achtergrond

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING ERVARINGSDESKUNDIG BEGELEIDER SENIOR. 1.1 Vastgesteld Raad van Bestuur: d.d. 26-7-2011 paraaf Registratie HRM: d.d.

FUNCTIEBESCHRIJVING ERVARINGSDESKUNDIG BEGELEIDER SENIOR. 1.1 Vastgesteld Raad van Bestuur: d.d. 26-7-2011 paraaf Registratie HRM: d.d. ERVARINGSDESKUNDIG BEGELEIDER SENIOR Divisie/afdeling: FWG: 45 Centrum/Afdeling: Functiecode: 012359 Versie: 1.1 Vastgesteld Raad van Bestuur: d.d. 26-7-2011 paraaf Registratie HRM: d.d. 8-8-2011 1. Plaats

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN

DE KRACHT VAN SAMENWERKEN SUCCESVOL OP HET GEBIED VAN ERVARINGS: DAT DOEN WIJ ALS ZES ORGANISATIES IN DE REGIO TILBURG/BREDA. Succesvol samenwerken op het gebied van Recovery van ervaringsdeskundigheid: College dat doen wij als

Nadere informatie

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Promenzo werkt

Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen. Promenzo werkt Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en de Kempen Promenzo werkt Promenzo begeleidt en ondersteunt mensen met ernstige psychiatrische of psychische problemen bij het zoeken naar, vinden en behouden van

Nadere informatie

Ervaringsdeskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Petri Embregts

Ervaringsdeskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Petri Embregts Ervaringsdeskundigheid in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Petri Embregts Inhoud Waarom een kans in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking? Inzetbaarheid en effectiviteit

Nadere informatie

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers

Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Waarom de inzet van ervaringsdeskundigen bijdraagt aan herstel en participatie van kwetsbare burgers Wie/wat is de ervaringsdeskundige in het wijkgericht werken? Waarin onderscheidt zij zich? Wat is haar

Nadere informatie

EN WERK & INKOMEN. 2 e leer en kennisbijeenkomst 24 mei 2018

EN WERK & INKOMEN. 2 e leer en kennisbijeenkomst 24 mei 2018 SAMENWERKING GGZ EN WERK & INKOMEN EN HOE STAAT HET MET HET ONDERZOEK? IN GESPREK OVER DE EERSTE RESULTATEN 2 e leer en kennisbijeenkomst 24 mei 2018 . WIE ZIJN WIJ? WIE BENT U? INTRODUCTIE ONDERZOEK Voorbeeldonderzoek

Nadere informatie

Eindhoven, 19 april 2013 Groeidocument versie 1.0

Eindhoven, 19 april 2013 Groeidocument versie 1.0 Eindhoven, 19 april 2013 Groeidocument versie 1.0 1 2 Hoofdstuk 1 Inleiding en achtergrond Dit bedrijfsplan is ontstaan vanuit de noodzaak en wenselijkheid om de activiteiten rondom ervaringsdeskundigheid

Nadere informatie

Inzet van ervaringskennis van studenten

Inzet van ervaringskennis van studenten Inzet van ervaringskennis van studenten Simona Karbouniaris, docent-onderzoeker, Kenniscentrum Sociale Innovatie, Hogeschool Utrecht. Het Kenniscentrum Sociale Innovatie is een samenwerkingsverband van

Nadere informatie

Samen werken aan werk. Atlant Groep Werk met meerwaarde

Samen werken aan werk. Atlant Groep Werk met meerwaarde Samen werken aan werk Atlant Groep Werk met meerwaarde Binnen de Atlant Groep is alles afgestemd op het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt voor langdurig werklozen en mensen met een arbeidsbeperking.

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Workshop herstel- en kracht- gericht werken

Workshop herstel- en kracht- gericht werken Workshop herstel- en kracht- gericht werken Studiedag beschermd wonen, 15 april 2014 Ursula Drexhage coördinator herstel (RIWIS), gemeenteraadslid berkelland, ervaringsdeskundige Diana Koolman, cliënt

Nadere informatie

Je steunsysteem is overal om je heen.

