De 10 prioriteiten van Federgon voor een betere werking van de arbeidsmarkt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De 10 prioriteiten van Federgon voor een betere werking van de arbeidsmarkt"

Transcriptie

1 De 10 prioriteiten van Federgon voor een betere werking van de arbeidsmarkt Memorandum van Federgon wetgevende verkiezingen van 13 juni 2010 Federgon vertegenwoordigt de ondernemingen die actief zijn inzake arbeidsbemiddeling en HR dienstverlening Uitzendarbeid Recruitment, search & selection Outplacement Projectsourcing Interim Management Opleiding Dienstencheques

2 I. De uitdagingen Net als de andere landen in Europa staat België voor heel wat uitdagingen. De crisis achter ons laten De voorbije twee jaar werd het Belgische bedrijfsleven zwaar getroffen door een economische crisis zonder voorgaande. De eerste tekenen van beterschap zijn er. Maar we mogen ons niet laten verleiden tot euforie, want van een echt herstel is nog geen sprake. De economie blijft sterk aarzelen. De bedrijven zijn nog altijd onzeker. De economische crisis heeft ook de arbeidsmarkt zwaar getroffen. Hoewel de maatregelen van de uittredende regering de schade enigszins hebben kunnen beperken, werden heel wat banen geschrapt. Bovendien wijst op dit ogenblik nog niets op enige verbetering op de arbeidsmarkt. In deze economisch moeilijke context moet de volgende regering maatregelen nemen en hervormingen doorvoeren waardoor onze bedrijven de crisis achter zich kunnen laten en opnieuw kunnen groeien. Er is geen andere weg naar een herstel op de arbeidsmarkt. Werkgelegenheid kan je niet bij decreet afkondigen : het is een cliché, maar het blijft van kracht. Anticiperen op de veranderingen op de arbeidsmarkt van de toekomst De economische crisis en haar impact op de arbeidsmarkt hebben geen einde gemaakt aan de kraptes in heel wat sectoren en voor vele functies. Zodra onze economie opnieuw aansluiting vindt met de groei, zullen personeelsbehoeften en de zoektocht naar talent opnieuw prioriteiten worden voor de bedrijven. De crisis heeft dus geen einde gemaakt aan the war for talent. Het was maar een tijdelijk bestand. De demografische evolutie en in het bijzonder de vergrijzing, de globalisering, de technologische ontwikkelingen, enz zullen deze uitdaging voor de bedrijven alleen maar vergroten. Daarom moeten deze kunnen rekenen op voldoende gekwalificeerde medewerkers. Een goed functionerende arbeidsmarkt is een noodzaak. Vraag en aanbod moeten er elkaar vinden, de professionele mobiliteit moet toenemen, er moet loopbaanbegeleiding komen.

3 De werkzaamheidsgraad verhogen om de vergrijzing aan te kunnen en om het begrotingstekort weg te werken De economische crisis heeft ook het Belgische begrotingstekort doen toenemen. Zodra de crisis achter de rug is, zullen er dus snel maatregelen moeten komen om het tekort weg te werken. Dit is van essentieel belang omdat de demografische vooruitzichten ingrijpende hervormingen vereisen om aldus op middellange termijn de pensioenen te kunnen financieren. Ons samenlevingsmodel van sociale bescherming is bedreigd als we deze twee uitdagingen niet aangaan. Er moet eerst rijkdom zijn om deze te kunnen verdelen. Eén van de belangrijkste instrumenten voor het beantwoorden van deze uitdagingen is de werkzaamheidsgraad doen toenemen: méér mensen aan het werk zetten, mensen aan het werk houden, maar ook de duur van de werkloosheid zo veel mogelijk inkorten. Dit is de enige manier om de sociale inkomsten te verhogen en tevens de uitgaven te verminderen. De Europese strategie 2020 = werkzaamheidsgraad 75% Op 1 juli neemt België voor zes maanden het voorzitterschap van de Europese Unie. Daardoor zal ons land een doorslaggevende rol vervullen bij het invoeren van de nieuwe strategie EU Dit is belangrijk voor België, omdat Europa nu zijn nieuwe strategie bepaalt voor meer groei en meer werkgelegenheid. De doelstellingen die Europa wil nastreven, waaronder een werkzaamheidsgraad van 75% bij de 20 tot 64 jarigen, geven aan hoe groot de uitdaging voor ons land is. We kunnen immers alleen maar vaststellen dat België de resultaten die door de Lissabonstrategie werden vooropgesteld niet heeft gehaald. Zelfs zonder economische crisis zou ons land op dit punt ongetwijfeld niet zijn geslaagd. Met een werkzaamheidsgraad van 62,4% in 2008, leek de doelstelling van 70% die tegen 2010 moest worden verwezenlijkt, al onhaalbaar. Ons land zit onder het Europese gemiddelde, dat 65,9% bedroeg. Er is een schokeffect nodig. Het voorzitterschap van de Unie is een gelegenheid om naar buiten te komen met nieuwe ambities en om hervormingen door te voeren, zodat de vooropgestelde doelstellingen worden gehaald. Meer dan om het even welk ander land moet België, door zijn diepe verankering in Europa, het voorbeeld geven. Ons land heeft daartoe alle troeven in handen.

4 FEDERGON EN HAAR LEDEN WILLEN ZICH ENGAGEREN T.A.V. DE VOLGENDE REGERING OM DEZE UITDAGINGEN AAN TE GAAN Federgon, de federatie van partners voor werk, vertegenwoordigt de bedrijven die actief zijn inzake privé arbeidsbemiddeling en HR dienstverlening in de ruime zin van het woord. Zoals in het verleden wensen Federgon en haar leden zich, samen met de decision makers, te engageren om bij te dragen tot een betere werking van onze arbeidsmarkt. Door hun dagelijkse activiteit op deze arbeidmarkt zijn het immers onmiskenbare specialisten ter zake geworden. Ze staan garant voor een soepel werkende arbeidsmarkt, door vraag en aanbod goed op elkaar af te stemmen. Ze zorgen voor een vlot verloop van de transities op de arbeidsmarkt, door jongeren hun eerste baan te bezorgen, door werknemers bij te staan als deze vrijwillig van baan willen veranderen, of ze opnieuw aan het werk te krijgen als ze hun baan verliezen. Ze helpen werknemers en werkzoekenden om hun competenties te verbeteren, onder meer via opleiding. Ze bevorderen de geografische en professionele mobiliteit. Ze bieden de ondernemingen de mogelijkheid tijdelijk een beroep te doen op de externe expertise die ze nodig hebben. Ze bieden risicogroepen, en meer in het bijzonder jongeren, allochtonen en oudere werknemers, de mogelijkheid gemakkelijker aan bod te komen op de arbeidsmarkt. In dit memorandum geeft Federgon toelichtingen bij de 10 prioriteiten van haar leden om hun dienstverlening aan bedrijven, organisaties, werknemers en werkzoekenden verder uit te bouwen en te verbeteren.

