De eerstvolgende vergadering van de EUREGIO-Raad, waarvoor wij u van harte uitnodigen, vindt plaats op

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De eerstvolgende vergadering van de EUREGIO-Raad, waarvoor wij u van harte uitnodigen, vindt plaats op"

Transcriptie

1 ONS KENMERK.222 euregio, Enscheder Straße 362, Gronau Aan de leden en adviserende leden van de EUREGIO-raad INLICHTINGEN BIJ Dr. E Schwenzow DOORKIESNUMMER -11 e.schwenzow@euregio.de postadres Postbus 6008 NL-7503 GA Enschede info@euregio.nl anschrift Postfach 1164 D Gronau / / info@euregio.de ONDERWERP 11 juni 2015 Geachte dames en heren, De eerstvolgende vergadering van de EUREGIO-Raad, waarvoor wij u van harte uitnodigen, vindt plaats op vrijdag 26 juni 2015 om uur in het Stadtweinhaus, Prinzipalmarkt 8-9, Münster (direct naast het Historische Rathaus) De fractievergaderingen beginnen om uur in de volgende ruimten: CDA / CDU: Braunsberg-Braniewo Zimmer PvdA / SPD: Orleans-Zimmer Fractie Zonder Grenzen: Lublin-Zimmer In de bijlage ontvangt u de agenda met toelichting voor deze vergadering. Met vriendelijke groet, Volksbank Gronau-Ahaus eg IBAN: DE BIC: GENODEM1GRN Bank Nederlandse Gemeenten IBAN: NL61.BNGH BIC: BNGHNL2G Directeur-bestuurder: Dr. Elisabeth Schwenzow Vereinsregister-Nr Mr. Drs. R.G. Welten Voorzitter Amtsgericht Coesfeld K:\222 EUREGIO-Rat\NL-Vergaderstukken\2015\150626\Worddocumenten\00_Agenda+toelichting.doc

2 pagina 2/32 AGENDA voor de vergadering van de EUREGIO-Raad d.d. 26 juni 2015 in Münster 1: Opening en begroeting - Goedkeuring van de agenda 2: Goedkeuring van het verslag van de vergadering van de EUREGIO-Raad d.d. 20 maart 2015 in Haaksbergen 3: Mededelingen a) Mach Mit-dag in de regio b) Projectvoorbereiding Dienstencentrum Gaxel 4: a) Bericht vanuit het Dagelijks Bestuur b) Vragen en suggesties uit de fracties 5: Bericht uit de Commissie-vergaderingen 6: Stand van zaken wijziging rechtsvorm EUREGIO en harmonisatie van de lidmaatschapsbijdragen 7: EUREGIO Jaarrekening 2014 Presentatie Grensoverschrijdende arbeidsmarkt door het EUREGIO-secretariaat 8: Stimulering van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt

3 pagina 3/32 9: Effecten van grondprijzen op de vestiging van ondernemers in het grensgebied 10: INTERREG A (mededeling van het regionaal programmamanagement) a) Stand van zaken INTERREG IV A b) Stand van zaken INTERREG V A algemeen c) Overzicht van de vergaderdata van het ROV en IO 11: Stand van zaken INTERREG V-project ipro 12: Stand van zaken kaderproject prioriteit II INTERREG V 13: Advisering INTERREG V-projecten a) INTERREG V A-project ehealth-pedografie b) INTERREG V A-project Energie Efficiency MKB c) INTERREG V A-project Mest op Maat d) INTERREG V A-project EUREGIO Goederencorridor 14: People-to-People-EUREGIO-prijs : Rondvraag Aansluitend aan de vergadering vindt er een ontvangst plaats in de Friedenssaal in Münster. Hiervoor nodigen wij u allen van harte uit.

4 pagina 4/32 1: Opening en begroeting - Goedkeuring van de agenda Voorstel: Goedkeuring.

5 pagina 5/32 2: Goedkeuring van het verslag van de vergadering van de EUREGIOraad d.d. 20 maart 2015 in Haaksbergen Het verslag treft u als bijlage aan. Voorstel: Goedkeuring.

6 pagina 6/32 3: Mededelingen a) Dag van de buurtaal in de regio Ook dit jaar stond de Dag van de buurtaal weer op de EUREGIO-agenda. Voor het derde jaar alweer werd dit jaar op 23 april op verschillende plekken in de EUREGIO stilgestaan bij het belang van het beheersen van de taal van de buren. De EUREGIO beoogt Nederlandse leerlingen voor het vak Duits te interesseren en Duitse leerlingen voor het vak Nederlands. Het achterliggende belang hierbij is om te onderstrepen dat een goede kennis van de taal van de buren van belang is voor het latere beroepsleven. In het Textielmuseum Bocholt kwamen ruim 500 leerlingen van zeven Nederlandse en zes Duitse scholen uit de Achterhoek en Borken om mee te doen aan in totaal 17 workshops. In verschillende workshops gingen qua nationaliteit gemengde groepen leerlingen met allerlei thema s aan de slag, waarbij het praktisch gebruik van elkaars buurtaal centraal stond. De verschillende evenementen brengen de jongeren niet alleen op de dag zelf bijeen, want het is de bedoeling hen door bijvoorbeeld contacten via sociale netwerken ook in de toekomst samen te binden. Bovendien geeft de dag scholen uit Nederland en Duitsland de mogelijkheid toekomstige partnerschappen op te bouwen In Hengelo was er een optreden van de Nederlands-Duitse rapper "Kalibah" in de centrale hal van het ROC van Twente. Deze rapper bracht raps ten gehore waarin hij speelde met de Duitse en Nederlandse taal in één en dezelfde rapsong. Ook werden in Hengelo de beste ingezonden dubsmashes getoond om vervolgens de winaars bekend te maken. Tot slot gaven Hannes Reef (directeur van het Duits-Nederlandse bedrijf DNL-Contact) en Andreas Geisler (docent ROC van Twente) een pitch over het belang van het beheersen van de Duitse taal. Ook in 2016 komt er weer een Dag van de buurtaal.

7 pagina 7/32 b) Projectvoorbereiding Dienstencentrum Gaxel De gemeenten Winterswijk en Vreden hebben samen het initiatief genomen tot de ontwikkeling van een grensoverschrijdend, duurzaam Dienstencentrum. Het is de bedoeling dat dit centrum precies op de grens tussen beide steden komt te staan (met delen van het gebouw in D en NL), dicht bij het bedrijventerrein Gaxel in Vreden. In de herfst en winter van 2014 hebben beide gemeenten regionale ondernemingen opgeroepen om, wanneer ze interesse hebben in een dergelijk centrum, actief te participeren in de voorbereiding. De planologische ontwikkeling moet zo veel mogelijk worden aangepast aan de wensen en eisen van het bedrijfsleven c.q. de latere huurders. Midden december 2014 is een eerste werkgroepvergadering gehouden met 16 deelnemers. Momenteel bevindt het project zich in een voorbereidingsfase waarin de randvoorwaarden worden vastgelegd. In een volgende stap moet het eigenlijke ontwerp van het gebouw worden ontwikkeld. Daarbij staan o.a. aspecten op de agenda als de haalbare huurprijs, het duurzame beheer van het gebouw, de bereikbaarheid, juridische en financiële kwesties, en de effecten op de arbeidsmarkt. De betrokken partijen beschouwen een dergelijk dienstencentrum als een bijdrage aan de grensoverschrijdende economische ontwikkeling en als een kans om de netwerken en de arbeidsmarkt van beide landen met elkaar te verbinden. Tijdens de actuele voorbereidingsfase moeten niet alleen alle randvoorwaarden en te vervullen eisen worden vastgelegd; het is ook de bedoeling dat aan het einde van dit proces een gefundeerde beslissing wordt genomen over de uitvoering van het plan. Voorstel: Kennisname.

8 pagina 8/32 4: a) Bericht vanuit het Dagelijks Bestuur b) Vragen en suggesties uit de fracties

9 pagina 9/32 5: Bericht uit de commissie-vergaderingen De commissie-voorzitters geven een mondeling bericht ter vergadering.

10 pagina 10/32 6: Stand van zaken wijziging rechtsvorm EUREGIO en harmonisatie van de lidmaatschapsbijdragen Na de besluitvorming door de EUREGIO-Raad op 20 maart 2015 heeft het EUREGIO-secretariaat de volgende documenten aan de gemeenten gestuurd met het verzoek hierover uiterlijk 31 augustus 2015 een besluit te nemen: a) de nieuwe regeling, b) de toelichting op de regeling, c) het concept-voorstel van de commissievergaderingen, d) een document waarin antwoord c.q. commentaar wordt gegeven op alle vragen over en suggesties bij de nieuwe regeling. Alle lidgemeenten hebben meegedeeld dat zij de documenten hebben ontvangen en de wijziging van de rechtsvorm en de harmonisatie van de lidmaatschapsbijdragen zullen agenderen voor de vergaderingen van hun organen. Het EUREGIO-secretariaat heeft tot dusverre in 26 organen van uiteenlopende aard presentaties verzorgd over de wijziging van de rechtsvorm en de harmonisatie van de lidmaatschapsbijdragen. Het doet ons genoegen dat al 14 gemeenten aan het EUREGIO-secretariaat hebben laten weten dat zij een positief besluit hebben genomen. Voorstel: Kennisname van de mededelingen.

