Allereerst wil ik Mr. Hugo Vandenberghe te bedanken voor twee jaar inzet als Stafhouder.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Allereerst wil ik Mr. Hugo Vandenberghe te bedanken voor twee jaar inzet als Stafhouder."

Transcriptie

1 Rede van Kathleen Vercraeye bij het aanvaarden van haar functie als Stafhouder : over acht goede redenen om geen Stafhouder te willen worden en het toch te doen. Geachte Vergadering, Allereerst wil ik Mr. Hugo Vandenberghe te bedanken voor twee jaar inzet als Stafhouder. In de laudatio van het feestbundel voor Hugo Vandenberghe bij zijn afscheid als hoogleraar in 2007 staat te lezen: Hugo Vandenberghe heeft vele levens en carrières gehad Gehad: In de verleden tijd. Wat de auteurs van het feestbundel uit het oog verloren: Hugo Vandenberghe heeft zoals een kat 9 levens en werd dus 5 jaar later Stafhouder. En ook in die hoedanigheid onderscheidde Stafhouder Hugo Vandenberghe zich door dezelfde inspiratie, dezelfde gedrevenheid, hetzelfde Leitmotiv als toen hij advocaat, hoogleraar en politicus was: aandacht voor duurzaam en degelijk beleid op basis van duidelijke beginselen maatschappelijke en ethische betrokkenheid voorstander van een open debatcultuur nauwkeurigheid bedachtzaamheid, zin voor nuances gevoel en ideaal voor de rechtsstaat. Elk dossier behandelde Stafhouder Hugo Vandenberghe op die wijze. Deontologische regels zijn er voor hem om nageleefd te worden, daarop toezien vereist enige dapperheid. Toespraken en ontmoetingen met onder andere korpshoofden, politici en vertegenwoordigers van de instellingen, gebruikte Stafhouder Hugo Vandenberghe om op onderbouwde wijze zijn gehechtheid aan de rechtsstaat te illustreren en de rol van de advocatuur daarbij te benadrukken. Daarbij durfde Stafhouder Vandenberghe te zeggen dat de rol van de advocatuur niet langer vanzelfsprekend is en zij niet langer meer weegt op het beleid zoals dit idealiter zou moeten zijn. Ik zou nog vele lofwoorden kunnen uitspreken, maar beperkt mij hiertoe. Ik neem ook nog geen afscheid. Volgend jaar reken ik op u als actieve pro- Stafhouder, o.a. om een onderwerp dat u bijzonder nauw aan het hart ligt verder mee op te volgen, nl. het hervormde gerechtelijk arrondissement Brussel en de optimalisering van de werking van de nieuwe rechtbanken voor de advocaten van onze Orde. De specifieke belangen van de Nederlandse Orde van Advocaten

2 bij de Balie te Brussel en haar leden, in Brussel hoofdstad en in de Rand, moeten we met kennis van zaken blijven verdedigen, los van elke politieke agenda. In dat verband kijk ik uit naar wat het Grondwettelijk Hof zal beslissen in haar arrest dat verwacht wordt op 30 juni e.k. over deze hervorming Acht goede redenen om geen Stafhouder te willen worden en het toch te doen. U verkoos me als nieuwe Stafhouder, maar ben ik uw stem wel waard? Want zoals Mr. Jo Stevens, gewezen Stafhouder van de Balie van Antwerpen en gewezen Voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies opperde: Ik geloof niet dat je door je uitverkiezing tot Stafhouder gedurende twee jaar met volmaakte wijsheid en onfeilbaar inzicht kan spreken over alle deontologische problemen en advocatuurlijke onderwerpen. Stafhouders hebben weliswaar bijzondere bevoegdheden, maar daarom geen bijzondere bekwaamheden. Bescheidenheid blijft dus gepast want de functie is belangrijk, verleent macht en het moreel en materieel beroepsleven van velen hangt ervan af. De taak is des te zwaarder in een grote Balie, dus zeker in de grootse Nederlandstalige Balie van het land. Toch ga ik de uitdaging aan. Waarom? Dat zal blijken uit enkele thema s die de volgende twee jaar aan bod zullen komen en mijn visie hierop. 1)Laat ik beginnen bij de networking voor de Nederlandse Orde Ik wil kwaliteitsvolle, open contacten. Vooreerst met onze eigen leden. Voor die 3000 advocaten wil ik verder bouwen aan transparante communicatie. De basis daarvoor is gelegd door mijn voorgangers. Het digitale tijdperk heeft ook hier zijn intrede gedaan, met nieuwsbrieven en een website die recent vernieuwd werd. Hier wordt verder op gebouwd. Of het papier terug een rol moet spelen, wordt onderzocht. Het is de bedoeling betrokkenheid te creëren en interesse te wekken voor wat wij als Orde voor u kunnen betekenen en u voor ons. U hebt het recht te weten wat wij doen en uw suggesties zijn welkom. Maar ik zal de Orde ook in het buitenland en over onze beroepsgrenzen heen, vertegenwoordigen. Ik zal die representaties zorgvuldig afwegen en de meerwaarde checken voor Brussel Nederlands.

3 Onze Orde heeft een aantrekkingskracht voor de buitenlandse advocaten die werken in Brussel. Brussel als Balie in de hoofdstad van Europa biedt zeker mogelijkheden. De contacten met de Orde van Vlaamse Balies en de Franse Orde van Advocaten te Brussel zijn zeer belangrijk. Een dialoog, op voet van gelijkwaardigheid en wederkerig respect met de leden van de Franse Orde onderhouden, hoeft voor mij geen nader betoog. Regelmatig overleg tussen de twee Stafhouders van de Balie van Brussel is maar één aspect daarvan. Je suis persuadée que Me. Stéphane Boonen, Bâtonnier élu de l Ordre Français partage mon point de vue à ce sujet. Even vanzelfsprekend pleit ik ook voor een constructieve en aanhoudende dialoog en samenwerking met de Orde van Vlaamse Balies, in een optimale sfeer van wederzijdse waardering en respect Als Stafhouder zal ik ex officio lid zijn van de Algemene Vergadering van de Orde van Vlaamse Balies samen met de 18 afgevaardigden van onze Orde - en met de andere Stafhouders maandelijks deelnemen aan de Commissie Stafhouders. Dit is de gelegenheid om gemeenschappelijke problemen en aandachtspunten onder de aandacht te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat zowel Brussel Nederlands, de andere Vlaamse Balies en de OVB baat hebben bij een goede samenwerking. De professionaliteit en de diversiteit die de Nederlandse Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel kenmerkt, geeft haar vaak een pioniers- en voortrekkersrol. De generaties advocaten van onze Orde die geijverd hebben voor een performante overkoepelende Orde zouden niet anders willen dan dat we onze advocaten en deskundigheid inzetten ten bate van de andere Vlaamse Balies en de OVB, zodat de NOAB een bepalende rol speelt en de aandacht opeist die ze verdient. Ik doe hierbij een oproep aan de nieuwe voorzitter, het nieuwe bestuur en de nieuw verkozen algemene vergadering die op 1 september 2014 aan de slag gaan. Aangezien de reglementen van de Orde van Vlaamse Balies van toepassing zijn op alle advocaten van de Balies die deel uitmaken van de Orde van Vlaamse Balies is en belangrijke taak is weggelegd voor onze vertegenwoordigers in de commissies en de algemene vergadering. Als Stafhouder zal ik de leden van onze orde en de Raad op de hoogte houden van de in het vooruitzicht gestelde reglementen en besprekingen hierover. Overlegplatforms zullen worden georganiseerd. Op die wijze kunnen de leden van de Raad nuttige adviezen en meningen tijdig meedelen.