5 II. De 10 prioriteiten van de Federgon leden Uitzendarbeid optimaal inzetten als arbeidsmarktinstrument De laatste jaren wordt uitzendarbeid steeds vaker erkend als arbeidsmarktinstrument en als onontbeerlijk flexibiliteitsinstrument. Meer dan ooit hebben de bedrijven nu nood aan flexibiliteit om uit de crisis te geraken. Bovendien speelt de sector in toenemende mate een rol door de toegang tot de arbeidsmarkt te vergemakkelijken, meer in het bijzonder voor de meest kwetsbaren (jongeren, oudere werknemers, allochtonen, ). Uitzendarbeid in de openbare sector België is, samen met Spanje, het enige land in Europa waar uitzendarbeid grotendeels verboden is in de overheidsdiensten. Deze kunnen uitzendarbeid enkel inzetten om contractueel personeel te vervangen, en niet voor statutair personeel. Nochtans zijn heel wat steden, gemeenten, parastatale instellingen en zelfs ministeries, vragende partij om met uitzendkrachten te kunnen werken. We zien in dit verband duidelijk een verandering van mentaliteit. De beperkingen inzake uitzendarbeid hebben geen enkele zin in een land dat een kwaliteitsvolle dienstverlening wil voor zijn burgers en ondernemingen. Net als privé bedrijven moeten de overheidsdiensten snel kunnen inspelen op de noden van hun klanten. Daarbij is een degelijk HR management onontbeerlijk. Er moet zowel snel voor de nodige vervangingen gezorgd kunnen worden, als voor het opvangen van plotse, of minder plotse, pieken in het werk. In de openbare sector moet een eigentijds HR beleid een plaats voorzien voor een systeem als uitzendarbeid, dat in de privé sector algemeen aanvaard en erkend wordt. Uit een enquête van Federgon in 2008 is overigens gebleken dat er in de openbare sector meer en meer uitzendkrachten worden ingezet, op verschillende niveaus en voor zeer uiteenlopende functies. Er moet een einde komen aan deze hypocrisie. De reglementering moet worden afgestemd op de noden van de overheidsdiensten en op de realiteit op het terrein in de overheidsdiensten. Prioriteit 1 Federgon vraagt het opheffen van het verbod op uitzendarbeid in de openbare sector. De wetgeving op de uitzendarbeid actualiseren De huidige wetgeving dateert uit 1976 en is niet meer aangepast aan de rol die uitzendarbeid op dit ogenblik vervult in het socio economische leven. Deze oubolligheid wordt perfect aangetoond door het systeem van de motieven: het motief «instroom» d.w.z. uitzendarbeid inzetten met het oog op een vaste aanwerving is niet voorzien in de wet, daar waar dit in de praktijk in de helft van de opdrachten het motief is.

6 In de Nationale Arbeidsraad onderhandelt Federgon nu al enkele maanden met de vakbonden over een herziening van de wet. De federatie verdedigt er een nieuw model voor uitzendarbeid, gebaseerd op het principe van het opbouwen van rechten door de uitzendkrachten. Dit principe luidt: hoe langer de opdracht van een uitzendkracht, hoe meer bescherming deze geniet. Prioriteit 2 Federgon vraagt de volgende regering om, in overleg met de sociale partners, de reglementering inzake uitzendarbeid aan te passen. Het omzetten van de Europese richtlijn betreffende uitzendarbeid Einde 2008 keurde het Europees Parlement deze Europese richtlijn goed. Daarin wordt de belangrijke rol van uitzendarbeid erkend, als flexibiliteitsinstrument voor de bedrijven, maar ook als arbeidsmarktinstrument. De richtlijn richt tevens een oproep naar de Lidstaten om de verbodsbepalingen en de beperkingen m.b.t. uitzendarbeid te herzien en op te heffen. Naast het verbod in de openbare sector dat hierboven werd geschetst, gelden er in een aantal sectoren, zoals in de verhuissector en in de binnenscheepvaart, nog altijd verbodsbepalingen voor het inzetten van uitzendarbeid. Prioriteit 3 Federgon vraagt de regering om de Europese richtlijn betreffende uitzendarbeid snel om te zetten en de beperkingen ter zake te schrappen. Outplacement als activeringsinstrument bij elk ontslag Outplacement vervult een belangrijke rol op de arbeidsmarkt omdat het de transitie van de ene naar de andere baan vlot laat verlopen. Ontslagen werknemers kunnen op die manier zo snel mogelijk opnieuw aan de slag. Het vormt een activeringsinstrument waarmee de periodes van inactiviteit zoveel mogelijk kunnen worden ingekort. Alle betrokken partijen, namelijk de ontslagen werknemer, de overheid en de arbeidsmarkt, hebben er dus baat bij. In een aantal gevallen (ontslag van werknemers die ouder zijn dan 45 jaar, herstructureringen) is outplacement verplicht, maar het systeem zou een nog grotere bijdrage kunnen leveren aan de werking van de arbeidsmarkt als het veralgemeend zou worden. De kost van een dergelijke verruiming mag echter niet uitsluitend door de ondernemingen gedragen worden, want dit zou de aanwervingen kunnen afremmen. Er moet dus worden gedacht aan een nieuw financieringsmechanisme. De overheid zou middelen ter beschikking van de bedrijven kunnen stellen om zo tot een gezamenlijk gefinancierd systeem te komen. Prioriteit 4 Federgon pleit voor een verruiming van outplacement. De federatie stelt tevens voor een mechanisme in te voeren waardoor de overheid en de bedrijven het outplacement gezamenlijk zouden financieren, opdat de ontslagkosten van de ondernemingen niet te veel zouden stijgen.

7 Het bestendigen van de dienstencheques en het systeem de mogelijkheid bieden meer banen te scheppen Het systeem van de dienstencheques is zonder enige twijfel de meest succesvolle tewerkstellingsmaatregel van de afgelopen jaren. Deze activiteit is uitgegroeid tot een volwaardige sector. Met meer dan mensen aan het werk via een arbeidsovereenkomst voor dienstencheques, bood het systeem heel wat laaggekwalificeerden voornamelijk vrouwen de mogelijkheid (opnieuw) werk te vinden. Bovendien zijn er zowat particulieren die zo hun werk en hun privé leven beter kunnen combineren. Het systeem is echter slachtoffer van zijn eigen succes. De buitengewone groei van de sector impliceert een grote toename van de federale tussenkomst om het systeem te financieren. Federgon vindt nochtans dat de bruto kosten, die inderdaad hoog zijn, gerelativeerd moeten worden, want er moet rekening worden gehouden met aanzienlijke terugverdieneffecten. De minimalistische ramingen van deze terugverdieneffecten (berekend door IDEA Consult) bedragen, in orde van grootte, 43%. Federgon heeft hierover een onderzoek besteld dat binnenkort gepubliceerd zal worden en dat een bijdrage zal leveren aan het debat. Federgon vraagt de volgende regering in de eerste plaats om de duurzaamheid van het systeem en de huidige financiering te waarborgen. Er moet ook worden gedacht aan een verruiming van het systeem van de dienstencheques naar activiteiten als kleine onderhoudswerken in huis en tuin. Dit zou de tewerkstelling van laaggeschoolde werknemers sterk aanzwengelen. Op dit ogenblik worden deze taken meestal niet uitgevoerd in het kader van het wettelijke circuit, wegens onredelijk hoge prijzen, wat resulteert in het massaal inzetten van zwartwerk voor dit soort van dienstverlening. Anderzijds heeft de sector van de dienstencheques te lijden onder het feit dat heel wat bedrijven in deze sector de reglementering inzake de dienstencheques, en andere sociale reglementeringen, niet of niet correct toepassen. Meer en doeltreffendere controles zijn nodig om de sector te saneren. Ten slotte pleit Federgon voor het invoeren van een systeem waardoor werkgevers hun werknemers dienstencheques kunnen toekennen onder voorwaarden die vergelijkbaar zijn met deze voor de maaltijdcheques (vrijstelling van RSZ en voordelig fiscaal regime). Naast het feit dat het invoeren van een dergelijk systeem zal bijdragen tot een beter evenwicht tussen beroeps en privé leven, zal de overheid daardoor ook haar financiële tussenkomsten in het systeem van de dienstencheques voor een deel kunnen beperken. Prioriteit 5 Federgon vraagt om de werkgevers de mogelijkheid te bieden dienstencheques toe te kennen aan hun werknemers, naar het voorbeeld van de maaltijdcheques.

