ZMC Practicumopdrachten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZMC Practicumopdrachten"

Transcriptie

1 1

2 2 Inhoudsopgave: Opdracht 1:... 3 Opdracht 2:... 5 Opdracht 3:... 9 Opdracht Opdracht 5: Opdracht 6: Opdracht 7:... 13

3 3 Opdracht 1: Wat is je motivatie voor deze opleiding Als tiener ben ik actief begonnen met het observeren van mensen: hoe gedragen mensen zich, waarom zeggen mensen iets, en hoe reageren anderen daarop. Dit antropologisch onderzoek heeft ertoe geleid dat ik fotografie ben gaan studeren. Als fotograaf is het sociaal acceptabel dat je jezelf in situaties bevindt waar je eigenlijk niet in past, en dat je enkel en alleen observeert en registreert wat je ziet. Zonder fotografie had ik bijvoorbeeld nooit de ene dag meegelopen met de dames jeugdklasse van een voetbalteam, en de dag erna aan de lopende band bij Heineken gestaan. Tijdens mijn studie kwam ik achter het bestaan van wat een vriend van me micro-impulsen noemt: kleine emotionele reacties op situaties waar geen waardeoordeel aan vast zit, maar die alleen illustreren wat men op dat moment voelt. Als je goed kijkt kan je ze zien bij mensen als ze zich ergens aan ergeren of gefascineerd zijn door iets, door hun houding, of een subtiele gezichtsuitdrukking of beweging. Dit bracht me bij pop- en theaterfotografie. Daar staan artiesten op het podium die proberen hun emoties tot achter in de zaal voelbaar te maken, en als fotograaf sta je daar met je neus bovenop. Ik ben afgestudeerd op popfotografie. Na mijn studie kwam ik erachter dat ik zeker nog wel verder kon met fotografie, maar dat mijn eigen onderzoek binnen dit medium was afgesloten. Ik had namelijk geen camera meer nodig om deze micro-impulsen te zien. Hierdoor verloor fotografie zijn magie, en ben ik gestopt met foto s maken. Waar ik nu mee verder wil is manieren zoeken waarop ik bepaalde emoties bij mensen kan opwekken. Hoe kan ik iemand iets laten doen, zodat hij een gevoel ervaart dat hij niet had verwacht? De reden dat ik Game Design ben gaan studeren en geen willekeurige andere kunststudie, is omdat ik er van overtuigd ben dat je dankzij een interactief medium veel makkelijker emoties bij mensen kan oproepen, en een game designer heeft veel meer trucjes om dit te bereiken dan gewoon een schilder of filmmaker dat heeft. Wat zijn je verwachtingen Ik merk dat ik op het moment heel erg van dag tot dag leef. Een beetje vooruitkijken lukt, maar ik weet nog niet wat ik na mijn opleiding wil doen, of waar ik me in wil specialiseren. Ik verwacht nu wel, vooral na die paar weken, dat ik flink uitgedaagd ga worden. Ik mis het euforische gevoel wat je hebt als je een project afrondt waarvan iedereen, inclusief jijzelf, dacht dat het niet mogelijk zou zijn.

4 4 Waar kijk je naar uit Game Design lessen. Don t get me wrong, ik vind elk college tof. Programmeren is een life skill die iedereen naar mijn mening zou moeten bezitten. Ik heb al 15 jaar niet meer serieus een tekening gemaakt, dus daar wat lessen in krijgen is helemaal niet verkeerd, en ik zit op een kunstacademie, dus kunstgeschiedenis is extreem belangrijk als je je werk ooit in een historische context wilt kunnen plaatsen. Maar ik zit hier voor Game Design, en niet voor Art of Development, en ik mis de lessen daarin. De alarmbellen gingen al af toen ik zag dat het boek The Art of Game Design op de optionele boekenlijst stond, en niet bij de verplichte literatuur. De afwezigheid van die lessen vind ik dit op het moment nog een gemis. Waar zie je tegenop Er waren vorig jaar ruim 500 aanmeldingen, er zijn nu ruim 100 eerstejaars. En er zijn vorig jaar zo n dertig mensen afgestudeerd. Wat is er gebeurt met die overige zeventig man? Eerst dacht ik dat er vast wel wat mensen zouden zijn die niet geheel gemotiveerd zijn, dus die stoppen vanzelf. Maar 95% van de opleiding is extreem gemotiveerd. En ik heb nog niet hetgeen gevonden wat de studenten die het wel halen scheidt van de mensen die het niet halen. Dat maakt mij bloednerveus: wat als ik in de 70% zit zonder het door te hebben? Wat ga ik dan met mijn leven doen?

