EBOOK DOOR GEERT-JAN VAN DER SPEK BIDDEN WAAROM? VOOR HOE? ISRAËL WAT?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EBOOK DOOR GEERT-JAN VAN DER SPEK BIDDEN WAAROM? VOOR HOE? ISRAËL WAT?"

Transcriptie

1 EBOOK DOOR GEERT-JAN VAN DER SPEK BIDDEN WAAROM? VOOR HOE? ISRAËL WAT?

2 Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de stad Jeruzalem weer helemaal onder Israëlisch bestuur kwam te staan. Maar valt er wel wat te vieren? De door Bijbelse profeten voorzegde strijd om Jeruzalem is losgebarsten. De internationale druk op Israël groter dan ooit. Genoeg redenen om samen met Israël te bidden om de spoedige komst van de Messias. In dit ebook vind je tips, achtergronden en Bijbelstudies die je helpen om te bidden voor Israël.

3 1 WAAROM BIDDEN VOOR ISRAËL?

4 De Bijbel leert ons om het goede voor Israël te zoeken in onze gebeden: Bid om vrede voor Jeruzalem, laat het wie u liefhebben goed gaan (Psalm 122:6). De roep om te bidden voor Jeruzalem gaat uit naar iedereen die de Bijbel aanvaardt als Gods gezaghebbende Woord. God verwacht van al Zijn kinderen, uit elk volk en van iedere achtergrond, dat zij zich inzetten voor de vrede van die ene stad: Jeruzalem. Daar is een praktische reden voor. Gods einddoel met deze wereld vindt haar climax in de definitieve vestiging van Zijn koninkrijk. Iedere keer als we bidden: Uw koninkrijk kome (Mattheus 6:10), verbinden we onszelf met dat doel. HOOFDSTAD De hoofdstad en het centrum van Gods koninkrijk op aarde zal Jeruzalem zijn (Jesaja 2; Micha 4; Zacharia 8 en 14). De uitvoering van een rechtvaardige regering zal uitgaan van Jeruzalem tot het einde van de wereld (Micha 4:2,3). Als reactie daarop zullen de gaven en aanbidding van de volken terugstromen naar Jeruzalem (Jesaja 60:11, 12; Zacharia 14:16; Psalm 68:30; Jesaja 60:5-14, Mattheus 2:11). De vrede en de voorspoed van alle naties hangt dus af van de vrede en voorspoed van Jeruzalem. Totdat Jeruzalem haar vrede binnengaat, kan geen enkel land op aarde ware, voortdurende vrede ervaren.

5 GEZEGEND HIJ DIE KOMT In Mattheus 23: 39 zegt de Heere Jezus: Jeruzalem wordt eenzaam aan haar lot overgelaten. Vanaf nu zullen jullie Mij niet meer zien, tot de tijd dat je zult zeggen: gezegend Hij Die komt in de Naam van de Heer. Dus voordat Jezus terug zal komen, zullen de Joden weer in Jeruzalem zijn gevestigd. Het zal weer hun eigen stad zijn na duizenden jaren overheersing door anderen. Er is één persoon in het universum die de gedachten van Jezus terugkeer meer haat en vreest dan wie ook. Ik geloof dat satans eerste doel het voorkomen of vertragen van Jezus terugkeer is. Hij is beter op de hoogte van Bijbelse profetie dan veel christenen. BIDDEN VOOR ISRAËL = BIDDEN VOOR DE KOMST VAN DE MESSIAS EN ZIJN VREDERIJK

6 In het kort een opsomming met redenen om Israël mee te nemen in je gebeden: God vraagt ons om voor Israël te bidden (Psalm 122:6, 8, 9) Veel personen in de Bijbel deden het. Daniel kende bijvoorbeeld de profetie dat Israël na 70 jaar (!) terug mocht keren naar hun land en bad drie keer per dag met het gezicht naar Jeruzalem. Maar ook Samuel (1 Samuel 12:23), Mozes (Exodus. 32:11), Jesaja (Jesaja 26:9-20), Paulus (Romeinen 10:1) en vele anderen baden voor Israël. We zijn Israël gebed verschuldigd. Zij zijn vijanden omwille van ons, heidenen (Romeinen 11:26). Lees verder Romeinen 11: Israël heeft geestelijke bescherming nodig: ze staat steeds meer alleen. Er is een onuitroeibaar, onrealistisch antisemitisme die niet gebroken kan worden met redelijke argumenten. Gods beloften worden door volhardend gebed verkregen. Door onze voorbede voor Israël verhaasten wij de komst van de dag Gods (zie 2 Petrus 3:12). Gebed voor Israël brengt zegen (Genesis 12:3). Gebed voor Israël is gebed om de komst van Gods Koninkrijk.

7 2 HOE BIDDEN VOOR ISRAËL?

8 Op uw muren, Jeruzalem, heb Ik wachters aangesteld. Nooit zullen zij zwijgen, heel de dag en heel de nacht niet. U die het volk aan de HEERE doet denken, gun u geen rust. - Jesaja 62:6,7 Iedereen weet dat in militaire dienst wachtlopen een zeer grote verantwoordelijkheid is. Wie tijdens de wacht in slaap valt, zal daarvoor boeten. Deze ernst verwacht God ook van de wachters van vandaag, als het gaat om onze toewijding te bidden voor Israël. SECRETARESSE God zegt: Jullie die een beroep doen op de Heer, gun jezelf geen rust. Bijbelleraar Derek Prince schrijft ergens: Het Hebreeuwse woord voor beroep doen is mazkira en het betekent dat iemand een ander ergens aan herinnert. Het is het moderne Hebreeuwse woord voor een secretaresse, omdat zij haar baas herinnert aan zijn afspraken.

9 Wachters zijn in zekere zin geroepen om Gods secretaresse te zijn: God, U heeft dit beloofd, we houden U aan Uw woord en we gunnen onszelf geen rust. We zullen niet stoppen met bidden voordat U doet wat u heeft gezegd. DE GELIJKENIS VAN DE ONRECHTVAARDIGE RECHTER Jezus vertelde een gelijkenis over een onrechtvaardige rechter, die voortdurend werd belaagd door een weduwe die haar recht wil halen. Hij eindigt de gelijkenis met deze woorden: Zal God dan geen recht doen aan zijn uitverkorenen, die dag en nacht tot Hem roepen, hoewel Hij hen soms lang laat wachten? Het principe van bidden aan de hand van Gods Woord is uiteraard niet alleen van toepassing op het bidden voor Israël, maar kan op allerlei thema s worden toegepast.