4 Zo kunnen wij als lokale Orde meewerken aan de lange termijn visie en beleid voor heel de advocatuur. Vanzelfsprekend streef ik transparante en constructieve contacten na met de magistratuur o.a. om de gerechtelijke achterstand te bestrijden, efficiënt beheer van zittingen te bekomen, de rol van de advocaat te verdedigen. 2) Wij maken ons sterk dat de advocatuur een uniek beroep is anders dan andere vrije en juridische beroepen. Ik ben daarvan overtuigd en wil dit ook naar buiten toe verdedigen. Maar willen we die unieke positie behouden met haar autonomie en zelfregulering, willen we een advocatuur die niet onder het toezicht staat van de overheid, dan moeten we als beroepsgroep, onze kernwaarden bewaken en zélf respecteren. Ik heb het dan over onafhankelijkheid, integriteit en beroepsgeheim als hoeksteen van ons beroep. En zo kom ik bij een kerntaak, zoniet dé kerntaak van een, de Stafhouder en Raad: nl. het bewaken van de tucht. Het takenpakket is voor een deel overgenomen door de Orde van Vlaamse Balies. Het tuchtrecht is hervormd in 2006 waardoor de Raad van de Orde geen tuchtraad meer is. Toch blijven we verantwoordelijk voor belangrijke wettelijke taken. Wij waken over de toepassing van de deontologie (499 Ger Wb) (bv. derdengelden, permanente vorming). Deze controle en toezichtsbevoegdheid is één van de kerntaken van de lokale Orde. Een essentiële taak is weggelegd voor de Stafhouder bijgestaan door de verslaggevers-onderzoekers in de tuchtonderzoeken (artikel Ger Wb). De Balie is de meester over de tucht. Het is onze plicht om deze taak goed uit te voeren. Ook de geloofwaardigheid van onze beroepsgroep staat of valt hiermee. Diegenen die de essentiële beroepsregels met de voeten treden, tasten immers het imago van de hele beroepsgroep aan. Ik ben van mening dat de inbreng van de Stafhouder in zaken van tucht belangrijker moeten worden. Dit zal bijkomende middelen vergen voor professionele omkadering en organisatie. Van de overkoepelende Orde verwacht ik op dat vlak dan ook een performante studiedienst en de verdere uitbouw van het departement deontologie en kenniscentrum tucht, ten dienste van de lokale Balies en hun Stafhouder.

5 3) Als Stafhouder is het de taak om aan de leden van de Orde, aan de maatschappij en aan onze cliënten duidelijk te maken wat de achterliggende beroepsethiek is van de advocaten. Die beroepsethiek blijft actueel. Ik wil daar een zinvolle invulling aangeven o.a. in de problematiek van witwas en de bijzondere positie van de advocaat. Wanneer is er sprake van meldingsplicht? Hoe verhoudt meldingsplicht zich versus beroepsgeheim? Onafhankelijkheid, ook in een markt waar andere juridische spelers actief zijn en vaak met veel expertise tegen competitieve prijzen. Onafhankelijkheid en beroepsgeheim in het kader van samenwerken van advocaten met andere beroepsgroepen. Vreemd kapitaal in de advocatenkantoren. De CCBE heeft over vreemd kapitaal een standpunt ingenomen, onze eigen reglementering is onvolmaakt en voorwerp van bespreking binnen de Algemene Vergadering van de Orde van Vlaamse Balies. Wat mij betreft, kunnen alle opties onderzocht en besproken worden, evenwel vanuit het respect voor wat een advocaat moet zijn: onafhankelijk, zijn of haar beroepsgeheim respecterend. Belangenconflicten voorkomen en het belang van de cliënt laten primeren. 4) Onafhankelijk vereist ook een zekere welstand. Kwaliteitsvolle dienstverlening vergt behoorlijke inkomsten. Wie zegt inkomsten denkt erelonen. Ook op dat vlak heeft de Orde een wettelijke taak. Aandacht voor een gezond ereloonbeleid, behoorlijke erelonen, een efficiënte en consequente behandeling van ereloongeschillen is voor mij belangrijk. Aan de rechtbank zal het belang van behoorlijke erelonen die met billijke gematigdheid worden begroot of overeengekomen worden onderlijnd. Economische realiteiten kunnen en mogen we niet onder de mat vegen. Advocaten zijn ook ondernemers, advocatenordes ondernemingsverenigingen. En wie aan ondernemen denkt, denkt aan verloning. Om goede diensten te verlenen, heb je niet enkel kennis nodig maar moet je die kennis ook continu vervolmaken. Voor uitmuntende dienstverlening heb je kwaliteitsvolle infrastructuur, studiemateriaal interne of externe medewerkers en administratieve omkadering nodig. Dat kost geld, veel geld. De crisis slaat ook toe in de advocatuur. Niet alleen solisten, maar ook grote spelers en alles daartussen in, lijden eronder. Erelonen staan onder

6 druk. Meer concurrentie door andere juridische dienstverleners en andere vormen van dienstverlening zoals bv. bemiddeling, de veranderde rol van de advocaat, cliënten die weten waar ze mosterd kunnen halen. In dat verband verwijs ik ook naar een blijvend actueel dossier, de kwaliteitsvolle juridische bijstand door advocaten voor minvermogenden, échte minvermogenden. Bijstand door een onafhankelijke advocaat is essentieel en veronderstelt dat hij of zij hiervoor op een gepaste manier vergoed wordt. Meer en meer advocaten bieden diensten aan binnen het pro deo systeem, de tweedelijns juridische bijstand. Het budget dat de overheid voorziet voor vergoedingen is ontoereikend zeker nu ook de Salduz prestaties, dus bijstand bij het verhoor, door een advocaat binnen dit budget opgenomen is. De implementering van de Europese richtlijn bijstand van een advocaat bij het verhoor (Salduz II) is een uitdaging, niet alleen organisatorisch, maar ook budgettair. De noodzakelijke grondige hervorming van het systeem en de toegang ertoe is er nog niet gekomen. Onze Orde kent de juridische bijstand in al haar complexiteit van zaken en cliënten. Diensten worden verleend in alle talen. Die ervaring moet zij onder de aandacht brengen en delen met de beleidsniveaus en decisionmakers. Op lokaal vlak zal onze Orde, zullen de leden van de Raad en de experten binnen onze Orde moeten toezien op de organisatie van die juridische bijstand en op de kwaliteit van de prestaties (artikel 508/8 Ger.Wb). Zo er al misbruiken door advocaten zijn, ben ik ervan overtuigd dat die beperkt zijn en het wettelijk kader bestaat om op te treden. Het is daarbij de taak van de Stafhouder en diens Raad van de Orde om beteugelend op te treden als advocaten misbruiken plegen. De Raad van de Orde kan in geval van tekortkoming advocaten schrappen van de lijsten waar de advocaten die juridische tweedelijnsbijstand verstrekken worden geplaatst. Daarnaast kan de Stafhouder een tuchtrechtelijke vervolging opstarten wanneer hij meent dat de advocaten de beginselen van eer, waardigheid, rechtschapenheid en kiesheid die de grondslag is van het beroep (artikel 456 Ger.Wb) met de voeten treedt. 5) Daarnaast wil en mag een advocaat ook nog wel leven en dromen waarmaken, voor zichzelf, zijn dierbaren nu en in de toekomst. Kortom, er moet naast die een behoorlijke verloning ook verder gezorgd worden voor een goed (sociaal) statuut.