5 5 Opdracht 2: Noot: ik heb het werk college vorige week gemist, waardoor ik nog niet in een team zit ingedeeld. Onderstaande antwoorden zijn dan ook geschreven zonder een specifiek team in gedachten, maar meer mijn algemene omgangsnorm tijdens groepsprojecten. Wat verwacht je van je mede teamleden Dit klink cliché, dit is het ook. Maar het moet gezegd worden; Je laat elkaar in elkaars waarde. Niemand onderbreekt een ander, zowel word hij hier door de rest op gecorrigeerd. Je luistert naar elkaar, en je respecteert iedereens mening en iedereens kunde. Vooral dat laatste is iets wat vaak geneerd word. Als bijvoorbeeld een Developer en een Artist het niet eens zijn met elkaar over of de hoofdpersoon een rode of een blauw pet op heeft, dan is het waarschijnlijk slimmer om naar de Artist te luisteren dan naar de Developer. Als de discussie ging of het spel op locked 30 fps draait of niet, dan laten we dit over aan de Developer en niet de artist. Dit is super logisch, en te vaak overkomt het mij dat er een gulde middenweg gevonden word, waardoor er een clichématig ongeïnspireerd en gewoon weg saai product verschijnt. Poldermodel, direct afschaffen. Waar gaan ze zich bij jou aan irriteren Agressie. Als men intimidatie technieken gaat gebruiken om zijn of haar mening door te drukken klap ik dicht. Pesten is voor op het schoolplein, niet tijdens een serieus project. Waar kunnen ze bij jou op rekenen Ik wil niet alles zeggen, maar ik onthoud veel van projecten waar ik aan werk. Vaak kan ik kleine details direct herinneren zonder in mijn aantekeningen te kijken, plus ik kan makkelijk verbanden trekken tussen verschillende punten. Verder heb ik een redelijk hoge werkstandaard. Al ben ik wel slecht in deadlines. Als er nacht werk gedaan moet worden zit ik zonder problemen tot 6 uur in de ochtend te werken. Wat heb jij van de ander nodig Ik verwacht, nee ik heb het nodig, dat iedereen 110% geeft voor een project. Je hebt je niet aan de afspraak gehouden wand je moest werken, jammer voor je school gaat voor. Als je dan geen geld hebt dan ga maar weer bij je ouders wonen, of op droog brood leven. Zelfde geld voor ziek zijn, gecrashte apparatuur. Ik leef op dit moment voor de opleiding, ik sta s ochtend op, ga naar school, kom thuis, werk aan school, drink een kop thee en ga naar bed. Als je niet leeft om te werken, maar werkt om te leven, doe je zelf een plezier ga alsjeblieft nu een andere opleiding doen, waar de werkdruk lager is en je loon later hoger. Vooral als developer zijn er banen waar je veel meer mee kan verdienen dan in de game wereld. Als je je voor 1 oktober uit schrijft krijg je je collegegeld nog terug.

6 6 Wat kom jij brengen Ik heb een goed oog voor detail. En kan zowel op creatief als op logisch vlak problemen oplossen en communiceren. Wat kom jij halen Ik ben een chaoot, en ik werk het beste onder druk. Wat in houd dat ik alles wat niet NU af hoef te zijn, door schuif. En op het laatste moment dingen kan vergeten. Voor mij werkt een Agile achtige aanpak het beste waarin je als team korte 1 week opdracht neer zet, en aan het einde van de week met zijn alle bekijkt wat je gedaan hebt. Daarnaast kan ik wel wat coderen, maar het is niet mijn sterkste punt, het zelfde geld voor art. Noot: Na het bijwonen van de andere colleges en er achterkomen waar de leerteams op slaan, heb ik besloten om deze opdracht op nieuw te doen, duidelijker gericht op de leerteams van ZMC. Je zit in een leerteam: Wat verwacht je van mede teamleden? Ik verwacht te kunnen klankborden over de opleiding: hoe pakken andere studenten opdrachten aan, en hoe staan ze daar tegenover? Waar gaan ze zich bij jou aan irriteren? Als ik een mening heb over iets, dan ram ik die door. Hier kan ik vrij ver in gaan, en normaal gesproken word ik afgeremd door anderen die tegenargumenten geven. Tot nu toe merk ik dat klasgenoten het overwicht missen om die tegendruk goed te kunnen geven. Waar kunnen ze bij jou op rekenen? Ik zal aandachtig luisteren als mensen echt met problemen zitten, en hier ook in adviseren. Wat heb jij van een ander nodig? Normaal ben ik nogal een einzelgänger, en is mijn eerste reactie vaak dat ik niet echt iets nodig heb van anderen. Nu realiseer ik me dat dit een illusie is, en dat ik daadwerkelijk anderen nodig heb. Ook zijn het gros van de schoolopdrachten groepsprojecten en als ik daar in wil slagen, zal ik dit solitaire gedrag moeten afleren. Als ik alleen werk, overdenk ik alles veel te lang en trek ik daar conclusies uit. Het is prettig om mijn eigen overdenkingen te kunnen relativeren door ze met anderen te bespreken. Wat kom je brengen? Ik ben een goeie luisteraar, en zal er op die manier ook zijn voor mijn leerteam, mocht men dat nodig hebben. Wat kom je halen? Zoals eerder aangegeven zou ik graag de mening van anderen horen om zo mijn eigen conclusies te kunnen relativeren.

