Verkiezingsprogramma N-VA Wellen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkiezingsprogramma N-VA Wellen"

Transcriptie

1 Verkiezingsprogramma N-VA Wellen 14 oktober 2012

2 Beste Wellenaar, Onze Bokkerijdersgemeente heeft dringend nood aan DE KRACHT VAN VERANDERING. Dat vinden niet alleen wij, leden van N-VA Wellen, maar ook vele andere Wellenaren, zo blijkt uit onze enquête van afgelopen jaar. Veranderen om te veranderen heeft geen zin, een slogan die jullie wellicht al vaker hebben gehoord. MAAR! Gemaakte beloftes moeten gerealiseerd worden: waar blijven de beloofde fietspaden? NIET ZEVEREN, DOEN! Wellenaren voelen zich betrokken bij hun gemeente en eisen daarom een duidelijke communicatie van het gemeentebestuur. Hier loopt het vaak fout. Beslissingen die gevolgen hebben voor ons Wellenaren worden nauwelijks gecommuniceerd. Is werkelijk IEDEREEN INBEGREPEN? Wellenaren geven aan dat de BELASTINGDRUK in de gemeente hoog is. Om te vermijden dat de belastingdruk escaleert is een goed financieel beleid nodig. Iets waar het huidige bestuur niet in slaagt. Een hoge belastingdruk en stijgende schuld zijn immers moeilijk te verklaren. Het positief project van N-VA Wellen voor onze gemeente is een beleid met duidelijke streefdoelen voor ogen. Streefdoelen die iedere Wellenaar aanbelangen. Centraal hierbij staat: een financieel gezonde en bruisende gemeente met de nodige kansen tot inspraak voor iedereen. Een veilig, leefbaar en groen dorp waar iedereen zich thuis voelt. Graag nodigen wij u uit om de concrete uitwerking van de verschillende streefdoelen te lezen verderop in ons verkiezingsprogramma. Een verkiezingsprogramma dat ambitieus maar realistisch is. N-VA Wellen wil duidelijk een frisse wind doen waaien in het gemeentehuis!

3 WELLEN, EEN DEMOCRATISCHE GEMEENTE Een democratische gemeente betekent voor N-VA Wellen een beleid dat dicht bij de mensen staat. Niet enkel een beleid voor de Wellenaren, maar door de Wellenaren. Eerst en vooral is een goede communicatie belangrijk. Daarnaast moeten de gemeentelijke diensten goed toegankelijk zijn, via verschillende kanalen. Met daarbij de nodige inspraak van de Wellense inwoners. Om een democratische gemeente tot stand te brengen, denkt N-VA Wellen aan volgende initiatieven: We willen af van politiek in de achterkamers. We zijn tegen op voorhand genomen beslissingen die nadien moeten worden verkocht aan de Wellenaren. We willen terug een gemeentebestuur dat luistert naar de mensen. Rekening houden met de Wellenaar, niet in woorden maar in daden. Recht op inspraak, vraag en antwoord: o Inspraak zonder correcte informatie is onmogelijk. Het gemeentebestuur heeft dan ook als taak er voor te zorgen dat de informatie haar inwoners bereikt. o N-VA Wellen zal in de gemeenteraad Wellenaren beschouwen als ervaringsdeskundigen. Heel wat Vlaamse gemeenten organiseren reeds tijdens hun gemeenteraad een vragenhalfuurtje, zonder ingewikkelde procedures. Waarom niet in Wellen? Het persoonlijk contact tussen de gemeente en haar inwoners vindt in eerste instantie plaats in het gemeentehuis. De openingsuren van het gemeentehuis moeten beter afgestemd worden op de leef- en werksituatie van de Wellenaren. Volop gebruik maken van klassieke en moderne communicatiewegen, zodat jong en oud het reilen en zeilen van onze gemeente kan volgen, waar en wanneer men dat zelf wil: o De informatievoorziening via het infobord aan het gemeentehuis moet consequenter en zichtbaarder verlopen. o De website moet aantrekkelijk en logisch opgebouwd zijn, zodat bezoekers snel de gewenste informatie kunnen terugvinden. Een mobiele versie van de website is, in tijden waar smartphones en tablet PC s hoog tij vieren, geen overbodige luxe. De gebruiksvriendelijkheid zal hierdoor enkel toenemen.

4 o Facebook, Twitter en zijn belangrijke communicatiekanalen die de gemeente in deze moderne tijd kan en moet gebruiken om informatie te verlenen. o Het gemeentelijk infoblad moet frequenter verschijnen.

5 WELLEN, EEN ZUINIGE GEMEENTE Wellen moet opnieuw financieel gezond worden. In tijden van crisis is het absoluut nodig dat de lokale overheid zelf bespaart en terugkeert naar investeringen in haar kerntaken. Hiertoe behoren onder andere verkeersveiligheid, algemene veiligheid en onderhoud van de gemeente. Kortom, investeren in een veilige en nette omgeving, waar het voor iedereen aangenaam vertoeven is. N-VA Wellen gaat bijgevolg niet voor prestigeprojecten! Dat is één manier om belastingverhogingen te vermijden, want de Wellense belastingdruk van 7,8 procent ligt nu al hoger dan het Vlaamse gemiddelde van 7,2 procent. Cijfers liegen niet! Dit ontkennen is dom en gevaarlijk voor de portemonnee van de Wellenaren. Om een financieel zuinige gemeente tot stand te brengen, Wil N-VA Wellen zich houden aan volgende principes: Efficiënt omspringen met belastinggeld: met zo weinig mogelijk geld zo veel mogelijk realiseren. Elke euro belastinggeld moet als het ware 3x worden omgedraaid vooraleer te spenderen. Geen nodeloze prestigeprojecten! Subsidies van een hogere overheid optimaal gebruiken. Boetes van een hogere overheid vanwege het niet naleven van opgelegde regels vermijden.

6 WELLEN, EEN BRUISENDE GEMEENTE Een goed draaiende lokale economie vormt de basis voor welvaart en leefbaarheid. Dit betekent de nodige aandacht voor zowel de kruidenier om de hoek als voor het grote bedrijf op een lokaal bedrijventerrein. Ondernemers vormen een zeer belangrijk onderdeel van de lokale gemeenschap. Daarom zal N-VA Wellen ijveren voor een nauwe betrokkenheid tussen gemeente en ondernemers. Streven naar een verwevenheid tussen toerisme, winkels, horeca en bruisende activiteiten draagt bij aan de aantrekkelijkheid van ons dorp. De kwaliteiten van Wellen moeten duidelijk in de verf worden gezet, zodat ook toekomstige ondernemers potentieel zien in ons dorp. Daarnaast mag de reeds aanwezige lokale economie niet worden vergeten. Een correct beleid en initiatieven die voor deze ondernemers een groei kunnen betekenen verdienen een extra stimulans. De lokale economie vormt immers een belangrijke rol in heel het sociale weefsel waar N-VA Wellen voor streeft. Om een bruisende gemeente tot stand te brengen op het vlak van evenementen, economie en toerisme, denkt N-VA Wellen aan volgende initiatieven: BRUISENDE ACTIVITEITEN Aanmoedigen van sociale activiteiten kan voor lokale ondernemers een verhoging van de inkomsten en de aanbreng van nieuwe klanten met zich meebrengen. N-VA- Wellen is van mening dat hierbij voor de gemeente een belangrijke rol is weggelegd. Meer terugkerende evenementen! N-VA Wellen denkt hierbij aan de 11 juli-viering van enkele jaren geleden, die ingericht werd voor de Wellenaren. Dit is een initiatief waar wij absoluut weer naar uitkijken. Administratieve en logistieke ondersteuning bij (buurt)initiatieven genomen door de inwoners van Wellen. Laat gans Wellen bruisen! Door activiteiten te spreiden over het ganse grondgebied leert men de verschillende buurten beter kennen en ontstaat er een grotere sociale binding tussen alle inwoners. Optimaal gebruik van bestaande infrastructuren, waardoor er meer financiële middelen kunnen vrijkomen die weer in onze gemeenschap geïnvesteerd kunnen worden. Bv. Zwembad Maupertuus ook openen op mooie dagen in mei, juni en zelfs september. Maupertuus en het omliggende domein kan heel wat mogelijkheden bieden voor onze eigen en omliggende scholen.