11 pagina 11/32 7: EUREGIO Jaarrekening 2014 Als bijlage ontvangt u de jaarrekening 2014 met het controlerapport van de accountant, dat een goedkeurende accountantsverklaring zonder voorbehoud bevat, evenals het verslag van de Begeleidingsgroep Financiën d.d. 11 mei Tijdens de vergadering zullen gedrukte exemplaren van de jaarrekening 2014 ter inzage beschikbaar zijn. Voorstel aan de Algemene Ledenvergadering: 1. De jaarrekening 2014 wordt met een tekort van vastgesteld. 2. Het overschot ter hoogte van wordt toegevoegd aan de algemene reserve. 3. Een bedrag van wordt onttrokken aan de reserve INTERREG. 4. Kennisneming van het controlerapport. 5. Aan de directeur-bestuurder, de EUREGIO-Raad en het Dagelijkse Bestuur wordt voor het jaar 2014 decharge verleend.

12 pagina 12/32 Presentatie Grensoverschrijdende arbeidsmarkt door het EUREGIO-secretariaat

13 pagina 13/32 8: Stimulering van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt De EUREGIO heeft op 3 februari en 12 maart 2015 Nederlandse en Duitse vertegenwoordigers van onder meer gemeenten/ Jobcenters, het UWV /de Agenturen für Arbeit, IHK s, HWK s/kreishandwerkerschaften, Wirtschaftsförderungsgesellschaften en de Regionalagentur Münsterland uitgenodigd, om samen een grensoverschrijdend arbeidsmarktbeleid te ontwikkelen. Tijdens deze bijeenkomsten werd duidelijk dat er vooral interesse bestaat bij de navolgende vier maatregelen: 1. Analyse van de structuren van de arbeidsmarkt en de betrokken instanties aan beide zijden van de grens. 2. Grensoverschrijdende kennismaking en afstemming tussen organisaties die zich richten tot de doelgroep ontvangers van WWB (Wet Werk en Bijstand) en SGB II ( Hartz IV ). 3. Grensoverschrijdende samenwerking tussen ondernemingen 4. Het plannen en doorvoeren van grensoverschrijdende projecten / pilots A. Grensoverschrijdende bemiddeling op het gebied van de zorg B. Grensoverschrijdend opleiden De deelnemers hebben in de afgelopen weken onder begeleiding van de EUREGIO gewerkt aan de concrete uitvoering van de genoemde maatregelen. De resultaten c.q. de tussentijdse stand van zaken zijn op 8 juni 2015 gepresenteerd en besproken. Tijdens de uitvoering van deze gezamenlijke activiteiten werd duidelijk dat de navolgende belemmeringen voor de EUREGIOnale arbeidsmarkt bestaan: 1. Gebrek aan kennis van de structuren aan de andere kant van de grens 2. Onvoldoende kennis van de buurtaal 3. Cultuurverschillen wat betreft solliciteren, verwachtingen m.b.t. het bedrijf, gedrag binnen het bedrijf 4. Beperkte transparantie c.q. gebrek aan informatie over vacatures

14 pagina 14/32 5. Onvoldoende bemiddelingsactiviteiten over de grens door overheidsen private instanties 6. Behoefte aan informatie en advies over de gevolgen van werken in het buurland op het gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid en belastingen 7. Complexiteit bij het overstappen naar het andere sociale zekerheidssysteem 8. Complexiteit en deels benadeling bij belastingen op grensoverschrijdend werk 9. Verschillen in het loonniveau 10. Complexiteit, slechts gedeeltelijke erkenning, kosten en duur van het erkenningsproces voor gereglementeerde beroepen evenals onzekerheid en gebrek aan vertrouwen van werkgevers bij overige diploma s 11. Mobiliteit ontoereikend grensoverschrijdend openbaar vervoer Om een echte impuls aan de grensoverschrijdende arbeidsmarkt te kunnen geven, moet rekening worden gehouden met en gewerkt worden aan het totaalpakket aan knelpunten. Dit behoeft acties op verschillende niveaus (lokaal, regionaal én nationaal) en de inzet van een groot aantal organisaties op het gebied van opleiding, arbeidsmarkt en economische ontwikkeling zoals de gemeenten, de scholen, de ROC s en Berufskollegs, de organisaties van ondernemers, de kamers van koophandel, de Agentur für Arbeit, het UWV, ontwikkelingsmaatschappijen etc. Dit is, zoals nu wordt ingeschat, niet alleen realiseerbaar met een grensoverschrijdend arbeidsmarktbeleid. De actoren moeten concrete bijdragen leveren. Daarom is de EUREGIO voornemens om in de komende tijd de stakeholder te winnen om aan een pact voor grensoverschrijdende arbeidsmarkt mee te doen. Voorstel: Instemmen met het initiëren van een pact voor de grensoverschrijdende arbeidsmarkt.

15 pagina 15/32 9: Effecten van grondprijzen op de vestiging van ondernemers in het grensgebied Het thema effecten van grondprijzen op de vestiging van ondernemers in het grensgebied was herhaaldelijk onderwerp van gesprek in de EUREGIOgremia. Ook de Nederlandse en Duitse pers hebben hier de nodige aandacht aan geschonken. In de vergadering van de EUREGIO-Raad d.d heeft het secretariaat gewezen op een nieuw onderzoek dat het CPB (Centraal Planbureau) in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken heeft uitgevoerd. Als bijlage ontvangt u een samenvatting van het onderzoek. Het complete onderzoek kunt u downloaden via De uitkomsten van dit verkennende onderzoek kunnen worden samengevat in drie conclusies, te weten: 1. De grondprijzen van bedrijventerreinen in Nederlandse grensregio s zijn inderdaad hoog in vergelijking met de Duitse buurregio s. In vergelijking met de Belgische buurregio s lijkt het beeld minder eenduidig: soms hoger en soms lager. 2. De hogere prijzen van bedrijventerreinen lijken geen groot probleem te zijn voor het vestigingsklimaat van Nederlandse grensregio s. De prijsverschillen met Duitse grensregio s komen vooral door aanbodfactoren en institutionele verschillen; hierdoor zijn diverse kosten in Nederlandse grensregio s hoger en zijn misschien de subsidies lager. 3. Een belangrijke manier om het vestigingsklimaat van Nederlandse grensregio s te verbeteren is het verminderen van de grensbarrières die ontstaan door verschillen in cultuur, taal, beleid en instituties. Dit is ook onderdeel van veel beleid, maar desondanks zijn de grensbarrières ( glazen muur ) met Duitsland en België nog altijd omvangrijk en lijken niet veel minder te worden.

16 pagina 16/32 Voorstel: Kennisname.

17 pagina 17/32 10: INTERREG A (mededeling van het regionaal programmamanagement) a) Stand van zaken INTERREG IV A 1. EU-middelenreservering INTERREG IV A Per zijn 21 projecten met indiening van het eindbestedingsbewijs afgesloten. Deze projecten zijn op correcte wijze uitgevoerd en afgerond. Er zijn nog 17 projecten in uitvoering, daaronder 8 projecten waarvoor de EUREGIO als lead partner optreedt. Deze projecten dienen uiterlijk per te zijn afgesloten. Het project Technische Bijstand INTERREG IV A eindigt per De huidige EU-middelenreservering in de drie prioriteiten van het INTERREG IV A- programma is als volgt: Prioriteit EU-middelen indicatief gereserveerd nog beschikbaar toegewezen ============================================================= I II III De nog beschikbare middelen zijn afkomstig uit projecten, die tegen een lager kostenbedrag zijn afgerekend dan volgens de aanvraag was begroot. Helaas kunnen deze middelen niet alsnog worden ingezet aangezien de resterende looptijd van het INTERREG IV A-programma daarvoor te kort is. 2. Stand van zaken EU-middelenreservering in de kaderprojecten voor kleine en PtP-projecten Per zijn 60 kleine en People-to-People-projecten met indiening van het eindbestedingsbewijs afgesloten. Deze projecten zijn op correcte wijze uitgevoerd en afgerond.