7 7

8 8

9 9 Opdracht 3: Beschrijf je persoonlijke ontwikkelpunt. Een ontwikkelpunt beschrijft wat je de komende periode verder wilt ontwikkelen en hoe je dat gaat realiseren; maak het S.M.A.R.T. Toen ik 5 jaar terug van het MBO afkwam kreeg ik als advies het volgende mee; Je bent nu dat aan het doen waarvan je weet dat je het kan, en ik hoop dat je in de toekomst iets gaat doen waarmee je ook jezelf gaat verrassen. Vervolgens ben ik gestopt als fotograaf en in een winkel gaan werken waar mijn werkzaamheden vooral bestonden uit het adviseren van klanten. Daardoor heb ik de rol van expert op dat gebied aangenomen. Nu ik weer aan het studeren ben kom ik erachter dat ik automatisch terugschiet in die rol en het advies van vijf jaar geleden compleet naast mij neerleg, terwijl dit juist een tijd is om te experimenteren en daarmee hard op mijn bek te kunnen gaan zonder extreme consequenties. Dat wordt mijn ontwikkelpunt voor de komende tijd: accepteren dat ik niet meer de specialist ben die alles al zou moeten weten, maar de student die hier is om te leren. Aanpak: Specifiek: Ik ga mijn gedrag veranderen door meer open te staan voor de mening van anderen. Ik wil niet meer, zoals bij Look and Inspire, van tevoren al een plan hebben en te weinig input van docenten accepteren in het maken van mijn project. Deze persoonlijke ontwikkeling begint vanaf het tweede blok in het eerste jaar, en aan het einde van het jaar moet hier een duidelijke verandering in gemaakt zijn. Meetbaar: Aan het begin van het project heb ik vaak wel een beeld met hoe het project gaan eindigen. Aan het einde van het project wil ik dat er een product staat wat anders is dan de verwachtingen die ik voor het project had. Dit kan alleen als ik tijdens het maken van het product open sta voor input van anderen, anders is het eindresultaat datgene wat ik aan het begin van het project voor ogen had. Acceptabel: Ik zit hier om te leren en te groeien; als ik dit niet accepteer, dan doe ik de opleiding voor niks. Realistisch: Tijdens het volgende project (If This Then That) wil ik niet meteen met het eerste concept wat ik bedenk doorgaan, maar bij elke feedbacksessie aanwezig zijn, actief meedoen, doorvragen naar feedback, en deze feedback ook verwerken in mijn project. Tijdsgebonden: Vanaf het volgende project (If This Then That) wil ik een duidelijk verschil zien tussen de conceptfase en het uiteindelijke product.

10 10 Opdracht 4: Schrijfopdracht: Hoe eet je een olifant? Schrijf 6 titels op van boeken die je in je leven gaat schrijven. Het mag van alles zijn: fictie, nonfictie, denk aan je passie, wat je interesseert, muziek. - Ik - Randolph Carter - Ludology - Van die plastic pupkes - Koffie - Die met dat haar en zo. Kies daarvan één titel; hoe heten de 6 hoofdstukken Koffie 1. De zwarte motor 2. Herkomst 3. Waar te vinden, en hoe te herkennen 4. Gebrand op koffie 5. Puur 6. Verkeerd Schrijf voor één hoofdstuk de hoofdlijn waar de tekst over gaat In het eerste hoofdstuk, de zwarte motor, leg ik uit dat de slogan Melk, de witte motor eigenlijk een hoax is, omdat koffie de enige motor is die de dag goed van start laat gaan. Schrijf de eerste of de laatste zin op van dat hoofdstuk Koffie, de zwarte motor. U kent het wel, u staat op in de ochtend, en voor u iets nuttigs kan doen moet er eerst een flinke bak koffie in Dus eigenlijk zijn mensen gewoon dieselmotoren, het duurt even voor ze opstarten maar als ze eenmaal aan de gang zijn lopen ze verrekt lang door.

11 11 Opdracht 5: Kijk terug op blok 1. Welke obstakels/dilemma s kwam je tegen? Dat kan over iets concreets gaan zoals een gemiste deadline of over iets abstracts als motivatieproblemen. Omschrijf in 5 zinnen tenminste 1 concreet dilemma waar je mee te maken had. Koppel een persoonlijke leervraag aan dit dilemma zoals je die in de intervisie hebt gedeeld. Mijn dagbesteding is veranderd van een parttime baan waar ik mijn werk achter me liet zodra ik naar buiten stapte, naar een fulltime studie waarbij de werkdruk hoog is en ik vaak nog in de avond en weekenden door moet werken. Hierdoor heb ik geen tijd om af en toe een pas op de plaats te nemen om mijn rust weer te pakken. Ik merk ook dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld het huishouden, gezien mijn vriendin ook gewoon een fulltime baan heeft. Door dat het huis een bende is, is het in mijn hoofd een bende, waardoor ik meer moeite heb om mijn rust te vinden. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken is. Hoe doorbreek ik deze cirkel en zorg ik er voor dat ik mijn studie, mijn relatie, mijn innerlijke rust, en mijn huishouden in balans kan houden?

12 12 Opdracht 6: Uploaden visuele presentatie van maximaal 3 min. Inhoud van de presentatie: korte opening/voorstellen 1 werk dat in jouw ogen gelukt is 1 werk dat in jouw ogen mislukt is verwoord bij allebei wat en waarom er (mis)lukte. Mijn presentatie is HIER te vinden. Tijdens mijn presentatie heeft mijn klas mij punten gegeven voor verschillende onderwerpen. Er was in totaal 13 man aanwezig; in de eerste kolom naast de opties zie je hoeveel man voor die optie koos, en in de 2 de kolom zie je welk percentage van de totale groep dit was. Gelukt Werk sterk concept 12 92% originaliteit 4 31% Lef 3 23% Technische vaardig 2 15% Mislukt werk originaliteit 6 46% sterk concept 5 38% Technische vaardig 2 15% Lef 2 15% Verbaal Helder verhaal 8 62% Duidelijke structuur 7 54% Verstaanbaar 6 46% Verzorgd 5 38% Opdracht voldaan 4 31% Overtuigend 4 31% Non verbaal Rustig 10 77% Overtuigend 4 31% onverschillig 1 8% Enthousiast 0 0% Welke feedback die je op bovenstaande presentatie hebt gekregen neem je mee en waarom? Ik neem hieruit mee dat ik enthousiaster moet zijn over het werk waar ik wel trots op ben, gezien dat totaal niet is overgekomen op de groep. Als me dat lukt, komt mijn verhaal ook overtuigender over dan tijdens deze presentatie. Welke feedback die je op bovenstaande presentatie hebt gekregen leg je naast je neer en waarom? Men vindt de technische vaardigheid van mijn geslaagde werk niet goed. Nu was dit een fotografieopdracht, en is de technische kant hetgeen waarvoor ik 5 jaar gestudeerd heb. Daardoor vind ik mijn eigen oordeel hierin belangrijker dan dat van mijn klasgenoten.

