Lazeroms, Peter. VOO Pagelofi. Van: Familie Borm Verzonden: dinsdag 7 augustus :27 ~UÂL~~ ~ ~ Aan: Familie Borm

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lazeroms, Peter. VOO Pagelofi. Van: Familie Borm Verzonden: dinsdag 7 augustus :27 ~UÂL~~ ~ ~ Aan: Familie Borm"

Transcriptie

1 VOO Pagelofi Lazeroms, Peter Van: Familie Borm Verzonden: dinsdag 7 augustus :27 ~UÂL~~ ~ ~ Aan: Familie Borm Onderwerp: afname waterveiligheid Zuidwestelijke Delta ~ Bij lagen: l2o8o7brief gemeentes ZWD art. Luctor et Emergo.pdf; Luctor et emergo.pdf Adv1esgro~p Rorni ~ ii~ir~1 w~ rb~h~ie~ Onderwerp: Afname waterveiligheid Zuidwestelijke Delta Etten-Leur, 7 augustus 2012, L.s., Zou u zo vriendelijk willen zijn om bijgaande brief met bijlage als ingezonden stuk door te sturen naar het College van Burgemeester & Wethouders en de leden van de gemeenteraad. Bij voorbaat hartelijk dank voor de genomen moeite. Met vriendelijke groet, W. Borm Adviesgroep Borm & Huijgens - integraal waterbeheer Secretariaat: Klaverweide MD Etten-Leur T E. bormdekkers~casema.nl W

2 Aan het College van Burgemeester & Wethouders ~f. / ~ - integraal waterbeheer en de leden van de gemeenteraad / ~/ ~ ~) ~,-~ Adviesgroep Bonn & Huijgens Onderwerp: Waterveiligheid Zuidwestelijke Delta afgenomen Etten-Leur, 7 augustus 2012 Geacht College en leden van de Raad, Wij zonder u op 15 februari 2011 een brief over de samenhang van het landelijk waterbeheer en de inrichting van de Zuidwestelijke Delta. Opnieuw vragen wij hiervoor uw aandacht. De Zuidwestelijke Delta komt namelijk wat betreft waterveiligheid steeds meer in de gevarenzone. Indertijd mochten de Deltawerken niet compleet uitgevoerd worden, de problemen rond Westerschelde en Nieuwe Waterweg stapelen zich op, Ruimte voor de Rivier zorgt voor versnelde rivierwateraanvoer terwijl de benodigde bergingscapaciteit ontbreekt, in tijden van nood wordt de Rijnmond afgesloten en klimaatverandering veroorzaakt zeespiegelstijging en extreem riviergedrag. De Zuidwestelijke Delta loopt hierbij alle risico en de gepresenteerde plannen in het Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta brengen daar geen verbetering in. Het wordt tijd dat u als gemeente zich ervan bewust wordt, dat de situatie tot nu toe alleen maar is verslechterd. Als nadere toelichting zend ik u ter voorinformatie een artikel, dat binnenkort gepubliceerd wordt. Met vriendelijke groet, W. Borm Adviesgroep Borm & Huijgens - integraal waterbeheer Secretariaat: Klaverweide MD E[ten-LeLIr T E. bormdekkers@casema.nl W. Bijlage: Zeeland wordt wakker! Luctor et Emergo.

3 J,-~ Adviesgroep Borm & Huijgens 1 )~/)N ~ / ~ - integraal waterbeheer - eeland wordt wakker! Luctor et Emerg wwww.adviesciroepbormenhujlpens.ni De Deltawerken zijn nog altijd niet compleet. Hoe veilig de Zuidwestelijke Delta met het Deltaplan ook moest worden, de Nieuwe Waterweg en de Westerschelde moesten open blijven, omdat indertijd de economische belangen van de havens van Rotterdam en Antwerpen zwaarder wogen. Door klimaatverandering en zeespiegelstijging zullen hoge waterstanden vaker optreden. Zelfs de projecten van Ruimte voor de Rivier, een afsluitbare Rijnmond en het Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta brengen de waterveiligheid van Zeeland steeds verder in het gedrang. Hoog tijd om wakker te worden en te kiezen voor effectieve maatregelen. Problemen met Schelde en Waterweg Hoe dieper Antwerpen de Westerschelde uitbaggert, hoe eerder er een noodzaak zal zijn om deze zeearm af te sluiten. Het voortdurende baggeren zuigt door uitschurende geulen vanuit zee een steeds hoger en gevaarlijker getij naar binnen. Aldus een beeld dat uit het artikel van Ir. W. Lases en dr. A. de Kraker in december 2009 in het Tijdschrift voor Waterstaatsgeschiedenis naar voren komt. Het ontpolderen en uitgraven van de Hedwige zou, net zoals de getijdenhavens doen, de getijstroming in de Schelde alleen maar vergroten. Zand verdwijnt in zee en Antwerpen wordt langzaam ondermijnd. Het uitbaggeren van de vaargeul, voor enkele zeereuzen die ook elders kunnen aanmeren, is economisch nooit rendabel. Aan de noordzijde van de delta, bij de Nieuwe Waterweg, wordt het merendeel van het door de grote rivieren aangevoerde zoete water in zee gedumpt om zoutindring tegen te gaan. Geen van de in december 2011 gepresenteerde pogingen om hier de landinwaartse verzilting te voorkomen, bleek te werken. Om zowel de waterveiligheid van de Randstad te waarborgen, de voortgaande verzilting te stoppen en een einde te maken aan de grootschalige zoetwaterverspilling is het onontkoombaar dat de Nieuwe Waterweg met zeesluizen wordt afgesloten. Hoe eerder, hoe beter. Hierbij komt er voldoende zoet water beschikbaar voor de wateropgaven van het Nationaal Waterplan en kan de Europoort zich buitengaats verder ontwikkelen. Zoetwatertekorten onnodig Het Hollandsch Diep is voor Zuidwest-Nederland dé aanvoerroute van zoet water, dat onmisbaar is voor de landbouw, industrie en drinkwaterbedrijven. Vanwege de extreem hoge claims van de Nieuwe Waterweg blijven grote delen van de Zuidwestelijke Delta nog altijd verstoken van zoetwateraanvoer uit het hoofdwatersysteem. Pas met het sluiten van de Nieuwe Waterweg en tenslotte de Westerschelde is het gevaar vanuit zee bedwongen, wordt de zoetwatervoorziening gegarandeerd en zijn de Deltawerken compleet.