8 Opleidingsinspanningen aanmoedigen Onze maatschappij verandert: globalisering, de evolutie op het vlak van de nieuwe technologieën, het verschijnen van nieuwe groene beroepen, het zijn maar enkele voorbeelden. Het is van doorslaggevend belang dat de competenties van de werknemers gelijke tred houden met dit alles. De Europese Unie is zich bewust van al deze veranderingen en heeft een nieuw project op gang gebracht: «New skills for new jobs». Om zijn concurrentievermogen te vrijwaren moet België opleiding aanmoedigen, zodat de competenties van de werknemers overeenstemmen met de vereisten van hun werk in de toekomst, of er zelfs op anticiperen. Het vormingsbeleid is natuurlijk voornamelijk regionale materie, maar het federale niveau speelt via de fiscaliteit nog altijd een belangrijke rol. Net als Nederland en Frankrijk zou België via fiscale incentives het vormingsbeleid kunnen aanzwengelen. Door het invoeren van een belastingkrediet bijvoorbeeld, of door een grotere fiscale aftrek te voorzien voor de bedrijven die opleidingsinspanningen leveren. Prioriteit 6 Federgon vraagt de volgende regering nieuwe fiscale incentives in te voeren om de opleidingsinspanningen van de bedrijven aan te moedigen. Efficiëntere overheidsdiensten dankzij een efficiënter HR beleid Het verder moderniseren van de overheidsdiensten wordt één van de belangrijke opdrachten van de volgende regering. Deze overheidsdiensten staan immers voor een enorme uitdaging. Vooreerst inzake human resources management: door de begrotingsinspanningen die moeten worden geleverd zullen de overheidsdiensten het met minder personeel moeten doen. Bovendien gaat een aanzienlijk deel van de ambtenaren de komende jaren met pensioen, zodat de overheid moet zorgen voor het in dienst houden, of in dienst nemen, van competent personeel voor de uit te voeren taken, en tegelijkertijd minder mag aanwerven. De overheidsdiensten zullen dus hun wervingsbeleid moeten aanpassen alsook hun methodes om nieuwe profielen te vinden. Ze moeten moderne HRM technieken kunnen inzetten (assessment, screening, HR consultancy) om een echt talent management uit te bouwen, niet enkel voor het aanwerven van nieuwe medewerkers, maar ook in het kader van de interne mobiliteit van het personeel. Prioriteit 7 In het kader van het wervingsbeleid en het personeelsmanagement in de overheidsdiensten vraagt Federgon het ruimer inzetten van privé actoren die gespecialiseerd zijn inzake recruitment, search en selection van personeel. Overigens stellen we vast dat de overheidsdiensten steeds meer nieuwe opdrachten krijgen. Dit is onder meer het gevolg van een aantal Europese initiatieven. Maar sommige opdrachten, zoals e

9 government, creëren ook nieuwe noden, waarbij het vaak gaat om tijdelijke expertise. De overheidsdiensten ondervinden, vandaag al, moeilijkheden om een beroep te kunnen doen op de privé sector voor hun tijdelijke nood aan expertise, of deze nu betrekking heeft op projectbeheer of op process management. Projectsourcingbureaus en Interim Management bedrijven kunnen hier oplossingen bieden. We zien niettemin dat de overheidsdiensten hier om een aantal redenen geen, of zeer weinig, gebruik van maken. Prioriteit 8 Federgon vraagt de regering om het voor de overheidsdiensten gemakkelijker te maken om Interim Management bedrijven en Projectsourcingbureaus in te zetten, zodat deze een oplossing kunnen bieden bij tijdelijke nood aan externe expertise. Een correcte toepassing van de Europese regels inzake de diensten van algemeen economisch belang Diensten van algemeen economisch belang zijn activiteiten van commerciële dienstverlening waarbij er taken van algemeen belang worden uitgevoerd en waarvoor de overheid specifieke verplichtingen van openbare dienstverlening oplegt. Heel wat terreinen waarop Federgon leden actief zijn behoren tot deze diensten van algemeen economisch belang, of zouden er toe kunnen behoren. Meer in het bijzonder denken we aan volgende vormen van dienstverlening, waar publieke en privé actoren elkaar kunnen ontmoeten: arbeidsbemiddeling, begeleiding van werkzoekenden, opleiding, loopbaanbegeleiding, PWA diensten, het IDESS systeem en de gesubsidieerde gezinshulp, Deze diensten kwalificeren als diensten van algemeen economisch belang is van kapitaal belang, want dit impliceert voor de overheid de verplichting om toe te zien op het naleven van de concurrentieregels tussen publieke en privé actoren bij het leveren van deze diensten. Omgekeerd, zijn de diensten van algemeen niet economisch belang uitgesloten wat de concurrentieregels betreft. Een dienst kwalificeren als dienst van algemeen economisch belang heeft als gevolg dat de mechanismen inzake financiering en subsidiëring onderzocht moeten worden, om zeker te zijn dat er geen concurrentievervalsing optreedt. Prioriteit 9 Federgon vraagt de strikte toepassing van het principe van de gelijke behandeling tussen actoren die dezelfde diensten verlenen, of het nu om openbare of om privé organismen gaat. Het is dus onontbeerlijk dat de verschillende beleidsniveaus in België, en de overheidsdiensten die er van afhangen, dringend nagaan of de bestaande systemen stroken met het Europees recht betreffende de diensten van algemeen economisch belang.

10 Zorgen voor een gelijke fiscale behandeling van de verschillende actoren die actief zijn in arbeidsbemiddeling en opleiding Heel wat bedrijven die aangesloten zijn bij Federgon hebben geregeld af te rekenen met de concurrentie van semi publieke actoren of van social profit organisaties in de sectoren arbeidsbemiddeling, begeleiding van werkzoekenden, dienstencheques en opleiding. Federgon heeft hier op zich geen enkel probleem mee. Concurrentie is gezond op voorwaarde dat ze eerlijk is. En daar wringt het schoentje. Op veel van deze semi publieke actoren of social profit organisaties zijn niet dezelfde fiscale regels van toepassing. Zo zijn ze niet onderworpen aan de vennootschapsbelasting, noch aan de BTW, dit in tegenstelling tot de Federgon leden. Deze verschillende fiscale behandeling heeft uiteraard een invloed op de prijs die de eindklant wordt aangerekend en geeft dus aanleiding tot concurrentievervalsing. Er is geen enkele reden voor deze verschillende fiscale behandeling. Hetzelfde fiscale regime moet gelden voor dezelfde prestaties, ongeacht het juridische statuut van de actoren. Een VZW die commerciële activiteiten uitoefent (opleiding, dienstencheques of arbeidsbemiddeling) moet onderworpen worden aan de vennootschapsbelasting. Prioriteit 10 Federgon vraagt de regering toe te zien op de toepassing van het principe van de gelijke behandeling van de verschillende soorten actoren, ongeacht hun juridische vorm. Een betere controle van de VZW s die commerciële activiteiten uitoefenen is noodzakelijk.

