Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG"

Transcriptie

1 8 september 2016 Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen c STUDIEDAG Sleutels tot de ideale wereld ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Arteveldehogeschool organiseert in september opnieuw een studiedag als vervolg op de eerder succesvolle studiedag Een andere kijk op dagelijkse activiteit in Tijdens deze dag kwamen de onderzoeksresultaten aan bod van het project Active Ageing in de WZC: de rol van betekenisvolle activiteiten op de levenskwaliteit van WZC-bewoners. De focus van deze studiedag op 8 september ligt nu op het empoweren van alle kwetsbare ouderen of het voorkomen van hun kwetsbaarheid door middel van empowerment, in alle settings. Tijdens deze studiedag worden de resultaten van het onderzoeksproject Shared Decision Making bij dagelijkse activiteiten van ouderen met dementie gerapporteerd en komen ook tal van methoden aan bod die gericht zijn op (kwetsbare) ouderen om meer inspraak, autonomie en participatie mogelijk te maken in betekenisvolle activiteiten. Het onderzoeksteam en tal van genodigden bespreken verschillende visies en benaderingen en stellen een aantal concrete interventies en tools voor. Alle lezingen en workshops zijn wetenschappelijk onderbouwd, evidence based en projectmatig ontwikkeld en geëvalueerd mét een grote voeling voor de praktijk. De studiedag is multidisciplinair gericht, want geen enkele discipline kan het alleen!

2 PROGRAMMA 8.45u Ontvangst door Valerie Desmet, gastvrouw van de dag 9.00u Mag ik ook wat zeggen? Inspraak bij beslissingen m.b.t. betekenisvolle activiteiten van personen met dementie Ruben Vanbosseghem (Arteveldehogeschool), Elise Cornelis (Arteveldehogeschool, Vrije Universiteit Brussel, UZ Brussel) Het onderzoeksteam van het ODC Zorginnovatie doet reeds ruim drie jaar onderzoek naar de mate waarin ouderen betekenisvolle activiteiten hebben en hoe dit samenhangt met de levenskwaliteit. Het voorbije jaar hebben ze zich vooral toegespitst op ouderen met dementie en hun zorgverleners. Ze gingen na in welke mate en op welke manier personen met dementie betrokken worden in beslissingen rond betekenisvolle activiteiten. Ze onderzochten zowel de thuiszorg als de residentiële zorg. In deze lezing worden de resultaten voorgesteld en kritisch becommentarieerd. 9.30u De Betekenisvolle Activiteiten Methode of BAM: beloftevolle resultaten van een pilootstudie 10.00u Pauze Patricia De Vriendt (Arteveldehogeschool, Vrije Universiteit Brussel) In voorgaande studies onderzocht het onderzoeksteam de levenskwaliteit van WZC-bewoners en de mate waarin dit samenhing met het hebben van betekenisvolle activiteiten. Ook werd de stem van de medewerkers gehoord. Samen met inzichten uit de literatuur leidde dit tot het ontwikkelen van de Betekenisvolle Activiteiten Methode of BAM. De BAM werd uitgetest in één WZC en de resultaten waren beloftevol. In deze lezing wordt de BAM uitgelegd en de resultaten toegelicht u De ideale wereld in het woonzorgcentrum: ouderen een stem geven in de organisatie en werking Lien Van Malderen (Vrije Universiteit Brussel) In het Europese beleid ligt een steeds grotere focus op het centraal plaatsen van ouderen. Hen een stem geven en hen empoweren zijn sleutelpunten geworden in het Europese beleid. Ook in WZC kunnen bewoners niet langer als passieve ontvangers van zorg worden benaderd. Het wordt steeds belangrijker hen centraal te plaatsen in de dagelijkse werking. In deze keynote lezing wordt Participatorisch Actie Onderzoek (PAO) belicht. Dit betreft een mogelijke methode in het structureel betrekken van bewoners in de organisatie en in de dagelijkse werking van het WZC. Bewoners worden wekelijks gehoord betreffende hun ervaring in het WZC en hun voorstellen tot verandering. De lezing gaat, bijkomend, dieper in op hoe PAO wordt ervaren bij bewoners.

3 11.00u Gezond Actief Ouder Worden (GAOW) Anke Heijsman (Hogeschool Amsterdam), Rob Mulder (Hogeschool Amsterdam) In deze keynote komen de ervaringen met een gezondheidsbevorderend programma voor thuiswonende ouderen en een post-hbo cursus voor toekomstige groepsondersteuners aan bod. Er wordt toegelicht wat het GAOW-programma beoogt en inhoudt, en hoe het programma in de praktijk toegepast en ervaren wordt. Aansluitend wordt de opzet van de gelijknamige post-hbo cursus toegelicht. In een tweespraak wordt gereflecteerd over hoe het is om als senior aan deze cursus, samen met professionals, deel te nemen en over wat de betekenis is van samenwerken en samen leren u Beschouwingen omtrent autonomie, verbinding en participatie naar aanleiding van de studiedag Mie Moerenhout (Directeur Vlaamse Ouderenraad) Mie Moerenhout reflecteert op de lezingen vanuit het standpunt van de Vlaamse Ouderenraad u Pauze met broodjeslunch 12.30u Workshopsessie u Pauze 14.45u Workshopsessie u Einde van de studiedag

4 WORKSHOPS WORKSHOP 1 Samen beslissen in het dagelijks leven, SDM of shared decision making bij mensen met dementie Ruben Vanbosseghem (Arteveldehogeschool), Valerie Desmet (Arteveldehogeschool, VSPW Kortrijk) In het dagelijks leven van mensen met dementie worden om de haverklap beslissingen genomen. Nemen wij (zorgverleners) die beslissingen? Kunnen mensen met dementie zélf beslissen over hun dagelijkse activiteiten en laten we hen dit doen? In deze workshop wordt een kader gebracht met betrekking tot gezamenlijke besluitvorming. Dit betekent een gedeelde verantwoordelijkheid wat betreft informatie geven, de persoon met dementie bevragen, ondersteunen in én dan samen beslissen Via praktijksituaties en discussie proberen we hierop zicht te krijgen. WORKSHOP 2 Hoe ouderen een stem geven in het woonzorgcentrum: de methodiek van actie onderzoek Lien Van Malderen (Vrije Universiteit Brussel) Ouderen structureel als partners betrekken in de organisatie van het WZC wordt steeds belangrijker. Hoe dit concreet te realiseren blijft echter vaak onduidelijk. Hoe geef je ouderen een stem? Hoe evolueer je van dit brede idee naar een concrete actie/activiteit? In deze workshop gaan we dieper in op Participatorisch Actie Onderzoek (PAO) als mogelijke methodiek. Bij PAO komen bewoners in kleine groep regelmatig samen om het leven in het WZC te bespreken, eventuele problemen te detecteren en zelf te komen tot oplossingen die nadien geïmplementeerd worden. Hoe die PAO er concreet uit kan zien en waar rekening mee moet gehouden worden, wordt in de workshop belicht.