4 Zeeland in balans Commissaris van de Koningin Karla Peijs gaf aan te werken aan de identiteit van de provincie Zeeland en deze op de kaart te willen zetten. Op welke wijze werd door haar niet exact duidelijk gemaakt en dat zet ons vervolgens zelf aan het denken. De Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden zijn namelijk alles behalve een achtergebleven gebied. Door de Deltawerken is de waterveiligheici verbeterd, de infrastructuur is aangepakt en de bereikbaarheid over land heeft het gebied verder ontsloten met de Zeelandbrug en de Westerscheldetunnef als kroonstukken. Vlissingen is een belangrijke zeehaven en op diverse plaatsen zoals bij Terneuzen is de industrialisatie aanzienlijk. De Deltawerken brachten voor de landbouw ook zoet water in Volkerak-Zoommeer en Haringvliet. Al deze verworvenheden willen echter niet zeggen dat de Zuidwestelijke Delta steeds meer onderdeel uit moet gaan maken van de logistieke reuzen Antwerpen en Rotterdam. Juist het karakter van een blauwgroene oase te midden van een verstedelijkte kustzone dient behouden te blijven. Gelukkig is hier bij het Deltaplan al over nagedacht en heeft men er voor gekozen om de drukbevaren Rijn-Schelde corridor aan de oostzijde te situeren en zo het eilanden rijk te ontzien. Naast het vele water, zijn het de afwisseling en kleinschaligheid die Zeeland voor het toerisme zo aantrekkelijk maken. Het verbinden van de geïsoleerd geraakte deltawateren is hierbij een lang gekoesterde wens van de waterrecreatie. Natuurontwikkeling is prima, maar dit mag in Zeeland nooit ten koste van herwonnen landbouwareaal. Voor een gezond herstel van de deltawateren is doorstroming met rivierwater, van zoet naar brak naar zout, noodzakelijk. Vismigratie wordt dan weer mogelijk, een compleet estuarium ontwikkelt zich, de bereikbaarheid over water wordt vergroot en de omstandigheden voor visserij en schelpdierkweek verbeteren. Een ecologisch gezonde delta is immers ook een economisch gezonde delta. Een duurzaam beleid is nodig om de veiligheid, welvaart en natuur in balans te houden. De toenemende dreiging van het rivierwater Na de Deltawerken is het hoog tijd om eens de andere kant uit te kijken. De afvoeren van de grote rivieren worden steeds extremer. De projecten van Ruimte voor de Rivier maken dat het versneld aangevoerde water vanuit Duitsland nog eens extra versneld door ons land naar de delta kan stromen. Bij extreem hoge afvoeren gaat het gehele Rijnmondgebiecj potdicht. Het kan nu eenmaal niet anders. Vervolgens krijgt de ZLlidwestelijke Delta alles voor haar kiezen. Die is er niet op berekend met alleen het Haringvliet als noodberging. Maar op zo n moment dient de delta toch Nederland te redden en niet zelf ten onder te gaan?

5 Afsluitbaar Open Rijnmond Vier nieuwe beweegbare hoogwaterkeringen en een nieuwe afvoerverbinding. Het stedelijk gebied wordt binnendijks én buitendijks beter beschermd, in landelijk gebied ontstaat er ruimte voor nieuwe natte natuur. stormvloed LEXMONDKERING Rotter- ~NeUWELEK ~1~_. Drecht. e MERWEDEKERING - Gorin~hcm ~ ~ DRECHTKERING ~ 00 water SPUIKERING ~ bestaande aangepaste! nieuwe dijkofduin dijkofduin Delft bestaande dam aangepaste dam bestaande beweegbare o nieuwe beweegbare - Kennis voor Klimaat - hoogwaterkering ~ hoogwaterkering september Z008 Bij een afgesloten Rijnmond gaat alle rivierwater naar het Haringvllet. Illustratie T. Reijken. Bron: Veerman c.s Starten vanuit de zeezijde Een verkeerde volgorde van probleemaanpak is oorzaak van de toegenomen onveiligheid. Je zet de kraan toch niet open voordat het bad is geplaatst en de afvoer werkt. Allereerst zal men de voormalige zeegaten weer met elkaar moeten verbinden om een maximale bergingscapaciteit te krijgen en om gelijktijdig te kunnen spuien met de Haringvlietsluizen en de Stormvloedkering. Voor zo n gezamenlijke berging liggen een doorsteek door Goeree (Scharrezee) en een verbinding van de Grevelingen met de Oosterschelde, via een opening in de Grevelingendam, het meest voor de hand. Met de zo ontstane meanderende afvoerroute komen de zee en de zoutgrens relatief verder weg te liggen. De zoetwatervoorraden en de zoete en getijloze logistieke corridor blijven intact. Wanneer in de toekomst de Westerschelde wordt afgedamd, behoort een open verbinding van Westerschelde naar Oosterschelde eveneens tot de mogelijkheden. Op deze wijze worden de verbindingen tussen de deltawateren hersteld, maken de voormalige zeegaten deel uit van een compleet estuarium en gaan toerisme, visserij, schelpdierkweek en natuur gouden tijden tegemoet. De Oosterschelde wordt dan de levensader die zee, delta en rivieren met elkaar verbindt en die in tijden van nood eenvoudig af te sluiten is met de stormvloedkering. Maar hiermee mag men uit het oogpunt van waterveiligheid niet lang meer wachten! 0

6 U itvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta allesbehalve waterdicht De Stuurgroep Zuidwestelijke Delta had de afgelopen jaren een nogal beperkte visie op waterveiligheid, zoetwatervoorziening en milieu. Wars van alle kritiek heeft men een eigen planvorming doorgedrukt. Er werd een landschapsarchitectenbureau in de arm genomen en onder de titel Veilig Veerkrachtig Vitaal verscheen er op 1 april 2010 een concept uitvoeringsprogramma dat werd gepresenteerd onder het mom van samenhang op bekkenniveau. De compartimentering is hier slechts in een ander vaatje gegoten. Helaas ontbreekt de onderlinge en landelijke samenhang. er kwee4 w ~j e 2~. 3.. hatkjst. 6 re g ~,(de qelta e en en niaatieqeten CO Ii t? $ ~. (. o~i~ ~ 7O~() ( ~tuur Schrikbeeld na uitvoeren projecten en maatregelen Uitvoeringsprogramma ZWD De verantwoordelijken voor deze plannen zijn straks verdwenen en laten een toekomstbeeld achter, dat zowel regionaal als landelijk compleet de plank mis slaat. Gezien de verwachte klimaatverandering is immers elke planvorming die de zee verder binnenhaalt een foutieve keuze. Verzilting van het Volkerak-Zoommeer, de Kier, gedempt getij, riviermonding Haringvliet en Waterstad Rotterdam zijn hier duidelijk niet mee te rijmen. Dit ongeloofwaardige uitvoeringsprogramma ligt al ruim een jaar te wachten op goedkeuring van Den Haag, nota bene met instemming van betrokken provincies en waterschappen. Wellicht is het te danken aan de besluiteloosheid van een demissionajr kabinet, dat dit onheil nog niet over de regio is afgeroepen.