7 LOKALE ECONOMIE Een administratieve vereenvoudiging voor startende en reeds aanwezige ondernemers, door het meer online beschikbaar stellen van documenten. Ondernemers moeten met hun vragen terechtkunnen bij de gemeentelijke ambtenaren. En dit voor eventueel een antwoord op hun administratieve vragen of een adequate doorverwijzing. Betere communicatie/samenwerking naar de ondernemers toe: o Tijdig informeren omtrent aankomende onderhoudswerken of aanpassingen aan de weginfrastructuur. o Ook moeten wegenwerken doordacht worden gepland, zodat ondernemers op redelijke wijze bereikbaar blijven. Innovatie hoeft geen ver van mijn bed verhaal te zijn voor lokale ondernemers. De hoofdactiviteit van ondernemers kan namelijk andere mooie kansen met zich meebrengen bv. Hoevetoerisme, educatieve programma s voor onze schoolgaande jeugd of zelfs productinnovatie. De educatieve rol van ondernemers moet volop uitgespeeld worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de herintroductie van de vroegere Roefeldag, waaraan steeds zeer veel kinderen deelnamen. Niet alleen krijgen kinderen een zicht op wat er allemaal komt kijken bij de verschillende beroepen, ook worden er nieuwe onderlinge contacten gelegd. Ondernemers kunnen zo bijdragen aan de ontwikkeling van zelfzekere jongeren en de uitbreiding van hun sociaal netwerk. TOERISME Toerisme moet verder worden aangemoedigd, maar op een doordachte manier! o Toerisme vormt een belangrijke inkomstenbron voor de horeca. Toeristen moeten goed worden onthaald in ons dorp zodat er geen overlast ontstaat voor de Wellenaren. Toeristen moeten weten waar zij hun auto op een veilige, correcte manier kunnen achterlaten en een minimum aan sanitaire voorzieningen mag niet ontbreken. o Toerisme kan echter ook een grote bron van verlies zijn voor fruittelers wanneer er fruit wordt geplukt door onwetende toeristen. Ongetwijfeld kampen niet enkel de Wellense fruittelers met dit probleem, daarom lijkt het N-VA Wellen aangewezen om met de buurtgemeenten een preventief actieplan op te stellen om diefstal tegen te gaan.

8 o In Wellen ligt er zeker nog 30 km aan trage wegen verborgen in het onkruid. Voor N-VA Wellen is het hoog tijd dat hier eindelijk verandering in komt. Deze bijzondere plekjes moeten zo snel mogelijk vrijgemaakt worden zodat Wellen zijn toeristische troeven volop kan uitspelen.

9 WELLEN, EEN HECHTE GEMEENTE N-VA Wellen is dé gemeenschaps- en gezinspartij bij uitstek: wij schenken aandacht aan de noden van alle Wellenaren. We leven in een maatschappij waarin een grote verscheidenheid aan mensen aanwezig is. N-VA Wellen wil daarom een beleid voeren waarbij er kansen worden gecreëerd volgens ieders behoeften. Wij willen echter niet de Wellenaren betuttelen, maar geloven in de mensen van onze gemeente. Zij zijn in staat om mee verantwoordelijkheid te dragen bij het bouwen aan deze hechte gemeenschap. In een hechte gemeenschap is er plaats voor iedereen. Jongeren, volwassenen en senioren. Elke leeftijdscategorie bezit gezamenlijke en specifieke behoeften, op vlak van sociale- en persoonlijke ontwikkeling. Behoeften waar het gemeentelijk bestuur rekening mee dient te houden. Om een hechte gemeente tot stand te brengen, denkt N-VA Wellen aan volgende initiatieven: SPORT Stimuleren van zowel jong als oud om deel te nemen aan het verenigingsleven. Dit kan bijvoorbeeld door het invoeren van de SPORTPAS. Deze sportpas heeft als doel de Wellenaren te stimuleren om het sport- en verenigingsleven in Wellen te gaan ontdekken. o De Wellenaar krijgt door middel van deze pas de kans om 2 à 3 keer mee te trainen/oefenen bij 5 (sport)verenigingen naar keuze. o Na het afleggen van het ontdekkingstraject, zullen zij worden beloond met bijvoorbeeld een aantal gratis zwembeurten in Maupertuus. Op deze manier krijgen verschillende sportverenigingen de mogelijkheid hun sport te promoten en kunnen wij, Wellenaren (jong en oud), ontdekken welke sport ons het beste ligt en in welke omgeving wij ons het meeste thuis voelen.

10 JEUGD Jongere kinderen moeten de mogelijkheid krijgen om veilig buiten te kunnen spelen. Hiertoe zien wij verschillende mogelijkheden: o Een uitbreiding van de huidige speeltuin aan sporthal de Bloken + voorzien van een drankgelegenheid om het huidige terrein attractiever maken. De ligging van de speeltuin ten opzichte van het rusthuis kan dan weer de kloof tussen jong en oud verkleinen. o Het concept speelstraten in overleg met de buurt. Deze speelstraten zijn een dankbaar gegeven voor gezinnen waar kinderen niet de mogelijkheid hebben om te spelen in eigen tuin. Anderzijds leren mensen van dezelfde buurt elkaar op een spontane manier beter kennen. De Wellense jeugdverenigingen verdienen een beloning voor hun inzet. Jeugdverenigingen aanmoediging door middel van logistieke en technische ondersteuning is hier meer op zijn plaats dan straffen met onder andere hoge huurprijzen. N-VA Wellen is voor een ontmoetingsplaats voor jongeren! Maar niet voor een jeugdhuis in het midden van het centrum waar op de bovenverdieping 4 sociale woningen worden voorzien. Gezinnen willen rustig wonen en jongeren moeten zichzelf kunnen zijn bij het uitgaan. Investeren in jeugdheem de Reynaert, lijkt ons een eenvoudige, goedkopere en betere oplossing in deze economisch moeilijke tijden. GEZINNEN De oprichting van een centraal loket voor kinderopvang. De overheid zet momenteel, in samenwerking met Kind & Gezin, een project op, waarbij kinderopvang voor kleine kinderen via een centraal loket kan worden georganiseerd om de lange wachtlijsten terug te dringen. Laat ons dit principe ook doortrekken voor de Wellense kinderen in vakantieperiodes. Jonge gezinnen moeten de kans krijgen om in Wellen te blijven of te komen wonen. Het beleid hoort er dan ook opgericht te zijn, deze gezinnen met open armen te ontvangen, en wonen betaalbaar te houden.