13 13 Opdracht 7: Bekijk je ingevulde schalenformulier (Practicumles 3) en beantwoord de volgende vragen: Valt je iets op? Tijdens de vakantieperiode ben ik veel minder met school bezig geweest dan dat ik eigenlijk had gewild. Kun je iets zeggen over uitschieters? Zodra ik de stress van het einde van een blok voel, heb ik het gevoel dat ik mijn grip aan het verliezen ben en word ik best kritisch naar alles. Daarnaast zat ik begin november niet lekker in mijn vel waardoor ik mij compleet op school heb gestort om even niet aan mijn privésituatie te denken. Wat betekent balans voor jou? De rust in mijn hoofd kunnen vinden om me zowel met mijn werk als met mijn privéleven bezig te houden. Zou je iets willen veranderen en zo ja wat? Sinds ik met deze studie begonnen ben haal ik veel meer dan dat ik breng, voornamelijk privé. Dit zou ik graag willen aanpassen, maar de schoolsituatie is tijdelijk (ook al is 4 jaar best een lange tijd). Een groot verschil is natuurlijk dat creatieve beroepen en studies geen 9 tot 5 banen zijn. Dus ik kan waarschijnlijk niet mijn werk op mijn werk laten liggen en me thuis 100% op mijn privésituatie storten. Ik hoop dat dit beter gaat zodra we minder colleges hebben met veel huiswerk en we ons meer kunnen focussen op losse projecten. SCHAAL VAN GEEN OORDEEL dd x 3 x x 4 x x x x 8 x 9 10

14 14 SCHAAL VAN GRIP dd x x 4 5 x 6 x x 7 x 8 x x 9 10 SCHAAL VAN P dd prive 5 x 4 x 3 2 x 1 2 x 3 x 4 x x x professie 5 SCHAAL VAN HALEN EN BRENGEN dd halen x x x 2 x x 1 x 2 x x 3 4 brengen 5

PRACTICUM OPDRACHTEN ZICO BAKKER G&I 1A HELEEN BULTHUIS ZMC PRACTICUM OPDRACHTEN

PRACTICUM OPDRACHTEN ZICO BAKKER G&I 1A HELEEN BULTHUIS ZMC PRACTICUM OPDRACHTEN PRACTICUM OPDRACHTEN ZICO BAKKER G&I 1A 25-12-15 HELEEN BULTHUIS ZMC PRACTICUM OPDRACHTEN CONTENTS Practicum opdrachten... 1 Practicumles ZMC... 3 Opdracht 1... 3 Opdracht 2... 3 Opdracht 3... 4 Opdracht

Nadere informatie

ZMC. Pracitucm Opdrachten. Naam: Gijs Bakker Datum: Docent: Heleen Bulthuis Vak: ZMC Practicum

ZMC. Pracitucm Opdrachten. Naam: Gijs Bakker Datum: Docent: Heleen Bulthuis Vak: ZMC Practicum ZMC Pracitucm Opdrachten Naam: Gijs Bakker Datum: 4-1-2016 Docent: Heleen Bulthuis Vak: ZMC Practicum Inhoud Practicum Opdracht 1... 2 Wat is je motivatie voor deze opleiding?... 2 Wat zijn je verwachtingen?...

Nadere informatie

Zelfmanagement. & Communicatie. Verslag Practica Docenten: Heleen Bulthuis Wendelien Koop Victor ter Horst G&I 1-B

Zelfmanagement. & Communicatie. Verslag Practica Docenten: Heleen Bulthuis Wendelien Koop Victor ter Horst G&I 1-B Zelfmanagement 10-1-2016 Verslag Practica Docenten: Heleen Bulthuis Wendelien Koop Victor ter Horst G&I 1-B Inhoudsopgave: Opdracht 1: Motivaties Pagina 2 Opdracht 2: Het Leerteam Pagina 2 Opdracht 3:

Nadere informatie

ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE NADIA GROENEWALD G&IB - 3012673

ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE NADIA GROENEWALD G&IB - 3012673 ZELFMANAGEMENT & COMMUNICATIE NADIA GROENEWALD G&IB - 301673 Opdracht 1 Opdracht Wat is je motivatie voor deze opleiding? Ik ben vooral geïnteresseerd in de Interaction Design aspecten van de opleiding.