7 ,.~4 _~~_,_ :....,~ S.:. ~ ~ ~ :. :~j::.~. ~.~..~... ~ ( t~lf.~.. / - 1~ t?,, ~ - - ~ ~. ;.J~~ L ~ ~ / / / u;., ; / 1 -- ~IJ ~ / j ~ 1 /, ~.~jy t Wordt de Oosterschelde de levensader van de delta? Foto: C. Huijgens De tijd dringt. In 2009 luidde de conclusie van het symposium van de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters als volgt: Nederland moet niet wachten op de volgende watersnoodramp, maar nu met daadkracht gezamenlijk~ vanuit een cultuurhistorisch bese~ optreden tegen de klimaateffecten. Het gaat er niet meer om de deltaregio op de kaart te zetten, maar om deze op de kaart te houden. Dit kan alleen wanneer men de landelijke samenhang in acht neemt en niet denkt binnen de kaders van afzonderlijke bekkens. Bij water hangt alles met alles samen. De kern van de Deltabeslissing Rijn-Maasdelta is het antwoord op de vraagstukken hoe de afvoerverdeling over de Rijntakken wordt, in welke vorm er een ring van rivierkeringen rond de Rijnmond-Drechtsteden komt en hoe de verbindingen met zee via Nieuwe Waterweg en Haringvliet te beschermen. De bewoners van de Zuidwestelijke Delta kunnen voorlopig nog niet gerust gaan slapen. De Waterwolf gromt en sommige politici onderschatten de kracht van het water. Wie durft zijn stem te verheffen tegen het schrikbeeld van het huidige Uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta? Luctor et Emergo! W. Borm Adviesgroep Borm & Huijgens - integraal waterbeheer augustus 2012

Zeeland wordt wakker! Luctor et Emergo wwww.adviesgroepbormenhuijgens.nl

Zeeland wordt wakker! Luctor et Emergo wwww.adviesgroepbormenhuijgens.nl Zeeland wordt wakker! Luctor et Emergo wwww.adviesgroepbormenhuijgens.nl De Deltawerken zijn nog altijd niet compleet. Hoe veilig de Zuidwestelijke Delta met het Deltaplan ook moest worden, de Nieuwe Waterweg

Nadere informatie

f(?fti "* 1^ Onderwerp: Doorstroming D6nS Etten-Leur, oktober 2QQSj ;- *-^f^

f(?fti * 1^ Onderwerp: Doorstroming D6nS Etten-Leur, oktober 2QQSj ;- *-^f^ pagina 1 van 1 Raadsgriffie - doorstroming Delta Van: "Familie Borm" Aan: , 5 Datum: 25-10-200819:11 Onderwerp:

Nadere informatie

Adviesgroep Borm &Huijgens ookopinternet: www.adviesqroepbormenhuijgens.nl

Adviesgroep Borm &Huijgens ookopinternet: www.adviesqroepbormenhuijgens.nl Oorspronkelijk bericht Van: FamilieBorm [mailto:bormdekkers@casema.nl] Verzonden; zaterdag 11 September2010 11:41 Aan: Familie Borm Onderwerp:website ennationale waterveiligheid PROVINCIALE STATEN VAN

Nadere informatie

- Notitie van de Stuurgroep Zuidwestelijke Delta, t.b.v. regionale consultatieronde feb-mrt 2013

- Notitie van de Stuurgroep Zuidwestelijke Delta, t.b.v. regionale consultatieronde feb-mrt 2013 Kenmerk:PZWD2013014 Kiezen voor veilig, veerkrachtig en vitaal Strategieën voor veiligheid en zoet water Veilig wonen, een veerkrachtige natuur en een vitale economie. Dat is het ideaal dat provincies,

Nadere informatie

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden.

De ramp in 1953 waarbij grote stukken van Zeeland, Noord-Brabant en Zuid- Holland overstroomden. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

De plek waar de zee als een brede rivier het land instroomt. Al het werk dat gedaan is om het Deltaplan uit te voeren.

De plek waar de zee als een brede rivier het land instroomt. Al het werk dat gedaan is om het Deltaplan uit te voeren. Meander Samenvatting groep 6 Thema 1 Water Samenvatting De watersnoodramp In 1953 braken tijdens een zware storm de dijken door in Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Het land overstroomde.

Nadere informatie

Datum. Betreft. Geachte heer Rozendaal,

Datum. Betreft. Geachte heer Rozendaal, > Retouradres Postbus 20952 2500 EZ Den Haag COLLEGE VAN RIJKSADVISEURS Stuurgroep Zuidwestelijke Delta De heer Jan-Nathan Rozendaal Programmadirecteur Postbus 5014 4330 KA Middelburg Korte Voorhout 7

Nadere informatie

Informatieblad overleg motie Geurts 28 september 2015 9.00 10.00 u. Polderkamer Hoogheemraadschap van Delfland Adviesgroep Borm & Huijgens

Informatieblad overleg motie Geurts 28 september 2015 9.00 10.00 u. Polderkamer Hoogheemraadschap van Delfland Adviesgroep Borm & Huijgens Informatieblad overleg motie Geurts 28 september 2015 9.00 10.00 u. Polderkamer Hoogheemraadschap van Delfland Adviesgroep Borm & Huijgens De waterschappen gaan gezamenlijk als bestuurslaag steeds belangrijker

Nadere informatie

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta

Waterschap Hollandse Delta. dynamiek in de delta Waterschap Hollandse Delta dynamiek in de delta Inhoud De dynamiek in de tijd Een dynamische ruimte De opgaven nu en voor de toekomst Water besturen Functionele overheid Algemeen belang en specifiek belang

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem

Deltaprogramma Bijlage A. Samenhang in het watersysteem Deltaprogramma 2013 Bijlage A Samenhang in het watersysteem 2 Deltaprogramma 2013 Bijlage A Bijlage A Samenhang in het watersysteem Het hoofdwatersysteem van Eijsden en Lobith tot aan zee Het rivierwater

Nadere informatie

VAN BELANG STICHTING DE LEVENDE DELTA VOOR ELKE ZEEUW. STICHTING DE LEVENDE DELTA VAN BELANG VOOR ELKE ZEEUW 1

VAN BELANG STICHTING DE LEVENDE DELTA VOOR ELKE ZEEUW.  STICHTING DE LEVENDE DELTA VAN BELANG VOOR ELKE ZEEUW 1 STICHTING DE LEVENDE DELTA VAN BELANG VOOR ELKE ZEEUW www.delevendedelta.nl STICHTING DE LEVENDE DELTA VAN BELANG VOOR ELKE ZEEUW 1 HET ONTSTAAN Stichting De Levende Delta is eind jaren 90 van de vorige

Nadere informatie

GWM We beperken ons tot hoofdzaken in het vertrouwen dat u onderstaande met zorg doorleest en in uw overwegingen meeneemt.