18 pagina 18/32 Op dit moment zijn nog 31 projecten in uitvoering. De projecten in de prioriteiten I en II dienen uiterlijk in april/mei 2015 te zijn afgerekend. Voor het kaderproject prioriteit III heeft het Comité van Toezicht INTERREG IV A op het verzoek om verlenging van de afrekeningsperiode voor afzonderlijke projecten tot en met goedgekeurd. In het kader van de uitvoering van programma voor kleine en People-to-Peopleprojecten zijn momenteel nog de volgende EU-middelen vrij beschikbaar: Prioriteit I: Prioriteit II: Prioriteit III: De vrijgekomen middelen in de prioriteiten I en II zijn afkomstig uit kleine projecten die voor een lager bedrag zijn afgerekend dan in de aanvraag was begroot. Helaas is het niet meer mogelijk deze middelen nog een herbestemming te geven omdat de resterende looptijd van het INTERREG IV A-programma daarvoor te kort is. Bij de projecten in prioriteit III bestaat een geringe overschrijding van het budget voor het kaderproject. Deze overschrijding is bewust geaccepteerd. Vrijwel zeker zal het nog ontbrekende bedrag van nog beschikbaar komen uit projecten die tegen een lager bedrag dan was begroot worden afgerekend. b) Stand van zaken INTERREG V A algemeen 1. Subsidieregels INTERREG V Het Comité van Toezicht heeft op 27 maart 2015 de subsidieregels INTERREG V goed gekeurd. De goedkeuring vond plaats onder voorbehoud van goedkeuring van de subsidieregels door het Landesrechnungshof Niedersachsen, wat echter een louter formele aangelegenheid is. 2. Vergaderingen van de INTERREG V-Stuurgroep Na de goedkeuring van de INTERREG V-subsidieregels vond op 23 april 2015 de constituerende vergadering van de INTERREG V-Stuurgroep plaats. De

19 pagina 19/32 Regierungsvizepräsidentin mevrouw Feller, Bezirksregierung Münster, werd tot voorzitter benoemd. Rob Welten is de nieuwe plaatsvervangende voorzitter. Tijdens de vergadering zijn de volgende projecten goed gekeurd: a. Warmte in de EUREGIO b. Groen Goud c. Unlock d. GPT e. PREpare f. Buurtbus Denekamp-Nordhorn g. GTI Het project Netwerk GEP is aangehouden tot de volgende vergadering van de Stuurgroep omdat over de nationale Nederlandse cofinanciering nog geen volledige duidelijkheid bestaat. Ter vergadering volgt een mondelinge toelichting op de Stuurgroepvergadering van 25 juni Innovatie-Overleg op 26 maart 2015 Op 26 maart 2015 heeft het PM INT de projectconcepten MIND en Health-icare aan het IO voorgesteld. MIND kreeg - met aanmerkingen - een positieve beoordeling. De Nederlandse INTERREG partners zien Health-i-care in de in het overleg voorgestelde vorm zeer kritisch. Het project MIND wordt nu onder inachtneming van de door de INTERREGpartners geuite aanmerkingen aangepast. Mogelijk zal in de vergadering van de Stuurgroep op 29 oktober 2015 een besluit over dit project worden genomen. Op het moment is niet duidelijk hoe het met het project Health-icare verder gaat. 4. Beperking van de duur en de subsidiemiddelen Het Comité van Toezicht heeft op 27 maart een besluit genomen over de volgende parameters wat betreft de beperking van de duur, het subsidiebudget en het aantal partners in INTERREG V projecten:

20 pagina 20/32 - maximale projectlooptijd is 48 maanden - maximale EFRO-financiering is 5,0 mln euro - plausibele onderbouwing als het projectconsortium uit meer dan 10 partners bestaat - voortzetting van geslaagde projecten als vervolgprojecten is toegestaan De regels gelden niet voor het kaderproject Prioriteit II. c) Overzicht van de vergaderdata van het ROV en IO Als bijlage ontvangt u een overzicht van het besluitvormingsproces vanaf het moment dat een projectconcept wordt ingediend tot het definitieve besluit van de Stuurgroep. De tot nu toe vastgelegde vergaderingen voor dit jaar zijn: ROV: 26-01, 10-03, 16-07, of ROV: 26-01, 10-03, 13-05, of Stuurgroep: 23-04, 25-06, 29-10, Voorstel: Kennisname.

21 pagina 21/32 11: Stand van zaken INTERREG V-project ipro Het project is door de INTERREG commissies ROV en IO (januari 2015) op enkele adviezen na positief beoordeeld. Op grond van besluiten in het Comité van Toezicht is de looptijd van het project inmiddels 4 jaar en zijn de kosten met iets meer dan 3 miljoen verlaagd. In een extra bijeenkomst met leden van het IO, de projectpartners en EUREGIO op 12 maart 2015 stond naast enkele inhoudelijke en financiële vraagstukken het betrekken van een nieuwe, tweede Nederlandse projectpartner centraal nadat de Kamer van Koophandel zich uit dit project had teruggetrokken. In het kader daarvan heeft de provincie Overijssel de kwestie van een andere leadpartner dan EUREGIO aan de orde gesteld. Zover op dit moment bekend valt als geschikte projectpartner de keuze op Kennispark Twente. Een mogelijk leadpartnerschap van Kennispark Twente wordt door de projectpartners TCNN; Emsland GmbH en Münsterland e.v. echter zeer kritisch beoordeeld. Op grond van hun ervaringen met het majeure INTERREG IV A-project Mechatronica voor MKB leggen zij de nadruk erop dat de leadpartner van een complex project een neutrale en onafhankelijke instantie moet zijn en over ervaringen met de leiding en uitvoering van een INTERREG-project moet beschikken. Het programmamanagement INTERREG van EUREGIO heeft laten weten de kwestie van geschikte leadpartner op het eerstvolgende ROV INTERREG op 13 mei 2015 aan de orde te stellen. Er volgt een mondeling bericht over de resultaten tijdens de vergadering. Op grond van de nog steeds open vragen kon de projectaanvraag niet per 30 april 2015 worden ingediend. Het project kan vervolgens niet in de stuurgroepvergadering in juni 2015 worden goedgekeurd. Na een mogelijke goedkeuring van het project in oktober 2015 zou het project op z n vroegst in herfst 2015 van start kunnen gaan. Achtergrondinformatie: Project ter bevordering van productinnovaties met het doel Duitse en Nederlandse MKB s door middel van grensoverschrijdende kennistransfer voor Industrie 4.0/Smart Industries toekomstbestendig te maken.

22 pagina 22/32 Projectpartner: TCNN in Groningen, Emsland GmbH in Meppen, Münsterland e.v. in Greven, 200 MKB s in het gebied van de EDR en EUREGIO + 1 Nederlandse project-partner N.N.+ 1 Leadpartner N.N. Looptijd: 48 maanden. Het project omvat concrete maatregelen ter stimulering en prototypische ontwikkeling van innovatieve, technologisch hoogwaardige en intelligente producten in het projectgebied en project begeleidende activiteiten in Duitse en Nederlandse MKB s door grensoverschrijdend technologietransfer. ipro Finanzierungsverteilung Kosten ges. Förderung 54,4% EFRE Nat Co D ges. Nat Co NL ges. RegNL (22,8%) RegD (22,8%) EFRE 35% Co D 9,7% , , , , , , ,00 Co NL 9,7% Voorstel: Kennisname.

23 pagina 23/32 12: Stand van zaken kaderproject prioriteit II INTERREG V Het aanvragen van INTERREG-subsidie is voor alle betrokkenen relatief omslachtig en daarom gewoonlijk pas vanaf een hoger projectvolume zinvol. Om ook kleinere projecten toegang te bieden tot het subsidieprogramma bestonden tot dusver in alle Euregio s zogenaamde kaderprojecten. Dankzij deze kaderprojecten kan voor kleinere grensoverschrijdende projecten met een minder omslachtige procedure subsidie worden aangevraagd en toegekend. In ons gebied werden deze kleinere projecten tot dusver people-to-peopleprojecten genoemd, waarbij in beginsel 50% van de projectkosten werd gesubsidieerd. De voorbereidingsgroep INTERREG V was reeds halverwege 2014 overeengekomen ook in de nieuwe subsidiefase kaderprojecten te faciliteren. Daarbij was het de bedoeling dat ook de aanvragers door de Euregio s duidelijk meer dan tot dusver zouden worden ontlast van administratieve taken. Ondanks deze overeenstemming is er de afgelopen maanden tussen de INTERREG-partners uitvoerig over de kaderprojecten gediscussieerd, waardoor uiteindelijk tot op heden nog geen kaderproject is goedgekeurd. De stand van zaken betreffende het kaderproject in ons EUREGIO-gebied is als volgt: 1. Het concept voor het kaderproject Prioriteit II is in 2014 zowel in de EUREGIO-organen als in het 1e ROV met de INTERREG-partners besproken. De EUREGIO-organen stemmen in met het concept, de INTERREG-partners zijn in het 1e ROV inhoudelijk voorstander van het concept. Kleinere opmerkingen, o.a. de opmerking om ook activiteiten in prioriteit I mee te nemen, zijn in het projectconcept verwerkt. Door de Nederlandse provincies werd echter een halvering van het budget voor de maatregelen en voor de administratieve lasten verlangd. 2. De EUREGIO wilde op grond van de resultaten van het ROV al in maart een dienovereenkomstig aangepast concept voorleggen in het 2e ROV. Het ROV van werd uitgesteld omdat de beheersautoriteit (ministerie van

24 pagina 24/32 economische zaken NRW) voor een afstemmingsoverleg met de INTERREG-partners zonder de Euregio s had gepland, om het op programmaniveau zoveel mogelijk eens te worden over gemeenschappelijke ijkpunten voor een kaderproject. 3. Op werd vervolgens nog een overleg gepland voor , deze keer met de Euregio s en het PM INT. De resultaten hiervan kunnen als volgt worden samengevat: De opzet van het kaderproject moet zowel aansluiten bij de doelstellingen van het samenwerkingsprogramma INTERREG V als bij het beleid van de INTERREG-partners, Bij de uitvoering van het kaderproject moeten actiegebieden worden gedefinieerd die voortvloeien uit prioriteit I en II, Het voor de uitvoering van individuele projecten aangevraagde budget dient ter indicatie te worden gespecificeerd naar de actiegebieden, bijv. 1/3 voor de actiegebieden van prioriteit I en 2/3 voor de actiegebieden van prioriteit II, Het subsidiebudget voor het kaderproject dient grofweg ca. 10% van het subsidievolume voor prioriteit II te bedragen, Bij de regionale financiering van individuele projecten met een duidelijke samenhang met nationaal/provinciaal beleid kan ook subsidie bij de desbetreffende INTERREG-partners worden aangevraagd, 4. Op grond van deze overlegresultaten is het concept voor het kaderproject aangepast, waarna het aangepaste concept op aan bod is gekomen in het 2e ROV. Na een positieve aanbeveling kan het kaderproject op zijn vroegst worden goedgekeurd in de Stuurgroep van Dat zou het mogelijk maken individuele maatregelen vanaf eind 2015 te subsidiëren. Mocht een besluitvorming over het kaderproject pas in de Stuurgroep van mogelijk zijn, zouden specifieke maatregelen pas in 2016 van start kunnen gaan. Over de resultaten van de Stuurgroepvergadering van 25 juni 2015 volgt een mondelinge toelichting ter vergadering.