10 3 WAT BIDDEN VOOR ISRAËL?

11 Deze tien gebedspunten kun je gebruiken als richtlijnen voor je gebed voor Israël: Voor het lichaam van de Messias, dat het een biddend en volwassen lichaam van gelovigen zal worden. Voor bescherming van Israël tegen terreur en boycots. Voor de leiders van de kerk, dat zij het belang van Israël in Gods heilsplan gaan inzien. Voor onze regering, voor een goede verhouding met Israël. Dat de Knesset, de Israëlische regering, beslissingen mogen nemen die overeenstemmen met Gods Woord. Dat God de bedekking wegneemt die Hij op de harten van de Joden heeft geplaatst ten aanzien van de Messias, Jezus. Voor de vervulling van de vele openstaande beloften voor het Joodse volk. Onder andere de terugkeer en definitieve vestiging van de Joden in hun land. Voor vrede tussen religieuze en seculiere Joden. Beide groepen voeren strijd tegen elkaar. Voor vrede onder christenen, hierin is nog veel te verbeteren. Dat het antisemitisme gestopt zal worden en Joden veilig kunnen wonen in Israël, maar ook daarbuiten.

12 Wie o p de Heere vertrouwen, zijn als de berg Sion, die niet wankelt, maar voor eeuwig blijft. Rondom Jeruzalem zijn bergen, zo is de Heere rondom Zijn volk, van nu aan tot in eeuwigheid. Want de scepter van de goddeloosheid zal niet voorgoed rusten op wat het lot aan de rechtvaardigen toewees; opdat de rechtvaardigen hun handen niet uitstrekken naar onrecht. Doe goed, Heere, aan wie goed zijn en aan hen die oprecht zijn in hun hart. Maar wie zich neigen tot kronkelwegen, zal de Heere doen verdwijnen, met hen die onrecht bedrijven. Vrede over Israël! - PSALM 125

13 4 HET OORDEEL OVER DE VOLKEN

14 God oordeelt niet alleen over individuen, maar ook over volken. Dit komt niet alleen in het eerste, maar ook in het tweede testament naar voren. DRIE GELIJKENISSEN In Mattheüs 25 spreekt Jezus drie gelijkenissen uit die gaan over de dag van het oordeel. In de gelijkenis van de tien maagden (vers 1-13) gaat het over het oordeel over de kerk. Het beslissende criterium voor dit oordeel is hoe de kerk gehandeld heeft met de olie een symbool voor de Heilige Geest. In de gelijkenis van de talenten (vers 14-30) gaat het over het oordeel over Gods kinderen. Het beslissende criterium voor dit oordeel is wat wij gedaan hebben met de talenten die ons zijn toevertrouwd. In de gelijkenis van de schapen en bokken (vers 31-46) gaat het over de volken. Jezus zegt dit ook in vers 32. Het beslissende criterium voor dit oordeel is hoe er gehandeld is met de minste van Mijn broeders. Naar mijn mening zijn dit de Joden en de christenen.

15 VOLKEREN IN DE BIJBEL De eerste keer dat er in de Bijbel gesproken wordt over volkeren is in Genesis 10. Dit hoofdstuk vertelt ons hoe in totaal 70 volken voortkwamen uit de afstammelingen van Sem, Cham en Jafeth. In het verhaal van de toren van Babel keren de volkeren zich tegen God. Ze kwamen samen in trots, overmoed en rebellie. De geest van Babel is tot op de dag van vandaag actief. God reageerde met twee oordelen en een belofte. Dat deed Hij ook al bij de zondeval. OORDEEL 1 God verdreef hen uit het paradijs (Genesis 3:23) God verstrooide hen over de aarde (Genesis 11:8) OORDEEL 2 Hij legde een vloek op de man en vrouw (Genesis 3:16-20) God verwarde hun taal (Genesis 11:7) BELOFTE God geeft de belofte van een verlosser (Genesis 3:15) God riep Abraham (=Israël) (Genesis 12:1-3)

16 ZEGEN VIA ISRAËL Gods belangrijkste reden om Abraham te roepen is omdat Hij er nog steeds naar verlangt om de volkeren te zegenen. God wil de volken zegenen via Israël. Het Joodse volk moest een lichtend voorbeeld zijn. Vandaar dat het heilig, apart en afgezonderd moest leven. De volkeren kunnen weer onder Gods zegen komen als ze bereid zijn hun Babylonische trots op te geven en zijn uitverkoren volk te accepteren en te zegenen (Genesis 12:3). Het onaanzienlijke van de wereld en het verachte heeft God uitverkoren, en wat niets is, om wat iets is teniet te doen (1 Korinthe 1:28). MESSIAANS VREDERIJK In het Messiaans vrederijk zullen de volken nog bestaan (Openbaring 22:2). Sommige zaken, zoals het huwelijk, zullen niet meer bestaan (Mattheus 22:30), maar volkeren wel. Maar eerst zullen de volken gescheiden worden zoals de schapen van de bokken.

17 In principe is Gods behandeling van Israël en de volken met betrekking tot zegen en vloek dezelfde, ze worden allebei geoordeeld bij het nalaten van gehoorzaamheid. Het verschil is echter dat God met Israël een eeuwig en eenzijdig verbond heeft gesloten (het verbond met Abraham, niet Mozes!). Daarom ziet God verschillende keren af van definitieve vernietiging van Israël (Exodus 32:13,14; Romeinen 11:28,29). Bij de volken is dit niet het geval. Tegen deze achtergrond moeten we rekening houden met de mogelijkheid dat er vandaag volkeren zijn die niet langer zullen bestaan in de Messiaanse tijd. DE SCHAPEN EN DE BOKKEN De gelijkenis van de schapen en de bokken is niet de enige nieuwtestamentische plaats die spreekt over Gods oordeel over de volken. In Openbaring wordt dit thema ook veelvuldig aangehaald (Openbaring 2:26; 12:5; 16:19; 19:15; 22:2). De volgende teksten uit het Oude Testament gaan over Gods laatste oordeel over de volken: Psalm 2, Joël 3 en Zacharia Het eerste en tweede testament sluiten wat betreft taal en beelden goed op elkaar aan.