5 WORKSHOP 3 Gezond Actief Ouder Worden (GAOW) Anke Heijsman, Rob Mulder (Hogeschool Amsterdam) Het Gezond Actief Ouder Worden programma is een groepsprogramma voor thuiswonende ouderen. Het project brengt vitale en kwetsbare thuiswonende ouderen samen in een lerende groep in de wijk. Deelnemers wordt ondersteuning geboden om samen zelfstandig en actief in hun wijk te participeren. Het richt zich daarbij op dagelijkse activiteiten. In deze workshop wordt de werkwijze van het GAOW-programma en de opzet ervan bekeken. Er is ruimte om zelf een groepsactiviteit te ervaren. WORKSHOP 4 Persoonsgerichte zorg: een mogelijk antwoord op (moeilijk)uitdagend gedrag van residentiele bewoners met dementie Karel Devreese (WZC De Vliedberg Brugge) Voor bewoners met dementie geldt zeker dat gedrag altijd communicatie is. Veelal wordt het als moeilijk hanteerbaar beoordeeld. Tijdens deze workshop worden we uitgedaagd om in hun gedrag de actuele psychologische behoeften te ontdekken die door het inzetten van persoonsgerichte zorg ingewilligd kunnen worden. Vanuit onderzoek wordt aangetoond dat het aanbieden van persoonsgerichte zorg zeker effectief is op het uitdagend gedrag van personen met dementie. WORKSHOP 5 Brainstormen met bewoners in het WZC over betekenisvolle activiteiten: GPS-techniek Kim De Smets (Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen), Elise Cornelis (Arteveldehogeschool, Vrije Universiteit Brussel, UZ Brussel) Hoe kunnen we bewoners aan het woord laten en hen actief betrekken bij ideeën omtrent activiteiten in het WZC? Het ODC Zorginnovatie zocht een antwoord op deze vraag door middel van de GPS-brainstormtechniek! In deze workshop wordt deze techniek uit de doeken gedaan en worden concrete aandachtspunten besproken om deze toe te passen bij bewoners van een WZC.

6 WORKSHOP 6 Zilverwijzer: Heeft jouw organisatie al aandacht voor de geestelijke gezondheid van ouderen? Kim Vandenberghe (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en ziektepreventie vzw) Lichamelijke veranderingen, je draai vinden na je pensioen, verhuizen naar een woonzorgcentrum. Het zijn maar enkele uitdagingen waarmee je als 60-plusser te maken kan krijgen. Ouderen leren tijdens de Zilverwijzer-groepssessies elkaar beter kennen, wisselen ervaringen uit over diverse thema s en werken aan de hand van tips en oefeningen aan een sterkere veerkracht. De preventieve Zilverwijzer-methodieken helpen 60-plussers om zich goed in hun vel te (blijven) voelen! Benieuwd naar hoe je samen met thuiswonende ouderen en met bewoners van woonzorgcentra kan werken aan veerkracht? Kom tijdens deze workshop alles te weten over Zilverwijzer en Zilverwijzer in Woonzorgcentra en wordt geprikkeld om zelf aan de slag te gaan! WORKSHOP 7 Voor ik het vergeet: tabletgebruik bij zorgplanning bij personen met dementie Ivan Vandecandelaere (WZC De Ruyschaert, Marke) Het woonzorgcentrum ontwikkelde een app, in samenwerking met het expertisecentrum dementie Vlaanderen, die als instrument dient voor het voeren van gesprekken rond vroegtijdige zorgplanning bij personen met dementie. Met de toestemming van de familie bespreekt het personeel met dementerende bewoners hun persoonlijke toekomstige zorg. Wat zijn hun wensen naar medische zorgen, voeding of levenseinde? Het gesprek wordt gevoerd aan de hand van een tablet waarbij verschillende thema's rond vroegtijdige zorgplanning visueel worden geïllustreerd met foto's. Dit project biedt de gebruiker een visie, methodiek en tool aan.

7 WORKSHOP 8 Ouderen en innovatie: een match? Charlotte Brys (Vrije Universiteit Brussel), Juul Lemey (Arteveldehogeschool) Om in de toekomst kwaliteitsvolle ouderenzorg te kunnen garanderen is innovatie nodig. Die innovatie is al volop aan de gang. Vernieuwingen dienen echter voldoende afgestemd te zijn op de noden en behoeften van ouderen en hun omgeving. Het ontwikkelen van nieuwigheden mag geen doel op zich zijn. Daarom dienen ouderen en hun omgeving nauw betrokken te worden bij de ontwikkeling van innovaties. In deze workshop leer je technieken om ouderen te laten mee nadenken over innovaties. Kruip in de huid van een oudere en beleef diverse kenmerken van de proeftuinmethode. WORKSHOP 9 Dagverzorgingscentrum en mantelzorg: YES WE CAN Min Jee Desimpelaere en Katrien Decoene (DVC Sint Henricus, Rumbeke) Zorg op maat voor de bezoekers van het DVC betekent ook zorgen voor de mantelzorgers. Zo blijft het mogelijk om ouderen langer in hun vertrouwdee omgeving te laten wonen. We nemen je mee in het verhaal van DVC Sint-Henricus: hoe wij begeleiding en ondersteuning aanbieden aan de mantelzorgers van de bezoekers. Wij geloven er alvast in! Jullie ook?

8 PRAKTISCHE INFORMATIE Datum Donderdag 8 september 2016 Locatie Arteveldehogeschool Campus Kantienberg Voetweg Gent Kostprijs 95 (Prijs inclusief catering en syllabus) Inschrijven Inschrijven kan via deze link Info Openbaar vervoer op wandelafstand (ongeveer 5 minuten). Parkeren kan in de ondergrondse parking Sint-Pietersplein (P10) (op ongeveer 3 minuten wandelen). Iedereen ontvangt een attest van deelname. VRAGEN Inhoudelijke vragen Patricia De Vriendt patricia.devriendt@arteveldehs.be Administratieve vragen Kathy Vandermeeren kathy.vandermeeren@arteveldehs.be (dinsdagvoormiddag en donderdag)

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 8 september 2016 c Autonomie, verbinding en participatie bij (kwetsbare) ouderen STUDIEDAG Sleutels tot de ideale wereld ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De focus van deze studiedag