Je steunsysteem is overal om je heen. Je steunsysteem is overal om je heen. Kwartiermaken in de wijken in Oss en in de regio. Burgerkracht en Presentie Definitie kwartiermaken: Kwartiermaken gaat over het bevorderen van het maatschappelijk

Nadere informatie

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert.

Special Cursusaanbod Bureau Herstel. Bureau Herstel organiseert. Nummer 2, jaargang 4, juli 2015 Special Cursusaanbod Bureau Herstel Beste lezer.. Voor je ligt de Herstel nieuwsbrief. Deze keer met als onderwerp het cursusaanbod van Bureau Herstel. Cursusaanbod voor

Nadere informatie

EDNAH Ervarings- Deskundigheid Niet-Aangeboren Hersenletsel

EDNAH Ervarings- Deskundigheid Niet-Aangeboren Hersenletsel HAN-0190 EDNAH Ervarings- Deskundigheid Niet-Aangeboren Hersenletsel EDNAH Ervaringsdeskundigheid Niet- Aangeboren Hersenletsel WAAROM CURSUSSEN ERVARINGSDESKUNDIGHEID? In de gezondheidszorg is er een

Nadere informatie

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte.

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte. Het speelveld De wereld om ons heen verandert razend snel. De richting is duidelijk, de sociale zekerheid wordt geprivatiseerd. Samen bouwen we aan een vernieuwende structuur om de arbeidsmarkt essentieel

Nadere informatie

Maatschappelijke Businesscase en buurtanalyse

Maatschappelijke Businesscase en buurtanalyse Maatschappelijke Businesscase en buurtanalyse Alice Mulder en Willem Rutgers 24 november 2015 Maatschappelijke Business Case Buurtanalyse Voor wie? Het doel? Wat kan je er mee? Professionele organisaties

Nadere informatie

Toelichting Toekomstplan Cliëntenbureau Oost-Vlaanderen

Toelichting Toekomstplan Cliëntenbureau Oost-Vlaanderen Toelichting Toekomstplan Cliëntenbureau Oost-Vlaanderen Algemene Vergadering PopovGGZ 8 juni 2018 Kennismaking Gina Wyngaert: WED (regio Gent) en Cliëntenbureau Davy Boone: WEP (regio Sint-Niklaas) 1 Toekomstplan

Nadere informatie

VSO congres BANENAFSPRAAK. Vrijdag 2 november 2018 Spaces, Den Haag

VSO congres BANENAFSPRAAK. Vrijdag 2 november 2018 Spaces, Den Haag VSO congres BANENAFSPRAAK Vrijdag 2 november 2018 Spaces, Den Haag WAT ZIJN DE MAATSCHAPPELIJKE KOSTEN EN BATEN VAN EEN SUCCESVOLLE BANENAFSPRAAK? Prof Dr A. Burdorf Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg

Nadere informatie

Via de wijk aan het werk

Via de wijk aan het werk Via de wijk aan het werk Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en sport.

Nadere informatie

Kennissynthese arbeid en psychische aandoeningen. Dr. F.G.Schaafsma Dr. H. Michon Prof. dr. J.R. Anema

Kennissynthese arbeid en psychische aandoeningen. Dr. F.G.Schaafsma Dr. H. Michon Prof. dr. J.R. Anema Kennissynthese arbeid en psychische aandoeningen Dr. F.G.Schaafsma Dr. H. Michon Prof. dr. J.R. Anema Ernstige Psychische Aandoeningen (EPA) Definitie consensus groep EPA¹ - Sprake van psychische stoornis

Nadere informatie

IRB in de Sociale Verslavingszorg. Eerste ervaringen. Cees Witsenburg

IRB in de Sociale Verslavingszorg. Eerste ervaringen. Cees Witsenburg IRB in de Sociale Verslavingszorg. Eerste ervaringen. Cees Witsenburg 1 Uit de missie van Brijder: De wensen en mogelijkheden van onze patiënten, hun omgeving en onze expertise vormen de bouwstenen van

Nadere informatie

(Aangepaste) IPS voor GGZ 18+/EPA. Presententatie maatschappelijke Business Case (mbc) Regionale bijeenkomst Rijk van Nijmegen, 26 mei 2016