18 De gelovigen spelen een belangrijke rol in het vellen van het oordeel (Openbaring 2:26-28; 3:21; 5:10; 1 Korinthe 6:2). In al deze teksten vind ik zeven beslissende criteria voor het oordeel: (On)afhankelijkheid van God (Psalmen 2:3,4); Het verstrooien van de Joden (Jeremia 12:14; Joel 3:2); Het verdelen van het beloofde land (Joel 3:2); Het verachten van Joods leven (Joel 3:3); Het (ver)tillen aan en strijden tegen Jeruzalem (Zacharia 12:2,3; 14:2,3); De behandeling van Joden en christenen (Zacharia 1:15; Mattheus 25:31-46; Openbaring 18:24); De gruwelen van toverij en onreinheid van hoererij (Openbaring 17:3-5; Openbaring 18:23). Jezus keert niet terug als het Lam van God, maar als de Leeuw van Juda (Hosea 11:10,11; Jeremia 25:30; Joel 3:15v) Uit Jezus mond kwam een scherp zwaard, opdat Hij daarmee de heidenvolken zou slaan. En Hij zal hen hoeden met een ijzeren staf. En Hij treedt de wijnpersbak van de wijn van de grimmige toorn van de almachtige God (Openbaring 19:15).

19 5 VOORBEDE

20 De juiste houding ten opzichte van Gods oordeel is voorbede. Het is niet populair om een voorbidder te zijn; het is niet zichtbaar. MUUR In Ezechiël 22:30 staat: Ik zocht naar iemand onder hen die een muur kon optrekken en voor Mijn aangezicht in de bres kon staan voor het land, zodat Ik het niet te gronde hoefde te richten, maar Ik vond niemand. God zoekt naar christenen met een hart van een Bijbels voorbidder. BIJBELSE VOORBIDDERS In het Engels heet voorbede intercession. Dit betekent: tussenbeide komen. De voorbidder is iemand die tussen God en degene(n) voor wie hij bidt komt te staan. Een van de bekendste voorbidders is Abraham. Hij komt voor God te staan (Genesis 18:22) en pleit voor alle inwoners van Sodom.

21 Een ander Bijbels voorbeeld is Mozes. Op de berg Sinaï brengt God hem op de hoogte van de zonde met het gouden kalf. Ik heb dit volk gezien, en zie, het is een halsstarrig volk. Nu dan, laat Mij begaan, zodat Mijn toorn tegen hen ontbrandt en Ik hen vernietig. Dan zal Ik ú tot een groot volk maken. - Exodus 32:9-10 Het opmerkelijke is dat God Zijn plan voorlegt aan Mozes. Hij wilde het volk niet uitroeien, zonder het overlegd te hebben met Mozes. Dat was bij Abraham ook al het geval (Genesis 18:17). OPNIEUW BEGINNEN God wilde opnieuw beginnen met Mozes! De lijn met Abraham zou afgesneden worden. Maar Mozes treedt tussenbeide, en heeft twee goede argumenten: Waarom zouden de Egyptenaren zeggen: Met kwade bedoelingen heeft Hij hen uitgeleid, om hen in de bergen te doden en hen van de aardbodem te vernietigen?

22 Denk aan Abraham, aan Izak en aan Israël, Uw dienaren, aan wie U bij Uzelf hebt gezworen en tot hen gesproken hebt: Ik zal uw nageslacht talrijk maken als de sterren aan de hemel, en dit hele land waarover Ik gesproken heb, zal Ik aan uw nageslacht geven, zodat zij het voor eeuwig in erfbezit nemen. - Exodus 32:12,13 God kreeg berouw over Zijn plan (Genesis 32:14) en besloot Zijn oordeel niet te voltrekken. Later bad Mozes om vergeving voor de zonden van het volk. Toen keerde Mozes terug tot de HEERE en zei: Och, dit volk heeft een grote zonde begaan, want zij hebben voor zichzelf een gouden god gemaakt. Nu dan, of U toch hun zonde wilde vergeven! Maar indien niet, schrap mij alstublieft uit Uw boek, dat U geschreven hebt. - Exodus 32:31,32 Wanneer iemands zonde een breuk heeft veroorzaakt, dan gaat de voorbidder in de bres staan voor Gods aangezicht en zegt: Heere, ik ga in de bres staan. U mag hem of haar niet slaan, tenzij U eerst mij slaat.

23 ANNA, DE VOORBIDDER UIT HET NIEUWE TESTAMENT Een voorbeeld van een aanhoudend voorbidder uit het Nieuwe Testament is Anna. Anna was een weduwe van ongeveer vierentachtig jaar, die de tempel niet verliet en met vasten en bidden God dag en nacht diende. En zij kwam er op dat moment bij staan en beleed eveneens de Heere, en zij sprak over Hem tot allen die de verlossing in Jeruzalem verwachtten. - Lukas 2:37,38 Waarom was ze in de tempel? Ze kon toch ook thuis bidden? Ze vertegenwoordigde haar volk. Ze was daar ten behoeve van Israël, uitroepend naar God voor de verlossing van Israël. God beloonde deze vele jaren van gebed door haar de Verlosser te laten zien. Hierbij geef ik zeven kwalificaties die ik zie in iedere Bijbelse voorbidder (voor een deel gebaseerd op het boek Leer bidden van Derek Prince).

24 Een voorbidder is geestelijk volwassen. Het gaat niet meer om het eigen ego: de voorbidder is gericht op anderen en op God. Een voorbidder heeft een helder beeld van de absolute rechtvaardigheid en de onvermijdelijkheid van Gods oordeel. Abraham en Mozes erkenden Gods recht op oordeel. Er is geen plaats voor halfslachtige godsdienst die roept dat God te aardig is om zonde te oordelen. Zie ook mijn blog Gods oordeel over de volken. Een voorbidder heeft een diepgewortelde zorg om Gods Naam en eer. Een voorbidder heeft een intieme omgang met God. Een voorbidder kent de Woorden van God en volhardt in het bidden om de vervulling daarvan. Daniel kende bijvoorbeeld de profetie dat de ballingschap van Israël 70 jaar zou duren (Daniël 9:1-3) en Simeon en Anna verwachtten de vertroostingen van Israël. Een voorbidder voelt zich sterk verbonden met datgene waar hij/zij voor bidt. Mozes en Paulus waren bereid vervloekt te zijn omwille van Israël (Exodus 32:32, Romeinen 9:3). Een voorbidder neemt tot op zekere hoogte de verantwoording van de zonden van anderen op zich (Job 1:4,5).