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 13 september 2018 BETEKENISVOLLE ACTIVITEITENMETHODE EEN MULTIDISCIPLINAIRE EN STUDIEDAG PRAKTIJKGERICHTE AANPAK VOOR BEWONERS VAN WOONZORGCENTRA ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Een

Nadere informatie

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Familie-gecentreerd werken met kinderen. leren van en voor de praktijk? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 16 MAART 2017 Familie-gecentreerd werken met kinderen STUDIEDAG Wat kunnen we ERGOTHERAPIE leren van en voor de praktijk? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Uit onderzoek blijkt dat er binnen

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Driedaagse vormingsreeks c Sterk in mijn functie als ergotherapeut in de STUDIEDAG ouderenzorg ERGOTHERAPIE of de geestelijke gezondheidszorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De Kronkels-studiedag

Nadere informatie

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten

Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten DRIEDAAGSE VORMINGSREEKS Onderbouw je ergotherapie-praktijk met gevalideerde meetinstrumenten STUDIEDAG E Het nut van ADL- evaluatie in de diagnostiek van dementie en andere cognitieve aandoeningen In

Nadere informatie

Een andere kijk op dagelijkse activiteiten:

Een andere kijk op dagelijkse activiteiten: Een andere kijk op dagelijkse activiteiten: Active Ageing in het WZC Vrijdag 12 september 2014 De opleidingen Gezondheidszorg van de Arteveldehogeschool voeren al enkele jaren onderzoek in Woonzorgcentra.

Nadere informatie

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DOEDAG ERGOTHERAPIE DONDERDAG 15 MAART 2018 STUDIEDAG Als ergotherapeut in de ouderzorg aan de slag ERGOTHERAPIE met nieuwe materialen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Als ergotherapeut zijn

Nadere informatie

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 6 september 2018 STUDIEDAG Gedragsverandering na NAH ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Je moet langzaamaan alles verwerken Je krijgt langzaamaan alles op een rij Steeds

Nadere informatie

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN

CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN DONDERDAG 22 JUNI 2017 CLIËNTGERICHT WERKEN BIJ MENSEN MET EEN STUDIEDAG VERSTANDELIJKE BEPERKING ERGOTHERAPIE HOE STEMMEN WE ONZE ONDERSTEUNING ECHT AF OP HUN VRAAG? BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER

Nadere informatie

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Als ergotherapeut in de ouderzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DOEDAG ERGOTHERAPIE DONDERDAG 16 OKTOBER 2018 STUDIEDAG Als ergotherapeut in de ouderzorg aan de slag met ERGOTHERAPIE vernieuwende materialen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Als ergotherapeut

Nadere informatie

De ergotherapeut als brug. thuis en het WZC ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

De ergotherapeut als brug. thuis en het WZC ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 8 SEPTEMBER 2015 De ergotherapeut als brug STUDIEDAG tussen ERGOTHERAPIE thuis en het WZC BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Het zorglandschap is de afgelopen decennia sterk veranderd

Nadere informatie

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014

VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 27 NOVEMBER 2014 VRIJDAG 24 JUNI 2016 KWALITEIT VAN LEVEN BIJ MENSEN MET EEN VERSTANDELIJKE BEPERKING STUDIEDAG ERGOTHERAPIE FOCUS OP BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN TEGEN DE ACHTERGROND VAN HET PERSPECTIEFPLAN 2020 BIJ ROUW

Nadere informatie

BETEKENISVOLLE. ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra

BETEKENISVOLLE. ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN METHODE Een multidisciplinaire en praktijkgerichte aanpak voor bewoners van woonzorgcentra Elise Cornelis Ruben Vanbosseghem Valerie Desmet Patricia De Vriendt Colofon Auteurs:

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit na NAH

Intimiteit en seksualiteit na NAH STUDIEDAG 19 april 2018 Intimiteit en seksualiteit na NAH )pm= STUDIEDAG Heb jij als ergotherapeut een neglect? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De ondersteuningsgroep NAH(*)

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DINSDAG 24 MEI 2016 - HETE HANGIJZERS IN DE OUDERENZORG - STUDIEDAG ETHISCHE REFLECTIE OP HET HANDELEN ALS ERGOTHERAPEUT ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG DONDERDAG 19 NOVEMBER 2015 ERGOTHERAPIE BIJ STUDIEDAG GERONTO-ORTHOPEDISCHE PROBLEMEN ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit op een themadag rond de ergotherapeutische

Nadere informatie

Themareeks inzoomen op ziektebeelden

Themareeks inzoomen op ziektebeelden Themareeks inzoomen op ziektebeelden 1. Ergotherapie bij valrisico 2. Ergotherapie bij de ziekte van Parkinson Donderdag 16 oktober 2014 Als ergotherapeuten die met ouderen werken, worden we vaak geconfronteerd

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 7 FEBRUARI 2019 5 JAAR KRONKELS 5 ERGOTHERAPIE STUDIEDAG IN DE OUDERENZORG ERGOTHERAPIE EEN BEROEP IN BEWEGING BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Op 27 oktober 2018, Werelddag Ergotherapie

Nadere informatie

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG VRIJDAG 13 MAART 2015 STUDIEDAG SO YOU THINK YOU CAN PLAY? STUDIEDAG JONGE KINDEREN LEREN EN LATEN SPELEN IS EEN VAK. ERGOTHERAPIE HANDIGE TIPS VOOR SPELBEGELEIDING VOOR THERAPEUTEN. BIJ ROUW EN PALLIATIEVE

Nadere informatie

INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK

INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK DONDERDAG 17 MAART 2016 INSPIRATIEDAG ERGOTHERAPIE EN HERSTELGERICHTE ZORG IN DE PRAKTIJK Graag nodigen we je uit op de inspiratiedag rond ergotherapie en herstelgerichte zorg in de praktijk. Deze dag

Nadere informatie

Ergotherapie bij ouderen met ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Ergotherapie bij ouderen met ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 21 MEI 2015 N Ergotherapie bij ouderen met STUDIEDAG depressie, ERGOTHERAPIE verslaving of delier BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Steeds meer ouderen met een verslaving, depressie

Nadere informatie

Hoe kunnen we activiteiten meer betekenisvol maken? 7/10/2015 betekenisvolle activiteiten Valerie Desmet

Hoe kunnen we activiteiten meer betekenisvol maken? 7/10/2015 betekenisvolle activiteiten Valerie Desmet Hoe kunnen we activiteiten meer betekenisvol maken? 1 Welkom 4 groepen 4 kleuren 2 Kennismaking Wie ben je? Waar werk je? Welke activiteit was betekenisvol voor jou? Waarom? 3 Zelfzorg 4 Huishoudelijke