11 SENIOREN N-VA Wellen beschouwt senioren niet als een vergrijsde populatie, maar wel als een groep personen die integraal deel uit maakt van de samenleving. Ouderen stimuleren en mogelijkheden bieden om zichzelf te activeren. Senioren beschikken over zeer waardevolle ervaringen en kennis die niet zomaar verloren mogen gaan. Deze ervaring en kennis kunnen worden doorgegeven aan jongere generaties en/of worden toegepast tijdens vrijwilligerswerk. Ouderen volop cursussen blijven aanbieden in kader van levenslang leren. Levenslang leren stimuleert niet enkel het geheugen, maar draagt ook bij aan een positief zelfbeeld en vergroot het sociale netwerk, waarbij het risico op vereenzaming verkleint. Oprichting van de sneeuwtelefoon! Mensen hebben de verplichting om sneeuw en/of ijs voor de eigen deur te ruimen, wanneer zij dit om tal van redenen fysiek niet kunnen, kan men beroep doen op de sneeuwtelefoon. Deze sneeuwtelefoon dient uiteraard niet enkel voor ouderen, maar ook voor personen met een erkende handicap, en langdurig zieken. Oprichting van een brede servicedienst die ouderen kan bijstaan met huishoudelijke taken, klusjes van allerlei en boodschappen is reeds mogelijk via het systeem van de dienstencheques. o Optimalisatie van de informatieverstrekking omtrent de bestaande servicediensten. o Het stimuleren en aanmoedigen om deze servicediensten te gebruiken om zo langer thuis te kunnen wonen is van cruciaal belang, daar de plaatsen in rust - en verzorgingstehuizen beperkt zijn.

12 WELLEN, EEN VEILIGE GEMEENTE Veiligheid behoort tot de kwaliteit van het leven: het is een basisbehoefte en een basisrecht. Voor N-VA Wellen heeft het gemeentebestuur de plicht de veiligheid van alle Wellenaren te verzekeren. Wij zetten ons af tegen een al te simpele voorstelling van hoe de veiligheid verbeterd kan worden. Veiligheid is meer dan meer blauw op straat. Iedere Wellenaar kan zelf bijdragen aan een veiligere samenleving. Denk hierbij aan sociale controle door je buren te kennen. N-VA Wellen wil daarom buurtinitiatieven ondersteunen. Ook verkeersveiligheid is voor ons zéér belangrijk. Veilige fietspaden (eindelijk!), een duidelijke signalisatie en het wegwerken van gevaarlijke verkeerssituaties zijn kerntaken die het gemeentebestuur niet mag ontlopen. Om een veilige gemeente tot stand te brengen op vlak van algemene veiligheid en verkeersveiligheid, denkt N-VA Wellen aan volgende initiatieven: ALGEMENE VEILIGHEID N-VA Wellen streeft ernaar dat elke burger zijn/haar wijkinspecteur kent. Dit kan gebeuren door hem/haar te ontlasten van administratieve taken. Hierdoor komt er meer tijd vrij voor de wijkinspecteur om zich effectief op straat, tussen de mensen te begeven. Kansen en ondersteuning geven aan Buurtinformatienetwerken (BIN s)! Deze BIN's bestaan uit buurtbewoners die zich geroepen voelen, om wanneer zich een verdachte situatie voordoet, informatie door te geven aan de buurt en eventueel aan de politie. Dit alles gebeurt op een gestructureerde wijze! Het versterken van de sociale cohesie in de gemeente is hierbij ook een belangrijke factor. Stimuleren en ondersteunen van buurtinitiatieven ter bevordering van sociale cohesie. (reeds eerder aangehaald in ons verkiezingsprogramma. N-VA Wellen wil alle vormen van inbraakpreventie stimuleren. Er is een duidelijke communicatie gericht naar de Wellenaren nodig, omtrent eenvoudig te nemen maatregelen tegen inbraak. Vooral in perioden waarin de inbraakfrequentie toeneemt.

13 VERKEERSVEILIGHEID Aanleg (eindelijk!) van de ontbrekende fietspaden op de Zonneveldweg en de Vloeiherkstraat (na 12 jaar). Maar er moeten ook op andere invalswegen dringend veiligheidsmaatregelen genomen worden. Elke invalsweg naar Wellen is gevaarlijk voor de zwakke weggebruiker (bv. Overbroekstraat, Vloeiherkstraat, Russeltstraat, Veerstraat,... ). Waar geen fietspad kan worden aangelegd, kunnen andere structurele maatregelen worden genomen om de zwakke weggebruiker te beschermen. Volop maatregelen nemen tegen sluipverkeer dat niet thuishoort op wegen gereserveerd voor fietsers, wandelaars en landbouwvoertuigen. Inzetten op de vlotte bereikbaarheid van Wellen, door een goede inrichting en een goed beheer van de landelijke wegen, zodat deze veilig berijdbaar zijn. o Er moet duidelijk een onderscheid gemaakt worden tussen primaire en secundaire wegen en hun doel. o Een snel en adequaat ingrijpen bij verkeersonveilige situaties, zeker op plaatsen waar veel kinderen komen. o Aanleg van autovriendelijke verkeersremmers. o Vroeger lag er een zebrapad aan het Dorpsplein. Dit moet er terug komen! Een parking met aan de overkant van de straat handelszaken, moet voorzien zijn van een veilige oversteekplaats. o Herzien van voorrangsregels in overleg met buurgemeenten zoals bijvoorbeeld op de Bosstraat. De Bosstraat moet voorrang krijgen op de zijstraten. o Net zoals in gans Vlaanderen doen er zich in Wellen op een aantal plaatsen vreemde situaties voor inzake verkeersborden. Overbodige verkeersborden dient men te verwijderen om onduidelijke situaties voor bestuurders ongedaan te maken. o Niet enkel verkeersborden zijn aanleiding tot onduidelijkheid. Bijvoorbeeld het fietspad voetpad in de Bosstraat. Voor wie is dit bestemd? Fietsers of voetgangers? Of verwacht men een polyvalent gebruik van deze strook? Hier moet duidelijkheid in komen.