GWM We beperken ons tot hoofdzaken in het vertrouwen dat u onderstaande met zorg doorleest en in uw overwegingen meeneemt. GWM2009-173 Onderwerp: Inspraakreactie ontwerp Nationaal Waterplan Etten-Leur, 14juni2009 L.S., Hierbij onze inspraakreactie op het ontwerp Nationaal Waterplan. We beperken ons tot hoofdzaken in het vertrouwen

Nadere informatie

dagelijkse besturen van de provincies, waterschappen en gemeenten in de Zuidwestelijke Delta en leden van de Adviesgroep

dagelijkse besturen van de provincies, waterschappen en gemeenten in de Zuidwestelijke Delta en leden van de Adviesgroep 4 Zuidwestelijke Delta Aan: Onderwerp: dagelijkse besturen van de provincies, waterschappen en gemeenten in de Zuidwestelijke Delta en leden van de Adviesgroep Bestuurlijke consultatie Voorkeursstrategie

Nadere informatie

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Van mogelijke naar kansrijke strategieën. Uitwerking in gebiedsproces Hollandsche IJssel.

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden. Van mogelijke naar kansrijke strategieën. Uitwerking in gebiedsproces Hollandsche IJssel. Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden Van mogelijke naar kansrijke strategieën Uitwerking in gebiedsproces Hollandsche IJssel Steven Krol Opbouw presentatie 1. Aanleiding 2. Hollandsche IJssel en de provincie:

Nadere informatie

Ambities verzilveren in Grevelingen en Volkerak-Zoommeer

Ambities verzilveren in Grevelingen en Volkerak-Zoommeer Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta Ambities verzilveren in Grevelingen en Volkerak-Zoommeer Rijksstructuurvisie en Programma Gebiedsontwikkeling Illustratie: Bosch-Slabbers Landschapsarchitecten Den Haag

Nadere informatie

Haalbare en duurzame vismigratie

Haalbare en duurzame vismigratie Haalbare en duurzame vismigratie Geschreven door Wil Borm, Adviesgroep Borm & Huijgens SAMENVATTING Nederland probeert al tientallen jaren aan haar internationale verplichtingen te voldoen wat betreft

Nadere informatie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie

Voorstellen. Waterschap Hollandse Delta. John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Voorstellen Waterschap Hollandse Delta John Ebbelaar Hoofd afdeling Plannen en Regie Waterschap Hollandse Delta Dynamiek in de Delta [2] Inhoud De taken van het waterschap De dynamiek in de tijd Een dynamische

Nadere informatie

Integrale samenwerkingsverbanden aanpak waterproblematiek Bijlagen:

Integrale samenwerkingsverbanden aanpak waterproblematiek Bijlagen: Weynschenk, B. Van: Familie Borm [bormdekkers@casema.nl] Verzonden: donderdag 17 februari 2011 20:14 Aan: Familie Borm Onderwerp: Integrale samenwerkingsverbanden aanpak waterproblematiek Bijlagen: 110215brief

Nadere informatie

GWM pagina 1 van 1. Muller, P. Familie Borm Verzonden: zondag 31 mei :14

GWM pagina 1 van 1. Muller, P. Familie Borm Verzonden: zondag 31 mei :14 pagina 1 van 1 Muller, P GWM2009-174 Van: Familie Borm [bormdekkers@casema.nl] Verzonden: zondag 31 mei 2009 9:14 L.S., Aan: Dwarshuis - van de Beek, HMC; Kleij, AM; Paalman, MAA; Absil, LLM; Arandjelovic,

Nadere informatie

Zandhonger. Kerend Tij Innovatie Competitie Hydrodynamische innovatie van de stormvloedkering Oosterschelde. 19 september 2002

Zandhonger. Kerend Tij Innovatie Competitie Hydrodynamische innovatie van de stormvloedkering Oosterschelde. 19 september 2002 Zandhonger Kerend Tij Innovatie Competitie Hydrodynamische innovatie van de stormvloedkering Oosterschelde 19 september 2002 Zandhonger, Gaat de Oosterschelde kopje onder? De Deltawerken veranderden de

Nadere informatie

Ecologisch herstel van de Nederlandse delta.pdf; Een herinrichting van de Grevelingen.pdf; Aan de leden van het algemeen bestuur van.

Ecologisch herstel van de Nederlandse delta.pdf; Een herinrichting van de Grevelingen.pdf; Aan de leden van het algemeen bestuur van. Van: Familie Borm xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx j - I l I I lllll W I li lllll I I i.,.- 11001634 s Z. -

Nadere informatie

Systeem Rijn-Maasmond Afsluitbaar Open

Systeem Rijn-Maasmond Afsluitbaar Open BESTAAND NIEUW DAM MET SLUIS EN/OF DOORLAATMIDDEL SYSTEEMUITBREIDING Systeem Het onderzoeksproject Afsluitbaar Open Rijnmond een eerste integrale ver kenning, onder leiding van de Technische Universiteit

Nadere informatie

Overstromingsveiligheid, zonder Delta21:

Overstromingsveiligheid, zonder Delta21: A. Delta21 en Veiligheid tegen overstromingen Overstromingsveiligheid, zonder Delta21: 1. Tijdens langdurige zware stormen op de Noordzee, stijgt de waterstand Overstromingsveiligheid wel met 3-4 m en

Nadere informatie

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren

Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek. Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Watermanagement en het stuwensemble Nederrijn en Lek Voldoende zoetwater, bevaarbare rivieren Rijkswaterstaat beheert de grote rivieren in Nederland. Het stuwensemble Nederrijn en Lek speelt hierin een

Nadere informatie

De herijking van de landelijke zoetwaterverdeling

De herijking van de landelijke zoetwaterverdeling De herijking van de landelijke zoetwaterverdeling Tientallen wateropgaven zijn dankzij het advies van de Commissie Veerman 1) en het ontwerp Nationaal Waterplan 2) in beeld gebracht. Het zijn water probleemoplossende

Nadere informatie

De Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij.

De Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij. e Biesbosch gelegen tussen de verstedelijkte Randstad en de Brabantse Stedenrij. Merwedes e Waal voert het grootste deel van de Rijnafvoer af (ongeveer zestig procent). Vanaf Slot Loevesteijn komt het

Nadere informatie

Volkerak-Zoommeer, zoetwaterbekken onder druk. rene.boeters@rws.nl

Volkerak-Zoommeer, zoetwaterbekken onder druk. rene.boeters@rws.nl Volkerak-Zoommeer, zoetwaterbekken onder druk rene.boeters@rws.nl Opzet presentatie > Ontstaansgeschiedenis Volkerak-Zoommeer Ro#erdam > Beheer via kunstwerken Nieuwe Maas > Wat speelt er Haringvliet Oude

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2014-496811290 (DOS-2007-0008946) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 16 december

Nadere informatie

Een samenvatting van de maatregel en de belangrijkste afspraken. Inzetprotocol Waterberging Volkerak-Zoommeer

Een samenvatting van de maatregel en de belangrijkste afspraken. Inzetprotocol Waterberging Volkerak-Zoommeer Een samenvatting van de maatregel en de belangrijkste afspraken Inzetprotocol Waterberging Volkerak-Zoommeer Waarom waterberging op het Volkerak-Zoommeer? Onder normale omstandigheden stroomt het water

Nadere informatie

Samen werken met water

Samen werken met water Samen werken met water over het advies van de Deltacommissie en de toekomst van het waterbeleid Tineke Huizinga-Heringa Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Bestuurderscongres ChristenUnie, 1 november

Nadere informatie

Stand van denken voorlopige richtingen in het Deltaprogramma

Stand van denken voorlopige richtingen in het Deltaprogramma Voorzitters van de regionale stuurgroepen van het Deltaprogramma Nieuwe Uitleg 1 Den Haag Postbus 90653 2509 LR Den Haag www.deltacommissaris.nl Contactpersoon A. van der Sar M +31(0)6-21227211 Stand van

Nadere informatie

Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta. Samenvatting. Plan van Aanpak

Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta. Samenvatting. Plan van Aanpak Samenvatting Plan van Aanpak Zuidwestelijke Delta De vitale delta met oog voor de toekomst Veranderingen door onder andere stijging van temperatuur en zeewaterpeil en daling van de bodem hebben gevolgen

Nadere informatie

De hertogin Hedwigepolder, toneel van machtstrijd.