Nadere informatie

SAMEN BESLISSINGEN NEMEN MET BEWONERS MET DEMENTIE Ruben Vanbosseghem, Valerie Desmet Elise Cornelis, Prof. dr. Patricia De Vriendt

SAMEN BESLISSINGEN NEMEN MET BEWONERS MET DEMENTIE Ruben Vanbosseghem, Valerie Desmet Elise Cornelis, Prof. dr. Patricia De Vriendt SAMEN BESLISSINGEN NEMEN MET BEWONERS MET DEMENTIE Ruben Vanbosseghem, Valerie Desmet Elise Cornelis, Prof. dr. Patricia De Vriendt Studiedag Bedankt voor uw klacht! Agentschap Zorg & Gezondheid Gent,

Nadere informatie

Sterk in mijn functie STUDIEDAG. als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Sterk in mijn functie STUDIEDAG. als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 28 JANUARI 2016 Sterk in mijn functie STUDIEDAG als ergotherapeut ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Tijdens deze studiedag staan we stil bij de profilering van de ergotherapeut

Nadere informatie

OPBOUW VOORSTELLEN GEZOND ACTIEF OUDER WORDEN HET PROGRAMMA EN DE POST-HBO CURSUS

OPBOUW VOORSTELLEN GEZOND ACTIEF OUDER WORDEN HET PROGRAMMA EN DE POST-HBO CURSUS GEZOND ACTIEF OUDER WORDEN HET PROGRAMMA EN DE POST-HBO CURSUS Anke Heijsman, docent / onderzoeker Hogeschool van Amsterdam Rob Mulder, senior, deelnemer post-hbo GAOW 8 september 2016 OPBOUW 1. Voorstellen:

Nadere informatie

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE. het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG TWEEDAAGSE VORMINGSREEKS 30 EN 31 MAART 2017 Thuiszorg STUDIEDAG over de grenzen van ERGOTHERAPIE het team heen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 De gezondheidszorg zit op een kantelpunt. Door

Nadere informatie

Voorstelling van nieuwe tests. TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Voorstelling van nieuwe tests. TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Studiedag 1 december 2016 Voorstelling van nieuwe tests TMMR 2-6, Test Meten en Me tend Rekenen 2e - 6e lj ST 1-6, Spellingstest 1e - 6e lj BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG Doelgerichte opleiding met een concreet

Nadere informatie

Door andere ogen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Door andere ogen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG STUDIEDAG 30 JANUARI 2018 Door andere ogen STUDIEDAG Ergotherapie bij mensen met cognitieve ERGOTHERAPIE problemen BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Naar aanleiding van het vierjarig bestaan

Nadere informatie

Active Ageing in het woonzorgcentrum: droom of realiteit? Achtergrond. Demografische ontwikkelingen Dubbele vergrijzing

Active Ageing in het woonzorgcentrum: droom of realiteit? Achtergrond. Demografische ontwikkelingen Dubbele vergrijzing Active Ageing in het woonzorgcentrum: droom of realiteit? Prof. dr. Ellen Gorus Drs. Lien Van Malderen Vakgroep Gerontologie Vrije Universiteit Brussel www.vub.ac.be/gero 3-9-2014 pag. 1 Achtergrond Demografische

Nadere informatie

31/08/2016 ZILVERWIJZER VLAAMS INSTITUUT VOOR GEZONDHEIDSPROMOTIE EN ZIEKTEPREVENTIE. Expertisecentrum. Partnerorganisatie Vlaamse overheid

31/08/2016 ZILVERWIJZER VLAAMS INSTITUUT VOOR GEZONDHEIDSPROMOTIE EN ZIEKTEPREVENTIE. Expertisecentrum. Partnerorganisatie Vlaamse overheid ZILVERWIJZER Heeft jouw organisatie al aandacht voor de geestelijke gezondheid van ouderen? Kim Van Den Berge Stafmedewerker Geestelijke Gezondheidsbevordering 8 september 2016 1 VLAAMS INSTITUUT VOOR

Nadere informatie

Technologie en ergotherapie. de ouderenzorg ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Technologie en ergotherapie. de ouderenzorg ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG c DOEDAG 22 oktober 2015 Technologie en ergotherapie STUDIEDAG in ERGOTHERAPIE de ouderenzorg BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Nadere informatie

Samen beslissen in het dagelijks leven, SDM of Shared Decision Making bij mensen met dementie. Valerie Desmet & Ruben Vanbosseghem

Samen beslissen in het dagelijks leven, SDM of Shared Decision Making bij mensen met dementie. Valerie Desmet & Ruben Vanbosseghem Samen beslissen in het dagelijks leven, SDM of Shared Decision Making bij mensen met dementie Valerie Desmet & Ruben Vanbosseghem Kennismaking Wie ben je? Welke functie heb je? Verwachtingen vorming? Doel

Nadere informatie

België - Vlaanderen. Alle Vlamingen zijn betrokken. Pijlers van het Vlaams zorgen ouderenbeleid. Vermaatschappelijking van zorg 29-11-13

België - Vlaanderen. Alle Vlamingen zijn betrokken. Pijlers van het Vlaams zorgen ouderenbeleid. Vermaatschappelijking van zorg 29-11-13 België - Vlaanderen Dementievriendelijke gemeenschap Landelijk Congres - Moderne Dementiezorg Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 25 november 2013 Alle Vlamingen zijn betrokken

Nadere informatie

Wonen wordt werkelijkheid! ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Wonen wordt werkelijkheid! ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 20 MAART 2015 Wonen wordt werkelijkheid! STUDIEDAG Van toegankelijkheid naar hulpmiddelen of toch niet? ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Er is een groeiende vraag vanuit de maatschappij

Nadere informatie

01/09/2016. Aanleiding 2013, maar nog even actueel. De Betekenisvolle Activiteiten Methode of BAM: beloftevolle resultaten van een pilootstudie

01/09/2016. Aanleiding 2013, maar nog even actueel. De Betekenisvolle Activiteiten Methode of BAM: beloftevolle resultaten van een pilootstudie De Betekenisvolle Activiteiten Methode of BAM: beloftevolle resultaten van een pilootstudie Patricia De Vriendt, Elise Cornelis, Ruben Vanbosseghem, Valerie Desmet, Dirk Demeester, Laurine Peeters, Anja

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeente/stad. Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia

Dementievriendelijke gemeente/stad. Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia Dementievriendelijke gemeente/stad Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia WAAROM? Belang van een dementievriendelijke gemeente Door de ogen van personen met dementie Door de ogen van personen met

Nadere informatie

DE STAPSGEWIJZE ONTWIKKELING VAN DE BETEKENISVOLLE ACTIVITEITENMETHODE. Patricia De Vriendt

DE STAPSGEWIJZE ONTWIKKELING VAN DE BETEKENISVOLLE ACTIVITEITENMETHODE. Patricia De Vriendt DE STAPSGEWIJZE ONTWIKKELING VAN DE BETEKENISVOLLE ACTIVITEITENMETHODE Patricia De Vriendt Aanleiding van het project 2013-2018 Kwaliteit van zorg is niet gelijk aan kwaliteit van leven 9/14/2018 3 Levenskwaliteit

Nadere informatie

WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers?

WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers? WORKSHOP : 'De meerwaarde van ergotherapie aan huis bij mensen met dementie en hun mantelzorgers? Even voorstellen Wie zijn wij? Even kennismaken Wie zit er met jou rond de tafel? 1 Toekomstperspectieven

Nadere informatie

Betekenisvolle activiteiten als alternatief voor. Prof dr Patricia De Vriendt & Ruben Vanbosseghem

Betekenisvolle activiteiten als alternatief voor. Prof dr Patricia De Vriendt & Ruben Vanbosseghem Betekenisvolle activiteiten als alternatief voor Prof dr Patricia De Vriendt & Ruben Vanbosseghem Dit is het verhaal van de zes WZC Algemene opzet van de studie Ingebed in de WZC-brede aanpak met het oog

Nadere informatie

Als er eentje anders is

Als er eentje anders is Lenteforum Als er eentje anders is Stimuleren van de ontwikkeling van jonge kinderen met een autismespectrumstoornis Woensdag 14 mei 2014 Forum staat voor marktplaats. Op deze forumdag willen we plaats

Nadere informatie

WE HEBBEN JOUW ZORG IN ONZE VINGERS

WE HEBBEN JOUW ZORG IN ONZE VINGERS WE HEBBEN JOUW ZORG IN ONZE VINGERS Het Zorgbedrijf Roeselare biedt een ruime waaier aan kwaliteitsvolle en betaalbare zorg aan, voor iedere fase in het leven, met extra aandacht voor de kwetsbare personen.

Nadere informatie

Kronkels 1 jaar. innovatief creëren ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG

Kronkels 1 jaar. innovatief creëren ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 29 JANUARI 2015 Kronkels 1 jaar STUDIEDAG Samen ERGOTHERAPIE innovatief creëren BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Al hielden we ons stil en koest als kiezelstenen, dan nog zou zelfs onze passiviteit

Nadere informatie

ZORG EN WONEN VOOR OUDEREN

ZORG EN WONEN VOOR OUDEREN ZORG EN WONEN VOOR OUDEREN COMMISSIE VOOR WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID, GEZIN EN ARMOEDEBELEID HOORZITTING WOENSDAG 11 DECEMBER 2013 JUL GEEROMS VOORZITTER, MIE MOERENHOUT - DIRECTEUR, ANNICK DE DONDER STAFMEDEWERKER

Nadere informatie

Visie WZC Hof van Egmont 10/08/2015. De toepassing van het ICF in een WZC. Korte schets: WZC Hof van Egmont

Visie WZC Hof van Egmont 10/08/2015. De toepassing van het ICF in een WZC. Korte schets: WZC Hof van Egmont De toepassing van het ICF in een WZC Korte schets: WZC Hof van Egmont Gelegen in Mechelen 300 tal bewoners Verschillende afdeling Voor personen met dementie Gesloten afdeling Kleinschalig wonen Open afdeling

Nadere informatie

VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN. Bosstraat Hamont-Achel

VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN. Bosstraat Hamont-Achel VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN Bosstraat 7 3930 Hamont-Achel WZC Zusters Augustinessen Vzw rusthuizenza Zuid Limburg WZC Cecilia Alken WZC Home Elisabeth Sint-Truiden Vzw

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Standpunt over de commercialisering van de residentiële ouderenzorg in Vlaanderen

VLAAMSE OUDERENRAAD Standpunt over de commercialisering van de residentiële ouderenzorg in Vlaanderen VLAAMSE OUDERENRAAD Standpunt over de commercialisering van de residentiële ouderenzorg in Vlaanderen Vlaamse Ouderenraad vzw 19 december 2012 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD

Nadere informatie

Geachte Dames en Heren,

Geachte Dames en Heren, Trefdag 'Patiënt en professional, samen sterker' UZ Gent 1 december 2016 19u Bijdrage gedeputeerde Couckuyt, met als titel: Vermaatschappelijking van zorg: het belang van zelfzorg en gebruikersparticipatie

Nadere informatie

Functiekaart dementie-experten van de regionale expertisecentra dementie

Functiekaart dementie-experten van de regionale expertisecentra dementie Bijlage 2 Functiekaart dementie-experten van de regionale expertisecentra dementie 1. Algemene inlichtingen Functienaam: Rapporteert aan: Diens/afdeling: Hiërarchische overste: Functionele afstemming,

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD. Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen. Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat bus Brussel

VLAAMSE OUDERENRAAD. Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen. Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat bus Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen

Nadere informatie

DE BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN METHODE IN DE PRAKTIJK ELKAAR LEREN KENNEN EN DOELEN BEPALEN

DE BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN METHODE IN DE PRAKTIJK ELKAAR LEREN KENNEN EN DOELEN BEPALEN DE BETEKENISVOLLE ACTIVITEITEN METHODE IN DE PRAKTIJK ELKAAR LEREN KENNEN EN DOELEN BEPALEN Patricia De Vriendt Inhoud en doelen van de workshop Cruciaal in de BAM is elkaar leren kennen en in overleg

Nadere informatie

Praktische studiedag Hoe vergroot je de Veerkracht van je medewerkers? voor bedrijven uit de sociale economie INSPIRATIECAFÉ Hoe ga je aan

Praktische studiedag Hoe vergroot je de Veerkracht van je medewerkers? voor bedrijven uit de sociale economie INSPIRATIECAFÉ Hoe ga je aan Praktische studiedag 14.01.2016 Hoe vergroot je de Veerkracht van je medewerkers? voor bedrijven uit de sociale economie INSPIRATIECAFÉ Hoe ga je aan de slag op groepsniveau? met Fit in je hoofd Carrousel

Nadere informatie

Wie ben je? Welke functie heb je? Verwachtingen vorming?