7 De grote toename van het aantal advocaten tijdens de laatste vijf jaar (16 % voor heel Vlaanderen), is zeker bij onze orde een nieuwe uitdaging. Zal er genoeg werk zijn om voldoende inkomen te bieden? Onvermijdelijk zal de discussie moeten gevoerd worden over de toegang tot het beroep. Zal die toegang strenger worden, of blijft de toegang vrij met als gevolg zoals afscheidnemend voorzitter van de OVB, Eddy Boydens, stelde, the survival of the fittest? Ik ben van mening dat we het debat over de toegang tot het beroep en hervorming van de stage moeten aangaan. We moeten de jonge advocaten betrekken bij dat debat en een gepast kader bieden het uitbouwen van hun carrière. De Orde moet zich via de stageschool inzetten voor docenten die zowel inhoudelijk als praktijkgericht echt iets bijbrengen. Ook hier kijk ik uit naar een samenwerking met de overkoepelende Orde samen met de directeur van de stageschool. 6 ) Als Stafhouder wil ik uitdragen dat advocaat zijn meer is dan het uitoefenen van een beroep, het is iets wat je bent. En dat brengt mij tot een laatste aandachtspunt. Om dat alles te kunnen doen moet je behoorlijk goed in je vel zitten. Zeker voor de jonge advocaten, maar niet alleen voor hen, is aandacht voor de sociale voorzieningen noodzakelijk. Een minimumsolidariteit tussen de advocaten en bescherming door collectieve voorzieningen op het vlak van beroepsaansprakelijkheid, gewaarborgd inkomen bij ziekte en invaliditeit, hospitalisatie en pensioenvoorzieningen zijn geen overbodige luxe. Uit onderzoek van Precura, de verzekeraar gewaarborgd inkomen van de meeste Balies van het land, bleek dat globaal genomen de Vlaamse advocatuur gezond is maar 25 % toch een reëel risico op ernstige stressklachten, burn-out en andere gezondheidsklachten loopt. Het aantal dossiers invaliditeit in het bijzonder door stressklachten neemt toe. Werken aan preventie is dus nodig. Burn-out en depressie is een van de grootste gezondheidsrisico s. Bij jonge advocaten omdat ze starten, bij solisten omdat ze er alleen voor staan en bij advocaten in een kantoor omdat er onderlinge concurrentie heerst. Ik was dan ook verheugd dat Stafhouder Vandenberghe mij als Vice- Stafhouder de gelegenheid gaf om reeds in de kiem bestaande initiatieven (bv. ondersteuningsdienst advocaten opgestart onder Stafhouder Van Gerven, advocaten voor advocaten binnen de stichting NOAB) verder uit te bouwen onder de noemer welzijn op het tableau.

8 Advocaten zijn gemotiveerd. Belastende verantwoordelijkheid en steeds wijzigende factoren in het beroep vergen echter verdere aandacht. Stress veroorzaakt door toekomstonzekerheid, zorgen over de job. Dit gaat dus ook over de toekomst van ons beroep, de ontwikkelingen binnen de advocatuur de concurrentiestrijd op de markt. Maar ook individuele onzekerheid over de eigen carrière inkomen en waardering van cliënteel. Zorg over het einde van de loopbaan. De lokale ordes en hun Stafhouders lokaal kunnen inzake die problematiek veel verwezenlijken. Discreet maar zonder taboes. Dat verder uitbouwen van een goed sociaal statuut vereist een zekere financiële solidariteit tussen alle confraters. Er zijn nog altijd meer dan genoeg argumenten voor solidariteit; Zorgen voor een behoorlijk niveau van welzijn in de advocatuur leidt tot een win-winsituatie. Elke advocaat die gezond is en met welbehagen zijn beroep uitoefent tot op het ogenblik dat hij eruit stapt, is meegenomen. 7) Een mandaat van Stafhouder duurt twee jaar. Dit is te kort om continuïteit in het beleid en voldoende knowhow in de job te creëren. Ik zal dan ook beroep doen op de expertise van mijn voorgangers, gewezen leden van de Raad en deskundigen in diverse domeinen. Ik zal uiteraard ook steun hebben aan de leden van de Raad. In dat verband verwelkom ik ook de leden van de verkozen Raad waarin heel wat nieuwe leden zullen zetelen met een bijzondere expertise. Bij dit alles reken ik uiteraard op een efficiënte werking van de staf en de medewerkers. Ik zeg hen mijn steun en vertrouwen toe. Initiatieven voor verdere vorming en een behoorlijke omkadering zullen daarbij niet uit het oog verloren worden. 8) Twee jaar is dan wel misschien wel te kort maar anderzijds is Stafhouder zijn een time-consuming activiteit die niet onmiddellijk rendabel is. Dit vergt veel van de partners zowel privé als professioneel. Ik wil dan ook uitdrukkelijk mijn echtgenoot Frank Van der Schueren danken voor de steun, privé en professioneel, ook de medewerkers op kantoor én mijn voorbeelden aan de Balie die nog altijd als klankbord fungeren. Een speciaal woord van dank aan Mr. Jean Marie Mommens, Mr. Eddy Boydens, de twee Stafhouders onder wiens batonnaat ik lid was van de Raad van de Orde, Mr. Jean-Pierre Fierens en Mr. Dirk Lindemans. Vergeet ik ook niet de Stafhouder met wie ik de Mont Blanc beklom, Mr. Karel Van Alsenoy. En tot slot wil ik toch wel meegeven dat de ambitie en dat de daadkracht van de eerste vrouwelijke Stafhouder van onze Orde, Mr. Geneviève Boliau en Eerste Voorzitter van de OVB inspirerend waren.

9 Ik draag hen allen dan ook mijn Stafhouderschap op.

Werkzaamheden van de Raad en de Stafhouder

Werkzaamheden van de Raad en de Stafhouder Werkzaamheden van de Raad en de Stafhouder 2014-2015 Algemene vergadering van 16 juni 2015 Stafhouder Kathleen Vercraeye Kabinetschef Luc Vanheeswijck Vergaderingen van de Raad Vergaderingen van de Raad

Nadere informatie

PROTOCOLAKKOORD. 1. Het Instituut voor bedrijfsjuristen, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Voorzitter, Pierre Schaubroeck,

PROTOCOLAKKOORD. 1. Het Instituut voor bedrijfsjuristen, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Voorzitter, Pierre Schaubroeck, PROTOCOLAKKOORD TUSSEN 1. Het Instituut voor bedrijfsjuristen, hier rechtsgeldig vertegenwoordigd door de Voorzitter, Pierre Schaubroeck, Hierna genoemd "het Instituut"; EN 2. De Nederlandse Orde van advocaten

Nadere informatie

ORGANIGRAM. Medewerkers: Mevr. Ann Vanheede Mevr. Kelly Focquaert Mevr. Stefanie Neyt. 1. DEPARTEMENT STAFHOUDER Stafhouder Antoine Van Eeckhout

ORGANIGRAM. Medewerkers: Mevr. Ann Vanheede Mevr. Kelly Focquaert Mevr. Stefanie Neyt. 1. DEPARTEMENT STAFHOUDER Stafhouder Antoine Van Eeckhout ORGANIGRAM 1. DEPARTEMENT STAFHOUDER Stafhouder Antoine Van Eeckhout 1. Algemeen beleid 2. Correspondentie, agenda en klassement 3. Vice - stafhouderschap Stafhouder Brigitte Vander Meulen 4. Afdelingsvertegenwoordigers

Nadere informatie

Deel I Verplicht aan de cliënt te verstrekken informatie 1

Deel I Verplicht aan de cliënt te verstrekken informatie 1 Deel I Verplicht aan de cliënt te verstrekken informatie 1 1. Uw advocaat en zijn kantoor U vertrouwt u dossier toe aan mr. 2. Mr. 3 is [advocaat] 4 in [België] 5, en is ingeschreven aan de balie van [

Nadere informatie

CCBE Toelichting bij de kernbeginselen van de Europese advocaat

CCBE Toelichting bij de kernbeginselen van de Europese advocaat CCBE Toelichting bij de kernbeginselen van de Europese advocaat 1. Op 24 november 2006 heeft de CCBE unaniem het Handvest van de kernbeginselen van de Europese advocaat goedgekeurd. Dit Handvest bestaat