Nadere informatie

ZMC. Practicum opdrachten. Sander Doomen G&I 1B zondag Heleen Bulthuis

ZMC. Practicum opdrachten. Sander Doomen G&I 1B zondag Heleen Bulthuis ZMC Practicum opdrachten Sander Doomen G&I 1B zondag 10-01-2016 Heleen Bulthuis ZMC ZMC Practicum opdrachten Opdracht 1: Wat is je motivatie voor deze opleiding? Mijn doel is om mijn eigen games te gaan

Nadere informatie

Zelfmanagement en Communicatie practicum

Zelfmanagement en Communicatie practicum Zelfmanagement en Communicatie practicum Heleen Bulthuis 10-1-16 Jenna Hardin GI1B ZMC practicum opdracht 1: Wat is je motivatie voor deze opleiding? Na mijn afgeronde MBO 4 opleiding voor Styling en Design

Nadere informatie

Naam: Thomas Meiborg Klas: G&I 1C Datum: 10 januari 2016 Module: ZMC Naam opdracht: practicum ZMC1. Practicum ZMC Verslag

Naam: Thomas Meiborg Klas: G&I 1C Datum: 10 januari 2016 Module: ZMC Naam opdracht: practicum ZMC1. Practicum ZMC Verslag Naam: Thomas Meiborg Klas: G&I 1C Datum: 10 januari 2016 Module: ZMC Naam opdracht: practicum ZMC1 Practicum ZMC Verslag Inhoud: Opdracht 1..3 Opdracht 2..3 Opdracht 3..4 Opdracht 4..8 Opdracht 5..9 Opdracht

Nadere informatie

ZMc1 PRACTICUM WENDELIEN KOOP & HELLEEN BULTHUIS. Alice Steneker Game Artist, GI1D 10-01-2016

ZMc1 PRACTICUM WENDELIEN KOOP & HELLEEN BULTHUIS. Alice Steneker Game Artist, GI1D 10-01-2016 Alice Steneker Game Artist, GI1D 10-01-2016 ZMc1 PRACTICUM WENDELIEN KOOP & HELLEEN BULTHUIS ZMC - OPDRACHT 1 - PRACTICUMLES 1 Beantwoord de volgende vragen: Wat is je motivatie voor deze opleiding? Beter

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp op school Om met succes je opleiding te kunnen volgen kan het voor jongeren met een psychische beperking belangrijk zijn om over een aantal specifieke vaardigheden te beschikken.

Nadere informatie

Naam: Datum: Ik-Wijzer

Naam: Datum: Ik-Wijzer Ik-Wijzer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Stap 1 Zorg Voor Goede Stemming

Stap 1 Zorg Voor Goede Stemming Stap 1 Zorg Voor Goede Stemming Klinkt simpel natuurlijk! Maar het is echt heel lastig om je passie te ontdekken en er achter te komen wat echt bij je past wanneer je je leeg of ongelukkig voelt. Je wilt

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Worksheet EFT bij Emoties

Worksheet EFT bij Emoties Worksheet EFT bij Emoties Inleiding Ik wil af van mijn angst, dit verdriet, deze onzekerheid, die twijfel.! Zo n bekende en begrijpelijke wens, sommige gevoelens en negatieve gedachten lijken soms al zo

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

ZMC practicum opdrachten Naam: Valérie den Besten Docent: Heleen Bulthuis Datum: 10-01-16

ZMC practicum opdrachten Naam: Valérie den Besten Docent: Heleen Bulthuis Datum: 10-01-16 ZMC practicum opdrachten Naam: Valérie den Besten Docent: Heleen Bulthuis Datum: 10-01-16 Opdracht 1 Wat is je motivatie voor deze opleiding? Ik kies voor de opleiding game art omdat ik daar eigenlijk

Nadere informatie

sochicken - broeden op een leuker leven.

sochicken - broeden op een leuker leven. Steeds leuker worksheet 1 Je leven steeds leuker maken - in kleine stappen Ben je klaar om jezelf een kickstart te geven? Om je leven in een opwaartse spiraal te brengen in kleine, praktische stappen?

Nadere informatie

boeien stoeien groeien

boeien stoeien groeien Opgesteld door: S. van Rooijen STUDIEDAG 110915 - HIPPE JIPPE KINDERDAGVERBLIJF 1 SAMENWERKEN Werkplezier maak je voor een groot deel samen en voor een groot deel zelf. Een goed draaiend team en een prettige

Nadere informatie

Zelf Management & communicatie. Alle Opdrachten

Zelf Management & communicatie. Alle Opdrachten Zelf Management & communicatie Alle Opdrachten Door: Tim Janssen Klas: GDD1A Datum 01 12 2014 Beschrijf jouw streven op een s.m.a.r.t. manier ik wil voor het einde van de opleiding mijn eigen spel uitgeven.

Nadere informatie

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent!

Stop met ploeteren en laat mij jou helpen. Zodat ook jij het leven kan leiden waarvoor je bestemd bent! Ik ben Anke en ik gebruik mijn kennis, passie en creativiteit om vrouwen die weten dat ze meer in hun mars hebben en zich afvragen: is dit het nou te helpen weten wat ze willen en gaan doen wat ze willen.

Nadere informatie

OMGEVINGSSCAN 10 NOVEMBER 2016 NICOLE BLOK

OMGEVINGSSCAN 10 NOVEMBER 2016 NICOLE BLOK OMGEVINGSSCAN 10 NOVEMBER 2016 NICOLE BLOK INHOUDSOPGAVE inhoudsopgave omgevingsscan onderzoek voor omgevingsscan - Brainstormen - Belangen, pijnpunten, voordelen - Waarde propositie canvas OMGEVINGSSCAN

Nadere informatie

De eigen grenzen bewaken

De eigen grenzen bewaken 1 1 1 1 1 0 1 0 Opdrachtformulier De eigen grenzen bewaken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je

Nadere informatie

De school is van ons

De school is van ons De school is van ons Werkboek sociale vaardigheden op school Uitgeverij Eenvoudig Communiceren LEZEN VOOR IEDEREEN UITGEVERIJ EENVOUDIG COMMUNICEREN Dit werkboek is van: Voornaam:... Achternaam: Leeftijd:...