Wie ben je? Welke functie heb je? Verwachtingen vorming? Wie ben je? Welke functie heb je? Verwachtingen vorming? Kennis van verschillende vormen van besluitvorming Inzicht krijgen in het beslissingsproces De verschillende stappen van SDM kunnen toepassen Communicatievaardigheden

Nadere informatie

Onderzoeksvragen vanuit de praktijk 17/10/2017

Onderzoeksvragen vanuit de praktijk 17/10/2017 Onderzoeksvragen vanuit de praktijk 17/10/2017 Deze lijst van onderzoeksvragen kwam tot stand na een bevraging bij de coördinatoren van de regionale netwerken voor palliatieve zorg en de voorzitters van

Nadere informatie

Deelnemende Woon zorgcentra Dag van de geriatrie. Do 2 oktober 2014 Ma 13 oktober 2014 Ma 20 oktober 2014

Deelnemende Woon zorgcentra Dag van de geriatrie. Do 2 oktober 2014 Ma 13 oktober 2014 Ma 20 oktober 2014 missie az groeninge verstrekt kwaliteitsvolle, veilige, toegankelijke, deskundige en integrale zorg aan elke patiënt met respect voor de eigenheid van iedereen Deelnemende Woon zorgcentra Dag van de geriatrie

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Service Design, toegepast: WZC De Liberteyt

Service Design, toegepast: WZC De Liberteyt Service Design, toegepast: WZC De Liberteyt Bie Hinnekint stafmedewerker departement ouderenzorg & Véronique Dierinck directeur woonzorgcentrum De Liberteyt Index Index Inleiding De service design case

Nadere informatie

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus

Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Palliatief bed in WZC Sint Bernardus Start 1/10/2017 Regionaal overleg woonzorgcentra ziekenhuizen 18/1/2018 Korte voorstelling WZC Sint Bernardus 206 erkende bedden 132 RVT waarvan 7 erkenningen voor

Nadere informatie

Stand van zaken LSM. Kennisatelier VZW Grauwzusters Expertise cel Ouderenzorg University College Leuven-Limburg

Stand van zaken LSM. Kennisatelier VZW Grauwzusters Expertise cel Ouderenzorg University College Leuven-Limburg Stand van zaken LSM Kennisatelier VZW Grauwzusters Expertise cel Ouderenzorg University College Leuven-Limburg Stand van zaken Baden zonder strijd Psychomotorische activatie Verrijkte omgeving De Tijd

Nadere informatie

OUDEREN MET EEN BEPERKING EN INCLUSIE: REFLECTIES OP INTERSECTORALE SAMENWERKING. vzw den achtkanter, Kortrijk. Joyce Vansteenkiste Ortho-agoog

OUDEREN MET EEN BEPERKING EN INCLUSIE: REFLECTIES OP INTERSECTORALE SAMENWERKING. vzw den achtkanter, Kortrijk. Joyce Vansteenkiste Ortho-agoog OUDEREN MET EEN BEPERKING EN INCLUSIE: REFLECTIES OP INTERSECTORALE SAMENWERKING Joyce Vansteenkiste Ortho-agoog vzw den achtkanter, Kortrijk VZW DEN ACHTKANTER, KORTRIJK 156 cliënten: -volwassenen met

Nadere informatie

VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN. Nieuwpoort Sint-Truiden

VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN. Nieuwpoort Sint-Truiden VOORSTELLING BELEIDSVISIE WOONZORGCENTRA ZUSTERS AUGUSTINESSEN Nieuwpoort 16 3800 Sint-Truiden WZC Zusters Augustinessen Vzw rusthuizenza Zuid Limburg WZC Cecilia Alken WZC Home Elisabeth Sint-Truiden

Nadere informatie

Hoe palliatieve zorg implementeren in een woonzorgcentrum?

Hoe palliatieve zorg implementeren in een woonzorgcentrum? Hoe palliatieve zorg implementeren in een woonzorgcentrum? Organisatiecultuur als hefboom Jo Sels Directeur WZC Heilig Hart Nijlen & WZC Sint-Jozef Kessel VZW Zorggroep Zusters van Berlaar Jo.Sels@zusters-berlaar.be

Nadere informatie

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010

u i t n o d i g i n g www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 uitnodiging www.fietsersbond.be/ontmoetingsdag2010 v a n h a r t e w e l k o m! De Fietsersbond nodigt alle leden op 9 oktober uit in het Geuzenhuis in Gent, voor een dag boordevol boeiende informatie

Nadere informatie

Ouderenbeleidsparticipatie in Gent. Hoe pakken we het aan?

Ouderenbeleidsparticipatie in Gent. Hoe pakken we het aan? Ouderenbeleidsparticipatie in Gent Hoe pakken we het aan? Trefdag ouderen en lokaal beleid 07/05/2019 Participatie van ouderen wordt steeds belangrijker: waarom? Maatschappelijke uitdagingen worden complexer

Nadere informatie

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015

Achtergrond. Achtergrond WIE BENT U? 31/08/2015 WIE BENT U? IN GESPREK GAAN MET OUDEREN OVER HUN WAARDEN EN VISIE OP HET LEVEN De ergotherapeut als brug tussen thuis en het WZC - 8/09/15 Liselotte Van Ooteghem Achtergrond Wie ben ik? Medewerker zingeving,

Nadere informatie

klaar voor de toekomst!

klaar voor de toekomst! Jongeren met chronische aandoeningen klaar voor de toekomst! gratis Training Transitie, Zelfmanagement en Participatie voor zorgverleners Training Transitie, Zelfmanagement en Participatie voor zorgverleners

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie 2 Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS

Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS Ouderenzorg in beweging cvo MIRAS Valerie Desmet en Els Raepsaet cvo MIRAS - Zorg en Welzijn Ouderenzorg in beweging Begeleider wonen en leven Nieuwe visie op animatie Begeleider wonen en leven Nieuwe

Nadere informatie

Geen woorden maar daden. Robert Geeraert Studiedag Inspraak en Participatie in de ouderenzorg 21 juni 2019

Geen woorden maar daden. Robert Geeraert Studiedag Inspraak en Participatie in de ouderenzorg 21 juni 2019 Geen woorden maar daden Robert Geeraert Studiedag Inspraak en Participatie in de ouderenzorg 21 juni 2019 Een zelden geziene consensus Woonzorgdecreet werkingsprincipe Ze ondersteunen, vrijwaren en stimuleren

Nadere informatie

Beste zorgverlener, Ik hoop u en/of uw collega s dan ook in 2012 te mogen begroeten. Met vriendelijke groet, Desiree Helmond, trainen met zorg

Beste zorgverlener, Ik hoop u en/of uw collega s dan ook in 2012 te mogen begroeten. Met vriendelijke groet, Desiree Helmond, trainen met zorg Beste zorgverlener, Hierbij ontvangt u het nieuwe scholingsprogramma 2012 van Trainen met zorg. Bij Trainen met zorg geen scholingen over voorbehouden of risicovolle handelingen. Wel scholingen om het

Nadere informatie

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud

Train the trainer. Zorg-Esperanto. De kracht van eenvoud Train the trainer Zorg-Esperanto De kracht van eenvoud 1. Over Zorg-Esperanto Zorg-Esperanto biedt inzicht in zorgsituaties, in de gewenste resultaten of doelen van de zorg en de middelen om deze doelen

Nadere informatie

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015)

OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) OPDRACHTVERKLARING WZC Leiehome (Actualisering 12.06.2015) Woonzorgcentrum Leiehome is een woonplaats met ruime verzorgingsmogelijkheden voor ouderen. Wij verlenen een deskundige en actuele zorg op maat.