25 pagina 25/32 Voorstel: Kennisname.

26 pagina 26/32 13: Advisering INTERREG V-projecten a) INTERREG V A-project ehealth-pedografie Het projectconcept treft u als bijlage aan. Opmerkingen EUREGIO-commissie Economie en Arbeidsmarkt : - Competentie op het gebied van de innovatie schoenindustrie (Münsterland) zinvol om het regionale profiel te versterken. - Aanvullen: mogelijke toepassing op het gebied van ergotherapie - De rol van MKB s verduidelijken. - De consument aan het begin van de ontwikkeling bij het proces betrekken. - Resultaten ook beschikbaar voor derden? - Regionale inperking tot Overijssel/Münsterland (opmerking INTERREG PM: betrokkenheid van alle partners is wenselijk, maar geen voorwaarde). Voorstel: Aanbeveling met inachtneming van de opmerkingen van de betreffende EUREGIO-commissie en het Dagelijks Bestuur.

27 pagina 27/32 b) INTERREG V A-project Energie Efficiency MKB Het projectconcept treft u als bijlage aan. Opmerkingen EUREGIO-commissie Duurzame ruimtelijke ontwikkeling : - In zijn algemeenheid een project dat positief beoordeeld wordt omdat de thematiek goed aansluit bij het regionale en nationale beleid in NL. - Als projectpartners toevoegen: Omgevingsdienst ( omdat deze dienst op regionaal niveau verantwoordelijk is voor de uitvoering en de controle van duurzame maatregelen in ondernemingen. - Aan D. zijde worden al vele faciliteiten voor ondersteuning en advies aangeboden. De meerwaarde van het project is daarom onduidelijk. - De projectomvang van bijna 4 miljoen euro is erg hoog. - De gemeenten en provincies dienen bij het project te worden betrokken. - Het initiatief Klima+ in Osnabrück is bij de Landkreis niet bekend; goede partner? - Met andere projecten ein initiatieven dient rekening te worden gehouden c.q. deze dienen bij dit project te worden betrokken (bijv. Energy Checker van VNO NCW; Landelijk Expertisecentrum). Voorstel: Aanbeveling met inachtneming van de opmerkingen van de betreffende EUREGIO-commissie en het Dagelijks Bestuur.

28 pagina 28/32 c) INTERREG V A-project Mest op Maat Het projectconcept treft u als bijlage aan. Opmerkingen EUREGIO-commissie Duurzame ruimtelijke ontwikkeling : - De Universiteit Wageningen heeft over deze thematiek al onderzoek uitgevoerd -> de projectpartners dienen met Wagingen in overleg te treden. - Een grensoverschrijdende aanpak van dit thema met het oogmerk uit de problemen kansen te scheppen is een goede zaak. - Aan Duitse zijde dient de Westfälisch-Lippische Landesvereinigung als partner (of associated partner) bij het project te worden betrokken; hetzelfde geldt voor de Landwirtschaftskammer in Borken. - In Oldenburg bestaat al een vergelijkbaar project (technologieontwikkeling) dat zich op de drempel van marktrijpheid bevindt. Voorstel: Aanbeveling met inachtneming van de opmerkingen van de betreffende EUREGIO-commissie en het Dagelijks Bestuur.

29 pagina 29/32 d) INTERREG V A-project EUREGIO Goederencorridor Het projectconcept treft u als bijlage aan. Opmerkingen EUREGIO-commissie Duurzame ruimtelijke ontwikkeling : - De Regio Achterhoek behoort niet tot de projectpartners, maar heeft groot belang bij dit thema. De provincie Gelderland vertegenwoordigt de regionale belangen niet volledig. - Aan Duitse zijde zou het Berufsverband für das Verkehrsgewerbe bij het project moeten worden betrokken, aan Nederlandse zijde EVO, TLN of VNO NCW. - De effecten van de uitbreiding van de Betuweroute zouden in de onderzoeken in aanmerking moeten worden genomen. - De resultaten van eerder onderzoek (bijv. havenachterlandverbindingen, ca. 8 jaar geleden) dienen te worden geactualiseerd c.q. te worden meegenomen. Voorstel: Aanbeveling met inachtneming van de opmerkingen van de betreffende EUREGIO-commissie en het Dagelijks Bestuur.

30 pagina 30/32 14: People-to-People-EUREGIO-prijs 2016 De EUREGIO reikt ieder jaar de People-to-People-EUREGIO-prijs uit. Deze prijs wordt verleend voor bijzondere verdiensten op het terrein van grensoverschrijdende samenwerking, bijv. op institutioneel, cultureel, economisch, ecologisch of sociaal gebied. Voor de prijs kunnen individuele natuurlijke personen of rechtspersonen dan wel groepen van personen en daarnaast individuele projecten, activiteiten of gezamenlijke prestaties of inspanningen in de EUREGIO, die betrekking kunnen hebben op alle sectoren van de grensoverschrijdende samenwerking in de dagelijkse praktijk, in aanmerking komen. Bij de beoordeling van de geleverde prestatie worden de kwaliteit van de afzonderlijke activiteiten die zijn uitgevoerd, de grensoverschrijdende meerwaarde en de omvang van de activiteiten in hun totaliteit geëvalueerd. Daarnaast wordt rekening gehouden met de randvoorwaarden die de grensoverschrijdende samenwerking bepalen (bijzondere problemen etc.) en met de bovenregionale / Europese betekenis. De prestatie waarvoor de prijs wordt uitgereikt dient dermate overtuigend van aard te zijn dat deze aanzet tot navolging. Dit betekent ook dat de praktische uitvoerbaarheid en het voorbeeldkarakter voorop staan. In het bijzonder dienen voor de prijstoekenning individuele of gezamenlijke activiteiten, die zich kenmerken door een innovatieve aanpak en een bovengemiddelde effectiviteit, in overweging te worden genomen. Zoals het presidium (de voorzitter, de vicevoorzitter, de fractievoorzitters in de EUREGIO-Raad en de directeur-bestuurder) op 30 september 2013 heeft besloten, zal de verlening van de People-to-People-EUREGIO-prijs ieder jaar in de junivergadering van de EUREGIO-Raad aan de orde komen en worden de leden van de EUREGIO-Raad dan verzocht voorstellen hiervoor te doen. Dit punt zal ook in het MEMO worden opgenomen. Het presidium besluit in de vergadering in november aan wie de prijs zal worden uitgereikt. De prijsuitreiking zelf vindt plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie van de

31 pagina 31/32 EUREGIO in januari. De prijs moet worden beschouwd als een ideële blijk van waardering. Er zal hiervoor een symbolisch kunstwerk en, voor zover het presidium dit opportuun acht, daarnaast een geldprijs van worden uitgereikt. Voorstel: De leden van de EUREGIO-Raad worden verzocht uiterlijk 31 oktober 2015 voorstellen voor de People-to-People-EUREGIO-prijs 2016 in te dienen bij het EUREGIO-secretariaat.

32 pagina 32/32 15: Rondvraag Aansluitend aan de vergadering vindt er een ontvangst plaats in de Friedenssaal in Münster. Hiervoor nodigen wij u allen van harte uit.

De EUREGIO. Meerwaarde voor de aangesloten gemeente

De EUREGIO. Meerwaarde voor de aangesloten gemeente De EUREGIO Meerwaarde voor de aangesloten gemeente Dr. Elisabeth Schwenzow www.euregio.eu 129 aangesloten gemeenten Foto vom Rat in Enschede Foto von der Maut EUREGIO Sociaal-culturele ontmoetingen Sociaal-culturele

Nadere informatie

De EUREGIO Meerwaarde voor de aangesloten gemeente.