Nadere informatie

Advocaat worden? Ja, maar hoe? Orde van Vlaamse Balies. Orde van Vlaamse Balies

Advocaat worden? Ja, maar hoe? Orde van Vlaamse Balies. Orde van Vlaamse Balies Advocaat worden? Ja, maar hoe? 1 Beste student, U hebt reeds de stap gezet in de richting van de advocatuur, of bent van plan die stap binnenkort te zetten. Deze brochure geeft u alle informatie die u

Nadere informatie

Bij zijn verzoek tot inschrijving op de lijst van de stagiairs maakt de kandidaat-stagiair aan het secretariaat van de Orde volgende documenten over:

Bij zijn verzoek tot inschrijving op de lijst van de stagiairs maakt de kandidaat-stagiair aan het secretariaat van de Orde volgende documenten over: REGLEMENT BETREFFENDE DE STAGE HOOFDSTUK 1: ALGEMENE ORGANISATIE VAN DE STAGE Artikel 1 Bij zijn verzoek tot inschrijving op de lijst van de stagiairs maakt de kandidaat-stagiair aan het secretariaat van

Nadere informatie

Ieder advocaat stelt vrij zijn jaarlijks vormingsprogramma samen. Het volgen van activiteiten van permanente vorming levert punten op.

Ieder advocaat stelt vrij zijn jaarlijks vormingsprogramma samen. Het volgen van activiteiten van permanente vorming levert punten op. ORDE VAN VLAAMSE BALIES REGLEMENT INZAKE PERMANENTE VORMING Artikel 1 Permanente vorming is een deontologische plicht voor ieder advocaat. Permanente vorming in de zin van dit reglement betekent zich op

Nadere informatie

VOORBEELD OVEREENKOMST STAGEMEESTER-STAGIAIR BALIE HASSELT

VOORBEELD OVEREENKOMST STAGEMEESTER-STAGIAIR BALIE HASSELT VOORBEELD OVEREENKOMST STAGEMEESTER-STAGIAIR BALIE HASSELT Tussen ondergetekenden : 1. De stagemeester enerzijds : Mr.., Kantoorhoudende te En, 2. De stagiair anderzijds :.., wonende te Kantoorhoudende

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 Tussen : Meester Dimitri Vantomme, advocaat met kantoor te 8500 Kortrijk, Beheerstraat 32. hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor), en hierna te

Nadere informatie

Deel I Verplicht aan de cliënt te verstrekken informatie 1

Deel I Verplicht aan de cliënt te verstrekken informatie 1 Deel I Verplicht aan de cliënt te verstrekken informatie 1 1. Uw advocaat en zijn kantoor U vertrouwt u dossier toe aan mr. Liesbet JACOBS Mr. JACOBS is advocaat in België en is ingeschreven aan de balie

Nadere informatie

VERKIEZINGS- REGLEMENT BALIE WEST- VLAANDEREN

VERKIEZINGS- REGLEMENT BALIE WEST- VLAANDEREN Artikel 1. De Stafhouder, de Vice-Stafhouder en de gewone leden van de Raad, worden jaarlijks in de loop van de maand juni rechtstreeks gekozen door de Algemene Vergadering van de Orde, waarvoor alle van

Nadere informatie

Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen

Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen Legal insight, inside Het Instituut voor bedrijfsjuristen De alma mater van de bedrijfsjuristen Het beroep van bedrijfsjurist is relatief jong. De wet die dit beroep erkende en het Instituut voor bedrijfsjuristen

Nadere informatie

Kromrecht. een klachtenbundel. ongerechtigheid in de rechtspraak & het morele verval van de advocatuur

Kromrecht. een klachtenbundel. ongerechtigheid in de rechtspraak & het morele verval van de advocatuur Kromrecht een klachtenbundel ongerechtigheid in de rechtspraak & het morele verval van de advocatuur Kromrecht draait om de volgende vragen... Zijn alle advocaten rechtschapen en financieel bescheiden,

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 24 OKTOBER 2014 D.13.0024.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. D.13.0024.N D. G., eiser, vertegenwoordigd door mr. Willy van Eeckhoutte, advocaat bij het Hof van Cassatie, met kantoor te 9051 Gent,

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING. DE TAAK VAN DE ADVOCAAT... 1 HOOFDSTUK I. DE TOEGANGSVOORWAARDEN TOT DE STAGE EN HET BEROEP... 3

INHOUD INLEIDING. DE TAAK VAN DE ADVOCAAT... 1 HOOFDSTUK I. DE TOEGANGSVOORWAARDEN TOT DE STAGE EN HET BEROEP... 3 INHOUD INLEIDING. DE TAAK VAN DE ADVOCAAT...................................... 1 HOOFDSTUK I. DE TOEGANGSVOORWAARDEN TOT DE STAGE EN HET BEROEP.... 3 A. De toegangsvoorwaarden..........................................

Nadere informatie

Concreet organiseert de Orde van Vlaamse Balies de juridische bijstand aan rechtzoekenden en regelt ze de permanentiedienst in het kader van Salduz.

Concreet organiseert de Orde van Vlaamse Balies de juridische bijstand aan rechtzoekenden en regelt ze de permanentiedienst in het kader van Salduz. Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be Beleidsplan Staatsbladsstraat 8 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@ordevanvlaamsebalies.be ondernemingsnummer 0267.393.267 Raad van bestuur

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand Tussen : Meester Dimitri Vantomme, advocaat met kantoor te 8500 KORTRIJK, Beheerstraat 32. hierna te noemen de advocaat, en hierna te noemen

Nadere informatie

Deel I Verplicht aan de cliënt te verstrekken informatie 1

Deel I Verplicht aan de cliënt te verstrekken informatie 1 Deel I Verplicht aan de cliënt te verstrekken informatie 1 1. Uw advocaat en zijn kantoor U vertrouwt u dossier toe aan mr. Jerry VANBELLEGHEM. Mr. Jerry VANBELLEGHEM is advocaat in België, en is ingeschreven

Nadere informatie

Algemene voorwaarden 1

Algemene voorwaarden 1 Algemene voorwaarden 1 1 Versie augustus 2016. Artikel 1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle diensten geleverd door de advocaten en medewerkers van het kantoor BVBA EQUATOR ADVOCATEN

Nadere informatie

WETTELIJKE INFORMATIE

WETTELIJKE INFORMATIE WETTELIJKE INFORMATIE Het Wetboek Economisch Recht legt de verplichting op bepaalde informatie te verstrekken. Wij verzoeken U uitdrukkelijk hiervan kennis te nemen en ook de andere pagina s van deze website

Nadere informatie

BIJLAGE 4. DEONTOLOGISCHE REGELEN EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN BIJ DE BALIE TE BRUSSEL

BIJLAGE 4. DEONTOLOGISCHE REGELEN EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN BIJ DE BALIE TE BRUSSEL BIJLAGE 4. DEONTOLOGISCHE REGELEN EN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN BIJ DE BALIE TE BRUSSEL Toelichting: Zie artikel 459 Ger.W. Onderafdeling 5. Ereloongeschillen 1. Algemene

Nadere informatie

MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST

MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST TUSSEN Mr. Advocaat, kantoor houdende te Hierna genoemd de "stagemeester" EN Met woonplaats te. Hierna genoemd de "stagiair" EN m.b.t. de artikelen 5, 6 en 7 2 van huidige

Nadere informatie

Orde van Vlaamse Balies

Orde van Vlaamse Balies Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be Koningsstraat 148 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be REGLEMENT BETREFFENDE DE BEROEPSOPLEIDING HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

U bent gedagvaard. >voor de politierechtbank >voor de correctionele rechtbank. Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie.