14 WELLEN, EEN LEEFBARE EN GROENE GEMEENTE Wonen, werken en ontspanning moeten mogelijk blijven in respect voor elkaar en voor het milieu. Wellenaren zijn verstandige mensen: wanneer zij kansen krijgen om op een verantwoorde manier met het milieu om te springen, zullen zij dit doen. N-VA Wellen zal dan ook hoog inzetten op het behoud van ons containerpark, een basisdienstverlening voor de Wellenaren. Wellen moet een leefbare gemeente blijven, ook op vlak van wonen. N- VA Wellen wil een beleid voeren met oog voor de lokale woonbehoeften zodat betaalbaar wonen in eigen streek haalbaar is en blijft. Om een leefbare en groene gemeente tot stand te brengen, denkt N-VA Wellen aan volgende initiatieven: AFVAL N-VA Wellen zal hoog inzetten op het behoud van ons containerpark in Wellen! Een containerpark is immers een basisdienstverlening die de gemeente moet aanbieden aan haar inwoners. Elke Wellenaar heeft een containerpark nodig van zijn eerste tot zijn laatste luier. Men moet er zich van bewust zijn, dat indien men inwoners gaat verplichten om uit te wijken naar een containerpark buiten Wellen, er een verhoogd risico op bijkomend zwerfvuil gaat ontstaan. Dit zal op termijn ook een pak werk en geld kosten. Problemen met zwerfvuil blijvend aanpakken via preventiecampagnes. een correct handhavingsbeleid waarbij probleemzones van zwerfvuil worden aangepakt. Treffen van maatregelen (meer controle op piekplaatsen) waardoor de pakkans van sluikstorters verhoogt. Voeren van (duidelijk zichtbare) sensibiliseringscampagnes met het oog op afvalpreventie en de impact van sorteren, recycleren en thuis composteren. Toejuichen van de verdere afbouw van het pesticidegebruik door het gebruik van alternatieve bestrijdingsmethoden bij het onderhoud van de openbare ruimte.

15 NATUUR en MILIEU WATER EROSIE Behoud en aanleg van kleine landschapselementen (hagen, heggen, poelen, hoogstamfruitbomen) blijven stimuleren. De gemeente moet hierin het juiste voorbeeld geven en een voortrekkersrol in spelen. Behoud van Wellen als groene gemeente door meer openbaar groen met inheemse planten. Land- en tuinbouwers actiever betrekken bij het Wellense milieu/natuurbeleid. Dit moet niet alleen gebeuren via de Wellense Milieuraad (WAL), maar de gemeente moet ook in directe dialoog gaan met de land- en tuinbouwers over diverse initiatieven. Land- en tuinbouwers beschikken immers over een enorme groene knowhow die optimaal gebruikt kan worden in het natuurbeleid. In Wellen (in héél Haspengouw trouwens) zijn natuur en landbouw immers met elkaar verweven. Via het gemeentelijk info blad, de communicatiedienst, de website, bewonersvergaderingen, de informatie over het gevoerde milieubeleid verbeteren om een groter draagvlak te creëren. Er zal de komende legislatuur hard gewerkt worden aan de afkoppeling van gescheiden riolering. Hemelwater en afvalwater moeten in Wellen afgekoppeld worden om te voldoen aan de Europese normen van waterkwaliteit. N-VA Wellen wil de grachten herwaarderen om zo overvloedig water op te vangen. Hemelwater wordt ter plaatse vastgehouden en krijgt de kans om in de bodem te sijpelen. Stimuleren van aankoop van grasdallen/kiezelstenen in plaats van klinkers/asfalt te leggen als verharding rond het huis. Hemelwater krijgt hierdoor meer kans om in de bodem te sijpelen. Via informatiecampagnes watergebruik stimuleren: grondwatervoorraden beschermen, drinkwatergebruik beperken en hemelwatergebruik stimuleren. Correct toepassen van de watertoets! Zo wordt er vermeden dat er nog gebouwd wordt op gronden die daar omwille van het overstromingsrisico eigenlijk niet geschikt voor zijn. Voor de N-VA is het evident dat besturen beslissen met kennis van zaken en zich hierbij niet laten lijden door particuliere belangen. N-VA Wellen ijvert voor het opstellen van erosiebestrijdingsplannen in erosiegevoelige gebieden.

16 ENERGIE De bewustmaking rond energieverbruik actief ondersteunen via educatieve pakketten voor scholen over energiebesparing. Optimaal steunen (logistiek of financieel) van verenigingen die zich inzetten voor energiebewustmaking. De gemeente moet tenslotte zelf het goede voorbeeld geven inzake rationeel energiegebruik en energie-efficiëntie: via energiebesparende maatregelen een vermindering van het eigen energieverbruik in gebouwen eigendom van de gemeente / openbare gebouwen. WONEN Het aantal sociale woningen moeten verder worden uitgebreid. Wel willen we de Wellenaren voorrang geven om in hun eigen dorp te kunnen blijven wonen. We streven immers naar de verdere uitbouw van een sociaal weefsel waarbij inwoners zo dicht mogelijk bij hun werk, school, opvang, sportclub, kunnen wonen én er willen blijven wonen. Kortom, N-VA Wellen gaat voor betaalbaar wonen in eigen gemeente. RUIMTELIJKE ORDENING Financiële gevolgen van gewijzigde ruimtelijke uitvoeringsplannen moeten beter ik kaart gebracht worden om te vermijden dat er later verrassingen opduiken en beslissingen moeten worden herzien. Deze plannen wijzigen de bestemming en de inrichting van gronden. Ze bepalen wat er op die gronden later tot stand kan komen. Het wijzigen van de bestemming van gronden is niet zonder gevolgen, zeker niet voor de betrokken eigenaars. Lokale besturen hebben een grote beslissingsmacht over vergunningsaanvragen. De N-VA wil daarom dat beslissingen zich baseren op objectieve feiten. Tegen zaken die onterecht of niet conform de vergunning zijn uitgevoerd moet worden opgetreden. Alleen zo krijg je een geloofwaardig lokaal vergunningsbeleid. Handhaving moet redelijk en fair zijn. Wie een overtreding begaat moet eerst een waarschuwing krijgen om de gemaakt fout vrijwillig recht te zetten. Indien in overleg met de betrokkene geen oplossing wordt gevonden, wordt er opgetreden. N-VA streeft om een actief beleid te voeren tegen leegstaande monumenten. Heel wat panden met een beschermd statuut zijn verwaarloosd en leegstaand. Herbestemming van leegstaande gebouwen is hier op zijn plaats!

17

Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme

Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme een aantrekkelijker een veiliger een Vlaamser Hamme Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme 1. Het imago van Hamme als sterk verouderde gemeente moet omgezet worden naar een landelijke gemeente met leefbare

Nadere informatie

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening Ruimtelijke - Ordening 1 2 Woord vooraf Een gemeente die zijn Ruimtelijke Ordening serieus neemt, streeft ernaar dat dit gedragen wordt door de meerderheid van zijn inwoners. Om draagkracht te verkrijgen

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Koksijde van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Koksijde van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Koksijde van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Koksijde heeft, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012, zich gebogen over de vraag

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Lochristi van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Lochristi van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Lochristi van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO Groot-Lochristi heeft zich - naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012 - gebogen over

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Houthulst van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Houthulst van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Houthulst van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Houthulst heeft, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012, zich gebogen over de vraag

Nadere informatie

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe

Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Verkeersplan Open Vld Wervik- Geluwe Voor een veilige en bereikbare stad. Uit de bevraging van de laatste maanden in de straten en wijken van Wervik, Geluwe en Kruiseke blijkt dat inwoners veel belang

Nadere informatie

Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers.

Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers. Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers. EENS Bredene heeft nood aan een veilig mobilitietsplan dat aandacht heeft voor de zwakke weggebruiker. Bij

Nadere informatie

MORTSEL» DE WEG VOORUIT. Samen zorgen dat we met z'n allen vooruitgaan in Mortsel.»

MORTSEL» DE WEG VOORUIT. Samen zorgen dat we met z'n allen vooruitgaan in Mortsel.» MORTSEL DE WEG VOORUIT Samen zorgen dat we met z'n allen vooruitgaan in Mortsel. Winkelen? Dan moet je in Mortsel zijn! Mortsel heeft veel troeven in handen om de winkelkern toekomstbestendig te maken.

Nadere informatie

Open Vld wil milieuvriendelijke maatregelen nemen om de. doorstroming over de hoofdassen en leiden de vrachtwagens rond Hulshout.

Open Vld wil milieuvriendelijke maatregelen nemen om de. doorstroming over de hoofdassen en leiden de vrachtwagens rond Hulshout. in t kort In de Herenbossen is het heerlijk fietsen, maar in de woongebieden moet je goed uitkijken. Open Vld wil dat onze kinderen veilig op school geraken. Daarom gaan we investeren in verkeersveiligheid.

Nadere informatie

Beleidsplan legislatuur 2007-2012

Beleidsplan legislatuur 2007-2012 Beleidsplan legislatuur 2007-2012 1. Verkeer mobiliteit Herinrichting Schanslaan Verkeerssituatie watertoren: herinrichting met als doel de veiligheid voor fietsers en voetgangers te verhogen en bijkomend

Nadere informatie

De 3 beloftes van Dirk Claes

De 3 beloftes van Dirk Claes http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/verkiezingen2012/vlaams-brabant/rotselaar/dvp De 3 beloftes van Dirk Claes Rock Werchter Rock Werchter is van groot belang voor onze verenigingen. Met het nieuwe Ruimtelijke

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Zonnebeke van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Zonnebeke van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Zonnebeke van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? De UNIZO afdelingen Zonnebeke en Passendale hebben zich, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Programma Bestuur en communicatie

Programma Bestuur en communicatie Programma 2013 2018 Bestuur en communicatie Goede communicatie loopt in twee richtingen. Momenteel gebeurt dit bijna uitsluitend van gemeentebestuur naar inwoners. De andere richting willen we de volgende

Nadere informatie

ENQUÊTE BEVOLKING. Pagina 1 van 20. Status: Afgesloten Begindatum: Einddatum:

ENQUÊTE BEVOLKING. Pagina 1 van 20. Status: Afgesloten Begindatum: Einddatum: ENQUÊTE BEVOLKING Status: Afgesloten Begindatum: 10-07-2013 Einddatum: 02-09-2013 Live: 55 dagen Vragen: 33 Talen: nl Panelgrootte: 700 Bounced: 0 (0%) Geweigerd: 0 (0%) Gedeeltelijk geantwoord: 0 (0%)

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

DE KRACHT VAN VERANDERING

DE KRACHT VAN VERANDERING STEM N-VA Beste inwoners van Kortemark, De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 staan voor de deur. N-VA Kortemark is een nieuwe partij die voor de eerste maal de handschoen opneemt. De voorbije

Nadere informatie

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.»

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.» BOORTMEERBEEK DE WEG VOORUIT Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek. Een open bestuur ten dienste van de inwoners. Communicatie en dialoog zijn enorm belangrijk in de moderne maatschappij. Wij vinden

Nadere informatie

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg

Afdeling Rhenen-Elst-Achterberg RHENEN IS VAN ONS ALLEMAAL! PROGRAMMA RAADSPERIODE 2014 2018 De PvdA wil dat Rhenen een gemeente is waar - iedereen gelijke kansen heeft - het veilig leven, wonen en werken is - het kwetsbare wordt beschermd

Nadere informatie

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025

Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe. W ij wonen waar anderen op vakantie gaan. CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 Natuurlijk Heerde! Een bloeiende gemeente op de Veluwe W ij wonen waar anderen op vakantie gaan CONCEPT Geactualiseerde Toekomstvisie 2025 even voorstellen In onze gemeente wonen ruim 18.500 mensen in

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 PROGRAMMA SP.A JABBEKE

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 PROGRAMMA SP.A JABBEKE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 PROGRAMMA SP.A JABBEKE De sp.a fractie staat klaar voor Jabbeke. Op een positieve manier en met concrete voorstellen willen we de leefbaarheid voor elke inwoner verhogen.

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Poperinge van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Poperinge van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Poperinge van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? De UNIZO-afdelingen van Poperinge hebben zich gebogen over de vraag wat verwachten de ondernemers van

Nadere informatie

Van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie. namens het voltallige sp.a ROB bestuur een fantastisch 2014 toewensen.

Van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie. namens het voltallige sp.a ROB bestuur een fantastisch 2014 toewensen. Beste vrienden, Van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Om te beginnen wil ik u namens het voltallige sp.a ROB bestuur een fantastisch 2014 toewensen. Dat het voor ieder van u een jaar mag worden

Nadere informatie

SAMEN... op stap naar... een kindvriendelijk, landelijk, maar bovenal verkeersveilig Glabbeek!

SAMEN... op stap naar... een kindvriendelijk, landelijk, maar bovenal verkeersveilig Glabbeek! SAMEN... op stap naar... een kindvriendelijk, landelijk, maar bovenal verkeersveilig Glabbeek! Veilig thuis in een welvarend Glabbeek V.U.: Katrien Everaert, Varenbergstraat 6, 3381 Kapellen Verkiezingsdrukwerken:

Nadere informatie

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.»

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.» MOERBEKE DE WEG VOORUIT Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke. Betaalbare, duurzame projecten ondersteunen. De vernieuwing van de gemeenteschool "De Vlinderdreef" en de sportaccommodatie

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

Meerjarenplan toelichting door N-VA Peer

Meerjarenplan toelichting door N-VA Peer Meerjarenplan 2014-2019 toelichting door N-VA Peer We hebben met onze fractie genoeg werk gehad om op vrij korte tijd de verschillende budgetten en meerjarenplannen door te nemen en te bestuderen. Onze

Nadere informatie

BELEIDSNOTA S NAAR AANLEIDING VAN DE GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN

BELEIDSNOTA S NAAR AANLEIDING VAN DE GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN OOSTROZEBEKE OPEN KRISTELIJK RESPECTVOL ACTIEF BELEIDSNOTA S NAAR AANLEIDING VAN DE GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN IN 2012 1 DOET DE ZILVERPROEF OKRA 55+ is in onze gemeente de grootste socio culturele beweging

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

CD&V+ kiest voor de weg vooruit!

CD&V+ kiest voor de weg vooruit! CD&V+ kiest voor de weg vooruit!» CD&V gelooft in de troeven van Kluisbergen en haar inwoners. We verruimen onze lijst en stellen daarbij één voorwaarde: wij willen kandidaten met een hart voor Kluisbergen.