(Aangepaste) IPS voor GGZ 18+/EPA. Presententatie maatschappelijke Business Case (mbc) Regionale bijeenkomst Rijk van Nijmegen, 26 mei 2016 (Aangepaste) IPS voor GGZ 18+/EPA Presententatie maatschappelijke Business Case (mbc) Regionale bijeenkomst Rijk van Nijmegen, 26 mei 2016 Wat is een mbc? Een gestructureerde kosten-baten afweging van

Nadere informatie

Het Maatschappelijk SteunSysteem als brug tussen GGz en samenleving

Het Maatschappelijk SteunSysteem als brug tussen GGz en samenleving Het Maatschappelijk SteunSysteem als brug tussen GGz en samenleving Drs. A. Blom Dr. W. Swildens i.o.v. Altrecht GGz, SBWU, gemeente Utrecht, Centrum Maliebaan en Fonds Psychische Gezondheid Definitie

Nadere informatie

(Concept) Functieomschrijving ervaringsdeskundige in reguliere beroepspraktijk

(Concept) Functieomschrijving ervaringsdeskundige in reguliere beroepspraktijk (Concept) Functieomschrijving ervaringsdeskundige in reguliere beroepspraktijk Versie: 6 september, Paulina Sedney (Who knows?! project) Voor deze functieomschrijving is een weergave van doelen, taken,

Nadere informatie

Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid. Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk

Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid. Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk Regionaal werkatelier Psychische kwetsbaarheid Meer mensen met psychische kwetsbaarheid aan het werk PROGRAMMA 14.00 uur: Start plenair programma: - 14.00: Opening dagvoorzitter Marjo Frenk - 14.05: Welkomstwoord

Nadere informatie

Nieuwe kans op extra instroom

Nieuwe kans op extra instroom Nieuwe kans op extra instroom Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en

Nadere informatie

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE

KRAAMTALENT KNELPUNTEN BEDRIJVEN DOELSTELLINGEN PROJECTPLAN KNELPUNTEN ROC'S GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE KRAAMTALENT GRONINGEN FRIESLAND DRENTHE donderdag 7 juni 2012 - dia 2 KNELPUNTEN BEDRIJVEN ONDERTEKENING CONVENANT 27-01-2010 Verouderd personeelsbestand Afname animo bij jongeren voor de Kraamzorg Door

Nadere informatie

Cliëntenservicepunt. Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel. Algemene informatie

Cliëntenservicepunt. Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel. Algemene informatie Cliëntenservicepunt Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel Algemene informatie Het Cliëntenservicepunt van De Woenselse Poort werkt nauw samen met het Cliëntenbelangenbureau van GGzE

Nadere informatie

Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus

Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus Aanleiding onderzoek Meer kennis over cliëntgestuurde interventies nodig; belangrijk voor ontwikkelingen GGz Interventies door cliënten:

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE BEGELEID LEREN. IMPLEMENTATIE BEGELEID LEREN Kort voorstellen IMPLEMENTATIE BEGELEID LEREN SAMEN MET. op MBO Utrecht

IMPLEMENTATIE BEGELEID LEREN. IMPLEMENTATIE BEGELEID LEREN Kort voorstellen IMPLEMENTATIE BEGELEID LEREN SAMEN MET. op MBO Utrecht op MBO Utrecht Academie voor Welzijn niveau 3-4 Symposium Success@School Utrecht, 29 november 2018 Kort voorstellen U krijgt van ons in uw mailbox: Afdruk powerpoint Handout over het project De uitgewerkte

Nadere informatie

Cliëntenservicepunt. Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel. Algemene informatie

Cliëntenservicepunt. Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel. Algemene informatie Ontmoeting, belangenbehartiging, ondersteuning bij herstel Algemene informatie Het van De Woenselse Poort werkt nauw samen met het Cliëntenbelangenbureau van GGzE Werken aan herstel is voor forensische

Nadere informatie

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring ONTDEK DE KRACHT VAN JE EIGEN KWETSBAARHEID IN JE WERK Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring Heb jij als hulpverlener zelf ervaring met het doormaken van herstelprocessen? Wil je onderzoeken of je