U bent gedagvaard. >voor de politierechtbank >voor de correctionele rechtbank. Wegwijs in justitie. In de hoofdrol bij justitie. Wegwijs in justitie In de hoofdrol bij justitie De instellingen Meer informatie Justitie in de praktijk Federale Overheidsdienst Justitie U bent gedagvaard >voor de politierechtbank >voor de correctionele

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK I. DE TOEGANGSVOORWAARDEN TOT DE STAGE EN HET BEROEP... 3

INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK I. DE TOEGANGSVOORWAARDEN TOT DE STAGE EN HET BEROEP... 3 INHOUDSOPGAVE INLEIDING. DE TAAK VAN DE ADVOCAAT... 1 HOOFDSTUK I. DE TOEGANGSVOORWAARDEN TOT DE STAGE EN HET BEROEP... 3 A. De toegangsvoorwaarden... 3 1. De nationaliteit... 3 2. Het diploma... 8 3.

Nadere informatie

OVEREENKOMST ADVOCAAT - PRIVATE CLIËNT

OVEREENKOMST ADVOCAAT - PRIVATE CLIËNT OVEREENKOMST ADVOCAAT - PRIVATE CLIËNT TUSSEN : Mr. du Moulin Evelyne, optredend als zaakvoerder van de BVBA ADVOCATEN DU MOULIN & PARTNERS - hierna genoemd advocaat - EN : - hierna genoemd de cliënt -

Nadere informatie

MODEL STAGEOVEREENKOMST BALIE ANTWERPEN MECHELEN TURNHOUT en LIMBURG

MODEL STAGEOVEREENKOMST BALIE ANTWERPEN MECHELEN TURNHOUT en LIMBURG MODEL STAGEOVEREENKOMST BALIE ANTWERPEN MECHELEN TURNHOUT en LIMBURG TUSSEN: Meester... advocaat, kantoorhoudende te... hierna genoemd: "de stagemeester", opgenomen op de lijst van erkende patroons van

Nadere informatie

Webapplicatie Salduz. Salduz-wet

Webapplicatie Salduz. Salduz-wet Webapplicatie Salduz Johan Van Driessche Bestuurder IT en financiën Orde van Vlaamse balies Salduz-wet De wet van 13 augustus 2011 tot wijziging van het wetboek van strafvordering en van de wet van 20

Nadere informatie

OVEREENKOMST ADVOCAAT - PRIVATE CLIËNT

OVEREENKOMST ADVOCAAT - PRIVATE CLIËNT OVEREENKOMST ADVOCAAT - PRIVATE CLIËNT TUSSEN : Mr. du Moulin Evelyne en Mr. Annemans Hannelore, optredend als zaakvoerders van de BVBA ADVOCAAT DU MOULIN & PARTNERS - hierna genoemd advocaten - EN : -

Nadere informatie

Overeenkomst tussen Blienberg Advocaten en cliënt. Blienberg Advocaten met maatschappelijke zetel aan de Brusselstraat 7 te 2018 Antwerpen

Overeenkomst tussen Blienberg Advocaten en cliënt. Blienberg Advocaten met maatschappelijke zetel aan de Brusselstraat 7 te 2018 Antwerpen Overeenkomst tussen Blienberg Advocaten en cliënt Tussen : Blienberg Advocaten met maatschappelijke zetel aan de Brusselstraat 7 te 2018 Antwerpen hierna te noemen het advocatenkantoor en hierna te noemen

Nadere informatie

NATIONALE KAMER VAN NOTARISSEN

NATIONALE KAMER VAN NOTARISSEN NATIONALE KAMER VAN NOTARISSEN Deontologische Code inzake notariële bemiddeling Aangenomen door de algemene vergadering op 7 oktober 2003 Gewijzigd door de algemene vergadering op 24 oktober 2006) Art.

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE BELGISCHE NATIONALE ORDE VAN ADVOCATEN

REGLEMENT VAN DE BELGISCHE NATIONALE ORDE VAN ADVOCATEN REGLEMENT VAN DE BELGISCHE NATIONALE ORDE VAN ADVOCATEN BEMIDDELING IN FAMILIEZAKEN I. DE COMMISSIE VOOR BEMIDDELING IN FAMILIEZAKEN Artikel 1 Er wordt een commissie voor bemiddeling in familiezaken opgericht,

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

1.Het verslag van de algemene vergadering van werd goedgekeurd.

1.Het verslag van de algemene vergadering van werd goedgekeurd. Algemene vergadering 23.11.2005 Mevrouw Kikki VANDRIESSCHE, gewezen advocaat aan de balie van Brussel, werd aan de algemene vergadering voorgesteld. Zij is sinds 01.10.2005 in dienst van de OVB als juriste

Nadere informatie

UITVOERENDE KAMER VAN HET BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS

UITVOERENDE KAMER VAN HET BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS UITVOERENDE KAMER VAN HET BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS TUCHTRECHTELIJKE BESLISSING IN EERSTE AANLEG nr. 3281 Van 20 april 2018 Dossier : T9447 Inzake ( ) (B.I.V. nr. ) Samenvatting: De vastgoedmakelaar

Nadere informatie

Ministeriële uitspraak in de beroepsprocedure met toepassing van artikel 47, 1, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale

Ministeriële uitspraak in de beroepsprocedure met toepassing van artikel 47, 1, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale Ministeriële uitspraak in de beroepsprocedure met toepassing van artikel 47, 1, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij met betrekking tot de verloning

Nadere informatie

1. Het verslag van de algemene vergadering van 18 april 2007 werd goedgekeurd.

1. Het verslag van de algemene vergadering van 18 april 2007 werd goedgekeurd. Algemene vergadering 16.05.2007 1. Het verslag van de algemene vergadering van 18 april 2007 werd goedgekeurd. 2. Het ontwerpreglement betreffende de voor de raad van de Orde geldende procedure volgens

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE. Wij zijn het gezicht van de Stad

DEONTOLOGISCHE CODE. Wij zijn het gezicht van de Stad DEONTOLOGISCHE CODE Wij zijn het gezicht van de Stad Index Voorwoord 01p.06 02p.07 03p.07 04p.08 05p.09 06p.10-11 KWALITEIT EN KLANTGERICHTHEID TRANSPARANTIE DISCRETIEPLICHT EN BEROEPSGEHEIM LOYAUTEIT

Nadere informatie

0296/05/N en 0302/05/N Tuchtcommissie van 13 juni 2006 (tussenbeslissing; beroep aangetekend)

0296/05/N en 0302/05/N Tuchtcommissie van 13 juni 2006 (tussenbeslissing; beroep aangetekend) 0296/05/N en 0302/05/N Tuchtcommissie van 13 juni 2006 (tussenbeslissing; beroep aangetekend) Tekortkomingen aan de beroepsverplichtingen die ten grondslag liggen aan de uitoefening van het beroep onafhankelijkheid

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: ... Verder genoemd de advocaat EN: ... Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: ... Verder genoemd de advocaat EN: ... Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT: OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: Verder genoemd de advocaat EN: Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT: Art. 1. Voorwerp van de dienstverlening en opdracht van de advocaat

Nadere informatie

U vertrouwt uw dossier toe aan de advocaat Wim BAUDEWYN.

U vertrouwt uw dossier toe aan de advocaat Wim BAUDEWYN. 5 1. Uw advocaat zijn kantoor U vertrouwt uw dossier toe aan de advocaat Wim BAUDEWYN. Hij is advocaat in België en ingeschreven aan de balie van Hasselt. De zetel van het kantoor is gevestigd te 3500

Nadere informatie

Advies van de Executive Board van het Europees Netwerk van Raden voor de. Justitie (ENRJ) over de aanvraag van de Krajowa Rada Sądownictwa uit Polen.