De EUREGIO Meerwaarde voor de aangesloten gemeente. De EUREGIO Meerwaarde voor de aangesloten gemeente www.euregio.eu 129 aangesloten gemeenten Foto vom Rat in Enschede Foto von der Maut Sociaal-culturele samenwerking Grensoverschrijdende arbeidsmarkt 2014

Nadere informatie

Verslag Commissie Grens Twente d.d. 28 mei 2015 te Glanerbrug Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst

Verslag Commissie Grens Twente d.d. 28 mei 2015 te Glanerbrug Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst Verslag Commissie Grens Twente d.d. 28 mei 2015 te Glanerbrug Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst 1. Opening en vaststelling agenda De heer Sijbom opent de vergadering. De agenda wordt conform

Nadere informatie

INTERREG V A 2014 2020

INTERREG V A 2014 2020 INTERREG V A 2014 2020 Doelen en subsidieinstrumenten van de EU Slimme groei Duurzame groei Inclusieve groei Structuurfondsen Doelstelling 1 Convergentie (Regio s met BBP/inw. < 75% van het Europese gemiddelde)

Nadere informatie

De eerstvolgende vergadering van de EUREGIO-raad, waarvoor wij u van harte uitnodigen, vindt plaats op

De eerstvolgende vergadering van de EUREGIO-raad, waarvoor wij u van harte uitnodigen, vindt plaats op Aan de leden en adviserende leden van de EUREGIO-raad POSTADRES ANSCHRIFT Postbus 6008 Postfach 1164 NL-7503 GA D-48572 Enschede Gronau 053 / 460 51 51 02562 / 702-0 053 / 460 51 59 02562 / 702-59 UNSER

Nadere informatie

Verslag Commissie Grens Twente d.d. 11 februari 2015 te Glanerbrug Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst

Verslag Commissie Grens Twente d.d. 11 februari 2015 te Glanerbrug Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst Verslag Commissie Grens Twente d.d. 11 februari 2015 te Glanerbrug Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst 1. Opening en vaststelling agenda De heer Stegers opent als voorzitter de vergadering.

Nadere informatie

INTERREG V Deutschland Nederland. 2 oktober 2014 Peter Paul Knol Gemeenschappelijk INTERREG-Secretariaat

INTERREG V Deutschland Nederland. 2 oktober 2014 Peter Paul Knol Gemeenschappelijk INTERREG-Secretariaat INTERREG V Deutschland Nederland 2 oktober 2014 Peter Paul Knol Gemeenschappelijk INTERREG-Secretariaat Kader Europa 2020 Strategie Slimme groei Duurzame groei Inclusieve groei Europese Verordeningen Structuurfondsen

Nadere informatie

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL. Reg.nr. p^ ^\ ^/LVK #*k. Dat. ontv.: 1 g MRT

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL. Reg.nr. p^ ^\ ^/LVK #*k. Dat. ontv.: 1 g MRT PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr. p^ ^\ ^/LVK #*k Dat. ontv.: 1 g MRT 2015 EUREGIO EUREGIO, ENSCHEDER STRASSE ^62, 48sqq GRONAU (In)Formateur Provincie Overijssel POSTADRES ANSCHRIFT Postbus 6008

Nadere informatie

Vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 18 maart 2016 03-03-2016

Vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 18 maart 2016 03-03-2016 euregio, Enscheder Straße 362, 48599 Gronau Aan de leden en adviserende leden van de EUREGIO-raad postadres Postbus 6008 NL-7503 GA Enschede 053-4605151 053-4605159 info@euregio.nl www.euregio.nl anschrift

Nadere informatie

SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN bij EUREGIO <

SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN bij EUREGIO < SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN bij EUREGIO < 25.000 Speerpunt - Sport en cultuur - Marie-Lou Perou Winterswijk / Vreden 14-04-2016 EUREGIO steht für: EUropäische REGIO Teil des niederländischdeutschen Grenzgebiets

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking

Grensoverschrijdende samenwerking Grensoverschrijdende samenwerking Woensdag 19 september 2012 Groningen, 13 mei 2011 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden (gemeenten, Landkreise,

Nadere informatie

VERSLAG van de vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 20 maart 2015 in Haaksbergen

VERSLAG van de vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 20 maart 2015 in Haaksbergen VERSLAG van de vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 20 maart 2015 in Haaksbergen Aanwezig: zie presentielijst 1: Opening en begroeting Alvorens de voorzitter, de heer Welten, de vergadering opent, wordt

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE. voor het Nederlands-Duitse openbaar lichaam EUREGIO

REGLEMENT VAN ORDE. voor het Nederlands-Duitse openbaar lichaam EUREGIO 8 januari 2016 REGLEMENT VAN ORDE voor het Nederlands-Duitse openbaar lichaam EUREGIO Het Algemeen Bestuur van de EUREGIO neemt op basis van de regeling artikel 9 lid 1 sub e het volgende Reglement van

Nadere informatie

V E R S L A G. van de vergadering van de EUREGIO-raad op 18 maart 2016 in Almelo

V E R S L A G. van de vergadering van de EUREGIO-raad op 18 maart 2016 in Almelo V E R S L A G van de vergadering van de EUREGIO-raad op 18 maart 2016 in Almelo Deelnemers: zie presentielijst 1. Opening en begroeting De voorzitter van de EUREGIO, de heer Welten, opent de vergadering

Nadere informatie

Prioriteit 4 Technische bijstand

Prioriteit 4 Technische bijstand Projectoverzicht 2007-2013 4 Technische bijstand INTERREG IV A Deutschland-Nederland Meer informatie over de getoonde projecten verkrijgt u op aanvraag via info@deutschland-nederland.eu Inhoudsopgave GIS

Nadere informatie

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt

Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020. SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Tussenstand OP EFRO Noord-Nederland 2014 2020 SNN PS bijeenkomst 25 juni Yvonne van Mastrigt Noordelijke specialisatie in beeld Samengestelde behoeften Samengestelde oplossingen Achtertuin als proeftuin/

Nadere informatie

Euregio Maas-Rijn. Wijzigginsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma

Euregio Maas-Rijn. Wijzigginsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma PROVINCIAAL BLAD Officiële naam regeling: Wijzigingsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma Euregio Maas-Rijn Citeertitel: Wijzigginsbesluit Nadere Subsidieregels Interreg V-A programma Euregio

Nadere informatie

V E R S L A G (-vertaling-) van de vergadering van de EUREGIO-Raad d.d in Losser

V E R S L A G (-vertaling-) van de vergadering van de EUREGIO-Raad d.d in Losser V E R S L A G (-vertaling-) van de vergadering van de EUREGIO-Raad d.d. 27-11-2015 in Losser Deelnemers: zie presentielijst 1. Opening en begroeting De voorzitter van de EUREGIO, de heer Welten, opent

Nadere informatie

V E R S L A G. van de vergadering van de EUREGIO-Raad op 23 juni 2017 in Steinfurt

V E R S L A G. van de vergadering van de EUREGIO-Raad op 23 juni 2017 in Steinfurt V E R S L A G van de vergadering van de EUREGIO-Raad op 23 juni 2017 in Steinfurt Deelnemer: zie presentielijst 1. Opening en begroeting De voorzitter van de EUREGIO, de heer Welten, dankt de Kreis Steinfurt

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de commissie financiën en projecten op 26 april 2018 in het Euregioforum bij de Euregio Rijn-Waal

Verslag van de vergadering van de commissie financiën en projecten op 26 april 2018 in het Euregioforum bij de Euregio Rijn-Waal Verslag van de vergadering van de commissie financiën en projecten op 26 april 2018 in het Euregioforum bij de Euregio Rijn-Waal Aanwezig Zie presentielijst PUNT 1 Begroeting en opening De voorzitter,

Nadere informatie

Verslag dagelijks bestuur van 28 april 2014

Verslag dagelijks bestuur van 28 april 2014 DATUM 28 april 2014 PLAATS Enschede TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER Dhr. J.H. Coes, plv. SECRETARIS dhr H.M. Bolhaar, plv PAGINA 1 De heren J.H. Coes, drs.mr. R.G. Welten, P. van Zwanenburg, drs. J. Bron,

Nadere informatie

Verslag dagelijks bestuur van 14 april 2014

Verslag dagelijks bestuur van 14 april 2014 DATUM 14 april 2014 PLAATS Enschede TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER P.E.J. den Oudsten SECRETARIS dr.ing. G.J.M. Vos PAGINA 1 AANWEZIG AFWEZIG De heren P.E.J. den Oudsten, J.H. Coes, drs.mr. R.G. Welten,

Nadere informatie

EFRO 2014 2020. Ed Meijerink

EFRO 2014 2020. Ed Meijerink EFRO 2014 2020 Ed Meijerink EFRO 2014-2020: waar staan we? OP EFRO RIS3 Noord-Nederland (4 maatschappelijke opgaven, living lab, geïntegreerde projecten) Focus op inzet MKB Innovatie Koolstofarm Beschikbare

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de commissie financiën en projecten op 11 mei 2017 in het Forum van de Euregio Rijn-Waal

Verslag van de vergadering van de commissie financiën en projecten op 11 mei 2017 in het Forum van de Euregio Rijn-Waal Verslag van de vergadering van de commissie financiën en projecten op 11 mei 2017 in het Forum van de Euregio Rijn-Waal Aanwezig Zie presentielijst PUNT 1 Begroeting en opening De voorzitter, de heer Ahls,

Nadere informatie

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Raadsgriffie. CORRESPONDENTIENUMMER BIJLAGEN STELLER

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Raadsgriffie. CORRESPONDENTIENUMMER BIJLAGEN STELLER Raadsvoorstel DATUM ORGANISATIEONDERDEEL 29-01-2015 Raadsgriffie CORRESPONDENTIENUMMER N STELLER 2015.03613 2 mikos.pieters@maastricht.nl ONDERWERP RAADSVOORSTEL Euregioraad AAN DE GEMEENTERAAD, 1. Samenvatting