De hertogin Hedwigepolder, toneel van machtstrijd. De hertogin Hedwigepolder, toneel van machtstrijd. Pion in en dekmantel van de eigenlijke Westerschelde problematiek Ir. W.B.P.M. Lases c.i. Haven van Antwerpen ~ natuurorganisties Als de haven van Antwerpen

Nadere informatie

Getijdencentrale. Brouwersdam. Deltatechnologie impuls voor regionale economie

Getijdencentrale. Brouwersdam. Deltatechnologie impuls voor regionale economie Getijdencentrale Brouwersdam Deltatechnologie impuls voor regionale economie Getijdencentrale Brouwersdam De provincies Zuid-Holland en Zeeland, Rijkswater staat en de gemeenten Goeree- Overflakkee en

Nadere informatie

Deltaprogramma 2014. Bijlage F. Bestuurlijke Planning DP2015

Deltaprogramma 2014. Bijlage F. Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F 2 Bestuurlijke planning In deze bijlage is de bestuurlijke

Nadere informatie

2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie

2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie 2Perspectieven voor benedenrivieren: een lange termijn visie enedenrivieren in samenhang 10 ij het denken over rivierverruiming vindt de regio het belangrijk om vanuit de lange termijn te redeneren. Wanneer

Nadere informatie

Op weg naar het uitvoeringsprogramma ZWDelta En een lange termijn agenda. de gehele Delta, heel de Delta

Op weg naar het uitvoeringsprogramma ZWDelta En een lange termijn agenda. de gehele Delta, heel de Delta Hoekse Waard 5 maart 2010 Op weg naar het uitvoeringsprogramma ZWDelta En een lange termijn agenda de gehele Delta, heel de Delta Van Delta in zicht via - NWP/NDP - naar UPZWDelta Verhaal van de ZW Delta

Nadere informatie

a L L E(V DATUM 1 6 HOV. 2889

a L L E(V DATUM 1 6 HOV. 2889 AFD. 5 G K AFD. TERMIJN A;ABT. a L L E(V DATUM 1 6 HOV. 2889 Lr R Van: Wallenburg A.C. v Verzonden: maandag 16 november 2009 10:32 Aan: * Provincie Zeeland Onderwerp: FW: De toekomstige inrichting van

Nadere informatie

Verleden heden toekomst

Verleden heden toekomst Verleden heden toekomst Een beeldverhaal dat geschiedenis, heden en mogelijke toekomstperspectieven voor de Zuidwestelijke Delta met elkaar verbindt. ±1570 ± 2100 2010 De Delta als eilandenrijk; kaart

Nadere informatie

De toekomst van de Zuidwestelijke Delta. Veilig, veerkrachtig en vitaal

De toekomst van de Zuidwestelijke Delta. Veilig, veerkrachtig en vitaal 1 De toekomst van de Zuidwestelijke Delta Veilig, veerkrachtig en vitaal kwaliteiten Kernkwaliteiten Estuarien Kernkwaliteiten Tuin Kernkwaliteiten Gevarieerd, aantrekkelijk, historisch rijk landschap

Nadere informatie

Anticiperend beheer op zee en in de Delta

Anticiperend beheer op zee en in de Delta Anticiperend beheer op zee en in de Delta Joris Geurts van Kessel Zee en Delta Aanpak koers Bron: ontwikkelde aanpak Peter van Rooy met RWS Update van eerder werk voor VenW, op basis van Gedachtegoed Rand

Nadere informatie

Beschrijving van het stroomgebied Schelde

Beschrijving van het stroomgebied Schelde HOOFDSTUK 2 Beschrijving van het stroomgebied Schelde Het Nederlandse deel van het Schelde-stroomgebied komt globaal overeen met het deltagebied in Zuidwest-Nederland. Hier mondt de Schelde uit in de Noordzee.

Nadere informatie

Watersportondernemers Deltagebied. Rowena van der Maat, 28 mei 2010 Bruinisse

Watersportondernemers Deltagebied. Rowena van der Maat, 28 mei 2010 Bruinisse Watersportondernemers Deltagebied Rowena van der Maat, 28 mei 2010 Bruinisse Programma 28 mei Regionale ontwikkelingen Nationale en internationale ontwikkelingen Actieplan Watersport Delta Masterplan Watersport

Nadere informatie

1 Het gevaar van water

1 Het gevaar van water 1 Het gevaar van water 1 a 1 Dordrecht 2 Enschede 3 Tiel 4 Eindhoven b Dordrecht Tiel 2 a 60% b Antwoord verschilt per leerling. 3 a Een door dijken omringd gebied waarbinnen de waterstand geregeld kan

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF december 2016 FIJNE KERSTDAGEN EN EEN GOED 2017

NIEUWSBRIEF december 2016 FIJNE KERSTDAGEN EN EEN GOED 2017 Secretariaat: Anna Paulownaplein 1 4461 RC Goes Tel.: 0113-211238 E-mail : info@delevendedelta.nl Internet: www.delevendedelta.nl KvK Zeeland: 2204589 Rabobank Oosterschelde: NL84 RABO 0346 0153 91 NIEUWSBRIEF

Nadere informatie

Deltaprogramma: het werk aan onze delta is nooit af. Katja Portegies Staf Deltacommissaris 11 juni 2014

Deltaprogramma: het werk aan onze delta is nooit af. Katja Portegies Staf Deltacommissaris 11 juni 2014 Deltaprogramma: het werk aan onze delta is nooit af Katja Portegies Staf Deltacommissaris 11 juni 2014 1 Tot 6.70 m. onder zeeniveau 60% overstroombaar gebied, daar wonen ongeveer 9 miljoen mensen met

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The version of the following full text has not yet been defined or was untraceable and may differ from the publisher's version. For

Nadere informatie

Synthesedocument Rijn-Maasdelta

Synthesedocument Rijn-Maasdelta Deltaprogramma Rijn-Maasdelta Synthesedocument Rijn-Maasdelta Achtergronddocument B4 Synthesedocument Deltabeslissing Rijn-Maasdelta Achtergronddocument bij Deltaprogramma 2015 Datum September 2014 Status