11 De prioriteiten van Federgon in een oogopslag 1. Federgon vraagt het opheffen van het verbod op uitzendarbeid in de openbare sector. 2. Federgon vraagt de volgende regering om, in overleg met de sociale partners, de reglementering inzake uitzendarbeid aan te passen. 3. Federgon vraagt de regering om de Europese richtlijn betreffende uitzendarbeid snel om te zetten en de beperkingen ter zake te schrappen. 4. Federgon pleit voor een verruiming van outplacement. De federatie stelt tevens voor een mechanisme in te voeren waardoor de overheid en de bedrijven het outplacement gezamenlijk zouden financieren, opdat de ontslagkosten van de ondernemingen niet te veel zouden stijgen. 5. Federgon vraagt om de werkgevers de mogelijkheid te bieden dienstencheques toe te kennen aan hun werknemers, naar het voorbeeld van de maaltijdcheques. 6. Federgon vraagt de volgende regering nieuwe fiscale incentives in te voeren om de opleidingsinspanningen van de bedrijven aan te moedigen. 7. In het kader van het wervingsbeleid en het personeelsmanagement in de overheidsdiensten vraagt Federgon het ruimer inzetten van privé actoren die gespecialiseerd zijn inzake recruitment, search en selection van personeel. 8. Federgon vraagt de regering om het voor de overheidsdiensten gemakkelijker te maken om Interim Management bedrijven en Projectsourcingbureaus in te zetten, zodat deze een oplossing kunnen bieden bij tijdelijke nood aan externe expertise. 9. Federgon vraagt de strikte toepassing van het principe van de gelijke behandeling tussen actoren die dezelfde diensten verlenen, of het nu om openbare of om privé organismen gaat. Het is dus onontbeerlijk dat de verschillende beleidsniveaus in België, en de overheidsdiensten die er van afhangen, dringend nagaan of de bestaande systemen stroken met het Europees recht betreffende de diensten van algemeen economisch belang. 10. Federgon vraagt de regering toe te zien op de toepassing van het principe van de gelijke behandeling van de verschillende soorten actoren, ongeacht hun juridische vorm. Een betere controle van de VZW s die commerciële activiteiten uitoefenen is noodzakelijk.

Federatie van partners voor werk

Federatie van partners voor werk Federgon Federatie van partners voor werk 28 november 2008 Naar een federatie van partners voor werk De voorgeschiedenis Oprichting van Upedi (Union professionnelle des entreprises de dépannage par l Intérimat

Nadere informatie

NAAR EEN PERFORMANTE, INCLUSIEVE ARBEIDSMARKT WAAR ELK TALENT TELT

NAAR EEN PERFORMANTE, INCLUSIEVE ARBEIDSMARKT WAAR ELK TALENT TELT NAAR EEN PERFORMANTE, INCLUSIEVE ARBEIDSMARKT WAAR ELK TALENT TELT S20150874 UITZENDARBEID IN DE OPENBARE SECTOR Sinds de zesde staatshervorming zijn zowel de federale regering als de gewesten bevoegd.

Nadere informatie

in de wereld van werk

in de wereld van werk Sterk in de wereld van werk Uw belangen behartigen Onze kernopdracht is de gemeenschappelijke belangen behartigen van alle Federgon-sectoren. Wij: vertegenwoordigen deze sectoren en komen op voor hun belangen

Nadere informatie

Persconferentie Conférence de presse

Persconferentie Conférence de presse Persconferentie Conférence de presse Donderdag 4 mei 2017 Jeudi 4 mai 2017 Tour & Taxis Havenlaan 86C, 1000 Brussel Avenue du Port 86C, 1000 Bruxelles 20171132 2016 Goed tot zeer goed jaar voor de HR-sector

Nadere informatie

Intern kwaliteitscharter

Intern kwaliteitscharter Intern kwaliteitscharter Ons intern kwaliteitscharter is samen met het kwaliteitscharter van Federgon (zie volgende pagina) een instrument om de kwaliteit van onze dienstverlening te waarborgen. Al onze

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.12.2017 SWD(2017) 479 final WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement

Nadere informatie

Meer mensen. aan het werk zetten & houden. Memorandum. via een ambitieus arbeidsmarktmodel. Federatie van partners voor werk

Meer mensen. aan het werk zetten & houden. Memorandum. via een ambitieus arbeidsmarktmodel. Federatie van partners voor werk Meer mensen aan het werk zetten & houden via een ambitieus arbeidsmarktmodel Memorandum De leden van Federgon dragen in belangrijke mate bij tot een betere werking van onze arbeidsmarkt. Omdat ze dag na

Nadere informatie

Hoe beïnvloedt het Europese beleid de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen?

Hoe beïnvloedt het Europese beleid de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen? Hoe beïnvloedt het Europese beleid de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen? Cascade van beleidsniveaus en beleidsteksten Beleid EU Strategie Europa 2020 Europees werkgelegenheidsbeleid Richtsnoeren

Nadere informatie

Evaluatie van het Brusselse dienstenchequestelsel Oktober 2017

Evaluatie van het Brusselse dienstenchequestelsel Oktober 2017 Evaluatie van het Brusselse dienstenchequestelsel 2016 Oktober 2017 Context van de evaluatie Het stelsel van de dienstencheques is een tewerkstellingsmaatregel die drie doelstellingen nastreeft: De tewerkstellingsgraad

Nadere informatie

ADVIES. 21 september 2017

ADVIES. 21 september 2017 ADVIES Voorontwerp van besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering betreffende de vrijstellingen van beschikbaarheid op de arbeidsmarkt wegens studies, beroepsopleidingen of stages 21 september 2017

Nadere informatie

Hoe heeft de sociale zekerheid de crisis doorstaan?

Hoe heeft de sociale zekerheid de crisis doorstaan? Hoe heeft de sociale zekerheid de crisis doorstaan? Hoe heeft de sociale zekerheid de economische crisis van 2009 en 2012 doorstaan? Die twee jaar bedraagt de economische groei respectievelijk -2,8% en

Nadere informatie

De dienstencheques 360 doorgelicht

De dienstencheques 360 doorgelicht Contact: daphne.valsamis@ideaconsult.be - 02/300.85.00 De dienstencheques 360 doorgelicht Persconferentie 5.07.2018 Doelstellingen van het onderzoek 360 zicht op de dienstencheques: Analyse van de vraagzijde

Nadere informatie

Tempo-Team arbeidsmarkt en werkvloer onderzoek

Tempo-Team arbeidsmarkt en werkvloer onderzoek Tempo-Team arbeidsmarkt en werkvloer onderzoek team.xx Methodologie Representatieve steekproef België: 550 werknemers 200 HR managers Duitsland: 529 werknemers 200 HR managers Kwantitatieve peiling naar

Nadere informatie

14/04/2016. Persconferentie Dienstencheques. Conférence de presse Titres-services

14/04/2016. Persconferentie Dienstencheques. Conférence de presse Titres-services 14/04/2016 Persconferentie Dienstencheques Conférence de presse Titres-services Cijfers - Chiffres De sector groeide met 4% in 2015 20,6% 19,6% Groei Markt Federgon-leden +4,2% in 2014 +4,3% in 2015 11,0%

Nadere informatie

DEPARTEMENT WERK EN SOCIALE ECONOMIE. Kerncijfers Vergrijzing en Werkzaamheid Versie 20 juni 2013

DEPARTEMENT WERK EN SOCIALE ECONOMIE. Kerncijfers Vergrijzing en Werkzaamheid Versie 20 juni 2013 DEPARTEMENT WERK EN SOCIALE ECONOMIE Kerncijfers Vergrijzing en Werkzaamheid Versie 20 juni 2013 1 De arbeidsmarkt wordt krapper: alle talent is nodig Evolutie van de vervangingsgraad (verhouding 15-24-jarigen