Nadere informatie

Creatieve I N 1 0 W E K E N A N D E R S K I J K E N W W W. C A R L A V A N I E R S E L F O T O G R A F I E. N L

Creatieve I N 1 0 W E K E N A N D E R S K I J K E N W W W. C A R L A V A N I E R S E L F O T O G R A F I E. N L Creatieve FOTOGRAFIE BOOST I N 1 0 W E K E N A N D E R S K I J K E N Hee, hallo! Super leuk dat je interesse hebt in deze online creatieve fotografie boost "in 10 weken anders kijken". In deze brochure

Nadere informatie

Mijn doelen voor dit jaar

Mijn doelen voor dit jaar Mijn doelen voor dit jaar Een nieuw schooljaar betekent nieuwe kansen. Aan het begin van een nieuw kalenderjaar maken veel mensen goede voornemens. Dat gaan wij nu ook doen: het maken van voornemens of

Nadere informatie

ZMC 1 PRACTICUM BL

ZMC 1 PRACTICUM BL ZMC 1 PRACTICUM BL. 1 + 2 Gwen Bergers G&I1A - 3009429 HELEEN BULTHUIS 10/01/16 INHOUDSOPGAVE Opdracht 1 Practicum 1 Blz. 3/4 - Over mij Opdracht 2 Practicum les 1 Blz. 4/5 - Het leerteam Opdracht 3 Practicum

Nadere informatie

De nieuwe zorgmedewerker

De nieuwe zorgmedewerker Werkblad De nieuwe zorgmedewerker De zorg verandert in snel tempo. Ook jouw rol als verzorgende of helpende verandert: meer aandacht voor individuele cliënten en hun netwerk. Werken met een zorg-leefplan

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 6 Inleiding Hallo Lisa, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder

Nadere informatie

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel.

4 communicatie. Ik weet welke informatie anderen nodig hebben om mij te kunnen begrijpen. Ik vertel anderen wat ik denk of voel. 4 communicatie Communicatie is het uitwisselen van informatie. Hierbij gaat het om alle informatie die je doorgeeft aan anderen en alle informatie die je van anderen krijgt. Als de informatie aankomt,

Nadere informatie

Creatieve I N 1 0 W E K E N A N D E R S K I J K E N W W W. C A R L A V A N I E R S E L F O T O G R A F I E. N L

Creatieve I N 1 0 W E K E N A N D E R S K I J K E N W W W. C A R L A V A N I E R S E L F O T O G R A F I E. N L Creatieve FOTOGRAFIE BOOST I N 1 0 W E K E N A N D E R S K I J K E N Hee, hallo! Super leuk dat je interesse hebt in deze online creatieve fotografie boost "in 10 weken anders kijken". In deze brochure

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Persoonlijk Ontwikkelplan Fase 2 - het praktijktraject Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Inhoud 2e Fase persoonlijk ontwikkelplan het praktijktraject... 3 Leerdoel... 3 Droom... 3 Naar de praktijk...

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Aandachtspunt

Aandachtspunt FEEDBACK VOOR DE LEERLING Plannen en organiseren Planmatig werken Ik werk chaotisch en heb geen aandacht voor plan en schema. Ik kan geen prioriteiten stellen. Ik werk ordelijk, maar vergeet daarbij het

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Gesprekstips: Open vragen

Gesprekstips: Open vragen U wilt in gesprek met uw medewerker over een onderwerp dat (onder meer) gaat over de financiële situatie van uw medewerker. Maar hoe pak je dat aan? Als u uw medewerker goed kent, dan vindt u doorgaans

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

Begeleiding van leerlingen

Begeleiding van leerlingen Begeleiding van leerlingen Doel Voorbeelden aanreiken van de wijze waarop begeleiding vorm kan krijgen. Soort instrument Voorbeelden Te gebruiken in de fase Uitvoeren Beoogde activiteit in de school Het

Nadere informatie

3 vragen. Om even terug te keren naar jezelf. 3 vragen speciaal voor. 3 vragen om. wat je echt wilt!

3 vragen. Om even terug te keren naar jezelf. 3 vragen speciaal voor. 3 vragen om. wat je echt wilt! 3 vragen Om even terug te keren naar jezelf 3 vragen om erachter 3 vragen speciaal voor jou! te komen wat je echt wilt! Ook al worden we nog zo oud, we voelen ons vanbinnen nog precies dezelfde die we

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

DRAAIBOEK VERANDERING BINNENUIT. voor. van

DRAAIBOEK VERANDERING BINNENUIT. voor. van DRAAIBOEK voor VERANDERING van BINNENUIT Auteurs: LARA FRANK EN ANNELIES KNUTTEL Datum: NOVEMBER 2014 DRAAIBOEK voor VERANDERING van BINNENUIT INLEIDING vindt dat dingen niet gaan zoals ze zouden moeten

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

HOE BEREIK IK STAP VOOR STAP MIJN DOEL?

HOE BEREIK IK STAP VOOR STAP MIJN DOEL? HOE BEREIK IK STAP VOOR STAP MIJN DOEL? ANN DE SCHEPPER HOE BEREIK IK STAP VOOR STAP MIJN DOEL? 1 INLEIDING Je hebt een bepaal d concreet doel voor ogen. Misschien probeerde je al vaak om het te bereiken

Nadere informatie

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ?

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? Hoe zie jij jezelf in 2020? Hoe zi et jouw leven er uit i n 2020? Ben j e da n vaardi g gen oeg om a ll e ver an d er i ngen bij te benen? Je ei gen keuzes d aar in te m aken

Nadere informatie

Opdracht 1. Wat speelt er om JA te zeggen tegen iets wat je niet wil?