Advies van de Executive Board van het Europees Netwerk van Raden voor de. Justitie (ENRJ) over de aanvraag van de Krajowa Rada Sądownictwa uit Polen. Advies van de Executive Board van het Europees Netwerk van Raden voor de Justitie (ENRJ) over de aanvraag van de Krajowa Rada Sądownictwa uit Polen. Het ENRJ heeft een verzoek tot samenwerking ontvangen

Nadere informatie

HERSTRUCTURERINGEN OVERGANG VAN ONDERNEMINGEN BESCHERMING VAN INTELLECTUELE EIGENDOM VAN DE ON- DISCRIMINATIE

HERSTRUCTURERINGEN OVERGANG VAN ONDERNEMINGEN BESCHERMING VAN INTELLECTUELE EIGENDOM VAN DE ON- DISCRIMINATIE SOCIAAL STRAFRECHT INDIVIDUEEL ARBEIDSRECHT Alternatief loon en fiscaliteit Privéleven en bescherming van persoonsgegevens & tieve arbeidsrelaties HERSTRUCTURERINGEN OVERGANG VAN ONDERNEMINGEN BESCHERMING

Nadere informatie

De raad van bestuur en financiën

De raad van bestuur en financiën De raad van bestuur en financiën Intro en concept van de uiteenzetting 1 Belangrijkste eigenschappen van een goed functionerende raad van bestuur Financiële aandachtspunten voor de raad van bestuur Financieel

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling Cel voor Financiële Informatieverwerking Onderwerp Toelichtingsnota bestemd voor advocaten Datum 24 maart 2004 Copyright and disclaimer Gelieve er nota van te nemen dat de inhoud van dit document

Nadere informatie

MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST

MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST TUSSEN Mr. Advocaat, kantoor houdende te Hierna genoemd de "stagemeester" EN Met woonplaats te. Hierna genoemd de "stagiair" EN m.b.t. de artikelen 5, 6 en 7 2 van huidige

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 6 OKTOBER 2006 C.05.0394.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.05.0394.N V.M.G., eiser, vertegenwoordigd door mr. Guy Popelier, advocaat bij de balie te Brussel, kantoor houdende te 1040 Brussel,

Nadere informatie

Orde van Vlaamse Balies

Orde van Vlaamse Balies Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be Koningsstraat 148 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be Ontwerp van wetsvoorstel van de heer Raf Terwingen aangaande de derdenrekening

Nadere informatie

ISSAI 30 Ethische code

ISSAI 30 Ethische code ISSAI 30 Ethische code Vertaling ISSAI 30VERTALING REKENHOF, MEI 2017 / 2 INHOUD Hoofdstuk 1 - Inleiding 4 Concept, achtergrond en doel van de ethische code 4 Vertrouwen en geloofwaardigheid 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST

MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST MODELCONTRACT 1 STAGEOVEREENKOMST TUSSEN Mr. Advocaat, kantoor houdende te Hierna genoemd de "stagemeester" EN Met woonplaats te. Hierna genoemd de "stagiair" EN m.b.t. de artikelen 5, 6 en 7 2 van huidige

Nadere informatie

Gehoord de uiteenzetting van appellante en haar raadsman ter zitting; Gelet op de neergelegde stukken en het grievenschrift van appellante.

Gehoord de uiteenzetting van appellante en haar raadsman ter zitting; Gelet op de neergelegde stukken en het grievenschrift van appellante. Jurisdictie: Nederlandstalige Kamer van Beroep Datum: 05/04/2011 beslissing: op tegenspraak beslissingsnr.: KvB 662 Gezien de tuchtrechtelijke beslissing van de Uitvoerende Kamer van het Beroepsinstituut

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1. 1. Voorwerp van de dienstverlening en taak van de advocaat 3

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1. 1. Voorwerp van de dienstverlening en taak van de advocaat 3 Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1 Tussen : hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor) en hierna te noemen de cliënt(en) 2 Wordt het volgende overeengekomen : 1. Voorwerp van

Nadere informatie

PvdA Amsterdam, 7 mei 2012

PvdA Amsterdam, 7 mei 2012 PvdA Amsterdam, 7 mei 2012 Ten geleide Voor de Partij van de Arbeid geldt wet en regel én onze eigen moraal van soberheid en dienstbaarheid. In ons dagelijks politiek handelen laten wij ons daar door leiden.

Nadere informatie

De psycholoog: titelbescherming en deontologie. I. Psychologencommissie Organigram 05-05-15. Overzicht. Missie. Vier kerntaken

De psycholoog: titelbescherming en deontologie. I. Psychologencommissie Organigram 05-05-15. Overzicht. Missie. Vier kerntaken De psycholoog: titelbescherming en deontologie VVKP Algemene Vergadering Gent, 28/04/15 door Edward Van Rossen, directeur Psychologencommissie Organigram Publieke instelling Onafhankelijke instantie Bevoegd

Nadere informatie

Studiedag Journée d études

Studiedag Journée d études Studiedag Journée d études Rechtbanken, balies en bedrijfsrevisoraat: actualiteiten inzake hun samenwerking en actualiteiten ondernemingsrecht Tribunau, barreau et révisoratd entreprises : actualités de

Nadere informatie

VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw. STATUTEN VAN VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw

VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw. STATUTEN VAN VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw STATUTEN VAN VOLLEY WEST- VLAANDEREN vzw 1 INHOUDSOPGAVE: 1. Benaming 3 2. Zetel 3 3. Doel 3 4. Duur 3 5. Leden 4 6. Bijdrage 4 7. Uittreding 4 8. Raad van Bestuur 4 9. Bevoegdheid

Nadere informatie

Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van advocaten 2 e rangspolis. Orde van Vlaamse Balies. Polis :

Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van advocaten 2 e rangspolis. Orde van Vlaamse Balies. Polis : Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van advocaten 2 e rangspolis Orde van Vlaamse Balies Polis : 99.551.935 1 Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van advocaten Definities gemeen aan het geheel van de

Nadere informatie

PROFESSIONALISME / PROFESSIONALITEIT DEONTOLOGISCHE ASPECTEN

PROFESSIONALISME / PROFESSIONALITEIT DEONTOLOGISCHE ASPECTEN SYMPOSIUM PROVINCIALE RAAD - ANTWERPEN 24 MAART 2018 PROFESSIONALISME / PROFESSIONALITEIT DEONTOLOGISCHE ASPECTEN Dr. Ivan Leunckens, lid Nationale Raad DEFINITIES Professionalisme = Beroepsbekwaamheid

Nadere informatie

Boek I, titel 2 van het Wetboek van economisch recht Hoofdstuk 5. Definities eigen aan boek XIV:

Boek I, titel 2 van het Wetboek van economisch recht Hoofdstuk 5. Definities eigen aan boek XIV: Vrij beroep 1/ België Wet van 15 mei 2014 houdende invoeging van Boek XIV "Marktpraktijken en consumentenbescherming betreffende de beoefenaars van een vrij beroep" in het Wetboek van economisch recht

Nadere informatie

Belangenconflictenbeleid Studiebureel JPL NV

Belangenconflictenbeleid Studiebureel JPL NV Kredietunie.be Studiebureel JPL nv Belangenconflictenbeleid Studiebureel JPL NV 1. Studiebureel Jpl nv Maatschappelijke zetel : Weg Naar As 138 b11 3600 Genk Telefoon : 089/35 65 21 Fax : 089/36 37 35

Nadere informatie

Contactgegevens. Privacy Statement - Rechtzoekenden

Contactgegevens. Privacy Statement - Rechtzoekenden Privacy Statement - Rechtzoekenden De orde van advocaten Midden-Nederland bestaat uit alle advocaten die kantoor houden binnen het arrondissement Midden-Nederland. De orde van advocaten Midden-Nederland

Nadere informatie

NN statement of Living our Values

NN statement of Living our Values NN statement of Living our Values Onze doelstelling Onze geschiedenis gaat terug tot 1845. Sindsdien is ons bedrijf gefuseerd, gegroeid en veranderd, maar de kern van wie wij zijn is hetzelfde gebleven:

Nadere informatie

Standpunt van de Orde van Vlaamse Balies betreffende het deskundigenonderzoek

Standpunt van de Orde van Vlaamse Balies betreffende het deskundigenonderzoek Standpunt van de Orde van Vlaamse Balies betreffende het deskundigenonderzoek Het deskundigenonderzoek neemt in de burgerlijke procedure een belangrijke plaats in. Hoewel de rechters niet verplicht zijn

Nadere informatie

SALDUZ GEMISTE KANS OF OPPORTUNITEIT VOOR EEN BETERE WAARHEIDSVINDING PLEIDOOI VOOR EEN GEZAMENLIJKE GEDRAGSCODE

SALDUZ GEMISTE KANS OF OPPORTUNITEIT VOOR EEN BETERE WAARHEIDSVINDING PLEIDOOI VOOR EEN GEZAMENLIJKE GEDRAGSCODE SALDUZ GEMISTE KANS OF OPPORTUNITEIT VOOR EEN BETERE WAARHEIDSVINDING PLEIDOOI VOOR EEN GEZAMENLIJKE GEDRAGSCODE 1 Artikel 2bis, 2, lid 3 De bijstand van de advocaat heeft UITSLUITEND tot doel een TOEZICHT

Nadere informatie

Beslissing van de Tuchtcommissie Nederlandstalige Kamer (art. 58 van de wet van 22 juli 1953 houdende de oprichting van het IBR)

Beslissing van de Tuchtcommissie Nederlandstalige Kamer (art. 58 van de wet van 22 juli 1953 houdende de oprichting van het IBR) Beslissing van de Tuchtcommissie Nederlandstalige Kamer (art. 58 van de wet van 22 juli 1953 houdende de oprichting van het IBR) Openbare terechtzitting van 14 maart 2013 In de zaak 424/11/( )/N De Raad

Nadere informatie

Hoe kan de bijstand van een advocaat in de praktijk geregeld worden?

Hoe kan de bijstand van een advocaat in de praktijk geregeld worden? Hoe kan de bijstand van een advocaat in de praktijk geregeld worden? Preadvies Laurens van Puyenbroeck & Gert Vermeulen Brussel, 12 juni 2009 1 I. Inleiding Bijstand advocaat conferentie Brussel 12 juni

Nadere informatie

CONFRATERNITEIT EN LOYALITEIT

CONFRATERNITEIT EN LOYALITEIT CONFRATERNITEIT EN LOYALITEIT Stafhouder Edgar BOYDENS HOOFDSTUK I. INLEIDING Van advocaten verwacht men een deskundige en snelle dienstverlening, gekoppeld aan een optimale beschikbaarheid. Vaak bevinden

Nadere informatie

RECHTSBIJSTAND. Hoofdstuk 5. Art.21. Voorafgaandelijke bepaling

RECHTSBIJSTAND. Hoofdstuk 5. Art.21. Voorafgaandelijke bepaling Hoofdstuk 5 RECHTSBIJSTAND Voorafgaandelijke bepaling Gewaarborgd schadegeval Art.21 De bepalingen van de overige hoofdstukken van deze overeenkomst zijn van toepassing op Rechtsbijstand voor zover ze

Nadere informatie

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn.

Jongeren meer bij de politiek te betrekken en hen mondiger te maken door middel van talrijke activiteiten die burgerschapsvormend zijn. Wie zijn we? Waar staan we voor? 1. Missie Als Vlaamse, onafhankelijke politieke jongerenorganisatie heeft de vereniging tot doel het consequent verdedigen en uitdragen van een liberale ideologie en een

Nadere informatie

Deontologische Code inzake notariële bemiddeling

Deontologische Code inzake notariële bemiddeling NATIONALE KAMER VAN NOTARISSEN Deontologische Code inzake notariële bemiddeling (Aangenomen door de A.V. op 7 oktober 2003; gewijzigd door de A.V. op 24 oktober 2006 en gewijzigd door de A.V. van 22 oktober

Nadere informatie

Orde van Vlaamse Balies

Orde van Vlaamse Balies Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be Staatsbladsstraat 8 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@ordevanvlaamsebalies.be Inlichtingen- en toestemmingsformulier voor het verwerken

Nadere informatie

STAD BRUSSEL DEONTOLOGISCHE CODE

STAD BRUSSEL DEONTOLOGISCHE CODE Wij zijn het gezicht van de Stad STAD BRUSSEL DEONTOLOGISCHE CODE INDEX Verantwoordelijke Uitgever: Luc Symoens, Stadssecretaris, Stadhuis, Grote Markt, 1000 Brussel VOORWOORD 3 A KWALITEIT EN KLANTGERICHTHEID

Nadere informatie

Nederlandse Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel

Nederlandse Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel Nederlandse Orde van Advocaten bij de Balie te Brussel Financieel verslag van het boekjaar 2013 Algemene vergadering van 17 juni 2014 Inkomsten 2013 Uit bijdragen: 4.029.954,07 Andere inkomsten: 220.655,30

Nadere informatie

GEDRAGSCODE. voor leden van de Nederlandse Vereniging van Rechtskundige Adviseurs (NVRA)

GEDRAGSCODE. voor leden van de Nederlandse Vereniging van Rechtskundige Adviseurs (NVRA) 2015 GEDRAGSCODE voor leden van de Nederlandse Vereniging van Rechtskundige Adviseurs (NVRA) INLEIDING In deze Gedragscode worden regels geformuleerd, die naar de heersende opvatting door de leden van

Nadere informatie

OVEREENKOMST. BVBA Advocaten Baelde, met zetel te Oudenburg, Brugsesteenweg 84, BE

OVEREENKOMST. BVBA Advocaten Baelde, met zetel te Oudenburg, Brugsesteenweg 84, BE OVEREENKOMST Tussen: BVBA Advocaten Baelde, met zetel te Oudenburg, Brugsesteenweg 84, BE 0478.172.782 Hierna genoemd: Advocaten Baelde En Naam: Adres: tel:.. / email:. Hierna genoemd: de cliënt Wordt

Nadere informatie

Infofiche DPA-deposit

Infofiche DPA-deposit Infofiche DPA-deposit Versie 28 11 2017 1. Inleiding Diplad, de IT-dochteronderneming van de Orde van Vlaamse Balies, zet sinds 2014 volop in op de professionalisering van het IT-beleid in overleg met

Nadere informatie

Nadere voorschriften inzake de continuïteit van de beroepsuitoefening door de openbaar accountant

Nadere voorschriften inzake de continuïteit van de beroepsuitoefening door de openbaar accountant Nadere voorschriften inzake de continuïteit van de beroepsuitoefening door de openbaar accountant Het bestuur van de Orde Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants, Gelet op artikel 25, derde

Nadere informatie

UITVOERENDE KAMER VAN HET BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS

UITVOERENDE KAMER VAN HET BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS UITVOERENDE KAMER VAN HET BEROEPSINSTITUUT VAN VASTGOEDMAKELAARS TUCHTRECHTELIJKE BESLISSING IN EERSTE AANLEG nr. 286 Van 16 april 2004 Dossier : T1653 Inzake ( ) (B.I.V. nr. ) ( ) (B.I.V. nr. ) 1 Samenvatting

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) Voor Meijers, familiebedrijf sinds 1973, zijn de zeven principes van MVO zo vanzelfsprekend als ze maar kunnen zijn. Want principes die gaan over een duurzame

Nadere informatie

Charter van de ombudsdienst

Charter van de ombudsdienst Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Ombudsdienst AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 B-1000 Brussel Tel. 02/211 82 11 www.favv.be Charter van de ombudsdienst 1. Doelstelling