Nadere informatie

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk

de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk de meerwaarde van de leerstoel Sociaal Werk In deze brochure nodigen wij u uit u te laten informeren over de meerwaarde van de leerstoel en academische werkplaats Sociaal Werk aan de Universiteit van Tilburg

Nadere informatie

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel

Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Herstel en rehabilitatie in het licht van herziening zorgstelsel Hanneke Henkens Congres Herstelwerkzaamheden 14 december 2006 WMO, WIA, WWB, Poortwachter AWBZ ZVW Forensisch wettelijk kader GGz Maatschappelijke

Nadere informatie

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans

ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL SPEERPUNTEN. Voor een leven in balans Jaar verslag 2013 ALGEMEEN VISIE, MISSIE EN HERSTEL LEVANTO is ontstaan in een turbulente periode van verandering in het maatschappelijk veld. Vanuit de overtuiging dat zelfredzaamheid, herstel, participatie

Nadere informatie

Wetenschap en praktijk: door co-creatie verbonden. Petri Embregts

Wetenschap en praktijk: door co-creatie verbonden. Petri Embregts Wetenschap en praktijk: door co-creatie verbonden Petri Embregts 11 april 2013 Kwaliteit van zorg- en hulpverlening vindt in de meest wezenlijke vorm plaats in een betekenisvolle relatie tussen de cliënt

Nadere informatie

UITWERKING PARTICIPATIEVERORDENING WIL

UITWERKING PARTICIPATIEVERORDENING WIL UITWERKING PARTICIPATIEVERORDENING WIL Uitwerking participatieverordening Pagina 1 van 6 Matrix 1 Beleidskader Klantgroepen (nadere uitwerking artikel 3 Participatieverordening) Job ready Niet job ready

Nadere informatie

Centrum Chronisch Ziek en Werk.

Centrum Chronisch Ziek en Werk. Centrum Chronisch Ziek en Werk. Het kenniscentrum werd in 2012 opgericht door, voor en met mensen die zelf een chronische aandoening hebben en specialist zijn op het thema mens en arbeid. Uniek! Twee oprichters,

Nadere informatie

Opdrachtgevers en aanbod

Opdrachtgevers en aanbod HR-OPLOSSINGEN www.inwerking.com Outplacement Begeleiding bij 2 e spoor trajecten Advies voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel Strategisch plannen van personeel Coaching Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Zorg op Afstand bij Dementerenden

Zorg op Afstand bij Dementerenden Zorg op Afstand bij Dementerenden Monique Kemner, projectleider Zorg en Diensten op Afstand, Sector Thuisdiensten, ZuidZorg Gerard van Glabbeek, Innovatie en Implementatie Zorg en Diensten op Afstand,

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE KOSTEN-BATEN ANALYSE. Prof Dr A. Burdorf Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC Rotterdam, Nederland

MAATSCHAPPELIJKE KOSTEN-BATEN ANALYSE. Prof Dr A. Burdorf Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC Rotterdam, Nederland MAATSCHAPPELIJKE KOSTEN-BATEN ANALYSE Prof Dr A. Burdorf Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC Rotterdam, Nederland Maatschappelijke kosten-baten analyse Welke aspecten moeten worden meegenomen?

Nadere informatie

Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente. Het succes van samenwerking

Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente. Het succes van samenwerking Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente Het succes van samenwerking Het project VAKwerk Doel van het project: het optimaliseren van kansen op werk door te investeren in de kansen door

Nadere informatie

Herstellen doe je thuis! Meerjarenvisie Lister 2015-2020

Herstellen doe je thuis! Meerjarenvisie Lister 2015-2020 Herstellen doe je thuis! Meerjarenvisie Lister 2015-2020 2 Inleiding Lister helpt mensen met een ernstig psychiatrische aandoening hun eigen kracht te hervinden, een betekenisvol leven op te bouwen en

Nadere informatie

ANALYSE AANVRAGEN & ENQUÊTE

ANALYSE AANVRAGEN & ENQUÊTE SAMENWERKING GGZ EN WERK & INKOMEN ANALYSE AANVRAGEN & ENQUÊTE 1 e leer en kennisbijeenkomst 8 februari 2018 VERGELIJKEN 31 INGEDIENDE PLANNEN Doorlooptijden projecten Doelen Samenwerkingsproducten Projectstructuur