Nadere informatie

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 13 april 2015

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 13 april 2015 DATUM 13 april 2015 PLAATS Enschede, kamer H 3.00 TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER De heer G.J. de Graaf SECRETARIS G.J.M. Vos PAGINA 1 De heren G.J. de Graaf, J.H. Coes, H. van Agteren, R.G. Welten, P. van

Nadere informatie

Samenwerking Duitsland: belangrijke economische kans voor Noord-Nederland

Samenwerking Duitsland: belangrijke economische kans voor Noord-Nederland Samenwerking Duitsland: belangrijke economische kans voor Noord-Nederland Geo Promotion Congres, Programma Workshop Eems Dollard Regio INTERREG IV A 2007-2013 Netzwerk TOEKOMST project Discussie en vragen

Nadere informatie

Verslag dagelijks bestuur van 21 april 2016

Verslag dagelijks bestuur van 21 april 2016 DATUM 21 april 2016 PLAATS Enschede, kamer H300 TIJDSTIP 12:00 13:30 uur VOORZITTER G.O. van Veldhuizen SECRETARIS H.M. Bolhaar PAGINA 1 AANWEZIG De heren G.O. van Veldhuizen, R.G. Welten en H.M. Bolhaar

Nadere informatie

Operationeel programma "Nederland-Duitsland" 2007-2013

Operationeel programma Nederland-Duitsland 2007-2013 MEMO/08/318 Brussel, 20 mei 2008 Operationeel programma "Nederland-Duitsland" 2007-2013 1. "Operationeel programma voor grensoverschrijdende samenwerking Nederland-Duitsland" programma in het kader van

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de commissie financiën en projecten op 3 november 2016 in het Euregioforum van de Euregio Rijn-Waal

Verslag van de vergadering van de commissie financiën en projecten op 3 november 2016 in het Euregioforum van de Euregio Rijn-Waal Verslag van de vergadering van de commissie financiën en projecten op 3 november 2016 in het Euregioforum van de Euregio Rijn-Waal Aanwezig Zie presentielijst PUNT 1 Begroeting en opening De voorzitter,

Nadere informatie

Vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 18 maart 2016 03-03-2016

Vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 18 maart 2016 03-03-2016 euregio, Enscheder Straße 362, 48599 Gronau Aan de leden en adviserende leden van de EUREGIO-raad postadres Postbus 6008 NL-7503 GA Enschede 053-4605151 053-4605159 info@euregio.nl www.euregio.nl anschrift

Nadere informatie

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Nr. 44114 22 mei 2015 Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 De raad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp; gezien het

Nadere informatie

VERSLAG van de vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 14 maart 2014 in het Rathaus van de Stadt Rheine

VERSLAG van de vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 14 maart 2014 in het Rathaus van de Stadt Rheine VERSLAG van de vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 14 maart 2014 in het Rathaus van de Stadt Rheine Aanwezig: zie presentielijst 1: Opening en begroeting De voorzitter, de heer Alsmeier, opent de vergadering

Nadere informatie

LzG4 Mobiliteit Leren zonder grenzen

LzG4 Mobiliteit Leren zonder grenzen Aanvraagformulier LzG4 Mobiliteit Leren zonder grenzen www.lerende-euregio.com 1 Inleiding Leren zonder grenzen Het Euregioproject Leren zonder grenzen is een Nederland-Duits samenwerkingsverband van scholen

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Onderwerp Nieuwe regeling voor het openbaar lichaam EUREGIO (Gronau) Portefeuillehouder: burgemeester mevrouw C.C.

RAADSVOORSTEL. Onderwerp Nieuwe regeling voor het openbaar lichaam EUREGIO (Gronau) Portefeuillehouder: burgemeester mevrouw C.C. RAADSVOORSTEL Onderwerp Nieuwe regeling voor het openbaar lichaam EUREGIO (Gronau) Portefeuillehouder: burgemeester mevrouw C.C. Leppink-Schuitema Samenvatting Uw raad wordt voorgesteld in te stemmen met

Nadere informatie

Wat is INTERREG?

Wat is INTERREG? Wat is INTERREG? www.vrom.nl 0 INTERREG is een Europese subsidieregeling, waarbinnen partijen uit meerdere landen samenwerken in projecten op het terrein van de ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Projecten

Nadere informatie

Besluitvorming. Plafond/streefbedrag 10.000.000. Minimumbedrag 0

Besluitvorming. Plafond/streefbedrag 10.000.000. Minimumbedrag 0 Criteria Naam en nummer Soort Instellingsdatum Besluitvorming Nut en noodzaak Functie Doel Ambtelijk beheerder Voeding Toelichting B0442003 Reserve Cofinancieringsfonds Kennis en innovatie Bestemmingsreserve

Nadere informatie

GRENSOVERSCHRIJDENDE SAMENWERKING

GRENSOVERSCHRIJDENDE SAMENWERKING GRENSOVERSCHRIJDENDE SAMENWERKING Groningen, 13 mei 2011 Huis De Beurs, Groningen Donderdag 27 juni 2013 Eems Dollard Regio (EDR) Op 28 februari 1977 opgericht en vanaf 1997 openbaar lichaam. 100 leden

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007. Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007. Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 oktober 2007 / 211/2007 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 oktober 2007 Onderwerp Bijdrage Project GO! Gelderland Onderneemt! Programma / Programmanummer

Nadere informatie

Verslag van commissie Grens Twente

Verslag van commissie Grens Twente DATUM 15 september 2016 PLAATS Borne TIJDSTIP 16:00 VOORZITTER M. Sijbom SECRETARIS J.P.G. Moppen PAGINA pagina AFWEZIG Zie presentielijst Zie presentielijst Verslag van commissie Grens Twente 1. Opening

Nadere informatie

SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN < 25.000. Lorenz Dik Marieke Maes

SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN < 25.000. Lorenz Dik Marieke Maes SUBSIDIEMOGELIJKHEDEN < 25.000 Lorenz Dik Marieke Maes INTERREG V! INTERREG DEUTSCHLAND NEDERLAND Ems Dollart Regio EUREGIO Euregio Rijn- Waal Euregio Rijn- Maas-noord Kaderproject Betekenis van: Ontmoetingen,

Nadere informatie

Verslag Commissie Grens Twente d.d. 29 oktober 2015 te Enschede Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst

Verslag Commissie Grens Twente d.d. 29 oktober 2015 te Enschede Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst Verslag Commissie Grens Twente d.d. 29 oktober 2015 te Enschede Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst 1. Opening en vaststelling agenda De heer Sijbom opent de vergadering. De agenda wordt aangevuld

Nadere informatie

OPENBAAR illllllllllllllllllllllll Zaaknummer verwijsnummer

OPENBAAR illllllllllllllllllllllll Zaaknummer verwijsnummer - 3 FEB. 2016 IzeS^nd OPENBAAR illllllllllllllllllllllll Zaaknummer verwijsnummer 16001915» onderwerp ifc e>o 5 Cofinanciering van het project Blobased4SME in het l

Nadere informatie

V E R S L A G van de vergadering van de EUREGIO-Raad van in Ulft

V E R S L A G van de vergadering van de EUREGIO-Raad van in Ulft V E R S L A G van de vergadering van de EUREGIO-Raad van 29-06-2018 in Ulft Deelnemers: zie presentielijst 1: Opening en begroeting De burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek, Otwin van Dijk, begroet

Nadere informatie

1 sub g Voorzitter: de voorzitter als bedoeld in artikel 12 van de Wet gemeenschappelijke regelingen;

1 sub g Voorzitter: de voorzitter als bedoeld in artikel 12 van de Wet gemeenschappelijke regelingen; Samenwerkingsregeling Regio Achterhoek 23 e wijziging Samenwerkingsregeling Regio Achterhoek 24 e wijziging artikel luidende: artikel gaat luiden 1 sub c Gedeputeerde Staten: Gedeputeerde Staten van de

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Het bestuur van Stichting Schouwburg Venray t.a.v. de heer J. Vervoort Postbus AB Venray. Geachte heer Vervoort,

Het bestuur van Stichting Schouwburg Venray t.a.v. de heer J. Vervoort Postbus AB Venray. Geachte heer Vervoort, Het bestuur van Stichting Schouwburg Venray t.a.v. de heer J. Vervoort Postbus 88 5800 AB Venray Raadhuisstraat 1 Postbus 500, 5800 AM Venray Telefoon (0478) 52 33 33 Telefax (0478) 52 32 22 E-mail gemeente@venray.nl

Nadere informatie

In deze brief licht ik het voornemen tot oprichting van deze rechtspersoon nader toe.

In deze brief licht ik het voornemen tot oprichting van deze rechtspersoon nader toe. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Bestuur, Democratie & Financiën Europa en Binnenlands Bestuur Schedeldoekshaven 200 2511 EZ Den Haag Postbus

Nadere informatie

BW besluitenlijst vergadering d.d. 14 mei 2019

BW besluitenlijst vergadering d.d. 14 mei 2019 BW besluitenlijst vergadering d.d. 14 mei 2019 Onderwerp 1. Vaststelling van de noten en de rondvraag van de vergadering d.d. 07-05-2019; 2. bekrachtiging van de in dit verslag aangegeven besluiten. 1.