Nadere informatie

Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen.

Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen. RANST DE WEG VOORUIT Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen. CD&V/ WIJRanst, wie zijn WIJ? CD&V is naast een politieke partij een brede beweging die actief is in Ranst om er een goede leefomgeving

Nadere informatie

JEUGD BELEIDSPLAN Seizoen

JEUGD BELEIDSPLAN Seizoen JEUGD BELEIDSPLAN Seizoen 2018-2019 ALGEMENE DOELSTELLINGEN Het beleid en de visie van de jeugdwerking van VOLLEYBALCLUB HZ93 is gebaseerd op volgende zes pijlers: 1. VOLLEYBALCLUB HZ93 = Dé volleybalclub

Nadere informatie

IK WIL EEN BURGEMEESTER WORDEN DIE MENSEN VERBINDT ANN VAN DAMME LIJSTTREKKER ZWIJNDRECHT

IK WIL EEN BURGEMEESTER WORDEN DIE MENSEN VERBINDT ANN VAN DAMME LIJSTTREKKER ZWIJNDRECHT IK WIL EEN BURGEMEESTER WORDEN DIE MENSEN VERBINDT ANN VAN DAMME LIJSTTREKKER ZWIJNDRECHT IK BEN ER KLAAR VOOR MOOIE DINGEN KUNNEN DOEN Ann is psychiatrisch verpleegkundige van opleiding en voelt een grote

Nadere informatie

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Geachte partijprogrammamakers voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, U werkt momenteel aan het verkiezingsprogramma van uw partij voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Vleteren van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Vleteren van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Vleteren van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Vleteren heeft zich gebogen over de vraag; wat verwachten de ondernemers van onze gemeente van het

Nadere informatie

SCHOTEN WEER VAN ONS

SCHOTEN WEER VAN ONS SCHOTEN WEER VAN ONS LIJSTTREKKER TOM VAN GRIEKEN Beste Schotenaar, Samen met mijn vriendin heb ik een huis opgeknapt in Den Deuzeld. Schoten is een leuke plek om te wonen en inwoners zijn dan ook terecht

Nadere informatie

BOOM» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom.»

BOOM» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom.» BOOM DE WEG VOORUIT Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom. Wie lokaal shopt, schopt leven in de buurt! Boom, een bruisende handelskern in het hart van de Rupelstreek. Waar Bomenaars

Nadere informatie

Beleidsverklaring 15 thema s u als inwoner

Beleidsverklaring 15 thema s u als inwoner Beste inwoner, Wij stellen u graag onze Beleidsverklaring voor. Een mooi woord om te zeggen hoe we onze gemeente willen besturen de volgende 6 jaar. We werken rond 15 thema s. In deze folder leest u een

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Sint-Niklaasheeft, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012, zich gebogen over

Nadere informatie

TREMELO-BAAL» DE WEG VOORUIT. Thuis in Tremelo-Baal»

TREMELO-BAAL» DE WEG VOORUIT. Thuis in Tremelo-Baal» TREMELO-BAAL DE WEG VOORUIT Thuis in Tremelo-Baal Mensen verbinden Onze verenigingen, scholen, zorginstellingen, handelaars, buurtcomités... moeten we alle kansen geven en steunen waar kan en nodig (via

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Zemst maart 2014 Bart Coopman

Zemst maart 2014 Bart Coopman Strategische Meerjarenplanning Zemst 2013-2018 28 maart 2014 Bart Coopman Joke Bruggeman Wat is de SMJP? Legt vast wat het bestuur de komende legislatuur wenst te verwezenlijken Opgebouwd uit beleidsdoelstellingen,

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

Stratenplan Openingsuren Nieuwsbrief Meldingskaart AZ-gids FAQ. Verklein het lettertype Vergroot het lettertype Print Print naar pdf

Stratenplan Openingsuren Nieuwsbrief Meldingskaart AZ-gids FAQ. Verklein het lettertype Vergroot het lettertype Print Print naar pdf Stratenplan Openingsuren Nieuwsbrief Meldingskaart AZ-gids FAQ Verklein het lettertype Vergroot het lettertype Print Print naar pdf Typ hier uw zoekterm Typ hier uw zoekterm zoeken Wonen en leven Energieschaarste

Nadere informatie

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018 Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN Secretariaat: De Korenaar 21 5688 TS Oirschot Telefoon: 0499 479060 E mail: secretaris@vvdoirschot.nl Internet: www.vvdoirschot.nl Economisch herstel Verkiezingsprogramma 2014

Nadere informatie

SPEERPUNTEN DAADKRACHTIG KAPELLEN SPEERPUNTEN WARM KAPELLEN SPEERPUNTEN VEILIG EN VLOT KAPELLEN

SPEERPUNTEN DAADKRACHTIG KAPELLEN SPEERPUNTEN WARM KAPELLEN SPEERPUNTEN VEILIG EN VLOT KAPELLEN SPEERPUNTEN DAADKRACHTIG KAPELLEN SPEERPUNTEN WARM KAPELLEN SPEERPUNTEN VEILIG EN VLOT KAPELLEN SPEERPUNTEN DUURZAAM KAPELLEN SPEERPUNTEN GEZELLIG KAPELLEN 3 4 5 6 7 8 9 SPEERPUNTEN DAADKRACHTIG KAPELLEN

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma sp.a Sint Gillis Waas. 10 puntenplan

Verkiezingsprogramma sp.a Sint Gillis Waas. 10 puntenplan Verkiezingsprogramma sp.a Sint Gillis Waas 10 puntenplan Inleiding. Sint-Gillis-Waas is een goede gemeente om in te wonen. De typische elementen die onze gemeente kenmerken, namelijk de rust, de goede

Nadere informatie

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte)

Verontschuldigd: Johan Groven (brandweer), Tom Geunes (Technische dienst), Diego Nogales (Clustercoördinator Ruimte) : : Schoolomgeving Sint-Michiel Aanwezig ig: Op de bijeenkomst van de Gecomove van 31 maart 2017 werd de schoolomgeving van Sint-Michiel besproken. De Gecomove heeft toen volgend advies geformuleerd: De

Nadere informatie

Beste kandidaten, Beste vrienden,

Beste kandidaten, Beste vrienden, TOESPRAAK DOOR KRIS PEETERS VLAAMS MINISTER-PRESIDENT EN VLAAMS MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID CD&V Kandidatendag 28 mei 2012 Beste kandidaten, Beste vrienden,

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Dit verslag is een weergave van hetgeen gezegd werd tijdens de werkgroep dienstverlening.

Dit verslag is een weergave van hetgeen gezegd werd tijdens de werkgroep dienstverlening. Werkgroep dienstverlening 23.03.2013 Dit verslag is een weergave van hetgeen gezegd werd tijdens de werkgroep dienstverlening. 1) Algemeen: burgerzaken en communicatie Onthaaldag voor nieuwe inwoners Koppeling

Nadere informatie

Verkeer omleiden door ontsluitingsweg. Zebrapaden: verleggen, goede verlichting en obstakels vermijden.