Nadere informatie

Post-hbo cursus Jobcoach

Post-hbo cursus Jobcoach Post-hbo cursus Jobcoach Voor veel mensen met een arbeidshandicap is terugkeer naar betaald werk geen optie. Aan de zijlijn van de samenleving staan echter ook niet. Een jobcoach helpt om een passende

Nadere informatie

INDIVIDUELE PLAATSING EN STEUN Het kan binnen de RIBW! Marit Kos Guus van Maurik

INDIVIDUELE PLAATSING EN STEUN Het kan binnen de RIBW! Marit Kos Guus van Maurik INDIVIDUELE PLAATSING EN STEUN Het kan binnen de RIBW! Marit Kos Guus van Maurik Arbeidsrehabilitatie Traditionele aanpak: langdurige, stapsgewijze voorbereiding (SV) voorafgaand aan plaatsing in echte

Nadere informatie

Ruimte maken voor Empowerment nu en straks in de WMO. Rehabilitatiegongres Utrecht 17 april 2013

Ruimte maken voor Empowerment nu en straks in de WMO. Rehabilitatiegongres Utrecht 17 april 2013 Ruimte maken voor Empowerment nu en straks in de WMO Rehabilitatiegongres Utrecht 17 april 2013 Introductie Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht Bestuurder en ervaringsdeskundige Samenwerken aan ruimte

Nadere informatie

I N C R E A S I N G S O C I A L I N C L U S I O N BY E N G A G I N G E X P E R T S B Y E X P E R I E N C E

I N C R E A S I N G S O C I A L I N C L U S I O N BY E N G A G I N G E X P E R T S B Y E X P E R I E N C E I N C R E A S I N G S O C I A L I N C L U S I O N BY E N G A G I N G E X P E R T S B Y E X P E R I E N C E The Missing Link, Het verhogen van de sociale inclusie door de inschakeling van ervaringsdeskundigen

Nadere informatie

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Opzet Business Case depressiepreventie (BC dp) Waarom Hoe Veerkracht initiatieven Hoe nu verder in ZHN? GGD NL,

Nadere informatie

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota Samenvatting Aanpak Pagina 2 Doelstelling Vergelijking van keuzes: Doorgaan met huidige uitvoering óf Opzetten van een gezamenlijk uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie

Een andere kijk op werken kanker en re-integratie Een andere kijk op werken kanker en re-integratie human support grensverleggend mensenwerk Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte, dus krijgen organisaties en werkgevers in toenemende mate te maken

Nadere informatie

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda

Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda Toeleg Meedoen & Samenwerken in Breda 2012-2013 Inleiding M&S Breda bestaat uit acht organisaties die er voor willen zorgen dat de kwetsbare burger in Breda mee kan doen. De deelnemers in M&S Breda delen

Nadere informatie

hart zuid De 750 van zuid

hart zuid De 750 van zuid hart van zuid De 750 van zuid We bouwen aan een toekomst voor Rotterdammers op Zuid. We betreden hierbij onbegane paden en kiezen niet altijd de makkelijkste weg. Hart van Zuid Rotterdam 2019 Diederik

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding

Plan van Aanpak. Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding Plan van Aanpak Project : Toeleiding naar scholing en werk van jongeren met een Roma achtergrond in Lelystad. Aanleiding De gemeente Lelystad heeft in juni 2013 een plan gemaakt inzake de aanpak van multiproblematiek

Nadere informatie

Resultaat Er zijn drie gebruikersgroepen. Hieronder wordt per gebruikersgroep de verbetering en de ervaringen beschreven:

Resultaat Er zijn drie gebruikersgroepen. Hieronder wordt per gebruikersgroep de verbetering en de ervaringen beschreven: Grenspaal 37 GGzE Doel: Het ondersteunen en begeleiden van ervaringsdeskundigen in de GGZ Uit signalen van ervaringsdeskundigen in Eindhoven bleek dat er behoefte was aan opleidingen en betaald werk. Daarom