Nadere informatie

Preventie ondervoeding in woonzorgcentra

Preventie ondervoeding in woonzorgcentra Preventie ondervoeding in woonzorgcentra Inhoud 1. Waarom een (onder)voedingsbeleid in het WZC? 2. Doel draaiboek preventie ondervoeding in WZC 3. Inhoud draaiboek preventie van ondervoeding in woonzorgcentra

Nadere informatie

Gezondheidsbevordering op het werk

Gezondheidsbevordering op het werk Gezondheidsbevordering op het werk Els Wouters Senior Stafmedewerker WAI-congres, 18 juni 2013 1 VIGeZ: Wat? Het VIGeZ is een expertise- en servicecentrum dat strategieën, methodieken, advies en opleiding

Nadere informatie

Hoog Sammy kijk omhoog Sammy

Hoog Sammy kijk omhoog Sammy STUDIEDAG ERGOTHERAPIE IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG 19 MAART 2015 STUDIEDAG Inspiratiedag Ergotherapie en Herstel ERGOTHERAPIE BIJ ROUW EN PALLIATIEVE ZORG 27 NOVEMBER 2014 Graag nodigen we je uit

Nadere informatie

GEZONDHEIDSMEETING Gezond en wel doorheen de ouderenzorg van morgen DONDERDAG 20 MAART 2014, 19 UUR

GEZONDHEIDSMEETING Gezond en wel doorheen de ouderenzorg van morgen DONDERDAG 20 MAART 2014, 19 UUR GEZONDHEIDSMEETING 2014 DONDERDAG 20 MAART 2014, 19 UUR Gebouw VGC administratie Emile Jacqmainlaan 135 1000 Brussel THEMA S WORKSHOP 1 Zorgdetectie zorgregie zorgweigering: welke wegen vinden hun bestemming?

Nadere informatie

Goed in je vel: meer veerkracht op de werkvloer met de Goed-Gevoel-Stoel

Goed in je vel: meer veerkracht op de werkvloer met de Goed-Gevoel-Stoel Goed in je vel: meer veerkracht op de werkvloer met de Goed-Gevoel-Stoel Kim Van Den Berge 22/02/2018 Vlaams Instituut Gezond Leven Expertisecentrum voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie We leveren

Nadere informatie

Actief ouder worden: meer dan sportelen. Prof. Dr. Anja Declercq UDL Kortrijk, 27 februari 2014

Actief ouder worden: meer dan sportelen. Prof. Dr. Anja Declercq UDL Kortrijk, 27 februari 2014 Actief ouder worden: meer dan sportelen Prof. Dr. Anja Declercq UDL Kortrijk, 27 februari 2014 De vergrijzing wordt vaak en vooral geproblematiseerd Maar is de vergrijzing iets dat louter negatief is?

Nadere informatie

De bewoner: regisseur van zijn zorg?! Robert Geeraert NVKVV studiedag ouderenzorg 17 maart 2016

De bewoner: regisseur van zijn zorg?! Robert Geeraert NVKVV studiedag ouderenzorg 17 maart 2016 De bewoner: regisseur van zijn zorg?! Robert Geeraert NVKVV studiedag ouderenzorg 17 maart 2016 Regie centraal thema in Vlaams Task Force ouderenzorg welzijnsbeleid Actief ouder worden houdt in dat ieder

Nadere informatie

VIGeZ vzw, 2015, Workshop Zilverwijzer. Workshop ZILVERWIJZER 15 januari 2015

VIGeZ vzw, 2015, Workshop Zilverwijzer. Workshop ZILVERWIJZER 15 januari 2015 Workshop ZILVERWIJZER 15 januari 2015 GEZONDHEID Lichamelijk welzijn Geestelijk welzijn Sociaal welzijn FIT IN JE HOOFD Campagne Fit in je Hoofd (2006, 2009) Vlaams Actieplan Suïcidepreventie (2012-2020)

Nadere informatie

Age Friendly Museums. Een kwalitatief onderzoek naar mogelijkheden rond samenwerking tussen musea en woonzorgcentra.

Age Friendly Museums. Een kwalitatief onderzoek naar mogelijkheden rond samenwerking tussen musea en woonzorgcentra. Age Friendly Museums. Een kwalitatief onderzoek naar mogelijkheden rond samenwerking tussen musea en woonzorgcentra. O N D E R Z O E K D O O R L I Z E D E D O N C K E R, M A S T E R A G O G I S C H E W

Nadere informatie

Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier

Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier Wat als preventieve gezondheidszorg toegankelijk zou zijn voor iedereen? 1 Beweegprikkels en preventie Bewegen is essentieel:

Nadere informatie

Ethiek in de ouderenzorg Over waarden, dialoog en grondhoudingen

Ethiek in de ouderenzorg Over waarden, dialoog en grondhoudingen Visies Visies Artevelde Algemene op op Hogeschool zorgrelatie zorgrelatie casus Gent Gent, 24 mei 2016 Ethiek in de ouderenzorg Over waarden, dialoog en grondhoudingen Axel Liégeois KU Leuven Broeders

Nadere informatie

Hoofd-halskanker multidisciplinair bekeken

Hoofd-halskanker multidisciplinair bekeken Congres Vlaamse Werkgroep Hoofd Hals Tumoren Paramedici 1 ste editie Hoofd-halskanker multidisciplinair bekeken Keynote speaker Dr. Alexander Verstaen- psycholoog Wat te doen als er niets meer aan te doen

Nadere informatie

PROGRAMMA. 14u15: PLENAIRE TERUGKOPPELING

PROGRAMMA. 14u15: PLENAIRE TERUGKOPPELING PROGRAMMA 12u00: ONTHAAL MET BROODJES LUNCH 12u30: PLENAIRE INLEIDING Visie Mijn wensen voor mijn gezondheidszorg: VZP op maat van de patiënt Casus uit de praktijk 13u15: MULTIDISCIPLINAIRE UITWISSELING