25 DOE MEE AAN DE 122:6 CHALLENGE ISREALITY.NL/1226CHALLENGE

Geloof omwille van de ander. Evert Jan Ouweneel Meerkerk, 3 april 2013

Geloof omwille van de ander. Evert Jan Ouweneel Meerkerk, 3 april 2013 Geloof omwille van de ander Evert Jan Ouweneel Meerkerk, 3 april 2013 UITVERKOREN OM TOT ZEGEN TE ZIJN VOOR AL WAT LEEFT Adam & Eva God: Laat Ons mensen maken, opdat zij heersen (Genesis 1:26) En God zeide:

Nadere informatie

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites: www:mybrethren.org/index.html

INHOUD. Citaten : Statenvertaling 1977 Aanbevolen websites:  www:mybrethren.org/index.html INHOUD 1: Jezus Christus de Verlosser 2: Het koninkrijk der hemelen 3: Het huis van God 4: Het lichaam van Christus 5: De bruid van het Lam 6: Het betoverde christendom 7: De terugkeer van Jezus Christus

Nadere informatie

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.)

Maleachi Boodschapper van God (ca v.chr.) Maleachi Boodschapper van God (ca. 450-425 v.chr.) De laatste profeet voor het overblijfsel van Juda Tijdlijn Overblijfsel van Juda keert terug uit de ballingschap Bouw van het altaar in Jeruzalem Begin

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn?

Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn? Hij zal voor u een heiligdom zijn. 1 Is het Bijbels om bang voor mensen te zijn? Jesaja 8:13 13 De HEERE van de legermachten, Hem moet u heilig achten; Hij is uw vrees en Hij is uw verschrikking. De HEERE

Nadere informatie

God weet alles en Hij kan alles. Hij is de Almachtige. Niets gebeurt er buiten Hem om. Wat is dan de zin van ons bidden, met name van de voorbede?

God weet alles en Hij kan alles. Hij is de Almachtige. Niets gebeurt er buiten Hem om. Wat is dan de zin van ons bidden, met name van de voorbede? Waarom bidden we eigenlijk? Een vreemde vraag? Bidden moet toch? Bidden is toch het ademen van de ziel? In elke godsdienst heeft gebed een belangrijke, eerste plaats. Heeft Jezus ons niet dringend aanbevolen

Nadere informatie

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7 Eén eeuwig verbond blok F - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, herhaling 19.20 Discussie over de positie van Israël 19.30 Twee manieren van bijbellezen 19.35

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Christus Hoop van Israël en de volken

Christus Hoop van Israël en de volken Christus Hoop van Israël en de volken Hatikwa de hoop Als ik u vergeet, Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten. Laat mijn tong vastkleven aan mijn gehemelte, als ik niet aan u denk, als

Nadere informatie

Geachte lezer, Met hartelijke Zegenwensen namens het Bijbelstudie Centrum Rob Schutte. 2 Petrus 1:19

Geachte lezer, Met hartelijke Zegenwensen namens het Bijbelstudie Centrum Rob Schutte. 2 Petrus 1:19 Geachte lezer, Het verheugd ons, u dit overzicht te mogen aanbieden. Het is onze hartenwens, dat u door dit overzicht wordt gezegend. Wanneer de Zoon Gods zegt: Ik ben de deur; als iemand door Mij binnenkomt,

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 Jesaja 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

De grote maaltijd van God. Openbaring 19: Sietse J.A. Schaafsma

De grote maaltijd van God. Openbaring 19: Sietse J.A. Schaafsma De grote maaltijd van God Openbaring 19: 11-21 Sietse J.A. Schaafsma Het moment waarvan Henoch profeteerde. Judas 1: 14,15 Zie de Heere is gekomen met zijn tienduizenden heiligen, om over allen het oordeel

Nadere informatie

Christus in de Psalmen

Christus in de Psalmen De Bijbel Open seizoen 2011-20 27 aug Christus in de Psalmen Een inleiding op de Psalmen 24 sep Ps. 2 Christus, de Zoon 29 okt Ps. 8 Christus, de Mens 26 nov Ps. 16 Christus, de Dienaar 17 dec Ps. 22,23

Nadere informatie

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen

dag 1 dag 2 dag 4 dag 3 thema thema symbool symbool persoon persoon lezen lezen dagtekst dagtekst thema thema symbool symbool persoon persoon lezen dag 1 dag 2 de schepping wereldbol God, Die de wereld maakte Genesis 1: 1 2: 3 In het begin schiep God de hemel en de aarde. (Genesis 1: 1) hebt gemaakt. zonde en verdriet appel met slang Adam en Eva,

Nadere informatie

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens?

Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? De profetie in de Bijbel. Waaruit blijkt dat God geen toeschouwer is, maar dat God door zorg en bewogenheid betrokken is bij het leven van elk mens? Spreuken 14:31 31 Als je zwakke mensen onderdrukt, beledig

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Wat zag de profeet Zacharia daarna?

Wat zag de profeet Zacharia daarna? e profeet Zacharia, de derde droom. Wat zag de profeet Zacharia daarna? Zacharia 2:1 1 Weer hief ik mijn ogen op, en ik zag; en ziet, er was een man, en in zijn hand was een meetsnoer. Welke vraag stelde

Nadere informatie

De oordelen. 1. Het oordeel over de zonden. 2. Het oordeel over de werken. 3. Het oordeel over de volken. 4. Het oordeel over de doden.