Nadere informatie

Memorandum Europese verkiezingen 26 mei 2019 VOOR EEN EUROPA VAN RESULTATEN

Memorandum Europese verkiezingen 26 mei 2019 VOOR EEN EUROPA VAN RESULTATEN Memorandum Europese verkiezingen 26 mei 2019 VOOR EEN EUROPA VAN RESULTATEN NOOD AAN EUROPA De wereld verandert en onze European way of life staat onder druk van interne en externe uitdagingen die vaak

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid

Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid Juli 2013 De evolutie van de werkende beroepsbevolking te Brussel van demografische invloeden tot structurele veranderingen van de tewerkstelling Het afgelopen

Nadere informatie

Leeftijdsbewust Personeelsbeleid. Iris Tolpe Manager Legal Dpt, Information & Know How Sociaal Secretariaat Securex

Leeftijdsbewust Personeelsbeleid. Iris Tolpe Manager Legal Dpt, Information & Know How Sociaal Secretariaat Securex Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Iris Tolpe Manager Legal Dpt, Information & Know How Sociaal Secretariaat Securex Leeftijdsbewust personeelsbeleid Overzicht Tewerkstellingsmaatregelen: doel Federale tewerkstellingsmaatregelen

Nadere informatie

Federgon kwaliteitscharter

Federgon kwaliteitscharter N2010 100 Federgon kwaliteitscharter Het kwaliteitscharter van Federgon is een basisdocument van de federatie en een instrument om de kwaliteit van de dienstverlening van de leden te waarborgen. Het beoogt

Nadere informatie

Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: 255 miljoen euro voor de Brusselaars

Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: 255 miljoen euro voor de Brusselaars Persdossier 7 juni 2017 : 255 miljoen euro voor de Brusselaars Didier Gosuin Brussels Minister van Economie, Tewerkstelling en Beroepsopleiding 1 Het Brussels Gewest vereenvoudigt de tewerkstellingssteun

Nadere informatie

Professionele mobiliteit van werknemers: het wervingsbeleid onder de loep genomen

Professionele mobiliteit van werknemers: het wervingsbeleid onder de loep genomen Arbeidsbemiddeling en uitzendarbeid Professionele mobiliteit van werknemers: het wervingsbeleid onder de loep genomen Peeters, A. & Gevers, A. 2006. Wervingsbeleid en werknemersstromen in beeld. Brussel:

Nadere informatie

Q1 15 POSITIEVE DYNAMIEK OP DE MARKT VAN HR-DIENSTVERLENING

Q1 15 POSITIEVE DYNAMIEK OP DE MARKT VAN HR-DIENSTVERLENING POSITIEVE DYNAMIEK OP DE MARKT VAN HR-DIENSTVERLENING UITZENDARBEID (gepresteerde uren) +9,64% +4,09% VERHOOGDE ECONOMISCHE ACTIVITEIT STIMULEERT WERKGELEGENHEID De Belgische economie groeide in het eerste

Nadere informatie

De dienstencheques: kwaliteit door de jaren heen. Caroline Van Beveren Brussel - 25 oktober 2012

De dienstencheques: kwaliteit door de jaren heen. Caroline Van Beveren Brussel - 25 oktober 2012 De dienstencheques: kwaliteit door de jaren heen Caroline Van Beveren Brussel - 25 oktober 2012 PWA Dienstencheques Eerste poging om huishoudelijke diensten te integreren in de reguliere arbeidsmarkt Ontstaan

Nadere informatie

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie betreffende de meldingsplicht van vacante betrekkingen aan Actiris. 21 maart 2013

ADVIES. Voorontwerp van ordonnantie betreffende de meldingsplicht van vacante betrekkingen aan Actiris. 21 maart 2013 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie betreffende de meldingsplicht van vacante betrekkingen aan Actiris 21 maart 2013 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan

Nadere informatie

Voka: Minder doelgroepen voor meer jobs

Voka: Minder doelgroepen voor meer jobs Koningsstraat 154-158 1000 Brussel tel. 02 229 81 11 www.voka.be Persbericht Datum 10 oktober 2013 aantal pagina s 1/6 meer informatie bij Frederik Meulewaeter woordvoerder tel. 02 229 81 22 gsm 0477 39

Nadere informatie

R A P P O R T Nr. 87 --------------------------------

R A P P O R T Nr. 87 -------------------------------- R A P P O R T Nr. 87 -------------------------------- Europese kaderovereenkomst betreffende inclusieve arbeidsmarkten Eindevaluatie van de Belgische sociale partners ------------------------ 15.07.2014

Nadere informatie

Het Waals doelgroepenbeleid:

Het Waals doelgroepenbeleid: Het Waals doelgroepenbeleid: (Misschien ook lucratief voor de Vlaamse werkgever) Het doelgroepenbeleid werd geregionaliseerd. In Vlaanderen zijn de meeste van deze nieuwe maatregelen reeds in voege sinds

Nadere informatie

HET BRUSSELS GEWEST ONDERTEKENT DE EERSTE INSCHAKELINGSCONTRACTEN!

HET BRUSSELS GEWEST ONDERTEKENT DE EERSTE INSCHAKELINGSCONTRACTEN! PERSDOSSIER PRIMEUR: EEN JOB VOOR 12 MAANDEN VOOR DE MEEST KWETSBARE BRUSSELSE JONGEREN HET BRUSSELS GEWEST ONDERTEKENT DE EERSTE INSCHAKELINGSCONTRACTEN! KABINET VAN MINISTER GOSUIN 13/07/2016 Inhoud

Nadere informatie

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij

Nadere informatie

N Th EU Groenboek A07 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA

N Th EU Groenboek A07 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA N Th EU Groenboek A07 Brussel, 22.10.2003 MH/AB/LC A D V I E S over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO op 22 oktober 2003) *** 2

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken

nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Activering 50-plussers - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 703 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Activering 50-plussers - Stand van zaken Het inschakelen

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 7 oktober 2010 (12.10) (OR. en) 14479/10 SOC 612 EDUC 158 ECOFIN 580 NOTA

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 7 oktober 2010 (12.10) (OR. en) 14479/10 SOC 612 EDUC 158 ECOFIN 580 NOTA RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 7 oktober 2010 (12.10) (OR. en) 14479/10 SOC 612 EDUC 158 ECOFIN 580 NOTA van: aan: Betreft: het Comité voor de werkgelegenheid het Comité van permanente vertegenwoordigers

Nadere informatie

PERSBERICHT Interim Management Projects verandert de rekruteringsmarkt ingrijpend.

PERSBERICHT Interim Management Projects verandert de rekruteringsmarkt ingrijpend. PERSBERICHT Interim Management Projects verandert de rekruteringsmarkt ingrijpend. In België zijn zo'n 50.000 tot 60.000 mensen, waaronder veel senioren, tewerkgesteld als uitzendkracht in verantwoordelijke

Nadere informatie

redenen voor uitzendarbeid

redenen voor uitzendarbeid redenen voor uitzendarbeid Randstad-uitzendkrachten geven uw bedrijf meer kracht en flexibiliteit om in wisselende omstandigheden optimaal te functioneren. Uitzendarbeid is echter strikt gereglementeerd.