Nadere informatie

Verslag dagelijks bestuur van 1 september 2014

Verslag dagelijks bestuur van 1 september 2014 DATUM 1 september 2014 PLAATS Enschede TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER Dhr. J.H. Coes SECRETARIS dr.ing. G.J.M. Vos PAGINA 1 De heren J.H. Coes, H. van Agteren, drs.mr. R.G. Welten, P. van Zwanenburg, drs.

Nadere informatie

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN 24 november 2017 INHOUD HOOFDSTUK 1: Rol en status van het Reglement 1 HOOFDSTUK 2: Samenstelling RAC 1 HOOFDSTUK 3: Taken RAC 2 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Energiedecreet van 8 mei 2009, artikel

Nadere informatie

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 15 december 2016

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 15 december 2016 DATUM 15 december 2016 PLAATS H300 TIJDSTIP 11.00 12.15 VOORZITTER mr. drs. R.G. Welten SECRETARIS ir. G.H. Tamminga PAGINA 1 AANWEZIG De heren mr. drs. R.G. Welten, drs. G.J. Binnenmars en mevrouw ir.

Nadere informatie

Cursus. > De cursus 2003/2004 in een notedop...

Cursus. > De cursus 2003/2004 in een notedop... Cursus Deze cursus is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door het ROC Oost-Nederland in samenwerking met de Technische Akademie Ahaus. Projectpartners aan Duitse kant zijn de Berufsbildungsstätte Westmünsterland

Nadere informatie

Aan de leden van de EUREGIO. 5. Oktober Geachte dames en heren,

Aan de leden van de EUREGIO. 5. Oktober Geachte dames en heren, euregio, Enscheder Straße 362, 48599 Gronau Aan de leden van de EUREGIO postadres Postbus 6008 NL-7503 GA Enschede 053-4605151 053-4605159 anschrift Postfach 1164 D-48572 Gronau 02562 / 702-0 02562 / 702-59

Nadere informatie

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 28 januari 2016

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 28 januari 2016 DATUM 28 januari 2016 PLAATS Enschede, kamer 503 TIJDSTIP 10:45 uur VOORZITTER R.G. Welten SECRETARIS G.J.M. Vos PAGINA 1 AANWEZIG De heren R.G. Welten en H.M. Bolhaar (verslag) alsmede mevrouw G.J.M.

Nadere informatie

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr.?6/Ä^IU/6ö1 11 SEP Routing

PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr.?6/Ä^IU/6ö1 11 SEP Routing o.nl postbus@o. nl Provinciale Staten van Overijsse PROVINCIALE STATEN VAN OVERIJSSEL Reg.nr.?6/Ä^IU/6ö1 Dat. ontv.: 11 SEP 2014 a.d. Mw. S. van Rooij Routing Bijl.: S.v.rooij@o.nl Onderwerp: Beantwoording

Nadere informatie

Strategisch Initiatief Health & LifeSciences

Strategisch Initiatief Health & LifeSciences Strategisch Initiatief Health & LifeSciences Europäische Union Europese Unie Partners in het INTERREG-programma Deutschland-Nederland: Niedersächsische Staatskanzlei Uitgegeven door: Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Verslag Dagelijks Bestuur van 25 november 2013

Verslag Dagelijks Bestuur van 25 november 2013 DATUM 25 november 2013 PLAATS Enschede TIJDSTIP 14:30 uur VOORZITTER Dhr. P.E.J. den Oudsten SECRETARIS dr. ing. G.J.M. Vos PAGINA 1 AANWEZIG De heren P.E.J. den Oudsten, J.H. Coes, H. van Agteren, drs.

Nadere informatie

Communicatiehandleiding INTERREG V A project MariGreen

Communicatiehandleiding INTERREG V A project MariGreen Communicatiehandleiding INTERREG V A project MariGreen Handleiding voor externe communicatie in het project Datum: 14.12.2017 Inhoud 1. Algemeen a. Algemene projectinformatie b. Partners 2. Logo / Gebruik

Nadere informatie

Dit zijn belangrijke criteria voor de bereikbaarheid van het regionale bedrijventerrein Laarberg.

Dit zijn belangrijke criteria voor de bereikbaarheid van het regionale bedrijventerrein Laarberg. Memo Van : Maarten Minkjan, Monique de Jong, Zeno van Raan Aan : Burgemeester en wethouders van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk Datum : 18 april 2017 Onderwerp : Oost-west verbinding

Nadere informatie

Verslag van de vergadering van de commissie financiën en projecten op 9 november 2017 in Het Peeske, Peeskesweg 12, 7037 CH Beek

Verslag van de vergadering van de commissie financiën en projecten op 9 november 2017 in Het Peeske, Peeskesweg 12, 7037 CH Beek Verslag van de vergadering van de commissie financiën en projecten op 9 november 2017 in Het Peeske, Peeskesweg 12, 7037 CH Beek Aanw ezig Zie presentielijst 1 Begroeting en opening De plaatsvervangend

Nadere informatie

Verslag Commissie Grens Twente d.d. 26 mei 2016 te Enschede Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst

Verslag Commissie Grens Twente d.d. 26 mei 2016 te Enschede Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst Verslag Commissie Grens Twente d.d. 26 mei 2016 te Enschede Aanwezig/afwezig: zie bijgaande presentielijst 1. Opening en vaststelling agenda In verband met afwezigheid van de voorzitter, de heer Sijbom

Nadere informatie

Landelijke geschillencommissie LPR - GGZ Nederland

Landelijke geschillencommissie LPR - GGZ Nederland 1 Geanonimiseerde versie Landelijke geschillencommissie LPR - GGZ Nederland --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- -

Nadere informatie

Aan de leden van de EUREGIO. 9 april Geachte dames en heren,

Aan de leden van de EUREGIO. 9 april Geachte dames en heren, euregio, Enscheder Straße 362, 48599 Gronau Aan de leden van de EUREGIO postadres Postbus 6008 NL-7503 GA Enschede 053-4605151 053-4605159 anschrift Postfach 1164 D-48572 Gronau 02562 / 702-0 02562 / 702-59

Nadere informatie

REGIONAAL ECONOMISCH ACTIEPROGRAMMA 2014

REGIONAAL ECONOMISCH ACTIEPROGRAMMA 2014 REGIONAAL ECONOMISCH ACTIEPROGRAMMA 2014 Versie: 6 december 2013 Pagina 1 van 6 Regionaal Economisch Actieprogramma 2014. Artikel 1. Begripsbepalingen. In deze regeling en de daarop berustende bepalingen

Nadere informatie

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland MEMO/08/76 Brussel, 7 februari 2008 Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland 1. Operationeel programma voor

Nadere informatie

REGLEMENT BEOORDELING AANVRAGEN TOT EEN BIJDRAGE UIT HET NATIONAAL RAMPENFONDS

REGLEMENT BEOORDELING AANVRAGEN TOT EEN BIJDRAGE UIT HET NATIONAAL RAMPENFONDS REGLEMENT BEOORDELING AANVRAGEN TOT EEN BIJDRAGE UIT HET NATIONAAL RAMPENFONDS van de stichting NATIONAAL RAMPENFONDS gevestigd te 's-gravenhage zoals vastgesteld in de vergadering van het Bestuur d.d.

Nadere informatie

Vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 25 november

Vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 25 november euregio, Enscheder Straße 362, 48599 Gronau Aan de leden en adviserende leden van de EUREGIO-raad postadres Postbus 6008 NL-7503 GA Enschede 053-4605151 053-4605159 info@euregio.nl www.euregio.nl anschrift

Nadere informatie

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht

Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Maastricht. Nr. 99763 26 oktober 2015 Verordening organisatie griffie en ondersteuning raad gemeente Maastricht 2015 DE RAAD DER GEMEENTE MAASTRICHT, gezien

Nadere informatie

Het University Fund Wageningen (UFW) heeft als doel het bevorderen van de bloei van Wageningen UR.

Het University Fund Wageningen (UFW) heeft als doel het bevorderen van de bloei van Wageningen UR. Het University Fund Wageningen (UFW) heeft als doel het bevorderen van de bloei van Wageningen UR. STIMULERINGSREGELING STUDENTENACTIVITEITEN De stimuleringsregeling studentenactiviteiten van het UFW richt

Nadere informatie

- Goedkeuring van de agenda

- Goedkeuring van de agenda V E R S L A G van de vergadering van de EUREGIO-Raad van 31-03-2017 in Vriezenveen Deelnemers: zie presentielijst 1: Opening en begroeting - Goedkeuring van de agenda De heer Visser (CDA-CDU), burgemeester

Nadere informatie

2015-686 HERZIEN. Spelregelkader EU-cofinanciering

2015-686 HERZIEN. Spelregelkader EU-cofinanciering 2015-686 HERZIEN Spelregelkader EU-cofinanciering Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie op 9 september 2015 - Provinciale Staten op 23 september 2015 - fatale

Nadere informatie

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 24 maart 2016

Besluitenlijst dagelijks bestuur van 24 maart 2016 DATUM 24 maart 2016 PLAATS Enschede, kamer 503 TIJDSTIP 16:30 uur VOORZITTER G.O. van Veldhuizen SECRETARIS G.J.M. Vos PAGINA 1 AANWEZIG De heren G.O. van Veldhuizen, R.G. Welten, H.M. Bolhaar en mevrouw

Nadere informatie

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend

Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 9 juni 2015 Besluit nummer: 2015_BW_00466 Onderwerp: Lokale Ontwikkelingsstrategie voor de regio Holland Rijnland 2015-2020 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: LEADER

Nadere informatie

Memo woensdag 15 februari aanstaande Wat is de relatie tussen het beëindigen van de tijdelijke contracten bij WML en de aanstaande fusie?