Nadere informatie

NAASTENPARTICIPATIEBELEID ISZ De Brug

NAASTENPARTICIPATIEBELEID ISZ De Brug NAASTENPARTICIPATIEBELEID ISZ De Brug Dit beleid is in eerste instantie opgesteld voor intramurale cliënten van ISZ De Brug. De vertaalslag naar extramurale cliënten moet nog worden gemaakt. Inleiding

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie

PATIËNTEN INFORMATIE. Geriatrie PATIËNTEN INFORMATIE Geriatrie Mevrouw, mijnheer Welkom op de afdeling acute geriatrie. De dienst acute geriatrie van het Algemeen Ziekenhuis Lokeren beschikt over 26 bedden en biedt multidisciplinaire

Nadere informatie

EVALUATIEPAKKET ZILVERWIJZER IN WOONZORGCENTRA

EVALUATIEPAKKET ZILVERWIJZER IN WOONZORGCENTRA EVALUATIEPAKKET ZILVERWIJZER IN WOONZORGCENTRA houdsopgave 1. leiding: Waarom evalueren?... 3 2. Aan de slag met evalueren... 4 3. Enkele richtlijnen (evaluatie door de deelnemers)... 7 4. Bijlagen: Evaluatieformulieren...

Nadere informatie

Symposium palliatieve zorg

Symposium palliatieve zorg Symposium palliatieve zorg Zorgmodule palliatieve zorg Markeren van de palliatieve fase Markeren van de palliatieve fase 20 oktober 2016 Angelie van de Crommert Karin van Veen Als ik sterven zal. Claudia

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord door Huib Hinnekint 11. Inleiding 15. Deel 1. Visie op ouder worden en educatie bij ouderen 19

Inhoud. Voorwoord door Huib Hinnekint 11. Inleiding 15. Deel 1. Visie op ouder worden en educatie bij ouderen 19 Inhoud Voorwoord door Huib Hinnekint 11 Inleiding 15 Deel 1. Visie op ouder worden en educatie bij ouderen 19 Hoofdstuk 1. Visie op ouder worden 21 1. Inleiding 21 2. Active ageing 21 2.1. Historische

Nadere informatie

Zorginnovatie bij CZ

Zorginnovatie bij CZ Zorginnovatie bij CZ Het zorglandschap verandert snel, innovatie is nodig CZ groep wil de zorg nu en op lange termijn breed toegankelijk, goed en betaalbaar houden. Wij voelen een grote verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Welkom bij de workshop: Leiderschap in de dagelijkse MCL-praktijk. Versterken van zelfmanagement & gezamenlijke beschuitvorming!

Welkom bij de workshop: Leiderschap in de dagelijkse MCL-praktijk. Versterken van zelfmanagement & gezamenlijke beschuitvorming! Welkom bij de workshop: Leiderschap in de dagelijkse MCL-praktijk. Versterken van zelfmanagement & gezamenlijke beschuitvorming! Elske Boersma-Jorna en Henriette Niehof Het afbeeldingonderdeel met relatie-id

Nadere informatie

Tien maanden ervaring met vijf aandachtspunten van de drie decentralisaties

Tien maanden ervaring met vijf aandachtspunten van de drie decentralisaties Tien maanden ervaring met vijf aandachtspunten van de drie decentralisaties Lezing door Guus Schrijvers op 30 september 2015 op het congres Financiële Toegang tot de Langdurige Zorg te Zeist Vijf aandachtspunten

Nadere informatie

Zorg in Actie. Ook zo benieuwd naar de ZiA-award?

Zorg in Actie. Ook zo benieuwd naar de ZiA-award? Zorg in Actie INHOUDSTAFEL Ook zo benieuwd naar de ZiA-award? Zorg in actie! De genomineerden zijn. De keuze van de jury Stemmen maar De teller staat al op En de winnaar is VVSG reikt eerste ZiA uit plus

Nadere informatie

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel

Expertopleiding Cultuur in de Spiegel Expertopleiding Cultuur in de Spiegel 2019-2020 Muzische lessen, schoolvoorstellingen, mediaprojecten, erfgoeduitstappen, rondleidingen in musea, culturele reizen, kunstenaars in de klas, artistieke workshops,

Nadere informatie

Toegankelijkheid op maat van een grote stad. VIGEZ-symposium 23/04/2013

Toegankelijkheid op maat van een grote stad. VIGEZ-symposium 23/04/2013 Toegankelijkheid op maat van een grote stad VIGEZ-symposium 23/04/2013 BESTUURSAKKOORD NIEUWE LEGISLATUUR als basis lokale beleid specifieke engagementen stadsbestuur rond toegankelijkheid gezondheid:

Nadere informatie

Nieuwe energie voor jongdementie in Vlaanderen. Overzicht. Stand van zaken in Vlaanderen

Nieuwe energie voor jongdementie in Vlaanderen. Overzicht. Stand van zaken in Vlaanderen Nieuwe energie voor jongdementie in Jurn Verschraegen directeur Overzicht Stand van zaken in 1. Prevalentie 2. Oorzaken 3. Diagnosestelling 4. Zorgnoden 5. Psychosociale ondersteuning 6. Financiële en

Nadere informatie

Zilverwijzer Het draaiboek

Zilverwijzer Het draaiboek Zilverwijzer Het draaiboek Inleiding Proficiat met je beslissing om mee te helpen aan Zilverwijzer in je buurt! De Zilverwijzer-methodiek werd ontwikkeld door het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie

Nadere informatie

LEEN DE CONINCK ARTEVELDEHOGESCHOOL GENT ACHG KULEUVEN PROJECT VALNET UZLEUVEN

LEEN DE CONINCK ARTEVELDEHOGESCHOOL GENT ACHG KULEUVEN PROJECT VALNET UZLEUVEN LEEN DE CONINCK ARTEVELDEHOGESCHOOL GENT ACHG KULEUVEN PROJECT VALNET UZLEUVEN Introductie Begripsomschrijving Componenten van een casemanagement programma Voordelen van casemanagement Voorwaarden voor

Nadere informatie

Zelfevaluatie InZicht Zelfevaluatie binnen het woon- en zorgcentrum

Zelfevaluatie InZicht Zelfevaluatie binnen het woon- en zorgcentrum Zelfevaluatie InZicht Zelfevaluatie binnen het woon- en zorgcentrum Aanleiding onderzoek Tegen 2012 moet een woon- en zorgcentrum zelfevaluatie uitvoeren (Vlaamse Regering, 2009) Vraag vanuit externe stuurgroep

Nadere informatie

Huisartsen aan het woord

Huisartsen aan het woord Huisartsen aan het woord Xavier Brenez Directeur-generaal Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Bedankt! Mutualités Libres Onafhankelijke Ziekenfondsen Huisartsen aan het woord Xavier Brenez Directeur-generaal

Nadere informatie