Nadere informatie

Opeenvolgende dagcontracten: argumentarium + checklist

Opeenvolgende dagcontracten: argumentarium + checklist 20190345/AV/mdbr Datum: 11/02/2019 Comm.: UZA Contact: de juridische dienst Opeenvolgende dagcontracten: argumentarium + checklist 1. Waarom dit document? Op 24 juli 2018 hebben de vertegenwoordigers van

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei A D V I E S Nr. 1.559 ----------------------------- Zitting van dinsdag 2 mei 2006 ---------------------------------------- Generatiepact - Financiering gezondheidszorg x x x 2.162/6-1 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0176/304. Amendement

NL In verscheidenheid verenigd NL A8-0176/304. Amendement 27.3.2019 A8-0176/304 304 Overweging 11 (11) Het EFMZV voor de periode na 2020 moet worden gebaseerd op een vereenvoudigde structuur zonder vooraf op een al te prescriptieve manier maatregelen of nadere

Nadere informatie

Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: Vanaf 1 oktober belangrijke wijzigingen voor tienduizenden werkzoekenden!

Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: Vanaf 1 oktober belangrijke wijzigingen voor tienduizenden werkzoekenden! Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: Vanaf 1 oktober belangrijke wijzigingen voor tienduizenden werkzoekenden! A. INLEIDING Met de zesde staatshervorming heeft het Brussels Gewest nieuwe bevoegdheden

Nadere informatie

Don t wait for a miracle Make one!

Don t wait for a miracle Make one! Don t wait for a miracle Make one! Durf dromen. We dromen immers allemaal van een betere, duurzame en welvarende wereld waarin dynamisme en ondernemerschap worden aangemoedigd bij onze jongeren en waarin

Nadere informatie

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new

Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new Samenvatting project Blueprint - Toekomstbestendige vaardigheden voor de maritieme transportsector (Sector Skills Alliances for implementing a new strategic approach ( Blueprint ) to sectoral cooperation

Nadere informatie

Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken

Commissie werkgelegenheid en sociale zaken. van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie werkgelegenheid en sociale zaken 2012/2039(INI) 19.3.2012 ONTWERPADVIES van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken aan de Commissie juridische zaken het statuut

Nadere informatie

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met

Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. In samenwerking met Profiel en tevredenheid van uitzendkrachten. 2012 In samenwerking met 1 547.259 uitzendkrachten 547.259 motieven 2 Inhoudstafel 1. Uitzendarbeid vandaag 2. Doel van het onderzoek 3. De enquête 4. De verschillende

Nadere informatie

Strategisch plan voor de bouwsector. Pistes om de voorwaarden te scheppen voor een gezonde concurrentie

Strategisch plan voor de bouwsector. Pistes om de voorwaarden te scheppen voor een gezonde concurrentie Strategisch plan voor de bouwsector Pistes om de voorwaarden te scheppen voor een gezonde concurrentie Vijf acties moeten tegelijkertijd worden ingevoerd: 1. Versterken van het rechtskader 2. Sensibiliseren

Nadere informatie

Hoge Raad voor de Werkgelegenheid. Verslag Jan Smets. 24 juni 2011

Hoge Raad voor de Werkgelegenheid. Verslag Jan Smets. 24 juni 2011 Hoge Raad voor de Werkgelegenheid Verslag 2011 Jan Smets 24 juni 2011 Verslag 2011 van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid 1. Recente ontwikkelingen op en vooruitzichten voor de arbeidsmarkt 2. Gevolgen

Nadere informatie

ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en

ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en fiscaliteit - Herstructureringen en overgang van ondernemingen

Nadere informatie

VLAAMSE RAAD VOORSTEL VAN DECREET. houdende bepalingen inzake arbeidsbemiddeling door arbeidsbemiddelingsbureaus opgericht naar privaatrecht

VLAAMSE RAAD VOORSTEL VAN DECREET. houdende bepalingen inzake arbeidsbemiddeling door arbeidsbemiddelingsbureaus opgericht naar privaatrecht Stuk 367 (1992-1993) - Nr. 1 ARCHIEF VLAAMSE RAAD TERUGBEZORGEN VLAAMSE RAAD ZITITNG 1992-1993 15 JUNI 1993 VOORSTEL VAN DECREET - van de heer E. Schuermans C.S. - houdende bepalingen inzake arbeidsbemiddeling

Nadere informatie

PERSDOSSIER. Heeft de regering Michel de moed voor een tax shift in het voordeel van werknemers en gewone burgers?

PERSDOSSIER. Heeft de regering Michel de moed voor een tax shift in het voordeel van werknemers en gewone burgers? Persconferentie van 13 juli 2015 PERSDOSSIER Heeft de regering Michel de moed voor een tax shift in het voordeel van werknemers en gewone burgers? Duidelijkheid scheppen MOC, beweging.net en de partnerorganisaties

Nadere informatie

De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen?

De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen? De Fairness Tax: nieuwe minimumbelasting voor grote vennootschappen? Op 30 juli 2013 werd de wet houdende diverse bepalingen omtrent de nieuwe fiscale maatregelen in het kader van de begrotingscontrole

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

WELKOM. Geert Vannieuwenhuyze. De Lovie vzw. Vlaams Welzijnsverbond vzw. Vlaams Welzijnsverbond vzw

WELKOM. Geert Vannieuwenhuyze. De Lovie vzw. Vlaams Welzijnsverbond vzw. Vlaams Welzijnsverbond vzw WELKOM Geert Vannieuwenhuyze De Lovie vzw 1 Situering Wijzigende maatschappij, wetgeving, rolpatronen, stem van de gebruiker, mogelijkheden overheid, Effect op Manier waarop mensen hun loopbaan uitbouwen

Nadere informatie

Analyse van het tewerkstellings- en doelgroepenbeleid Minder doelgroepen voor meer jobs

Analyse van het tewerkstellings- en doelgroepenbeleid Minder doelgroepen voor meer jobs Analyse van het tewerkstellings- en doelgroepenbeleid Minder doelgroepen voor meer jobs Persconferentie 10 oktober 2013 Agenda 1. Inleiding Sonja Teughels, senior adviseur arbeidsmarktbeleid Voka 2. Studie

Nadere informatie

De waarheid over de notionele intrestaftrek

De waarheid over de notionele intrestaftrek De waarheid over de notionele intrestaftrek Februari 2008 Wat is de notionele intrestaftrek? Notionele intrestaftrek, een moeilijke term voor een eenvoudig principe. Vennootschappen kunnen een bepaald

Nadere informatie

Nieuw rapport Europese Commissie: onze pensioenen zijn wél betaalbaar

Nieuw rapport Europese Commissie: onze pensioenen zijn wél betaalbaar Nieuw rapport Europese Commissie: onze pensioenen zijn wél betaalbaar Studiedienst PVDA Kim De Witte 1 Meer actieven in verhouding tot niet-actieven tot 2040... 2 1.1 Demografische versus economische afhankelijkheidsratio...

Nadere informatie

Europa: Vriend of vijand?

Europa: Vriend of vijand? Europa: Vriend of vijand? Nieuw economisch bestuur De Europese staatshoofden willen afspraken maken over een nieuw concurrentiepact op Europees vlak en willen hierover in juni wettelijke initiatieven nemen.

Nadere informatie

Factsheet 1 WAAROM EEN INVESTERINGSPLAN VOOR DE EU?