Nadere informatie

Herstel = Overzicht. Herstel

Herstel = Overzicht. Herstel De betekenis van de inzet van ervaringsdeskundigen voor professionals Herstel Overzicht Herstelondersteunende zorg (HOZ) Inzet ervaringsdeskundigheid in HOZ WORKSHOP EDNAH Groningen 7 maart 2017 Lies Korevaar

Nadere informatie

Verpleegkundige Praktijk Almere Vera Kampschöer Willeke Oxener 11 oktober 2012

Verpleegkundige Praktijk Almere Vera Kampschöer Willeke Oxener 11 oktober 2012 Verpleegkundige Praktijk Almere Vera Kampschöer Willeke Oxener 11 oktober 2012 Vanuit de praktijk naar de voorwaarden 1. Ketenzorg dementie 2. Kwetsbare ouderen 1.Wat ging vooraf Thuis met dementie Project

Nadere informatie

HAN Groninger Opleiding Ervaringsdeskundigheid

HAN Groninger Opleiding Ervaringsdeskundigheid HAN-0190 Groninger Opleiding Ervaringsdeskundigheid Groninger Opleiding Ervaringsdeskundigheid WAAROM CURSUSSEN VAN ERVARING NAAR ERVARINGSDESKUNDIG? In de gezondheidszorg is er een groeiende behoefte

Nadere informatie

De Kandidatenmarkt. informatie & visie

De Kandidatenmarkt. informatie & visie De Kandidatenmarkt informatie & visie Onze missie & visie De Kandidatenmarkt is een jonge, innovatieve en dynamische sociale organisatie die werkzoekenden van 17 t/m 29 jaar naar werk, werkervaringsplekken,

Nadere informatie

Rehabilitatie & Herstel

Rehabilitatie & Herstel Symposium Rehabilitatie & Herstel Welkom Groningen 27 juni 2011 Betoging in Den Haag tegen de bezuinigingen in de GGz Teken de petitie!! http://www.ggznederland.nl/actueel/nieuwslijsten/petitie.html Lectoraat

Nadere informatie

Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus

Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus Herstellen doe je zelf; Evaluatie van een cliëntgestuurde cursus Dr. Hanneke van Gestel-Timmermans Dr. Evelien Brouwers Dr. Marcel van Assen Prof. dr. Chijs van Nieuwenhuizen Herstellen doe je zelf Ontwikkeld

Nadere informatie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie Inleiding Per 1 januari 2015 hebben zowel de gemeente Enschede als het Leger des Heils zich aangesloten bij het landelijk programma

Nadere informatie

Profiel. PerspeKtief. Lid raad van bestuur

Profiel. PerspeKtief. Lid raad van bestuur Profiel PerspeKtief Lid raad van bestuur Stichting PerspeKtief Lid raad van bestuur Organisatie P, PerspeKtief staat voor herstel en participatie van mensen die te maken hebben met huiselijk geweld, mensen

Nadere informatie

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin.

Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Bijlage 6: Uitwerking workshops 'Avond voor de Jeugdhulp ' 30 augustus in de Kunstmin. Op 30 augustus gingen ouders, kinderen, raadsleden en wethouders, professionals en ambtenaren met elkaar in gesprek

Nadere informatie

Wat levert activering op? Tom van Wel, Werk is de beste zorg Utrecht, 4 december 2013

Wat levert activering op? Tom van Wel, Werk is de beste zorg Utrecht, 4 december 2013 Wat levert activering op? Tom van Wel, Werk is de beste zorg Utrecht, 4 december 2013 mag ik me even voorstellen psycholoog/onderzoeker bij Altrechts ABC - voor jongeren met een psychosekwetsbaarheid 25

Nadere informatie

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders

Beleidsplan Unie van Betrokken Ouders Beleidsplan 2015-2020 Unie van Betrokken Ouders Plaats: Apeldoorn Datum: 18-11-2014 Inhoudsopgave INLEIDING 1 UVBO- SCHEMA 2 ORGANISATIEBESCHRIJVING 3 MISSIE 3 VISIE 3 SPEERPUNTEN 4 KRITISCHE SUCCESFACTOREN

Nadere informatie

MET ELKAAR KOM JE VERDER

MET ELKAAR KOM JE VERDER MET ELKAAR KOM JE VERDER 2 ACE IS EEN HR-PLATFORM VAN ONTMOETEN, VERBINDEN, ACTIVEREN EN INSPIREREN. 3 Het ACE Integraal Netwerk bestaat uit drie onderdelen: ACE: het HR-netwerk voor regionale werkgevers.