Nadere informatie

Herstel van estuariene dynamiek in de zuidwestelijke Delta; management samenvatting

Herstel van estuariene dynamiek in de zuidwestelijke Delta; management samenvatting Herstel van estuariene dynamiek in de zuidwestelijke ; management samenvatting M.J. Baptist, I. de Mesel, L.C.P.M. Stuyt, R. Henkes, H. de Molenaar, J. Wijsman, N. Dankers, V. Kimmel Rapport C119/7 Vestiging

Nadere informatie

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen Bron: beeldbank.rws.nl Introductie Herkingen, Stellendam en Ouddorp zijn gelegen op Goeree-Overflakkee, het meest zuidelijke eiland van de Zuid-Hollandse

Nadere informatie

Deltaprogramma Rivieren. Samenvating. Plan van Aanpak

Deltaprogramma Rivieren. Samenvating. Plan van Aanpak Samenvating Plan van Aanpak Deelprogramma Rivieren In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen, omdat we ruimte nodig hadden voor wonen, werken en recreëren. Rivieren zijn bedijkt,

Nadere informatie

Werk aan de grote wateren

Werk aan de grote wateren Werk aan de grote wateren Op weg naar duurzaam beheer en ecologische kwaliteit Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat. Transitie naar duurzaam waterbeheer Vispassages, natuurlijke oevers, aanpak van verontreinigende

Nadere informatie

Samenvatting SAMEN WERKEN MET WATER 9

Samenvatting SAMEN WERKEN MET WATER 9 Samenvatting De opdracht De Deltacommissie is door de regering gevraagd advies uit te brengen over de bescherming van Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarbij gaat het om de vraag hoe

Nadere informatie

Dynamisch waterbeheer

Dynamisch waterbeheer Dynamisch waterbeheer Flexibele kranen in een dynamisch systeem WINN WaterInnovatieprogramma Rijkswaterstaat i.s.m. Deltares Ronald.Roosjen@Deltares.nl Henk.Looijen@RWS.nl WINN Innovatieprogramma Wateruitdagingen

Nadere informatie

Deltaverbanden: Waterhuishoudkundige samenhang en interacties in de Zuidwestelijke Delta. September kansen voor synergie

Deltaverbanden: Waterhuishoudkundige samenhang en interacties in de Zuidwestelijke Delta. September kansen voor synergie September 2009 Deltaverbanden: Waterhuishoudkundige samenhang en interacties in de Zuidwestelijke Delta kansen voor synergie Stuurgroep Zuidwestelijke Delta 1 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding en doel 5 2 Projecten

Nadere informatie

Veilig Veerkrachtig Vitaal. Beantwoording reacties op Ontwerp-uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta

Veilig Veerkrachtig Vitaal. Beantwoording reacties op Ontwerp-uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta Veilig Veerkrachtig Vitaal Beantwoording reacties op Ontwerp-uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta 2010-2015+ Middelburg, december 2010 1 Inleiding: reacties verrijken uitvoeringsprogramma 4 Maatregelen

Nadere informatie

RELATIE MET ANDERE PROJECTEN (RW / HITM/216)

RELATIE MET ANDERE PROJECTEN (RW / HITM/216) BIJLAGE III RELATIE MET ANDERE PROJECTEN (RW1809-28/ HITM/216) Witteveen+Bos, bijlage III behorende bij rapport RW1809-28/holj2/208 d.d. 13 september 2013 INHOUDSOPGAVE blz. 1. RELATIE MET ANDERE PROJECTEN

Nadere informatie

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 4. 1ste druk

De Geo. 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw. Antwoorden hoofdstuk 4.  1ste druk De Geo 1 th Aardrijkskunde voor de onderbouw Antwoorden hoofdstuk 4 www.degeo-online.nl 1ste druk De Geo, aardrijkskunde voor de onderbouw van th - Docentenhandleiding 1 TH 1 ThiemeMeulenhoff Utrecht/Zutphen,

Nadere informatie

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s)

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s) Samenvatting door Saskia 1046 woorden 8 april 2014 7,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 2.4 Files oplossen Files 29 mei 1955 was er in Nederland de eerste file. Duizenden inwoners van

Nadere informatie

Stormvloedkering Oosterschelde

Stormvloedkering Oosterschelde 1 Delta-ingenieurs Ir F. Spaargaren (penvoerder) Prof.ir. K. d Angremond Ir. A.J. Hoekstra Ir. J.H. van Oorschot Ing. C.J. Vroege Prof.drs. Ir. H. Vrijling 2 Stormvloedkering Oosterschelde Brief aan de

Nadere informatie

artikel 105, eerste lid, J artikel 143, tweede lid Provinciewet;

artikel 105, eerste lid, J artikel 143, tweede lid Provinciewet; Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Januari 2015 Nummer 6774 Onderwerp Inbrengen 10 miljoen in fonds voor uitvoering ontwikkelperspectief Grevelingen en Volkerak- Zoommeer

Nadere informatie

TU Delft Nijhuis & Pouderoijen

TU Delft Nijhuis & Pouderoijen TU Delft Nijhuis & Pouderoijen Inleiding 1. Het gebied 2. Het onderzoek 3. Gaming voor Gebiedsontwikkeling 4. De Resultaten 5. De Conclusies 1. De Zuidwestelijke Delta: de vormende kracht van water, sedimentatie

Nadere informatie

Zuidwestelijke Delta 5

Zuidwestelijke Delta 5 Zuidwestelijke Delta 5 Visie Hoofdopgaven Gebieden met concentratie van opgaven van nationaal belang MIRT Onderzoeken Kaarten Project- en programmabladen Visie De MIRT-regio Zuidwestelijke Delta beslaat

Nadere informatie

Veilig Veerkrachtig Vitaal. Beantwoording reacties op Ontwerp-uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta 2010-2015+

Veilig Veerkrachtig Vitaal. Beantwoording reacties op Ontwerp-uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta 2010-2015+ Veilig Veerkrachtig Vitaal Beantwoording reacties op Ontwerp-uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke Delta 2010-2015+ Veilig Veerkrachtig Vitaal Beantwoording reacties op Ontwerp-uitvoeringsprogramma Zuidwestelijke

Nadere informatie

Landspiegelstijging en levende waterschappen

Landspiegelstijging en levende waterschappen Faculty of Geosciences River and delta morphodynamics Landspiegelstijging en levende waterschappen Prof. dr. Maarten G. Kleinhans et al. Dit verhaal

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Watersnoodramp 1953

Werkstuk Geschiedenis Watersnoodramp 1953 Werkstuk Geschiedenis Watersnoodramp 1953 Werkstuk door een scholier 3449 woorden 18 januari 2006 6,5 158 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: De watersnoodramp van 1953. In de nacht van 31 januari