De oordelen. 1. Het oordeel over de zonden. 2. Het oordeel over de werken. 3. Het oordeel over de volken. 4. Het oordeel over de doden. De oordelen. 1. Het oordeel over de zonden. 2. Het oordeel over de werken. 3. Het oordeel over de volken. 4. Het oordeel over de doden. Hierbij de volgende vragen: Wie voert het oordeel uit? Over welke

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

1 Samuël 9:1-10:1. Door God geroepen voor een bepaalde taak

1 Samuël 9:1-10:1. Door God geroepen voor een bepaalde taak Genesis 6:9-22 Genesis 12:1-4 Exodus 3:1-14 Exodus 35:30-35 1 Samuël 3:1-21 1 Samuël 9:1-10:1 1 Samuël 16:1-13 Jeremia 1:1-10 Ezechiël 2:1-10 Jona 1:1-3 Jesaja 49:1-3 Mattheüs 4:18-22 Handelingen 9:1-19

Nadere informatie

Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is?

Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is? De schuld van het volk vastgesteld. Wie worden als getuigen genoemd om aan te tonen hoe triest het volk Juda bezig is? Jesaja 1:2 2 Luister, hemel, neem ter ore, aarde! Want de HEERE spreekt: Ik heb kinderen

Nadere informatie

Vier beloften van de God van Jakob

Vier beloften van de God van Jakob Hugo Bouter Vier beloften van de God van Jakob God opende de hemel voor Jakob in Betel om Zichzelf aan hem bekend te maken en hem te zegenen, toen hij op weg was naar Haran: Toen droomde hij, en zie, op

Nadere informatie

dat het volk een eigen weg gaat en niet met God rekening houdt.

dat het volk een eigen weg gaat en niet met God rekening houdt. Waarom heeft God Zijn volk verlaten? Jesaja 2:6, eerste deel 6 Maar U hebt Uw volk verlaten, het huis van Jakob, Jesaja wendt zich met zijn klacht rechtstreeks tot de HEERE. Hij spreekt het uit tot Hem

Nadere informatie

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs

Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs Filippenzen 3: 20 NBG 20 Want wij zijn burgers van een rijk in de hemelen, waaruit wij ook de Here Jezus Christus als verlosser verwachten, Efeziërs 2: 6 HSV 6 en heeft ons met Hem opgewekt en met Hem

Nadere informatie

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote.

Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Zacharia over de aardse koning versus de hemelse Koning. Welke koning komt naar voren in Zacharia 9:1-8? De aardse koning Alexander de Grote. Welke stad zou uiteindelijk behouden blijven? Zie Zacharia

Nadere informatie

Les 8 voor 24 november 2018

Les 8 voor 24 november 2018 EENHEID IN GELOOF Les 8 voor 24 november 2018 Het delen van een gemeenschappelijke leerstelling is een verbindend element (Handelingen 2:42). We kunnen over onbelangrijke dingen verschillend geloven. Het

Nadere informatie

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11)

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11) Les 4 voor 28 april 2018 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en

Nadere informatie

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan?

Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi en Gods tempel. Welk goed nieuws kondigde Maleachi aan? Maleachi 3:1 die voor Mij de weg bereiden zal. 1 Zie, Ik zend Mijn engel, Plotseling zal naar Zijn tempel komen die Heere, Die u aan het

Nadere informatie

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken.

De profeet Haggaï en wij. Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Gods Verbonden: Deel 5: Palestijnse of Moabitische verbond

Gods Verbonden: Deel 5: Palestijnse of Moabitische verbond Gods Verbonden: Deel 5: Palestijnse of Moabitische verbond 5.1 Waarom het Palestijnse verbond? Dat heeft te maken met de naam van het land, Palestina. Het was de antisemitische keizer Hadrianus die in

Nadere informatie

De straf op de zonde 15

De straf op de zonde 15 A1 1 De straf op de zonde 15 Lezen en bespreken Romeinen 2:1-12 Wat is het gevolg van de zonden van de mens? (vers 3) Hoe komt het dat mensen zich niet bekeren tot de Heere? (vers 5) Welke mensen ontvangen

Nadere informatie

ESCHATOLOGIE GEWORTELD IN HET OUDE TESTAMENT.

ESCHATOLOGIE GEWORTELD IN HET OUDE TESTAMENT. ESCHATOLOGIE Eschatologie = de leer der laatste dingen. Veel variatie in leringen hierover / veel verschillende interpretaties. Enkelen worden gevoed door Bijbelse inzichten, anderen door niet-bijbelse

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is altijd prettig als de Bijbel zelf aangeeft, hoe je iets moet lezen. Soms zijn er van die verhalen of gelijkenissen, waarvan ik bij een eerste

Nadere informatie

De belofte is dat Jezus zelf zal wederkomen. Dat is de grondtoon van de Bijbel!

De belofte is dat Jezus zelf zal wederkomen. Dat is de grondtoon van de Bijbel! Wat is de grote belofte van de Bijbel? Johannes 14:1-3 Uw hart worde niet ontroerd; gij gelooft in God, gelooft ook in Mij. 2 In het huis Mijns Vaders zijn vele woningen; anderszins zo zou Ik het u gezegd

Nadere informatie

Er is, broeders en zusters, een goddelijk geheim dat ik u niet wil onthouden, omdat ik wil voorkomen dat u op uw eigen inzicht afgaat.

Er is, broeders en zusters, een goddelijk geheim dat ik u niet wil onthouden, omdat ik wil voorkomen dat u op uw eigen inzicht afgaat. Er is, broeders en zusters, een goddelijk geheim dat ik u niet wil onthouden, omdat ik wil voorkomen dat u op uw eigen inzicht afgaat. Romeinen 11:25 Israël, Gods geliefde volk Over de plaats van Israël

Nadere informatie

Aan de rechterhand van de Vader totdat

Aan de rechterhand van de Vader totdat Aan de rechterhand van de Vader totdat Lukas 24: 50 En Hij leidde hen naar buiten tot bij Betanie en Hij hief de handen omhoog en zegende hen. 51 En het geschiedde, terwijl Hij hen zegende, dat Hij van

Nadere informatie

Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden?

Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden? e profeet Zacharia, de tweede droom. Waarom is het belangrijk om bij elke Bijbelstudie te bidden? Jakobus 1:5, NBV2004 "Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en hij, die aan iedereen geeft, zonder

Nadere informatie

Geschreven door Administrator maandag, 10 mei :36 - Laatst aangepast zondag, 05 september :56

Geschreven door Administrator maandag, 10 mei :36 - Laatst aangepast zondag, 05 september :56 maandag, 10 mei 2010 06:36 Laatst aangepast zondag, 05 september 2010 11:56 Gevaarlijke secte? Nu keert ook de regering van de VS zich tegen Israël Grof werd premier Netanjahu door president Obama behandeld

Nadere informatie

Jezus heeft ons door Zijn woorden en daden het karakter van God getoond. Hij zei dan ook: Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien.

Jezus heeft ons door Zijn woorden en daden het karakter van God getoond. Hij zei dan ook: Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien. - 1 - Gods' vaderhart Er staat zes keer dezelfde tekst in het oude testament, en dat is een aanwijzing voor ons, dat het hier om een belangrijk woord van God gaat. Het gaat om het wezen van God, om Zijn

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Noordhorn. februari Gods 12 toekomstplannen Het boek Openbaring

Noordhorn. februari Gods 12 toekomstplannen Het boek Openbaring Noordhorn 2017 2018 Het boek Openbaring Gods 12 toekomstplannen februari 2017 19 september Christus, de opgestane Majesteit 10 oktober Een rapport voor zeven gemeenten 31 oktober Mensen in de hemel! 21

Nadere informatie

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David,

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David, WAT WIL GOD? Terug naar de schepping en de Schepper! God zag dat het goed was! Gods (oorspronkelijke) bedoeling! Intieme omgang met Zijn gelijke! De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia,

Nadere informatie

De Bijbel Open (13-07)

De Bijbel Open (13-07) 1 De Bijbel Open 2013 27 (13-07) Vandaag gaan we weer verder met de Heidelbergse Catechismus. Zoals u weet denken we in dit jubileumjaar van de catechismus elke maand een keer na over een thema uit dit

Nadere informatie

Gods verbonden, deel 10

Gods verbonden, deel 10 Gods verbonden, deel 10 Iedere maand nemen we de beker en herinneren ons de woorden van de Heer: Deze beker is het Nieuwe Verbond in mijn bloed. Als het zo belangrijk voor ons is die beker maandelijks

Nadere informatie

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst.

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Voor 16 jaar en ouder! Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Zondag 19 vraag en antwoord 50, 51 en 52. Vraag 50 : Waarom wordt daarbij gezegd : Zittende ter

Nadere informatie

Allen welke strijden of haat hebben tegen Gods volk, vechten bewust of onbewust tegen hun eigen Schepper! Gevaarlijk! Het worden verliezers!

Allen welke strijden of haat hebben tegen Gods volk, vechten bewust of onbewust tegen hun eigen Schepper! Gevaarlijk! Het worden verliezers! DE WILDE OLIJF Wij twijfelen niet dat wij vandaag aan het einde van de genadetijd leven. Wij stellen een enorme verdeeldheid vast onder allen die zich christenen noemen. Zo kwamen er veel verschillende

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Bijbelverhalen, gerubriceerd op thema

Bijbelverhalen, gerubriceerd op thema Bijbelverhalen, gerubriceerd op thema Thema Bijbelverhaal Inhoud Barmhartigheid en 1 Samuël 18 David en Saul naastenliefde 1 Samuël 30 De buit van Ziklag eerlijk verdeeld en verspreid Job 2 Jobs zwijgende

Nadere informatie

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan.

De Bijbel wijst God als de schrijver ervan. De profeet Zacharia en de vierde droom. Wie is de bron van elk profetisch Woord? 2 Petrus 1:21 21 Want de profetie is voortijds niet voortgebracht door de wil van een mens, maar de heilige mensen Gods,

Nadere informatie

Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden

Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden De vragen en antwoorden die dit hoofdstuk bevat, kunnen gelezen worden als inleiding op Romeinen 1 t/m 5:11. Het volgende hoofdstuk (hoofdstuk 6)

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN

EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Bijbel voor Kinderen presenteert EZECHIËL: MAN VAN VISIOENEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 2: HET VERHAAL VAN DE BIJBEL EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 20 FEBRUARI 2019 ARIAN ELAND

CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 2: HET VERHAAL VAN DE BIJBEL EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 20 FEBRUARI 2019 ARIAN ELAND CURSUS BIJBEL BASICS AVOND 2: HET VERHAAL VAN DE BIJBEL EVANGELISCHE GEMEENTE DE DRIEHOEK 20 FEBRUARI 2019 ARIAN ELAND AJRELAND@GMAIL.COM BIJBEL BASICS WAT GAAN WE DOEN? WELKOM TERUGBLIK AVOND 1 ER WAS

Nadere informatie

David als voorloper van de Messias. 1. De komst van het Lam, de Koning-Knecht 2. De komst van de Leeuw uit de stam van Juda

David als voorloper van de Messias. 1. De komst van het Lam, de Koning-Knecht 2. De komst van de Leeuw uit de stam van Juda David als voorloper van de Messias 1. De komst van het Lam, de Koning-Knecht 2. De komst van de Leeuw uit de stam van Juda De leeuw uit de stam van Juda Openbaringen 5:1-5 En ik zag op de rechterhand van

Nadere informatie

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17)

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17) Les 6 voor 6 februari 2016 JEZUS Wat betekenen de namen van de Heiland in Mattheüs 1:20-23? De namen JEZUS ( De Heer redt ) en IMMANUEL ( God met ons ) vertegenwoordigen de twee doelen van de missie van

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

23 September Openbaring 12

23 September Openbaring 12 23 September 2017 - Openbaring 12 pag.1 23 September 2017 - Openbaring 12 De laatste tijd is er veel te lezen en horen op het internet/youtube over 23 September 2017 en Openbaring 12. Op zich erg interessant,

Nadere informatie

Hoor het Woord Groep /2019

Hoor het Woord Groep /2019 Hoor het Woord Groep 8 2018/2019 Dit rooster is ook te vinden op www.konwilhelminaschool.nl T 5: Eén ding is nodig 27.08-31.08 1. Ochtend vrij 2. Martha en Maria Lukas 10:38-42 3. De blindgeborene Johannes

Nadere informatie

Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt?

Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt? Deel 9 Wat is de waarde van de profetieën die de Bijbel elk mens aanreikt? 2 Petrus 1:19 Wij achten het profetische woord daarom des te vaster, en gij doet wel er acht op te geven als op een lamp, die

Nadere informatie

Laten we bestuderen wat de Bijbel zegt over kameraadschap en eenzaamheid. Kameraadschap

Laten we bestuderen wat de Bijbel zegt over kameraadschap en eenzaamheid. Kameraadschap Les 4 voor 27 april 2019 Het is niet goed dat de mens alleen is (Genesis 2:18). We zijn geschapen om in gemeenschap te leven. Dat is onze ideale staat, Sommige mensen leven echter alleen vanwege omstandigheden

Nadere informatie

De koning van het koninkrijk van God. les 3. de wereld is in de macht van het kwade satan beschikt over macht satan misleidt

De koning van het koninkrijk van God. les 3. de wereld is in de macht van het kwade satan beschikt over macht satan misleidt De koning van het koninkrijk van God les 3 DEEL 1 FOLLOW MENTOR DE KONING Een koning is in bijbelse begrippen soeverein en regeert. Soeverein: de macht is aan de koning. De koning bepaalt zelf wat de regels

Nadere informatie

De Grote Strijd tussen Christus en Satan is de achtergrond door de Bijbel heen. Het is voornamelijk aanwezig in het boek Job. De Grote Strijd.

De Grote Strijd tussen Christus en Satan is de achtergrond door de Bijbel heen. Het is voornamelijk aanwezig in het boek Job. De Grote Strijd. Les 2 voor 8 oktober 2016 De Grote Strijd tussen Christus en Satan is de achtergrond door de Bijbel heen. Het is voornamelijk aanwezig in het boek Job. De Grote Strijd. De Strijd begint. De Strijd op aarde.

Nadere informatie

Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie.

Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie. Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie. Wat is bidden? Bidden is: In contact komen met de levende God, de Schepper van Hemel en Aarde In het Oude Testament bad de

Nadere informatie

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld.,

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld., Lucas 19, 41-48 en Jes. 1, 18-26 6 november 2016 Hengelo Gld., Thema: God heeft het laatste woord Gemeente van Jezus Christus, Onze aarde volgens astrologen een planeet tussen miljoenen andere ooit is

Nadere informatie

Christus als Rechter altijd rechtvaardig. de rechterstoel van Christus

Christus als Rechter altijd rechtvaardig. de rechterstoel van Christus debijbelopen.nl Christus als Rechter altijd rechtvaardig de rechterstoel van Christus 2 Korinthe 5 : 10 Want wij moeten allen voor de rechterstoel van Christus geopenbaard worden, opdat ieder ontvangt

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Wat is zegen(en)? OT: barach heilzame kracht geven, het goede toezeggen vaak zichtbaar in voorspoed/gezondheid/vrede

Wat is zegen(en)? OT: barach heilzame kracht geven, het goede toezeggen vaak zichtbaar in voorspoed/gezondheid/vrede ZEGEN EN ZEGENEN Wat is zegen(en)? OT: barach heilzame kracht geven, het goede toezeggen vaak zichtbaar in voorspoed/gezondheid/vrede NT: eulogeo. Goede woorden spreken * eu = goed * logos = woord God

Nadere informatie

dat het volk een eigen weg gaat en niet met God rekent.

dat het volk een eigen weg gaat en niet met God rekent. Jezus wordt Koning der Koningen. Waarom heeft God Zijn volk verlaten? Jesaja 2:6, eerste deel 6 Maar U hebt Uw volk verlaten, het huis van Jakob, Jesaja wendt zich met zijn klacht rechtstreeks tot de HEERE.

Nadere informatie

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. A. Krijgsheld

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. A. Krijgsheld Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. A. Krijgsheld Lezen : 1 Samuël 15: 17-23 Mattheüs 6: 5-15 Tekst : Prediker 4: 17-5: 6 Psalm 122 : 1 en 2 Psalm 50 : 6 en 7 Psalm 139 : 2 Psalm 19 : 5 en 6 Gezang

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Hoofdlijnen van het boek God heeft een Zoon door Floor van der Rhee

Hoofdlijnen van het boek God heeft een Zoon door Floor van der Rhee "GOD HEEFT EEN ZOON!" "Israël in de Schrift en de betekenis van Israël voor de gemeente" Uitgever: www.fuma.nl Maar wij verwachten, naar Zijn belofte, nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, in dewelke gerechtigheid

Nadere informatie

Geschreven door Administrator dinsdag, 06 oktober :48 - Laatst aangepast zondag, 12 september :21

Geschreven door Administrator dinsdag, 06 oktober :48 - Laatst aangepast zondag, 12 september :21 De Eeuwige werkt dikwijls met en door mensen. Denk bijvoorbeeld aan profeten en de apostelen. Vandaar dat de Bijbel vaak spreekt over Gods knechten. De meeste Christenen weten wel dat de Messias in het

Nadere informatie

eerstgeborene van het mannelijke geslacht zal heilig heten voor de Here, Simeon en Hanna

eerstgeborene van het mannelijke geslacht zal heilig heten voor de Here, Simeon en Hanna - 1 - Simeon en Hanna Toen Jezus als klein kind geboren werd, ontving hij zijn naam Jezus niet direct bij de geboorte, maar op de dag van zijn besnijdenis. Dat lezen we in Luc. 2:21 waar staat: 21 En toen

Nadere informatie

BIJBELROOSTER GROEP 8

BIJBELROOSTER GROEP 8 BIJBELROOSTER GROEP 8 HOOFDSTUK 1 HET ONTSTAAN VAN DE BIJBEL Dag 1 Schatgraven Matteüs 13 : 44 46 Dag 2 Van kleitablet tot CD-Rom Lesboek p. 4 & 5 Dag 3 De vaststelling van de canon Lesboek p. 6 Dag 4

Nadere informatie

/ Stg. Uit het Woord der Waarheid De vijf oordelen

/ Stg. Uit het Woord der Waarheid De vijf oordelen De vijf oordelen De uitdrukking een algemeen oordeel wordt in veel Christelijke kringen frequent gebruikt. Toch vinden we de uitdrukking niet in de Heilige Schrift. Velen spreken ook over het laatste oordeel

Nadere informatie

Wat zag de profeet Zacharia in eerste instantie?