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Transitieprogramma in de Langdurende Zorg In a Nutshell

Transitieprogramma in de Langdurende Zorg In a Nutshell 08-09-24 Transitieprogramma in de Langdurende Zorg In a Nutshell Landelijk Programmateam TPLZ, sept. 2008 V.170809 Transitieprogramma in de Langdurende Zorg In a Nutshell Doelstellingen Programma Organisatie

Nadere informatie

Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen

Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen Herstelondersteunend omgaan met mensen met psychische aandoeningen Jos Dröes Marianne Klein Bramel Nadelen van het gebruik van ziektediagnoses: * Normaal conflict-, of copinggedrag, en normale reacties

Nadere informatie

Reisverslag Reis naar de Toekomst

Reisverslag Reis naar de Toekomst Reisverslag Reis naar de Toekomst anno 2018-13 juni 2014 Medewerkers van re-integratiebedrijven UWV en andere belangstellenden Vertrekpunt: Landgoed Kraaybeekerhof Driebergen Tijdens deze bijeenkomst zijn

Nadere informatie

Stappenplan Social Return on Investment. Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth

Stappenplan Social Return on Investment. Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth Stappenplan Social Return on Investment Onderdeel van de Toolkit maatschappelijke business case ehealth 1 1. Inleiding Het succesvol implementeren van ehealth is complex en vraagt investeringen van verschillende

Nadere informatie

Inleiding Definitie Doel 1. Wat is ervaringsdeskundigheid?

Inleiding Definitie Doel 1. Wat is ervaringsdeskundigheid? Ervaringsdeskundigheid is de vaardigheid om kennis en ervaring over de eigen beperking of aandoening zodanig te kunnen inzetten dat dit ondersteunend is voor anderen met een soortgelijke beperking. Inleiding

Nadere informatie

Plan van Aanpak 2015 BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo

Plan van Aanpak 2015 BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo Plan van Aanpak 2015 BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo Plan van Aanpak 2015 Werkwinkel BUCH Aan Gemeente Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo Van John van den Oord, projectleider Marcel

Nadere informatie

Instituut voor Sociale Opleidingen

Instituut voor Sociale Opleidingen Instituut voor Sociale Opleidingen Naar een nieuwe opleiding Social Work In september 2016 start Hogeschool Rotterdam met de nieuwe opleiding Social Work. Dit betekent dat eerstejaars studenten (die in

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

MentorProgramma Friesland

MentorProgramma Friesland MentorProgramma Friesland - een eigen methodiek - Thank you for believing in me before I believed in myself (Yamada) Februari 2014. Het MentorProgramma Friesland is een samenwerkingsverband van Friesland

Nadere informatie

Ontwikkelt jou en zichzelf. Programmaboekje. September - December 2016

Ontwikkelt jou en zichzelf. Programmaboekje. September - December 2016 Ontwikkelt jou en zichzelf Programmaboekje September - December 2016 De Herstelacademie Haarlem en Meer blijft zichzelf ontwikkelen. Kijk daarom regelmatig op de website voor het actuele aanbod. Heb je

Nadere informatie

Opzet Participatiepool

Opzet Participatiepool Opzet Participatiepool Aanleiding In het sociaal akkoord zijn overheid en sociale partners overeengekomen om de komende jaren 100.00 mensen met een beperking in bedrijven en 25.000 mensen met een beperking

Nadere informatie

Belangrijke woorden Herstel Centraal

Belangrijke woorden Herstel Centraal Belangrijke woorden Herstel Centraal Herstel Gezondheid Hoop Spreken we dezelfde taal? Talenten Dromen Zingeving Empowerment Herstelondersteuning Samen keuzes maken Eigen regie Ontwikkeling Netwerk Vrije

Nadere informatie

WAT ZIJN DE MAATSCHAPPELIJKE KOSTEN EN BATEN VAN EEN SUCCESVOLLE BANENAFSPRAAK?