Nadere informatie

Plan van Aanpak Gebiedsagenda Zuidwestelijke Delta Januari 2018

Plan van Aanpak Gebiedsagenda Zuidwestelijke Delta Januari 2018 Plan van aanpak Gebiedsagenda Zuidwestelijke Delta Plan van Aanpak Gebiedsagenda Zuidwestelijke Delta Januari 2018 Opgesteld met inbreng uit twee verkennende overleggen met de spelers uit het gebied (8

Nadere informatie

Deltaprogramma Rivieren. Stand van zaken. 16 februari 2012

Deltaprogramma Rivieren. Stand van zaken. 16 februari 2012 Deltaprogramma Rivieren Stand van zaken 16 februari 2012 Deltaprogramma Nationaal Deltaprogramma Februari 2010: Deltaprogramma van start Deltaprogramma Deltaprogramma Doel (2100) Beschermd tegen hoogwater

Nadere informatie

3 Na het zoet komt het zout

3 Na het zoet komt het zout 3 Na het zoet komt het zout Geen zout Volkera oplossing is voor z Na het zoet komt het zout " Zuidwestelijke delta wordt nooit door Jeffrey Kutterink. maandag 23 maart 2009 19:41 Laats THOLEN - Zeeuwse

Nadere informatie

Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta. Bijlage A6. Deltaprogramma 2014

Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta. Bijlage A6. Deltaprogramma 2014 Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta Bijlage A6 Deltaprogramma 2014 Deltaprogramma Zuidwestelijke Delta Bijlage A6 Deltaprogramma 2014 Deltaprogramma 2014 Bijlage A6 2 Inhoud 1. Ambitie Zuidwestelijke Delta

Nadere informatie

Statencommissie REW 1 februari KRW maatregelen rijkswateren

Statencommissie REW 1 februari KRW maatregelen rijkswateren Statencommissie REW 1 februari 2008 Kaderrichtlijn Water in Scheldestroomgebied KRW maatregelen rijkswateren Loes de Jong RWS Zeeland Projectbureau KRW Schelde Rijkswateren Zeeland Inhoud presentatie:

Nadere informatie

Aanpak regie verzilting Noord-Nederland. Titian Oterdoom

Aanpak regie verzilting Noord-Nederland. Titian Oterdoom Aanpak regie verzilting Noord-Nederland Titian Oterdoom Toename verzilting Bodemdaling zeespiegelstijging Grilliger neerslagpatroon met langere perioden van droogte Warmer klimaat meer verdamping gewassen

Nadere informatie

SCHELDE DELTA EXPO. Het contact-platform voor bedrijven en instellingen die belangen hebben in deze regio.

SCHELDE DELTA EXPO. Het contact-platform voor bedrijven en instellingen die belangen hebben in deze regio. SCHELDE DELTA EXPO + PORTS, TRANSPORT & EQUIPMENT 2013 Twee elkaar versterkende evenementen gelijktijdig op één locatie de Zeelandhallen te Goes. SCHELDE DELTA EXPO. Het contact-platform voor bedrijven

Nadere informatie

Zoekopdrachten bij Het water komt. **

Zoekopdrachten bij Het water komt. ** Module 1 De geschiedenis van de Delta. 1 Strijd tussen land en water 2 Overstromingen door de eeuwen heen 3 Oorzaken van overstromingen: de mens zelf 4 Waterbeheer. Blz. 4 Achter de duinen had je veengronden

Nadere informatie

Rotterdam Climate Proof

Rotterdam Climate Proof Rotterdam Climate Proof Afsluitbaar Open Rijnmond Kennis voor Klimaat 1e tranche project Projectleiding: Matthijs Kok (TU Delft) Kennisdebat Deltabeslissing Rijn-Maasmond Deltaprogramma Rijnmond Drechtsteden

Nadere informatie

paspoort Volkerak-Zoommeer

paspoort Volkerak-Zoommeer paspoort Volkerak-Zoommeer 2 Datum uitgifte: 23 januari 2013 De stuurgroep Zuidwestelijke Delta werkt toe naar besluiten over de Zuidwestelijke Delta waarin veiligheid, ecologie en economie zijn geborgd

Nadere informatie

Deltaprogramma Bijlage C. Weergave bestuurlijke planning

Deltaprogramma Bijlage C. Weergave bestuurlijke planning Deltaprogramma 2013 Bijlage C Weergave bestuurlijke planning 2 Deltaprogramma 2013 Bijlage C Bijlage C Schematische weergave bestuurlijke planning Deltaprogramma 2013 Bijlage C 9 Bijlage 5: schematische

Nadere informatie

I. De reactiebrief inzake reactie Delfland op bestuurlijke consultatie Deltaprogramma, ons kenmerk , vast te stellen.

I. De reactiebrief inzake reactie Delfland op bestuurlijke consultatie Deltaprogramma, ons kenmerk , vast te stellen. agendapunt B.01 1045867 Aan Verenigde Vergadering DELTAPROGRAMMA BESTUURLIJKE CONSULTATIE Gevraagd besluit Verenigde Vergadering 28-02-2013 I. De reactiebrief inzake reactie Delfland op bestuurlijke consultatie

Nadere informatie

o 2 Legenda grevelingen uitbreiden schelpdiervisserij met mosselteelt water hoge dijken / diepe geulen verruigde zoete vegetatie op oevers en eilanden

o 2 Legenda grevelingen uitbreiden schelpdiervisserij met mosselteelt water hoge dijken / diepe geulen verruigde zoete vegetatie op oevers en eilanden Noordzee binnen Legenda grevelingen hoge en / diepe geulen uitbreiden schelpdiervisserij met mosselteelt verruigde zoete vegetatie op oevers en eilanden stagnant zorgcomplexen Goeree versterken toerisme

Nadere informatie

Voorwoord...- 1 - Hoofdstuk 1 Algemene gegevens...- 3 - Hoofdstuk 2 De oorzaken...- 5 - Hoofdstuk 3 De gevolgen...- 7 - Hoofdstuk 4 Hulp...

Voorwoord...- 1 - Hoofdstuk 1 Algemene gegevens...- 3 - Hoofdstuk 2 De oorzaken...- 5 - Hoofdstuk 3 De gevolgen...- 7 - Hoofdstuk 4 Hulp... Voorwoord Ik heb dit onderwerp, de Watersnoodramp, gekozen omdat het mij wel een leuk onderwerp leek. Ik wil graag te weten komen wat er toen precies gebeurde, waarom de dijken doorbraken, hoeveel mensen

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-506963964 (DOS-2007-0008946) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 3 maart 2015

Nadere informatie

Leven met de natuur van de Westerschelde, een ander natuur beleid

Leven met de natuur van de Westerschelde, een ander natuur beleid Leven met de natuur van de Westerschelde, een ander natuur beleid O P W E G N A A R E E N N A T U U R L I J K E S T A A T V A N O N T W I K K E L I N G V A N D E W E S T E R S C H E L D E N O O D Z A K

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

DRIE PORTRETTEN VAN VOLHOUDERS IN WATERZAKEN LUIZEN IN DE PELS. Tekst Marloes Hooimeijer Fotografie Marcel Molle