Factsheet 1 WAAROM EEN INVESTERINGSPLAN VOOR DE EU? Factsheet 1 WAAROM EEN INVESTERINGSPLAN VOOR DE EU? Als gevolg van de wereldwijde economische en financiële crisis heeft de EU met een laag investeringsniveau te kampen. Alleen met gezamenlijke gecoördineerde

Nadere informatie

1. Wat regering en werkgevers je niet vertellen... over het Herenakkoord (afspraken rond collectieve actie)

1. Wat regering en werkgevers je niet vertellen... over het Herenakkoord (afspraken rond collectieve actie) 1. Wat regering en werkgevers je niet vertellen... over het Herenakkoord (afspraken rond collectieve actie) dat vakbonden aansprakelijk worden gesteld en gesanctioneerd kunnen worden in geval van problemen

Nadere informatie

Tewerkstelling in de bouw staat onder druk: dringend nood aan sterke maatregelen

Tewerkstelling in de bouw staat onder druk: dringend nood aan sterke maatregelen Index (2010 = 100) Persconferentie Tewerkstelling in de bouw staat onder druk: dringend nood aan sterke maatregelen De tewerkstellingscijfers in de bouw tonen een duidelijke verschuiving. Werknemers in

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 oktober 2011 betreffende het omgaan met migrerende uitzendkrachten

Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 oktober 2011 betreffende het omgaan met migrerende uitzendkrachten Collectieve arbeidsovereenkomst van 11 oktober 2011 betreffende het omgaan met migrerende uitzendkrachten Inleiding De sociale partners van de uitzendsector zijn van oordeel dat de instroom van migrerende

Nadere informatie

Tijdelijke Werkervaring (TWE)

Tijdelijke Werkervaring (TWE) Tijdelijke Werkervaring (TWE) 31-10-2017 Even kort kaderen HOE IS TWE TOT STAND GEKOMEN? 6 e Staatshervorming: uitbreiding bevoegdheden Gewesten. Alles start met het Vlaams Regeerakkoord van 23 juli 2014

Nadere informatie

Wachten tot de witte raaf aan de deur komt kloppen? Een analyse van het instroom- en retentiebeleid bij bedrijven

Wachten tot de witte raaf aan de deur komt kloppen? Een analyse van het instroom- en retentiebeleid bij bedrijven Wachten tot de witte raaf aan de deur komt kloppen? Een analyse van het instroom- en retentiebeleid bij bedrijven Valsamis, D. & Vandeweghe, B. 2012. Instroom- en retentiebeleid van bedrijven: wachten

Nadere informatie

opgeleiden te Brussel. Trends naar Arbeidsmarktontwikkeling voor hoger 6 juni 2006 Studiedag onderwijsvernieuwing

opgeleiden te Brussel. Trends naar Arbeidsmarktontwikkeling voor hoger 6 juni 2006 Studiedag onderwijsvernieuwing Arbeidsmarktontwikkeling voor hoger opgeleiden te Brussel. Trends naar 2012. Studiedag onderwijsvernieuwing 6 juni 2006 DUALE STRUCTUUR VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Economische rijkdom Uitsluiting

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/09/109 ADVIES NR 09/17 VAN 7 JULI 2009, GEWIJZIGD OP 6 OKTOBER 2009, BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN ANONIEME

Nadere informatie

Is er morgen nog werk voor iedereen? Egbert Lachaert Jong Vld 30 maart 2015

Is er morgen nog werk voor iedereen? Egbert Lachaert Jong Vld 30 maart 2015 Is er morgen nog werk voor iedereen? Egbert Lachaert Jong Vld 30 maart 2015 Werkloosheid Vacatures Loonkosten Loopbanen Man vrouw Sectoren Evoluties arbeidsmarkt Werkloosheidscijfers België Jaar België

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 25 september

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 25 september A D V I E S Nr. 1.814 ----------------------------- Zitting van dinsdag 25 september 2012 --------------------------------------------------- Relancestrategie Voorontwerp van wet houdende het tewerkstellingsplan

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 maart

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 maart A D V I E S Nr. 2.026 ------------------------------ Zitting van dinsdag 21 maart 2017 ----------------------------------------------- Verlenging bestaande afspraken voor de periode 2017-2018 x x x 2.901-1

Nadere informatie

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD UW TOEKOMST ONTCIJFERD we creëren sociale welvaart met vier bouwstenen 1 meer jobs 2 stijgende koopkracht 3 sociale zekerheid voor iedereen 4 een toekomst voor

Nadere informatie

Europees Sociaal Fonds Investeren in mensen

Europees Sociaal Fonds Investeren in mensen Europees Sociaal Fonds Investeren in mensen Europese Commissie Deze brochure is beschikbaar in alle officiële talen van de EU. Noch de Europese Commissie, noch enige persoon die optreedt in naam van de

Nadere informatie

De werkloosheid op haar hoogste peil sinds het begin van de crisis

De werkloosheid op haar hoogste peil sinds het begin van de crisis Oktober 2009 De werkloosheid op haar hoogste peil sinds het begin van de crisis De werkloosheid: moet het ergste nog komen? De uitzendarbeid en het aantal openstaande betrekkingen lopen weer terug Het

Nadere informatie

Deontologische code - Commissie Projectsourcing

Deontologische code - Commissie Projectsourcing Deontologische code - Commissie Projectsourcing 1. Algemene bepalingen 1.1. Doel van deze gedragscode is het bepalen van de regels waartoe de leden zich verbinden ze na te leven. Ze moet bijdragen tot

Nadere informatie

1. Hoeveel 55-plussers zijn bij VDAB ingeschreven als werkzoekend (nominaal + percentage beroepsbevolking + verloop over laatste tien jaar)?

1. Hoeveel 55-plussers zijn bij VDAB ingeschreven als werkzoekend (nominaal + percentage beroepsbevolking + verloop over laatste tien jaar)? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 177 van PETER VAN ROMPUY datum: 13 december 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Werkgelegenheidsgraad 55-plussers - Evolutie Door de

Nadere informatie

Deeleconomie De FOD Economie in het midden van de puzzel

Deeleconomie De FOD Economie in het midden van de puzzel Deeleconomie De FOD Economie in het midden van de puzzel Een innovatief economisch model, een opportuniteit voor ondernemers en consumenten Opdracht van de FOD Economie In een steeds veranderende Belgische

Nadere informatie

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 4 mei 2018 (OR. en) 8301/18 NOTA van: aan: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) Raad nr. vorig doc.: 7831/1/18 JEUN

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 506 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over een voorontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 8 mei 2014 betreffende het op de markt aanbieden en het gebruiken van biociden

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 17 december

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 17 december A D V I E S Nr. 1.456 --------------------------- Zitting van woensdag 17 december 2003 ------------------------------------------------------- Dienstencheques - Ontwerp van programmawet x x x 2.052-1

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 DE ANTI-CRISISMAATREGELEN VOOR DE BEDIENDEN WORDEN VERLENGD De anti-crisismaatregelen, die eerst maar liepen tot 31 december 2009, zijn zoals verwacht verlengd met zes maanden

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende het sectorakkoord 2015-2016

Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende het sectorakkoord 2015-2016 PARITAIR COMITÉ VOOR HET VERZEKERINGSWEZEN (PC 306) Collectieve arbeidsovereenkomst van 18 januari 2016 betreffende het sectorakkoord 2015-2016 Inhoudstafel 1. Toepassingsgebied 2. Vastheid van betrekking

Nadere informatie

Code leeftijdsbewust aanwervingsbeleid in de social profit

Code leeftijdsbewust aanwervingsbeleid in de social profit Code leeftijdsbewust aanwervingsbeleid in de social profit Code leeftijdsbewust aanwervingsbeleid in de social profit Achtergrond en context code 10 tips voor een leeftijdsbewust aanwervingsbeleid Achtergrond

Nadere informatie

KRACHTLIJNEN VOOR HET SOCIAAL OVERLEG PC 327, sociale werkplaatsen Vlaanderen MEMORANDUM VAN DE WERKGEVERS