Memo woensdag 15 februari aanstaande Wat is de relatie tussen het beëindigen van de tijdelijke contracten bij WML en de aanstaande fusie? Met deze memo informeren wij u aan de hand van veel gestelde vragen en daarbij horende antwoorden over de stand van zaken van het fusietraject tussen de ISD en WML en geven we u informatie ondermeer over

Nadere informatie

Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij

Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij 2004-98 Subsidiëring Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland ten behoeve van de Drentse Participatie Maatschappij Voorgestelde behandeling: - Statencommissie Bestuur, Financiën

Nadere informatie

Wie kan subsidie aanvragen? Iedere rechtspersoon of natuurlijke persoon kan LEF subsidie aanvragen, mits ingeschreven in de Kamer van Koophandel.

Wie kan subsidie aanvragen? Iedere rechtspersoon of natuurlijke persoon kan LEF subsidie aanvragen, mits ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Veelgestelde vragen LEF 6 nov 2015 Waarom een Lokaal Economisch Fonds? De gemeente stimuleert de economie en werkgelegenheid in Utrecht. Het Lokaal Economische Fonds, met een budget van 8 miljoen euro,

Nadere informatie

Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden

Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden 1 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Taakopdracht 3. Samenstelling commissie, benoeming en zittingduur 4. Werkwijze en besluitvorming 5. Taken

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 28 mei 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 10/1 Europa. Beheers- en uitvoeringsovereenkomst Samenwerkingsprogramma

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR KINDERRIJK Inclusief bijlage stroomschema besluitvorming

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR KINDERRIJK Inclusief bijlage stroomschema besluitvorming 1 Begripsbepaling REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR KINDERRIJK Inclusief bijlage stroomschema besluitvorming 1.1 In dit reglement van de Raad van Bestuur wordt verstaan: a) KinderRijk: Stichting KinderRijk gevestigd

Nadere informatie

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland P/a Statengriffie. WEB /27 Economie. 2 (statenvoorstel + statuten) P.C.

Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland P/a Statengriffie. WEB /27 Economie. 2 (statenvoorstel + statuten) P.C. bericht op brief van: uw kenmerk: Aan de voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland P/a Statengriffie ons kenmerk: afdeling: WEB0704616/27 Economie bijlage(n): behandeld door: 2 (statenvoorstel + statuten)

Nadere informatie

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Programma Economie & Werk Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / H. Tiemens Samenvatting Op 16 februari jl.

Nadere informatie

: agendapunt : Onderwerp : Regio Achterhoek, Algemeen bestuur vergadering 160309

: agendapunt : Onderwerp : Regio Achterhoek, Algemeen bestuur vergadering 160309 Zaaknummer : 165124 Afd.hfd. Collegevergaderin g : agendapunt : Onderwerp : Regio Achterhoek, Algemeen bestuur vergadering 160309 Portefeuillehouder : M.H.H. van Haaren-Koopman Meer informatie bij : R.

Nadere informatie

Vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 23 juni 2017 in Steinfurt

Vergadering van de EUREGIO-raad d.d. 23 juni 2017 in Steinfurt euregio, Enscheder Straße 362, 48599 Gronau Aan de leden en adviserende leden van de EUREGIO-raad postadres Postbus 6008 NL-7503 GA Enschede 053-4605151 053-4605159 info@euregio.nl www.euregio.nl anschrift

Nadere informatie

Activiteitenbudget Cultuur Vragen? Invulinstructie

Activiteitenbudget Cultuur Vragen? Invulinstructie Activiteitenbudget Cultuur 2013-2016 Met het Activiteitenbudget Cultuur geven wij uitvoering aan de Cultuurnota Het Verhaal van Groningen 2013 2016. Met dit budget wil de Provincie Groningen de volgende

Nadere informatie

Toelichting samenwerkingsovereenkomst

Toelichting samenwerkingsovereenkomst Toelichting samenwerkingsovereenkomst tussen lead partner en projectpartners in het INTERREG V A programma Deutschland-Nederland 1. Achtergrondinformatie Net als onder INTERREG IV A is het voor de in een

Nadere informatie

projectvoorstel behandeling van een projectvoorstel Eerste fase tweede fase Derde fase

projectvoorstel behandeling van een projectvoorstel Eerste fase tweede fase Derde fase projectvoorstel behandeling van een projectvoorstel Ammodo hanteert voor elk donatiebesluit (op initiatief van derden of van Ammodo zelf) de met het formulier Projectvoorstel verzamelde gegevens. Om zoveel

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Sectorplan FCB

Algemene Voorwaarden Sectorplan FCB Algemene Voorwaarden Sectorplan FCB I II III IV V VI Algemeen Te vergoeden kosten en hoogte van de vergoeding Indiening van de aanvraag Behandeling van de aanvraag Afhandeling van de vergoeding Slotbepalingen

Nadere informatie

Verslag DB van 25 juni 2012

Verslag DB van 25 juni 2012 DATUM 25 juni 2012 PLAATS Kamer 506 TIJDSTIP 14.30 uur VOORZITTER F.A.M. Kerckhaert SECRETARIS dr. ing. G.J.M. Vos PAGINA 1 AANWEZIG AFWEZIG de heren P.E.J. den Oudsten (vanaf agendapunt D-1), H. Van Agteren,

Nadere informatie

- 1 - WERKGEMEENSCHAP VAN EUROPESE GRENSGEBIEDEN (WVEG)

- 1 - WERKGEMEENSCHAP VAN EUROPESE GRENSGEBIEDEN (WVEG) - 1 - STATUTEN VOOR DE WERKGEMEENSCHAP VAN EUROPESE GRENSGEBIEDEN (WVEG) Preambule - in de wetenschap dat de grenzen vaak historisch en cultureel samenhangende gebieden en volkeren scheiden, - in het bewustzijn

Nadere informatie

Aanvraagformulier Subsidieregeling Regionale Investeringssteun Groningen 2017 RIG 2017

Aanvraagformulier Subsidieregeling Regionale Investeringssteun Groningen 2017 RIG 2017 Aanvraagformulier Subsidieregeling Regionale Investeringssteun Groningen 2017 RIG 2017 Contact? Informatie kunt u vinden op onze website www.snn.eu/rig. Neemt u voor vragen contact op met de provincie

Nadere informatie

WET van 3 juni 2002, houdende instelling van het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname (Wet Investsur) (S.B no. 41).

WET van 3 juni 2002, houdende instelling van het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname (Wet Investsur) (S.B no. 41). WET van 3 juni 2002, houdende instelling van het Instituut voor Bevordering van Investeringen in Suriname (Wet Investsur) (S.B. 2002 no. 41). HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 In deze wet en daarop

Nadere informatie

WERKGROEP REGLEMENT VAN ORDE VAN DE EURO-MEDITERRANE PARLEMENTAIRE VERGADERING

WERKGROEP REGLEMENT VAN ORDE VAN DE EURO-MEDITERRANE PARLEMENTAIRE VERGADERING WERKGROEP REGLEMENT VAN ORDE VAN DE EURO-MEDITERRANE PARLEMENTAIRE VERGADERING Athene, 22 maart 2004 REGLEMENT VAN ORDE VAN DE EURO-MEDITERRANE PARLEMENTAIRE VERGADERING door het medevoorzitterschap van

Nadere informatie

HHR MR Max Havelaar versie 22 januari 2015

HHR MR Max Havelaar versie 22 januari 2015 HUISHOUDELIJK REGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSRAAD van de Max Havelaarschool behorend tot de Stichting Christelijke Onderwijs Delft e.o. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. De MR-leden 3.1 Aantal leden

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 24 NOVEMBER 2015.

BESLUITENLIJST VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 24 NOVEMBER 2015. CONCEPT *CONCEPT* BESLUITENLIJST VERGADERING VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS 24 NOVEMBER 2015. Aanwezig: burgemeester D.H.A. van Hemmen, wethouders G. van den Berg, E.H. van der Geest, J. Groothuis en L.

Nadere informatie

Apeldoorn: 15 maart 2010 Referentie: advies besluitvormingsprocessen Europese aanbestedingen.

Apeldoorn: 15 maart 2010 Referentie: advies besluitvormingsprocessen Europese aanbestedingen. Wmo-raad gemeente Apeldoorn. Secretariaat: Postbus 9033, 7300 ES APELDOORN 055-5802241, clientenraden@apeldoorn.nl Aan het college van B & W. cc.: contactambtenaar mevrouw F. Kruitbosch. Apeldoorn: 15

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 65 Haarlem, 21 augustus 2001 Onderwerp: EU-programma innovatieve acties art. 4 EFRO Bijlage: ontwerpbesluit Inleiding Het EU-programma de regio s in de nieuwe

Nadere informatie

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Vastgesteld door het bestuur op: 30 december 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge

Nadere informatie