Verkeer omleiden door ontsluitingsweg. Zebrapaden: verleggen, goede verlichting en obstakels vermijden. N VA Hoogstraten 2 3 Verkeer omleiden door ontsluitingsweg. Zebrapaden: verleggen, goede verlichting en obstakels vermijden. 4 Snelheid N14 begrenzen door snelheidsindicatie. 5 Vrijheid aantrekkelijk maken

Nadere informatie

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Kaderprogramma ANDERS! Anders dan gewoon, gewoon anders, gewoon spirit!

Gemeenteraadsverkiezingen Kaderprogramma ANDERS! Anders dan gewoon, gewoon anders, gewoon spirit! ANDERS! Anders dan gewoon, gewoon anders, gewoon spirit! Inleiding Spirit Hageland, de overkoepelende spiritwerking in de driehoek Tienen Diest Aarschot, wil u vandaag een eerste stand van zaken meegeven

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Ieper van het nieuwe stadsbestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Ieper van het nieuwe stadsbestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Ieper van het nieuwe stadsbestuur in de volgende zes jaar? UNIZO Groot-Ieper heeft, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012, zich gebogen over de vraag Wat

Nadere informatie

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA

GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA GOED LEVEN IN BERG EN DAL VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 1 VOORWOORD Op 21 maart 2018 vinden de volgende gemeenteraadsverkiezingen plaats. De VVD is een volkspartij voor vrijheid van alle burgers, waarbij

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Samen leven in Bernheze

Samen leven in Bernheze Samen leven in Bernheze Wij zijn samen Bernheze. Oud en Jong, werkend of nog naar school, of misschien al met pensioen. Wij zijn het die er samen voor zorgen dat het hier prettig leven is en wij zijn er

Nadere informatie

VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS

VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS VOORSTELLING RESULTATEN LEEFBAARHEIDSONDERZOEK VOOR EN DOOR BEWONERS Respons per geslacht Respons per leeftijd ruimtelijke ordening wonen - milieu HELDERGEM: MOOI DORP natuur - aangenaam om wonen ruimtelijke

Nadere informatie

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg

Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg Doesburg, een stad om van te houden! Partij Programma Stadspartij Doesburg 2018-2022 Inleiding Doesburg is een prachtige stad, die we als Stadspartij Doesburg onafhankelijk willen houden. Samenwerken doen

Nadere informatie

N-VA LEUVEN PROGRAMMA VEILIG THUIS IN EEN WELVAREND LEUVEN

N-VA LEUVEN PROGRAMMA VEILIG THUIS IN EEN WELVAREND LEUVEN N-VA LEUVEN PROGRAMMA 2018 1 VEILIG THUIS IN EEN WELVAREND LEUVEN VEILIG THUIS IN EEN WELVAREND LEUVEN OVERKOEPELENDE THEMA S 1 IEDEREEN BURGEMEESTER 2 GEZOND VERSTAND IN HET FINANCIEEL BESTUUR VERSTANDIG

Nadere informatie

wellen vooruit voor onze jongeren

wellen vooruit voor onze jongeren wellen vooruit voor onze jongeren Live muziek van eigen jong Wellens talent maakt van zwemmen op Maupertuus een zomer lang een spetterende ervaring. Beste Wellenaar, een warm en bruisend Wellen, daar beweegt

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020

WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 WIJKVISIE STADSKANAAL NOORD 2011-2020 Vastgesteld in de raadsvergadering van 18 juni 2012. Verkorte versie wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 1 Wijkvisie Stadskanaal Noord 2011-2020 In de wijkvisie

Nadere informatie

Programma gemeenteraadsverkiezingen 2018

Programma gemeenteraadsverkiezingen 2018 Programma gemeenteraadsverkiezingen 2018 1. Geen fusie: Wellen blijft Wellen Bij een fusie wordt de afstand tussen gemeentebestuur en inwoners veel te groot en neemt de kwaliteit van de dienstverlening

Nadere informatie

Samen voor jouw Toekomst!

Samen voor jouw Toekomst! Verkiezingsprogramma SGP Zederik 2014 2018 Jongeren editie Samen voor jouw Toekomst! Een principiële keus, voor nu en later V e r k i e z i n g s p r o g r a m m a S G P Z e d e r i k 2 0 1 4 2018 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Koekelare van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Koekelare van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Koekelare van het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Koekelare heeft zich gebogen over de vraag; wat verwachten de ondernemers van onze gemeente van

Nadere informatie

Geachte voorzitter, Geachte burgemeester en schepenen, geachte collega s raadsleden,

Geachte voorzitter, Geachte burgemeester en schepenen, geachte collega s raadsleden, Geachte voorzitter, Geachte burgemeester en schepenen, geachte collega s raadsleden, De nieuwe meerderheid heeft de koppen bij elkaar gezet om een nieuw impuls te geven aan onze mooie gemeente, en wij

Nadere informatie

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen

Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen Enkhuizen Samen naar beter! verkiezingsprogramma SP-Westfriesland-Oost gemeenteraadsverkiezingen 2014 - Enkhuizen Hieronder vind je het SP-verkiezingsprogramma voor gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Enkhuizen

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

DE KRACHT VAN VERANDERING UW TROEVEN VOOR BIERBEEK

DE KRACHT VAN VERANDERING UW TROEVEN VOOR BIERBEEK DE KRACHT VAN VERANDERING UW TROEVEN VOOR BIERBEEK 2013-2018 20 juni 2012 Onze 10 speerpunten voor Bierbeek! 10 punten die wij voor u willen realiseren 1. Een gezond en strak financieel beleid, in alle

Nadere informatie

De Grote Wommelgemse Enquête

De Grote Wommelgemse Enquête De Grote Wommelgemse Enquête Doel De enquête is opgezet als een papieren enquête die peilt naar de tevredenheid van de inwoners, die inzicht wil krijgen hoe de bevolking haar gemeente ziet en die antwoorden

Nadere informatie

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR!

EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! EEN VERKEERSVEILIG BOOM DAAR GAAN WIJ VOOR! 10 puntenplan voor meer verkeersveiligheid én een veilig schoolbegin JONGCD&V BOOM ZET VERKEERSVEILIGHEID IN DE KIJKER! Elk dag sterven 2 mensen in het verkeer.

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Actieplan Burgemeestersconvenant

Actieplan Burgemeestersconvenant Actieplan Burgemeestersconvenant Wat is het burgemeestersconvenant? Engagement van 6735 steden en gemeenten Om minimum 20 % CO 2 te gaan besparen tegen 2020 20 % CO 2 over het volledige grondgebied Opmaak

Nadere informatie

Beste inwoner, Alvast bedankt! Namens het gemeentebestuur, H. Verschave G. Liefooghe

Beste inwoner, Alvast bedankt! Namens het gemeentebestuur, H. Verschave G. Liefooghe Bevraging aan de inwoners van Alveringem Beste inwoner, Het meerjarenplan moet worden opgemaakt voor de periode 2014-2020. In zo n meerjarenplan staat wat het bestuur allemaal zou willen en moeten kunnen

Nadere informatie

Een gemeente besturen wil zeggen : - een toekomstvisie uitwerken - Zele verder doen groeien - Zele vooruit

Een gemeente besturen wil zeggen : - een toekomstvisie uitwerken - Zele verder doen groeien - Zele vooruit Samen Vooruit! Open Vld Zele gaat samen met de Zelenaars Zele verder vooruit duwen. Het is goed wonen, werken en leven in Zele. Dit moet zo blijven. Open Vld wil hier de komende jaren verder aan werken.