KRACHTLIJNEN VOOR HET SOCIAAL OVERLEG PC 327, sociale werkplaatsen Vlaanderen MEMORANDUM VAN DE WERKGEVERS KRACHTLIJNEN VOOR HET SOCIAAL OVERLEG 2003 PC 327, sociale werkplaatsen Vlaanderen MEMORANDUM VAN DE WERKGEVERS INLEIDING Sociale Werkplaatsen hebben als doel het creëren van werkgelegenheid waarbij productiviteit

Nadere informatie

Hoge Raad van Financiën, afdeling "Financieringsbehoeften van de Overheid" PERSMEDEDELING:

Hoge Raad van Financiën, afdeling Financieringsbehoeften van de Overheid PERSMEDEDELING: Hoge Raad van Financiën, afdeling "Financieringsbehoeften van de Overheid" PERSMEDEDELING: Advies Begrotingstraject voor het Stabiliteitsprogramma 2012-2015 Dit Advies is het eerste van de nieuw samengestelde

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 28 juni

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 28 juni A D V I E S Nr. 2.041 ------------------------------ Zitting van woensdag 28 juni 2017 ------------------------------------------------ Voorontwerp van wet houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken

Nadere informatie

AANGENOMEN TEKSTEN Voorlopige uitgave

AANGENOMEN TEKSTEN Voorlopige uitgave Europees Parlement 2014-2019 AANGENOMEN TEKSTEN Voorlopige uitgave P8_TA-PROV(2018)0394 Beschikbaarstelling van middelen uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (aanvraag van Portugal

Nadere informatie

A D V I E S Nr

A D V I E S Nr A D V I E S Nr. 1.391 ---------------------------------- Raadszitting van woensdag 20 februari 2002 -------------------------------------------------------------- Behoud van het recht van sommige oudere

Nadere informatie

DE BRUSSELSE OCMW'S LEVEREN GOED WERK

DE BRUSSELSE OCMW'S LEVEREN GOED WERK Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale a.s.b.l. Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest v.z.w. Section "CPAS" Afdeling "Maatschappelijk

Nadere informatie

Hierbij vindt u de lijst met controles en codes gebruikt in de toepassing NRW.

Hierbij vindt u de lijst met controles en codes gebruikt in de toepassing NRW. Hierbij vindt u de lijst met controles en codes gebruikt in de toepassing NRW. 1) Controles Een controle wordt aangemaakt in drie types situaties: - wanneer de situatie van de aansluiting bij het fonds

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie werkgelegenheid en sociale zaken

EUROPEES PARLEMENT. Commissie werkgelegenheid en sociale zaken EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie werkgelegenheid en sociale zaken 22 november 2001 PE 305.739/1-17 AMENDEMENTEN 1-17 ONTWERPVERSLAG - Piia-Noora Kauppi (PE 305.739) over de mededeling van de Commissie

Nadere informatie

A. Inleiding. De Hoge Raad had zijn advies uitgebracht op 7 september 2017.

A. Inleiding. De Hoge Raad had zijn advies uitgebracht op 7 september 2017. Advies van 20 december 2017 over het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het koninklijk besluit van 12 november 2012 met betrekking tot de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve

Nadere informatie

!f0.lgemeen ~EHEERSCÇ:OMITE

!f0.lgemeen ~EHEERSCÇ:OMITE !f0.lgemeen ~EHEERSCÇ:OMITE VOOR HET SOCIAAL STATUUT DER ZELFSTANDIGEN Opgericht bij de wet van 30 december 1992 Jan Jacobsplein, 6 1 000 Brussel Tei.:025464340 Fax :02 546 21 53 ABC ADVIES 2010/04 Brussel,

Nadere informatie

Het stelsel van de dienstencheques

Het stelsel van de dienstencheques Het stelsel van de dienstencheques Caroline Van Beveren 2 december 2010 Wat zijn dienstencheques? = een betaalmiddel waarmee particulieren een erkende onderneming kunnen betalen voor hulp van huishoudelijke

Nadere informatie

CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN NATIONALE ARBEIDSRAAD CRB DEF CCR 10. ADVIES Nr

CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN NATIONALE ARBEIDSRAAD CRB DEF CCR 10. ADVIES Nr CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN NATIONALE ARBEIDSRAAD CRB 2007-1537 DEF ADVIES Nr. 1.625 Gemeenschappelijke Raadszitting van donderdag 20 december 2007 -------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Succesfactoren en hinderpalen om langer aan de slag te blijven

Succesfactoren en hinderpalen om langer aan de slag te blijven Loopbanen Succesfactoren en hinderpalen om langer aan de slag te blijven Vandeweghe, B., Valsamis, D. & Van der Beken, W., 2011. Succesfactoren en hinderpalen om langer aan de slag te blijven, volgens

Nadere informatie

Modernisering van de uitzendwetgeving

Modernisering van de uitzendwetgeving Modernisering van de uitzendwetgeving De sociale partners van de interim-sector hebben lang onderhandeld m.b.t. de regelgeving rond de modernisering van de uitzendarbeid. Ze zijn tot een volledig akkoord

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 459 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 NOVEMBER 2011 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Elke ROEX betreffende het waarborgen van het recht op kinderopvang

Nadere informatie

Duurzame inzetbaarheid en de vergrijzende beroepsbevolking

Duurzame inzetbaarheid en de vergrijzende beroepsbevolking Duurzame inzetbaarheid en de vergrijzende beroepsbevolking Wat kunnen we leren van andere EU lidstaten? Yoline Kuipers Cavaco Beleidsadviseur Volksgezondheid, Milieu Ltd. EU bevolking wordt steeds ouder

Nadere informatie

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij

Nadere informatie

(B.S ) Uittreksel m.b.t. de doelgroepverminderingen : a) de algemene bepalingen die betrekking hebben op alle bijdrageverminderingen

(B.S ) Uittreksel m.b.t. de doelgroepverminderingen : a) de algemene bepalingen die betrekking hebben op alle bijdrageverminderingen Programmawet (I) van 24 december 2002 Titel IV. Werk - Hoofdstuk 7. Harmonisering en vereenvoudiging van de regelingen inzake verminderingen van sociale zekerheidsbijdragen (B.S. 31.12.2002) Uittreksel

Nadere informatie

DE EU-BEGROTING 2013 VRAAG EN ANTWOORD

DE EU-BEGROTING 2013 VRAAG EN ANTWOORD EUROPESE COMMISSIE MEMO Brussel, 12 december 2012 DE EU-BEGROTING 2013 VRAAG EN ANTWOORD Wat zijn de kerncijfers van de EU-begroting 2013 die vandaag werd goedgekeurd? De EU-begroting 2013 bevat in totaal

Nadere informatie

Vrouwenraadinfofiche 2016

Vrouwenraadinfofiche 2016 Vrouwenraadinfofiche 2016 Drie decennia deeltijds werk en de gevolgen voor vrouwen Evolutie deeltijdse arbeid De overheid en de sociale partners zijn deeltijds werk (gebaseerd op een deeltijdse arbeidsovereenkomst)

Nadere informatie

Ervaringen met de uitvoering van de werkloosheidsverzekering. activering van werklozen in België. Congres SER. Den Haag,

Ervaringen met de uitvoering van de werkloosheidsverzekering. activering van werklozen in België. Congres SER. Den Haag, Ervaringen met de uitvoering van de werkloosheidsverzekering en activering van werklozen in België Congres SER Den Haag, 5 februari 2014 Ann Van Laer Nationaal Secretaris ACV 1 2 ACV = Algemeen Christelijk

Nadere informatie