Wat zag de profeet Zacharia in eerste instantie? De profeet Zacharia en de achtste droom. Wat zag de profeet Zacharia in eerste instantie? Zacharia 6:1 1 En ik hief mijn ogen weer op, en ik zag; en ziet, vier wagens gingen er uit van tussen twee bergen,

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

The coming of the Christ

The coming of the Christ The coming of the Christ blok A - nivo 2 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Lied van verlossing 19.25 De moederbelofte (herhaling) 19.35 Profetie over Christus (Jesaja 53:1-11)

Nadere informatie

Israël STILLE TIJD STUDIE

Israël STILLE TIJD STUDIE Israël Een discipelschapstraining om christenen toe te rusten voor het werk in zijn dienst, tot opbouw van het Lichaam van Christus (Efeziërs 4:11-16) 14 STILLE TIJD Thema: Israël volgens de Bijbel Probeer

Nadere informatie

16 Belijd elkaar de overtredingen en bid voor elkaar, opdat u gezond wordt. Een krachtig gebed van een rechtvaardige brengt veel tot stand.

16 Belijd elkaar de overtredingen en bid voor elkaar, opdat u gezond wordt. Een krachtig gebed van een rechtvaardige brengt veel tot stand. 17-1-2016 Bidden Jakobus 4:2-3 HSV 2 U verlangt naar iets en krijgt het niet. U benijdt anderen en beijvert u om dingen te bemachtigen en kunt ze niet krijgen. U maakt ruzie en voert strijd, maar u krijgt

Nadere informatie

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4

Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4. Dag 1. Dag 2. Dag 3. Dag 4 HOOFDSTUK 1 HET ONTSTAAN VAN DE BIJBEL Schatgraven Matteüs 13 : 44 46 Van kleitablet tot CD-Rom Lesboek p. 4 & 5 De vaststelling van de canon Lesboek p. 6 Het ontstaan van de Bijbel Lesboek p. 7 Werkboek

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen

ORDE VAN DIENST. Zondag 5 mei Bevrijd. Derde zondag van Pasen ORDE VAN DIENST Zondag 5 mei 2019 Bevrijd Derde zondag van Pasen Voorganger mw. Angeliek Knol, organist Anton Pauw, ouderling Jur Visser, diaken Henk Vonk Voor het eerst hier in de kerk? Welkom! We hopen

Nadere informatie

Refrein: Wij zingen hosanna de koning ter eer; Gezegend die komt in de naam van de Heer.

Refrein: Wij zingen hosanna de koning ter eer; Gezegend die komt in de naam van de Heer. 1 Teksten Palmzondag (Deze teksten zijn in stroken geknipt en worden op de desbetreffende tafels gelegd.) GvL 525 (t. H.Beex/m. Fl.van der Putt) Toen Jezus naar zijn stede ging Toen Jezus naar zijn stede

Nadere informatie

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel

leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel leesplan voor het dagelijks lezen van de Bijbel Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad (Psalm 119:105) Een uitgave van Met Open Bijbel Adres Postbus 520, 3800 AM Amersfoort Internet:

Nadere informatie

Onze analyse van Openbaring zal gebaseerd zijn op de volgende structuur:

Onze analyse van Openbaring zal gebaseerd zijn op de volgende structuur: Les 1 voor 5 januari 2019 Het boek Openbaring is een verzameling van de visioenen die Johannes had tijdens zijn gevangenschap op het eiland Patmos, dichtbij Turkije in de Egeïsche Zee. We moeten de structuur

Nadere informatie

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten?

Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja en zijn kinderen. Wat stelt Jesaja beslist en wat gebeurt er met de mensen die de Here niet verwachten? Jesaja 8:16-18 16 Bind het getuigenis toe! Verzegel de wet onder Mijn leerlingen! 17 Ik zal

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 2 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem ook deze avond de tijd om stil te worden als inleiding op het gebed. Als moment van bewustwording om

Nadere informatie

Weekthema: Gods (verbonds)trouw aan Israël en Zijn kerk. Dinsdag 21 februari. Heidenen behoren ook tot Gods volk. Lezen: Romeinen 9: 24-26

Weekthema: Gods (verbonds)trouw aan Israël en Zijn kerk. Dinsdag 21 februari. Heidenen behoren ook tot Gods volk. Lezen: Romeinen 9: 24-26 Weekthema: Gods (verbonds)trouw aan Israël en Zijn kerk Dinsdag 21 februari Heidenen behoren ook tot Gods volk Lezen: Romeinen 9: 24-26 Het gaat in de hoofdstukken 9 tot 11 steeds over Gods handelen met

Nadere informatie

Gods heil voor Israël

Gods heil voor Israël Noordhorn Gods heil voor Israël 12 februari 2018 2017-2019 Jesaja 18 sep Gods Woord klinkt vanuit Jeruzalem 1-2 9 okt Het lied van de wijngaard 3-6 30 okt Immanuël : God met ons! 7-12 20 nov Gods visie

Nadere informatie

Zicht op de toekomst. blok A - nivo 3 - avond 6

Zicht op de toekomst. blok A - nivo 3 - avond 6 Zicht op de toekomst blok A - nivo 3 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Jesaja 2:2-5 19.30 Jezus regeert en komt terug 19.45 Eén lijn of twee lijnen 20.00 Prestatie

Nadere informatie

Daar hij dan een profeet was en wist, dat God hem met een eed had gezworen. heeft hij vooruitgezien en gesproken over de opstanding van de Messias

Daar hij dan een profeet was en wist, dat God hem met een eed had gezworen. heeft hij vooruitgezien en gesproken over de opstanding van de Messias De Handelingen van de verrezen Heer Jezus De hoop van Israeël De opstanding & het aanbreken van de laatste dagen 2. De hoop van Israël: Israël de opstanding & de laatste dagen De in het OT. de OT leer

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 18 (11-05)

De Bijbel Open 2013 18 (11-05) 1 De Bijbel Open 2013 18 (11-05) Op 14 mei is het precies 65 jaar geleden dat in 1948 de staat Israel werd uitgeroepen. U merkt wel dat daar op allerlei manieren publiciteit aan gegeven wordt, positief

Nadere informatie