Nadere informatie

Vrijetijdsmogelijkheden Sport-jeugd-cultuurspeelpleinwerking-kinderopvangbibliotheek-erfgoed. Vrije Tijd te Ingelmunster, 28 april 2016

Vrijetijdsmogelijkheden Sport-jeugd-cultuurspeelpleinwerking-kinderopvangbibliotheek-erfgoed. Vrije Tijd te Ingelmunster, 28 april 2016 * Vrijetijdsmogelijkheden Sport-jeugd-cultuurspeelpleinwerking-kinderopvangbibliotheek-erfgoed Ingelmunster : 10810 inwoners Als kleine gemeente groot aanbod op het vlak van vrije tijdsmogelijkheden 46

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter!

Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018. Meppel verdient Beter! Verkiezingsprogramma CDA Meppel 2014-2018 Meppel verdient Beter! Vastgesteld op de ledenvergadering van 25 november 2013 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van het CDA voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam

Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam Overzicht basisprincipes Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam De klant staat centraal in alles wat we doen. We zijn betrouwbaar voor

Nadere informatie

Erik Jacobs. De kracht van verandering. Lijsttrekker. Beste inwoner van Kontich-Waarloos,

Erik Jacobs. De kracht van verandering. Lijsttrekker. Beste inwoner van Kontich-Waarloos, Beste inwoner van Kontich-Waarloos, N-VA belooft u verandering. In dit boekje presenteren enkele van onze kandidaten u graag onze belangrijkste standpunten. Zo weet u hoe we de verandering concreet zullen

Nadere informatie

Wauters. Hoe geeft u volmacht?

Wauters. Hoe geeft u volmacht? 2 An Wauters 42 jaar Emiel Opdebeecklaan 39, Keerbergen an.wauters@telenet.be 0484 67 11 19 tekent, droomt en geniet van de natuur Er is nog zoveel meer mogelijk in Keerbergen Na een periode van ziekte

Nadere informatie

GALMAARDEN I I nr. 2 juli 2017

GALMAARDEN I   I nr. 2 juli 2017 Geef uw mening over Galmaarden op de binnenpagina s GALMAARDEN galmaarden@n-va.be I www.n-va.be/galmaarden I nr. 2 juli 2017 V.U.: RUDY THIEBAUT, FLIETERKOUTER 29, 1570 TOLLEMBEEK N-VA trekt met uw programma

Nadere informatie

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG 2018-2022 INHOUD VOORWOORD ANNE VAN DEN HOEK 3 GELIJKE KANSEN 4 ONZE LEEFOMGEVING 5 KRACHT VAN DE INWONERS 6 ONZE LIJST 7 SLOTWOORD

Nadere informatie

Senioren op Straat Verwerkingsformulier voor seniorenverenigingen

Senioren op Straat Verwerkingsformulier voor seniorenverenigingen Senioren op Straat Verwerkingsformulier voor seniorenverenigingen Postnummer + (deel)gemeente Naam seniorenvereniging Contactpersoon 1 Algemene informatie 1. Onder hoeveel mensen is de enquête verspreid?

Nadere informatie

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: teamleider(wonen en Omgeving, Publieke ruimte, Wegen en water)

Functiekaart. Werkt onder leiding van en rapporteert aan: teamleider(wonen en Omgeving, Publieke ruimte, Wegen en water) Functie Graadnaam: technisch beambte Functienaam: technisch beambte wegen en water Functiefamilie: Technisch medewerkers Functionele loopbaan: E1-E3 Afdeling: Wonen en Omgeving Dienst: Publieke ruimte

Nadere informatie

Wat willen de ondernemers van Oostkamp graag veranderd zien in de volgende zes jaar? OOSTKAMP

Wat willen de ondernemers van Oostkamp graag veranderd zien in de volgende zes jaar? OOSTKAMP Wat willen de ondernemers van Oostkamp graag veranderd zien in de volgende zes jaar? OOSTKAMP Hoe kunnen we de volgende zes jaar samen ondernemend Oostkamp versterken? UNIZO Oostkamp en UNIZO Ruddervoorde

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma "Naar een transparante en eerlijke toekomst"

www.liberaalhardenberg.com Verkiezingsprogramma Naar een transparante en eerlijke toekomst Verkiezingsprogramma 2014 2018 "Naar een transparante en eerlijke toekomst" Inleiding De afgelopen vier jaar heeft Liberaal Hardenberg als eenmansfractie steeds de strijd aangebonden met gevestigde opvattingen

Nadere informatie

TJUCHEM. Dorp met een visie

TJUCHEM. Dorp met een visie TJUCHEM Dorp met een visie 2017-2027 Inhoud. Inleiding. Blz. 1 Plan van aanpak dorpsvisie 2017 2027. Blz. 2 Zwakke en sterke punten van Tjuchem. Blz.3 Kansen en bedreigingen voor Tjuchem. Blz.4 Visie verkeer.

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder

Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder Actieplan Verkeersveiligheid Heusden-Zolder Er moet de nadruk worden gelegd op het creëren van een veiligheidscultuur in de gemeente Heusden-Zolder. Het is beter dat er een beperkt aantal acties worden

Nadere informatie

Speerpunt 2018 Toerisme en Vrije tijd. Toerisme & Vrije tijd

Speerpunt 2018 Toerisme en Vrije tijd. Toerisme & Vrije tijd Toerisme & Vrije tijd 1 2 Woord vooraf Een gemeente die zijn toerisme en vrij tijdsbesteding serieus neemt, streeft ernaar dat dit gedragen wordt door de meerderheid van zijn inwoners. Om draagkracht te

Nadere informatie

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken!

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken! Haarlemmermeer, 2 april 2013 Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken met een duidelijke visie om de problemen aan te pakken. Ons motto; Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen

Nadere informatie

Advies van de Aalsterse Jeugdraad met betrekking tot het behoud van Jeugdhuis Jome in Gijzegem.

Advies van de Aalsterse Jeugdraad met betrekking tot het behoud van Jeugdhuis Jome in Gijzegem. Advies van de Aalsterse Jeugdraad met betrekking tot het behoud van Jeugdhuis Jome in Gijzegem. Initiatief: Aanleiding: Gericht aan: Datum: 9 mei 2010 Adviesnummer: 2010/1 Jeugdraad Aalst in samenwerking

Nadere informatie

Bestuursakkoord Ninove. Persvoorstelling 3 januari 2019

Bestuursakkoord Ninove. Persvoorstelling 3 januari 2019 Bestuursakkoord Ninove Persvoorstelling 3 januari 2019 Startnota Beleidsnota 1. Een modern bestuur 2. Inburgering en integratie 3. Een versterkte inzet op een integraal veiligheidsbeleid 4. Naar een versterkt

Nadere informatie