DRIE PORTRETTEN VAN VOLHOUDERS IN WATERZAKEN LUIZEN IN DE PELS. Tekst Marloes Hooimeijer Fotografie Marcel Molle 4 DRIE PORTRETTEN VAN VOLHOUDERS IN WATERZAKEN LUIZEN IN DE PELS A Tekst Marloes Hooimeijer Fotografie Marcel Molle De watersector kent er veel: betrokken mensen soms gepensioneerde ingenieurs die zich

Nadere informatie

Rijksstructuurvisie Grevelingen/Volkerak-Zoommeer. Workshops Bestuurlijke Beslisinformatie. Bijlage: Effecten van alternatieven per vraagstuk

Rijksstructuurvisie Grevelingen/Volkerak-Zoommeer. Workshops Bestuurlijke Beslisinformatie. Bijlage: Effecten van alternatieven per vraagstuk Rijksstructuurvisie Grevelingen/Volkerak-Zoommeer Workshops Bestuurlijke Beslisinformatie Bijlage: Effecten van alternatieven per vraagstuk Februari-April 2013 Effecten Grevelingen (aanpak waterkwaliteit)

Nadere informatie

Een open haven in een natuurlijke delta

Een open haven in een natuurlijke delta Een open haven in een natuurlijke delta Het Wereld Natuur Fonds en Havenbedrijf Rotterdam gaan een bijzondere samenwerking aan in de Nederlandse delta waar de Rijn, Schelde en Maas uitkomen. Deze rivieren

Nadere informatie

Overstromingen en wateroverlast

Overstromingen en wateroverlast Atlasparagraaf Overstromingen en wateroverlast 1/6 In deze atlasparagraaf herhaal je de stof van Overstromingen en wateroverlast. Je gaat extra oefenen met het waarderen van verschijnselen (vraag 4 en

Nadere informatie

PBL-Notitie. Ontwikkelingsvarianten voor de Zuidwestelijke Delta

PBL-Notitie. Ontwikkelingsvarianten voor de Zuidwestelijke Delta PBL-Notitie Ontwikkelingsvarianten voor de Zuidwestelijke Delta Achtergronden bij Samenhang in de Zuidwestelijke Delta. Naar een vitale, veerkrachtige en veilige delta Dirk-Jan van der Hoek, Rick Wortelboer

Nadere informatie

INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland

INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland INFOBROCHURE Schouwen-Duiveland SCHOUWEN-DUIVELAND KLIMAATBESTENDIG Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt en de neerslag neemt toe. Studies brachten de huidige en toekomstige uitdagingen in kaart,

Nadere informatie

Noord-Zuidrelaties Rijn-Maasmonding. Onderdeel van de Systeemanalyse Rijn-Maasmonding

Noord-Zuidrelaties Rijn-Maasmonding. Onderdeel van de Systeemanalyse Rijn-Maasmonding Noord-Zuidrelaties Rijn-Maasmonding Onderdeel van de Systeemanalyse Rijn-Maasmonding Ymkje Huismans - Kennisdag Zoetwater 8 november 2016 Gebiedsbeschrijving Enige open verbinding met zee Hollandsche IJssel

Nadere informatie

Het Deltaprogramma. Nederland op orde: vandaag en morgen. Wim Kuijken / Bart Parmet. 7 december 2012 KNAG-Onderwijsdag

Het Deltaprogramma. Nederland op orde: vandaag en morgen. Wim Kuijken / Bart Parmet. 7 december 2012 KNAG-Onderwijsdag Het Deltaprogramma Nederland op orde: vandaag en morgen Wim Kuijken / Bart Parmet 7 december 2012 KNAG-Onderwijsdag Het Deltaprogramma Nationaal programma voor waterveiligheid en zoetwatervoorziening 2

Nadere informatie

Herstel estuariene dynamiek in gecompartimenteerde wateren

Herstel estuariene dynamiek in gecompartimenteerde wateren Herstel estuariene dynamiek in gecompartimenteerde wateren Inleiding door Arno Nolte (Deltares) Joost Stronkhorst (Hogeschool Zeeland, Deltares) Zoet-zoutplatform Beginnen vanuit mondiaal beeld http://www.delta-alliance.org/projects/comparative-assessment-of-the-vulnerability-and-resilience-of-deltas

Nadere informatie

Eerste advies van de Adviesgroep+ Grevelingen en Volkerak-Zoommeer aan de Stuurgroep Zuidwestelijke Delta

Eerste advies van de Adviesgroep+ Grevelingen en Volkerak-Zoommeer aan de Stuurgroep Zuidwestelijke Delta Eerste advies van de Adviesgroep+ Grevelingen en Volkerak-Zoommeer aan de Stuurgroep Zuidwestelijke Delta Betreft: De ontwikkeling van Grevelingen en Volkerak-Zoommeer, Rijksstructuurvisie en Programma

Nadere informatie

Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt in de soort rivieren. Ook hier zijn er drie van:

Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt in de soort rivieren. Ook hier zijn er drie van: Samenvatting door Cas 1576 woorden 22 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde 4.1 Rivieren Het gebied van een rivier met al zijn zijtakken noem je het stroomstelsel. Een stroomstelsel bestaat uit

Nadere informatie

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden

Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden Veilig, mooi en betaalbaar met maatwerk Deltaprogramma Rijnmond-Drechtsteden Bestuurlijke consultatie December 2013 - februari 2014 15 januari 2014 Ministerie I en M Doel presentatie Informeren over hoofdlijnen

Nadere informatie

Deltaprogramma Zoetwater. Samenvatting. Plan van Aanpak

Deltaprogramma Zoetwater. Samenvatting. Plan van Aanpak Samenvatting Plan van Aanpak Nederland is zoetwaterland We hebben een belangrijk deel van onze welvaart en welzijn te danken aan een uitstekende zoetwatervoorziening. We gebruiken zoet water als drinkwater,

Nadere informatie

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling

RSG DE BORGEN. Anders varen. Informatie voor de leerlingen. Inhoud. 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling RSG DE BORGEN Anders varen Informatie voor de leerlingen Inhoud 1 De opdracht 2 Uitwerking opdracht 3 Het beroep 4 Organisatie 5 Beoordeling [1] RSG de BORGEN Anders varen [Technasium] mei 2017 1 DE OPDRACHT

Nadere informatie

Samen werken met water

Samen werken met water Samen werken met water Een land dat leeft, bouwt aan zijn toekomst Bevindingen van de Deltacommissie 2008 samen werken met water 1 Samen werken met water Publieksversie van het advies van de Deltacommissie

Nadere informatie

Vismigratie Zuidwestelijke Delta

Vismigratie Zuidwestelijke Delta 1 Vismigratie Zuidwestelijke Delta Ecologisch herstel in de Rijkswateren Kees-Jan Meeuse RWS Zeeland adviseur waterbeheer Inhoud 3 1. Rijkswaterstaat Zeeland en vismigratie (rol) 2. Studie: naar een gezonde

Nadere informatie