Opdracht 1. Wat speelt er om JA te zeggen tegen iets wat je niet wil? JA of NEE? - Doe deze opdracht in tweetallen - Hoe vaak komt het voor dat je ongevraagd iets aangeboden krijgt? Een actieve kiosk-verkoper in de trein, met koffie, thee, gevulde koeken etc? Of het aanbod

Nadere informatie

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens

Inleiding. OMGANGSKUNDE OEFENINGEN Isa Goossens Inleiding Omgangskunde draait om contact maken. Met deze oefeningen hoop ik dat u echt contact kan maken met leerlingen. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We zijn allemaal mensen en iedereen

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

1 DETOX Challenge - home Relax Academy 2018

1 DETOX Challenge - home Relax Academy 2018 . 1 DETOX Challenge - home Relax Academy 2018 DAG 26 `Loslaten Zaken loslaten voor een lichter en opgeruimder gevoel. Loslaten van huishoudelijke zaken en spullen is niet zo makkelijk. Vaak denken wij

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) O 4 Portfolio-opdracht 1 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 3-4 Ondernemend Gedrag Alle niveau 3- en 4-dossiers Kerntaak

Nadere informatie

UITBLINKEN! HOE HOOG KAN JOUW LAT?

UITBLINKEN! HOE HOOG KAN JOUW LAT? Ineke Walravens UITBLINKEN! HOE HOOG KAN JOUW LAT? Allereerst 9 Dit boek is voor jou geschreven. Om je te prikkelen, uit te dagen en vooral ook te inspireren. Alles wat aandacht krijgt groeit. Energie

Nadere informatie

Toetsopdracht. Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra. Studentnummer: 500646500. Klas: 2B2

Toetsopdracht. Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra. Studentnummer: 500646500. Klas: 2B2 Toetsopdracht Communicatieve vaardigheden 2 de stage(cova 2S) Naam: Sanne Terpstra Studentnummer: 500646500 Klas: 2B2 Datum: 15 januari 2013 Reflectieverslag bijeenkomst 1,2 en 3 Zingevingsgesprekken Dit

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching

KIES VOOR JEZELF. Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching KIES VOOR JEZELF Meer tijd voor jezelf in 3 praktische en snelle stappen! Dafne van Benschop Coaching 1 WIE IS DAFNE? Een paar jaar geleden had ik een goede baan bij een vijfsterrenhotel in Amsterdam,

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

Weet wat je kan. Een goede toekomst

Weet wat je kan. Een goede toekomst Weet wat je kan Een goede toekomst Hoog genoeg Hoofdstuk 8 gaat over je plannen voor de toekomst. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Hoog genoeg. blz 2 Wat wil je in de toekomst? blz 3 Leg de lat niet

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen. / created by: Mariëlla /

Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen.  / created by: Mariëlla / Stap voor stap ontdekken hoe jij het allerbeste uit jezelf kan halen Start each day with a gratefull heart 1 Inleiding Stap 1 Face your FEARS Stap 2 De Confrontatie en Acceptatie Stap 3 Zoek naar je innerlijke

Nadere informatie

ZEKER VAN JE ZAAK 1. DIT (BEDRIJF) BEN IK MBO

ZEKER VAN JE ZAAK 1. DIT (BEDRIJF) BEN IK MBO ZEKER VAN JE ZAAK 1. DIT (BEDRIJF) BEN IK MBO Stichting Jong Ondernemen: Postbus 93002 2509 AA Den Haag Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV Den Haag www.jongondernemen.nl http://mijn.jongondernemen.nl Kamer van

Nadere informatie

Werkboek. je meest Gelukkige, Liefdevolle en Ware Zelf

Werkboek. je meest Gelukkige, Liefdevolle en Ware Zelf Werkboek Vind de weg naar voor je groei je meest Gelukkige, Liefdevolle en Ware Zelf Inleiding Hoe werkt dit werkboek? Waar vind ik mijn filmpje? Omdat de titels van mijn filmpjes op Youtube nog wel eens

Nadere informatie

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE

PRESENTATIE BEROEPENSTAGE PRESENTATIE BEROEPENSTAGE Naam Klas Inleiding In de week van 13 februari ga je je klas vertellen en laten zien waar je stage hebt gelopen en hoe je dit hebt ervaren. Deze presentatie met powerpoint duurt

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan.

Persoonlijk ontwikkelingsplan. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Naam: Michael Botermans Studienummer: 15103471 Email: 15103471@student.hhs.nl Datum: 26-01-2017 Coach: Dhr. A. Verkuilen, Email: A.Verkuilen@hhs.nl 1. Introductie Beste lezer,

Nadere informatie

Voorbeeld antwoordblad Logische niveaus

Voorbeeld antwoordblad Logische niveaus Voorbeeld antwoordblad Logische niveaus Datum: 10 november 2016 We doorlopen de stappen in twee richtingen. Eerst van buiten naar binnen en daarna omgekeerd, van binnen naar buiten. Gebruik zowel je hoofd

Nadere informatie

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN

TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder legt uit hoe ouders gedragsproblemen van hun kinderen kunnen veranderen. TIPS VOOR MOEILIJKE TIJDEN Deze folder is bedoeld om ouders te helpen gedragsproblemen van

Nadere informatie

Oriëntatie op ondernemerschap

Oriëntatie op ondernemerschap O 4 3 Portfolio-opdracht 3 1 2 Oriëntatie op ondernemerschap De Handelsroute Uitgeverij Sarphati Niveau Keuzedeel Kwalificatie Dossierdatum 1, 2, 3, 4 Oriëntatie op ondernemerschap Kerntaak en werkproces

Nadere informatie

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal

Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Val op bij je ideale klant met je eigen verhaal in je eigen taal Schrijf in 4 stappen jouw unieke profieltekst (en plaats m op LinkedIn en je website) In dit stappenplan leer je: - Hoe je een klik krijgt

Nadere informatie

De Sleutel tot het benutten van potentie

De Sleutel tot het benutten van potentie De Sleutel tot het benutten van potentie Wat is potentie eigenlijk? Een snelle blik in een woordenboek levert de volgende resultaten op: het kunnen; dat waartoe iemand of iets toe in staat is; vermogen.