Nadere informatie

OVEREENKOMST BETREFFENDE DE STAGE

OVEREENKOMST BETREFFENDE DE STAGE OVEREENKOMST BETREFFENDE DE STAGE TUSSEN : De Nederlandse Orde van advocaten bij de balie te Brussel, hier vertegenwoordigd door de stafhouder, EN : hierna genoemd de Orde, Het Instituut voor bedrijfsjuristen,

Nadere informatie

Open huis voor de Vlaamse architect. Vlaamse Raad van de Orde van Architecten Nieuwe administratieve werking

Open huis voor de Vlaamse architect. Vlaamse Raad van de Orde van Architecten Nieuwe administratieve werking Open huis voor de Vlaamse architect > Vlaamse Raad van de Orde van Architecten Nieuwe administratieve werking Tijd voor vernieuwing In 1963 werd de Orde van Architecten bij wet opgericht. De wet van 26

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1 Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1 Tussen : hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor) en hierna te noemen de cliënt(en) 2 Wordt het volgende overeengekomen : 1. Voorwerp van

Nadere informatie

BALIE WEST-VLAANDEREN REGLEMENT OP HET BUREAU VOOR JURIDISCHE BIJSTAND

BALIE WEST-VLAANDEREN REGLEMENT OP HET BUREAU VOOR JURIDISCHE BIJSTAND BALIE WEST-VLAANDEREN REGLEMENT OP HET BUREAU VOOR JURIDISCHE BIJSTAND Artikel 508/7 Ger.Wb. bepaalt dat: - bij elke balie de raad van de Orde van advocaten een bureau voor juridische bijstand instelt

Nadere informatie

je eigen leven vorm geven. met ondersteuning daar waar nodig met respect voor jouw levensverhaal met oog voor jouw kwaliteit

je eigen leven vorm geven. met ondersteuning daar waar nodig met respect voor jouw levensverhaal met oog voor jouw kwaliteit Volwassenen met een verstandelijke beperking of met een niet-aangeboren hersenletsel ondersteunen in hun levensverhaal is de kernopdracht van vzw De Bolster je eigen leven vorm geven. met ondersteuning

Nadere informatie

De Collaboratieve onderhandeling

De Collaboratieve onderhandeling De Collaboratieve onderhandeling Een exclusief cadeau of een waardeloos geschenk? Definitie collaboratieve onderhandeling Overeenkomstig het toekomstige artikel 1738 van het gerechtelijk wetboek, wordt

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie verzoekschriften MEDEDELING AAN DE LEDEN

EUROPEES PARLEMENT. Commissie verzoekschriften MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 004 Commissie verzoekschriften 009 9.0.007 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 077/007, ingediend door Dominique Voillemot (Franse nationaliteit), hoofd van de Franse delegatie

Nadere informatie

SAMENWERKEN MET EEN BOEKHOUDER-FISCALIST

SAMENWERKEN MET EEN BOEKHOUDER-FISCALIST SAMENWERKEN MET EEN BOEKHOUDER-FISCALIST WAT IS EEN ERKEND BOEKHOUDER-FISCALIST? De boekhouder-fiscalist BIBF is uw bevoorrechte raadgever als zelfstandige ondernemer, als vrije beroepsbeoefenaar of als

Nadere informatie

Deontologische code personeel

Deontologische code personeel Deontologische code personeel De kernwaarden van het intergemeentelijk samenwerkingsverband zijn: In vertrouwen/integer In samenwerking Complementariteit Resultaatsgericht/concreet Deze waarden nemen een

Nadere informatie

BELEIDSNOTA INTEGRITEIT BBAV

BELEIDSNOTA INTEGRITEIT BBAV BELEIDSNOTA INTEGRITEIT BBAV 2 BELEIDSNOTA INTEGRITEIT 1. NAGESTREEFDE DOELSTELLINGEN 2. INVOERING VAN HET INTEGRITEITSBELEID 2.1. IN DE RELATIES MET DERDEN 2.2. IN DE RELATIES MET DE OVERHEDEN EN DE MAATSCHAPPIJ

Nadere informatie

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID

VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID VLAAMS VRIJWILLIGERSBELEID Advies 2016-17 / 29.09.2016 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 algemeen 3 3.2 geringe traditie 4 3.3 aanvullende werking

Nadere informatie

DEONTOLOGISCHE CODE MANAGEMENT TEAM

DEONTOLOGISCHE CODE MANAGEMENT TEAM VILLE DE BRUXELLES MANAGEMENT TEAM MANAGEMENT TEAM Hôtel de Ville, Grand-Place +32 (0)2 279 49 51 Stadhuis, Grote Markt 1000 Bruxelles - BE +32 (0)2 279 23 91 1000 Brussel - BE INDEX VOORWOORD... 3 A KWALITEIT

Nadere informatie

De opsporing van ondernemingen in moeilijkheden

De opsporing van ondernemingen in moeilijkheden De opsporing van ondernemingen in moeilijkheden De wet bepaalt dat de ondernemingsrechtbank een onderzoek opstart als zij verneemt dat uw onderneming (1) in financiële moeilijkheden zou verkeren. Deze

Nadere informatie

Een bestuur dat goed dealt met de (G)MR komt met draagvlak in de organisatie heel ver

Een bestuur dat goed dealt met de (G)MR komt met draagvlak in de organisatie heel ver Een bestuur dat goed dealt met de (G)MR komt met draagvlak in de organisatie heel ver Jan Stuijver adviseur AVS Landelijk WMS congres 9 november 2016 Wat gaan we doen? voorstellen Waarom zit u vandaag

Nadere informatie

OCMW s en armoedebestrijding

OCMW s en armoedebestrijding OCMW s en armoedebestrijding Hoorzitting Commissie Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebeleid, Vlaams Parlement, 1.2.2011 Piet Van Schuylenbergh, directeur OCMW s VVSG Nathalie Debast, stafmedewerker

Nadere informatie

Overeenkomst tussen Blienberg Advocaten en cliënt. Blienberg Advocaten met maatschappelijke zetel aan de Brusselstraat 7 te 2018 Antwerpen

Overeenkomst tussen Blienberg Advocaten en cliënt. Blienberg Advocaten met maatschappelijke zetel aan de Brusselstraat 7 te 2018 Antwerpen Overeenkomst tussen Blienberg Advocaten en cliënt Tussen : Blienberg Advocaten met maatschappelijke zetel aan de Brusselstraat 7 te 2018 Antwerpen hierna te noemen het advocatenkantoor en hierna te noemen

Nadere informatie

Bij wijze van inleiding GEEN KLANTENACCEPTATIEBELEID

Bij wijze van inleiding GEEN KLANTENACCEPTATIEBELEID DE RELATIE MET DE KLANT Aanvaarding Opdrachtbrief Behoud Frank Haemers, juridische dienst BIBF Bij wijze van inleiding GEEN KLANTENACCEPTATIEBELEID KLANTENACCEPTATIEBELEID Of hoe omgaan met de kritieke

Nadere informatie

Klantenacceptatiebeleid

Klantenacceptatiebeleid DE RELATIE MET DE KLANT Aanvaarding Opdrachtbrief Behoud Frank Haemers, juridische dienst BIBF Bij wijze van inleiding GEEN KLANTENACCEPTATIEBELEID KLANTENACCEPTATIEBELEID Of hoe omgaan met de kritieke

Nadere informatie

H O G E R A A D V O O R D E J U S T I T I E C O N S E I L S U P E R I E U R D E L A J U S T I CE

H O G E R A A D V O O R D E J U S T I T I E C O N S E I L S U P E R I E U R D E L A J U S T I CE H O G E R A A D V O O R D E J U S T I T I E C O N S E I L S U P E R I E U R D E L A J U S T I CE IJzerenkruisstraat 67 Rue de la Croix de Fer 1000 Brussel - Bruxelles Tel. 02 535 16 16 - Fax 02 535 16

Nadere informatie