WAT ZIJN DE MAATSCHAPPELIJKE KOSTEN EN BATEN VAN EEN SUCCESVOLLE BANENAFSPRAAK? WAT ZIJN DE MAATSCHAPPELIJKE KOSTEN EN BATEN VAN EEN SUCCESVOLLE BANENAFSPRAAK? Prof Dr A. Burdorf Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg Erasmus MC Rotterdam, Nederland Maatschappelijke kosten en baten

Nadere informatie

Kaartspel EVC als strategische keuze

Kaartspel EVC als strategische keuze Kaartspel EVC als strategische keuze Doel van het kaartspel: Inzicht krijgen in waar je als EVC-aanbieder naar toe wilt gaan en hoe je perspectief voor de toekomst ontwikkelt. Ga je wel of niet door met

Nadere informatie

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014

NAH & Ervaringsdeskundigheid. Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014 NAH & Ervaringsdeskundigheid Kick-off Hersenletselcentra Eindhoven 3 juli 2014 Korte introductie Drs. C.G.M. (Riny) Pepels NAH Ervaringsdeskundige en vrijwilliger ZBB Lid Stuurgroep Ervaringsdeskundigheid

Nadere informatie

Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn. Projectteam Hersenletselcentra Zuidoost Brabant

Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn. Projectteam Hersenletselcentra Zuidoost Brabant Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn Definitie Niet Aangeboren Hersenletsel Een beschadiging in de hersenen door bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte, hersentumor etc. Deze beschadiging heeft

Nadere informatie

Werken met Begeleiders in de GGz met Ervaringsdeskundigheid (BGE)

Werken met Begeleiders in de GGz met Ervaringsdeskundigheid (BGE) Werken met Begeleiders in de GGz met Ervaringsdeskundigheid (BGE) Nicole van Erp (Ti) Annemieke Hendriksen-Favier (Ti) Marco Hoeve (Ti) Marjo Boer (ROC Zadkine) 18 december 2008 Congres Sociale relaties

Nadere informatie

Informele raadsbijeenkomst over de risico s van de 3 decentralisaties in het sociaal domein. Heerenveen, 17 oktober 2013

Informele raadsbijeenkomst over de risico s van de 3 decentralisaties in het sociaal domein. Heerenveen, 17 oktober 2013 Informele raadsbijeenkomst over de risico s van de 3 decentralisaties in het sociaal domein Heerenveen, 17 oktober 2013 Programma over risico s 3D s - Welkom. Door Frederike Gossink. - Wat zijn risico

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de vrijwillige inzet. Resultaten onderzoek onder lidorganisaties Mezzo

Ontwikkelingen in de vrijwillige inzet. Resultaten onderzoek onder lidorganisaties Mezzo Ontwikkelingen in de vrijwillige inzet Resultaten onderzoek onder lidorganisaties Mezzo Aanleiding In de ledenraadsvergadering van 22 september 2015 is met de ledenraad van Mezzo de afspraak gemaakt dat

Nadere informatie

Drie soorten kennis. Inleiding. De rol van de ervaringsdeskundige. Overzicht. Wetenschappelijke kennis. Professionele kennis.

Drie soorten kennis. Inleiding. De rol van de ervaringsdeskundige. Overzicht. Wetenschappelijke kennis. Professionele kennis. De rol van de ervaringsdeskundige Overzicht Inleiding ervaringsdeskundigheid Relatie met herstel EDNAH ErvaringsDeskundigheid Niet-Aangeboren Hersenletsel Groningen 2 februari 2017 Scholing Implementatie

Nadere informatie

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN

DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN WMO W A A I E R Obstakels - Voorwaarden en Aanbevelingen DE GGZ IN DE 9 PRESTATIEVELDEN 1 Het bevorderen van sociale samenhang en leefbaarheid van dorpen wijken en buurten Obstakels Isolement Vooroordelen

Nadere informatie