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

Les1, Beperkende overtuigingen

Les1, Beperkende overtuigingen Les1, Beperkende overtuigingen Welkom! Bedankt voor het aanvragen van deze mini-cursus. Blijkbaar ben jij op zoek naar een manier om goed voor jezelf te zorgen, om het roer om te gooien. Deze cursus heb

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Slaapproblemen? Een aantal feiten. Gezonde slaap. Soorten Slecht Slapen

Slaapproblemen? Een aantal feiten. Gezonde slaap. Soorten Slecht Slapen Niet waar Soms waar Wel waar Slaapproblemen? Een aantal feiten Uit onderzoek blijkt dat èèn op de 10 jongeren zo nu en dan last heeft van slaapproblemen. Dit kan iedereen overkomen en eigenlijk is het

Nadere informatie

Stoppen met zelfbeschadiging?

Stoppen met zelfbeschadiging? Stoppen met zelfbeschadiging? Hoe weet ik of ik eraan toe ben te stoppen? Besluiten om te stoppen met zelfbeschadiging is een persoonlijke beslissing. Niemand kan dit voor je beslissen. Stoppen omdat je

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT

EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K INFORMATIE VOOR DE STUDENT EXAMEN KEUZEDEEL VERRIJKING LEERVAARDIGHEDEN Code: K0440 2. INFORMATIE VOOR DE STUDENT Versie 1.0 31.05.2016 Informatie Deze informatie is voor jou omdat je examen gaat doen in het keuzedeel Verrijking

Nadere informatie

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ben jij klaar voor de volgende stap? De juiste beslissing maken over jouw toekomst (en eventueel de toekomst van jouw paard), is een belangrijk proces. Deze richtlijnen zullen jou helpen de juiste keuze

Nadere informatie

Luisteren is geen trucje

Luisteren is geen trucje Luisteren is geen trucje Luisteren is geen vaardigheid, al wordt er wel vaak zo over gesproken. Luisteren is veel meer een kwestie van houding, zelfs van zijn. Dat klinkt je wellicht zweverig in de oren,

Nadere informatie

14 Stappen om jouw droom waar te maken

14 Stappen om jouw droom waar te maken 14 Stappen om jouw droom waar te maken Stap 1 Uitstelgedrag overwinnen Uitstelgedrag overwinnen Waarschijnlijk stel je het waarmaken van jouw dromen en doelen uit. Anders had je dit stappenplan niet gedownload.

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 5 Theorie Eigen Keuze BOUWSTEEN 5 Eigen Keuze 2 Inhoud Introductie bouwsteen 5: Eigen Keuze 3 ANDERS denken 4 Waar kies je voor? Wist je dat? 5 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 13 Nieuwe

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing

Inhoud. Bekijk het eens van een andere kant. Hoe voel jij je? Je eigen gebruiksaanwijzing 1. Bekijk het eens van een andere kant 1.1 Zwart-witdenken of relativeren Individuele opdracht 1.1 Wat vind jij? Groepsopdracht 1.1 Mag je soms stelen? 1.2 Optimist of pessimist, positief of negatief Individuele

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet.

Ik stel veel 'doe-ik-het-goed' vragen. Ik weet hoe ik mezelf kan verbeteren, maar het lukt mij nog niet. Leerdoelen a.d.h.v. rubrics Rubrics voor het onderwijs Deze rubrics zijn door ons verzameld, geschreven of herschreven. Met vriendelijke groet, Team Vierkantgoed Rubric Optie 1 Optie 2 Optie 3 Optie 4

Nadere informatie

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo

StudieThermometer. Temperatuur wat aan de lage kant? Mw Demo Kandidaat Instelling Demo StudieThermometer Mw Demo Kandidaat 27-11 - 2018 Temperatuur wat aan de lage kant? Instelling Demo Beste Demo, Goed dat je de StudieThermometer hebt ingevuld! Het helpt je om te bekijken of alles goed

Nadere informatie

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo!

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! Geef tien weken bijzondere aandacht aan Verbindende Communicatie met behulp van onderstaande oefeningen. Bespreek je ervaringen in een buddygroepje.

Nadere informatie

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding lesmethode Groep 8 Brugklas Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 4 Verantwoording Methodiek 5 Doorgaande lijn Po en Vo 6 Preventief en curatief 7 Organiseer je les 8 Praktische tips

Nadere informatie

EEN JONGE NAVEL? De Vloer Op Jr. in de klas

EEN JONGE NAVEL? De Vloer Op Jr. in de klas EEN JONGE NAVEL? De Vloer Op Jr. in de klas Leeftijd: 9-12 jaar, 13-15 jaar Niveau: bovenbouw basisonderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs Tijd: 60+ minuten Benodigdheden: beamer/digibord (internet),

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Een krachtige boodschap maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Of we het leuk vinden of niet, als ondernemers zullen

Nadere informatie